Nyitó oldal Torták 1. Torták 2. Sütemények 1.  Sütemények 2.
Sütemények 3.  Sütemények 4.  Sütemények 5. Sütemények6 Rozi konyhája 1.
Rozi konyhája 2. Rozi konyhája 3. Befőzések Rozi fóruma Rozi Blogja

 

 

 

Sütemények 4.

 

 Adventi kalács

 Borzas almás

 Bounty kenyér

 Csokis perecek

 Dömbikifli

 Duna hullám

 Excellent szelet

 Fahéjas rahátos kalács

 Fondant mignonokra

 Habkönnyű sóskifli

 Habos roló

 Hajtogatott sajtos kocka

 Havasi gyopár

 Hájas tészta

 Házi csokoládé

 Húsvéti fonott kosár

 Húsvéti perecek

 Joghurtos gyümölcsös szelet

 Kalácstészta figurák

 Karamelles diós szelet

 Kelt almás pite

 Kijevi krémes

 Kókuszos csiga

 Kókusz szelet

 Kókuszos szelet

 Kozák sapka

 Kuglóf

 Lekváros piskótatekercs

 Madártej szelet

 Mákos csigás fonott kalács

 Mákos-gyümölcsös szelet

 Mákos szelet

 Mákos virágok

 Meggyes krémes szelet

 Mézes krémes

 Mignonok

 Non plusz ultra

 Piskóta talléros sütemény

 Pöttyös mézes

 Rákóczi túrós

 Részeges réteges szeletek

 Székely tészta

 Töltött kalács

 Töltött malacok

 Töltött nyuszik

 Virág kalács kelt tésztából

 

Vissza

 

 

Adventi kalács

 

Hozzávalók:

1 kg liszt,

4 dkg élesztő,

8 dkg cukor,

1/2 liter langyos tej,

5 dkg vaj,

2 tojás,

1 kávéskanál só (1 dkg),

1 citrom reszelt héja.

 

A tészta hozzávalóit jól kidagasztjuk, meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Miután megkelt lisztezett deszkára borítjuk, két részre vesszük, az egyik részt kinyújtjuk, pizza vágó segítségével hosszú csíkokra vágjuk.

 

Három csíkot összefonunk, sütőpapírral bélelt tepsibe, szív alakot formálunk, aztán két csíkot, és újra két csíkot fonunk össze, a hármas fonás mellé tesszük, majd a megmaradt csíkokat különböző formákra tekerjük és a közepébe helyezzük. Felvert tojással lekenjük, kicsit pihentetjük, majd 180 fokon 20 perc alatt szép pirosra sütjük. Sütés után cukros vízzel lekenjük, pár percre visszatesszük a sütőbe hogy megszáradjon.

 

  

 

A megmaradt tésztából csokis pereceket készítettem.

 

A tésztát hat egyenlő részre vágtam, kisodortam, perec formára alakítottam, kicsit hagytam kelni, majd 180 fokon 20 perc alatt megsütöttem.

Sütés után 150 gramm étcsokit gőz felett felolvasztottam, minden második fonatot ecset segítségével bekentem, majd vagdalt dióval megszórtam. Olvasztott fehér csokival csíkokat húztam a másik fonatra.

 

  

kép kép

 

 

 

Borzas almás


Hozzávalók: a tésztához
:
40 dkg liszt,

15 dkg cukor,

4 db tojássárgája,

1 csomag sütőpor,

15 dkg zsír vagy vaj,

tejföl,

citrom,

kakaópor.


Töltelék:

70 dkg alma,

15 dkg cukor,

4 tojásfehérje,

morzsa, fahéj.


A lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal, majd hozzáadjuk a cukorral, sütőporral és egy citrom levével jól kikevert tojássárgáját. Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy kicsit keményebb, de jól nyújtható tésztát kapjunk. 30 percig hűvös helyen pihentetjük, majd két részre osztjuk, az egyik részt kinyújtjuk és tepsibe tesszük. A tésztára egyenletesen elsimítjuk a megtisztított, lereszelt és levétől kinyomkodott 2-3 kanál morzsával elkevert almát. Megszórjuk őrölt fahéjjal.

Tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk és az alma tetejére simítjuk.

A tészta másik felébe belegyúrunk két evőkanál kakaót és a nagy lyukú reszelőn ráreszeljük a habra. Előmelegített sütőben készre sütjük.

Porcukorral megszórva tálaljuk.

 

 

 

 

Bounty kenyér


Hozzávalók
:
50 dkg liszt
20 dkg cukor
25 dkg vaj vagy margarin (Én vajat használtam)
4 tojás
2,5 dl tej
6 evőkanál narancslé
2 vanília cukor
1 sütőpor
csipetnyi só
8 db 30 g-os Bounty (vagy helyette Caribic) szelet.
10 dkg kókuszreszelék
25 dkg étcsokoládé.

 

A vajat vagy margarint a cukorral és vaníliás cukorral habosra keverjük, majd egymás után hozzáadjuk a tojásokat. Az átszitált lisztet alaposan összekeverjük a sütőporral és a csipetnyi sóval, majd a vajas krémre hintjük. Keverés közben apránként felöntjük a narancslével ás a tejjel, végül simára dolgozzuk.

Egy kizsírozott püspökkenyér formát (28 cm hosszú) meghintünk zsemlemorzsával, és beletöltjük a tészta felét. Egymástól kellő távolságban ráfektetjük a kókuszmasszával töltött csokoládé szeleteket, majd rásimítjuk a maradék tésztát.

Előmelegített sütőbe toljuk, és 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) megsütjük.

Rácsra téve kihűtjük.

Közben az étcsokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk majd egyenletesen bevonjuk vele a már kihűlt piskótatésztát. Minden oldalon gazdagon meghintjük kókuszreszelékkel.

 

Én csoki helyett csoki mázzal vontam be.

3 kanál felforrósított tej
20 dkg porcukor
2 evőkanál kakaó
10 dkg vaj.
Bounty csokit is csak a felét tettem, de jó bele mert az teszi ízletesebbé.

 

 

 

 

Dömbikifli

 
Ez a recept Dömbitől van, a leírás is saját szavaival.


Fogsz egy zacskó lisztet/1 kg-ost/beleöntöd egy tálba.

A zacskó alján kb. annyi maradjon mint a hüvelykujjad fektetve kb. 2 centi /ez nem tudom hány deka, majd legközelebb lemérem/

Beleszórsz 2 zacskó szárított élesztőt, 2 teáskanál sót, 1 tojást, 1 teáskanál cukrot, 6dkg lágy, vagy olvasztott vajat, 130 ml langyos tej, és 330 ml langyos víz.

Addig gyúrd, amíg leválik a ragacs az edény faláról. Duplájára keleszted, átgyúrod kicsit, 2 részbe vágod, kinyújtod kör alakra, és pizza vágóval 8 részre vágod, a háromszögeket feltekered kifliformára. Ha sok a vajad meg az időd mielőtt 8-ba vágnád kend meg olvasztott vajjal, akkor kisülés után le lehet tekerni mint a régi kifliket. A nagy gáztepsire 8 fér ezt is hagyod duplájára kelni, és 220 C-on addig sütöd, amíg meg nem sül!

Nem egy kemény kenyértészta, viszonylag puha, nem kell megszakadni se a gyúrásnál, se a nyújtásnál. Ha este sütöd hagy kinn reggelig, egyáltalán nem szárad ki, szépen kihűl.

Formázhatod zsemlének, kenyérnek, aminek akarod, a tetejét lekenheted tojással, vagy csak tojásfehérjével, megszórhatod magokkal, ahogy úri kedved diktálja!

 

  

 

 

 

Duna hullám

 

Hozzávalók:

25 dkg vaj,

25 dkg cukor,

1 vaníliás cukor,

6 tojás,

35 dkg liszt,

1 tasak sütőpor (1dkg)

2 evőkanál kakaópor,

1 kimagozott meggybefőtt.

