Szervusztok!
Megjöttem én is,
Első sorban is szeretettel köszöntöm unokádat névnapján,kedves Ilona!
Ma nagyon bolond szél fúj egész nap,de az idő javulóban van,szép,napos,igaz felhők jönnek,mennek,de viszi a szél és eső nem volt.Viszont elég hűvös lett...hosszú nadrág és hosszú ujjú póló van rajtunk.
Elszaladtunk a Lidl-be reggel,Laci megvette a csiszolót,sőt egy pár jó cipőt is találtunk neki.
Sütöttem padlizsánt,egy adagot be is zacskóztam a fagyóba.Gyakorlatilag semmi helyem nincs már benne,mindkettő tele,pedig még sok mindent kellene beraknunk télire.Körül is néztem a neten egy nagyobb kombi után,ki kell cseréljük a kicsit,az enyémet,ez már nem kérdés..nekem egyedül elég volt,de már kettőnknek kicsi..szűk a hely is benne és a fagyója ...pfff.alig valami fér bele.
Pár virágot is átültettünk közösen,kinőtték a cserepeket ,rengeteget fejlődtek idén kinn az udvaron,csodásak lettek a szobanövényeim is.
Az ablakban tele van ibolyával és orhideával minden virágba van borulva ott is.Leszek bajba mikor ősszel be kell őket hozzam...
Margitka!
Nagyon egyszerű a recept:
Horvát csokoládés fügelekvár azaz Ficoco
az enyém tonkababbal és Kingston rummal készült
Hozzávalók
fél kg füge
2 evőkanál méz
1 teáskanál cukor (csak az íze végett)
2 evőkanál jó minőségű kakaópor, vagy 10 dkg keserű,étcsokoládé
5 cm-es vanília rúd kikapart belseje(én egy kanál vanilia aromát adtam hozzá)
esetlegesen 1 evőkanál rum (ez is csak az íze végett)
A fügét azután mérjük meg, hogy megmosva, leszárazva, külső héja vékonyan lehántva feldarabolva van. A fügét a mézzel, a cukorral és a vaníliával összekeverjük egy lekvár főző edénybe, kb, 10 percig főzzük, egy botmixerrel egyneműsítjük, amikor már nincsenek benne nagyobb darabok, akkor jó. Belekeverjük a kakaót, vagy beledaraboljuk a cukormentes csokoládét, visszatesszük a tűzre és még kb. öt percig főzzük. Ha rumot is akarunk bele, akkor itt végén kell azt is beletenni.

Nekem nincs főző edényem ,simán lábasban főztem,és nem is hámoztam meg a fügét!