Ancsa
|
|
Előfőzöm a babot, egy kis babérlevéllel, sóval. Egy lábasban olajon üvegesre pirítok egy fej hagymát, két gerezd fokhagymát, rádobok egy teáskanál pirospaprikát, felengedem egy pohár vízzel, beleteszem a kolbászkarikákat, aztán rámerőkanalazom a babot, de a főzőleve nélkül. Aztán felengedem vízzel, hogy ellepje kicsit és főzöm, még egy répát és petrezselyem gyökeret is kockázok bele, meg egy zeller zöldjét hozzáadom. A főzés vége előtt szórok rá egy kis kakukkfüvet.
Két doboz gombát egy kevés vajon megpároltam egy kis fehér borssal. Megszórtam két teáskanál liszttel és felengedtem három merőkanál húslevessel. Lefedve puhára főztem a gombát. Ekkor botmixerrel pépesítettem. Fél pohár tejfölt, felengedtem fél pohár főzőtejszínnel és egy kávéskanál liszttel kikevertem. Belecsorgattam a levesbe, besűrítettem. Tálaláskor megszórtam petrezselyem zölddel és leves gyöngyöt adtam hozzá.
Egy fazékba odatettem egy fej brokkolit és egy fej karfiolt rózsáira szedve, egy hagymát négybe vágva, két gerezd fokhagymát egészben, egy nagy burgonyát nagy kockákra vágva és felengedtem annyi vízzel, ami ellepje. Hozzáadtam két tyúkhúsleves kockát, fehér borsot és szerecsendiót ízlés szerint, kevés sót.
Mikor minden puhára főtt, levettem a tűzről, egy kis pohár tejfölt hozzáadtam, botmixerrel pépesítettem és egy két percre visszatettem, hogy összerottyanjon.
Színes borssal és levesgyönggyel tálaltam.
Csicseriborsós egytálétel vegyes erdei gombával
Hozzávalók:
30 dkg csicseriborsó
1 üveg vegyes erdei gombamix
1 csokor újhagyma
zöldborsó, répa és petrezselyem
Fűszerek:
só, citrombors, majoranna, egy csokor zöldpetrezselyem
Tejföl behabarni, aki úgy szereti.
A csicseriborsót beáztatjuk előző este, jó sok vízbe, mert megdagad.
Másnap egy kis sóval odatesszük főni. Mikor megpuhult, akkor összevágjuk a zöldhagymát és egy kevés olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a gombát, borsot és együtt pároljuk, fedő alatt, míg a gomba félig megfő, akkor mehet hozzá a borsó, répa és petrezselyem kocka, egy kis vízzel felengedjük egy csokor zöld petrezselymet összevágva rádobunk, megsózzuk, majorannát hozzáadjuk és fedő alatt összefőzzük. A végén a megfőtt csicseriborsót keverjük bele, még azzal is főzzük egy kicsit, hogy az ízek összeérjenek, ha kell még adjunk alá egy kis vizet. Tejföllel behabarjuk.
Én nem tettem tejfölt bele, inkább egy kevés szezámolajjal ízesítettem, és mondhatom így is kitűnő lett! Én mirelit franciasaláta keveréket használtam, így nem kellett annyit főzni, mintha friss borsót és répát használtam volna.
Hozzávalók:
6-8 csirkeszárny
A páchoz: 2 evőkanál méz 3 evőkanál sűrített paradicsom, vagy ketchup 1 kanál wokfűszerkeverék, egy kiskanál sötét szójaszósz egy pár csepp szezámolaj egy evőkanál édes-pikáns chiliszósz egy mokkáskanál fokhagymabors
|
|
Kikavarjuk a pácot, beleforgatjuk a csirkeszárnyakat és serpenyőbe rakjuk, ráöntjük a megmaradt páclét, meglocsoljuk egy kis fokhagymás chiliszósszal, aláöntünk másfél dl, félszáraz fehérbort. Hagyjuk állni fél órát. Lefedve megsütjük ropogósra, miközben egyszer megfordítjuk. Vigyázat a végén odasülhet a méz miatt!
Én most sült krumplival tálaltam:
Hozzávalók: 2 csirke felsőcombot csontoztam ki és összevágtam apróra, bepácoltam a következő páccal: 2 evőkanál édes szójaszósz, 1 evőkanál sötét szójaszósz 1 evőkanál gombás szójaszósz pár csepp szezámolaj, 1 evőkanál édes-pikáns chiliszósz 1 teáskanál shanghai wok fűszerkeverék másfél dl Angelli cherry 3 evőkanál licsilé |
|
Néhány fafül és illatos gombát beáztattam, a húst bepácoltam, addig megtisztítottam egy fej hagymát, 4-5 gerezd fokhagymát, egy ujjnyi gyömbért. Mindet apróra vágtam. Egy répát és egy petrezselyemgyökeret felcsíkoztam, kettő rózsa brokkolit apró kis darabokra szedtem szét.
Wokban felforrósítottam egy kis olajat, beledobtam a gyömbért, majd a fokhagymát, végül a hagymát. A sorrend fontos, nem egyszerre mindent!
Mikor üvegesre pirult rákerült a hús, kifehéredésig pirítjuk, majd felöntjük a páclével, belerakjuk a gombákat (előzőleg felszeleteltük). Lefedjük és pároljuk. Néha megkavarjuk, ha elfövi a levet, a licsi levével pótoljuk. Egy kis rizsecettel ízesítjük, körülbelül 10 perc múlva beletesszük a zöldségeket, kivéve a brokkolit! Ezzel is pároljuk, végül a brokkolit szórjuk bele, ezzel már keveset kell párolni, mert hamar elpuhul és ételünk akkor lesz ízletes, ha a zöldségek csak félpuhák, roppanósak maradnak! Mikor kész, elzárjuk a lángot és belekeverünk egy fél doboz licsit. Rizsmetélttel tálaljuk.
Hozzávalók:
zöldborsó, zöldbab, csirke felsőcomb, hagyma, paradicsom, paprika, só, fehérbors, petrezselyemzöld.
Egy jénai tálat kiolajozunk. Ha mirelitből készítjük, akkor egy fél zacsi
borsót beleöntünk, rá egy fél zacsi zöldbab. Egy hagymát felkarikázunk,
rászórjuk egy paprikát szintén és két paradicsomot. A húsokat sózzuk, borsozzuk
és rárakjuk. Lefedjük a maradék borsóval és babbal, lehet répát kockázni közé,
vagy gombát szórni rétegenként, tetejére zöldpetrezselymet szórunk, lefedjük és
berakjuk a sütőbe. Ajánlatos egy fogvájót, vagy gyufaszálat dugni a fedél alá,
hogy kis helyen kijöhessen a gőz. Saját levében fő össze minden. Én előző este
összekészítem, általában mirelitből és fagyosan szórok mindent bele, így épp
mire kiolvad, összeérnek az ízek is és elegendő levet enged, amiben megfő.
Fél kiló fehér szemű gyöngybabot megmosunk és a könnyebbség kedvéért kuktában tesszük oda főni egy kis sóval. Mikor megfőtt, és elzártuk a lángot, míg a kukta kiengedi a gőzt, egy fazékban vizet teszünk főni, amibe egy nagy répát kockákra vágva, egy kaliforniai paprikát kockázva és egy pasztinákot, ha nincs akkor petrezselyem gyökeret kockázva odateszünk főni. Mikor a kukta kienged, a babot leszűrjük, a fövőlevet elöntjük és a szemeket áttesszük a fazékba a zöldségekhez. Ekkor hozzáadunk sót, borsot, egy babérlevelet, kakukkfüvet és együtt főzzük, míg a zöldségek is megpuhulnak. Addig egy kis lábasban olajon egy jó nagy fej apróra vágott hagymát párolunk, erre két jó paradicsomot kockákra ráteszünk, majd mikor ez is lepuhult, megszórjuk pirospaprikával és ráöntjük a levesre. A vége előtt megszórjuk friss zöldkaporral és lestyánnal. Ecettel savanyítjuk tálaláskor. Én almaecetet használtam és az egész levest megízesítettem, de van aki nem szereti ha savanykás!
A burgonyát héjában megfőztem, megtisztítottam és összetörtem. Mikor kihűlt, két tojást adtam hozzá, három nagy kanál tejfölt, sót és szerecsendiót, jól kikavartam. Egy jénait kivajaztam és morzsával megszórtam, beleterítettem az összetört krumplit és megszórtam reszelt sajttal.
180 fokon pirosra sütöttem.
Kicsit hagytam hűlni, majd szépen egy tálcára fordítottam és lehet szeletelni!
Hozzávalók:
50 dkg tehén túró
20 dkg búzadara,
csipet só.
A búzadarát felöntünk annyi vízzel, ami körülbelül egy ujjnyira ellepi, beleteszünk egy csipet sót. Odatesszük főni, közben folyton kevergetjük, hogy ne csomósodjon. Nagyon hamar elkészül, jó keményre kell főzni, különben ellágyul a gombóc. Hagyjuk teljesen kihűlni, közben többször megkeverjük, fontos, hogy jó kemény legyen!
A túrót összetörjük, ha kihűlt a grízünk, belekeverjük. Jól formázható. Vizezett kézzel gombócokat formálunk, belehempergetjük a szokásos, kis olajon megpirított és cukorral kevert morzsába. Vagy, aki szereti keverhet mazsolát is bele és cukrozott kókuszreszelékbe forgatja.
Ennyi az egész, pillanatok alatt kész, finom krémes állagú, puha, nem lehet abbahagyni!
Fűszeres, karácsonyi narancslekvár
Hozzávalók:
1 kg narancshús (héj nélkül)
5 dkg cukor,
1 teáskanál fűszerkeverék, amit én magam készítettem, mozsárban: csillagánizs, szegfűszeg, fahéj és kardamom.
2 dl víz
1 tasak dzsemfix 2:1 ben citrusfélékhez.
A narancsot megtisztítom, 1 kg gyümölcshúst lemérek, vagy apró darabokra vágom, vagy, mint én botmixerrel pépesítettem kicsit.
A lábasban a narancsot a dzsemfixel összekevertem, hozzáöntöm a 2 deciliter vizet is, és odatettem főni, kavargatva, mikor elkezdett rotyogni, beletettem a cukrot és a fűszereket, a forrástól kezdve 5-8 percig főztem. Üvegekbe töltöttem forrón, lezártam és lefordítottam 5 percre fejjel lefele.
Megjegyzés: a narancshéja sem megy kárba, felkockáztam és most így fogom egy hétig áztatni, hideg vízben, minden nap lecserélem a vizet, hogy a csípőssége kimenjen, aztán cukorszirupot főzök amiben majd üvegekbe kerül a narancshéj is.
A narancsot nem hártyáztam le, csak a fehér héj felőli részeket húztam le róla.
Fűszeres sajttal töltött csirkemell
10 dkg natúr krémsajtot kikevertem egy evőkanál édes wasabi szósszal és egy fél mokkáskanál Sambal Oelekkel. ( Helyettesíthetőek rendes tormakrémmel és Erős Pistával. ) Megkentem a csirkemelleket, sonkába csavartam és egy kivajazott jénaiba raktam, alá másfél dl fehérbort öntöttem, néhány ágacska rozmaringgal ízesítettem, alufóliával letakarva sütőbe raktam. Most krumplipürével tálaltam:
Hozzávalók:
1 kg darált sertéshús
2 tojás
só, bors, fokhagyma, petrezselyemzöld és zsemle
Elkészítjük, mint a fasírtnak a masszát. Egy sütőpapírra szépen kiterítjük és elkészítjük a tölteléket, ami éppen van itthon. Én most 2 főtt tojást, csemege uborkát, olívabogyót, füstölt sajtot és sonkát kockáztam össze!
Hozzávalók:
70-80 dkg csirkemell,
1 teáskanál citromlé,
3 evőkanál paradicsompüré,
chilipaprika,
gyömbér,
2 gerezd fokhagyma,
1 szál citromfű,
1 teáskanál kurkuma,
2 és fél dl kókusztej.
Egy csirkemellet falatokra vágtam. Egy lábasban három evőkanál paradicsompürét felengedtem 2 és fél dl vízzel, ezt felforraltam, beletettem a húst, egy ujjnyi gyömbért apróra vágva, két cikk fokhagyma kell a recept szerint, de én egy jó evőkanál fokhagymás chiliszószt tettem bele, egy teáskanál friss citromlevet, és egy teáskanál kurkumát, ízlés szerint sót. Lefedve puhára pároltam a húst benne, körülbelül 30 perc. Aztán hozzátöltöttem 2 és fél dl kókusztejet, egyet forraltam, elzártam és hagytam állni tálalásig lefedve.
Bébikukoricás rizst főztem hozzá, szokásos módon, beleaprítva egy kis sárgarépát, 4-5 bébikukoricát falatokra vágva.
Tálaláskor lecsorgattam édes chiliszósszal, meghintettem citromborssal, és egy kis petrezselyemmel, amit citromfűvel lehet helyettesíteni.
Hozzávalók:
60 dkg kígyóuborka,
4 evőkanál rizsecet,
2 evőkanál gombás szójaszósz
fél teáskanál só
1 teáskanál cukor,
1 evőkanál pirított szezámmag.
Az uborkát jól megmossuk, vékony szeletekre vágjuk. A dresszinghez
összekeverjük a hozzávalókat, addig kavarjuk míg a só és a cukor is elolvad. A
fele dreszinget egy tányérra öntjük, szépen ráhelyezzük az uborka szeleteket és
meglocsoljuk a maradék dresszinggel. Meghintjük a szezámmaggal. 20 perc múlva
fogyasztható.
Káposztás palacsinták (lángosok)
Hozzávalók:
50 dkg liszt
két öklömnyi burgonya megfőzve, összetörve, kihűtve
3 dl langyos tej,
2,5 dkg élesztő
1 teáskanál só
Betesszük a gépbe a hozzávalókat, dagasztó programon elég lágy tésztát kapunk. Mikor megkelt, a nyújtólapot megolajozzuk és a továbbiakban olajos kézzel dolgozzunk, így a tészta nem ragad és nem is szárad ki. Szét kell lapogatni, nem nyújtani, ez könnyen megy, téglalap alakúra, felvágjuk kockákra. Majd mindegyiket meglapogatjuk még és az egyik felére rakjuk a káposztát, amit egy kis olajban megdinszteltünk. Ráhajtjuk a másik felét, ismét meglapogatjuk, így olyan formát kapunk mint egy feltekert palacsinta, hosszúkásat. Forró, bő olajban szép pirosra sütjük, mind a két oldalát. Feljön az olaj tetejére, mint a fánk.
Fél doboz, azaz körülbelül 2 és fél deciliter sűrített paradicsomot, két evőkanál mustárral, egy evőkanál mézzel, egy evőkanál sült oldalas fűszersóval és két-három evőkanál fokhagymás chiliszósszal kikavartam. Ebbe jól beleforgattam az oldalas darabokat, lefedve másnapig a hűtőbe tettem.
Másnap tepsibe raktam, a maradék pácot ráöntöttem egy kis sörrel bővítve, lefedve a sütőbe tettem. Gyönyörű ropogósra sült.
Egy fél csirkemellet felcsíkoztam, és bepácoltam egy egy kanál édes, sötét valamint gombás szójaszószba és egy kis vörösborba, mentségemre legyen mondva Shao xingi borom nincs itthon. Egy kevés szezámolajat is csepegtettem rá.
Fazékban egy kevés olajon fokhagymát futtattam meg, erre került egy fél óra pácolódás után a hús, majd felengedtem húsleves levével. Beletettem a gombákat, egy zacskó aprított mirelit sampion, 5 szem beáztatott shii take és egy marék fekete fafül.
Kicsit főztem együtt, még adtam a leveshez ízesítésként egy marha és egy tyúkhúsleves kockát is, egy kevés édes szójaszószt és rizsecettel savanyítottam.
Mikor a gomba megfőtt( a samipon, mert a fafül az kemény és porcos marad), akkor csíkokra vágott egy répát, kevés borsót és zöldbabot adtam hozzá, kicsit főztem csak, mert a kínai ételek lényege, hogy minden roppanós maradjon benne, akkor adtam hozzá egy fél csíkokra vágott kelkáposztát. Két evőkanál burgonyakeményítőt kikavartam egy kevés hideg vízzel és besűrítettem a levest. Le is vettem a tűzről. Tányérba tegyünk egy kevés rizsmetéltet, szárazon, erre merőkanalazzunk forró levest, pár pillanat múlva a tészta megpuhul és fogyasztható a leves. Utóízesíteni lehet egy kevés szezámolajjal és rizsecettel.
1 kg burgonyát megtisztítok, kockára vágom és sós vízben odateszem, puhára főzöm. Majd leszűröm és áttöröm, mint a krumplipürét, vajjal, tejjel vagy tejszínnel kikavarom kézi mixerrel habosra, hozzáadok két tojást is, megfűszerezem szerecsendióval, én egy kis kurkumát is adtam hozzá!
Kivajazok és morzsázok egy bármilyen formát, akár jénait vagy őzgerincet. Belesimítom a krumplimasszát majd személytől függően, kis fészkeket készítek kanállal, amibe egy egy tojást ütök óvatosan. A tojásra kis sót szórok és kaprot, majd az egészet reszelt sajttal meghintem. Füstölt sajttal még finomabb!
180 fokos sütőben addig sütöm, míg a tojás megsül és a sajt kissé megpirul a tetején. Ha kihűlt, kifordítható a formából, akár önálló ételként is fogyasztható savanyúsággal, vagy hús mellé köretnek is kitűnő!
Mézes-mustáros csirkeragu, rizsmetélttel
A rizstésztát nem kell főzni, csak áztatni.
A ragu nagyon könnyű, a csirkemellet, kockáztam, olajon megfuttatom míg kifehéredik, akkor egy, két evőkanál mézet adok hozzá, azzal pirítom kicsit, bele a csíkokra vágott répa, gomba, felengedem 2 dl tejszínnel, és egy dl tejjel. Só, fehér bors, rozmaring, szerecsendió, lefedem, megfőzöm, nagyon hamar készen van. Akkor belekeverek egy evőkanál mustárt, jól átkeverem vele és készen is van!
Hozzávalók a páchoz:
fél dl olaj,
1 evőkanál mustár,
2 evőkanál méz,
1 evőkanál sült oldalas fűszersó,
1 teáskanál köménymag,
3 szem boróka bogyó,
1 evőkanál fokhagymás chiliszósz.
Ezeket kikavarjuk, abban a serpenyőben, amiben sütni fogjuk, jól eldolgozzuk. A felvágott oldalast beleforgatjuk, elhelyezzük a serpenyőben.
Hozzáöntünk savanykás vörösbort, erre nagyon alkalmas az üvegben maradt megsavanyodott és már nem fogyasztható bor, mert a savanykás íze ellensúlyozza a méz édességét. Lefedjük és fedő alatt pároljuk a húst.
Mikor egyik fele megpirult, megfordítjuk a húst, ha szükséges még öntünk alá egy kis bort. Mikor a szaft bugyogva fő, vigyázzunk mert a méz miatt odasülhet a hús.
Végül kész van.
Tálalhatjuk is, én most kapros burgonyapürét készítettem mellé, nyakonöntve a finom, sűrű szafttal.
Moldovai húspogácsa (parjoale moldovenesti)
Az eredeti recept birkahúsból készül, vagy vegyesen sertés és marha, de én csak sima sertés darálthúsból sütöttem!
Egy nagy fej hagymát egészen apróra vágunk és egy kis olajban megdinszteljük, nehogy odaégjen, csak üvegesre. Hagyjuk kihűlni, majd a húshoz adjuk.
Egy kiló darálthúshoz, két tojást teszünk, egy jó öklömnyi nyers burgonyát a reszelő legkisebb fokán lereszelünk (Sajtreszelő).
Egy jó nagy szelet kenyérnek a belét kiszedjük és beáztatjuk egy kis tejbe, majd kinyomkodva a húshoz adjuk.
Kell még bele egy kis csokor zöldpetrezselyem és ugyanannyi kapor, jó apróra összevágva. Sót is adunk hozzá.
Jól összedolgozzuk, hosszúkás kolbászkákat formálunk belőle, kicsit meglapítjuk és meghempergetjük lisztben vagy morzsában. Forró olajban kisütjük. Eredetileg paradicsom szószt is készítenek hozzá, amibe belehelyezve a kisült húspogácsát tálalják.
Hozzávalók:
2 szál sárgarépa,
fél, kis fej kelkáposzta,
egy kis fej karalábé,
1 szál petrezselyem gyökér,
3-4 kisebb burgonya,
1 fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 liter paradicsomlé,
egy erőleves kocka,
só, bors, rozmaring.
Olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, és a vékonyra metélt zöldségeket. Kicsit átforgatjuk, pároljuk. Beletesszük a laskára vágott kelkáposztát, felengedjük a paradicsomlével, beletesszük a leveskockát, még egy kis vízzel hígítjuk, sózzuk, borsozzuk és egy jó csipet rozmaringgal ízesítjük. Lefedve puhára főzzük a zöldségeket. A burgonyákat megtisztítjuk, karikára vágjuk, beletesszük a levesbe, puhára főzzük.
Tálaláskor megszórjuk reszelt sajttal.
Hozzávalók:
3 db padlizsán
1 db vöröshagyma
1 tojás sárgája
só ízlés szerint
1 nagy evőkanál mustár
kevés étolaj
Elkészítése:
A három padlizsánt feldobtam a gáztűzhelyre egy lemezre sülni. Megforgattam néha, hagytam, hogy jó kopogósra süljön. Én úgy szoktam megtisztítani, hogy ráfektetem a vágódeszkára, középről lehúzok pár csík héjat, aztán egy tortakenő lapáttal kihúzom a belsejét egy tányérba, így szinte egyben marad a héjat el lehet dobni. Sokkal hamarabb megy, mintha piszkálnám le a héját centinként. Mikor kihűlt, ehhez a három padlizsánhoz, tettem egy tojás nagyságú hagymát cikkekre vágva, megsóztam, egy tojássárgáját és egy kanál mustárt tettem bele. Ekkor a botmixerrel pépesítettem, majd néhányszor löttyentettem bele olajat és jól kavartam a habverőjével, míg habos lett, mikor az olajat felitta, még tettem hozzá, nem kell félni, így nem megy össze mint ha majonézzel készítenéd és nem is annyira csömörlős. Ennyi az egész! Nagyon hamar megy.
Hozzávalók:
4-5 darab lecsópaprika
fél kg darált hús (mi vegyesen szeretjük sertés-marha)
20 dkg rizs
1 tojás
só, bors, 2-3 gerezd fokhagyma
egy dobozos sűrített paradicsom (500 gramm)
babérlevél
ízlés szerint cukor, bazsalikomlevél
A paprikákat megmossuk, felkarikázzuk és egy lábasban odatesszük annyi vízzel, ami ellepi, egy kevés sóval, vagy aki szereti egy darab füstöltsonkával, baconnal, kolozsvári szalonnával stb. főni.
Mikor félig puha a paprika, rárakjuk a következőképpen elkészített gombócokat:
A megmosott rizst és a darált húst összekeverjük, beletesszük a tojást, két gerezd apróra vágott fokhagymát, sót, borsot, jól összedolgozzuk és gombócokat formálunk belőle!
Szépen körben elhelyezzük a paprikák tetején, lefedve lassú tűzön főzzük, felengedjük egy kis vízzel még, hogy a gombócok jó félig benne álljanak. Beledobjuk a babérlevelet is.
Mikor megfőttek a gombócok, rántást készítünk. Egy kevés olajon megpirítunk egy jó nagy gerezd fokhagymát apróra vágva, egy fakanálnyi liszttel felszórjuk és felengedjük a paradicsompürével. Egy kis vízzel hígítjuk és aki édesen szereti, most tegye bele a cukrot, aztán ráöntjük a gombócokra. Összerottyantjuk és már tálalhatjuk is! Aki szereti az ízét dobhat bele bazsalikom levelet is.
Jó tanács!
Vegyük figyelembe, hogy a gombócok meg fognak duzzadni így hagyjunk helyet köztük, a sózásra is ügyeljünk, mert ha füstölttel készítjük, amivel sokkal finomabb, az már eleve sós, a gombócok is, tehát a lébe ne tegyünk mikor a paprikát odatesszük főni. A gombócok jól fagyaszthatók, ha többet készítettünk, és szükség szerint húsgombóc levesbe is főzhetők.
Hozzávalók:
4 kg hal (feje, uszonyai és farka nélkül, kitisztítva, megpucolva, de én
filéből szoktam készíteni, így gyorsabb és nincs szálka benne),
1 dl ecet, kiegészítve negyed literig paradicsomlével,
1 dl olaj, kiegészítve negyed literig vízzel,
2 dl víz,
8 babérlevél,
2 evőkanál só,
30 szem bors,
fél liter paradicsom (dobozos),
2 fej hagyma,
1 petrezselyemgyökér,
1 sárgarépa (ezek apróra vágva)
Mindent beleraksz egy kuktába és lassú tűzön két és fél órát főzöd, amíg
a szálka is megpuhul és szétfő. Mivel én filét használtam, nem kellett ennyit
főzni és ezért fazékban főztem. Nem szabad kavarni, esetleg rázogasd meg, mert
szétesik a halhús. Én csíkokra vágtam, úgy raktam bele, és főztem míg két ujjnyi
lé maradt a tetején.
Nagyon ajánlom, mert üvegekbe rakva, hűtőben, eláll elég sokáig, bár szerintem hamar elfogy, mert finom.
Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.
- ahogy én csinálom:
Pizzatészta:
30 dkg liszt
2 dkg élesztő
1 dl olívaolaj
só,
őrölt gyömbér
és annyi langyos víz, hogy fánktésztánál sűrűbb tésztát kapjunk.
Én gépben dagasztottam, kelesztettem a tésztát, majd kerekre kinyújtottam sütőpapíron és így emeltem át a tepsire. Aztán raktam rá bőven préselt sonka kockákat és utána öntöttem rá a szószt, mert így nem lesz száraz és rágós a sonka.
Pizzaszósz:
1 fej hagyma,
2-3 cikk fokhagyma finomra vágjuk mindet és fél deci olíva olajban megpároljuk. Felengedjük 7 dkg paradicsompürével, ízesítjük, só, bors, gyömbér, oregánó és majoranna valamint egy csipet bazsalikom keverékével. Kicsi vizet is adunk hozzá és jó sűrűre főzzük. Vigyázat spriccel miközben fő!
Ezzel a szósszal öntöm le a pizzát, aztán még jön rá a mozzarella kis
darabokban, paradicsom és paprika szeletek, olívabogyó felszeletelve és a végén
reszelt sajttal megszórom.
Finom ropogós tésztájú, szaftos pizzát kapunk belőle!
Hozzávalók:
500-750 gr pulykamell (v. csirkemell),
250 gr baconszalonna szeletelve,
25-30 dkg reszelt sajt,
2-3 db tojás,
liszt, bors, só
Elkészítés:
A pulykamellet szeletekre vágjuk, besózzuk, borsozzuk, kicsit állni hagyjuk. Egy kerek tűzálló tálat kirakunk a szeletelt szalonnával, körbe-körbe. Elkezdjük rá rétegezni a pulykát a következőképpen: panírozzunk minden szeletet liszt, tojás, reszelt sajt sorrendben. Addig folytatjuk, míg a hús el nem fogy. A tetejére ráhajtjuk a kilógó szalonnákat, ha maradt azt is simítsuk rá.
Lefedve kezdjük el sütni, majd pirosra sütjük levéve a fedőt. Szépen megpirul körbe, alul, felül a szalonna. Ha kész kicsit hűtjük, majd kiborítjuk egy nagy lapos tányérra. Tortaként lehet szeletelni. Hidegtálként is fogyasztható.
Rakott hús gombával és sajttal
A húst kipotyoljuk, lisztbe forgatva kicsit átsütjük. Kivajazott jénaiba lerakjuk, a maradék olajban petrezselyemmel megpárolunk gombát, ez most csiperke, minden szeletre halmozunk egy kanállal, erre egy szelet sajt. ( Erre egy szelet sonka vagy bacon jöhetne, én most nem tettem rá).
Aztán leöntjük a következő mártással. Liszt, tej, egy darabka vaj, és reszelt sajt, só, szerecsendió. Összefőzzük tejföl sűrűre, ezt ráöntjük a húsra és be a sütőbe.
Így néz ki a baconnal sült végeredmény:
Na és ilyen a megsült, felszeletelt végeredmény, de ez bacon nélkül:
Hozzávalók:
15 dkg rizs
25 dkg darálthús (én vegyesen marha és sertésből készítettem, de ki hogy szereti)
vegyes fagyasztott zöldségek (ilyenkor télen, de mikor van friss, úgy persze finomabb)
reszelt sajt a tetejére
1 dl főzőtejszín, vagy tejföl
Kivajazott jénaiba lerakjuk a megmosott rizst. A darált húst előpároljuk egy kis olajon, mikor kész, rárakjuk a rizsre. Erre vegyes zöldségeket rakunk, én most répát, petrezselymet, brokkolit, karfiolt és zöldbabot raktam.
Leöntjük a következő szafttal:
4 dl vízben elkeverünk három evőkanál sűrített paradicsomlét, sót, bazsalikomot, pirospaprikát (én itt piri-pirit használtam, ebből csak pár csepp kell, mert iszonyú csípős!), egy pirított hagyma kockát belemorzsolunk, leöntjük a rizst és fóliával lefedve berakjuk a sütőbe.
Körülbelül 40 percig sütjük, közben nézzünk rá, nehogy elfője a levet és odasüljön! Ezután levesszük a fóliát, meglocsoljuk a tejföllel, vagy tejszínnel és megszórjuk reszelt sajttal, visszatoljuk a sütőbe, míg rápirul.
Hozzávalók:
10 dkg liszt,
2 tojás,
2 és fél dl tej.
Összekavarjuk 15 percet pihen és 8 palacsintát sütünk belőle.
3 evőkanál Rámát, 10 dkg cukorral habosra kavarunk, belereszeljük egy citrom héját, 2 tojás sárgáját, 25 dkg túrót, valamint a két tojás felvert habját. Ebből lesz a töltelék.
A palacsintákat megtöltjük, kettévágjuk, kivajazott jénaiba rétegenként rakjuk, és meglocsoljuk a következő sodóval: 1 tojás, 3 deka cukor, 1 dl tej, összekavarni, meglocsolni a palacsintákat.
Forró sütőben 20-25 percet sütni. Kicsit hagyjuk hűlni, majd vaníliás porcukorral meghintjük.
Savanyú káposztával sült karaj, puliszkával
Hozzávalók:
8 szelet karaj,
16 vékony szelet bacon, vagy kolozsvári szalonna
egy arasznyi száraz, füstölt kolbász,
50-60 dkg savanyú aprókáposzta,
puliszka (Fél liter vízben kukoricadarából főtt!)
A szalonnaszeleteket lerakjuk a tepsibe, erre rá tesszük a karajszeleteket (lehet tarjából is), két oldalra kanállal nagy galuskákat halmozunk a főtt puliszkából, leterítjük egy réteg savanyú káposztával, ezt megszórjuk kolbászkarikákkal. Letakarjuk az egészet még egy réteg káposztával, erre megint baconszeleteket teszünk.
Berakjuk a sütőbe, körülbelül 50 percig, néha nézzük meg ha nagyon égne a káposzta, takarjuk le.
Készen is van. Jó étvágyat!
Megjegyzés:
Aki nem szereti a puliszkát, két oldalra hagymát, paprikát karikázzon és nagy cikkekre vágott burgonyát lehet rakni, egy kis olajjal meglocsolva. Semmi fűszerezés nem kell neki, mivel a káposzta, bacon és kolbász is fűszeres, sós.
Beáztattam fafül gombát, félretettem és felszeleteltem. A husit csíkokra vágtam, és pácot készítettem, édes szójaszószból, cherry borból, reszelt gyömbérből, egy pár csepp szezámolajból, fokhagymás chiliből és egy kis gombás szójaszószból.
Felhívnám a figyelmet, hogy egy szem só sincs és más fűszer sem az ételben és mégis kitűnő. Ebben a pácba hagytam állni a húst körülbelül egy órát.
Ezalatt a fafül gomba is megduzzadt.
Aztán olajat forrósítottam wokban, jó sok apróra vágott fokhagymát és gyömbért tettem bele, ebben fehéredésig pirítottam a húst. Csíkokra vágott répát, petrezselyem gyökeret és a gombát adtam hozzá. Mikor minden félpuha, beleszórtam a woktésztát, amit nem kell főzni, csak átforgatom vele, mert magába szívja a levet és megpuhul. Végül kockára vágott almát szórtam rá, mert ugyan ananásszal készül, magam miatt nem bontottam meg egy dobozzal, de az alma savanykás íze harmonizál a többi ízzel. Pár csepp szezámolajjal utóízesítettem.
Íme az eredmény:
A sörös húsokat lehet sütőzacskóban is vagy serpenyőben készíteni. Például egy oldalast ha sörben akarunk sütni, akkor előtte bepácoljuk. Egy kis olajjal átkenjük, beszórjuk tetszés szerint fűszerekkel, én leginkább a kész fűszersókat szeretem ilyenkor, mert abban minden benne van, aztán betesszük a zacskóba alá öntünk körülbelül másfél-2 deci sört és berakjuk a sütőbe. Ha serpenyőben sütjük, fedő alatt készítsük, mert egyszerre puhul és sül is szép pirosra, mikor egyik oldala megsült megfordítom, megint öntök alá egy kis sört, mert azt elfővi, aztán szép piros lesz a másik oldala is. Csirkecombot is lehet sörben sütni! Omlós és szép piros lesz tőle! Ennyi a titok, én olaj helyett sört töltök a húsok alá, mert zsírja mindnek van valamennyi, az sülés közben úgyis kisül és abban pirul meg a hús!
Hozzávalók:
tarjaszeletek,
két nagy hagyma,
paprika,
paradicsom,
egy alma,
fűszerek.
Egy jénai tálat kiolajozunk, a hagymákat belekarikázzuk, erre a paprikát, majd a paradicsomokat. A tarjaszeleteket ráhelyezzük, nagy fűszerezés nem kell neki, mivel a lecsó megadja az ízt. Egy kis só, bors, én meglocsoltam szójaszósszal. Az almaszeleteket közé helyezzük, nem árt egy kis vizet aláönteni, de csak keveset, lefedjük alufóliával és mehet a sütőbe. A jénaiban látszik jól, amint szépen forr a lecsó a húsok alatt.
Ezeket a zöldféléket aztán összepasszírozhatjuk és tejszínnel vagy tejföllel besűrítve selymes szósz válik belőle, amit tálaláskor a szeletekre önthetünk.
Burgonyapürével, salátával készen is van a vasárnapi ebédünk.
Hozzávalók:
2 csirkemell, vagy 4 egész comb,
egy fél doboz 2,5-3 dl főzőtejszín, vagy egy nagy pohár tejföl,
2 tojás,
só, pirospaprika, fokhagymabors, sajt.
A csirkehúst kivajazott és morzsával megszórt jénaiba lerakjuk, megsózzuk. (A combokat ketté vesszük, a mellett félbevágjuk.) A tejszínt, a tojásokkal, sóval, borssal, pirospaprikával kikavarjuk, rálocsoljuk a húsra.
Alufóliával lefedve betesszük a sütőbe, mikor a hús már puha, levesszük a fóliát, hagyjuk kicsit pirulni, majd megszórjuk reszelt sajttal és rápirítjuk.
Én Anna-burgonyával tálaltam, amit a következőképpen készítek:
75 dkg burgonyát megtisztítok, karikára vágok, olvasztott 8 dkg vajba sót ,borsot szórok és beleforgatom a burgonyát. Lapos jénaiba, vagy tepsibe terítem, lefedve párolom a vajban, majd levéve a fedőt megpirítom a burgonyát.
Hozzávalók:
4 nagy fej sampion gomba
a töltelékhez: sajt, sonka, kolbász és a gombák szára, két színű paprika
köretnek: hasábburgonya
A gombákat megtisztítjuk, megmossuk, megsózzuk és félretesszük. A szárakat apróra vágjuk és kevés olajon megpároljuk egy kis borssal. A sonkát és kolbászt is kockákra vágjuk, hozzáadjuk a szárakhoz, együtt pirítjuk, míg szép piros színt kapnak. Ekkor a gombafejeket egy tűzálló tálba helyezzük, megtöltjük a sonkás kockákkal, meglocsoljuk a maradék olajjal, köré hasábokra vágott burgonyát szórunk, kis olajjal meglocsoljuk, megsózzuk, színes borssal megszórjuk. A két színű paprikát felkockázzuk és egy kevés sajtot is, ezeket még a gombákra szórjuk.
A sütés alatt meg fog olvadni a sajt és összefogja a tölteléket!
Letakarjuk alufóliával és betoljuk a sütőbe. Addig sütjük, míg a burgonya megpuhul, ekkor levesszük a fóliát róla és reszelt sajtot halmozunk a gombákra, visszatesszük és pirosra sütjük.
A kelt egészben enyhén sós, lobogó vízbe engedjük, miután a torzsáját kivágtuk. Körülbelül 5 percig főzzük, azalatt a levelei lenyílnak. A tölteléke ugyanaz mint a töltött káposztának.
Kiveszem egy szűrőre, míg lecsorog. Akkor a közepét, kivesszük, ott kezdjük tölteni. Ráhajtogatjuk a leveleket, megint egy réteg töltelék körbe, ráhajtogatjuk a leveleket, ezt így folytatjuk míg elfogy a töltelék. Akkor átlósan megkötözzük a káposztát. Tálba helyezzük és paradicsomszószt, kaprot, sót és vizet teszünk alá és megfőzzük. Mikor kész, elvágjuk a cérnát és kihúzzuk, aztán lehet szeletelni és tejföllel tálaljuk.
Hozzávalók:
20 dkg vöröslencse,
1 sárgarépa,
1 petrezselyemgyökér,
hagyma,
1 marék cukorborsó (nekem az nem volt, így zöldbabot tettem hozzá),
1 tyúkhúsleves kocka,
citromlé,
szezámolaj,
só,
citrombors.
Kis olajon az apróra vágott hagymát (egy kisebb fejet) üvegesre pirítunk, rádobjuk az apróra vágott zöldségeket, darabokra tördelt babot, kicsit átpároljuk, majd felengedjük vízzel, a megmosott lencsét is hozzáadjuk és a leveskockát, meghintjük borssal és ha kell sózzuk.
Én azért egy kevés kolbászt is karikáztam bele, csak az íze kedvéért!
Mikor minden puhára főtt, citromlével savanyítjuk és pár csepp szezámolajjal utóízesítjük.
Vörösborban sült tarja, erdélyi gombaszósszal
A tarja szeleteket belehelyezzük egy jénai tálba, kicsit meglocsoljuk olajjal, 4-5 szem boróka bogyót dobunk rá, egy jó nagy fej lilahagymát rákarikázunk, színes borssal, majorannával megszórjuk, fokhagymás chiliporral ízesítjük és felengedjük vörösborral, jó az olyan, amelyik savanykás kicsit. Lefedjük fóliával, hagyjuk 20-25 percet állni, majd sütőbe toljuk és puhára pároljuk, levesszük az alufóliát róla és pirosra sütjük.
Egyben főtt burgonyával tálaltam, amit a húslevesbe főztem bele.
Erdélyi gombaszószt készítettem hozzá.
Hozzávalók:
25 dkg gomba, só, bors, tejföl, 2 gerezd fokhagyma.
A gombát apróra vágva, kevés olajon megpároljuk kis borssal.
Felengedjük vízzel, kevéssel, épp csakhogy ellepje. Hozzáadunk két gerezd apróra vágott fokhagymát. Lefedve puhára főzzük, körülbelül 25 perc. Besűrítjük 2 dl tejfölbe kevert egy evőkanál liszttel és sűrűre főzzük.
Tálaláskor locsoljuk meg a húst a visszamaradt vörösboros szafttal.