Hmv.Kati konyhája 2.

 

 

  I.  Sütemények 1.    

       Sütemények 2.

II.  Hmv.Kati konyhája   

      Hmv.Kati konyhája 2.

III. Tájjelegű ételeink

 IV. Csíra, mint étel

 

 

 

 

II.Hmv.Kati konyhája 2.

 

   Borsópaprikás

   "Édöskáposzta" leves

  Gőzgombóc

  Káposztás gőzgombóc

  Kefires kínaikel-saláta

  "Nem lehet abbahagyni csirke"

  Őszibarack krémleves

  Ringló befőtt - ecetes

   Sós-borsos túrófánk

  Sündisznó burgonya

  Túrógombóc leves

 

 

 

 

 

 

 

Borsópaprikás

 

1 fej vöröshagymát zsiradékon üvegesre dinsztelek, ráteszek 1 kg zöldborsót, azzal együtt tovább párolom fedő alatt. Közben sózom és körülbelül 1 teáskanálnyi cukrot is teszek rá. Amikor megpuhul a borsó, őrölt pirospaprikát szórok rá. Nem sajnálom tőle, mifelénk itt a Dél-Alföldön szerintem sokkal több paprikát használunk az ételekbe, mint az ország más tájain.

A jól megfőtt hagyma és a jó minőségű paprika ad megfelelő állagú krémes szaftot a paprikásoknak.

Egy liternyi vízzel felengedem a borsópaprikást, s ha felforr, kanállal beleszaggatom a kis galuskákat. Ha esetleg nem elég a lé, kevés vízzel még pótolhatjuk, de maradjon krémes állagú a szaft. Egyet forralok rajta, s elzárom a gázt. Fedő alatt hagyom összeérni az ízeket.

A galuskát ehhez 1 egész tojással, pici sóval, fél decinyi vízzel és ennek megfelelő mennyiségű liszttel készítem.

 

Gyorsan elkészíthető, laktató, ízletes étel. Lehetne egyebekkel is fűszerezni, de szerintem teljesen felesleges, így jó, ahogy van.

 

 

 

 

"Édöskáposzta" leves

 

1/2 kg csíkokra vágott fejeskáposztát 1,5 l sós vízben félig megfőzök. Pici őrölt fekete bors is mehet bele.

Másik edényben kevés zsírt forrósítok, 1 mokkáskanál egész köménymagot "megpattogtatok" rajta, majd szórok rá 2 fakanálnyi lisztet, rántást készítek, 1 evőkanál őrölt pirospaprikával színezem. Hideg vízzel feleresztem és hozzáadom a félig megfőzött káposztához. Felöntöm még kb. 0,5 l vízzel, cukrot adok hozzá, ízlés szerinti mennyiséget. Ha kell, még sót is, s készre főzöm a levest.

A tányérban még hideg tejet is adhat hozzá, aki szereti.

 

 

 

 

Gőzgombóc

 

Kelt tésztát készítettem a saját "kedvenc kiflink" receptje alapján, 35 dkg lisztből.

 

A kelt tésztából 12 db fánk nagyságú gombócot szaggattam egy pohár segítségével.

 

Egy lábasban felfőztem 3 dl cukros tejet pici sóval és 5 dkg teavajjal, majd szorosan egymás mellé helyeztem benne a gombócokat. Fedővel letakartam, majd lángelosztót tettem a gázra és úgy kezdtem el a főzést. Amint felforrt a lé a gombócok alatt, takarékra vettem a lángot és 30 percig hagytam csendesen rotyogni. Lehet, hogy kevesebb idő is elég lett volna, de biztos, ami biztos. A főzés végére hatalmas, nagy megfőtt gombócok lestek a fedő alatt.

Darált cukrozott mákkal szórtuk be.

 

A kelt tésztám receptje /ebből sós kiflit is szoktam sütni, tojás nélkül készül/:

 

35 dkg sima liszt

2 dl kefir

1,25 dl étolaj

1 evőkanál cukor

1/2 teáskanál só

1 dl tej

2,5 dkg élesztő

 

A hozzávalókból kelt tésztát készítek /kézzel összeállítom, kicsit gyúrom-dagasztom, majd kb. 1 órányit hagyom pihenni a kelesztőtálban. Ha melegebb a hőmérséklet, kevesebb idő is elég./

Ha megkelt, lisztezett gyúrólapon kb. 1,5 cm vastagra nyújtom, pohárral kiszaggatom, leterítem egy tiszta konyharuhával és hagyom ismét kelni.

Közben felforralom a tejet a cukorral, teavajjal, sóval, s a már említettek szerint teszem a lábasba a gombócokat.

 

  

 

Megjegyzés: A gombócokat lehet főzni kevés sós vízzel is, akkor szaftos húsokhoz szuper köret!

 

 

 

Káposztás gőzgombóc - ahogy én készítem

 

Hozzávalók:

1,5 - 2 kg savanyúkáposzta

1 db vöröshagyma

25 dkg füstölt szalonna

fél szál füstölt csípős kolbász

őrölt paprika

 

A gombóchoz:

3 dl langyos tej

1 evőkanál kristálycukor

5 dkg élesztő

1 evőkanál só

70 dkg liszt

kevés langyos víz, ha szükséges

 

A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát állítok össze, majd langyos helyen duplájára kelesztem.

Közben egy nagy lábasban kiolvasztom a szalonna zsírját, a pörcöt félre teszem.

A zsírban megdinsztelem az apróra vágott hagymát, ráteszem a savanyúkáposztát, együtt dinsztelem tovább, majd felöntöm kb. 1 liter vízzel.

Ha a tészta megkelt, gyúrólapon ellapítom a kezemmel és fánkszaggatóval kiszaggatom. Nekem ebből a mennyiségből 13 db lett.

A káposztához hozzáadom a kolbászkarikákat, ráteszem a gombócokat és fedő alatt legalább egy órányit főzöm.

A kisült szalonnadarabkákat is hozzáadom még mielőtt a főzést befejezem.

Fogyasztáskor tejfölt is lehet rátenni.

 

 

 

 

Kefires kínaikel-saláta

 

/F.Nagy Angéla Saláta ABC c. könyvéből

Hozzávalók:

70 dkg kínai kel,

2 tojássárgája,

2 dl kefir,

1 citrom,

1 evőkanál mustár,

só,

1/2 dl olaj

 

Vékony laskára vágjuk a kel leveleit, és besózva egy óráig állni hagyjuk. Simára keverjük a kefirt a tojásssárgával, a citrom levét belefacsarjuk, a sárga héját belereszeljük. Hozzákeverjük a mustárt, enyhén megsózzuk, végül sugárban belecsorgatjuk az olajat, közben kevergetjük. Ebbe a mártásba forgatjuk a levétől kinyomkodott kínai kelt, melyet tálalás előtt legalább egy óráig a hűtőben állni hagyjuk.

 

Önmagában is megállja a helyét, nálunk most rántott sajt mellé volt köretként.

S mivel szezonja van, medvehagymát szórtam a tetejére.

 

 

 

 

"Nem lehet abbahagyni csirke"

 

/Frank Júlia: Szárnyasparádé c. szakácskönyve alapján - 1986-os kiadás/

 

Hozzávalók:

1 közepes nagyságú csirke
8 dkg liszt
1 púpozott teáskanál pirospaprika
1 mokkáskanál majoranna
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 késhegynyi őrölt kömény
1 púpozott teáskanál só
2 gerezd préselt fokhagyma
10 dkg reszelt füstölt sajt
1 nagy fej vöröshagyma
2 dl tejföl
4 evőkanál olaj
1 dkg vaj

 

A megtisztított csirkét feldarabolom. /jelen esetben csak combokat és farhátakat használtam, de bármilyen variációból finom/.

A lisztet a fűszerekkel és az apróra vágott vagy préselt fokhagymával összekeverem.

A csirkedarabokat egyesével megforgatom a fűszeres lisztben.

Kivajazott tepsiben egymás mellé rakom a húsokat, a maradék fűszeres lisztet pedig rászórom. Rákarikázom a vöröshagymát, a reszelő nagyobb lyukán lereszelt sajtot is rászórom, majd az olajjal összekevert tejföllel lelocsolom.

Alufóliával lefedem, s előmelegített sütőben 50 percig sütöm, majd kb. 5 percig fólia nélkül pirítom.

 

Ha magasabb lesz a cucc a tepsiben, érdemes hurkapálcikákat szurkálni az ételbe, így nem ér hozzá az alufólia a tejfölhöz!

 

  

 

 

 

Őszibarack krémleves

 

A gyümölcs nagyságától függően 10-15 szem őszibarackot meghámozok, kiveszem a magját. Kevés vízzel fölteszem főni, közben ízesítem pici őrölt fahéjjal, reszelt citromhéjjal, fél citrom levével, cukorral, pici sóval.

Botmixerrel pürésítem, közben beállítom a leves sűrűségét - ha kell, még kevés vizet öntök hozzá, s 1-2 dl főzőtejszínnel selymesítem.

Hideg vízben lehűtöm, hűtőszekrénybe teszem, majd ha jól lehűlt, tejszínhabbal díszítve fogyasztjuk.

 

 

 

 

Ringló befőtt - ecetes

 

Alaposan megmosom a gyümölcsöket, kettévágom, nehogy "lakója" legyen.

Üvegekbe teszem, felöntöm sima vízzel mindegyik üveget, majd a vizet lemérve egy fazékba öntöm. A szilva végig az üvegben marad! 1 liter vízhez 30 dkg cukrot teszek és egy teáskanálnyi ecetet, felforralom, majd ráöntöm a szilvára. Ekkor az üvegek alját megütögetem a tenyeremmel, ezáltal rendeződnek a gyümölcsök, s a maradék helyet feltöltöm további félbevágott szilvákkal. Ismét leöntöm a vizet, újra forralom, közben minden üvegbe teszek egy körömnyi egész fahéjat, vagy 2 szegfűszeget, véglegesen ráöntöm lét a gyümölcsre, tetejére kevés tartósító, rá a csavaros tető, s be a hűtőládába. Addig ott csücsülnek, míg ki nem hűlnek, s mennek ők is spájzba.

A lé kellemesen édes, az ecettől kicsit roppanós marad a ringló, s nincs agyonfőzve dunsztolással.

 

  

 

 

 

Sós-borsos túrófánk

 

Hozzávalók:

50 dkg zsírszegény túró

5 dkg vaj

3 egész tojás

3 evőkanál liszt

1 mokkáskanálnyi só

1 mokkáskanálnyi őrölt bors

 

Összekavarjuk a hozzávalókat. Megkóstoljuk, s ha még kíván pici sót, akkor még adunk hozzá. Én borsból is kicsit többet szoktam tenni bele.

Olajat forrósítunk egy edényben /inkább lábasban, mint serpenyőben, hogy legyen helyük úszni és megfordulni a kis fánkoknak/ és evőkanál hegyével diónyi darabokat szaggatunk bele. Szép pirosra sütjük.

 

 

 

 

Sündisznó burgonya

 

Sok helyen fent van ez a recept a neten, mégis beírom, mert egy kis pluszt is adtam hozzá, a füstölt szalonna személyében.

 

Megtisztítottam a krumplit, hosszában kettévágtam. Sűrűn bevagdostam a tetejét, és némely hasadékba vékony csíkokra szelt füstölt szalonnát is dugdostam. Alaposan megszórtam sóval és borssal.

Egy megfelelő méretű tepsit sütőpapírral kibéleltem és sorban belefektettem a krumplikat, olvasztott margarinnal megkentem és forró sütőben kb.40 percig sütöttem úgy, hogy közben 3-szor meglocsoltam a forró margarinnal.

Közben kevés zsemlemorzsába kevertem egy kis őrölt pirospaprikát, sajtot reszeltem hozzá, és ezzel megszórtam a már majdnem megsült burgonyát.

Még 10 percig sütöttem.

 

  

 

 

 

Túrógombóc leves

 

A gombóchoz:

15 dkg túró

2 egész tojás

1 dl búzadara

Villával jól összekeverem és hagyom állni.

 

1 evőkanál lisztet kevés zsiradékon világosra pirítok, végül pici őröltpaprikát és kevés őrölt borsot szórok rá, fölengedem 2 liter vízzel, megsózom és felforralom.

A masszából pici gombócokat formázok a levesbe és puhára főzöm.

A főzés végén apróra vágott petrezselyemzöldet szórok a levesre, aki akarja a tányérjában tejföllel dúsíthatja.

Ebbe a levesbe nem kell semmilyen leveszöldség, sem hagyma, így finom a maga "pőreségében".

 

Petrezselyem helyett kaprot is használhat aki szereti, sőt a gombóc masszájába is tehettek zöldeket.

Ha nem akarjátok összemaszatolni a kezeteket akkor evőkanál hegyével is szaggathatjátok, de akkor már nem gombóc, hanem túrógaluska leves lesz. Úgy sem lehet rossz.

 

 

 

 

 

Lap teteje

Vissza a nevekhez

 

 


Vissza a receptekhez

 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker