241

Válasz: VERSEK és próza...

https://margit2.hu/forumba-kepek/122-ferenczy-hanna-november.jpg

242

Válasz: VERSEK és próza...

Mama miért sírsz? - kérdezi a kisfiú az édesanyját:

- Mert én nő vagyok - válaszolta az asszony.
- Ezt nem értem! - mondja a kisfiú
- És ezt soha nem is fogod megérteni ..........- válaszolta gyermekét átölelve az anya.
Később megkérdezte a fiúcska az édesapját is.
- Papa, miért sír a mama látszólag minden ok nélkül?
- Minden nő ok nélkül sír. - Ez volt minden amit az apa válaszolt.
A fiúcska felnőtt, férfi lett, és még mindig kereste a választ, vajon miért sírnak időközönként a nők. Egyszer megkérdezte a Legfelsőbb Hatalmat.
- Mondd Atyám, miért sírnak a nők olyan könnyen?
Az Atya elgondolkozva válaszolt:
Amikor a nőt teremtettem, valami különlegeset alkottam.
Oly erőssé tettem a vállát, hogy a világ terheit elbírja, mégis oly gyengéddé, hogy vigasztalást is tudjon adni. Oly belső erőt adtam neki, ami lehetővé teszi, hogy akkor is tovább menjen, amikor már mindenki más feladja, hogy a betegségek és a bánat idején is ellássa családját panaszkodás nélkül. Oly mély érzéseket adtam neki, amelyekkel gyermekeit mindig és minden körülmények között szereti, még akkor is, amikor a gyermek őt mélyen megbántotta. Oly erőt adtam neki, mellyel a férjét minden hibájával együtt szereti és elviseli, és azért alkottam a férfi oldalbordájából, hogy vigyázzon férje szívére. Oly bölcsességet adtam neki, hogy tudja egy jó férj soha nem sérti meg a feleségét, mégis néha próbára tesz a nő érzéseit, határozottságát és kitartását, hogy szikla szilárdan férje mellett áll-e? És végezetül könnyeket is adtam neki, hogy sírhasson. A könnyek kizárólag csak az övéi, és annyit használ belőlük, amennyire csak szüksége van.

Látod: Egy nő szépsége tehát nem a ruhájától függ amit éppen visel, vagy az alakjától amilyen az ő formássága, de még nem is attól ahogyan a haját viseli. Egy nő szépségét a szemeiben ismered fel, mert ez a szíve kapuja, ahol a szeretet lakozik.

243

Válasz: VERSEK és próza...

https://margit2.hu/forumba-kepek/123-csanadi-imre-levelsopro.jpg

244

Válasz: VERSEK és próza...

Az egérről, békáról és héjáról...

Egy egér futkos a patak mellett, szeretett volna átmenni rajta, de nem tudott. Meglátott egy békát, gondolta tanácsot kér tőle, hogy miképpen juthatna át a túloldalra...
A béka vett egy fonalat, megkötötte az egérnek a lábát az ő lábához, majd igy szólt: "Ülj a hátamra, és én átviszlek: tarts keményen magadat." ... A hátára ült, azzal a béka beszökdelt a vízbe, és úszni kezdett. Mire a közepe felé értek, kezdett elmerülni a vízbe, és az egeret magával vinni a fenék felé... Észbe kapott az egér, hogy a béka mit csinál, kapkodni, tusakodni kezdett a béka ellen.
Miközben veszekedtek ők ketten a vízben, meglátta egy héja az egeret, alászállt, és elkapta, vitte az ég felé.. Igen ám, de a fonal végén ott lógott a béka is... És leülvén, mind a kettőt megölte...
Tanulság:
Igaz ez okáért a közmondás, hogy valaki a más ember lovának vermet ás, az önmaga lovának nyakát szegi meg benne. Jobb tehát embernek jámbornak lenni és felebarátjával igazán cselekedni, tiszta szívből, minden álnokság nélkül.

245

Válasz: VERSEK és próza...

https://margit2.hu/forumba-kepek/124-jung-karoly-szunnyadomezo.jpg

246

Válasz: VERSEK és próza...

Fontos, hogy megtanuld: nem szerethet téged mindenki.

Lehetsz te a világ legfantasztikusabb szilvája, érett, zamatos, kívánatosan édes, és kínálhatod magad mindenkinek, de ne feledd: lesznek emberek akik, nem szeretik a szilvát.
Meg kell értened: hogy te vagy a világ legfantasztikusabb szilvája, és ha valaki akit kedvelsz nem szereti a szilvát, megvan rá a lehetőséged, hogy banán legyél.
Tudd, ha azt választod, hogy banán leszel, csak középszerű banán lehetsz. De mindig lehetsz a legjobb szilva.
Vedd észre, hogyha azt választod, hogy középszerű banán leszel, lesznek emberek akik nem szeretik a banánt.
Töltheted életed további részét azzal, hogy igyekszel jobb banán lenni - ami lehetetlen hisz te szilva vagy -, de mindig próbálkozhatsz a legjobb szilva lenni...

247

Válasz: VERSEK és próza...

https://margit2.hu/forumba-kepek/125-zelk-zoltan-nyares-telkozott.jpg

248

Válasz: VERSEK és próza...

Két tenorista igaz története...

Talán hallottad már ezt a történetet a három tenoristáról, akik közös énekükkel meghódították a világot: Luciano Pavarotti, Placido Domingo és José Carreras.
Azok is akik sosem látogatták meg Spanyolországot, tudnak a rivalitásról a katalánok és a madridiak között.
Placido Domingo madridi és José Carreras katalánec. A politikai eltérések tették, hogy ez a két tenorista ellenségesen viselkedtek egymással szemben. Mivel mind a ketten híresek voltak az egész világon ezért a szerződésükbe mindig belefoglaltatták, hogy csak akkor fognak fellépni, ha a másik fél nem lesz jelen.
1987-ben Carrerasnak nagyobb ellenséggel kell szembenéznie, mint Placido Domingo. Meglepte az orvosok által kimondott diagnózis: leukémia. A harc a rákbetegség ellen igen fájdalmas volt. Sok operáción és transplantáción ment keresztül, ami miatt minden hónapban Amerikába kellett utaznia. Mivel ezek között a körülmények között nem tudott dolgozni, habár volt vagyona, de a magas árak az utazásra és az orvosokra elvitték a vagyonát.
Mikor már nem volt semmije, rátalált egy jótékony szervezetre Madridban, amelyiknek egyetlen célja volt, segíteni a leukémiában szenvedőknek.
Ennek a "Hermosa" nevezetű jótékonysági szervezetnek köszönheti Carreras, hogy legyőzte a betegségét.
Mikor meggyógyult, kezdett érdeklődni a jótékonysági szervezet felől.
Megismerkedett a szervezet munkájával, megtudta, hogy a szervezet elnöke Placido Domingo. Később megtudta, hogy a szervezet főleg az ő kigyógyulása érdekében lett alapítva, de Placido ismeretlen akart maradni, hogy Carreras ne tudja meg, hogy ő segített rajta.
A legmeghatóbb része a történetnek kettőjük találkozása...
Placido egy madridi fellépésen vett részt, amikor a pódiumon megjelent Carreras félbeszakította az előadást. Letérdelt Placido előtt és bocsánatot kért tőle és a közönség előtt köszönetét fejezte ki. Placido segített neki felállni és forró összeölelkezéssel megbélyegezték barátságukat.
Egy újságíró az interjú alatt megkérdezte Placido Domingotól, miért alapította a szervezetet és fizette a gyógyulását az ellenségének.
A felelet csak annyi volt, hogy: https://margit2.hu/forumba-kepek/placido-domingo-jose-carreras.jpg

"Nem engedhetjük meg, hogy ilyen hangot elveszítsünk!"

Ez egy igaz történet az emberi szeretetről, amely mint példa szolgáljon az emberiségnek!

"Mindenben viselkedj úgy, ahogy akarod, hogy mások viselkedjenek veled szemben!"

249

Válasz: VERSEK és próza...

https://margit2.hu/forumba-kepek/126-tasnadi-vargaeva-oszivers.jpg

250

Válasz: VERSEK és próza...

86.400…

Képzeld el, hogy megnyertél egy versenyt, és a nyereményed az, hogy a bank minden reggel 86 400 forintos számlát nyit a nevedre. Ám mint minden játéknak, ennek is megvannak a szabályai, pontosabban két alapszabály.
Az 1. szabály, hogy mindazt a pénzt, amit napközben nem költöttél el, este visszaveszik tőled, csalni nem lehet, tilos áttenni az összeget egy másik nap számlájára, csak elkölteni lehet... De másnap reggel a bank új számlát nyit a nevedre, rajta ismét az egy napra szóló 86.400 forinttal.
2. A második szabály, hogy a bank előzetes figyelmeztetés nélkül bármikor véget vethet ennek a kis játéknak, akármelyik pillanatban közölheti, hogy kész, ennyi volt, a számlát lezárják, és nem lesz folytatása. A kérdés, hogy mit tennél ebben a helyzetben? Elgondolkodtál?!
Minden reggel, alighogy felébredsz, kapsz 86.400 forintot, azzal az egyetlen kikötéssel, hogy a nap folyamán költsd el, mert a fel nem használt összeget este, amikor lefekvéshez készülsz, visszaveszik Tőled. Csakhogy ez "A mennyei mannaeső vagy játék" - ahogy tetszik, bármikor véget érhet. Érted?! ... A kérdés, hogy mit tennél, ha ilyen ajándékban lenne részed?
- Elköltenéd, az utolsó fillérig? - Önmagadra? - Azokra, akiket szeretsz? - Idegenekre?

Hát úgy gondold át, hogy ez a varázsbank igenis létezik! És Te minden reggel ébredéskor megkapod a magad ajándékát! Igen!
Ezt a varázsbankot úgy hívják: idő. ... A múló másodpercek bőségszaruja! Minden reggel, ébredéskor kapunk 86 400 másodpercnyi életet arra a napra, de amikor este elalszunk, a maradékot nem lehet átvinni másnapra, a tegnap elmúlt, és azok a másodpercek, amiket nem éltünk meg a maguk teljességében, jóvátehetetlenül elvesztek. A varázslat minden reggel elölről kezdődik, ismét kiutaltak részünkre 86400 másodpercnyi életet, de a játékszabályok megkerülhetetlenek: a bank minden előzetes értesítés nélkül, bármikor megszüntetheti a számlánkat – az élet akármelyik pillanatban véget érhet.

A kérdés tehát az: mit kezdünk a napi 86.400 másodpercünkkel?
- Ha meg akarod érteni, mit jelent egyévnyi élet, kérdezz meg egy diákot, aki elszúrta az év végi vizsgáját.
- Az egyhavi életről kérdezd az anyát, aki koraszülött gyermeket hozott a világra, és várja, mikor hagyhatja el a baba az inkubátort, hogy épen-egészségesen a karjába szoríthassa.
- Ha az egyheti élet érdekel, fordulj a munkáshoz, aki gyárban vagy bányában dolgozik, hogy eltarthassa a családját.
- Az egy napról faggass ki két szerelmest, akik epekedve várják, hogy viszontlássák egymást.
- Hogy mit jelent egy óra, elmondja Neked a klausztrofóbiás, aki beszorult a felvonóba.
- A másodperc megértéséhez nézd meg azt az embert, aki hajszál híján úszott meg egy autóbalesetet.
- És a másodperc ezredrészének jelentőségét elmagyarázza Neked az a sportoló, aki ezüstérmet nyert az olimpián, holott egész életében az aranyéremért edzett.

AZ ÉLET VARÁZSLATOS DOLOG! HASZNÁLJ KI MINDEN MÁSODPERCET, AMI MEGMARAD NEKED!
Minden pillanat kincs, ami a tiéd. És becsüld meg jobban, mert megoszthatod valakivel, akivel tökéletesen elköltheted.
És emlékezz, hogy az idő senkire sem vár.
- A Tegnap történelem.
- A Holnap rejtelem.
- A Ma ajándék.

251

Válasz: VERSEK és próza...

https://margit2.hu/forumba-kepek/127-franz-mercury-hofeher-sdec.jpg

252

Válasz: VERSEK és próza...

A vadkecskék és a kecskepásztor

A kecskepásztor kihajtotta kecskéit a legelőre, és látta, hogy vadkecskék közé keverednek; mikor aztán beesteledett, valamennyit behajtotta a saját barlangjába...
Másnap nagy vihar kerekedett, úgyhogy nem tudta a nyájat a szokott legelőre kihajtani, és így otthon etette meg őket. A sajátjainak csak kevés élelmet adott, éppen csak hogy ne éhezzenek, az idegeneknek viszont többet halmozott oda, hogy azokat is magához édesgesse.
Mikor azután a vihar véget ért, mindet kihajtotta a legelőre; a vadkecskék azonban a hegyekhez érve azonnal elfutottak. Mikor pedig a pásztor hálátlansággal vádolta őket, amiért elhagyták, bár nagyszerű ellátást kaptak tőle, visszafordultak, és így szóltak:

-Éppen ezért még jobban őrizkedünk tőled; mert ha minket, akik tegnap kerültünk hozzád, többre becsültél a régieknél, világos, hogy ha ezután mások is hozzád kerülnek, azokat meg elibénk helyeznéd.

A mese bizonyítja, hogy nem kell szívesen fogadni azok barátságát, akik régi barátaiknál többre becsülnek minket, míg újak vagyunk; meg kell gondolnunk, hogy ha fölöttünk is eljár az idő, másokkal barátkoznak össze, és azokat fogják többre tartani...