Nyitó oldal Torták 1. Torták 2.   Sütemények 1. Sütemények 2.
Sütemények 3. Sütemények 4. Sütemények 5. Sütemények 6  Rozi konyhája 1.
Rozi konyhája 2. Rozi konyhája 3. Befőzések Rozi fóruma Rozi Blogja

 

 

 

Sütemények 6.

 

 Csíkos piskóta

 Diplomata torta, sütés nélkül

 Fonott copfos kiflik

 Mákos rácsos

 Sajtos, kolbászos korongok

 Töltött pizza

 

 

 

 

Csíkos piskóta

 

Hozzávalók:

6 tojás

6 evőkanál víz

12 evőkanál cukor

12 evőkanál liszt

1 evőkanál kakaó

 

Baracklekvár a felcsavaráshoz

 

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, 2-3 részletben hozzákeverjük a cukrot, és a habot tovább verjük, amíg fényes kemény lesz. Ekkor egyenként, óvatosan belekeverjük a tojás sárgákat és kanalanként az átszitált lisztet, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze.

Amikor ezzel kész vagyunk a tésztát, megfelezzük, az egyik részbe óvatosan beleszitáljuk a kakaót.

A tésztát két habzsákba szedjük.

Nagy tepsibe (40x28) sütőpapírt teszünk, és átlósan csíkokban felváltva, egy sima és egy kakaós csíkot húzunk.

180 fokon megsütjük, miután kivettük a sütőből, még forrón, konyharuhára borítjuk és felcsavarjuk. Mikor langyosra hűlt kicsavarjuk, megkenjük baracklekvárral és visszacsavarjuk, miután teljesen kihűlt szeleteljük.

 

  

   

 

 

 

Diplomata torta, sütés nélkül

 

Hozzávalók:

400 g babapiskóta

3 kisebb narancs

3 kivi

500 ml tej

500 ml tejszín

1 ananász konzerv

200 g cukor

5 tojás sárga

2 halmozott evőkanál liszt

20 g zselatin

1 fiola citrom, vagy vanília aroma

 

A zselatint másfél dl vízben beáztatjuk.

A tojás sárgákat, cukrot, lisztet, lassan adagolva hozzá a tejet elsúroljuk, folyamatosan keverve megfőzzük, langyosra hűtjük, majd hozzákeverjük az aromát, a zselatint és kihűtjük.

A tejszínt felverjük kemény habnak, hozzákeverjük a tojásos masszát, alaposan kikeverjük.

A gyümölcsöket, narancsot, kivit, ananászt apróra megvágjuk.

 

A babapiskótákat az ananász lében meg mártogatjuk és egy 26 cm kerek formát, kibélelünk, majd rakunk egy adag krémet, megszórjuk gyümölcsökkel, ezt addig folytatjuk, amíg a krém és gyümölcsök is elfogynak. Tetejét ízlés szerint díszítjük, legalább 5-6 órára, de legjobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük.

 

  

 

 

 

Fonott copfos kiflik

 

Hozzávalók 20 darabhoz:

1 kg finomliszt

5 evőkanál cukor

3 dkg élesztő

10 dkg vaj

2 tojás, kettőnek a sárgája

2,5 - 3 dl tej

10 g só

 

A lisztet tálba szitáljuk, belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük kevés cukros tejjel, hagyjuk felfutni, amikor felfutott az élesztő, hozzátesszük a felvert tojásokat és a többi hozzávalókat a vaj kivételével, majd jól kidagasztjuk, végül hozzádolgozzuk a langyosra megolvasztott vajat.

Letakarva kétszeresére kelesztjük. Miután megkelt, jól átgyúrjuk és 20 egyenlő részre, osztjuk.

Mindeniket gombóccá formázzuk, majd egyenként tojásforma alakúra nyújtjuk, majd annyi helyen vágjuk be ahányas fonást, szeretnénk készíteni, majd összefonjuk. (Én 3-4-5-6 fonást készítettem.)

 

 

A tészta felső felére lekvárt teszünk és feltekerjük kifli alakúra, a copf végét az alsó részen hagyva, így nem nyílik ki sütés közben. Felvert tojással lekenjük, hagyjuk kelni a tepsiben, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

Miután kivettük a sütőből, cukros vízzel lekenjük.

 

  

 

 

 

Mákos rácsos

 

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg finomliszt

25 dkg vaj

15 dkg porcukor

3 tojás sárga

1 sütőpor

Tejföl

Kevés só

 

Töltelék:

25 dkg darált mák

25 dkg porcukor

10 dkg vaj

18 dkg liszt

1 citrom reszelt héja

2 dl tej

3 tojásfehérje

1 csomag sütőpor

 

A tészta hozzávalóit összegyúrom, annyi tejfölt teszek hozzá, hogy jó nyújtható tésztát kapjak. Letakarva legalább 1 órát pihentetem, addig elkészítem a tölteléket.

 

A tojásfehérjéket felverem kemény habnak, a többi hozzávalókat jól összedolgozom, majd óvatosan hozzákeverem a felvert tojáshabot.

 

A tésztát jól átgyúrom, háromnegyed részét kinyújtom, 31x 32 cm tepsibe teszem, bőven megkenem baracklekvárral, rárakom a tölteléket, szépen elsimítom, a maradék tésztából berácsozom. 180 fokra előmelegített sütőben megsütöm, langyosra hűlve porcukorral beszitálom és szeletelem.

 

 

 

 

Sajtos, kolbászos korongok

 

Hozzávalók:

75 dkg finomliszt

3 dl langyos tej

125 ml olaj

2 tojás

3 dkg élesztő

1 kiskanál cukor

2 kiskanál só

Cérna kolbász, sajt, kecsap

Tojás a lekenéshez

 

Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk, a lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a felvert tojásokat, sót a felfuttatott élesztőt, jól összedolgozzuk, majd hozzátesszük az olajat és hólyagosra dagasztjuk, amíg a tészta jó rugalmas lesz és a kezünktől elválik. Ekkor letakarjuk és duplájára kelesztjük.

Mikor a tészta megkelt, deszkára tesszük én nem szórtam lisztet a deszkára, mert a tészta elég olajos volt és nem ragadt.

Körülbelül 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, kivágunk 10 db, 15 cm átmérőjű korongot, a kieső széleket összegyúrjuk és tetszés szerinti peremeket készítünk, rátesszük a felvert tojással megkent korongok szélére, az egészet megkenjük felvert tojással, közepébe 1 evő kanál kecsapot teszünk, szépen elsimítjuk, megszórjuk reszelt sajttal és megrakjuk cérna kolbászból vágott karikákkal. Hagyjuk legalább fél órát kelni majd 180 fokra előmelegített sütőben szép aranysárgára megsütjük.

 

 

 

 

Töltött pizza

 

Hozzávalók:

500 g liszt

3 dl langyos víz

2,5 dkg élesztő

1 tojás

3 evőkanál olaj

1 kávéskanál cukor

1 kávéskanál só

 

Töltelékhez:

20-20 dkg bacon szalonna és sonka

15 dkg reszelt sajt

1 nagy fő hagyma

2-3 evőkanál lecsó, nyáron paprika, paradicsom

Kevés olaj

Bors, só

 

A langyos vízben feloldom a cukrot, majd a szétmorzsolt élesztővel simára keverem. Ha felfutott, összedolgozom a liszttel, tojással és sóval, végül beledolgozom az olajat. A tésztát jól kidolgozom, amíg szép sima lesz, olajjal lekenem a tetejét és langyos helyen duplájára, kelesztem. Ha a tészta duplájára kelt, lisztezett deszkán jól átgyúrom, két részre vágom, az egyik lapot kinyújtom, 30 cm átmérőjű kerek zsírozott formába teszem, rárakom a tölteléket, szépen eligazítom, ráreszelem a sajtot és befedem az előkészített másik lappal. Lehet csak simán is rátenni, de egy kis kreativitást belevinni, sokkal mutatósabb. Például a madárkákat a levágott szélekből készítettem, a gyerekek örömére. Felvert tojással lekenem, 180 fokos sütőben szép aranysárgára sütöm.

 

Amíg a tészta kel elkészítem a tölteléket. A bacon szalonnát kevés olajon kicsit kisütöm, hozzáteszem az apróra vágott hagymát, sonkát és a lecsót, kevés borssal, ha szükség sóval ízesítem, fedő alatt saját levében puhára párolom, ezután zsírjára sütöm.

Langyosra hűtve teszem a tésztára.

 

   

  

 

 

 

 

A receptekkel kapcsolatos beszélgetések, és nagyobb méretben a fotók megtekinthetők itt: Rozi fóruma

 

 

Vissza a receptekhez

 

  

Lap teteje

 



 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker
.