Házikenyér

 

 

 

 

 Kovász készítése fehér kenyérhez

 Kovász készítése rozskenyérhez

 Gyors kovász készítése

 

 

 

 Bajor rozskenyér

 Burgonyás kenyér I.   

 Dagasztás nélküli fehér kenyér

 Fehérkenyér I. / Nagyi   

 Fokhagymás, fűszeres cipó

 Francia kenyér

 Fruzsika legjobb fehérkenyere

 Fűszeres kenyér

 Ízesített finom kenyér

 Kedvenc fehér kenyerem

 Kefires kenyér zabpehellyel

 Kovászos fehér kenyér

 Kovászos fehér kenyér  /Anyulia

 Kovászos - kukoricalisztes kenyér  /Anyulia

 Lengyel rozskenyér

 Lengyel rozskenyér másképp

 "Mara kenyér" 

 Paprikás fehér kenyér

 Rozskenyér búzacsírával

 Rozsos burgonyás kenyér

 Rusztikus graham kenyér búzacsírával

 Sajtos-currys kenyér  

 Sajtos fehér kenyér

 Szezámmagos francia kenyér

 Zabkenyér

 Zabkorpás francia kenyér

 Zsúrkenyér

 

   

 

 

 

Kovász készítése fehér kenyérhez :

 

Hozzávalók:

2 közepes burgonya, 6 dkg cukor, csipetnyi só, 25 dkg finomliszt.

Elkészítés:
A megtisztított és felaprózott burgonyát kevés vízben puhára főzzük. Csipetnyi sóval ízesítjük, majd a kihűlt lében összetörjük. A kapott péphez adjuk a cukrot és a lisztet, és annyi vizet, hogy palacsintatészta sűrűségű legyen. A tálat letakarva langyos helyen 3 napig pihentetjük. Erre azért van szükség, mert ez egy bolti élesztő nélküli kovász, és több időt vesz igénybe az erjedése! Ezután a kovász kissé savanykás illatú lesz, a felületén kis apró buborékok képződnek. A kovász erjedésben van. A sütéshez szükséges mennyiséget kivesszük, a maradékhoz pedig egy kis lisztet és vizet adunk. Az így megmaradt kovász hűtőben  egy hétig tartható el zárt edényben. Amikor már rózsaszínű, vagy penészes kezd lenni, akkor már nem használható fel!

 

 

Csak teljesen kovászból készíteni kenyeret  nem célszerű a hosszú kelés miatt. Ezért a kovászt és az élesztőt együtt használom. A kenyér állagának nagyon jót tesz a kovász, élesztőt lehet vele helyettesíteni. 10 dkg kovász 1 dkg élesztő mennyiségének felel meg.  Azért arra ügyelek, hogy 1 kg-os kenyér elkészítéséhez maximum 30 dkg kovászt használjak, vagy annál kevesebbet.

 

 

Kovász készítése rozskenyérhez :

 

Hozzávalók:

2 közepes burgonya, 6 dkg cukor, csipetnyi só, 25 dkg rozsliszt, 2dl sör.

Elkészítés:
A megtisztított és felaprózott burgonyát kevés vízben puhára főzzük. Sóval ízesítjük. A megfőtt burgonyát a kihűlt lében összetörjük, és a kapott péphez adjuk a cukrot, és a rozslisztet, és annyi sört, hogy palacsintatészta sűrűségű legyen. A tálat letakarva, langyos helyen 3 napig pihentetjük. Ezalatt a kovász megérik, a további használata megegyezik a fehérkenyér kovászéval.

 

 

Gyors kovász készítése:  /Lia

 

30 dkg finomlisztet 2 dkg friss élesztővel, 1 kávéskanál mézzel, és körülbelül 2-2,5 dl langyos vízzel robotgéppel kikeverem nokedli sűrűségű tésztává. Meleg helyre (én a konvektor mellé)  teszem letakarva konyharuhával. körülbelül 2 óra alatt meg is kel rendesen. Ezután már lehet is használni belőle.

Miután vettem el belőle, teszek hozzá 10 dkg finomlisztet és még 1 dl langyos vizet, jól összekeverem hagyom egy kicsit állni, és mehet be a hűtőbe. Mindig ebből használok és utána pótolok.

 

 

 

 

 

Az alábbi házikenyér receptek tésztáját kenyérsütő gépben készítem. Természetesen bármilyen dagasztó gép is megfelel a tészta kidolgozásához, vagy kézi erővel történő dagasztás. Ez esetben addig dagasztjuk a  tésztát, amíg a kézről és a tálról egyaránt le nem válik!

A kenyérsütő gép azért praktikus, mert a dagasztás és a kelesztés műveletét is el lehet vele végezni, illetve  a tészta melegen tartásáról is gondoskodik. A kelesztés után már kézzel dolgozom át és formázom a tésztát, majd  a sütőben sütöm a kenyeret.

 

 

 

 

 

Kovászos fehér kenyér  

 

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt,

10 dkg kovász,

1 kávéskanál sikér,

1 kávéskanál só,

1 dkg friss élesztő,

2,5 dl víz.

 

A kovászt a fenti recept alapján készítettem, abból vettem ki  a 10 dkg-ot.

 

A hozzávalókat beleteszem a kenyérsütő gépembe, elindítom a normál programot, és ha a gép leáll a dagasztással ( 45 perc múlva a program elindítás után), akkor benne hagyom a tésztát még, és kelni hagyom, kb. 50-60 percig. Ha már szépen megkelt, kiveszem, és kézzel átgyúrom, formázom, és beleteszem sütőzacskóba, majd a formába kelni hagyom újra 50 percig.

Amikor szépen megkelt a tészta, beleteszem a gáztepsi méretű tepsibe, és előmelegített sütőben 210 fokon légkeveréssel sütöm 9 percig, majd 180 fokra levéve a hőmérsékletet még 42 percig sütöm.

 

  

 

 

 

Kovászos fehér kenyér   /Anyulia

 

3.5 dl langyos víz
15 dkg kovász
40 dkg extra sikértartalmú liszt (lehet finom liszt is.)
15 dkg rétes liszt
5 dkg teljes kiőrlésű búza liszt
1 nagy mérőkanál cukor.
2 kis mérőkanál só
1.5 dkg élesztő
1 csipet aszkorbinsav
2 nagy mérőkanál olíva olaj

A vizet beleöntöttem a kenyérsütő tartályába, rászitáltam a lisztet. A liszt közepére tettem a kovászt, élesztőt. Az egyik sarokba a sót, cukrot, olajat. A másik sarokba az élesztőt morzsoltam. Elindítottam a kenyérsütőt, normál program. Miután megdagasztotta a tésztát, kivettem átgyúrtam, kelesztőtálban a duplájára kelesztettem.

Megint átgyúrtam, megformáztam. Sütőzacskóban hagytam 1 órát kelni. Hideg sütőben 3/4 órát még kelt, rákapcsoltam a sütőt, 220 fokon kb.1 órát sütöttem. Kivettem a zacsiból ahogy hűlt szépen elkezdett pattogni, cserepesedni.

 

  

 

 

 

Kovászos - kukoricalisztes kenyér   /Anyulia

 

Hozzávalók:
3.dl langyos víz
2 evőkanál kovász
30 dkg liszt, (én az extra sikértartamút használom.)
15 dkg kukoricaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búza liszt
5 dkg rétes liszt
1 nagy mérőkanál cukor
2 kis mérőkanál só
2 nagymérő kanál olíva olaj
1 csipet aszkorbinsav
Mivel nem volt itthon rendes élesztőm,
1 csomag szárított élesztőt tettem bele.


Mindent a megfelelő sorrendbe a kenyérsütő gépbe raktam, dagasztó program, miután leállt a gép a tésztát finoman átgyúrtam és kelesztő tálba tettem. kb. 1 órát pihent, kiborítottam a kelesztő tálból, finoman átgyúrtam, formáztam. Sütőzacskóba (35x43cm)tettem amit 1-2 helyen picit kilyukasztottam és duplájára kelesztettem a tésztát. Hideg sütőben kezdtem a sütést,210 fokon szép barnára sütöttem.kb.1 óra. Azonnal kivettem a zacskóból a kész kenyeret és rácson hűlni hagytam.

 

 

 

 

"Mara kenyér"

 

  15 dkg finomliszt,

  45 dkg BL80-as kenyérliszt

  1 mokkáskanál sikér

  3 mokkáskanál só

  1 púpos evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt

  1 púpos evőkanál krumplipehely

   

  1 dl tej +1 mokkáskanál cukor + 2,5 dkg élesztő

  2,4 dl langyos víz

  3 evőkanál olívaolaj

 A hozzávalókat alaposan összedagasztani, majd duplájára keleszteni.   Formázni, majd újabb kelesztés után  sütni.

Előmelegített, 160 fokos légkeveréses sütőben sütöttem 50 percet, az elején tettem vizet a sütő aljára, amit félidőben kivettem.

 

 

 

 

Bajor rozskenyér

 

Hozzávalók:

20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

30 dkg finomliszt

2 evőkanál búzacsira

2 evőkanál őrölt zabpehely

1 dl kefir

2,5 dl langyos víz

1 lapos evőkanál só

1 evőkanál étolaj

1 teáskanál méz

1 lapos evőkanál őrölt kömény

1 mokkáskanál őrölt koriander

2,5 dkg friss élesztő

1  evőkanál sikér

1 kávéskanál 10%-os ecet

 

Elkészítése:

A hozzávalókat beleraktam a kenyérsütő gépbe. Elindítottam a normál programot. Amikor leállt a gép a dagasztással, hagytam benne a tésztát kelni 50-55 percig, amíg jól megkelt, majdnem feltért a tetejére! Akkor kivettem, átgyúrtam  egy jól meglisztezett deszkán, megformáztam cipó alakúra és olajjal kikent kilisztezett  24 cm-es torta  formába tettem, a tetejét zsilett pengével keresztbe bevágtam, és hagytam kelni benne meleg helyen 35 percig konyharuhával letakarva.

Ez a forma átmérő azért jó, mert ez a tészta mennyiség pont ekkorára fog megkelni.

 

  

 

Amikor megkelt,  végigkentem a tetejét étolajjal. A  sütő aljába egy lábos  vizet tettem.

Előmelegített sütőben 180 fokon 35 percig sütöttem.  Ezután a tortaforma oldalát lekapcsoltam, kivettem. Majd még 7 perc további sütéssel pirosra sütöttem.

A sütőből kivéve  langyos vízzel lekenem, és rácsra teszem hűlni.

 

  

 

 

 

Burgonyás kenyér I.

 

Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 30-40 dkg főtt, áttört burgonya, 3 dkg só, 4 dkg élesztő, 5-6 dl víz, 5 dkg olvasztott zsír, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál tejpor.

 

A burgonyát kis kefével alaposan megtisztítjuk, megmossuk és héjában, sós vízben puhára főzzük. (Sóra azért van szükség, hogy a burgonya héja főzéskor ne repedjen szét.) A puhára főzött burgonyát meghámozzuk és még melegen áttörjük. Hagyjuk kihűlni; és utána a langyos átszitált liszttel egy nagyobb méretű tálban összedolgozzuk. Az élesztőt 1 dl vízzel, a cukorral és a tejporral összekeverjük és kelni hagyjuk 10-15 percig. Ezután ráöntjük a burgonyás lisztre és összedolgozzuk a megkelt élesztővel. Vízben feloldjuk a sót, fokozatosan hozzáöntjük a liszthez és megkezdjük a dagasztást. A dagasztás végén a tésztába beledolgozzuk az olvasztott zsírt. Akkor lesz jó a tészta, ha kezünkről és az edény oldaláról könnyen elválik, és az állománya közepesen kemény.

 

A tésztából cipót formázunk, a tetejét meglisztezzük, konyharuhával letakarjuk, közepesen meleg helyre tesszük és 60 percig kelesztjük. Ez után ismét átgyúrjuk, tetszés szerint formázzuk, előzőleg bezsírozott tepsibe helyezzük, majd 20 percig pihentetjük. Ez után vizes ecsettel lekenjük, 3-4 helyen késsel bevágjuk és közepes erősségű tűzön 50-60 percig lassan sütjük.

 

  

 

Megjegyzés: Én tejport nem raktam bele, viszont 1 teáskanál sikért , és 1 kávéskanál aszkorbinsavat tettem a tésztába.  Zsír helyett 6 dkg rámát tettem bele.

 

 

Dagasztás nélküli fehér kenyér

 

Hozzávalók:

 

50 dkg BL-80-as liszt

  1 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt

  1 evőkanál olívaolaj

  1 lapos evőkanál méz

  2 teáskanál só

  2 teáskanál szárított élesztő

  2 evőkanál lenmag

390 ml nem buborékos ásványvíz

 

Elkészítése:

Robotgéppel jól összekevertem a hozzávalókat egy  jó nagy edényben ( Legalább 5 literes legyen!), kézzel kicsit átgyúrtam.  Megszórtam egy kevés rétesliszttel a tetejét, letakartam egy konyharuhával, és kb. 22 fokos szobahőmérsékletre tettem pihenni.

 

 

 15 -16 óra múlva kivettem az edényből. Rátettem egy lisztezett deszkára. Kicsit ágygyúrtam, áthajtogattam. Utána hosszúkásra formáztam. Zsilettpengével a tetejét bevagdostam, és meleg vízzel lekentem. Ezután beletettem egy sütőzacskóba, és egy sütőformába raktam. Kb. fél óra múlva zacskóval együtt belehelyeztem a 24 cm-es hosszúságú jénaiba. Ott hagytam kelni, kb. 1,5 - 2 óra hosszáig, hogy jól megteljen vele.

 

  

 

 

 210 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel sütöttem 9 percig, majd 180 fokra levettem, és még 38 percig sütöttem légkeveréssel.

Amint kivettem, óvatosan kibontottam a sütőzacskót, mert forró gőz jön ki belőle, és kiborítottam a kenyeret, és alulról jól szellőző rácsra helyeztem.

 

  

Megjegyzés:

Szükség esetén (lehet a liszt minőségétől, illetve fajtájától függően) tehetünk bele + kevés vizet, hogy  a szokványos kenyértészta állagánál lágyabb tésztát kapjunk.

 

 

 

Fehér kenyér I.

 

Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 4 dkg élesztő, 4-5 dl víz, 2 dkg só, 5 dkg olaj, 1 dkg cukor, 1 evőkanál tejpor.

 

1 dl langyos vízben feloldjuk a cukrot, a tejport, és az élesztőt belemorzsoljuk. Meleg helyen megkelesztjük. Az átszitált, langyos lisztet tálba öntjük, a sóval összekeverjük. Ha az élesztő megkelt, a tálban lévő lisztre öntjük, és először nyomkodjuk, majd apránként hozzáöntjük a vizet és az olajat, ezután simára dagasztjuk a tésztát. Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk és 45 percig kelni hagyjuk. Utána óvatosan átgyúrjuk, és tetszés szerint tepsibe vagy sütőlapra helyezzük. 20-30 percig pihentetjük, majd felületét tejjel bekenjük, és előmelegített sütőben közepes erősségű tűzön 45-50 percig sütjük.

 

     

 

Nagyi 57 megjegyzése:

"Annyi változtatást csináltam a leírásnál mivel nem volt itthon tejporom ,1 evőkanál cukrozott sűrített tejet oldottam fel 1 dl vízben, így az előírt cukrot kihagytam, és ebbe a folyadékba raktam az élesztőt. A víz ezzel az 1 dl-rel volt összesen 4 dl.

A római tál kb. 5-6 órát volt vízben. Amikor kivettem a vízből amennyire tudtam kitöröltem és vékonyan margarinnal kikentem. Fél óráig sütöttem fedő alatt, és 25 percet sütöttem a fedő nélkül. Amikor a fedőt levettem róla, még tiszta fehér volt a teteje!!! ekkor kentem át a tetejét, de csak sima vízzel. Nagyon finom ropogós lett a héja a család szerint, de látszik is rajta. Végig egyforma nagy lángon sütöttem. És a sütőbe középre helyeztem."

 

 

 

Fokhagymás, fűszeres cipó

 

Hozzávalók:

30 dkg finomliszt

20 dkg BL-80-as kenyérliszt

1 fej ( körülbelül 12 gerezd ) fokhagyma

3,5 dl langyos tej

1 tojás

1 evőkanál só

2,5 dkg friss élesztő   ( vagy 10 dkg kovász + 1,5 dkg friss élesztő)

1 teáskanál szárított fűszerkeverék ( majoranna, bazsalikom, oregano, kakukkfű)

2 evőkanál étolaj

5 dkg főtt, tört krumpli

1 mokkáskanál sikér

1 kávéskanál 10 %-os ételecet

 

Tetejére: 1 egész  tojás felverve + 1 mokkáskanál víz keveréke

 

Elkészítése:

Belerakom a hozzávalókat a kenyérsütő gépbe  a tej és  a fokhagyma kivételével.  A tejet az apróra összevágott fokhagymával körülbelül 8 percig főzöm, majd pépesítem. Utána langyosra hűtve beleöntöm a gépbe  a többihez. Elindítom a gyors programot. Ha  a dagasztás után le a áll a gép, még 20 percig hagyom bekapcsolva a gépet, hogy melegedjen, de utána kikapcsolom, és hagyom benne kelni a tésztát. Ha már majdnem felér a gép tetejére, akkor kiveszem, és átgyúrom, cipóra formázom.  Majd vajjal kikent tepsibe rakom. Pár helyen zsilett pengével bevágom a tetejét. Ott hagyom még a duplájára kelni. Ha szépen megkelt, akkor lekenem a felvert tojás és víz keverékével.

Előmelegített tepsibe rakom, és 200 fokon sütöm 10 percig, majd 180 fokra mérsékelve még 25 percig.

A sütőből kivéve  langyos vízzel lekenem, és rácsra teszem hűlni.

 

  

 

 

 

Francia kenyér

 

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

5 dkg puhított vaj

1 dkg friss élesztő

20 dkg gyors kovász

fél evőkanál kristálycukor

1 lapos evőkanál só

2 dl langyos tej,

1 dl tejszín

5 dkg főtt, tört krumpli

1 mokkáskanál sikér,

1 kávéskanál 10 %-os ecet

 

Elkészítése:

A hozzávalókat beleteszem a  kenyérsütő gépbe. Elindítom a normál programot.  Ha a gép leállt a dagasztással, ez nálam 45 perc, még hagyom benne a tésztát 40 percig kelni.

Kiveszem tésztát, átgyúrom egy alaposan kilisztezett deszkán, és 2 rudat formálok belőle.

Egy 30x35 cm-es tepsibe sütőpapírt teszek. Ráhelyezem hézagosan a rudakat, ferdén zsilettpengével bevágom, és letakarva újabb 40 percig kelni hagyom. Végül először óvatosan langyos vízzel lekenem, majd tojássárgája és + kevés langyos víz keverékével lekenem.

Előmelegített sütőben 190 fokon 26 percig sütöm.

A sütőből kivéve  langyos vízzel lekenem, és rácsra teszem hűlni.

 

  

 

 

 

Fruzsika legjobb fehérkenyere

- ahogy én csináltam

 

Példa a sütőzacskós kenyérsütésre:

 

Hozzávalók:

    80   ml langyos tej

  220   ml langyos víz

   55    dkg BL-80 kenyérliszt

     1    evőkanál burgonyapehely

     1    evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt

     1    csapott mokkáskanál aszkorbinsav

    0,5  evőkanál sikér

     1    evőkanál vaj, vagy margarin

     3    mokkáskanál só

    2,5  dkg friss élesztő

 

Belerakom a gépbe a hozzávalókat a felsoroltak szerint. Elindítom a normál programon az I-es fokozatot (ez 3 óra 20 perces).  38 perc múlva befejezi a gép a dagasztást, ekkor még hagyom 10 percig a gépben. Majd kiveszem a tésztát, és átgyúrom, belerakom lisztezett kelesztő tálba. Jól rányomom a tetejét, és berakom a mikróba, hogy ne legyen huzatos helyen.

Kb. 40 perc múlva, ha lelöki a tetejét a tál, akkor kiveszem és jól átgyúrom, formázom, bevágom 3 helyen, lekenem meleg vízzel, és belerakom a sütőzacskóba. Ezt követően zacskóstól belerakom a kelesztő formába.

 

 

1 óra múlva óvatosan kiveszem a tálból és a zacskóval együtt belerakom a tepsibe.

Végül előmelegített sütőbe rakom 200 fokra, és légkeveréssel sütöm. 10 perc múlva leveszem 180 fokra a hőmérsékletet, és 45 percig még sütöm.

Ha megsült, azonnal kiveszem a zacskóból, rácsra rakom és konyharuhával letakarom.

 

  

 

 

Fűszeres kenyér

 

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt,

1 lapos evőkanál cukor,

2 tojás,

5 dkg puha vaj,

2,5 dkg élesztő,   ( vagy 10 dkg kovász + 1,5 dkg friss élesztő)

1 lapos evőkanál só,

1 dl langyos tej

1,5 dl langyos víz,  + egy két evőkanál, hogy a gép jól tudja kezelni a tésztát!

1 mokkáskanál reszelt szerecsendió,

1 kávéskanál  szárított bazsalikom.

1 evőkanál lenmagpehely

1 mokkáskanál sikér ( elhagyható!)

1 kávéskanál 10 %-os ecet ( ez is kihagyható, bár foszlósabb tőle a kenyér!)

 

Elkészítése:

A hozzávalókat beleraktam a kenyérsütő gépbe. Elindítottam a normál programot, ami 3 óra 20 perces lenne.... De a dagasztás után addig hagytam benne a tésztát, amíg jól megkelt, majdnem feltért a tetejére! Akkor kivettem, átgyúrtam a tésztát! Megformáztam és kilisztezett  hosszúkás kelesztő tálba  tettem, a tetejét zsilett pengével bevágtam, és hagytam kelni benne körülbelül  35 percig.

Utána óvatosan kivettem a tésztát és alaposan kivajazott tepsibe raktam. Majd végigkentem a tetejét étolajjal. A  sütő aljába egy lábos  vizet tettem.

Előmelegített sütőben 180 fokon 45 perc alatt szép pirosra sütöttem.

 

  

 

Amikor kivettem a sütőből még melegen lekentem langyos vízzel, majd rácsra tettem hűlni!

 

 

 

 

Ízesített finom kenyér

 

Hozzávalók: 80 dkg finomliszt, 20 dkg búzacsíra, 4 dkg élesztő, 2 evőkanál méz, 4 dl 3:1 arányú tejes víz, 1 dkg só, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió, 1 kávéskanál fahéj; 5 dkg mazsola, 5 dkg darabolt dió; kevés vaj,  1 tojás.

 

Langyos, mézes vizes tejben az élesztőt megkelesztjük. A lisztet mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk a búzacsírát, az őrölt szerecsendiót, a fahéjat, a mazsolát, a darabolt diót és a sót. Az egészet összekeverjük, majd a megkelt élesztőt ráöntjük és a vizes tejjel kemény tésztává gyúrjuk. A jól kidolgozott tésztát kizsírozott és lisztezett tepsibe rakjuk, 1-1,5 órán át meleg helyen kelesztjük. Akkor kelt meg jól a tészta, ha duplájára nőtt. Ez idő letelte után a tészta felületét egész tojással bekenjük, olvasztott vajat csurgatunk rá és előmelegített sütőben, közepes lángon 50-60 percig sütjük:

Megjegyzés: Én a fenti mennyiség feléből készítettem, 1 mokkáskanál sikért és késhegynyi aszkorbinsavat is tettem bele.

 

 

 

 

Kedvenc fehér kenyerem

 

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt,

2,5 dkg élesztő,

0,5 evőkanál só,

0,5 evőkanál kristálycukor,

0,5 dl olaj,

1 egész tojás, 

1 kávéskanál 10%-os ecet, 

1 mokkáskanál sikér,

8 dkg főtt, összetört burgonya,

2,5 dl langyos tej.

1 púpos evőkanál kovász

 

Elkészítése:

A hozzávalókat én a kenyérsütő gépembe rakom gyors programra, és ha leáll a gép a dagasztás után (nálam 30 perc), még hagyom benne, körülbelül 30 percig kelni. Akkor kikapcsolom a gépet, hogy ne kezdje el sütni a tésztát a gép. Ha már majdnem felér a tetejére,  ( 20-30 perc múlva) akkor jó!

Majd  kiveszem a tésztát a gépből és körülbelül 2 egyforma darabba vágom. Utána megformázom  hosszúkás cipó alakúra, és a tetejét zsilett pengével 3 helyen bevágom.

 

  

 

Olajjal kikent formákban kelesztem konyharuhával letakarva. Én 1 teflonos és 1 szilikonos formát is használok, amit a gázsütőből előzőleg kivett rácsra teszek, mert a tésztának nem jó, ha megmozdítjuk kelés közben.  Ott is hagyom még kb. 30 percig kelni a tésztát. Ha már szépen megkelt a duplájára, akkor langyos vízzel lekenem, és a ráccsal együtt a sütőbe teszem. 

Előmelegített sütőben 210 fokon 8 percig sütöm légkeverésen, majd 180 fokra állítom, és 20 percig sütöm még.   (Tűpróba!)

Amikor szépen megsült, kiveszem, rácsra rakom. Rögtön lekenem langyos vízzel, és hagyom kihűlni.

 

  

 

 

 

Kefires kenyér zabpehellyel

 

Hozzávalók:

30 dkg BL-80-as kenyérliszt,

20 dkg finomliszt,

10 dkg őrölt zabpehely,

5 dkg pirított szezámmag,

1,5 dkg friss élesztő,

10 dkg kovász,

1 lapos evőkanál só,

1 lapos kávéskanál cukor,

5 dkg puha vaj,

2 dl kaukázusi kefir,

1,5 dl langyos víz,

1 kávéskanál sikér,

1 kávéskanál 10 %-os ecet.

 

Elkészítése:

A hozzávalókat a kenyérsütő gépbe belerakjuk. Elindítottam a normál programot. Amikor a gép leállt a dagasztással  a 35 perc után, hagytam benne a tésztát még kelni 60 percig, amíg jól megkelt, majdnem felért a tetejére.  Akkor kivettem, átgyúrtam jól a lisztezett deszkán, és megformáztam. Majd zsilett pengével bevágtam a tetejét pár helyen, lekentem langyos vízzel, és sütőzacskóba tettem.   A zacskó végét lezártam. Majd így egy kelesztő tálba tettem meleg helyre  30 percre még.

 

  

 

Majd kivettem  zacsival együtt és egy tepsibe raktam. A zacskót tűvel pár helyen kiszúrtam, hogy sütés közben ne repedjen szét!  Utána előmelegített sütőbe tettem, 210 fokon  légkeverésen 10 percig sütöttem.  Akkor levettem a 180 fokra, és még 40 percig sütöttem.

 

  

 

Amikor kivettem a sütőből, rögtön kivettem a sütőzacskóból, és még melegen lekentem langyos vízzel, majd rácsra tettem hűlni! Ebből a mennyiségből 1 kg-os kenyér lett.

 

Fontos:  Amikor forrón kivesszük a sütőzacskóból, vigyázni kell, mert forró gőz jön ki belőle!

 

  

 

 

 

Lengyel rozskenyér

 

Hozzávalók:

25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

25 dkg BL 80-as kenyér liszt

1 dkg élesztő

10 dkg kovász

1,5 dl langyos tej

1 lapos evőkanál méz

1,5 dl langyos víz

1 lapos evőkanál só

1 evőkanál őrölt köménymag

1 evőkanál búzacsira

1 evőkanál sikér

1 kávéskanál 10 %-os ecet

2 evőkanál étolaj

 

Elkészítése:

A hozzávalókat beleraktam a kenyérsütő gépbe. Elindítottam a normál programot. Amikor a gép leállt a dagasztással, addig hagytam benne a tésztát, amíg jól megkelt, majdnem felért a tetejére, körülbelül 80 percig.  Akkor kivettem, átgyúrtam, és lisztezett deszkán megformáztam. Majd beleraktam egy előzőleg 2 óra hosszáig áztatott római tálba, amit kitöröltem a vízből kivéve, és vajjal kikentem, kiliszteztem. Abban hagytam körülbelül 1,5 óráig kelni még konyharuhával letakarva meleg helyen.

 

  

 

Ezután  lekentem a tészta tetejét étolajjal. Majd előmelegített sütőbe tettem a római tálban a tetejével együtt. 25 percig 210 fokon sütöttem. Akkor levettem a tetejét, és 180 fokon még 25 percig sütöttem.

Amikor kivettem a sütőből még melegen lekentem langyos vízzel, majd rácsra tettem hűlni!

 

 

Megjegyzés: Ez egy próba volt a római tálban való sütésre.  A kis belmagasság miatt nagy a veszély, hogy  a tészta hozzáér a fedőhöz a sülés közben. Az oldala ugyan átsül, de nem lesz olyan szép piros, mint  a teteje.

 

 

Lengyel rozskenyér másképp

 

Hozzávalók:

25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

25 dkg finomliszt

2 evőkanál rétesliszt

1 dkg élesztő

10 dkg kovász

1,5 dl langyos tej

1 lapos evőkanál méz

1,5 dl langyos víz

1 lapos evőkanál só

1 evőkanál őrölt köménymag

1 evőkanál búzacsira

1 evőkanál sikér

1 kávéskanál 10 %-os ecet

2 evőkanál étolaj

10 dkg főtt, összetört krumpli

 

Elkészítése:

A hozzávalókat én a kenyérsütő gépembe rakom gyors programra, és ha leáll a gép a dagasztás után (nálam 30 perc), még hagyom benne, körülbelül 30 percig kelni. Akkor kikapcsolom a gépet, hogy ne kezdje el sütni a tésztát a gép. Ha már majdnem felér a tetejére,  ( kb. 30 perc múlva) akkor jó!

Majd  kiveszem a tésztát a gépből és körülbelül 2 egyforma darabba vágom. Utána megformázom  hosszúkás cipó alakúra, és a tetejét zsilett pengével 3 helyen bevágom.

Olajjal kikent formákban kelesztem konyharuhával letakarva. Én 1 teflonos és 1 szilikonos formát is használok, amit a gázsütőből előzőleg kivett rácsra teszek, mert a tésztának nem jó, ha megmozdítjuk kelés közben. Ott is hagyom még kb. 40 percig kelni a tésztát. Ha már szépen megkelt a duplájára, akkor langyos vízzel lekenem, és a ráccsal együtt a sütőbe teszem. 

Előmelegített sütőben 210 fokon 8 percig sütöm légkeverésen, majd 180 fokra állítom, és 22 percig sütöm még.   (Tűpróba!)

Amikor szépen megsült, kiveszem, rácsra rakom. Rögtön lekenem langyos vízzel, és hagyom kihűlni.

 

 

 

 

Paprikás fehér kenyér

 

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt,

2 dkg élesztő,

1 lapos evőkanál cukor,

2 dl langyos tej,

0,7 dl langyos víz

1 dl étolaj,

1 lapos evőkanál só,

1 lapos evőkanál csemege pirospaprika.

1 mokkáskanál sikér

1 kávéskanál 10 %-os ecet

1 evőkanál búzacsíra   ( elhagyható, de jó bele!)

1 evőkanál pirított szezámmag  ( helyette lehet köménymagot is tenni bele)

 

Elkészítése:

A hozzávalókat beleraktam a kenyérsütő gépbe. Elindítottam a normál programot. A dagasztás után addig hagytam benne a tésztát, amíg jól megkelt, majdnem feltért a tetejére! Akkor kivettem, lisztezett deszkán átgyúrtam, és megformáztam, majd kilisztezett  hosszúkás kelesztő tálba  tettem, a tetejét zsilett pengével bevágtam, és hagytam kelni benne körülbelül  45 percig.

 

 

Utána óvatosan kivettem a tésztát és alaposan kivajazott, lisztezett tepsibe raktam. Majd végigkentem a tetejét étolajjal.

Előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül 45 perc alatt szép pirosra sütöttem.

Amikor kivettem a sütőből még melegen lekentem langyos vízzel, majd rácsra tettem hűlni!

 

  

Megjegyzés:

Ebből a kenyérből kitűnő zsíros kenyeres, vagy vajas kenyeres szendvics készíthető. A gyerekek imádják!

 

 

 

 

Rozskenyér búzacsírával

 

Hozzávalók:

40 dkg finomliszt,

10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt,

10 dkg búzacsira,

2 dkg élesztő,

10 dkg pirított szezámmag,

1 lapos evőkanál  só,

4 dkg puha vaj,

2 evőkanál étolaj,

1 kisebb egész tojás,

2,6 dl langyos víz,

1 kávéskanál méz.

1 lapos evőkanál sikér

1 kávéskanál 10%-os ecet

 

Elkészítése:

A hozzávalókat beleraktam a kenyérsütő gépbe. Elindítottam a normál programot. A dagasztás után hagytam benne a tésztát még 60 percig kelni. Akkor kivettem, átgyúrtam,  megformáztam és kilisztezett  hosszúkás kelesztő tálba  tettem, a tetejét zsilett pengével bevágtam, és hagytam kelni benne 40 percig.

Utána óvatosan kivettem a tésztát és alaposan kivajazott, lisztezett tepsibe raktam. Majd végigkentem a tetejét étolajjal.

 

 

A  sütő aljába egy lábos  vizet tettem. Előmelegített sütőben 180 fokon 45 perc alatt szép pirosra sütöttem.

Amikor kivettem a sütőből még melegen lekentem langyos vízzel, majd rácsra tettem hűlni!

 

 

 

Megjegyzés: Ez egy viszonylag lágyabb tészta, ezért célszerű formában sütni!

 

 

 

Rozsos burgonyás kenyér

 

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt,

25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt,

1 dkg élesztő,

10 dkg kovász

5 dkg puha margarin,

2,5 dkg kristálycukor,

1 lapos evőkanál só,

5 dkg főtt áttört burgonya,

2,5 dl langyos tej,

1 lapos evőkanál sikér

1 kávéskanál 10 %-os ecet

1 lapos evőkanál őrölt köménymag.

 

Elkészítése:

A hozzávalókat beleraktam a kenyérsütő gépbe. Elindítottam a normál programot. A dagasztás után hagytam benne a tésztát még 80 percig kelni. Akkor kivettem, átgyúrtam,  megformáztam és kilisztezett  hosszúkás tepsibe  tettem, a tetejét zsilett pengével bevágtam, és hagytam kelni benne 60 percig.

Majd végigkentem a tetejét étolajjal.

A  sütő aljába egy lábos  vizet tettem. Előmelegített sütőben 180 fokon 40 perc alatt szép pirosra sütöttem.

Amikor kivettem a sütőből még melegen lekentem langyos vízzel, majd rácsra tettem hűlni!

 

  

 

 

 

Rusztikus graham kenyér búzacsírával

 

Hozzávalók:

50 dkg graham liszt,

5 dkg kukoricaliszt

5 dkg búzacsíra,

5 dkg őrölt zabpehely,

2 dkg élesztő,

1 teáskanál só,

5 dl langyos víz,

1 evőkanál lenmag,

1 dl étolaj,

1 lapos evőkanál méz.

 

Elkészítése:

A hozzávalókat beleraktam a kenyérsütő gépbe. Elindítottam a normál programot. A dagasztás után addig hagytam benne a tésztát, amíg jól megkelt, majdnem feltért a tetejére! Akkor kivettem, lisztezett deszkán átgyúrtam, és megformáztam, majd kilisztezett  hosszúkás kelesztő tálba  tettem, a tetejét zsilett pengével bevágtam, és hagytam kelni benne körülbelül  35 percig.

 

 

Utána óvatosan kivettem a tésztát és alaposan kivajazott, lisztezett tepsibe raktam. Majd végigkentem a tetejét étolajjal.

Előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül 45-50 perc alatt szép pirosra sütöttem.

Amikor kivettem a sütőből még melegen lekentem langyos vízzel, majd rácsra tettem hűlni!

 

  

 

 

 

Sajtos-currys kenyér

 

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

0,5 dkg kristálycukor

1 evőkanál currypor

1,5 dl langyos tej,

1 dl langyos víz

1,5 dkg só

4 dkg puha vaj

12 dkg reszelt sajt

2 dkg friss élesztő  ( vagy 10 dkg kovász + 1 dkg friss élesztő)

1 mokkáskanál sikér

1 kávéskanál 10 %-os  ételecet

 

Elkészítése:

A hozzávalókat sorban belerakom a kenyérsütő gépbe, majd elindítom a gyors programot. Ha a gép leáll a kelesztéssel, akkor még 20 percig hagyom bekapcsolva a gépet. Utána kikapcsolom,  és 50 percig kelesztem benne, míg majdnem a tetejéig ér a tészta. Akkor kiveszem és átgyúrom.  Hosszúkásra formázom, és bevágom a tetejét zsilett pengével. Langyos vízzel megkenem, és  ízlés szerint magokkal megszórom, például: lenmag, szezámmag, köménymag. stb.  Utána sütőzacskóba teszem, és úgy helyezem a kelesztő tálba. Amikor megkelt a duplájára, óvatosan kiemelem, és tepsibe rakom a sütőzacskóval együtt.

Előmelegített sütőben 210 fokon 9 percig sütöm légkeveréssel, majd 180 fokra mérsékelem a hőfokot, és további 40 percig sütöm.

Akkor kiveszem a sütőből,  sütőzacskóból is óvatosan, mert nagyon forró gőz jön ki belőle! Végül  rácsra teszem kihűlni.

 

 

 

 

Sajtos fehér kenyér

 

Hozzávalók:

50  dkg finomliszt,

1 lapos evőkanál cukor,

1 mokkáskanál reszelt gyömbér,

1,5 dl tej,

1 dl langyos víz

1 lapos evőkanál só,

2 dkg olvasztott  vaj,

8 dkg reszelt sajt,

2 dkg élesztő. ( vagy 10 dkg kovász + 1 dkg friss élesztő)

 

Elkészítése:

A hozzávalókat belerakom a kenyérsütő gépbe. Elindítottam a normál programot. Majd a dagasztás után addig hagytam benne a tésztát, amíg jól megkelt, majdnem feltért a tetejére! Akkor kivettem, átgyúrtam a tésztát! Megformáztam és kilisztezett  hosszúkás kelesztő tálba tettem, a tetejét zsilett pengével bevágtam, és hagytam kelni benne körülbelül  35 percig konyharuhával letakarva.

Utána óvatosan kivettem a tésztát és alaposan kivajazott tepsibe raktam. Majd végigkentem a tetejét étolajjal. A  sütő aljába egy lábos  vizet tettem.

Előmelegített sütőben 180 fokon 42 perc alatt szép pirosra sütöttem.

Amikor kivettem a sütőből még melegen lekentem langyos vízzel, majd rácsra tettem hűlni!

 

  

 

 

 

Szezámmagos francia kenyér

 

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt,

2 dkg élesztő, ( vagy 10 dkg kovász + 1 dkg friss élesztő)

1 dl étolaj,

1 evőkanál méz,

1 lapos evőkanál só,

2,8 dl langyos víz

1 mokkáskanál sikér

1 kávéskanál 10 %-os ecet

 

2 evőkanál pirított szezámmag

 

Tetejére: 1 tojássárgája + 1 evőkanál víz keveréke.

 

Elkészítése:

A hozzávalókat sorban belerakom a kenyérsütő gépbe a pirított szezámmag kivételével, majd elindítom a gyors programot.  A dagasztás vége előtt 5 perccel beleszórom a szezámmagot is, egy kávéskanálnyit meghagyok a tetejére szóráshoz.  Ha a gép leáll a kelesztéssel, akkor még 20 percig hagyom bekapcsolva a gépet. Utána kikapcsolom,  és 50 percig kelesztem benne, míg majdnem a tetejéig ér a tészta. Akkor kiveszem és átgyúrom, majd 2 hosszúkás rúdra formázom, és bevágom a tetejét zsilett pengével.  Belehelyezem egy kivajazott  36x22 cm-es tepsibe, és kelni hagyom benne 20 percig. Ezután lekenem a felvert tojás sárgája és víz keverékével, és megszórom a maradék pirított szezámmaggal.

Előmelegített sütőben 200 fokon körülbelül 25 perc alatt pirosra sütöm.

A sütőből kivéve  langyos vízzel lekenem, és rácsra teszem hűlni.

 

  

 

 

 

Zabkenyér

 

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt,

10 dkg étkezési búzakorpa,

5 dkg zabpehely,

4 dl langyos tej,

5 dkg élesztő,

8 dkg puha vaj

1 mokkáskanál kristálycukor

1 lapos evőkanál só,

1 mokkáskanál sikér  ( elhagyható)

1 kávéskanál 10 %-os ecet. ( elhagyható)

 

Elkészítése:

A hozzávalókat sorban belerakom a kenyérsütő gépbe. Elindítom  a gyors programot. Majd a dagasztás után 30 percig hagytam benne a tésztát, amíg jól megkelt. 

Akkor kivettem, átgyúrtam a tésztát a vastagon kilisztezett deszkán! Majd  a tésztát 2 egyenlő cipóra formáztam, és vajjal kikent, lisztezett tepsibe raktam kelni újra 25 percre.

 

 

A tetejüket keresztbe bevágtam, és konyharuhával letakartam.

A sütés előtt lekentem a tetejét étolajjal. A  sütő aljába egy lábos  vizet tettem.

Előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt szép pirosra sütöttem.

Amikor kivettem a sütőből még melegen lekentem langyos vízzel, majd rácsra tettem hűlni!

 

 

 

 

Zabkorpás francia kenyér

 

Hozzávalók:

60 dkg finomliszt,

5 dkg zabkorpa,

4 dkg élesztő, ( vagy 20 dkg kovász + 2 dkg friss élesztő)

1 lapos evőkanál só,

1 dl olaj .

1 kávéskanál cukor

1 mokkáskanál sikér

1 kávéskanál 10 %-os ecet

3,5 dl langyos víz

 

Elkészítése:

A hozzávalókat sorban belerakom a kenyérsütő gépbe. Elindítom  a normál programot. Majd a dagasztás után addig hagytam benne a tésztát, amíg jól megkelt, majdnem feltért a tetejére!

Akkor kivettem, átgyúrtam a tésztát! Majd  a megkelt tésztát 4 egyenlő részre osztottam,  és hosszúkás rudakat formáltam belőlük. Ezután margarinnal kikent, lisztezett tepsibe tettem a rudakat, zsilett pengével bevágtam, és hagytam kelni benne körülbelül  35 percig konyharuhával letakarva.

Majd végigkentem a tetejét étolajjal. A  sütő aljába egy lábos  vizet tettem.

Előmelegített sütőben 180 fokon 33 perc alatt szép pirosra sütöttem.

Amikor kivettem a sütőből még melegen lekentem langyos vízzel, majd rácsra tettem hűlni!

 

  

 

 

 

Zsúrkenyér

 

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt,

2 dkg élesztő,

1 lapos evőkanál só,

1 lapos evőkanál cukor,

2,5 dkg puha vaj,

1,7 dl langyos tej,

1 dl langyos víz,

1 mokkáskanál sikér ( elhagyható )

1 kávéskanál 10 %-os ecet (elhagyható ),

1 evőkanál búzacsíra

1 evőkanál zabkorpa.

 

Elkészítése:

A hozzávalókat sorban belerakom a kenyérsütő gépbe. Elindítom  a normál programot. Majd a dagasztás után addig hagytam benne a tésztát, amíg jól megkelt, majdnem feltért a tetejére!

Akkor kivettem, átgyúrtam a tésztát! Majd  a megkelt tésztát 2 egyenlő részre osztottam,  és hosszúkás kenyereket formáltam belőlük. Ezután margarinnal kikent, lisztezett tepsibe tettem a rudakat, zsilett pengével bevágtam, és hagytam kelni benne körülbelül  50 percig konyharuhával letakarva.  ( A hőmérséklet nagyon fontos a kelesztésénél!)

Majd végigkentem a tetejét étolajjal. A  sütő aljába egy lábos  vizet tettem.

Előmelegített sütőben 180 fokon 36-40 perc alatt szép pirosra sütöttem.

 

 

Amikor kivettem a sütőből még melegen lekentem langyos vízzel, majd rácsra tettem hűlni!

 

 

 

 

 

 

 

Lap teteje

 

Vissza a receptekhez

 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker