Ancsa

 

  I.  Sütemények.          

       Sütemények 2.

       Sütemények 3.

       Sütemények 4.

       Sütemények 5.

 II. Ancsa konyhája

      Ancsa konyhája 2.

 Ancsa fóruma

 

 

I. Sütemények 2.

 

  A legcsokisabb muffin a világon

  Ananászos fordított muffin

  Áfonyás sajt torta

  Banánchipszes muffin

  Brownie-muffin

  Cookies csokicseppel

  Croissant pillecukorral

  Cukros, diós kifli

  Gesztenyés ünnepi kalács

  Háromtöltelékes muffin

  Jégkocka

  Karamellás fordított csiga

  Karamellás, mandulás fejjel lefele sütemény

  Karamellás, nektarinos pite

  Karamellás, Oreo-s forditott Brownie

  Káposztás sörkifli

  Kekszkrémes - meggyes

  Kókuszos kalács

  Kókuszos tekercsben tekercs

  Kürtős kalács

  Magvas, fűszeres pogácsa

  Mandulás keksz

  Mákos-mogyorós-almás kocka

  Meggyes-csokis kalács

  Mozaik

  Oreo kekszes brownie

  Ostyás mézes

  Paplan süti

  Raffaello muffin

  Savanyú káposztával töltött bucik

  Sonkás-sajtos legyezőkenyér

  Suhajda

  Szalon kifli

  Szamócás muffin

  Szegények sütije

  Szezámlapocskák

  Szőlőtorta kókusztejből

  Tatár háromszög

  Trópusi joghurt torta

  Túrókrémmel töltött muffinok

 

 

 

 

A legcsokisabb muffin a világon

 

Hozzávalók:

2 bögre liszt

fél bögre barna cukor

fél bögre tej

negyed bögre csokicsepp

egy deci olaj

másfél teáskanál sütőpor

egy evőkanál vanília aroma

3-4 evőkanál kakaópor

2 tojás

 

A tojásokat a cukorral, tejjel olajjal és a kakaóporral, aromával összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a sütőporral kevert lisztet. A végén adjuk hozzá a csokicseppet, majd formákba töltve 10 percig sütjük, akkor kivesszük és megszórjuk még csokikockákkal és visszatesszük, készre sütjük. Miután kihűlt, olvasztott csokival lecsorgatjuk és megszórjuk tortadarával!

 

  

 

 

 

Ananászos fordított muffin

 

A muffinformát jól kivajazzuk és megszórjuk barnacukorral az alját. Mindegyikbe egy karika ananászt teszünk, a közepébe kandírozott meggy van.

 

8 kanál lisztet két kanál kakaóporral és egy fél sütőporral összeszitálunk. Egy másik tálban két tojást ,két deci tejet és 5 dkg olvasztott vajat kikeverünk jó alaposan 5 kanál cukorral, aki édesebben szereti egy két kanállal tehet többet. Aztán belekeverjük a lisztet. Feltöltjük a formákat de csak félig legyen, mert nem kell púposra nőnie süléskor. Forró sütőben megsütjük, körülbelül 20-25 perc volt az én sütőmben.

Vigyázat ha túltöltöttük az olvadó karamell feljöhet a tetejére és kifolyik a sütőbe! Miután kihűlt, kifordítjuk a formából.

 

 

 

 

Áfonyás sajt torta

 

Hozzávalók:

20 dkg vajas keksz (Petit Beurre)

20 dkg vaj vagy margarin

Ez az alap. A vajat megolvasztjuk, a kekszet porrá törjük. A folyékony vajat ráöntjük a kekszre, jól átforgatjuk és belenyomkodjuk egy formába, hűlni tesszük a hűtőbe.

 

Sajtkrém:

25 dkg mascarpone

25 dkg natúr krémsajt (Pl.Philadelphia, de más krémsajt is jó, akár a tömlős is)

250 ml főzőtejszín

40 dkg fehér csokoládé

 

A csokit gőz fölött megolvasztjuk, a sajtokat és a tejszínt összeöntjük, mixerrel jól összedolgozzuk, míg krémesen egynemű lesz. Az olvasztott csokit hozzáadjuk, azzal is jól eldolgozzuk, majd fakanállal óvatosan beleforgatjuk az áfonyát. Ráöntjük a kekszes alapra, dermedni tesszük a hűtőbe, másnap szeletelhető. Krémesen lágy, de nem folyékony, nagyon édes és laktató.

 

  

 

 

 

Banánchipszes muffin

 

Hozzávalók:

325 gr liszt

175 gr puha vaj

150 gr porcukor

vanília aroma

2 teáskanál muffin fűszerkeverék

4 tojás

8-10 evőkanál tej

1 csomag sütőpor

mazsola, banánchips (elhagyható, de a Lidl-ben kapható), szeletelt mandula

 

Elkészítés:

A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a fűszerkeveréket és az aromát, a lisztet pedig a sütőporral keverjük el. A mazsolát áztassuk rumba. A kikavart cukros vajhoz adjuk egyenként a tojásokat és tovább keverjük, majd a lisztet és a tejet felváltva keverjük hozzá! A végén fakanállal keverjük bele a beáztatott mazsolát, és a mandulát. Kivajazott formába töltjük háromnegyedig és mindegyikbe szúrunk egy babánchipset. 20-25 percig sütjük, 180 fokon, előmelegített sütőben.

Tálaláskor szórjuk meg porcukorral, esetleg egy gombóc vanília fagyit tehetünk mellé, kitűnően harmonizál az íze vele!

 

  

 

 

 

Brownie-muffin

 

Hozzávalók:

25 dkg Rama olvasztva

4 tojás

18 dkg cukor

20-22 dkg liszt, a tojás nagyságától függő

fél teáskanál sütőpor

csipet só

1 teáskanál vanília kivonat

4 kanál holland kakaópor

12 kocka csokoládé

mandulabél megpörkölve, darabolva

 

A tojásokat egy tálba ütjük, hozzáadjuk a kakaóport, jól kikavarjuk, hogy a kakaópor feloldódjon és szépen kiadja a színét. A cukor következik, jól kikavarjuk. Beletesszük a vaníliát, az olvasztott vajat csorgatva, belemixereljük, majd a sütőporos, sós lisztet adagoljuk hozzá. A végén belekeverjük a mandulát. Muffinformákba töltjük, mindegyikre egy kocka csokit teszünk. Előmelegített sütőben, tűpróbáig sütjük!

 

 

  

 

 

 

Cookies csokicseppel

 

Hozzávalók:

2 és fél csésze liszt

háromnegyed csésze olvasztott vaj vagy margarin

háromnegyed csésze barnacukor+2 evőkanál kristálycukor

egy tojás+ egy sárgája

egy teáskanál vanília kivonat

fél teáskanál sütőpor

két teáskanál instant kávé

egy teáskanál őrölt fahéj

csokicsepp

 

A lisztet a fahéjjal, kávéval és sütőporral összekeverjük, félretesszük.

A vajat mikor már nem meleg, a cukrokkal, vaníliával, a tojással és a sárgájával habosra keverjük. Fele lisztet hozzáadjuk miközben a mixerrel kavarjuk, mikor morzsás lett, a többi lisztet kézzel gyúrjuk hozzá, a végén szórjunk bele bőven csokilencsét, egynemű tésztát kapunk.

Melegítsük elő a sütőt  180 fokra, sütőpapíros tepsibe egyforma gombócokat rakunk, egy kanállal lelapítjuk egy kicsit. Hagyjunk közte helyet, mert nőnek. Addig süssük, míg a széle barnulni kezd, ez körülbelül 15-18 perc. Rácson hűtsük ki!

Ebből az adagból nekem 24 darab lett.

 

 

 

 

Croissant pillecukorral

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt

2,5 dkg élesztő

2 evőkanál cukor

1 egész tojás + egy sárgája

5 dkg olvasztott margarin

2,6 dl langyos tej (én most tejszínt tettem bele)

1 evőkanál levendula szirup (elhagyható vagy más aromát tehetünk bele)

 

A töltelék pedig pillecukor és csokilencse.

 

A gépbe raktam mindent, tésztát dagasztottam, hagytam megkelni. Három cipóba osztottam egyenként kinyújtottam és megkentem olvasztott vajjal, majd egymásra helyeztem és együtt is nyújtottam picit. Majd derelyevágóval felvágtam háromszögekre. A pillecukrot kisebbekre vágtam, ollóval és mindegyik kiflibe tettem párat és csokilencsét is. Feltekertem, tepsiben hagytam újra megkelni. Tojássárgájával lekentem és forró sütőben szép pirosra sütöttem!

 

  

 

 

 

Cukros, diós kifli

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt

3 dl langyos tej

2,5 dkg élesztő vagy én most egy instant élesztőt tettem hozzá

1 egész tojás + 1 sárgája

1 kanál puha vaj,

két-három evőkanál cukor

csipet só

 

Töltelék:

2 tojásfehérje felverve habnak, ízlés szerint cukorral és annyi darált dió, hogy ne legyen híg a töltelék.

 

Miután a tésztánk megkelt hat darabba vágjuk és egyenként kinyújtjuk hosszúkásra. Egyik végét csíkokban bevagdossuk a másik felére kenjük a tölteléket és lazán feltekerjük a töltelék irányából. A végeit összecsípjük, mikor újra megkelt lekenjük tojássárgájával, megszórjuk barna cukorral és pirosra sütjük előmelegített 180 fokos sütőben.

 

 

 

 

Gesztenyés ünnepi kalács

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt

2,8-3 dl langyos tej

1 tojás + 1 sárgája

2,5 dkg élesztő

4 evőkanál cukor

1 csipet só

5 dkg olvasztott vaj

 

Mindent a vajat kivéve a gépbe rámoltam, második dagasztásnál csorgattam bele a vajat. Míg kelt, kikavartam két gesztenyepürét, egy csomag rumos ízű capuccinóport, két evőkanálnyi vajat, ízlés szerint cukrot. Mikor megkelt, kinyújtottam téglalap alakúra. Egyik felére rákentem a gesztenyét, egy narancsot felkockáztam, rászórtam és egy jó marék mazsolával is megszórtam. A másik felét becsíkoztam derelyevágóval, de nem egészen a végéig. A tölteléktől kezdve feltekertem, és kivajazott kuglóf formába tettem körben. A két végét összefogtam. Miután megkelt újra és kitöltötte a formát, lekentem tojássárgájával, díszítésnek narancs szeleteket és kandírozott cseresznyét használtam, valamint mandulaforgácsot. Megszórtam barnacukorral és forró sütőben kisütöttem szép pirosra.

 

  

 

 

 

Háromtöltelékes muffin

 

Hozzávalók:

3 dl langyos tej

1 tojás

2,5 dkg élesztő

1 csipet só

3 evőkanál cukor

vanília aroma

50 dkg liszt

5 dkg vaj

 

A gép megdagasztotta a tésztát, szépen meg is kelt. Rudat sodortam belőle és felvágtam 12 darabra. Minden darabot háromba vágtam és szétlapítottam egy kicsit, megtöltöttem, egyiket reszelt csoki darabkákkal, másikat diódarabokkal, harmadikat raháttal, de végül is mindenki azzal tölti amivel csak akarja. Gombócokat formáztam és hármasával kivajazott muffinformába helyeztem. Mikor megkelt, lekentem tojássárgájával.

Előmelegített sütőben, 180 fokon szép pirosra sültek. Könnyen kijött a formából, egészben, aztán darabokra szedtem, mivel annyira nagyok lettek, hogy összeértek sütés közben. Cukros tejjel megkentem a tetejüket!

 

  

 

 

 

Jégkocka

 

Hozzávalók:

5 tojás

10 dkg cukor

5 dkg liszt

3 dkg kakaópor

fél teáskanál sütőpor

csipet só

 

Krém:

1 liter tej

2 evőkanál liszt

2 csomag vaníliás pudingpor

25 dkg cukor

3 tasak vaníliás cukor

25 dkg vaj, vagy margarin

2 teáskanál mentakivonat

1 tasak zselatin

 

Szirup:

2 kávéscsésze cukor

2 kávéscsésze víz

 

Piskóta:

A száraz összetevőket egy tálban összekeverjük, a lisztet, sütőport és kakaót, sót.

A fehérjéket felverjük, lassan hozzáadjuk a cukrot, majd egyenként a sárgákat is, végül a kakaós lisztet.

Sütőpapíros tepsiben, 180 fokon megsütjük. Hagyjuk kihűlni a formában, majd hidegre tesszük. Míg hűl, megfőzzük a cukorszirupot. A forrástól számított 10 percig főzzük. Ügyesen ráöntjük a hideg piskótára, hogy jól átitassa és egy fényes réteget képezzen a tetején, így:

 

 

Meg is szurkáljuk a piskótát, hogy jól átitassa a szirup. Aztán újra hidegre tesszük, míg a krémet megfőzzük.

 

Krém:

A két pudingot és a cukrot, lisztet, vaníliát, zselatint egy kis tejjel csomómentesre keverjük, felöntjük a többi tejjel és főni tesszük. Mikor besűrűsödött, beletesszük a vajat és addig keverjük míg elolvad és szép sima lesz a krém. Hozzáadjuk végül a mentakivonatot, lehet zöldre is színezni, de maradhat fehér is. Ráöntjük a piskótára. Mikor megdermedt, csokoládét olvasztunk a tetejére.

 

  

 

Epres krém:

Két csomag eperpuding, vagy egy eper, egy vanília,

7 evőkanál cukor,

2 evőkanál liszt

1 kis csomag zselatin,

12,5 dkg vaj,

eper aroma pár csepp erősíti az ízt

1 liter tej.

 

Mindent egy lábasba öntünk kivéve a vajat, egy kis tejjel simára keverjük. Felöntjük a többi tejjel, sűrűre főzzük folyamatos keverés közben. Beledobjuk a vajat és addig keverjük míg teljesen elolvad és sima lesz a krém! Ekkor ráöntjük az elkészített piskóta alapra. Mikor kihűlt és megszilárdult, rárakjuk a gyümölcsöket, én epret, áfonyát, grapefruitot szórtam rá, a banánt már csak akkor mikor a tortazselét öntöttem rá, így nem barnult meg.

 

 

Levendulás ízben:

Az ízesítésnél a cukorszirupot megfőztem ahogy fent a receptben írva van és a végén egy teáskanál levendula kivonatot tettem hozzá, azzal itattam át a piskótát.

A krémnek két tejszín ízű pudingot főztem meg egy liter tejben, egy zselatinporral és 25 dkg cukorral. Ezt is levendula sziruppal ízesítettem a végén, és megszíneztem. A tetejére fehér csokoládét olvasztottam.

 

 

Citromos Jégkocka

1 citrom +2 lime

2 vaníliás puding

1 liter tej

25 dkg cukor

25 dkg  Ráma margarin

2 evőkanál liszt

1 tasak zselatin

 

A szirupot most úgy készítettem, hogy egy csésze vizet helyettesítettem egy csésze citromlével, úgy főztem össze a cukorral, vastag szirupot kaptam, azzal áztattam át a piskótát, jó savanykás íze lett, jól illik a krém édességéhez. A tetejére egy 2 dl tejszínhabot vertem fel, amibe a citrom és a lime-ok héját belekevertem lereszelve.

 

 

 

 

Karamellás fordított csiga

 

Előkészítjük először a formát. Nekem szilikonos van, így könnyebb volt a dolgom. Megolvasztunk 10 dkg margarint, belecsorgatjuk a formába, erre bőven barnacukrot szórunk, majd mézzel is lecsorgatjuk! Vegyük figyelembe a formánk magasságát, nehogy majd kibugyogjon a karamell, majd diót, mogyorót, mandulát, mazsolát szórunk rá, ez opcionális, ki mivel szereti.

 

Csiga

50 dkg liszt,

2.8 dl langyos tej

2.5 dkg élesztő

1 tojássárgája + 1 tojás

5 dkg vaj

3-4 evőkanál cukor

csipet só

vanília aroma

 

Bedagasztjuk a tésztát, miután megkelt kinyújtjuk téglalap alakúra és megkenjük mogyorókrémmel. Feltekerjük mint a bejglit és csigába szabjuk. Ráültetjük a diós alapra. Hagyjuk megkelni, majd forró sütőben kisütjük. Még melegen ahogy kivettük borítsunk rá egy fém tálcát vagy egy másik tepsit és fordítsuk át. Miután kihűlt és átitatta a karamell, fogyasszuk jó étvággyal!

 

  

 

 

 

Karamellás, mandulás fejjel lefele sütemény

 

Hozzávalók:

6 evőkanál olvasztott vaj (nálam Rama)

barna cukor és méz, valamint egy 10 dkg-os szeletelt mandula

 

A forma alját meglocsoljuk az olvasztott vajjal, bőven szórunk rá barna cukrot és lecsurgatjuk mézzel, körülbelül 4 evőkanálnyival, erre rászórjuk a mandulát, félretesszük.

 

 

Kikavarunk 10 dkg margarint, 25 dkg cukorral, egyenként hozzáadunk 3 tojást, és folyamatosan kavarjuk. 18 dkg lisztet 2 dkg kakaóporral és egy teáskanál sütőporral összeszitálunk és a vajas cukros keverékhez, felváltva, 2 dl tejjel adagokba adjuk hozzá. A végén egy teáskanál vanília aromával ízesítjük és ráöntjük a mandulára.

Előmelegített sütőbe toljuk, nekem 35 perc alatt sült meg, tűpróbát végezzünk. Magas peremű formába tegyük, mert sülés közben az alján lévő karamell feljön a tetejére és kifolyhat! Torta forma jó csak ne legyen kapcsos, mert abból is kifolyik! Hagyjuk kicsit hűlni, majd fordítsuk ki egy tálcára, és hagyjuk, hogy a karamell egészen átitassa a sütit. Egy nagyon szirupos, puha, szivacsos sütit kapunk, isteni ropogós mandulával és tömény csokis ízzel!

 

  

 

 

 

Karamellás, nektarinos pite

 

A pitetésztához:

50 dkg liszt

25 dkg margarin

1 tojás

1 citrom reszelt héja és leve

csipet só

20 dkg porcukor

fél csomag sütőpor

 

A margarint a liszttel, cukorral és sütőporral morzsásra dolgozzuk össze. Ekkor hozzáadjuk a tojást, és a citrom héját és levét, szépen összeáll, jól dolgozhatunk a tésztával. Kettőbe vesszük, egyiket kinyújtjuk a piteformába, a másikból lesz a teteje.

 

Töltelék:

Körülbelül egy kiló nektarin meghámozva, feldarabolva.

 

15 dkg barnacukrot 5-6 dkg vajjal vagy margarinnal odateszünk főni, mikor habzik és a cukor elolvadt, beledobjuk a nektarinokat, jól átforgatjuk, kicsit puhítjuk benne (Nekem nagyon kemények voltak, így szépen megpuhultak).

Elzárjuk a lángot, kicsit hagyjuk állni, akár pár csepp rumaromával ízesíthetjük. A barack szeleteket belerakjuk a pitébe, majd a karamellhez adunk még 4 kanál cukrot, és egy vanília, vagy karamella pudingot, jól elkeverjük és visszatesszük főni, míg besűrűsödik a lé. Ezt ráöntjük egyenletesen a barackokra. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Mire kihűl a karamella, meg kell keményedjen.

 

  

 

 

 

Karamellás, Oreo-s forditott Brownie

 

Először vegyük elő a Brownie formát, ami egy négyszögletű, kicsit magas peremű legyen, nekem szilikonból van, megfizethetetlenek!

10 dkg vajat olvasszunk meg mikróban és öntsük az aljára, erre szórjunk egy jó marék barna cukrot, csorgassuk le két-három evőkanál mézzel és szórjuk meg mandula-forgáccsal (vagy mogyoróval, vagy dióval, ízlés szerint).

4 tojást, 9 kanál cukorral kavarjunk habosra mixerrel, majd öntsünk hozzá 5 dkg olvasztott vajat és keverjük folyamatosan, egy kis vanília aromát adtam hozzá, majd 10 kanál lisztet és egy teáskanál sütőport. A massza felét rácsorgattam a mandulára, elsimítottam. 10 darab oreo kekszet negyedeltem és rászórtam a sárga alapra. Majd a maradékhoz, adtam még egy tojást, 1 dl tejet, a maradék 5 dkg vajat, két kanál kakaóport és két-három kanál lisztet. Az így kapott barna masszát rácsorgattam a kekszekre, elsimítottam és forró sütőbe toltam.

 

     

  

 

Akkor lesz jó, ha elválik a forma oldalától és láthatóan alatta forr a karamell, a teteje pedig érintésre kérges, nem folyékony, nekem körülbelül 30-35 perc volt gázsütőben 170 fokon. Kicsit hagyjuk pihenni miután kivettük, hogy a karamell szívódjon fel, majd egy tálcát borítunk rá és ügyesen megfordítjuk, óvatosan, nehogy kicsapjon a forró karamell belőle, vagy megégessük a kezünket!

Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt szeleteljük, a karamell átitatja a tésztát, finom szirupos finomságot kapunk!

 

 

 

 

Káposztás sörkifli

 

50 dkg liszt

1 jó nagy evőkanál libazsír (vagy 1 dl olaj)

2,5 dkg élesztő

2,8 dl langyos tej

só, pici cukor

 

Egy közepes káposztát lereszelünk, megsózzuk, hagyjuk állni míg levet ereszt, aztán kicsavarva, kis olajon megdinszteljük. A hozzávalókból tésztát dagasztunk, miután megkelt, kerekre kinyújtjuk, megkenjük egy kis libazsírral, felvágjuk cikkekre és mindegyikre teszünk a káposztából. A csücsköket behajtva, kezdjük feltekerni. Hagyjuk tepsiben megkelni újra, lekenve tojássárgájával, szép pirosra sütjük.

 

  

 

 

 

Kekszkrémes - meggyes

 

Kakaós piskóta 6 tojásból. A piskótát sem szoktam sokáig elvacakolni, egy tálban készítem el. A tojások fehérjét felverem mixerrel, 6 kanál cukorral, amit később adagolok hozzá. Nem kell nagyon keménynek lennie, inkább olyan tejföl sűrűségűnek. Akkor egyenként belemixerelem a tojások sárgáját is, majd beleszórok egy fél teáskanál sütőport, két kanál kakaóport (már mikor kakaósat készítek), egy csipet sót, aztán, miközben mixerelem, adagolok még hozzá négy púpos evőkanál lisztet és már készen is van. Mehet a formába. Ezt a kis négyszögletes formát szoktam használni, leszedhető az oldala, nekünk szép magas sütemények lesznek benne, egy nagyobb tepsiben vékony lenne. Előmelegített sütőbe teszem, pár perc után lejjebb veszem a lángot. Mikor kisült, azt onnan tudom, hogy a teteje mikor óvatosan megnyomkodom, recsegő hangot ad, nem ragad. Mikor kiveszem a sütőből, az oldalán végigfuttatok egy késhegyet, mert ha oda van ragadva a piskóta, akkor a közepe beesik! Aztán lefordítom fejjel lefelé, míg kihűl, ugyanis érvényes a gravitáció törvénye, hogy minden lefele esik. Így a piskóta a súlyánál fogva lefele húz és nem esik össze. Ezt Farkas Vilmostól tanultam.

 

Kekszkrém:

30 dkg darált keksz, 30 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 1 dl feketekávé, fél dl rum, 3-4 evőkanál kakaópor.

Én most nem tettem kakaóport bele, mivel a piskóta is kakaós. Ha száraznak találjuk tegyünk még bele kávét. Én most egy capuccinót kavartam ki, rumos ízűt és azzal locsoltam meg a kekszet. Akkor tehetünk másfél dl vizet hozzá, mert nem kell a rum bele.

 

Tejszínkrém:

egy tejszín ízű pudingot megfőzünk 5 dl tejben, amibe egy fél csomag zselatinport is kevertünk, mikor besűrűsödött (nem lesz olyan vastag mint egy puding) akkor  12,5 dkg Ráma margarint beledobunk és kavarjuk míg elolvad benne.

Meggyet lehet lecukrozni előre, hogy ne legyen savanyú, én egy kis vajjal és barnacukorral karamellt főztem abban megforgattam a meggyet!

Tetejére tejszínhabot verünk fel és megszórjuk csokidarával!

 

  

 

 

 

Kókuszos kalács

 

Hozzávalók:

60 dkg liszt

2,5 dkg élesztő

3 dl langyos tej

1 egész tojás és 1 sárgája

5 dkg vaj, vagy margarin

1 vaníliás cukor

3-4 evőkanál kristálycukor

1 teáskanál levendula aroma (elhagyható de finomabb tőle a süti)

 

Töltelék:

2 tojásfehérje

10 dkg kristálycukor

kókuszreszelék amennyit felvesz, nekem ez 10 dkg volt.

 

A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgépbe raktam és gyors-programon, kidolgozta a tésztát. Egy tálba tettem, lefedtem és hagytam megkelni duplájára.

A töltelékhez felverettem keményre a két tojásfehérjét aztán adagoltam a cukrot miközben tovább vertem. Mixerrel dolgoztam, akkor jó ha megáll a hab a mixer villáján. Aztán kanállal hozzákevertem a kókuszreszeléket. Nem szabad híg legyen, csak kenhető.

Kinyújtottam téglalap alakúra a tésztát és rákentem a kókuszos tölteléket, és mivel szeretem ha színes egy süti, megszórtam kandírozott gyümölcshéjakkal. Felcsavarom mint a bejglit és ferdén vágok belőle 5 nagyobb és 5 kisebb szeletet. A két végét meghagyom az lesz a kalács közepe.

Én pitesütő formába raktam a szeleteket virág alakban, a nagyok közé egy egy kicsit helyezve, középre pedig a két végét.

Letakarva hagyom újra megkelni, míg kitölti a formát, akkor lekenem a megmaradt tojássárgájával, amit egy kanál tejjel elkevertem. A közepét barnacukorral szórtam meg. 180 fokosra előmelegített sütőbe raktam és szép pirosra sütöttem. Kivéve cukros tejjel lekentem és letakartam hogy kihűljön.

 

  

 

 

 

Kókuszos tekercsben tekercs

 

A tésztája végül is a hagyományos kelt tészta:

50 dkg liszt,

1 tojás + 1 sárgája,

5 dkg vaj,

2,5 dkg élesztő,

3 dl tej,

4 evőkanál cukor,

egy csipet só,

citromhéj is van benne.


3 fehérjét vertem fel habnak, abból lett a töltelék, így elég is volt mindkét tekercshez. A három tojásfehérje felvett 10 dkg kókuszreszeléket, az egyharmadát kivettem abba fehéret tettem, a többibe pirosat. Együtt 10 dkg simán megy bele.

 

Egy darabot levágtam a  megkelt tésztából, kinyújtottam, megkentem töltelékkel, feltekertem mint a bejglit, vékony tekercsbe. A másik nagyobb darabot is kinyújtottam, megkentem piros töltelékkel, ráhelyeztem a vékonyabbikat és úgy tekertem fel.

 

  

 

Formába helyeztem, lekentem tojássárgájával.

 

  

 

180 fokosra előmelegített sütőbe raktam és szép pirosra sütöttem.

Majd tojáslikőrös mázzal díszítettem, amit készen lehet kapni nálunk zacskóban csak meg kell egy percet mikrózni és a sarkát levágva már csorgathatod is. De ha fehér csokival csorgattam volna egy tábla biztosan kell rá!

 

  

 

 

 

Kürtős kalács

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt

2,8 dl langyos tej

5 dkg vaj

1 tojás

pici só,

vaníliás cukor vagy aroma

reszelt citromhéj

2,5 dkg élesztő

3-4 evőkanál cukor

 

darált dió és barna cukor a forgatáshoz

 

Míg a gép dagasztotta a tésztát elkészítettem a gurigákat, alufóliával vontam be őket, és ecsettel végighúztam egy kis olajjal. Ne sokkal mert akkor lecsúszik a tészta rajta. Mikor megkelt a tészta, kinyújtottam téglalap alakúra és derelyevágóval felcsíkoztam körülbelül kétujjnyi csíkokra. Elkezdtem feltekerni a gurigára, ahol vége volt egy csíknak, hozzácsíptem a következőt. Lábra állítottam őket egy tepsiben, és hagytam kelni. Mikor szépen megduzzadtak, lekentem tojássárgájával és darált dió és barnacukor keverékébe forgattam.

Előmelegített 180 fokos sütőbe helyezem, alulra mert különben felér a tetejéig, legalábbis nálam. Sűrűn figyelemmel kisérem oda ne égjen az alja éppen az miatt. Mikor szép pirosra sültek, kiveszem, szépen ki lehet húzni a gurigát belőle. Letakarom egy terítővel hogy ne száradjanak ki!

 

  

 

 

 

Magvas, fűszeres pogácsa

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt

2,5 dl tej

2,5 dkg élesztő

1 tojás

1,5 evőkanál tejföl

1,5 evőkanál puha vaj

1,5 teáskanál só

1 teáskanál almaecetben futtatott pici sütőpor

bors,

1 mokkáskanál őrölt köménymag

2-3 evőkanál burgonyapehely

2 evőkanál magmix

pici szezámolaj

 

Mindebből rugalmas tésztát kapunk a dagasztógépben. Mikor duplájára kelt, kinyújtjuk ujjnyi vastagra és bevagdossuk a tetejét. Kiszaggatjuk a pogácsákat. Sütőpapíros tepsiben hagyjuk megkelni ismét, letakarva.

Megkenjük tojássárgájával, előmelegített sütőben szép pirosra sütjük 180 fokon.

 

Ami a szaggatás után maradt újra összegyúrtam, azt kockákra vágtam derelyevágóval, szintén megkentem tojássárgájával, erre még szórtam köménymagot, mert azt nagyon szeretem, a másik adagra pedig egy kis szezámmagot és így sütöttem ki.

 

 

 

 

Mandulás keksz

 

Hozzávalók:

1 bögre cukor

20 dkg vaj

1 teáskanál vaníliakivonat

1 teáskanál mandulakivonat

3 és fél bögre liszt

kevés só

1 marék darabolt mandula

 

A vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a kivonatokat, végül a sóval elkevert 3 bögre lisztet, mindezt mixerrel is végezhetjük, jó morzsásra dolgozzuk össze.

A maradék lisztet már deszkán, kézzel gyúrjuk bele, a manduladarabokkal. A tésztát folpackba tegyük a hűtőbe 30 percre. Nyújtsuk ki fél centi vastagra, szaggassuk és előmelegített sütőben addig süssük, míg a széle barnulni kezd, de ne tovább!

Díszíthetjük olvasztott csokival.

 

 

 

 

Mákos-mogyorós-almás kocka

 

Hozzávalók:

kb. 35 kockához :

1citrom

10 dkg sótlan mogyoró

15 dkg finomliszt

10 deka darált mák

25 dkg puha vaj (margarin)

8 dkg porcukor

1 tasak vaníliás cukor

fél kávéskanál őrölt fahéj

8 darab közepes tojás

20 dkg kristálycukor

6-8 darab alma

10 dkg sárgabaracklekvár

 

A mogyorót megdaráljuk és összekeverjük a liszttel és a mákkal. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét felverjük egy csipet sóval habnak, fokozatosan hozzáadagoljuk a 20 dkg kristálycukrot. Inkább krémes, mint kemény legyen!

A vajat habosra keverjük a porcukorral, a citrom lereszelt héjával és egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját, végül a fahéjat. A hab egyharmadát belekeverjük a vajas krémbe, aztán fokozatosan, adagokban tesszük hozzá a többi habot és mindig a hab tetejére szórunk egy adagot a mákos lisztből is így keverjük bele a krémbe. Sütőpapíros tepsibe simítjuk a masszát, legyen magasabb a pereme, nem túl nagy 20,35-ös tepsi jó.

Az almákat meghámozzuk, negyedeljük, kivágjuk a magházukat és vékony szeletekre vágjuk. Szabálytalanul rászórjuk a tészta tetejére, előmelegített 180 fokos sütőbe toljuk, egy órát sütjük, tűpróba fontos, mert a sütinek át kell sülnie. A sütés vége fele a baracklekvárt felforrósítjuk, (mikro), majd rákenjük a süti tetejére és visszatoljuk 10 percre. Porcukorral megszórva tálaljuk, de rumsodót vagy vanília pudingot is főzhetünk mellé.

 

Rumsodó:

3 tojássárgája, 5 dkg cukor, 1 evőkanál pudingpor, 2 dl tejszín és 2.5 dl tejjel, gőz fölött sűrű krémmé főzzük, majd rumot adunk hozzá 4 evőkanálnyit.

 

 

 

 

Meggyes-csokis kalács

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt

1 tasak szamóca ízű pudingpor

3 dl langyos tej

4 evőkanál cukor

2,5 dkg élesztő

6 dkg vaj vagy margarin

1 tojás

 

A fentiekből a gépben tésztát dagasztottam, hagytam megkelni duplájára.

Egy kis tálkában a kimagvalt meggyet, körülbelül egy dupla marékkal, lecukroztam már előzőleg, és szűrőbe téve hagytam kicsepegni, míg a tészta kelt! Egy keserű csokit kockákra vágtam.

Kettőbe vettem a tésztát, egyiket kinyújtottam téglalap alakúra a meggyből és a csokiból hosszában szórtam rá, így:

 

 

Majd áthajtottam és jól lenyomkodva a széleit megsodortam. Egy kivajazott formába középre helyeztem. A maradék tésztát rúdba sodortam, 10 darabba vágtam, mindegyikből gombócot formáztam, amibe meggyet és egy kis csokit is tettem. Az összefogott végükkel lefele a rúd mellé raktam a tepsibe.

Miután újra megkelt, lekentem tojás sárgájával kevert egy kanál tejjel és megszórtam barna cukorral. 180 fokos forró sütőben, szép pirosra sütöttem.

 

  

 

A meggy a csokival isteni finom ízkombináció, amellett a tésztája is illatozik a szamócapudingtól.

 

 

 

 

Mozaik

- megmaradt tojásfehérje felhasználására

 

Hozzávalók:

 8 darab tojásfehérje

 1 csésze cukor (20-25 dkg)

 1 csésze liszt (10-12 dkg)

 1 csésze mazsola

 1 csésze rahát

 1 csésze darabolt dió

 fél sütőpor

 2 ostyalap

 

Krémhez:

 1 csésze cukor (20 dkg)

 4 tojássárgája

 1 Rama margarin ( 25 dkg)

 

A fehérjéket kemény habbá verjük, apránként hozzáadjuk a cukrot, miközben tovább verjük, majd a lisztet és a sütőport. A többi hozzávalót fakanállal keverjük bele, habcsókállagú masszát kapunk. Sütőpapíros tepsibe öntjük, szépen elegyengetjük. A sütőpapír fontos!

Előmelegített sütőben pár percig 180 fokon sütjük, majd lejjebb vesszük a lángot, akkor kész ha a teteje szép barnás!

 

Addig elkészítjük a krémet. A tojások sárgáját és a cukrot összeolvasztjuk gőz fölött, mikor egynemű, beletesszük a Rámát és kikavarjuk, míg elolvad. Egy ostyalapot megkenünk krémmel, a kihűlt süteményt ráborítjuk és óvatosan lehúzzuk a papírt róla. A  tetejét is megkenjük krémmel, erre borítjuk a másik ostyalapot. Hagyjuk jól megkötni!

Én most csak nutellával kentem meg a lapokat, mert nem akartam újabb tojásokat felhasználni, sok fehérjém volt megmaradva!

 

 

 

 

Oreo kekszes brownie

 

Hozzávalók a barna réteghez:

4 egész tojás,

15 dkg olvasztott vaj

9 evőkanál cukor

10 evőkanál liszt

vanília aroma,

fél teáskanál sütőpor

2 evőkanál kakaópor

csipet só

 

A tojásokat mixerrel felverjük a kakaóporral, majd a cukrot adagoljuk folyamatosan, miközben keverjük, azután az olvasztott vaj, majd a vanília következik, végül a sütőporos liszt. Ezt belesimítjuk a brownie formánkba, vagy tepsibe, csak legyen a pereme elég magas.

Kirakjuk a tetejét Oreo kekszekkel, nekem 16 darab kellett, kicsit nyomjuk bele a tésztába és előmelegített sütőbe rakjuk, 10 percre, míg kérgesedni kezd.

 

Addig elkészítjük a sárga tésztát :

Hozzávalók:

2 egész tojás,

2 evőkanál kristálycukor,

2 evőkanál barna cukor

2 evőkanál barna porcukor

6 evőkanál liszt

kis sütőpor

vanília aroma

csokilencse

5 dkg olvasztott vaj.

csipet só

 

Ugyanúgy készítjük, mint az előzőt, abban a sorrendben adagolva a hozzávalókat. A csoki cseppeket a végén keverjük bele kézzel.

 

Mikor a tíz perc letelt és készen vagyunk második réteg tésztával, kivesszük a tepsinket és rácsorgatjuk a sárga tésztát, megszórjuk még csokicseppel, majd visszatesszük körülbelül 25 percre, nekem annyi kellett, de végezzünk tűpróbát.

Várjuk meg míg teljesen kihűl, akkor szeleteljük!

 

  

 

 

 

Ostyás mézes

 

Hozzávalók:

két ostyalap

28 dkg méz

6 tojás

25 dkg liszt

egy teáskanál sütőpor

késhegynyi fahéj

1 evőkanál margarin

sütőrum

15 dkg cukor

6 dkg darált dió

 

A mézet a kanál margarinnal felforraljuk, még forrón ráöntjük a lisztre, jól elkeverjük és hagyjuk kihűlni. Egyenként kavarjuk hozzá a tojások sárgáját, aztán a többi hozzávalót kivéve a cukrot. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a masszába. Tepsiben sütőpapíron, előmelegített sütőben 180 fokon sütjük körülbelül 25 percig. (Tűpróba).

A tepsink legyen akkora mint az ostyalap, és úgy süssük a tésztát hogy egyformák legyenek. Én a kisebbik ostyalapot használtam, ezért egy hosszúkásabb, 36x24 cm-es tepsiben sütöttem.

 

Krém:

3 tojás

20 dkg cukor

3 dkg keserű kakaópor

20 dkg vaj vagy margarin

 

A tojásokat, a kakaóport és a cukrot gőz fölött sűrű, sima krémmé főzzük. Mikor hűl még sűrűsödik!

A vajat habosra keverjük és mikor a főtt krém teljesen kihűlt, összedolgozzuk kézi mixerrel. Megkenjük az egyik ostyalapot a fele krémmel, ráhelyezzük a mézes tésztát, majd újra krém és ostyalap. Lenyomatjuk nehezékkel és hagyjuk állni. Én hűtőbe tettem, másnap tökéletes szeletekre lehet vágni. Nagyon finom laktató süti.

 

 

 

 

Paplan süti

 

Tészta:

 2 csésze liszt,

1 csésze kristály cukor, én fele barna fele kristály,

 1/2 csésze olaj,

 1 csésze langyos víz,

 3 evőkanál kakaópor,

 1 sütőpor,

 3 egész tojás

 

Tésztához mindent összekeverünk és tepsire öntjük.

Egy puncspudingot megfőzünk 4 deciliter tejben ízlés szerint cukorral, mikor kihűlt langyosra, nyomózsákkal csíkokat húzunk a sütemény tetejére, a metszéspontokba egy egy szem meggyet teszünk, én még mandulával is megszórtam.

Forró sütőben tűpróbáig sütjük.

 

   

 

 

 

Raffaello muffin

 

Hozzávalók:

4 tojás

18 dkg cukor

20 dkg olvasztott margarin

16 dkg liszt

4 dkg kókuszreszelék

3 evőkanál holland kakaópor

csipet só, fél teáskanál sütőpor

egy kis vanília aroma

 

A tojásokat a kakaóporral kikavarjuk, majd hozzáadjuk cukrot, miközben mixerrel kavarjuk. Majd belecsorgatjuk az olvasztott, de nem meleg margarint, aromát, végül a sütőporral, kókusszal és sóval elkevert lisztet. Formákba töltjük, mindegyik közepébe nyomunk egy raffaello golyót.

Előmelegített sütőben sütjük, tűpróbát végeztem. Én még csokival is lecsorgattam a végén!

 

  

 

 

 

Savanyú káposztával töltött bucik

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt,

2,8 dl langyos víz,

2,5 dkg élesztő,

1 evőkanál olaj,

1 teáskanál almaecet,

1 teáskanál só,

pici csipet cukor.


Ebből tésztát dagasztunk, nekem a gép végzi. Miután megkelt, rudat sodortam belőle, felvágtam 10 vagy 12 darabra, attól függ mekkora bucikat szeretnél. Mindegyiket kilapogattam kézzel egy kicsit és a közepére tettem egy jó kanálnyi káposztát, amit előzőleg megpároltam olajon és egy kis sonkakockával. Ne legyen meleg a töltelék! Összefogtam mint egy kis batyut és az összecsípett résszel lefele, kiolajozott muffinsütőbe tettem. De ha tepsibe rakod akkor is jó. Hagytam megkelni újra, lekentem tojássárgájával és forró sütőbe tettem, 180 fokra. Piros ropogósra sütöttem.

 

 

 

 

Sonkás-sajtos legyezőkenyér

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt

3 dl tej,

5 dkg vaj

1 teáskanál só

3 dkg élesztő

1 teáskanál almaecet

1 tojás

1 evőkanál burgonyapehely

 

Mindent egyszerre tettem a gépbe, megdagasztotta a tésztát. Mikor megkelt, kinyújtottam hosszúkás téglalapra, megkentem puha vajjal, ketté vágtam hosszában, aztán kockákra szabdaltam, amilyenek belefértek a formámba. Felállítottam a formát és elkezdtem a szeleteket rétegezni egymásra, mindet sonkakockákkal és reszelt sajttal szórtam meg. Mikor megtelt a formám, letakartam és hagytam megkelni újra.

 

  

 

Előmelegítettem a sütőt 200 fokra, a kenyeremre rászórtam a maradék sonkát és reszelt sajtot. Díszítésképpen egy kis lenmagot és fekete kömény is szórtam rá.

Forró sütőben, szép ropogós pirosra sütöttem.

A szeletek mentén szépen szétszedhető, melegen is nagyon finom, akár a melegszendvics!

 

  

 

 

 

Suhajda

 

Először megolvasztunk egy tábla étcsokit kicsi olajjal gőz fölött és kikenjük a muffinformákat. Nekem könnyű volt, mert szilikonos, de akinek nincs az megpróbálhatja muffinpapírral. Berakjuk a hűtőbe hogy megszilárduljon, addig elkészítjük a krémet!

 

Egy deci feketekávéba négy kanál kakaóport teszünk, (holland kakaóport), és tűz fölött kevergetjük, míg besűrűsödik. Letesszük hűlni!

Egy vajat (itt fontos hogy vaj legyen, nem margarin) kikeverünk 10 evőkanál porcukorral habosra, egyenként hozzákeverünk 4 tojássárgáját, majd a kihűlt kakaós krémet. Ezzel megtöltjük a csokikelyheket, visszatesszük a hűtőbe dermedni, addig felolvasztunk még egy fél tábla csokit, és lezárjuk a muffinok tetejét. Miután jól megszilárdult, kifordítjuk a formákból.

 

 

  

 

 

 

Szalon kifli

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt

25 dkg Ráma margarin

4 tojás

4 evőkanál tejföl

2 evőkanál cukor,

pici só

 

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a tojások sárgáját, cukrot és a tejfölt és puha tésztát gyúrunk belőle! 8 cipóba osztjuk, mindet kinyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal és feltekerjük, mint a bejglit. 4-be vagy 6-ba vágunk, minden kis rudat, a cipókat felállítjuk élükre, és úgy nyújtjuk ki, megkenjük a következő töltelékkel.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, 20 dkg porcukor és 20 dkg darált diót keverünk bele, valamint reszelt citromhéjat. Hosszúkásakra nyújtjuk a cipókat és hosszában is tekerjük föl, lazán, hogy maradjon hely a tölteléknek, mert nőni fog sütés közben. Különben kirepednek.

Forró sütőben, addig sütjük, míg rózsaszínesedni kezd, az alja pedig barnul. Azon forrón vaníliás porcukorba hempergetjük, óvatosan, mert annyira könnyűek, hogy eltörnek!

 

    

 

 

 

Szamócás muffin

 

Hozzávalók:

4 egész tojás

18 dkg cukor

15 dkg olvasztott margarin (nem meleg)

 

eper ízű aroma (elhagyható vagy helyettesíthető vaníliással)

 

Ezek a nedves összetevők

 

szárazak:

16 dkg liszt

fél teáskanál sütőpor

pici só,

2 evőkanál szamócaízű pudingpor

 

A nedves összetevőket egy tálban alaposan kikavarjuk, a tojásokat a cukorral, majd a margarinnal és az aromával, ezután hozzáadagoljuk az összekevert száraz összetevőket, miközben kavarjuk. A masszát kétfele vesszük, egyikbe keverjünk egy kis piros ételfestéket. A muffinformákba, felváltva kanalazzuk a kétféle masszát.

Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük!

 

A krémhez puha margarint 20 dekát, annyi porcukorral kevertem ki amíg jó krémes lett, nem mértem le szemre adagoltam, miközben kevertem. Ezt is ketté vettem egyik felébe tettem piros ételfestéket, nyomózsákba tettem mindkettőt egyszerre és úgy nyomtam a tetejére. Nekem voltak ilyen Haribo macik, még ezeket is ráültettem.

 

 

 

 

Szegények sütije, mert sem tej, sem tojás nincs benne! Egy ismerősömtől kaptam a Facen, Csepregi Eszter -Gyöngyitől és megadom Nektek is, mivel ezt sokféleképpen lehet variálni. Bögrés süti, elővettem egy teásbögrét és azzal mértem ki mindent.

 

Hozzávalók:

1 bögre víz

1 bögre cukor

2 bögre liszt

1 tasak sütőpor

6 evőkanál olaj

4 evőkanál bármilyen lekvár.

 

Minden összeönteni, mixerrel jól kikavarni.

Ez az alap. Persze ezt ízesítheted vaníliával, vagy kakaóporral, esetleg darabolt diót, vagy mazsolát tehetsz bele. Ha kisült kettévághatod, krémet rakhatsz bele, vagy csak leszórod porcukorral. Forró sütőben 45 perc a recept szerint, de biztos a tűpróba, mert a sütők különböznek.

Lehet fahéjjal ízesíteni, én mézeskalács fűszerkeveréket használtam.

 

Meggylekvárral készítettem, és szárított gyümölcsdarabokat, mazsolát, kókuszpelyhet banánchipset vegyesen egy jó marékkal beleszórtam. Mikor kihűlt a sütemény kettőbe vágtam és megkentem vékonyan meggylekvárral, egymásra tettem a két felet, bevontam fehér csokival és megcsíkoztam étcsokival. Ez lett az eredmény:

 

 

 

 

Szezámlapocskák

 

Hozzávalók:

 3 dkg vaj

 3 dkg  liszt
 
3 dkg cukor

 1 tojásfehérje

 9 dkg szezámmag, nálam keverve 6 dkg hagyományos és 3 dkg fekete.

 

Habosra keverjük a hozzávalókat, a szezámmagot óvatosan megpirítjuk és a végén adjuk a habos masszához. Sütőpapírra diónyi halmocskákat rakunk és kanál hátával ellapítjuk.

Előmelegített 180 fokos sütőben 8 perc alatt megsülnek.

 

 

 

 

Szőlőtorta kókusztejből

 

Hozzávalók:

babapiskóta a tortaforma nagyságától függ, az alját kell kirakni vele.

egy dobozos kókusztej

cukor ízlés szerint (én 20 dekát tettem bele)

egy tasak zselatin

kétféle szőlő

fél liter Meggle cukrásztejszín

 

A tortaforma alját kirakjuk babapiskótával.

A kókusztejet egy kislábasban, a cukorral és a zselatinnal elkeverjük, kicsit állni hagyjuk, hogy felolvadjon rendesen, majd tűzre téve összeolvasztjuk, folyékony, szinte átlátszó lesz az egész, ne főzzük, mert tönkremegy a zselatin benne. Hagyjuk langyosra hűlni, addig verjük fel keményre a cukrásztejszínt. Én azért használom ezt a márkát, mert sokkal tömörebb, krémesebb mint a Hullala és nem utolsó sorban, olcsóbb is! A felolvasztott kókusztejet lassan csorgassuk a habba és verjük folyamatosan. Mikor kész, öntsük a felét a babapiskótára. Egy jó fürt szőlőt darabokra vágva és kimagvalva ha szükséges, szórjunk rá, majd fedjük be a többi krémmel. Tegyük hűtőbe, később mikor már köt, díszíthetjük a tetejét ízlés szerint.

Hagyjuk másnapig a hűtőben, aztán vegyük le a forma oldalát!

 

  

 

 

 

Tatár háromszög

 

60 dkg liszt, 1 tojás, 2,5 dl tej,1 öklömnyi túrót tettem, azt pontosan nem mértem le, 1 teáskanál só, 2.5 dkg élesztő.

Kicsit ragadt a tészta mikor dagasztotta a gép, így még egy egy kiskanál lisztet szórtam rá, míg jó ruganyos lett. Akkor hagytam megkelni, rúdba sodortam és felvágtam annyiba ahány háromszöget szerettem volna, nekem 16 darab lett. Mindet kerekre nyújtottam, tettem tölteléket a közepébe és felcsíptem kétoldalról a tésztát, aztán alulról. Így:

 

  

 

A csíkok mentén még két ujjal megcsipkedjük és akkor lesz ilyen fodros a széle.

Lekentem tojással miután megkelt újra és forró 180 fokos sütőbe toltam. Lehet megszórni reszelt sajttal, vagy szezámmaggal, a töltelék is variálható, el tudom képzelni, fetás, vagy gombás töltelékkel is, esetleg pörkölttel.

Édes változatban is finom lehet szerintem, túróval, almával, vagy meggyel például. Meghintve porcukorral! Tenyérnyi háromszögek lettek.

 

 

 

 

Trópusi joghurt torta

 

Hozzávalók:

babapiskóta (a forma nagyságától függ) (én két és fél csomaggal használtam el.)

1 nagy pohár Danone gyümölcs joghurt  (én kajszisat használtam. )

1 csomag zselatin (DR.Oetker)

15 dkg cukor

fél liter habtejszín,

1 konzerv trópusi gyümölcskoktél

1 narancs

4 kivi

 

A joghurtot a cukorral és a zselatinnal összekeverjük, odatesszük melegedni, közben kavargatjuk, hogy a zselatin jól elolvadjon benne. Nem kell főzni, vagy forralni, csak míg folyékonnyá válik. Ekkor félretesszük és felverjük a habot.

Egy formát kibélelünk babapiskótával, az oldalára is rakhatunk. A joghurtot most beleöntjük a habba és jól átforgatjuk, egyneműsítjük. A felét beleöntjük a kibélelt formánkba. Megszórjuk a lecsepegtetett gyümölcsökkel, még hozzá vághatunk frisset is, például kivit, narancsot. Befedjük a maradék krémmel. Hűtőbe rakjuk szilárdulni. Tetejét díszítjük gyümölcsökkel, tortazselét főzhetünk rá!

 

  

 

 

 

Túrókrémmel töltött muffinok

 

Hozzávalók  12 darabhoz

20 dkg liszt

15 dkg cukor

2 tojás

2 dl joghurt

5-6 dkg vaj

fél dl olaj

1 teáskanál szódabikarbóna

citrom aroma vagy lime-lé (én ez utóbbit használtam)

 

A cukrot, a vajat, olajat, tojásokat, joghurtot, vagyis a nedves összetevőket, kézi-mixerrel alaposan kidolgoztam. A lisztet összekevertem a szódabikarbónával, apránként hozzáadtam a nedves részhez. Kiolajozott muffinsütőben 180 fokon kisütöttem őket, aztán hagytam teljesen kihűlni.

A muffinok tetejét éles késsel levágtam és kiskanállal kikapartam a belsejüket, hogy üreget készítsek a tölteléknek!

Túrókrém:

25 dkg túró

3-4 evőkanál tejszínhab

ízlés szerint cukor

a muffinok kikapart morzsája.

Kikevertem a krémet, hozzáadtam a morzsákat is.

Egy barack szükséges, ami persze lehet kompót is, vagy fagyasztott, nekem ez utóbbi. Kis kockákra vágtam és két kanál barnacukrot, egy kanál vajjal összeolvasztottam, ebbe dobtam a barackdarabokat és karamellizáltam.

Minden muffinba teszek először a barackdarabokból, megcsorgatom a keletkezett sziruppal is, így:

 

 

Kicsit hagyom hűlni, aztán halmozok a túrókrémből mindegyikbe és ráteszem a levágott kalapot.

Két kanál cukrot megolvasztottam egy kis vajjal és pár csepp ecettel égetett cukormázat készítettem és lecsorgattam a tetejüket.

 

 

 

 

 

Lap teteje

Vissza a nevekhez

 

 


Vissza a receptekhez

 

 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker