Nyitó oldal Torták 1. Torták 2.  Sütemények 1. Sütemények 2.
 Sütemények 3. Sütemények 4. Sütemények 5. Sütemények6 Rozi konyhája 1.
Rozi konyhája 2. Rozi konyhája 3. Befőzések Rozi fóruma Rozi Blogja

 

 

 

  Sütemények 1.

 

 Almás-diós muffin

 Almás piskóta

 Almás pite

 Bujtatott keltes fánk

 Citromkrémes szelet

 Csíkos süti

 Darázsfészek

 Diós kosárkák

 Ekler fánk

 Epres piskótarolád

 Éva süteménye

 Franciakrémes

 Gesztenye kocka

 Gyöngyi mákos tésztája

 Habfigurák

 Hófehérke

 Húsvéti kalács  (kókonya)

 Joghurtos - szőlős piskótatekercs

 Kati rumos tésztája

 Kedvenc kókuszkocka

 Kekszes-mákos süti

 Keltes csöröge

 Kókuszcsók

 Kókusz kocka

 Kürtöskalács olajban sütve

 Kürtöskalács - parázson sütve

 Lekváros bukta

 Linzer rudacska

 Márványkuglóf

 Méteres kalács

 Mézes sütemény

 Orda készítése

 Ordás palacsinta

 Ordás táska

 Őszibarackok

 Papagáj szelet

 Püspökkenyér

 Rigó Jancsi

 Rumos diós kocka

 Sajtos perec - rudak

 Sajtos roló

 Sós teasütemény

 Szalagos fánk (Pánkó)

 Töltött kalács

 Túrós gyümölcsbomba

 Vendégváró szelet

 Zala kocka

 Zebra muffinok

 Zserbó szelet

 

 

Vissza

 

 

Almás-diós muffin


Hozzávalók:
15 dkg liszt,

15 dkg cukor,

2 tojás,

125 g olvasztott margarin,

1 csomag sütőpor,

2-3 evőkanál tej,

2 nagyobb alma,

10 dkg dió apróra vágva


Díszítéshez: alma, dió, 2 dl tejszín, fahéj.


Elkészítés:
Meghámozzuk az almákat, húsát felvágjuk apró kockákra. A lisztet összekeverjük a sütőporral, egy csipetnyi sóval, fahéjjal. Hozzáadjuk a durvára vágott diót és a kockára vágott almát. A cukrot habosra keverjük a tojásokkal, hozzáadjuk a felolvasztott margarint és a tejet. Ezt összekeverjük a lisztes keverékkel, jól átforgatjuk és belekanalazzuk 2/3 részig a muffin formákba. Előmelegített sütőben megsütjük.

Felverjük a tejszint és mindenik muffin tetejére egy-egy rózsát teszünk, meghintjük fahéjjal, almával és dióval díszítjük.

 

 

 

 

Almás piskóta

Hozzávalók:
12 dkg vaj, vagy 14 dkg margarin,

  6 tojás,

30 dkg cukor,

24 dkg liszt,

  2 csomag vaníliás cukor,

  1 csomag sütőpor

Alma, keksz


Tetejére:
 
2 db tojásfehérje
20 dkg porcukor.


Elkészítés:
A tepsinket kibéleljük sütőpapírral, és annyi kekszet reszelünk bele, hogy ellepje a tepsi alját. Erre ráreszeljük az almát, meghintjük a fahéjjal elkevert cukorral.

A vajat, vagy margarint habosra keverjük a cukorral, (amiből félreteszünk 2 kanállal a tojásfehérjék felveréséhez) sorra hozzáadjuk a tojások sárgáját, mindegyikkel alaposan kikeverve. Végül hozzátesszük a vaníliás cukrot, ezután felváltva óvatosan belekeverjük több adagban a sütőporral elvegyített lisztet és a 2 evőkanál cukorral felvert kemény tojáshabot.

Ráöntjük az elkészített almára, és közepes tűznél megsütjük.

Deszkára borítjuk, és még melegen 2 tojásfehérjéből 2o dkg porcukorral vert kemény habbal bevonjuk.

 

 

 

 

Almás pite

Hozzávalók:
45 dkg liszt,
20dkg zsír (vaj) vagy 25 dkg margarin
7 kanál tej
3 kanál cukor
1 citrom héja
1 tojás
kis só


Tölteléke:
1,5 kg alma,

ízlés szerint cukor, fahéj
Kevés morzsa


A tésztát összegyúrjuk ,negyedórát pihentetjük. Az almát megtisztítjuk, megreszeljük, ízlés szerint cukrot és ízesítőt adunk hozzá, megpároljuk, majd kihűtjük. A tésztából két kerek (28cm átmérőjű tepsi) lapot nyújtunk, egyiket tepsibe tesszük, megszórjuk morzsával, rárakjuk egyenletes rétegben az almát, befedjük a másik lappal. Nyomkodjuk össze a széleket, vágjuk le a felesleget, majd fodrozzuk be őket. Kenjük meg felvert tojással, hegyes késsel vágjunk lyukakat a tetejébe, hogy a gőz távozni tudjon. Közepes tűzön előmelegített sütőben megsütjük.

Melegen és hidegen, tejszínhabbal vagy jégkrémmel egyaránt tálalhatjuk.

 

  

 

 

 

Bujtatott keltes fánk


Hozzávalók:
50 dkg liszt,

  2,5 dkg élesztő,

  1 evőkanál vaj,

  1 evőkanál rum,

  1 tojássárgája ,

csipetnyi só,


Olaj a sütéshez
Tetejére porcukor

Elkészítés:

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt, majd a tojássárgájával, rummal, sóval jól összedolgozzuk. (Ha túl keménynek tűnik, pici tejet adunk hozzá, liszttől függ).

A rétestészta keménységű tésztát cipóba formáljuk és legalább fél órán át pihentetjük. Ezután késfok vastagságura nyújtjuk, és derelyevágóval ujjnyi széles csíkokra vágjuk.

A csíkokat egyenként laza mozdulatokkal gömbé formáljuk és bő forró olajban aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve, szalvétán lecsepegtetjük, és porcukorban meghempergetve kínáljuk.

 

 

 

 

Citromkrémes szelet


Hozzávalók:
55 dkg liszt,

10 dkg cukor,

20 dkg vaj vagy 16 dkg zsír,

1 csomag sütőpor,

3 tojássárgája,

kis tej.


A tészta anyagait annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy puha legyen. Tepsi hátán 4 egyforma lapot sütünk a tésztából.


Krém:
7,5 dl tej,

5 púpozott evőkanál liszt,

1 citrom,

25 dkg porcukor,

25 dkg vaj vagy margarin


Meggy, ribiszke vagy baracklekvár.

Fél liter tejet felforralunk, a maradék hideg tejjel simára keverjük a lisztet, beleengedjük a forró tejbe, és állandóan keverve sűrűre főzzük.

Levesszük a tűzről, belekeverjük egy citrom reszelt héját és az átszűrt levét.

Miután a pép kihűlt ,a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd kanalanként hozzádolgozzuk a pépet.


Összeállítás:
Az alsó lapot megkenjük a krém felével, rátesszük a második lapot dúsan, megkenjük lekvárral. Erre tesszük a harmadik lapot ,rákenjük a krém másik felét és befedjük az utolsó lappal.


Tetejére:
2 tojásfehérjéből 20 dkg porcukorral kemény habot verünk és rákenjük a tészta tetejére.


Díszítés:
Csokoládét felolvasztunk vízgőz felett, és különböző formákba, öntjük. Amikor kihűltek, rárakunk egyet-egyet, mindegyik süti tetejére.

Ennek hiányában, lehet csoki reszelékkel megszórni vagy porcukorral beszitálni.

 

 

 

 

Csíkos süti

 

Hozzávalók :

3 tojás,

15 evőkanál cukor,

15 evőkanál liszt,

3 doboz (kicsi) tejföl,

3 mokkáskanál szódabikarbóna.

 

Ezt a masszát 3 részre osztjuk. A tojást és a cukrot habosra kavarjuk, utána adjuk hozzá a többi hozzávalókat.

Az elsőhöz 1,5 evőkanál kakaóport, a második részhez 5 evőkanál darált diót, a harmadik részhez 5 evőkanál darált mákot adunk. Külön- külön megsütjük a 3 lapot, közepes tepsiben.


Krém:

2 csomag vaníliás pudingot, 0,5 l tejben megfőzünk. 25 dkg rama v. vajat, 20 dkg porcukor 1 citrom levét és héját ezt habosra kavarjuk, majd a kihűlt pudinggal összekeverjük. Ezzel a krémmel töltjük meg a lapokat.

Csokoládémázhoz:

15 dkg keserű csokoládé és 1/2 dl tejszín.
Alulra a mákos lap + krém + kakaós lap+ krém+ diós lap + csoki máz a tetejére. Így lesz szép csíkos.

 

 

 

 

Darázsfészek


Hozzávalók:

3 dkg élesztő,

2 db kockacukor,

30 dkg finomliszt,

3 dkg porcukor,

1 tasak vaníliás cukor,

1 csipet só,

2 tojás,

5 dkg vaj vagy margarin,

tej


Töltelék:
5 evőkanál tej ,

8 dkg porcukor,

20 dkg darált dió vagy 20 dkg darált mák,

1 citrom reszelt héja,

5 dkg mazsola


A tésztához az élesztőt a kockacukorral,1 dl langyos tejjel és 1 evőkanál lisztel összekeverjük, és megkelesztjük (kovászt készítünk).

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a kovászt, a porcukrot, a vaníliáscukrot, a sót, a tojásokat, a 3 dkg olvasztott vajat (margarint), és annyi tejet hogy jó lágy tésztát kapjunk. Szép hólyagosra kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

 

A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük, folyamatosan keverve 2 percig forrósítjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.

 

A tésztát 1/2 cm vastag téglalapra nyújtjuk. Középen és a hosszanti széleken 3-3 cm-t szabadon hagyva elkenjük rajta a tölteléket, majd középen kettévágjuk, és szorosan feltekerjük. A két rudat 2-3 cm széles darabokra vágjuk.

Vágott felületükre fordítva alul kissé összenyomjuk a fészkeket, és egymástól távol a kikent formába rakjuk. Megkenjük zsiradékkal, az oldalukat is.

Meleg helyen kétszeresére kelesztjük, majd forró sütőben sütjük.

Kihűlve fogyasztjuk!

Vaníliás öntetet, borsodót kínálhatunk hozzá.

 

 

 

Vissza

 

 

Diós kosárkák


Hozzávalók:
Tészta:
40 dkg liszt,

1 csomag sütőpor,

10 dkg porcukor,

4 tojássárgája,

25 dkg margarin


Töltelék
:
40 dkg darált dió,

30 dkg porcukor,

4 tojásfehérje,

10 dkg savanykás lekvár


A tetejére:
20 dkg étcsokoládé.

A lisztet a sütőporral és a porcukorral összevegyítjük, majd a tojássárgájákkal, és a margarinnal rugalmas tésztává gyúrjuk. Ha nem elég rugalmas pici tejjel megsegítjük. Lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk és az alaposan kivajazott, 5-6 cm átmérőjű kis kosárformákat kibéleljük vele.

Minden kosárkába 1-1 kiskanál lekvárt teszünk, majd beborítjuk a töltelékkel. Ehhez a darált diót elkeverjük a porcukorral, majd a tojásfehérjékből vert kemény habot is beleforgatjuk. A megtöltött kosárkákat tepsire sorakoztatjuk és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Ha kihűltek a formákból kiemeljük őket, és gőz felett megolvasztott csokoládét csorgatunk rájuk.

Megszórjuk vagdalt dióval.


Tipp: Én úgy is szoktam készíteni, hogy a tojásfehérjéket felverem a cukorral, elosztom kétfelé, az egyikbe 20 dkg darált diót, a másikba 20 dkg kókuszreszeléket teszek, és a tetejükre a diósnak diót, a kókuszosnak kókuszreszeléket szórok.

Ebből az adagból 48 db kosárka lesz.

 

 

 

 

Ekler fánk


Hozzávalók:
10 dkg vaj, vagy 8 dkg zsír,

15 evőkanál víz,

15 dkg finom liszt,

5 db közepes nagyságú tojás.

Töltelék:
Fél liter tej,

2 vanília cukor,

4 tojás

4 evőkanál cukor,

2 evőkanál liszt.
Tejszínhab

Tetejére:
2 kanál cukorból készített karamell, vagy porcukor.


Elkészítés:
A tészta főzve készül. A vizet a vajjal felforraljuk, azonnal belekeverünk 15 dkg jó lisztet, és addig főzzük, míg az edény falától elválik. Levesszük a tűzről, 2-3 percig állni hagyjuk, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat, mindegyikkel alaposan elkavarva.

Kivajazott lisztezett tepsibe, nyomózsák segítségével hosszúkás csíkokat nyomunk egymástól távol. A tepsit jól felforrósított sütőbe tesszük, a lángot 10 perc múlva kissé mérsékeljük. A sütő ajtaját 20 percig nem nyitjuk ki, különben a fánkok összeesnek. A szép sárgára sült fánkokat hagyjuk kihűlni, majd oldalukat éles késsel mélyen bevágjuk, és az üreges belsejüket, jó púposan megtöltjük vanília krémmel, és a krém tetejére tejszínhabot teszünk. A megtöltött fánkokat szorosan egymás mellé deszkára sorakoztatjuk, és 2 kanál cukorból készített, aranysárga karamellel becsurgatjuk. De úgy is jó, ha vaníliás porcukorral vastagon beszitáljuk.

Ez a tészta kipróbáltan jó lisztet igényel.


A vanília krém így készül:
0,5 l tejből félreteszünk egy borospohárnyit, a többit felforraljuk 2 tasak vaníliás cukorral. Amíg felforr, 4 tojássárgáját kikeverünk 4 kanál cukorral, hozzádolgozunk 2 púpozott evőkanál lisztet, lassan feltöltjük a hideg tejjel. A felforralt tejbe belekeverjük a tojásos keveréket, állandó keverés mellett sűrűre főzzük. A krémet levesszük a lángról, és azon forrón belevegyítjük a cukor nélkül kemény habbá vert 4 tojásfehérjét. Miután a krém kihűlt, megtöltjük a fánkokat.

Pudingporból (vanília ízű legyen) ugyanígy készíthetünk krémet, ahhoz elég 2 tojás.

 

 

 

 

Epres piskótarolád


Tészta:
 
6 db tojás
 
6 evőkanál liszt
 
6 evőkanál cukorból piskótát készítünk.

Krém:
 
1 csomag eper ízű pudingpor
 
Fél liter tej
 
15 dkg vaj
 
15 dkg cukor
 
1 csomag vaníliás cukor
 
2 evőkanál eperlikőr
30 dkg eper.


A pudingot főzd meg a leírás szerint. Amíg hűl, a többi cukrot a vajjal keverd habosra. A már hideg pudingot keverd össze a habos, cukros vajjal és a likőrrel ízesítsd (el is maradhat) Szép egyenletesen simítsd a krém kétharmadát a piskótára, majd csavard föl.

A többi krémmel vond be körös-körül, villával cifrázd meg, és tedd a hűtőbe dermedni. Tálalás előtt szeleteld fel, díszítsd ki eperszemekkel, esetleg néhány csepp eperszörpöt pettyegtess a tetejére.

 

 

 

 

Éva süteménye


Hozzávalók:

 
1 rama margarin
 
6 egész tojás
30 dkg porcukor
 
1 dl tej
 
1 citrom reszelt héja
 
1 sütőpor
30 dkg liszt
 
2 kanál kakaó


Máz
: 40 dkg porcukor
1 nagy citrom leve

Elkészítés:

A margarint a porcukorral kikeverjük, sorra hozzáadjuk a tojásokat, mindenikkel alaposan kikeverjük, hozzátesszük a citromhéjat, lisztet sütőport és a tejjel fellazítjuk. Felét zsírozott lisztezett tepsibe öntjük, a másik felébe belekeverjük a kakaót és rácsurgatjuk a tésztára.

Előmelegített sütőben megsütjük. Amikor kihűlt rátesszük a mázat. A tetejét megszórjuk darabosra vagdalt dióval.

 

Máz készítése: 40 dkg porcukrot kikeverjük a citrom levével és rákenjük a tésztára.
Pohárral félhold alakura kivágjuk.

 

 

 

 

Franciakrémes


Gyors leveles vajas tésztát készítünk.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
10 dkg vaj, vagy 15 dkg margarin,

2 tojás,

3 evőkanál tejföl,

kis só,

1 kávéskanál ecet.


A vajat nagyon habosra kikeverjük, és hozzávegyítünk 10 dkg lisztet, jól eldolgozzuk. A többi anyagból puha rétestésztát gyúrunk, deszkán addig gyúrjuk, amíg már nem ragad, és jól hólyagzik. Kinyújtjuk, rákenjük a lisztes vajat, és szorosan felcsavarjuk. A rudat középen kettőbe vágjuk, a végeket kissé benyomkodjuk, és tepsi nagyságúra nyújtjuk. Kiforrósított sütőben 2 lapot sütünk belőle a tepsi hátán.


Krém:
5 db tojás,

6 evőkanál cukor,

2 vaníliás cukor,

5 evőkanál liszt,

1 l tej.


Tetejére:
Fél liter tejszín (Hulala)
Vaníliás porcukor a szóráshoz.


A tojásfehérjéket 4 evőkanál cukorral gőz felett kemény habbá verjük, amíg kemény, selymes, fényes lesz.

A tej háromnegyed részét, a vaníliás cukorral főni tesszük. Az 5 tojássárgáját 2 evőkanál cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet és a maradék tejet.

Ezt a keveréket lassan, állandó keverés mellett belecsurgatjuk a fövő tejbe, és továbbra is állandóan keverve addig főzzük, míg a kanál nyomán az edény alja látszik. Azon forrón belekeverjük a krémet a habba.

 

A krémet langyosra hűtjük, és vastag rétegben rárakjuk az alsó lapra .

Fél liter tejszínből , 4 kanál porcukorral nagyon kemény habot verünk és rákenjük a tészta tetejére.

A felső lapot éles vékony késsel négyzetekre vágjuk, így rakjuk rá a hab tetejére, vigyázva, hogy a sima alja kerüljön felülre. Az alsó lapot óvatosan utánavágjuk, majd beszitáljuk vaníliás porcukorral.

 

 

 

 

Gesztenye kocka

Hozzávalók:
Tészta:
 
6 db tojássárgája,

12 evőkanál porcukor,

  1 dl étolaj,

  6 kanál hidegvíz,

12 evőkanál liszt,

  1 csipet só,

  1 csomag sütőpor,

2 evőkanál kakaópor,

6 tojásfehérje

A tojássárgájákat a porcukorral kikeverjük, lassan hozzácsepegtetjük az étolajat, a 6 kanál hideg vizet, és habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a sütőporral, 1 csipet sóval, és a kakaóval elkevert, majd átszitált lisztet. Végül a 6 tojás felvert habját óvatosan belekeverjük.

Előmelegített sütőben megsütjük.


Krém:
2 csomag gesztenye massza (50 dkg),

20 dkg vaj,

15 dkg cukor,

1 vanília ízű pudingpor,

3 dl tej, rum


A cukrot a vajjal jól kikeverjük hozzátesszük a gesztenye masszát jól összekeverjük, rummal ízesítjük. A vanília pudingport 3 dl tejben megfőzzük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a gesztenye krémhez, és rákenjük a kihűlt tésztára.


Krém a tetejére:
1 csomag tejszínhabport felverni a zacskón levő leírás szerint, hozzátenni 1 habfixáló port jól kikeverni és rákenni a gesztenye krémre.

Tetejét megszórjuk reszelt csokoládéval.

 

 

 

 

Gyöngyi mákos tésztája


Hozzávalók:

  8 tojásfehérje,

20 dkg cukor,

10 dkg őrölt mák,

  8 evőkanál kókuszreszelék,

  3 evőkanál liszt,

  1 csomag szalakáli.


Krémhez :
8 tojássárgája,

20 dkg cukor,

3 evőkanál liszt,

3 dl tej,

1 rama margarin,
2 rumos cappuccino,
4 csomag kisméretű (4x3) cm keksz ,

egy 200 ml hulala tejszín.

8 tojásfehérjét,20 dkg cukorral habbá verjük, majd belekavarunk 10 dkg őrölt mákot,8 evőkanál kókuszreszeléket,3 evőkanál lisztet, és egy csomag ( 7 g )szalakálit.

Ebből a masszából egy lapot sütünk 26x 36-os tepsiben.

A krémhez 8 tojássárgájából,20 dkg cukorból,3 evőkanál lisztből és 3 dl tejből krémet főzünk, majd belekeverjük a habosra kavart margarint is. A krém felét a tésztára kenjük és megrakjuk keksszel .A megmaradt krémbe 2 rumos cappuccinót teszünk, és a kekszre kenjük.

Egy 200 ml-es hulala tejszínt felverünk jó kemény habnak és rákenjük a tetejére, villával meghúzogatjuk, megszórjuk csoki darával.

 

 

 

Vissza

 

 

Habfigurák


Hozzávalók:
1 tojásfehérjéhez, 12 dkg porcukor, 1 vanília cukor, 1 kiskanál citromlé.


Elkészítés:
Az anyagokat tálba tesszük, és addig keverjük, míg az edény alja látszik.

A tepsibe sütőpapírt teszünk, vajjal kikenjük, lisztezzük.

Tortadíszítő, vagy levágott sarkú nylontasak segítségével a habból különböző figurákat nyomunk, és 40 percig szárítjuk.

Ha van tortafestékünk lehet színezni is, díszíteni színes kókusszal, ezüst cukorkával.

 

 

 

 

Hófehérke


Hozzávalók:
50 dkg finomliszt,

  1 tojás,

10 dkg vaj vagy 1 dl olaj,

10 dkg porcukor,

  1 dl tej,

  1 mokkáskanál szalakáli,

  1 citrom reszelt héja .


Kém :

fél l tej,

4 halmozott evő kanál liszt

30-35 dkg vaj, vagy margarin

25 dkg porcukor,

2 vanília cukor


A tészta anyagait összegyúrjuk, négy részre osztjuk, tepsi hátán négy lapot sütünk.

A krémhez a tejből és lisztből pépet főzünk, kihűtjük.

A vajat habosra keverjük a porcukorral, kanalanként hozzáadagoljuk a lisztpépet, vanília cukrot és azzal is jól kikeverjük.

Összeállítjuk a süteményt ,a lapokat és a tetejét is megkenjük krémmel, majd darabosra tört dióval megszórjuk.

 

 

 

 

Húsvéti kalács  (kókonya)


Hozzávalók:
1/2 kg liszt ,

10 g élesztő,

1 egész tojás,

1 tojássárgája,

csipetnyi só,

1 citrom reszelt héja,

50 g olvasztott vaj


Annyi megcukrozott langyos tej (kb. két és fél deci ), hogy jó lágy tésztát kapjunk.

 

Az azonos hőmérsékletű lisztet, felvert tojást, citromhéjat, sót, tálba tesszük, hozzátesszük a cukros tejben felfuttatott élesztőt, és nagyon jól kidagasztjuk.

A kidagasztott tésztához hozzátesszük a felolvasztott vajat és azzal is, addig dagasztjuk, míg a tészta a kéztől elválik. Meleg helyen kétszeresére kelesztjük.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk.

Két részre osztjuk a tésztát, az egyik részt ugyancsak három részre osztjuk, kisodorjuk egyforma hosszúságúra, összefonjuk, és kerek formába tesszük.

A másik, megmaradt tésztát, négybe osztjuk, a három résszel ugyanúgy járunk el, mint az előzővel mikor kész rátesszük a tepsiben lévő tészta szélére.

A megmaradt tésztát is kisodorjuk, nem túl vékonyra, négy részre vágjuk, és madárkákat formázunk belőle, (ez úgy történik, hogy a tésztából bogot vetünk, az egyik végét ellapítjuk, késsel megvagdaljuk ez lesz a farok, másik végébe két borsszemet nyomunk, ez a fejrész) aztán rárakjuk a tészta belső részére.

Tojással lekenjük és kelesztés után előmelegített sütőben, vagy kemencében pirosra sütjük.

 

Húsvét reggelén az eledellel együtt szenteltetjük a templomban.

 

  

 

 

 

Joghurtos - szőlős piskótatekercs


Hozzávalók:
6 tojásos piskóta nagy tepsiben sütve.


Krém:
25 dkg tehéntúró,

  2 dl gyümölcsös joghurt,

10 dkg porcukor,

1 csomag vanília cukor,

250 ml hulala tejszín,

2 csomag zselatin,

1 citrom reszelt héja

Piros és zöld színű szőlő

Elkészítés:
6 tojásból nagy tepsiben piskótát sütünk, még melegen konyharuhába tekerjük.


Elkészítjük a krémet
:
A túrót kikeverjük a cukorral, vanília cukorral, a joghurthoz hozzáadjuk a zselatint és meglangyosítjuk. Míg hűl, felverjük a tejszínt jó kemény habnak.

A langyosra hűlt zselatinos joghurtot a túrós masszához adjuk, jól összedolgozzuk, hozzátesszük a reszelt citromhéjat, és óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszint, amiből keveset félreteszünk a tekercsünk bevonásához. A piskótát kitekerjük a konyharuhából, rákenjük a krémet, megrakjuk szőlővel, és feltekerjük. Hideg helyre tesszük, miután jól kihűlt kívül is behúzzuk tejszínhabbal és tetszés szerint díszítjük.

 

 

 

 

Kati rumos tésztája


Hozzávalók:
40 dkg liszt,

15 dkg vaj,

15 dkg cukor,

  3 tojás,

  1 csomag sütőpor,

kevés tej.


Krémhez:
20 dkg vaj,

20 dkg porcukor,

  3 evőkanál barackdzsem,

  2 evőkanál rum.

  2 evőkanál kakaópor


Máz: 2 tojásfehérje, 20 dkg porcukor
Továbbá:
4 evőkanál rum, reszelt csokoládé

A lisztből a vajjal, a cukorral, a 3 tojássárgájával, és sütőporral puha tésztát gyúrunk. Tepsi hátán 3 lapot sütünk belőle.

A legkevésbé sikerült vagy a legvastagabb lapot tálba morzsoljuk, hozzáadjuk a 2 kanál rumot, a 2 evőkanál kakaóport, a barackdzsemet és a 20 dkg porcukorral habosra kevert vajat.

Az egyik lapra rálocsoljuk a rum felét, rárakjuk a tölteléket, betakarjuk a másik lappal, amit szintén meglocsoltunk 2 kanál rummal.

A tojásfehérjét gőz fölött addig keverjük a 20 dkg cukorral, amíg vastagodni kezd, akkor a tészta tetejére kenjük, és behintjük reszelt csokoládéval.

 

 

 

 

Kedvenc kókuszkocka


Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg vaj vagy margarin,

  3 evő kanál tejföl,

  1tojássárgája,

  2 evőkanál kakaópor,

  1 kiskanál őrölt fahéj,

20 dkg barnacukor (ha nincs, kristálycukor is jó )

35 dkg finomliszt,

  1 kiskanál sütőpor.


A töltelékhez:
25 dkg kókuszreszelék, 25 dkg porcukor, 5 tojásfehérje

 

A mázhoz:
1 evőkanál rum, 20 dkg porcukor, 4 tojássárgája


Elkészítés:
A lisztet a sütőporral összeforgatjuk, majd a többi hozzávalóval tálba rakjuk, és addig gyúrjuk, míg jól összeáll. Ezután két részre osztjuk, enyhén meglisztezett gyúródeszkán az egyik lapot kinyújtjuk, margarinnal kikent, lisztezett tepsibe tesszük.

A töltelékhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a porcukrot is beledolgozzuk. A kókuszreszeléket beleforgatjuk és egyenletesen a tésztára kenjük. A másik tésztalappal befedjük, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben megsütjük.

Amíg sül, elkészítjük a mázat:
A tojások sárgáját a rummal és a porcukorral addig keverjük, míg sima és jó habos lesz. A kész süteményt forrón deszkára borítjuk, és a mázzal azonnal bekenjük. Mire kihűl, a máz is megdermed rajta.

Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

 

 

 

Vissza

 

 

Kekszes-mákos süti


Hozzávalók:
 
5 db tojás,

  6 evőkanál cukor,

10 evőkanál víz,

10 dkg darált mák,

10 dkg kókuszreszelék,

  6 evőkanál liszt,

fél csomag sütőpor


Az 5 tojást 6 evőkanál cukorral alaposan kikeverjük, adagoljuk hozzá a 10 evőkanál kanál vizet. Mikor jól kikevertük, hozzáadjuk a 10 dkg kókuszreszeléket, a 6 evőkanál lisztet, és a fél csomag sütőport.

35 x 25 cm-es tepsiben megsütjük.


Krém:

  2 csomag vanília puding,

  1 evőkanál liszt,

  6 evőkanál cukor,

  fél l tej,
 
1 csomag vaj vagy margarin,

  1 vanília cukor


A pudingport fél liter tejben megfőzzük 1 evőkanál liszttel. Ha kihűlt, összekeverjük a margarinnal, cukorral és a vaníliás cukorral.


Kakaómáz:
20 dkg porcukor,

3 evőkanál forró tej vagy víz ,

2 evőkanál kakaópor,

2 evőkanál olaj


Továbbá:
3 csomag keksz piknik (kisebb méretű) keksz

Kókuszreszelék.

A tésztára kenjük a krémet. Erre tesszünk 3 csomag piknik kekszet egymás mellé, majd kakaómázzal bevonjuk. Ha kihűlt, a kekszek mentén felszeleteljük. Végül kókuszreszeléket hintünk a tetejére.

 

 

 

 

Keltes csöröge


Hozzávalók:
0,5 kg liszt ,

2 dkg élesztő,

5-6 dkg vaj vagy margarin,

reszelt citromhéj,

1 kiskanál só,

3 evőkanál cukor,

tej


Kelt tésztát készítünk: a lisztet mély tálba tesszük, közepébe, kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, erre kis cukrot szórunk, leöntjük egy kis langyos tejjel, és kelni hagyjuk.

Ha az élesztő megkelt, hozzátesszük a többi nyersanyagot, és annyi tejet, hogy megfelelő keménységű tésztát kapjunk. Hólyagosra kidolgozzuk, majd belevegyítjük a langyos zsiradékot.

Letakarva kétszeresére kelesztjük.

Kinyújtjuk a tésztát 2 cm vastagságúra, derelyevágóval 2 cm széles, 6-7 cm rombusz alakura vágjuk. Minden rombusz közepébe hosszan belevágunk, Az egyik végét a lyukon áthúzzuk, még kicsit letakarva kelni hagyjuk és bő forró olajban szép aranysárgára sütjük.

Vaníliás porcukorral behintve tálaljuk.

 

 

 

 

Kókuszcsók

 

Hozzávalók :

  4 tojásfehérje,

25 dkg porcukor,

20 - 25 dkg kókuszreszelék.


Elkészítése:

A tojásfehérjékből kemény habot verünk. Több adagban hozzáadjuk a porcukrot , és még sokáig verjük amíg selymes, fényes lesz . Akkor hozzákeverjük a kókuszreszeléket . A masszából egy - egy kiskanálnyit veszünk, gombóccá formáljuk, meghempergetjük kókuszban ,és tepsiben gyenge tűznél megszárítjuk.

 

 

 

 

Kókusz kocka

 

Hozzávalók a tésztához:
20 dkg cukor,
 
2 egész tojás,
 
5 dkg zsír v. margarin,
 
1,5 dl tej,
 
4 evő kanál méz,
35 dkg liszt,
 
1 csomag  sütőpor,


Elkészítés:

A cukrot, a tojássárgájákat, a mézet, a tejet, a zsiradékot egy mely tálba tesszük, a turmix gép habverőjével jól összekeverjük, közben hozzá adjuk a sütőport és a lisztet, majd felverjük a tojásfehérjét kemény habbá, ezt is lazán hozzákeverjük / úgy mint a piskótánál szoktuk, hogy ne törjön össze a hab /.A tésztát közepes méretű tepsibe tesszük, de előtte kizsírozzuk és kilisztezzük, vagy sütőpapírral béleljük. Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten sütjük. Ha a tésztánk kihűlt, tetszőleges méretűre vágjuk.


Hozzávalók a mázhoz:

25 dkg margarin,

  5 dkg kakaópor,

20 dkg cukor, 6 evő kanál tej,6 evő kanál rum


M
ég kell :1 csomag /200 g/ kókusz reszelék a hempergetéshez


M
áz elkészítése:
A
margarint megolvasztjuk, és hozzáadjuk a többi hozzávalót. Ha a máz elkészült akkor a felszelt tésztát egyesével belemártogatjuk, és utána kókuszreszelékbe forgatjuk.

 

 

 

 

Kürtöskalács olajban sütve

Hozzávalók:

  1 kg liszt,

  2 db tojás,

  4 tojássárgája,

12 evőkanál porcukor,

  3 dkg élesztő,

pici só,

fél l tej,

12 evőkanál olvasztott vaj,

  1 citrom reszelt héja.


Olaj a sütéshez


Sütőfák, amire rácsavarjuk a tésztát.


Az élesztőt 2 kanál porcukorral és kevés tejjel felfuttatjuk. Hozzáadjuk az előzőleg meleg helyen tartott liszthez, a többi hozzávalóval jól kidolgozzuk, míg hólyagozni kezd. A tetejét bekenjük olajjal és meleg helyen kelni hagyjuk.

Amikor megkelt, kisujjnyi vastagságura sodorjuk. Az első rend sütésnél a sütőfákat bekenjük meleg olajjal, hogy ne ragadjon rá a tészta. Rácsavarjuk a fákra, és olajban szép rózsaszínűre sütjük.

Vaníliás porcukorba forgatjuk. Tejszínhabbal tölthetjük.

 

 

 

 

Kürtöskalács - parázson sütve

Hozzávalók:

 1 kg liszt,

 2 tojás,

 4 tojássárgája,

12 evőkanál porcukor,

 3 dkg élesztő,

pici só,

fél l tej,

12 evőkanál olvasztott vaj,

 1 citrom reszelt héja.


Valamint:
Nagy sütőfák, amire a tésztát rácsavarjuk


Az élesztőt 2 evőkanál porcukorral és kevés tejjel felfuttatjuk. Hozzáadjuk az előzőleg meleg helyen tartott liszthez, a többi hozzávalóval jól kidolgozzuk, míg hólyagozni kezd. A tetejét bekenjük olajjal és meleg helyen kelni hagyjuk.

Amikor megkelt, kisujjnyi vastagságura sodorjuk. Az első rend sütésnél a sütőfákat bekenjük meleg zsírral vagy olajjal, hogy ne ragadjon rá a tészta.

Nagy sütőfákra tekerjük, megkenjük olvasztott zsírral , vastagon kristálycukorba forgatjuk, és parázs fölött forgatva megsütjük.

Miután megsült, megszórjuk dióval, kókuszreszelékkel, fahéjjal.

1 kg lisztből 3 db nagy kalács lesz.

 

 

 

 

Lekváros bukta


Hozzávalók:

0,5 kg liszt,

2 dkg élesztő,

5-6 dkg vaj vagy margarin,

reszelt citromhéj vagy vanília,

1 kiskanál só,

3 evőkanál cukor,

tej.


A lisztet mély tálba tesszük, közepébe, kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, erre kis cukrot szórunk, leöntjük egy kis langyos tejjel, és kelni hagyjuk.

Ha az élesztő megkelt, hozzátesszük a többi anyagot (a zsiradék kivételével) és annyi tejet, hogy megfelelő keménységű tésztát kapjunk. Hólyagosra kidolgozzuk, majd belevegyítjük a langyos zsiradékot. Letakarva kétszeresére kelesztjük.

Kelés után 2 cm vastagra kinyújtjuk, és kisebb négyzetekre vágjuk. Minden darabra diónyi kemény lekvárt teszünk és felcsavarjuk. A buktákat erősen vajazott tepsibe rakjuk egymás mellé úgy ,hogy a sima felük kerüljön felül, és 2 cm távolság legyen a darabok között. Letakarva újrakelesztjük, majd vajjal bőven megkenve megsütjük

 

 

 

 

Linzer rudacska


Hozzávalók:
Tészta
:
50 dkg liszt,

25 dkg vaj,

25 dkg porcukor,

4 tojássárgája,

1 csomag vaníliás cukor,

1 kiskanál reszelt citromhéj,

kb.1 dl tej.


A lisztet a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, a tojások sárgáját, majd vaníliás cukorral és citromhéjjal ízesítjük. Jól formázható tésztává gyúrjuk.

Lisztezett deszkán 5-6 mm vastagra nyújtjuk, és ujjnyi vastag, 8-10 cm hosszú rudacskákra vágjuk.

A tésztadarabokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd tejjel megkenjük. Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.


Tetejére díszítés:
20 dkg tortabevonó csokoládé
2 evőkanál tej.
A tésztát a sütőből kivéve szorosan egymás mellé rakjuk. A tortabevonó csokoládét pici tejjel hígítva felolvasztjuk, és szép vékony sugárban a süteményekre csorgatjuk.

Amikor a csokoládé rákeményedett, kettőt-kettőt összeragasztunk krémmel.


Krém:
1 csomag csokoládés pudingpor,

3 dl tej,

1 rama margarin,

20 dkg porcukor.

A pudingport megfőzzük 3 dl tejben. Míg hűl, addig habosra keverjük a Rama margarint a porcukorral, és hozzáadjuk a kihűlt pudinghoz. Tortadíszítő, vagy levágott sarkú nylon zacskó segítségével egyenlően megtöltjük a rudacskákat.

 

 

 

 

Márványkuglóf


Hozzávalók :

25 dkg vaj vagy margarin,

25 dkg cukor,

1 csomag vaníliás cukor,

4 db tojás,

40 dkg liszt,

10 dkg étkezési keményítő,

1 csomag sütőpor,

1 dl tej,

3 dkg kakaópor.


Elkészítés:
A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A tojásokat egyenként keverjük bele a habos vajba. Az átszitált lisztet a keményítővel és a sütőporral összekeverjük, majd a tejjel felváltva hozzákeverjük a vajhoz. Az így kapott masszát kétfelé osszuk, és a feléhez hozzáadjuk a kakaóport. Ha szükséges pici tejjel hígíthatjuk. A kuglófformát kivajazzuk és a fehér meg a barna tésztát evőkanál segítségével váltakozva a formába töltjük. Egy villával könnyedén átkeverjük, hogy márványos legyen. Előmelegített sütőben kb. egy órát sütjük. Tű próbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.

A formában hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk és a tetejét meghintjük porcukorral.

 

 

 

Vissza

 

 

Méteres kalács


Hozzávalók:

4 tojás,

26 dkg porcukor,

26 dkg liszt,

1/2 dl olaj,

1/2 dl hideg víz,

1 csomag sütőpor,

2 kanál kakaópor.

 

Krém:

20 dkg vaj,

20 dkg porcukor,

1 vanília cukor,

fél l tej,

4 halmozott evőkanál liszt.

 

Csoki máz:

3 kanál tej,

20 dkg porcukor,

2 evőkanál kakaó,

diónyi vaj vagy margarin,

rum.

 

A porcukrot habosra kavarjuk a 4 tojássárgájával, kis adagokban hozzácsepegtetjük az olajat és a vizet. A liszttel elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a masszához, a négy tojás fehérjét felverjük kemény habnak és óvatosan a tésztához keverjük. (úgyhogy egyszer 2 kanál habbal fellazítjuk a tésztát és azután keverjük a többi habot a tésztához.)

A masszát két részre osztjuk, az egyikbe belekeverjük a kakaót. Kivajazott lisztezett őzgerinc vagy hosszú formában megsütjük.


Krémhez: A tejből és a lisztből vastag pépet főzünk, lehűtjük. A vajat habosra kavarjuk a porcukorral, vanília cukorral, kanalanként hozzákavarjuk a liszt pépet, pár csepp rummal ízesítjük.

A megsült kalácsokat hosszába négy részre vágjuk, és összepárosítjuk 2 kakaós és 2 sárga lap.

Ezután megkenjük a krémmel szépen elsimítjuk, kicsit lehűtjük, majd bevonjuk kakaómázzal.

A 3 kanál tejet felforrósítjuk, hozzátesszük a 20 dkg porcukrot, kakaót ,diónyi vajat ,jól kikeverjük és rákenjük a tésztára.

Fehér csoki darával megszórjuk, ferdén szeleteljük.

 

 

 

 

Mézes sütemény


Hozzávalók:
40 dkg liszt,

  1 kávéskanál szódabikarbóna,

  2 evőkanál méz,

  6 evőkanál cukor,

  1 tojás,

  3 evőkanál tej,

diónyi zsír, vagy vaj


lekvár ,kókuszreszelék a díszítéshez


A zsírt, a tojást, a cukrot, a tejet, és a mézet gőz fölött összefőzzük. Ha langyosra lehűlt, hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbonát, és sima tésztává gyúrjuk. Négy cipóra osztjuk és legalább fél órát, pihentetjük. Egyenként tepsi hátán, előmelegített sütőben 4 lapot sütünk.


Krém
:
20 dkg vaj,

10 evőkanál porcukor,

  1 csomag vaníliás cukor,

  5 dl tej,

  4 evőkanál búzadara


A töltelékhez a tejet felforraljuk, beleszórjuk a búzadarát, és lassú tűzön, folyamatosan keverve sűrűre főzzük. Ha kihűlt hozzáadjuk a cukorral habosra kevert vajat, és a vaníliáscukrot.

 

Kakaómáz:
 
3 evőkanál tej,

20 dkg porcukor,

  2 evőkanál kakaópor,

diónyi vaj vagy margarin.


A tejet felforrósítani, hozzátenni a porcukrot, kakaót, hozzákeverni a vajat, és addig keverni míg szép fényes lesz.


Összeállítás:
Az alsó lapot megkenjük a krém felével, rátesszük a következő lapot. Megkenjük bőven lekvárral, rátesszük a következő lapot, rárakjuk a krém másik felét, és beborítjuk az utolsó lappal. Bevonjuk kakaó mázzal és megszórjuk kókuszreszelékkel.

 

 

 

Orda készítése:


Tíz liter tejet meglangyosítottam, egy kicsi tejben felolvasztottam az óltótablettát, hozzátettem a tejhez, összekavartam és lefödve állni hagytam amíg az egész tej összeállt, (mint az aludt tej ).Ekkor kézzel belenyúltam és óvatosan összetörtem az egész tejet míg kisebb csomókás lett. Ekkor szépen a kezemmel próbáltam összeszedni egy darabba, mikor már jól összeállt egy kimondottan erre a célra használt gézzel alányúltam és egybe kiemeltem a géz segítségével ,összekötöttem és edény fölé tettem amíg lecsepeg a leve. Ez a sajt, ezt aztán lehet többféleképpen készíteni.

A sajtot miből kiemeltem úgy hívjuk hogy savó, kb. egy liter édes tejet öntöttem hozzá és főni tettem. Amikor már forr pici ecettel vagy citromlével összevitettem és tetejére feljön az úgynevezett orda ,ezt szűrőkanállal leszedem és gézben fölakasztva hagyom a levétől lecsepegni. A 10 l tejből lesz kb. 1,20 dkg sajt és 50-60 dkg orda.

 

Nagyon finom sütemények ,bukták ,palacsinták készítéséhez sőt még puliszkával is.

 

 

 

Ordás palacsinta


Hozzávalók:
15 dkg liszt,

2 dl tej,

2 dl szódavíz, hiányában késhegynyi szódabikarbóna,

1 tojás,

csipet só,

0,5 dl olaj


A lisztet ,tojást sót, tejet lassan adagolva hozzá kézi mixerrel nagyon jól kidolgozzuk, hozzáöntjük az olajat ,és annyi vizet keverünk hozzá hogy jó tejföl sűrűségű legyen.

A palacsintasütőbe kiskanálnyi olajat öntünk, megforrósítjuk, beleöntünk annyi tésztát, hogy a palacsintasütőt körbeforgatjuk (kiöblítjük a tésztával) úgy, hogy a tészta bevonja a sütő alját. Addig sütjük a palacsintát, míg a teteje teljesen megszikkad, a széle körbe megpirul és elválik a sütőtől. Akkor átfordítjuk a másik oldalára, és azt is megsütjük. A többi palacsintához nem kell a sütőbe olajat tenni, elég az, ami a tésztában van.


Töltelék:
50 dkg orda
2 db tojás
Ízlés szerint cukor és reszelt citromhéj.


A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a villával összetört ordát, és simára kavarjuk, majd hozzáadjuk a citromhéjat és a tojások keményre vert habját.

 

 

 

 

Ordás táska


Hozzávalók:
0,5 kg liszt,

2 dkg élesztő,

5-6 dkg vaj vagy margarin,

reszelt citromhéj,

1 kiskanál só,

3 evőkanál cukor,

tej


Töltelék:

50 dkg orda,

2 tojássárgája,

1 tasak vanília cukor,

10 dkg porcukor,

5 dkg mazsola (finomabb ha azelőtt megáztatjuk egy kis rumban)


Mindezeket jól összedolgozzuk.


A lisztet mély tálba tesszük, közepébe, kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, erre kis cukrot szórunk, leöntjük egy kis langyos tejjel, és kelni hagyjuk.

Ha az élesztő megkelt, hozzátesszük a többi nyersanyagot, és annyi tejet, hogy megfelelő keménységű tésztát kapjunk. Hólyagosra kidolgozzuk, majd belevegyítjük a langyos zsiradékot.

Letakarva kétszeresére kelesztjük.

Kelés után 2 cm vastagra kinyújtjuk, és kisebb négyzetekre vágjuk. Minden darabra egy kiskanál ordát teszünk.

Tepsibe rakjuk, 2 cm távolságra egymástól, és letakarva újra kelesztjük, majd vajjal megkenve megsütjük.

Vaníliás porcukorral megszórjuk.

 

 

 

 

Őszibarackok


Hozzávalók:
75 dkg liszt
25 dkg vaj vagy 30 dkg margarin
25 dkg szitált porcukor
3 db tojás
1 evőkanál ecet
1 kiskanál szódabikarbóna
Tejföl.

Töltelékhez:
15 dkg cukor
2 evőkanál kakaó
3 evőkanál darált dió
2 evőkanál baracklekvár
5 dkg vaj
1 dl rum
Piros és zöld ételfesték, kristálycukor.

 

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojásokat, beleszórjuk a szódabikarbónát, rálocsoljuk az ecetet, beletesszük a cukrot és összegyúrjuk, annyi tejfölt adva hozzá, hogy jól formálható tészta legyen. A tésztából szilva alakú gombócokat készítünk, és világosra megsütjük. A megsült tésztadarabok belsejét a talpuk felől kiszedjük, és tálba gyűjtjük.

A 15 dkg cukorból a kakaóval és 1,5 dl vízzel sűrű szirupot főzünk, belekavarjuk a diót, és a kikapart tésztára öntjük. Hozzáadjuk a dzsemet, vajat, rumot, és simára kavarjuk. Ezzel a krémmel a kikapart barackokat megtöltjük, és párosával összeragasztjuk.

Kettő kis csészében piros ,illetve zöld tortafestéket oldunk annyi vízben, hogy ne legyen rikítóan erős. A barackok egyik oldalát zöld a másikat piros festékbe mártjuk, és azonnal kristálycukorba forgatjuk. Zöld levelet szúrhatunk bele, hogy élethűbb legyen.

 

 

 

 

Papagáj szelet


Hozzávalók:

  4 db tojás,

30 dkg cukor,

25 dkg margarin,

  2 dl tejföl,

30 dkg liszt,

  1 csomag sütőpor,

  1 csomag vaníliás pudingpor,

  1 csomag puncs pudingpor,

  2 evő kanál kakaópor


Elkészítés:
A tojásokat összekeverem a cukorral és a margarinnal, apránként hozzáteszem a tejfölt, lisztet és a sütőport. A masszát háromfelé osztom.

Az elsőhöz hozzákeverem a vaníliás pudingot, lehet belereszelni egy kis citromhéjat, illetve ízesíthető vaníliarúd belsejéből kibányászott magocskákkal is. A második adaghoz hozzáteszem a kakaóport, a harmadikhoz pedig a puncs pudingot, ebbe esetleg egy pici rum is mehet.

2 őzgerincformát jól kikenek margarinnal, majd rétegezem a keverékeket: alulra a vaníliás, erre a kakaós, felülre pedig a puncsos réteg kerül. Picit elsimítom, és előmelegített sütőben szép sárgára megsütöm. Miután kiveszem a sütőből gazdagon behintem porcukorral. Hidegen szeletelem.


Tipp:
Mivel tejfölös, ezért a belseje lassabban sül, ajánlom a tűpróbát!

Én nem találtam puncs pudingot és jelenleg eprest használtam, így is jó lett!

 

 

 

 

Püspökkenyér


Hozzávalók :

10 dkg vaj,

20 dkg porcukor,

2 db tojás,

1 tasak sütőpor,

1 pohár tej
(1,5)dl,25 dkg liszt,

reszelt citromhéj,

1 tasak vaníliás cukor,

10 dkg vagdalt dióbél,

10 dkg rahát, (mazsola).
2 evő kanál kakaópor


A vajat a cukorral addig keverjük, míg könnyű, habos lesz. A tojásokkal együtt tovább keverjük, majd beletesszük a sütőport, az ízesítőket, a tejet és végül a lisztet. Mikor a tésztát a tepsibe öntjük, meghagyunk belőle egy keveset, hozzáteszünk 2 evőkanál kakaót, egy kis vízzel eldolgozzuk, és rácsurgatjuk a tepsibe tett tésztára. Kivajazott, lisztezett hosszú formában megsütjük. Mikor megsült porcukorral beszitáljuk.

 

 

 

 

Rigó Jancsi


Hozzávalók:
6 db tojás,

6 evőkanál cukor,

6 dkg liszt,

3 evőkanál kakaópor,

5 evőkanál baracklekvár,

20 dkg étcsokoládé,

2 evőkanál vaj

Krémhez:
1 evőkanál zselatinpor (10 gramm)

5 dl hulala tejszín ,

6 evőkanál porcukor,

4 evőkanál szitált kakaópor vagy 20 dkg reszelt csokoládé


A tojássárgájákat keverd habosra a porcukorral. Add hozzá a lisztet, kakaót, végül a habbá vert tojásfehérjét, késhegynyi szódaport. Egy kis tepsit bélelj ki sütőpapírral, simítsd bele a masszát, és előmelegített sütőben süsd meg.

A kihűlt tésztát lapjában vágd félbe, kend meg lekvárral.

A csokoládét vízgőz felett olvaszd meg, dolgozd bele a vajat és kend a lekváros lapra. Ha megdermedt, forró vízbe mártott késsel darabold 5-5 cm-es négyzetekre.

A zselatint áztasd be, majd önts hozzá fél dl vizet és olvaszd fel. Keverd el kevés tejszínnel, a kakaóporral, vagy a reszelt csokoládéval, majd a többi tejszint a cukorral verd habbá és vegyítsd össze a zselatinos keverékkel. A masszát simítsd a tésztalapra, és tedd a hűtőbe megdermedni.

Rakosgasd rá a csokoládés négyzeteket, és a vonalukon vágd át a süteményt.

Díszítés ízlés szerint.

 

 

 

 

Rumos diós kocka

Hozzávalók:

24 db babapiskóta,

lehűtött fekete kávé , rum


Krém:

2 vanília pudingpor,

30 dkg porcukor,

6 dl tej,

30 dkg rama margarin

Diós piskóta :

6 tojás,

15 dkg darált dió,

30 dkg porcukor,

30 dkg liszt,

2 evőkanál baracklekvár,

9 evőkanál víz,

1 csomag sütőpor.

 

 

Tepsi mérete :26 x 36 cm.


A tojások sárgáját a cukorral lassan hozzáadagolva a vizet, jó habosra kikavarjuk, hozzákavarjuk a lekvárt, lisztet, sütőport, diót és végül adagokban hozzáadjuk a habbá vert tojásfehérjét. Előmelegített sütőben megsütjük.

Elkészítjük a krémet: A vanília pudingot 6dl tejben megfőzzük, hűlni tesszük.

30 dkg rama margarint kikavarunk 30 dkg porcukorral jó habosra, hozzáadagoljuk a kihűlt pudingot és jól összedolgozzuk. A kihűlt diós lapot kettévágjuk, meglocsoljuk rummal ízesített sziruppal, megkenjük krémmel, rárakjuk a kávéba megmártogatott babapiskótát, újra krém és rátesszük a rummal meglocsolt diós lapot. Ezt is megkenjük krémmel, megszórjuk vagdalt dióval és fehér csokoládé reszelékkel. Kockákra vágva tálaljuk.

Hogy ünnepélyesebbé tegyük, felverünk egy 2 dl-es hulala tejszint kemény habnak és mindenik tészta tetejére egy-egy rózsát nyomunk és tetejét ízlés szerint díszítjük.

Nagyon finom sütemény, torta helyett is megfelel.

 

  

 

 

Vissza

 

 

Sajtos perec - rudak


Hozzávalók:

70 dkg liszt,

30 dkg margarin, vagy 25 dkg zsír,

2 tojás,

3 dl tejföl,

10 dkg reszelt sajt,

1 kávéskanál szalakáli,

1 dl tej, só.


Tetejére: sajt


A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, illetve zsírral, hozzáadjuk a tejfölt, a langyos tejben feloldott (futtatott) szalakálit, tetszés szerint sózzuk, beletesszük a két tojás sárgáját, reszelt sajtot és az egészet jól összegyúrjuk. Félujjnyi vastagra kinyújtjuk. A két tojásfehérjét sóval habbá verjük, bekenjük vele a tésztát, perecformával kivágjuk, a darabokat egyenként, reszelt sajtba, szezámmagba, mákba stb. mártjuk. Kizsírozott tepsibe rakjuk, és megsütjük.

Szélek ami a perecvágásnál kiesik, újra összegyúrjuk, kinyújtjuk lekenjük felvert tojással, megszórjuk darabos sóval, köménnyel, és reszelt sajtot hintünk rá. Derelye vágóval, rudaknak kivágjuk és megsütjük.

 

 

 

 

Sajtos roló

 

Gyors leveles vajas tésztát készítünk.


Hozzávalók:
30 dkg liszt,

10 dkg vaj vagy 15 dkg margarin,

2 tojás,

3 kanál tejföl,

kis só,

1 kiskanál ecet


A vajat vagy margarint nagyon habosra kikavarjuk, és hozzávegyítünk 10 dkg lisztet, jól eldolgozzuk. Nem tesszük hideg helyre, hogy kenhetően puha maradjon. A többi anyagból puha rétestésztát gyúrunk, és deszkán addig gyúrjuk, amíg már nem ragad, és jól hólyagzik. Kinyújtjuk, rákenjük a lisztes vajat, és szorosan felcsavarjuk. Téglalapalakúra, vékonyra kinyújtjuk. Egész tojással lekenjük, egy centi széles csíkokra vágjuk. Csíkonként sütőfákra tekerjük, és forró sütőben megsütjük.
Én a sütőfákat elhasznált seprűnyélből vágattam, és bevontam alufóliával.


Sajtkrém:
30 dkg reszelt sajt,

4 tojássárgája,

4 dkg liszt,

2 dl tej

Ezeket a hozzávalókat sűrűre főzzük és lehűtjük.


Ha teljesen kihűlt akkor 10 dkg vajjal habosra kikeverni és ízlés szerint sóval ízesíteni.


A tésztát forrón húzzuk le a fákról.
A krémet nyomózsákkal a tésztákba tölteni úgy, hogy a két végén a krém kilátszódjon. A végeket reszelt sajtba mártogatjuk

 

 

 

 

Sós teasütemény


Hozzávalók:

1 kg liszt,

0,5 kg margarin,

3dl tejföl ,

6 db tojássárgája,

5 dkg só,

1 db élesztő.


Tojás a lekenéshez

1 tejfölt meglangyosítunk felfuttatjuk benne az élesztőt, majd a többi hozzávalókból tésztát gyúrunk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és egy órát letakarva kelni hagyjuk. Ujjnyi vastagságura nyújtjuk, megkenjük tojással, kivágjuk a kívánt formára. Megszórjuk tetszés szerint (köménymag, sajt, mák ,szezámmag) és megsütjük.

 

 

 

 

Szalagos fánk (Pánkó)


Hozzávalók:
7 dl liszt,

4 tojássárgája,

késhegynyi só,

3 dl tej,

4 evőkanál olvasztott vaj,

1 kanál cukor,

3 dkg élesztő


Elkészítés:
Az élesztőt a cukorral és egy dl tejjel felfuttatjuk. A keverőtálba öntjük a tojássárgáját, kissé megsózzuk, és állandó kavarás mellett hozzáadjuk a többi langyos tejet, a hét dl lisztet, a megkelt élesztőt és az olvasztott langyos vajat. Fakanállal alaposan kidolgozzuk, hólyagosra verjük.

Az edényt letakarva a tésztát meleg helyen egy kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, hüvelykujjnyi vastagra kinyújtjuk, fánkvágóval kivagdaljuk, és ismét letakarva, kelesztjük fél órát.

Forró bő olajban kisütjük, úgy hogy amíg az alsó fele sül, az edényt lefedjük, majd miután a fánkokat megfordítottuk, fedő nélkül sütjük tovább. Így lesz szép szalagos –felnő, és a derekán világos csík képződik.

A kisült fánkokat itatóspapira szedjük, néhány perc után tálra rakjuk, és porcukorral meghintve forrón tálaljuk.

Gyümölcsszörpöt vagy gyümölcskocsonyát kínálhatunk mellé.

 

 

 

 

Töltött kalács

Hozzávalók:
1/2 kg liszt,

10 g élesztő,

1 egész tojás,

1 db tojássárgája,

csipetnyi só,1
citrom reszelt héja,

50 g olvasztott vaj.
Annyi megcukrozott langyos tej ( kb. két és fél dl ), hogy jó lágy tésztát kapjunk.

 

Az azonos hőmérsékletű lisztet, felvert tojást, citromhéjat, sót, tálba tesszük, hozzátesszük a cukros tejben felfuttatott élesztőt, és nagyon jól kidagasztjuk.

A kidagasztott tésztához hozzátesszük a felolvasztott vajat és azzal is, addig dagasztjuk, míg a tészta a kéztől elválik. Meleg helyen kétszeresére kelesztjük.

Lisztezett gyúródeszkára tesszük, és kinyújtva különböző töltelékekkel töltjük.

Ha kakaósan készítjük, kettőbe osztjuk a tésztát. Az egyik felébe tejjel feloldott kakaót teszünk, deszkán egyforma nagyságura kinyújtjuk őket. Egymásra tesszük a lapokat, és felcsavarjuk.

Tepsibe tesszük, felvert tojással többször bekenjük, és újra kelesztjük. Mikor kétszeresére kelt, előmelegített sütőben megsütjük.

 

 

 

 

Túrós gyümölcsbomba


Hozzávalók:
7 tojás
7 evőkanál liszt
7 evőkanál cukor
kb. 20 dkg baracklekvár


Töltelékhez:
60 dkg túró
10 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál zselatin
4 dl tejszín
1 citrom reszelt héja
15 dkg ananászkonzerv
2 dl ananászbefőttlé
Áfonyaszirup a színezéshez.


A tojások sárgáját keverd habosra a cukorral. Apránként forgasd bele a lisztet és a kemény habbá vert tojásfehérjét Előmelegített sütőben, süsd meg. A sütőből kivéve tekerd fel. Ha kihűlt ,kihengergetve kend meg lekvárral és tekerd fel újból.

A töltelékhez a túrót szitán törd át, ízesítsd porcukorral és vaníliás cukorral. A zselatint áztasd az ananászlébe, melegítsd fel, majd csorgasd a túróskrémbe. Add hozzá a habbá vert tejszint és oszd három részre. Az egyikbe keverj citromhéjat, a másikat apróra vágott ananásszal gazdagítsd. Az utolsó izét, színét az áfonya adja. A piskóta tekercset fél centi vastagon szeleteld fel, és bélelj ki vele egy kb. másfél liter űrtartalmú félgömbformát. A háromféle túrós krémet rétegezd bele és dermeszd legalább 5-6 órán át. A formából kiborítva tálald, tejszínhabbal, gyümölcsökkel.

 

  

 

 

 

Vendégváró szelet


Hozzávalók:
Barna laphoz :
30 dkg liszt,

20dkg cukor,

8 dkg zsír vagy 10 dkg vaj,

1 evőkanál kakaó,

1 tojás,

késhegynyi szódabikarbóna,

5 evőkanál tej.


Sárga laphoz :
4 tojás,

20 dkg cukor,

10 evőkanál hideg víz,

10 evőkanál liszt.

Krém:
4 dl tej, 3 evőkanál liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 30 dkg vaj, 20 dkg porcukor.


Lapok meglocsolásához
:rumos szirup

Elkészítés:
Mindkét tésztát ugyanabban a tepsiben süssük meg. Az első tészta anyagait összegyúrjuk, és tepsi hátán két egyforma lapot sütünk.


A második tésztához: 4 tojás sárgáját habosra keverjük 20 dkg cukorral, 10 evőkanál vízzel, hozzáteszünk egy kevés szódabikarbónát, 10 evőkanál lisztet, és a 4 tojás keményre vert habját. Előmelegített sütőben szép rózsaszínűre megsütjük.


A krémhez a 4 dl tejből, 3 evőkanál liszt, 1 csomag vaníliás cukorból pépet főzünk, állandó keverés mellett kihűtjük. A vajat a cukorral habosra keverjük, és apránként hozzádolgozzuk a vaníliás pépet. Az egyik barna lapot meglocsoljuk rumos sziruppal, rákenjük a krém felét, ráigazítjuk a piskótalapot erre a többi krémet, befedjük az ugyancsak meglocsolt barna lappal.

Az összealított tésztára ráteszünk egy súlyos deszkát, és kissé megnyomva összeigazítjuk a tésztát.


Elkészítjük a mázat: 3 kanál felforrósított tejhez hozzáteszünk 20 dkg porcukrot, 3 kanál olajat, vagy diónyi vajat, 2 evőkanál kakaót, és jól kikeverjük. Rákenjük a tésztára, szépen elsimítjuk. 1 - 2 napra hűvös helyre tesszük, és csak azután vágjuk fel.


Rumos szirup: 2 dl víz ,5 evő kanál cukor,1 dl rum.

 

 

 

 

Zala kocka


Hozzávalók :
egy 8 tojásos kakaós piskótalap
egy 4 tojásos piskótalap

Krém:

 6 dl tej,

 2 csokis puding ,

20 dkg cukor,

25 dkg vaj vagy rama margarin.


Sárga piskóta:

4 tojás sárgáját kikeverünk 4 evőkanál cukorral, majd hozzáadunk 4 evőkanál  lisztet késhegynyi szódabikarbónát, és a négy tojás keményre vert habját.


Kakaós piskóta :

8 tojást kikeverünk 8 evőkanál cukorral, hozzáadunk 6 evőkanál lisztet, 2 evőkanál szitált kakaport, szódabikarbónát. Óvatosan hozzákeverjük a 8 tojás keményre vert habját, és előmelegített sütőben megsütjük.

A krémhez a 2 csomag pudingport megfőzzük 6 dl tejben, kihűtjük.

25 dkg vajat kikeverünk 20 dkg porcukorral, majd összedolgozzuk a kihűlt pudinggal. Két részre osztjuk.

A kakaós piskótát kettőbe vágjuk, meglocsoljuk rumos sziruppal megkenjük a krém felével, rátesszük a sárga lapot azt is meglocsolni sziruppal majd rákenjük a megmaradt krémet és rátesszük a meglocsolt kakaós lapot.

25 dkg vajat nagyon habosra kikeverünk 30 dkg porcukorral, 1 vanília cukorral, kiveszünk belőle annyit hogy a kockák tetejére rózsákat meg lapokat nyomjunk, a többihez hozzáteszünk 2 kanál kakaóport, jól eldolgozzuk és rákenjük a tésztára. Villával szépen meghúzogatjuk. Kijelöljük mekkora kockára vágjuk és mindenik kocka tetejére tortafestékkel színezett rózsákat meg lapokat nyomunk. Jól lehűtjük, hogy szebben tudjuk szeletelni.

Nagyon finom mutatós sütemény, torta helyett is megfelel.

 

 

 

 

Zebra muffinok


Hozzávalók:

  5 db tojás,

30 dkg porcukor,

  1 csomag vaníliás cukor,

  1,25 dl langyos víz,

  2,5 dl olaj,

37 dkg liszt,

  1 sütőpor,

  2 evőkanál kakaópor.


A tojások sárgáját a cukor 2/3-val és a vaníliás cukorral jól kikeverjük. Kanalanként hozzáadjuk a vizet, olajat, felváltva a sütőporral elkevert liszttel. A tojásfehérjéket a maradék cukorral felverjük és óvatosan a tésztába forgatjuk. A tésztát elfelezzük és az egyik felébe keverjük a kakaót.

A muffin formákat jól kizsírozzuk és a formák egyharmadáig belekanalazzuk a tésztát. A kétfajta tésztából 1-1 kiskanállal teszünk a forma közepébe, mindig egymásra, és csakis középre. Nem kell elkenni, magától szét fog terülni a tészta, így lesz csíkos. 150 fokon előmelegített sütőben sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük hogy megsült-e.

Tetejét ízlés szerint díszítjük.


Ebből az adagból 24 db muffin lesz, vagy egy 26 cm-es torta, akkor a tésztát pörköltmerő kanállal rakjuk felváltva, vagy 12 db muffin és egy 18 cm-es átmérőjű torta.

 

  

 

 

 

Zserbó szelet

Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt,

18 dkg vaj vagy 20 dkg margarin,

3 dkg élesztő,

bő fél csésze tej,

késhegynyi szódabikarbóna,

4 evőkanál cukor,

1 egész tojás 2-nek a sárgája.

Töltelékhez:
40 dkg darált dió,

ízlés szerint cukor,

citromhéj, vagy vanília,

finom lekvár (én barackot használtam)

Csokoládémázhoz:
2 tojásfehérje, 2 dió nagyságú vaj, 24 dkg porcukor, két evőkanál kakaópor.


Elkészítés:
A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a cukorral szódabikarbónával, a tejben megkelesztett élesztővel, 1 egész tojással 2-nek a sárgájával, finom puha tésztának összegyúrjuk.

Három cipóra osztjuk. Az első lapot vékonyra nyújtjuk, a nagy gáz-tepsibe tesszük. Megkenjük lekvárral, (legjobb a barack vagy a ribiszke) rárakjuk a tetszés szerinti cukorral elkevert darált dió felét. Rátesszük a következő lapot, és azt is megkenjük lekvárral, rárakjuk a maradék diót. Végül ráterítjük az utolsó lapot, körben kissé lenyomkodjuk.

Letakarva 1 órát pihentetjük, majd villával megszurkáljuk, és mérsékelt tűznél megsütjük.

A mázhoz valókat jól kikavarjuk, és melegen a tetejére kenjük. Hidegen ujjnyi szeletekre vágjuk.

 

 

 

 

 

A receptekkel kapcsolatos beszélgetések, és nagyobb méretben a fotók megtekinthetők itt: Rozi fóruma

 

 

Vissza a receptekhez

 

  

Lap teteje

 



 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker
.