37 Utoljára Lia szerkesztette (2021-05-30 15:58:57)

Válasz: Receptek

Sajtos pogácsa:

Hozzávalók:
1,5 dl tej
3 dkg élesztő
60 dkg liszt
1 teáskanál só
20 dkg vaj
2 tojás sárgája+1 a kenéshez
15 dkg füstölt sajt+10 dkg trapista sajt
Kb.2 evőkanál tejföl.

Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk egy pici cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk
A lisztbe belekeverjük a sót, vajat elmorzsoljuk benne, hozzáadjuk a tojások sárgáját, 10 dkg reszelt füstölt sajtot, felfuttatott élesztőt és a tejfölt, jól kidolgozzuk a tésztát. A tálat folpackal letakarva 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap kinyújtjuk a tésztát, meghajtogatjuk és pihentetjük 15 percig. Kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, a tetejüket megkenjük 1 egész felvert tojással. A maradék reszelt sajtokat a tetejére tesszük.
190 fokos sütőben sütjük.

https://i.postimg.cc/w7fhHKCM/20210530-163906.jpg

38 Utoljára Lia szerkesztette (2022-02-06 16:04:01)

Válasz: Receptek

Sajtos-gombás hús.

Én tarjával készítettem, de lehet vegyesen is csirkemellel készíteni.

6 szelet tarját kicsit kiklopfoltam, befűszereztem, meglocsoltam egy kevés olajjal.
1 éjszát hagytam hűtőben állni.
Másnap egy kevés olajon elő sütöttem a húsokat, majd egy jénaiba egymás mellé tettem őket.
Kb.1/2 kg gombát felszeletelem, 1 kicsi fej vöröshagymán megdinszteltem,a kisűlt hús szaftjában.
A szelet húsok közé rendeztem a gombát, majd bőven reszeltem rá sajtot, lehet vegyesen is füstölt sajttal hogy betakarja a húsokat. Minden szelet húson csináltam egy kicsi "fészket" amibe ütöttem óvatosan 1 tojást. Lefedtem fóliával és kb. 1 óra alatt, 190 fokos sütőben sütöttem, még a tojás megszilárdul.
Köret ízlés szerint.


https://i.postimg.cc/T5Pq4tSK/20220206-154051.jpg

39

Válasz: Receptek

Fordulós fánk, élesztővel:

Hozzávalók.
20 dkg rétes liszt
20 dkg finom liszt
2 dl tej
fél dl szóda víz
4 teáskanál olvasztott vaj
4 teáskanál cukor, pici só
2 tojás sárgája
A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt felfuttatjuk benne egy pici cukorral.
A többi hozzávalót összekeverjük hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, jól kidolgozzuk, ha kell még egy kevés lisztet teszünk hozzá. 10 percet pihentetjük, lisztezett deszkán kb.
4 cm-vastagra nyújtuk ki a tésztát. Pici pogácsa szaggatóval kiszúrjuk. Hagyjuk egy kicsit kelni, közben kb.5-6 dl olajat melegítünk  amiben kisütjük a fánkocskákat. Maguktól szépen megfordulnak sülés közben. Fahéjas porcukorban, vagy cukros mákban forgatjuk meg.

https://i.postimg.cc/SXnC6vRF/20220306-142205.jpg

40

Válasz: Receptek

Bakacsók:

Hozzávalók:
3 db tojás
20 dkg porcukor
7 ek erős presszó kávé
10 dkg darált dió
10 dkg finomliszt
1 csom. sütőpor

A krémhez:

4 dl fekete kávé
2 csom. vaníliás pudingpor
15 dkg cukor
2 vaníliás cukor
25 dkg vaj
1/2 l HULALA habtejszín

Elkészítés:
Az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük a kávét is.
A lisztet, diót, a sütőport összekeverjük és a fenti masszába forgatjuk egy fakanállal.

180 fokra melegített sütőben kb 25 perc alatt megsütjük. Kb.25x35 cm-es tepsiben.

A kávét a pudingporral egy lábasba tesszük, simára keverjük és sűrűre felfőzzük, kihűtjük.
A  vajat a cukrot jó habosra keverjük, majd a kihűlt krémmel összedolgozzuk.

A tejszínt kemény habbá verjük és kb.két evőkanálnyit a krémbe keverünk.
A kihűlt sütemény tetejére kenjük a kávés krémet és szépen elsimítjuk.

A krémre kerül a megmaradt tejszínhab.
Megszórjuk reszelt csokival.

https://i.postimg.cc/Rqq3ZgBm/20220320-114150.jpg      https://i.postimg.cc/SJ6mS9Jq/20220320-114134.jpg

41

Válasz: Receptek

Cseresznyés-almás süti.

4 tojás sárgáját 12 dkg-cukorral 4 evőkanál vízzel jó alaposan kikeverünk.
20 dkg-lisztet amiben fél csomag sütőport elkeverünk, hozzáadunk, 3 almát lereszelve belekeverünk jól összedolgozzuk.
4 tojás keményre felvert habját óvatosan hozzáadjuk.
Kb.25×30 cm es papírral bélelt tepsibe öntjük a masszát  tetejére szórjuk a cseresznyét, amit cukorral, fahéjjal ízesítetünk.
180 fokos sütőben sütjük még szép színe lesz a tésztának, kb  30-40 perc.


https://i.postimg.cc/BP2yTq1s/20220619-211814.jpg