Sütések 2.
Nyitó oldal | ||
I. Sütések 1. | ||
Sütések 2. | ||
II. Főzések 1. | ||
Tájjellegű ételeink | ||
IV. Más nemzetek konyhájából | ||
Fórum |
Hideg babapiskótás, túrós süti Sárgabarackos süti diós-gyömbéres morzsával
|
|
alaprecept:
minden hozzávalót a joghurtos pohárral mérve
1 pohár joghurt (tetszés szerint natúr v. gyümölcsös)
4 pohár liszt
2 pohár cukor (én csak 1,5-t használtam)
1 pohár olaj
2-3 tojás
1 csomag sütőpor
pici só
Minden összetevőt egy tálba beleönteni és a kézi robotgép keverőszálával
jó alaposan összekeverni.
Kikent v. papírral kibélelt formában 180 fokon tűpróbáig sütni.
Nagyon sokféle módon variálható. Lehet megsütni tepsiben a tetejére
idénygyümölcsöket rakva, vagy kuglófformába öntve gyümölcs nélkül. A tésztába
keverhető kakaó vagy csak részlegesen és márványosra összekeverve, lehet bele
tenni mazsolát, aszalt gyümölcsöt vagy olajos magvakat. Gyümölcsös joghurtból
készítve a tészta már eleve ízesített lesz. Adható hozzá vanília vagy reszelt
citromhéj ...
Almás pite
/Ibolya
A töltelék:
1-1,5 kg alma
2-3 evőkanál cukor
1 vaníliás pudingpor
fahéj
Az almát meghámozom és lereszelem. Meglocsoltam citromlével, hogy ne
nagyon barnuljon be. Pár perc múlva kinyomkodtam a levét. 3 dl kell belőle, ha
szükséges, vízzel kipótolom. Egy vaníliás pudingporral simára keverem, majd
lassú tűzön besűrítem. Végül cukorral és ízlést szerint fahéjjal ízesítem.
Leveszem a tűzről és beleforgatom a kinyomkodott almát is. Az almát nem kell
főzni!
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
25 dkg vaj
csipet só
2 evőkanál cukor
1 tojás
1 tojás sárgája
tejszín (kb. 0,5 dl)
A lisztet elkeverem a sütőporral, csipet sóval, cukorral, majd
elmorzsolom a hideg vajjal. A tojásokkal és egy kevés tejszínnel összeállítom a
tésztát. Elfelezem, majd egy közepes méretű tepsit kibélelek az egyik felével.
Megszórom kevés zsemle-, vagy kekszmorzsával (rendszeresen elfelejtem, úgy sem
lesz baja), majd rá simítom a tölteléket. Kinyújtom a tepsi méretére a másik
tésztát is, befedem vele az almát. A kimaradt tojásfehérjével lekenem. Villával
sűrűn megszurkálom, hogy a gőz távozni tudjon.
180 fokos sütőben sütöm kb. 30 percig.
- 30 dkg liszt
- 1 sütőpor
- 15 dkg cukor
- 10 dkg zsír
- 1 egész tojás
- csipet só, ha kell, kevés tej, v. tejföl
A hozzávalókból összeállítjuk a tésztát, 2 felé vesszük. Az elsőt
kinyújtani tepsi méretűre /27x36-es zsírozott, lisztezett tepsi/
bele a tésztát, majd a reszelt almát, amire ízlés szerinti cukrot,
fahéjat teszünk.
Kinyomkodni, de nem "drasztikusan!!!/
Lehet az első lapra étkezési keményítőt szórni, akkor nem áztatja el a lapot az alma. Nálam ez bevált. Rá a másik kinyújtott lap, villával megszurkálni, előmelegített sütőben szép világosra megsütni. Porcukorral még langyos állapotában leszórni. Bármilyen más töltelékhez /meggy, dió stb. / jó ez a tészta!
Hozzávalók:
30 dkg hámozott, apró kockára vágott, kissé savanykás alma,
2 evőkanál citromlé,
2-3 evőkanál cukor az alma ízesítéséhez,
esetleg egy csipet fahéj...
Tészta:
10 dkg túró,
4 evőkanál olaj,
4 evőkanál tej,
5 dkg cukor,
20 dkg liszt,
1 sütőpor,
csipet só.
Az almát a cukorral és citromlével megpároljuk, nem túl puhára, kihűtjük.
A tésztához valókból, rugalmas tésztát gyúrunk, lisztezett lapon 40X40 cm-es
lappá nyújtjuk és 10x10 cm-es kockákra felvágjuk. A lapok egyik felére 2
kiskanál almát halmozunk, a széleket kissé megvizezzük és a négyzetek üres felét
ráhajtjuk az almás részre, a széleket kissé összenyomjuk. Ha az alma nagyon
"szaftos" lenne, akkor kevés kekszmorzsát szórunk a töltelékre... Tojás
sárgájával lekenjük, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és forró sütőben
pirulásig sütjük. Vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk.
Bagel /Glad (forrás: TV Paprika)
- ahogy én csináltam
Hozzávalók:
0,5 kg sima liszt
2 dkg élesztő
só
cukor
3 dl langyos víz
Az élesztőt egy kevés langyos vízben elkeverni és az összes hozzávalóból
egy sima kelt tésztát készíteni. Inkább kemény legyen, mint lágy.Langyos helyen
duplájára kelesztettem.
A megkelt tésztát nyolc részre vágtam. A tésztákból zsemleformájú "gombócokat" alakítottam majd az ujjammal a közepén átfúrtam és körbe-körbe haladva gyűrű formára "húztam".
Egy lábasban vizet melegítettem és amikor már gyöngyözve forrt a tésztagyűrűket több részletben beleraktam a forró vízbe, kb. 2-2 percet mindkét oldalán hagytam dagadni. A vízből kiszedett tésztát (ami közben szépen megnőtt) sütőpapírral bélelt tepsibe raktam, felvert tojással lekentem.
200 fokra előmelegített gőzös sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöttem. A tetejére a tojásos kenés után, most mákot szórtam.
Hozzávalók:
0,5 kg liszt,
3 dl tej,
2 dkg élesztő,
1 tojás,
5 dkg cukor,
5 dkg vaj,
pici só.
A tésztát megdagasztjuk és langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Ezalatt 1 csomag vaníliás pudingporból 3-4 kanál cukorral és 4 dl tejjel jó sűrű pudingot főzünk.
A megkelt tésztát kb. 30 x 40 cm-es lappá nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk 10 dkg előzőleg beáztatott mazsolával. Feltekerjük, mint a beiglit és 16 egyforma szeletre vágjuk amiket egy papírral bélelt tepsibe fektetünk.
10-15 perc sütés után kivesszük, mindegyik csiga tetejére ráteszünk egy adag pudingot és egy felezett, hámozott kajszibarackot. Visszatesszük a sütőbe és kb. 20 - 25 perc alatt készre sütjük.
A csigákat még forrón olvasztott vajjal átkenjük ettől szép fényesek lesznek.
Hozzávalók:
45 dkg liszt,
12,5 dkg Ráma,
7 dkg zsír,
5 dkg porcukor,
1,3 dkg élesztő,
0,5 dkg só,
1 tojássárgája,
0,5 dl tejszín, vagy 1 dl hideg víz.
Ebből a mennyiségből 2 db rúd van.
Mák, vagy dió töltelék:
42 dkg mák, vagy dió,
25 dkg kristálycukor,
7,5 dkg zsemlemorzsa,
citrom,
mazsola,
2,5 dl víz.
Minden hozzávalót kimérünk, az élesztőt is a lisztbe tesszük és szépen elmorzsoljuk. 1 tojássárgájával és a tejszínnel, vagy a hideg vízzel összeállítjuk a tésztát. A tejszín vagy a víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg. Ha lágy a tészta akkor lisztet nyugodtan hozzá lehet még dolgozni. Ezután 20 percre hideg helyre kell tenni.
Töltelék: A vizet a cukorral felforraljuk, majd beletesszük a mák, vagy diót, citromhéjat, mazsolát, zsemlemorzsát. Jól ki kell hűteni, célszerű előző nap elkészíteni.
A tésztát lemérjük, a tölteléknek is ugyanannyinak kell lenni mint a tészta mennyisége. Elnyújtjuk, majd rákenjük a tölteléket. Két szélén felhajtjuk és feltekerjük, ahogyan a képen látható.
Hogy szép fényes legyen, márványos a tésztánk, ezt csak akkor érjük el, ha a tészta nyújtásánál nem használunk lisztet. Még a deszkát sem szabad lisztezni. Ez az egyik titka ennek. A másik, hogy a tésztát le kell kenni először 1 tojássárgájával, kitenni a hidegre, nem a hűtőbe, mikor ez jól megszárad ezután 1 tojásfehérjével. Ettől lesz szép márványos a teteje. Én egyik nap megcsinálom, lekenem tojássárgájával, este lekenem tojásfehérjével és csak másnap sütöm. Sütés előtt középen a legaljáig megszúrni a tésztát, hogy a felesleges gőz tudjon távozni.
Hozzávalók / egy 37x26-os tepsire /
8 tojás,
26 dkg cukor,
2 vaníliás cukor,
12 dkg olvasztott vaj, de jó a margarin is, / én azt tettem /
24 dkg liszt,
1 sütőpor,
2-3 citrom leve és héja / én 3-at tettem /
1 tábla összetördelt étcsoki, vagy csokilencse
Elkészítés: A 8 sárgáját a kétféle cukorral géppel habosra
keverni, bele az olvasztott ráma, a citromok leve és héja, majd a sütőporos
liszt, végül a 8 keményre felvert fehérje.
Sütőpapíros tepsibe önteni, rászórni a csokit, előmelegített sütőben én 5 percig erős, majd onnan takarékon, nagyon lassan sütöttem.
Ha kihűlt, porcukorral megszórni, de lehet rá citrommázat is tenni.
Nagyon üdítő süti, én hűtőbe tettem, jól lehűtve még finomabb.
Lehet őzgerinc formában is sütni, kettőre elég ez a mennyiség.
Hozzávalók:
35 dkg margarin
18-20 dkg porcukor
10 dkg barnacukor
3 tojás
1 evőkanál vanília aroma
45 dkg liszt
1,5 teáskanál sütőpor
1,5 teáskanál só
20 dkg étcsokoládé (vagy kakaóbab/csokoládé és pl. mogyoró, dió, mandula
vegyesen)
A margarint összekeverjük a cukrokkal, a vanília aromával és a
tojásokkal, majd mixerrel habosra keverjük. A lisztbe belekeverjük a sütőport és
a sót, majd a lisztet összekeverjük a kikevert margarinnal. Miután jól
összedolgoztuk, a végén a darabolt (vagy reszelt) csokoládét is beleforgatjuk.
Sütőpapírra - egymástól kb. 5 cm-re - diónyi nagyságú adagokat kanalazunk.
170-180 fokos sütőben kb. 15-20 percig sütjük. Mérettől függően kb. 60 db lesz belőle.
Fém dobozokban sokáig eltartható. Sütésnél vigyázzunk, mert gyorsan megég!
Én felesben teszem a belevalókat, 10 dkg mogyoró/mandula/akár dió is
lehet + 10 dkg darabolt csoki vagy csokicsepp. Csináltam már csak kakaóbabosat
is, aki hozzájut, annak érdemes kipróbálni, mert isteni finom!
1 margarint, 2 dl vizet, 3 evőkanál jó minőségű cukrozatlan kakaót,
valamint 1 jó evőkanál HR zselatint /én beletettem az egészet, mert nem sok
maradt a zacsiban/ felolvasztani. Közben habverővel kavargatni. Nem felforralni,
nem főzni, csak jó meleg legyen. Szép fényes, egynemű legyen. 20-30 percre
félretenni, majd beleönteni 20 dkg tejport, jól elkeverni, majd 10 dkg
puffasztott rizst beleszórni, jól kikavarni, hogy ne maradjon fehér rizsszem. Az
előre folpack-kal kibélelt őzgerincbe önteni.
Ezt a mennyiséget 2 normál őzgerincbe osszátok el. Tetejére is folpack, és mehet a hűtőbe. Ennyi az egész. Gyors, egyszerű és finom. Igaz nem olcsó, mert a rizs és a tejpor sem az, de kiadós!
Csokoládés ricotta torta /Glad
Hozzávalók:
13 dkg száraz kakaós keksz (pl. Győri édes)
8 dkg langyosra hűtött olvasztott vaj
0,5 kg ricotta túró
8 dkg cukor
2 tojás
20 dkg keserű csokoládé
25-30 dkg kandírozott cseresznye
kevés fehér csokoládé a díszítéshez
A késes aprítóval összetörtem a kekszet és hozzákevertem az olvasztott
vajat.
Egy papírral kibélelt, kapcsos tortaformába beleöntöttem és az öklömmel jó alaposan belenyomkodtam. Amíg a torta többi hozzávalóját összedolgoztam a mélyhűtőbe tettem, hogy a vaj megdermedjen.
A túrót, cukrot és az egész tojásokat szintén a robotgéppel összekevertem. Gőz fölött megolvasztottam a csokoládét. Az olvadt csokihoz hozzáadtam a túrós keveréket és alaposan összekevertem. Legvégül beleraktam az aprított kandírozott cseresznyét.
Az időközben lehűlt keksz alapra ráöntöttem a túrós keveréket és előmelegített 180 fokos sütőben 50 perc alatt megsütöttem.
A tortaformával együtt kell hagyni alaposan kihűlni, legjobb egy napig a hűtőben tartani.
Tálalás előtt kivettem a formából és reszelt fehércsokoládéval díszítettem.
Megjegyzés: Aki gondolja, kevesebb cukorral is készítheti.
2 tojás fehérjét, csipet sóval és pár csepp citromlével felverjük,
hozzáadunk 5 dkg cukrot, kemény habot verünk.
75 ml tejet, 75 ml olajat, 10 dkg cukrot, 2 tojássárgáját kikavarunk, adunk hozzá 17,5 dkg lisztet, fél csomag sütőport. Jól kikeverjük, mindaddig, míg nem látunk rajta világosodást.
A két masszát összedolgozzuk, két felé osszuk, és 18 cm-es tortaformába két lapot sütünk belőle.
A krém:
3 dl tejet, 3 evőkanál lisztel elkeverünk, pépet főzünk belőle, felezzük, felébe fehér csokit (100gr) teszünk, másik felébe pedig tej csokit (100 gr), ízlés szerint lehet ét csoki is ( nem tortabevonó) .
Mindkettőt összefőzzük, majd hideg vízbe állítva az edényt lehűtjük,
időnként meg-megkavargatva.
6 dl tejszint kemény habbá verünk, ketté osztjuk.
Egy púpos evőkanál zselatint kis vízben dagadni hagyunk, majd
felforrósítjuk olvadásig. Kettéosztjuk, felét betesszük egyik pépünkbe, teszünk
hozzá pár kanál felvert tejszínt, csomómentesre keverjük, majd a tejszín felét
beleteszzük, jól elkeverjük, lehet nyugodtan a mixerrel. A krémet megkóstoljuk,
és ízlésünk szerint teszünk bele porcukrot mindkét esetben. (én a fehérbe 2
evőkanál, a tejcsokisba 3 evőkanállal tettem).
A másik péppel ugyanígy járunk el, ha időközbe megdermedne a zselatin
akkor felmelegítjük.
A két lapot elvágjuk, kicsit várunk, hogy dermedjen a krém, és megtöltjük
a lapokat. Három rétegbe kell krém, ezért vagy a tejcsokisból, vagy a fehér
csokisból fog kimaradni, szerintem azzal nyugodtan be lehet vonni a tortát,
esetleg még egy kis tejszínnel kiegészítve.
Ebben az esetben én vajkrémmel vontam be kívülről, a megmaradt tejszínes tejcsokis krémet pedig megettük leányzóimmal, nagyon könnyű habos krém, szerintem önagában is nagyon finom.
Piros rész:
12.5 dkg RAMA,
20 dkg darált keksz,
10 dkg porcukor,
1 rumaroma,
piros ételfesték,
annyi tej, hogy jól összeálljon a massza!
Zöld rész:
12.5 dkg RAMA,
30 dkg darált keksz,
10 dkg porcukor,
1 zöld aroma /pisztácia v. mandula/ s szintén annyi tej, hogy jól össze lehessen a masszát állítani!
Elkészítés:
Mindkét színből 6 db golyót formázunk, a piros golyókat bevonjuk a
tenyerünkön kilapítgatott zöld masszával s pár óra hűtőben való fagyás után fel
lehet vágni cikkekre
.
Mint a dinnyét apróra vágott csokoládéból kis magokat lehet bele szurkálni! /Ami most nem látható mert lemaradt/ Gyerekek is könnyen el tudják készíteni, nagy sikerélménnyel!
Duplán citromos sütemény
/Ibolya
tésztához:
4 db tojás,
13 dkg cukor,
1 db citrom leve és reszelt héja,
8 dkg olvasztott vaj,
1 csomag sütőpor,
12 dkg liszt.
mázhoz: 15 dkg porcukor és fél citrom leve/2 evőkanál/
Elkészítése:
A tojássárgáját a cukorral alaposan kikeverem. A citrom reszelt héját és
a levét is belekeverem. Olvasztott, de nem meleg vajat is belecsurgatom majd a
sütőporral elkevert lisztet is beleforgatom.
A tojásfehérje keményre vert habját utoljára, nagyon óvatosan
belekeverem.
Egy 25x30-es magas peremű tepsit kivajazok és kilisztezek. A citromos masszát beleöntöm és 180 fokos sütőben 22-25 percig sütöm.
Ha a tészta kihűlt, rákenem a mázat. Ehhez a porcukrot nagyon jól kikeverem a citromlével, addig míg teljesen felolvad.
Egyszerű fűszeres keksz /Csu (erdeti recept TV Paprika-Bede Róbert)
-Ahogy én készítettem:
Hozzávalók:
20 dkg liszt
12 dkg Ráma margarin
15 dkg reszelt trappista sajt
5 dkg reszelt füstölt sajt
1 tojás sárgája + 1 a kenéshez
ízlés szerint só (mivel a párom mindent sósabban szeret én egy csapott
teáskanállal tettem bele)
1/2 mokkáskanál curry por (ez elhagyható, ha valaki nem szereti az erőteljes ízét)
1 teáskanál egész kömény
1 evőkanál durvára vágott hámozott tökmag
A hozzávalókat kb. 5 dkg reszelt trappista kivételével összegyúrjuk,
hűtőben 0,5 órát pihentetjük. Kinyújtjuk kb.7-8 mm vastagságúra (ha apró
formával szúrjuk ki, lehet 5 mm-es a tészta-így a sütési idő is egy kevesebb),
tetszőleges formával kiszúrjuk, tojás sárgájával megkenjük, megszórjuk reszelt
sajttal (vagy szezám maggal, köménnyel ki mit szeret jobban).
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 200-220 fokos sütőben 15-20 perc alatt ropogósra sütjük.
Fahéjas briós /Noémi (forrás a Desszert.eu lapja )
- ahogy én csinálom
500 g liszt (én most 150 gr-ot fehér tönkölyre cseréltem)
50 g cukor
50 g olaj
30 g élesztő
1/4 kávéskanál só
1 db nagy tojás
190 ml tej
1,5 kávéskanál fahéj (ízesíthetjük citromhéjjal és vaníliával is)
A kenéshez:
1 tojás sárgája, kicsi tej
Mindent kenyérsütőbe tettem, bedagasztattam, duplájára kelesztem.
30 perc pihenés után 10 darabba osztom, hosszú csíkokat sodrok belőle, és feltekerem csiga alakba.
Duplájára kelesztem, egy tojás sárgáját és egy kis tejet összekeverek, majd lekenem a briósokat, megszórom fahéjas cukorral. 180 fokon sütöm.
Frissen főzött eperlekvárral fogyasztottuk...
1 kg rétesliszt
6 dl langyos víz
5 evőkanál zsír
2 tojás
1 evőkanál só
1 evőkanál ecet.
étolaj
3 tojássárgája
4 dl tejföl
cukor ízlés szerint.
A lisztet elmorzsoljuk a zsírral. A langyos vízben elkeverjük a sót az
ecetet.
A liszthez hozzáadjuk a vizet, és dagasztjuk legalább fél óráig, azután ha a kezünkhöz a tészta ragaszkodik is, az edénytől már elválik. /az elején elég maszatos, de nem kell megijedni összeáll az/
3 részre szedjük, mindegyiket megkenjük olajjal és lefedjük 1-1 gázon megmelegített lábossal kb. 20 percig.
Addig el lehet készíteni a tölteléket./túró, mák, meggy, káposzta
párolva/
A tojássárgájákat a tejföllel és a cukorral összekeverjük.
Ha ki van "nyújtva" a tészta 10 percig hagyjuk szikkadni aztán megkenjük vagy meglocsoljuk olajjal, meglocsoljuk a tejfölös-tojásos mártással, és mehet rá a töltelék.
Egyik oldalról félig feltekerjük a terítő segítségével, majd a másik oldalról is. A tetejét olajjal kenjük át, és mehet a sütőbe.
Hideg babapiskótás, túrós süti /Teri
20 dkg cukrot, 3 vaníliás cukrot, 2 tojás sárgáját és 15 dkg rámát jól
kikeverni. / legjobb a mixerrel/, belemorzsolni 2 csomag túrót, ezzel is
keverni, hogy szép sima legyen, majd hozzáönteni apránként 3 dl hideg tejet. Én
inkább felesben, vagy egészen Hulala tejszínt szoktam.
Közben 2 dl hideg tejjel elkeverek 1 csomag zselatint/ hagyományost/, kb. 10-15 perc múlva felforrósítom, de nem forralom.
Amíg ez langyosra hűl, egy szögletes tepsit kirámázok,/ hagyományos zománcos tepsi, de lehet nagy szögletes jénai is, kirakom babapiskótával / lehet előtte őket egy pillanatra tejbe mártani /. A langyos zselatint a krémbe öntöm, elkeverem és úgy, viszonylag folyósan a piskótákra öntöm. Be a hűtőbe, gyorsan megköt. Ha megkötött, savanykás gyümivel kirakni/ málna, ribizli, szeder, eper, de barack befőttel is jó, majd 2 csomag. Alsa vagy Oetker gyümölcszselatint csinálni, s ha kezd szilárdulni, a gyümire önteni. Másnap lehet szeletelni.
"Izzadós" Túrós linzer /Andrea
A keskenyebb, (nem sütőméretű) és magas oldalú tepsibe való adag!
Tésztához:
25 dkg liszt
8 dkg zsír v. 10 dkg margarin
10 dkg cukor (jobb a porcukor)
1 csomag sütőpor
1 tojássárgája
pici tej (nem feltétlen)
Tojássárgáját porcukorral kikeverni, majd a zsírral/margarinnal, majd a sütőporos lisztet beledolgozni, összegyúrni, lehetőleg gyorsan. Majd kinyújtani és vajazott-lisztezett tepsibe tenni. Szakadékony a tészta így érdemes vagy méretre vágott sütőpapírra kinyújtani, s a tepsibe emelni, vagy ahol elszakad, a tepsibe tapicskolni. De jobb a papíron-nyújtás, mert úgy egyenletesebb lesz a vastagsága.
Töltelék: (alapadag, de én újabban a másfélszeresét tettem rá,
vegyétek mindennek a másfélszeresét a töltelékből és így a habból is!)
15 dkg porcukor vagy kristálycukor
3 tojássárgája ezeket kikeverjük
½ kg túró - legjobb a piaci, házitúró illetve a Spar-ban kapható teljes
tejből készült túró
1 pohár tejföl (házi túró esetén kicsit kevesebb is elég,
mert az gazdagabb)
2 evőkanál gríz
2 csomag vaníliás cukor
Hab:
4 tojásfehérje
15 dkg porcukor - gőz felett kemény habbá verjük.
Tepsibe varázsoljuk a kinyújtott tésztát, rásimítjuk a tölteléket, jó
félig megsütjük. (Széle már kicsit pirosodik, de már nem lötyögős a közepe…
Ekkor kivesszük, rákenjük a habot( én kanállal kicsit megbordázom) és száradásig
– pirulásig visszatesszük a sütőbe. (pár perc).
Vizes késsel szeleteljük.
Sütéskor a hab gyönyörűen felkel, de ahogy hűl, le is laposodik mindig.
És a tetején kigyöngyözik kicsit karamelles nedve, ezért „izzadós túrós” a
csúfneve...
Az alap receptet vagy 20 éve kaptam egy cukrász ismerőstől. Kedvenc
kevert tésztám. Az évek alatt sok variációját készítettem el, a lehetőségek
határtalanok.
Az alaprecept:
Hozzávalók: (mindent joghurtos pohárral kell kimérni)
2 pohár joghurt vagy kefir
3 joghurtos pohár cukor
4 joghurtos pohár liszt
1 joghurtos pohár étolaj
1 csomag sütőpor
4 egész tojás
1 csomag vaníliás cukor
Almás-diós
Hozzávalók:
1 joghurt
1,5 joghurtos pohár cukor
1,5 joghurtos pohár liszt
2 egész tojás
0,5 joghurtos pohár étolaj
0,5 csomag sütőpor
1 joghurtos pohár darált dió
2 nagyobb alma
1 púpozott mokkás kanál fahéj
1/2 citrom reszelt héja
A szóráshoz:
1 joghurtos pohár durvára vágott dió
1 evőkanál barna cukor
A tojást a cukorral habosra verem, hozzáadom a joghurtot, a reszelt
citromhéjat, az olajat, a darált diót, a lisztet és a sütőport.
Kizsírozott, lisztezett tepsibe öntöm a masszát ( Én 20 x 33-as tepsiben sütöttem).
Meghámozom az almát, apró kockákra vágom, meghintem a fahéjjal, összekeverem és rászórom egyenletesen a masszára. A durvára vágott diót is rászórom és meghintem a barna cukorral.
Közepes meleg sütőben tűpróbáig sütni.
Hozzávalók:
- a tésztához:
10 dkg margarin,
50 dkg finomliszt,
2 db tojás,
20 dkg cukor,
1 csomag sütőpor,
8 evőkanál tej
- a krémhez:
30 dkg cukor,
3 evőkanál liszt,
fél liter tej,
10 dkg rama margarin.
Elkészítés:
A sütőporos lisztből, cukorból, margarinból, tojásból és tejből sima
tésztát gyúrunk. Négy egyforma cipóra osztjuk, és 30 percig pihentetjük hideg
helyen.
A cipókat egyenként kinyújtjuk sütőlap nagyságúra, és megsütjük 15-15 perc alatt 180 fokon.
Kis lángon karamellizáljuk a cukrot. Ezután hozzáadjuk az előre megmelegített tejet, majd a 3 evőkanál lisztet. A masszát simára keverjük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a habosra kevert margarint. A krémmel egyenként megkenjük a lapokat, és egymásra rétegezve őket visszatesszük a sütőlapra vagy egy dekoratív tálcára.
A kész pitéket éjszakára lenyomatjuk (pl. egy deszkával), és másnap kis kockákra szeleteljük. A krémbe apróra vágott pirított mogyorót vagy mandulát is keverhetünk.
Hozzávalók:
3 nagy pohár tejföl,
25 dkg porcukor,
3 vaníliás cukor
(esetleg egy kevés Zselatin Fix)
2 csomag (40 dkg) négyzet alakú háztartási keksz,
2-3 csomag tortazselatin, gyümölcs
Egy közepes tepsit ( 37x26 ) kirakunk szorosan keksszel, rá a tejföl
fele, megint keksz, a tejföl másik fele és ismét keksz. Hűtőbe tesszük, hogy
kössön kicsit. Ha zselatin is van benne, elég annyi, míg a gyümölcsöt
előkészítjük és a tortazselatint megfőzzük. Kirakjuk gyümivel (savanykás illik
szerintem hozzá), a kihűlt tortazselatint ráöntjük. Másnap szépen szeletelhető a
kekszek mentén. Nagyon finom, eperrel, málnával még finomabb lehet!
Krém: A 3 tejfölt a kétféle cukorral kikeverjük, bele fél Fix, és már lehet is rétegezni. Aki nem szereti a zselatinos gyümit, szerintem csokimázzal is finom lehet.
Kókuszos meggyes muffin /Ibolya
20 dkg liszt,
10 dkg vaj,
15 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
1/2 csomag sütőpor,
késhegynyi szódabikarbóna,
só,
reszelt citromhéj,
2 db tojás,
1,3 dl tej,
7 dkg kókusz.
meggy.
alapanyagot/ meggy kivételével/ jó alaposan kikeverek. A sütőformát
kivajazom és kilisztezem.3/4 részig töltöm a mélyedéseket, mindegyikbe rakok 2-3
db meggyet, amit egy kicsit belenyomkodok. A sütőben megsütőm. 200 fokon
kb:20-23 perc alatt!
A meggy és a kókusz jó párosításnak tűnik! Igen finom lett.
Ezt a nasi félét brassói nagynéném csinálta nekünk gyermekkorunkban,
nagyon szerettük. Eszembe jutott a héten, s megérdeklődtem a receptjét,
valójában nagyon egyszerű, gyors kis rágcsálnivaló. Gyermekeimnek nagyon ízlett.
Úgy tudnám leírni az álagát mint kb. egy háztartási keksz, csak olajban kisütve.
2 tojásból levestésztát gyúrunk kicsi sóval, ízesítjük citromhéjjal (én
kihagytam). Én most 8 felé osztottam, és kb. 1,5 - 2 mm-re nyújtottam, de
következő alkalommal 1 mm-re fogom és legalább 10 felé osztom, mert nagyon
megdagad sülés közben. Célszerű az összest kinyújtani utána kezdeni a sütést,
csak takarjuk le a tésztát, hogy ne száradjon, ha száradna akkor egymásra is
pakolhatjuk őket.
Sütés előtt lehetőleg derelye metszővel (nekem még nincs) csíkokat vágunk bele kb. fél centinként, úgy hogy ne vágjuk el a szélét. Egy késre felszedjük a kisszálakat, úgy, hogy az elsőt lent hagyjuk, a következőt felvesszük, a következőt lent hagyjuk, és így folytatjuk, mintha szőnénk. (Egyszerűbb megcsinálni mint leírni). A kést felemeljük, így lesznek lelógó részek, ezt beletartjuk a forró olajba, mikor kap egy tartást akkor a kést kivesszük, a tésztát megfordítjuk, és szép pirosra sütjük. Akkor jó, ha jó ropogósra sikerült. Miután kivettük rögtön meghintjük vaníliás vagy fahéjas porcukorral, ha később csináljuk akkor már lepereg róla a cukor, és sütjük a következőt, amit előkészítünk mialatt sül az első.
A célszerű kb. akkora átmérőjű mélyebb lábast választani
amekkora a tészta
átmérője, mert bő olajba kell sütni. Nem szív magába olajat.
15 dkg margarint, 2 tojást, 3 dl cukrot habosra kavarunk, hozzáadunk 3 dl
darált mákot, 3 dl lisztet, fél csomag sütőport, legvégül 2 dl tejet.
Sütőpapírral kibélelünk egy 32x41-es tepsit, beleöntjük a masszát és kb. 175 fokon elkezdjük sütni.
Közben gyorsan összeállítunk 5 tojásból egy piskótát ( én előre ki szoktam hozzá mérni a dolgokat) és figyeljük a mákos lapot, mikor kezd kicsit színt kapni a teteje, akkor ráöntjük a piskótát és készre sütjük.
Krém:
Recept szerinti: 1 Rámát, 20 dkg porcukrot 1csomag vaníliás cukrot,
4 tojás sárgáját habosra kavarunk, hozzá adunk 1/2 dl erős fekete kávét,
kihabosítjuk. Ezt soha nem csináltam a nyers tojássárgája miatt.
Ahogy szoktam csinálni:
1 változat:
2,5 dl kávét 2,5 kanál liszttel pépesre főzünk. 25 dkg margarint vagy
vajat 25 dkg porcukorral kikavarunk hozzáadjuk a kávés pépet, kihabosítjuk,
rákenjük a kihűlt lapra, hűtőbe tesszük, majd miután már lehűlt a krém, bevonjuk
100-130 gr olvasztott csokival, amibe 2 evőkanál olajat is teszünk.
2.változat: (ez a kedvencem)
:
2 evőkanál liszt, 6 dkg cukor, 2dl tej, 2 vagy 3 csomag 2 az egyben
oldódós kávéból pépet főzünk, lehűtjük.
4 dl tejszínt felverünk.
Fél kanál zselatint kicsi vízben duzzadni hagyunk, majd melegítve feloldjuk.
Egy kis tejszínnel jól elkeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a kávés péphez, csomómentesre mixerezzük, majd óvatosan a tejszínt is hozzáadjuk. Rákenjük a sütire, majd csokit reszelünk rá. Nagyon fincsi könnyű krémet kapunk így.
Málnás-joghurtos süti /Tüncike
Hozzávalók:
tészta:
4 tojás,
16 dkg porcukor,
11 dkg liszt,
1 csomag epres pudingpor,
0.6dl víz,
fél csomag sütőpor
- ebből a hagyományos módon piskótát sütünk!
krém:
4 db kis dobozos málnás joghurt
4 dl HULALA
25-40 dkg málna
fél csomag hagyományos zselatinpor.
Ameddig a piskótánk hűl, el is készítjük gyorsan a krémet, a tejszínt
keményre verjük beletesszük a joghurtot, és 1dl tejben felforralt zselatint, ezt
jól összekeverjük a habverővel, a már kihűlt lapra simítunk egy réteg krémet
belenyomkodjuk a málnát és rá a maradék krémet, hűtőben 1-2 órát dermesztjük s
felvágás után meg lehet locsolni olvasztott csokoládéval!
Bármilyen gyümölccsel elkészíthető amihez van ízben harmonizáló joghurt!
Mindenre jó leveles tészta /Noémi
Hozzávalók:
30 dkg liszt
25 dkg sütőmargarin
egy csipet só
6 evőkanál hideg víz
1 evőkanál ecet
Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, és 12 órán át
pihentetjük. Pihentetés után kinyújtjuk, és tetszés szerinti formában felvágjuk,
megtöltjük.
Készíthetünk belőle krémest, szerelmes levelet, gesztenyés, diós, mákos kiflit, sonkás batyut, sajtos táskát, aprósüteményt - reszelt sajttal, tehát bármit, mint a leveles tésztából. Előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük.
Ha édes tésztát készítünk belőle, a tetejét - miután kisült - hintsük meg
vaníliás cukorral. Ha leveles, sós süteményt sütünk, a tésztáját erősebben
sózzuk meg.
Ez a recept a Mindmegettéről való, én már kétszer csináltam krémesnek,
egyszer meg diós és lekváros kifliket, szerintem nagyon jó, ajánlom mindenkinek.
Krémeshez ez pont jó, elég két laphoz.
Krém:
1,5 l tej, 4 csomag vaníliás pudingpor, 25 dkg cukor, 8 tojás, 1 csomag
vaníliás cukor.
1 liter tejet felteszünk forrni, a pudingport a cukorral elkeverjük, a maradék tejjel és a tojások sárgájával elkeverjük, majd a felforrt tejbe öntjük, készre főzzük.
A tojásfehérjét egy csipet sóval és egy kis citromlével kemény habbá verjük, Beleforgatjuk óvatosan a forró pudingba, és rottyantunk egyet rajta. Betöltjük a lapokba.
Megjegyzés: Én ezt a mennyiséget sokallom, ezért én, 1,2 l tej, 3 csomag puding, szűk 20 dkg cukor és 6 tojásból főzöm, szerintem bőven elég.
Hozzávalók a piskótához:
6 egész tojás
6 evőkanál kristálycukor
6 evőkanál finomliszt
1/2 teáskanál sütőpor
Az egész tojásokat felverem a cukorral, ha jó sűrű, habos hozzászitálom a
liszttel elkevert sütőport.
A tepsibe sütőpapírt teszek, belesimítom a piskótát, a 180 fokra előmelegítem a sütőt, 5 perc után visszaveszem 150 fokra, 10-12 perc alatt készre sütöm a piskótát. Hagyom a tepsiben kihűlni.
Krém:
5 tojás sárgája
6 dkg kristálycukor
10 dkg finom liszt
1 dl rum
1 jó maréknyi mazsola
0,6 dl tej
0,3 dl tejszín
1 habfixáló por (dr.Oetker)
0,3 dl Hulala édes
Díszítéshez:
mandulaforgács
cukortojás
(lehet idénygyümölccsel is díszíteni, én olyankor a krémjébe is
teszek..epret, barackot, esetleg kivit, narancsot)
A mazsolát beáztatom a rumba.
2 dl tejben csomómentesre keverem a tojások sárgáját, a cukrot a lisztet. A maradék 4 dl tejet felforralom, és beleöntöm a tojásos masszát, jó keményre főzöm. 1 evőkanál zselatint 0,5 dl vízben feloldok, felfőzöm és a langyosan a krémhez keverem. Kihűtöm a sárga krémet.
Közben a tejszínt, a habfixálót és a hulalát beleteszem a keverőtálba és keményre felverem a habot (ha megfordítom a tálat, szilárdan benne marad).
A kihűlt sárga krémhez óvatos mozdulatokkal hozzákeverem a tejszín 4/5-ét.
A piskótalapot kettőbe vágom.
A krémet rákenem a piskótára, megszórom a rumba áztatott mazsolával, beterítem még egy kis krémmel, ráteszem a piskóta másik felét. Körbe bekenem a maradék krémmel, behúzom a tetejét is.
Pár órára a hűtőbe teszem, hogy megdermedjen.
Kiveszem a félkész tortát pár óra múlva a hűtőből, az oldalát megszóróm szárazon picit megpirított mandulaforgáccsal, a tetejét megdíszítem tejszínhabbal, cukortojással (vagy gyümölcsökkel).
27cm-es formához
10 tojásból piskótát sütünk, ha kész és kihűlt 3 lapba vágjuk.
Krém:
5 egész tojás
15dkg cukor
10dkg rumba áztatott mazsola
10dkg kandírozott gyümölcs, narancs, citrom héj
3dl tej
3 lap zselatin tescoban kapható 6db-os.
6dl tejszín
1/2 rúd vanília
Az egész tojásokat a tejjel, cukorral, kettéhasított vaníliával gőz
fölött sűrűre verjük. A végén hozzáadjuk a hideg vízben áztatott lap
zselatinokat. Tűzről levéve addig keverjük míg kihűl. (hideg vízfürdőben
gyorsabb) Lazán hozzákeverjük a felvert tejszín felét, és a gyümölcsöket.
Keveset hagyunk a díszítéshez.
Megtöltjük a lapokat, kívülről is bekenjük, a maradék tejszínnel díszítjük.
- 60 dkg liszt
- 1 /5 dkg/ élesztő
- 4 dl tej
- 2 evőkanál cukor
- 3 tojás sárgája
- 2 evőkanál olaj
- csipet só
Langyos cukros tejben felfuttatni az élesztőt, majd a többi hozzávalóval
együtt a tésztát jól kidagasztani. 6 cipót kerekíteni, fél órát keleszteni.
Ezalatt a tölteléket megcsinálni:
- 1 ráma / 25 dkg /
- 25 dkg /por/cukor
- 1 vaníliás cukor
- 3 evőkanál kakaópor
- 2 gyengén felvert fehérje / ez azért kell, mert lágyabb és jobban
kenhető lesz a krém! /
A puha rámát a cukrokkal kikeverni, hozzá a kakaóport, végül a gyengén
felvert fehérjét hozzákeverni, egyneműsíteni.
A cipókat egyenként jó vékonyra kinyújtani, krémmel megkenni, mint a rétest feltekerni.
3-at 3-at összefonni, zsírozott lisztezett tepsibe fektetni, fél órát keleszteni. A megmaradt 1 fehérjét kicsit villával felverni, megkenni a két fonatot. Persze lehet egész tojással is, ha tojnak a tyúkok!!!!
Előmelegített sütőben megsütni. 27x36-os tepsi!
0,5 kg túró (félzsíros)
5 tojás
14 dkg cukor
12 dkg búzadara
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
diónyi zsír a tepsi kikenéséhez
1 ek zsemlemorzsa a szóráshoz
Elkészítés:
A túrót villával összetörjük, a citrom héját lereszeljük, a tojásokat
szétválasztjuk.
A túrót a búzadarával, a cukorral, a tojások sárgájával, a vaníliás cukorral, a sütőporral és a citromhéjjal jól összekeverjük.
A túrós keveréket este készítjük el és reggelig a hűtőben hagyjuk állni.
Reggel kemény habbá felverjük a tojások fehérjét és több részletben, kíméletesen elvegyítjük a túrós masszával.
A tepsit kizsírozzuk, zsemlemorzsával megszórjuk és belesimítjuk a túrós keveréket. (20x37 centis tepsit használtam.)
Előmelegített sütőben 180 C°-on kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
Hozzávalók:
50 dkg pizzaliszt (ABOmill)
2 csapott teás kanál só
1 teás kanál pizzafűszer-keverék (saját készítésű oreganoból,
bazsalikomból, borsikafűből és kakukkfűből)
1,5 dl víz
1,5 dl tej
1 csapott mokkáskanál cukor
2,5 dkg élesztő
2 tojás sárgája
1 dl olíva olaj
1 tojás a lekenéshez
Töltelék:
15 dkg füstölt sonka vagy tarja
15 dkg trappista sajt
1 evőkanál olíva olaj
borsikafű, snidling ízlés szerint
A tejet és vizet megmelegítem, megcukrozom, belemorzsolom az élesztőt és
felfuttatom. A többi tésztához valót a keverőtálba teszem, és a felfuttatott
élesztővel együtt a géppel megdagasztom.
0,5 órát kelesztem, addig elkészítem a tölteléket.
A sonkát vagy tarját apróra vágom, 1 evőkanál olíván megpirítom, megfűszerezem, majd egy kis hűlés után hozzáteszem a reszelt sajtot.
A tésztát 0,5 óra kelesztés után kinyújtom, 10 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatom.
Mindegyik körközepébe teszek a töltelékből, összehajtom, és szorosan megnyomkodom.
A tepsibe sütőpapírt teszek a párnácskákat lekenem, hideg sütőbe teszem, közepes tűznél megsütöm.
Tésztához:
25 dkg liszt
15 dkg vaj
10 dkg cukor
2 tojássárgája
1 dl tejföl
csipet só
2 dkg sütőpor
töltelék:
50 dkg túró
2-3 evőkanál tejföl
3 tojássárgája
mazsola
reszelt citromhéj
3 tojásfehérje.
A tésztához valókat gyúrd össze és tedd hűtőbe pihenni. majd nyújtsd ki
ujjnyi vastagra és vajazott lisztezett tepsiben mérsékelt tűzön süsd meg félig.
A tölteléket keverd össze és lazítsd a felvert tojásfehérjével. Tegyél a
tésztára zsemlemorzsát és erre rá a tölteléket. Süsd még 20 -25 percig.
Befejezéskor 5 tojásfehérjét cukorral verj kemény habbá és tedd a töltelékre.
Told vissza a sütőbe 4-5 percre, és kész.
Rózsaszín részeges szidor /Glad
Tészta:
4 tojás sárgáját kikeverni 15 dkg porcukorral, 15 dkg vajjal, kanál
kakaóval, 15 dkg liszttel, 1/2 csomag sütőporral és végül hozzáadni a 4 tojás
habját.
Töltelék:
25 dkg darált dió,
1 dl rum,
15 dkg porcukor.
Összekeverni és a kihűlt tészta tetejére kenni.
Krém:
1/2 liter tej,
2 csomag epres pudingporral megfőzni.
1 Rama margarint kikeverni 6 kanál porcukorral és belekeverni a kihűlt pudingot, rákenni a diós krém tetejére.
Máz:
olvasztott csokoládéval leönteni és elkenni rajta.
Sajtos /szezámmagos/ kifli /Teri
70 dkg sima / BL 50 / liszt
1 dl olaj
2 tojás +1 a kenéshez
1 élesztő
3-4 dl tej, kis cukor a futtatáshoz
csipet só
A tésztából 9 cipót csinálunk, hármasával lapos tányér méretre
kinyújtjuk, a sós rámával megkenjük, 16 felé vágjuk / aki türelmes több felé is
vághatja/, süt. papíros tepsin 1 órát kelesztjük, tojással megkenjük, sajttal v.
szezámmaggal megkenjük, forró sütőben sütjük.
Kenéshez: 1 rámát mikróban meglágyítunk, / nem felolvasztani / ,
bele 1 jó evőkanál
só, kikeverni, lehet kenni
.
30 dkg liszt, 15 dkg Ráma margarin, 15 dkg túró, 5 dkg reszelt sajt, 1
tojás, 2 dkg
élesztő, 0.5 dl tej, 1 tk. só; tetejére 1 tojássárgája, 5 dkg reszelt
sajt
Az élesztőt a tejben felfuttatjuk, majd a tészta anyagaival összegyúrjuk.
Kb. 1 óráig
meleg helyen kelesztjük. Ezután újnyi vastagra nyújtva kiszaggatjuk,
zsírozott tepsibe
rakjuk. Tetejét tojássárgájával megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk.
Sárgabarackos süti
diós-gyömbéres morzsával /Noémi
A tésztához: ( ez egy alap felhasználható akármilyen gyümölccsel,
túrókrémmel, zebra tortának.)
4 tojás fehérjét csipet sóval, pár csepp citromlével, 10 dkg cukorral
kemény habbá verünk.
25 dkg cukrot kimérünk, ráteszünk 1,5 dl olajat, 1,5 dl tejet (
használhatunk joghurtot is akkor 1,5 dl joghurt, 0,5 dl tej) 4 tojássárgáját,
összekeverjük, majd hozzá adunk 35 dkg lisztet egy sütőporral elkeverve. Ezzel
jól kikeverjük, mindaddig míg nem "fehéredik".
A habot és a masszát egymásba forgatjuk. Sütőpapírral ellátott nagy
méretű tepsibe tesszük.
A tetejére:
Kb. fél kiló cikkezet sárgabarack, mirelit is lehet, csak fel kell
engedni és lecsepegtetni.
A morzsához:
75 g liszt, 75 g szobahőmérsékletű margarin, 100 g cukor, 150 g durvára
darált dió, fél kiskanál őrölt gyömbér (ezt lehet csökkenteni illetve növelni
ízlés szerint).
Ezeket mixerrel összedolgozzuk, kapunk egy morzsát, ezt szórjuk a
süti tetejére.
180 fokon kezdem sütni, majd kb. 15 perc után 150-re leveszem, tűpróbáig
sütjük. Összesen kb. 35-40 perc.
Hozzávalók:
1 kg sima liszt / BL55 /, én 80 sima és 20 dkg réteslisztet tettem.
6 dl tej,
5 dkg élesztő,
fél evőkanál cukor,
1 jó evőkanál só,
3 dl étolaj
Elkészítés: A langyos cukros tejben elkeverni az élesztőt, / nem
kell felfuttatni / sót a lisztben elkeverni, bele az olajat és az élesztős
lisztet. Jól kidolgozni, keleszteni egy fél órát, kézzel kilapogatni,
összehajtogatni / jobbról, balról, fentről, lentről /, majd ismét keleszteni. Én
még egyszer hajtogattam, de anyukám csak egyszer szokta, úgy is tökéletes.
Amikor kb. fél óra múlva ismét megkel, 4 felé veszem, finoman átgyúrom és minden részt kör alakra nyújtok. Kb. lapostányér méretre. 8 felé vágom, feltekerem, / lehet bele kolbászt, szalámit, szalonnát is tenni / papíros tepsibe teszem, 10 percet pihentetem, vízzel lekenem, majd 1 felvert tojással + 1 evőkanál tej lekenem.
Durva sóval, szezámmaggal megszórni.
Előmelegített sütőben végig maximumon sütöttem a felső rácson.
Én a kenyérsütőben dagasztottam, első kelesztés is abban volt.
Hozzávalók:
30 dkg cukor
2 tojás + 1 a kenéshez
2 dl olvasztott zsír /vaj, ráma nem jó!/
2 dl tejföl
60-65 dkg liszt
1 csomag szalakáli
citromhéj
A zsírt felolvasztjuk, belekeverjük a tojást és a cukrot. A lisztbe belekeverjük a szalakálit. Tejföl hozzáadásával az egészet összegyúrjuk. Kinyújtjuk körülbelül 2 mm- vastagságúra, tetszőleges formával kiszaggatjuk. Megkenjük a tojással, a tetejét cukorral, dióval, vagy bármivel megszórjuk.
Megsütjük előmelegített sütőben 200 fokon 6-7 perc alatt.
Hozzávalók:
5 db tojás
25 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1,25 dl langyos víz
2,5 dl étolaj
37,5 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaó
Elkészítés: A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliacukorral
nagyon jól kikeverem, hozzáadom a vizet és az olajat kanalanként, közben
kavarom. A sütőporral elkevert lisztet kanalanként belekavarom, végül a keményre
felvert fehérjét. Megfelezem a tésztát, az egyik felébe szűrőn keresztül
beleszitálom a kakaót. Sütőpapírral kibélelek egy 26 cm-es tortaformát, aminek
az aljába középre teszek a fehér tésztából először 2 kanál tésztát. Nem kell
elkenni! A világosra jön 2 kanál kakaós tészta. Nem mellé, rá! Ezt a kanalazást
addig kell folytatni, amíg a tésztából van, mindig középre, a tetejére. Ha így
csinálod, a tészta szabályos csíkosra teríti szét magát. Úgy kell sütni, mint a
piskótát. Tűpróbával kell megnézni a közepét, ha ott jó, akkor meg van sülve.
A kihűlt tésztára lehet tenni egy cukormázat is: 15 dkg cukor 3 evőkanál citromlé, 3-4 evőkanál víz.