Csokoládékrém linzerek összeragasztásához Krémsajtos brownie /Anita
|
|
- ahogy én csináltam:
Hozzávalók:
15 dkg finomliszt
1 dl tejföl
1 kis csipet só
5 dkg puha vaj,
1,5 evőkanál rétesliszt
2 darab nagyobb piros színű alma (lehet több is)
1 kisebb citrom leve
sűrű sárgabaracklekvár,
őrölt fahéj
Elkészítése:
A finomlisztet a tejföllel és a sóval összegyúrjuk, és sodródeszkán téglalap alakúra kisodorjuk jó vékonyra. Majd a megpuhított vajjal összekeverjük a réteslisztet, és rákenjük a tésztára. Ezután feltekerjük, mint a beigli tésztát. Utána jó vékonyra kisodorjuk, és 12 darab 24x6 cm-es téglalapokra vágjuk a tésztát.
Az almákat kettévágjuk, kivesszük a maghéját, és jó vékony szeletekre, körülbelül 1mm-esre vágjuk. Ezután egy jénai tálba kevés vízbe belecsavarjuk a citrom levét, a szeleteket is beletesszük, és a mikróban 3 percig melegítjük. Utána egyből leszűrjük.
A tészták közepét megkenjük a lekvárral. Majd az almaszeleteket hosszában a felső szélére egymást kissé takarva ráhelyezzük úgy, hogy az alma harmada kilógjon a tésztáról, a héja felül legyen. Utána megszórjuk kevés őrölt fahéjjal. Alulról behajtjuk a tésztát hosszában, betakarjuk az almát, és balról jobbra feltekerjük. Utána belehelyezzük a kivajazott muffin formába egymás után a 12 darab almarózsát.
Előmelegített sütőbe tesszük a formát és 200 fokon 25 percig sütjük, majd a tetejére sütőpapírt helyezünk, hogy ne égjen meg az alma héja, és még 5 percig sütjük.
Én szilikonformát használok. Ebben gyorsabban is megsül.
Hozzávalók:
30 dkg alma meghámozva, magháza eltávolítva, majd felszeletelve
25 dkg kristálycukor
3 dkg vaj
5 dkg darált dió
5 dkg aprított mazsola (vagy bármilyen aszalt gyümölcs)
körülbelül 5 dkg porcukor a beforgatásához
Elkészítése:
A vajat egy lábosban megolvasztjuk, beletesszük a vékony almaszeleteket és a kristálycukrot. Majd víz nélkül a saját levében addig főzzük, míg az alma teljesen szét nem főtt. Ezután hozzáadjuk a darát diót és a megaprított mazsolát. Folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. (Vigyázni kell, mert könnyen leéghet!)
Ha elég sűrű, akkor egy deszkára ráhintjük a porcukrot, és arra borítjuk a főtt pépet csík formában. Hagyjuk jó langyosra hűlni.
Majd a kihűlés után vizes kézzel henger formájúra alakítjuk. Ezután szellős helyen legalább 1 napig pihentetjük. Utána már vizes késsel szeletelhető!
Megjegyzés: A keménységét azzal tudjuk szabályozni, hogy mennyi ideig főzzük sűrűre!
Hozzávalók:
27 dkg konyhakész leveles tészta
5 dkg vaj
5 dkg barna cukor
1 lapos evőkanál őrölt fahéj
5 dkg darált dió
1 db közepes méretű érett alma
Elkészítése:
A kitekert tésztát vágjuk fel körülbelül 8-10 darab egyforma méretű háromszögre. ( Ha kisebbeket akarunk készíteni, akkor természetesen több darabra vágjuk.)
Ezután kenjük meg a tészta tetejét a megolvasztott vaj kétharmadával, majd hintsük meg az őrölt fahéj és a barnacukor keverékének is a háromnegyedével. Erre szórjuk rá a darált diót.
Az almát megmossuk, eltávolítjuk a magokat, majd vékony csík szeletkéket teszünk mindegyik háromszögre. Ezután tekerjük fel a tésztákat papucs formára.
Egy gáztepsi méretű tepsibe sütőpapírt teszünk, és ráhelyezzük a papucsokat. Ezután a megmaradt olvasztott vajjal mindegyiket megkenjük. Majd a tetejére rászórjuk a maradék fahéjas barna cukort is.
Előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütjük aranyszínűre.
Hozzávalók:
10 dkg mazsola
10 dkg aszalt szilva
2 dl tej
25 dkg margarin
15 dkg kristálycukor
4 db nagy tojás
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
2 teáskanál vanília aroma
30 dkg finomliszt
0,5 csomag sütőpor ( 6 gr)
4 db kis alma
2 teáskanál citromlé
6 db tejkaramella
3 evőkanál tej
Elkészítése:
A 2 dl tejjel felforraljuk a mazsolát és az apróra vágott aszalt szilvát, majd hagyjuk kihűlni.
A megpuhított margarint a tojásokal, cukorral és a fűszerekkel jól kikeverjük. Majd hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet is. Ezután beletesszük a kihűlt mazsolás, aszaltszilvás tejet is.
Ezt követően egy 30x22 cm-es sütőporral kibélelt tepsibe merjük a keveréket, és egyenesre elsimítjuk a tetejét.
Az almákat miután meghámoztuk, és a magját is eltávolítottuk, vékony szeletekre vágjuk. Majd a tészta tetejére rakosgatjuk úgy, hogy a szeletek fedjék egymást egy picit, és meglocsoljuk a citromléval a tetejüket.
Előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük 60 percig. ( Tűpróba!)
A tejkaramellákat a 3 evőkanál tejben lassú tűzön felolvasztjuk, és a kihűlt sütemény tetejére rácsorgatjuk.
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg finomliszt
10 dkg puha vaj
fél csomag ( 6 gr ) sütőpor
2,5 dkg porcukor
1 lapos mokkáskanál só 12, 5 dl tejszín ( tej is lehet)
Töltelékhez:
1 kg alma
1 kisebb citrom reszelt héja és leve
6 dkg kristálycukor
1 mokkáskanál őrölt fahéj
5 dkg mazsola
5 dkg darált dió
1-2 evőkanál zsemlemorzsa
8 evőkanál sárgabaracklekvár.
1 tojás sárgája
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd legalább 1 órára hideg helyre (hűtőbe) tesszük.
Az almát kimagozzuk, és lereszeljük a nagy lyukú reszelőn, majd beletesszük a lekvár kivételével a többi hozzávalót is. Jól összekeverjük.
A tésztát kisodorjuk jó vékonyra. Majd ha van rácsozó, akkor egy 30x22 cm-es tepsi méretűre kivágunk rácsos mintát. Ha nincsen, akkor keskeny rudakat sodrunk tésztából, amit majd a végén teszünk a tetejére.
A tepsit kivajazzuk, kilisztezzük. Belehelyezzünk pont akkora, vékonyra kisodort tésztát, amekkora a tepsi mérete. Arra rámerünk 7 evőkanálnyi lekvárt, majd ráöntjük az összekevert tölteléket, egyenesre simítjuk. Arra helyezzük rá a rácsozott tésztát, vagy a rudakat rácsozva. Ezután 1 tojás sárgáját összekeverjük az 1 evőkanál lekvárral, és lekenjük a tetején lévő rácsozott tésztát.
Előmelegített sütőbe tesszük. 200 fokon sütjük 20 percig, ekkor papírt helyezünk rá, és még 10 percig sütjük.
Kivesszük, és hagyjuk a tepsiben kihűlni. Hidegen szeletelhető.
Hozzávalók:
6 db nagyobb méretű tojás
40 dkg porcukor
60 dkg finomliszt
40 dkg reszelt alma
20 dkg reszelt sárgarépa
1 csomag ( 12 g sütőpor]
2 kávéskanál szódabikarbóna
1 marék tört csokoládé
Tetejére 2 marék vágott dió
Elkészítése:
A tojásokat a porcukorral jó habosra felverjük. Hozzákeverjük a reszelt almát és a sárgarépát, valamit a sütőporral elkevert lisztet. Ezután belekeverjük a szódabikarbónát is. Végül még 1 marék tört csokoládét is teszünk a masszába.
Egy 35x26 cm-es tepsit kivajazunk, majd beleöntjük a masszát. A tetejére egyenletesen rászórjuk a vágott diót.
Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük. Ekkor sütőpapírt teszünk rá, és még 10 percig sütjük. (Tűpróba!)
Ha kivesszük a sütőből, hagyjuk a tepsiben kihűlni.
Hozzávalók:
20 dkg túró
10 dkg puha vaj
1 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
30 dkg sima liszt
2-3 darab alma nagy lyúkú reszelőn lereszelve
Elkészítése:
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk.
Sütőpapírral kibélelünk egy gáztepsi méretű tepsit. Majd a tésztából nagyobb gombócot formázunk, a tepsibe helyezzük. Ezután vizes kézzel egy picit lelapítjuk a tetejüket körülbelül 1 cm-es magasra.
Előmelegített sütőben 200 fokon 20-25 perc alatt megsütjük aranybarnára.
Tálalás: kihűlés után porcukorral megszórhatjuk.
Hozzávalók:
75 dkg meghámozott alma szeletelve,
1 citrom leve,
1 egész tojás
25 ml tejföl
1 lapos evőkanál vaníliáscukor,
3,5 dkg porcukor,
3 dkg vízbe áztatott mazsola,
1,5 dkg + 2 dkg vaj
1 mokkáskanál őrölt fahér
5 evőkanál sárgabaracklekvár
Tepsi kikenéséhez: vaj
Elkészítése:
A leszeletelt almát a citromlével jól összekeverjük, félretesszük. A mazsolát vízbe tesszük ázni.