 

Krém:

6 dl tej,

2 vaníliás puding,

20 dkg cukor,

25 dkg vaj.

 

A vajat a cukorral, vaníliás cukorral kikeverjük, sorra hozzákeverjük a tojások sárgáját, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, végül a 6 tojás felvert kemény habját.

A massza felét egy kizsírozott kilisztezett tepsibe kenjük. A másik felébe belekeverjük a kakaót, és az előző rétegre simítjuk.

Tetejére rárakjuk a meggyet, nem kell belenyomni, 26x36 cm-es tepsiben megsütjük.

 

A krémhez a pudingot a tejben megfőzzük, kihűtjük. A vajat a cukorral habosra kikeverjük, hozzákeverjük a kihűlt pudinghoz. Pár csepp rum aromával ízesítjük.

Tetejét bevonjuk csokimázzal.

 

 

 

 

Excellent szelet

 

Hozzávalók:
Piskótához:
50 dkg tojás,(8 db közepes tojás)

40 dkg cukor,

40 dkg liszt,

1 sütőpor,

8 kanál víz,

2 kanál kakaópor.

 

Elkészítés:
A tojások sárgáját kikeverem a cukor felével, 8 kanál vízzel (a vizet csak kanalanként adagolni) amikor habosra kevertem hozzáadom a kakaóport.

A tojások fehérjét a cukor másik felével habosra verem, majd óvatosan összekeverem a sárgájával és a liszttel, sütőporral.

Előmelegített sütőben megsütöm, lehet három lapban is sütni, én egybe sütöm aztán három lapot szelek belőle.

 

Krém:

2 csokis pudingot megfőzök 6 dl tejben, 25 dkg cukorral. Amikor langyosra hűlt, kikeverem egy vajjal, 2 kanál kakaóporral, vagy olvasztott csokival ízesítem.

 

A piskóta lapokat rumos sziruppal belocsolom , majd összerakom.


Tetejére: 1 tojásfehérje, 12 dkg porcukor, diónyi vaj, két kanál kakaópor. Ezeket jól kikavarom és rásimítom a tetejére.

 

Vízgőz felett felolvasztok 2 kanál olajjal, 100 gr tejcsokoládét és papírtölcsérből szépen rácsurgatom.

Nagyon finom, akár torta helyett is megfelel.

 

 

 

 

Fahéjas rahátos kalács


Hozzávalók:

1/2 kg liszt,

5 dkg cukor,

1 tojás,

1 tojássárgája,

1 evőkanál rum,

késhegynyi só,

reszelt citromhéj,

7 dkg vaj,

2 dkg élesztő,

tej.


Rahát, fahéj.


Tojás a lekenéshez.


Az élesztőt kevés cukorral, két kanál liszttel, 1 1/2 dl tejjel megkelesztjük. A többi cukrot a tojással, tojássárgájával, rummal, sóval, citromhéjjal együtt tálba tesszük. Hozzáadjuk a kovászt, lisztet, és még annyi tejet, hogy a tészta ne legyen lágy, és jól kidolgozzuk. Amikor már hólyagos, kis adagokban belekeverjük az olvasztott vajat és jól összedolgozzuk. Kétszeresére kelesztjük.

Lisztezett deszkán átgyúrjuk, a tésztából elveszünk egy negyed részt, a többit kinyújtjuk és megrakjuk darabokra vágott raháttal, majd feltekerjük. Zsírozott kalács sütő formába középre tesszük.

A megmaradt tésztát kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal vagy olajjal, meghintjük cukrozott fahéjjal és felcsavarjuk. Darabokra vágjuk és a kalács végéhez beillesztjük. Megkenjük felvert tojással, újrakelesztjük és előmelegített sütőben megsütjük.

 

  

 

 

 

Habkönnyű sóskifli  /Recept a sütigyártól


Hozzávalók
:

700 g liszt,

2 db tojás,

1 pohár kefir,

60 g cukor,

csipet só,

100 ml tej,

40 g élesztő.


200 g Rama

30 g só.


Töltelék: sonka és sajtszeletek, kecsap.


Elkészítés:

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd kelt tésztát dagasztunk. Amikor megkelt 4 részre osztjuk . 1 részt kiveszünk, és elfelezzük, kinyújtjuk kör formára, kb. 30 cm-es méretre mindkettőt. Egyik lapot megkenjük a habosra, lágyra kikevert sós vaj vagy sütőmargarin krémmel. A megkent lapot befedjük a másikkal. Sodrófával még kicsit megnyújtjuk, majd 16 cikkre felvágjuk. A nagyobbik feléről kezdve kifli formára feltekerjük. Felvert tojással lekenjük és előmelegített sütőben megsütjük. Bármivel megszórhatjuk a tetejét pl. magokkal, fűszerekkel, sajttal. Tölthetjük is az ízlésünknek és alkalomnak illően sonkával, kolbásszal, gombával, különböző krémekkel, lekvárral is.

 

Én megkentem kecsappal, vékony szelet sonkát és sajtot tettem egymásra és úgy tekertem fel.

 

 

 

 

Habos roló 

 

Hozzávalók:

3o dkg liszt,

10 dkg vaj vagy 15 dkg margarin,

2 tojás,

3 kanál tejföl,

kis só,

1 kiskanál ecet.


A vajat vagy margarint nagyon habosra kikavarjuk, és hozzávegyítünk 10 dkg lisztet, jól eldolgozzuk. Nem tesszük hideg helyre, hogy kenhetően puha maradjon.

A többi anyagból puha rétestésztát gyúrunk, és a deszkán addig gyúrjuk, amíg már nem ragad és jól hólyagzik. Kinyújtjuk, rákenjük a lisztes vajat, és szorosan felcsavarjuk. A rudat középen kettőbe vágjuk, a végeket kissé benyomkodjuk, és vékonyra nyújtjuk. Forró késsel egy-másfél cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat felcsavarjuk a rolósütő formákra és tepsibe rakjuk. Felvert tojással óvatosan lekenjük.

Kissé odanyomjuk a tepsihez, hogy ne guruljanak. Jól kiforrósított sütőbe toljuk. Néhány perc múlva a lángot mérsékeljük, különben hamar megég és nem sül jól át. A rolókat még melegen lehúzzuk a formákról, és behintjük porcukorral.

Tálalás előtt nyomózsák vagy levágott sarkú műanyag zacskó segítségével megtöltjük az előkészített habbal. A töltést úgy végezzük, hogy a tekercseket mindkét végükről félig töltjük. Kb. 4 dl tejszín kell hozzá.

 

  

 

 

 

Hajtogatott sajtos kocka


Hozzávalók:

50 dkg liszt,

25 dkg rama margarin,

1 csapott evőkanál só,

3 dkg élesztő,

2 tojássárgája,
2 evőkanál tejföl,

20 dkg sajt.


A tészta hozzávalóit a sajton kívül összedolgozzuk, majd vékonyra nyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal vagy olajjal.

A sajtot három részre vágjuk, egy részt ráreszelünk a kinyújtott tésztára majd összehajtogatjuk mint a hájas tésztát. 20 percet pihentetjük, ezt a műveletet még kétszer megismételjük.

Lekenjük felvert tojással, pizza vágóval kockákra vágjuk, meghintjük tetszés szerinti magokkal.

Előmelegített sütőben szép aranysárgára sütjük.

A leesett széleket összegyúrjuk, pogácsának kiszaggatjuk, lekenjük tojással, megszórjuk piros paprikával, szezám magot hintünk rá és azt is megsütjük.

 

 

 

 

Havasi gyopár


Hozzávalók:
Barna tésztához:

15 dkg liszt,

5 dkg vaj,

7 dkg cukor,

1 evőkanál tejföl,

1 evőkanál kakaópor,

kevés sütőpor.

Ezeket összegyúrjuk és fagyasztóba tesszük.


Fehér tésztához:

50 dkg liszt,

20 dkg vaj,

25 dkg cukor,

1 egész tojás,

fél csomag sütőpor,

3-4 evőkanál tejföl.
Ezeket jól összedolgozzuk és három cipót készítünk belőle.


Egyenként kinyújtjuk, zsírozott, lisztezett, gáztepsi hátára tesszük, megkenjük baracklekvárral, megszórjuk apróra vágott dióval, a barna tészta 1/3-át ráreszeljük, így sütjük meg mindhárom lapot.


Krém:

6 dl tej,

2 csomag vaníliás puding,

20 dkg porcukor,

25 dkg vaj,

2 csomag vaníliás cukor.


A tejben megfőzzük a pudingport, a vajat a porcukorral, vaníliás cukorral kihabosítjuk, hozzákeverjük a pudingot.

Összerakjuk a lapokat, a morzsás felét kenjük a krémmel.

Tetejére:2 tojásfehérjét 20 dkg porcukorral gőz felett habosra kavarjuk, rásimítjuk a tésztára és megszórjuk csoki darabkákkal. De lehet egyszerűen porcukorral beszitálni.

 

 

 

 

Hájas tészta


Hozzávalók: a tésztához:

70 dkg liszt,

2 egész tojás,

1 citrom leve,

késhegynyi timsó (el is maradhat) én tettem szebb, levelesebb lesz a tészta,

langyos sós víz, kb. fél liter.


Külön:

70 dkg háj,

30 dkg liszt,

3 evőkanál ecet vagy bor (én ecetet használtam).


A hájat a liszttel és ecettel jól összegyúrjuk majd 9 részre osztjuk.


A tészta hozzávalóit összerakjuk, a sós vízben feloldjuk a timsót, és a tésztát annyi sós vízzel összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható legyen, hólyagosra kidolgozzuk amíg már nem ragad sem a deszkához sem a kézhez. Akkor három részre osztjuk, és félóránként vékonyra kinyújtjuk és megkenjük a hájjal.


Ezt háromszor megismételjük. Előmelegített forró sütőben megsütjük, melegen vaníliás porcukorral megszórjuk.

 

 

 

 

Házi csokoládé

 

Hozzávalók:

1/2 kg cukor,

10 dkg kakaópor,

25 dkg tejpor,

10 dkg vaj,

1 ostya lap.


Ízesítőnek, 10 dkg vagdalt dió, 10 dkg mazsola, (én ennyit tettem mert szeretjük ha van benne ropogtatni való, lehet kevesebbet is) még lehet kimagozott rumos meggyet, pörkölt diót, kandírozott narancshéjat, rum aromát, kinek mi tetszik.

 

A tejport és kakaót külön-külön átszitáljuk.

A cukrot 2 dl vízzel főni tesszük. Forrástól számítva 3 percig főzzük. Kanalanként belekeverjük a kakaót, és újabb három percig főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a vajat, belekavarjuk, majd apránként hozzádolgozzuk a tejport, majd a dióbelet és a mazsolát. Egy ostyalapot kettőbe vágunk tepsibe helyezzük hogy szép egyenletes legyen, és betöltjük a csokoládét, hiányában, vajazott tepsibe vagy deszkára öntjük. Amikor megkeményedik, darabokra vágjuk.

 

 

 

 

Húsvéti fonott kosár

Mamcsi receptje alapján


Hozzávalók:

1 kg liszt,

4 dkg élesztő,

8 dkg cukor,

1/2 liter langyos tej,

5 dkg vaj,

2 tojás,

1 kávéskanál só,

1 citrom reszelt héja.


20 dkg porcukor, tojás a lekenéshez.


A tészta hozzávalóit jól kidagasztjuk majd kétszeresére kelesztjük. Miután megkelt lisztezett deszkára borítjuk, és egyenlő 27 részre osztjuk. 20 részből formáljunk 35 cm hosszú kígyókat, és fonjunk belőle rácsot.

 

  

 

Vajazzunk meg egy 17 cm átmérőjű tűzálló tál külsejét, helyezzük rá a rácsot, majd a lelógó tészta végeket vágjuk le.
2 rész tésztából, készítsünk 40 cm hosszú kígyót, sodorjuk meg, és gyűrű alakban formáljunk belőle talpat a kosárnak. A két végét kenjük meg felvert tojással és nyomjuk össze.

 

  

 

A kosár füléhez 2 rész tésztából csavarjunk kötelet és burkoljunk vele egy patkó alakban meghajlított drótot, melynek végét később a kosárba dugjuk.

 

 

A maradék tésztából formált 3 kígyóból fonjunk copfot a kosár peremére, végeit kenjük meg tojással és nyomjuk össze.

Melegítsük elő a sütőt 220 C-ra. Kenjük meg a kosarat felvert tojással és 45 percig szép pirosra süssük meg. A még különálló elemeket kenjük meg felvert tojással és 25 perc alatt szép pirosra süssük.

A porcukorból egy kevés vízzel kavarjunk sűrű mázat és ezzel ragasszuk össze az elemeket. A kosár füléből kiálló drótot szúrjuk a kosár peremébe.

 

 

  

 

 

 

Húsvéti perecek


Hozzávalók:

1/2 kg liszt,

két és fél dl tej,

4 kanál cukor,

2 dkg élesztő,

1 citrom reszelt héja,

kevés só,

5 dkg vaj,

2 tojás+1 a lekenéshez.


Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval a vajon kívül jól kidagasztjuk, aztán hozzáadjuk az olvasztott vajat és jól összedolgozzuk. Meleg helyen kétszeresére kelesztjük.

Lisztezett deszkára borítjuk, a tésztát rudakká sodorjuk, hármat összefonunk majd pereccé alakítjuk, vagy kettőt összesodorunk és pereccé alakítjuk. Tepsibe rakjuk, lekenjük felvert tojással, újrakelesztjük és előmelegített sütőben megsütjük.

Erdélyben hagyomány volt, a húsvéti tojást rátették egy ilyen perecre és úgy adták a gyerekeknek.

 

 

 

 

Joghurtos gyümölcsös szelet


Hozzávalók: piskótához :

5 db tojás,

20 dkg cukor,

20 dkg liszt,

kevés szódabikarbóna.


A tojásfehérjéket a cukorral felverjük kemény habnak, sorra hozzáadjuk a tojássárgájákat, tovább verve fehéredésig. Hozzátesszük az átszitált lisztet, szódabikarbonát és előmelegített sütőben 26x36 cm-tepsiben megsütjük.


Krém:

5 dl erdei gyümölcsös joghurt (ha nincsen más is jó)

10 dkg porcukor,

1 citrom reszelt héja,

1 csomag zselatin,

2 dl tejszín.


Lekvár, gyümölcsök.


A zselatint beáztatjuk 1 dl joghurtban. A maradék joghurtot a porcukorral kikeverjük, hozzáadjuk a citromhéjat, és a felmelegített zselatint és hűtőbe tesszük.

A tejszínt kemény habbá verjük. Amikor a joghurt massza kocsonyásodni kezd kanalanként a tejszínbe keverjük. A piskótát megkenjük lekvárral, rásimítjuk a krémet és megrakjuk bogyós gyümölcsökkel. (fekete-piros ribizli, áfonya, málna, szeder)

2 csomag piros színű torta zselét a tasakon leírtak alapján elkészítjük és ráöntjük a gyümölcsökre.
Hűtőbe tesszük amíg a zselé megkeményedik.

Nagyon finom, könnyű, nem édes sütemény.

 

 

 

 

Kalácstészta figurák


Hozzávalók
:

760 g liszt
250 ml langyos tej
125 ml olaj
2 tojás
2 csomag szárított élesztő
1 kiskanál cukor
só, kakaópor.


Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk, a lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a felvert tojásokat, sót a felfuttatott élesztőt jól összedolgozzuk majd hozzátesszük az olajat és hólyagosra dagasztjuk, amíg a tészta jó rugalmas lesz és elválik a kezünktől. Ekkor letakarjuk és kétszeresére kelesztjük.

Miután megkelt lisztezett deszkára tesszük, a tészta egyharmad részébe tejjel feloldott két kanál kakaóport belegyúrunk.

A fehér tésztából 4 kerek formákat vágtam ki. A kakaós tésztából hármas fonatot készítettem és körbe raktam a felvert tojással megkent kerek formákat, majd kialakítottam a szemet, szájat és a hajrészt.

Ugyancsak a fehér tésztából készült a kerékpár.

Hogy az egész tészta legyen feldolgozva, a megmaradt tésztát nagyon vékonyra kinyújtottam és kis szalagokat formáltam a babák hajába.

Végül az egészet felvert tojással lekentem, és előmelegített sütőben megsütöttem.

Sülés után cukros sziruppal kentem be hogy szép fényesek legyenek.

 

  

 

 

 

Karamelles diós szelet

 

Hozzávalók a tésztához:

3 tojás,

3 evőkanál víz,

6 evőkanál cukor,

6 evőkanál liszt,

3 evőkanál darált dió,

3 g sütőpor. (Egy tasak sütőpor három részre osztva)

 

Ebből az adagból három piskótát sütünk 26x36 cm-es tepsiben.

A tojásfehérjéket felverjük kemény habnak, sorra hozzáadjuk a sárgákat és a vizet (egy sárga egy kanál víz) majd hozzátesszük az átszitált lisztet és a sütőport. Lehet egyben is sütni és három lapra szelni, én külön sütöttem, hogy szép egyenlőek legyenek a lapok.

 

A krémhez:

6 dl tej,

2 tejszínes pudingpor,

25 dkg vaj,

20 dkg cukor,

pár csepp rumaroma.

 

A mázhoz:

3 tojássárga, 10 dkg porcukor.

 

Cukormáz: 30 dkg cukrot karamellizálunk és rákenjük két megsült és kihűlt lapra. Ez a két lap lesz az alsó és a középső, erre jön a krém, a krém megolvasztja a cukormázat, az pedig átitatja a piskótát, ettől lesz különlegesen finom sütemény.

 

Krém: 6 dl tejben a pudingot megfőzzük.

25 dkg vajat kikavarunk 20 dkg porcukorral és kikeverjük a kihűlt pudinggal, majd hozzákeverjük a rum aromát.

A krémet rákenjük a két karamelles lapra, egymásra helyezzük őket, majd befedjük a harmadikkal.


Máz: A tojássárgákat jól kikeverjük a porcukorral és szépen rásimítjuk a tésztára. Felolvasztunk 5 dkg tejcsokoládét, vékony sugárban rácsurgatjuk a mázra.

 

Ez a sütemény jó ha áll legalább másnapig hogy tudjon a karamell cukor elolvadni.

 

 

 

 

Kelt almás pite


60 dkg liszt,

18 dkg vaj ,

3 dkg élesztő,

bő fél csésze tej,

4 evőkanál cukor,

1 citrom reszelt héja,

pici só,

1 egész tojás,  2-nek a sárgája.


Töltelék:

1,5 kg alma,

fahéj,

zsemlemorzsa vagy búzadara,

barack lekvár.


Az élesztőt kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk. A vajat a lisztel elsúroljuk, majd az élesztő hozzáadásával és a többi hozzávalóval jól kidolgozzuk.

Lisztezett deszkára borítjuk, a tésztát két részre osztjuk. Az egyik részt vékonyra kinyújtva zsírozott lisztezett tepsibe tesszük. Meghintjük zsemlemorzsával, rárakjuk a lereszelt, levétől jól kinyomkodott almát, meghintjük cukros fahéjjal és gyengén megkenjük barack lekvárral. A tészta másik felét is kinyújtjuk, vékony csíkokat vágunk belőle és berácsozzuk a pitét, majd a levágott szélekből virágokat vágunk és rárakjuk a pite szélére.

A közepére rózsát, leveleket formázunk, sütés előtt kicsit hagyjuk kelni, felvert tojással lekenjük és előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.

 

  

 

 

 

Kijevi krémes

 

Hozzávalók:

40 dkg liszt,

15 dkg porcukor,

20 dkg rama margarin,

4 tojássárgája,

2-3 evőkanál tejföl,

fél csomag sütőpor (7 gr).


Mindezeket összegyúrjuk, 3 részre osztjuk, egyenként kinyújtjuk tepsi hátára tesszük és a következő diós habbal megkenjük mind 3 lapot, így sütjük meg.


Diós hab:

4 tojásfehérjét 15 dkg porcukorral keményre verjük és 25 dkg darált diót beleforgatunk.

 

Krém:

2 vanília pudingport 6 dl tejjel felfőzünk, kihűtjük.

20 dkg vajat 20 dkg porcukorral kihabosítunk, hozzáadjuk a kihűlt pudingot, jól kikeverjük, ezzel a krémmel rakjuk össze a lapokat.

Nincsen a receptben, de hogy ünnepélyesebb legyen a tetejét én így csináltam.

 

Tetejére: 2 tojásfehérje, 2 kanál víz, 14 kanál porcukorral gőz felett kikeverve, vékony sugárban olvasztott csokival díszítve.

Másnap szeletelhető.

 

 

 

 

Kókuszos csiga


Egyszerű kelt tésztát készítünk:

Hozzávalók:

1/2 kg liszt,

2 dkg élesztő,

5-6 dkg vaj, margarin vagy libazsír, vagy pedig 2-3 kanál olaj,

reszelt citromhéj vagy vanília,

1 kiskanál só,

3 evőkanál cukor,

tej,

1 egész tojás és 1 tojás sárgája.


A lisztet mély tálba tesszük, közepébe kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, erre kis cukrot szórunk, leöntjük egy vizespohár langyos tejjel és kelni hagyjuk. Ha az élesztő megkelt, hozzátesszük a többi anyagot a zsiradék kivételével és annyi tejet hogy, megfelelő keménységű legyen. (kb. 2,5-3 dl)

Hólyagosra kidolgozzuk, majd belevegyítjük a langyos zsiradékot. Letakarva kétszeresére kelesztjük, lisztezett deszkára borítjuk, és vékonyra kinyújtjuk.


Töltelék: 2 tojásfehérjét 2o dkg porcukorral felverünk kemény habnak, hozzákeverünk 15 dkg kókuszreszeléket és rákenjük a kinyújtott tésztára.

 

Felcsavarjuk mint a bejglit, két újnyi vastagságúra vágjuk és muffin formába rakjuk, kis időre kelni hagyjuk majd előmelegített forró sütőben megsütjük.

 

  

 

 

 

Kókusz szelet

 

Hozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt,

1/2 csomag sütőpor,

2 evőkanál kakaópor,

20 dkg porcukor,

1 tojás,

10 dkg vaj,

5 evőkanál tej.

 

Töltelék:

6 db tojásfehérje,

20 dkg porcukor,

20 dkg kókuszreszelék.

 

 

Krém:

6 tojás sárgája,

3 evőkanál liszt,

3 dl tej,

4 csomag vaníliás cukor,

25 dkg vaj,

25 dkg porcukor.

 

Tetejére

1 tábla tejcsoki, vagy lehet bármilyen más csoki.

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit a megadott sorrendben összekeverjük, majd 2 db félkeménységű cipót formálunk belőle.

A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verjük, hozzátesszük a kókuszt és óvatosan elkeverjük.

A két cipót tepsi méret nagyságúra ( 26x36 cm) kinyújtjuk, az egyik lapot sütőpapíros tepsibe tesszük, rákenjük a kókuszos tölteléket, beterítjük a másik lappal, villával megszurkáljuk és közepes lángnál tűpróbáig sütjük, hagyjuk kihűlni.

 

Elkészítjük a krémet: a tojás sárgákat, vaníliás cukrot, lisztet a tejjel elkeverjük és sűrű krémet főzünk belőle, majd hagyjuk kihűlni. A vajat a porcukorral kihabosítjuk, a kihűlt krémet hozzáadjuk, és csomómentesre eldolgozzuk. Ezt a krémet rákenjük a kihűlt tészta tetejére.

A csokit vízgőz felett két kanál olajjal felolvasztjuk és vékony csíkokban rácsurgatjuk a krém tetejére, de megszórhatjuk csoki reszelékkel is.

 

 

 

 

Kókuszos szelet

 

Hozzávalók a tésztához:

4 tojás,

13 evőkanál cukor,

1 dl olaj,

1 dl tej,

13 halmozott evőkanál liszt,

1 csomag sütőpor.


Még kell a kakaós laphoz:

2 evőkanál kakaópor,
1 evőkanál tej

Krém:
5 dl tej,

5 evőkanál cukor,

3 halmozott evőkanál liszt,

1 csomag vaníliás cukor,

20 dkg kókuszreszelék


Tetejére csokimáz:

10 dkg puha vaj,

10 dkg porcukor
3 evőkanál kakaópor.


A tésztához a tojásokat kikeverjük a cukorral, lassanként hozzáadjuk az olajat, a tejet, a sütőporral elkevert lisztet, majd a masszát két egyforma részre osztjuk.

Az egyik felébe belekeverjük a kakaót és az 1 evőkanál tejet.


A kakaós tésztát közepes méretű tepsibe simítjuk.

Előmelegített, sütőben addig sütjük, amíg a teteje át sül.


Elkészítjük a kókuszkrémet: felforraljuk a tejet a cukorral, a liszttel, majd a tűzről levéve elkeverjük benne a vanília cukrot, és a kókuszreszeléket.


A krémet egyenletesen rákenjük a megsült kakaós tésztára, a krémre pedig a tészta másik felét öntjük, és elsimítjuk.

Szép aranybarnára megsütjük, kihűlés után bevonjuk csokimázzal:

10 dkg puha vaj, 10 dkg porcukor 3 evőkanál kakaópor.


A mázhoz a hozzávalókat kis lángon állandó keverés mellett összeolvasztjuk, amikor már nem érezzük a cukorszemcséket, ráöntjük a tészta tetejére, és gyorsan elsimítjuk.


Én másfél adagot készítettem 26x36 cm-es tepsiben, lehetett volna kicsit nagyobb is a tepsi hogy ne legyen ilyen magas.

 

 

 

 

Kozák sapka


Hozzávalók:

8 tojás,

40 dkg cukor,

8 kanál víz,

2 kanál kakaópor,

1 csomag sütőpor,

25 dkg liszt.


Krém:

2 csomag vaníliás pudingpor,

6 dl tej,

25 dkg vaj,

25 dkg porcukor,

1 vaníliás cukor.


A 8 tojássárgáját kikavarjuk a cukorral, kanalanként hozzáadagoljuk a vizet, az átszitált kakaóport, sütőporral elkevert lisztet és a tojások fehérjéből vert kemény habot. Előmelegített sütőben, 26x36 cm-tepsiben megsütjük.


Elkészítjük a krémet: A tejben megfőzzük a pudingot. A vajat a porcukorral kihabosítjuk és hozzákeverjük a langyosra hűlt pudingot.


A tésztát pogácsaszaggatóval kivagdaljuk, mindeniket kettőbe vágjuk, megkenjük krémmel és kívül is bevonjuk krémmel.

Tetejére csoki mázat teszünk.

 

  

 

 

 

Kuglóf


Hozzávalók:

5 db tojás,

30 dkg porcukor,

1 csomag vaníliás cukor,

1,25 dl langyos víz,

2,5 dl olaj,
37 dkg liszt,

1 sütőpor,

2 evőkanál kakaópor.


A tojások sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral jól kikeverjük. Kanalanként hozzáadjuk a vizet, olajat, végül a sütőporral elkevert lisztet. A tojásfehérjéket felverjük kemény habnak és óvatosan a tésztába forgatjuk. A tésztát elfelezzük és az egyik felébe keverjük a kakaóport.


A tésztát kizsírozott, lisztezett kuglófformába rakjuk, váltakozva, egyszer a sárga tésztából rakunk kis merőkanállal, rá a kakaós tésztából és addig ismételjük amíg a tészta elfogy.


Előmelegített sütőben, szép rózsaszínűre sütjük. Tűpróba.

Beszitáljuk porcukorral, kevés olvasztott csokoládéval becsurgatjuk.

 

  

 

 

Lekváros piskótatekercs


Hozzávalók:

6 tojás,

6 evőkanál cukor,

6 evőkanál liszt,

citromhéj vagy vanília cukor.

Lekvár.


A tojáshabot félig felverjük, hozzáadjuk a cukrot, és még 10-15 percig verjük. Egyenként hozzáadjuk a sárgákat mindenikkel alaposan kikeverjük. Belekeverjük az ízesítőt és a lisztet.

Zsírral kikent, lisztezett nagy tepsibe öntjük ujjnyi vastagon, szép világosra sütjük, vigyázva hogy ne száradjon ki, mert akkor nem lehet szépen felcsavarni.

Asztalkendőre borítjuk, vastagon megkenjük sűrű lekvárral és a kendő segítségével szépen felcsavarjuk. Csokit olvasztunk fel gőz felett és rácsepegtetjük.

 

 

 

 

Madártej szelet


Hozzávalók:

Tésztához:

8 db tojásfehérje,

8 halmozott evőkanál cukor,

8 halmozott evőkanál liszt,

1/2 csomag sütőpor.


Krém:

8 tojássárgája,

2 db vaníliás puding,

7 dl tej,

25 dkg porcukor,

25 dkg vaj.


Hab:

5 dl hulala tejszín.


A tojásfehérjét felverjük kemény habnak, kanalanként hozzáverjük a porcukrot, hozzátesszük a sütőporral elvegyített lisztet.

Előmelegített sütőben 26x36 cm tepsiben megsütjük.

 

A 2 pudingport elkeverjük a 8 tojás sárgájával és a tejjel, felfőzzük és hűlni hagyjuk, majd a vajat és porcukrot kikeverjük és a kihűlt pudingot hozzákeverjük.

 

A kihűlt tésztára rásimítjuk a krémet.

5 dl hulalát felverünk kemény habnak és rákenjük a tészta tetejére.


50 gr tejcsokit egy kanál olajjal vízgőz felett felolvasztunk és rácsorgatjuk a tésztára.

 

 

 

 

Mákos csigás fonott kalács

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt,

2 dkg élesztő,

6 dkg cukor,

3 dl langyos tej,

1 tojás, 1 tojássárgája

só ízlés szerint,

1 citrom reszelt héja,

fél dl olaj.

 

Töltelék:

10 dkg mák,

10 dkg cukor,

5 dkg darált keksz,

fahéj,

annyi langyos tej, hogy jó kenhető masszát kapjunk.

 

A tészta hozzávalóit jól kidagasztjuk, meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Miután megkelt lisztezett deszkára borítjuk, két részre vesszük, az egyik részt téglalap alakúra kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, felcsavarjuk mint a bejglit, ujjnyi vastagságú darabokra vágjuk. A másik tésztából kiveszünk egy annyit hogy, a közepébe egy kis gombócot, amibe kevés tölteléket teszünk, a többit vékonyra kisodorjuk, amekkora méretű tepsibe tesszük, két szálat összefonunk, a tepsi szélére tesszük, melléje egyenlően elosztjuk a feldarabolt csigákat, a megmaradt tésztát is összefonjuk a csigák mellé tesszük közepébe a gombócot, felvert tojással lekenjük, 180 fokos sütőben szép aranybarnára sütjük.

Sütőből kivéve cukros vízzel lekenjük hogy, szép fényes legyen.

 

  

 

 

 

Mákos-gyümölcsös szelet


Hozzávalók: a tésztához:

10 tojás,

40 dkg cukor,

12,5 dkg vaj vagy rama margarin,

1 citrom,

1 sütőpor,

4 halmozott evőkanál liszt,

40 dkg darált mák.


Krémhez:

2 tejszínes puding,

20 dkg cukor,

5 dl tej,

25 dkg vaj vagy 1 rama margarin,

1 citrom.


Tetejére: gyümölcsök, tortazselé.


A tojások sárgáját 20 dkg cukorral és a margarinnal, habzásig keverjük. Hozzátesszük a darált mákot a citrom levét és lereszelt héját, a sütőporral elkevert lisztet, és végül a 20 dkg cukorral felvert kemény tojáshabot.

Előmelegített sütőben 26x36 cm tepsiben megsütjük.

 

A krémhez a tejben a pudingot a cukorral megfőzzük, mikor langyosra hűlt kikeverjük a vajjal, ízesítjük egy citrom levével és lereszelt héjával.

 

A tésztát kettőbe vágjuk, a krémből elveszünk egy keveset a többit rákenjük az egyik lapra, rátesszük a másik lapot, kicsit megnyomogatjuk és rákenjük a félretett krémet.

A tetejét ízlés szerint berakjuk gyümölccsel, egy tortazselét feloldunk a tasakon található leírás szerint és ráöntjük a gyümölcsökre.

 

 

 

 

Mákos szelet

 

Hozzávalók:

A mézeslapokhoz :

30 dkg liszt,

5 dkg margarin,

10 dkg porcukor,

1 evőkanál méz,

1 tojássárgája,

1 mokkás kanál szódabikarbóna,

3-4 evőkanál tej.

 

Mákos piskótához:

6 tojás,

35 dkg cukor,

25 dkg liszt,

20 dkg mák (egész)

1/2 sütőpor,

6 evőkanál víz.

 

Krémhez:

2 csomag vaníliás pudingpor,

7 dl tej,

3 tojássárgája,

2 vaníliás cukor,

20 dkg porcukor,

20 dkg margarin.

 

 

Tetejére: csokimáz, 5 dkg apróra vágott dióbél.


A mézeslapok hozzávalóit összedolgozzuk annyi tejjel hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Kettéosztjuk, fél cm vékonyra kinyújtjuk, és két egyforma lapot sütünk.

A mákos piskótához a tojásfehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját simára keverjük a cukorral, 6 evőkanál vízzel, liszttel, mákkal, sütőporral, majd beleforgatjuk a fehérje habot. Tepsibe simítjuk és megsütjük.

Tepsi méret: 26x36 cm.


A krémhez a pudingport, tejet, tojássárgáját és vaníliás cukrot sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a porcukorral kikevert margarint és simára keverjük.

A mézeslapra rásimítjuk a krém felét és ráhelyezzük a mákos piskótát. A krém másik felét rákenjük, majd rátesszük a másik mézes lapot.

Bevonjuk csokimázzal és megszórjuk apróra vágott dióval.

Másnap szeleteljük.

 

 

 

 

Mákos virágok


1/2kg liszt,

2 dkg élesztő,

5 dkg olvasztott vaj, vagy margarin,

reszelt citromhéj,

1 vaníliás cukor,

1 kiskanál só,

6 dkg cukor,

2,5 dl tej,

2 egész tojás.


Töltelék:30 dkg darált mák, 20 dkg cukor, citromhéj, fahéj, tej.


A töltelék hozzávalóihoz annyi forró tejet öntünk hogy jól kenhető masszát kapjunk.


Az élesztőt cukros langyos tejben felfuttatjuk, a vajon kívül a többi hozzávalóval jól kidagasztjuk. Hozzátesszük az olvasztott vajat és hólyagosra dagasztjuk. Letakarva meleg helyen kétszeresére kelesztjük.

Lisztezett deszkára borítjuk, vékonyra kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel és felcsavarjuk.

Felvágjuk oly módon hogy, a kisujjnyi vastag szeleteket nem vágjuk át teljesen, csak minden öt-hatodikat. Az így kapott tésztadarabokat szétnyitjuk, mint a legyezőt és zsírozott tepsibe fektetjük. Lekenjük felvert tojással.

Előmelegített sütőben megsütjük. Sütés után lekenjük vaníliás cukros tejjel.

 

  

 

Mákos csiga muffin formában


Ugyanúgy készítjük mint a mákos virágokat, csak a felcsavarás után két ujjnyi szeletekre vágjuk és muffin formába rakjuk.

 

  

 

 

 

Meggyes krémes szelet


Hozzávalók:

Egy 6 tojásból készült vizes piskóta lap.

6 tojás,

12 kanál cukor,

6 kanál víz,

12 kanál liszt,

kevés szódabikarbóna.


A tészta hozzávalóiból a szokásos módon piskótát sütünk.


Krém:

5 dkg kakaópor,

20 dkg kristálycukor,

1,75 dl tejszín,

25 dkg magozott meggy (használhatunk befőttet is),

25 dkg vaj.


Elkészítés:

A tejszínt a cukorral felfőzzük, majd hozzáadjuk a kakaóport és besűrítjük. Hozzákeverjük a vaj egyharmadát és lassú keverés mellett kihűtjük. A maradék vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a lehűtött kakaós tejszínt és jól összedolgozzuk. A piskótát két lapra vágjuk, meglocsoljuk rummal ízesített sziruppal, az alsó lapot megkenjük a krémmel, a lecsepegtetett meggyszemeket belenyomkodjuk és rátesszük a másik lapot. Meggyszemekkel és habzsákból kinyomott tejszínhabbal díszítjük.

 

 

 

 

Mézes krémes


Hozzávalók a tésztához:

15 dkg cukor,

6 dkg margarin,

5 evőkanál méz,

2 egész tojás,

1 tojássárgája,

1,5 kávéskanál szódabikarbóna,

52 dkg liszt.


Egy edényben a margarint felolvasztjuk, hozzáadjuk a mézet, cukrot, a tojásokat és a szódabikarbónát levesszük a tűzről, hozzákeverjük a lisztet. Deszkán átgyúrjuk a tésztát, és négy egyforma lapot sütünk.

Tepsi méret: 26x36 cm.


Krém:

1,2 liter tej,

4 csomag vaníliás pudingpor,

30 dkg vaj,

30 dkg porcukor, vagy ízlés szerint,

2 csomag vaníliás cukor.


A tejben a pudingport megfőzzük, langyosra hűtjük. A vajat a porcukorral, vanília cukorral kihabosítjuk, majd a langyos pudinghoz keverjük.

Megtöltjük a lapokat, bevonjuk csokival és másnap szeleteljük.

 

 

 

Mignonok


Hozzávalók:

8 db tojás

40 dkg cukor,

40 dkg liszt,

1 sütőpor,

8 kanál víz,

2 kanál kakaópor.


A tojások sárgáját kikeverem a cukor felével, 8 kanál vízzel ,a vizet csak kanalanként adagolni, amikor habosra kevertem hozzáadom a kakaóport.

A tojások fehérjét a cukor másik felével habosra verem, majd óvatosan összekeverem a sárgájával a liszttel, sütőporral.

Előmelegített sütőben megsütöm, lehet három lapban is sütni, én egybe sütöm aztán három lapot szelek belőle.

 

Krém:

2 csokis pudingot megfőzök 6 dl tejben, 25 dkg cukorral. Amikor langyosra hűlt, kikeverem 25 dkg vajjal, olvasztott csokival ízesítem, vagy két kanál kakaót tenni hozzá.

 

A lapokat meglocsolom rummal ízesített sziruppal megtöltöm a krémmel, deszkával megnyomtatom, jól kihűtöm, majd 3x3 cm-es darabkákra vágom, minden darabkát bevonok higított gyümölcsízzel hogy a tészta a fondant mázat ne szívja be, aztán egyenként fondantba mártogatom, rácsra rakom hogy lecsepegjen, mikor megszáradt fehér csokival díszítem.

 

FONDANT

Ép zománcú 2 literes lábasba teszünk 1 kg cukrot, rálocsolunk 3 dl vizet, és főni tesszük. Amíg teljesen felolvad és felforr, sokszor megkavarjuk, s állandóan ellenőrizzük, mert ha hirtelen felhabzik, könnyen kifut. Amikor felforr, a lángot mérsékeljük, és gyöngyözve forraljuk. A tetejére gyűlő szürke habot leszedjük, az edény falát a habtól vizes ruhával letöröljük. Kb. fél órai forrás után hólyagpróbát veszünk: egy drótdarabkát mutatóujjunkra csavarunk, hogy hurok képződjön a végén. A hurkot a szirupba mártjuk, és a cukorhártyára, amely bevonja, ráfújunk. Ha jó nagy buborék röppen el a drótkarikáról, a szirup kész.

Kitöltjük egy hideg vízzel kiöblített mély tálba, amelybe egy szűk kanál ecetet töltöttünk. Kb. 10 percig hűlni hagyjuk a szirupot, aztán tiszta fakanállal addig keverjük, amíg kifehéredik és megkeményedik.

Aztán mikor használni akarjuk, állandóan keverve langyosra melegítjük, ha nagyon sűrű, kevés vizet keverhetünk bele. Ha színezni akarjuk ételfestékkel tetszés szerinti színűre festhetjük. Én nescafé-val színeztem.

 

 

 

 

Non plusz ultra


Hozzávalók:

28 dkg liszt,

25 dkg rama margarin,

3 tojássárgája,

1 vanília cukor,

3 kanál porcukor.


Hab:3 tojásfehérje,

28 dkg porcukor,

kiskanál ecet vagy citromlé.


A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd vékonyra kinyújtjuk, kis kerek formával kivagdaljuk és tepsibe rakjuk.

A tojásfehérjét a cukorral és ecettel felverjük nagyon kemény habnak és minden korong tetejére teszünk egy csúcsos halmocskát.

Vigyázva hogy a hab ne égjen meg, lassú tűznél szép világosra sütjük.

A tepsiből széles késsel szedjük ki és párosával finom lekvárral összeragasztjuk.

 

 

 

 

Piskóta talléros sütemény

 

Hozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt,

1 csomag sütőpor,

5 dkg vaj,

10 dkg porcukor,

1 evőkanál kakaópor,

1 tojás,

és annyi tej (én 10 evőkanállal tettem, de függ a tojás nagyságától és a liszt milyenségétől, hogy könnyen gyúrható legyen a tészta.

 

Mindezeket a hozzávalókat jól összedolgozzuk, és tepsi hátán 170 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt két lapot sütünk.

Tepsiméret:25x35 cm.

 

Krém:

1 l tej,

3 tasak vaníliás pudingpor,

2 vaníliás cukor,

2 tojássárgája,

25 dkg vaj,

25 dkg porcukor.

 

A tejben a pudingot a tojássárgáját, vaníliás cukrot megfőzzük és kihűtjük. A vajat a porcukorral kihabosítjuk és a kihűlt pudinggal kikeverjük. A krémet két részre osztjuk, az egyik lapot megkenjük a krém felével, rátesszük a másik lapot, rá a krém többi fele, szépen elsimítjuk, majd szorosan berakjuk piskóta tallérral és olvasztott csokival vékonyan becsurgatjuk.

Másnap szeletelhető, hogy a lapok megpuhuljanak.

 

 

 

 

Pöttyös mézes

 

Hozzávalók a tésztához:
20 dkg porcukor,

4 evőkanál méz,

12 dkg rama margarin,

2 evőkanál tej,

2 egész tojás,

1 kávéskanál szódabikarbóna,

60 dkg finomliszt 

1-2 evőkanál kakaópor.

 

A krémhez:
1 l tej,

3 csomag vaníliás pudingpor,

3 evőkanál finomliszt,

28 dkg kristálycukor,

2 csomag vaníliás cukor,

37 dkg vaj vagy margarin  (én vajat használtam).

 

A krémhez a tejben a pudingporból, lisztből, cukorból vaníliás cukorból pépet főzünk. Ha kihűlt, habosra keverjük a vajjal.

 

A tésztához a hozzávalókat a kakaó kivételével, gőz felett állandóan kevergetve összemelegítjük, hozzátesszük a lisztet, jól kidolgozzuk majd három részre osztjuk. Az egyik részhez hozzágyúrjuk a kakaóport. A kakaós lapot félre tesszük a másik két tésztát kinyújtjuk tepsi hátán (26x36 cm) 170 fokon megsütjük.

 

A kakaós tésztát 8 részre osztjuk, tepsi hosszúságú rudakká sodorjuk és szintén ugyanazon a tepsi hátán megsütjük.

 

A lapokat meglocsoljuk vékonyan rummal.

Az egyik lapot megkenjük a krém felével, egyenletesen elosztjuk rajta a kakaós rudakat, kissé belenyomjuk a krémbe, majd rákenjük a krém másik felét, rátesszük a másik tésztalapot. Egy kis időre lenyomatjuk, majd csokimázzal bevonjuk.

 

Csokimáz: 3 evőkanál tejet felforrósítunk, beleöntünk 20 dkg porcukrot, 1 evőkanál kakaóport, ha világos akkor kettőt, hozzáteszünk 3 evőkanál étolajat és jól kikeverjük, majd szépen rásimítjuk a tésztára.

Gőz felett felolvasztottam kb.  5 dkg tejes csokit és vékonyan rácsurgattam a mázra.

Másnap szeletelhető, szép mutatós szeletek lesznek ha úgy vágjuk fel hogy két pötty legyen egy szeletben.

 

 

 

 

Rákóczi túrós

 

Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg liszt,

20 dkg vaj vagy margarin,

10 dkg porcukor,

1 csomag sütőpor,

1 csomag vaníliás cukor,

2 tojássárgája,

csipet só,

reszelt citromhéj.

A töltelékhez:

50 dkg túró,

2 tojássárgája,

2 evőkanál méz,

5 dkg mazsola,

2 evőkanál tejföl,

1 evőkanál búzadara,

reszelt citromhéj,

1 csomag vaníliás cukor.

   

A tojáshabhoz:
4 db tojásfehérje, 25 dkg porcukor, pár csepp citromlé, baracklekvár.

 

Elkészítés:

Linzertésztát készítek a fenti hozzávalókból, kinyújtom, tepsibe teszem, és előmelegített sütőben félig megsütöm. A tésztát vékonyan megkenem baracklekvárral, majd erre rásimítom a kikevert túrókrémet. A túrókrémbe méz helyett cukrot is lehet tenni (a mennyisége ízlés dolga). A tojásfehérjét a pár csepp citromlével habbá verem, majd hozzáadagolom a cukrot. Gőz felett még tovább verem a habot, így nem fog összeesni. A hab felét a túrókrémre simítom, a másik felét kinyomózsákba teszem, és berácsozom vele a sütemény tetejét. Az így kialakult rombuszokat baracklekvárral kitöltöm. A süteményt visszateszem még a sütőbe, és lassú tűzön szárítom.

 

  

 

 

 

Részeges réteges szeletek


Hozzávalók: a tésztához:

7 tojásfehérje,

20 dkg cukor,

15 dkg darált dióbél,

4 evőkanál liszt,

1 tasak sütőpor.


A krémhez:

7 tojássárgája,

2 csomag vanília ízű pudingpor,

6 dl tej,

1 evőkanál étkezési keményítő.

 

20 dkg vaj,

20 dkg porcukor,

25 dkg keksz,

1 dl rum,

15 dkg csokoládé.


A tésztához a tojások fehérjét habosra felverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a darált diót, és a sütőporral elkevert lisztet. A masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

Tepsi méret: 26x36cm, lehet kisebb is, akkor magasabb lesz a sütemény.


A krémhez a tojássárgájákat a pudingporral simára keverjük, a tejjel felforraljuk. Beletesszük az 1 dl vízben elkevert étkezési keményítőt, az egészet kicsit összeforraljuk és kihűtjük.


A vajat a porcukorral habosra keverjük, a kihűlt krémmel összedolgozzuk, és két részre osztjuk. A krém egyik felét a tésztára kenjük. A kekszeket rövid időre a rumba beáztatjuk, majd rárakosgatjuk a krémre.

A csokoládéból 10 dkg-ot felolvasztunk, a krém másik feléhez adjuk és óvatosan rákenjük a kekszre. A maradék csokoládét ráreszeljük a sütemény tetejére.

Másnap szeleteljük.

 

 

 

 

Székely tészta


Hozzávalók:

30 dkg liszt,

20 dkg vaj,

10 dkg cukor,

1 tojás,

kevés só,

fél citrom leve,

késhegynyi szódapor,

lekvár.


A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, sót, cukrot, citromlevet, szódaport. Könnyedén összegyúrjuk,3/4 részét kinyújtjuk, tepsibe tesszük, lekvárral megkenjük.

Négy tojássárgáját 20 dkg cukorral habosra kavarunk, hozzáadjuk a 4 tojásfehérje kemény habját, 20 dkg őrölt dióval könnyedén elkavarjuk, majd rátöltjük a tésztára.

A meghagyott tésztából berácsozzuk. Felvert tojással megkenjük és mérsékelt tűznél megsütjük.


26x36-cm tepsibe sütöttem, lehet kisebb tepsibe tenni és akkor magasabb lesz a tészta.

 

  

 

 

 

Töltött kalács


Hozzávalók:

1/2 kg liszt,

2 dkg élesztő,

2,5 dl tej,

1 egész tojás,

1 db tojássárgája,

csipetnyi só,

1 citrom reszelt héja,

3 kanál cukor,

50 g olvasztott vaj.


Töltelék:

20 dkg mák,

3 kanál porcukor,

fahéj.


20 dkg darált dió,

3 kanál porcukor,

1 vanília cukor.

Tej.

Rahát.


A mákos és diós tölteléket annyi tejjel leforrázzuk hogy jól kenhető masszát kapjunk.

Kihűtve kenjük a tésztára.


A tészta hozzávalóit jól kidagasztjuk, meleg helyen kétszeresére kelesztjük.

Lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk, megkenjük egyik részét mákos töltelékkel, másik részét a diós töltelékkel, középre vagdalt rahátot rakunk és felcsavarjuk úgy hogy mindkét oldalról csavarjuk a tésztát amíg középen összeér.

Zsírozott tepsibe tesszük, hagyjuk kicsit kelni, lekenjük felvert tojással és előmelegített sütőben megsütjük.

Így töltjük. Két oldalról csavarjuk.

  

 

 

 

Töltött malacok

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt,

1 tasak szárított élesztő, vagy egy kis csomag 25 g,

100 g olvasztott vaj vagy margarin,

1 evőkanál cukor,

só,

1 tojás,

2,5 dl tej.

 

Töltelékhez:

1 kis fej hagyma,

100 g sonka, lehet kolbász, virsli, épp ami van,

100 g gomba, én sós vízben megfőzött csiperkét használtam,

2 db szendvics sajt, lehet más is ami összeköti a tölteléket,

petrezselyemzöld.

 

A hagymát egy kanál zsiradékon megdinszteljük, én tettem bele egy kanál leőrölt szegedi paprikát, a sonkát felkockázzuk, hozzátesszük, majd a sajtot, összeolvasztjuk, végül az apróra vágott petrezselymet. Hűlni tesszük.

 

Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, hozzáadjuk az átszitált liszthez, majd a többi hozzávalóval jól kidagasztjuk. Majd letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.

 

A tésztát egy enyhén lisztezett munkalapon kb. 3 mm vastagságú lappá nyújtjuk majd kb. 10 cm-es átmérőjű 16 körlapot vágunk. 8 lapot a tepsibe fektetünk, a tölteléket a tésztalapok közepén elosztjuk, felvert tojásfehérjével megkenjük, a félretett tésztalapokkal befedjük, a széleket kicsit összenyomjuk. A megmaradt tojásfehérjéhez hozzákeverjük a sárgát és lekenjük vele a fejeket. A maradék tésztából kivágjuk a füleket meg az orrot és hozzáragasztjuk, majd azokat is lekenjük. Szemes borsot teszünk a szemének, az orr lukakat ecset végével kilukasztjuk.

Szép aranysárgára sütjük.

 

 

  

 

 

 

Töltött nyuszik

 

Hozzávalók:

1 kg liszt,

5 dkg élesztő,

10 dkg vaj, margarin, vagy 5-6 kanál olaj,

1 kiskanál só,

1 evőkanál cukor,

5 dl tej.

 

Töltelék:

Bacon szalonna,

1 fej hagyma,

piros fűszerpaprika,

sajt,

egy tojás,

sonka,

fűszer.


Lehet tenni egy piros kaliforniai paprikát, nagyon jó ízt ad neki, csak nekem most nem volt.


A lisztet mély tálba tesszük, közepébe kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, erre kis cukrot szórunk, leöntjük egy vizespohár langyos tejjel és kelni hagyjuk. Ha az élesztő megkelt, hozzátesszük a többi anyagot a zsiradék kivételével.

Hólyagosra kidolgozzuk, majd belevegyítjük a langyos zsiradékot. Letakarva kétszeresére kelesztjük, lisztezett deszkára borítjuk, és annyi részre vágjuk ahány nyuszit akarunk készíteni.

Én 11 db-ot készítettem.

Kinyújtjuk kicsit hosszúkásra, egyik felét megkenjük kecsappal, ráteszünk egy kanál tölteléket, ráhajtjuk a másik felét, kissé megnyomkodjuk a széleinél, kivágjuk a nyuszi fejét, a leeső részekből, megcsináljuk a szemeket, orrot szájat.

Felvert tojással lekenjük, és előmelegített sütőben megsütjük.

 

  

  

 

 

 

Virág kalács kelt tésztából

 

Hozzávalók:

1 kg liszt,

5 dkg élesztő,

3 evő kanál cukor,

1/2 liter langyos tej,

10 dkg vaj,

2 tojás,

1 kávéskanál só,

1 citrom reszelt héja.

 

A lisztet mély tálba tesszük, közepébe kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, erre kis cukrot szórunk, leöntjük egy vizespohár langyos tejjel és kelni hagyjuk. Ha az élesztő megkelt, hozzátesszük a többi anyagot a zsiradék kivételével.

Hólyagosra kidolgozzuk, majd belevegyítjük a langyos zsiradékot. Letakarva kétszeresére kelesztjük, lisztezett deszkára borítjuk, majd jól megdolgozzuk.

 

A tésztából levágok egy akkora darabocskát amekkora kalácsot szeretnék készíteni, gombóccá formázom, kerekre kinyújtom, a közepén megjelölöm egy pohárral majd bevagdosom a pohárig.

A tésztából elveszek egy darabocskát, lisztezett deszkán kinyújtom, két féle egy nagyobb és egy kisebb virágkiszúróval annyi darabot szúrok ki ahány szirmot vágtam, virslit vágok 2 cm-es darabkákra, ráteszem a kiszúrt tésztára és együtt belenyomom a sziromba, így folytatom amíg mindeniket megcsinálom. A kisebb virágokat a pohárral megjelölt szélre rakom, majd lekenem felvert tojással, meghintem szezám maggal a kisebb virágokat köménymaggal, előmelegített sütőben 180 fokon megsütöm.

 

A megmaradt tésztából lekváros kifliket és zsemlét sütöttem.

 

  

 

 

 

 

 

A receptekkel kapcsolatos beszélgetések, és nagyobb méretben a fotók megtekinthetők itt: Rozi fóruma

 

 

Vissza a receptekhez

 

  

Lap teteje

 



 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker
.