Ancsa
|
|
Tészta hozzávalói:
40 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg cukor, egy sütőpor
egy evőkanál rumaroma, reszelt citromhéj, egy deci tejföl.Ebből lágy tésztát
gyúrunk.Tojás nincs benne!
Két kiló alma megtisztítva,lereszelve,megszórtam
cukorral és citromlével,beleszórtam egy marék mazsolát és aszalt ribizlit,ez
elhagyható,de finomabb lett tőle.
A tésztát kettőbe vettem egyik gombócot kinyújtottam a sütőpapíros tepsibe,megszórtam jó bőven búzadarával,erre a kinyomkodott facsart alma tölteléket halmoztam, nem dinszteltem meg az almát.a tetejét jó bőven megszórtam az almás sütemény fűszerkeverékkel. A másik lappal lefedtem, megszurkáltam és előmelegített 180 fokos sütőben, kb 25-30 percig sütöttem, míg pirult a teteje. Megszórtam porcukorral!
40 dkg liszt, fél kocka dr.Oetker élesztő, 2.8 dl tej, 2 evőkanál méz, csipet só.
A tejet meglangyosítottam a mézzel és belemorzsoltam az élesztőt, hagytam míg feljött a tetejére, ekkor ráöntöttem a lisztre, amit már belemértem a dagasztógépbe, hozzáadtam a csipet sót és bekapcsoltam gyorsprogramra. Mikor megdagasztotta a tésztát, kiborítottam egy lisztezett deszkára, ráborítottam egy nagy tálat és hagytam megkelni. Majd kiütögettem belőle a levegőt és kinyújtottam fél centi vastag lappá, derelyevágóval felkockáztam kb, két centis kockákra.
Egy gyümölcskenyér formát kikentem jól vajjal és megszórtam barna cukorral, mert így sülés közben gyönyörű máz képződik az alján és oldalán és könnyen kifordítható azon forrón a formából miután megsült.
5-6 deka vajat megolvasztottam mikróban, késes géppel nagyobb, durvább darabokra daráltam 15 deka diót és 15 deka cukrot együtt, majd elkezdtem rétegezni. A forma alját kiraktam szorosan a kockákkal és evőkanállal csorgattam rá a vajat, kicsit szét is kentem, majd jól megszórtam a cukros dióval. Ezt így folytattam, míg elfogyott minden hozzávaló:
Felül diós cukor legyen. Letakarva hagytam megkelni, addig előmelegítettem a sütőt 180 fokra. 35 percig sütöttem.
Közben elkészítettem a sodót:
Két-három tojássárgát 4 evőkanál cukorral kikavartam habosra, egy kanál lisztet adagoltam bele ,majd citrom héjat és vanilia aromát tettem hozzá és 6 deci hideg tejet kevertem bele apránként. Odatettem főzi közben kavargattam és mikor elkezdett forrni még 3 percet főztem addigra szépen besűrűsödött!
Mikor megsült a galuska egy tálcára borítottam forrón,majd megfordítottam de ha az alja marad felül úgy is szép látványt nyújt!
Az Aranygaluska tésztáját bedagasztottam, de csavartam rajta mert piteformába köröket szaggattam és úgy formáztam meg a formát, jól vastagon kikentem vajjal és megszórtam barna cukorral meg mandulával, amit durvára apritottam.
Miután megformáztam.jól megkentem és locsoltam olvasztott vajjal,vastagon megszórtam cukorral,kétfélével és a maradék mandulával. Be is tettem hideg sütőbe,közben kelt is mig bemelegedett a sütő. Simán ki lehetett forditani a formából még azon forrón.
Közben elkészítettem a karamellöntetet, amivel lecsorgattam. Ilyen lett:
30 dkg cukor
50 ml víz
7,5 dkg vaj
2,5 dl habtejszín
Először a vizet és a cukrot tesszük oda főni, míg felhabzik ne kavarjuk esetleg csak rázogassuk. Mikor kezd karamellizálódni már kavargassuk, mert mikor szinesedik ,aztán hamar megég, apránként adjuk a vajat hozzá és kavarjuk gyorsan, közben vigyük le a lángot a legkisebbre, mert felhabzik. A tejszint jó kicsit melegíteni a mikróban előre, vagy szobahőmérsékleten tartani míg felhasználjuk, mert ha hideg összekapja a karamellt. Mikor beleöntjük a tejszint már nem kell főzni kavargassuk míg szép sima öntetet kapunk. Ekkor még folyékony, de hamar besűrűsödik, hűtőben sokáig eláll.
Fázisonként fotóztam:
Megjegyzés: Az öntet használható fagyira, sütikre, palacsintára, vagy keltesekre, és hűtőben eláll.
Áfonyás, gesztenyekrémes rolád babapiskótából
Először elkészítjük a babapiskótát, kiterítünk egy folpackot és két sorban langyos tejben megforgatott babapiskótát rakunk rá, ráhajtjuk a folpack másik felét és egy tálcán betesszük a hűtőbe,kb egy órát.
Addig elkészítjük a krémet, ami lehet bármilyen, az én esetemben most egy gesztenyepüréből készült, amihgez megfőztem egy vaníliapudingot ahogy a tasakon írja, majd mikor kihűlt belekevertem a gesztenyepürét és egy kis rumaromát. 25 dkg Ráma margarint kikavartam habosra porcukorral, ízlés szerint, majd ebbe adagoltam a gesztenyés krémet, jól kikevertem mixerrel.
A piskótát kivesszük a hűtőből kell hagyni kicsit, hogy átvegye a szobahőmérsékletet, akkor már szépen hagyja magát tekerni, nem törik. Kihajtjuk a folpackot róla és megkenjük a krémmel, én megszórtam áfonyával is, majd a fólia segítségével feltekerjük. Visszatesszük a hűtőbe hogy összeálljon. Lehet rá csokimázt önteni, vagy tejszínhabbal díszíteni, esetleg megszórni porcukorral, attól függ, milyen krémmel töltjük, túrókrémet is jól birja.
Hozzávalók:
18-20 deka liszt, 5 deka kókuszreszelék,egy tojás,5 deka cukor,egy kis vanilia aroma,egy teáskanál sütőpor,2.5 deci tej.
Mindezt kikavarjuk, jó sűrű palacsintatésztát kapunk. A serpenyőben egy kanál vajat hevitünk és középre egy merőkanálnyi palacsintamasszát teszünk,mikor egyik oldala megsült, kivesszük egy tányérra, teszünk egy másikat a helyére, és arra három, négy kocka csokoládét, majd a félig sült palacsintánkat ráforditjuk a nyers felével, kicsit megnyomkodjuk így összesül. Mikor megsült készen is van, leszúrjuk porcukorral és máris fogyasztható!
Nekem ebből az adagból négy palacsinta jött ki, vastag, amint látható és egy két adag, épp elég reggelire két embernek mert nagyon laktató, de nasinak is napközben nagyon finom!
Egy fél kocka élesztőt egy tálba morzsolunk és egy evőkanálmézet csorgatunk rá, majd felengedjük egy dl meleg vízzel (ha kóser süteményt készítünk, ha nem akkor tehetünk tejet). Mikor felfutott az élesztő, hozzáadunk még 3 evőkanál mézet, 2 egész tojást, egy fél dl olivaolajat és egy kis sót, ezt jól elkeverjük és adagolunk bele lisztet, 3 csupornyit, körülbelül 40 dkg-ot. Fakanállal dolgozunk mikor már jól összeállt a tészta kitesszük egy lisztezett deszkára és körülbelül 5 percig gyúrjuk, ha szükséges adunk még lisztet hozzá, hogy jó rugalmas tésztát kapjunk.
Visszatesszük egy tálba, lefedjük folpackkal és hagyjuk egy órát kelni. A megkelt tésztát kitesszük a deszkára kicsit kinyomkodjuk a levegőt belőle és 4 gombócba osztjuk. Mindet kinyújtjuk kerekre, megszórjuk csokilencsével és halvát morzsolunk rá, majd feltekerjük, mint a bejglit. A négy rúdat összefonjuk, kettőt vízszintesen teszünk le, kettőt rá függőlegesen és egymásra hajtogatva a szálakat kerekre formázzuk. Megkenjük felvert tojással és hagyjuk megint egy órát kelni, majd újra megkenjük, megszórjuk halva morzsával (én ezt most kihagytam) és előmelegített sütőben 180 fokon szép pirosra sütjük.
2 decis bögrével dolgozunk, tehát:
Egy, azaz egy tojást, fél bögre cukorral és egy vaniliás cukorral habosra keverünk mixerrel.
Hozzáadunk egy bögre tejet és egy fél bögre olajat ezzel is összedolgozzuk.
Egy púpos bögre liszt megy bele, egy bögre darált dió, egy tasak sütőpor.
Sütőpapiros kisebb tepsibe öntjük, az enyém 20x25 volt, előmelegitett 180 fokon 30 percig sütjük, nekem pont elég volt a 30 perc.
Hűlni hagyjuk, addig 6 dl tejben feloldunk 5 evőkanál cukrot és két tasak vaniliás pudingport. Én itt cseréltem, fehércsokoládésat főztem hozzá. Mikor kihűlt kihabositunk 17 deka vajat, hozzáadjuk a pudingot és jó habosra keverjük, rákenjük a tésztára és megszórjuk reszelt csokoládéval. Betesszük a hűtőbe,hogy összeálljon.
Fél kiló lisztbe mélyedést nyomunk, 3 deka élesztőt belemorzsolunk egy kanál cukrot szórunk rá és másfél deci langyos tejet, letakarva hagyjuk megkelni.
Kétféle mazsolát, narancs és citromhéjat, manduladarabokat, én tettem sárgabarackot, vörösáfonyát és ananászt is, kb 30-35 dekányi legyen. Beáztatjuk rumba, amibe mandulaaromát is csepegtetünk. Hagyjuk legalább egy órát ázni, néha megkeverjük.
Ha az élesztő felfutott, beleütünk egy tojást, 20 deka puha vajat, de ne legyen meleg! 10 deka kristálycukrot, egy fél teáskanál mézes fűszerkeveréket (én most forralt bor fűszerkeveréket használtam és az aszalványokat is borba áztattam). Megdagasztjuk a tésztát, letakarva hagyjuk dulplájára kelni.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk jó nagy téglalapra, rászórjuk a gyümölcsöket, majd feltekerjük mint a bejglit,végül jól átgyúrjuk!
Megformázzuk hosszúkás, oválisra, sütőpapiros tepsibe tesszük és hagyjuk megint megkelni vagy 45 percig. 175 fokos sütőbe toljuk, kb 1 órát sütjük, ha nagyon pirul letakarjuk a tetejét! Forrón megkenjük olvasztott vajjal és jó vastagon porcukrozzuk, két rétegben is.Ha kihűlt, folpackba csomagoljuk, a hűtőszekrény alsó polcára téve, hagyjuk hogy az izek összeérjenek benne, két -három hétig is eláll mielőtt felvágjuk!
Fehér csokis, mascarponés sütemény
Három kis csomag Oreo keksz, egy fél csomag Petiti Beurre és 5 deka mandulaliszt. Ezeket késes gépbe tettem, összeapritottam, majd lecsorgattam 10-15 dkg olvasztott vajjal, és átforgattam. Belenyomkodtam egy sütőpapírral bélelt 25x20 cm-es tepsibe. (De ha kerekbe akarja valaki akkor is lehet egy 25-26 centi átmérőjű simán kijön belőle!)
Akkor jó ha tapad rendesen, mert akkor a hűtőben jól összeáll!
Ez a réteg lehet kevesebb is, attól függ ki hogy szereti ha van alja is a sütinek, én úgy próbáltam hogy a rétegek egyforma vastagok legyenek. Lehet több,lehet kevesebb kekszből készíteni.
Fél kiló mascarponét kihabosítottam kevés porcukorral, majd egy tábla fehér csokoládét olvasztottam és gyorsan bele mixereltem, még egy dl cukrásztejszínt is öntöttem hozzá, ezt nem muszáj de lazította a krémet, jó habosra kevertem. Egy csomag dr.Oetker zselatint beáztattam hideg vízbe, mondjuk fél dl. Mikor megduzzadt a mikróban pár másodperc alatt megolvasztottam, ne forrjon, és beledolgoztam ezt is. Ráöntöttem a kekszre. Betettem hűlni a hűtőbe.
Egy fél kiló meggyet egy lábasban lecukroztam, mert én nem szeretem ha savanyú, és hozzátettem egy marék vegyes ribizlit, de lehet áfonyát vagy szedret. Elkezdtem főzni míg levet engedett és elolvadt a cukor. Egy tortazselét egy kanál cukorral kikavartam és felengedtem kevés hideg vízzel, majd hozzáöntöttem a meggyhez, gyorsan átkavartam, már sűrűsödött is, legalább negyed liter lé kell legyen, erre figyeljünk.
Kivettem a sütit és egy kanál segítségével elegyengettem rajta a gyümölcsös zselét. Vissza a hűtőbe, másnapig.
Egy tepsibe lerakunk kekszeket, vajas keksz a legjobb, mert hamar puhul. Főzünk egy csokoládés pudingot, mikor készen van, belekeverünk 5 deka vajat mig elolvad,és ráöntjük a kekszekre, erre megint egy sor keksz következik. Egy meggy befőttet, vagy friss meggyet lecukrozunk ízlés szerint, odatesszük főni, mikor levet enged, egy edényben egy karamellás vagy tejszines pudingot kis tejjel kikavarunk és ráöntjük a meggyre, gyorsan összekavarjuk, mert hamar sűrűsödik, vigyázzunk hogy legalább 4 deci legyen a folyadék rajta. Ezt a kekszekre öntjük,megint kirakjuk egy réteg keksszel. A végén egy vaniliás pudingot főzünk a tasakon lévő utasitás szerint, ebbe is kavarunk 5 dekányi vajat és ráöntjük a kekszekre, a legfelső réteg megint keksz. Ha kihűlt csokit olvasztunk a tetejére,és tejszinhabbal is díszíthetjük, betesszük a hűtőbe legalább 3 órát, de jobb ha egy éjszakát hagyjuk állni! Maradék meggyszemekkel is diszithetjük!
A tésztához:
25 dkg liszt
12 dkg margarin
5 dkg kristálycukor
csipet só
fél csomag sütőpor
egy tojás sárgája
pici tej az összeállitáshoz
Jól nyújtható tésztát gyúrunk, kettéosztjuk egyik nagyobb legyen, mint a másik, ezt kinyújtjuk a tepsibe (az enyém 20x25, így szép magas lesz)
Megszórjuk darával.
A túrókrémhez:
50 dkg tehéntúró
egy tojássárgája, mazsola ízlés szerint, reszelt citromhéj, cukor ízlés szerint és a két tojás felvert habja.
Ezt a krémet rákenjük a tésztára, majd főzünk egy vanília pudingot a tasakon lévő utasítás szerint és ráöntjük még melegen a túrókrémre, elegyengetjük. Én betettem egy marék összetört Oreo kekszet is a túrókrémbe. A maradék tésztát felcsíkozzuk és berácsozzuk a tetejét, nekem volt elég, így lefedtem de hagytam rajta szellőző nyílásokat.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, 40 percig sütjük.
Forrón meghintjük jó bőven porcukorral és megvárjuk míg teljesen kihűl mielőtt felvágjuk!
6-8 darab fügét ir a recept, nekem volt sok, így mindent beletettem és a hozzávalókat dupláztam, a nagy forma miatt, így is irom le.
A fügéket megmossuk és negyedeljük. Egy piteformát vagy tepsit jó vastagon kivajazunk, szorosan lerakjuk a fügéket az aljára, mazsolával és vörösáfonyával szórtam meg a közöket.
4 tojást két csésze (2 decis) cukrot, én egy barna egy kristálycukrot, jó habosra kikavarunk, vanliával ízesitjük. Hozzáadunk 6 kanál extraszűz olivaolajat, másfél vagy két kicsi natúr joghurtot, meg 6 kanál napraforgóolajat, tovább keverjük, ehhez adunk egy fél teáskanál őrölt kardamomot, egy negyed teáskanál őrölt szegfűszeget, egy teáskanál mandulaaromát, jól összedolgozzuk.
Két csésze lisztet összekeverünk, egy csésze darált mandulával, és egy sütőporral, ezt beledolgozzuk a tojásos keverékbe, majd a gyümölcsökre símítjuk.
Előmelegitett 180 fokon, kb 35 percig sütjük.Hagyjuk kihűlni a formában egy kicsit majd kifordítjuk, porcukorral meghintve tálaljuk.
Gesztenyés - diós bejgli szelet
A tésztájához:
40 deka liszt, 15 deka vaj, egy csipet só, ezt morzsásra gyúrjuk. Egy deci hideg tejben 2.5 deka élesztőt elkavarunk míg elolvad, hozzáadunk 5 deka cukrot és egy egész tojást, ezt jól elkeverjük majd a vajas liszthez apránként adagolva elkezdjük összedolgozni, és jól meggyúrjuk, eleinte ragad de ne tegyünk hozzá több lisztet! Addig gyúrjuk míg rugalmas lesz, ekkor három gombócba osztjuk, és letakarva fóliával3 órára a hűtőbe tesszük!
A töltelék: két gesztenyepüré, 50 deka, 5 deka vaj, és porcukor izlés szerint. Kikavarjuk.
15 deka durvára darált dió, izlés szerint kristálycukor, összekeverjük, aki szereti még mazsolát is szórhat majd rá.
Az első gombócot kinyújtjuk, sütőpapíros tepsibe helyezzük, az én tepsi méretem:20x25 cm.
Erre kenjük a gesztenyekrém felét, majd megszórjuk a cukros dióval, rá a második lap, kenjük a gesztenye második felével, cukros dióval megszórjuk és lefedjük a harmadik lappal. Lekenjük tojás sárgájával, majd hústűvel vagy kötőtűvel, egészen a tepsi aljáig átszurkáljuk. Picit hagyjuk míg elkezd emelkedni, már dolgozik az élesztő. Előmelegitett sütőbe rakjuk 180 fokra, ha a teteje nagyon pirulni, fedjük le papírral és vegyük vissza 160 fokra a sütőt!
A bejgli szelet tésztáját gyúrtam be most bejgli koszorúnak, kakaós, mazsolás töltelékkel:
.
4 tojássárgáját, 20 deka cukorral és egy csipet sóval habosra keverek, majd lassan felváltva beleadagolok 1.6 deci hideg tejet, és 25 deka lisztet amibe egy sütőport kevertem el. Mikor összedolgoztam, kb 20 dekányi vegyes aszalványt, darabolt diót, áfonyát, mazsolát, csokilencsét, szóval összesen legyen 20 deka! (az arányokat mi szabjuk meg)fakanállal belekeverek és a végén beleforgatjuk a négy tojás keményre vert habját. Lehet reszelt citrom vagy narancshéjjal is ízesiteni, vagy mézeskalács fűszerkeverékkel!
Sütőpapirral bélelt gyümölcskenyér formába simítjuk, előmelegített sütőben 180 fokon, kb 40-45 percig sütjük, nekem kellett még 50 is, tűpróbát végezzünk.
Miután kihűtöttük megszórhatjuk porcukorral!
Három színű kalács, kakaós töltelékkel
A szokásos keltes receptem, 60 dkg liszt,3 dl langyos tej, két tojássárga + egy egész tojás, fél kocka élesztő, kevés cukor.
Mindent a gépbe pakoltam, ja és egy csipet só, vanília aroma. Mikor az első dagasztás után pihentette a tésztát, akkor 4 gombócba vettem, először háromba de az egyik olyan nagy lett, hogy azt megint kettőbe, mert nem méregettem ki, szóval elég háromba venni. Egyiket visszatettem a gépbe egy kis színezékkel meg egy hajításnyi liszttel, azt a gép beledolgozta, a másik kettőt én színeztem és lisztezett deszkán belegyúrtam a színt. Akkor a gombócokat leborítottam külön külön egy tállal és hagytam megkelni.
Egyenként kinyújtottam, nem gyúrtam át, csak kinyomkodtam a levegőt belőle. Megszórtam kakaós kristálycukorral és feltekertem, majd összefontam őket. Kivajazott formába tettem, újrakelesztés kb 40 perc.
Előmelegítettem a sütőt 180 fokra, megkentem tojássárgájával, és megszórtam barna cukorral, betoltam a sütőbe, szép pirosra sütöttem.
500 gr cukor, 25 deka margarin, 1 deci viz. Ezeket odatesszük a tűzre, kavargatjuk, míg összeolvad és elkezd habozva főni, innen számitva én 5-6 percig szoktam főzni, ha sokat főzzük nagyon kemény lesz a csoki.
35 deka tejpor,4 kanál kakaó,összeszitáljuk, mikor a cukrot eleget főztük, levesszük a tűzről és gyorsan belekeverjük a tejporos kakaót, kisebb adagokban adjuk bele, de keverni kell gyorsan, különben csomós lesz, használhatunk kézimixert is. Kivajazott jénaiba, vagy tepsibe öntjük, hidegre tesszük míg megköt. Lehet diót, mogyorót, vagy mazsolát is tenni bele. Én ezt szoktam főzni, így nem túl lágy és nem is kemény nagyon, pont jó olvadós.
Fél kiló liszt, fél csomag instant élesztő, három tojás sárgája,3 dl langyos tej, 3 evőkanál cukor, csipet só, 3 evőkanál olaj.
Ebből dagasztjuk a tésztát, nem túl lágy, inkább tömör, bejgli szerű lesz.
Hagyjuk egy órát megkelni, kinyújtjuk téglalap alakúra, jó hosszú legyen, és olvasztott vajjal megkenjük, erre kristálycukrot szórunk, a recept szerint 17 dekát és nem mértem belemarkoltam és szórtam, majd keserű kakaóport szitáltam rá bőven és megszórtam mazsolával. Jó szorosan feltekertem és egy kivajazott piteformába tekerve tettem, előtte még a két végét is ellentétes irányba megsodortam, így lett olyan formája, mint egy hatalmas briós. Hagytam még egy fél órát kelni, majd lekentem egy felvert tojással és megszúrkáltam és betettem a sütőbe, amit akkor kapcsoltam be, igy nem melegitettem előre. Szép pirosra hagytam sülni. A végén le lehet kenni tejjel, de én nem kentem igy is szép fényes lett!
Tésztája:
25 dkg margarin, körülbelül 35 dkg liszt, összemorzsolod, egy csipet só, 10 dkg porcukor, fél sütőpor, egy tojás ezt összegyúrod kicsit berakod a hűtőbe mielőtt kinyújtod. Lehet reszelt citromhéjat vagy vaníliát beletenni, attól függ mit készítesz belőle.
Töltelék:
8 darab almát, jó savanykás meghámoztam és felkockáztam, egy lábasban kb 15-20 dkg cukrot, két kanál mézet és egy 10 dkg vajat odatettem főni, mikor szépen rotyogott, egy kevés tejjel felöntöttem, (de tejszín is jó, ha van. Majd ezzel is főztem egy keveset, az almát beleöntöttem és jól átforgattam,´két karamellás pudingport szórtam rá és sűrűre főztem.
A piteformát kibéleljük a tészta nagyobbik részével ami lehull azt visszagyúrjuk a tetejének.
Megszurkáljuk, megszórjuk vastagon búzadarával, erre még melegen öntjük a tölteléket!
A tetejét tetszőlegesen formáljuk akár rácsosra, akár teljesen lefedve megszurkáljuk, lekenjük tojás sárgájával.
Jó 40 percig sütöttem előmelegített sütőben, amit 180-ra melegítettem, de 10 perc múlva visszavettem kicsit, hogy szépen nyugodtan át tudjon sülni!
Hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt felvágjuk!
Tepsiméret 20x25 cm
A lapokhoz:
45 deka lisztet összemorzsolunk, 25 deka vajjal, egy fél sütőporral és két kanál kakaóval, 10 deka porcukorral. Hozzáadunk egy tojást és fél deci tejet, ezzel állitjuk össze, majd négy cipóba osztjuk.
Egyenként kinyújtjuk, megszúrkáljuk és 10 perc alatt megsütögetjük a tepsi hátulján.
A krémhez:
2 karamellás pudingport kikavarunk 7 deci tejjel, 15 deka cukorral, megfőzzük előirás szerint, hagyjuk kihűlni.
25 deka rámát kikavarunk habosra 15 deka porcukorral, majd beleadagolva a pudingot,kézimixerel habositjuk. Meggle cukrász tejszínt használtam,lassan belecsorgattam,mintegy két decit és azzal is habositottam.
A lapokat meglocsoljuk rumos cukorsziruppal, majd megtöltjük a krémmel, egymásra helyezve őket, kicsit megnyomkodjuk, a tetejét is bevonjuk krémmel, majd apróra tördelt grillázzsal szórjuk meg. Hűtőbe tesszük másnapig!
A Grillázshoz: 10 deka barna és 5 deka kristály cukrot, valamint egy marék durvára vágott diót karamellizáltam, olajos fémtálcára öntöttem, majd miután kihűlt, összetördeltem.
Karamellás torta, barackpálinkával locsolva
Elkészítése:
Hat tojásból sütött kakaós piskóta, amit három lapba vágtam. Egyik lapot kis kockákra felkockáztam.
Egy liter tejből és három karamellás pudingból főztem krémet, egy tasak zseletinnal,amibe még egy 10 dkg vajat is kevertem mig meleg volt.
Az alsó lapot betettem a kapcsos formába, sűrű szirupot főztem cukorból és egy kis vizből, amit egy fél dl barackpálinkával felengedtem a végén. Ezzel locsoltam meg a lapot. Erre a fele krémet öntöttem még langyosan, megszórtam bőven mazsolával, a feldarabolt lapot szórtam rá, ezt is meglocsoltam ,majd a krém másik felét, szirupban eltett narancshéjat és a végén a harmadik lappal lefedtem és ráboritottam egy tányért egy kis súlyt helyeztem rá és beraktam a hűtőbe.
Így állt össze a torta, amit bevontam vajkrémmel és fondanttal.
Kevert kuglóf aszalt gyümölcsökkel
5 tojás sárgáját kikeverünk 35 deka cukorral, 18 deka margarinnal habosra, egy csipet sóval, burbon vanília aromával. 35 deka lisztet összekeverünk egy sütőporral, majd lassan adagolva belekeverjük a tojásba, felváltva 1.5 deci hideg tejjel. Végül a felvert tojásfehérjét is beleforgatjuk,hogy ne törjön össze,ketté vesszük a masszát és felébe keverünk egy evőkanál kakaót, amit fél deci kávéba kevertünk.
Kiolajozott és lisztezett kuglóf formába öntjük előbb a sárga, majd rá csorgatjuk a barna keveréket, megszórjuk aszalványokkal, dióval mazsolával, mivel akarjuk.
Előmelegített sütőben, kb 50 percig sütjük. Tűpróbát végezzünk. Megszórjuk porcukorral, vagy lecsorgatjuk csokival.
5 darab almát meghámozok, jó nagyokat! Kis kockákra vágom, ízlés szerint megcukrozom és fél dl vízzel meglocsolva odateszem párolni. Mikor félig puha, egy karamellás pudingot felkavarok 3 dl tejjel, egy kis cukorral és ráöntöm az almákra, kavargatom mig besűrűsödik. Szórok bele mazsolát és almás sütemény fűszerkeveréket!
A pitetésztát ami áll: 40 deka liszt, 20 deka margarin,10 deka cukor, egy sütőpor és két evőkanál tejföl, kettőbe veszem. Egyik felét a kivajazott piteformába nyújtom. Megszórom barnacukorral és jó bőven, vastagon kókuszreszelékkel.
Erre teritem a forró almás tölteléket,még a tetejét is megszórom kókuszreszelékkel!
készítek egy tetőt a pitére a második tésztagombócból, lekenem tojással és megszórom barnacukorral.
Előmelegített sütőben pirosra sütjük. Megvárjuk míg teljesen kihűl, addig nem vágjuk meg, ez jó sok időbe telik a töltelék vastagsága miatt,de várjuk ki, érdemes!
20x25 cm-es tepsihez:
4 tojás
13 evőkanál kristálycukor
1 dl olaj
1 dl tej
13 evőkanál sima liszt
1 csomag sütőpor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 evőkanál tej
A krémhez:
5 dl tej
5 evőkanál cukor
3 evőkanál liszt
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg kókuszreszelék
A tetejére:
10 dkg étcsokoládé
1 evőkanál olaj
De lehet rátenni csokimázat/kakaómázat is, ha van jól bevált máz receptetek.
Elkészítés:
1. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzákeverjük az olajat és a tejet, majd a sütőporral elkevert lisztet is. Két részre osztjuk: az egyikbe belekeverjük a 2 evőkanál kakaóport és az 1 evőkanál tejet. Vajjal kikent, lisztezett tepsibe öntjük a barna tésztát, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben épp csak addig sütjük, amíg a teteje picit megszilárdul (nem kell megsütni teljesen). Nálam 5 perc sütés volt, de ez sütőtől függően eltérhet.
2. A krémhez a tejben simára keverjük a lisztet és a cukrokat, majd felforraljuk és besűrítjük - közepesen sűrű legyen. Majd belekeverjük a kókuszreszeléket is.
3. Amikor picit sült a barna tészta, kivesszük a sütőből, rákenjük a főzött kókuszkrémet, erre rásimítjuk a világos tésztát, majd visszatesszük a sütőbe. 180 fok légkeveréses (hagyományos sütőben is lehet). Nálam kb. 15 percig sült így, de ez csak tájékoztató jellegű - ha szép aranybarna a teteje, akkor megsült.
4. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, elkeverjük az olajjal, majd rásimítjuk a kihűlt tésztára.
5. Ha a csoki megdermedt a tetején, szeletelve tálaljuk.
Díszíthetjük is még például virágokkal...
35 deka cukrot 6 egész tojással kikavarok habosra, kimérek másfél deci tejet és másfél deci olajat egyszerre hozzáöntöm. Keverem tovább, majd hozzáadok 33 deka lisztet amit egy sütőporral elkevertem. Megfelezem a masszát (igazság szerint én a kakaós alsó részt mindig többnek hagyom), egyikbe keverek két-három kanál kakaót meg egy kanál tejet, ezt öntöm a tepsibe, sütőpapirra, majd 15 percre előmelegitett 180 fokos sütőbe teszem.
Ezalatt 7 deci tejbe elkeverek 7 kanál cukrot és egy zacskó kókuszos pudingport, ha nincs jó a vaniliás, vagy tejszines is. Addig főzöm mig sűrűsödni kezd de még folyékony, olyan közepes, mint a palacsinta tészta. Ekkor belekeverek 25 deka kókuszreszeléket. Félreteszem.Megnézem a barna lapot, hogy a teteje elég szilárd e már, megnyomkodom óvatosan, ha jó akkor kiveszem és elsimitom rajta a kókuszos részt, majd ráöntöm a sárga masszát és visszateszem, addig sütöm mig szép aranybarna lesz a teteje, ez kb 20 perc,de sütőtől függ! Hagyom kihűlni és csokit olvasztok a tetejére, majd megszórom kókuszreszelékkel is.
Három egész tojást két citrom levével és lereszelt héjával, 10 dkg vajjal, és 15 dkg cukorral gőz fölé teszünk, folyamatosan kavargatva, míg besűrűsödik.
Felhasználható magában, de kikavarható például mascarponéval vagy felvert tejszínhez is adható, könnyű, friss citromkrém.
Két tésztát sütünk, egy sárgát, egy barnát, a hozzávalók:
4 tojás, amit 20 deka cukorral habosra keverünk, hozzáadunk 1 deci olajat, majd lassan belecsorgatunk 1.5 deci hideg vizet, 26 deka lisztet elkeverünk egy mokkáskanál szódabikarbónával, és belekeverjük a tojásos masszába, míg csomómentes lesz.
Ugyanezt a mennyiséget készitjük el a másik tésztánál is, csak ott a liszt 22 deka+ négy evőkanál kakaópor. Mikor mindkét massza készen van, őzgerinc formába ötjük őket, amit vagy sütőpapirozunk, vagy jól kikenünk olajjal és lisztezzük!
Előmelegitett sütőbe toljuk a két formát és 180 fokon kb 40-45 percig sütjük.
Közben elkészítjük a két krémet, ami kétféle pudingból áll, hogy szép színes legyen. Nekem most a zöld, pisztáciás a fehér pedig citromos volt. A pudingokat megfőzzük előirás szerint, hagyjuk kihűlni, és kihabosítunk 15 deka margarint, 15 deka porcukorral, majd megfelezve a kétféle pudinghoz adjuk, miután kihűlt.
A tésztánk ha kisült, és kihűtöttük teljesen, szeletekre vágjuk, és elkezdjük felváltva összerakni, egy barna, krém, egy sárga, másik krém, addig mig el nem fogy az összes szelet. Én két rúdba raktam, mert nagyon hosszú lett volna...méteres!
Folpackra rakosgassuk, mert aztán begöngyölve, be tudjuk tenni a hűtőbe, míg összeáll, akkor leöntjük csokival és ferdén szeleteljük,hogy a rétegek szépen látszódjanak!
Hozzávalók:
20 dkg vaj, 5 dkg kakaópor, 30 dkg cukor, 2 tojás, 25 dkg liszt;
A vajat megolvasztjuk, bele a kakaópor és a cukor összekavarjuk majd a két tojás és a liszt. Kikent és sütőpapírral borított kisebb tepsibe tesszük, kb 25 percig sütjük, én egy fél sütőport is tettem bele, bár a brownie-ba nem kell!
a krémhez: 12 dkg vaj, 2 evőkanál méz, 10 dkg cukor, 3 evőkanál mogyoróvaj, 1 tojás sárgája, 15 dkg pirított, félbevágott dió:
A cukrot a mézzel odatettem karamellizálódni,mikor szép barna volt már beletettem a kétféle vajat, és a tojás sárgát, gyorsan gyorsan kavartam, a végén beleszórtam a fél diódarabokat.
Mikor a brownie kihűlt akkor ráöntjük a karamellt, hagyjuk megint hűlni, langyosan már betehetjük a hűtőbe.mikor a csoki is rákerült,visszatesszük a hűtőbe és igyekszünk elkerülni a konyhát, míg szépen megdermed!
a tetejére: mindenféle maradék csokit összeolvasztottam gőz fölött, vajat adtam hozzá, rákentem a karamellre és megszórtam apróra vágott dióval kicsit meg is lapogattam hogy beleragadjon!
egy kicsi 20 centis formához
20 deka kekszet összetörünk,egy kis porcukorral keverjük ha nem elég édes,megolvasztunk 10 deka vajat és ráöntjük, összekeverjük és belenyomkodjuk a formába. 10 percig sütjük.
Mig hűl egy 20 dekás krémsajtot vagy mascarponét kikavarunk cukorral izlés szerint és egy kis rumaromával. Egy 250 ml tejszint felverünk, kiveszünk belőle gy kicsit a diszitéshez a többit beleforgatjuk a sajtos krémbe, rásimítjuk a kekszes a lapra ha kihűlt. Berakjuk a hűtőbe. Mikor megkeményedett levesszük a forma oldalát és diszitjük a fennmaradt tejszinhabbal,amibe gy evőkanál nescafé port mixelünk.
Pikk-pakk készen is van és nagyon finom!
Olajban sült túrógombóc-fánkkal
Hozzávalók:
Fél kiló édes tehéntúró (jól lecsorgatjuk, mert ha nedves akkor sok lisztet vesz fel és nem lesz a gombóc puffos!)
30 dkg liszt
2 tojás
egy csipet só
kevés cukor
vanília és narancs aroma
egy citrom reszelt héja
fél csomag sütőpor
de az ízesítőket variálhatjuk pl fahéjasra is lehet készíteni.
Egy tálban jól összetörjük a túrót,belekeverjük a cukrot aromákat citromhéjat,tojást,fakanállal,aztán adagoljuk a lisztet,mikor már kanállal nem megy akkor kézzel folytatjuk. A tészta ragadni fog kicsit,de hagyjuk pihenni egy 10 percet. Ne adjunk hozzá több lisztet.
Miután pihent, jól lisztezett kézzel szaggatunk egyforma hat darab nagyobb és hat kicsi gombócot. A kicsiket meggörgetjük kerekre,a nagyokat lapítsuk le, a közepét ujjunkkal szúrjuk át (lisztezzük a kezünket mindig,mert ragad), a lyukat tágítsuk kerekítsük míg lyukas fánk formát kapunk. Ebből az adagból lesz hat fánkunk rá hat gombóc.
Jó bő olajban kell sütni,hogy ne érje az alját a sütőnknek a fánk, mert megég. Közepes lángos süssük, hogy jól átsüljön a belseje is, lassan, körülbelül 3-4 percig egy egy oldalt, mig szép barna lesz.
Minden fánkra jut egy gombóc tálaláskor. Meghintjük porcukorral, és gyümölcs ízzel tálaljuk
30 dkg liszt, 3 tojás, 6 dl tej, csipet só, vanília aroma, palacsintatésztát keverünk. Lehet kakaósra, akkor adjunk hozzá három evőkanál kakaóport, és egy kis fahéjat, vagy mint most pirosra, akkor egy teáskanál ételszínezéket.
7-8 vastag palacsinta lesz ebből az adagból.
Fél kg túrót összetörünk, ízesítjük citromhéjjal, 10 dkg porcukorral, egy dl tejszínből vert habbal lazítjuk. Én mazsolát is tettem bele, de akár apró kockákra vágott barack kompót is finom bele.
Két tasak pudingport megfőzünk előírás szerint, fél liter tejben, cukorral, majd 10 dkg vajat keverünk el benne, mig szépen elolvad és belekavarodik a pudingba. Hagyjuk kicsit hűlni.
A palacsintákat elkezdjük rétegezni, egy kapcsos tortaformába. Egy palacsinta, rá puding, palacsinta, rá túrókrém így, míg elfogy a hozzávaló. A tetejét tejszínhabbal díszítjük, ha marad egy palacsinta, azt feltekerve, feldarabolva akár azzal is lehet díszíteni!
Ilyen variáció is van:
Hozzávalók:
4 tojás
25 dkg vaj
20 dkg cukor
18 dkg tejföl
egy sütőpor
30 deka liszt
egy puncspuding, egy csokipuding és egy vaniliapuding
én tettem bele citrom aromát és megszórtam áfonyával is...
A lágy vajat a tojásokkal és tejföllel kikavarjuk majd a cukrot is hozzá adagoljuk, végül a sütőporos lisztet. A tésztát háromba vesszük és a pudingokat belekeverjük, így kapunk három szint, én négyet kavartam, kis ételszinezékkel besegitettem. Sütőpapiros tepsibe kanalazzuk felváltva.
Előmelegitett 180 fokon 20 perc alatt megsül.
Ha kihűlt lehet rá csokimázt, vagy citrommázt késziteni, én csak leszórtam porcukorral.
Előrebocsátom,hogy saját kitalációm,de a receptet közreadom ha valakit érdekel.
A hozzávalók pedig:
Egy csomag babapiskóta, amit persze nem használunk el egyszerre, két ilyen kis 20 centis tortának lesz elég.
Két 10 dekás sajtkrém, ez egy kicsit sózott, de nem gond,mert a krém elég édes és ellensúlyozza.
20 deka porcukor.
Egy negyed liter tejszin, felverve habnak
Egy csomag Dr.Oetker zselatin
Gyümölcsök.
Mivel én friss és fagyasztott gyümölcsöt használtam, először megfuttattam cukorszirupban őket, aztán két tányérba szedtem, értelemszerűen előbb a világos gyümölcsöt, az ananászt főztem meg. Hagyjuk hűlni.
A tortaforma aljába tördelünk apróra piskótát, ezt meglocsoljuk a fennmaradt cukorsziruppal, míg jól megpuhul, akkor egy kanállal lenyomkodjuk, ez lesz az alap, amit más esetekben Oreo kekszből készitenek.
Körben kirakjuk piskótával a formát. A sajtokat kikavarjuk a cukorral, majd a felvert tejszint is hozzáadjuk, a kész krémbe egy zselatint megáztatunk egy féldeci hideg vizben, és megmikrózva pár másodpercig amig elolvad, hozzáöntjük a krémhez, jól átforgatjuk.
A fele krémet betöltjük, elegyengetjük. Erre jön egy réteg gyümölcs, nálam ez az ananász. Megint krém és a tetejére a többi gyümölcs, nálam ez áfonya, meggy és ribizli, pár szem kumkvat. Ha marad egy kis krémünk, díszíthetjük a tortát.
Betesszük pár órára a hűtőbe!
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg liszt
1,5 dl tej
0,30 dl olaj
2 tojás
3.5 gr instant élesztő
1 evőkanál cukor
1 csipet só
szirup:
4 dl víz
15 dkg cukor
rumaroma
Töltelék:
Tejszínhab
meggy vagy csokiöntet díszíteni
Feloldjuk langyos tejben a cukrot, hozzáadjuk a felvert két tojást, amit olajjal kikevertünk és a csipet sóval. Hozzáadjuk a lisztet, élesztőt és elkeverjük.
Kikenjük a formákat vajjal és háromnegyedig megtöltjük a masszával,letakarva hagyjuk megkelni, 30 percig.
Előmelegített sütőben sütjük míg a tetejük megpirul kissé.
Kiszedjük a formából és hagyjuk kihűlni.
A tetejüket ami domború, levágjuk, hogy ezen tudjon majd megállni a sütemény, mivel az alja a teteje.
A szirupot összefőzzük a végén adjuk hozzá a rumaromát és hagyjuk kihűlni. A szavarinok tetejét levágjuk félig, nem egészen és jól belemártjuk a szirupba az egész süteményt, majd rácsra tesszük, hogy lecsorogjon.
Megtöltjük a felvert tejszínhabbal, meggyöntettel csorgatjuk a tetejét le.
Kiegészítés:
Itt a krém tejszín felverve, amibe egy teáskanál instant kávé és két kanál porcukor is volt keverve, a szirupot pedig konyak aromával ízesítettem. A tésztájába pedig kakaót kevertem. Ez a kávés változat:
Hozzávalók:
60 dkg liszt,
1 egész tojás + 1 sárgája,
fél csomag instant élesztő, vagy 2.5 dkg friss,
csipet só,
3-4 evőkanál porcukor,
8 dkg olvasztott vaj,
tej amennyit felvesz,
vanilia aroma.
Elkészítése:
A tésztát kidagasztjuk és kinyújtjuk kelesztés nélkül fél centi vékonyra, kis korongokat szúrunk ki, mint a fánknak. Mindegyikbe tölteléket teszünk, ami lehet édes vagy sós, attól függ milyen tésztát szeretnénk.Természetesen ha sósra készítjük ne tegyünk cukrot bele, hanem inkább sósra dagasszuk a tésztát.
Én most csokikrémmel és lemon curd citromkrémmel vegyesen készítettem, körben a csokis, beljebb a citromos krémmel kent korongokat raktam. A megkent korongot félbehajtjuk,majd a felet ismét félbe így kapjuk a szirmokat,amiket kivajazott pite formába rakunk körben. Letakarva kelesszük egy órát meleg helyen, majd kenjük meg tojással és előmelegített sütőben 180 fokon szép pirosra süssük.
Nekem a csokikrém kifolyt itt-ott sülés közben, erre vigyázzunk.
2 dkg élesztőt fél dl langyos tejben fél dkg cukorral felfuttatunk.
30 dkg lisztet 22 dkg margarinnal ( vagy 16 dkg zsírral) elmorzsolunk, hozzáadjuk az élesztőt, 1 tojást, sót (ízlés szerint), és kevés tej hozzáadásával összegyúrjuk. Nem szanad lágynak lennie a masszának!
Kinyújtjuk, és rudakra vágjuk. Felvert egész tojással megkenjük, és sós köménymaggal, vagy reszelt sajttal megszórjuk.
Középmeleg sütőben világos rózsaszínre sütjük.
25 deka cukrot kikavarok 3 egész tojással habosra, aztán hozzáadok négy nagy kanál tejfölt, egy kb 2.5-3 deci, mert nekem vastag volt a tejföl,nem folyós!Lassan beledolgozunk 30 deka lisztet, amit egy csomag sütőporral elkevertünk és lehet ízesíteni fahéjjal, vaniliával, én tettem bele almás sütemény fűszerkeveréket!
Sütőpapíros tepsibe öntjük a tésztát, megszórjuk magvalt cseresznyével, vagy meggyel, vagy akár sárgabarackkal is lehet.
Előmelegitett 180 fokon nekem 40 percig sült, de szerintem a sütőtől függ, miután langyosra hűlt, megszórtam porcukorral!
Hat tojásból kakaós piskótát sütünk, én úgy szoktam, hogy felverem a fehérjéket, 28 deka cukorral, majd egyenként a sárgáját is hozzá adom. Ekkor kikapcsolom a gépet, és beleöntök 7 kanál hideg vizet, meg egy tasak sütőport, majd a leglassúbb fokozattal 24 deka lisztet és 2 deka kakaót amit összeszitáltam előre.
Előmelegített 180 fokos sütőbe teszem, amit 5 perc után leviszek 150 fokra...kb 35 perc, de sütő függő. Míg sül és hűl a piskóta kikeverem a kétféle krémet. Nagyon egyszerű, egyik egy házikrémes krémpor, előirás szerint kikeverve, a másik pedig két gesztenyepüréből áll, amit 4-5 kanál porcukorral, rumaromával, egy fél vajjal habosra keverek, majd még vagy három kanállal a krémes krémből is teszek bele, hogy jól kenhető legyen. Mikor kihűlt a piskóta, kettévágom, egyik lapot megkenem a gesztenyés krémmel, erre jön a krémes krémje, majd rá a másik lap és leöntöm csokival. Tejszinhabbal díszítem.
Tepertős-sajtos, hajtogatott pogácsa
Összeállítjuk a tésztát: fél kiló liszt, 3 deka élesztőt belemorzsolunk, négy jó nagy kanál tejfölt, egy kanál zsírt, egy kanál tejet, egy kanál sót, 15 deka tepertő morzsát, egy csipet cukrot, egy tojást. Nem túl lágy tésztát gyúrunk. Letakarva hagyjuk duplájára kelni!
Kinyújtjuk négyszögletesre, megkenjük olvasztott zsirral (én szezám olajat használtam), és megszórjuk reszelt sajttal, majd hajtogatjuk. Alulról félig, erre fentről, majd jobbról, balról.
Elforditjuk 90 fokkal, majd letakarjuk és újra hagyjuk 20 percet kelni. Megismételjük egyszer még a hajtogatást, sajt szórást!
Miután második hajtogatás után is megkelt, kinyújtjuk ujjnyi vastagra és becsíkozzuk a tetejét, majd szaggatjuk, érdemes kicsit megsöndörgetni a pogácsákat a két tenyerünk közt, akkor szépen elválnak a rétegek majd süléskor és magas lesz a pogi!
Letakarva hagyjuk ismét kelni,majd lekenjük tojássárgájával és előmelegitett sütőben szép pirosakra sütjük!
A leeső részeket összegyúrtam és miután kinyújtottam már csak kockákra vágtam igy semmi nem ment kárba.
Hozzávalók:
38 dkg liszt,
1 csomag sütőpor,
22 dkg porcukor,
1 narancs reszelt héja,
6 közepes tojás,
60 ml langyos víz,
240 ml. napraforgóolaj,
3 teáskanál cukrozatlan kakaópor,
esetleg sárga ételszínezék.
Krém:
25 dkg ricotta, vagy jól áttört túró,
1 citrom leve,
3 dkg porcukor,
400 ml.habtejszín,
csoki,
őszibarack konzerv vagy az én esetemben mandarinkompót,
lapzselatin.
Elkészítése:
A tepsit kibéleljük sütőpapírral, (20x28 az enyém), a sütőt melegítsük előre 180 fokra.
A lisztet, porcukrot, sütőport egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojásokat, vizet, olajat, narancshéjat, előbb lassan, majd a leggyorsabb fokozaton összemixeljük. Elfelezzük, megszínezzük a kakaóporral és a másikat az ételfestékkel, majd felváltva öntögetjük a tepsi közepére, ne simítsuk el, a tepsi oldalát ütögetve szétterül magától. 20-25 perc alatt megsütjük.
Hagyjuk kihűlni teljesen, vágjuk ketté és egyik felét tegyük vissza a kapcsos formába.
Erre jön a krém:
A gyümölcsöt apró kockákra vágjuk a csokit apró darabokra. Két lap zselatint beáztatunk vagy egy tasakosat a tejszínhez keverünk,és úgy verjük fel. A túrót jól kikeverjük citromlével, porcukorral, hozzáadjuk a felvert tejszínt, majd a gyümölcsöket és a csokit forgatjuk bele, ezt rásimítjuk az alsó lapra, ráhelyezzük a másodikat. Betesszük hűtőbe legalább három órára!
3 egész tojást, 9 kanál cukorral kikeverek majd gőz fölé teszem s kavargatom folyamatosan, míg szép sima lesz, és csípősre melegszik, ezt úgy állapítottam meg, hogy beledugtam az ujjam és jó forró volt, sajnos nincs hőmérőm, de ha van, akkor 60 fok! Akkor levesszük és kézimixerrel, úgy forrón elkezdjük habosítani, addig habosítjuk míg teljesen ki nem hűl, ez nagyon lényeges, különben folyós lesz a krémünk.ezt is meggyorsítottam egy zacskó mirelit borsóval, arra tettem a tálat, egy kettőre kihűlt!
Akkor egy dr Oetker zselatinport feloldunk egy kis hideg vízben, ami épp csak ellepi, félretesszük.
Egy 25 dkg-os mascarponét kikavarunk habosra, csak úgy magában, 3 dl tejszínt pedig felverünk keményre. Mikor mindez készen van, egy tepsibe vagy jénaiba elkezdjük a kávéba, kb 2 másodpercre megmártott piskótát lerakni. A kávét ízesítjük egy kis cukorral és rummal. Mikor kész az alja, ki van bélelve, akkor összekeverjük a mascarponét a tejszínhabbal, majd beleadjuk a tojásos krémet és a végén a zselatint 15-20 másodpercre megmikrózzuk, hogy felolvadjon, ezt is beledolgozzuk egyenletesen. A lerakott piskótákra a fele krémet rátöltjük, erre újabb mártogatott piskóták következnek és a végén a maradék krémmel lefedjük. Berakjuk hűtőbe és mikor megdermedt megszórjuk bőven kakaóporral!