Hmv.Kati

 

 

  I.  Sütemények 1. 

       Sütemények 2.

 II.  Hmv.Kati konyhája 

       Hmv.Kati konyhája 2.

III. Tájjelegű ételeink

 IV. Csíra, mint étel

 

 

 

 

I.Sütemények 1.

 

  Almásbéles

 Almás - habos sütemény

 Citromos holdacska

 Csicsóka-pogácsa

 Csicsókás keksz

 Fehér szelet

 Gesztenyés süti

 Görög citromos süti

 Gyümölcsrizs - sütve /barackos/

 Hagyományos mézeskalács

 Hagyományos mézeskalács II.

 Hatlapos

 Kakaós csiga - linzer tésztából

 Kedvenc kelt kiflink

 Keksz - majdnem diétásan

 Kevert almás egyszerűen

 Korpás keksz - magvakkal

 Körte torta

 Kukoricadarás gombóc

 Kürtőskalács

 Luca-pogácsa

 Marcipános süti

 Márványos meggyes piskóta

 Meggyesbéles

 Morzsás torta

 Müzlis torta

 Omlós kakaós keksz

 Omlós sós teasütemény

 Ördögpirula v. forrázott fánk

 Perec

 Puncs szelet

 Puncstorta

 Részeges amazonok

 Rigó Jancsi

 Rózsafánk

 Sajtos kifli

 Sósrudacskák

 Sósrúd - vízben pihentetve

 Tejfölös pogácsa

 Tepertős pogácsa kefirrel

 Tojáslevélkék

 Túrógombóc

 Vajdasági sós

 Vörösáfonyás keksz

 Zselés finomság

 Zsúr-kuglóf 1941-ből

 

 

 

 

 

 

Almásbéles: /Hmv.Kati

50 dkg liszt
20 dkg cukor
15 dkg margarin vagy zsír
1 egész tojás
1 dkg sütőpor
kevés só


Ezeket kb. 1 kispohár tejföllel kell összeállítani. A tésztát kétfelé osztani, egyiket árnyalatnyival nagyobbra hagyni, ezzel kibélelni a kizsírozott tepsit, hogy pici pereme is legyen.

Töltelék:
1,5 kg reszelt alma
15 dkg cukor


Együtt főzni addig, míg az alma jól levet enged, még kb. 5 percig főzni. Annyi zsemlemorzsát szórok még a töltelékhez, hogy az alma összes levét feligya. Őrölt fahéjjal ízesítem. Ha kihűlt, rákenem az tepsibe tett alsó lapra, a másik lapot is kinyújtom, ráhelyezem a töltelékre, villával megszurkálom, tojással megkenem a tetejét, s mehet a sütőbe.

Ez a tészta nem csak almás töltelékkel, hanem meggyel, dióval, mákkal töltve is finom.

 

 

 

Almás - habos sütemény:


25 dkg liszt
10 dkg cukor
7 dkg zsír
1 kisebb tojás
1/2 dkg sütőpor
csipet só
kb. fél kispohár tejföl


A fenti összetevőkből tésztát gyúrok, majd kibélelem vele az előzőleg zsírozott, lisztezett nagyméretű gáztepsit.

Darált keksszel megszórom a nyers tésztát, s ráteszem a tölteléket.


Töltelék
:
kb. 1,5 kg almát lereszelek, levét kinyomkodom, s rövid ideig párolom 10-15 dkg cukorral. Őrölt fahéjjal ízesítem, s kevés darált keksszel "fogatom" össze a masszát.

Ha kihűlt, rákenem a tésztára.

Előmelegített sütőben 15 percig sütöm, majd ráteszem az alábbi habot, amivel tovább sütöm, míg az megszilárdul, s szép színt kap a teteje.


5 db tojásfehérjét /de lehet többet is/ kemény habbá verek pici sóval és pár csepp citromlével, majd óvatosan beleszórok ízlés szerint porcukrot /5-10 dkg/.


Megvárom, míg teljesen kihűl, csak utána szeletelem.


/elő lehet venni a fagyasztóból a maradék tojásfehérjéket!/

 

 

 

 

Citromos holdacska    /Hmv.Kati


20 dkg margarin
50 dkg cukor
10 tojás
2 citrom
25 dkg liszt

tetejére 5 dkg dió

Habosra keverem a margarint a cukorral, s a tojások sárgájával, hozzá adom a citrom reszelt héját és a kifacsart levét, majd felváltva a tojások felvert habját és a lisztet.

Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm a masszát, tetejét megszórom a durvára vágott dióbéllel.

Miután megsült, a tepsiben hagyom kihűlni, majd közepes méretű pogácsaszaggatóval holdacska formákra szaggatom a tésztát.

Ez a mennyiség egy nagyméretű gáztepsibe való!

 

 

 

 

Csicsóka-pogácsa


Találtam a neten receptet, de kellett rajta változtatni. Az eredeti egy hígan folyós massza volt, arra gondolok ilyenkor, hogy tuti nem csinálta meg, aki feltette eredetileg. S a legtöbb helyen az jön be találatként!

 

Nos, az alábbi megbízhatóan pontos recept, kikísérleteztem:


0,5 kg csicsókát héjastól megfőztem, majd meghámoztam /gyorsabban fő meg, mint a krumpli, s nagyon könnyen lejön a héja/, s burgonyanyomón áttörtem.

Tisztán 300 gr lett.
0,5 kg liszt
10 dkg margarin
4 dkg élesztőnek megfelelő porélesztő
1 db tojás
0,5 dl tej

 

A hozzávalókból kelttésztát készítettem, hagytam duplájára kelni, majd formázás után sütőpapírral bélelt tepsibe tettem a pogácsákat. Felvert sós tojással megkentem a tetejüket és lenmaggal, szezámmaggal szórtam meg.

Ezután szép pirosra megsütöttem.

 

 

 

 

Csicsókás keksz


35 dkg finomliszt
15 dkg rozsliszt
25 dkg héjában megfőzött, meghámozott csicsóka
/tisztán mérve/
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 dl tejföl
1 db egész tojás
1 zacskó sütőpor
csipet só
1 vaníliás cukor


A villával összetört csicsókát összegyúrom a többi hozzávalóval, és kb. egy órára a hűtőben pihentetem.

Ezután vékonyra kinyújtom és derelyemetszővel tetszőleges formákra vágom, sütőpapírral bélelt tepsiben előmelegített sütőben rózsaszínre sütöm.

Sütés előtt némelyiket villával megszurkáltam, sütés után néhányat olvasztott csokiba mártva díszítettem.

 

 

 

 

Fehér szelet


/tojásfehérje felhasználásához/


A tészta hozzávalói:

4 tojásfehérje
8 dkg cukor
12 dkg liszt
6 dkg vaj
2 csomag vaníliás cukor vagy reszelt citromhéj
késhegynyi szódabikarbóna

A krém hozzávalói:

3 dl tej
3 kávéskanál liszt
15 dkg cukor
15 dkg vaj vagy margarin
1 csomag vaníliás cukor


A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a cukor fokozatos hozzáadásával, majd belecsorgatjuk a szódabikarbónás lisztet, végül az olvasztott, de már nem meleg vajat.

Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük a masszát /kb. 20x30 cm/, s előmelegített sütőben sütjük, vigyázzunk, nehogy nagyon megbarnuljon.


Közben elkészítjük a krémet
:

A tejet a cukorral, vaníliával és a liszttel addig főzzük, míg sűrű pépet kapunk. Miután kihűlt, hozzáadjuk a cukorral habosra kevert vajat, egyneművé dolgozzuk.


A tésztát hosszában kettévágtam, s a tészta vastagságával nagyjából egyező vastag rétegben tettem bele a krémet.

Lehűtjük, hidegen szeleteljük. Hűtőben jól letakarva több napig is eláll.

 

 

 

 

Gesztenyés süti: /Hmv.Kati

 

10 dkg vajat kikeverek 3 kicsi, vagy 2 nagy tojással, 5 dkg kristálycukorral. Belereszelek 30 dkg gesztenyepürét, összekeverem, és belemorzsolok 4 zsemlét, aminek lehámoztam a héját. Ízesítem őrölt szerecsendióval, és kivajazott formába töltöm.

Vízfürdőbe állítva, előmelegített sütőben 40-50 percig /tűpróba!/ sütöm.
Csoki mártással tálalom: 20 dkg étcsokoládét 2 dl tejszínnel felfőzök, 2-3 cl rummal ízesítem.

Elég kicsinek tűnik az adag, de 16 vékony szeletre tudtam vágni, igen kiadós.
Tejszínhabot is lehet rátenni, aki szereti.

 

Megjegyzés: melegen tálaljuk, de ha később fogyasztjuk, mikróban remekül melegíthető a süti és a mártás is!

 

 

 

 

Görög citromos süti     /Hmv.Kati


Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
10 dkg gríz
2 kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só
25 dkg cukor
2,5 dl kefir
3 tojás
1 citrom


a tepsi kikenéséhez: kevés vaj


a sziruphoz:
2 dl víz
20 dkg cukor
1 citrom reszelt héja és leve


Előmelegítjük a sütőt és kivajazunk egy 30-20 cm-es tepsit.

A száraz hozzávalókat egy tálban összeöntjük, /liszt, gríz, szódabikarbóna, cukor, só/.

Másik tálban kézi habverővel összedolgozzuk a kefirt a tojásokkal, majd hozzáreszeljük a citrom héját, és hozzáteszünk a levéből is 1 evőkanálnyit.

A folyadékot összeöntjük a lisztes keverékkel, néhány mozdulattal az egészet összedolgozzuk, aztán a tésztát beleöntjük a tepsibe. Betesszük a meleg sütőbe és kb. 30 perc alatt megsütjük. /tűpróba!/

 

Amíg sül a sütemény, elkészítjük a szirupot. A vizet beleöntjük egy kis lábosba a cukorral, reszelt citromhéjjal, s a citromlével. Takarékon felolvasztjuk a cukrot, majd 5-6 percig forraljuk.

Miután kisült a süti, kötőtűvel nagyon sűrűn össze-vissza szurkáljuk a tésztát, s még melegen rálocsoljuk a szirup felét, alufóliával lefedjük.

15 perc múlva rálocsoljuk a maradék szirupot, visszatesszük rá az alufóliát, s kihűlés után kockákra vágjuk.

Citromfagyi illik mellé, de magában is finom.


A süti ötlete Stahl Judittól származik, az összetevők arányain változtattam, a módszer az övé!

 

 

 

 

Gyümölcsrizs - sütve /barackos/

 

35 dkg rizst sós vízben előfőzünk, majd 5 dkg vajjal, 12 dkg cukorral 1 liter tejben puhára főzzük. Még forrón 3 egész tojást keverünk hozzá.

Jénai tálat vagy kisebb tepsit kivajazunk és zsemlemorzsával megszórjuk. Beleöntjük a megfőzött rizs 1/3-át, ezt sűrűn kirakjuk meghámozott, félbevágott sárgabarackokkal. A gyümölcs tetejét alaposan megszórjuk porcukorral. Ismét rizs + barack + porcukor + rizs.

Sütőben szép pirosra sütjük.

Hagyjuk kissé hűlni, majd szeleteljük.

 

 

 

 

Hagyományos mézeskalács    /Hmv.Kati

 

25 dkg mézet 5 dkg vajjal együtt meglangyosítok.

3 egész tojást, 10 dkg porcukrot, 1 evőkanál őrölt fahéjat, 1 kk. őrölt szegfűszeget, 2 dkg szalalkálit összedolgozok, hozzáadom a mézes vajat + 60 dkg lisztet.

Hűvös helyen /nem hűtőben!/ pihentetem akár néhány napig is, majd 3 mm vékonyra kinyújtom a tésztát és formákra szaggatom. Egy tojásfehérjét villával kissé felverek /nem habosra!/, kenőtoll segítségével lekenem a mézesek tetejét vele.

Előmelegített sütőben sütöm, gyorsan sül!

Miután teljesen kihűlt, a maradék tojásfehérjéhez keverek kb. 20 dkg porcukrot, zacsiba kanalazom, pici lyukat vágok egyik sarkába, s ezzel díszítem a figurákat.

A még nyers tésztába lehet nyomni pl. mazsolát, diót, stb. is.

 

 

 

 

Hagyományos mézeskalács II.   /Hmv.Kati

Hozzávalók:


40 dkg liszt
15 dkg porcukor
2,5 dkg margarin
12,5 dkg méz
2 db egész tojás
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
1 szűk evőkanálnyi szódabikarbóna

A mézet a margarinnal felolvasztom, majd az összes hozzávalóval együtt összedolgozom.

Néhány órát hagyom pihenni hűvös helyen.

Lisztezett deszkán kinyújtom, különböző formákkal kiszaggatom, tetejét felvert egész tojással kenem meg.
Dióval, mazsolával díszítem.

Előmelegített sütőben sütöm, vigyázva, mert gyorsan sül!

 

 

 

 

Hatlapos:   /Hmv.Kati

60 dkg liszt
15 dkg ráma margarin
15 dkg cukor
1 egész tojás
1 dl tej /ha kevés, lehet még picivel pótolni/
1 mokkáskanál szódabikarbóna

6 cipóba osztani, 6 lapot sütni belőle.

krém:
14 evőkanál lisztet, 14 evőkanál cukrot, 2 liter tejjel felfőzni.
20 dkg cukrot 20 dkg ráma margarinnal kikeverni, hozzátenni 2 evőkanál kakaót, s elegyíteni a két keveréket.

Ezzel a krémmel megtölteni a lapokat, a tetejét vaníliás porcukorral megszórni.
 

 

 

 

Kakaós csiga - linzer tésztából


/nem kell dagasztani, keleszteni/

Hozzávalók:

40 dkg liszt
1 sütőpor
15 dkg vaj
8 dkg porcukor
4 tojás sárgája
2 dl tejföl


A hozzávalókból linzertésztát gyúrunk, majd téglalap formára kinyújtjuk.


Töltelék:

15 dkg vaj
5 evőkanál kristálycukor
2-3 evőkanál kakaópor


A töltelék hozzávalóit felolvasztva rákenjük a tésztára, majd feltekerjük. Kb. 2 cm-es karikákat vágunk, s sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, s előmelegített sütőben közepes lángon sütjük.

Ügyeljünk arra, hogy a tepsiben elég távol legyenek egymástól, mert szépen megnőnek sütés közben a csigák.

 

  

 

 

 

Kedvenc kelt kiflink: /Hmv.Kati

 

/tojás nélkül/


Hozzávalók:

70 dkg sima liszt
2 dl kefir
1,5 dl étolaj
2 evőkanál cukor
1 teáskanál só
2 dl tej
5 dkg élesztő

Elkészítés:
A
langyos cukros tejben felfuttattam az élesztőt, hozzáadtam a liszthez, a kefirrel, sóval együtt. Kézzel lágy tésztát dagasztottam az olaj fokozatos hozzáadásával /kb.10 perc/.

Vékonyan kiolajozott tálba tettem a kidolgozott tésztát úgy, hogy körben bevonja az olaj. Letakarva duplájára kelesztettem langyos helyen.

Közben 25 dkg puha margarint kikavartam 1 evőkanál sóval.

Miután megkelt a tészta, lágyan újradolgoztam, majd 6 cipóra osztottam.

Nagyobb lapostányér méretűre nyújtottam az első cipót, jó vastagon megkentem a sós margarinnal, rátettem a második kinyújtott tésztát, azt is megkentem a margarinnal. Ezután 16 részre vágtam, kifliformára feltekertem, közben a két kezemmel kissé "alakítottam" a tésztán. A szélesebb végét még nyújtottam oldalra, feltekerés közben. Így jártam el minden cipóval.

Közben már bekapcsoltam a sütőt is, hogy ne fázzon a nyers tészta. Kivajazott, lisztezett tepsibe raktam őket, úgy, hogy legyen helye még duplájára kelni. /kb. 1 óra/ .

Sütés előtt felvert tojással megkentem, köménymagot szórtam a tetejére. Egy adagot szezámmaggal szórtam meg.

Mérsékelten meleg sütőben sütöttem kb. 20-25 percig.

48 db 10-12 cm hosszú, 5-6 cm széles, lágy, könnyű, kiadós kifli lett belőle.

 

 

 

 

 

Keksz - majdnem diétásan:


20 dkg margarin
2 evőkanál vanília aroma
2 egész tojás
1 nagy citrom reszelt héja
kb. 1 dl 1,5 %-os tej
25 dkg finom liszt
25 dkg teljeskiörlésű tönkölybúza liszt
15 dkg cukor
1 csomag sütőpor


A masszát összedolgoztam, rövid időre hűtőbe tettem, majd nyújtottam, formázóval kiszaggattam és sütőpapíros tepsibe tettem. Még sütés előtt mindegyik tetejére kevés cukor nélküli lekvárt csepegtettem és úgy tettem az előmelegített sütőbe.

 

 

 

 

Kevert almás egyszerűen   /Hmv.Kati


Hozzávalók:
3 egész tojás
30 dkg cukor
35 dkg reszelt alma
35 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor
pici őrölt fahéj

tetejére: 5 dkg durvára vágott dió


Az egész tojásokat habosra keverem a cukorral, belereszelem a meghámozott almát, hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet, s a fahéjat.

Kizsírozott tepsibe öntöm, tetejére szórom a diót, s úgy sütöm, akár a piskótát.

Miután kihűlt, szeletelem.

 

 

 

 

Korpás keksz - magvakkal


15 dkg vaj
2 evőkanál méz
fél evőkanál szódabikarbóna + 2 ek.víz
10 dkg zabkorpa
10 dkg liszt
10 dkg kókuszreszelék
10 dkg nád-vagy barnacukor
15 dkg magvak vegyesen /szezámmag, mák, napraforgómag/

A vajat a mézzel együtt felolvasztottam. A szódabikarbónát feloldottam 2 ek. forró vízben és a vajas mézhez adtam, majd a többi hozzávalót is hozzáadtam. Az alapanyagot a kekszek formázása előtt legalább egy órára hűtőbe kell tenni, úgy könnyebb bánni a masszával.

A masszából kis golyókat formáltam és sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem, majd a golyócskákat villával kissé lelapítottam.

Kb. 15 percig sütöttem.


Gyorsan elkészül, ideális édesség olyan alkalmakra, mikor hirtelen ránk tör az édesség utáni vágy!

 

 

 

 

Körte torta


A tészta hozzávalói:

12,5 dkg vaj
25 dkg liszt
6 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 tojás sárgája
1/2 teáskanál só


Ebből tésztát gyúrtam. Pár csepp vízzel puhítottam a tésztán, így lett rugalmas, nyújtható.

Kivajaztam a 26 cm-es tortaformámat, belesimítottam a tésztát úgy, hogy hagytam kb. 2 cm-es peremet is.

1 kg körtét meghámoztam, negyedekre vágtam, s fél liter vízben, 4 evőkanál cukorral, fél citrom levével főztem 5 percig, majd lecsöpögtettem a létől.

 

A körtét elrendezgettem a tésztán, majd elkészítettem a következő keveréket:

3 egész tojás
fél citrom leve
2 evőkanál cukor
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 csomag vaníliás cukor
2,5 dl tej
pici só
Ezeket jól összekevertem, s ráöntöttem a körtékre.

Előmelegített sütőbe raktam, majd a sütés félidejében 5 dkg vajat pici darabokra vágva rászórtam, s tovább sütöttem. Sütés után fél óráig pihentettem a formában, majd ezután húztam le róla a karikát.

Langyosan és hidegen is egyaránt finom!

 

  

 

 

 

Kukoricadarás gombóc:   /Hmv.Kati

 

Fél liter sós vízben nagyon keményre főzök 2 dl. kukoricadarát. /kb.4 perc/ .Adok hozzáadok fél kg túrót, jól összekeverem.

Vizes kézzel gombócokat formázok, és pirított zsemlemorzsában megforgatva tejföllel, porcukorral tálalom.

 

Gyorsan elkészül!

 

 

Tojás érzékenyek is fogyaszthatják így a túrógombócot, liszt érzékenyek pedig a morzsa figyelembevételével.

 

 

 

Kürtőskalács     /Hmv.Kati


1 kg liszt, 3 tojás, 10 evőkanál porcukor, 5 dkg élesztő, 1 mokkáskanál só, 0,5 l tej, 15 evőkanál olvasztott vaj, 1 citrom reszelt héja.


Az élesztőt felfuttattam kevés langyos, cukros tejben, majd összedolgoztam a többi hozzávalóval. A bedagasztott tésztát étolajba forgatva kelesztőtálba tettem, s hagytam megkelni.

Miután megkelt, 5 darabra vágtam a tésztát, egyesével vékonyra kinyújtottam, kb. 2 cm széles csíkokra vágtam, s az előzőleg beolajozott sütőformára szorosan feltekertem. Ezután a tésztát is bekentem olajjal, megforgattam kristálycukorban, s a közben elkészített parázs fölött lassan körbeforgatva megsütöttem.

Rövid idő múlva, mikor a kalács és a forma hűlni kezd, a megsült tészta magától leválik a formáról. Ekkor lehet durvára vágott dióba, fahéjba, kókuszreszelékkel, stb. megszórni, de anélkül is nagyon finom!

 

     

 

 

 

Luca-pogácsa  /Hmv.Kati

50 dkg liszt
25 dkg Ráma margarin
2 tojás sárgája
2,2 dl tejföl
1/2 dl tej
3 dkg élesztő
3 mokkáskanál só /kb.23 gr./
2 teáskanál cukor /kb.20 gr./

Langyos tejben felfuttatom az élesztőt. A többi hozzávalóval összedolgozom, lágy tésztává gyúrom. Fél óráig hagyom a gyúródeszkán letakarva pihenni.

20-20 percenként összesen 3-szor hajtogatom majd ujjnyi vastagra /legalább 1 cm/ nyújtom. Pogácsaszaggatóval kiszaggatom, s egy db 1 forintost folpack-ba csomagolva elrejtek az egyik pogácsában. A kiszaggatott pogikat tepsibe rakom, még ott is hagyom legalább 10 percig pihenni, tetejét egész tojással lekenem, majd kisütöm.

 

Aki megtalálja a forintost, a következő évben szerencséje lesz, minden jóban részesül.

 

 

 

 

Marcipános süti    /Hmv.Kati

"ecet és olaj" oldalán találtam ezt a sütit, némileg módosítva készítettem el.


Krém:

25 dkg margarint felolvasztottam 25 dkg porcukorral, 25 dkg búzadarát tettem hozzá, s az egészet felfőztem kb. 1,5 dl vízzel.

Eredetileg nem kellene felfőzni, csak fedő alatt állni hagyni a grízt, de úgy ehetetlen volt számomra.

Egy zöld színű mandula-aromát tettem hozzá /38 ml, Dr. Oetker/, majd hagytam az egész masszát kihűlni.


Eközben kisütöttem a tésztát:

4 tojás sárgáját kikevertem 10 dkg margarinnal és 10 dkg cukorral. Tettem hozzá 2 evőkanál tejfölt, 3 evőkanál kakaóport, 10 dkg lisztet, 1 teáskanál sütőport.

A tojásfehérjét pici sóval habbá vertem, s beleforgattam az előző masszába.

Margarinnal kikent közepes tepsiben sütöttem. /22x35cm/


A zöldszínű grízes krémet fakanállal összekevertem, mert hűlés közben kissé kicsapódik belőle a zsiradék, de egy kis kevergetés után homogenizálódik.

A barna tészta tetejére kentem, majd erre csoki mázat főztem:

4 evőkanál kristálycukor
4 evőkanál kakaópor
4 evőkanál víz keverékéből, majd 2 dkg vajat tettem bele, s rácsorgattam a zöld massza tetejére.

 

 

 

 

Márványos meggyes piskóta     /Hmv.Kati


Hozzávalók:

25 dkg vaj vagy margarin
6 tojás
25 dkg cukor
30 dkg liszt
1 sütőpor
kb. 70 dkg magozott meggy
1 evőkanál víz
1 evőkanál kakaópor


A hozzávalókból vajaspiskótát keverek, egyharmadát külön edénybe teszem, s hozzáadom a kakaóport és a vizet.  Kivajazott, lisztezett nagyméretű gáztepsibe /kb.34x34 cm./ öntöm a sárga masszát, tetejére a kakaósat, fakanál nyelével egy-két mozdulattal kicsit belekeverek a massza tetejébe, hogy minél tarkább legyen, majd a tetejére szórom a meggyet.

Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 30 percig sütöm.

 

 

 

 

Meggyesbéles     /Hmv.Kati


Hozzávalók:
50 dkg liszt
20 dkg cukor
15 dkg zsír v. margarin
1 egész tojás
1 dkg sütőpor
kevés só

Ezeket kb. 1 kispohár tejföllel összeállítom. A tésztát két felé osztom, egyiket picit nagyobbra hagyom, ezzel kibélelem a kizsírozott, lisztezett tepsit, úgy, hogy parányi pereme is legyen.


Töltelék:

1,5 kg magozott meggy
20 dkg cukor
őrölt fahéj

A meggyet és a cukrot felforralom, kb. 5 percig főzöm. Annyi zsemlemorzsát szórok a töltelékhez, hogy a meggy összes levét feligya. Szórok bele kevés fahéjat.

Ha kihűlt, rákenem a tepsiben lévő alsó lapra, a másik lapot is kinyújtom, ráhelyezem a töltelékre, villával megszurkálom, felvert egész tojással megkenem, s előmelegített sütőben megsütöm.

 

 

 

 

Morzsás torta:   /Hmv.Kati

4 tojás
25 dkg cukor
2 dl olaj
2 dl narancslé
10 dkg őrölt mogyoró /most dióval sütöttem/
30 dkg liszt
3 evőkanál kakaópor
1 csomag sütőpor

A töltelékhez és a díszítéshez:
2 csomag vaníliapuding
1 liter tej
3 evőkanál cukor
2 vaníliás cukor

26 cm átmérőjű tortaforma alját kikenek margarinnal és megszórom zsemlemorzsával. A hozzávalókból megsütöm a torta-alapot.

 

A kihűlt tortát kanál segítségével kivájom úgy, hogy az alján és oldalán kb. 1,5 cm-es tészta maradjon, s a tetejénél is maradjon kis pereme.

A kivájt tésztát összemorzsolom, 5 evőkanálnyit félreteszek belőle.

A pudingot megfőzöm a hozzávalókból, majd belekeverem a süteménymorzsa nagyobb részét.

Az egészet beletöltöm a kivájt tésztába, szép magas lesz a töltelék, magasabb, mint maga a torta-alap. Az oldalára is kenek vékonyan a töltelékből. Megszórom a félretett morzsával, a torta oldalára kézzel rátapogatom a morzsát, így mindenhol morzsa fedi a tortánkat.

Legalább két órára hűtőbe, vagy egyéb hűvös helyre teszem, míg "összeérik".

 

 

 

 

Müzlis torta   /Hmv.Kati


Hozzávalók:

4 evőkanálnyi müzli /nálam mazsolás/

2 evőkanál durvára vágott dió

15 dkg liszt

2 késhegynyi szódabikarbóna

1 késhegynyi sütőpor

10 dkg puha vaj

25 dkg cukor

2 dl forró víz

5 dkg holland kakaó

2 egész tojás

 

A vizet felforraltam, s leöntöttem vele a müzlit, lefedve állni hagytam, míg a többi hozzávalót előkészítettem.

Ezeket összekevertem, s hozzáadtam a müzlit az összes vízzel együtt.

26 cm-es tortaformában sütöttem, de lehet tepsiben is.

Miután kihűlt, tetejét porcukorral díszítettem, de lehet rá csoki mázat is tenni.

 

 

 

 

Omlós kakaós keksz   /Hmv.Kati

 

250 gr liszt
30 gr kakaó
250 gr vaj
100 gr porcukor
1 tojásfehérje
2 csipet só

A vajat a porcukorral kikeverem, hozzáadom a tojásfehérjét /nem kell külön felverni!/ és a sót, együtt tovább keverem. Majd fokozatosan teszem bele a lisztet és a kakaót. Az összeállított masszát kb. egy órára hűtőbe teszem, majd egy nagyobb műanyag fóliára teszem, annak a segítségével hosszú rudat formálok belőle. Betekerem a fóliával a rudat, visszateszem a hűtőbe akár fél napra is, az a lényeg, hogy jól megszilárduljon.

Ezután kb. fél cm-es korongokat vágok belőle, papírral borított tepsiben 15 perc alatt kisütöm. Nagyon finom, kellemes ízű, nem túl édes keksz.

 

 

 

 

Omlós sós teasütemény    /Hmv.Kati

 

Hozzávalók:
20 dkg vaj vagy margarin
100 ml tejszín vagy tejföl
38 dkg liszt
2 tojás sárgája
1 dkg só

Én vajjal és tejszínnel készítem, minden hozzávalót gyorsan összegyúrok. Kb. 1 cm vastagra kinyújtom /nekem 18x28 cm lett/, egy kis vágódeszkán vagy tálcán beteszem a fagyasztóba fél órára. Ennyi pont elég ahhoz, hogy kellően megfagyjon, de még lehessen vele dolgozni.

Késsel tetszőleges formákra darabolom, tepsibe rakom, tetejét felvert egész tojással lekenem, szórok rá reszelt sajtot, szezámmagot.

Lehet mákkal, köménnyel mandulával is ízesíteni, díszíteni.

 

 

 

 

Ördögpirula v. forrázott fánk:   /Hmv.Kati

Egy lábasba öntöttem 2 dl vizet, hozzáadtam 10 dkg margarint, s pici sót. Mikor a margarin elolvadt, tettem bele 20 dkg lisztet, fakanállal összekevertem, s keményedésig kavargattam. Ez mindössze 1-2 pillanat, mert hamar elválik az edény falától.

Levettem a tűzről, s még melegen egyenként belekavartam 5 egész tojást. Elsőre nem lett homogén, ezért kézi robotgéppel rásegítettem, pillanatok alatt sima lett.

Rövid ideig pihentettem, majd teáskanállal forró olajba szaggattam. Legyen az edényben bőségesen olaj, mert akkor a kis fánkocskák maguktól is megfordulnak!

 

Ez a tészta egyébként a az un. forrázott tészta, ami alkalmas képviselőfánknak is!

 

Még melegen fogyasszuk porcukorral, fahéjas cukorral, kakaós cukorral, vagy lekvárral, tetszés szerint.

 

 

 

 

Perec:   /Hmv.Kati

1 kg liszt
3 kis pohár tejföl
5 dkg élesztő
pici cukor
1/2 ráma margarin
25 dkg zsír
2 evőkanál só
tetejére sajt

Egyik tejfölbe beleteszem az élesztőt és a pici cukrot. A liszttel összemorzsolom a zsiradékot, majd a többi hozzávalóval összeállítom a tésztát.

Nem kell pihentetni a tésztát, kinyújtom, kiszaggatom, zsírozott, lisztezett tepsibe rakom, egész tojással megkenem a tetejét, reszelt sajttal megszórom.

Meleg sütőben, teljes lánggal sütöm.

 

 

 

 

Puncs szelet:


4 tojásból, 4 evőkanál cukorból, 4 evőkanál lisztből, 1 evőkanál kakaóból piskótát sütöttem. Kis kockákra vágtam és leöntöttem a következő sziruppal:


3 dl víz
4 evőkanál baracklekvár
1 citrom reszelt héja
4 evőkanál cukor
rum, illetve rumaroma.


Az egészet félretettem, hagytam összeérni. A jobb állag érdekében még darált keksszel dúsítottam a masszát, ebből lett a süti tölteléke.


Sütöttem egy másik piskótát is 6 tojásból, 30 dkg cukorból, 1 citrom reszelt héjából és levéből, fél csomag sütőporból, 25 dkg lisztből és 12 dkg puha vajból.


/tepsi mérete: 36x20 cm/


Miután kihűlt a sárga piskóta, vízszintesen félbevágtam. Az alsó lapot megkentem baracklekvárral, rákentem a tölteléket, s a felső lap aljára is kentem a lekvárból, úgy borítottam rá a kakaós masszára.


Ezután elkészítettem a rózsaszín mázat 30 dkg porcukorból, 5 dkg olvasztott vajból és pár csepp piros ételfestékből.


Igyekeztem egyenletesen szétteríteni a sütemény tetején, s hagytam megdermedni.

Ezután forró vízben felmelegített késsel szeleteltem.

 

 

 

 

Puncstorta:    /Hmv.Kati

4 tojás
25 dkg cukor
2 dl olaj
2 dl fehérbor
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor

5 evőkanál rum
8 evőkanál víz, vagy gyümölcslé
20 dkg narancslekvár /én csipkebogyólekvárt használtam/
25 dkg porcukor
4 evőkanál citromlé /nekem ennyi nem volt elég, annyi citromlét tettem a cukorhoz, hogy kenhető legyen az állaga/
2 dkg kakaópor

A tojásokból, cukorból, olajból, borból, lisztből és a sütőporból tortalapot sütünk 26 cm-es tortaformában. Ha kihűlt, vízszintesen két lapja vágjuk.

A rumot elkeverjük a vízzel, és mindkét lapot átitatjuk. Az alsó lapot megkenjük lekvárral, és rátesszük a tetejét. A porcukrot és a citromlét kikeverjük, és a 2/3-ad részével bevontjuk a tortát. A maradék mázat elkeverjük a kakaóporral és spirálisan a torta tetejére csorgatjuk. Egy éles késsel vonalakat húzunk a közepétől kifelé.

Igen gyorsan elkészíthető torta, különösen azok számára ajánlom, akik nem kedvelik a krémes, tejszínhabos édességeket.

 

 

 

 

Részeges amazonok   /Hmv.Kati

 

3 tojásból, 3 evőkanál cukorból, 3 evőkanál lisztből piskótatésztát keverek, s forró olajban kisütöm.

Borsodóval kell kínálni, nálam a gyerekek miatt most csokikrémmel, ill. fahéjas porcukorral készült.

 

Borsodó: 3 egész tojást, 15 dkg cukrot, 1 púpozott mokkáskanál lisztet simára keverek 3 dl fehér bor és 1,5 dl víz keverékével, majd forró víz felett habverővel addig verem, míg az edény aljáig habos lesz.

Melegen öntöm az amazonokra!

Ha marad ki a sodóból, háztartási kekszet teszek hozzá, néhány óra múlva megpuhul, azt jól lehűtve szoktuk fogyasztani.

 

 

 

 

Rigó Jancsi      /Hmv.Kati

 

Hozzávalók:

7 db nagyméretű tojás
25 dkg kristálycukor
12 dkg liszt
7 dkg kakaópor
1 csomag vaníliás cukor
1/2 csomag sütőpor


A hozzávalókból piskótát sütöttem a nagyméretű gáztepsiben. Miután kihűlt, keresztben kettévágtam, majd mindkettőt lapjában is kettészeltem. Így 4 db kakaós lapom lett.


Töltelék:
1 liter Hulalát 7 dkg porcukorral habbá vertem. A hab 1/4-ét félretettem, a többihez hozzátettem a 7 dkg átszitált kakaóport.

A két alsó lapon elosztottam a kakaós tölteléket, rákentem vékonyabb rétegben a fehér habot.

20 dkg étcsokis tortabevonót vízfürdőn felolvasztottam, miután levettem a gázról, adtam hozzá 2 evőkanál étolajat, ezzel simára kevertem, s még melegen rácsorgattam a felső lapokra.

Amikor kissé megdermedt, de még nem száradt meg egészen, mind a két csokival bevont lapot 3x5 db kockára szeleteltem, s óvatosan ráhelyeztem a fehér habra.

30 db 5x5x5 cm-es kockát kaptam!

Hideg helyen jól lehűtöttem. Fogyasztás előtt forró vízbe mártott késsel a vágások mentén felszeleteltem.

 

 

 

 

Rózsafánk:    /Hmv.Kati

 

Összegyúrunk 25 dkg lisztet két egész tojással, egy evőkanálnyi rummal, diónyi margarinnal /kb.3 dkg/, csipet sóval, 3 dkg porcukorral, és annyi tejföllel, hogy rugalmas, de nem puha tésztát kapjunk.

1-2 óráig hűvös helyen pihentetjük, majd késfok vastagságúra nyújtjuk. Három különböző nagyságú pogácsaszaggatóval úgy szúrunk ki belőle lapokat, hogy egyenlő számú kicsi, közepes és nagy korongot kapjunk, amelyet a szélükön kissé bevagdosunk.

Ezután a nagy lapra a középsőt, arra a kisebbet fektetjük és közepükön ujjunkkal összenyomjuk, hogy jól összeragadjanak. Bő, forró olajban, először a kicsi lappal lefelé sütjük, majd ha aranysárgára sült, megfordítjuk.

Vaníliás porcukorral megszórjuk, közepébe pici lekvárt rakunk.

 

 

 

 

Sajtos kifli


Hozzávalók:

70 dkg finomliszt
300 gr kefir
0,5 dl étolaj
3 dkg cukor
1,5 dkg só
2 dl tej
5 dkg élesztő

15 dkg margarin + só
1 egész tojás
reszelt sajt


Az élesztőt felfuttattam a langyos tejben, hozzáadtam a liszthez a kefirrel és a sóval együtt. Az olaj fokozatos hozzáadása mellett kézzel lágy, rugalmas tésztát dagasztottam kb. 10 percig.

Letakarva duplájára kelesztettem.


Miután megkelt, a tésztát 6 cipóra vágtam, egyesével elnyújtottam, megkentem a sóval kikevert margarinnal, majd 8 cikkre vágtam, s kifli formájúra feltekertem.

Sütőpapírral bélelt tepsiben még kb. egy órányit hagytam kelni, majd a tetejét felvert egész tojással lekentem, s reszelt sajtot szórtam rá.

Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 20 percig sütöttem.

 

  

 

 

 

Sósrudacskák:  /Hmv.Kati

 

25 dkg margarin
25 dkg liszt
1 db tojás
1 dkg reszelt sajt
1 kk. só
1 evőkanál ecet
6 evőkanál hidegvíz

A hozzávalókat összedolgozom, egy éjszakára hűtőbe rakom.
Másnap kinyújtom, késsel kis rudacskákat vágok belőle, tepsibe rakom, tetejét tojással megkenem, szórok rá köményt, szezámot, sajtot, mákot, stb.
Forró sütőben sütöm.

 

 

 

 

Sósrúd - vízben pihentetve /Hmv.Kati   

 

Hozzávalók:

50 dkg rétesliszt

30 dkg margarin

1,5 dkg élesztő pici cukros tejben felfuttatva, vagy ennek megfelelő mennyiségű szárított élesztő

só kb.1 csapott evőkanálnyi

 

A hozzávalókat összegyúrva cipót készítünk a tésztából, amit egy hideg vízzel telt tálban pihentetünk egy óra hosszáig.

Utána le kell itatni róla vizet, s lisztezett deszkán kb. 0,5 cm vastagra kinyújtani, rudakra vágni.

Tetejét tojással megkenni, reszelt sajttal vagy köménymaggal, szezámmaggal megszórni.

Meleg sütőben sütni.

Nagyon finom, omlós tésztája van, több nap múlva is fogyasztható!

 

 

 

 

Tejfölös pogácsa   /Hmv.Kati


50 dkg finom liszt
50 dkg rétes liszt
50 dkg margarin
1 egész tojás
35 dkg tejföl
1 evőkanál só
5 dkg élesztő, pici cukor + kevés tej az élesztő felfuttatásához.

A hozzávalókat kézzel összedolgozom rugalmas tésztává, majd pihentetem hűvös helyen. Elég neki 1-2 órahossza, de sütés előtt egy nappal is össze lehet állítani, hűtőben kell felhasználásig tárolni. Kb. 2 cm vastagra kell nyújtani a tésztát, tetejét késsel beirdolni, közepes méretű pogácsaformával kiszaggatni.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezni, tetejét felvert egész tojással megkenni. Előmelegített sütőben sütni.

 

 

 

 

Tepertős pogácsa kefirrel    /Hmv.Kati


Hozzávalók
:
60 dkg liszt
 
5 dkg élesztő
30-35 dkg darált tepertő
15 dkg vaj
 
3 dl kefir
 
1 dl tej


Az élesztőt felfuttatom a langyos tejben, majd a liszttel, sóval, kefirrel kelt tésztát készítek, az olvasztott vajat fokozatosan adom a tésztához. Kézzel, fakanállal dagasztom kb. 15 percig.

Langyos helyen pihentetem fél óráig, majd lisztezett munkalapon kinyújtom, rákenem a tepertőkrémet, majd összehajtogatom, letakarva pihentetem a tésztát ismét fél óráig. Összesen 4x nyújtom ki, akkor kb. 2-3 cm magasra hagyom a tésztát, tetejét késsel berácsozom, majd lisztezett, közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszúrom.

Tetejét felvert egész tojással megkenem.

Kikent tepsibe rakva előmelegített sütőben egyenletes tűznél kb. 25 perc alatt megsütöm.

/végig teljes lángon sütöttem, hagyományos gázsütőben./

A tepertőkrémet is megsóztam, s bőven tettem bele őrölt feketeborsot is.

 

 

 

 

Tojáslevélkék


30 dkg liszt
4-5 dkg porcukor
3 dkg vaj
2 egész tojás
kevés só
1 citrom reszelt héja
kb. fél dl tej

A hozzávalókból kevés tejjel ízletes tésztát gyúrunk, majd papírvastagságúra nyújtjuk. Kiszúróval formákat vágunk belőle, és forró zsiradékban kisütjük.

Porcukorral meghintve fogyasztjuk.

Pillanatok alatt elkészül.

 

 

 

 

Túrógombóc     /Hmv.Kati


1 kg házi túró
4 db egész tojás
4 púpozott evőkanálnyi liszt
6 púpozott evőkanálnyi búzadara
só ízlés szerint

Én nem teszek a masszába cukrot, de aki szereti, tehet bele.

A házi túró jó zsíros, nem kell hozzá vajat tenni.


Összeállítom a masszát, hagyom állni kb. egy órányit.

Forrásban lévő sós vízben főzöm ki a gombócokat, lassú tűzön, fedő alatt kb. 7-8 percig.


Én szeretem morzsa nélkül is, csupán tejföllel locsolom meg. A többségnek viszont pirítok zsemlemorzsát, ezt meg lehet szórni porcukorral és tejfölt is lehet hozzá adni.

 

 

 

 

Vajdasági sós


Hozzávalók:


80 dkg liszt
1 teáskanál só
2 dl olaj
1 ek. cukor
5 dkg élesztő
0,5 l tej


Töltelék:
1 ráma margarin
3 tojás sárgája
1 csapott ek. só
kevés reszelt sajt

Tetejére:
egész tojás
reszelt sajt
őrölt pirospaprika


A hozzávalókból összeállítjuk a tésztát /az élesztő kevés cukros langyos tejben felfuttatjuk/, fokozatosan hozzáadni a többi tejet és az olajat. Nem mindig veszi fel a liszt az összes hozzávalót, van hogy pici tej vagy olaj megmarad.

Nem kell keleszteni /de ha valaki nagyon akarja, nem árt neki!/


Ezután a tésztából 4 gombócot készíteni, az elsőt vékonyra kinyújtani, a sóval, tojássárgájával kikavart margarint rákenni a tésztára, kevés reszelt sajttal megszórni. A tésztát szorosan felcsavarni, mint a beiglit, feldarabolni. Lehet a hengereket rombusz formára, de ha lelapítjuk a hengert téglalap alakúra, akkor háromszög formára vágni, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tenni.

A tetejét lekenjük kevés őrölt paprikával felvert tojással, reszelt sajtot is lehet rászórni.

 

 

 

 

Vörösáfonyás keksz     /Kicsivú receptje szerint  /Hmv.Kati

 

12,5 dkg vaj
7,5 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
2 tojássárgája
22,5 dkg liszt
1 csipet só

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összeállítom, majd folpackba téve hűtőbe teszem egy órára. Ha kellően megkeményedett, lisztezett deszkán kinyújtom, nekem 35x18 cm-es lett.

 

  

 

 

Öt csíkra felvágom. Ebből négyet megkenek a következő töltelékkel: 10 dkg aszalt vörösáfonyát összefőzök 1 citrom reszelt héjával és levével, valamint 2 evőkanál cukorral. Pár percig kevergetve főzöm, majd pürésítem. A megkent csíkokat egymásra helyezem, felülre az üresen maradtat teszem, és folpackba csomagolva ismét vissza a hűtőbe.

 

  

 

1-2 óra múlva éles késsel kb. 1 cm széles lapokat vágok a rúdból.

Sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 10 perc alatt megsül.

 

 

 

 

Zselés finomság   /Hmv.Kati

Sárga réteg:
3 db tojás sárgáját 5 evőkanál porcukorral, 1 vaníliás cukorral habosra keverjük. A 3 tojásfehérjét habbá verni, hozzátenni a tojássárgájával kikevert cukorhoz, és 2 dl vízben feloldott 1 csomag zselatint. /mi felforraltuk a zselatint, de van aki nem./ Tepsibe önteni, fagyasztóba tenni.

Barna réteg:
3 tojás sárgáját 5 evőkanál porcukorral habosra keverni, hozzátenni 1 evőkanál kakaóport. A 3 tojás felvert habjával összekeverni, + újabb 2 dl vízben feloldott 1 csomag zselatint. Ráönteni a sárga rétegre, újra be a fagyóba.

Fehér réteg:
4 dl tejfölt 5 evőkanál porcukorral, 1 vaníliás cukorral habosra keverni. Hozzáadni ismét 2 dl vízben feloldott 1 csomag zselatint. Ráönteni a barna rétegre, be a fagyasztóba.

Piros réteg:
1/2 liter vízhez 4 evőkanál kristálycukrot, 2 csomag zselatint összefőzni, málnaszörppel tetszés szerint színezni. /kb. 1/3-a az üveges szörpnek/ Ezt hagyjuk majdnem teljesen kihűlni, s mielőtt megdermed, ráöntjük a fehér krémre. Ekkor már nem kell fagyasztóba tenni, elég a sima hűtőben tárolni.
Teljes dermedés után kockákra darabolni.

Tepsi belmérete: 35x20 cm

 

 

 

 

Zsúr-kuglóf 1941-ből


Az "Új Idők" c. irodalmi hetilap receptjei közt találtam, elkészítettem. Naggggggyon finom!


8 dkg vajat, 4 dkg cukrot, csipetnyi sót, 5 tojás sárgájával habosra keverünk.

2 dl langyos tejben elkeverünk 1 1/2 dkg élesztőt, majd hozzávegyítünk 25 dkg lisztet.

Fakanállal jól kidolgozzuk, + egy marék mazsolát teszünk bele a végén /én még egy evőkanálnyi kandírozott narancsot + szintén ennyi kandírozott lime-t is adtam hozzá/.

Vajjal kikent, morzsával meghintett kuglófformát félig megtöltünk vele és kelni hagyjuk.

Ha a forma tele lett, kisütjük.

 

A formában hagytam kihűlni, majd rácsra borítottam, ott vaníliás porcukorral megszórtam.

 

Az én formám kb. 2 literes, ebbe éppen elég volt ez a mennyiség.

 

 

 

 

 

Lap teteje

Vissza a nevekhez

 

 


Vissza a receptekhez

 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker