Tájjellegű ételeink!

 

 

  Nyitó oldal  
  I. Sütések 1.  
  Sütések 2.  
  II. Főzések 1.  
  III.Tájjellegű ételeink  
  IV. Más nemzetek konyhájából  
  Fórum  

 

 

 

  III. Tájjellegű ételeink:

 

 Alföldi hús

 Alföldi leves

 Bagolyvári sertésflekken

 Bakonyi rőzse

 Bácskai gombásrizs

 Bátorterenyei pecsenye

 Becsinált leves /Görgeteg

 Békési aratóleves

 Békési becsinált leves

 Bogácsi Gulyás leves

 Csabai titok

 Csongrádi lepény

 Debreceni tekercs

 Dunai harcsapörkölt laskával

 Felvidéki pikáns gombócleves

 Göcseji sertésjava

 Gyulai zöldséges tarhonyaleves

 Hajdúsági tokány    

 Hódmezővásárhelyi perec

 Jánkmajtisi savanyú burgonyaleves

 Kalocsai oldalas

 Kapuvári bicskás pecsenye

 Káposztás pogácsa--Szigligeti recept

 Káposztás varjú/kisalföldi/

 Kukorica gánica/kisalföldi/

 Kunsági káposztaleves

 Kuruc pecsenye/kisalföldi/

 Magyaróvári vagdalthús

 Makói palacsinta

 Makói tejfeles vágott leves

 Medvehagymás tojáslepénnyel töltött csirkemelltekercs   /Orfű

 Mézes tekercs  /Noszvaj

 Nyírségi gombócleves

 Őrségi gombás flekken

 Palóc gulyás

 Palóc tekercs

 Pilisi töltött gomba

 Pirított polenta

 Porcsalmai húsgombócleves

 Pöstyényi túrós kocka

 Prósza /kisalföldi/

 Pusztaszeri zöldbableves

 Ráchegyi kolbászkák

 Sarkadi pecsenye

 Sertésszelet sütőtökkel, paprikával

 Sülysápi burgonyaleves

 Szigetközi betyárpecsenye/kisalföldi/

 Táti túrófánk

 Telkibányai raguleves

 Tojásleves /békési/

 Töltött gönc /nógrádi/

 Vecsési töltött hús

 Zalai finomfalatok

 Zengővári sertéstekercs

 Zselici szelet

 

 

 

 

Lap teteje

 

 

 

 

Alföldi hús       /Ibolya


4 szelet nyitott karaj,
1 közepes hagyma,
olaj, só, bors,
10 dkg bacon,
10 dkg sonka,
liszt,
tojás,
zsemlemorzsa,
sajt,


Elkészítése:

A nyitott szelet húsokat kiveregetem és félre teszem. Kevés olajon megpirítom a karikára vágott hagymát a bacont és a sonka darabokat. Kihűtöm. Az előkészített húsba töltött a hagymás ragut és arra rakok egy szelet sajtot, összetűzöm. A húsokat kívülről besózóm, majd bepanírozom. Olajban kisütöm.

Bármilyen köret illik hozzá.

 

 

 

 

Alföldi leves  /Ibolya

 

20 dkg sárgarépa
15 dkg gyökér,

1evőkanál rizs,
15 dkg karalábé,

10 dkg zeller
15 dkg burgonya,

  1 babérlevél,
só, bors, olaj, petrezselyem
1,5dl tejföl,

2 evőkanál liszt.


Elkészítés:

Olajon megpirítom a felkockázott zöldséget, burgonyát, rizst, sózom, borsozom. Belerakom a babérlevelet, felaprított petrezselymet is. Kb. 1 liter vízzel felöntöm és készre főzöm. A tejfölt elkeverem a liszttel és a levest behabarom vele. 3-4 perc főzés után tálalható.

 

 

 

 

Bagolyvári sertésflekken    /Ibolya


4 szelet sertéstarja
25 dkg savanyú káposzta
15 dkg gyulai kolbász
burgonya
2 gerezd fokhagyma
só, őrölt bors
csipős paprikakrém
olaj


A sertéstarjákat bedörzsöljük az összepréselt fokhagymával, sóval, borssal és a paprikakrémmel. A kolbászt felkarikázzuk (a héja nélkül) és olajon megpirítjuk. Ekkor beletesszük a káposztát és a babérleveleket is, majd felöntjük kevés vízzel, és így pároljuk tovább. A krumplit a héjában megfőzzük, majd megpucoljuk, felszeleteljük, így egy tepsibe tesszük, és a sütőben pirosra sütjük. Eközben a hússzeleteket olajon megsütjük, majd a burgonyával és a káposztával együtt tálaljuk

 

 

 

 

Bakonyi rőzse   /Ibolya


Fél kg sertéscomb,
30 dkg gomba,
1+2 hagyma,
20 dkg füstölt szalonna,
bors,
3 gerezd fokhagyma,
só, olaj,
hasábburgonya,
kevés liszt.


A füstölt szalonnát szeletekre vágom, centiméterenként bevagdalom és kevés olajon kisütöm. 2 hagymát vastag szeletekre vágok, a karikákat lisztbe mártom és olajban aranysárgára sütöm. A combból ceruzaszerű csíkokat vágok, sózom, borsozom és kevés olajban aranysárgára sütöm. A hagymát apróra kockázom és 1 evőkanál olajban aranysárgára párolom. Hozzáadom a felszeletelt gombát, valamint a szétnyomott fokhagymát, sózom és fedő alatt puhára párolom. Egy lapos tányérra hasábburgonyát teszem, erre halmozom a húscsíkokat, majd a gombaragut, a hagymakarikákat, végül pedig a szalonnaszeleteket.

 

 

 

 

Bácskai gombásrizs     /Ibolya


olaj
őrölt bors

1 csokor kapor
1 kávéskanál pirospaprika
40 dkg gomba
2 db paradicsom
4 db zöldpaprika
1 db vöröshagyma
20 dkg rizs

Először megpároljuk a rizst. Amíg fő, a felaprított hagymát olajon üvegesre dinszteljük. A paprikát csíkokra vágjuk, majd a hagymához adva fedő alatt pároljuk tovább.

Amikor megpuhult, beletesszük a négyfelé vágott paradicsomokat. Addig főzzük, amíg a paradicsom szétesik, majd fedő nélkül zsírjára sütjük.

Ezután folyó víz alatt megmossuk a gombát, és kisebb kockákra vágjuk. Amikor a zöldség zsírjára sült, belerakjuk a gombát, megszórjuk pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk. Ráöntünk 1 dl vizet, és jól összekeverve fedő alatt addig pároljuk, amíg megpuhul. Ekkor a párolt rizshez adjuk, villával alaposan összekeverjük, és alacsony lángon, fedő nélkül főzzük még egy keveset, vigyázva arra, hogy maradjon az ételnek leve.

 

 

 

 

Bátorterenyei pecsenye:  /Ibolya

60 dkg sertéslapocka,
25 dkg hagyma,

olaj, só,
bors,

80 dkg burgonya
1 csokor petrezselyem


Elkészítése:
A húst metéltre vágom, kevés olajon megpirítom. Hozzáadom a felszeletelt hagymát és együtt pirítom tovább. Fűszerezem. Pici vizet öntök alá és puhára párolom. Közben a burgonyát héjában megfőzöm a héját leszedem és kb. fél cm vastagra felszeletelem. Olajat melegítek és a burgonyát pirosra pirítom rajta, petrezselyemmel megszóróm. Tálalható!

 

 

 

 

Becsinált leves  --Görgetegi recept     /Ibolya


Hozzávalók:
Egy megtisztított csirke, vagy kakas,
5 szál sárgarépa,
3 petrezselyem,
2 gerezd fokhagyma,
1 fej vöröshagyma,
1 csokor petrezselyem és zeller zöldje,
1 csípős zöldpaprika,
1 paprika,
20 szem egész bors,

só.

A daragaluskához:
4 tojás,
10 dkg búzadara,
csipetnyi só,
diónyi zsír.


A sárgarépát és petrezselymet megtisztítjuk, és kisebb darabokra vágjuk.

A bontott csirkét, vagy kakast feldaraboljuk, és egy nagy leveses fazékba, bő, hideg vízbe tesszük. Lassú tűzön forrásig főzzük. Amennyiben szükséges, leszedjük a habját, beletesszük a sárgarépa-és petrezselyem gyökeret, a kétféle zöldpaprikát, a megtisztított hagymákat. Fűszerezzük borssal és sóval. Továbbra is takaréklángon főzzük.

Egy óra múlva hozzáadjuk a zeller-és petrezselyem zöldjét, és ha szükséges, sóval ízesítjük.

Daragaluskát készítünk. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A fehérjét felverjük habnak, a sárgáját elkeverjük. Lazán hozzáadjuk a habot, apránként annyi búzadarát, hogy ne legyen túl kemény a galuskánk. Csipetnyi sóval ízesítjük, és kevéske zsírral lazítjuk a masszát. Állni hagyjuk, hogy a búzadara megdagadjon.

A levesből kivesszük a petrezselyem-és zeller zöldeket, paprikákat, és hagymákat. Beleszaggatjuk a galuskákat, átforraljuk, és máris tálalhatjuk.

 

 

 

 

Békési aratóleves     /Ibolya


Hozzávalók:
40 dkg savanyú káposzta,
20 dkg sertéshús,
10 dkg füstölt csabai kolbász
1 zöldpaprika,
1 paradicsom,
1 fej vöröshagyma,
8 dkg füstölt szalonna
6 dkg árpagyöngy,
2 dl tejföl,
babérlevél,
só,
bors.


A kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk, zsírjában üvegesre pirítjuk a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a felkockázott sertéshúst, a karikára vágott kolbászt, a paprikát és a paradicsomot. Babérral, sóval, borssal ízesítjük. Amikor a hús félig puha, hozzáadjuk a kimosott savanyú káposztát, felengedjük megfelelő mennyiségű vízzel, beleszórjuk az árpagyöngyöt, és belekeverjük a tejfölt.

 

 

 

 

Békési becsinált leves    /Ibolya


2-2 csirkecomb, szárny és nyak (nyúlcomb vagy lapocka is lehet)

4 dkg zsír vagy 4 evőkanál olaj
2 evőkanál finomliszt
2 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyem
fél mokkáskanál
őrölt bors
1 mokkáskanál csemege pirospaprika
40 dkg leveszöldség


A húst megmossuk, a darabokat kettévágjuk. A zsírból és a lisztből világos rántást készítünk, a zúzott fokhagymát, a finomra aprított petrezselymet, a borsot és a pirospaprikát belekeverjük. Bő 1 liter vízzel azonnal fölöntjük, nehogy leégjen. A csirkedarabokat és a megtisztított, kis kockákra vágott zöldséget beledobjuk, megsózzuk, majd az egészet puhára főzzük. Májgaluskát vagy vajasgaluskát szokás beleszaggatni.

 

 

 

 

Bogácsi Gulyás leves     /Ibolya


8 személyre:

80 dkg sertéscomb
2 fej vöröshagyma
2 evőkanál zsír
2 gerezd fokhagyma
só, köménymag, tárkony, kakukkfű, mustár, citromlé
1 db sárgarépa
édes nemes pirospaprika
1 db közepes nagyságú paradicsom
2 db zöldpaprika
1 kg burgonya
fél liter Tejföl


A vöröshagymát meghámozzuk, apróra vágjuk és 2 kanál zsíron megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott sertéshúst, a nagy darabokra felvágott paprikát a paradicsomot a zúzott fokhagymát, valamint az apró kockára vágott sárgarépát. Felöntjük 2 liter vízzel, hozzátesszük a fűszereket, piros paprikát, tárkonyt, kakukkfüvet stb... és lassú tűzön fedő alatt addig főzzük, amíg a hús félig megpuhul. Ekkor hozzátesszük a kockára vágott burgonyát, ízlés szerint a fűszereket és majdnem készre főzzük. A tejfölt kevés mustárral elkeverjük, majd a forró gulyásunkból pár kanállal szedünk hozzá és elkeverjük. Ezután mustáros tejfölünket hozzáöntjük a gulyáshoz és készre főzzük. Megkóstoljuk, és ízlés szerint (aki savanyún szereti) citromlével ízesíthetjük.

 

 

 

 

Csabai titok    /Ibolya


1 kg sertéshús
2 dl étolaj
15 dkg vöröshagyma
5 dkg fokhagyma
1 csomag petrezselyemzöld
2,5 dl tejföl
10 dkg füstölt szalonna
20 dkg gomba
10 dkg sonka
20 dkg csemege uborka
3 db tojás
10 db sós palacsinta
só, őrölt bors

 

Elkészítése:
A húst hagymás olajon lepirítjuk, sózzuk, fűszerezzük, hozzáadjuk a csíkokra vágott lepirított szalonnát, sonkát, gombát és a csemege uborkát és tovább pároljuk.

Amikor megpuhult, a serpenyőben hozzáadjuk a tejfölt és a felvert tojásokat. Addig kevergetjük, míg a tojás megköt. Sós palacsintákba betöltve sütőben átforrósítjuk és a pörköltnek a levével leöntjük, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.

Hasábokra vágott pirított burgonyával tálalom!

 

 

 

 

Csongrádi lepény      /Ibolya


30 dkg liszt
15 dkg zsír
1 csomag sütőpor
2 tojássárgája
1 kanál tej


A töltelékhez:
12 dkg liszt
3 tojás
4 dl tejföl
15 dkg cukor
1/2 csomag vaníliás cukor
10 dkg mazsola


Fogunk egy tálat, és összekeverjük benne a lisztet, a zsírt, a sütőport, a tojássárgájákat és a tejet. Ezt egy kizsírozott tepsibe nyomkodjuk.

 Ezután a tölteléket készítjük el: a lisztet, a tejfölt, a tojásokat és a cukrokat elkeverjük, majd a tésztára öntjük. Rászórjuk a mazsolát, majd készre sütjük.

Végül meghintjük még egy kevés vaníliás cukorral, és már kínálhatjuk is.

 

 

 

 

Debreceni tekercs    /Ibolya


Hozzávalók:
4 ujjnyi vastag, tenyérnyi combszelet,

2 pár virsli,

1 tojás,

1 dl sör,

2-3 evőkanál liszt,

olaj a sütéshez,

törött fekete bors,

só.


A hússzeleteket vékonyra verjük, megsózzuk, majd egy-egy lehéjazott virslit rátéve szorosan feltekerjük, és hústűvel megtűzzük. A tojást habosra keverjük a sörrel, liszttel, sóval és borssal. (Sűrű palacsintatésztának kell lennie.) A tekercseket először lisztbe mártjuk, ezután a tésztában megforgatva bő, forró olajban pirosra sütjük. Sült burgonyával és tartármártással kínáljuk.

 

 

 

 

Dunai harcsapörkölt laskával   /Teri


Hozzávalók:

egy kb. 3 kilós harcsa megpucolva, felszeletelve,

3 fej hagyma felkockázva,

zsír vagy olaj,

3 evőkanál  őrölt paprika,

üveges lecsó vagy friss paprika, paradicsom,

2 dl vörösbor,

2dl tejföl,

csapott evőkanál liszt,

víz


Az olajon vagy zsíron megdinszteljük a hagymát, kis sót is dobunk rá, félrehúzni, bele a 3 evőkanál paprikát, a lecsót, ezt kb. negyed órát főzni. Hozzá az előző nap lesózott halat, a bort és annyi vizet, hogy csak alig lepje el. Fél órát főzzük. Ha szükséges a levet még a főzés vége felé sózzuk. A tejfölös habarást a fél óra után beletenni és még 5 percet forralni. Aki szereti, főzés elején tehet bele néhány cseresznyepaprikát vagy chilit.

Kifőtt laskával tálaljuk.

 

  

 

 

 

Felvidéki pikáns gombócleves    /Ibolya

 

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg marhacsont,
8 dkg sárgarépa,
8 dkg gyökér,
5 dkg kelkáposzta,
5 dkg karalábé,
3 dkg zeller,
3 dkg vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
2 dkg só,
2 dl tejföl,
3 dkg finomliszt,
4 dkg margarin,
fél citrom,
1 késhegynyi tárkony

A gombóc hozzávalói:


10 dkg sertés apróhús,
5 dkg marha apróhús,
5 dkg füstölt kolbász,
5 dkg császárszalonna,
30 dkg burgonya,
1 dkg só,
1 db tojás,

törött bors

 

 

A marhacsontot leforrázzuk és hideg vízbe téve, zöldségelve tartalmas csontlevest főzünk. A levest ízesítjük sóval, fűszerezzük őrölt borssal. A Hérát felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet, és világos rántást készítünk, amelyet hideg vízzel kikeverünk. A húslevest szűrön leszűrjük, majd újra felforraljuk és besűrítjük a kikevert rántással. A tejfölt kikeverjük egy kevés levessel, majd a leveshez adjuk, és takaréklángon felforraljuk. A sertés és marha apróhúst, a kolbászt, a szalonnát finom tárcsán ledaráljuk. A megtisztított burgonyát lereszeljük, levét kinyomkodjuk, és a húshoz adjuk. A húst kevés sóval, borssal fűszerezzük, tojást adva hozzá jól összedolgozzuk. Ha nagyon lágy, kevés lisztet adunk hozzá. Nedves kézzel apró gombócokat formázunk. Ha a gombóc megfőtt, a levest ízlés szerint után ízesítjük, tárkonylevelet szórunk bele, és citromlével savanykássá ízesítjük.

 

 

 

 

Göcseji sertésjava   /Ibolya

kb. 60 dkg sertésdió (a comb kerek része)
só, őrölt bors
4-5 dkg zsír (olaj is lehet)
1 nagyobb vöröshagyma
2 közepes zöldpaprika
15 dkg főtt zöldbab
1 csokor petrezselyem
2 dl száraz vörösbor
4 dkg vaj
20 dkg vargányagomba

 

Elkészítése:
A sertésdiót 4 egyforma szeletre vágjuk, enyhén kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk. Utána a zsíron a hús mindkét oldalát színesre sütjük, lecsöpögtetve lábasba rakjuk. A megtisztított vöröshagymát finomra, a kicsumázott paprikát nagyobb kockákra, a babot kisebb darabokra aprítjuk. A hús visszamaradó zsírjában a hagymát megfonnyasztjuk, majd a paprikát is megfuttatjuk benne. A zöldbabot hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, majd a húsra szórjuk. Ha konzerv- vagy mélyhűtött zöldbabot használunk, csak a végén tegyük bele. A bort és annyi vizet öntünk rá, hogy a húst ellepje, és lefödve puhára pároljuk. Ha kész, a vajon megfuttatott, szeletelt vargányát is belekeverjük. Tojásos galuska illik köretnek hozzá.

 

 

 

 

Gyulai zöldséges tarhonyaleves  /Ibolya


Hozzávalók:
(4 főre)
8 dkg házi tarhonya
10 dkg száraz gyulai kolbász
1 l csirkecsont leves

csípős cseresznyepaprika
egy szál zeller zöldje

A pörkölt alapba:
5 dkg kolozsvári szalonna
3 dkg zsír
10 dkg vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
fél evőkanál fűszer paprika
5 dkg paradicsom
5 dkg zöldpaprika

A bezöldségeléshez:
30 dkg burgonya
15 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyemgyökér
8 dkg zellergumó
A díszítéshez:
fél csokor petrezselyem zöldje


Előkészítése:
Pörköltnek a vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a fokhagymát zúzzuk, majd összeaprítjuk, a paprikát, paradicsomot felkockázzuk. A zöldségeket megtisztítjuk, egy centis kockákra vágjuk. A szalonnát apró kockákra, a kolbászt vékony karikákra vágjuk. Díszítéshez a petrezselyem zöldjét finomra vágjuk.


Elkészítése:
Egy fazékban a zsírt felolvasztjuk. Hozzáadjuk a húsos szalonnát, majd közepes lángon tepertőre kisütjük, a pörcöket kiszedjük. A fele zsiradékot egy lábosba átöntjük, felforrósítva rászórjuk a tarhonyát. Állandó kevergetés mellett világosbarnára pirítjuk. A fazékban maradt szalonnazsírt felforrósítjuk, hozzáadjuk a vöröshagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot, és addig pirítjuk, míg a paradicsom leve el nem párolog, majd a vöröshagyma aranysárgára nem pirul. Ekkor a tűzről lehúzzuk, meghintjük fűszerpaprikával, elkeverjük. Beleszórjuk a zöldségeket, felengedjük a levessel, majd felforraljuk. Ízesítjük sóval, csípős paprikával, zeller zöldjével. Beleöntjük a tarhonyát, és a kolbászt. Közepes lángon a tészta, valamint a zöldségek puhulásáig főzzük.

Tálalás előtt hagyjuk pár percig ,,pihenni" a levest.

 

 

 

 

Hajdúsági tokány   /Ibolya


Hozzávalók:

60 dkg marhalapocka,
5 dkg füstölt szalonna,
20 dkg debreceni kolbász,
2 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
15 dkg lecsó,
só, törött bors,
pirospaprika,
paprikakrém,
csipet kakukkfű,
1 dl olaj,
1 dl vörösbor.


A szalonnát apróra vágjuk, és kevés olajon kiolvasztjuk, megpároljuk rajta az apróra vágott vöröshagymát, rátesszük az ujjnyi csíkokra szeletelt húst, és elkapart fokhagymát, meghintjük pirospaprikával, egy csípet kakukkfűvel, teszünk hozzá 1 kanál paprikakrémet, megsózzuk, borsozzuk, leöntjük 1 dl borral, s fedő alatt rövid lében puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult a kolbászt felkarikázzuk, kevés zsíron átforgatjuk, és a lecsóval együtt a húshoz adjuk. Együtt még egyszer felforraljuk, és forrón tálaljuk.

 

 

 

 

Hódmezővásárhelyi perec/ Smajdika

 

Hozzávalók:

1 kg liszt,

1 ráma margarin (25 dkg),

10 dkg vaj,

10 dkg zsír,

1 kis poharas tejföl,

5 dkg élesztő,

2 evőkanál cukor,

1 evőkanál só

és annyi tej hogy könnyen gyúrható legyen. Általában elegendő annyi amiben az élesztő felfut! Egy órát hagyni kell pihenni aztán sodorjuk és már mehet is a sütőbe.

 

Mindig csak egy fél maréknyit tépjünk le és ceruza vékonyságúra kell kisodorni a tésztát, és az ujjunkra tekerve tépkedjük és sodorjuk a pereceket.

Előmelegített sütőben 170 fokon sütjük körülbelül 15-20 percig, alsó-felső sütéssel.

 

Igaz egy kicsit munkaigényes, de előnyére szolgáljon, hogy már egy hónappal előtte is el lehet készíteni, mert nem romlik meg.

 

  

 

 

 

 

Jánkmajtisi savanyú burgonyaleves     /Ibolya


30 dkg füstölt oldalas
40 dkg burgonya
babérlevél
2-3 evőkanál olaj
4 dkg liszt
fél csokor petrezselyem
1 fej vöröshagyma
2 dl tejföl
ecet
pirospaprika


Az oldalast darabokra szétszedjük, majd egy lábosba tesszük, felöntjük vízzel, és főzni kezdjük. Közben sózzuk, beletesszük a babérlevelet, és amikor már majdnem teljesen megpuhult, hozzáadjuk a felszeletelt krumplit is. Eközben a liszthez olajat keverünk, majd hozzáadjuk a megpirított hagymát, a petrezselymet és a pirospaprikát is. Ezzel berántjuk a levest, majd a tejfölt is belekeverjük, ízlés szerint ecetet öntünk bele, és már kínálhatjuk is.

 

 

 

 

Kalocsai oldalas    /Ibolya


Hozzávalók:
1 kg oldalas,
só,
3 újhagyma,
1 dl olaj,
3-4 evőkanál ketchup,
2 evőkanál ecet,
kakukkfű,
majoránna,
só,
bors,
egy csipet cukor,
1 fej vöröshagyma.


Elkészítése:

Az oldalast 2-3 ujjnyi széles darabokra vágjuk és megsózzuk. Kuktába beletesszük a betétet, öntünk bele 2 dl vizet, és rárakjuk az oldalast. Az edényt lezárjuk, és a húst jó puhára pároljuk. Ezután tűzálló tálba egymás mellé lerakjuk a darabokat. Egy kevés késhegynyi olajban megpároljuk a feldarabolt újhagymát, rátesszük az ecetet, a ketchupot, a kakukkfüvet, illetve majoránnát, sót, törött borsot, bőven teszünk rá vöröshagyma-karikákat. A húsra öntjük, és a sütőben szép pirosra sütjük.

Ez is egy különleges ízvilág, az ecet és a ketchup miatt. Édes és kissé savanykás ízt ad neki.

 

 

 

 

Kapuvári bicskás pecsenye   /Ibolya

2dl olaj,

30 dkg gépsonka
1.8 kg karaj,

30 dkg hagyma
2 gerezd fokhagyma,

bors, só.


Elkészítése:

Nyitott szeleteléssel felszelem a karajt, kiveregetem és besózom. A töltelék a következő: a szalonnát, sonkát, hagymát vékonyan felszeletelem majd ugyanebben a sorrendben olajon lepirítom. Kicsit sózom fokhagymázom. A húsba becsomagolom és és sütőben 160 fokon megsütöm. Burgonyapürével tálalom.

 

 

 

 

Káposztás pogácsa--Szigligeti recept     /Ibolya

Hozzávalók:
50 dkg liszt,
10 dkg zsír,
10 dkg margarin (vagy vaj),
2 teáskanál só,
teáskanálnyi cukor,
3 tojás,
4 dl tejföl,
4 dkg élesztő.
50 dkg káposzta,
só,
2 evőkanál sertészsír,
1 evőkanál kristálycukor,
1 teáskanál őrölt feketebors.


Elkészítés:
A tejfölt meglangyosítjuk. Kiveszünk belőle egy decinyit, teszünk bele cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Tetejét megszórjuk liszttel, letakarjuk, és megvárjuk, míg megkel.

Egy nagyobb tálba beletesszük a lisztet, sózzuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a sertészsírt, a margarint, és a megkelt élesztőt. Elkezdjük összegyúrni, közben apránként adagoljuk bele a langyos tejfölt. Lágy tésztát készítünk. Amikor már jól eldolgoztuk, akkor lisztezett gyúródeszkán megcipózzuk, sodrófával megveregetjük a tetejét, és legalább 15 percet letakarva kelesztjük.

A káposztát lereszeljük, besózzuk, és 10 percig állni hagyjuk. A levével együtt, a zsírban feltesszük párolni. Fedő alatt puhítjuk, közben cukorral, és borssal fűszerezzük.

A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán elsodorjuk, a párolt, kihűtött káposzta felét rásimítjuk, majd összehajtogatjuk. Újabb negyed órát kelesztjük.

Ismét elsodorjuk, megint megkenjük káposztával, és összehatjuk. Tízpercnyi pihentetés után kisodorjuk, és közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.

A megmaradt tojások fehérjét csipetnyi sóval kicsit felverjük, és bekenjük vele a pogácsák tetejét.

Sütőpapírra, vagy kikent tepsibe tesszük, majd rövid pihentetés után előmelegített sütőben megsütjük.200 fokon kb:25-30 percig!

 

 

 

 

Káposztás varjú/kisalföldi/ Ibolya

20 dkg liszt,

7 cl olaj
45 dkg savanyú káposzta
70 dkg burgonya,

1 dkg élesztő
1 dl víz, só, cukor.


Az élesztőt langyos vízben 3 evőkanálliszttel és csipetnyi cukorral elkeverem. Pihentetem, kelesztem. A főtt, áttört burgonyát, a megkelesztett kovászt, és a lisztet a maradék langyos sós vízzel addig dagasztom míg kezemről jól el nem válik. Letakarom és langyos helyen kelesztem, legalább 1 órát. Közben a káposztát kinyomkodom és olajjal kikeverem. A megkelt tésztát 1 cm vastagra kinyújtom.kb:8-10 cm-es lapokra vágom. Minden db. közepére teszek félmaréknyi káposztát. A tésztából mind a négy oldalon kb. 3 cm-s csíkot felhajtva tepsiket formálok. A káposztát eligazítom benne és a sarkokat összenyomkodom.

200 fokos sütőben megsütöm. Akkor kész, ha a tészta ropogós!

 

 

 

 

Kukorica gánica/kisalföldi/ /Ibolya

50 dkg burgonya,

3 evőkanál kukoricaliszt
1 közepes hagyma,

2 evőkanál olaj
1 dl tejföl,


Elkészítése:
A burgonyát sós vízben megfőzöm és majd saját levében összetöröm. Összekeverem a liszttel, sóval és állandóan kevergetve sűrűre főzöm. Olajon megpirítom az apróra vágott hagymát és ebben kanalanként megforgatom a burgonyamasszát. Tejföllel meglocsolva átforrósítva tálalom.

 

 

 

 

Kunsági káposztaleves: /Ibolya

2 db bőrős malacláb

1 hagyma,
50 dkg malachús,

3 dkg liszt
3 dkg zsír,

2-3 db babérlevél,
2 dl sűrű tejföl,

bors,

1l savanyú káposztalé.


Elkészítése:
A
savanyú káposztalét, vizet összekeverem. Felforralom és belerakom a feldarabolt lábat, malachúst. Amikor a hús félig megfőtt, a hagymát apróra vágom. A zsiradékból, lisztből rántást csinálok és megpárolom benne a hagymát. Kevés vízzel felengedem és a leveshez adom. A babérlevelet, borsot belerakom és lassú tűzön puhára főzöm. Sok tejföllel tálalom.

 

 

 

 

Kuruc pecsenye/kisalföldi/   /Ibolya

1 kg karaj/pulykamell/
só, mustár, bors, gépsonka
liszt, 15 dkg zsír,
2 leves kocka, 2-3 dl víz
6-7 gerezd fokhagyma


Elkészítése:
A húst felszeletelem és kiverem. Besozóm.2 szeletet egymás mellé teszek, kevés mustárral megkenem megborsozom. A két szelet közé sonkát rakok, összefordítom és összetűzöm. Paprikás lisztben megforgatom. Forró zsírban hirtelen mindkét oldalát megsütöm. Kiveszem és a vízben feloldott leveskockát, fokhagymát, borsot is beleteszem a zsiradékba. Felforralom és belerakom a húst. Lassú tűzön puhára főzöm.

 

 

 

 

Magyaróvári vagdalthús    /Ibolya

 

Hozzávalók:

30 dkg darált sertéshús

30 dkg darált marhahús

2 db zsemle

1csomag újhagyma

4 db tojás

2 dl tej

5 dkg füstölt szalonna

2 db savanyú uborka

20 dkg óvári sajt

törött bors

szerecsendió

kakukkfő

gyömbér

zsemlemorzsa

olaj

2 db főtt tojás

1 kiskanál pirospaprika

1 csomag zöldpetrezselyem.


A darát húsokat keverőtálba helyezzük, megsózzuk, borsozzuk, meghintjük kakukkfűvel, gyömbérrel, kevés szerecsendióval, pirospaprikával, és elkeverjük. A zsemléket tejben megáztatjuk, a főtt tojást, a sajtot, uborkát apró kockákra, az újhagymát vékony karikára vágjuk. A zsemléket jól kinyomkodjuk, szétmorzsolva hozzáadjuk a tálban lévő anyaghoz, hozzáadjuk a finomra vágott zöldpetrezselymet, majd jó alaposan összegyúrjuk. Henger alakúra formázzuk, megforgatjuk zsemlemorzsába, és kizsírozott tepsibe helyezzük. Tetejére elosztjuk a hajszálvékonyra vágott szalonnát, leöntjük egy kevés forrózsiradékkal, majd előmelegített sütőbe helyezve, közepes lángon szép pirosra sütjük.

A sütés felénél megfordítjuk a húsokat.

 

 

 

 

Makói palacsinta     /Ibolya

 

Hozzávalók:

sós palacsinták,
60 dkg darált hús,
3 hagyma,
pirospaprika,
2 evőkanál liszt,
2 dl tejszín,
2 dl fehérbor,
só, bors, olaj.

Elkészítése:

Az olajon megpirítok 1 hagymát, rárakom a darált húst, kicsit pirítom és fűszerezem. Kevés vizet öntök alá és készre főzöm. Ezzel a töltelékkel megtöltöm a palacsintákat.

Egy másik edénybe elkészítem a hagymamártást. Olajon megpirítok 2 aprított hagymát, megszórom liszttel, elkeverem. Ráöntöm a bort és a tejszínt. Kevergetve addig főzöm míg kellően besűrűsödik. Sózom és borsozom.

A töltött palacsintákat leöntöm a mártással.

 

 

 

 

Makói tejfeles vágott leves   /Ibolya


25 dkg sertéshús,
olaj,
1 dl tejföl,
1 db tojás,
2 db babérlevél,
pici citromlé,
1 közepes fej hagyma,
25 dkg burgonya,
mustár,
liszt,


Elkészítése:
A
kis kockákra vágott húst kevés olajon megpárolom pirospaprikával megszórom sózom és borsozom, babért teszek bele és csontlével felengedem, majd félpuhára főzöm. Most rakom bele a kockára vágott burgonyát, kevés citromlét, kb. 1 evőkanál mustárt és készre főzöm. A tejfölben elkeverem a lisztet és behabarom vele a levest.

Kockára vágott főtt tojással tálalom!

 

 

 

 

Medvehagymás tojáslepénnyel töltött csirkemelltekercs   Orfűi recept    /Ibolya


Hozzávalók (4 személyre):

80 dkg csirkemell

15 dkg friss (vagy mirelit) medvehagymalevél

10 dkg húsos füstölt szalonna

8 db tojás

5 dkg liszt

10 dkg zsemlemorzsa

étolaj a sütéshez


A medvehagyma leveleket megmossuk, majd apróra vágjuk. A szalonnát zsírjára sütjük, 5 db tojást kevés sóval és a medvehagymával elhabarunk, majd forró szalonnazsíron megsütjük. A csirkemellből nyitott szeletet vágunk, s vékonyra kiklopfoljuk. Ráhalmozzuk a medvehagymás omlettet, feltekerjük, és fogvájóval vagy hústűvel megtűzzük. Szokásos módon panírozzuk és kisütjük.

Tálaláskor ferdén félbevágjuk, bármilyen körettel kínálható!

 

 

 

 

Mézes tekercs--Noszvaji recept    /Ibolya


Hozzávalók:
20 dkg porcukor,
7 dkg sertészsír,
3 tojás, 1
6 dkg méz,
kávéskanálnyi őrölt fahéj és szegfűszeg,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
csipetnyi só,
50 dkg liszt,
1 dl tejföl,
1 liter szikkadt szilvalekvár,
15 dkg vágott dió.


A porcukrot a zsírral, 2 egész tojással, és a mézzel tálba tesszük. Csipetnyi sót, szódaport, és a mézes fűszereket is hozzáadjuk, majd jó habosra kikeverjük. Végül összegyúrjuk a liszttel. Kevés tejföllel lazítjuk, hogy könnyen sodorható legyen. Lisztezett gyúródeszkán három cipót formázunk belőle. Ezeket téglalap alakúra kisodorjuk. A tepsit vékonyan kikenjük zsírral. A kisodort tészták közepét gazdagon megrakjuk szilvalekvárral, a töltelék oldalába vágott diót nyomkodunk. Mindkét oldalára felhajtjuk a mézes tésztát, és a tepsibe emeljük. A rudak tetejét felvert tojással átkenjük, majd előmelegített sütőbe tesszük. Kezdetben nagylángon sütjük, később mérsékeljük a hőfokot.

A mézes tekercs finom, omlós sütemény, amely sokáig eltartható.

 

  

 

 

 

Nyírségi gombócleves:  /Ibolya

30 dkg borjúhús,

3 db gomba,
2 sárgarépa,

1 közepes gyökér
5 dkg zeller,

1 közepes hagyma
2 dkg liszt,

1.5 dl tejföl,

5 dkg borsó
petrezselyem,

só, bors, olaj


Burgonyagombóchoz:

15 dkg főtt, áttört burgonya,
1 db tojás,

5-6 dkg liszt,
só, bors, pici szerecsendió


Elkészítése:
A zöldségeket egyforma darabokra felszeletelem. A húst kis kockákra vágom. Olajon megpirítom az apróra vágott hagymát, rárakom a húst és fehéredésig pirítom, sózom. Pici vízzel felöntöm és félpuhára párolom. Ekkor teszem hozzá a zöldségeket, borsot is. Felöntöm vízzel/kb:1 l/ és puhára főzöm.

Közben a burgonyát, tojást, szerecsendiót, lisztet jó alaposan kikeverem. Kb. szilva nagyságú gombócokat csinálok belőle és a kész levesbe belefőzöm. /5-6perc/A tejfölt és a lisztet csomómentesre kikeverem és ezzel sűrítem a levest. Kevés citromlével ízesítem. A tetejére petrezselymet szórók.

 

 

 

 

Őrségi gombás flekken    /Ibolya

 
200 g erdei (pl. vargánya, róka-, kucsma-, őzláb-) gomba,
1 ágacska friss
kakukkfű,
8 kisebb szelet sertéscomb vagy -tarja
só, bors,
1 dl olaj,
1 dl testes vörösbor.

Elkészítése:

A gombát nem túl vékonyan felszeleteljük. A kakukkfűágat megmossuk, levélkéit letépkedjük. A hússzeleteket gyengén kiverjük. Egy jól záródó edénybe öntünk 1 evőkanál olajat, beleforgatunk egy szelet húst, ízlés szerint borsozzuk, meghintjük kakukkfűvel, megrakjuk 4-5 szelet gombával, a tetejére tesszük a következő szelet húst, a fenti módon fűszerezzük stb., amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejét megöntözzük a maradék olajjal és a borral, lefedjük. Egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. Másnap a sütés előtt 1/2 órával kivesszük a hűtőből a húst. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A páclé felével kikenünk egy tűzálló tálat. A hússzeleteket a gombával együtt a sütőtálba fektetjük, megöntözzük a maradék páccal, lefedjük, és a sütőben kb. 45 percig pároljuk-sütjük. Levesszük róla a takarót, és további 15 perc alatt készre pirítjuk. A sütőedényben tálaljuk, tetejét megszórjuk vágott petrezselyemmel.

Sült burgonya, burgonyakrokett, párolt zöldségköret illik hozzá.

 

 

 

 

Palóc gulyás       /Ibolya


A húst felkockázzuk, pörköltet készítünk belőle. Sóval, borssal, pirospaprikával, fokhagymával ízesítjük. Amikor félig megfőtt, felöntjük vízzel, és hozzáadjuk a feldarabolt zöldbabot és a kockára vágott burgonyát, a babérlevelet. Újraízesítjük borssal és fokhagymával. Addig főzzük, amíg minden hozzávaló megpuhul. A lisztet a tejföllel elhabarjuk, besűrítjük a levest. Néhány percnyi forralás után kevés ecettel besavanyítjuk.


A palóc gulyás jó ízét a babérlevél, a fokhagyma, és a palóc gasztronómiára oly jellemző savanyú levesek tejes-tejfölös habarása adja. Elkészítésének többféle változata is van. Egyes helyeken a zöldbab és a burgonya mellett sárgarépát és zöldséget is főznek hozzá, vagy ,,reszeltkét" (csipetkét) szaggatnak a levesbe.


hozzávalók:

1 kg hús (sertéscomb vagy marhalábszár),
olaj vagy zsír,
2 nagy fej hagyma,
60-70 dkg zöldbab,
4 szem burgonya,
2 gerezd fokhagyma,
1.5-2 dl tejföl és liszt a habaráshoz,
pici ecet,
só, bors,
pirospaprika,
2 babérlevél

 

 

 

Palóc tekercs    /Ibolya

2 db csirkemell,

4 db medvesajt
4 evőkanál tejföl,

2 db tojás,

2-3 evőkanál liszt,
3 gerezd fokhagyma,

só, bors
4 db reszelt burgonya

 olaj.


Elkészítése:
A
húst kicsontozom és mindegyiket  felszúrom középen. A medvesajtot, tejfölt kicsit darabosra elkeverem és a csirkemelleket megtöltöm vele. Kívülről besózom.

Burgonyás massza:

kikeverem a tojást, fokhagymát, sót, borsot, lisztet és a reszelt burgonyát. A töltött húsokat először lisztben megforgatom és utána a burgonyás masszában is. Olajban kisütöm. Úgy a jó, ha a masszából bőven rátapad. Petrezselymes párolt rizzsel tálalom.

 

 

 

 

Pilisi töltött gomba     /Ibolya


20 szem közepes csiperke

1 kiskanál csemege ételecet

8 dkg Rama margarin

1 vöröshagyma

1 kisebb, piros húsú paprika

só, bors,

3 tojás

1 kis csokor petrezselyem

1 csapott kiskanál ételízesítő por

1 dl tejföl

0,5 dl fehérbor

1 csapott kiskanál finomliszt

1 kis csokor metélőhagyma

 

A gombát megtisztítjuk, a kalapját és a szárát különválasztjuk. Az előbbit enyhén ecetes, forrásban lévő vízben 2 percig főzzük, majd szűrő lapáttal kiemeljük, üregükkel felfelé tepsibe sorakoztatjuk, egy kevés sóval és borssal behintjük. A gomba szárát finomra vágjuk, ahogyan a megtisztított vöröshagymát is. A paprikát kicsumázzuk, fél centis kockákra aprítjuk. A margarin felét fölolvasztjuk, a hagyma felét beleszórjuk, kevergetve 1 perc alatt megfonnyasztjuk, majd beledobjuk a gombaforgácsot is. 3-4 percig együtt sütjük, megsózzuk, megborsozzuk, majd 2 percre a paprikát is beledobjuk. A tojásokat felverjük, az előzőekre öntjük, kevergetve kocsonyásodásig sütjük, végül a fölaprított petrezselyemmel megszórjuk. Ezt a masszát a gombák üregébe töltjük, végül forró sütőben 8-10 percig sütjük. Amíg készül, megfőzzük hozzá a mártást. Ehhez a maradék margarint kis lábasban fölolvasztjuk, a maradék gombát megfonnyasztjuk rajta. 2 deci vízzel fölöntjük, az ételízesítőt beleszórjuk. 2-3 percig forraljuk, majd a tejföllel és a borral simára kevert liszttel sűrítjük, végül a fölaprított metélőhagymával fűszerezzük. Tálaláskor a gombát ezzel a mártással körülöntjük.

 

 

 

 

Pirított polenta    /Ibolya

1/2 l sós vízben megfőzök 13 dkg kukoricadarát,5 dkg vajat keverek bele. Egy lapos tálba rakom kb:2 cm vastagon és hűtőben hagyom kihűlni. Ekkor felszeletelem és kevés olajon mindkét oldalon megpirítom.
 

 

 

 

Porcsalmai húsgombócleves     /Ibolya


15 dkg füstölt sonka,
olaj,
3 db sárgarépa,
2 gyökér,
2 db burgonya,
1 tk mustár,
1 hagyma,
1 gerezd fokhagyma
2 babér,
2 liter húsleves,
pirospaprika,
só, bors.

húsgombóchoz:
fél kg darált hús,
2 tojás,
fél fej hagyma,
zsemlemorzsa,
só, bors.


Elkészítés:
Kevés olajon megpirítom a csíkokra vágott sonkát, hozzákeverem a karikára vágott sárgarépát, gyökeret és együtt pirítom tovább. Most adom hozzá a kockára vágott burgonyát, az aprított hagymát, a babért, fokhagymát, és a mustárt. Megsózóm és borsozom. Felengedem a húslevessel és készre főzöm. A végén főzöm bele a húsgombócot. A húsgombóchoz elkeverem a darált húst, tojást, sót, borsot, hagymát amit előtte egy kicsit olajon lepirítottam, és annyi zsemlemorzsát, hogy kicsit keményebb masszát kapjak. Gombócokat formálok belőle és a levesbe főzöm.

Tálaláskor tejföllel lehet meglocsolni!

A sonkától és a mustártól pikáns íze lesz .

 

 

 

 

Pöstyényi túrós kocka     /Ibolya


Hozzávalók:
8 tojás,
8 evőkanál cukor,
8 evőkanál rétesliszt


50 dkg túró,
2 - 3 evőkanál kristálycukor,

5 dkg mazsola,
1 citrom reszelt héja


Tetejére: lekvár, vaníliás porcukor

A túrót a kristálycukorral, a mazsolával és a reszelt citromhéjjal összekeverem.

A tojásfehérjéket a cukorral habbá verem, és a sárgájákat óvatosan hozzáadom. Két részre osztom. Az egyikbe, mint a piskótatésztába, a lisztet keverem, a másik felét meg óvatosan beleforgatom a túrókrémbe.

Egy papírral bélelt tepsibe először a piskótatészta 2/3-át simítom, majd erre kerül a túros keverek. Tetejét a maradék piskótamasszával berácsozom, a rácsok közé baracklekvárt teszek és 180 °C-os sütőben kb:30 percig sütöm. Kockára vágva, vaníliás porcukorral meghintve tálalom.

 

 

 

 

Prósza /kisalföldi/ /Ibolya

1/2 kg kukoricaliszt,8 dl tej
2 ek.cukor,só,1 dl tejföl
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor,
2 dkg élesztő,
10 dkg porcukor,

kis üveg lekvár,
10 dkg zsír vagy olaj
1 db tojás


Elkészítése:
A tejet felforralom,1/2 dl-t az élesztővel elkeverem, s a cukrot is hozzá rakom. Kicsit kelesztem. A maradék 7 dl tejjel elkeverem a lisztet és a kovászt, 2 órán át pihentetem. Ekkor keverem bele a többi hozzávalót is./lekvár nélkül/Kikent tepsibe rakom,1 órát pihentetem. Forró sütőben sütjük. Ha már félig megsült, rákenem a lekvárt, készre sütöm. A sütés ideje kb:40 perc. Kockára vágva porcukrozva tálalom.

A lekvár helyett idénygyümölcsöt lehet belerakni!

 

 

 

 

Pusztaszeri zöldbableves    /Ibolya


Hozzávalók:
2 db marhahúsleves kocka,
60 dkg zöldbab,
1 fej hagyma,
10 dkg füstölt szalonna,
15 dkg főtt füstölt sonka,
1 db paradicsom,
2 db zöldpaprika,
1 marék tarhonya,
1 csokor petrezselyem,
1 evőkanál pirospaprika,
2 evőkanál tejföl.


A szalonnát apróra vágjuk, kisütjük, majd kiszedjük a pörcöket. A zsírban üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, beletesszük a felaprított zöldbabot, a negyedekre vágott paradicsomot, és tovább pirítjuk. Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel, pirospaprikával, felöntjük másfél liter vízzel és beletesszük a leveskockákat. A sonkát gyufaszálnyira vágjuk, a zöldpaprikát felkarikázzuk, és a szárazon megpirított tarhonyával együtt beletesszük a levesbe. Addig főzzük, amíg a tarhonya megpuhul. Utána letakarva állni hagyjuk 5 percet, és tálaláskor a tejfölbe kevert szalonna-pörccel díszítjük.

 

 

 

 

Ráchegyi kolbászkák    /Ibolya


30 dkg darált sertéshús,
30 dkg darált marhahús,
1 db tojás,
1 db áztatott kinyomkodott zsemle,
majoranna, aránylag bőven/

só, bors,
pici pirospaprika.

A húsokat tojással fűszerekkel és a zsemlével jó alaposan kidolgozom. Kis kolbászkákat formázok belőle és kevés olajon kisütöm.

Bármilyen körettel lehet tálalni.

 

 

 

 

Sarkadi pecsenye    /Ibolya


Hozzávalók:
60 dkg sertéskaraj
1 csapott
evőkanál só
5 dkg vaj vagy
Rama margarin
25 dkg csiperkegomba
1 púpozott evőkanál
finomliszt, 3 dl tej
10 dkg lángolt kolbász
2 ecetes uborka
10 dkg reszelt sajt


Elkészítés:
A karajt 4 egyforma szeletre vágjuk, majd kiverjük, széleit bevagdossuk, a só kétharmadával behintjük. Az olvasztott vajon, nagy lángon oldalanként 3-3 perc alatt elősütjük, lecsöpögtetve tepsibe fektetjük. A gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, a hús sütése után visszamaradó vajban 5 percig pirítjuk. A liszttel meghintjük, fél percig tovább sütjük, majd a tejjel fölöntjük. 2-3 percig forraljuk, ezalatt jól besűrűsödik, majd a tűzről lehúzzuk. Kissé hűlni hagyjuk, azután a felkarikázott kolbászt, a csíkokra metélt uborkát és a reszelt sajt kétharmadát is hozzáadjuk. Ezt a sűrű masszát az elősütött húsokra halmozzuk, a maradék sajttal megszórjuk, végül forró sütőben kb. 10 perc alatt átsütjük. Rizzsel tálaljuk.

Csak annyit változtattam rajta, hogy a kolbászt és az uborkát nem kevertem bele a gombás raguban, hanem külön rétegben raktam rá.

 

 

 

 

Őrségi húsétel
Sertésszelet sütőtökkel, paprikával:   /Ibolya

személyenként 2 szelet hús/karaj v. comb/
40 dkg sütőtök felcsíkozva
olaj, só, bors, gyömbér
szójaszósz,2 gerezd fokhagyma,
flekken fűszerkeverék
1 db zöld paprika,
Elkészítése:
A húsokat kiklopfolom, flekken fűszerkeverékkel beszóróm és állni hagyom egy kicsit. Az olajat felmelegítem és a hús mindkét oldalát elősütöm benne. Egy kevés vizet öntök alá és lassan puhára párolom. Egy másik serpenyőben olajat hevítek és belekeverem a felvágott sütőtököt. Adok hozzá gyömbért, 2 gerezd fokhagymát aprítva és 2-3 evőkanál szójaszószt is. Jól elkeverem és 3-4 percig együtt pirítom. Nem kell sok párolás a töknek, mert hamar megpuhul. Ekkor hozzá adom a csíkokra vágott paprikát és 2-3 percig együtt párolom készre.

Párolt rizzsel tálalom.

 

 

 

 

Sülysápi burgonyaleves   /Ibolya

20 dkg szalonna,
20 dkg sonka,
1 nagy fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
olaj,
20 dkg zeller,
50 dkg burgonya,
1 dl tejföl,
1 evőkanál liszt,
só, bors, majoránna.


Elkészítése
: a kevés olajon megpirítom a szalonnát és a sonkát. Pár percnyi pirítás után adom hozzá a hagymát, üvegesre párolom. Most keverem hozzá az aprított zellert és a burgonyát. Fűszerezem és 1.5-2 liter vízzel felengedem. Lassú tűzön kb. fél óráig főzöm. A lisztet elkeverem a tejföllel és behabarom vele a levest. Máris tálalható!

Finom és egyszerű ez a leves és elég laktató is!

 

 

 

 

Szigetközi betyárpecsenye/kisalföldi/   /Ibolya

8 szelet sertéscomb/tarja/
10 dkg házikolbász
10 dkg szalonna,

2 db paprika
2 db paradicsom,


bors,

2dl fehérbor
olaj.


Elkészítése:

A hússzeleteket kiverem és olajon mindkét oldalukon fehéredésig sütöm, félre teszem.Vékonyra szeletelt kolbászt, szalonnát, paprikát, paradicsomot tetszés szerinti keverékben a 4 hús szelet közepére rakom, a másik 4 szelet hússal betakarom és fokpiszkálóval megtűzöm. Belerakom az olajba ,sózom, borsozom, a fehérbort aláöntöm és lassú tűzön puhára főzöm. Köretnek rizst, főtt burgonyát lehet adni.

 

 

 

 

Táti túrófánk   /Ibolya


25 dkg túró,
25 dkg liszt,
3 egész tojás,
só,
2 dl tejföl,
1 csomag  vaníliás cukor,
1 evőkanál szódabikarbóna.


E
zeket az anyagokat jó alaposan kikeverem és egy kicsit állni hagyom! Kanál segítségével forró olajban beleszaggatom és szép barnára sütöm.

 

 

 

 

Telkibányai raguleves (10 személyre)      /Ibolya

 

Hozzávalók:

1 kg sertéslapocka (vagy szarvas apróhús vagy borjúcomb, -lábszár),

10 dkg füstölt szalonna,

1 kis fej vöröshagyma,

1 gerezd fokhagyma,

5 db sárgarépa,

2 db petrezselyemgyökér,

4 dl tejföl,

almaecet,

2 teáskanál tárkony,

csipetnyi őrölt bors,

kevés liszt

olaj,

só,

teáskanál fűszerpaprika


A levesgaluskához: 2 db tojás, kb. 4 evőkanál liszt, 5 cl. étolaj


A finomra vágott vöröshagymát üvegesre dinszteljük. Hozzáadunk 1 teáskanál tárkonyt, ezzel még egy percig pirítjuk, majd rádobjuk az apró kockákra vágott húst, a szalonnát, a fokhagymát. Addig kell a hússal pirítani, míg az kifehéredik és levet ereszt. Ekkor sózzuk, fűszerezzük, felengedjük kevés vízzel, fedő alatt pároljuk. Amikor a hús már majdnem puha, beletesszük a felkockázott zöldségeket, felengedjük vízzel, ízlés szerint újra sózzuk, fűszerezzük. Fedő alatt főzzük, és ha a zöldségek is megpuhultak, kevés olajból és lisztből világos rántást készítünk. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a tejfölt a maradék 1 teáskanál tárkonnyal, az egészet a leveshez öntjük. Jól összeforraljuk, és annyi almaecettel savanyítjuk, hogy kellemesen pikáns legyen. Pár percig forraljuk, majd beleszaggatjuk a galuskatésztát. Tartalmas és elegáns leves.

 

 

 

 

Tojásleves /békési   / Ibolya

olaj,

2 evőkanál liszt,

pirospaprika
köménymag,

1 db babérlevél
személyenként 2 db tojás
pici ecet, só, bors.


Elkészítése:
O
lajon megpirítom a lisztet, hozzáadom a pirospaprikát, elkeverem és felöntöm kb. 1l vízzel. Beleteszem a sót, borsot, köménymagot, babért is. Jól kiforralom. Egy másik edényben sós, ecetes vizet forralok, ebbe óvatosan beleütöm a tojásokat. Csak annyira főzöm meg, hogy közepesen kemény legyen.
Tálalás: a levest kimerem és a közepére rakom a tojásokat.

 

 

 

 

Töltött gönc /nógrádi/   /Ibolya

20 dkg malachús,

1 vöröshagyma
35 dkg főtt, áttört burgonya
14 dkg liszt,

olaj
pirospaprika,

só,

1 kisebb szál torma /reszelve/
4 dl tejföl,

3 dkg liszt.


Elkészítése:
A húst kis kockákra vágom és zsiradék nélkül megpirítom. Paprikázom és kevés vízzel felöntöm, s puhára párolom. A húst kiveszem, lecsöpögtetem. A burgonyából, lisztből tésztát gyúrok és gombócokat csinálok belőle. Minden gombóc közepébe teszek egy kevés húst. Forró vízben kifőzöm. A gombócokat 5-sével hurkapálcikára óvatosan felhúzom. Olajon megpirítom a 3 dkg lisztet, belekeverem a reszelt tormát, pici húslével felengedem és kiforralom. Átszűröm és a tejföllel besűrítem.

Tepsibe öntöm a mártást a hurkapálcás gombócokat belerakom. Egyszer megforgatom ,hogy minden oldala mártásos legyen. Forró sütőben megpirítom a gombócok mindkét oldalát.

Tálalható!

 

 

 

 

Vecsési töltött hús    / Ibolya


Hozzávalók:
50 dkg sertésdagadó,
50 dkg savanyú káposzta,
1 kis fej vöröshagyma,
2 dl tejföl,
1 evőkanál mustár,
1 tojás,
1-2 evőkanál zsemlemorzsa,
5 dkg szalonna,
só és őrölt fekete bors,
1 mokkáskanál csombor (borsikafű),
2 gerezd fokhagyma

Elkészítés: A dagadót töltésre előkészítem, vagyis éles, hegyes pengéjű késsel felszúrom. Kívül-belül sóval bedörzsölöm. A füstölt szalonnát apróra vágom, zsírját kiolvasztom. A szalonnapörcöt kiveszem a zsírból, és összekeverem a felvert tojással, a kicsavart és apróra összevagdosott káposztával, a mustárral, a sóval, a borssal, a csipetnyi cukorral, a zúzott fokhagymával és annyi zsemlemorzsával, hogy ne legyen folyós a töltelék. A felszúrt húsba annyi tölteléket töltök, hogy szép "kövér" legyen a hús. A nyílást bevarrom, és a töltött húst a szalonnazsírom serpenyőbe helyezem. Mindkét oldalán megpirítom, majd tűzálló tálba teszem. A maradék töltelékből kis gombócokat formálok, és a hús köré teszem. A tejfölt rálocsolom, és a tálat lefedve előmelegített forró sütőbe tolom. 40 percig párolom, ezután a tál tetejét levéve még egyszer megpirítom. 15 percnyi pihentetés után felszeletelem és hagymás tört burgonyát kínálok hozzá.

 

 

 

 

Zalai finomfalatok    /Ibolya


60 dkg sertésszűz,
20 dkg burgonya,
8 dkg liszt,
2 db tojás,
só, bors.


Elkészítése:

A húsból közepesen vastag szeleteket vágok, kicsit kiveregetem, sózom és borsozom. A tojásból és a lisztből palacsinta sűrűségű tésztát keverek, majd hozzáadom a lereszelt burgonyát és jó alaposan kidolgozom. Az előkészített húst először lisztbe majd a burgonyás masszában megforgatom és olajban szép pirosra kisütöm.

Párolt rizzsel tálalom.

 

 

 

 

Zengővári sertéstekercs   /Ibolya


Sertéscomb 600 g
Trappista sajt 160 g
Gépsonka 160 g
Liszt 100 g
Tojás 2 db
Zsemlemorzsa 150 g
Zsír 200 g
Só, bors ízlés szerint


A felszeletelt sertéscombot kiveregetjük, sózzuk, borsozzuk, vékony sonka- és sajtszeleteket helyezünk rá, majd begöngyölítjük.

Lisztbe, tojásba, sajtos zsemlemorzsába forgatjuk, bő zsírban megsütjük.

Burgonyaropogóssal és kapormártással tálaljuk.

 

 

 

 

Zselici szelet      /Ibolya


Hozzávalók:
4 nagyobb szelet kicsontozott borda,
2 közepes nagyságú alma,
2 evőkanál sűrű tejföl,
fél dl zsemlemorzsa,
1 mokkáskanál porrá tört borsmenta,
1 teáskanál mustár,
1 csokor zöldpetrezselyem,
2 evőkanál olaj,
só.

A tejfölt elkeverjük a fűszerekkel, a nagyon finomra metélt zöldpetrezselyemmel, a mustárral, a zsemlemorzsával és a meghámozott, reszelt almával. A forró olajon az enyhén kivert hússzeleteket hirtelen átsütjük, és mindegyik húst bekenjük az almás-tejfölös krémmel. Tűzálló tálba téve a megkent hússzeleteket előmelegített, forró sütőben pirosra pirítjuk.

Burgonyapürével vagy vajas burgonyával kínáljuk.

 

 

 

 

 

Lap teteje

 

 

 

 

  IV. Más nemzetek konyhájából

 

 Banános hús

 Knédli

 Verdens beste

 

 

 

 

Banános hús: /Svéd étel/   /Ágnes

60 dkg pulykacomb ( lehet más hús is)
1 póréhagyma
1 db piros paprika (kaliforniai)
1 db banán
2 evőkanál margarin


Szósz:
1 evőkanál margarin
2 evőkanál liszt
1 darab paprikás kockasajt
2 dl tejszín
5 dl víz 1 db tyúkhúsleves kocka (ebből levest készíteni, csak összeforralni)
1 kávéskanál paprika
1 kávéskanál curry

Elkészítés: kb.1 cm x 4 cm hosszú csíkokra vágjuk a húst, margarinon, átsütni kb. 5 percig, nem túl forró tűzön. Utána hozzáöntjük a fele (2,5dl) húslevest, és 30 percig lassan pároljuk.. Margarinnal kikent tepsibe tesszük a húst, rá a karikázott póréhagymát, majd a karikázott paprikát, végül a karikázott banánt.

 

  

 

Szósz: fel kell melegíteni a margarint, és hozzáadnia fűszereket, majd belekeverni a lisztet. Öntsd fel a maradék (2,5 dl) húslevessel, a maradék húslével, tedd hozzá a tejszint, sajtot és várni, míg a sajt elolvad. Öntsd rá a húsra, és jó meleg sütőben 20-30 percig kell sütni.

 

Rizzsel tálaljuk, jó étvágyat hozzá!

 

  

 

 

 

Knédli: /Szlovák-Cseh/    /Ágnes

 

Tulajdonképpen egy gőzben főzött kenyér!

25 dkg liszt
1,5 dl tej
1 dkg élesztő
1 kávéskanál só
pici cukor
Összedolgozni, keleszteni, úgy bánni vele mint a kenyérrel!

Majd 25 perc alatt, gőz felett konyharuhán letakarva készre főzni!

 

Nagy átmérőjű edényben forraljuk a vizet, melyet konyharuhával szorosan lekötünk.

Ráhelyezzük a knédli tésztáját a konyharuhára, és letakarjuk egy alig kisebb edénnyel, mint amiben a víz forr! Elzárja a gőz útját és így készül el a tészta 25 perc alatt!

 

Szaftos ,mártásos húsok mellé szeletelve kitűnő köret! Mi esszük káposztával is, azért készítettem gombócokat is belőle!

 

3szoros adagból készült, lefagyasztottam.

 

  

 

 

 

Verdens beste   /Norvég sütemény  /Ágnes

 

Hozzávalók:
12,5 dkg Ráma margarin
12,5 + 20 dkg porcukor
12,5 dkg liszt
4 tojás
4 evőkanál tej
2 kk. sütőpor
vaníliakrém

A margarint habosra keverjük a 12,5 dkg cukorral, majd a 4 tojás sárgájával. Hozzáadjuk a tejet, majd a sütőporral elkevert lisztet. A tojások fehérjét keményre verjük a 20 dkg cukorral. A sárga masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe kenjük,( 38x28 cm-es tepsiben készítettem ) majd rá a cukros tojáshabot. 170 °C-os sütőben megsütjük. Ha kihűlt, függőlegesen két részre vágjuk. Lehet hosszába, és keresztbe is. Az egyik lapra rákenjük a vaníliakrémet, majd ráhelyezzük a másik felét. Vigyázni kell, mert ha magas a hőmérséklet, a tojáshab megég, míg a sárga réteg nyers marad. Majdnem hogy csak szárítjuk lassan, kb.50 perc! Nagyon finom Aranka krémporból készült vaníliakrémmel is, de a főzött vaníliakrémmel, amit egy kis rummal ízesítünk a legfinomabb.

 

Tanács: Először csak magában a tojás habját verjük fel keményre, vagyis cukor nélkül, majd háromszorra adagoljuk hozzá a cukrot, miközben tovább verjük. Így szép fényes, selymes, kemény habot kapunk!

 

  

 

 

 

 

 

Vissza a nyitó oldalra

   Lap teteje

Vissza a nevekhez

 

 


Vissza a receptekhez

 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker