Édes sütik 1.

Édes sütik 2.

Édes sütik 3.

Édes sütik 4.

 

Édes sütik 4.

 

 

 Almás-cseresznyés süti

 Almás-diós zabpelyhes

 Almás-diós

 Barna-fehér barackos kocka

 Diós-almás kocka nyírfacukorral

 Diós-almás liszt és cukor nélkül

 Diós szelet

 Gyümölcskenyér sok tojásfehérjével

 Lekváros kalács

 Mákos-almás-kókuszos

 Márvány félhold

 Muruc

 Szilvás-zabpelyhes kevert

 Tízperces túrós

 Túrós-meggyes pite

 Túrós zabpelyhes süti

 Zabpelyhes süti aszalt szilvával

 

 

 

 

 

 

 

 

Almás-cseresznyés süti  

 

Hozzávalók:

10 dkg finomliszt

10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

10 dkg zabpehelyliszt

10 dkg vaj

2 egész tojás

2 dkg kristálycukor

fél mokkáskanál só

6 gr sütőpor

3 evőkanál tejföl

 

Tetejére:

40 dkg reszelt alma,

4 evőkanál búzadara (ha több a gyümölcs, lehet még rászórni 1-2 kanállal)

40 dkg magozott cseresznye

őrölt fahéj

 

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd egy 30x22 cm tepsit kivajazunk, liszttel megszórjuk. A tésztát kinyújtjuk, és a tepsibe helyezzük. Rászórjuk a reszelt almát, majd arra a búzadarát, végül a cseresznyét. és kevés őrölt fahéjjal is megszórjuk.

Előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni. Utána szeletelhető.

 

  

 

 

 

Almás-diós zabpelyhes  

 

Hozzávalók:

50 dkg zabpehely

100 dkg alma (lereszelve)

10 dkg dió (durvára vágva)

20 dkg aszalt szilva vágva

2 lapos evőkanál őrölt fahéj

1 csipetnyi só

2 evőkanál nyírfacukor

2 evőkanál kristálycukor

1 nagyobb citrom leve

 

2 marék dió vágva (a tetejére)

1 marék mazsola (a tetejére)

olaj (a tepsi kikenéséhez)

zsemlemorzsa (a tepsibe az olajra leszóráshoz)

 

Elkészítése: 

Az almákat lereszeljük, majd összekeverjük a zabpehellyel, dióval és az apróra vágott aszalt szilvával. Egy csipet sóval, a 2 féle cukorral, citromlével és a fahéjjal ízesítjük. Kézzel összegyúrjuk.

Majd egy 35x27 cm-es tepsit kikenünk olajjal és zsemlemorzsával meghinjük. Beleöntjük a masszát, és a kezünkkel egyenletesen szétnyomkodjuk.

Ezután a tetejét megszórjuk durvára tört dióval és mazsolával, egy kicsit belesimítjuk a tésztába.

Előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük.

 

 

 

 

Almás-diós  

 

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt

12 dkg puha vaj

1 teáskanál őrölt fahéj

1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg

1 mokkáskanál őrölt gyömbér

1 csomag ( 12 g) sütőpor

1 csipetnyi só

2 db tojás

2,5 dl kefir

1 evőkanál vaníliás cukor ( vagy 1 csomag)

5 dkg barna cukor

4 db nagyobb alma

10 dkg dió apróra vágva.

 

Tetejére: 3 evőkanál barna cukor a szóráshoz

 

Elkészítése:

A puha vajat habosra keverjük a 2 féle cukorral, majd hozzáadjuk a tojást, tovább keverjük. Ezután beletesszük a lisztet, fahéjat, szegfűszeget, gyömbért, a sütőport, sót, és a kefirt. Ezt követően 2 db almát meghámozunk, és apró kockákra vágjuk, majd a masszába keverjük. A dió felét is belekeverjük a masszába.

Egy 24 cm-es átmérőjű szilikonformát vajjal kikenünk, liszttel megszórunk, majd beleöntjük a masszát, és elsimítjuk a tetejét. Majd a másik 2 almát is meghámozzuk, a magházát kidobjuk, és vékony szeletekre vágjuk, majd a tésztába nyomkodjuk elosztva, a maradék vágott diót is rászórjuk. Utána a tetejét megszórjuk a 3 evőkanál barna cukorral.

Előmelegített sütőben 180 fokon 45 percig sütjük légkeverésen. Tűpróba!

Ha átsült kifordítjuk a formából egy tortatálra. Miután kihűlt, szeletelhető is.

 

  

  

 

 

 

Barna-fehér barackos kocka  

 

Hozzávalók:

- a világos tésztához:

25 dkg vaj,

1 db egész tojás,

15 dkg kristálycukor,

35 dkg finomliszt,

1 tasak (12 gr) sütőpor,

 

- a barna tésztához:

4 db tojás,

4 lapos evőkanál kristálycukor,

1 evőkanál étolaj,

1 citrom reszelt héja,

1 evőkanál kakaópor,

3 evőkanál simaliszt,

fél tasak (6 gr) sütőpor)

 

Középre: 60 dkg sárgabarack1 mokkáskanál őrölt fahéj.

 

Elkészítése:

A világos tésztához habosra keverjük a vajat a tojással, a cukorral, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet is. Alaposan összekeverjük. Ezután egy 30x22 cm-es tepsi oldalát vajjal kikenjük, az aljáras sütőpapírt rakunk. Arra rányomkodjuk a tésztát egyenletesen. Erre rászórjuk az összevágott barackot, és megszórjuk a fahéjjal.

Ezt követően előmelegített sütőben 190 fokon 25 percig elősütjük.

Közben elkészítjük a barna tésztát: a tojások fehérjét 1 csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgájához adjuk a cukrot, olajat, citromhéjat, és jól összekeverjük. Végül hozzáadjuk a kakaóport, lisztet, a sütőport. Végül fakanállal belekeverjük óvatosan a tojáshabot is.

Kivesszük a sütőből a tésztát, arra ráöntjük a kakaós masszát. A sütőt levesszük ekkor 170 fokra, és még 20 percig sütjük együtt. (Tűpróba!)

Kivesszük, a sütőből, és hagyjuk kihűlni. Utána szeletelhető.

 

 

 

 

Diós-almás kocka nyírfacukorral  

 

Hozzávalók:

20 dkg dió vágott dió

40 dkg reszelt alma (nagy lyukon)

10 dkg rizsliszt

4 db tojás

10 dkg nyírfacukor (xilit)

1 lapos evőkanál őrölt fahéj

1 csipet só

1,5 kávéskanál szódabikarbóna

 

1 kávéskanál vaj (a tepsi kikenéséhez)

 

a tetejére: 3 maréknyi vágott dió

 

Elkészítése:

A tojásokat a nyírfacukorral habosra verjük, majd sorban hozzáadjuk a többi hozzávalót is.

Egy 30x22 cm-es tepsit kikenünk vajjal, kis liszttel megszórjuk és beleöntjük a masszát. A tetejét megszórjuk az összevágott dióval.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30-35 percig sütjük. (Tűpróba!)

 

 

 

 

Diós-almás liszt és cukor nélkül  

 

Hozzávalók:

Almás réteg:
50 dkg alma  meghámozva, szeletelve

1 kisebb citrom leve

1 kávéskanál méz

1 evőkanál őrölt fahéj

 

Tészta:

5 db tojás

10 dkg darált dió

1 evőkanál méz

kókuszolaj a sütőforma kikenéséhez

 

Elkészítése:

Először az almákat megmossuk, meghámozzuk, az almacsutkát eltávolítjuk, majd vékonyra szeleteljük. Az almacikkeket meglocsoljuk a citromlével, és 5 percig állni hagyjuk. Majd az almaszeleteket egy serpenyőbe rakjuk, fahéjjal megszórjuk és addig sütjük, míg levet nem enged.

A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A sárgáját a mézzel együtt sűrű habbá verjük. Hozzáadjuk a darált diót és óvatosan elkeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan belekeverjük a diós habba.

A 30x22 cm-es tepsit kikenjük a kókuszolajjal és az aljára kerül a sült alma. Mielőtt az almát beletennénk, a felesleges levét leöntjük – ellenkező esetben a sütemény túl nedves lesz. Az almára óvatosan rákanalazzuk a diós habot és 170°C-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

Miután a sütemény megsült, a sütőt kikapcsoljuk, és a sütő ajtaját résnyire nyitjuk, a süteményt pedig további 10 percre a forró sütőben hagyjuk. Ezután kivesszük és kihűtjük, utána szeletelhetjük.

 

  

 

 

 

Diós szelet  

 

Hozzávalók a tésztához:

35 dkg finomliszt

10 dkg cukor

2 csomag vaníliás cukor

2 db tojás

1 evőkanál sütőpor

12 dkg vaj

 

a krémhez:

20 dkg vaj

20 dkg cukor

4 evőkanál víz

15 dkg darált dió

15 dkg dió apróra vágva, vagy sodrófával megtörve

2 evőkanál búzadara + 1 evőkanál zsemlemorzsa

 

10 evőkanál sárgabaracklekvár

 

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük legalább fél órára pihenni.

Addig elkészítjük a krémet:

A vajat, a cukrot és a vizet egy kisebb lábosban a gázon összeolvasztjuk. Ha már bugyborékolni kezd, akkor hozzáadjuk mindkét diót, és alaposan elkeverjük. Majd lekapcsoljuk a gázt, és hagyjuk kihűlni.

Közben a tésztát lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, és egy 30x22 cm-es kivajazott, lisztezett tepsibe helyezzük. A tetejét megkenjük a baracklekvárral. Ezután ráöntjük a diós krémet, és szétkenjük rajta.

Előmelegített sütőben 180 fokon 35 perc alatt készre sütjük. Ha úgy tűnik, hogy még puha a teteje, akkor is ki kell venni a sütőből, mert még utólag szárad és keményedik!

Megvárjuk míg kicsit kihűl, majd szeletelhető.

 

  

 

 

 

Gyümölcskenyér sok tojásfehérjével...

 

Hozzávalók:

8-9 db tojásfehérje

1 csipenyi só

8 dkg porcukor

1 db. citrom leve és héja

fél dl étolaj

10 dkg finomliszt

30 dkg vegyes aszalvány ( mazsola, vörös áfonya, dió apróra vágva, csokilencse), mindez 2 evőkanál liszttel jól összekeverve

 

Elkészítése:

A tojásfehérjéket a sóval jó kemény habbá felverjük, majd sorban hozzáadagoljuk a többi hozzávalót is. Mindezt már fakanállal kevergetjük jól össze.

Ezután sütőpapiros formába simítjuk a masszát. Majd 180 fokos előmelegített sütőbe tolva kb 25-30 percig sütjük. De 20 perc után a tetejére teszünk egy sütőpapírt, hogy ne nagyon barnuljon meg a teteje.

 

 

 

 

 

Lekváros kalács  

 

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

1 db tojás

2 lapos evőkanál kristálycukor

1 vaníliás cukor

2,5 dkg élesztő

2,5 dkg puhaj vaj

1 csipetnyi só

2,5 dl langyos tej

fél citrom reszelt héja

 

Töltelékhez:

szilvalekvár

búzadara

étkezési keményítőpor (kb.: 1 mokkáskanálnyi)

 

Kenéshez: 1 felvert tojás

 

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgépbe rakom, és ha leáll a gép a dagasztással, kb. 1 óra múlva, akkor még hagyom a gépbe kelni a tésztát, de 20 perc múlva lekapcsolom, nehogy elkezdje a tésztát sütni magában... Ha már teljesen felér a gép tetejéig a tészta , lisztezett deszkára teszem, kettévágom. Külön külön kisodrom, jó vékonyra, a tepsinél kb 4cm-el hosszabbra, hogy kenés után be tudjam a széleit hajtani, így nem tud majd kifolyni a sütés közben a lekvár.

A kisodort tésztára kenek a lekvárból, amit előtte összekevertem a keményítőporral, ami picit összefogja. Arra búzadarát szórok, majd feltekerem a tésztát bejgli formára.

Ezután a vajjal alaposan kikent tepsibe helyezem egymás után a 2 feltekert rudat. Hagyom még 20 percig kelni a tepsiben meleg helyen.

Miután szépen megkelt, lekenem a felvert tojással jó alaposan.

Előmelegített sütőben 180 fokon 35 percig sütöm, ekkor papírt teszek rá, és még 3 percig sütöm. Tűpróba.

 

 

 

 

Mákos-almás-kókuszos  

 

Hozzávalók:

12 dkg  darált mák

15 dkg reszelt alma

8 dkg kókuszreszelék

4 db tojás

1 mokkáskanál szódabikarbóna

2-3 evőkanálnyi citromlé

 2 csepp vaníliaaroma

1 ek olívaolaj

3 ek. cukor ( én nyírfacukort tettem bele)

1 dl víz

1 maroknyi előzőleg vízben áztatott mazsola és áfonya keveréke.

 

Elkészítése:

Először az olajat, az egész tojásokat, citromlevet, aromát és a vizet habosra keverjük a cukorral együtt. Ezután belekeverjük a lereszelt almát, mazsolát és áfonyát. Majd ezt követően a már egy külön tálban összekevert mákot, a kókuszreszeléket és a szódabikarbónát is hozzáadjuk. Óvatosan megkeverjük.

Végül egy evőkanállal a  szilikon formákba adagoljuk.

Előmelegített sütőben 170 fokon 20 percig sütjük.  (Tűpróba!

 

:

 

 

 

Márvány félhold  

 

Hozzávalók:

6 tojás

15 dkg vaj

28 dkg cukor

30 dkg liszt

1 cs. sütőpor

citromhéj

20 dkg darált dió

 

Elkészítése:

Mindezt jó összekeveri, felét vajazott, lisztezett 30-22 cm-es tepsibe önteni a felét. A másik feléhez 5 evőkanál kakaóport keverni, majd kanállal belerakni a világos masszára.

Előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütni... Tűpróba!

 

  

 

 

 

Muruc 

 

Hozzávalók:

3 db tojás

450 gr kefir

20 dkg finomliszt

15 dkg kristálycukor

1,5 dl étolaj

8 dkg kókuszreszelék ( + a hintéshez )

1,5 kávéskanál szódabikarbóna

3 dkg kakaópor

 

Elkészítése:

A hozzávalókat a felsorolás hozzáadása közben alaposan összekeverjük. Majd jól kiolajozunk egy 30x22 cm-es tepsit, megszórjuk rétesliszttel. Ezután beleöntjük a masszát.

Előmelegített sütőben 200 fokon 28 percig sütjük. De 25 perc után megbökjük... (Tűpróba!)

Ha nem ragad, kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni. Majd a tepsiben lekenjük a tetejét lekvárral. ( Én most szőlődzsemmel), és vastagon megszórjuk kókuszreszelékkel.

Utána még hagyjuk, hogy jól megszívja magába a lekvár, vagy a kicsit hígabb dzsem a kókuszreszeléket. Körülbelül 1 óra múlva már szépen szeletelhető lesz!

 

 

 

 

Szilvás-zabpelyhes kevert  

 

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt

2evőkanál rétesliszt

12 dkg apró zabpehely

28 dkg kristálycukor

3,5 dl kefir

1 csomag sütőpor ( = 12 gr)

2 gr szódabikarbóna

1 dl étolaj

3 db egész tojás + 3 db tojásfehérje

 

Tetejére: kimagozott szilva elosztva ( kb. egy kis tállal) , + 1 kevés vágott dió

 

Elkészítése:

A hozzávalókat robotgéppel alaposan összekeverjük. Majd ezután egy 30 x 22 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, és arra öntjük a masszát.  Ezt követően elosztjuk a vágott szilvát a tetején, és megszórjuk a vágott dióval is.

Előmelegített sütőben 180 fokon 45 percig sütjük. Ekkor sütőpapírt teszünk rá, és még tovább sütjük 5 percig. Tűpróba!

Amikor kivesszük a sütőből, egyből rácsra kifordítjuk, és levesszük a sütőúpapírt róla. Hagyjuk kihűlni, száradni.

Hidegen szeletelhető!

 

  

 

 

 

Tízperces túrós  

 

Hozzávalók:

45 dkg túró

12 db tojás

10 lapos evőkanál kristálycukor

2 csomag vaníliás cukor

12 evőkanál búzadara

2 evőkanál étkezési keményítőpor

4 dl tejföl

reszelt citromhéj

1 marék aszalt gyümölcs

 

Elkészítése:

A tojások fehérjéjét 1 csipet sóval habbá verjük, és félretesszük.

Majd az összes hozzávalót alaposan összekeverjük egy tálban, végül fakanállal a tojásfehérjehabját is óvatosan belekeverjük a masszába.

Egy 35x 27 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe beleöntjük a massza felét. Arra mazsolát, és aszalt gyümölcsöt szórunk. Végül ráöntjük a massza másik felét.

Előmelegített sütőben 180 fokon 40 percig sütjük. Tűpróba!

 

 

 

 

 

Túrós-meggyes pite  

 

Hozzávalók a tésztához

50 dkg finomliszt

10 dkg vaj

4 evőkanál étolaj

10 dkg kristálycukor

2 db tojás

1 csipetnyi só

1 csomag sütőpor (12 g)

4 ek tejföl

kb. 1 dl tej

 

A töltelékhez:

45 dkg túró

1 db egész tojás

2 db tojássárgája

8 dkg kristálycukor

1 csomag vaníliás cukor (12 g)

1 csipetnyi só

1 púpos evőkanál étkezési keményítő

 

2 evőkanál zsemlemorzsa

55 dkg érett meggy kimagozva

 

Tetejére: 1 db tojás felverve

 

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit közepes keménységűre gyúrjuk, majd két részre elosztjuk. Az egyik részét kinyújtjuk, és egy 30x22 cm-es tepsibe tesszük, amit előtte kikenünk vajjal.

Ezután összekeverjük a töltelék hozzávalóit a zsemlemorzsa és a meggy kivételével, jó alaposan kikeverjük, majd a tésztára kenjük. Ezt követően rászórjuk a zsememorzsát, majd arra ráhelyezzük a kimagozott meggyet.

A másik tésztát is kinyújtjuk, és a meggy tetejére tesszük. Villával kiszúrkáljuk a tésztát. Végül a tetejét megkenjük felvert tojással. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 22 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!)  Hagyjuk kihűlni a tespsiben, és hidegen szeletelhető!

 

  

 

 

 

Túrós zabpelyhes süti  

 

Hozzávalók:

50 dkg túró

5 db tojás

5 evőkanál tejföl

10 evőkanál apró zabpehely

2-3 evőkanál xilit (nyírfacukor)

3-5 csepp vaníliaszirup, vagy 1 evőkanál vaníliás cukor

1 nagy marék aszalt gyümölcs

vaj a sütőforma kikenéséhez

1 evőkanál zabpehely ledarálva a forma meghintéséhez

 

Elkészítése:

A tojásokat alaposan kikeverjük, vagy robotgéppel felverjük, majd a többi hozzávalót is hozzáadagoljuk, közben kevergetjük a masszát. Ezután félretesszük körülbelül 15-20 percre, hogy a zabpehely megszívja magát.

 

A jénay formát kikenjük vajjal, majd megszórjuk a darált zabpehellyel. Ezután beleöntjük a masszát.

Előmelegített sütőben 180 fokon 35 percig sütjük légkeverésen. (Tűpróba!)

 

 

 

Megjegyzés: Étcsokoládés puding nagyon finom mellé, és esetleg tejszínhab.

 

 

 

Zabpelyhes süti aszalt szilvával  

 

Hozzávalók:

2 db tojás

10 dkg vaj

2 evőkanál méz

1 ek rum vagy  rumaroma 1 tk

10 dkg nádcukor

10 dkg zabpehely

7 dkg rétesliszt

7 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

5 dkg keményítő

fél csomag sütőpor

1 teáskanál fahéj

5 dkg aszalt szilva

1 csipet só

 

Elkészítése:

A tojások sárgáját a vajjal, a mézzel, rummal (aromával) és a cukorral habosra keverjük. A zabpelyhet serpenyőbe tesszük, meghintjük egy lapos evőkanál porcukorral, megpirítjuk, majd ledaráljuk.

Amikor kihűlt a zabpehely a kikevert tojássárgás masszához adjuk. Hozzáadagoljuk a sütőporral összekevert liszteket is, a fahéjat, és a keményítőt is. Majd az apróra vágott szilvát is belekeverjük.

Egy külön tálban a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és a másik masszához óvatosan fakanállal belekeverjük.

Egy 18x25 cm-es kikent és kilisztezett tepsiben egyenletesen eloszlatjuk a tésztát és előmelegített 170 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)

Kicsit kihűtjük, majd a tetejét sárgabaracklekvárral megkenjük.

Én a lekvárra kevés mandulaforgácsot is szórtam.

 

 

 

 

 

Vissza a kezdő oldalra

Lap teteje

 


Legjobb receptes blogok


 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker