Nyitó oldal Torták 1. Torták 2. Sütemények 1. Sütemények 2.
Sütemények 3. Sütemények 4. Sütemények 5. Sütemények6 Rozi konyhája 1.
Rozi konyhája 2. Rozi konyhája 3.  Befőzések Rozi fóruma Rozi Blogja

 

 

 

Sütemények 2.

 

 Almás tészta citromosan

 Aranygaluska

 Barackos krémszelet

 Barackos sütemény

 Bécsi kocka

 Citromos kuglóf

 Cseresznyés krémes szelet

 Cseresznyés muffin

 Cseresznyés piskóta

 Cseresznyés rácsos

  Darázs fészek

 Diós-mákos bejgli

 Diós-mákos bejgli 2.

 Epres vaníliás szelet

 Édes gomba

 Fagyi szelet

 Fanta szelet

 Fekete rózsa

 Finom diós (mandulás) szelet

 Habos cseresznyés lepény

 Havasi kifli

 Hidacskák

 Irka-firka palacsinta

 Jogász falat

 Kakaós perec

 Kakaós rahátos kalács

 Kétszínű perec

 Kókuszcsokis keksztekercs

 Kukucskálós túrós

 Kürtőskalács parázson 2.

 Lángos kenyértésztából

 Lekváros derelye

 Leveles kifli

 Leveles tepertős pogácsa

 Lusta rétes

 Madár fészek

 Mákkal töltött kalács

 Mákos kocka

 Mákvirág kalács

 Mákos margaréta

 Mázas kifli

 Néger kocka

 Néró

 Piskótás cseresznyés lepény

 Piskótás dobosszelet

 Pityókás házi kenyér

 Pozsonyi kifli

 Sajtos hajtovány

 Sajtos sütemény

 Sajtos virág

 Tepertővel töltött napraforgó kenyér

 Vanília és eperfagylalt

 Zsemle muffin formában sütve

 

 

Vissza

 

 

Almás tészta citromosan


Hozzávalók:

37 dkg liszt,

2 tojás,

20 dkg cukor,

16 dkg margarin,

1 csomag sütőpor,

1 citrom,

pici só.


Töltelékhez:

2 kg alma,

20 dkg cukor,

1 kiskanál fahéj.


A lisztből, tojássárgájából, cukorból, margarinból, sütőporból és a citrom lereszelt héjából, levéből, nagyon kevés tej hozzáadásával tésztát gyúrunk. Két cipót készítünk belőle.

Az almát lereszeljük, a cukorral összevegyítjük és kicsit megpároljuk. Mikor kihűlt 2 lap közé tesszük. A lapra egy kevés grízt vagy prézlit hintünk. Rátesszük az almát, melyhez hozzáadtuk a fahéjat. Előmelegített sütőben megsütjük.

Porcukorral beszitáljuk.

 

 

 

 

Aranygaluska


Hozzávalók:

0,5 dkg liszt ,

2,5 dl tej,

10 dkg cukor ,

2 dkg élesztő,

3 tojássárgája,

8 dkg vaj ,

kis só,

reszelt citromhéj,

vanília,

egy kanál rum.


Beforgatáshoz: olvasztott vaj, cukros darált dió.


Az élesztőt kevés cukorral, liszttel és langyos tejjel megkelesztjük. A lisztet mély tálba tesszük, hozzáadjuk az összes anyagokat a vaj kivételével és annyi tejet, hogy a tészta ne legyen lágy. Jól kidolgozzuk, míg az edény falától elválik. Ekkor belevegyítjük az olvasztott vajat, betakarjuk, és meleg helyen kétszeresére kelesztjük.

Egy formát kivajazunk.

A tésztát deszkára tesszük, kiszaggatjuk egyforma darabkákra, olvasztott vajba mártogatjuk és cukrozott darált dióba forgatjuk. Belerakjuk a formába, és még megkelesztjük.

Közepes tűznél megsütjük, majd tálra borítjuk. A galuskának könnyen el kell válniuk egymástól.

Vaníliasodóval tálaljuk.

 

  

 

 

 

Barackos krémszelet


Hozzávalók:

1 nagy doboz (850 ml) sárgabarackbefőtt,

50 dkg vaj vagy margarin
30 dkg cukor
6 tojás
35 dkg liszt
1 zacskó sütőpor,

2 evő kanál kakaópor
1 zacskó vanília ízű pudingpor (főzős)

30 dkg fehér csokoládé,

5 g kókuszzsír vagy vaj


Tepsi kikenéséhez: kevés margarin, a szóráshoz: kakaópor


Elkészítés :
A sárgabarack befőttet jól lecsöpögtetjük. 25 dkg vajat habosra keverünk 25 dkg porcukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A sütőport elvegyítjük a liszttel és a vajas masszába dolgozzuk. A tészta felét tepsibe simítjuk. A kakaóport a maradék tésztába keverjük. A kakaós tésztát a világosra simítjuk és kirakjuk a barackokkal. Előmelegített sütőben 175 fokon megsütjük, majd hűlni hagyjuk. A pudingport a megmaradt cukorral megfőzzük, kihűtjük. A vajat robotgép segítségével krémesre keverjük, a kihűlt pudingot evőkanalanként a vajba vegyítjük. A krémet a tésztára kenjük.

A feldarabolt fehér csokoládét és kókuszzsírt vagy vajat forró vízfürdőben megolvasztjuk, és langyosra hűtjük A mázat a sütemény tetejére kenjük, és villával hullámokat húzunk bele. Végül megszórjuk kakaóporral és rombusz alakra szeleteljük.

Én a tésztát kicsi tejjel lazítottam, mert keménynek találtam.

Ajánlom a tetejére a tejszínhabot a csokoládé helyett, könnyebb is, és a szeletelés is szebb, nem fog törni mint a csokoládétól.

 

 

 

 

Barackos sütemény


Hozzávalók
:
12 dkg vaj vagy 14 dkg margarin,

6 tojás,

32 dg cukor,

24 dg liszt,

2 csomag vaníliás cukor.


A vajat vagy margarint habosra keverjük egyenként, egyenként-mindig egy kis cukorral - hozzákeverjük a tojások sárgáját, minden adag után pár percig keverve. Végül hozzátesszük a többi cukrot (de először 2 kanállal félreteszünk belőle), a vaníliás cukrot és ismét alaposan kikavarjuk. Ezután felváltva óvatosan belekeverjük több adagban a lisztet és a két kanál cukorral felvert kemény tojáshabot. Kivajazott lisztezett közepes tepsibe öntjük a tésztát, elsimítjuk, megrakjuk félbevágott barackokkal és előmelegített sütőben megsütjük.

Egy 200 ml-es hulala tejszínt felverünk habnak és a tetejére kenjük. Megszórjuk színes torta díszekkel.

 

 

 

 

Bécsi kocka


Hozzávalók:


Sárga tészta:

10 tojássárgája,

20 dkg porcukor,

13 evőkanál víz,

30 dkg liszt,

1 sütőpor.

 

Fehér tészta:

10 tojásfehérje,

20 dkg porcukor,

20 dkg liszt,

1 sütőpor,

10 dkg csokoládé.

 

Krém: 2 vanília puding, 6 dl tej, 2 csomag vaj (40 dkg), 20 dkg porcukor, 1 citrom héja és leve.


Sárga tésztához a tojássárgájákat fehéredésig kikavarjuk a porcukorral, lassanként hozzátesszük a vizet majd a lisztel elkevert sütőport.

Kizsírozott lisztezett 26x36-os tepsiben előmelegített sütőben megsütjük.


Fehér tésztához a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzátesszük a porcukrot és még úgy is verjük míg jó kemény lesz. Káposzta reszelőn lereszeljük a csokoládét és a sütőporral együtt belekeverjük a habba. Ugyanabban a tepsiben megsütjük.


Elkészítjük a krémet: A tejben megfőzzük a pudingot, hűlni tesszük. A vajat habosra keverjük a porcukorral kanalanként hozzárakjuk a kihűlt pudingot, a citrom héjat és a levét.


A sárga lapot kettészeljük, az egyiket meglocsoljuk rumos sziruppal, a krémből félreveszünk annyit hogy a tészta tetejét bekenjük ,a többit kettőbe osszuk és az egyik felét rákenjük a sárga lapra. Erre rátesszük a fehér lapot, rá a krém, és a rumos sziruppal meglocsolt sárga lap.

A félretett krémet rákenjük a tetejére ,megszórjuk kókuszreszelékkel és ízlés szerint díszítjük de úgy is maradhat .

Szeletnek is lehet készíteni.

 

 

 

 

Citromos kuglóf


Hozzávalók:

24 dkg vaj vagy margarin,

24 dkg porcukor,

1 tasak vaníliás cukor,

2 citrom reszelt héja, fél citrom leve,

4 tojás,

24 dkg liszt,

1 csapott teáskanál sütőpor.


Bevonathoz: 20 dkg porcukor, citromlé.


Díszítéshez: citromhéj, mandula, vagy pisztácia.


A vajat a porcukorral, vaníliás cukorral, a citromhéjjal, citromlével habosra keverjük, majd a tojásokat keverés közben egyenként hozzáadjuk. A sütőporral elkevert lisztet beleszitáljuk, és az egészet jól összedolgozzuk. Pár szem mazsolát is keverhetünk bele.

A masszát kivajazott lisztezett formába öntjük, és 160 fokon 1 óráig sütjük. A mázhoz a porcukrot a citromlével habosra keverjük, a kihűlt kuglófra öntjük, majd mandulával és citromhéjjal díszítjük.

 

 

 

 

Cseresznyés krémes szelet


Hozzávalók:

25 dkg rama margarin,

25 dkg porcukor,

1 vaníliás cukor,

6 tojás,

35 dkg liszt,

1 csomag sütőpor,

2 evőkanál kakaópor,

kevés tej,

magozott meggy.


Krémhez:

4 dl tej,

1 vaníliás puding,

3 dl tejszín,

1 csomag zselatin,

kókuszreszelék.


A margarint kikavarjuk a porcukorral, vaníliás cukorral, sorra hozzáadjuk a tojások sárgáját, mindenikkel alaposan kikeverve, ezután hozzátesszük a sütőporral elvegyített lisztet, annyi tejet kavarunk hozzá, hogy jó krémszerű masszát kapjunk, végül hozzátesszük a tojások keményre felvert habját.

A massza felét kizsírozott lisztezett tepsibe tesszük, a másik felébe belekavarjuk a kakaót és rásimítjuk a sárga tésztára.

Tetejét kirakjuk kimagozott cseresznyével.


Krémhez a pudingot 3 kanál cukorral megfőzzük és kihűtjük.

A tejszínből egy kevésben feloldjuk a zselatint, a többit felverjük kemény habnak, lassanként hozzákeverjük a kihűlt pudingot és a feloldott zselatint. Rásimítjuk a kihűlt tésztára és behintjük kókuszreszelékkel.

 

Tepsi mérete: 26x36 cm.

 

 

 

 

Cseresznyés muffin


Hozzávalók:

25 dkg rama margarin,

4 db egész tojás,

25 dkg porcukor,

25 dkg liszt,

csipet só,

1 csomag sütőpor,

2 csomag vaníliás cukor,

kimagozott cseresznye,

csokidarabkák.


Elkészítés:
A margarint a porcukorral kikavarjuk, sorra hozzákavarjuk a tojások sárgáját. Hozzátesszük a sütőporral elvegyített lisztet, ha nem elég krémszerű a tészta kicsi tejjel lazítjuk.

Muffin sütőbe kis papírkosárkákat teszünk és kb. a háromnegyedéig belekanalazzuk a masszát. Rárakjuk a cseresznyét, megszórjuk csoki darabkákkal és előmelegített sütőben szép aranysárgára sütjük.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

 

Ebből az adagból 24 db muffin lesz.

 

 

 

 

Cseresznyés piskóta


Hozzávalók:

6 tojás,

30 dkg margarin,

25 dkg porcukor,

1 csomag vaníliás cukor,

45 dkg liszt,

1 csomag sütőpor,

2 dl tej,

60 dkg kimagozott cseresznye.


A puha margarint habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Hozzákavarjuk egyenként a tojássárgájákat, felváltva apránként a lisztet meg a tejet, a liszttel elkevert sütőport. Végül óvatosan beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét.

A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és egyenletesen rárakjuk a kimagozott cseresznyét. Előmelegített sütőben szép aranysárgára sütjük.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

Tepsi méret: 26x36 cm.

 

 

 

 

Cseresznyés rácsos


Hozzávalók:

50dkg liszt,

10 dkg vaj,

20 dkg porcukor,

1/2 dl tej,

1 sütőpor,

1 egész tojás és egy tojássárgája,

1 csomag vaníliás cukor,

2 evőkanál méz.


Töltelékhez
: barack íz, 20 dkg dió, 15 dkg cukor.


A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd összegyúrjuk a porcukorral, hideg mézzel, a tojásokkal, vaníliás cukorral, tejjel és a sütőporral. Jól összegyúrjuk és a tészta kétharmadát kinyújtjuk, tepsibe tesszük, megkenjük a barack ízzel és ráhintjük a dió és cukor keverékét.

A megmaradt tésztából ceruza vastagságú rudakat sodrunk, és a diós töltelék tetejét berácsozzuk. Minden kis kockába egy fél szem kimagozott cseresznyét rakunk. Mérsékelt meleg sütőben megsütjük.

Porcukorral beszitálva tálaljuk.

Tepsi mérete: 26x36 cm.

Sütésre előkészítve, majd készen felszelve:

 

  

 

 

 

Darázs fészek


Hozzávalók:

60 dkg liszt,

3 nagy tojás (vagy 4 kicsi),

fél kocka élesztő,

15 dkg zsír,

1 halmozott evőkanál cukor, és tej amennyit felvesz,

1 citrom reszelt héja.


A tojásfehérjéket 6 evőkanál cukorral, 1 vanília cukorral gőz fölött kemény habnak felverni.

A lisztet tálba tesszük, hozzátesszük a tojások sárgáját a zsírt, citromhéjat ,az élesztőt felfuttatjuk a cukorral kicsi tejjel, hozzátesszük a tésztához, jól kidagasztjuk.

A tésztát cipóra osztjuk és 4 lapot nyújtunk belőle. Megkenjük a tojásfehérjéből vert kemény habbal, megszórjuk darált dióval (mazsolát is hinthetünk), felcsavarjuk és 2 cm-es darabokra vágjuk. Kizsírozott lisztezett tepsibe rakjuk, egymástól távol és megsütjük.

Vaníliás cukorral megszórjuk.

 

 

 

 

Diós-mákos bejgli


Hozzávalók:

1 kg liszt,

50 dkg vaj vagy (25 dkg vaj 20 dkg zsír)

3 dkg élesztő,

2 tojás,

6 dkg cukor,

1 dkg só,

4 dl tej.


A lisztet a cukorral ,sóval, zsiradékkal elmorzsoljuk, az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk és az egészet megfelelő mennyiségű tejjel összedolgozzuk.

A tésztának félkeménynek kell lennie, hogy a kéztől elváljon. Letakarva pihenni hagyjuk, utána a tésztát hat egyenlő részre osztjuk és cipókba formáljuk. Ezután egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra kinyújtjuk és megkenjük dió vagy máktöltelékkel.

Tepsibe rakjuk a tetejét megkenjük felvert tojással, villával megszurkáljuk és megsütjük.


Diótöltelék :
2 dl tejet vagy vizet 30 dkg cukorral felforralunk és 40 dkg darált dióra öntjük, jól összekeverjük, 8 dkg mazsolát, kevés fahéjat, és reszelt citromhéjat vegyítünk hozzá.


Máktöltelék :
2,5 dl tejet vagy vizet felforralunk 30 dkg cukorral és 40 dkg darált mákra öntjük, majd jól összekeverjük 8 dkg mazsola +fahéj.

A tölteléket hidegen kenjük a tésztára.

 

 

 

 

Diós-mákos bejgli 2.

 

Hozzávalók: 2 rúdhoz:

 0,5 kg liszt

 12,5 dkg vaj,

 10 dkg libazsír (én disznózsírt használtam)

 2 dkg élesztő

 1 tojás

 3 dkg cukor

 2 dl tej

 só, kb. 4-5 g

 1 vaníliás cukor

 

Töltelék: Mákos:

 1, 5 dl tej

 15 dkg cukor

 20 dkg darált mák

 1 citrom reszelt héja

 Kevés őrölt fahéj

 4 dkg mazsola

 1 evőkanál méz

 1 dl baracklekvár

 

Diós: 20 dkg darált dió, a többi hozzávaló ugyanaz, mint a mákosnál, ebbe a mazsola helyett egy vaníliás cukrot teszek.

 

Az élesztőt egy kevés tejben a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojással és egy csipet sóval elkeverjük. A liszthez hozzáadjuk a jéghideg zsiradékot, a vajat és a libazsírt, és eldolgozzuk, én keverőtálban, dagasztókarral állítottam össze. Hozzáadjuk az élesztős keveréket, összegyúrjuk. A tésztát hűtőben 1-2 órát pihentetjük. Addig elkészítjük a töltelékeket.

 

A tejet a cukorral, reszelt citromhéjjal, fahéjjal, és a mazsolával felforraljuk, és adunk hozzá egy kanál mézet. A darált mákot egy keverőtálba szórjuk és hozzáöntjük a fűszeres, tejes keveréket. Jól elkeverjük és hozzáadjuk a baracklekvárt. Kihűtjük (ha híg lenne a kihűlés után a töltelékünk, egy kevés reszelt keksszel vagy morzsával sűríthetünk rajta).

 

A jól lehűlt tésztát vékony téglalap alakúra nyújtjuk, nem kell lisztezni hozzá a deszkát. A tömör, formázható mákos keveréket vizes kézzel rányomkodjuk a tésztalapra. A tészta mind a négy szélét ráhajtjuk a töltelékre és feltekerjük. Egy tojás fehérjét és két sárgáját összekeverjük, ezzel a keverékkel lekenjük, hagyjuk megszáradni, kb. 15 perc, utána még egyszer átkenjük. Megvárjuk, amíg ez a réteg is megszárad, villával megszurkáljuk, 180 fokos sütőben, aranybarnára sütjük.

 

  

 

 

 

Epres vaníliás szelet


Hozzávalók:
A tésztához:

5 dkg margarin,

40 dkg liszt,

10 dkg porcukor,

2 tojás,

1 kávéskanál szódabikarbóna,

2 evőkanál méz,

pici tej,

vaj a tepsihez.


A krémhez:

2 csomag vaníliás pudingpor,

6 dl tej,

10 dkg cukor,

25 dkg eper


A tetejére:

3 dl hulala tejszín, 1 tasak habfixáló.


Vízgőz felett kikavarjuk a margarint a mézzel, porcukorral és a tojásokkal. Melegen hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát, ha szükséges, pici tejet (én nem tettem, nagyok voltak a tojások) összegyúrjuk és két egyenlő cipót készítünk belőle. Egyenként kinyújtjuk és vajjal megkent, lisztezett tepsi hátán 180 celsius fokra előmelegített sütőben két lapot sütünk.


A krémhez a pudingport, elkeverjük a cukorral felöntjük a tejjel és megfőzzük.

Az epret megmossuk összetörjük turmix gépben és a pudinghoz adjuk. Mikor kihűlt rákenjük az egyik tésztalapra, beborítjuk a másik lappal.

A tejszínt a habfixálóval összekeverjük, felverjük kemény habbá és rásimítjuk a sütemény tetejére. Félbevágott eperszemekkel díszítjük.

Egy két órai pihentetés után szeleteljük.

 

 

 

 

Édes gomba


Hozzávalók
:
Kalaphoz:

1/2 kg háztartási darált keksz,

20 dkg porcukor,

3 dkg kakaópor,

1 vanília cukor,

2 és fél dl tej,

1 rum aroma.


Szárához:

annyi babapiskóta ahány fejet alakítunk (nekem 25 db kellett)

kevés cukros tej,

kókuszreszelék.


Krémhez:10 dkg vaj,

10 dkg porcukor,

1 tojássárgája,

1 vanília cukor.


Csokibevonathoz: 1 tábla étcsokoládé, 1 evőkanál olaj.


A kekszet a porcukorral, vaníliával, rummal, tejjel, kakaóporral összegyúrjuk. Porcukorba mártott teaszűrőbe kinyomkodjuk, (minden darabnál porcukrozni kell a szűrőt). Elkészítjük a csoki mázat, a kalapokat egyesével bevonjuk (én ecsettel kentem rá). Hűtőbe rakjuk. A vajat, porcukrot, vaníliás cukrot, tojássárgáját habosra keverjük. A babapiskótákat kettévágjuk, kettőt krémmel összeragasztunk, megkenjük cukros tejjel (ecsettel ), kókuszreszelékbe forgatjuk, és kevés krémmel a kalapjába ragasztjuk.

 

 

 

 

Fagyi szelet

 

Tészta:
4 db tojás,

20 dkg porcukor,

10 evőkanál víz,

15 dkg darált dió,

20 dkg liszt,

1 csomag sütőpor,

1 csipet só.


A tojások sárgáját a porcukorral, vízzel habosra kikeverem, beleszórom a darált diót, és a sütőporral, 1 csipet sóval elkevert lisztet. A tojásfehérjékből habot verek, és óvatosan a masszához keverem. Előmelegített sütőben megsütöm.

 

 Krém:

3 db tojássárgája ,

3 evőkanál liszt,

2,5 dl tej,

15 dkg porcukor,

1 csomag margarin,

2 vanília cukor.

 

A tejet elkeverem a liszttel, tojássárgájákkal, sűrűre főzöm. A porcukrot a margarinnal és a vaníliás cukorral habosra keverem, ha kihűlt a főzött krém, a kettőt összekeverem.

 

Hab:

2 csomag tejszínhabpótló port 3 dl tejjel keményre felverek, és a krémre kenem.

A tetejére csokit reszelek.

 

 

 

 

Fanta szelet


Hozzávalók:
Piskóta :

7 tojás,

7 evőkanál cukor,

7 evőkanál liszt

2 evőkanál kakaópor,

2 evőkanál olaj,

2 evőkanál víz,

1 kávéskanál szódabikarbóna.


Krém:

8 evőkanál porcukor,

25 dkg rama margarin,

1 cs tehéntúró (50 dkg)

10 dkg mazsola,

 1 vanília cukor.


Tetejére:

7 dl narancs fanta,

2 csomag vaníliás puding,

4 evőkanál cukor.


7 tojássárgáját a cukorral, olajjal, vízzel habosra kikavarjuk, hozzáadjuk az átszitált kakaóport, lisztet szódabikarbonát, kizsírozott lisztezett 26x36 cm–es tepsiben, előmelegített sütőben megsütjük.

Elkészítjük a krémet:

25 dkg margarint kikavarunk 8 halmozott evőkanál porcukorral, hozzáadjuk kanalanként a tehéntúrót, vanília cukrot, előzőleg rumban beáztatott mazsolát és jól összedolgozzuk.

Rákenjük a kihűlt tésztára.


2 csomag vanília pudingot 4 evőkanál cukorral megfőzünk 7 dl fantában. Langyosan ,nem hidegen hogy még jó kenhető legyen, és ne folyjon le a tésztáról, rákenjük a túrós krémre.

Ízlés szerint szeleteljük.

 

 

 

 

Fekete rózsa


Hozzávalók:
A krémhez :

25 dkg vaj, vagy margarin,

2 csomag vaníliás pudingpor,

8 dl tej,

25 dkg porcukor.


A töltelékhez:

1 reszelt alma,

1 citrom héja,

1 csomag sütőpor,

2 dl tej,

25 dkg porcukor,

10 dkg vaj vagy margarin,

20 dkg liszt,

20 dkg darált mák.


A tésztához:

60 dkg liszt,

30 dkg porcukor,

10 dkg vaj vagy margarin,

1 csomag sütőpor,

1 db tojás,

kevés szódabikarbóna.



A tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi tejjel, hogy jó nyújtható legyen. A tésztát öt részre osztjuk. Két lapot kinyújtunk, és külön külön tepsi hátán megsütjük. A többi 3 lapot is kinyújtjuk, megtöltjük a töltelékkel mint a bejglit. Ezután tepsiben egymás mellé helyezzük, és közepes lángon aranybarnára sütjük.


A krémhez a tejben megfőzzük a pudingot, majd ha kihűlt hozzáadjuk a porcukorral habosra kevert vajhoz. Az egyik lapot megkenjük a krém felével, erre rátesszük a kihűlt tekercseket, majd ismét egy réteg krém következik, és végül a másik lap.


Tetejét bevonjuk csoki mázzal.

3 kanál felforrósított tejhez hozzáteszünk 20 dkg porcukrot,2 evőkanál kakaót, jól kikeverjük és hozzákeverünk jó diónyi vajat vagy margarint és rásimítjuk a tésztára.

 

 

 

 

Finom diós (mandulás) szelet


Hozzávalók:
A tésztához:

20 dkg vaj,

20 dkg porcukor,

21 dkg darált dió ,

1 vanília cukor ,

10 dkg liszt,

6 tojásfehérje ,

késhegynyi szódabikarbóna.


A krémhez:

6 tojássárgája ,

20 dkg porcukor .


Másik krémhez:

10 dkg vaj,

10 dkg porcukor,

5 evőkanál rum ,

10 dkg darált dió,

2 kanál tej .


Tetejére: 9 dkg vagdalt pirított dió.


A tésztához a vajat a porcukorral nagyon habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a vaníliát, darált diót, lisztet, szódabikarbónát és a keményre felvert tojáshabot. Kikent lisztezett (26x36)tepsibe tesszük és világosra megsütjük.

Amíg a tészta sül, a 6 tojássárgáját 20 dkg porcukorral nagyon habosra kikeverjük, és rákenjük a megsült forró tésztára, amit visszatolunk a sütőbe, és a lángot takarékra állítjuk, hogy a sárga krém nehogy megbarnuljon. Amikor a tészta teteje száraz, kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.


Elkészítjük a krémet: A 10 dkg darált diót leforrázzuk 2 kanál tejjel, kihűtjük. A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzávegyítjük a rummal elkevert kihűtött diót. Újból kikeverjük, majd rákenjük a tésztára, a sárga krém fölé. Elsimítjuk vagy tetszés szerint villával meghúzogatjuk a tetejét, és rászórjuk a pirított diót.

Rendkívül finom sütemény. Bizonyos alkalmakra akár torta helyett is megfelel.

Dió helyett lehet mandulát is használni.

 

 

 

 

Habos cseresznyés lepény


Hozzávalók:

12 dkg vaj vagy 14 dkg margarin,

6 tojás,

32 dkg porcukor,

24 dkg liszt,

1 csomag sütőpor,

2 csomag vaníliás cukor.


1 kg cseresznye,

3 dl tejszín,

1 csomag habfixáló.


A vajat habosra keverjük a porcukorral, amiből 2 kanállal félreteszünk a tojásfehérjéhez, egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáját a vaníliás cukrot. Ezután felváltva óvatosan belekeverjük több adagban a sütőporral elkevert lisztet és a két kanál cukorral felvert kemény tojáshabot.

Kivajazott lisztezett közepes tepsibe öntjük, rárakjuk a kimagozott lisztbe forgatott cseresznyét és közepes tűznél megsütjük.


A tejszínhabot egy csomag habfixálóval felverünk kemény habnak és rásimítjuk a tésztára. Villával meghúzogatjuk és kockákra vágva tálaljuk.

 

 

 

 

Havasi kifli


Hozzávalók:

2 tojás,

2,5 dl tej,

3 dkg élesztő,

25 dkg zsír vagy sütőmargarin,

70 dkg liszt,só,

1 kanál cukor .


Töltelékhez
: kemény lekvár,

Az élesztőt megfuttatjuk a langyos cukros tejben. Addig a lisztet a zsírral vagy sütőmargarinnal elmorzsoljuk, amibe aztán belekerül az élesztős tej, a 2 tojás és kicsi só.

Ezeket puha tésztává gyúrjuk, és konyharuhával letakarva legalább 1 órát pihentetjük (kelesztjük). Ezután a tésztát deszkán cipókra osztjuk, sorra kinyújtjuk, minden lapot 8 részre vágunk, megtöltjük kemény lekvárral (lehet más töltelékkel is) és felcsavarjuk.

Tepsibe rakva forró sütőben megsütjük, még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk.

 

 

 

 

Hidacskák


Hozzávalók:

35 dkg liszt,

5 dkg vaj,

5 dkg zsír,

8 dkg cukor,

1 vanília cukor,

1 tojás,

késhegynyi szódabikarbóna,

citromhéj.


Tetejére :

1 tojás,

cukorral kevert vagdalt dió.


A tésztát összegyúrjuk, jól kidolgozzuk. Fél órai pihentetés után fél cm vastagra nyújtjuk, éles késsel 2x8 cm-es darabokra vágjuk. Felvert tojással megkenjük, megszórjuk cukros dióval, és gömbölyű aljú bordás formát lefordítva a szeleteket rárakjuk, és szép sárgára sütjük.


Akinek nincsen ilyen formája, helyettesítheti őzgerinc formával is.

 

 

 

 

Irka-firka palacsinta


Hozzávalók:
3 tojás,

12 halmozott evőkanál liszt,

só,

3 kis kanál cukor,

3 dl tej,

1,5 dl olaj

és annyi ásvány vagy szódavíz, hogy tejszín sűrűségű tészta legyen.
Szódavíz hiányában kevés szódabikarbóna.
2 kanál kakaópor.

A tojást a sóval, cukorral elhabarjuk, hozzákeverjük a lisztet és a tejet, simára kidolgozzuk, és mielőtt hozzátennénk a vizet kiveszünk belőle az íráshoz. Azután hozzátesszük a kakaót és apránként hozzáadunk annyi ásvány vagy szódavizet hogy elérjük a kellő sűrűséget. Ráöntjük az olajat és negyed órát pihentetjük.

A palacsintasütőbe kiskanálnyi olajat öntünk, füstölgőre forrósítjuk, a kivett fehér tésztából, beleírunk vagy tetszés szerint pöttyöket rakunk, és ráöntünk egy szűk tejmerőkanálnyi tésztát, és a palacsintasütőt körbeforgatjuk, hogy a tészta bevonja a sütő alját, addig sütjük míg a teteje megszikkad. Aztán széles késsel alá nyúlunk és átfordítjuk a palacsintát, és a másik oldalát is megsütjük.

A többi palacsintához már nem kell olajat önteni, elég ami van a tésztában.

Ízlés szerint töltjük .

 

 

 

 

Jogász falat


Hozzávalók:

 25 dkg liszt ,

10 dkg vaj,

5 dkg cukor,

késhegynyi szódabikarbóna,

kis tejföl a porhanyós tésztához.


Kavart tésztához:

5 dkg vaj,

10 dkg cukor,

1 tojás,1 tojássárgája,

késhegynyi szódabikarbóna,

2 kiskanál kakaópor,

1 dl tej,

13 dkg liszt.


Tetejére:1 tojásfehérje, 10 dkg porcukor a mázhoz.

 

Lekvár.


Az első tészta anyagait összegyúrjuk, háromnegyed részét kis tepsibe nyújtjuk, megkenjük lekvárral.

A második tésztához a vajat kikeverjük a cukorral, tojással, tojássárgájával. Hozzádolgozzuk a kakaóport, szódabikarbónát, tejet, lisztet. A keveréket ráöntjük a lekvárral megkent tésztára. A porhanyós tészta negyedrészéből rudakat sodrunk ceruza vastagságúra, a rudakat egyenletes távolságra hosszában rárakjuk a barna tésztára.

Előmelegített sütőben megsütjük.

Amíg a tészta sül, a tojásfehérjét a cukorral felverjük kemény habnak és a meleg tésztára kenjük.

Kihűlve szeleteljük.


Én a 26x36 tepsihez, két adagot készítek.

 

 

 

 

Kakaós perec


Hozzávalók:

60 dkg liszt,

1 kocka élesztő (2,5 dkg),

4 dl tej,

4 evőkanál étolaj,

2 csapott evőkanál kakaópor,

10 dkg cukor,

csipetnyi só,

1 citrom reszelt héja,

1 vanília cukor.


Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.

Egy tálban a hozzávalókat jól összegyúrjuk, hozzátesszük a felfuttatott élesztőt és jól kidagasztjuk, amíg a tál falától elválik.

Ekkor két fele vesszük ,az egyik részbe beledagasztjuk a tejjel elsúrolt kakaóport, és duplájára kelesztjük.

Miután megkelt külön külön egyforma téglalap alakúra kinyújtjuk, egymásra tesszük és felcsavarjuk. Koszorúba hajtjuk, a tésztát 2-3 cm-ként bevagdossuk, felvert tojással lekenjük és kelni tesszük. Mikor megkelt újra lekenjük tojással és előmelegített sütőben szép arany barnára megsütjük.

 

  

 

 

 

Kakaós rahátos kalács


Hozzávalók
:

1/2 kg liszt,

2,5-3 dl tej,

25 g élesztő,

csipetnyi só,

1 tojássárgája,

1 egész tojás,

2 evőkanál cukor,

5 evőkanál langyos olvasztott vaj,

citromhéj,

1 vanília cukor ,

2 evőkanál kakaópor, rahát.

Felvert tojás a lekenéshez.

 

Az élesztőt a cukorral, kis langyos tejjel felfuttatjuk. A többi hozzávalókat az olvasztott vaj kivételével tálba rakjuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, fakanállal vagy kézzel hólyagosra verjük, végül hozzádolgozzuk a langyos vajat. Letakarva kelni tesszük, míg térfogata kétszeresére nő.

Lisztezett deszkára tesszük, kicsit felgyúrjuk, a tésztát kétfelé vesszük, az egyikbe beledolgozzuk az előzőleg tejjel elkevert kakaót, majd mindkét tésztát egyforma nagyságúra kinyújtjuk. Egymásra tesszük, három sorban rárakjuk a rahátot és felcsavarjuk.

Zsírral kikent kalácssütő formába tesszük, felvert tojással lekenjük és kelni hagyjuk. Mikor jól megkelt még egyszer lekenjük tojással és megsütjük.

 

 

 

 

Kétszínű perec


Hozzávalók:

50 dkg liszt,

3 kanál kristálycukor,

pici só,

2 dkg élesztő,

1 egész tojás,1 sárgája,

1 citrom reszelt héja,

tej, 5 olvasztott vaj,

2 csapott kanál kakaópor.


Töltelék
:

Fehér tésztához:

15 dkg darált dió,

10 dkg porcukor,

1 vanília cukor,

reszelt citromhéj,

mazsola.


Barna tésztához:

15 dkg darált mák,

10 dkg porcukor,

fahéj,

citromhéj,

mazsola.


Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval nagyon jól kidagasztjuk. A kidagasztott tésztába belekeverünk 5 dkg olvasztott vajat és simára dolgozzuk. Kétszeresére kelesztjük. Kelés után a tésztát kétfelé vesszük, az egyikbe belegyúrjuk a tejben elkevert kakaót majd deszkán 30x40 lappá nyújtjuk. A kakaós lapot megkenjük a mák töltelékkel, és felcsavarjuk majd koszorúba hajtjuk. A fehér lapot megkenjük a dió töltelékkel és azt is felcsavarjuk, koszorúba hajtjuk, a két tésztát kizsírozott perec formában egymásra helyezzük, felvert tojással lekenjük, és forró sütőben szép pirosra sütjük.

 

 

 

 

Kókuszcsokis keksztekercs


Hozzávalók:
2 db ostyalap,

50 dkg keksz,

30 dkg cukor,

2 csomag vanília cukor,

25 dkg vaj vagy margarin,

12 db kókuszos csoki (vagy annyi hogy végigérje az ostyalapot)

darabosra vagdalt dió,

2 evőkanál kakaópor,

rum és annyi tej hogy jó gyúrható tésztát kapjunk.


Elkészítés:
Az ostyalapokat nedves ruha között megnedvesítjük. A kekszet ledaráljuk. A cukrot, vanília cukrot, margarint és kicsi tejet összeolvasztjuk, hozzáadjuk a ledarált kekszhez, rummal ízesítjük. Darabosra vagdalt diót, és annyi tejet teszünk hozzá, hogy kenhető masszát kapjunk.

A tésztát kétfelé vesszük, az egyikhez hozzá keverünk 2 evőkanál vízzel feloldott kakaót, majd rákenjük őket az ostyalapokra. Rárakjuk a csokikat, és feltekerjük. Lekenjük cukros sziruppal és kókuszreszelékbe hempergetjük.

 

 

 

 

Kukucskálós túrós


Hozzávalók:

A tésztához:

12 dkg margarin,

20 dkg liszt,

3 evőkanál kakaópor,

15 dkg cukor,

2 tojás,

1/2 csomag sütőpor.


A túrós masszához
:

50 dkg túró ,

20 dkg cukor,

2 kanál méz,

12 dkg margarin,

2 csomag vanília cukor,

1 csomag vaníliás pudingpor,

4 tojás,

1 citrom reszelt héja.


Pár szem meggy (el is maradhat)


A tésztához a margarint kikavarjuk a cukorral, egyenként hozzáadjuk a tojásokat jól kikavarjuk, hozzátesszük a szitált kakaóport, a sütőporral elvegyített lisztet. Jól összedolgozzuk deszkára téve, ha szükség még lisztet gyúrunk hozzá és diónyi gombócokká formáljuk.

Kizsírozott lisztezett tepsibe rakjuk, egymástól távol szépen elosztva.


A túrós masszához a tojások fehérjét felverjük kemény habnak, a túrót szitán áttörjük, a többi hozzávalóval jól kikeverjük, majd hozzátesszük a tojások habját, és szépen berakjuk a golyók közé.

Pár szem meggyet rakunk a túrós massza tetejére.

Előmelegített sütőben megsütjük.

Porcukorral megszórva tálaljuk.

 

 

 

 

Kürtőskalács parázson 2.


Hozzávalók
:

1 kg liszt,

2 db tojás,

14 dkg cukor,

10 dkg zsiradék (vaj, margarin, zsír, olaj),

1 dkg só,

3 dkg élesztő,

0,5 l tej,

1 citrom héja,

1 vanília cukor.

 
Zsír a lekenéshez, cukor.


Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A zsiradékon kívül az egész hozzávalókat összedolgozzuk, hozzátesszük a felolvasztott vajat, vagy amit használunk és jól kidagasztjuk. Tetejét megszórjuk liszttel és letakarva meleg helyen megkelesztjük.

Nem szabad túlkeleszteni mert akkor megszakadozik a tészta és leesik a fáról .

Megcsináljuk a szenet. A fákat felmelegítjük.

 

A tésztát ujjnyi vastagra kisodorjuk, a fákat bekenjük olvasztott zsírral. Majd a tésztát hézagosan rátekerjük a fára.

 

  

 

 

Majd a deszkához nyomkodva megvékonyítjuk a tésztát, megkenjük olvasztott zsírral és kristály cukorba forgatjuk. Ezután elkezdjük sütni, lassú tűzön, szépen forgatva amíg a cukor szép rózsaszínre megpirul, nem barnítjuk meg mert akkor kesernyés íze lesz.

Sütés után hosszában háromba vágjuk és tetszés szerint daraboljuk. Ebből az adagból négy nagy kürtős lesz.

 

  

 

 

 

Lekváros derelye


Hozzávalók:

0,5 dkg liszt,

4 dkg margarin,

2 tojássárgája,

kis só a tésztához,

kevés víz vagy tej.


Töltelékhez körülbelül 25 dkg vastag szilvalekvár vagy egyéb sűrű gyümölcsíz.


Vajban vagy olajban pirított zsemlemorzsa, só, fahéjas cukor.


A meggyúrt tésztát két levélben nyújtjuk ki. Az egyikre 3 cm-es távolságokra kis lekvárcsomókat rakunk, befedjük a másik levéllel és a lekvárcsomók között kézzel összenyomkodjuk, aztán derelyevágóval négyszögekre vágjuk.

Vagy ahogy én készítem formával kivágom, mindenik forma közepébe kis lekvárt teszek és összenyomom. Kiveszem a formából és tovább úgy járok el mint a kockára vágott derelyével.

Sós vízben kifőzzük, leszűrjük, beleforgatjuk morzsába és fahéjas cukorral megszórva tálaljuk.

 

  

 

 

 

Leveles kifli


Hozzávalók:
50 dkg liszt,

16 dkg zsír,

5 db tojás,

pici só,

fél csésze víz (kb. másfél dl ),

3 kanál ecet.


Töltelék:

5 tojásfehérjét jó keményre felverünk 25 dkg porcukorral.


Az 5 tojássárgáját a 16 dkg zsírral összekavarjuk, beletesszük a fél csésze vizet,3 kanál ecetet, a sót ,és jó puha tésztát gyúrunk. 4 cipóra osztjuk, kinyújtjuk, meleg zsírral megkenjük és felcsavarjuk. egy órát pihentetjük, majd 3 cm-es darabokra felvágjuk, kinyújtjuk, habbal megtöltjük, két végénél lenyomkodjuk hogy a hab ne tudjon kijönni, felcsavarjuk, úgy is lehet hogy két oldalról összehajtjuk.

Forró sütőben sütjük. Még melegen megszórjuk porcukorral.

 

 

 A megmaradt habból tortadíszítő segítségével tepsibe tett sütőpapírra halmokat nyomunk és inkább szárítjuk mint sütjük:

 

 

 

 

Leveles tepertős pogácsa


Hozzávalók:

40 dkg liszt,

1 csomag sütőpor,

2 tojássárgája,

2 evőkanál erős rum,

csipetnyi bors, pici só, tejföl.


40 dkg lisztet 1 csomag sütőporral, 2 tojássárgájával, 2 evőkanál erős rummal, csipetnyi borssal, ízlés szerint sóval és szükség szerinti tejföllel könnyen gyúrható tésztává jól eldolgozzuk. A tésztát félujjnyi vastagra kinyújtva langyos zsírral lekenjük, és 1/4 kg apróra darált tepertővel minden összehajtás előtt megszórjuk. A nyújtást, zsírral kenést és tepertő beszórást négyszer-ötször ismételjük, majd utolsó nyújtás előtt a tésztát fél órára hideg helyre tesszük pihenni.

A legvégül ujjnyi vastagra nyújtjuk, és közepes pogácsa szaggatóval kiszúrva, tetejét éles késsel bevagdossuk, tojással megkenjük. Forró sütőben sütjük.

 

 

 

 

Lusta rétes


Margitka receptje  (ahogy én készítettem )

Hozzávalók : 10 dkg margarint 3 evőkanál lisztet összemorzsolok és félreteszem.

30 dkg lisztet 2 dl tejföllel csipet sóval összegyúrok és 30 percig pihentetem.

A pihentetett tésztát bőven lisztezett deszkán vékonyra kinyújtom majd rákenem a margarinos lisztet. Feltekerjük mint a kalácsot és 3 egyenlő részre osztjuk. Utána egyenként tepsi nagyságúra, vékonyra sodorjuk, megkenjük olajjal és rákenjük a tölteléket.


Almás töltelék: 50 dkg savanykás alma, 8 dkg cukor, 5 dkg darált dió, 5 dkg zsemle morzsa, 1 evőkanál sárgabarack lekvár, őrölt fahéj.

 

Az almát héjastól lereszelem. Tálban kicsit kinyomkodom a levétől, majd összekeverem a darált dióval, a sárgabarack lekvárral, fahéjjal és annyi cukorral, hogy csak kellemesen édes legyen.


Túrós töltelék: 25 dkg tehéntúró, 5 evőkanál porcukor, 1 tojás, fél dl tejföl,1 evőkanál búzadara, citromhéj, mazsola

 

A túrót áttöröm, belekeverem a cukrot, reszelt citromhéjat. Rászórom a búzadarát, majd hozzáadom a tejföllel simára kevert tojássárgáját. A tojásfehérjéből kemény habot verek, amit óvatosan a túrómasszába forgatok. Végül belekeverem a mazsolát.

 

Mákos töltelék: 15 dkg darált mák, 10 dkg porcukor, 5 dkg mazsola, 2 evőkanál sárgabarack lekvár, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 dl tej.

 

A darált mákot a tejjel leforrázom, belekeverem a porcukrot, mazsolát. Ezután elkeverem benne a zsemlemorzsát és a sárgabarack lekvárt.

 

Mindenik töltelék 1 réteshez elegendő.

A rudak tetejét bekenem olvasztott vajjal és előmelegített forró sütőben megsütöm.

Melegen szeletelem, tetejét porcukorral meghintve tálalom.

 

 

 

 

Madár fészek


Linzer tészta:

35 dkg liszt,

15 dkg porcukor,

2 tojássárgája,

15 dkg zsír,

1 csomag sütőpor,

1 vanília cukor,

2-3 kanál tejföl,

1 citrom reszelt héja .


Hab:4 tojásfehérje,36 dkg cukor.

A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, tojást, sütőport, citromhéjat, vaníliacukrot és annyi tejfölt, hogy puha tészta legyen. Késfoknyi vastagra nyújtjuk, és karikákra vágjuk.

 

24 dkg cukrot annyi vízzel, épp hogy ellepje sűrűre főzzük. Közben a tojásfehérjét a maradék 12 dkg cukorral kemény habbá verjük. Lassan csorgatva hozzáadjuk a főzött cukrot. A főzött cukorral még egy rövid ideig a habot tovább verjük. Ezután nyomózsákba tesszük, és a linzerkarikákra formázzuk. A sütő legalacsonyabb fokán kb. 100 fokon megsütjük. (szárítjuk) .

Mikor megszáradtak a közepébe lekvárt nyomunk.

Olvasztott csokoládéval díszítjük.

 

 

 

 

Mákkal töltött kalács

 

Tésztája ugyanaz mint a kakaós kalácsé.

 

Töltelék:

250 g darált mák,

200 g porcukor,

fahéj,

citromhéj.

Elkészítjük a tölteléket: a darált mákot, porcukrot annyi forró vízzel öntjük le hogy jó kenhető masszát kapjunk. Ne legyen sem kemény sem lágy. Ízesítjük fahéjjal, citromhéjjal, lehet mazsolát is tenni bele.

A megkelt tésztát deszkára téve kinyújtjuk, rákenjük a tölteléket, felcsavarjuk, tovább úgy járunk el mint a kakaós kalácsnál.

 

 

 

 

Mákos kocka


Hozzávalók :

40 dkg liszt,

10 dkg cukor,

15 dkg vaj vagy margarin,

1 csomag sütőpor,

2 tojássárgája,

tejföl vagy tej amennyit felvesz.


Töltelék:

20 dkg darált mák,

25 dkg porcukor,

10 dkg margarin,

18 dkg liszt,

kevés citromhéj,

2 dl tej,

1 csomag sütőpor,

2 tojásfehérje.


A hozzávalókat egy tálban összedolgozzuk, lisztezett deszkán két egyforma lapot nyújtunk. Az egyik lapot zsírozott, lisztezett 26x36-es tepsibe tesszük, megkenjük lekvárral (én barackot használtam ).


Elkészítjük a tölteléket: A két tojásfehérjét felverjük kemény habnak, a többi hozzávalókat kézi mixer segítségével jól összedolgozzuk, majd óvatosan hozzákeverjük a felvert tojáshabot. Rákenjük a lekvárral megkent tésztára, majd befedjük a másik lappal. Tetejét villával megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben megsütjük.

 

20 dkg porcukrot kikeverünk annyi citrom lével hogy jól kenhető legyen és rákenjük a sütemény tetejére. Megszórjuk csoki darával.


Lehet úgy is hogy máz helyett, vastagon porcukorral beszitáljuk.

 

 

 

 

Mákvirág kalács


Hozzávalók:

50 dkg liszt,

3 dl langyos tej,

2,5 dkg élesztő,

1 kávéskanál só,

5 dkg olvasztott vaj,

1 egész tojás egy sárgája,

egy fél citrom reszelt héja,

3 evőkanál cukor.


A töltelékhez:

8-8 halmozott evőkanál darált mák és porcukor,

vaníliás cukor,

fél citrom reszelt héja,

fahéj, és annyi tej hogy jó kenhető legyen a töltelék.


A tészta hozzávalóiból kelt tésztát gyúrunk.

Az élesztőt felfuttatjuk kb.1 dl cukros tejben. Mindent hozzáadva közepesen lágy tésztát készítünk. Jól kidagasztjuk, lisztel meghintjük, letakarjuk majd meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett lapon, kb. 30x40 lappá nyújtjuk.

 

  

  

 

Rákenjük a tölteléket, feltekerjük, koszorúba hajtjuk és kb.2-3 ujjnyi vastagon bevagdossuk, a szeleteket kifordítjuk. Tojássárgájával lekenjük, forró sütőben pirosra, ropogósra sütjük. Sütés után lekenjük cukros vízzel, picit visszatesszük a sütőbe.

 

  

 

 

Mákos margaréta

 

A tésztát ugyanúgy készítjük el mint az előző receptben, a mákvirág kalácsnál, amíg kel elkészítjük a tölteléket.

 

Töltelék:

20 dkg darált mák,

15 dkg cukor,

5 dkg reszelt keksz, vagy prézli,

1 citrom lereszelt héja,

fahéj,

forró tej, amennyit felvesz.

 

Mikor duplájára kelt a tészta, lisztezett deszkán átgyúrjuk, kisebb gombócokká szaggatjuk, a gombócokat kis körökre kinyújtjuk, egyenlően elosztjuk rajtuk a tölteléket, alul összecsípjük a széleket, újra gombóccá formáljuk, majd kissé ellapítjuk és ollóval szirmokat vágunk rá. A szirmokat kihajtogatjuk, hogy a töltelék felül kerüljön. A közepét megszórjuk kókusz reszelékkel vagy szezám maggal.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, felvert tojással lekenjük, 180 fokon aranybarnára sütjük 20-25 perc.

 

  

 

 

 

Mázas kifli


Hozzávalók:

fél liter tej,

negyed liter olaj,

1 tojás,

kevés só,

2-3 kanál cukor,

egy kis kocka (25 g) élesztő,

liszt.


Töltelék: rahát, lekvár, vagy bármilyen más töltelék.

Máz: 15 dkg cukor, fél dl víz .


Egy kis tejben 2-3 kanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi tejhez hozzátöltjük az olajat,1 tojást, sót, és összegyúrjuk annyi liszttel amennyit felvesz (kb. 1 kg). Meleg helyen 1 órát pihentetjük (megkelesztjük).

Kelés után deszkára tesszük felgyúrjuk cipóknak, sorra kinyújtjuk kerekre, minden lapot 8 részre vágunk, rátesszük a tölteléket és felcsavarjuk.

Hogy mutatósabb legyen a tésztából valamennyit elveszek kakaót gyúrok bele ,nyújtok két lapot egy tészta és egy kakaós és egymásra helyezem ,még egy kicsit megnyújtom és úgy vágom fel kifli formáknak, rá a töltelék és felcsavarom. Egyszer a fehér részt kívül csavarni, akkor fehér színűek lesznek a kiflik, de látszik a kakaós csík is, aztán a kakaóst ,akkor szép barnák lesznek. Így szép kétszínűek lesznek a kiflik.

Amikor mind kisültek, egymás mellé rakom, 15 dkg cukorból fél dl vízzel szirupot főzök és lekenem a kifliket.

Szirup nélkül is lehet egyszerűen még melegen porcukorba forgatni.

Nagyon sok lesz belőle, kisebb családoknál ajánlom a fél adagot.

 

  

 

Variációk a tésztából: rácsozóval, illetve csavargatással:

 

  

 

 

 

Néger kocka


Hozzávalók a tésztához:

4 tojássárgája,

25 dkg cukor,

10 dkg vaj,

25 dkg liszt,

3 kanál kakaó,

5 dkg vaj.


A tojások sárgáját a 10 dkg vajjal és 25 dkg cukorral habosra kikeverjük.

Hozzáadjuk a szitált kakaót, a sütőport, majd felváltva, kis adagokban a tejet és a lisztet. Nagy tepsiben (én 26x36 cm) vékony tésztának megsütjük.

Amíg sül, a tojások fehérjéből kemény habot verünk, belekeverjük a cukrot, majd gőz fölé állítva addig verjük míg selymes, súlyos és egészen kemény lesz.

A forró habot rásimítjuk a megsült de még meleg tésztára, megszórjuk reszelt csokoládéval, vagy csoki darabkákkal. Kockákra vágva tálaljuk.


Megjegyzés: Az eredeti recept így írja: A forró habot rásimítjuk a megsült tésztára, és a tepsit visszatoljuk a sütőbe, 5 perc múlva a lángot kioltjuk, és anélkül hogy a sütő ajtaját kinyitnánk, a tésztát a sütőben hagyjuk kihűlni.


Én nem szoktam visszatenni a sütőbe mert akkor nem tudom szépen szeletelni, törni fog a hab. Döntse el ki-ki maga,  hogyan készíti.


Lehet tenni csokoládémázat, én a darát jobban szeretem.


Máz: 3 evőkanál cukor, 2 kanál kakaópor, 5 dkg vaj.


A cukrot a kakaóporral és 2-3 evőkanál vízzel elkavarjuk, és sűrűre főzzük. Amikor már pöfékelve forr, levesszük a lángról, hozzáadjuk a vajat, és addig kavarjuk, amíg hűlni és vastagodni kezd, akkor gyorsan bevonjuk vele a süteményt.

Miután a máz rámerevedett kockákra vágjuk.

 

 

 

 

Néró


Hozzávalók:

30 dkg rama sütőmargarin,

4 tojás sárgája,

30 dkg porcukor ,

50 dkg liszt ,

1 csomag vanília cukor ,

1 kisebb citrom reszelt héja,

1 mokkáskanál szódabikarbóna .


Töltelék:

1 csomag vanília pudingpor ,

3 dl tej ,

10 dkg vaj ,

10 dkg porcukor .


Tetejére: 10 dkg csokoládé


A margarint habosra keverjük a porcukorral , egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, mindenikkel alaposan kikeverve, majd a lisztet a szódaporral, a citrom héjat, vanília cukrot .

Nyomózsákba töltjük, sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól távol (mert megnőnek, elterjednek) kis félgömböket, vagy piskóta alakú formákat nyomunk.

Előmelegített sütőben, közepes lángon szép aranysárgára sütjük.


Elkészítjük a krémet: A pudingport 3 dl tejben megfőzzük, hűlni tesszük.

A vajat habosra keverjük a porcukorral, kanalanként hozzákeverjük a kihűlt pudingot.

A megsült nérókat szorosan egymás mellé rakjuk, rácsurgatjuk a gőz felett megolvasztott csokoládét, miután megkötött a csokoládé, kettőt kettőt összeragasztunk a krémmel (de lehet lekvárral is ).

 

 

 

 

Piskótás cseresznyés lepény


Hozzávalók:

10 dkg vaj, vagy 8 dkg zsír,

18 dkg liszt,

6 dkg cukor,

1 tojás,

kevés tejföl,

késhegynyi szódabikarbóna.

1 kg kimagozott cseresznye (de még jobb ha fele arányban meggyel vegyítjük)

4 tojásból piskóta.


A vajból, lisztből, cukorból egy tojással, késhegynyi szódabikarbónával és annyi tejföllel gyúrunk tésztát, hogy jól nyújtható legyen. Kinyújtjuk, tepsibe tesszük, meghintjük búzadarával, rárakjuk a kimagozott cseresznyét.


4 tojásfehérjét négy evőkanál vízzel, 8 evőkanál porcukorral felverünk kemény habnak, sorra hozzáverjük a tojások sárgáját mindenikkel alaposan kidolgozzuk, hozzáteszünk 8 halmozott evőkanál lisztet késhegynyi szódabikarbónát, óvatosan összekeverjük, ráöntjük a cseresznyére, elsimítjuk és előmelegített sütőben szép aranysárgára sütjük.

Porcukorral beszitálva tálaljuk.

 

 

 

 

Piskótás dobosszelet


Hozzávalók a tésztához:

0,5 kg liszt,

10 dkg vaj,

10 dkg cukor,

2 kanál híg méz,

1 tojás,

1 dl tej,

kiskanálnyi szalakáli.


Krémhez:

10 dkg liszt,

30 dkg cukor,

0,5 l tej,

20 dkg vaj,

1 vanília cukor.


A tészta anyagait összegyúrjuk, és alaposan kidolgozzuk. 5 részre osztjuk, vékonyra nyújtva egyenként tepsi hátán szép világosra megsütjük.


Elkészítjük a krémet:

30 dkg cukrot szép világosra pirítjuk, hozzátöltünk 0,5 l vizet, a karamellt felolvasztjuk, majd hozzáöntünk 2 dl tejet, és felforraljuk.

A 10 dkg lisztet simára kavarjuk 3 dl hideg tejjel, és a karamellhez öntve sűrűre főzzük.

Ha kihűlt, elkeverjük a habosra kavart vajjal, vaníliával ízesítjük.

A lapokat megkenjük a krémmel, egymásra rakjuk és másnapig hagyjuk puhulni.

 

Másnap készítünk egy 6 tojásos piskótát: 6 tojás fehérjét felverünk 20 dkg porcukorral kemény habnak, sorra hozzákeverjük a tojások sárgáját és 6 kanál hideg vizet jó alaposan kidolgozva. Hozzáteszünk 12 evőkanál lisztet 1 sütőport és előmelegített sütőben megsütjük.

Még melegen kettészeljük, megkenjük lekvárral és felcsavarjuk.


Krém: 2 vaníliás puding, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor,6 dl tej.

A tejben megfőzzük a pudingot .A vajat habosra kavarjuk a porcukorral és hozzákeverjük a kihűlt pudingot.

A kihűlt piskótát ujjnyi szeletekre vágjuk. A tésztát megkenjük a krém felével, szorosan rárakjuk a piskótákat, meglocsoljuk rumos sziruppal, rákenjük a krém másik felét.

 

2 dl tejszínt 1 halmozott evőkanál kakaóval felverünk kemény habnak, és rákenjük a krémre.

Megszórjuk fehér és barna csoki darával.

 

 

 

 

Pityókás házi kenyér


Hozzávalók:

1 kg liszthez,

2 dkg élesztő,

1 dkg só,

2 nagyobb pityóka,

kovász.


Én 6 kg lisztből dagasztottam. Ahhoz 40 dkg kovászt (mindig a kenyértésztából hagyok meg, befőttes üvegben hűtőben tartom, és azt használom fel a következő sütésnél ) fél liter langyos vízzel feloldom hozzáteszek annyi lisztet, hogy jó galuskaszerű tésztát kapjak. Liszttel meghintem, meleg helyen letakarva megkelesztem.

A pityókát héjában megfőzöm, pucolás után megtöröm. Az élesztőt langyos vízzel felfuttatom.

Az átszitált liszthez hozzáteszem a megkelt kovászt, élesztőt, a megtört pityókát, langyos vízzel feloldott sót, lassan kezdem kézzel összegyúrni és folyamatosan annyi langyos vizet öntök hozzá hogy nem lágy de nem is kemény tésztát kapjak.

Nagyon jól kidagasztom, amíg a tészta hólyagosodni kezd és nem ragad a kézhez. Minél jobban kidagasztjuk, annál finomabb a kenyér .

Tetejét megszórjuk lisztel és letakarva megkelesztjük.

A dagasztás után rögtön meggyújtjuk a kemence tüzét, és mikor leégett, kihúzzuk a bent maradt szén darabkákat, vizes ronggyal kitöröljük. A tésztát három részre osztjuk, lisztes deszkán felhajtjuk, lisztezett bevető lapátra tesszük, lemossuk langyos vízzel, késsel három helyen bevágjuk és betesszük a kemencébe.

2 órai sülés után kiszedjük, és tetejét megverjük.

 

  

 

Formában sütve:

 

  

 

Lángos kenyértésztából


A kidagasztott, megkelt kenyértésztából olajos kézzel kiveszünk, széthúzogatjuk lángos formára és forró olajban kisütjük.

Még melegen sajtot reszelünk rá, meglocsoljuk tejföllel és megszórjuk apróra vágott zöldségekkel.

 

 

 

 

Pozsonyi kifli


Hozzávalók:

60 dkg liszt,

12 dkg vaj,

12 dkg zsír,

kb. másfél dl tej,

3 dkg cukor,

2 dkg élesztő,

2 tojás,

csipetnyi só.

 

Töltelékek:
20 dkg darált dió,

15 dkg porcukor,

5 dkg mazsola,

reszelt citromhéj,

tej.

 

20 dkg darált mák,

15 dkg cukor,

5 dkg mazsola,

fahéj,

2 kanál baracklekvár,

tej.

 

A meglangyosított cukrozott tejbe beleszórjuk az élesztőt. A lisztet eldörzsöljük a zsírral meg a vajjal, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojásokat, csipetnyi sót és alaposan összedolgozzuk. Annak ellenére hogy élesztő van benne, hűvös helyen pihentetjük míg elkészülnek a töltelékek!

A diót és a mákot külön-külön leforrázzuk annyi tejjel hogy jól kenhető masszát kapjunk. Ízesítjük a leírt hozzávalókkal.

A tésztát késfok vékonyságúra nyújtjuk, 10x10 centis négyzetekre vágjuk. Minden tésztalapra tölteléket halmozunk, egyenként felhengergetjük és meghajlítjuk kifliformára.

Sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk, megkenjük tojássárgájával, fél órai pihentetés után megkenjük felvert tojásfehérjével, újabb fél órát langyos helyen pihentetjük.

Előmelegített sütőben megsütjük.

 

Amennyiben mindkét tölteléket készítjük fele-fele adag elegendő.

 

 

 

 

Sajtos hajtovány
Fruzsika receptje alapján


Hozzávalók:
50 dkg liszt,

3 dl langyos tej,

2,5 dkg élesztő,

5 evőkanál étolaj,

1 csapott evőkanál cukor,

2 kiskanál só.

1 tojás sárgája


Töltelék:
25 dkg kemény, reszelhető sajt, 5 dkg puha könnyen kenhető vaj.


Teteje:
Egy felvert tojással megkenve, darabos só rá, mák, vagy köménymag, szezámmag, napraforgómag, tökmag, reszelt sajt.


Elkészítés:
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olajat, a tojás sárgáját, és az egészből szép sima, az edény falától elváló, de puha tésztát gyúrunk. A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, kelesztjük. Amikor megkelt, két egyforma nagyságú cipóra osztjuk.

A cipókból egyenként kb. 2-3 mm vastag téglalapot nyújtunk. A kinyújtott tésztát nagyon vékonyan megkenjük vajjal és bőven megszórjuk reszelt sajttal. Ezután a tésztát úgy, mint a rétest vagy bejglit, föltekerjük. Majd az így kapott tekercset éles késsel V alakban felvágjuk.

A darabkákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk (egymástól 2 centi távolságra), megkenjük a tetejüket tojással, megszórjuk magvakkal vagy reszelt sajttal, és előmelegített 220 fokos sütőben arany barnára sütjük.

 

 

 

 

Sajtos sütemény


Hozzávalók:

60 dkg liszt,

20 dkg vaj,

1 csomag sütőpor,

4 késhegynyi só,

kevés víz (én tejet tettem víz helyett )

50 dkg reszelt sajt,

1 tojás.


Elkészítés:

A sajt és a tojás kivételével minden alapanyagot összegyúrunk, a tésztát kinyújtjuk, megkenjük tojással, megszórjuk sajttal, összehajtjuk. Ezt megcsináljuk legalább 5-6-szor. Újból kinyújtjuk, megkenjük tojással, megszórjuk szezám maggal, köménymaggal és durva sóval. Végül kivágjuk különböző formákkal tepsibe tesszük és készre sütjük.

 

 

 

 

Sajtos virág


Hozzávalók:

50 dkg liszt,

25 dkg margarin,

2 tojássárgája,

3 dkg élesztő,

1 csapott evőkanál só,

20 dkg sajt,

tejföl.


Tetejére: reszelt sajt, köménymag,


A margarint összemorzsolom a liszttel, tejfölben egy csipetnyi cukorral, felfuttatom az élesztőt, hozzáöntöm a margarinos liszthez, hozzáteszem a sót, tojássárgájákat, 10 dkg reszelt sajtot (a másik 10 dkg-ot meghagyom a tetejére) és annyi tejföllel gyúrom össze hogy jó nyújtható tésztát kapjak.

Jól kidolgozom, legalább fél órát pihentetem, majd ujjnyi vastagságúra kinyújtom, lekenem felvert tojással, megszórom sajttal, pár szem köménymaggal és virág kiszúróval kivágom.

Előmelegített sütőben szép aranysárgára sütöm.

 

 

 

 

Tepertővel töltött napraforgó kenyér


Hozzávalók:

760 g liszt,

250 ml langyos tej,

125 ml olaj,

2 tojás,

2 csomag szárított élesztő,

1 kiskanál cukor,

2 kiskanál só.


Töltelékhez
: 80 g vaj, 300 g tepertő.


Tetejére: 1 egész tojás, szezám mag, mák.


Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk, a lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a felvert tojásokat, sót a felfuttatott élesztőt jól összedolgozzuk majd hozzátesszük az olajat és hólyagosra dagasztjuk, amíg a tészta jó rugalmas lesz és elválik a kezünktől. Ekkor letakarjuk és kétszeresére kelesztjük.

A töltelékhez a vajat megolvasztjuk.

Mikor a tészta megkelt, deszkára tesszük, én nem hintettem lisztet a deszkára mert a tészta elég olajos volt és nem ragadt.

Szépen kigyúrjuk és két egyenlő részre osztjuk (mérleggel mérhetjük hogy pontosabbak legyünk).

Az egyik részt 5 egyenlő részre osztjuk.

Tepsibe sütőpapírt teszünk, kinyújtjuk az első tésztát körülbelül 22 cm átmérőre, a tepsi közepére helyezzük, megkenjük olvasztott vajjal, majd megkenjük darált tepertővel, sózzuk, megszórjuk borssal. Így járunk el a többi lappal is az utolsó kivételével.

Az utolsó lapot kicsit nagyobbra nyújtjuk hogy a többi lapot betakarja a széleit is egészen a tepsiig. Ezt nem kenjük meg. Mikor rátettük az 5 lapot egymásra a szélétől 1 cm-re éles késsel nyolc részre vágjuk. Ekkor a közepétől a csúcstól mindeniket kihúzzuk a szélére. Ez lesz a napraforgó külső része.


A másik tésztának levágjuk 1/4 részét ez lesz a napraforgó közepe, szép kerekre gömbé formáljuk és hagyjuk hogy keljen míg a többi tésztával dolgozunk.

A megmaradt tésztát 5 egyenlő részre osztjuk és mindeniket kinyújtjuk körülbelül 14 cm kerek lapokra. Úgy járunk el mint az elsőnél. Mikor kész van fogjuk szépen és beillesszük a nagyobbik közepébe kezünkkel szépen megigazítjuk, majd 1 cm-re a szélétől bevágjuk, és most úgy vágjuk be hogy a kis szirom a két nagy közé kerüljön. Ugyanúgy kihúzogatjuk mint az elsőnél. Most a gömb alakú tésztát szépen középre beillesztjük.

Felvert tojással lekenjük, hagyjuk kelni, mikor a tojás megszáradt újra lekenjük a közepét behintjük ép mákszemekkel, a széleit pedig szezám maggal. Mikor jól megkelt előmelegített sütőben szép rózsaszínűre sütjük.

 

  

 

 

 

 

 

 

Vanília és eperfagylalt


Hozzávalók:

0,5 l tej,

2 tasak vaníliás cukor,

20 dkg cukor,

1 vanília ízű pudingpor,

4 tojássárgája.


4 dl tejet a vaníliával és cukorral felforralunk, beleöntjük a többi hideg tejjel csomómentesre elkevert vaníliás pudingport, és ismét felforraljuk. A tojássárgájákat jól összehabarjuk, és vékony sugárban hozzákeverjük a forró tejet. Újból tűzre tesszük, és állandóan keverve tejföl sűrűségűre főzzük. Kihűlés után szitán át tálba öntjük, és mélyhűtőben megfagyasztjuk. Fagyasztás közben negyedóránként jól kavarjuk meg.


Ugyanígy készül az epres fagylalt is, csak epres pudingot használunk.

 

  

 

 

 

Zsemle muffin formában sütve / Margitka

- Ahogy én készítettem.

Hozzávalók:


50 dkg liszt (harmopan),

5 dkg zsír vagy 6 dkg rama,

2,5 dkg élesztő,

1 dkg só,

1 tojás,

3 dl tej,

1 kanál cukor.
Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalókat összegyúrjuk, hozzátesszük az élesztőt és jól kidagasztjuk. Letakarva meleg helyen, megkelesztjük, majd deszkára borítjuk. Meggyúrjuk és 12 részre osztjuk, muffin formába rakjuk, kicsit még kelesztjük, lekenjük felvert tojással, megszórjuk szezám maggal és szép aranysárgára sütjük.

 

 

 

 

 

A receptekkel kapcsolatos beszélgetések, és nagyobb méretben a fotók megtekinthetők itt: Rozi fóruma

 

 

Vissza a receptekhez

 

  

Lap teteje

 



 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker
.