Édes sütik 1.

Édes sütik 2.

Édes sütik 3.

Édes sütik 4.

 

Édes sütik 4.

 

 

 Almás-cseresznyés süti

 Almás-diós zabpelyhes

 Almás-diós

 Barna-fehér barackos kocka

 Diós-almás kocka nyírfacukorral

 Diós-almás liszt és cukor nélkül

 Diós szelet

 Gyümölcskenyér sok tojásfehérjével

 Kókuszos szelet

 Kókuszos szelet liszt és cukor nélkül

 Lekváros kalács

 Mákos-almás-kókuszos

 Márvány félhold

 Muruc

 Szilvás-zabpelyhes kevert

 Tejfölös pite

 Tízperces túrós

 Túrós-meggyes pite

 Túrós zabpelyhes süti

 Zabpelyhes süti aszalt szilvával

 

 

 

 

 

 

 

 

Almás-cseresznyés süti  

 

Hozzávalók:

10 dkg finomliszt

10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

10 dkg zabpehelyliszt

10 dkg vaj

2 egész tojás

2 dkg kristálycukor

fél mokkáskanál só

6 gr sütőpor

3 evőkanál tejföl

 

Tetejére:

40 dkg reszelt alma,

4 evőkanál búzadara (ha több a gyümölcs, lehet még rászórni 1-2 kanállal)

40 dkg magozott cseresznye

őrölt fahéj

 

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd egy 30x22 cm tepsit kivajazunk, liszttel megszórjuk. A tésztát kinyújtjuk, és a tepsibe helyezzük. Rászórjuk a reszelt almát, majd arra a búzadarát, végül a cseresznyét. és kevés őrölt fahéjjal is megszórjuk.

Előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni. Utána szeletelhető.

 

  

 

 

 

Almás-diós zabpelyhes  

 

Hozzávalók:

50 dkg zabpehely

100 dkg alma (lereszelve)

10 dkg dió (durvára vágva)

20 dkg aszalt szilva vágva

2 lapos evőkanál őrölt fahéj

1 csipetnyi só

2 evőkanál nyírfacukor

2 evőkanál kristálycukor

1 nagyobb citrom leve

 

2 marék dió vágva (a tetejére)

1 marék mazsola (a tetejére)

olaj (a tepsi kikenéséhez)

zsemlemorzsa (a tepsibe az olajra leszóráshoz)

 

Elkészítése: 

Az almákat lereszeljük, majd összekeverjük a zabpehellyel, dióval és az apróra vágott aszalt szilvával. Egy csipet sóval, a 2 féle cukorral, citromlével és a fahéjjal ízesítjük. Kézzel összegyúrjuk.

Majd egy 35x27 cm-es tepsit kikenünk olajjal és zsemlemorzsával meghinjük. Beleöntjük a masszát, és a kezünkkel egyenletesen szétnyomkodjuk.

Ezután a tetejét megszórjuk durvára tört dióval és mazsolával, egy kicsit belesimítjuk a tésztába.

Előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük.

 

 

 

 

Almás-diós  

 

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt

12 dkg puha vaj

1 teáskanál őrölt fahéj

1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg

1 mokkáskanál őrölt gyömbér

1 csomag ( 12 g) sütőpor

1 csipetnyi só

2 db tojás

2,5 dl kefir

1 evőkanál vaníliás cukor ( vagy 1 csomag)

5 dkg barna cukor

4 db nagyobb alma

10 dkg dió apróra vágva.

 

Tetejére: 3 evőkanál barna cukor a szóráshoz

 

Elkészítése:

A puha vajat habosra keverjük a 2 féle cukorral, majd hozzáadjuk a tojást, tovább keverjük. Ezután beletesszük a lisztet, fahéjat, szegfűszeget, gyömbért, a sütőport, sót, és a kefirt. Ezt követően 2 db almát meghámozunk, és apró kockákra vágjuk, majd a masszába keverjük. A dió felét is belekeverjük a masszába.

Egy 24 cm-es átmérőjű szilikonformát vajjal kikenünk, liszttel megszórunk, majd beleöntjük a masszát, és elsimítjuk a tetejét. Majd a másik 2 almát is meghámozzuk, a magházát kidobjuk, és vékony szeletekre vágjuk, majd a tésztába nyomkodjuk elosztva, a maradék vágott diót is rászórjuk. Utána a tetejét megszórjuk a 3 evőkanál barna cukorral.

Előmelegített sütőben 180 fokon 45 percig sütjük légkeverésen. Tűpróba!

Ha átsült kifordítjuk a formából egy tortatálra. Miután kihűlt, szeletelhető is.

 

  

  

 

 

 

Barna-fehér barackos kocka  

 

Hozzávalók:

- a világos tésztához:

25 dkg vaj,

1 db egész tojás,

15 dkg kristálycukor,

35 dkg finomliszt,

1 tasak (12 gr) sütőpor,

 

- a barna tésztához:

4 db tojás,

4 lapos evőkanál kristálycukor,

1 evőkanál étolaj,

1 citrom reszelt héja,

1 evőkanál kakaópor,

3 evőkanál simaliszt,

fél tasak (6 gr) sütőpor)

 

Középre: 60 dkg sárgabarack1 mokkáskanál őrölt fahéj.

 

Elkészítése:

A világos tésztához habosra keverjük a vajat a tojással, a cukorral, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet is. Alaposan összekeverjük. Ezután egy 30x22 cm-es tepsi oldalát vajjal kikenjük, az aljáras sütőpapírt rakunk. Arra rányomkodjuk a tésztát egyenletesen. Erre rászórjuk az összevágott barackot, és megszórjuk a fahéjjal.

Ezt követően előmelegített sütőben 190 fokon 25 percig elősütjük.

Közben elkészítjük a barna tésztát: a tojások fehérjét 1 csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgájához adjuk a cukrot, olajat, citromhéjat, és jól összekeverjük. Végül hozzáadjuk a kakaóport, lisztet, a sütőport. Végül fakanállal belekeverjük óvatosan a tojáshabot is.

Kivesszük a sütőből a tésztát, arra ráöntjük a kakaós masszát. A sütőt levesszük ekkor 170 fokra, és még 20 percig sütjük együtt. (Tűpróba!)

Kivesszük, a sütőből, és hagyjuk kihűlni. Utána szeletelhető.

 

 

 

 

Diós-almás kocka nyírfacukorral  

 

Hozzávalók:

20 dkg dió vágott dió

40 dkg reszelt alma (nagy lyukon)

10 dkg rizsliszt

4 db tojás

10 dkg nyírfacukor (xilit)

1 lapos evőkanál őrölt fahéj

1 csipet só

1,5 kávéskanál szódabikarbóna

 

1 kávéskanál vaj (a tepsi kikenéséhez)

 

a tetejére: 3 maréknyi vágott dió

 

Elkészítése:

A tojásokat a nyírfacukorral habosra verjük, majd sorban hozzáadjuk a többi hozzávalót is.

Egy 30x22 cm-es tepsit kikenünk vajjal, kis liszttel megszórjuk és beleöntjük a masszát. A tetejét megszórjuk az összevágott dióval.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30-35 percig sütjük. (Tűpróba!)

 

 

 

 

Diós-almás liszt és cukor nélkül  

 

Hozzávalók:

Almás réteg:
50 dkg alma  meghámozva, szeletelve

1 kisebb citrom leve

1 kávéskanál méz

1 evőkanál őrölt fahéj

 

Tészta:

5 db tojás

10 dkg darált dió

1 evőkanál méz

kókuszolaj a sütőforma kikenéséhez

 

Elkészítése:

Először az almákat megmossuk, meghámozzuk, az almacsutkát eltávolítjuk, majd vékonyra szeleteljük. Az almacikkeket meglocsoljuk a citromlével, és 5 percig állni hagyjuk. Majd az almaszeleteket egy serpenyőbe rakjuk, fahéjjal megszórjuk és addig sütjük, míg levet nem enged.

A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A sárgáját a mézzel együtt sűrű habbá verjük. Hozzáadjuk a darált diót és óvatosan elkeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan belekeverjük a diós habba.

A 30x22 cm-es tepsit kikenjük a kókuszolajjal és az aljára kerül a sült alma. Mielőtt az almát beletennénk, a felesleges levét leöntjük – ellenkező esetben a sütemény túl nedves lesz. Az almára óvatosan rákanalazzuk a diós habot és 170°C-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

Miután a sütemény megsült, a sütőt kikapcsoljuk, és a sütő ajtaját résnyire nyitjuk, a süteményt pedig további 10 percre a forró sütőben hagyjuk. Ezután kivesszük és kihűtjük, utána szeletelhetjük.

 

  

 

 

 

Diós szelet  

 

Hozzávalók a tésztához:

35 dkg finomliszt

10 dkg cukor

2 csomag vaníliás cukor

2 db tojás

1 evőkanál sütőpor

12 dkg vaj

 

a krémhez:

20 dkg vaj

20 dkg cukor

4 evőkanál víz

15 dkg darált dió

15 dkg dió apróra vágva, vagy sodrófával megtörve

2 evőkanál búzadara + 1 evőkanál zsemlemorzsa

 

10 evőkanál sárgabaracklekvár

 

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük legalább fél órára pihenni.

Addig elkészítjük a krémet:

A vajat, a cukrot és a vizet egy kisebb lábosban a gázon összeolvasztjuk. Ha már bugyborékolni kezd, akkor hozzáadjuk mindkét diót, és alaposan elkeverjük. Majd lekapcsoljuk a gázt, és hagyjuk kihűlni.

Közben a tésztát lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, és egy 30x22 cm-es kivajazott, lisztezett tepsibe helyezzük. A tetejét megkenjük a baracklekvárral. Ezután ráöntjük a diós krémet, és szétkenjük rajta.

Előmelegített sütőben 180 fokon 35 perc alatt készre sütjük. Ha úgy tűnik, hogy még puha a teteje, akkor is ki kell venni a sütőből, mert még utólag szárad és keményedik!

Megvárjuk míg kicsit kihűl, majd szeletelhető.

 

  

 

 

 

Gyümölcskenyér sok tojásfehérjével...

 

Hozzávalók:

8-9 db tojásfehérje

1 csipenyi só

8 dkg porcukor

1 db. citrom leve és héja

fél dl étolaj

10 dkg finomliszt

30 dkg vegyes aszalvány ( mazsola, vörös áfonya, dió apróra vágva, csokilencse), mindez 2 evőkanál liszttel jól összekeverve

 

Elkészítése:

A tojásfehérjéket a sóval jó kemény habbá felverjük, majd sorban hozzáadagoljuk a többi hozzávalót is. Mindezt már fakanállal kevergetjük jól össze.

Ezután sütőpapiros formába simítjuk a masszát. Majd 180 fokos előmelegített sütőbe tolva kb 25-30 percig sütjük. De 20 perc után a tetejére teszünk egy sütőpapírt, hogy ne nagyon barnuljon meg a teteje.

 

 

 

 

 

Kókuszos szelet...

 

Hozzávalók a tésztához: ( 2-szer megsütni!)

2 db tojás

10 dkg cukor

20 dkg  megszitált finomliszt

2 ek cukrozatlan megszitált kakaópor

1 teáskanál sütőpor

1 teáskanál szódabikarbóna

1 csipet só

1 dl tej

1 dl étolaj

 

Krém:

4 lapos evőkanál búzadara

5 dkg cukor

1 csomag = 12 gr vaníliás cukor

15 dkg kókuszreszelék

1 csipet só

5 dkg  puha vaj

5 dl tej

1 db tojás

2.5 dl növényi tejszín (Hulala)

1 maroknyi mazsola

 

Elkészítése:

A tésztához a tojásokat a cukorral jó habosra felverjük. Ezután hozzáadjuk a lisztet, sót, kakaóport, sütőport, szódabikarbónát, tejet, és az olajat is. Sima masszát keverünk belőle.

Egy körülbelül 27 x 35 cm-es tepsibe sütőpapírt helyezünk, majd a masszát beleöntjük, és elsimítjuk.

Előmelegített sütőben 190 °C-on 16-18 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). A sütőből kivéve a tepsiben rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Ezt megismételjük még egyszer. Így 2 egyforma tésztát kapunk.

Közben elkészítjük a krémet is:

A tejet lábosba öntjük, majd hozzáadjuk a búzadarát, a cukrot, a sót és a tojást. Lassú tűzön, állandóan kevergetve besűrítjük. Amikor kész, akkor hozzáadjuk a kókuszt és a vaníliás cukrot is. Alaposan elkeverjük. Egy aránylag kemény krémet kapunk, amit jó langyosra kihűtünk, belekeverünk 0,5 dl tejszínt, (vagy tejet), hogy fellazuljon. Ezután belehabosítjuk a vajat is. Végül a megmaradt tejszínt kemény habbá verjük, és lazán a krémbe dolgozzuk fakanállal hozzáadagolva az előzőleg vízben megmosott, kicsit áztatott mazsolát is.

 

Ha kihűltek a tészták egy hosszúkás tálra helyezzük az elsőt. Ezután lekenjük a krémmel, ráhelyezzük a másik tésztát a krém tetejére.

(Én teszek rá egy másik tálcát és kicsit megpakolom nehezékkel, hogy összeálljon. Majd hűtőben, vagy hideg helyen (spejz) alaposan hagyom jól kihűlni.)

Tálaláskor tetszés szerinti szeletekre vágjuk, tejszínhabbal kínáljuk.

 

 

 

 

Kókuszos szelet liszt és cukor nélkül...

 

Hozzávalók a tésztához:

4 db tojás

4 evőkanál cukor

4 evőkanál víz

25 dkg gesztenyemassza

5 púpos evőkanál kókuszreszelék

1 csomag sütőpor ( 12 gr)

1 kávéskanál vaníliaaroma

 

Krémhez:

1 tasak vaníliás pudingpor

4 dl tej

4 evőkanál cukor

1 kávéskanál rumaroma

4 evőkanál kókuszreszelék

15 dkg vaj

 

Tetejére: étcsokoládé reszelve

 

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjét kemény habbá verjük 1 csipet sóval, majd félretesszük.

A 4 tojássárgát a cukorral habosra keverjük, beletesszük a vizet, a gesztenyemasszát, és simára keverjük. Majd hozzáadjuk a sütőport és a kókuszreszeléket, és a vaníliaaromát, ezekkel is jól összekeverjük. A végén óvatosan belekeverjük tojásfehérjét fakanállal.

Sütőpapírral kibélelt 30 x 22 cm-es tepsibe öntjük a masszát.

Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük légkeveréssel alul-felül sütésen 20-25 percig. (Tűpróba!)

 

Közben elkészítjük a krémet:

A pudingport a tejben megfőzzük, és belekeverjük a kókuszreszeléket és a cukort, és még egy kicsit főzzük, hogy jó sűrű legyen. Hozzáadjuk a rumaromát. Hagyjuk langyosra hűlni. Akkor belekeverjük a vajat, és jó habosra keverjük robotgéppel.

 

A kihűlt lap tetejére kenjük a kész krémet. A tetejére pedig étcsokit reszelünk. 

Hűtőben tároljuk tálalásig, szépen szeletelhető. Tejszínhabbal együtt isteni finom!

 

 

 

 

Lekváros kalács  

 

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

1 db tojás

2 lapos evőkanál kristálycukor

1 vaníliás cukor

2,5 dkg élesztő

2,5 dkg puhaj vaj

1 csipetnyi só

2,5 dl langyos tej

fél citrom reszelt héja

 

Töltelékhez:

szilvalekvár

búzadara

étkezési keményítőpor (kb.: 1 mokkáskanálnyi)

 

Kenéshez: 1 felvert tojás

 

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgépbe rakom, és ha leáll a gép a dagasztással, kb. 1 óra múlva, akkor még hagyom a gépbe kelni a tésztát, de 20 perc múlva lekapcsolom, nehogy elkezdje a tésztát sütni magában... Ha már teljesen felér a gép tetejéig a tészta , lisztezett deszkára teszem, kettévágom. Külön külön kisodrom, jó vékonyra, a tepsinél kb 4cm-el hosszabbra, hogy kenés után be tudjam a széleit hajtani, így nem tud majd kifolyni a sütés közben a lekvár.

A kisodort tésztára kenek a lekvárból, amit előtte összekevertem a keményítőporral, ami picit összefogja. Arra búzadarát szórok, majd feltekerem a tésztát bejgli formára.

Ezután a vajjal alaposan kikent tepsibe helyezem egymás után a 2 feltekert rudat. Hagyom még 20 percig kelni a tepsiben meleg helyen.

Miután szépen megkelt, lekenem a felvert tojással jó alaposan.

Előmelegített sütőben 180 fokon 35 percig sütöm, ekkor papírt teszek rá, és még 3 percig sütöm. Tűpróba.

 

 

 

 

Mákos-almás-kókuszos  

 

Hozzávalók:

12 dkg  darált mák

15 dkg reszelt alma

8 dkg kókuszreszelék

4 db tojás

1 mokkáskanál szódabikarbóna

2-3 evőkanálnyi citromlé

 2 csepp vaníliaaroma

1 ek olívaolaj

3 ek. cukor ( én nyírfacukort tettem bele)

1 dl víz

1 maroknyi előzőleg vízben áztatott mazsola és áfonya keveréke.

 

Elkészítése:

Először az olajat, az egész tojásokat, citromlevet, aromát és a vizet habosra keverjük a cukorral együtt. Ezután belekeverjük a lereszelt almát, mazsolát és áfonyát. Majd ezt követően a már egy külön tálban összekevert mákot, a kókuszreszeléket és a szódabikarbónát is hozzáadjuk. Óvatosan megkeverjük.

Végül egy evőkanállal a  szilikon formákba adagoljuk.

Előmelegített sütőben 170 fokon 20 percig sütjük.  (Tűpróba!

 

:

 

 

 

Márvány félhold  

 

Hozzávalók:

6 tojás

15 dkg vaj

28 dkg cukor

30 dkg liszt

1 cs. sütőpor

citromhéj

20 dkg darált dió

 

Elkészítése:

Mindezt jó összekeveri, felét vajazott, lisztezett 30-22 cm-es tepsibe önteni a felét. A másik feléhez 5 evőkanál kakaóport keverni, majd kanállal belerakni a világos masszára.

Előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütni... Tűpróba!

 

  

 

 

 

Muruc 

 

Hozzávalók:

3 db tojás

450 gr kefir

20 dkg finomliszt

15 dkg kristálycukor

1,5 dl étolaj

8 dkg kókuszreszelék ( + a hintéshez )

1,5 kávéskanál szódabikarbóna

3 dkg kakaópor

 

Elkészítése:

A hozzávalókat a felsorolás hozzáadása közben alaposan összekeverjük. Majd jól kiolajozunk egy 30x22 cm-es tepsit, megszórjuk rétesliszttel. Ezután beleöntjük a masszát.

Előmelegített sütőben 200 fokon 28 percig sütjük. De 25 perc után megbökjük... (Tűpróba!)

Ha nem ragad, kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni. Majd a tepsiben lekenjük a tetejét lekvárral. ( Én most szőlődzsemmel), és vastagon megszórjuk kókuszreszelékkel.

Utána még hagyjuk, hogy jól megszívja magába a lekvár, vagy a kicsit hígabb dzsem a kókuszreszeléket. Körülbelül 1 óra múlva már szépen szeletelhető lesz!

 

 

 

 

Szilvás-zabpelyhes kevert  

 

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt

2evőkanál rétesliszt

12 dkg apró zabpehely

28 dkg kristálycukor

3,5 dl kefir

1 csomag sütőpor ( = 12 gr)

2 gr szódabikarbóna

1 dl étolaj

3 db egész tojás + 3 db tojásfehérje

 

Tetejére: kimagozott szilva elosztva ( kb. egy kis tállal) , + 1 kevés vágott dió

 

Elkészítése:

A hozzávalókat robotgéppel alaposan összekeverjük. Majd ezután egy 30 x 22 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, és arra öntjük a masszát.  Ezt követően elosztjuk a vágott szilvát a tetején, és megszórjuk a vágott dióval is.

Előmelegített sütőben 180 fokon 45 percig sütjük. Ekkor sütőpapírt teszünk rá, és még tovább sütjük 5 percig. Tűpróba!

Amikor kivesszük a sütőből, egyből rácsra kifordítjuk, és levesszük a sütőúpapírt róla. Hagyjuk kihűlni, száradni.

Hidegen szeletelhető!

 

  

 

 

 

Tejfölös pite  

 

Hozzávalók a tésztához:

30 dkg finomliszt

15 dkg vaj

8 dkg kristálycukor

1 db tojás

4 púpos evőkanál tejföl

1 csipet só

1 csipet reszelt citromhéj

 

Töltelékhez:

2 csomag vaníliás pudingpor

4 dl tej

10 dkg kristálycukor

50 dkg tejföl

fél db citrom reszelt héja

 

Csokimáz: 10 dkg vajat egy kis edényben gőz felett felolvasztunk, majd hozzáadunk 5 dkg kristálycukrot, és 3 evőkanál kakaóport. Csomómentesre elkeverjük, és hozzáadunk körülbelül 0,5 dl dl tejszínt, vagy tejet. Még azzal is keverjük egy kicsit. Tűzről levéve azonnal ráöntjük a tésztára, és gyors mozdulatokkal elsimítjuk rajta.

 

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, majd hideg helyre körülbelül fél órára félretesszük pihenni

Azalatt elkészítjük a tölteléket: A pudingport sűrűre főzzük a tejjel, majd belekeverjük a cukort, és ha kellően kihűlt, langyosan már hozzákeverhetjük a tejfölt is. Én robotgéppel kevertem jó simára. Ha picit sűrűnek találjuk még kevés tejfölt adhatunk hozzá.

Ezután a tésztát kettévágjuk. És kisodorjuk.téglalap alakúra.

Egy 30 x 22 cm-es tepsi aljába sütőpapírt rakunk, belehelyezzük az első kisodort tésztát, majd villával megszurkáljuk. A tésztára ráöntjük a pudingos-tejfölös masszát, majd elsimítjuk rajta egyenesre. Utána arra ráhelyezzük a másik kisodort téglalap alakú tésztát is. Ezt szintén villával megszurkáljuk.

Előmelegített sütőben 170 fokon 35-40 percig sütjük.

Végül elkészítjük a csokimázat, és ráöntjük a tésztára.

 

 

 

 

Tízperces túrós  

 

Hozzávalók:

45 dkg túró

12 db tojás

10 lapos evőkanál kristálycukor

2 csomag vaníliás cukor

12 evőkanál búzadara

2 evőkanál étkezési keményítőpor

4 dl tejföl

reszelt citromhéj

1 marék aszalt gyümölcs

 

Elkészítése:

A tojások fehérjéjét 1 csipet sóval habbá verjük, és félretesszük.

Majd az összes hozzávalót alaposan összekeverjük egy tálban, végül fakanállal a tojásfehérjehabját is óvatosan belekeverjük a masszába.

Egy 35x 27 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe beleöntjük a massza felét. Arra mazsolát, és aszalt gyümölcsöt szórunk. Végül ráöntjük a massza másik felét.

Előmelegített sütőben 180 fokon 40 percig sütjük. Tűpróba!

 

 

 

 

 

Túrós-meggyes pite  

 

Hozzávalók a tésztához

50 dkg finomliszt

10 dkg vaj

4 evőkanál étolaj

10 dkg kristálycukor

2 db tojás

1 csipetnyi só

1 csomag sütőpor (12 g)

4 ek tejföl

kb. 1 dl tej

 

A töltelékhez:

45 dkg túró

1 db egész tojás

2 db tojássárgája

8 dkg kristálycukor

1 csomag vaníliás cukor (12 g)

1 csipetnyi só

1 púpos evőkanál étkezési keményítő

 

2 evőkanál zsemlemorzsa

55 dkg érett meggy kimagozva

 

Tetejére: 1 db tojás felverve

 

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit közepes keménységűre gyúrjuk, majd két részre elosztjuk. Az egyik részét kinyújtjuk, és egy 30x22 cm-es tepsibe tesszük, amit előtte kikenünk vajjal.

Ezután összekeverjük a töltelék hozzávalóit a zsemlemorzsa és a meggy kivételével, jó alaposan kikeverjük, majd a tésztára kenjük. Ezt követően rászórjuk a zsememorzsát, majd arra ráhelyezzük a kimagozott meggyet.

A másik tésztát is kinyújtjuk, és a meggy tetejére tesszük. Villával kiszúrkáljuk a tésztát. Végül a tetejét megkenjük felvert tojással. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 22 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!)  Hagyjuk kihűlni a tespsiben, és hidegen szeletelhető!

 

  

 

 

 

Túrós zabpelyhes süti  

 

Hozzávalók:

50 dkg túró

5 db tojás

5 evőkanál tejföl

10 evőkanál apró zabpehely

2-3 evőkanál xilit (nyírfacukor)

3-5 csepp vaníliaszirup, vagy 1 evőkanál vaníliás cukor

1 nagy marék aszalt gyümölcs

vaj a sütőforma kikenéséhez

1 evőkanál zabpehely ledarálva a forma meghintéséhez

 

Elkészítése:

A tojásokat alaposan kikeverjük, vagy robotgéppel felverjük, majd a többi hozzávalót is hozzáadagoljuk, közben kevergetjük a masszát. Ezután félretesszük körülbelül 15-20 percre, hogy a zabpehely megszívja magát.

 

A jénay formát kikenjük vajjal, majd megszórjuk a darált zabpehellyel. Ezután beleöntjük a masszát.

Előmelegített sütőben 180 fokon 35 percig sütjük légkeverésen. (Tűpróba!)

 

 

 

Megjegyzés: Étcsokoládés puding nagyon finom mellé, és esetleg tejszínhab.

 

 

 

Zabpelyhes süti aszalt szilvával  

 

Hozzávalók:

2 db tojás

10 dkg vaj

2 evőkanál méz

1 ek rum vagy  rumaroma 1 tk

10 dkg nádcukor

10 dkg zabpehely

7 dkg rétesliszt

7 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

5 dkg keményítő

fél csomag sütőpor

1 teáskanál fahéj

5 dkg aszalt szilva

1 csipet só

 

Elkészítése:

A tojások sárgáját a vajjal, a mézzel, rummal (aromával) és a cukorral habosra keverjük. A zabpelyhet serpenyőbe tesszük, meghintjük egy lapos evőkanál porcukorral, megpirítjuk, majd ledaráljuk.

Amikor kihűlt a zabpehely a kikevert tojássárgás masszához adjuk. Hozzáadagoljuk a sütőporral összekevert liszteket is, a fahéjat, és a keményítőt is. Majd az apróra vágott szilvát is belekeverjük.

Egy külön tálban a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és a másik masszához óvatosan fakanállal belekeverjük.

Egy 18x25 cm-es kikent és kilisztezett tepsiben egyenletesen eloszlatjuk a tésztát és előmelegített 170 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)

Kicsit kihűtjük, majd a tetejét sárgabaracklekvárral megkenjük.

Én a lekvárra kevés mandulaforgácsot is szórtam.

 

 

 

 

 

Vissza a kezdő oldalra

Lap teteje

 


Legjobb receptes blogok


 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker