Nyitó oldal Torták 1. Torták 2.   Sütemények 1. Sütemények 2.
Sütemények 3. Sütemények 4. Sütemények 5. Sütemények6  Rozi konyhája 1.
Rozi konyhája 2. Rozi konyhája 3. Befőzések Rozi fóruma Rozi Blogja

 

 

 

Sütemények 5.

 

 Almás kígyórétes

 Almás mákos napraforgó kalács

 Angelika álma

 Áfonyahabos, mintás palacsinta

 Áfonyás kalács

 Baracklekváros mini kalácsok

 Barackos pudingos kalács

 Bukaresti tészta

 Búvártúrós barackkal (Boci szelet,Tarka szelet)

 Darázsfészek zsíros tésztából

 Diós rácsos

 Dióval töltött szőlő kalács

 Fantasztikus sütemény

 Fonott kalácsok

 Háromszínű püspökkenyér

 Isler

 Kakaókrémes palacsinta vaníliás mártásban

 Kakaós csiga

 Kalocsai rétes

 Keksztekercses koszorú

 Kelt pillangók

 Kókuszos gesztenyés piskótatekercs

 Kókuszos piskóta tekercs

 Különleges ordás sütemény

 Lekvárral töltött sünik

 Leveles tepertős pogácsa

 Linzer

 Linzeres, barackos, piskótás kocka

 Mákos palacsinta őszibarack mártással

 Medvehagymás zsemle

 Meggyes kalács

 Meggyes muffin, vajkrém díszítéssel

 Ordával töltött rák kalácsok

 Palacsinta variációk

 Paradicsomos szelet

 Pergelt diós süti

 Pudingos tejfeles kocka

 Puncsos mézes

 Püspökkenyér tojásfehérjéből

 Sajtba tekert, cérna kolbászos kiflik

 Sós rudak

 Szilvás pite

 Szilvás sütemény

 Tehéntúrós palacsinta

 Vaníliakrémes palacsinta, őszibarack mártásban

 Virág kalácsok

 

 

Vissza

 

 

Almás kígyórétes

Recept Vass Lászlóné Edittől

 

Hozzávalók a tésztához:

 500 g finomliszt

 25 g élesztő

 200 ml tej

 100 g vaj

  2 evőkanál cukor

 fél kávéskanál só

 1 tojás

 1 citrom lereszelt héja

 

Töltelékhez:

 1 kg alma

 1 vaníliás pudingpor

 fahéj

 ízlés szerint cukor

 

Hamarabb a tölteléket készítjük el, hogy tudjon kihűlni, amíg a tésztával dolgozunk.

Az almákat meghámozzuk, magházát kiszedjük, majd kisebb darabokra vágjuk.

Egy lábosban ízlés szerinti cukorral 10-15 percig pároljuk, én kevés vizet öntöttem alá, hogy ne kapja oda, nem kell, elpárologja az egész levét. A pudingot kevés vízben elkeverjük, és az almához öntjük, ezzel besűrítjük, végül fahéjjal ízesítjük. Hűlni tesszük.

 

A tésztához 100 ml langyos tejben, egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót dagasztótálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék langyos tejjel rugalmas tésztát, dagasztunk. Meleg helyen lefedve duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát nyújtódeszkára borítjuk, kétfelé vesszük. Lisztezés nélkül, egy-egy téglalapot nyújtunk és fentről lefelé, késsel finoman megjelölve, 3 egyenlő részre osztjuk. Mindkét oldalt a középső harmadig ferdén kb. 2 cm távolságra, bevagdossuk. Középre halmozzuk a tölteléket és visszahajtogatjuk a széleket. Először a két végét hajtsuk vissza, így sütés közben nem folyik ki a töltelék. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Tetejét felvert tojással lekenjük, még kevés ideig pihentetjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára megsütjük.

 

  

 

 

 

Almás mákos napraforgó kalács

 

Hozzávalók:

 50 dkg liszt,

 3 dl langyos tej,

 2,5 dkg élesztő,

 1 kávéskanál só,

 5 dkg olvasztott vaj,

 1 egész tojás egy sárgája,

 Egy citrom reszelt héja,

 3 evőkanál cukor.

 

A töltelékhez:

 8 evőkanál darált mák

 8 evőkanál porcukor,

 2 vaníliás cukor,

 fahéj, és annyi forró tej hogy jó kenhető legyen a töltelék.

 2 alma

 

Az almákat lereszeljük és megdinszteljük, ízesítjük fahéj és cukorral, kihűtjük.

 

A tészta hozzávalóiból kelt tésztát dagasztunk.

Az élesztőt felfuttatjuk kb. 1 dl cukros tejben. Mindent hozzáadva közepesen lágy tésztát készítünk. Jól kidagasztjuk, lisztel, meghintjük, letakarjuk majd meleg helyen kétszeresére, kelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett lapon, átgyúrjuk.

Két részre vesszük a tésztát, kerek lappá nyújtjuk és egy 28 cm átmérőjű kerek formába, tesszük az egyik lapot.

A tészta közepét egy kistányérral megjelöljük, arra rárakjuk az almát, a szélére kenjük a mákos tölteléket, kinyújtjuk a másik lapot, ráhelyezzük a töltelékre, közepére rátesszük a kistányért ahová az almás tölteléket tettük, derelyevágóval bevágjuk, mintha szirmokat alakítanánk ki, minden szirmot átfordítunk, a végeit kicsit összecsípjük, lekenjük, felvert tojással, a közepét megszórjuk szezámmaggal, szélére mazsolát dugdosunk.

180 fokos sütőben 30 perc alatt szép arany barnára sütjük.

 

  

  

 

 

 

Angelika álma

 

Hozzávalók: A tésztához:

 2 evőkanál méz

 2 evőkanál kakaópor

 2 db tojás

 1 kávéskanál szódabikarbóna

 20 dkg porcukor

 5 dkg vaj

 40 dkg finomliszt

 

A krémhez:

 1 l tej

 3 csomag puncs ízű pudingpor

 25 dkg porcukor

 25 dkg vaj

 

A tetejére:

 15 dkg tortabevonó csoki

 2 evőkanál étolaj

 5 dkg vaj

 

Elkészítjük a krémet, hogy hűljön ki, amíg a tésztalapokat megsütjük.

A pudingot a tejjel megfőzzük, hűlni tesszük. A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd a kihűlt pudingot is hozzáadjuk, és ezzel megtöltjük a lapokat.

A tésztához valókat a liszt kivételével egy tálba tesszük és kézi habverővel gőz felett simára, keverjük, majd hozzádolgozzuk a lisztet, kitesszük deszkára, ha ragad, még lisztet dolgozunk hozzá. A tésztát 10 percig pihentetjük, majd 4 részre osztjuk, sütőpapíron vékony lapokat nyújtunk belőle, amiket a tepsi hátán előmelegített sütőben 180°C-on 8-10 perc alatt megsütünk .

A kihűlt krémet három részre osztjuk és betöltjük a lapokat. A süteményt egy éjszakára pihenni tesszük, hogy a lapok szépen megpuhuljanak, másnap vonjuk be.

A tetejére gőz felett az olajjal és a vajjal felmelegítjük a csokit majd a süteményre, simítjuk. Miután megkötött a bevonat, díszítjük.

 

 

 

 

Áfonyás kalács

 

Hozzávalók:

 50 dkg finomliszt

 4 evőkanál cukor

 2 dkg élesztő

 5 dkg vaj

 2,5 dl tej

 1 tojás, 1 tojássárgája

 5 g só

 1 citrom reszelt héja

 

Töltelékhez:

 1 üveg áfonya befőtt

 1 tasak vaníliás pudingpor

 4 evőkanál cukor

 

Először a tölteléket készítjük el, hogy tudjon kihűlni, amíg a tésztával dolgozunk.

A befőtt levében a cukorral megfőzzük a vaníliás pudingot, még forrón hozzátesszük az áfonyát, hűlni tesszük.

 

A tésztához az élesztőt, langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval, jól kidagasztjuk, meleg helyen duplájára kelesztjük. Miután megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk, két részre vesszük, az egyik részt kerek formára kinyújtjuk,30 cm átmérőjű tepsibe tesszük, meghintjük zsemlemorzsával majd rárakjuk a pudingos tölteléket, a tészta másik felével ízlés szerint díszítjük. Lekenjük felvert tojással, kis ideig még kelesztjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon, szép arany barnára sütjük.

 

  

 

 

 

Baracklekváros mini kalácsok

 

Hozzávalók:

 60 dkg finomliszt

 25 g élesztő

 3 dl tej

 1 egész tojás, 1 sárgája

 3 evőkanál cukor

 5 dkg olvasztott vaj

 baracklekvár

 

A hozzávalókból kelt tésztát készítünk, kétszeresére kelesztjük, majd deszkára tesszük, lisztezés nélkül átgyúrjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk, kisebb darabokra vágjuk, megkenjük baracklekvárral, nem egészen a széléig, egy másik darabon csíkokat vágunk, egymáson áthúzogatjuk, rátesszük a lekvárral megkent tésztára, széleit megnyomogatjuk, hogy a lekvár ne folyjon ki, ízlés szerint díszítjük, lekenjük felvert tojással, kevés pihentetés után 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

 

  

 

 

 

Barackos pudingos kalács

 

Hozzávalók:

 50 dkg finomliszt

 3 kanál cukor

 2,5 dkg élesztő

 5 dkg vaj

 2,5 dl tej

 1 tojás,1 tojássárgája

 5 g só

 1 citrom lereszelt héja

 

Töltelékhez:

 1 nagy üveg 750 ml barack kompót

 1 tasak vaníliás puding

 3 kanál cukor

 

Először a tölteléket készítjük el, hogy tudjon kihűlni, amíg a tésztával dolgozunk.

A kompót levében a cukorral megfőzzük a vaníliás pudingot, hűlni tesszük.

A barackokat szép vékonyra felszeleteljük.

A tésztához az élesztőt, langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval, jól kidagasztjuk, meleg helyen duplájára kelesztjük. Miután megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk, két részre vesszük, az egyik részt kerek formára kinyújtjuk, rárakjuk a pudingos tölteléket, a töltelékre, a vékonyra szeletelt barackokat, a tészta másik felével ízlés szerint díszítjük. Lekenjük felvert tojással, kis ideig még kelesztjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon, szép arany barnára sütjük.

A fehér díszítéshez, 1 tojás, pici só, kevés cukor és amennyi lisztet felvesz.

 

  

 

 

 

Bukaresti tészta

 

Hozzávalók:

Piskótához:

 8 tojás

 40 dkg cukor

 40 dkg liszt

 8 evőkanál víz

 2 evőkanál kakaópor

 1 sütőpor.

 

Krémhez:

 6 dl tej

 1 vaníliás pudingpor

 1 csokis pudingpor

 30 dkg vaj

 25 dkg cukor

 5-6 csepp zöld színű mandula aroma

 Vagy zöld színű ételfesték

Sziruphoz:

 6 evőkanál cukor

 Rum

 4 dl víz

 

Tetejére:

 3 tojásfehérje

 20 dkg porcukor

 3 evőkanál kakaó

   

Elkészítés:

A tojás sárgákat a cukor felével fehéredésig keverjük, kanalanként hozzáadagolva a vizet.

A tojások fehérjét a maradék cukorral felverjük kemény habnak, a tojás sárgához hozzákeverjük az átszitált lisztet, kakaóport sütőport, majd óvatosan összeforgatjuk a keményre vert habbal.

Előmelegített sütőben, 26 x 36 cm tepsiben 180 fokon megsütöm.

Kihűlés után három lapra szeljük.

 

A krémhez külön megfőzzük 3 dl tejben a csokis pudingot, a többi tejben a vaníliásat, melyet a végén mandulaaromával ízesítünk, színezünk.

Amíg hűlnek a pudingok, a vajat kikeverjük a porcukorral, megfelezzük, felébe a csoki puding, a másik felébe a zöld színű.

 

Elkészítjük a szirupot: a vízben elkeverjük a hozzávalókat, amíg a cukor elolvad.

 

Egyik piskóta lapot tálcára helyezzük, megöntözzük a szirup harmadával, rákenjük a csokis krémet, ráemeljük a másik lapot, meglocsoljuk sziruppal, rá a másik krém, a legfelső lapnak is meglocsoljuk a vágott felületét, majd rátesszük a süteményre.

 

A tetejére a tojásfehérjét felverjük a porcukorral kemény habnak, hozzákeverjük a kakaót, és szépen behúzzuk vele a süteményt, tetszés szerint díszítjük.

 

  

 

 

 

Búvártúrós barackkal (Boci szelet,Tarka szelet)

 

Hozzávalók a tésztához:

 18 dkg liszt

 15 dkg cukor

 2 evőkanál kakaópor

 4 tojás

 1 tasak sütőpor

 1 dl tej

 1 dl olaj

 

A túrós töltelékhez:

 50 dkg túró

 5 evőkanál búzadara

 1 egész tojás

 20 dkg cukor

 2 vaníliás cukor

 1 citrom reszelt héja

 barack.

 

A tésztához a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, lassanként hozzákeverjük az olajat és tejet, majd hozzáadjuk a többi hozzávalókat, végül hozzákeverjük a keményre vert tojásfehérjét.

Sütőpapírral kibélelt 26x36 cm tepsibe öntjük a masszát, szépen elsimítjuk, majd rárakjuk a túrótölteléket.

A töltelékhez a túrót elkeverjük a tojással, cukor és vanília cukorral, hozzátesszük a búzadarát és citromhéjat. Habzsákba szedjük a masszát és szép egyenlő távolságra, belenyomkodjuk a barna masszába, majd barackdarabkákat rakunk mindenik közepébe.

Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük, hagyjuk kihűlni, majd beszitáljuk porcukorral.

 

 

 

 

Diós rácsos

 

Hozzávalók a tésztához:

 50 dkg liszt

 25 dkg vaj

 15 dkg porcukor

 3 tojás sárga

 1 sütőpor

 Tejföl

 

Töltelékhez:

 25 dkg darált dió

 15 dkg porcukor

 1 citrom reszelt héja

 1 vaníliás cukor

 3 tojás fehérje

 Baracklekvár

 

A tészta hozzávalóit összegyúrom, annyi tejfölt teszek hozzá, hogy jó nyújtható tésztát kapjak. Legalább egy órát letakarva pihentetem, addig elkészítem a tölteléket.

A tojásfehérjét a cukorral, vaníliás cukorral felverem kemény habnak, hozzáteszem a darált diót, citromhéjat.

A tésztát két részre osztom, egy 2/3 és egy 1/3 részre.

A tészta 2/3-át kinyújtjuk, és 26x36 cm-es sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, megkenjük baracklekvárral (lehet más lekvár is), erre rákenem a diós habot, tetejét is megkenem nagyon vékonyan lekvárral, hogy szép színe legyen, a megmaradt 1/3 tésztával berácsozom. A rácsokat lekenem felvert tojással, 180 fokra előmelegített sütőben megsütöm, majd beszitálom porcukorral.

 

  

 

 

 

Darázsfészek zsíros tésztából

 

Hozzávalók:

 60 dkg finomliszt

 3 nagy tojás sárga (vagy 4 kicsi)

 2,5 dkg élesztő

 15 dkg zsír

 1 halmozott evőkanál cukor

 1 citrom reszelt héja

 csipetnyi só

 2 dl tej

 

Töltelékhez:

 tojások fehérje

 6 halmozott evőkanál cukor

 1 vaníliás cukor

 20 dkg darált dió

 

A lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzátesszük a tojások sárgáját, sót, szobahőmérsékleten tartott zsírt, citromhéjat, a cukorral és tejjel felfuttatott élesztőt. Jól kidagasztjuk, letakarva duplájára kelesztjük.

Miután megkelt, deszkára tesszük, 4 cipóra osztjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk, megkenjük a tojásfehérjés dióval.

 

  

 

Felcsavarjuk, két cm-es darabokra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól távol rakjuk, felvert tojással lekenjük, 180 fokosra előmelegített sütőben, 20 perc alatt szép aranysárgára megsütjük.

 

  

 

Vaníliás porcukorral beszitáljuk.

 

A töltelékhez a tojásfehérjéket a cukorral, vaníliás cukorral, gőz fölött felverjük kemény habnak, majd hozzákeverjük a darált diót.

 

 

 

 

 

Dióval töltött szőlő kalács

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt,

2,5 dkg élesztő,

3 kanál cukor,

1/2 liter langyos tej,

5 dkg olvasztott vaj,

2 tojás sárga,

só,

1 citrom reszelt héja.

 

Töltelékhez:

20 dkg darált dió,

5 kanál cukor,

baracklekvár.

 

A tésztához a lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, erre kis cukrot szórunk, leöntjük langyos tejjel és kelni hagyjuk. Ha az élesztő megkelt, hozzátesszük a többi anyagot a vaj kivételével és annyi tejet hogy, megfelelő keménységű legyen.

Hólyagosra kidolgozzuk, majd belevegyítjük a langyos vajat. Letakarva kétszeresére kelesztjük.

Lisztezett deszkára borítjuk, jól átgyúrjuk, kinyújtjuk, pogácsa szaggatóval kivágjuk egyszer a szőlő szemeket, a leveleket, a többi tésztát összegyúrjuk, kinyújtjuk téglalap alakúra.

A töltelékhez a dióhoz hozzátesszük a cukrot és annyi barack lekvárt hogy jó összeálló masszát kapjuk. Golyókat formálunk, rátesszük a kivágott karikákra vágott tésztára, a többit rákenjük a kinyújtott tésztára.

 

  

 

A kerek tészta széleit megkenjük felvert tojással majd gombócokká formáljuk.

A kinyújtott tésztát felcsavarjuk, hosszában kettőbe vágjuk, vágott részével felfelé összefonjuk, ebből alakítjuk ki az ágakat.

Olajozott tepsiben, szőlő alakúra összerakjuk, lekenjük felvert tojással, kicsit tepsiben kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára sütjük.

Sütőből kivéve, cukros amiben egy vanília cukrot is elolvasztottunk lekenjük az egész kalácsot.

 

  

 

 

 

Fantasztikus sütemény

 

Hozzávalók: a barna piskótához

 4 tojás

 4 evőkanál cukor

 2 evőkanál olaj

 4 evőkanál víz

 4 evőkanál liszt

 1 evőkanál kakaópor

 

Fehér tésztához:

 6 tojásfehérje

 220 g cukor

 100 g vagdalt, pirított dió

 1 meggykompót

 200 ml liszt

 

Krémhez:

 6 tojássárgája

 200 g cukor

 300 ml tej

 1 vanília puding

 3 vaníliás cukor

 250 g vaj

 

Csoki máz a tetejére:

 160 g csoki

 20 g vaj

 50 ml tejszín

Elkészítése: A piskótához a tojások fehérjét a cukorral felverjük kemény habnak, egyenként hozzáadjuk a tojás sárgákat, fokozatosan az olajat és vizet, végül az átszitált kakaót és lisztet. Előmelegített sütőben 180 fokon, 26x36 cm tepsiben megsütjük.

 

A fehér tésztához, a diót darabokra vágjuk és megpirítjuk.

A tojásfehérjéket egy csipet sóval, cukorral felverjük kemény habnak, óvatosan hozzákeverjük a lisztet, a pirított diót és a kompótból a lecsepegtetett meggyet.

Sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180 fokon megsütjük

 

A krémhez a tojás sárgákat, cukrot, vaníliás cukrot, pudingot elkeverjük a hideg tejjel, alacsony hőfokon folyamatosan keverjük, amíg a krém megvastagodik. Fedjük le fóliával és hűtsük ki.

A vajat keverjük habosra, majd kanalanként keverjük hozzá a kihűlt pudingot.

 

Csoki mázhoz, a hozzávalókat alacsony hőfokon összeolvasztjuk és rásimítjuk a süteményre.

 

Összeállítás: kakaós piskóta – krém - fehér tészta – csoki máz.

A süteményt legalább három órát tegyük hűtőbe, aztán szeleteljük.

Nagyon finom kiadós sütemény.

 

 

 

 

Fonott kalácsok

 

Hozzávalók:

60 dkg finomliszt

3 dl langyos tej

2,5 dkg élesztő

10 dkg olvasztott vaj

1 egész tojás 1 sárgája

1 citrom reszelt héja

2 vaníliás cukor

4 evőkanál cukor

Só, én 4 g-ot tettem

 

Az élesztőt kb. 1 dl cukros langyos tejben, felfuttatjuk, a többi hozzávalóval jól kidagasztjuk.

Letakarva, meleg helyen kétszeresére kelesztjük, majd deszkára tesszük és átgyúrjuk.

Az átgyúrt tésztából kimértem 9 db 80 g-os darabokat, megsodortam úgy hogy egyforma hosszúságúak legyenek, összefontam a kilences fonással, tepsibe helyeztem, felvert tojással lekentem, fél órát kelesztettem majd 180 fokos előmelegített sütőben szép arany barnára sütöttem. Miután kivettem a sütőből cukros vízzel lekentem, attól lesz szép fényes.

 

 

 

A megmaradt tésztából 5 rudat sodortam, és ötös fonással összefontam, tovább úgy jártam el mint a másik kalácsnál.

 

És a videó amelyik segítségével készítettem:  Kalácsfonások

 

 

 

Háromszínű püspökkenyér

 

Hozzávalók a sárga tésztához:

 5 tojás sárga,

 6 evőkanál cukor,

 3 evőkanál víz,

 3 evőkanál olaj,

 3 g sütőpor,

 2 vaníliás cukor,

 1 narancs reszelt héja,

 6 evőkanál finomliszt.

 

Fehér tésztához:

 5 tojásfehérje,

 6 evőkanál cukor,

 4 evőkanál finomliszt,

 3 g sütőpor.

 

Kakaó, a két tészta közé.

 

Elkészítés:

Az öt tojás sárgát a cukorral, vaníliás cukorral fehéredésig keverjük, lassanként hozzácsepegtetve az olajat. Hozzátesszük a sütőporral elkevert lisztet, és a lereszelt narancshéjat. Zsírozott, lisztel meghintett 33x10 cm formába, öntjük, tetejét beszitáljuk kakaóporral.

A tojásfehérjéket a cukorral felverjük kemény habnak, óvatosan hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet és rásimítjuk a sárga tésztára.

180 fokon szép arany barnára sütjük, még melegen bevonjuk narancsmázzal.

 

Narancsmáz: 30 dkg porcukrot kikeverünk annyi narancslével, hogy jó kenhető mázat kapjunk. A mázból kiveszünk egy kanállal, a többivel bevonjuk a süteményt, a kivett mázhoz kakaót keverünk, narancslével hígítva, és becsíkozzuk, a süti tetejét.

 

 

 

 

Isler

 

Hozzávalók:

58 dkg liszt,

30 dkg vaj,

20 dkg porcukor,

20 dkg darált dió,

2 tojássárgája,

1 citrom reszelt héja,

1 sütőpor,

csipet só.

 

A tésztához a lisztet, porcukrot, darált diót, sót, citrom héját összekeverem egy tálban és kézzel beledolgozom a vajat.

A tésztát fóliába csomagolva hűtőben legalább egy két órát pihentetem, de lehet egy éjszakát is.

Lisztezett deszkán, fél cm vastagságúra kinyújtom és körülbelül 5 cm-es átmérőjű köröket szaggatok belőle.

180 fokon 10 -12 perc alatt kisütöm. Tepsiben hagyom kihűlni.

 

Csoki krémet készítek, mi jobban szeretjük mint a lekvárral.

2 csokipuding, 6 dl tej, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, pár csepp rum aroma, vagy egy rumos cappuccino por.

A tejben a cukrot pudingot megfőzzük, langyosra hűtjük.

A vajat kihabosítjuk majd kanalanként a pudinghoz keverjük a rum aromával, vagy a cappuccino porral (én az utóbbit használtam).

Két -két korongot krémmel összeragasztok és olvasztott csokoládéba mártom. Csokival díszítem.

 

 

 

 

Kakaós csiga

 

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt,

10 dkg vaj,

3 evőkanál kristálycukor,

2 tojássárgája,

2,5 dkg élesztő,

1 csomag vaníliás cukor,

1 csipet só,

2,5 dl tej,

reszelt citromhéj.

 

A lisztet mély tálba tesszük, közepébe kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, erre kis cukrot szórunk, leöntjük langyos tejjel és kelni hagyjuk. Ha az élesztő megkelt, hozzátesszük a többi anyagot a zsiradék kivételével és annyi tejet hogy, megfelelő keménységű legyen. Hólyagosra kidolgozzuk, majd belevegyítjük a langyos zsiradékot. Letakarva kétszeresére kelesztjük, lisztezett deszkára borítjuk, nyújtsuk téglalap alakúra, kenjük le az egész tésztát olajjal, szórjuk meg bőven kakaó és cukor keverékével, és tekerjük fel mint a bejglit. Vágjuk őket 1.5 cm-es vastagságúra és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól távol. Lekenjük felvert tojással. Meleg helyen kb. 15 percet még kelesszük.

Előmelegített sütőben, 180 fokon, 25 perc alatt süssük készre. 1 dl tejben keverjünk el 2-3 kanál cukrot, 1 vaníliás cukrot, tetejüket ecset segítségével jól kenjük meg, pár percre tegyük vissza a sütőbe, épp csak amíg rászárad.

 

  

 

 

 

Kalocsai rétes

 

Hozzávalók:

1 csomag réteslap

6 db kész palacsinta

 

Almás töltelékhez:

10 dkg reszelt alma (4 db)

5 dkg kekszmorzsa

Ízlés szerint cukor

Fahéj

 

Meggyes töltelékhez:

1 meggybefőtt

1 csomag vaníliás puding

5 evőkanál cukor

 

Diós töltelékhez:

10 dkg darált dió

Baracklekvár

 

Az almás töltelékhez az almákat megreszeljük, kissé megdinszteljük, ízlés szerint cukrozzuk, ha szükség kekszmorzsát keverünk bele, és fahéjjal ízesítjük.

Meggyes töltelékhez, a pudingot a meggy levében a cukorral megfőzzük, majd belekeverjük a meggyszemeket.

Diós töltelékhez, a darált diót annyi baracklekvárral keverjük össze, hogy jó kenhető masszát kapjunk.

Ezután a kész palacsintákat megtöltjük a töltelékekkel, majd feltekerjük. Kivesszük a hűtőből a réteslapot, kiterítjük és megkenjük olvasztott vajjal. A 3 féle palacsintát piramis alakzatban az egyik réteslap közepére helyezzük, és feltekerjük. A másik felével ugyanezt csináljuk a megmaradt 3 palacsintával, így két egyforma batyut kapunk.

Tepsibe rakjuk, 180 fokra előmelegített sütőben szép aranysárgára sütjük.

Porcukorral beszitáljuk és szeletekre vágva tálaljuk.

 

Megjegyzés: A meggyes töltelékből marad meg, de süssünk több palacsintát, betöltjük vele, kimondottan finom.

 

 

 

 

 

Keksztekercses koszorú

 

Hozzávalók a keksztekercshez:

 250 g darált keksz

 100 g porcukor

 2 evőkanál kakaó

 1,25 dl kávé

 pár csepp rum aroma

 

Kókuszos massza:

 10 dkg vaj

 10 dkg porcukor

 6 dkg kókuszreszelék

 

Elkészítés:

Egy tálban összekeverjük a darált kekszet, kakaót, porcukrot, majd hozzáöntjük a kávét, rum aromát és jól összegyúrjuk.

Egy másik tálban a puha vajat habosra keverjük a porcukorral, majd beletesszük a kókuszreszeléket.

Mindkét masszát kétfelé osztjuk. A kekszes massza felét, kókusszal megszórt alufólián, vékony téglalap alakúra nyújtjuk. Egyenletesen elosztjuk rajta a kókuszos krém felét, és szorosan feltekerjük. Ugyanígy készítjük a másik tekercset is.

Majd elkészítjük a háromszínű püspökkenyér tésztáját:

Hozzávalók a sárga tésztához:

 5 tojás sárga

 6 evőkanál cukor

 3 evőkanál víz

 3 evőkanál olaj

 3 g sütőpor

 2 vaníliás cukor

 1 citrom reszelt héja

 6 evőkanál finomliszt

 

Fehér tésztához:

 5 tojásfehérje,

 6 evőkanál cukor,

 4 evőkanál finomliszt,

 3 g sütőpor.

 

Elkészítés: Az öt tojás sárgát a cukorral, vaníliás cukorral fehéredésig keverjük, lassanként hozzácsepegtetve az olajat. Hozzátesszük a sütőporral elkevert lisztet, és a lereszelt citromhéjat. Zsírozott, lisztel meghintett 26 cm átmérőjű koszorúformába, öntjük, tetejét beszitáljuk kakaóporral.

Középre ráhelyezzük az egyik keksztekercset, a másikkal pótoljuk, amennyi szükséges, hogy összeérjen a formában. (nekem nem kellett mindkettőt felhasználni, a másiknak csak fele kellett, mert vékonyra nyújtottam, hogy mutatósabb legyen)

 

A tojásfehérjéket a cukorral felverjük kemény habnak, óvatosan hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet és rásimítjuk a sárga tésztára. 180 fokon szép arany barnára sütjük, még melegen bevonjuk citrommázzal.

 

Citrommáz: 25 dkg porcukrot kikeverünk annyi citromlével, hogy jó kenhető mázat kapjunk. A mázból kiveszünk egy kanállal, a többivel bevonjuk a süteményt, a kivett mázhoz kakaót keverünk, citromlével hígítva, és becsíkozzuk, a süti tetejét.

 

 

 

 

Kelt pillangók

 

Kelt tésztát készítünk, a mini kalácsok receptje alapján, mikor megkelt, deszkán átgyúrjuk.

 

Vékony csíkokat sodrunk a tésztából, mindkét széléről feltekerjük, középen felhúzzuk a tésztát, éles késsel átvágjuk, majd az alsó résznél mindkét oldalról benyomjuk.

Felvert tojással lekenjük, meghintjük szezám maggal és mákkal, tepsibe rakva még hagyjuk kelni majd előmelegített forró sütőben 180 fokon, megsütjük.

 

  

 

 

 

Kókuszos gesztenyés piskótatekercs

 

Hozzávalók a piskótához:

6 tojás,

30 dkg cukor,

30 dkg liszt,

1 sütőpor,

6 kanál víz,

1 és fél kanál kakaópor.

 

Krémhez:

2 vaníliás puding,

6 dl tej,

25 dkg vaj,

25 dkg porcukor,

2 csomag vaníliás cukor,

20 dkg kókuszreszelék megdarálva,

1 csomag gesztenyepüré,

rum.

 

A piskóta hozzávalóiból egy 26x36 cm-es tepsiben piskótát sütünk, még melegen kettészeljük, mindkettőt alufólia segítségével feltekerjük és hűlni hagyjuk.

Lehet sütni két lapban is, én egyben sütöttem így hamarabb volt.

 

Elkészítjük a krémet: A pudingot a tejben megfőzzük, kihűtjük. A vajat a cukorral, vaníliás cukorral kihabosítjuk és a pudinggal kikeverjük.

Két részre vesszük, az egyik részbe belekeverjük a kókuszt másikba a gesztenyepürét, amihez pár csepp rumot csepegtetünk.

 

A piskótákat kicsavarjuk, meglocsoljuk rumos sziruppal, rásimítjuk az egyik krémet és felcsavarjuk.

A másikkal is ugyanígy járunk el. Kicsit hűtőbe tesszük, majd két dl hulalát felverünk kemény habnak és behúzzuk a tekercseket. Olvasztott csokival vékony sugárban becsurgatjuk, meggyszemekkel és kandírozott narancshéjjal díszítjük.

 

 

 

 

Kókuszos piskóta tekercs

 

Hozzávalók a piskótához:

 6 tojás

 12 evőkanál cukor

 6 evőkanál víz

 12 evőkanál liszt

 2 kanál kakaó

 

Krémhez:

 7,5 dl tej

 5 halmozott evőkanál liszt

 25 dkg vaj

 25 dkg porcukor

 20 dkg kókuszreszelék

 2 vaníliás cukor

 

A tojás sárgákat 6 kanál cukorral és vízzel nagyon habosra kikeverjük. A tojásfehérjékből 6 kanál cukorral kemény habot verünk. A kikavart tojás sárgához hozzákeverjük a frissen átszitált lisztet, majd kanalanként tesszük hozzá a habot, fakanállal fentről lefelé körmozgást írva le, könnyedén vegyítjük, hogy egyenletesen, és teljesen összekeveredjék, de a hab ne törjön össze. Kiveszünk a tésztából egy habzsákba és egy nagy tepsi 28x40 cm, alját kis csillagcsővel berácsozzuk, majd a megmaradt tésztához hozzászitálunk két kanál kakaót, szépen eldolgozzuk és ráöntjük a sárga tésztára, szépen elsimítjuk, előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük, vigyázzunk, hogy a tészta ne száradjon ki, mert akkor nem tudjuk szépen felcsavarni.

Még melegen kettészeljük, alufólia segítségével felcsavarjuk.

 

A krémhez, fél l tejet a vaníliás cukorral felforralunk, a maradék hideg tejjel simára keverjük a lisztet, beleengedjük a forró tejbe és állandóan keverve sűrűre, főzzük.

A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd kanalanként hozzákeverjük a kihűlt pépet, végül a ledarált kókuszreszeléket.

A piskótákat kicsavarjuk, a krémet két részre osztjuk, megkenjük a lapokat és felcsavarjuk, a kakaós piskótát olvasztott csokival megirkázzuk a másikat, nem kell, mert önmagában szép mintás.

 

 

 

 

Különleges ordás sütemény

 

Hozzávalók:

 40 dkg liszt

 20 dkg vaj  

 20 dkg porcukor

 2 tojás sárga

 fél tasak sütőpor

 tejföl

 

Töltelékhez:

 75 dkg orda, tehéntúróval helyettesíthető

 30 dkg cukor

 3 tojássárgája

 5 tojásfehérje

 2 tasak vaníliás cukor

 1 citrom reszelt héja

 rumban áztatott mazsola

 

Barna tésztához:

 3 tojás

 6 kanál porcukor

 5 kanál liszt

 3 evőkanál víz

 1 evőkanál kakaópor

 

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, amíg a töltelék elkészül, pihentetjük.

A töltelékhez az ordát simára kavarjuk a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojás sárgákkal, hozzátesszük a mazsolát, citromhéjat, összekeverjük, majd beleforgatjuk a kemény habbá felvert tojásfehérjét.

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, sütőpapírral kibélelt, 26x36 cm-es tepsibe tesszük, meghintjük búzadarával, rásimítjuk a tölteléket.

A barna tésztához, a tojásfehérjéket a porcukorral felverjük kemény habnak, sorra hozzádolgozzuk a tojássárgákat, mindenikkel egy kanál vizet adva hozzá. Hozzászitáljuk a lisztet, kakaóport és óvatosan összeforgatjuk, ráöntjük az ordás töltelékre, elsimítjuk, és 180 fokon megsütjük.

Amikor kihűlt porcukorral megszórjuk, kockákra vágva tálaljuk.

 

 

 

 

Lekvárral töltött sünik

 

Hozzávalók:

1 kg liszt,

5 dkg élesztő,

2 kanál cukor,

5 dl tej,

1 dkg só,

2 tojás,

1 dl olaj,

kemény lekvár,

tojás a lekenéshez.

 

A lisztet szitáljuk egy mélyebb tálba, és nyomjunk a közepébe mélyedést. Ebbe morzsoljuk az élesztőt, kevés tejben feloldjuk a cukrot, ráöntjük az élesztőre és kelesszük 15 percig. Ezután tegyük hozzá az olaj kivételével a többi hozzávalókat és jól dagasztjuk ki. Mikor kidagasztottuk hozzádagasztjuk az olajat is, letakarva, meleg helyen kétszeresére kelesztjük.

A megkelt tésztát deszkára borítjuk, mérjük ki mekkora süniket szeretnénk (én 10 db-ot vágtam) gombóc alakúra formáljuk, kicsit kivágunk belőle a lábaknak, a többit ellapítjuk, beleteszünk egy kiskanál kemény lekvárt, a széleket behajtjuk, jól összenyomjuk és alulra tesszük. Ollóval bevagdossuk így kialakítjuk a tüskéket. A kivett tésztából kivágjuk a lábakat, lekenjük felvert tojással és beillesszük a süni alá. Szemes borsból szemeket rakunk és cukordíszből az orrocskáját. Így folytatjuk amíg az egész elkészül. Felvert tojással lekenjük, 180 fokon szép aranybarnára sütjük.

 

  

  

 

 

 

Leveles tepertős pogácsa

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt,

1 tojás,

diónyi zsír,

2 dl tejföl,

1 dkg élesztő,

35 dkg tepertő,

bors.

Tojás a kenéshez.

 

A tepertőt kissé megborsozzuk, ledaráljuk és három részre osztjuk. Felhasználásig a konyhában tartjuk.

A többi anyagokból rétestészta keménységű tésztát gyúrunk, és deszkán jól kidolgozzuk. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, rákenünk egy rész tepertőt, összehajtogatjuk mint a vajas tésztát, és 15 percig pihentetjük. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük, mindig egy-egy rész tepertőt kenve a kinyújtott tésztára és mindig ugyanabba az irányba, ugyanabban a sorrendben hajtogatva, majd ismét pihentetjük. Az utolsó pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk,  éles késsel berácsozzuk, fánkvágóval kivágjuk, vigyázva hogy ne nyomódjon össze túlságosan.

Tetejüket megkenjük felvert tojással, vigyázva, hogy az oldalukon ne csorogjon le, forró sütőben 180 fokon szép aranybarnára megsütjük.

 

 

 

 

Linzer

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt,

25 dkg vaj,

25 dkg porcukor,

4 tojássárgája,

reszelt citromhéj,

1 sütőpor.

 

A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a cukrot, reszelt citromhéjat. A puha vajjal meg a tojássárgákkal összegyúrjuk. Ha esetleg túl keménynek bizonyulna, lazítsuk egy-két kanál tejföllel.

A tésztát fóliába csomagolva legalább egy órát tegyük hűtőbe pihenni. Azután lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, szaggatóval kiszúrjuk, ugyanannyi sima, mint lyukas közepű korongot. A kiszúrt tésztadarabokat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.

Előmelegített sütőben 180 fokon 10-12 perc alatt szép aranysárgára sütjük. A lyukas tésztákat még forrón porcukorba forgatjuk. Ha kihűltek, dzsemmel kettőt-kettőt, egy simát és egy lyukast összeragasztunk. Tetejüket olvasztott csokival megcifrázzuk.

 

 

 

 

Linzeres, barackos, piskótás kocka

 

Hozzávalók a linzer tésztához:

 25 dkg vaj

 1 tojás

 15 dkg porcukor

 35 dkg liszt

 1 tasak sütőpor

 Kevés só.

 

Kakaós tésztához:

 4 tojás

 1 citrom reszelt héja

 3 evőkanál liszt

 4 evőkanál cukor

 fél csomag sütőpor

 1 evőkanál olaj

 1 evőkanál kakaópor

 

 60 dkg kimagozott sárgabarack, fahéj, zsemlemorzsa.

 

A barackokat kimagozom, és négyfelé vágom.

A linzer tésztához a hozzávalókat összedolgozom, tepsi méretűre vágott sütőpapíron kinyújtom, majd 26x36 cm tepsibe teszem, meghintem zsemlemorzsával, és a barackokat szépen sorjában rárakom. 180 fokos sütőben 25 percig elősütöm.

A barna tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem. A sárgákhoz hozzáadom a cukrot, az olajat és habosra keverem. Hozzáteszem a kakaóport, citromhéjat és a sütőporral elkevert lisztet, végül óvatosan belekeverem a fehérjehabot.

Kiveszem a sütőből a barackos tésztát, megszórom fahéjjal és cukorral, majd ráöntöm a barna tésztát, és készre sütöm, kb. 20 perc. Kihűlés után porcukorral beszitálom.

 

 

 

 

Medvehagymás zsemle

 

Hozzávalók:

 1 kg liszt

 5 dkg élesztő

 6 dl tej

 2 tojás sárga

 1 egész tojás

 2 evőkanál cukor

 10 evőkanál olvasztott vaj

 1 dkg só

 Egy jó marék medvehagyma, kb. 10 dkg

 

Az élesztőt kis cukorral, fél pohár langyos tejjel felfuttatjuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalókat a vaj kivételével, és jól kidagasztjuk, végül hozzádolgozzuk a langyos vajat. Meleg helyen kétszeresére kelesztjük.

Kelesztés után, lisztezett deszkára tesszük, kinyújtjuk a tésztát, megszórjuk apróra vágott medvehagymával, összehajtogatjuk, átgyúrjuk és 15 egyenlő részre, vágjuk, és könnyedén felgyúrjuk cipóknak, vajazott tepsibe rakva újrakelesztjük, és 180 fokon szép arany barnára sütjük.

 

 

 

 

Meggyes kalács

 

Ehhez a kalácshoz kétféle tésztára van szűkségünk, egy linzer és egy kelt tésztára.

 

Linzer tészta hozzávalói:

 200 g liszt

 125 g vaj

 40 g porcukor

 1 tojás

 2 g só

 

A lisztet, az apróra felkockázott vajat, a porcukrot, a sót és a tojást összedolgozzuk, aztán munkalapra szedve gyors mozdulatokkal átgyúrjuk. Cipót formálunk belőle, légmentesen lezárva hűtőszekrényben pihentetjük, amíg a többi tésztát elkészítjük.

 

Elkészítjük a tölteléket, hogy legyen ideje kihűlni.

 

Töltelék:

 1 meggykompót

 1 tasak vaníliás pudingpor

 6 evőkanál cukor

 

A pudingport a meggy lében a cukorral állandóan keverve sűrűre megfőzzük, majd hozzátesszük a félbe vágott meggy szemeket.

 

Kelt tésztához:

 50 dkg finomliszt

 1 tasak szárított élesztő (10g)

 4 dkg cukor

 2,5-3 dl langyos tej

 4 dkg vaj

 1 tojás

 5 g só

 1 citrom reszelt héja

 

A tészta hozzávalóit, jól kidagasztjuk, kétszeresére kelesztjük. Miután megkelt lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd két részre vesszük.

Az egyik részből szív alakot nyújtunk, kizsírozott sütőlapra helyezzük, megkenjük a kihűlt töltelékkel, nem egészen a széléig.

A másik részt is kinyújtjuk, és rácsozóval átvágjuk, majd a töltelékre terítjük, a leeső széleket összegyúrjuk, kisodorjuk és a szív köré, tesszük, ollóval bevagdossuk és visszahajtjuk.

Lekenjük felvert tojással, majd rárakjuk az előre elkészített virágokat, leveleket, bőven van időnk elkészíteni, amíg a tészta kel).

180 fokos sütőben, szép aranybarnára sütjük.

 

  

 

 

 

Meggyes muffin, vajkrém díszítéssel

 

Hozzávalók:

 30 dkg vaj

 30 dkg porcukor

 30 dkg finomliszt

 4 db tojás

 80 ml tej

 14 g sütőpor

 1 narancs vagy citrom héja

 Meggybefőtt

 

A vajat a porcukorral, vanília cukorral jól kikeverjük, egyenként hozzákeverjük a tojásokat, mikor a vaj felvette a tojásokat, hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejet. Én a tésztát habzsákba szedem szebben, lehet rakni a formákba.

A muffin papírral kibélelt formákba nyomunk egy kevés tésztát, ráteszünk egy meggyszemet, majd újra tésztát nyomunk rá, a forma háromnegyedéig.

Előmelegített sütőben, 180 fokon 20 perc alatt aranysárgára sütjük, persze függ a sütőtől is.

 

Vajkrém hozzávalói:

 250 g puha vaj

 250 g átszitált porcukor

 2 tasak vaníliás cukor

 

A vajat habosra keverjük, folyamatosan adva hozzá a cukrokat.

 

Kihűlés után a muffinokat tetszés szerint díszítjük.

A kutyushoz két muffin szükséges, az egyiket kidíszítjük, fogpiszkálót szúrunk bele és a másik kutyafejnek díszített muffint beleszúrjuk a fogpiszkálóba, megáll másként is, ha a vajkrémre ráillesszük, csak így biztonságosabb, főleg ha szállítani is akarjuk.

 

Ebből az adagból 36 db lett, ha kevesebbet akarunk, csökkentsük az adagot.

 

  

 

 

 

Ordával töltött rák kalácsok

 

Hozzávalók:

 50 dkg liszt

 Két és fél dl tej

 4 evőkanál cukor

 2 dkg élesztő

 1 citrom reszelt héja

 5 dkg olvasztott vaj

 1 egész tojás+1 sárga

 4 g só

 

Töltelékhez:

 50 dkg orda

 10 dkg mazsola

 2 tojás

 2 vaníliás cukor

 Cukor, ízlés szerint

 

A töltelékhez az ordát villával összetörjük, hozzátesszük a tojás sárgákat, cukrot, vaníliáscukrot, kézi mixerrel összedolgozzuk, hozzáadjuk a két kanál cukorral keményre felvert tojáshabot, végül belekeverjük a mazsolát.

 

A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, kevés cukros tejet öntünk rá. Mikor felnőtt az élesztő a többi hozzávalóval jól kidagasztjuk. Meleg helyen kétszeresére kelesztjük.

 

Mikor megkelt, deszkára tesszük, kinyújtjuk, kivágjuk téglalap alakúra, a tészta egyik szélére rárakjuk a tölteléket, a másik szélét körülbelül 1,5 cm-re egymástól bevágjuk, a két végénél nagyobbat hagyunk, itt alakítjuk ki a rákok farok és fejrészét, majd a töltelékkel kezdjük felcsavarni.

Kevés tésztát kisodrunk, abból vágjuk ki az ollót és lábakat. Bors szemeket szúrunk a szem helyére. Felvert tojással lekenjük, kevés pihentetés után 180 fokon szép arany barnára sütjük.

 

  

 

 

 

Palacsinta variációk:

 

Áfonyahabos, mintás palacsinta

Hozzávalók:

50 dkg liszt

4 db tojás

5 dl tej

szükség szerint szódavíz

5 g só

1,5 dl étolaj

2 evőkanál kakaópor

 

Töltelék:

2 dl tejszínhab

Áfonyalekvár

 

A fenti hozzávalókat csomómentesre kevertem és körülbelül fél órát állni, hagytam.

Egy kiöntő pohárkába tettem a kakaót, kevés tésztát öntöttem rá, jól eldolgoztam, még tettem hozzá egy kevés tésztát, majd kiolajozott forró palacsintasütőben, először a kakaós masszából csináltam mintát, mikor jól megszilárdult, öntöttem rá a világos tésztából, tovább nem használok olajat, mert benne van a tésztában, így sütöttem meg amíg a tészta el nem fogyott.

 

A töltelékhez, a tejszínt felvertem kemény habnak, áfonyalekvárral ízesítettem, amiben ép szemek is voltak, lehet bármilyen lekvárt használni, nekem éppen ez volt kéznél, majd betöltöttem a palacsintákat és felcsavartam.

 

 

 

 

Vaníliakrémes palacsinta, őszibarack mártásban

 

Hozzávalók a palacsintához:

20 dkg finomliszt,

1 csipet só,

2 tojás,

2 dl tej,

2 dl ásványvíz vagy szódavíz, vagy kevés szódapor a vízhez,

fél dl olaj.

 

A lisztet és a sót keverőtálba szórjuk. A tojásokat egyenként felütjük, a liszthez adjuk, majd apránként hozzáöntjük a tejet, és kézi vagy elektromos habverővel simára-csomómentesre eldolgozzuk. Ezután több részletben hozzákeverjük az ásvány- vagy szódavizet, letakarjuk, és legalább fél órát pihentetjük.

 

Egy közepes, 20-22 cm átmérőjű serpenyőt (még a teflonbevonatút is!) az első palacsinta sütése előtt vékonyan kikenünk olajjal. A többi olajat a palacsintatésztába keverjük, ha sűrűnek találjuk, még egy kevés buborékos ásvány- vagy szódavizet adunk hozzá – a hígabb tésztából vékonyabb, a sűrűbből vastagabb palacsinták lesznek.

 

Krém:

4 dl tej,

1 tasak vaníliás pudingpor,

2 vanília cukor,

4 tojássárgája

6 dkg porcukor.

 

A krémhez, 1 dl hideg tejben elkeverjük a pudingport. A tojássárgákat habosra keverjük a 6 dkg porcukorral, hozzáadjuk a pudingos hideg tejet, aztán hozzászűrjük a vaníliás meleg tejet, és mérsékelt tűzön/gőz fölött, folyamatosan keverve besűrítjük, hagyjuk langyosra hűlni.

 

Őszibarack mártáshoz:

1 nagy doboz őszibarackbefőtt, (820 g)

kevés fahéj,

2 evőkanál étkezési keményítő.

 

A mártáshoz az őszibarackokat leszűrjük, gerezdekre vágjuk, 2 felezett őszibarackot villával összetörünk.

A befőtt lében az étkezési keményítőt, folyamatosan keverve sűrűsödésig főzzük. Beletesszük a pépesre tört és a darabos őszibarackot, óvatosan összekeverjük.

 

Tálalás előtt, lapos tányérra teszünk a mártásból, rá az elvágott palacsintákat, tejszínhabbal és gyümölccsel díszítjük, jelen esetben szeder befőttel, de lehet ízlés szerint díszíteni.

 

 

 

Mákos palacsinta őszibarack mártással

 

A palacsintákat ugyanúgy készítjük mint a vaníliásnál.

 

A töltelék:

200 g darált mák,

1 citrom reszelt héja,

1 tasak vaníliás pudingpor,

100 g cukor,

3 dl tej,

2 tasak vaníliás cukor.

 

A pudingport, a cukrot és a tejet sűrű péppé főzzük, aztán a vaníliás cukorral együtt a darált mákot is hozzáadjuk. Megtöltjük vele a palacsintákat.

 

Tovább úgy járunk el mint a vaníliás palacsintánál.

 

 

 

Kakaókrémes palacsinta vaníliás mártásban

 

Hozzávalók a palacsintához:

 20 dkg finomliszt,

 1 csipet só,

 2 tojás,

 2 dl tej,

 2 dl ásványvíz vagy szódavíz, vagy kevés szódapor a vízhez,

 fél dl olaj.

 

A hozzávalókból palacsintákat sütünk, és betöltjük krémmel.

 

Krém hozzávalói:

 1 tojás

 3 evőkanál cukor

 1 kanál kakaópor

 1 kanál liszt

 2 dl tej

 3 dkg vaj

 vanília cukor, reszelt narancshéj

 

A tojást elkeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, lisztel, kakaóporral, a hideg tejjel, és állandóan keverve sűrűre főzzük. A tűzről levéve belevegyítjük a vajat és a narancshéjat.

 

A kisült palacsintákra a krémből egy evőkanálnyit csíkban rárakunk, a palacsintákat felcsavarjuk, meghintjük porcukorral.

Ez a krém körülbelül 10 palacsintához elegendő.

 

Elkészítjük a vaníliás mártást.

 4 dl tej,

 1 tasak vaníliás pudingpor,

 2 vaníliás cukor,

 4 tojássárgája

 6 dkg porcukor.

 

A krémhez 1 dl hideg tejben elkeverjük a pudingport. A többi tejet a vaníliával melegedni tesszük. A tojás sárgákat habosra keverjük a 6 dkg porcukorral, hozzáadjuk a pudingos hideg tejet, aztán hozzászűrjük a vaníliás meleg tejet, és mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve besűrítjük, hagyjuk langyosra hűlni.

 

Tálalásnál teszünk egy kevés vaníliamártást, a palacsintákat elvágjuk, felállítva a mártásba rakjuk, beszitáljuk vaníliával ízesített porcukorral, gyümölcsökkel díszítve tálaljuk.

 

 

 

 

Tehéntúrós palacsinta

 

A megszokott módon palacsintákat sütünk.

 

A töltelékhez:

 25 dkg tehéntúró

 1 tojás

 Ízlés szerint cukor

 Reszelt citromhéj

 Mazsola

 

A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tehéntúrót, és simára keverjük, majd hozzátesszük a mazsolát, citromhéjat és végül elvegyítjük a keményre felvert tojáshabbal.

Ízlés szerint díszítjük.

 

 

 

 

Paradicsomos szelet

 

Hozzávalók a lapokhoz:

 15 evőkanál olaj

 15 evőkanál paradicsomlé

 15 evőkanál porcukor

 1 teáskanál szalalkáli

 1 tojás

 liszt körülbelül 60 dkg

 

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, annyi lisztet teszünk hozzá amennyit, felvesz, hogy könnyen nyújtható legyen. Öt egyenlő részre osztjuk és enyhén lisztezett sütőpapíron, szép egyenlően kinyújtjuk. Azért nyújtom sütőpapíron, mert a sütőpapír segítségével szépen lehet tenni a tepsire, nem kell félni, hogy elszakad, és pontos szép lapokat lehet így sütni.

Tepsi hátán, 180 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük.

Tepsi méret 26x36 cm.

 

Krém hozzávalói:

 7,5 l tej

 5 halmozott evőkanál liszt

 1 citrom reszelt héja

 2 tasak vaníliás cukor

 25 dkg vaj

 25 dkg porcukor

 Meggy, ribiszke vagy savanykás lekvár.

 

A krémhez 0, 5 l tejet felforralunk, a maradék hideg tejjel simára keverjük a lisztet, beleengedjük a forró tejbe, és állandóan keverve sűrűre főzzük.

Levesszük a tűzről, belekeverjük egy citrom reszelt héját. Miután a pép kihűlt, a vajat habosra keverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, majd kanalanként hozzádolgozzuk a pépet.

Lehet grízzel is készíteni a krémet, a tejben grízt főzünk meg és tovább ugyanúgy készítjük, mint a lisztes krémet.

 

A lapokat összerakjuk a krémmel és lekvárral, bevonjuk csoki mázzal, de lehet egyszerűen porcukorral beszitálni.

 

 

 

 

 

Pergelt diós süti

 

Hozzávalók a lapokhoz:

10 tojás fehérje,

35 dkg porcukor,

4 evőkanál liszt,

30 dkg darált dió,

1 tasak (7 gr) szalalkáli.

 

Krém:

10 tojássárgája

20 dkg porcukor,

250 gr vaj,

2 tasak vaníliás cukor.

 

Glazúr: 10 dkg cukor, 50 gr vagdalt dióbél.

 

A tojásfehérjéket a porcukorral felverjük kemény habnak, óvatosan hozzákeverjük az átszitált lisztet, amihez hozzákevertük a szalalkálit és végül a darált diót. Ebből az adagból négy lapot sütünk.

Én sütőpapírból vágtam 4 db 26x36 cm-es darabokat, egyformán elosztottam a tésztát és kettesével 170 fokon 15 perc alatt készre sütöttem.

 

Krémhez: 10 tojássárgáját 20 dkg porcukorral, vaníliás cukorral gőz felett kikeverünk, amíg jól megvastagodik, krémszerű lesz. Kihűlés után a vajjal, habosra keverjük.

 

Összeállítjuk, a krémet négy részre osztjuk, betöltjük a lapokat, és a tetejét is megkenjük.

 

Elkészítjük a glazúrt: 10 dkg kristálycukrot egy serpenyőbe teszünk és addig karamellizáljuk, amíg szép arany színű, és méz sűrűségű lesz, akkor hozzáadjuk a durvára darabolt diót, lazán összekeverjük. Nyújtó deszkára alufóliát teszünk, kicsit megolajozzuk és arra kitesszük, kicsit elnyújtjuk, kihűlés után nyújtófával összetörjük és ráhintjük a tészta tetejére. Ettől kap nagyon finom különös ízt.

 

Ez a süti nem olyan mutatós mint amennyire finom.

 

  

 

 

 

Pudingos tejfeles kocka

 

Hozzávalók:

a tésztához:

6 tojás,

18 dkg cukor,

1/2 dl olaj,

1 dl víz,

25 dkg finomliszt,

1 csomag sütőpor,

2 evőkanál kakaópor,

1 csipet só,

pár csepp citromlé.

 

a pudinghoz:

8 dl tej,

2 csomag puncsos pudingpor,

6 evőkanál cukor.

 

a tetejére:

900 g tejföl,

6 evőkanál porcukor,

kakaópor,

10 g zselatin.

 

Elkészítése:

A pudingot a cukorral tejjel megfőzöm, hűlni teszem.

A tojás sárgákat a cukorral nagyon habosra kikeverem, folyamatos keverés közben kanalanként hozzáadom a vizet, az olajat. Belekeverem az átszitált lisztet, sütőport, sót.

A tojásfehérjékből kemény habot verek, beleöntöm a citromlét, és azzal még verem 1-2 percet. A habot óvatosan a keverékbe forgatom.

A tészta felét a tepsibe öntöm, a másik felébe belekeverem a kakaót, és rácsorgatom a tepsiben lévő tésztára, habkártyával egyenlően elsimítom, közben a langyosra hűlt pudingból teáskanállal egyenletes darabkákat szaggatok és rárakom a tészta tetejére.

180 fokon, 45 perc alatt készre sütöm.

A tejfölből kiveszek körülbelül két dl, feloldom benne a zselatint, a többit kikeverem a porcukorral, hozzáöntöm a zselatint, összekeverem az egészet, majd a kihűlt süteményre öntöm. Jól lehűtöm, mikor a tejföl megdermedt, beszitálom kakaóporral.

 

 

 

 

Puncsos mézes

A recept az Olcsó receptektől van.

 

Hozzávalók a tésztához:

 50 dkg liszt

 6 dkg vaj

 15 dkg porcukor

 2 tojás

 1 teáskanál szódabikarbóna

 4 evőkanál olvasztott méz

 1 dl tejföl

 

Krémhez:

 6 dl tej

 1 puncs puding

 1 vaníliás puding

1-1 kanál liszt mindkét pudinghoz

 25 dkg vaj

 25 dkg porcukor

 2 kanál baracklekvár

 

Mázhoz:

 2 tojás fehérje

 2 kanál rum

 4 kanál cukor

 

A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd négy lapot sütök belőle.

A tejet a pudinggal felfőzöm, külön a vaníliásat és külön a puncsosat egy kevés rummal. A vajat a porcukorral habosra keverem, kettéosztom és belekeverem a pudingokat. Megkenem vele a lapokat. Az alsó lapra a puncsosat, a másodikra a lekvárt, a harmadikra pedig a vaníliás krémet kenem. A tetejére gőz felett felverem a tojás fehérjét cukorral és rummal, majd rákenem a tészta tetejére. Vékonyan olvasztott csokival megdíszítem.

 

 

 

 

Püspökkenyér tojásfehérjéből

 

Hozzávalók:

 1 csésze tojásfehérje ( kb. 8 db)

 1 csésze cukor

 1 csésze liszt

 50 ml olaj

 1 csésze darabosra vágott dióbél

 1 csésze rahát

 pár szem mazsola

 fél csomag sütőpor (5g)

 

 A csésze 2,5 dl.

 

A tojásfehérjéket a cukorral felverjük kemény habnak, óvatosan hozzáforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet, olajat, majd hozzákeverjük a diót, rahátot, mazsolát, 2 püspökkenyérformába elosztjuk a masszát, 180 fokos előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.

Kihűlés után bevonjuk, csoki mázzal vagy beszitáljuk porcukorral. Kandírozott narancshéjjal díszítjük.

 

 

 

 

Sajtba tekert, cérna kolbászos kiflik

 

Hozzávalók:

 60 dkg finomliszt

 10 dkg vaj

 2 tojás sárga

 1 evőkanál cukor

 1 evőkanál só

 2,5 dkg friss élesztő

 2,5 dl tej

 10 db szendvics sajt

 Cérnakolbász

 

Tetejére: 1 felvert tojás, szezámmag.

 

Az élesztőt, 1 kanál cukorral, kevés tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval jól kidagasztjuk. Letakarva kétszeresére kelesztjük.

Ha megkelt a tészta deszkára borítjuk, lisztezés nélkül kinyújtjuk, 10 egyforma részre vágjuk. A cérnakolbászt a sajttal becsomagoljuk, a tészta szélére helyezzük, tésztarácsozóval bevágjuk, majd feltekerjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, felvert tojással lekenjük, megszórjuk szezámmaggal, még egy kevés ideig pihentetjük, 180 fokra előmelegített sütőben, szép aranybarnára 25-30 perc alatt megsütjük.

 

  

 

 

 

Sós rudak

 

Hozzávalók:

 65 dkg liszt

 1 vaj vagy margarin (25 dkg)

 1 tojás

 1 csésze tej

 2 csapott evőkanál szalalkáli

 

 

A lisztet egy edénybe szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a szalalkálit, langyos tejjel felfutatjuk, hozzátesszük a többi hozzávalókat, és jól összedolgozzuk.

Legalább egy órát letakarva pihentetjük, majd kisujjnyi vastagra nyújtjuk, derelyevágóval kisujjnyi széles, 10-15 cm hosszú rudakra vágjuk, lekenjük felvert tojással, megszórjuk durva sóval, ízesítőnek köménymagot, reszelt sajtot, darálatlan mákot, vagy lehet piros paprikát, vékonyra vágott mandulát vagy mogyorót.

 

Nagyon jó recept, olcsó, gyorsan készül, finom, sokáig eláll.

 

 

 

 

Szilvás pite

 

Hozzávalók a tésztához:

 50 dkg liszt

 20 dkg vaj

 15 dkg cukor

 1 tojás

 1 citrom reszelt héja

 1 sütőpor

 csipet só

 tejföl

 

Töltelékhez:

 1 kg kimagozott szilva

 1 vaníliás pudingpor

 cukor ízlés szerint

 fahéj

 keményítő

 

Először elkészítjük a tölteléket. A megtisztított kimagozott szilvát egy edényben főni tesszük pár percig, mikor a levét kiengedte, hozzáteszünk egy pudingport, ízlés szerint cukrot és annyi étkezési keményítőt (én négy evőkanállal tettem, de függ a szilvától) hogy krémszerű masszát kapjunk. Összefőzzük, és hűlni tesszük.

A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy jó nyújtható tészta legyen. Legalább fél órát pihentessük. Háromnegyed részét kinyújtjuk, 30 cm-es kerek pitesütő formába tesszük, széleit levágjuk. A levágott széleket összegyúrjuk, és akkorára nyújtjuk, mint a piteforma alja. A formában levő tésztát vékonyan megkenjük a masszával, majd rátesszük a kinyújtott lapot. Meghintjük zsemlemorzsával, vagy grízzel és rákenjük a többi tölteléket, szépen elsimítjuk, megszórjuk fahéjjal és ha szükség cukorral, a megmaradt tésztával berácsozzuk, ízlés szerint díszítjük.

 

  

 

 

 

Szilvás sütemény

 

Hozzávalók:

 200 g porcukor

 150 g szoba-hőmérsékletű vaj

 5 db tojás

 300 g liszt

 1 csomag sütőpor

 1 vaníliás cukor

 8-10 evőkanál tej

 

Tetejére:

 600 g szilva

 4 evőkanál kristálycukor

 1 evőkanál őrölt fahéj

 

A vajat a porcukorral, vaníliás cukorral kikeverjük, egyenként hozzáadjuk a tojás sárgákat, mindenikkel jól kikeverni, majd a sütőporral elkevert lisztet, kanalanként hozzákeverjük a tejet, majd hozzávegyítjük a tojások keményre felvert habját.

A masszát tepsibe simítjuk, rárakjuk a kimagozott, félbevágott szilvákat, megszórjuk a cukor és fahéj keverékével.

Előmelegített 180 fokos sütőben megsütjük, körülbelül 40 perc. Tetejét beszitáljuk porcukorral.

Tepsi mérete: 34x22 cm.

 

 

 

 

Virág kalácsok

 

Hozzávalók:

760 g liszt,

300 ml langyos tej,

125 ml olaj,

2 tojás,

40 g élesztő,

2 kanál cukor,

só.

 

Töltelékhez: cukros dió, barack lekvárral kikeverve, cukros fahéj.

 

Tetejére: 1 egész tojás, szezám mag, mák.

 

Az élesztőt a cukros tejjel felfuttatjuk, a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felvert tojásokat, sót a felfuttatott élesztőt jól összedolgozzuk majd hozzátesszük az olajat és hólyagosra dagasztjuk, amíg a tészta jó rugalmas lesz és elválik a kezünktől. Ekkor letakarjuk és kétszeresére kelesztjük.

Mikor megkelt, kitesszük deszkára, három részre osztjuk, mert három kalács lesz ebből az adagból.

Minden részt külön, 6 részre osztottam, egy rész kivételével, tányérnyi nagyságú kör alakra nyújtottam, majd 5-öt egymásra helyeztem, a rétegek közt megkentem, kivéve a felsőt, olvasztott vajjal és megszórtam, cukros fahéj keverékkel. Éles késsel nyolc részre vágtam, majd mint a csörögét középen bevágtam, vigyázva hogy a széleket ne vágjam át, és a csücskét alulról fölfelé áthúztam.

A megmaradt részt középre beillesztettem, megkentem felvert tojással, megszórtam szezám maggal és mákkal.

Előmelegített 180 fokos sütőben szép arany barnára sütjük, mikor megsültek, lekenjük cukros vízzel, hogy szép fényes legyen.

 

  

 

 

 

 

 

 

A receptekkel kapcsolatos beszélgetések, és nagyobb méretben a fotók megtekinthetők itt: Rozi fóruma

 

 

Vissza a receptekhez

 

  

Lap teteje

 



 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker
.