Tájjellegű ételeink!
Nyitó oldal | ||
I. Sütések 1. | ||
Sütések 2. | ||
II. Főzések 1. | ||
III.Tájjellegű ételeink | ||
IV. Más nemzetek konyhájából | ||
Fórum |
III. Tájjellegű ételeink:
Gyulai zöldséges tarhonyaleves
Jánkmajtisi savanyú burgonyaleves
Káposztás pogácsa--Szigligeti recept
Medvehagymás tojáslepénnyel töltött csirkemelltekercs /Orfű
Sertésszelet sütőtökkel, paprikával
Szigetközi betyárpecsenye/kisalföldi/
4 szelet nyitott karaj,
1 közepes hagyma,
olaj, só, bors,
10 dkg bacon,
10 dkg sonka,
liszt,
tojás,
zsemlemorzsa,
sajt,
Elkészítése:
A nyitott szelet húsokat kiveregetem és félre teszem. Kevés olajon megpirítom a karikára vágott hagymát a bacont és a sonka darabokat. Kihűtöm. Az előkészített húsba töltött a hagymás ragut és arra rakok egy szelet sajtot, összetűzöm. A húsokat kívülről besózóm, majd bepanírozom. Olajban kisütöm.
Bármilyen köret illik hozzá.
20 dkg sárgarépa
15 dkg gyökér,
1evőkanál rizs,
15 dkg karalábé,
10 dkg zeller
15 dkg burgonya,
1 babérlevél,
só, bors, olaj, petrezselyem
1,5dl tejföl,
2 evőkanál liszt.
Elkészítés:
Olajon megpirítom a felkockázott zöldséget, burgonyát, rizst, sózom, borsozom. Belerakom a babérlevelet, felaprított petrezselymet is. Kb. 1 liter vízzel felöntöm és készre főzöm. A tejfölt elkeverem a liszttel és a levest behabarom vele. 3-4 perc főzés után tálalható.
Bagolyvári sertésflekken /Ibolya
4 szelet sertéstarja
25 dkg savanyú káposzta
15 dkg gyulai kolbász
burgonya
2 gerezd fokhagyma
só, őrölt bors
csipős paprikakrém
olaj
A sertéstarjákat bedörzsöljük az összepréselt fokhagymával, sóval,
borssal és a paprikakrémmel. A kolbászt felkarikázzuk (a héja nélkül) és olajon
megpirítjuk. Ekkor beletesszük a káposztát és a babérleveleket is, majd
felöntjük kevés vízzel, és így pároljuk tovább. A krumplit a héjában megfőzzük,
majd megpucoljuk, felszeleteljük, így egy tepsibe tesszük, és a sütőben pirosra
sütjük. Eközben a hússzeleteket olajon megsütjük, majd a burgonyával és a
káposztával együtt tálaljuk
Fél kg sertéscomb,
30 dkg gomba,
1+2 hagyma,
20 dkg füstölt szalonna,
bors,
3 gerezd fokhagyma,
só, olaj,
hasábburgonya,
kevés liszt.
A füstölt szalonnát szeletekre vágom, centiméterenként bevagdalom és
kevés olajon kisütöm. 2 hagymát vastag szeletekre vágok, a karikákat lisztbe
mártom és olajban aranysárgára sütöm. A combból ceruzaszerű csíkokat vágok,
sózom, borsozom és kevés olajban aranysárgára sütöm. A hagymát apróra kockázom
és 1 evőkanál olajban aranysárgára párolom. Hozzáadom a felszeletelt gombát,
valamint a szétnyomott fokhagymát, sózom és fedő alatt puhára párolom. Egy lapos
tányérra hasábburgonyát teszem, erre halmozom a húscsíkokat, majd a gombaragut,
a hagymakarikákat, végül pedig a szalonnaszeleteket.
olaj
őrölt bors
só
1 csokor kapor
1 kávéskanál pirospaprika
40 dkg gomba
2 db paradicsom
4 db zöldpaprika
1 db vöröshagyma
20 dkg rizs
Először megpároljuk a rizst. Amíg fő, a felaprított hagymát olajon
üvegesre dinszteljük. A paprikát csíkokra vágjuk, majd a hagymához adva fedő
alatt pároljuk tovább.
Amikor megpuhult, beletesszük a négyfelé vágott paradicsomokat. Addig főzzük, amíg a paradicsom szétesik, majd fedő nélkül zsírjára sütjük.
Ezután folyó víz alatt megmossuk a gombát, és kisebb kockákra vágjuk. Amikor a zöldség zsírjára sült, belerakjuk a gombát, megszórjuk pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk. Ráöntünk 1 dl vizet, és jól összekeverve fedő alatt addig pároljuk, amíg megpuhul. Ekkor a párolt rizshez adjuk, villával alaposan összekeverjük, és alacsony lángon, fedő nélkül főzzük még egy keveset, vigyázva arra, hogy maradjon az ételnek leve.
Bátorterenyei pecsenye: /Ibolya
60 dkg sertéslapocka,
25 dkg hagyma,
olaj, só,
bors,
80
dkg burgonya
1 csokor petrezselyem
Elkészítése:
A húst metéltre vágom, kevés olajon
megpirítom. Hozzáadom a felszeletelt hagymát és együtt pirítom tovább.
Fűszerezem. Pici vizet öntök alá és puhára párolom. Közben a burgonyát héjában
megfőzöm a héját leszedem és kb. fél cm vastagra felszeletelem. Olajat melegítek
és a burgonyát pirosra pirítom rajta, petrezselyemmel megszóróm. Tálalható!
Becsinált leves --Görgetegi recept /Ibolya
Hozzávalók:
Egy megtisztított csirke, vagy kakas,
5 szál sárgarépa,
3 petrezselyem,
2 gerezd fokhagyma,
1 fej vöröshagyma,
1 csokor petrezselyem és zeller zöldje,
1 csípős zöldpaprika,
1 paprika,
20 szem egész bors,
só.
A daragaluskához:
4 tojás,
10 dkg búzadara,
csipetnyi só,
diónyi zsír.
A sárgarépát és petrezselymet megtisztítjuk, és kisebb darabokra vágjuk.
A bontott csirkét, vagy kakast feldaraboljuk, és egy nagy leveses fazékba, bő, hideg vízbe tesszük. Lassú tűzön forrásig főzzük. Amennyiben szükséges, leszedjük a habját, beletesszük a sárgarépa-és petrezselyem gyökeret, a kétféle zöldpaprikát, a megtisztított hagymákat. Fűszerezzük borssal és sóval. Továbbra is takaréklángon főzzük.
Egy óra múlva hozzáadjuk a zeller-és petrezselyem zöldjét, és ha szükséges, sóval ízesítjük.
Daragaluskát készítünk. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A fehérjét felverjük habnak, a sárgáját elkeverjük. Lazán hozzáadjuk a habot, apránként annyi búzadarát, hogy ne legyen túl kemény a galuskánk. Csipetnyi sóval ízesítjük, és kevéske zsírral lazítjuk a masszát. Állni hagyjuk, hogy a búzadara megdagadjon.
A levesből kivesszük a petrezselyem-és zeller zöldeket, paprikákat, és hagymákat. Beleszaggatjuk a galuskákat, átforraljuk, és máris tálalhatjuk.
Hozzávalók:
40 dkg savanyú káposzta,
20 dkg sertéshús,
10 dkg füstölt csabai kolbász
1 zöldpaprika,
1 paradicsom,
1 fej vöröshagyma,
8 dkg füstölt szalonna
6 dkg árpagyöngy,
2 dl tejföl,
babérlevél,
só,
bors.
A kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk, zsírjában üvegesre pirítjuk a
finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a felkockázott sertéshúst, a karikára vágott
kolbászt, a paprikát és a paradicsomot. Babérral, sóval, borssal ízesítjük.
Amikor a hús félig puha, hozzáadjuk a kimosott savanyú káposztát, felengedjük
megfelelő mennyiségű vízzel, beleszórjuk az árpagyöngyöt, és belekeverjük a
tejfölt.
Békési becsinált leves /Ibolya
2-2 csirkecomb, szárny és nyak (nyúlcomb vagy lapocka is lehet)
4 dkg zsír vagy 4 evőkanál olaj
2 evőkanál finomliszt
2 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyem
fél mokkáskanál
őrölt bors
1 mokkáskanál csemege pirospaprika
40 dkg leveszöldség
só
A húst megmossuk, a darabokat kettévágjuk. A zsírból és a lisztből
világos rántást készítünk, a zúzott fokhagymát, a finomra aprított
petrezselymet, a borsot és a pirospaprikát belekeverjük. Bő 1 liter vízzel
azonnal fölöntjük, nehogy leégjen. A csirkedarabokat és a megtisztított, kis
kockákra vágott zöldséget beledobjuk, megsózzuk, majd az egészet puhára főzzük.
Májgaluskát vagy vajasgaluskát szokás beleszaggatni.
8 személyre:
80 dkg sertéscomb
2 fej vöröshagyma
2 evőkanál zsír
2 gerezd fokhagyma
só, köménymag, tárkony, kakukkfű, mustár, citromlé
1 db sárgarépa
édes nemes pirospaprika
1 db közepes nagyságú paradicsom
2 db zöldpaprika
1 kg burgonya
fél liter Tejföl
A vöröshagymát meghámozzuk, apróra vágjuk és 2 kanál zsíron
megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott sertéshúst, a nagy darabokra
felvágott paprikát a paradicsomot a zúzott fokhagymát, valamint az apró kockára
vágott sárgarépát. Felöntjük 2 liter vízzel, hozzátesszük a fűszereket, piros
paprikát, tárkonyt, kakukkfüvet stb... és lassú tűzön fedő alatt addig főzzük,
amíg a hús félig megpuhul. Ekkor hozzátesszük a kockára vágott burgonyát, ízlés
szerint a fűszereket és majdnem készre főzzük. A tejfölt kevés mustárral
elkeverjük, majd a forró gulyásunkból pár kanállal szedünk hozzá és elkeverjük.
Ezután mustáros tejfölünket hozzáöntjük a gulyáshoz és készre főzzük.
Megkóstoljuk, és ízlés szerint (aki savanyún szereti) citromlével ízesíthetjük.
1 kg sertéshús
2 dl étolaj
15 dkg vöröshagyma
5 dkg fokhagyma
1 csomag petrezselyemzöld
2,5 dl tejföl
10 dkg füstölt szalonna
20 dkg gomba
10 dkg sonka
20 dkg csemege uborka
3 db tojás
10 db sós palacsinta
só, őrölt bors
Elkészítése:
A húst hagymás olajon lepirítjuk, sózzuk, fűszerezzük, hozzáadjuk a
csíkokra vágott lepirított szalonnát, sonkát, gombát és a csemege uborkát és
tovább pároljuk.
Amikor megpuhult, a serpenyőben hozzáadjuk a tejfölt és a felvert tojásokat. Addig kevergetjük, míg a tojás megköt. Sós palacsintákba betöltve sütőben átforrósítjuk és a pörköltnek a levével leöntjük, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.
Hasábokra vágott pirított burgonyával tálalom!
30 dkg liszt
15 dkg zsír
1 csomag sütőpor
2 tojássárgája
1 kanál tej
A töltelékhez:
12 dkg liszt
3 tojás
4 dl tejföl
15 dkg cukor
1/2 csomag vaníliás cukor
10 dkg mazsola
Fogunk egy tálat, és összekeverjük benne a lisztet, a zsírt, a sütőport,
a tojássárgájákat és a tejet. Ezt egy kizsírozott tepsibe nyomkodjuk.
Ezután a tölteléket készítjük el: a lisztet, a tejfölt, a tojásokat és a cukrokat elkeverjük, majd a tésztára öntjük. Rászórjuk a mazsolát, majd készre sütjük.
Végül meghintjük még egy kevés vaníliás cukorral, és már kínálhatjuk is.
Hozzávalók:
4 ujjnyi vastag, tenyérnyi combszelet,
2 pár virsli,
1 tojás,
1 dl sör,
2-3 evőkanál liszt,
olaj a sütéshez,
törött fekete bors,
só.
A hússzeleteket vékonyra verjük, megsózzuk, majd egy-egy lehéjazott
virslit rátéve szorosan feltekerjük, és hústűvel megtűzzük. A tojást habosra
keverjük a sörrel, liszttel, sóval és borssal. (Sűrű palacsintatésztának kell
lennie.) A tekercseket először lisztbe mártjuk, ezután a tésztában megforgatva
bő, forró olajban pirosra sütjük. Sült burgonyával és tartármártással kínáljuk.
Dunai harcsapörkölt laskával /Teri
Hozzávalók:
egy kb. 3 kilós harcsa megpucolva, felszeletelve,
3 fej hagyma felkockázva,
zsír vagy olaj,
3 evőkanál őrölt paprika,
üveges lecsó vagy friss paprika, paradicsom,
2 dl vörösbor,
2dl tejföl,
csapott evőkanál liszt,
víz
Az olajon vagy zsíron megdinszteljük a hagymát, kis sót is dobunk rá,
félrehúzni, bele a 3 evőkanál paprikát, a lecsót, ezt kb. negyed órát főzni.
Hozzá az előző nap lesózott halat, a bort és annyi vizet, hogy csak alig lepje
el. Fél órát főzzük. Ha szükséges a levet még a főzés vége felé sózzuk. A
tejfölös habarást a fél óra után beletenni és még 5 percet forralni. Aki
szereti, főzés elején tehet bele néhány cseresznyepaprikát vagy chilit.
Kifőtt laskával tálaljuk.
Felvidéki pikáns gombócleves /Ibolya
Hozzávalók 4 személyre:
|
A gombóc hozzávalói:
törött bors
|
A marhacsontot leforrázzuk és hideg vízbe téve, zöldségelve tartalmas csontlevest főzünk. A levest ízesítjük sóval, fűszerezzük őrölt borssal. A Hérát felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet, és világos rántást készítünk, amelyet hideg vízzel kikeverünk. A húslevest szűrön leszűrjük, majd újra felforraljuk és besűrítjük a kikevert rántással. A tejfölt kikeverjük egy kevés levessel, majd a leveshez adjuk, és takaréklángon felforraljuk. A sertés és marha apróhúst, a kolbászt, a szalonnát finom tárcsán ledaráljuk. A megtisztított burgonyát lereszeljük, levét kinyomkodjuk, és a húshoz adjuk. A húst kevés sóval, borssal fűszerezzük, tojást adva hozzá jól összedolgozzuk. Ha nagyon lágy, kevés lisztet adunk hozzá. Nedves kézzel apró gombócokat formázunk. Ha a gombóc megfőtt, a levest ízlés szerint után ízesítjük, tárkonylevelet szórunk bele, és citromlével savanykássá ízesítjük.
Göcseji
sertésjava /Ibolya
kb. 60 dkg sertésdió (a comb kerek része)
só, őrölt bors
4-5 dkg zsír (olaj is lehet)
1 nagyobb vöröshagyma
2 közepes zöldpaprika
15 dkg főtt zöldbab
1 csokor petrezselyem
2 dl száraz vörösbor
4 dkg vaj
20 dkg vargányagomba
Elkészítése:
A sertésdiót 4 egyforma szeletre vágjuk, enyhén kiverjük, megsózzuk,
megborsozzuk. Utána a zsíron a hús mindkét oldalát színesre sütjük,
lecsöpögtetve lábasba rakjuk. A megtisztított vöröshagymát
finomra, a kicsumázott paprikát nagyobb kockákra, a babot kisebb darabokra
aprítjuk. A hús visszamaradó zsírjában a hagymát megfonnyasztjuk, majd a
paprikát is megfuttatjuk benne. A zöldbabot hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk,
a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, majd a húsra szórjuk. Ha konzerv-
vagy mélyhűtött zöldbabot használunk, csak a végén tegyük bele. A bort és annyi
vizet öntünk rá, hogy a húst ellepje, és lefödve puhára pároljuk. Ha kész, a
vajon megfuttatott, szeletelt vargányát is belekeverjük. Tojásos galuska illik
köretnek hozzá.
Gyulai zöldséges tarhonyaleves /Ibolya
Hozzávalók:
(4 főre)
8 dkg házi tarhonya
10 dkg száraz gyulai kolbász
1 l csirkecsont leves
só
csípős cseresznyepaprika
egy szál zeller zöldje
A pörkölt alapba:
5 dkg kolozsvári szalonna
3 dkg zsír
10 dkg vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
fél evőkanál fűszer paprika
5 dkg paradicsom
5 dkg zöldpaprika
A bezöldségeléshez:
30 dkg burgonya
15 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyemgyökér
8 dkg zellergumó
A díszítéshez:
fél csokor petrezselyem zöldje
Előkészítése:
Pörköltnek a vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a fokhagymát
zúzzuk, majd összeaprítjuk, a paprikát, paradicsomot felkockázzuk.
A zöldségeket megtisztítjuk, egy centis kockákra vágjuk.
A szalonnát apró kockákra, a kolbászt vékony karikákra vágjuk.
Díszítéshez a petrezselyem zöldjét finomra vágjuk.
Elkészítése:
Egy fazékban a zsírt felolvasztjuk. Hozzáadjuk a húsos szalonnát, majd
közepes lángon tepertőre kisütjük, a pörcöket kiszedjük. A fele zsiradékot egy
lábosba átöntjük, felforrósítva rászórjuk a tarhonyát. Állandó kevergetés
mellett világosbarnára pirítjuk.
A fazékban maradt szalonnazsírt felforrósítjuk, hozzáadjuk a
vöröshagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot, és addig pirítjuk, míg a
paradicsom leve el nem párolog, majd a vöröshagyma aranysárgára nem pirul. Ekkor
a tűzről lehúzzuk, meghintjük fűszerpaprikával, elkeverjük. Beleszórjuk a
zöldségeket, felengedjük a levessel, majd felforraljuk. Ízesítjük sóval, csípős
paprikával, zeller zöldjével. Beleöntjük a tarhonyát, és a kolbászt. Közepes
lángon a tészta, valamint a zöldségek puhulásáig főzzük.
Tálalás előtt hagyjuk pár percig ,,pihenni" a levest.
Hozzávalók:
60 dkg marhalapocka,
5 dkg füstölt szalonna,
20 dkg debreceni kolbász,
2 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
15 dkg lecsó,
só, törött bors,
pirospaprika,
paprikakrém,
csipet kakukkfű,
1 dl olaj,
1 dl vörösbor.
A szalonnát apróra vágjuk, és kevés olajon kiolvasztjuk, megpároljuk
rajta az apróra vágott vöröshagymát, rátesszük az ujjnyi csíkokra szeletelt
húst, és elkapart fokhagymát, meghintjük pirospaprikával, egy csípet
kakukkfűvel, teszünk hozzá 1 kanál paprikakrémet, megsózzuk, borsozzuk, leöntjük
1 dl borral, s fedő alatt rövid lében puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult a
kolbászt felkarikázzuk, kevés zsíron átforgatjuk, és a lecsóval együtt a húshoz
adjuk. Együtt még egyszer felforraljuk, és forrón tálaljuk.
Hódmezővásárhelyi perec/ Smajdika
Hozzávalók:
1 kg liszt,
1 ráma margarin (25 dkg),
10 dkg vaj,
10 dkg zsír,
1 kis poharas tejföl,
5 dkg élesztő,
2 evőkanál cukor,
1 evőkanál só
és annyi tej hogy könnyen gyúrható legyen. Általában elegendő annyi amiben az élesztő felfut! Egy órát hagyni kell pihenni aztán sodorjuk és már mehet is a sütőbe.
Mindig csak egy fél maréknyit tépjünk le és ceruza vékonyságúra kell kisodorni a tésztát, és az ujjunkra tekerve tépkedjük és sodorjuk a pereceket.
Előmelegített sütőben 170 fokon sütjük körülbelül 15-20 percig, alsó-felső sütéssel.
Igaz egy kicsit munkaigényes, de előnyére szolgáljon, hogy már egy hónappal előtte is el lehet készíteni, mert nem romlik meg.
Jánkmajtisi savanyú burgonyaleves /Ibolya
30 dkg füstölt oldalas
40 dkg burgonya
babérlevél
2-3 evőkanál olaj
4 dkg liszt
fél csokor petrezselyem
1 fej vöröshagyma
2 dl tejföl
ecet
pirospaprika
só
Az oldalast darabokra szétszedjük, majd egy lábosba tesszük, felöntjük
vízzel, és főzni kezdjük. Közben sózzuk, beletesszük a babérlevelet, és amikor
már majdnem teljesen megpuhult, hozzáadjuk a felszeletelt krumplit is. Eközben a
liszthez olajat keverünk, majd hozzáadjuk a megpirított hagymát, a petrezselymet
és a pirospaprikát is. Ezzel berántjuk a levest, majd a tejfölt is belekeverjük,
ízlés szerint ecetet öntünk bele, és már kínálhatjuk is.
Hozzávalók:
1 kg oldalas,
só,
3 újhagyma,
1 dl olaj,
3-4 evőkanál ketchup,
2 evőkanál ecet,
kakukkfű,
majoránna,
só,
bors,
egy csipet cukor,
1 fej vöröshagyma.
Elkészítése:
Az oldalast 2-3 ujjnyi széles darabokra vágjuk és megsózzuk. Kuktába beletesszük a betétet, öntünk bele 2 dl vizet, és rárakjuk az oldalast. Az edényt lezárjuk, és a húst jó puhára pároljuk. Ezután tűzálló tálba egymás mellé lerakjuk a darabokat. Egy kevés késhegynyi olajban megpároljuk a feldarabolt újhagymát, rátesszük az ecetet, a ketchupot, a kakukkfüvet, illetve majoránnát, sót, törött borsot, bőven teszünk rá vöröshagyma-karikákat. A húsra öntjük, és a sütőben szép pirosra sütjük.
Ez is egy különleges ízvilág, az ecet és a ketchup miatt. Édes és kissé savanykás ízt ad neki.
Kapuvári bicskás pecsenye /Ibolya
2dl olaj,
30
dkg gépsonka
1.8 kg karaj,
30
dkg hagyma
2 gerezd fokhagyma,
bors, só.
Elkészítése:
Nyitott szeleteléssel felszelem a karajt, kiveregetem és besózom. A töltelék a következő: a szalonnát, sonkát, hagymát vékonyan felszeletelem majd ugyanebben a sorrendben olajon lepirítom. Kicsit sózom fokhagymázom. A húsba becsomagolom és és sütőben 160 fokon megsütöm. Burgonyapürével tálalom.
Káposztás
pogácsa--Szigligeti recept /Ibolya
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
10 dkg zsír,
10 dkg margarin (vagy vaj),
2 teáskanál só,
teáskanálnyi cukor,
3 tojás,
4 dl tejföl,
4 dkg élesztő.
50 dkg káposzta,
só,
2 evőkanál sertészsír,
1 evőkanál kristálycukor,
1 teáskanál őrölt feketebors.
Elkészítés:
A tejfölt meglangyosítjuk. Kiveszünk belőle egy decinyit, teszünk bele
cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Tetejét megszórjuk liszttel, letakarjuk,
és megvárjuk, míg megkel.
Egy nagyobb tálba beletesszük a lisztet, sózzuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a sertészsírt, a margarint, és a megkelt élesztőt. Elkezdjük összegyúrni, közben apránként adagoljuk bele a langyos tejfölt. Lágy tésztát készítünk. Amikor már jól eldolgoztuk, akkor lisztezett gyúródeszkán megcipózzuk, sodrófával megveregetjük a tetejét, és legalább 15 percet letakarva kelesztjük.
A káposztát lereszeljük, besózzuk, és 10 percig állni hagyjuk. A levével együtt, a zsírban feltesszük párolni. Fedő alatt puhítjuk, közben cukorral, és borssal fűszerezzük.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán elsodorjuk, a párolt, kihűtött káposzta felét rásimítjuk, majd összehajtogatjuk. Újabb negyed órát kelesztjük.
Ismét elsodorjuk, megint megkenjük káposztával, és összehatjuk. Tízpercnyi pihentetés után kisodorjuk, és közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
A megmaradt tojások fehérjét csipetnyi sóval kicsit felverjük, és bekenjük vele a pogácsák tetejét.
Sütőpapírra, vagy kikent tepsibe tesszük, majd rövid pihentetés után előmelegített sütőben megsütjük.200 fokon kb:25-30 percig!
Káposztás varjú/kisalföldi/ Ibolya
20 dkg liszt,
7
cl olaj
45 dkg savanyú káposzta
70 dkg burgonya,
1
dkg élesztő
1 dl víz, só, cukor.
Az élesztőt langyos vízben 3
evőkanálliszttel és csipetnyi cukorral elkeverem. Pihentetem, kelesztem. A főtt,
áttört burgonyát, a megkelesztett kovászt, és a lisztet a maradék langyos sós
vízzel addig dagasztom míg kezemről jól el nem válik. Letakarom és langyos
helyen kelesztem, legalább 1 órát. Közben a káposztát kinyomkodom és olajjal
kikeverem. A megkelt tésztát 1 cm vastagra kinyújtom.kb:8-10 cm-es lapokra
vágom. Minden db. közepére teszek félmaréknyi káposztát. A tésztából mind a négy
oldalon kb. 3 cm-s csíkot felhajtva tepsiket formálok. A káposztát eligazítom
benne és a sarkokat összenyomkodom.
200 fokos sütőben megsütöm. Akkor kész, ha a tészta ropogós!
Kukorica gánica/kisalföldi/ /Ibolya
50 dkg burgonya,
3
evőkanál kukoricaliszt
1 közepes hagyma,
2
evőkanál olaj
1 dl tejföl,
só
Elkészítése:
A burgonyát sós vízben megfőzöm és majd
saját levében összetöröm. Összekeverem a liszttel, sóval és állandóan kevergetve
sűrűre főzöm. Olajon megpirítom az apróra vágott hagymát és ebben kanalanként
megforgatom a burgonyamasszát. Tejföllel meglocsolva átforrósítva tálalom.
Kunsági
káposztaleves: /Ibolya
2 db bőrős malacláb
1 hagyma,
50 dkg malachús,
3 dkg liszt
3 dkg zsír,
2-3 db babérlevél,
2 dl sűrű tejföl,
bors,
1l savanyú káposztalé.
Elkészítése:
A savanyú káposztalét, vizet összekeverem. Felforralom és belerakom a
feldarabolt lábat, malachúst. Amikor a hús félig megfőtt, a hagymát apróra
vágom. A zsiradékból, lisztből rántást csinálok és megpárolom benne a hagymát.
Kevés vízzel felengedem és a leveshez adom. A babérlevelet, borsot belerakom és
lassú tűzön puhára főzöm. Sok tejföllel tálalom.
Kuruc pecsenye/kisalföldi/
/Ibolya
1 kg karaj/pulykamell/
só, mustár, bors, gépsonka
liszt, 15 dkg zsír,
2 leves kocka, 2-3 dl víz
6-7 gerezd fokhagyma
Elkészítése:
A húst felszeletelem és kiverem.
Besozóm.2 szeletet egymás mellé teszek, kevés mustárral megkenem megborsozom. A
két szelet közé sonkát rakok, összefordítom és összetűzöm. Paprikás lisztben
megforgatom. Forró zsírban hirtelen mindkét oldalát megsütöm. Kiveszem és a
vízben feloldott leveskockát, fokhagymát, borsot is beleteszem a zsiradékba.
Felforralom és belerakom a húst. Lassú tűzön puhára főzöm.
Magyaróvári vagdalthús /Ibolya
Hozzávalók:
30 dkg darált sertéshús
30 dkg darált marhahús
2 db zsemle
1csomag újhagyma
4 db tojás
2 dl tej
5 dkg füstölt szalonna
2 db savanyú uborka
20 dkg óvári sajt
só
törött bors
szerecsendió
kakukkfő
gyömbér
zsemlemorzsa
olaj
2 db főtt tojás
1 kiskanál pirospaprika
1 csomag zöldpetrezselyem.
A darát húsokat keverőtálba helyezzük, megsózzuk, borsozzuk, meghintjük
kakukkfűvel, gyömbérrel, kevés szerecsendióval, pirospaprikával, és elkeverjük.
A zsemléket tejben megáztatjuk, a főtt tojást, a sajtot, uborkát apró kockákra,
az újhagymát vékony karikára vágjuk. A zsemléket jól kinyomkodjuk, szétmorzsolva
hozzáadjuk a tálban lévő anyaghoz, hozzáadjuk a finomra vágott
zöldpetrezselymet, majd jó alaposan összegyúrjuk. Henger alakúra formázzuk,
megforgatjuk zsemlemorzsába, és kizsírozott tepsibe helyezzük. Tetejére
elosztjuk a hajszálvékonyra vágott szalonnát, leöntjük egy kevés
forrózsiradékkal, majd előmelegített sütőbe helyezve, közepes lángon szép
pirosra sütjük.
A sütés felénél megfordítjuk a húsokat.
Hozzávalók:
sós palacsinták,
60 dkg darált hús,
3 hagyma,
pirospaprika,
2 evőkanál liszt,
2 dl tejszín,
2 dl fehérbor,
só, bors, olaj.
Elkészítése:
Az olajon megpirítok 1 hagymát, rárakom a darált húst, kicsit pirítom és fűszerezem. Kevés vizet öntök alá és készre főzöm. Ezzel a töltelékkel megtöltöm a palacsintákat.
Egy másik edénybe elkészítem a hagymamártást. Olajon megpirítok 2 aprított hagymát, megszórom liszttel, elkeverem. Ráöntöm a bort és a tejszínt. Kevergetve addig főzöm míg kellően besűrűsödik. Sózom és borsozom.
A töltött palacsintákat leöntöm a mártással.
Makói tejfeles vágott leves /Ibolya
25 dkg sertéshús,
olaj,
1 dl tejföl,
1 db tojás,
2 db babérlevél,
pici citromlé,
1 közepes fej hagyma,
25 dkg burgonya,
mustár,
liszt,
Elkészítése:
A kis kockákra vágott húst kevés olajon megpárolom pirospaprikával
megszórom sózom és borsozom, babért teszek bele és csontlével felengedem, majd
félpuhára főzöm. Most rakom bele a kockára vágott burgonyát, kevés citromlét,
kb. 1 evőkanál mustárt és készre főzöm. A tejfölben elkeverem a lisztet és
behabarom vele a levest.
Kockára vágott főtt tojással tálalom!
Medvehagymás tojáslepénnyel töltött csirkemelltekercs Orfűi recept /Ibolya
Hozzávalók (4 személyre):
80 dkg csirkemell
15 dkg friss (vagy mirelit) medvehagymalevél
10 dkg húsos füstölt szalonna
8 db tojás
5 dkg liszt
10 dkg zsemlemorzsa
étolaj a sütéshez
só
A medvehagyma leveleket megmossuk, majd apróra vágjuk. A szalonnát
zsírjára sütjük, 5 db tojást kevés sóval és a medvehagymával elhabarunk, majd
forró szalonnazsíron megsütjük. A csirkemellből nyitott szeletet vágunk, s
vékonyra kiklopfoljuk. Ráhalmozzuk a medvehagymás omlettet, feltekerjük, és
fogvájóval vagy hústűvel megtűzzük. Szokásos módon panírozzuk és kisütjük.
Tálaláskor ferdén félbevágjuk, bármilyen körettel kínálható!
Mézes tekercs--Noszvaji recept /Ibolya
Hozzávalók:
20 dkg porcukor,
7 dkg sertészsír,
3 tojás, 1
6 dkg méz,
kávéskanálnyi őrölt fahéj és szegfűszeg,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
csipetnyi só,
50 dkg liszt,
1 dl tejföl,
1 liter szikkadt szilvalekvár,
15 dkg vágott dió.
A porcukrot a zsírral, 2 egész tojással, és a mézzel tálba tesszük.
Csipetnyi sót, szódaport, és a mézes fűszereket is hozzáadjuk, majd jó habosra
kikeverjük. Végül összegyúrjuk a liszttel. Kevés tejföllel lazítjuk, hogy
könnyen sodorható legyen.
Lisztezett gyúródeszkán három cipót formázunk belőle. Ezeket téglalap
alakúra kisodorjuk. A tepsit vékonyan kikenjük zsírral.
A kisodort tészták közepét gazdagon megrakjuk szilvalekvárral, a töltelék
oldalába vágott diót nyomkodunk. Mindkét oldalára felhajtjuk a mézes tésztát, és
a tepsibe emeljük.
A rudak tetejét felvert tojással átkenjük, majd előmelegített sütőbe
tesszük. Kezdetben nagylángon sütjük, később mérsékeljük a hőfokot.
A mézes tekercs finom, omlós sütemény, amely sokáig eltartható.
Nyírségi
gombócleves: /Ibolya
30 dkg borjúhús,
3 db gomba,
2 sárgarépa,
1 közepes gyökér
5 dkg zeller,
1 közepes hagyma
2 dkg liszt,
1.5 dl tejföl,
5 dkg borsó
petrezselyem,
só, bors, olaj
Burgonyagombóchoz:
15 dkg főtt, áttört burgonya,
1 db tojás,
5-6 dkg liszt,
só, bors, pici szerecsendió
Elkészítése:
A zöldségeket egyforma darabokra felszeletelem. A húst kis kockákra
vágom. Olajon megpirítom az apróra vágott hagymát, rárakom a húst és fehéredésig
pirítom, sózom. Pici vízzel felöntöm és félpuhára párolom. Ekkor teszem hozzá a
zöldségeket, borsot is. Felöntöm vízzel/kb:1 l/ és puhára főzöm.
Közben a burgonyát, tojást, szerecsendiót, lisztet jó alaposan kikeverem. Kb. szilva nagyságú gombócokat csinálok belőle és a kész levesbe belefőzöm. /5-6perc/A tejfölt és a lisztet csomómentesre kikeverem és ezzel sűrítem a levest. Kevés citromlével ízesítem. A tetejére petrezselymet szórók.
200 g erdei (pl. vargánya, róka-, kucsma-, őzláb-) gomba,
1 ágacska friss
kakukkfű,
8 kisebb szelet sertéscomb vagy -tarja
só, bors,
1 dl olaj,
1 dl testes vörösbor.
Elkészítése:
A gombát nem túl vékonyan felszeleteljük. A kakukkfűágat megmossuk, levélkéit letépkedjük. A hússzeleteket gyengén kiverjük. Egy jól záródó edénybe öntünk 1 evőkanál olajat, beleforgatunk egy szelet húst, ízlés szerint borsozzuk, meghintjük kakukkfűvel, megrakjuk 4-5 szelet gombával, a tetejére tesszük a következő szelet húst, a fenti módon fűszerezzük stb., amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejét megöntözzük a maradék olajjal és a borral, lefedjük. Egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. Másnap a sütés előtt 1/2 órával kivesszük a hűtőből a húst. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A páclé felével kikenünk egy tűzálló tálat. A hússzeleteket a gombával együtt a sütőtálba fektetjük, megöntözzük a maradék páccal, lefedjük, és a sütőben kb. 45 percig pároljuk-sütjük. Levesszük róla a takarót, és további 15 perc alatt készre pirítjuk. A sütőedényben tálaljuk, tetejét megszórjuk vágott petrezselyemmel.
Sült burgonya, burgonyakrokett, párolt zöldségköret illik hozzá.
A húst felkockázzuk, pörköltet készítünk belőle. Sóval, borssal,
pirospaprikával, fokhagymával ízesítjük. Amikor félig megfőtt, felöntjük vízzel,
és hozzáadjuk a feldarabolt zöldbabot és a kockára vágott burgonyát, a
babérlevelet. Újraízesítjük borssal és fokhagymával. Addig főzzük, amíg minden
hozzávaló megpuhul. A lisztet a tejföllel elhabarjuk, besűrítjük a levest.
Néhány percnyi forralás után kevés ecettel besavanyítjuk.
A palóc gulyás jó ízét a babérlevél, a fokhagyma, és a palóc
gasztronómiára oly jellemző savanyú levesek tejes-tejfölös habarása adja.
Elkészítésének többféle változata is van. Egyes helyeken a zöldbab és a burgonya
mellett sárgarépát és zöldséget is főznek hozzá, vagy ,,reszeltkét" (csipetkét)
szaggatnak a levesbe.
hozzávalók:
1 kg hús (sertéscomb vagy marhalábszár),
olaj vagy zsír,
2 nagy fej hagyma,
60-70 dkg zöldbab,
4 szem burgonya,
2 gerezd fokhagyma,
1.5-2 dl tejföl és liszt a habaráshoz,
pici ecet,
só, bors,
pirospaprika,
2 babérlevél
Palóc tekercs
/Ibolya
2 db csirkemell,
4 db medvesajt
4 evőkanál tejföl,
2 db tojás,
2-3 evőkanál liszt,
3 gerezd fokhagyma,
só, bors
4 db reszelt burgonya
olaj.
Elkészítése:
A húst kicsontozom és mindegyiket felszúrom középen. A medvesajtot,
tejfölt kicsit darabosra elkeverem és a csirkemelleket megtöltöm vele. Kívülről
besózom.
Burgonyás massza:
kikeverem a tojást, fokhagymát, sót, borsot, lisztet és a reszelt burgonyát. A töltött húsokat először lisztben megforgatom és utána a burgonyás masszában is. Olajban kisütöm. Úgy a jó, ha a masszából bőven rátapad. Petrezselymes párolt rizzsel tálalom.
20 szem közepes csiperke
1 kiskanál csemege ételecet
8 dkg Rama margarin
1 vöröshagyma
1 kisebb, piros húsú paprika
só, bors,
3 tojás
1 kis csokor petrezselyem
1 csapott kiskanál ételízesítő por
1 dl tejföl
0,5 dl fehérbor
1 csapott kiskanál finomliszt
1 kis csokor metélőhagyma
A gombát megtisztítjuk, a kalapját és a szárát különválasztjuk. Az előbbit enyhén ecetes, forrásban lévő vízben 2 percig főzzük, majd szűrő lapáttal kiemeljük, üregükkel felfelé tepsibe sorakoztatjuk, egy kevés sóval és borssal behintjük. A gomba szárát finomra vágjuk, ahogyan a megtisztított vöröshagymát is. A paprikát kicsumázzuk, fél centis kockákra aprítjuk. A margarin felét fölolvasztjuk, a hagyma felét beleszórjuk, kevergetve 1 perc alatt megfonnyasztjuk, majd beledobjuk a gombaforgácsot is. 3-4 percig együtt sütjük, megsózzuk, megborsozzuk, majd 2 percre a paprikát is beledobjuk. A tojásokat felverjük, az előzőekre öntjük, kevergetve kocsonyásodásig sütjük, végül a fölaprított petrezselyemmel megszórjuk. Ezt a masszát a gombák üregébe töltjük, végül forró sütőben 8-10 percig sütjük. Amíg készül, megfőzzük hozzá a mártást. Ehhez a maradék margarint kis lábasban fölolvasztjuk, a maradék gombát megfonnyasztjuk rajta. 2 deci vízzel fölöntjük, az ételízesítőt beleszórjuk. 2-3 percig forraljuk, majd a tejföllel és a borral simára kevert liszttel sűrítjük, végül a fölaprított metélőhagymával fűszerezzük. Tálaláskor a gombát ezzel a mártással körülöntjük.
Pirított polenta
/Ibolya
1/2 l sós vízben megfőzök 13 dkg kukoricadarát,5 dkg vajat keverek bele.
Egy lapos tálba rakom kb:2 cm vastagon és hűtőben hagyom kihűlni. Ekkor
felszeletelem és kevés olajon mindkét oldalon megpirítom.
Porcsalmai húsgombócleves /Ibolya
15 dkg füstölt sonka,
olaj,
3 db sárgarépa,
2 gyökér,
2 db burgonya,
1 tk mustár,
1 hagyma,
1 gerezd fokhagyma
2 babér,
2 liter húsleves,
pirospaprika,
só, bors.
húsgombóchoz:
fél kg darált hús,
2 tojás,
fél fej hagyma,
zsemlemorzsa,
só, bors.
Elkészítés:
Kevés olajon megpirítom a csíkokra vágott sonkát, hozzákeverem a karikára
vágott sárgarépát, gyökeret és együtt pirítom tovább. Most adom hozzá a kockára
vágott burgonyát, az aprított hagymát, a babért, fokhagymát, és a mustárt.
Megsózóm és borsozom. Felengedem a húslevessel és készre főzöm. A végén főzöm
bele a húsgombócot. A húsgombóchoz elkeverem a darált húst, tojást, sót, borsot,
hagymát amit előtte egy kicsit olajon lepirítottam, és annyi zsemlemorzsát, hogy
kicsit keményebb masszát kapjak. Gombócokat formálok belőle és a levesbe főzöm.
Tálaláskor tejföllel lehet meglocsolni!
A sonkától és a mustártól pikáns íze lesz .
Hozzávalók:
8 tojás,
8 evőkanál cukor,
8 evőkanál rétesliszt
50 dkg túró,
2 - 3 evőkanál kristálycukor,
5 dkg mazsola,
1 citrom reszelt héja
Tetejére: lekvár, vaníliás porcukor
A túrót a kristálycukorral, a mazsolával és a reszelt citromhéjjal
összekeverem.
A tojásfehérjéket a cukorral habbá verem, és a sárgájákat óvatosan hozzáadom. Két részre osztom. Az egyikbe, mint a piskótatésztába, a lisztet keverem, a másik felét meg óvatosan beleforgatom a túrókrémbe.
Egy papírral bélelt tepsibe először a piskótatészta 2/3-át simítom, majd erre kerül a túros keverek. Tetejét a maradék piskótamasszával berácsozom, a rácsok közé baracklekvárt teszek és 180 °C-os sütőben kb:30 percig sütöm. Kockára vágva, vaníliás porcukorral meghintve tálalom.
Prósza
/kisalföldi/ /Ibolya
1/2 kg kukoricaliszt,8 dl tej
2 ek.cukor,só,1 dl tejföl
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor,
2 dkg élesztő,
10 dkg porcukor,
kis üveg lekvár,
10 dkg zsír vagy olaj
1 db tojás
Elkészítése:
A tejet felforralom,1/2 dl-t az élesztővel elkeverem, s a cukrot is hozzá
rakom. Kicsit kelesztem. A maradék 7 dl tejjel elkeverem a lisztet és a kovászt,
2 órán át pihentetem. Ekkor keverem bele a többi hozzávalót is./lekvár
nélkül/Kikent tepsibe rakom,1 órát pihentetem. Forró sütőben sütjük. Ha már
félig megsült, rákenem a lekvárt, készre sütöm. A sütés ideje kb:40 perc.
Kockára vágva porcukrozva tálalom.
A lekvár helyett idénygyümölcsöt lehet belerakni!
Pusztaszeri zöldbableves /Ibolya
Hozzávalók:
2 db marhahúsleves kocka,
60 dkg zöldbab,
1 fej hagyma,
10 dkg füstölt szalonna,
15 dkg főtt füstölt sonka,
1 db paradicsom,
2 db zöldpaprika,
1 marék tarhonya,
1 csokor petrezselyem,
1 evőkanál pirospaprika,
2 evőkanál tejföl.
A szalonnát apróra vágjuk, kisütjük, majd kiszedjük a pörcöket. A zsírban
üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, beletesszük a felaprított zöldbabot,
a negyedekre vágott paradicsomot, és tovább pirítjuk. Megszórjuk az apróra
vágott petrezselyemmel, pirospaprikával, felöntjük másfél liter vízzel és
beletesszük a leveskockákat. A sonkát gyufaszálnyira vágjuk, a zöldpaprikát
felkarikázzuk, és a szárazon megpirított tarhonyával együtt beletesszük a
levesbe. Addig főzzük, amíg a tarhonya megpuhul. Utána letakarva állni hagyjuk 5
percet, és tálaláskor a tejfölbe kevert szalonna-pörccel díszítjük.
30 dkg darált sertéshús,
30 dkg darált marhahús,
1 db tojás,
1 db áztatott kinyomkodott zsemle,
majoranna, aránylag bőven/
só, bors,
pici pirospaprika.
A húsokat tojással fűszerekkel és a zsemlével jó alaposan kidolgozom. Kis
kolbászkákat formázok belőle és kevés olajon kisütöm.
Bármilyen körettel lehet tálalni.
Hozzávalók:
60 dkg sertéskaraj
1 csapott
evőkanál só
5 dkg vaj vagy
Rama margarin
25 dkg csiperkegomba
1 púpozott evőkanál
finomliszt, 3 dl tej
10 dkg lángolt kolbász
2 ecetes uborka
10 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A karajt 4 egyforma szeletre vágjuk, majd kiverjük, széleit bevagdossuk,
a só kétharmadával behintjük. Az olvasztott vajon, nagy lángon oldalanként 3-3
perc alatt elősütjük, lecsöpögtetve tepsibe fektetjük. A gombát megtisztítjuk,
cikkekre vágjuk, a hús sütése után visszamaradó vajban 5 percig pirítjuk. A
liszttel meghintjük, fél percig tovább sütjük, majd a tejjel fölöntjük. 2-3
percig forraljuk, ezalatt jól besűrűsödik, majd a tűzről lehúzzuk. Kissé hűlni
hagyjuk, azután a felkarikázott kolbászt, a csíkokra metélt uborkát és a reszelt
sajt kétharmadát is hozzáadjuk. Ezt a sűrű masszát az elősütött húsokra
halmozzuk, a maradék sajttal megszórjuk, végül forró sütőben kb. 10 perc alatt
átsütjük. Rizzsel tálaljuk.
Csak annyit változtattam rajta, hogy a kolbászt és az uborkát nem kevertem bele a gombás raguban, hanem külön rétegben raktam rá.
Őrségi húsétel
Sertésszelet sütőtökkel, paprikával:
/Ibolya
személyenként 2 szelet hús/karaj v. comb/
40 dkg sütőtök felcsíkozva
olaj, só, bors, gyömbér
szójaszósz,2 gerezd fokhagyma,
flekken fűszerkeverék
1 db zöld paprika,
Elkészítése:
A húsokat kiklopfolom, flekken fűszerkeverékkel beszóróm és állni hagyom
egy kicsit. Az olajat felmelegítem és a hús mindkét oldalát elősütöm benne. Egy
kevés vizet öntök alá és lassan puhára párolom. Egy másik serpenyőben olajat
hevítek és belekeverem a felvágott sütőtököt. Adok hozzá gyömbért, 2 gerezd
fokhagymát aprítva és 2-3 evőkanál szójaszószt is. Jól elkeverem és 3-4 percig
együtt pirítom. Nem kell sok párolás a töknek, mert hamar megpuhul. Ekkor hozzá
adom a csíkokra vágott paprikát és 2-3 percig együtt párolom készre.
Párolt rizzsel tálalom.
Sülysápi
burgonyaleves /Ibolya
20 dkg szalonna,
20 dkg sonka,
1 nagy fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
olaj,
20 dkg zeller,
50 dkg burgonya,
1 dl tejföl,
1 evőkanál liszt,
só, bors, majoránna.
Elkészítése: a kevés olajon megpirítom a szalonnát és a sonkát. Pár
percnyi pirítás után adom hozzá a hagymát, üvegesre párolom. Most keverem hozzá
az aprított zellert és a burgonyát. Fűszerezem és 1.5-2 liter vízzel felengedem.
Lassú tűzön kb. fél óráig főzöm. A lisztet elkeverem a tejföllel és behabarom
vele a levest. Máris tálalható!
Finom és egyszerű ez a leves és elég laktató is!
Szigetközi
betyárpecsenye/kisalföldi/ /Ibolya
8 szelet sertéscomb/tarja/
10 dkg házikolbász
10 dkg szalonna,
2 db paprika
2 db paradicsom,
só
bors,
2dl fehérbor
olaj.
Elkészítése:
A hússzeleteket kiverem és olajon mindkét oldalukon fehéredésig sütöm, félre teszem.Vékonyra szeletelt kolbászt, szalonnát, paprikát, paradicsomot tetszés szerinti keverékben a 4 hús szelet közepére rakom, a másik 4 szelet hússal betakarom és fokpiszkálóval megtűzöm. Belerakom az olajba ,sózom, borsozom, a fehérbort aláöntöm és lassú tűzön puhára főzöm. Köretnek rizst, főtt burgonyát lehet adni.
25 dkg túró,
25 dkg liszt,
3 egész tojás,
só,
2 dl tejföl,
1 csomag vaníliás cukor,
1 evőkanál szódabikarbóna.
Ezeket az anyagokat jó alaposan kikeverem és egy kicsit állni hagyom!
Kanál segítségével forró olajban beleszaggatom és szép barnára sütöm.
Telkibányai raguleves (10 személyre) /Ibolya
Hozzávalók:
1 kg sertéslapocka (vagy szarvas apróhús vagy borjúcomb, -lábszár),
10 dkg füstölt szalonna,
1 kis fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
5 db sárgarépa,
2 db petrezselyemgyökér,
4 dl tejföl,
almaecet,
2 teáskanál tárkony,
csipetnyi őrölt bors,
kevés liszt
olaj,
só,
teáskanál fűszerpaprika
A levesgaluskához: 2 db tojás, kb. 4 evőkanál liszt, 5 cl. étolaj
A finomra vágott vöröshagymát üvegesre dinszteljük. Hozzáadunk 1
teáskanál tárkonyt, ezzel még egy percig pirítjuk, majd rádobjuk az apró
kockákra vágott húst, a szalonnát, a fokhagymát. Addig kell a hússal pirítani,
míg az kifehéredik és levet ereszt. Ekkor sózzuk, fűszerezzük, felengedjük kevés
vízzel, fedő alatt pároljuk. Amikor a hús már majdnem puha, beletesszük a
felkockázott zöldségeket, felengedjük vízzel, ízlés szerint újra sózzuk,
fűszerezzük. Fedő alatt főzzük, és ha a zöldségek is megpuhultak, kevés olajból
és lisztből világos rántást készítünk. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a tejfölt
a maradék 1 teáskanál tárkonnyal, az egészet a leveshez öntjük. Jól
összeforraljuk, és annyi almaecettel savanyítjuk, hogy kellemesen pikáns legyen.
Pár percig forraljuk, majd beleszaggatjuk a galuskatésztát. Tartalmas és elegáns
leves.
Tojásleves
/békési / Ibolya
olaj,
2 evőkanál liszt,
pirospaprika
köménymag,
1 db babérlevél
személyenként 2 db tojás
pici ecet, só, bors.
Elkészítése:
Olajon megpirítom a lisztet, hozzáadom a pirospaprikát, elkeverem és
felöntöm kb. 1l vízzel. Beleteszem a sót, borsot, köménymagot, babért is. Jól
kiforralom. Egy másik edényben sós, ecetes vizet forralok, ebbe óvatosan
beleütöm a tojásokat. Csak annyira főzöm meg, hogy közepesen kemény legyen.
Tálalás: a levest kimerem és a közepére rakom a tojásokat.
Töltött
gönc /nógrádi/ /Ibolya
20 dkg malachús,
1 vöröshagyma
35 dkg főtt, áttört burgonya
14 dkg liszt,
olaj
pirospaprika,
só,
1 kisebb szál torma /reszelve/
4 dl tejföl,
3 dkg liszt.
Elkészítése:
A húst kis kockákra vágom és zsiradék nélkül megpirítom. Paprikázom és
kevés vízzel felöntöm, s puhára párolom. A húst kiveszem, lecsöpögtetem. A
burgonyából, lisztből tésztát gyúrok és gombócokat csinálok belőle. Minden
gombóc közepébe teszek egy kevés húst. Forró vízben kifőzöm. A gombócokat
5-sével hurkapálcikára óvatosan felhúzom. Olajon megpirítom a 3 dkg lisztet,
belekeverem a reszelt tormát, pici húslével felengedem és kiforralom. Átszűröm
és a tejföllel besűrítem.
Tepsibe öntöm a mártást a hurkapálcás gombócokat belerakom. Egyszer megforgatom ,hogy minden oldala mártásos legyen. Forró sütőben megpirítom a gombócok mindkét oldalát.
Tálalható!
Hozzávalók:
50 dkg sertésdagadó,
50 dkg savanyú káposzta,
1 kis fej vöröshagyma,
2 dl tejföl,
1 evőkanál mustár,
1 tojás,
1-2 evőkanál zsemlemorzsa,
5 dkg szalonna,
só és őrölt fekete bors,
1 mokkáskanál csombor (borsikafű),
2 gerezd fokhagyma
Elkészítés: A dagadót töltésre előkészítem, vagyis éles, hegyes
pengéjű késsel felszúrom. Kívül-belül sóval bedörzsölöm. A füstölt szalonnát
apróra vágom, zsírját kiolvasztom. A szalonnapörcöt kiveszem a zsírból, és
összekeverem a felvert tojással, a kicsavart és apróra összevagdosott
káposztával, a mustárral, a sóval, a borssal, a csipetnyi cukorral, a zúzott
fokhagymával és annyi zsemlemorzsával, hogy ne legyen folyós a töltelék. A
felszúrt húsba annyi tölteléket töltök, hogy szép "kövér" legyen a hús. A
nyílást bevarrom, és a töltött húst a szalonnazsírom serpenyőbe helyezem.
Mindkét oldalán megpirítom, majd tűzálló tálba teszem. A maradék töltelékből kis
gombócokat formálok, és a hús köré teszem. A tejfölt rálocsolom, és a tálat
lefedve előmelegített forró sütőbe tolom. 40 percig párolom, ezután a tál
tetejét levéve még egyszer megpirítom. 15 percnyi pihentetés után felszeletelem
és hagymás tört burgonyát kínálok hozzá.
60 dkg sertésszűz,
20 dkg burgonya,
8 dkg liszt,
2 db tojás,
só, bors.
Elkészítése:
A húsból közepesen vastag szeleteket vágok, kicsit kiveregetem, sózom és borsozom. A tojásból és a lisztből palacsinta sűrűségű tésztát keverek, majd hozzáadom a lereszelt burgonyát és jó alaposan kidolgozom. Az előkészített húst először lisztbe majd a burgonyás masszában megforgatom és olajban szép pirosra kisütöm.
Párolt rizzsel tálalom.
Zengővári sertéstekercs /Ibolya
Sertéscomb 600 g
Trappista sajt 160 g
Gépsonka 160 g
Liszt 100 g
Tojás 2 db
Zsemlemorzsa 150 g
Zsír 200 g
Só, bors ízlés szerint
A felszeletelt sertéscombot kiveregetjük, sózzuk,
borsozzuk, vékony sonka- és sajtszeleteket
helyezünk rá, majd begöngyölítjük.
Lisztbe, tojásba, sajtos zsemlemorzsába forgatjuk, bő zsírban megsütjük.
Burgonyaropogóssal és kapormártással tálaljuk.
Hozzávalók:
4 nagyobb szelet kicsontozott borda,
2 közepes nagyságú alma,
2 evőkanál sűrű tejföl,
fél dl zsemlemorzsa,
1 mokkáskanál porrá tört borsmenta,
1 teáskanál mustár,
1 csokor zöldpetrezselyem,
2 evőkanál olaj,
só.
A tejfölt elkeverjük a fűszerekkel, a nagyon finomra metélt
zöldpetrezselyemmel, a mustárral, a zsemlemorzsával és a meghámozott, reszelt
almával. A forró olajon az enyhén kivert hússzeleteket hirtelen átsütjük, és
mindegyik húst bekenjük az almás-tejfölös krémmel. Tűzálló tálba téve a megkent
hússzeleteket előmelegített, forró sütőben pirosra pirítjuk.
Burgonyapürével vagy vajas burgonyával kínáljuk.
Banános hús:
/Svéd étel/ /Ágnes
60 dkg pulykacomb ( lehet más hús is)
1 póréhagyma
1 db piros paprika (kaliforniai)
1 db banán
2 evőkanál margarin
só
Szósz:
1 evőkanál margarin
2 evőkanál liszt
1 darab paprikás kockasajt
2 dl tejszín
5 dl víz 1 db tyúkhúsleves kocka (ebből levest készíteni, csak
összeforralni)
1 kávéskanál paprika
1 kávéskanál curry
Elkészítés: kb.1 cm x 4 cm hosszú csíkokra vágjuk a húst,
margarinon, átsütni kb. 5 percig, nem túl forró tűzön. Utána hozzáöntjük a fele
(2,5dl) húslevest, és 30 percig lassan pároljuk.. Margarinnal kikent tepsibe
tesszük a húst, rá a karikázott póréhagymát, majd a karikázott paprikát, végül a
karikázott banánt.
Szósz: fel kell melegíteni a margarint, és hozzáadnia fűszereket, majd belekeverni a lisztet. Öntsd fel a maradék (2,5 dl) húslevessel, a maradék húslével, tedd hozzá a tejszint, sajtot és várni, míg a sajt elolvad. Öntsd rá a húsra, és jó meleg sütőben 20-30 percig kell sütni.
Rizzsel tálaljuk, jó étvágyat hozzá!
Tulajdonképpen egy gőzben főzött kenyér!
25 dkg liszt
1,5 dl tej
1 dkg élesztő
1 kávéskanál só
pici cukor
Összedolgozni, keleszteni, úgy bánni vele mint a kenyérrel!
Majd 25 perc alatt, gőz felett konyharuhán letakarva készre főzni!
Nagy átmérőjű edényben forraljuk a vizet, melyet konyharuhával szorosan lekötünk.
Ráhelyezzük a knédli tésztáját a konyharuhára, és letakarjuk egy alig kisebb edénnyel, mint amiben a víz forr! Elzárja a gőz útját és így készül el a tészta 25 perc alatt!
Szaftos ,mártásos húsok mellé szeletelve kitűnő köret! Mi esszük káposztával is, azért készítettem gombócokat is belőle!
3szoros adagból készült, lefagyasztottam.
Verdens beste /Norvég sütemény /Ágnes
Hozzávalók:
12,5 dkg Ráma margarin
12,5 + 20 dkg porcukor
12,5 dkg liszt
4 tojás
4 evőkanál tej
2 kk. sütőpor
vaníliakrém
A margarint habosra keverjük a 12,5 dkg cukorral, majd a 4 tojás
sárgájával. Hozzáadjuk a tejet, majd a sütőporral elkevert lisztet. A tojások
fehérjét keményre verjük a 20 dkg cukorral. A sárga masszát egy sütőpapírral
bélelt tepsibe kenjük,( 38x28 cm-es tepsiben készítettem ) majd rá a cukros
tojáshabot. 170 °C-os sütőben megsütjük. Ha kihűlt, függőlegesen két részre
vágjuk. Lehet hosszába, és keresztbe is. Az egyik lapra rákenjük a
vaníliakrémet, majd ráhelyezzük a másik felét. Vigyázni kell, mert ha magas a
hőmérséklet, a tojáshab megég, míg a sárga réteg nyers marad. Majdnem hogy csak
szárítjuk lassan, kb.50 perc! Nagyon finom Aranka krémporból készült
vaníliakrémmel is, de a főzött vaníliakrémmel, amit egy kis rummal ízesítünk a
legfinomabb.
Tanács: Először csak magában a tojás habját verjük fel keményre, vagyis cukor nélkül, majd háromszorra adagoljuk hozzá a cukrot, miközben tovább verjük. Így szép fényes, selymes, kemény habot kapunk!