Válasz: Receptek
Kovászos kenyér.
A kovász indítását nem írom le,az alábbi recept szerint készítettem el az első kovászomat,majd kaptam is az unokatestvéremtől aki nagyon sok jó tanáccsal látott el és szerettette meg velem a kovászos kenyér sütését.Időigényes,de lehet a hőtőben is keleszteni akár 1 éjszaka a tésztát másnap kivenni hagyni egy kicsit és már lehet is sütni.
http://bettyhobbykonyha.blogspot.hu/p/oregtesztas.html
Hozzávalók:Francia parasztkenyér.
60 dkg BL 80 liszt
10 dkg Graham liszt
12 dkg kovász
45 dkg víz
2.5 dkg himalaya só(normálból 15 gr)
2 ek burgonyapehely
4 dkg joghurt
A kovász a vízzel elkevertem hagytam állni egy kicsit,majd hozzákevertem a liszteket,fél óra pihentetés(autolízis) után adtam hozzá a joghurtot és a sót.Jól kidolgoztattam a dagasztógéppel.Vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tettem,majd 3x 1/2 óránként hajtogattam.A harmadik hajtogatás után hagytam még 15 percet pihenni,cipót formáztam és jól kilisztezett szakajtóba tettem.Neylonba csomagoltam a tésztát és éjszakára a hőtőbe tettem.Reggel kivettem,majd hagytam kb.1.5 órát kelni kb.25 fokon.
A sütőt előmelegítettem 250 fokra a sütőkővel együtt,majd a tésztát sütőlapátra borítottam és bevágtam a tetejét.
Gőzösített sütőbe csúsztattam a tésztát,15 perc után levettem a hőfokot 210-re,így még sült további 45 percet.