A tojást, tejfölt, vaníliás cukort, porcukort, a vízből leszűrt mazsolát, és a 1,5 dkg megpuhított vajat, őrölt fahéjat jól kikeverjük.
Egy 30x22 cm-es tepsit jól kikenünk vajjal, majd ráhelyzettük a citromos alma felét. Arra ráterítjük a tejfölös masszát. Majd arra a maradék citromos almaszeleteket.
Megolvasztjuk egy kis jénai tálban a 2 dkg vajat, hozzákeverjük a lekvárt, és ráöntjük az almák tetejére.
Előmelegített sütőben 180 fokon 35 percig sütjük. (Tűpróba!)
Megjegyzés: A sütés vége előtt 5 perccel még kivehetjük a sütőből, és 3 tojsáfehérjéből felvert hab és a még hozzákevert 2 evőkanál lekvár keverékét rákenhetjük, és további 10 percig sütjük.
Tejszínhabbal, de anélkül is kíváló.
Hozzávalók:
10 dkg rizs
10 dkg apróra vágott ananász
8 dkg cukor
4 db tojás
12 dkg finomliszt
3 dkg puha vaj
4 dkg mazsola
Elkészítése:
A rizst bő, enyhén sós vízben megfőzzük, és lecsöpögtetjük. A tojássárgáját a cukorral, majd a többi hozzávalóval jól összekeverjük. A tojásfehérjét 1 csipetnyi sóval habbá verjük, és fakanállal óvatosan a masszába keverjük.
Forró olajban evőkanállal adagolva aranybarnára sütjük. Közben megfordítjuk a kis fánkokat.
Melegen tálaljuk lekvárral, gyümölcs szósszal, esetleg étcsokoládés pudinggal. Csak porcukrozva, de még anélkül is finom!
Hozzávalók:
Körülbelül 30 dkg banán megtörve
10 dkg puhított vaj
1 evőkanál méz
1 fél mokkáskanálnyi vanília kivonat
10-11 dkg zabpehely (= 1 csésze)
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál őrölt fahéj
fél mokkáskanál só
1 fél maréknyi tört étcsokoládé,
1 maréknyi vegyes aszalt gyümölcs
pár szem dió összevágva
Elkészítése:
A hozzávalókat robotgéppel alaposan összekeverjük, majd egy tepsibe szilikonformákba téve, vagy sütőpapírra adagolva előmelegített sütőben sütjük ki 200 fokon 15 perc alatt.
Hozzávalók:
120 gr piskóta tallér
1 nagy tejföl ( 450 g)
4 kávéskanál porcukor
2 csomag vaníliás cukor
őszibarack kompót szeletelve
1 csomag vaníliás pudingpor
6 dl tej
csoki reszelék
Elkészítése:
Egy jénai tál aljára piskóta tallérokat teszek. A tejfölben elkeverem a porcukrot és 1 vaníliás cukrot. Majd a felét ráöntöm a tallérokra. Arra pedig ráhelyezem a felszeletelt barackokat. Majd ismét tallérokat teszek rá. Utána a maradék cukrozott tejfölt.
Ezt követően a 6 dl tejben megfőzöm a vaníliás pudingport, amibe még 1 csomag vaníliás cukrot is belekeverek. Nem kell túl sűrűre főzni! Ha már langyos, akkor ráöntöm a tejföl tetejére a jénaiba. Végül csoki reszeléket szórok rá. Mehet is a hűtőbe. 2 óra múlva már fogyasztható.
Megjegyzés:
Az 1 nagy tejföl helyett használhatunk 2 db kicsi ( 315 gr-os) gyümölcs ízű joghurtot is, és a tetejére a vanília puding helyett a csokoládé ízű is nagyon finom.
Hozzávalók:
10 dkg puha vaj
6 dkg porcukor
4 dkg kókuszreszelék
1 citrom reszelt héja és leve
10 dkg finomliszt
1 evőkanál tej
Elkészítése:
A hozzávalókat összegyúrjuk. A végeredmény kicsit ragadós, de ez a jó. Egy gáztepsi méretű tepsi aljára sütőpapírt helyezünk. Majd vizezett kávéskanállal halmokat rakunk a sütőpapírra egymástól távolra. Ezután vizes ujjal ellapítjuk kör formájúakra, körülbelül 2 mm vastagra.
Előmelegített sütőben 180 fokon 10 perc alatt készre sütjük. Ez a vasatagságától függ!
Amikor kivesszük, egy picit puhának tűnik, de kivesszük a tepsit, és a gáztűzhely tetejére helyezzük, hagyjuk kihűlni, még keményedni fog.
Hozzávalók - a tésztához: 40 dkg finomliszt 3 dkg rétesliszt 1,5 dkg friss élesztő 10 dkg kovász 1 evőkanál búzacsíra 1 db tojás + 1 tojás sárgája 1 kávéskanál só 0,5 dl étolaj 1 dl kefir 0,8 dl langyos tej 1 kávéskanál cukor 1 mokkáskanál sikér 1 kávéskanál 10 %-os ecet
|
Kenéshez: 12 dkg puha vaj
Töltelékbe: 12 dkg darált dió 12 dkg kristálycukor 2 lapos evőkanál kakaópor 1 tojásfehérje habbá verve 2-3 evőkanál tej
Tetejére: 1 felvert egész tojás.
|
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit berakom a kenyérsütő gépbe. Elindítom a gyors programot. Ha a gép leállt a dagasztással hagyom még benne a tésztát kelni a duplájára. ( De 20 perc után kikapcsolom a gépet, hogy ne kezdje el sütni a tésztát!)
Ha szépen megkelt a tészta, kiveszem, 4 cipót formálok, és alaposan kilisztezett gyúródeszkán kör alakúra kisodrom, körülbelül 40 cm-es átmérőjűekre.
A 12 dkg puha vajat elfelezem. Majd rákenem az egyik kisodort tésztára az egyik felét. Utána ráhelyezem a másik kisodort tésztát. Ezután a két tésztát még sodrófával kicsit összelapítom, nyújtom. Utána 16 egyenlő részre vágom, majd arra ráosztom a kikevert tölteléket.
Ezután feltekerem a vastag felétől, és egy sütőpapírral kibélelt gáztepsibe belerakom. Egy felvert tojással lekenem a tésztákat, jó alaposan kétszer is.
Ezt a másik 2 cipóval megismétlem, elfér a tepsiben.
Előmelegített sütőben 170 fokon 28 perc alatt pirosra sütöm. A 4 cipóból tehát 32 darab corissant lesz:
Megjegyzés: Akinek nincsen kovásza, az 2,5 dkg friss élesztőt tegyen a tésztához.
Hozzávalók a piskótához:
25 dkg porcukor
5 egész tojás
15 dkg finomliszt
4 dkg kakaópor
1 kávéskanál sütőpor
Töltelékhez:
50 dkg kimagozott cseresznye
50 dkg túró
10 dkg porcukor ( vagy darált kristálycukor)
2 csomag vaníliás cukor
1 zacskó zselatin fix
5 dl tejszín
Tetejére:
2 csomag piros tortazselé 5 dl vízzel készítve
Elkészítése:
A piskóta hozzávalóit robotgéppel jól összekeverjük. Sütőpapírt teszünk egy 30x35 cm-es tepsibe, beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőben 190 fokon 15 percig sütjük.
Ha megsült a piskóta, levesszük a sütőpapírt, és hűlni hagyjuk konyharuhára kiborítva.
A cseresznyét magozzuk ki, szórjuk meg 2 evőkanál cukorral, és hagyjuk állni pár percig. Közben keverjük el a túróval a vaníliás cukrot és 10 dkg cukrot. Ezután tegyük hozzá a zselatin fixet és keverjük még kicsit tovább. Majd a tejszínhabot verjük fel jó keményre, és azt is keverjük a túrós krémbe.
A kihűlt tésztát visszahelyezzük a tepsibe, és ráöntjük a túrós tölteléke, és egyenesre simítjuk. Ezután a cseresznyét a krémre elosztjuk, kicsit nyomkodjuk bele. Végül öntsük rá a tetejére az elkészített tortazselét, ha már langyosra hűlt.
Tegyük hideg helyre legalább 1 órára. Utána már szeletelhető
Hozzávalók a tésztához::
25 dkg margarin
10 dkg porcukor
35 dkg finomliszt
1 evőkanál vaníliás cukor
1 citrom lereszelt héja
Töltelékhez:
10 dkg darált dió
10 dkg porcukor
2 púpos evőkanál kakaópor
5 dkg sütőlekvár
2-3 evőkanál darált keksz
2 tojásfehérje 1 csipetnyi sóval habbá verve, amit a végén keverünk a többi hozzávalóhoz.
Tetejére: 1 tojás sárgája + 1 evőkanál tej keveréke
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd betesszük a hűtőbe pihenni, ameddig a tölteléket összeállítjuk.
Amikor elkészítettük a tölteléket, lisztezett deszkán kisodorjuk a tésztát 2 mm-esre. Majd körülbelül 8 cm-es átmérőjű linzer szaggatóval kiszaggatjuk. Majd mindegyik tésztába teszünk tölteléket, összehajtjuk, és a széleit kézzel lenyomkodjuk. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe rakjuk. Nekem 2 tepsiben fért el. A tetejét lekenjük a tojássárgája és tej keverékével. Előmelegített sütőben 200 fokon 14 perc alatt megsütjük.
26 darab lett ebből a mennyiségből.
Csokoládé mázzal díszíthetjük.
Hozzávalók:
a tésztához:
9 tojásfehérje
10 dkg porcukor
25 dkg darált dió
5 dkg mazsola
2 dkg aszalt sárgabarack apróra vágva
20 dkg kandírozott narancshéj
1 csipetnyi só
4 dkg finomliszt
a krémhez:
9 tojássárgája
8 dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
20 dkg vaj
1 evőkanál kakaópor
Elkészítése:
Először 2,5 dl tejes vízbe fél rumaromát öntünk, és belerakjuk a mazsolát, aszalt sárgabarackot és a kandírozott narancshéjat. Körülbelül 15 percet hagyjuk ázni benne.
A tésztához egy tálban az 1 csipetnyi sóval felverjük a tojásfehérjét jó kemény habbá. Majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és a gyümölcsöket leszűrjük a tejes vízből, és úgy tesszük bele. Alaposan összekeverjük.
Sütőpapírral bélelt szögletes 22x22 cm-es kapcsos formába öntjük a masszát. Előmelegített sütőben 170 °C-on 25 percig sütjük. Ha kihűlt, 2 részre vágjuk.
A krémhez a tojássárgájákat gőz fölött kevergetjük a cukorral, míg jól besűrűsödik (kb. 15 perc). Hagyjuk kihűlni, ezután hozzákeverjük a vajat.
A krém egyharmadát kivesszük, és 1 evőkanál kakaóport keverünk bele.
A maradék világos krém felét rákenjük az alsó piskótalapra. Ezután ráhelyezünk 36 db piskóta tallért, amiket előzőleg belemártottunk a megmaradt tejes vízbe.
Rákenjük a kakaós krémet. Arra ráhelyezzük a 2. piskótalapot. Lekenjük a megmaradt világos krémmel az egész tetejét és az oldalát is. Megszórjuk kevés darált dióval, és vágott dióval.
Hideghelyre tesszük. Másnap szeletelhető!
Hozzávalók:
3 db tojás
15 dkg kristálycukor
35 dkg reszelt alma
1 kávéskanál őrölt fahéj
30 dkg finomliszt
1 kávéskanál sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
2 jó nagy marék apróra vágott dió
Elkészítése:
Az egész tojásokat jó habosra kikeverjük a cukorral, majd belerakjuk az almát, és a vágott dió felét. Ezután a lisztet, fahéjat, sütőport és a szódabikarbónát összekeverjük, és azt is belekeverjük a masszába.
Egy 30 x 22 cm-es tepsit jól kivajazunk, megszórjuk liszttel, és erre ráöntjük az alaposan összekevert masszát. Kisimítjuk a tetejét, és rászórjuk a maradék vágott diót.
Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük. (Tűpróba!)
Hozzávalók:
25 dkg porcukor
1 dl hideg kávé
3 evőkanál víz
5 tojás sárgája
20 dkg simaliszt
1 kávéskanál kakaópor
10 dkg darált dió
0,5 dl étolaj
1 csomag sütőpor ( 12 gr)
5 tojásfehérje habbá verve 1 csipet sóval
1 maréknyi fekete ribizli
Krémhez:
20 dkg étcsokoládé
2 dl hulala (tejszín)
Tetejére: csokoládé reszelék
Elkészítése:
Először elkészítem a ganachet: A tejszínt forralásig felmelegítjük, abba beletesszük a darabokra tört csokoládét, és csomómentesre kikeverjük. Ezután 1-2 órára a hűtőbe tesszük.
Majd felverem az 5 tojásfehérjét az 1 csipetnyi sóval jó kemény habbá, és azt is félreteszem. Kikeverem a tojássárgájákat a porcukorral, beleöntöm a kávét, vizet, diót, étolajat, simalisztet, kakaóport és a sütőport. Ezután óvatosan fakanállal hozzákeverem a tojáshabot.
Egy 35 x 27 cm-es tepsibe sütőpapírt teszek. Erre öntöm rá a diós masszát. Rászórom egyenletesen a fekete ribizlit.
Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütöm.
Ha kihűlt a piskóta, ráteszem egy tálcára. A hűtőből előveszem a csokoládés tejszínes krémet, és robotgéppel alaposan felverem. Ezután rákenem a piskóta tetejére. Egyenesre simítom, és megszórom csokoládé reszelékkel. Hűtőbe teszem.
Már 1 óra múlva szeletelhető.
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg finomliszt
12 dkg puha vaj
6 dkg porcukor
2 nagyobb tojás sárgája
1 kávéskanál sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
5-6 evőkanál tejföl
Töltelékhez:
14 dkg darált dió
6 dkg porcukor
fél citrom reszelt héja
1 csomag vaníliáscukor
2 tojásfehérje 1 csipet sóval habbá verve
Össszeállításhoz: sárgabaracklekvár ( körülbelül 6 evőkanál)
Tetejére: 1 felvert tojás 1 kávéskanálnyi tejjel megkeverve.
Elkészítése:
Először összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, olyan jól kinyújthatóra kell, hogy ne legyen kemény, és túl puha sem. Konyharuhával letakarva félretesszük, körülbelül 30 -40 percre, amíg a tölteléket elkészítjük.
A töltelékhez a tojásfehérjét felverjük a csipet sóval habbá, majd hozzáadjuk a ledarált diót, a kétféle cukort, citromhéjat.
Egy 36x22 cm-es tepsi oldalát vajjal kikenjük, az aljára pedig sütőpapírt helyezünk. Ezután a tésztából körülbelül 1 jó maroknyit félrerakok, a többit kisodrom téglalap alakúra, és a sütőpapírra helyezem. Megszúrkálom villával, majd lekenem sárgabaracklekvárral jó alaposan. ( köröülbelül 6 evőkanállal). A lekvárra rákenem az összekevert diós masszát. Erre ismét lekvárt kenek.
Végül a maradék tésztát is kisodrom, olyan hosszúra, mint a tepsi hossza, és a tészta rácsozóval megvágom. Utána óvatosan a lekvárra helyezem méretre igazítva.
Előmelegített sütőbe helyezem a tespit, és 15 percig sütöm180 fokon. Ekkor kiveszem, és lekenem a felvert tojás és tej keverékével, és még 3 percig sütöm.
Hidegen szeleteljük.
- ahogy én csináltam:
Hozzávalók a tésztához:
4 db tojás
25 dkg porcukor
20 dkg finomliszt
8 evőkanál víz
1 lapos mokkáskanál szódabikarbóna
A töltelékhez:
15 dkg darált keksz
15 dkg darált dió megpirítva
15 dkg porcukor
1 rumaroma
1 evőkanál kakaópor
2,5 dl kávé
1,5 dl vörösbor
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál apróra vágott kandírozott, vagy aszal gyümölcs
1 kanál sárgabarack íz a masszába és 3 kanál a tészta tetejére
A tetejére:
10 dkg étcsokoládés tortabevonó
1 evőkanál étolaj
fehér dekor cukor ( lehet helyette 5 dkg fehér csokoládé olvasztva )
Elkészítés:
A 4 tojásfehérjét pici sóval jó keményre felverjük, félretesszük. Utána a többi hozzávalót is alaposan összekeverjük robotgéppel. Végül fakanállal hozzákeverjük óvatosan a fehérjehabot is. A masszát sütőpapírral bélelt 35x30 cm-es gáztepsibe öntjük.
Előmelegített sütőben 200 fokon 12 perc alatt megsütjük. ( Tűpróba! )
Ha kihűlt, kiborítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt. hagyjuk kihűlni.
A töltelékhez valókat jól összedolgozzuk, és hideg helyen pihentetjük legalább 3/4 órát.
A kisült és kihűlt tésztát kettévágjuk. Az egyik felét a 3 evőkanál sárgabaracklekvárral megkenjük. Ráhelyezzük a tészta másik felét. Arra rákenjük a már összeállt tölteléket, és hideg helyre tesszük pihenni körülbelül 1 órára.
Majd gőz felett megolvasztjuk a 10 dkg étcsokoládét, hozzáadjuk az 1 evőkanál étolajat, és langyosan ráöntjük a mázra. Ha picit száradt,éles késsel kijelöljük a donimó szeleteket, majd ráhelyezzük a fehér dekor cukorkákat. Hideg helyre tesszük.
Körülbelül 1 óra múlva már szeletelhető is.
Hozzávalók:
1 tojás
1 csipetnyi só
2 dl tejföl
3 evőkanál porcukor
1/2 csomag (6 gr) sütőpor
1 evőkanál rum
25 dkg liszt
sütéshez: olaj
tálaláshoz: fahéjas porcukor, vagy lekvár
A tojást a cukorral, majd a tejföllel elkeverjük, beletesszük a sót, hozzáadjuk a rumot, végül a sütőporos liszttel összegyúrjuk. Ha túl lágy lenne, még adhatunk hozzá lisztet, a lényeg, hogy ne ragadjon a kezünkhöz, és könnyen tudjuk nyújtani. Majd a tésztát nyújtsuk ki körülbelül fél cm vastagra, és szaggassuk a kívánt méretre, a meglévő formákkal.
Ezután forró olajban sütjük, először fedő alatt, majd, ha megfordítottuk a fánkokat, már nem kell a fedő!
Tálalhatjuk fahéjas porcukorral meghintve, vagy ízlés szerinti lekvárral.
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
1 tojás
1/2 csomag sütőpor ( 6 g)
1 kis doboz (150 g) kefir, vagy joghurt
1 evőkanál kristálycukor
Elkészítés:
A hozzávalókat robotgéppel alaposan összekeverjük. Galuskaszerű tésztát kell kapni. Ügyeljünk az állagára, mert, ha hígabb lesz a tészta, a közepe nehezen sül át!
Majd két evőkanál segítségével forró olajba szaggatjuk. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
Hozzávalók:
15 dkg kristálycukor
fél dl kávé
2 tojás
10 dkg finomliszt
5 dkg darált dió
1 kávéskanál szódabikarbóna
5 evőkanál folyékony lekvár ( én meggylekvárt tettem)
2 darab 25 dkg-os gesztenyepüré lereszelve
2 csomag étcsokoládés pudingpor
5 dkg cukor
1 liter tej
Elkészítése:
A kristálycukrot és a tojások sárgáját kikeverjük, hozzáadjuk a kávét, a lisztet, darált diót és a szódabikarbónát. Végül óvatosan fakanállal belekeverjük a tojásfehérjékből felvert habot. Egy 30x22 cm-es tepsit kikenek vajjal, kicsit megszórom liszttel, és beleöntöm a masszát.
Előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Tűpróba!
Ha megsült a piskóta kivesszük a sütőből. Az oldalát körbe késsel megvágjuk, hogy majd jól szeletelhető legyen. Ha már langyos a tészta, lekenjük a tetejét az 5 evőkanál lekvárral. Ráreszeljük a gesztenyemasszát. Végül a közben megfőzött 1 liter tejjel és 5 dkg cukorral készült étcsokoládés pudingot még melegen ráöntjük.
Hagyjuk kihűlni langyosra, és utána lehet tenni a hűtőbe.
Pár óra múlva már szépen szeletelhető!
- ahogy én csináltam:
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor
10 dkg kristálycukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 egész tojás
25 dkg puha margarin
1 dl tej
Krémhez:
1 liter tej
3 csomag vaníliás pudingpor
15 dkg kristálycukor
3 csomag vaníliás cukor
450 gr tejföl
Tetejére:
porcukor vagy csoki máz
Elkészítése:
Az 1 liter tejben megfőzzük a pudingport a cukorral és a vaníliás cukorral. A tűzről levéve még melegen belekeverjük a tejfölt. Félretesszük.
Amíg hűl a krém, a tésztát összeállítjuk:
A lisztet, kakaóport, cukrot és a szódabikarbónát összekeverjük majd hozzáadjuk a margarint, a tojást és a tejet. Jól összedolgozzuk, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Majd ezután a kapott tésztát ketté vesszük.
A tészta egyik felét 30x35 cm-es tepsi méretűre nyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
Ráöntjük a nyers tésztára a langyosra kihűlt tejföllel összekevert pudingot. Arra ráhelyezzük a másik kinyújtott nyers tésztát, és tűvel megszurkáljuk a tetejét.
Előmelegített sütőben 170 fokon 20 perc alatt megsütjük. Ekkor a pudingos krém még lágy, de miután kihűl, tökéletesen megkeményedik.
Teljes kihűlés után szeletelhető. Porcukorral megszórva, vagy csoki mázzal leöntve is tálalhatjuk.
Hozzávalók:
2 nagy pohár tejföl (körülbelül összsen: 900 g),
6 lapos evőkanál kristálycukor,
3 csomag vaníliás cukor,
1 kávéskanál rumaroma,
1 nagy csomag babapiskóta,
2 dl tej
2 evőkanál capuccinópor
Tetejére: kakaópor.
Elkészítése:
Egy tálban a tejben elkeverjük a capuccinóport.
A tejfölt, cukrot, vaníliáscukrot és a rumaromát összekeverjük egy másik tálban.
Ezután egy jénai tál alját megkenjük egy kis tejfölös masszával, majd megrakjuk a capuccinós tejben megmártózott babapiskótával. Erre tejfölös masszát kenünk, majd ismét mártogatott babapiskótát rakunk rá. A tetejére a maradék tejfölös masszát kenjük. Végül meghintjük a kakaóporral, és mehet a hűtőbe.
Legjobb egy éjszakára a hűtőben tárolni, utána fogyasztható.
1 dl vízben megfőzünk 50 dkg kristálycukrot (körülbelül 2-3 perc alatt olvad el a cukor). Majd hozzáadunk 10 dkg kakaóport, kicsit még kevergetjük a gázon. Ezután a tűzről levéve belekeverünk 10 dkg vajat, 40 dkg tejport.
A belsejébe tehetünk kókuszreszeléket, és 1-2 evőkanálnyi darabolt diót is. De lehet akár ízlés szerint mazsolát is keverni bele.
Ezután vizezett tepsibe, vagy valamilyen lapítóra öntjük ki.
Fél nap alatt keményedik kellőképpen meg. Utána szépen szelhető.
- ahogy én csinálom:
Hozzávalók:
- a tésztához:
30 dkg finomliszt
15 dkg puha margarin
2 tojás sárgája
1 dl tej
3 dkg porcukor
1 csipetnyi só
2 dkg élesztő
Töltelékhez:
20 dkg darált dió
20 dkg porcukor
3 dkg kakaópor
3 db tojásfehérje habbá verve 1 csipet sóval
Tetejére: 1 tojás sárgája és 1 kávéskanál tej keveréke
Locsoláshoz sütés vége előtt 5 perccel: 1 dl langyos vaníliás tej
Elkészítése: A tészta hozzávalóit beteszem sorban a kenyérsütő gépbe. Beindítom a gyors programot, és 20 perc múlva kikapcsolom, amikor leáll a gép a dagasztással. Hagyom benne a tésztát kelni majdnem addig, míg a gép tetejére felér, kb. 50 percig.
Majd kiveszem a tésztát, gyúródeszkán téglalap alakúra jó vékonyra kisodrom. Kettévágom, és megkenem a jól kikevert kakaós-diós töltelékkel.
Feltekerem mindkét rudat, és mindegyiket 14 darab 2 cm-es széles téglalap formára vágom. Ezután egy 37 x 35 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelek. A tésztákat belerakom a tepsibe, a közepén pedig az ujjammal lenyomom a tésztát.
Erre azért van szükség, mert a töltelék akkor sütés közben befele folyik, nem kifele! ... Bár a dió miatt nem olyan folyékony a töltelék.
Utána lekenem 1 tojás sárgája és kevés tej keverékével.
Ezután berakom a hideg sütőbe. Majd bekapcsolom a sütőt 170 fokra, és légkeveréssel sütöm 20 percig. Ekkor az 1dl langyos, vaníliacukros tejjel még meglocsolom, és 5 percig sütöm tovább.
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg finomliszt |
Kakaós töltelékhez:
6 dl tej
2 X 15 dkg simára kevert baracklekvár |
Csoki mázhoz:
10 dkg étcsokoládé
|
Tésztalapok locsolásához az összeállításkor: körülbelül 1dl rumos tej. |
Elkészítés:
A tésztához a lisztet a szódabikarbónával és a szalalkálival alaposan összekeverjük, és a többi hozzávalóival összegyúrjuk. 4 cipót készítünk, lisztezett deszkán egyenként vékonyra kisodorjuk.
A 30x35 cm-es tepsit vajjal kikenjük, és a tésztalapokat egyenként 180 °C-os előmelegített sütőben 6 perc alatt kisütjük. Még forrón, egy határozott mozdulattan kifordítjuk a tepsiből a megsült lapot egy tiszta konyharuhára hűlni.
Elkészítjük a tölteléket:
A forró tejben felolvasztjuk a vajat, a cukrokat, a kakaóport, és a darált keksszel simára keverjük. Ha túl sűrű, körülbelül még 1 dl tejjel lazítjuk. Félrerakjuk, hagyjuk langyosra hűlni.
Az első tésztalapot megkenjük baracklekvárral, majd a második tésztalappal lefedjük, rumos tejjel meglocsoljuk, ezután a kakaós tölteléket elterítjük rajta, a harmadik lapot rárakjuk, ismét megkenjük rumos tejjel, majd baracklekvárral lekenjük. Ezután a negyedik tésztalappal befedjük.
A csoki mázhoz az étcsokoládét apróra törve gőz felett a vajjal és a tejszínnel simára keverjük, és a sütemény tetejét egyenletesen bevonjuk, majd hideg helyre tesszük.
2-3 óra múlva már felvágható, de másnap szebben szeletelhető.
Hozzávalók a piskótához:
5 tojás
25 dkg porcukor
1,5 dl cappuccino
1 dl étolaj
15 dkg darált dió
20 dkg finomliszt
5 dkg rétesliszt
6 g sütőpor
6 g szódabikarbóna
1 csipetnyi só
Krémhez:
1 liter tej
5 dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás pudingpor
5 dl hulala (növényi tejszín)
2 evőkanál őrölt kávépor
10 g étkezési zselatin
1 dl víz
Tetejére: tejcsokoládé reszelék
Elkészítése: A tojásfehérjét a csipetnyi sóval keményre verem. A piskóta többi hozzávalóit robotgéppel jól összekeverem. Végül fakanállal óvatosan a felvert tojásfehérje habot belekeverem.
Egy 36x 27 cm-es tepsi aljába sütőpapírt teszek, az oldalát kikenem margarinnal. Majd beleöntöm a masszát.
Előmelegített sütőben 200 fokon 23 perc alatt megsütöm. (Tűpróba! )
Közben elkészítem a krémet: A tejben a pudingport a kristálycukorral együtt sűrűre főzöm, majd állandóan keverve lehűtöm. Felverem a hulalát jó keményre, óvatosan hozzákeverem a krémhez, beleöntöm az őrölt kávét, és az 1dl langyos vízben feloldott zselatint. Mindezt óvatosan összekeverem fakanállal.
A piskótáról leszedem a sütőpapírt, visszateszem a tepsibe, és ráöntöm a krémet, majd elsimítom a tetejét egyenesre. Végül megszórom a csokoládé reszelékkel.
2-3 óra múlva már vágható, de legjobb másnap szeletelni!
Hozzávalók:
6 dl kaukázusi kefir
1,5 dl tejszín
25 gr étkezési zselatin
10 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
20 dkg kimagozott meggy 2 evőkanál cukorral bekeverve
Elkészítése:
A kimagozott meggyet a cukorral bekeverve félretesszük.
Majd a kefirhez hozzáöntjük a tejszínt, és egy kis lábosban a zselatinnal felfőzzük. Közben hozzáöntjük a cukrozott meggyről is a kicsöpögött, leszűrt levet. Hideg vízbe tesszük hűlni. Ha langyos, akkor belekeverjük a vaníliás cukrot és a porcukrot is. Jól kikeverjük.
Egy kuglóf formát hideg vízzel kiöblítünk, és beleöntjük a langyos masszát. Amikor már kezd picit összeállni, a meggyet is beleszórjuk.
Legalább 3 órára a hűtőbe tesszük, hogy jól összeálljon. Utána már szeletelhető is!
Hozzávalók:
körülbelül 60 darab négyzet alakú háztartási keksz
2 nagy pohár tejföl
6 lapos evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg felolvasztott étcsokoládé
1 marék fekete ribizli ( vagy egyéb gyümölcs)
csoki mázhoz:
4 evőkanál kakaópor
4 evőkanál cukor
6 evőkanál víz
1 evőkanálnyi vaj beleolvasztva
Elkészítése:
A tejfölt jól kikeverjük a kétféle cukorral. Majd óvatosan fakanállal belekeverjük a felolvasztott étcsokoládét.
Egy 20x15 cm-es jénai tál alját kirakjuk keksszel, majd ráöntjük a tejfölös krém felét. Arra megint egy réteg kekszet rakunk, majd ráöntjük a maradék krémet.
Arra rászórjuk a gyümölcsöt. Erre pedig ismét kekszet teszünk. A tetejére csoki mázat öntünk.
Ezután pár órára a hűtőbe tesszük, hogy a keksz jól meg tudjon puhulni.
Hozzávalók:
50 dkg darált háztartási keksz,
10 dkg rizsmedál összetörve, vagy jó erős darálóval porrá darálva,
20 dkg darált dió,
15 dkg porcukor,
3 dkg kakaópor,
1 dl kávé,
4 evőkanál rum,
3 dl tej,
Krém:
5 dkg vaj,
6 dkg porcukor,
1 csomag vaníliás cukor.
Mindezt alaposan összekeverjük. Majd 1,5 dl tejben fél csomag étcsokoládés pudingport sűrűre főzünk, és ha már langyosra kihűlt, összekeverjük a vajas krémmel.
Elkészítése:
A hozzávalókat összegyúrjuk. Ha kicsit száraznak tűnik, még tehetünk hozzá 1-2 evőkanál tejet. Majd zsírpapíron (vagy nagy nylonon) kisodorjuk 1-2 mm-esre. Erre rákenjük a krémet, majd szembe feltekerjük, tálcára helyezzük, és hideg helyre tesszük.
1 óra múlva már szépen szeletelhető! Tejszínhabbal, de így magában is finom.
Hozzávalók:
35 dkg finomliszt
3 tojás
30 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
30 dkg túró
1 csipetnyi só
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál sütőpor
20 dkg meggy
Elkészítése:
A tojásokat a 2 féle cukorral jól kikeverjük robotgéppel. Majd belekeverjük a túrót is. Hozzáadjuk a csipetnyi sót a lisztet, szódabikarbónát és a sütőport.
Egy 30x22 cm-es tepsit kikenünk margarinnal, és megszórjuk, kevés liszttel. Ezután belemerjük a masszát, és simára kiigazítjuk a tetejét. Utána egyenletesen rászórjuk a meggyet.
Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük. Ekkor sütőpapírt teszünk rá, és még 10 percig sütjük. Kivesszük, és hagyjuk hűlni a tepsiben legalább 30 percig.
Utána már szeletelhető.
Hozzávalók:
15 dkg puha vaj (vagy margarin)
15 dkg kristálycukor
3 egész tojás
5 dkg kókuszreszelék
15 dkg finomliszt
1 lapos kávéskanál szódabikarbóna
1 dl tej
40 dkg magozott, lehámozott szeletelt sárgabarack
Elkészítése:
A hozzávalókat robotgéppel alaposan összekeverem a barack kivételével. Majd alaposan kikenünk egy 26 cm-es tortaformát vajjal, megszórjuk 2 evőkanál zsemlemorzsával. Ezután ráöntjük az összekevert masszát, egyenesre simítjuk. Utána pedig ráhelyezzük a felszeletelt barackokat. Megszórjuk 1-2 evőkanál cukorral, és szeletelt mandulával.
Előmelegített sütőben 190 fokon 35 percig sütjük. Ekkor papírt teszünk rá, és még 5 percig sütjük.
Hidegen szeletelhető!
Hozzávalók:
25 dkg előfőzött rizs
6 dkg vízben áztatott mazsola
6 dkg kókuszreszelék
5 evőkanál méz
6 dl tej
4 egész tojás + 2 tojásfehérje
Körülbelül 10 dkg ringlószilva, vagy savanykás gyümölcs kockára vágva
26 cm-es tortaforma kikenéséhez vaj
Elkészítése:
A szokásos módon egy csipetnyi sóval vízben megfőzzük az előfözött rizst. Majd beleöntjük egy nagyobb edénybe, hozzáadjuk a vízből lecsepegtetett mazsolát, kókuszreszeléket, mézet, és a 6 dl tejet. Főzzük sűrűre, és hagyjuk kihűlni.
Ezután adjuk hozzá a szétválasztott tojások sárgáját, a felkockázott gyümölcsöt, majd óvatosan fakanállal keverjük bele a kemény habbá vert tojások fehérjéjét.
Simítsuk a masszát egy 26 cm-es tortaformába, aminek az aljára sütőpapírt tettünk, és vajjal kikentük az oldalát előzőleg.
Előmelegített sütőben 170 fokon 45 percig sütjük. Én az utolsó 5 percre a tetejére tettem sütőpapírt. Akkor jó, ha a pite állaga kissé még krémes!
Hagyjuk kihűlni. Majd kókuszreszelékkel, gyümölcsökkel ízlés szerint díszíthetjük.
Én csokoládé pudinggal tálaltam.
Hozzávalók:
12,5 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé (60-75%)
12,5 dkg vaj
2 egész tojás
15 dkg kristálycukor
1 evőkanál vaníliás cukor
7,5 dkg finomliszt
1 csipet só
12,5 dkg Philadelphia krémsajt
Elkészítése:
Gőz felett addig olvasztjuk az étcsokoládét a vajjal, amíg szép sima lesz. A tojásokat a vaníliás cukorral és a cukorral habosra keverjük, majd óvatosan beleöntjük az olvasztott csokoládét, közben folyamatosan keverjük. Amikor már jó sima, hozzáadjuk a lisztet és a sót is.
Kivajazunk és lisztezünk egy 25x18-as tepsit, beleöntjük a massza felét majd rávagdossuk a krémsajtot, utána befedjük a tészta másik felével.
Előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, a belsejének lágynak kell lennie.
Kihűlve szeletelhető!
Kukoricadarás-túrógombóc
/nosalty.hu után
Hozzávalók:
30 dkg kukoricadara
4,5 dl víz
2 dkg vaj
1 csipet só
25 dkg túró
8 evőkanál zsemlemorzsa
3 evőkanál étolaj
Elkészítése:
Egy jénai tálba beleöntjük a kukoricadarát, a vizet, a vajat és a sót, mindezt jól összekeverjük, majd folpackkal letakarva, amin néhány lyukat szúrunk betesszük a mikrohullámú sütőbe, és a legmagasabb sütési fokon 15 perc alatt puhára főzzük. Amikor langyosra kihűlt, belekeverjük a túrót is.
Egy lábosban felforrósítjuk az olajat, beleszórjuk a zsemlemorzsát, és állandó keverés mellett megpirítjuk.
Ebbe forgatjuk bele a vizes kézzel formált kisebb gombócokat.
Tálaláskor ízlés szerint szórhatjuk cukorral, fahéjjal, öntetekkel, vagy pudinggal.
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
6 dkg kristálycukor
1 egész tojás +2 tojás sárgája
2,5 dkg élesztő
3 dl langyos tej
1 csipetnyi só
6 dkg puha vaj
Tölteléknek:kemény szilvalekvár
Tetejére:
1 felvert tojás.
Elkészítése:
A hozzávalókat a vaj kivételével berakom a kenyérsütő gépbe. Az élesztőre öntöm a cukrot, arra a tejet, és ha már feljön, beindítom a gépet. Amikor már jól összeáll a tészta, a vajat is hozzáadom. Mikor leáll a gép, hagyom kelni a tésztát benne addig, amíg a tetejéig majdnem felér.
Kiveszem a tésztát, majd sodródeszkán kinyújtom körülbelül 1 cm-es vastagságúra. Ezután 8-10 cm-es négyzetekre vágom fel, teszek bele egy-egy kávéskanállal szilvalekvárt, majd feltekerem. Egy 37x 35 cm-es tepsit alaposan kikenek vajjal, belehelyezem a feltekert tésztákat. Letakarom konyharuhával, és hagyom még 30 percig kelni. Ezután, ha szépen megkeltek a bukták, egy felvert tojással lekenem.
Előmelegített sütőben 180 fokon 20-22 percig sütöm.
A sütőből kivéve rögtön kiborítom a deszkára, hogy langyosra kihűljön. Utána már szépen szét lehet szedni a buktákat, és tálra teszem.
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt,
10 dkg porcukor,
20 dkg vaj vagy margarin,
reszelt citromhéj
fél csomag sütőpor ( 6 gr)
Elkészítése:
A porcukrot a vajjal, vagy margarinnal habosra keverjük, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Utána 10 percre a hűtőbe tesszük.
Majd a tésztából beletöltünk a kinyomó csőbe. A kiválasztott formával a végét lezárjuk.
A tepsibe nem kell sütőpapír, sőt kivajazni sem kell! Legyen hideg, amikor rászorítjuk a kinyomót. Majd 1, vagy 2 nyomással érezzük, hogy a tészta elérte a tepsit, akkor elengedjük, és felemeljük a kinyomót. Ha jó állagú a tészta, akkor ott kell maradnia a tepsiben a kinyomott tészta formának.
Fele tésztába gyúrtam bele egy lapos evőkanál kakaóport is. Fontos, hogy ha melegszik a tészta, akkor közben egy kicsit be kell tenni a hűtőbe, úgy utána könnyebb dolgozni vele!
Előmelegített sütőben 170 fokon 10 percig sütjük. Puhának, tűnik amikor kivesszük a sütőből, de utána még keményedik!
Én azt tapasztaltam, hogy melegen könnyebb kiszedni a tepsiből, picit a késsel alásegítve. Amikor kihűlt lehet párosítani, lekvárral, nutellával, vagy csokoládéval összeragasztani:
Megjegyzés: Sajnos a kapott használati utasítást nem olvastam el, csak most évekkel később. Pedig ott le van írva pontosan hogyan kell használni. De találtam róla egy videót is: Linzer kinyomó!
Ha kakaós színnel és ízzel is akarjuk kombinálni a tésztát, akkor felezzük el. Egyik feléhez tegyünk 1 evőkanál kakaóport, és egy kevés vajat, hogy az állaga körülbelül olyan legyen, mint a fehér tésztáé, hogy könnyű legyen vele dolgozni!
Linzer2.
/ a kinyomóhoz mellékelt recept alapján
Hozzávalók:
20 dkg vaj, (vagy margarin)
8 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor ( 20 gr)
1 db tojás
35 dkg finomliszt
1 kávéskanál sütőpor
fél citrom leve
Elkészítése:
A vajat a 2 féle cukorral jó habosra kikeverjük, majd hozzákeverjük a tojást is. Ezután beletesszük a lisztet és a sütőport, és a citrom levét is, és jól összedolgozzuk. Ezután 10 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
Majd a tésztakinyomót megtöltjük vele, és tetszőleges formákat nyomunk a száraz tepsire, a fenti linzer recept szerint járunk el! ( A fele tésztába 1 kávéskanál kakaóport is hozzágyúrhatunk.)
Előmelegített sütőben ezt is 170 fokon 10 percig sütjük. Amikor kivesszük a sütőből, késsel mindegyiket megmozdítjuk a tepsiben, és hagyjuk még benne, keményedni fog!
Az alábbi csokoládé krémmel összeragasztjuk:
5 dkg vaj,
6 dkg porcukor,
1 csomag vaníliás cukor.
Mindezt alaposan összekeverjük. Majd 2,5 dl tejben 1 csomag étcsokoládés pudingport sűrűre főzünk, amibe 1 púpos evőkanál holland kakaóport is belekeverünk főzés közben és ha már langyosra kihűlt, összekeverjük a vajas krémmel, majd belekeverünk 2 evőkanál mogyoró ízű nutella krémet, és 1 evőkanál rumaromát.
Megjegyzés:
Ha kakaós színnel és ízzel is akarjuk kombinálni a tésztát, akkor felezzük el. Egyik feléhez tegyünk 1 evőkanál kakaóport, és egy kevés vajat, hogy az állaga körülbelül olyan legyen, mint a fehér tésztáé, hogy könnyű legyen vele dolgozni!
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg finomliszt
15 dkg puha vaj
4 tojás sárgája
5 dkg kristálycukor
1 lapos evőkanál tejföl
Töltelékhez:
20 dkg darált dió
20 dkg kristálycukor
4 tojás fehérje 1 csipet sóval habbá verve
3 evőkanál sárgabaracklekvár
Tetejére: csoki darabkák
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Majd lisztezett deszkán téglalap alakúra kisodorjuk, és belehelyezzük egy kivajazott 30 x 22 cm-es tepsibe.
Ezután lekenjük a lekvárral a tésztát. Majd az alaposan összekevert cukor és dió keverékéhez óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjehabot, ráöntjük a lekvárra, és elsimítjuk. A tetejére csoki darabkákat szórunk.
Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük. Tűpróba!
Kihűlve szeleteljük.
Hozzávalók:
20 dkg darált háztartási keksz,
10 dkg darált dió,
5 dkg kókuszreszelék
5 dkg porcukor,
1,5 dkg kakaópor,
1 dl kávé,
fél rumaroma,
1 dl tej,
Elkészítése:
A hozzávalókat összegyúrjuk. Majd körülbelül dió nagyságú golyókat formálunk, aminek a közepébe 1-1 m&m's csoki cukorkát teszünk. Majd kókuszreszelékbe alaposan beleforgatjuk a kezünkkel, hogy a kókusz ne potyogjon le róla, hideg helyre tesszük.
Hozzávalók a piskótához:
6 tojás sárgája
6 dkg porcukor
1 dl étolaj
6 dkg finomliszt
fél csomag ( 6 g sütőpor)
2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál darált dió
3 evőkanál víz
6 tojásfehérjéből 1 csipetnyi sóval felvert hab
Krémhez:
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
5 dl tej
2 csomag vaníliás pudingpor
12. dkg darált dió
2 evőkanál kakaópor
1-2 ostyalap
Elkészítése:
A tojások sárgáját a porcukorral jó alaposan kikeverjük robotgéppel, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és belekeverjük. Végül az egy csipetnyi sóval felvert 6 tojásfehérje habját fakanállal óvatosan a masszába keverjük.
Egy 30-22 cm-es tepsi alját kivajazzuk, sütőpapírral kibéleljük, és beleöntjük a masszát.
Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük. (Tűpróba!)
Sütés után hagyjuk kicsit kihűlni, majd fordítsuk ki a tepsiből, és szedjük le az aljáról a sütőpapírt.
Közben megcsináljuk a krémet: A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd félretesszük. A 0,5 dl tejben a 2 csomag vaníliás pudingport sűrűre főzzük, és hagyjuk langyosra hűlni... Amikor kihűlt, összekeverjük a margarinos krémmel, és alaposan összekeverjük.
Ezt a krémet elfelezzük. Az első felébe belekeverünk 12 dkg darált diót. A másik felébe pedig 2 evőkanál kakaóport.
Összeállítása: Alulra kerül a kakaós piskóta. Erre rákenjük a diós krémet, amit beborítunk ostyalappal. Az ostyalapokra 3 evőkanál tejben elkevert 3 evőkanál rumot locsolunk. Arra rákenjük a kakaós krémet, és elsimítjuk. Végül megszórjuk darált dióval.
Másnap szeletelhető!
Hozzávalók a tésztához:
15 dkg darált zabpehely
3 dl tej
4 db tojás
10 ml szódavíz
Olaj a sütéshez
Mákkrémhez:
20 dkg darált mák
10 dkg kristálycukor
4 evőkanál kókuszreszelék
3 dl tej
fél citrom leve
Elkészítése:
A finomra darált zabpelyhet robotgéppel simára keverjük a tejjel, a tojásokkal, és a szódavízzel.
Ezután kenjük ki olajjal a serpenyőt, és süssük ki benne a szokásos módon a palacsintákat. Ebből 8-10 db lesz.
A tészta kikeverésénél ne lepődjünk meg, hogy hígnak tűnik az állaga, később sűrűsödik, és pótolhatjuk kevés vízzel.
A mákkrémhez egy lábasban keverjük össze a darált mákot a cukorral és a kókuszreszelékkel. Öntsük fel a tejjel, majd adjuk hozzá a citromlevet is. Majd lassú lángon kevergetve sűrűre főzzük.
Ezután a krémet simítsuk a palacsintákra, majd hajtsuk mindet háromszög alakúra.
Hozzávalók:
4 db egész tojás + 2 tojásfehérje
10 dkg darált mák
10 dkg darált dió
17 dkg kristálycukor
12 dkg olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja és leve
1 alma lereszelve
3 púpos evőkanál finomliszt
1 evőkanál tönkölyliszt
2 evőkanál zabpehely
1 marék mazsola
1 marék meggy
1 kávéskanál szódabikarbóna
Elkészítése:
Először a 6 tojásfehérjét egy csipetnyi sóval felverjük habbá, félretesszük. Majd a többi hozzávalót is jól összekeverjük robotgéppel a meggy kivételével. Végül fakanaállal a tojásfehérje habot is belkeverjük a masszába.
Egy 30x22 cm-es tepsi oldalát vajjal kikenjük, az aljára sütőpapírt teszünk, és beleöntjük a masszát. A tetejére elosztva beleszórjuk a meggyet is.
Előmelegített sütőben, 180 fokon 30-35 percig sütjük. Tűpróba! Az utolsó 5 percre sütőpapírt teszünk a tetejére.
Ha megsült, hagyjuk kihűlni. Ezután a tetejére ráöntünk egy csokoládés pudingot, amit 5 dl tejjel főztünk.
Hidegen szeletelhető!
A csokoládé puding helyett vaníliás pudinggal is kipróbáltam.
Megjegyzés: Az összegyűlt tojásfehérje felhasználásához ajánlott ez a recept!
-ahogy én csináltam:
Hozzávalók a tésztához:
10 dkg margarin,
20 dkg finomliszt,
8 dkg kristálycukor,
1 csomag sütőpor, ( 12 g)
1 tojás.
Töltelékhez:
2 csomag vaníliás pudingpor,
5 dl tej,
5 lapos evőkanál kristálycukor,
4 dl tejföl,
2 tojás,
Töltelékre: körülbelül 30 dkg kimagozott friss meggy
Tetejére:
6 dl víz a meggy levével
2 csomag piros tortazselé (12 g/zacskó)
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd körülbelül fél órára félrerakjuk pihenni.
Közben elkészítjük a tölteléket. A tejben megfőzzük pudingport a cukorral, még forrón beletesszük a tejfölben összekevert a 2 tojást.
A tésztát lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk, majd belehelyezzük a margarinnal kikent 30x35 cm-es tepsibe. Utána rátesszük a tölteléket, majd arra a meggyszemeket.
Előmelegített sütőben 200 fokon 35 perc alatt megsütjük.
Ha kisült elkészítjük a tetejére a piros tortazselét.
Egy óra múlva körülbelül szépen szeletelhető!
Hozzávalók:
11 dkg méz,
3 dkg vaj,
25 dkg finomliszt,
5 dkg porcukor,
12,5 gr szódabikarbóna,
1 citrom lereszelt héja,
1 mokkáskanál őrölt fahéj,
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg,
1 db nagy tojás.
Elkészítése:
A mézet és a vajat mikróba tesszük, hogy a vaj is elolvadjon, közben párszor megkeverjük. Kivesszük, és belerakjuk a többi hozzávalót is, folyamatosan keverve fakanállal. Ha nem állna össze rendesen, egy evőkanál langyos vizet adhatunk bele. Eztán beletesszük az összeállt tésztát egy kelesztő tálba, a tetejét is rátesszük, és mehet a hideg spájzba. Másnap (vagy harmadnap is lehet) elővesszük, és jó lisztes gyúródeszkán körülbelül 2-3 mm-esre kiszaggatjuk kis formákkal.
Sütőpapírral kibélelt gáztepsi méretű tepsibe rakjuk a kiszaggatott tésztákat, köztük legyen hézag, mert nőnek!
Sütés: Előmelegített sütőben 150 fokon körülbelül 6 percig süssük. Ekkor még puha a tészta, de a színe már szép. Kivesszük a sütőből, és hagyjuk a tepsiben kihűlni a tésztákat.
Megjegyzés: Tovább nem szabad sütni, mert a méz miatt akkor a tészta megkeményedik.... Ha kivesszük a sütőből még puhának tűnik, de még utólag is keményedik kicsit!
A díszítést egy kevés olajba megolvasztott fehér, illetve étcsokoládéval készítem.
Akinek még van kedve az alábbi módon kidíszítheti:
Csoki máz: 10 dkg tortabevonó étcsokoládét gőz felett felolvasztok, 4 dkg vajat hozzákeverek, majd 0,5 dl tejszínt is beleöntök, és keverem egy picit együtt.
Fehér máz: 1 tojás fehérje, 15 dkg szitált porcukor, és fél teáskanál citromlét jó alaposan felverünk robotgéppel.
Hozzávalók a tésztához :
15 dkg porcukor
2 tojás
2 evőkanál méz
1 kávéskanál szódabikarbóna
5 dkg vaj
40 dkg finomliszt
Krémhez:
8 dl tej
1 csomag Dr. Oetker- Házi krémes krémpor ( 230 g)
1 csomag vanília cukor
25 dkg vaj
15 dkg porcukor
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit -a liszten kívül- gőz fölött keverjük körülbelül 5 percig, majd a a tűzről levéve a lisztet fakanállal hozzákeverjük. Átgyúrjuk, és 4 részre osztjuk. Majd 34x30 cm-esre kisodorjuk a lapokat. A gáztepsi hátolalát lisztezzük és azon sütjük, előmelegített sütőben 200 fokon körülbelül 4-5 percig.
A krémnek először a megpuhított vajat és a porcukort alaposan kikeverjük. Majd hozzákeverjük a krémes krémet, amit a zacskón leírtak szerint elkészítettünk.
Összeállítás:
Alulra lapot teszünk, rá krémet, arra 2. lapot , arra sárgabaracklevárt kenünk. Arra jön a 3. lap, amire krémet teszünk, ráhelyezzük a 4 lapot, amit szintén lekenünk de már vékonyan a maradék krémmel.
Elkészítjük a csokoládé mázat:
20 dkg tortabevonó étcsokoládét gőz felett felolvasztunk, 8 dkg vajat hozzákeverünk, majd 1 dl tejszínt is beleöntünk, és keverjük egy picit együtt. Langyosan kell a krém, vagy bármely sütemény tetejére önteni. Elsimítjuk, és hagyjuk száradni.
Már pár óra múlva is lehet szeletelni, de ha hűtőbe tesszük, másnap könnyebb. Meleg vízbe mártott késsel könnyen szelhető, nem reped!
A kész sütit állni hagyjuk egy pár órát, hogy egy kicsit puhuljon, akkor könnyebb szeletelni. Én este készítettem, és másnap reggel szeleteltem, így tökéletes!.
Hozzávalók:
50 dkg darált háztartási keksz,
15 dkg darált dió,
7 dkg porcukor, vagy 5 db összetört édeske
4 dkg kakaópor,
1 dl kávé,
3 evőkanál rum, ( vagy 1 rumaroma )
1 dl tej,
6 evőkanál lekvár ( én most sárgabarackkal csináltam, de szilva is jó. stb.)
Krémje:
10 dkg vaj (vagy margarin),
8 dkg porcukor, vagy 4 db összetört édeske
1 csomag vaníliás cukor,
4 dkg mogyoró ízű cappuccino por
(Mindezt jól kikeverni!)
Közben Főztem, 1,5 dl tejben 2 evőkanál rétesliszttel krémszaporítót, és amikor kihűlt, összekevertem robotgéppel a vajas krémmel.
Elkészítése:
A hozzávalókat összegyúrjuk. Majd zsírpapíron (vagy nagy nylonon) kisodorjuk téglalap alakúra 1-2 mm-esre, majd rákenjük egyenletesen a következő krémet. Ezután feltekerjük, mint a bejglit, és hideg helyre tesszük folpack-kal letakarva, hogy ne száradjon ki.
Fél óra múlva már szépen szeletelhető is.
Hozzávalók:
1 csomag 8 lapos réteslap
étolaj
Töltelék: diós:
15 dkg darált dió
7 dkg kristálycukor
1 evőkanál vaníliás cukor
reszelt citromhéj
15 dkg meggy, cseresznye keveréke
10 dkg reszelt alma
1 mokkás kanál őrölt fahéj
mákos:
15 dkg darált mák
7 dkg kristálycukor
1 evőkanál vaníliás cukor
reszelt citromhéj
15 dkg meggy, cseresznye keveréke
10 dkg reszelt alma
Elkészítése:
Az első téglalapot ráhelyeztem egy megvizezett konyharuhára, majd olajjal lekenem. Ezután ráhelyezek egymás után még 3 lapot, természetesen mindegyiket megkenem olajjal. A negyedikre rászórom a cukrozott darált mákot, citromhéjat reszelek rá, és a felengedett meggy és cseresznyével is megszórom. Végül reszelt almát szórok rá. Utána a másik 4 tésztával ugyanezt teszem, csak mák helyett darált diót rakok bele, és kevés őrölt fahéjjal is megszórom. Feltekerem a nedves konyharuha segítségével, és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. A tetejét 4 dkg olvasztott vaj és 2 evőkanál étolaj keverékével kenem le. Előmelegített sütőben 200 fokon 25 percig sütöm akkor papírt teszek rá, és még 5 percig sütöm.
Ha csak túrós rétest szeretnénk csinálni, akkor a 8 lapot az alábbi töltelékkel töltjük meg:
50 dkg túró,
5 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál vaníliás cukor
2 tojás (a fehérje habként kell bele a végén)
1 citrom reszelt héja
1 jó nagy marék mazsola
A már megolajozott 4. lapra 2 evőkanál zsemlemorzsát elszórni, és ugyanúgy kell elkészíteni, mint ezelőtt írtam a mákost, vagy a dióst!
Ha meggyes-darás rétest csinálunk, akkor:
Hozzávalók:
1 csomag 8 lapos réteslap
45 dkg tejföl
50 dkg meggy (lehet keverve cseresznyével is)
8 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál vaníliás cukor
30 dkg búzadara
3 evőkanál étolaj
1 nagyobb alma héjával együtt lereszelve
1 citrom reszelt héja ( kevés reszelt narancshéj)
Elkészítése:
Ezt úgy kezdem, hogy egy megvizezett konyharuhára teszem rá a réteslapot. De most nem olajjal, hanem tejföllel nagyon vékonyan kenem le egymásra helyezve a lapokat. A 4.lapot miután lekentük a tejföllel, megszórjuk az előzőleg elkészített 30dkg búzadarának a felével, amit előzőleg a 3 evőkanál olajon kicsit megpirítunk, és kevés vízzel puhára párolunk. erre rászórjuk a meggy, cukor, vaníliás cukor, reszelt alma és citromhéj felét, majd feltekerjük, mint a bejglit. Ezután papírral kibélelt tepsibe helyezzük. A tetejét pedig alaposan lekenjük tejföllel. A másik 4 lappal ugyanezt végigcsináljuk.
Ezután előmelegített sütőben 200 fokon 25 perc alatt megsütjük.
Kihűlve szeleteljük.
Hozzávalók:
15 dkg. finomliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál. szódabikarbóna
1 mokkáskanál.só
20 dkg. vaj
20 dkg. cukor
1 mokkáskanál vanília aroma
1 db tojás
40 dkg. sült sütőtök
10 dkg. tört fehércsoki (én most étcsokival készítettem, mert jobban passzol hozzá!)
Elkészítése:
A sütőtököt puhára sütjük. Kihűtjük, majd villával összetörjük.
A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
Egy 30×22 cm-es tespsi oldalát vajjal kikenjük, az aljára sütőpapírt teszünk.
Egy jénai tálban a 20 dkg vajat kissé megpuhítjuk mikróban, majd jó krémesre keverjük a cukorral, vanília aromával, hozzáadjuk a tojást, és végül a sütőtököt is belekeverjük. Ezután beletesszük a sót, a szódabikarbónát, fahéjat, és végül kanalanként a 2 féle lisztet is belekeverjük. Utoljára a csokidarabokat is beleszórjuk a masszába, és önthetjük is a tepsibe a sütőpapírra.
Előmelegített sütőben 180 fokon 30 percig sütjük légkeverésen. Tűpróba!
Hozzávalók:
60 dkg darált háztartási keksz,
20 dkg darált dió,
15 dkg porcukor,
3 dkg kakaópor,
1 dl kávé,
3 evőkanál rum, ( vagy rumaroma )
3 dl tej,
Elkészítése:
A hozzávalókat összegyúrjuk. Majd zsírpapíron (vagy nagy nylonon) kisodorjuk 1-2 mm-esre, a krémet rákenjük, feltekerjük, mint a bejglit, és hideg helyre tesszük.
Krémje:
20 dkg vaj (vagy margarin),
24 dkg porcukor,
1 csomag vaníliás cukor,
1 evőkanál rumaroma.
20 dkg jó puhára sütött sütőtök.
(Mindezt jól kikeverni!)
Hozzávalók:
- a tésztához:
6 db tojás,
10 dkg porcukor,
4 dkg kakaópor,
1 mokkáskanál szódabikarbóna.
A tésztába nem kell liszt, mert attól kemény lenne, nem lehetne könnyen feltekerni!!!
- a krémhez:
10 dkg margarin,
8 dkg porcukor,
1 csomag vaníliás cukor,
10 dkg puhára sült sütőtök,
1-2 evőkanál rumaroma.
Elkészítése:
A 6 tojás sárgáját 10 dkg porcukorral, 4 dkg kakaóporral, 1 mokkáskanál szódabikarbónával jól kikeverjük, majd óvatosan összekeverjük a 6 tojásfehérjéből felvert habbal. Ezután gáztűzhely tepsijébe ( 37 x 35 cm-es) teszünk sütőpapírt, és jó alaposan kikenjük margarinnal! Majd ráöntjük a masszát, és kisimítjuk.
Előmelegített sütőben 180 fokon 8 percig sütjük. Utána kivesszük a tepsiből a papírral együtt, és hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a krémet: Kikeverjük a 10 dkg margarint a 8 dkg porcukorral, majd összekeverjük a 10 dkg puhára sült sütőtökkel, és ízlés szerint teszünk bele 1-2 evőkanálnyi rumaromát. Ezután a tésztára krémet rákenjük a krémet. Majd feltekerjük, közben a papírt alulról leszedjük. Körülbelül fél órára hideg helyre tesszük. Utána már szeletelhető is.
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt,
5 dkg vaj
1 tojás,
1 csipetnyi só
3 evőkanál tejföl,
1 kávéskanál porcukor,
6 gr szódabikarbóna
Töltelékhez:
50 dkg zsírszegény túró,
1,5 dl tejföl,
3 db tojás sárgája,
15 dkg porcukor,
2 dkg apró zabpehely,
1 citrom lereszelt héja,
1 mokkáskanál vanília aroma, vagy 1 evőkanál valníliás cukor
1 maroknyi mazsola
Elkészítése:
A mikróban kicsit megpuhított vajjal együtt a tészta hozzávalóit összegyúrom és félre teszem körülbelül 15 percre. Közben elkészítem a tölteléket, robotgéppel alaposan összekeverem.
Majd alaposan lisztezett gyútódeszkán a tészta felét jó vékonyra kisodrom téglalap alakúra, 30x22 cm-esre, mert ekkora tepsihez készítem. Aztán a kivajazott, kilisztezett tepsibe helyzetem. Ráterítettem a túrótölteléket, majd a másik tésztát is kinyújtom ugyanekkora méretűre, és ráhelyezem a töltelékre. Végül megszurkáltam villával a tészta tetejét, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon. A tetejét egy egész felvert tojással megkenem.
Előmelegített, 180 fokos sütőben 30 percig sütöm.
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
5+3 szem édesítő tabletta összetörve
1 csomag vaníliás cukor
2 lapos kávéskanál szódabikarbóna
2+3 db tojás
1 csipetnyi só
1 db nagyobb alma meghámozva, és nagylyukú reszelőn lereszelve
1 db nagyobb citrom leve és héja
8 dkg puha margarin
2 dl tejszín
1 marék aszalt gyümölcs apróra vágva
25 dkg túró
Elkészítése:
Egy tálban habosra keverjük a margarint, a 2 egész tojást, a kanállal összetört 5 db édeskét, vaníliás cukrot. Majd hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát, a lereszelt almát, a citrom levét és lereszelt héját, valamint a tejszínt.
Külön tálban habosra verjük a 3 tojás habját 1 csipetnyi sóval, és félretesszük. Majd kikeverjük alaposan a 3 tojás sárgáját az ugyancsak kanállal összetört 3 szem édeskével és a 25 dkg túróval. Ebbe óvatosan belekeverjük a tojáshabot. Végül belekeverjük az almás masszába.
A szilikon formát kikenjük margarinnal, és a fele masszát körbe belemerjük. Jól megszórjuk az apróra vágott aszalt gyümölccsel. Ezután a maradék masszát körbe rákanalazzuk.
Előmelegített sütőben 175 fokon 30 percig sütni. Ekkor sütőpapírral letakarjuk, és még 20 percig sütjük. (Tűpróba!)
Amikor kivesszük a sütőből, egyből kifordítjuk, és rácsra tesszük hűlni, hogy szellőzni tudjon.
Hozzávalók:
9 dkg puha margarin
4,5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás
1 csipetnyi só
15 dkg finomliszt
1 mokkáskanál szódabikarbóna
fél citrom reszelt héja
Töltelék:
10 dkg túró
3 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 db tojás
fél citrom reszelt héja
1 marék mazsola, és apróra vágott aszalt sárgabarack.
Elkészítése:
A margarint és a 2 féle cukrot habosra kikeverjük. Majd hozzáadjuk a tojást, a sót, a 15 dkg finomlisztet, az 1 mokkáskanál szódabikarbónát és a fél reszelt citrom héjat. Alaposan összegyúrjuk. Majd henger alakúra formáljuk. 12 egyenlő részt vágunk belőle. Ezután kör alakúra kisodorjuk, és belehelyezzük a szilikonos muffin formába.
Közben elkészítjük a tölteléket:
A 3 tojásfehérjét felverjük habnak, és félretesszük. A 3 tojás sárgáját jól kikeverjük a 2 féle cukorral, hozzáadjuk a túrót. Majd óvatosan belekeverjük a túrós masszába fakanállal a tojásfehérjehabot. Hozzáadjuk a reszelt citrom héjat, a mazsolát, és az aszalt gyümölcsöt.
Eztán kanállal belemerjük a muffin formába a tészta közepébe.
Előmelegített sütőbe rakjuk 180 fokra, és 15 percig sütjük.
Amikor kivesszük a sütőből, a szilikonos formából kiszedjük a kosarakat, mert abban nem tudna szellőzni, és megnedvesedne a tészta.
Hozzávalók:
10 dkg zabpehely
1 evőkaanál zabpehelyliszt
10 dkg kókuszreszelék
2 db nagyobb alma lereszelve héjával együtt
2 db tojás
1 lapos evőkanál őrölt fahéj
2,5 dl víz
fél marék vágott dió
Elkészítése:
A hozzávalókat alaposan összekeverjük. Majd egy 18x25 cm-es tepsi oldalát kikenjük vajjal, alulra pedig sütőpapírt teszünk. Ezután ráöntjük a masszát a papírra, elsimítjuk, és előmelegített sütőben 180 fokon légkeverssel 25 percig sütjük.
Ha kihűlt, a tepsiben a tetejére csokoládépudingot öntünk, amit elsimítunk, és csokidarával megszórhatunk. Szórhatunk még rá mandulaszeleteket is.
A csokoládépudingot egy csomag pudingporral 5dl tejben főzzük.
Hideg helyre tesszük, kihűlve szeletelhető.