Válasz: VERSEK és próza...

|
A korábban megszűnt SG fórum folytatása, indult 2016.09.01-től. |
Nem léptél be. Kérlek, lépj be vagy regisztrálj.
Margit2 fóruma → Margit2 forum → VERSEK és próza...
- Mert én nő vagyok - válaszolta az asszony.
- Ezt nem értem! - mondja a kisfiú
- És ezt soha nem is fogod megérteni ..........- válaszolta gyermekét átölelve az anya.
Később megkérdezte a fiúcska az édesapját is.
- Papa, miért sír a mama látszólag minden ok nélkül?
- Minden nő ok nélkül sír. - Ez volt minden amit az apa válaszolt.
A fiúcska felnőtt, férfi lett, és még mindig kereste a választ, vajon miért sírnak időközönként a nők. Egyszer megkérdezte a Legfelsőbb Hatalmat.
- Mondd Atyám, miért sírnak a nők olyan könnyen?
Az Atya elgondolkozva válaszolt:
Amikor a nőt teremtettem, valami különlegeset alkottam.
Oly erőssé tettem a vállát, hogy a világ terheit elbírja, mégis oly gyengéddé, hogy vigasztalást is tudjon adni. Oly belső erőt adtam neki, ami lehetővé teszi, hogy akkor is tovább menjen, amikor már mindenki más feladja, hogy a betegségek és a bánat idején is ellássa családját panaszkodás nélkül. Oly mély érzéseket adtam neki, amelyekkel gyermekeit mindig és minden körülmények között szereti, még akkor is, amikor a gyermek őt mélyen megbántotta. Oly erőt adtam neki, mellyel a férjét minden hibájával együtt szereti és elviseli, és azért alkottam a férfi oldalbordájából, hogy vigyázzon férje szívére. Oly bölcsességet adtam neki, hogy tudja egy jó férj soha nem sérti meg a feleségét, mégis néha próbára tesz a nő érzéseit, határozottságát és kitartását, hogy szikla szilárdan férje mellett áll-e? És végezetül könnyeket is adtam neki, hogy sírhasson. A könnyek kizárólag csak az övéi, és annyit használ belőlük, amennyire csak szüksége van.
Látod: Egy nő szépsége tehát nem a ruhájától függ amit éppen visel, vagy az alakjától amilyen az ő formássága, de még nem is attól ahogyan a haját viseli. Egy nő szépségét a szemeiben ismered fel, mert ez a szíve kapuja, ahol a szeretet lakozik.
Egy egér futkos a patak mellett, szeretett volna átmenni rajta, de nem tudott. Meglátott egy békát, gondolta tanácsot kér tőle, hogy miképpen juthatna át a túloldalra...
A béka vett egy fonalat, megkötötte az egérnek a lábát az ő lábához, majd igy szólt: "Ülj a hátamra, és én átviszlek: tarts keményen magadat." ... A hátára ült, azzal a béka beszökdelt a vízbe, és úszni kezdett. Mire a közepe felé értek, kezdett elmerülni a vízbe, és az egeret magával vinni a fenék felé... Észbe kapott az egér, hogy a béka mit csinál, kapkodni, tusakodni kezdett a béka ellen.
Miközben veszekedtek ők ketten a vízben, meglátta egy héja az egeret, alászállt, és elkapta, vitte az ég felé.. Igen ám, de a fonal végén ott lógott a béka is... És leülvén, mind a kettőt megölte...
Tanulság:
Igaz ez okáért a közmondás, hogy valaki a más ember lovának vermet ás, az önmaga lovának nyakát szegi meg benne. Jobb tehát embernek jámbornak lenni és felebarátjával igazán cselekedni, tiszta szívből, minden álnokság nélkül.
Lehetsz te a világ legfantasztikusabb szilvája, érett, zamatos, kívánatosan édes, és kínálhatod magad mindenkinek, de ne feledd: lesznek emberek akik, nem szeretik a szilvát.
Meg kell értened: hogy te vagy a világ legfantasztikusabb szilvája, és ha valaki akit kedvelsz nem szereti a szilvát, megvan rá a lehetőséged, hogy banán legyél.
Tudd, ha azt választod, hogy banán leszel, csak középszerű banán lehetsz. De mindig lehetsz a legjobb szilva.
Vedd észre, hogyha azt választod, hogy középszerű banán leszel, lesznek emberek akik nem szeretik a banánt.
Töltheted életed további részét azzal, hogy igyekszel jobb banán lenni - ami lehetetlen hisz te szilva vagy -, de mindig próbálkozhatsz a legjobb szilva lenni...
Talán hallottad már ezt a történetet a három tenoristáról, akik közös énekükkel meghódították a világot: Luciano Pavarotti, Placido Domingo és José Carreras.
Azok is akik sosem látogatták meg Spanyolországot, tudnak a rivalitásról a katalánok és a madridiak között.
Placido Domingo madridi és José Carreras katalánec. A politikai eltérések tették, hogy ez a két tenorista ellenségesen viselkedtek egymással szemben. Mivel mind a ketten híresek voltak az egész világon ezért a szerződésükbe mindig belefoglaltatták, hogy csak akkor fognak fellépni, ha a másik fél nem lesz jelen.
1987-ben Carrerasnak nagyobb ellenséggel kell szembenéznie, mint Placido Domingo. Meglepte az orvosok által kimondott diagnózis: leukémia. A harc a rákbetegség ellen igen fájdalmas volt. Sok operáción és transplantáción ment keresztül, ami miatt minden hónapban Amerikába kellett utaznia. Mivel ezek között a körülmények között nem tudott dolgozni, habár volt vagyona, de a magas árak az utazásra és az orvosokra elvitték a vagyonát.
Mikor már nem volt semmije, rátalált egy jótékony szervezetre Madridban, amelyiknek egyetlen célja volt, segíteni a leukémiában szenvedőknek.
Ennek a "Hermosa" nevezetű jótékonysági szervezetnek köszönheti Carreras, hogy legyőzte a betegségét.
Mikor meggyógyult, kezdett érdeklődni a jótékonysági szervezet felől.
Megismerkedett a szervezet munkájával, megtudta, hogy a szervezet elnöke Placido Domingo. Később megtudta, hogy a szervezet főleg az ő kigyógyulása érdekében lett alapítva, de Placido ismeretlen akart maradni, hogy Carreras ne tudja meg, hogy ő segített rajta.
A legmeghatóbb része a történetnek kettőjük találkozása...
Placido egy madridi fellépésen vett részt, amikor a pódiumon megjelent Carreras félbeszakította az előadást. Letérdelt Placido előtt és bocsánatot kért tőle és a közönség előtt köszönetét fejezte ki. Placido segített neki felállni és forró összeölelkezéssel megbélyegezték barátságukat.
Egy újságíró az interjú alatt megkérdezte Placido Domingotól, miért alapította a szervezetet és fizette a gyógyulását az ellenségének.
A felelet csak annyi volt, hogy: 
Ez egy igaz történet az emberi szeretetről, amely mint példa szolgáljon az emberiségnek!
"Mindenben viselkedj úgy, ahogy akarod, hogy mások viselkedjenek veled szemben!"
Képzeld el, hogy megnyertél egy versenyt, és a nyereményed az, hogy a bank minden reggel 86 400 forintos számlát nyit a nevedre. Ám mint minden játéknak, ennek is megvannak a szabályai, pontosabban két alapszabály.
Az 1. szabály, hogy mindazt a pénzt, amit napközben nem költöttél el, este visszaveszik tőled, csalni nem lehet, tilos áttenni az összeget egy másik nap számlájára, csak elkölteni lehet... De másnap reggel a bank új számlát nyit a nevedre, rajta ismét az egy napra szóló 86.400 forinttal.
2. A második szabály, hogy a bank előzetes figyelmeztetés nélkül bármikor véget vethet ennek a kis játéknak, akármelyik pillanatban közölheti, hogy kész, ennyi volt, a számlát lezárják, és nem lesz folytatása. A kérdés, hogy mit tennél ebben a helyzetben? Elgondolkodtál?!
Minden reggel, alighogy felébredsz, kapsz 86.400 forintot, azzal az egyetlen kikötéssel, hogy a nap folyamán költsd el, mert a fel nem használt összeget este, amikor lefekvéshez készülsz, visszaveszik Tőled. Csakhogy ez "A mennyei mannaeső vagy játék" - ahogy tetszik, bármikor véget érhet. Érted?! ... A kérdés, hogy mit tennél, ha ilyen ajándékban lenne részed?
- Elköltenéd, az utolsó fillérig? - Önmagadra? - Azokra, akiket szeretsz? - Idegenekre?
Hát úgy gondold át, hogy ez a varázsbank igenis létezik! És Te minden reggel ébredéskor megkapod a magad ajándékát! Igen!
Ezt a varázsbankot úgy hívják: idő. ... A múló másodpercek bőségszaruja! Minden reggel, ébredéskor kapunk 86 400 másodpercnyi életet arra a napra, de amikor este elalszunk, a maradékot nem lehet átvinni másnapra, a tegnap elmúlt, és azok a másodpercek, amiket nem éltünk meg a maguk teljességében, jóvátehetetlenül elvesztek. A varázslat minden reggel elölről kezdődik, ismét kiutaltak részünkre 86400 másodpercnyi életet, de a játékszabályok megkerülhetetlenek: a bank minden előzetes értesítés nélkül, bármikor megszüntetheti a számlánkat – az élet akármelyik pillanatban véget érhet.
A kérdés tehát az: mit kezdünk a napi 86.400 másodpercünkkel?
- Ha meg akarod érteni, mit jelent egyévnyi élet, kérdezz meg egy diákot, aki elszúrta az év végi vizsgáját.
- Az egyhavi életről kérdezd az anyát, aki koraszülött gyermeket hozott a világra, és várja, mikor hagyhatja el a baba az inkubátort, hogy épen-egészségesen a karjába szoríthassa.
- Ha az egyheti élet érdekel, fordulj a munkáshoz, aki gyárban vagy bányában dolgozik, hogy eltarthassa a családját.
- Az egy napról faggass ki két szerelmest, akik epekedve várják, hogy viszontlássák egymást.
- Hogy mit jelent egy óra, elmondja Neked a klausztrofóbiás, aki beszorult a felvonóba.
- A másodperc megértéséhez nézd meg azt az embert, aki hajszál híján úszott meg egy autóbalesetet.
- És a másodperc ezredrészének jelentőségét elmagyarázza Neked az a sportoló, aki ezüstérmet nyert az olimpián, holott egész életében az aranyéremért edzett.
AZ ÉLET VARÁZSLATOS DOLOG! HASZNÁLJ KI MINDEN MÁSODPERCET, AMI MEGMARAD NEKED!
Minden pillanat kincs, ami a tiéd. És becsüld meg jobban, mert megoszthatod valakivel, akivel tökéletesen elköltheted.
És emlékezz, hogy az idő senkire sem vár.
- A Tegnap történelem.
- A Holnap rejtelem.
- A Ma ajándék.
A kecskepásztor kihajtotta kecskéit a legelőre, és látta, hogy vadkecskék közé keverednek; mikor aztán beesteledett, valamennyit behajtotta a saját barlangjába...
Másnap nagy vihar kerekedett, úgyhogy nem tudta a nyájat a szokott legelőre kihajtani, és így otthon etette meg őket. A sajátjainak csak kevés élelmet adott, éppen csak hogy ne éhezzenek, az idegeneknek viszont többet halmozott oda, hogy azokat is magához édesgesse.
Mikor azután a vihar véget ért, mindet kihajtotta a legelőre; a vadkecskék azonban a hegyekhez érve azonnal elfutottak. Mikor pedig a pásztor hálátlansággal vádolta őket, amiért elhagyták, bár nagyszerű ellátást kaptak tőle, visszafordultak, és így szóltak:
-Éppen ezért még jobban őrizkedünk tőled; mert ha minket, akik tegnap kerültünk hozzád, többre becsültél a régieknél, világos, hogy ha ezután mások is hozzád kerülnek, azokat meg elibénk helyeznéd.
A mese bizonyítja, hogy nem kell szívesen fogadni azok barátságát, akik régi barátaiknál többre becsülnek minket, míg újak vagyunk; meg kell gondolnunk, hogy ha fölöttünk is eljár az idő, másokkal barátkoznak össze, és azokat fogják többre tartani...
Margit2 fóruma → Margit2 forum → VERSEK és próza...