Tájjelegű ételeink

 

 

  I.  Sütemények 1.

       Sütemények 2.

 II.  Hmv.Kati konyhája

       Hmv.Kati konyhája 2.

III. Tájjelegű ételeink

 IV.  Csíra, mint étel

 

 

 

 

 

III. Tájjelegű  ételeink.

 

 Almaleves   /Hódmezővásárhely 

 Hideg disznópaprikás  /Hódmezővásárhely

 Hortobágyi palacsinta

 Keltpite /kőttpite itt Hódmezővásárhelyen/

 Szíve-nyelve leves /Alföldi/

 Tarhonya készítése házilag /Hódmezővásárhely

 Túróslepény sósan és barátfüle / Hódmezővásárhely

 

 

 

 

Almaleves:   /Hmv.Kati


Elkészítésének két módját írom le nektek.

 

1.

Vékony rántást készítek őrölt pirospaprikával, vízzel felengedem.

Ízesítem sóval, cukorral, hozzáteszem a felaprított almát. Körülbelül 2 liter leveshez 3 db babérlevelet is adok. Addig főzöm, míg az alma megpuhul.

Édes is, sós is, kellemesen savanykás is!

 

2.

Cukros, sós, babérlevéllel ízesített vízben megfőzöm a felaprított almákat.

Behabarom víz+liszt+olaj+őrölt paprika keverékével, s még pár percig főzöm.

Tálalásnál tejföllel gazdagítom.


Az 1. változat eredeti, tájjelegű recept, a 2. már kicsit "lightosabb".

 

 

 

 

Hideg disznópaprikás:   /Hmv.Kati

Hódmezővásárhelyen és környékén nem múlhat el a tél hideg disznópaprikás nélkül.

 

Ahogy én készítem kis mennyiségben:

vásárolok vegyes disznóságokat /köröm, csülök, comb, bőrke, fül, farok, kevés máj, stb./. Az a lényeg, hogy ne száraz húsok legyenek, inkább vegyes, lehet benne kövérje is, attól még finomabb.

Már 3-4 kilóval érdemes próbálkozni.

A feldarabolt hozzávalókat egy 6 literes lábosban sós vízben felteszem főni.

Aprítok bele 3 fej vöröshagymát, fokhagymát 5-6 gerezdet szintén apróra vágva, kevés őrölt borsot, egész köménymagot, csöves csemege paprikát, esetleg egy csípőset is. Az egy idő után kiveszem, nehogy túl erős legyen! Addig főzöm, míg a húsok megpuhulnak. A főzés befejezése előtt 15-20 perccel teszem rá a szép piros őröltpaprikát /egy merőkanálnyi forró lében feloldom előtte/. A vizet főzés közben folyamatosan pótolni kell, mert kell, hogy legyen leve, de a pontos mennyiséget nehéz megírni. Az sem jó, ha túl sok a lé, mert akkor nem dermed meg. Ezt csak tapasztalat útján lehet megtanulni.

Még melegen egyenletesen elosztom mély tányérokban, vagy kisebb tálakban.

Néhány óra alatt megdermed, egy hétig is eláll hideg helyen.

Kenyérrel, savanyú uborkával, káposztával töltött paprikával fogyasztjuk. Aki nem szereti a tetején összegyűlt zsírt, az kenyérre is kenheti, vagy leszedi miután megdermed, és felhasználhatja egyéb ételek készítéséhez. /pl. krumpli, vagy bableves rántásához./

Vétek lenne kidobni!

 

  

 

 

 

Hortobágyi palacsinta:    /Hmv.Kati

 

1 db közepes vöröshagymát olajon megdinszteltem, rátettem 1 kg darált csirkecombot, fehéredésig sütöttem, sóztam, borsoztam, 3 gerezd fokhagymával ízesítettem, majd puhára főztem.

 

Míg főtt a hús, sütöttem 20 db sós palacsintát 2 db tojásból, 2 dl tejből, 20 evőkanálnyi lisztből, kevés sóból, szódavízből.

 

A megfőtt húst leszűrtem, megtöltöttem vele a palacsintákat, majd kiolajozott tepsibe raktam.

 

A levébe kevertem 1 nagy tejfölt és 1 kávéskanál lisztet, ezt a keveréket ráöntöttem a palacsintákra, s sütőben megsütöttem.

 

  

 

 

 

Keltpite /kőttpite itt Vásárhelyen/    /Hmv.Kati


Összekeverünk 2 egész tojást 5 dkg cukorral, fél dkg sóval, fél citrom reszelt héjával.

Pici tejben megfuttatunk 3 dkg élesztőt.

Fél liter tejjel, fél kiló liszttel az egészet hólyagosra keverjük, közben hozzá kell adni 3 dkg olvasztott zsírt /vagy vajat, margarint/, majd 5-10 dkg mazsolát.

Olyasmi lesz a tésztája, mint a galuskáé. Nem kell hozzá robotgép, könnyen lehet keverni.

Hagyjuk kelni. Nem kell túl sokáig, elég, ha már "simul" a teteje.

Ezután közepes méretű tepsit zsírral kikenünk, beleöntjük, beleöntjük a tésztát, abban is hagyjuk kicsit kelni.

Tetejét meglocsoljuk olvasztott zsírral /v. vajjal, margarinnal/.

Ekkor meg lehet szórni a tetejét darabos dióval, kristálycukorral, aki akarja.

Kb. 20 perc után /míg a sütő bemelegszik/ betesszük a sütőbe, kissé mérsékeljük a lángot s szép pirosra sütjük.

Ha esetleg nincs kéznél mazsola, citrom, anélkül is finom!

Egy tartalmas leves után remek ebédre való sütemény.

 

 

 

 

Szíve-nyelve leves   /Hmv.Kati

 

10-12 személy részére vásárolunk 4 db sertés nyelvet és 3 db sertés szívet.

Megpucolunk 10-15 db jó nagy vöröshagymát, kockákra vágjuk, 3 evőkanál 10 %-os ecettel leöntjük, összekeverjük, majd egy éjszakán át állni hagyjuk.

A szívet és a nyelvet egészben megabáljuk /tiszta vízben főzzük kb. 2 órányit/. Utána a nyelvről le kell kaparni a külső, fehér részét. A szívvel nincs tennivaló, azt a hentes már úgy adja, hogy ki van belőle darabolva, ami nem odavaló.

 

Másnap a hagymát feltesszük főni 2 liternyi vízben, legalább egy órát főzzük, hozzátesszük a húst, sózzuk, kis ételízesítő is mehet bele, adunk hozzá még 2 liter vizet, s még 2 órahosszát főzzük együtt. A végén vékony, őröltpaprikás rántással berántjuk.

 

Ebből a mennyiségből egy 6 literes fazékkal lesz.

 

Régi vásárhelyi paraszti étel!

 

 

 

Tarhonya készítése házilag   / Hmv.Kati   

- ahogy Dédi készíti

 

 1 kg rétesliszthez kell 8 szép sárga tojás. Ebből hatot használ fel a tésztához, kettőt hagy meg a bodorításhoz.

Miután összeállítja a tésztát - pici víz is kell az összegyúráshoz - átnyomkodja a rosta lyukain keresztül a kerek aljú teknőbe, s azután, mint a képeken is látszik, sodorgatja-sodorgatja kézzel, szépen, egyenletesen, hogy szépen kerekedjenek a golyócskák. Közben megtörténik az "osztályozás", külön kerül a "nagyja tarhonya", külön az apró, s jön a végső bodorítás, közben locsolgatni a kimaradt két tojással. Ez a folyamat addig tart, míg a tojást teljesen felveszi a tészta.

 

 

A bodorítás folyamata:

Ez még fehér, félkész:

 

Szép sárga tojással meglocsolja:

 

Itt már kész, szárításra vár:

 

 

 

Kb. egy óra alatt készül el egy kiló lisztből, Ő egyszerre két kilóból készíti. Amíg tart a jó idő, szinte minden hajnalban felkel 4-kor, még a jó hűvösben elkészül hozzá, kicipeli a teraszra a teknőt, elkészíti az asztalokat, s hozzá kezd.

Ha elkészül, egész nap szárad leterítve egy géztakaró alatt, este felé pedig beviszi a "tiszta szobába", ott szintén helyet csinál neki, ismét kiteríti, majd másnap újra ki a teraszra, amíg teljesen ki nem szárad a tészta.

Ezután vászonzacskóba teszi, s egész télen rá lehet járni.

A nagyja tarhonya a legkapósabb, az fogy el a leghamarabb, csirkepaprikással együtt szoktuk főzni. Ez ajánlatos is minél előbb elfogyasztani, mert később nagyon nehezen fő meg.

Ha már hűvösebbre fordul az idő, nem ajánlatos hozzáfogni a tarhonyakészítéshez, mert nem szépen szárad, anyu úgy mondja, hogy szürke lesz /én még sosem láttam szürkének, mindig szép sárga, de hát Ő jobban tudja/.

Jó nagy a család, mindenkit ellát ezzel a finomsággal, nála szinte fizetőeszköznek számít! /Ha valaki nem akar elfogadni pénzt valamilyen munkáért, ellenszolgáltatásként tarhonyát szokott kapni. Ezek aztán a következő évben könyörögnek, hogy ismét csináljon nekik, de mi már nem igazán örülünk ennek, mert rettentő fárasztó./

 

 

 

Túróslepény sósan és barátfüle - Hódmezővásárhely   /Hmv.Kati

60 dkg liszt
25 dkg zsír
1 tojás sárgája
2 dkg élesztő
2 dl tej
3 mokkáskanál só

A tésztát összeállítom, majd legalább egy órát hagyom kelni.

A nagy gáztepsit használom hozzá, a tésztát kinyújtom kb. fél cm. vastagra, kizsírozott tepsibe teszem.

 

A többi tésztát félreteszem, abból barátfüle készül házi szilvalekvárral.

 

Amíg a tészta a tepsiben is pihen, elkészítem a túrótölteléket:

2 kg házi túró
4 egész tojás + a tésztából kimaradt tojás fehérje, valamint a tetejére kerülő tojás fehérje is belemehet!

2 mokkáskanál cukor
3-4 mokkáskanál só
4 evőkanál gríz

A túrós keveréket összeállítom, ráteszem a tésztára, elsimítom, majd tetejére kenek 2 dl tejfölt, amiben egy tojássárgáját elkevertem.

 

  

 

 

 

 

Lap teteje

Vissza a nevekhez

 

 


Vissza a receptekhez

 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker