Ancsa

 

  I.  Sütemények.          

       Sütemények 2.

       Sütemények 3.

       Sütemények 4.

       Sütemények 5.

 II. Ancsa konyhája

      Ancsa konyhája 2.

 Ancsa fóruma

 

 

I. Sütemények 3.

 

   Almás piskóta

  Almás pite gazdagon

  Angyalok eledele torta (Angel's food cake)

  Barna-fehér kifli, raháttal töltve és cukorszirupba forgatva

  Barna tészta

  Citromhéjas keksz

  Csokis keksz dióval

  Csokis mentolos torta

  Csokis túrós torta

  Duplán csokis sajttorta

  Eperdzsemes-csokis rózsa

  Eperhabtorta

  Gyümölcsös kevert

  Hartyáni krémes

  Három színű kalács

  Házi krémes

  Isteni citromos muffin

  Képviselőfánk

  Kókuszos puszedli

  Kolozsvári pogácsa

  Linzer tészta

  Mandulás-mazsolás brownie

  Meggyes-csokis gombák

  Mennyei kerék

  Mindent bele pite

  Oeros joghurtkocka

  Oreo kekszes túrótorta

  Oreos sajttorta, pörkölt mogyoróval

  Ostyás brownie

  Pillecukor torta

  Pudingos-kekszes muffin

  Részeges Jeromos

  Rózsa szelet

  Rumos-meggyes piskóta

  Semmi kifli

  Sóstúrós kapros pogácsa

  Vörös bársony szendvics süti

  Vörös bársony torta (red velvet cake)

  Zöldcitromos fügés muffin

  Zöldcitromos-levendulás keksz

 

  

  

 

 

 

Almás piskóta

 

Hozzávalók:

5-6 alma megtisztítva, felszeletelve, egy sütőpapíros tepsibe lerakva, kicsit betesszük a sütőbe, hogy puhuljon az alma.

Addig elkészítjük a piskótát 5 tojásból, a fehérjét 10 kanál cukorral kikavarni habosra, bele egyenként a sárgája, majd 10 kanál liszt, egy sütőporral elkeverve, hozzá adva. Ennek a felét ráöntjük az almára, a másikba keverünk egy kanál kakaóport és azt úgy rácsorgatjuk a tetejére. Betesszük a sütőbe, tűpróbáig sütjük, majd konyharuhára vagy rácsra borítjuk, lehúzzuk róla a papírt, hagyjuk hűlni.

Addig 3 dl tejjel egy vaníliás pudingot elkészítünk, még forrón beledobunk egy 5-6 dekányi vajat, kavarjuk míg elolvad benne, mikor kihűlt, rákenjük a piskótára és olvasztott csokival leöntjük.

 

  

 

 

 

Almás pite gazdagon

 

Tésztája:

fél kg liszt,

2,8 dl langyos tej,

2 evőkanál cukor,

1 tojás + egy sárgája,

5 dkg vaj,

2,5 dkg élesztő.

Ebből dagasztunk tésztát, hagyjuk megkelni!

 

Töltelék:

Fél kg almát meghámozunk és kockákra vágjuk egy kis lábasba, lecsorgatjuk mézzel, teszünk rá 1 evőkanál barnacukrot + 1 evőkanál kristálycukrot, 3 dkg vajat, reszelt citromhéjat. Odatesszük főni, közben kevergetjük. Körülbelül 10-15 percig főzzük, míg az alma megpuhul és a leve szirupos lesz. Szórunk rá fahéjat, (én almás sütemény fűszerkeveréket használtam) beleteszünk ízlés szerint mazsolát, levesszük hűlni. Míg a tészta megkel, az alma is kihűl. A tésztát kettőbe vesszük, egyikkel kibéleljük a kivajazott piteformát. A tölteléket leszűrjük és miután megszórtuk zsemlemorzsával, belehalmozzuk a formánkba, az almára még darabolt diót is szórunk. A másik fele tésztával fedjük le, előtte kicsit kenjük meg a szélét felvert tojással körbe, a felesleges tésztát levágjuk, lekenjük tojássárgájával és forró sütőben pirosra sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt felvágjuk. Porcukorral megszórhatjuk.

 

  

  

 

A maradék tésztából megint jutott apunak egy eperlekváros, cukros koszorú!

 

 

 

 

Angyalok eledele torta (Angel's food cake)

 

10-12 tojásfehérje kell hozzá, amit egy csipet sóval verünk fel keményre, hozzá adagolva 20 dkg kristálycukrot, míg szép fényes lesz. 12 dkg lisztet és 15 dkg porcukrot összeszitálunk egy fél csomag sütőporral, kétszer is jó átszitálni.

Mikor felvertük a fehérjét, óvatosan adagoljuk a lisztes cukrot is bele, miközben a legkisebb fokozaton kavar a gép.

 

Sütőpapírt teszünk a forma aljára és az oldalát bekenjük olajjal vékonyan, ebbe töltjük a masszát.

Előmelegített sütőbe toljuk és levisszük a felére a lángot, 35-40 percig sütjük, tűpróbát végzünk. Ha nem ragad, akkor készen van, elzárjuk a lángot, megnyitjuk a sütő ajtaját és hagyjuk kicsit hűlni a tésztát.

Egy papírra szitáljunk porcukrot és borítsuk rá, de ne vegyük ki a formából, a saját gőzében hagyjuk kihűlni teljesen. Éles késsel körbevágjuk és levesszük a formát, teljesen hagyjuk kihűlni mielőtt elvágjuk.

Mivel elég édes sütemény én egy savanykás-kesernyés krémet készítettem bele, tejszínhabot vertem föl egy kis porcukorral és egy fél üveg narancs lekvárt kavartam bele!

Kívül tejszínhabrózsákkal vontam be. Légiesen könnyű, hófehér belsejű sütemény.

 

Kuglóf formában könnyebb sütni, az eredeti receptekben lyukas a közepe!

Azt írta valaki, hogy ne válasszunk torta formát, mert a súlya miatt beesik a közepe.. nekem nem esett be!

 

  

  

 

 

 

Barna-fehér kifli, raháttal töltve és cukorszirupba forgatva

 

3 dl langyos tej, 2 evőkanál cukor, 2.5 dkg élesztő, egy fél órát kelesztjük. Beleteszünk egy csipet sót, 2 egész tojást, 2 dl olajat, és annyi lisztet amennyit felvesz, ez majdnem 90 dkg volt nekem.

Egy lágyabb, rugalmas tésztát kapunk. Én egy dl tejet egy dl tejszínnel helyettesítettem.

Kettőbe vesszük, egyik felébe belegyúrunk két evőkanál kakaóport. 8 cipóra osztjuk mindkét tésztát, egy barnára egy fehéret helyezünk és együtt kinyújtjuk kerekre, felszabjuk 8-ba és egy darab rahátot téve rá feltekerjük kiflinek.

 

 

Előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt megsül, addig 30 deka cukrot, annyi vízzel ami épp ellepi felteszünk főni, kis vanília aromát is teszünk bele a végén, majd ebbe forgatjuk a forró kifliket és ha akarjuk, meg lehet szórni kókuszreszelékkel is.

 

 

 

 

Ez a szilvalekváros süti,amit nálunk Erdélyben sok vidéken Barna tésztának hívnak!

 

Nagyon egyszerű. :

3 tojást ,15 dkg porcukorral habosra kavarunk, hozzáadunk 10 dkg zsírt, én 12-15 dkg margarint használtam megolvasztva, majd 7 evőkanál szilvalekvárt és 7 evőkanál vizet. Jól kikavarjuk.

Egy tálban összeszitálunk 20 dkg lisztet és egy sütőport, valamint egy mokkáskanál fahéjat és szegfűszeget őrölve (én mézeskalács fűszekeveréket adtam hozzá egy teáskanálnyit) ,majd egy teáskanál szódabikarbónát. Ezt a lisztes keveréket mixerrel beledolgozzuk a nedves összetevőbe.

Sütőpapiros, közepes méretű (25x30 volt az enyém) tepsibe simítjuk és 180 fokon körülbelül 20 percig sütjük, de végezzünk tűpróbát. Mikor készen van, megkenjük forrón szilvalekvárral, majd miután kihűlt, csokimázzal vonjuk be és darabolt diót szórunk a tetejére. Én mandulaforgácsot használtam,mert a diót nem nagyon bírom enni!

 

 

 

 

Citromhéjas keksz

 

2 csupor liszt,

fél csupor cukor,

fél sütőpor,

25 dkg vaj vagy margarin,

1 csipet só

 

Ezeket összegyúrjuk, addig dörzsöljük míg porhanyós lesz az egész. Ekkor még nem áll össze.

Egy fél citrom levét rácsorgatjuk, belereszeljük a citrom héját, valamint én kandírozott citromhéj darabkákat is gyúrtam bele.

Ekkor elkezdjük összegyúrni, már érezzük, hogy áll össze a tészta, ha még szükséges egy kis citromlével lazítjuk. Nem elég a citrom leve, én egy pár csepp levendula szirupot is tettem hozzá, szépen összeállt a tészta!

Rúdba sodorva, folpackba csomagoljuk és betesszük a fagyasztóba. Mikor akarunk sütni, csak elővesszük, egy pici idő múlva már szeletelhető, ne hagyjuk nagyon felpuhulni, mert akkor eldeformálódik.

Legalább fél centisekre vágjuk és a tepsiben sütőpapírra tesszük.

 

  

 

Előmelegített sütőben 170 fokon 10-12 perc alatt készen is van, csak az alja legyen rózsaszínű. Eleinte még nagyon puha, kis hűlés után már szilárdul és kivehető a tepsiből. Omlós, aromás, finom kekszet kapunk!

Fagyasztóban eláll egy hónapig is a tészta!

 

Megjegyzés: 1 csupor=2,5-3 dl-es!

 

  

 

 

 

Csokis keksz dióval

 

2 csupor liszt,

1 csupor porcukor

1 pudingpor (én belga csoki ízűt használtam, de bármilyen pudingból készíthető)

fél sütőpor,

1 tojás,

25 dkg margarin (vaj)

csipet só

 

Ugyanúgy az alap keksztésztát elkészítem, vajat, lisztet összemorzsolok, bele a cukor, sütőpor, só, és a puding.

Majd beleütöm a tojást és elkezdem gyúrni. Ez kicsit lágyabb, néha alá kell lisztezni. Ezt is folpackba csomagolom, akár megformázhatom is, de most golyókat sodortam belőle és fél diót nyomtam a tetejére mindegyiknek.

Előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készen van. Hagyjuk kicsit hűlni, mert puha, omlós.

 

Megjegyzés: 1 csupor=2,5-3 dl-es!

 

  

 

 

 

Csokis mentolos torta

 

20 dkg vajas kekszet összetörtem apróra és meglocsoltam 15 dkg olvasztott vajjal. Jól átforgattam majd belenyomkodtam egy tortaforma aljába. Beraktam a hűtőbe, ez az alapja.

 

Egy fél literes Meggle cukrásztejszínt felvertem keményre, négy lap zselatint beáztattam hideg vízbe, majd 20 dkg Mascarponét kikavartam kézi mixerrel habosra 20 dkg porcukorral. Összekevertem a tejszínhabbal, majd kettőbe vettem úgy hogy az egyik több legyen. Mindkettőbe belekevertem két-két lap zselatint. Amelyik több, abba beleszitáltam 2 evőkanál kakaóport, jól kikavartam, a másikba, ami fehér maradt mentakivonatot tettem. Az első réteg a kekszekre a barna krémből került, ezt megszórtam csokireszelékkel, így elválasztva a rétegeket egymástól, erre került a fehér, majd ismét csokireszelék és végül a maradék barna! A tetejét tejszínhabrózsákkal díszítettem és After Eight csokoládékkal, amiket ketté vágtam.

Másnapig hűtőben dermesztjük.

 

  

 

 

 

Csokis túrós torta

 

Hozzávalók :

Túrós tészta :

40 dkg túró

6 evőkanál tejföl

6 evőkanál cukor

2 db tojás

2 evőkanál liszt

1 csomag vaníliás cukor

fél sütőpor

 

Keverjük össze a hozzávalókat.

 

Csokoládés tészta :

20 dkg étcsokoládé

20 dkg vaj

5 db tojás

5 evőkanál cukor

5 evőkanál liszt

1 csomag vaníliás cukor

 

Mikróban olvasszuk fel a csokoládét a vajjal. Többször keverjük át, akkor szép sima lesz.

A tojásokat keverjük össze a vaníliával, a cukorral, adjuk hozzá és keverjük el a közben kicsit már lehűlt csokoládés vajjal.

Öntsük hozzá a lisztet, és keverjük simára.

 

Kenjük ki vékonyan vajjal egy 24 cm átmérőjű tortaformát. Öntsük bele a csokoládés tésztát, majd a tetejére a túrósat. Villával húzgáljunk formát a túróba a csokis részből.

Előmelegített 180 °C hőmérsékletű sütőbe tegyük, majd félidőben vigyük lejjebb a lángot úgy süssük készre körülbelül 45-50 perc. Végezzünk tűpróbát!

 

  

 

 

 

Duplán csokis sajttorta

 

Hozzávalók:

Egy tábla ét és egy tábla fehér csokoládé,

500 ml-es Meggle cukrásztejszín

6 evőkanál porcukor

egy tömlős krémsajt (Én Gordont használok, tapasztalatom szerint nagyon jó)

 

Alapja:

20-25 dkg vajas keksz (Petit Beurre)

2-3 evőkanál kristálycukor

10 dkg olvasztott vaj

 

Azzal kezdem, hogy a kekszet sodrófával porrá zúzom, majd egy tálban hozzákeverem a cukrot és leöntöm az olvasztott vajjal. Jól átkeverem és belenyomkodom egy torta formába, beteszem hűlni.

Addig felverem a tejszínt, mikor jó kemény belenyomom a tömlős sajtot és hozzáadom a porcukrot, jól eldolgozom. A kétféle csokit két kis tálkába tördelem és egyenként felolvasztom a mikróban. Szép simának kell lennie.

A sajtos krémet kétfele veszem és egyikbe az étcsokit, másikba a fehércsokit keverem bele. A tortaformába a kekszre rásimítom a barna krémet, majd erre következik a fehér. Hűtőbe teszem, nekem 4-5 óra múlva már levehető volt a karima.

Ízlés szerint feldíszítjük, vagy csak megszórjuk kakaóporral, csokidarával vagy pirított mandulaforgáccsal.

 

 

 

 

 

Eperdzsemes-csokis rózsa

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt

1 tojás+1 sárgája

6 dkg olvasztott vaj,

2,8 dl langyos tej

2,5 dkg élesztő

vanília aroma

3-4 evőkanál porcukor

 

Tésztát dagasztunk a hozzávalókból. Míg kel, addig összekeverjük a tölteléket, hogy legyen ideje összeállni.

 

Töltelék:

eperdzsem, egy tábla étcsokoládé, vagy csokilencse, babapiskóta vagy keksz.

 

Azért nem írtam mennyiséget, mert ezt szemre kevertem össze, hogy elég legyen körülbelül 12 rózsának, egy fél üveg lekvárt kitettem egy kis tálba, a csokit és a babapiskótát késes gépben összeaprítottam és belekevertem a lekvárba. Míg állt a piskóta megszívta magát a lekvárból és jó puha lett!

A tésztát miután megkelt 12 darabra osztottam, mindegyiket kinyújtottam oválisra, középre végig hosszában tettem a tölteléket, majd félbehajtottam, és a széleit jól lenyomkodtam és kés hegyével bevagdostam. Majd az egyik végétől kezdve lazán feltekertem és muffinformába helyeztem. Sütés előtt megkentem tojássárgájával, megszórtam darabolt mandulával. Nem melegítettem elő a sütőt, mivel nem hagytam kelni másodjára, úgy tettem be, és míg bemelegedett a sütő, meg is kelt a tészta is! Pirosra sütöttem.

 

  

  

 

 

 

Eperhabtorta

 

Süssünk piskótát 6 tojásból, 6 kanál cukorral és 6 kanál liszttel kis sütőporral. Ha kihűlt vágjuk ketté, úgy hogy az alsó lap vastagabb maradjon. Kenjük meg eperdzsemmel, majd tegyük vissza a tortakarikát köré.

40 dkg epret, miután megmostuk, törjünk össze villával, nyomkodjuk szét, hogy azért kicsit darabos maradjon, szórjunk rá 10 kanál cukrot és egy Dr.Oetker zselatint, kavarjuk össze kicsit hagyjuk együtt állni.

Tegyük főni, kavargassuk, míg a cukor és a zselatin is elolvad és az egész folyóssá válik, egyet hagyjuk forrni. Vegyük le a tűzről és kavargatva hűtsük. Addig míg hűl, verjünk fel fél liter tejszínt.

Mikor már csak langyos az epres keverék, tegyük hozzá a tejszínhab felét, mixerrel dolgozzuk össze és öntsük rá a piskótára. A tetejét szórjuk meg eperdarabokkal és tegyük rá a piskóta tetejét. Rakjuk hűtőbe dermedni egy éjszakát. A tetejét díszítsük a tejszínhab másik felével, eperdarabokkal.

 

  

 

Másnap lekerülhet  a tortaforma oldala, tálra helyezzük... és lehet szeletelni is:

 

  

 

 

 

Gyümölcsös kevert

 

2 egész tojás,

5 dkg vaj,

14 dkg cukor,

18 dkg liszt,

1 sütőpor,

vanília aroma.

 

Ezeket mind összekeverjük sorban adagolva. Majd apróra vágott vegyes aszalt gyümölcsöket adunk hozzá. Én most tettem bele kajszibarackot, mangót, papayát, birsalmasajtot kockákra vágva, kandírozott meggyet. De bármilyen gyümölcsöt lehet, sőt frisset is lehet közzé tenni, mondjuk almát! Jó két marékkal lett felaprózva. Biztos voltam benne, mivel a tészta elég sűrű és bele a gyümölcsök, hogy nem fog sikerülni. Előmelegített sütőbe tettem, amit levettem fél lángra, 30 perc alatt megsült.

Ez egy kis adag csak őzgerincben elég, ha nagyobb formánk van, akkor duplázzunk!

 

  

  

 

 

 

Hartyáni krémes

- ahogy én csináltam:

 

Hozzávalók:

2 evőkanál méz,

20 dkg cukor,

8 dkg margarin,

2 evőkanál kakaópor,

2 db tojás

 

Ezeket mikróban összeolvasztottam, majd beledolgoztam 40-45 dkg lisztet  a tojás nagyságától függően, és 1 kiskanál sütőport, ( bár szódabikarbónát ír, de nem volt itthon).

Ketté osztottam a tésztát és egyenesen a papíron nyújtottam ki, leszabtam vonalzóval, erre a célra tartok egy műanyag vonalzót, azzal szép egyenletesen lehet levágni a széleket, 34-szer 20 centisekre szabtam és átemeltem a tepsi hátuljára a papírral, 6 percig sütöttem 180 fokon, mikor kivettem még lágy volt de mire kihűlt megkeménykedett!

 

 

Krém:

2 vaníliás és egy kókuszos pudingot 10 kanál cukorral és 750 ml tejjel megfőztem pudingnak, hagytam teljesen kihűlni.

10-15 dkg Rámát egy kevés porcukorral habosra kavartam és hozzáadagoltam a már kihűlt pudingot, miközben mixereltem.

 

Összeállítás:

Az első lapot megkentem a krém felével, erre rumos kávéba áztatott babapiskótákat raktam, nekem két sorban 22 darab ment rá, a krém másik felével letakartam és ráborítottam a második lapot, kicsit lenyomkodtam, betettem a hűtőbe.

Majd elkészítettem a csokit, másfél tábla étcsokit olvasztottam meg egy kis olajjal mikróban és azzal húztam be a tetejét.

 

   

 

 

 

Három színű kalács

 

Hozzávalók:

60 dkg liszt,

  4 dl tej,

  2.5 dkg élesztő,

10 dkg cukor,

4 evőkanálnyi olaj,

 

A hozzávalókkal tésztát dagasztottam.

Miután összeállt a tészta háromba vettem, egyikbe egy kis tejjel elkavart szamócás pudingport gyúrtam bele, a másikba egy evőkanál kakaót kavartam el cukorral és tejjel, de csak annyi tejet kell tenni hozzájuk, amivel épp el lehet kavarni krémesre a porokat. Miután megkeltek a gombócok, a fehéret kinyújtottam téglalap alakúra, félretettem, a másik kettőt is kinyújtottam hosszúkásra, egyikbe rahátot tettem és felcsavartam, a másikba mazsolát. A két rudat összefontam és a fehérbe göngyöltem. Kivajazott formában hagytam kelni egy órát.

Előmelegített sütőben pirosra sütöttem. Miután kihűlt, lecsorgattam csokival és megszórtam pirított mandulával.

 

  

  

 

 

 

Házi krémes

 

6 tojássárgája, fél csupor cukor, jól elkeverjük.

1 csupor lisztet, 1 liter tejjel főni teszünk, közben állandóan kevergetjük, mert a liszt odakaphat. Mikor felfőtt ráöntjük a sárgákra, majd együtt főzzük míg besűrűsödik, ehhez még 6 darab vaníliaport is adunk.

A fehérjéket felverjük egy fél csupor cukorral kemény habnak és beleforgatjuk a kissé kihűlt sárgájába, majd a lapra töltjük, amit tepsibe tettünk. A másik lapot előre felvágjuk kockákra és úgy helyezzük a tetejére, hagyjuk hűtőben megdermedni.

Tálaláskor porcukorral meghintjük.

Ezt a krémest azért szeretem, mert nem a pudingos, zselatinos formája, hanem igazi főtt krémmel van készítve! Nagyon finom! Bár nem lesz olyan kemény mint a pudingos!

A lapokat most készen vett leveles-vajas tésztából készítettem.

 

 

 

 

Isteni citromos muffin

 

2 tojás,

15 dkg cukor

10 dkg vaj,

fél sütőpor,

1 citrom héja és leve,

20 dkg liszt,

csipet só,

kis vanília aroma,

2 dl tej.

 

A vajat egy tálban berakjuk a mikróba fél percre míg megpuhul, majd a tojásokat hozzáadva és a cukrot, mixerrel keverjük ki habosra. A citrom héját belereszeljük és a levét is belenyomjuk, hozzáadjuk a vaníliát, a csipet sót, közben kavarjuk, ekkor a sütőporos liszt következik, majd a végén a tej amivel szép simára kavarjuk.

Előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.

Én minden muffinformába tettem még szirupos narancshéjdarabokat is!

 

A krém az saját fejlesztés, a muffin miután kisült és kihűlt máris fogyasztható, nem szükséges krémet tenni rá, én csak a díszítés miatt tettem.

 

 

 

 

Képviselőfánk

 

4 evőkanál vaj,

125 ml tej,

125 ml víz,

1 csipet só,

1 evőkanál cukor.

 

Mindezt odatesszük a tűzre és kevergetjük, mikor elolvadt a vaj és a cukor, levesszük a lángról és belekeverünk fakanállal 20 dkg lisztet. Visszatesszük és folyamatos keverés közben addig "égetjük", míg egy labdába áll össze az egész, és a lábas alján vékonyan fehéren lekapta! Mert ez egy úgynevezett égetett tészta!

Ekkor levesszük és egyenként, mixerrel belekeverünk, négy egész tojást. Sima, fényes tésztát kapunk. Habzsákba töltjük és körülbelül tojásnyi halmokat nyomunk sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól elég távolra, mert nőnek, így:

 

 

180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, körülbelül 20 percig sütjük, ekkor már a teteje is szép aranybarna és szépen megnőtt! Ne nyitogassuk a sütőt!

Miután kihűltek, éles késsel levágjuk a kalapjukat és megtöltjük krémmel.

 

Krém:

Én tejkaramellás pudingot főztem és tejszínhabbal lazítottam fel, ezzel töltöttem a fánkokat. Porcukorral megszórjuk, vagy olvasztott csokival csorgatjuk le!

 

  

 

 

 

Kókuszos puszedli

 

Hozzávalók:

12,5 dkg vaj

1 tojás

1 csésze cukor (2 decis csészét használtam)

1,5 evőkanál kakaópor

1 teáskanál vaníliaaroma

1 teáskanál sütőpor

 

Ezeket mixerrel összedolgozzuk, krémes állagú lesz, aztán elkezdünk beleadagolni lisztet miközben keverjük tovább, két csészényit dolgoztam bele mixerrel, az összegyúráskor még szórtam rá, míg szépen összeállt a tészta, további fél csészényit vett fel! Golyókat formáztam belőle, majd a tenyeremben szétlapítva a közepébe a következő tölteléket tettem:

 

1 tojásfehérje

3 evőkanál cukorral habosra verve,

1 evőkanál tejet tettem bele, majd kókuszreszeléket amennyit felvesz, hogy jól összeálljon. Nekem egy csészényi ment bele. Ugyanazt a csészét használtam mindenhez.

A töltelékkel össze hajtogattam és golyókká formáltam a tenyeremben, egymástól távol tettem a tepsibe az összefogott résszel lefele.

 

 

180 fokos sütőben 15-20 percig sütjük. Miután kihűlt bevonjuk vagy lecsorgatjuk csokival!

 

  

 

 

 

Kolozsvári pogácsa

 

Hozzávalók:

60 dkg liszt,

2,5 dkg élesztő

1 teáskanál só,

2 dl főzőtejszín,

3 tojássárgája,

csipet cukor,

15 -20 dkg kolozsvári szalonna kockákra vágva, lepirítva, majd hozzáadva miközben dagasztjuk a kiolvadt zsírjával együtt! Én még egy pici lisztet kellett szórjak rá miközben a gép dagasztott!

Mikor a dagasztás kész, hagyjuk duplájára kelni, majd kinyújtjuk vékonyra, és négybe hajtjuk jobb-bal, lentről-fentről. Így letakarjuk és hagyjuk még egyszer 20 percet kelni. Aztán centi vastagra nyújtjuk, becsíkozzuk késsel és kiszaggatjuk a pogácsákat, majd tejszínnel kevert tojássárgájával megkenve, 10 percet hagyjuk pihenni, míg a sütő jól bemelegszik, szép pirosakra sütjük!

 

  

          

 

 

 

Linzer tészta

 

50 dkg liszt,

20 dkg zsír ,

2 nagy tojás,

25 dkg porcukor,

egy sütőpor,

vanília aroma .

 

A lisztet, cukrot, sütőport összeszitáljuk, a zsírral morzsásra gyömöszöljük, a tojással, aromával, összeállítjuk, meggyúrjuk, egy félórára a hűtőbe tesszük, kinyújtjuk jó bő lisztes deszkán és kiszabjuk. 10 percig sütjük, amíg épp rózsaszínesedik az alja, miután kihűlt, kettőt összeragasztunk. Azokat, amiket lyukasra szabunk, előbb tegyük tepsibe és úgy vágjuk ki a közepét, akkor nem deformálódik el!

 

  

 

 

 

Mandulás-mazsolás brownie

 

20 dkg liszt

5 dkg szeletelt mandula

5 dkg mazsola

1 evőkanál kakaópor (keserű)

¼ csomag sütőpor

fél tábla étcsokoládé

18 dkg vaj

22 dkg kristálycukor

rum aroma

egy dl tejszín (én főzőtejszínt használtam)

3 db tojás

csipet só

 

A vajat a csokival összeolvasztjuk, én mikróban de, aki akarja gőz fölött, majd beöntöttem a gép üstjébe, hozzáadtam a cukrot és elkezdtem kikavarni, egyenként a tojásokat is beleadtam, a tejszínt, rumaromát, majd a száraz hozzávalókat, amiket előre összekevertem egy tálban (a mandulának csak a felét adtam hozzá, a többit majd a tetejére szórtam!).

Előmelegített 180 fokon sütöttem ki. Nekem szilikonos formám van, de vajazott, sütőpapírral bélelt formába öntsük! Hagyjuk kihűlni teljesen szeletelés előtt, bár a brownie langyosan finom, tejjel vagy fagyival. De legalább két órát hagyjuk mielőtt felvágjuk!

 

 

 

 

Meggyes-csokis gombák

 

50 dkg liszt,

3 dl langyos tej

1 tojás

2,5 dkg élesztő,

csipet só,

6 dkg olvasztott vaj

2-3 evőkanál cukor,

vanília esszencia

 

Berakodtam a gépbe,  miután megdagasztotta gyors programon, kikapcsoltam és hagytam benne megkelni.

Lisztezett deszkára borítva, 12 darabba osztottam és mindegyiket kicsit kilapítottam, étcsokit és meggyszemeket tettem bele majd összecsíptem kis batyunak, a csípéssel lefele tettem a muffinformákba. Nem hagytam kelni újra, hanem megkentem tojással és egy kis maradék tésztából virágokat szaggattam a tetejére.

Forró sütőben szép pirosra sültek.

 

Ez a recept nem új, csak ahogy én összeállítottam, annyi, hogy csak egyszer hagytam kelni a gépben, aztán mikor megformáztam, már le is kentem és ment a sütőbe, nagy lángra. Nagyon könnyűek, és nagyon finomak is lettek.

 

  

  

 

 

 

Mennyei kerék

 

Hozzávalók:

5 tojás,

10 dkg olvasztott vaj,

12 evőkanál cukor, nekem fele barna,

vanília aroma,

egy teáskanál sütőpor,

9-10 evőkanál liszt.

 

A tojásokat a cukorral és az aromával keverem majd az olvasztott vajat is belecsorgatom, végül a sütőporos lisztet adom hozzá apránként. Oreo keksz darabokat tettem bele, csokicseppet és aszalt sárgabarack darabokat. Kuglóf formában sütöttem ki, majd miután kihűlt bevontam olvasztott csokival. A tetejére szórtam maradék kekszdarabokat, mandulaforgácsot, csoki gömböcskéket, és égetett cukor törmeléket míg puha volt a csoki, így szépen bele is ragadt!

 

  

 

 

 

Mindent bele pite

 

A tésztája, a citromocskák tésztája, vagyis egyszerű linzertészta:

50 dkg liszt

10 dkg vaj

10 dkg cukor

1,5 dl tej

2 tojás sárgája

1 teáskanál sütőpor

csipet só

 vanília.

 

A töltelék pedig: minden, ami maradt a konyhában a sütik készítése után, az enyémet először megkentem a maradék nugátkrémmel, az üvegből, megszórtam egy fél tábla mogyorós csokival darabokra vágva, néhány Petit Beurre kekszem maradt, azt összetörtem darabokra, egy kevés csokilencse, puffasztott rizs, magozott meggy, maradt néhány csokieprem, azt is rádaraboltam, mazsola és rahát!

 

Két tojásból, 6-8 deka vajból, 10 deka barnacukorból, és fél deci tejből, kis sütőporral, meg körülbelül 10-15 deka liszttel kavart masszát készítettem, ezzel öntöttem le a tölteléket. Forró sütőben addig sütöttem, míg az ujjammal megérintve a tetejét nem ragadt, nem volt alatta folyékony, szivacsos volt a teteje, akkor szórtam meg pillecukorral, azt épp csak ráolvasztottam, hogy kicsit megbarnuljon a tetején. De ez elhagyható!

 

  

 

 

 

Oeros joghurtkocka

 

Hozzávalók a tésztalaphoz:

 

Én 6 tojásból sütöttem, amit egy tálba felvertem mixerrel és két kanál holland kakaóval, majd 6 kanál cukrot és, 10 dkg olvasztott vajat adtam hozzá, tovább vertem, egy kis vanília aromával, a végén egy fél sütőporral elkevert 6-8 kanál lisztet adtam hozzá, attól függ mennyire púposan adom a lisztet!

Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük, először magas, majd 5 perc után közepes lángon!

Én egy négyszögletes kapcsos tortaformát használtam, abban hagytam kihűlni, majd levettem az oldalát és lehúztam a sütőpapírt az aljáról! Visszatettem a tésztát a formába!

Egy nagy pohár görög joghurtot, egy tasak Dr.Oetker zselatinport és ízlés szerint cukrot egy lábasban összekevertem, majd odatettem tűzre és csak addig melegítettem míg minden elolvadt benne! Levettem hűlni, addig felvertem egy Hullala tejszínt, én most csak 250 ml-est tettem hozzá, de ha magasabbra akarjuk elbír egy fél literest is a krém! Mikor jó kemény a hab, belecsorgatjuk a joghurtos krémet és jól egyneműsítjük, nem gond ha folyékony mert a hűtőben megdermed! A felét ráöntjük a tésztára, ebbe nyomkodjuk az oreo kekszeket, nekem 25 darab ment bele és amúgy Neo-t használtam, ami ugyanolyan jó! Szépen leöntjük a krém másik felével! Betesszük hűtőbe dermedni! Mikor már érezzük ujjnyomással, hogy nem ragad és nem puha, akkor fél kekszekkel díszítjük ki, vagy lecsorgatjuk csokival! Úgy szeleteljük, hogy minden kockán maradjon egy fél keksz is! Másnapig azért hagyjuk előbb dermedni!

 

  

  

 

 

 

Oreo kekszes túrótorta

 

Hozzávalók:

75 dk túró

porcukor ízlés szerint

vanília aroma,

1 tasak dr.Oetker zselatinpor

250 ml Hullala tejszín,

16 darab Oreo keksz,

1 nagy csomag babapiskóta

 

Készítsük el a tortaformát! Cukrozott vaníliás tejbe mártsuk a piskóták egyik oldalát, ne áztassuk el csak mártsuk meg, és rakjuk ki vele körben a formát, majd az alját.

A zselatint áztassuk be annyi hideg vízbe ami bőven ellepi. A túrót a cukorral, aromával jól dolgozzuk össze, verjük fel a tejszínt, majd melegítsük meg mikróban a zselatint. Öntsük a túróhoz és mixerrel dolgozzuk jól el, majd adagoljuk a tejszínhabot a túróba, miközben mixerrel keverjük. Ha kész a krémünk, akkor tegyünk egy réteget a piskótákra a torta forma aljába. Erre 6 darab kekszet tördeljünk apróra, majd megint krém és megint 6 keksz, a végén krém. Tegyük hűtőbe, addig olvasszunk meg másfél tábla étcsokit egy kis olajjal gőz fölött, és öntsük a tortára forgassuk körbe, úgy szépen elfolyik. Tegyük vissza a hűtőbe. Egy kis tejszínhabból nyomjunk pamacsokat a tetejére, állítsunk egy egy fél kekszet rá, vagy díszítsük kedvünk szerint!

 

     

 

 

 

Oreos sajttorta, pörkölt mogyoróval

 

az alaphoz:

25 darab keksz kell hozzá és 15 dkg olvasztott vaj, nekem csak 16 darabos kekszem volt így csak 10 deka vajat tettem.

Egy aprítóba raktam a kekszeket és összeaprítottam majd hozzácsorgattam a vajat amivel összedolgozta a gép pár másodperc alatt, ezt nyomkodtam a 20 cm-es torta forma aljába és betettem a hűtőbe míg elkészült a krém!

 

A krémhez egy 25 dkg-os mascarponét kikavartam porcukorral ízlés szerint, majd egy 2,5 dl-es Meggle cukrász tejszínt felvertem és belekevertem. Ennek a felét öntöttem előbb a kekszre, majd a másikba néhány kanál nutellát is kevertem és azt a fehér krémre simítottam.

A tetejére egy marék mogyorót pörköltem és feldaraboltam, miután kihűlt rászórtam a tortára!

 

  

 

 

 

Ostyás brownie

 

6 egész tojást egy tálban felvertem 10 evőkanál barna cukorral, 2 evőkanál kakaóporral, 10 dkg olvasztott vajjal, amihez egy tábla étcsokit is tettem, így egyben felolvasztva csorgattam a tojásba! Majd a végén 2,5 dl tejet és egy fél dl olajat is tettem hozzá. Egy fél sütőporral elkevert 14 kanál lisztet tettem a végén bele, amivel jól eldolgoztam. Ezt a masszát beleöntöttem egy sütőpapírral bélelt tepsibe, akkor szórtam rá a darabokra vágott ostyát, negyedelt 8 darab Oreo kekszet, és az előzőleg rumba áztatott maréknyi aszalt sárgabarackot, narancshéjat!

Előmelegített sütőben addig sütöttem, míg a beleszúrt fogvájóra nem ragadt már!

 

  

 

 

 

Pillecukor torta

 

Négy tojásos kakaós piskóta:

4 tojás,

4 evőkanál víz,

8 evőkanál cukor,

7 evőkanál liszt,

1 evőkanál kakaópor,

1 csomag sütőpor.

 

Pillecukor krém:

2 és fél deci vizet kimérünk. A robotgép táljába tettem 2 evőkanál zselatint, amire a víz felét öntöttem, a másik felét pedig egy lábasban 35 deka cukorra. Ezt odatettem főni, kevergettem mikor elolvadt a cukor és elkezdett gyöngyözve főni, attól számítva még főztem két percet. Kicsit hűtöttem, kevergettem pár percig, majd ráöntöttem a zselatinra és bekapcsoltam a gépet a legnagyobb fokozatra, így körülbelül 10 percig habosítottam, míg olyan lett, mint a cukorral felvert tojásfehérje! Akkor hozzátettem az aromát, én narancsot használtam, de az eredeti recept citromlével és héjával van. Még rásegítettem kézimixerrel, ekkor már kihűlt teljesen és vastagodott, keményedett, akkor ráöntöttem a kettévágott piskótám felére, amit visszatettem a formába. Meggyléből csepegtettem rá és kis örvényeket húztam bele, csak díszítésként, majd ráhelyeztem óvatosan a második lapot. Nagyon hamar dermed, így szépen megállt rajta. Betettem hűtőbe. A recept szerint másnapig kell hagyni, de én már pár óra múlva le tudtam venni a forma oldalát és bevontam a tetejét csokival, visszatettem hűlni!

 

  

 

 

 

Pudingos-kekszes muffin

 

4 tojást, két kanál kakaóval és 9 kanál cukorral habosra keverek kézimixerrel. 15 deka Rámát egy fél tábla összetördelt étcsokival betettem a mikróba összeolvasztani. Most még a megmaradt csokimikulást is beletördeltem. Mikor megolvadt, jól összekavartam és miközben mixerrel kevertem a masszát belecsorgattam a csokis vajat. 8 kanál lisztet egy fél sütőporral összekevertem és kis adagokban beledolgoztam a tésztába.

A muffin kapszlikba alulra egy Neo kekszet tettem, de persze bármilyen hasonló keksz jó hozzá. Erre háromnegyedig megtöltöttem a formákat, majd a maradék pudingból a közepébe nyomtam egy egy rózsát mindnek. De ez el is hagyható, viszont szebb és finomabb vele.

180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 20-25 perc alatt kisülnek.

 

  

 

 

 

Részeges Jeromos

 

6 tojás, 12 evőkanál cukor, 12 evőkanál liszt.

 

A roládot úgy sütöttem, mint a dobos lapot, kikavartam a sárgáját külön 6 kanál cukorral, a fehérjét felvertem a másik 6 kanál cukorral, összedolgoztam, majd beleszitáltam a lisztet és szépen elkevertem benne.

Nagy gáztepsire, sütőpapírra kentem a piskótát és 10 perc alatt megsütöttem, forró sütőben. A papírral együtt feltekertem, és egy vizes konyharuhába csavartam. Félretettem kihűlni.

 

Addig elkészítettem a következő krémeket:

25 deka darált diót, 3-4 evőkanál porcukorral jól összekevertem és meglocsoltam egy deciliter rummal, én aromát felengedtem vízzel és úgy locsoltam meg. Beletettem még két nagy evőkanál csipkelekvárt, mert az volt megbontva, amúgy baracklekvár tökéletes. Beleszórtam egy marék megmosott mazsolát jól átkevertem és félretettem. A mazsola elhagyható.

 

Két tábla csokoládét gőz fölött egy evőkanálnyi vajjal megolvasztottam, kicsit hagytam hűlni. Majd 10 dekányi vajat kavartam ki mixerrel, két evőkanál porcukorral és egy evőkanál kakaóporral habosra, belecsorgattam lassan a csokit miközben kevertem. Fele csoki mennyiséget vette fel. A másik felét betettem a hűtőbe.

A roládot kitekertem, miután kihűlt, lehúztam a papírt róla. Először a diós krémet kentem rá egyenletesen, majd erre jött a csokis, feltekertem újra, és folpackba, vagy alufóliába, betettem a hűtőbe.

Mikor szépen összeállt és a krém is megkeményedett benne, akkor elővettem a maradék csokit, újra felolvasztottam, akár mikróban, akár gőz fölött és bevontam vele a roládot. Visszatettem a hűtőbe, míg a csoki is megkötött, aztán díszítettem habbal!

 

  

 

 

 

Rózsa szelet

- ahogy én csináltam:

 

Hozzávalók:

45 dkg liszt

18 dkg zsír

15 dkg cukor

1 tojás

1 sütőpor

1 citrom leve és reszelt héja

2 dkg kakaópor

 

Máz:

3 tojássárgája

1 van.cukor

15 dkg cukor

 

A lapok kenéséhez: baracklekvár

Hintéshez: darált dió

 

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 3 cipót formálunk.

Egy cipóba a kakaóport beledolgozzuk.

Kinyújtjuk egyenként.

Egy tepsit sütőzsírpapírral kibélelünk.

Egy lapot az aljára nyújtjuk, megkenjük baracklekvárral, megszórjuk dióval, rányújtjuk a barna lapot,megkenjük lekvárral,darát dióval megszórjuk.

Végül a 3. lappal befedjük és sütjük.

A kihűlt tészta tetejére a mázat elkészítjük.

A hozzávalókat jól kikeverjük és a tésztára simítjuk.

 

Megjegyzésa receptet a Facebookon találtam és egy kissé átalakítottam a mi ízlésünk szerint.

A zsír helyett margarint használtam, baracklekvár helyett pedig narancslekvárt, valamint tojásfehérjém volt a fagyasztóban azt felvertem porcukorral és abba kevertem a darált diót, valamint rumaromát ízlés szerint, úgy kentem rá a tésztára, és ugye csokival vontam be, tulajdonképpen Zserbó jellege van, de finomabb és nem kelt tésztából készült!

 

  

 

 

 

Rumos-meggyes piskóta

 

A piskóta 6 tojásos kakaós piskóta.

Én a fehérjékkel kezdtem, felvertem keményre, 6 kanál cukrot adagoltam bele, majd a sárgákat adtam egyenként hozzá, miközben tovább kavartam a mixerrel, majd újabb 6 kanál cukrot dolgoztam bele, végül 1 dl olajat. 10 kanál lisztet és két kanál kakaóport összekevertem egy fél teáskanál sütőporral, aztán lassan, ezt már fakanállal beleforgattam a tojásba.

 

A krém, két tejkaramella ízű puding, megfőzve 5 deciliter tejben, 20 dkg cukorral. Kicsit soknak tűnik, de a meggy elveszi az izét! Miután kihűlt, egy két dl-s Hullala tejszínt felverünk és a habot mixerrel a pudingba dolgozzuk.

10 deka babapiskótát vagy piskótatallért összetörünk nagyobb darabokra, belekeverjük a krémbe, végül hozzáadjuk a jól lecsepegtetett meggyet, amit előzőleg egy kis rummal meglocsoltunk és én le is cukroztam, úgy hagytam állni egy ideig, majd szűrőbe tettem hogy lecsepegjen. A piskótát ezzel a krémmel töltjük meg, majd bevonjuk olvasztott csokival!

 

 

Megjegyzés: A krémbe a 2 dl Hullala helyett 25 dkg vajat is tehetünk, de azt még a tűzről levéve a megfőtt pudinghoz forrón adjuk hozzá, és keverjük addig, míg elolvad a vaj, szép sima lágy krém lesz... abba rakhatjuk a babapiskótát és a meggyet.

 

 

 

Semmi kifli

- ahogy én csináltam:

 

Hozzávalók:

35 dkg liszt,

25 dkg margarin,

1 csipet só,

7 evőkanál hideg víz,

2 evőkanál porcukor,

1 teáskanál muffin fűszerkeverék,

1 teáskanál almaecet.

 

Elkészítése:

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd belerakjuk a többi hozzávalót is. Gyorsan összegyúrjuk és pihentetjük egy órát a hűtőben. Aztán négy cipóra osztjuk, kerekre kinyújtva 8-ba vágjuk és megtöltjük, amivel éppen csak akarjuk. Én most birsalmasajtot és rahátot használtam.

180 fokon 15-20 perc alatt kisütjük és forrón meghempergetjük porcukorban!

 

  

 

 

 

Sóstúrós kapros pogácsa

 

Hozzávalók:

30 dkg liszt,

2,5 dkg élesztő

10-15 dkg sóstúró

1 evőkanál tejföl,

2 evőkanál olíva olaj,

1 tojás

2,5 dl tej

fél csokor apróra vágott zöldkapor

 

Ebből dagasztottam a tésztát, kicsi lisztet még szórnom kellett közben rá, mert ragadt, de a végén egészen szuper tészta lett belőle! Megszórtam liszttel és a táblán hagytam megkelni, leborítva egy tállal.

Mikor duplájára kelt a tészta, levettem a tálat és kézzel ellapogattam a tésztát ujjnyi vastagra. A tetejét bevagdostam éles késsel és kiszaggattam nem túl kicsi pogácsaszaggatóval. A tetejét lekentem egy evőkanál tejjel kevert tojássárgájával és hideg sütőbe toltam. Addig míg az első adag kisült, a másodikat is kiszaggattam, mert két tepsivel lett. Azt letakartam és hagytam kelni, míg sült az első. A leeső részeket összegyúrtam és rudakat sodortam.

 

 

 

 

Vörös bársony szendvics süti

 

Hozzávalók:

12 dkg vaj

20 dkg kristálycukor

1 nagy tojás

220 ml tejföl

1 kávéskanál vanília kivonat

1 teáskanál almaecet

2 teáskanál vörös ételfesték

24 dkg liszt

3 dkg kakaópor

1 teáskanál szódabikarbóna

 

Krém:

1 mascarpone

1 krémsajt

porcukor ízlés szerint

kevés tejszínhab

narancshéj

 

Elkészítése:

A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást. A tejfölt (én fele joghurtot használtam), a vanília kivonatot, az almaecetet és a vörös ételfestéket összekeverjük egy kis tálban, egy másikba pedig a megszitált lisztet, a kakaóport és a szódabikarbónát. Ezeket felváltva beledolgozzuk a vajas krémbe.

Kanállal, vagy habzsákkal halmokat rakunk sütőpapírra, elég távol mert nőni fognak, 10-12 perc alatt, előmelegített sütőben megsülnek, tovább ne süssük mert kiszárad! Hagyjuk kihűlni a papíron.

Mivel nekem nem lettek egyformák, kihűlés után fánkszaggatóval szabtam egyformákra. Tetszőleges krémmel kettőt, kettőt összeragasztunk!

Én egy mascarponét egy krémsajttal és porcukorral kikevertem, egy kis tejszínhabbal lazítottam, ezzel töltöttem meg, közé még narancshéjat is raktam. A tetejét lehet csokival is bevonni, de csak magában is szép! Most fondantból szaggattam ki a fedőlapot is, így ünnepélyesebb lett.

 

 

  

 

 

 

Vörös bársony torta (red velvet cake)

 

A lapokat két adagban sütöttem ki és mindkettőt ketté vágtam, de nem muszáj négyrétegest készíteni, mert kettővel is bőven elég.

 

A tészta hozzávalói:

6 tojás

25 dkg margarin

60 dkg kristálycukor

50 deka liszt

0.5 liter tej

2 evőkanál kakaópor

2 evőkanál szódabikarbóna

4 evőkanál ecet

1 evőkanál vaníliakivonat

4 evőkanál piros ételfesték.

 

Ez a négy laposhoz kell, ha csak egy tésztát sütünk akkor mindennek a fele!

Azzal kezdjük hogy a tejbe beletesszük a 2 evőkanál ecetet, mert a süteményhez írót kell készíteni. Ez körülbelül 10 perc, az ecet összekapja a tejet.

A margarint habosra keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot és azzal keverjük jól jól, a tojásokat egyenként adjuk hozzá, miközben tovább keverjük. Az íróba belekeverjük az ételfestéket, a lisztbe a kakaót. Felváltva adjuk a tojásos masszához, liszt, tej, liszt, tej... háromszorra beosztva.

A végén mikor kész a tésztaalap, a sütőt előmelegítjük 180 fokra, és akkor a szódabikarbónát leöntjük két kanál ecettel, amitől hirtelen forrni kezd, gyorsan a tésztához adjuk és jól eldogozzuk benne. Beletöltjük a két formába, mivel én két lapot sütöttem, kétszerre kavartam ki, mert csak egy formám van. Körülbelül 20-25 perc alatt megsül, hagyjuk vagy 10 percet hűlni, mielőtt kivesszük a formából, majd miután teljesen kihűlt, célszerű egy éjszakára hűtőbe tenni, másnap szépen lehet szeletelni.

 

A krémje nálam egy fél liter Meggle cukrásztejszín keményre verve, belenyomtam két tömlős krémsajtot, majd porcukrot adtam hozzá, ízlésem szerint és végül narancsaromával ízesítettem.

A lapokat mindegyiket meglocsoltam cukorsziruppal, amibe szintén tettem narancsaromát.

 

  

   

  

 

 

 

Zöldcitromos fügés muffin

 

Hozzávalók:

3 tojás
15-20 dkg cukor
1 kis poharas joghurt
15 dk olvasztott vaj
20 dk liszt
fél teáskanál sütőpor
egy lime lereszelt héja és a fele citromnak a leve
két füge

 

A tésztát robotgéppel összedolgozzuk a lisztet a sütőporral utoljára keverjük bele.

A két fügét apró kockákra vágva beleforgatjuk a tésztába, majd szétosztjuk a muffinformákban. Négy darab fügét negyedelünk ,mindegyik muffin tetejére teszünk egy negyed fügét.

Előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt megsülnek.

Egy evőkanál cukrot, két evőkanál mézet és a lime másik felének a levét sűrű sziruppá főzzük, ebből kanalazunk a muffinok tetejére és hagyjuk kihűlni.

 

  

 

 

 

Zöldcitromos-levendulás keksz

 

Hozzávalók:

20 dkg liszt

15 dkg vaj

10 dkg kristálycukor

1 zöldcitrom héja és leve

3 evőkanál búzadara

2 evőkanál levendulaszirup

 

A búzadarát lecsorgatjuk a citrom levével és a levendula sziruppal és félretesszük, hogy szívja jól meg magát.

Addig a cukrot és a vajat a citrom lereszelt héjával és egy csipet sóval jól kikavarjuk, majd hozzáadjuk a búzadarát és a lisztet, összegyúrjuk. Egy órára betesszük hűtőbe,  hogy könnyen dolgozhassunk vele azután. Én most nem raktam be, rögtön kinyújtottam és szaggattam.

Forró 180 fokos sütőben 9-10 percig sütjük, hogy csak az alja legyen kicsit barnás, ha tovább sütjük kiszárad és kemény lesz!

 

 

 

 

 

Lap teteje

Vissza a nevekhez

 

 


Vissza a receptekhez

 

 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker