Ancsa
|
|
|
|
Fűszeres, karácsonyi narancslekvár Gömböleg leves (Futo Gálfi Lívia receptje) Humusz, dinsztelt paprikával, hagymával Sütőben sült paprika savanyúság télire
|
|
Egy 2 decis mércével mértem. Egy adag bulgurra két adag forró vizet öntöttem, hagytam, hogy megszívja magát. Addig lereszeltem egy krumplit és megdinszteltem egy kis kockákra vágott hagymát. Mikor megdagadt a bulgur, belekevertem a kinyomkodott reszelt krumplit és a hagymát, majd sóztam, borsoztam. Aki szereti tehet bele szerecsendiót, vagy őrölt köményt, úgy fűszerezzük, ahogy kedvünk tartja. Még két kanál morzsát is beleszórtam, mert nedvesnek találtam, de ez elhagyható. Akár reszelt sajtot is keverhetünk hozzá, zöld petrezselymet is tettem bele, két tojással jól összekavartam, hagytam kicsit állni, míg az olaj melegedett. Majd formáztam és sütöttem. Vigyázzunk ne süssük túl, mert akkor ropogós,kemény lesz a külseje!
Főzelékkel vagy mártogatóssal finom!

Hozzávalók:
Káposzta, hagyma, uborka, paprika, zöldparadicsom.
Gyalulni mindent, az adag 5 kiló legyen! Mi döntjük el miből mennyit teszünk, az Ízlésünk szerint.
Rászórunk 7 deka sót, 30-35-40 deka cukrot, attól függ mennyire édesen szeretjük én 40 dekát szoktam tenni, fél liter 10 % os ecetet, és egy kávéskanál borkénport. Jól átforgatjuk, ha kell többször is, hagyjuk kb. egy órát állni, mialatt átforgathatjuk többször is. Nem facsarjuk ki, felcsípjük és rakjuk üvegekbe, amennyi levet visz magával jól lenyomkodjuk, lezárjuk és mehet is a polcra, nem kell dunsztolni, a megmaradt levet el szoktam önteni, nem kell rá, mert enged annyit amennyi kell az üvegekben!

A csirkemellet felcsíkoztam, sóztam, borsoztam, majd beletettem két felvert tojásba, jól átforgattam és hagytam benne állni kicsit.
Addig összekevertem lisztet, kukoricalisztet és fokhagymás, zöldfűszeres panírt 1:1 arányban. Majd forró olajban sütöttem ki a lisztbe mártott csirkedarabokat.
Három színű kaliforniai paprikát is csíkoztam, az utolsó adag csirkével kisütöttem.
A visszamaradt olajba három gerezd fokhagymát apróra vágva, két evőkanál édes szójaszószt és három kanál sós, gombás szójaszószt kevertem, egy fél kiskanál Sambal Oeleket, ezt meg bírom enni annak dacára hogy darált csípős paprika. Felengedtem paradicsompürével, majd sűrűre főztem, a végén beleforgattam a csirke és paprika darabokat.
Kuszkusszal és batátával tálaltam.


- ahogy én főzöm!

A csirkemellet felkockázom és édes ,gombás szójaszószba pácolom,ebbe még teszek fekete chiliszószt is, egy kis rizsecetet és egy teáskanál szezámolajat.
A fafül gombát és a shii takét beáztatom.
A leveshez olajban megpárolom a hagymát, fokhagymát egy ujjnyi friss apróra vágott gyömbért. Majd ráteszem a pácolt csirkemell kockákat, és átforgatom, míg a hús kifehéredik, felengedem vízzel,beleteszek egy marha, egy tyúk és egy zöldségleves kockát. A gombákat és a bambuszrügyet, mert ezek a legkeményebbek, ezek nem is fognak teljesen megpuhulni, ők a roppanós rész.
Mikor a hús megfőtt, teszem hozzá a zöldségkeveréket, a végén kerül bele a kínai kel, mert az már nagyon hamar fő, közben kóstolgatom, mert ha kell rizsecettel, vagy barnacukorral ízesítem, én tettem most bele egy kis Sambal Oeleket, ami kellemesen csípős paprika, így egyszerre, édes, savanyú ,sós és csípős a leves. A végén burgonyakeményítővel besűrítem,olyan kell legyen az állaga, mint a frissen főtt kocsonya.
Rizstésztát forrázok le ,azt tányérra szedem és erre merek a levesből, ízlés szerint szezámolajjal, és rizsecettel ízesítem még a tányérban.


Fűszeres, karácsonyi narancslekvár
Hozzávalók:
1 kg narancshús (héj nélkül)
fél kiló cukor,
egy teáskanál fűszerkeverék, amit én magam készÍtettem, mozsárban: csillagánizs, szegfűszeg, fahéj és kardamom.
2 deciliter víz
egy tasak dzsemfix 2:1 ben citrusfélékhez.
A narancsot megtisztítom, egy kiló gyümölcshúst lemérek, vagy apró darabokra vágom, vagy, mint én botmixerrel pépesítettem kicsit, hozzáöntöm a vizet is.
A lábasban a narancsot a dzsemfixel összekevertem és odatettem főni, kavargatva, mikor elkezdett rotyogni, beletettem a cukrot és a fűszereket, a forrástól kezdve 5-8 percig főztem. Üvegekbe töltöttem forrón, lezártam és lefordítottam 5 percre fejjel lefele.


A gombát beáztattam, mert egy vegyes zacskó szárított gomba volt, először forró vízbe, aztán áttettem hidegbe egy fél órára, míg megszívta magát.
Addig hagymát tettem olajba párolni, adtam hozzá egy nagy cikk fokhagymát is, majd megszórtam egy kevés pirospaprikával, és felengedtem egy konzerv paradicsommal. Ez olyan kis kockákra vágott paradicsom konzerv, pizzához ajánlják, de én mindenbe használom mert finom!
Na, akkor egy kis vizet is tettem hozzá, meg oregánóval, majorannával és bazsalikommal ízesítettem, majd beletettem a kinyomkodott gombákat. Fedő alatt főztem míg megpuhult, addig elkészítettem a nokedlit is.
Mikor már jól elfőtte a levet és sűrű szaft maradt akkor ráöntöttem a nokedlire és átkeverve még egy pár percre visszatettem a lángra, de óvatosan mert hamar elfogy a lé és odakapja, ott kell állni mellette, látszik mikor beszívta a nokedli!
Szeretem így, mert külön ha csak ráteszem tálaláskor, nekem olyan liszt ízű a nokedli magában....

A hússzeleteket kicsit klopfolom, lisztbe forgatva elősütöm, lerakom kiolajozott tálba, ráöntöm a gombát, fűszerezek közben minden réteget,erre bacont rakok, majd megszórom bőven sajttal. Most mozzarella és ementáli került rá. Majd két 3 tojást kikavarok tejföllel és a fűszerekkel és azt ráöntöm, majd beteszem a sütőbe, mig szép pirosra sül.
A fűszerkeveréket magam állitottam össze,fokhagyma és hagymapehely,citrombors egy kis pirospaprika és paprikapehely, valamint egy pár szem szecsuáni bors, só, ezt mozsárban összetörtem, kevertem, ezzel fűszereztem.


Gömböleg leves (Futo Gálfi Lívia receptje)
Három gerezd fokhagymát lereszelünk, vagy átpasszirozunk, olajban odatesszük pirulni, szórunk rá köménymagot is, majd lisztet, a végén piros paprikát és felengedjük. Két húsleves kockát főztem bele, só, kis bors, egy nagyobb paradicsom és egy fél paprika belekockázva. Főzzük, addig elkészítjük a gömböleget, ami egy lisztgombóc. Kiflit kockákra vágunk és megpirítjuk, lisztet sóval, borssal a kockákkal és egy kanál sertészsírral összekeverünk, a levesből merünk hozzá levet míg összeáll és gombócokat tudunk formálni belőle, ezeket főzzük a levesbe.
Adagokat nem tudok megadni, végül is mindenki maga döntheti el mennyi gombócot főz bele, nekem lett 10 darab, kb. egy jó marék lisztből.

Humusz, dinsztelt paprikával, hagymával
- ahogy én készítettem:
Megfőztem 20 deka csicseriborsót sós vízben,de lehet persze konzervből, akkor hamarabb megy, mert a főzési ideje másfél két óra ha előző este beáztattuk!
Kicsit hagyom hűlni és aprítóba szedem, teszek hozzá két gerezd fokhagymát, sót, borsot, két evőkanál szezámolajat, kis citromlét és a főzővízből egy keveset. Majd elindítom a gépet, ha szükséges még teszek hozzá vizet hogy jó paszta szerű állaga legyen,az ízén lehet variálni a sóval meg citromlével... Ha nincs szezámolaj,jó az olíva is.
Színes kaliforniai paprikát dinsztelek olajban, sóval, borssal, és egy fél hagymával kockákra vágva, a humuszra halmozom és lelocsolom a sült olajjal!
Érdemesebb egyszerre nagyobb adag csicserit lefőzni, mert simán fagyasztható zacskóban, és akkor már nem kell bajlódni a főzéssel!

Az eredeti recept szerint marhahúsból készül és nyersen kell a golyókat a zöldségágyra helyezni, nekem ez úgy nem tetszett és fasírtokat sütöttem előre.
Egy répát lereszelünk a káposzta reszelőn, egy fej hagymával és két cikkely fokhagymával amit apróra vágunk egy kis olajon megpároljuk, a vége fele megszórjuk kurkumával, sóval. Hagyjuk kicsit hűlni, addig lereszelünk egy kilónyi krumplit, kinyomkodjuk a levétől és összekeverjük a répás keverékkel, majd még két tojást is adunk hozzá, kicsit sózzuk még ha kell, majd egy tepsibe terítjük. Majd ebbe nyomogatjuk a fasírtokat, koktélparadicsomokat én még mozzarellát is tettem közé, megszórtam bazsalikommal és oregánóval. Forró sütőben szép pirosra sütjük!

Hozzávalók:
- ahogy én variáltam:
Fél kg csirkemell filé, fél kg paradicsom, két fej saláta, lehet kétféle, szines kaliforniai paprika, lilahagyma, olviabogyó, olivaolaj, só, bors , málnaecet, egy kanál mustár, piros porpaprika, száritott petrezselyemzöld.
A csirkemellett megmossuk egy tálba tesszük, megszórjuk sóval, borssal, pirospaprikával, a száritott petrezselyemzölddel, és pár kanál olivaolajjal meglocsoljuk, jól átforgatjuk, hagyjuk egy fél órát pácolódni, de persze lehet egy éjszakát is és a fűszereket mindenki az ízlése szerint variálhatja.
Egy kevés olajat forrósituk hirtelen kisütjük a mell filéket. Kb, 7-8 percet egy egy oldalát. Félretesszük hűlni.
Addig összevágjuk vagy tépkedjük a salátát egy nagy tálba, felkockázzuk a paprikát, felekbe vágjuk a paradicsomot, felkarikázzuk a hagymát és az olajbogyót, majd a csirkemellett is felkockázzuk, kettőt viszont csak szeletelünk, azt meghagyjuk a saláta tetejére!
Mindent jól átforgatunk,kikavarjuk a dresszinget,ami pedig áll: Oliva olajból,egy kanál mustárból, ízlés szerint só, bors ,citromlé, az esetemben málnaecet. Jól kikavarjuk, rácsorgatjuk a salátára, átforgatjuk, a végén a két felszeletelt csirkemellet, ráhelyezzük!

- ahogy én készítem:
Egy tálba tettem a túrót, azt nem tudom mennyit mert szemre készítem, de szerintem legalább 20-25 deka volt, levágtam a nagy gömböcből! Tettem hozzá két teáskanál mustárt, egy fél hagymát apróra vágva végül is ez ízlés kérdése, egy teáskanál pirospaprikát, de még Piros Aranyat is nyomtam egy kicsit bele, egy fél teáskanál őrölt köményt, és egy tömlős vajkrémnek a felét. Jól összetörtem kavartam, nem akartam a gépet piszkolni, valamikor villával törtük és fakanállal kavartuk én is így készítettem, sót persze megint ízlés szerint, de a piros Arany is sós úgyhogy keveset tettem.
A végén megszórtam újhagyma zöldjével de snidling is jó, ez csak a díszítés rajta.

Burgonyát megtisztitjuk, csikokra vágjuk, nem kell nagyon vékonyra. Tepsit vagy jénait kiolajozunk, a krumplit beletesszük, megszórjuk, kb 2 kanálnyi kukorica darával, sóval, egy teáskanál szezámmaggal, piros paprikával és jól átforgatjuk. Adunk hozzá két gerezd fokhagymát, és két szál rozmaringot, alufólia alatt sütjük, majd levesszük róla és megszórjuk, lehetőleg mozzarella sajttal. Én tettem rá mini mozzarella golyókat is! Ráolvasztjuk a sajtot.


Hozzávalók:
5 kg kápia paprika
1 kg szárazbab megfőzve előre.
80 dkg hagyma
8 dl paradicsomlé
kb 1 és fél liter olaj.
3 babérlevél,
2 cikk fokhagyma
1 mokkáskanál bors,
4 teáskanál só
1 púpozott teáskanál szalicin
Elkészítése:
A paprikát, hagymát ledaráljuk együtt odatesszük olaj nélkül főzni, kevergetjük, míg elfővi a levet és keveréskor látszik a fazék alja. Addig szépen megdinsztelődik, párolódik, majd sül. Mikor már kevés a leve sűrűbben kell kavargatni nehogy odakapja. Aztán tesszük hozzá az olajat, fűszereket, szalicint folytonosan kevergetve, amivel újabb 10-15 percig főzzük. Hozzáadjuk a paradicsomlét, újabb 5 perc kevergetés, majd a bab következik. Jól összerotyogtatjuk, kóstolgatjuk még lehet utóizesíteni. Ekkor a legkisebb lángon hagyjuk és elkezdjük üvegekbe töltögetni, közben néha megkavarjuk oda ne égjen, mert már leve nincs. Egy kis lábasban olajat teszünk egy kis lángra és forrón egy egy kanálnyit töltünk az üvegek tetejére mielőtt lecsavarozzuk. Szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.
Vinettést ugyanígy készítjük, 5 kilógramm paprikához 3 kilógramm vinettét számítva és a paradicsomlé elég csak 6 deciliter!
És a képek fázis sorrendben:

1. kép: A paprika a hagymával csak simán tűzre téve. Itt még sok a leve a darálástól.
2. kép: Itt már teljesen elfőtte,látszik a lábas alja ahogy kavarjuk!

3. kép: Mehet bele az olaj!
4. kép. Itt már benne van a paradicsomlé, a fűszerek, a végén tesszük bele a babot, amit már előre megfőztünk!

5.kép. Ekkor lehet üvegekbe tölteni!
6.kép. Itt meg dunsztolódnak, három napig!

A maradékot be lehet kóstolni!

Ez már a vinettés!
A pisztrangot megmostam csak,mivel tisztítva vettem,besóztam,hagytam kicsit állni, míg elkészítettem a füstölt paprikás, kukoricalisztes, és lisztes keveréket, ebbe forgattam,majd oliva olajjal kikent sütőpapíros tepsibe tettem,a belsejébe egy egy fél fej fokhagymát és egy egy cikk sós citromot tettem,lecsorgattam egy kis olajjal és megszórtam rozmaringgal. Mire megsült a hal,megpuhult a fokhagyma is benne,és a citrom is,ezekkel ízesítettük.Fennséges volt.


Hozzávalók:
Kelt tésztát gyúrunk fél kiló liszt, egy kis pohár kefir, langyos víz, egy tojás, egy teáskanál só, egy fél deci olaj, egy fél kocka élesztőből. A vizet lassan adagoljuk,csak a menyit felvesz.Én chiamagot is gyúrtam bele,mert szép is meg egészséges is. Hagyjuk duplájára kelni, majd kis gombócokba szaggatjuk ,nem számoltam menyi lett.
A kuglófformát előkészítjük, a kolbászt felvágjuk, és szalámit is kockáztam bele, valamint sajtot kockákra vágunk. Majd a gombócokkal együtt egy nagyobb tálba halmozzuk és lecsorgatjuk oliva olajjal átforgatjuk és beleöntjük a formába, elegyengetjük.Letakarva hagyjuk megkelni.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a kuglóf tetejét még megszórjuk reszelt sajttal, és betoljuk a sütőbe, pirosra sütjük!


60 deka savanyú aprókáposztát egy lábasba teszünk,szórunk rá egy -két teáskanál pirospaprikát, felengedjük 2.5 liter vízzel, egy erőleves kockát vagy egy teáskanál ételízesítőt is adhatunk hozzá, rászórunk 10 deka karikákra vágott kolbászt, és 10 deka füstölt, főtt tarját kockákra.
Ezek a mennyiségek és alapanyagok persze változhatnak, a lényeg, hogy füstölt kell bele, most pl. malacfarokból és kolbásszal főztem.
Kb. fél órát főzzük, ekkor hozzáadunk egy répát azt is karikákra vágva, tovább főzzük a végén egy konzerv szárazbabot teszünk hozzá, (én inkább szoktam megfőzni rendes szárazbabot,azt adom hozzá), de lehet mirelit fejtett babot is azzal is pont olyan finom. Mikor jól megfőtt a répa is, lehet egy tejfölös habarást készíteni rá, én inkább tálalom tejföllel, a tányérban.
Hamar elkészül és kiadós, nagyon finom!

Hozzávalók:
egy másfél kilós dagadó,
a töltelékhez :
sajt, csemege uborka, három főtt tojás, sült csirkemáj, nekem volt három darab, egy konzerv gomba olajon párolva kis fokhagymával, borssal, kakukkfűvel, sóval.
Mindezt kockákra vágjuk összekeverjük, egy zsemlét megáztatunk és kifacsarva a töltelékhez adjuk, majd egy tojást is beleütünk és zöldpetrezselyemmel megszórjuk, összekeverjük, megkóstoljuk ha kell utánsózzuk, borsozzuk.
A felszúrt dagadót megsózzuk, borsozzuk és betöltjük a nyílást összetűzzük!
Tepsit kizsírozunk, hagymát, paprikát, paradicsomot karikázunk rá, erre helyezzük a dagadót. Lehet elősütni is, hogy szép piros színe legyen, én nem sütöttem, sört öntöttem alá, megszórtam kakukkfűvel és rozmaringgal és egy kevés sült oldalas fűszersóval.
Alufólia alatt pároltam egy órát, aztán levettem róla és a keletkezett lecsós lével locsolgattam időközönként, míg szépen megpirult, ez újabb egy óra kb. Nekem gázsütőm van, valószínűleg légkeverésesnél nem kell ennyi idő neki! a keletkezett lecsót kimertem és botmixerrel pépesítettem, majd még főztem egy kicsit egy kis lábasban, besűrítettem egy kevés kukorica keményítővel, selymes szósznak a húshoz!


Hozzávalók:
3 és fél kg paradicsomhoz, egy deci oliva olaj, 4 nagy fej hagyma, 2 fej fokhagyma, bazsalikom, bors ízlés szerint, egy evőkanál tengeri só, 2 evőkanál barna cukor.
Mindent darabolunk, az olajat magasabb falú tepsibe tesszük, erre a zöldségek, leszórjuk a fuszerekkel, cukorral, sóval és 200 fokon sütjük a sütőben kb. 2 órát, félidőben megkavarjuk.
Azért figyeljünk mert sütőtől függően elsül a leve, én egy óra és 20 percet hagytam. Tálba szedjük, botmixerrel pépesítjük, és forrón üvegekbe rakjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Pizzára, spagettire, lasagnara, tészta ételekre, vagy paradicsom levesnek is használhatjuk. Akár bruchettara kenhetjük.


Sütőben sült paprika savanyúság télire
Hozzávalók:
szép, egészséges piros gogos paprika
ecet
fokhagyma
kristálycukor
só
étolaj
Elkészítés:
Kiválasztjuk a szép egészséges paprikákat, a csutkáját kivágjuk, de ne lyukasszuk ki!
Jól kimossuk, mindegyiket felemeljük, hogy meglássuk, hogy nem lyukadt-e ki?
Tepsire helyezzük, mindegyik közepébe teszünk 1-2 evőkanál ecetet, 1 evőkanál cukrot , 1/4 kiskanál sót , 1 kiskanál étolajat és egy cikk fokhagymát.
Betesszük a sütőbe 180 fokra, úgy 25-30 percre.
Szorosan, még melegen tesszük az üvegekbe és száraz dunsztba tesszük.

Szaftos szelet / Székely kukta
"Sziasztok, meg szeretném osztani veletek nagyanyám receptjét, amit disznóhúsból vagy marhahúsból, borjúból egyaránt el lehet készíteni. A recept elkészítése nem bonyolult, kezdő háziasszonyok is bátran nekifoghatnak."
Hozzávalók:
80 dkg szeletelt disznóhús
20 dkg murok (= sárgarépa)
1 szál petrezselyemgyökér
7-8 dl paradicsomlé
3 babérlapi (= babérlevél)
2 fej vöröshagyma
2 evőkanál zsír
Só, bors, őrölt pirospaprika
liszt
A hússzeleteket sózom, borsozom, beleforgatom a lisztbe és egy lapítóra (=vágódeszkára) rakom őket s hagyom pihenni.
A murkot (sárgarépát) és a petrezselymet megpucolom és apróra lereszelem. A vöröshagymát felvágom apróra és egy nagyobb edénybe 2 evőkanál zsírral odateszem dinsztelődni. Eközben egy serpenyőben kevés zsíron a szeleteket hirtelen átsütöm, mind a két oldalukon. Amikor a hagyma kész akkor belerakom a reszelt zöldségeket összekavarom, dobok bele 1 kiskanál pirospaprikát, még kettőt keverek rajta majd beletöltöm a paradicsomlé felét. Hozzáadom a szeleteket a babérlapit (babérlevelet), sózom borsozom és még annyi paradicsom levet töltök rá, hogy ellepje. Majd fedő alatt mérsékelt tűzön elég sűrűn kavargatva, nehogy odakozmáljon körülbelül másfél órát hagyom a húst puhulni. Ez idő alatt a leve szépen megvastagodik, besűrűsödik annyira, hogy már csak tálalni kell a melléje főzött sós vízbe főtt pityókával.
