Sütések 2.

 

 

  Nyitó oldal  
  I. Sütések 1.  
   Sütések 2.  
  II. Főzések 1.  
  Tájjellegű ételeink  
  IV. Más nemzetek konyhájából  
  Fórum  

 

 

 

   Sütések 2.

 

 7 poharas tészta

 Almás pite

 Almás pite

 Almás zseb

 Bagel 

 Barackos csiga

 Beigli

 Citromos-csokis szelet

 Cookies

 Csokító

 Csokoládés ricotta torta

 Csokis-tejszínes torta

 Dinnyécskék

 Duplán citromos sütemény

 Egyszerű fűszeres keksz

 Fahéjas briós

 Házi rétes

 Hideg babapiskótás, túrós süti

 "Izzadós" Túrós linzer

 Joghurtos diós-almás

 Karamellás pite

 Kekszes-tejfölös

 Kókuszos meggyes muffin

 Krémes

 Labdarózsa

 Mákos mokka kocka

 Málnás-joghurtos süti

 Mindenre jó leveles tészta

 Oroszkrém torta

 Oroszkrém torta 2

 Ostoros "rétes"

 Öntött túrós lepény

 Pizza párna

 Rákóczi habos túrós

 Rózsaszín részeges szidor

 Sajtos /szezámmagos/ kifli

 Sajtos-túrós pogácsa

 Sárgabarackos süti diós-gyömbéres morzsával

 Sós kifli

 Szalagáré

 Zebratorta

 

 

 

 

 

 

 

7 poharas tészta       /Glad


alaprecept:

minden hozzávalót a joghurtos pohárral mérve


1 pohár joghurt (tetszés szerint natúr v. gyümölcsös)
4 pohár liszt
2 pohár cukor (én csak 1,5-t használtam)
1 pohár olaj
2-3 tojás
1 csomag sütőpor
pici só


Minden összetevőt egy tálba beleönteni és a kézi robotgép keverőszálával jó alaposan összekeverni.


Kikent v. papírral kibélelt formában 180 fokon tűpróbáig sütni.


Nagyon sokféle módon variálható. Lehet megsütni tepsiben a tetejére idénygyümölcsöket rakva, vagy kuglófformába öntve gyümölcs nélkül. A tésztába keverhető kakaó vagy csak részlegesen és márványosra összekeverve, lehet bele tenni mazsolát, aszalt gyümölcsöt vagy olajos magvakat. Gyümölcsös joghurtból készítve a tészta már eleve ízesített lesz. Adható hozzá vanília vagy reszelt citromhéj ...

 

 

 

 

Almás pite   /Ibolya

A töltelék:

1-1,5 kg alma
2-3 evőkanál  cukor
1 vaníliás pudingpor
fahéj


Az almát meghámozom és lereszelem. Meglocsoltam citromlével, hogy ne nagyon barnuljon be. Pár perc múlva kinyomkodtam a levét. 3 dl kell belőle, ha szükséges, vízzel kipótolom. Egy vaníliás pudingporral simára keverem, majd lassú tűzön besűrítem. Végül cukorral és ízlést szerint fahéjjal ízesítem. Leveszem a tűzről és beleforgatom a kinyomkodott almát is. Az almát nem kell főzni!


Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt
1 teáskanál  sütőpor
25 dkg vaj
csipet só
2 evőkanál cukor
1 tojás
1 tojás sárgája
tejszín (kb. 0,5 dl)


A lisztet elkeverem a sütőporral, csipet sóval, cukorral, majd elmorzsolom a hideg vajjal. A tojásokkal és egy kevés tejszínnel összeállítom a tésztát. Elfelezem, majd egy közepes méretű tepsit kibélelek az egyik felével. Megszórom kevés zsemle-, vagy kekszmorzsával (rendszeresen elfelejtem, úgy sem lesz baja), majd rá simítom a tölteléket. Kinyújtom a tepsi méretére a másik tésztát is, befedem vele az almát. A kimaradt tojásfehérjével lekenem. Villával sűrűn megszurkálom, hogy a gőz távozni tudjon.

180 fokos sütőben sütöm kb. 30 percig.

 

 

 

 

Almás pite    /Teri


- 30 dkg liszt
- 1 sütőpor
- 15 dkg cukor
- 10 dkg zsír
- 1 egész tojás
- csipet só, ha kell, kevés tej, v. tejföl


A hozzávalókból összeállítjuk a tésztát, 2 felé vesszük. Az elsőt kinyújtani tepsi méretűre /27x36-es zsírozott, lisztezett tepsi/ bele a tésztát, majd a reszelt almát, amire ízlés szerinti cukrot, fahéjat teszünk.

Kinyomkodni, de nem "drasztikusan!!!/

Lehet az első lapra étkezési keményítőt szórni, akkor nem áztatja el a lapot az alma. Nálam ez bevált. Rá a másik kinyújtott lap, villával megszurkálni, előmelegített sütőben szép világosra megsütni. Porcukorral még langyos állapotában leszórni. Bármilyen más töltelékhez /meggy, dió stb. / jó ez a tészta!

 

 

 

 

Almás zseb    /Ibolya


Hozzávalók:

30 dkg hámozott, apró kockára vágott, kissé savanykás alma,

2 evőkanál citromlé,

2-3 evőkanál cukor az alma ízesítéséhez,

esetleg egy csipet fahéj...


Tészta:

10 dkg túró,

4 evőkanál olaj,

4 evőkanál tej,

5 dkg cukor,

20 dkg liszt,

1 sütőpor,

csipet só.


Az almát a cukorral és citromlével megpároljuk, nem túl puhára, kihűtjük. A tésztához valókból, rugalmas tésztát gyúrunk, lisztezett lapon 40X40 cm-es lappá nyújtjuk és 10x10 cm-es kockákra felvágjuk. A lapok egyik felére 2 kiskanál almát halmozunk, a széleket kissé megvizezzük és a négyzetek üres felét ráhajtjuk az almás részre, a széleket kissé összenyomjuk. Ha az alma nagyon "szaftos" lenne, akkor kevés kekszmorzsát szórunk a töltelékre... Tojás sárgájával lekenjük, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és forró sütőben pirulásig sütjük. Vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk.

 

 

 

 

Bagel     /Glad       (forrás: TV Paprika)

- ahogy én csináltam

Hozzávalók:

0,5 kg sima liszt
2 dkg élesztő

cukor
3 dl langyos víz


Az élesztőt egy kevés langyos vízben elkeverni és az összes hozzávalóból egy sima kelt tésztát készíteni. Inkább kemény legyen, mint lágy.Langyos helyen duplájára kelesztettem.

A megkelt tésztát nyolc részre vágtam. A tésztákból zsemleformájú "gombócokat" alakítottam majd az ujjammal a közepén átfúrtam és körbe-körbe haladva gyűrű formára "húztam".

Egy lábasban vizet melegítettem és amikor már gyöngyözve forrt a tésztagyűrűket több részletben beleraktam a forró vízbe, kb. 2-2 percet mindkét oldalán hagytam dagadni. A vízből kiszedett tésztát (ami közben szépen megnőtt) sütőpapírral bélelt tepsibe raktam, felvert tojással lekentem.

200 fokra előmelegített gőzös sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöttem. A tetejére a tojásos kenés után, most mákot szórtam.

 

 

 

 

Barackos csiga     /Glad

 

Hozzávalók:
0,5 kg liszt,

3 dl tej,

2 dkg élesztő,

1 tojás,

5 dkg cukor,

5 dkg vaj,

 pici só.


A tésztát megdagasztjuk és langyos helyen a duplájára kelesztjük.

Ezalatt 1 csomag  vaníliás pudingporból 3-4 kanál cukorral és 4 dl tejjel jó sűrű pudingot főzünk.

A megkelt tésztát kb. 30 x 40 cm-es lappá nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk 10 dkg előzőleg beáztatott mazsolával. Feltekerjük, mint a beiglit és 16 egyforma szeletre vágjuk amiket egy papírral bélelt tepsibe fektetünk.

10-15 perc sütés után kivesszük, mindegyik csiga tetejére ráteszünk egy adag pudingot és egy felezett, hámozott kajszibarackot. Visszatesszük a sütőbe és kb. 20 - 25 perc alatt készre sütjük.

A csigákat még forrón olvasztott vajjal átkenjük ettől szép fényesek lesznek.

 

 

 

 

Beigli   /Ilona

 

Hozzávalók:

45 dkg liszt,

12,5 dkg Ráma,

7 dkg zsír,

5 dkg porcukor,

1,3 dkg élesztő,

0,5 dkg só,

1 tojássárgája,

0,5 dl tejszín, vagy 1 dl hideg víz.

Ebből a mennyiségből 2 db rúd van.

 

Mák, vagy dió töltelék:

42 dkg mák, vagy dió,

25 dkg kristálycukor,

7,5 dkg zsemlemorzsa,

citrom,

mazsola,

2,5 dl víz.

 

Minden hozzávalót kimérünk, az élesztőt is a lisztbe tesszük és szépen elmorzsoljuk. 1 tojássárgájával és a tejszínnel, vagy a hideg vízzel összeállítjuk a tésztát. A tejszín vagy a víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg. Ha lágy a tészta akkor lisztet nyugodtan hozzá lehet még dolgozni. Ezután 20 percre hideg helyre kell tenni.

 

Töltelék: A vizet a cukorral felforraljuk, majd beletesszük a mák, vagy diót, citromhéjat, mazsolát, zsemlemorzsát. Jól ki kell hűteni, célszerű előző nap elkészíteni.

 

A tésztát lemérjük, a tölteléknek is ugyanannyinak kell lenni mint a tészta mennyisége. Elnyújtjuk, majd rákenjük a tölteléket. Két szélén felhajtjuk és feltekerjük, ahogyan a képen látható.

 

  

 

Hogy szép fényes legyen, márványos a tésztánk, ezt csak akkor érjük el, ha a tészta nyújtásánál nem használunk lisztet. Még a deszkát sem szabad lisztezni. Ez az egyik titka ennek. A másik, hogy a tésztát le kell kenni először 1 tojássárgájával, kitenni a hidegre, nem a hűtőbe, mikor ez jól megszárad ezután 1 tojásfehérjével. Ettől lesz szép márványos a teteje. Én egyik nap megcsinálom, lekenem tojássárgájával, este lekenem tojásfehérjével és csak másnap sütöm. Sütés előtt középen a legaljáig megszúrni a tésztát, hogy a felesleges gőz tudjon távozni.

 

  

 

 

 

Citromos-csokis szelet    /Teri

 
Hozzávalók / egy 37x26-os tepsire /


8 tojás,

26 dkg cukor,

2 vaníliás cukor,

12 dkg olvasztott vaj, de jó a margarin is, / én azt tettem /

24 dkg liszt,

1 sütőpor,

2-3 citrom leve és héja / én 3-at tettem /

1 tábla összetördelt étcsoki, vagy csokilencse


Elkészítés: A 8 sárgáját a kétféle cukorral géppel habosra keverni, bele az olvasztott ráma, a citromok leve és héja, majd a sütőporos liszt, végül a 8 keményre felvert fehérje.

Sütőpapíros tepsibe önteni, rászórni a csokit, előmelegített sütőben én 5 percig erős, majd onnan takarékon, nagyon lassan sütöttem.

Ha kihűlt, porcukorral megszórni, de lehet rá citrommázat is tenni.

Nagyon üdítő süti, én hűtőbe tettem, jól lehűtve még finomabb.

Lehet őzgerinc formában is sütni, kettőre elég ez a mennyiség.

 

 

 

 

Cookies   /Gabi


Hozzávalók:

35 dkg margarin
18-20 dkg porcukor
10 dkg barnacukor
3 tojás
1 evőkanál vanília aroma
45 dkg liszt
1,5 teáskanál sütőpor
1,5 teáskanál só
20 dkg étcsokoládé (vagy kakaóbab/csokoládé és pl. mogyoró, dió, mandula vegyesen)


A margarint összekeverjük a cukrokkal, a vanília aromával és a tojásokkal, majd mixerrel habosra keverjük. A lisztbe belekeverjük a sütőport és a sót, majd a lisztet összekeverjük a kikevert margarinnal. Miután jól összedolgoztuk, a végén a darabolt (vagy reszelt) csokoládét is beleforgatjuk.

Sütőpapírra - egymástól kb. 5 cm-re - diónyi nagyságú adagokat kanalazunk.

170-180 fokos sütőben kb. 15-20 percig sütjük. Mérettől függően kb. 60 db lesz belőle.

Fém dobozokban sokáig eltartható. Sütésnél vigyázzunk, mert gyorsan megég!


Én felesben teszem a belevalókat, 10 dkg mogyoró/mandula/akár dió is lehet + 10 dkg darabolt csoki vagy csokicsepp. Csináltam már csak kakaóbabosat is, aki hozzájut, annak érdemes kipróbálni, mert isteni finom!

 

 

 

 

Csokító /Teri


1 margarint, 2 dl vizet, 3 evőkanál jó minőségű cukrozatlan kakaót, valamint 1 jó evőkanál HR zselatint /én beletettem az egészet, mert nem sok maradt a zacsiban/ felolvasztani. Közben habverővel kavargatni. Nem felforralni, nem főzni, csak jó meleg legyen. Szép fényes, egynemű legyen. 20-30 percre félretenni, majd beleönteni 20 dkg tejport, jól elkeverni, majd 10 dkg puffasztott rizst beleszórni, jól kikavarni, hogy ne maradjon fehér rizsszem. Az előre folpack-kal kibélelt őzgerincbe önteni.

Ezt a mennyiséget 2 normál őzgerincbe osszátok el. Tetejére is folpack, és mehet a hűtőbe. Ennyi az egész. Gyors, egyszerű és finom. Igaz nem olcsó, mert a rizs és a tejpor sem az, de kiadós!

 

 

 

 

Csokoládés ricotta torta   /Glad


Hozzávalók:

13 dkg száraz kakaós keksz (pl. Győri édes)

8 dkg langyosra hűtött olvasztott vaj

0,5 kg ricotta túró

8 dkg cukor

2 tojás

20 dkg keserű csokoládé

25-30 dkg kandírozott cseresznye

kevés fehér csokoládé a díszítéshez


A késes aprítóval összetörtem a kekszet és hozzákevertem az olvasztott vajat.

Egy papírral kibélelt, kapcsos tortaformába beleöntöttem és az öklömmel jó alaposan belenyomkodtam. Amíg a torta többi hozzávalóját összedolgoztam a mélyhűtőbe tettem, hogy a vaj megdermedjen.

A túrót, cukrot és az egész tojásokat szintén a robotgéppel összekevertem. Gőz fölött megolvasztottam a csokoládét. Az olvadt csokihoz hozzáadtam a túrós keveréket és alaposan összekevertem. Legvégül beleraktam az aprított kandírozott cseresznyét.

Az időközben lehűlt keksz alapra ráöntöttem a túrós keveréket és előmelegített 180 fokos sütőben 50 perc alatt megsütöttem.

A tortaformával együtt kell hagyni alaposan kihűlni, legjobb egy napig a hűtőben tartani.

Tálalás előtt kivettem a formából és reszelt fehércsokoládéval díszítettem.

Megjegyzés: Aki gondolja, kevesebb cukorral is készítheti.

 

 

 

 

Csokis-tejszínes torta      /Noémi


2 tojás fehérjét, csipet sóval és pár csepp citromlével felverjük, hozzáadunk 5 dkg cukrot, kemény habot verünk.

75 ml tejet, 75 ml olajat, 10 dkg cukrot, 2 tojássárgáját kikavarunk, adunk hozzá 17,5 dkg lisztet, fél csomag sütőport. Jól kikeverjük, mindaddig, míg nem látunk rajta világosodást.

A két masszát összedolgozzuk, két felé osszuk, és 18 cm-es tortaformába két lapot sütünk belőle.


A krém:

3 dl tejet, 3 evőkanál lisztel elkeverünk, pépet főzünk belőle, felezzük, felébe fehér csokit (100gr) teszünk, másik felébe pedig tej csokit (100 gr), ízlés szerint lehet ét csoki is ( nem tortabevonó) .


Mindkettőt összefőzzük, majd hideg vízbe állítva az edényt lehűtjük, időnként meg-megkavargatva.


6 dl tejszint kemény habbá verünk, ketté osztjuk.


Egy púpos evőkanál zselatint kis vízben dagadni hagyunk, majd felforrósítjuk olvadásig. Kettéosztjuk, felét betesszük egyik pépünkbe, teszünk hozzá pár kanál felvert tejszínt, csomómentesre keverjük, majd a tejszín felét beleteszzük, jól elkeverjük, lehet nyugodtan a mixerrel. A krémet megkóstoljuk, és ízlésünk szerint teszünk bele porcukrot mindkét esetben. (én a fehérbe 2 evőkanál, a tejcsokisba 3 evőkanállal tettem).


A másik péppel ugyanígy járunk el, ha időközbe megdermedne a zselatin akkor felmelegítjük.


A két lapot elvágjuk, kicsit várunk, hogy dermedjen a krém, és megtöltjük a lapokat. Három rétegbe kell krém, ezért vagy a tejcsokisból, vagy a fehér csokisból fog kimaradni, szerintem azzal nyugodtan be lehet vonni a tortát, esetleg még egy kis tejszínnel kiegészítve.

Ebben az esetben én vajkrémmel vontam be kívülről, a megmaradt tejszínes tejcsokis krémet pedig megettük leányzóimmal, nagyon könnyű habos krém, szerintem önagában is nagyon finom.

 

  

 

 

 

Dinnyécskék     /Tüncike


Piros rész:
12.5 dkg RAMA,

20 dkg darált keksz,

10 dkg porcukor,

 1 rumaroma,

piros ételfesték,

annyi tej, hogy jól összeálljon a massza!


Zöld rész:

12.5 dkg RAMA,

30 dkg darált keksz,

10 dkg porcukor,

1 zöld aroma /pisztácia v. mandula/ s szintén annyi tej, hogy jól össze lehessen a masszát állítani!


Elkészítés
:
Mindkét színből 6 db golyót formázunk, a piros golyókat bevonjuk a tenyerünkön kilapítgatott zöld masszával s pár óra hűtőben való fagyás után fel lehet vágni cikkekre .

Mint a dinnyét apróra vágott csokoládéból kis magokat lehet bele szurkálni! /Ami most nem látható mert lemaradt/ Gyerekek is könnyen el tudják készíteni, nagy sikerélménnyel!

 

 

 

 

Duplán citromos sütemény    /Ibolya

tésztához:
4 db tojás,
13 dkg cukor,
1 db citrom leve és reszelt héja,
8 dkg olvasztott vaj,
1 csomag sütőpor,
12 dkg liszt.


mázhoz: 15 dkg porcukor és fél citrom leve/2 evőkanál/


Elkészítése:
A
tojássárgáját a cukorral alaposan kikeverem. A citrom reszelt héját és a levét is belekeverem. Olvasztott, de nem meleg vajat is belecsurgatom majd a sütőporral elkevert lisztet is beleforgatom. A tojásfehérje keményre vert habját utoljára, nagyon óvatosan belekeverem.

Egy 25x30-es magas peremű tepsit kivajazok és kilisztezek. A citromos masszát beleöntöm és 180 fokos sütőben 22-25 percig sütöm.

Ha a tészta kihűlt, rákenem a mázat. Ehhez a porcukrot nagyon jól kikeverem a citromlével, addig míg teljesen felolvad.

 

 

 

 

Egyszerű fűszeres keksz     /Csu    (erdeti recept TV Paprika-Bede Róbert)

-Ahogy én készítettem:


Hozzávalók:
20 dkg liszt
12 dkg Ráma margarin
15 dkg reszelt trappista sajt
5 dkg reszelt füstölt sajt
1 tojás sárgája + 1 a kenéshez
ízlés szerint só (mivel a párom mindent sósabban szeret én egy csapott teáskanállal tettem bele)

1/2 mokkáskanál curry por (ez elhagyható, ha valaki nem szereti az erőteljes ízét)

1 teáskanál egész kömény
1 evőkanál durvára vágott hámozott tökmag


A hozzávalókat kb. 5 dkg reszelt trappista kivételével összegyúrjuk, hűtőben 0,5 órát pihentetjük. Kinyújtjuk kb.7-8 mm vastagságúra (ha apró formával szúrjuk ki, lehet 5 mm-es a tészta-így a sütési idő is egy kevesebb), tetszőleges formával kiszúrjuk, tojás sárgájával megkenjük, megszórjuk reszelt sajttal (vagy szezám maggal, köménnyel ki mit szeret jobban).

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 200-220 fokos sütőben 15-20 perc alatt ropogósra sütjük.

 

 

 

 

Fahéjas briós      /Noémi     (forrás a Desszert.eu lapja )

- ahogy én csinálom


500 g liszt (én most 150 gr-ot fehér tönkölyre cseréltem)

50 g cukor
50 g olaj
30 g élesztő
1/4 kávéskanál só
1 db nagy tojás
190 ml tej
1,5 kávéskanál fahéj (ízesíthetjük citromhéjjal és vaníliával is)


A kenéshez:
1 tojás sárgája, kicsi tej


Mindent kenyérsütőbe tettem, bedagasztattam, duplájára kelesztem.

30 perc pihenés után 10 darabba osztom, hosszú csíkokat sodrok belőle, és feltekerem csiga alakba.

Duplájára kelesztem, egy tojás sárgáját és egy kis tejet összekeverek, majd lekenem a briósokat, megszórom fahéjas cukorral. 180 fokon sütöm.

Frissen főzött eperlekvárral fogyasztottuk...

  

 

 

 

Házi rétes   /Pavone


1 kg rétesliszt
6 dl langyos víz
5 evőkanál zsír
2 tojás
1 evőkanál só
1 evőkanál ecet.


étolaj
3 tojássárgája
4 dl tejföl
cukor ízlés szerint.


A lisztet elmorzsoljuk a zsírral. A langyos vízben elkeverjük a sót az ecetet.

A liszthez hozzáadjuk a vizet, és dagasztjuk legalább fél óráig, azután ha a kezünkhöz a tészta ragaszkodik is, az edénytől már elválik. /az elején elég maszatos, de nem kell megijedni összeáll az/

3 részre szedjük, mindegyiket megkenjük olajjal és lefedjük 1-1 gázon megmelegített lábossal kb. 20 percig.


Addig el lehet készíteni a tölteléket./túró, mák, meggy, káposzta párolva/

A tojássárgájákat a tejföllel és a cukorral összekeverjük.

 

Ha ki van "nyújtva" a tészta 10 percig hagyjuk szikkadni aztán megkenjük vagy meglocsoljuk olajjal, meglocsoljuk a tejfölös-tojásos mártással, és mehet rá a töltelék.

Egyik oldalról félig feltekerjük a terítő segítségével, majd a másik oldalról is. A tetejét olajjal kenjük át, és mehet a sütőbe.

 

  

 

 

 

Hideg babapiskótás, túrós süti     /Teri


20 dkg cukrot, 3 vaníliás cukrot, 2 tojás sárgáját és 15 dkg rámát jól kikeverni. / legjobb a mixerrel/, belemorzsolni 2 csomag túrót, ezzel is keverni, hogy szép sima legyen, majd hozzáönteni apránként 3 dl hideg tejet. Én inkább felesben, vagy egészen Hulala tejszínt szoktam.

Közben 2 dl hideg tejjel elkeverek 1 csomag zselatint/ hagyományost/, kb. 10-15 perc múlva felforrósítom, de nem forralom.

Amíg ez langyosra hűl, egy szögletes tepsit kirámázok,/ hagyományos zománcos tepsi, de lehet nagy szögletes jénai is, kirakom babapiskótával / lehet előtte őket egy pillanatra tejbe mártani /. A langyos zselatint a krémbe öntöm, elkeverem és úgy, viszonylag folyósan a piskótákra öntöm. Be a hűtőbe, gyorsan megköt. Ha megkötött, savanykás gyümivel kirakni/ málna, ribizli, szeder, eper, de barack befőttel is jó, majd 2 csomag. Alsa vagy Oetker gyümölcszselatint csinálni, s ha kezd szilárdulni, a gyümire önteni. Másnap lehet szeletelni.

 

 

 

 

"Izzadós" Túrós linzer       /Andrea


A keskenyebb,  (nem sütőméretű) és magas oldalú tepsibe való adag!

Tésztához:
25 dkg liszt
8 dkg zsír v. 10 dkg margarin
10 dkg cukor (jobb a porcukor)
1 csomag sütőpor
1 tojássárgája
pici tej (nem feltétlen)

 

Tojássárgáját porcukorral kikeverni, majd a zsírral/margarinnal, majd a sütőporos lisztet beledolgozni, összegyúrni, lehetőleg gyorsan. Majd kinyújtani és vajazott-lisztezett tepsibe tenni. Szakadékony a tészta így érdemes vagy méretre vágott sütőpapírra kinyújtani, s a tepsibe emelni, vagy ahol elszakad, a tepsibe tapicskolni. De jobb a papíron-nyújtás, mert úgy egyenletesebb lesz a vastagsága.


Töltelék: (alapadag, de én újabban a másfélszeresét tettem rá, vegyétek mindennek a másfélszeresét a töltelékből és így a habból is!)
15 dkg porcukor vagy kristálycukor

3 tojássárgája ezeket kikeverjük
½ kg túró - legjobb a piaci, házitúró illetve a Spar-ban kapható teljes tejből készült túró

1 pohár tejföl (házi túró esetén kicsit kevesebb is elég, mert az gazdagabb)
2 evőkanál gríz
2 csomag vaníliás cukor


Hab:
4 tojásfehérje
15 dkg porcukor - gőz felett kemény habbá verjük.


Tepsibe varázsoljuk a kinyújtott tésztát, rásimítjuk a tölteléket, jó félig megsütjük. (Széle már kicsit pirosodik, de már nem lötyögős a közepe… Ekkor kivesszük, rákenjük a habot( én kanállal kicsit megbordázom) és száradásig – pirulásig visszatesszük a sütőbe. (pár perc).
Vizes késsel szeleteljük.
Sütéskor a hab gyönyörűen felkel, de ahogy hűl, le is laposodik mindig. És a tetején kigyöngyözik kicsit karamelles nedve, ezért „izzadós túrós” a csúfneve...

 

  

 

 

 

Joghurtos diós-almás     /Csu


Az alap receptet vagy 20 éve kaptam egy cukrász ismerőstől. Kedvenc kevert tésztám. Az évek alatt sok variációját készítettem el, a lehetőségek határtalanok.

Az alaprecept:
Hozzávalók:  (mindent joghurtos pohárral kell kimérni)


2 pohár joghurt vagy kefir
3 joghurtos pohár cukor
4 joghurtos pohár liszt
1 joghurtos pohár étolaj
1 csomag sütőpor
4 egész tojás
1 csomag vaníliás cukor


Almás-diós

Hozzávalók:
1 joghurt
1,5 joghurtos pohár cukor
1,5 joghurtos pohár liszt
2 egész tojás
0,5 joghurtos pohár étolaj
0,5 csomag sütőpor
1 joghurtos  pohár darált dió
2 nagyobb alma
1 púpozott mokkás kanál fahéj
1/2 citrom reszelt héja
A szóráshoz:
1 joghurtos pohár durvára vágott dió
1 evőkanál barna cukor


A tojást a cukorral habosra verem, hozzáadom a joghurtot, a reszelt citromhéjat, az olajat, a darált diót, a lisztet és a sütőport.

Kizsírozott, lisztezett tepsibe öntöm a masszát ( Én 20 x 33-as tepsiben sütöttem).

Meghámozom az almát, apró kockákra vágom, meghintem a fahéjjal, összekeverem és rászórom egyenletesen a masszára. A durvára vágott diót is rászórom és meghintem a barna cukorral.

Közepes meleg sütőben tűpróbáig sütni.

 

 

 

 

Karamellás pite    /Margareta51


Hozzávalók:
- a tésztához:

10 dkg margarin,

50 dkg finomliszt,

2 db tojás,

20 dkg cukor,

1 csomag sütőpor,

8 evőkanál tej

 

- a krémhez:

30 dkg cukor,

3 evőkanál liszt,

fél liter tej,

10 dkg rama margarin.


Elkészítés:
A sütőporos lisztből, cukorból, margarinból, tojásból és tejből sima tésztát gyúrunk. Négy egyforma cipóra osztjuk, és 30 percig pihentetjük hideg helyen.

A cipókat egyenként kinyújtjuk sütőlap nagyságúra, és megsütjük 15-15 perc alatt 180 fokon.

Kis lángon karamellizáljuk a cukrot. Ezután hozzáadjuk az előre megmelegített tejet, majd a 3 evőkanál lisztet. A masszát simára keverjük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a habosra kevert margarint. A krémmel egyenként megkenjük a lapokat, és egymásra rétegezve őket visszatesszük a sütőlapra vagy egy dekoratív tálcára.

A kész pitéket éjszakára lenyomatjuk (pl. egy deszkával), és másnap kis kockákra szeleteljük. A krémbe apróra vágott pirított mogyorót vagy mandulát is keverhetünk.

 

  

 

 

 

Kekszes-tejfölös   /Teri

 

Hozzávalók:


3 nagy pohár tejföl,

25 dkg porcukor,

3 vaníliás cukor

(esetleg egy kevés Zselatin Fix)

2 csomag (40 dkg) négyzet alakú háztartási keksz,

2-3 csomag tortazselatin, gyümölcs


Egy közepes tepsit ( 37x26 ) kirakunk szorosan keksszel, rá a tejföl fele, megint keksz, a tejföl másik fele és ismét keksz. Hűtőbe tesszük, hogy kössön kicsit. Ha zselatin is van benne, elég annyi, míg a gyümölcsöt előkészítjük és a tortazselatint megfőzzük. Kirakjuk gyümivel (savanykás illik szerintem hozzá), a kihűlt tortazselatint ráöntjük. Másnap szépen szeletelhető a kekszek mentén. Nagyon finom, eperrel, málnával még finomabb lehet!

 

Krém: A 3 tejfölt a kétféle cukorral kikeverjük, bele fél Fix, és már lehet is rétegezni. Aki nem szereti a zselatinos gyümit, szerintem csokimázzal is finom lehet.

 

 

 

 

Kókuszos meggyes muffin    /Ibolya


20 dkg liszt,
10 dkg vaj,
15 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
1/2 csomag sütőpor,
késhegynyi szódabikarbóna,
só,
reszelt citromhéj,
2 db tojás,
1,3 dl tej,
7 dkg kókusz.
meggy.


alapanyagot/ meggy kivételével/ jó alaposan kikeverek. A sütőformát kivajazom és kilisztezem.3/4 részig töltöm a mélyedéseket, mindegyikbe rakok 2-3 db meggyet, amit egy kicsit belenyomkodok. A sütőben megsütőm. 200 fokon kb:20-23 perc alatt!

A meggy és a kókusz jó párosításnak tűnik! Igen finom lett.

 

 

 

 

Labdarózsa      / Noémi


Ezt a nasi félét brassói nagynéném csinálta nekünk gyermekkorunkban, nagyon szerettük. Eszembe jutott a héten, s megérdeklődtem a receptjét, valójában nagyon egyszerű, gyors kis rágcsálnivaló. Gyermekeimnek nagyon ízlett.

Úgy tudnám leírni az álagát mint kb. egy háztartási keksz, csak olajban kisütve.


2 tojásból levestésztát gyúrunk kicsi sóval, ízesítjük citromhéjjal (én kihagytam). Én most 8 felé osztottam, és kb. 1,5 - 2 mm-re nyújtottam, de következő alkalommal 1 mm-re fogom és legalább 10 felé osztom, mert nagyon megdagad sülés közben. Célszerű az összest kinyújtani utána kezdeni a sütést, csak takarjuk le a tésztát, hogy ne száradjon, ha száradna akkor egymásra is pakolhatjuk őket.

Sütés előtt lehetőleg derelye metszővel (nekem még nincs) csíkokat vágunk bele kb. fél centinként, úgy hogy ne vágjuk el a szélét. Egy késre felszedjük a kisszálakat, úgy, hogy az elsőt lent hagyjuk, a következőt felvesszük, a következőt lent hagyjuk, és így folytatjuk, mintha szőnénk. (Egyszerűbb megcsinálni mint leírni). A kést felemeljük, így lesznek lelógó részek, ezt beletartjuk a forró olajba, mikor kap egy tartást akkor a kést kivesszük, a tésztát megfordítjuk, és szép pirosra sütjük. Akkor jó, ha jó ropogósra sikerült. Miután kivettük rögtön meghintjük vaníliás vagy fahéjas porcukorral, ha később csináljuk akkor már lepereg róla a cukor, és sütjük a következőt, amit előkészítünk mialatt sül az első.

A célszerű kb. akkora átmérőjű mélyebb lábast választani amekkora a tészta
átmérője, mert bő olajba kell sütni. Nem szív magába olajat.

 

 

 

 

Mákos mokka kocka      / Noémi


15 dkg margarint, 2 tojást, 3 dl cukrot habosra kavarunk, hozzáadunk 3 dl darált mákot, 3 dl lisztet, fél csomag sütőport, legvégül 2 dl tejet.

Sütőpapírral kibélelünk egy 32x41-es tepsit, beleöntjük a masszát és kb. 175 fokon elkezdjük sütni.

Közben gyorsan összeállítunk 5 tojásból egy piskótát ( én előre ki szoktam hozzá mérni a dolgokat) és figyeljük a mákos lapot, mikor kezd kicsit színt kapni a teteje, akkor ráöntjük a piskótát és készre sütjük.


Krém:
Recept szerinti: 1 Rámát, 20 dkg porcukrot 1csomag  vaníliás cukrot, 4 tojás sárgáját habosra kavarunk, hozzá adunk 1/2 dl erős fekete kávét, kihabosítjuk. Ezt soha nem csináltam a nyers tojássárgája miatt.


Ahogy szoktam csinálni:

1 változat:
2,5 dl kávét 2,5 kanál liszttel pépesre főzünk. 25 dkg margarint vagy vajat 25 dkg porcukorral kikavarunk hozzáadjuk a kávés pépet, kihabosítjuk, rákenjük a kihűlt lapra, hűtőbe tesszük, majd miután már lehűlt a krém, bevonjuk 100-130 gr olvasztott csokival, amibe 2 evőkanál olajat is teszünk.


2.változat: (ez a kedvencem) :
2 evőkanál liszt, 6 dkg cukor, 2dl tej, 2 vagy 3 csomag 2 az egyben oldódós kávéból pépet főzünk, lehűtjük.

4 dl tejszínt felverünk.

Fél kanál zselatint kicsi vízben duzzadni hagyunk, majd melegítve feloldjuk.

Egy kis tejszínnel jól elkeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a kávés péphez, csomómentesre mixerezzük, majd óvatosan a tejszínt is hozzáadjuk. Rákenjük a sütire, majd csokit reszelünk rá. Nagyon fincsi könnyű krémet kapunk így.

 

 

 

 

Málnás-joghurtos süti   /Tüncike


Hozzávalók:
tészta:

4 tojás,

16 dkg porcukor,

11 dkg liszt,

1 csomag epres pudingpor,

0.6dl víz,

fél csomag sütőpor

 

 - ebből a hagyományos módon piskótát sütünk!

 

krém:

4 db kis dobozos málnás joghurt

4 dl HULALA

25-40 dkg málna

fél csomag hagyományos zselatinpor.


Ameddig a piskótánk hűl, el is készítjük gyorsan a krémet, a tejszínt keményre verjük beletesszük a joghurtot, és 1dl tejben felforralt zselatint, ezt jól összekeverjük a habverővel, a már kihűlt lapra simítunk egy réteg krémet belenyomkodjuk a málnát és rá a maradék krémet, hűtőben 1-2 órát dermesztjük s felvágás után meg lehet locsolni olvasztott csokoládéval!

 

 

Bármilyen gyümölccsel elkészíthető amihez van ízben harmonizáló joghurt!

 

 

 

Mindenre jó leveles tészta      /Noémi


Hozzávalók:
30 dkg liszt
25 dkg sütőmargarin
egy csipet só
6 evőkanál hideg víz
1 evőkanál ecet


Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, és 12 órán át pihentetjük. Pihentetés után kinyújtjuk, és tetszés szerinti formában felvágjuk, megtöltjük.

 

Készíthetünk belőle krémest, szerelmes levelet, gesztenyés, diós, mákos kiflit, sonkás batyut, sajtos táskát, aprósüteményt - reszelt sajttal, tehát bármit, mint a leveles tésztából. Előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük.


Ha édes tésztát készítünk belőle, a tetejét - miután kisült - hintsük meg vaníliás cukorral. Ha leveles, sós süteményt sütünk, a tésztáját erősebben sózzuk meg.


Ez a recept a Mindmegettéről való, én már kétszer csináltam krémesnek, egyszer meg diós és lekváros kifliket, szerintem nagyon jó, ajánlom mindenkinek.


Krémeshez ez pont jó, elég két laphoz.


Krém:
1,5 l tej, 4 csomag vaníliás pudingpor, 25 dkg cukor, 8 tojás, 1 csomag vaníliás cukor.

1 liter tejet felteszünk forrni, a pudingport a cukorral elkeverjük, a maradék tejjel és a tojások sárgájával elkeverjük, majd a felforrt tejbe öntjük, készre főzzük.

A tojásfehérjét egy csipet sóval és egy kis citromlével kemény habbá verjük, Beleforgatjuk óvatosan a forró pudingba, és rottyantunk egyet rajta. Betöltjük a lapokba.

 

Megjegyzés: Én ezt a mennyiséget sokallom, ezért én, 1,2 l tej, 3 csomag puding, szűk 20 dkg cukor és 6 tojásból főzöm, szerintem bőven elég.

 

 

 

 

 

 

Oroszkrém torta    /Csu


Hozzávalók a piskótához:
6 egész tojás
6 evőkanál kristálycukor
6 evőkanál finomliszt
1/2 teáskanál sütőpor


Az egész tojásokat felverem a cukorral, ha jó sűrű, habos hozzászitálom a liszttel elkevert sütőport.

A tepsibe sütőpapírt teszek, belesimítom a piskótát, a 180 fokra előmelegítem a sütőt, 5 perc után visszaveszem 150 fokra, 10-12 perc alatt készre sütöm a piskótát. Hagyom a tepsiben kihűlni.


Krém:
5 tojás sárgája
6 dkg kristálycukor
10 dkg finom liszt
1 dl rum
1 jó maréknyi mazsola
0,6 dl tej
0,3 dl tejszín
1 habfixáló por (dr.Oetker)
0,3 dl Hulala édes


Díszítéshez:
mandulaforgács
cukortojás
(lehet idénygyümölccsel is díszíteni, én olyankor a krémjébe is teszek..epret, barackot, esetleg kivit, narancsot)


A mazsolát beáztatom a rumba.

2 dl tejben csomómentesre keverem a tojások sárgáját, a cukrot a lisztet. A maradék 4 dl tejet felforralom, és beleöntöm a tojásos masszát, jó keményre főzöm. 1 evőkanál zselatint 0,5 dl vízben feloldok, felfőzöm és a langyosan a krémhez keverem. Kihűtöm a sárga krémet.

Közben a tejszínt, a habfixálót és a hulalát beleteszem a keverőtálba és keményre felverem a habot (ha megfordítom a tálat, szilárdan benne marad).

A kihűlt sárga krémhez óvatos mozdulatokkal hozzákeverem a tejszín 4/5-ét.

A piskótalapot kettőbe vágom.

A krémet rákenem a piskótára, megszórom a rumba áztatott mazsolával, beterítem még egy kis krémmel, ráteszem a piskóta másik felét. Körbe bekenem a maradék krémmel, behúzom a tetejét is.

Pár órára a hűtőbe teszem, hogy megdermedjen.

Kiveszem a félkész tortát pár óra múlva a hűtőből, az oldalát megszóróm szárazon picit megpirított mandulaforgáccsal, a tetejét megdíszítem tejszínhabbal, cukortojással (vagy gyümölcsökkel).

 

 

 

 

Oroszkrém torta 2   /Mamcsi


27cm-es formához

10 tojásból piskótát sütünk, ha kész és kihűlt 3 lapba vágjuk.


Krém:
5 egész tojás
15dkg cukor
10dkg rumba áztatott mazsola
10dkg kandírozott gyümölcs, narancs, citrom héj
3dl tej
3 lap zselatin tescoban kapható 6db-os.
6dl tejszín
1/2 rúd vanília


Az egész tojásokat a tejjel, cukorral, kettéhasított vaníliával gőz fölött sűrűre verjük. A végén hozzáadjuk a hideg vízben áztatott lap zselatinokat. Tűzről levéve addig keverjük míg kihűl. (hideg vízfürdőben gyorsabb) Lazán hozzákeverjük a felvert tejszín felét, és a gyümölcsöket. Keveset hagyunk a díszítéshez.

Megtöltjük a lapokat, kívülről is bekenjük, a maradék tejszínnel díszítjük.

 

 

 

 

Ostoros "rétes"      /Teri


- 60 dkg liszt
- 1 /5 dkg/ élesztő
- 4 dl tej
- 2 evőkanál cukor
- 3 tojás sárgája
- 2 evőkanál olaj
- csipet só


Langyos cukros tejben felfuttatni az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt a tésztát jól kidagasztani. 6 cipót kerekíteni, fél órát keleszteni.

 

Ezalatt a tölteléket megcsinálni:
- 1 ráma / 25 dkg /
- 25 dkg /por/cukor
- 1 vaníliás cukor
- 3 evőkanál kakaópor
- 2 gyengén felvert fehérje / ez azért kell, mert lágyabb és jobban kenhető lesz a krém! /


A puha rámát a cukrokkal kikeverni, hozzá a kakaóport, végül a gyengén felvert fehérjét hozzákeverni, egyneműsíteni.

A cipókat egyenként jó vékonyra kinyújtani, krémmel megkenni, mint a rétest feltekerni.

3-at 3-at összefonni, zsírozott lisztezett tepsibe fektetni, fél órát keleszteni. A megmaradt 1 fehérjét kicsit villával felverni, megkenni a két fonatot. Persze lehet egész tojással is, ha tojnak a tyúkok!!!!

Előmelegített sütőben megsütni. 27x36-os tepsi!

 

  

 

 

 

Öntött túrós lepény    /Ibolya


0,5 kg túró (félzsíros)
5 tojás
14 dkg cukor
12 dkg búzadara
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
diónyi zsír a tepsi kikenéséhez
1 ek zsemlemorzsa a szóráshoz


Elkészítés:
A túrót villával összetörjük, a citrom héját lereszeljük, a tojásokat szétválasztjuk.

A túrót a búzadarával, a cukorral, a tojások sárgájával, a vaníliás cukorral, a sütőporral és a citromhéjjal jól összekeverjük.

A túrós keveréket este készítjük el és reggelig a hűtőben hagyjuk állni.

Reggel kemény habbá felverjük a tojások fehérjét és több részletben, kíméletesen elvegyítjük a túrós masszával.

A tepsit kizsírozzuk, zsemlemorzsával megszórjuk és belesimítjuk a túrós keveréket. (20x37 centis tepsit használtam.)

Előmelegített sütőben 180 C°-on kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük.

 

 

 

 

Pizza párna     /Csu


Hozzávalók:
50 dkg pizzaliszt (ABOmill)
2 csapott teás kanál só
1 teás kanál pizzafűszer-keverék (saját készítésű oreganoból, bazsalikomból, borsikafűből és kakukkfűből)

1,5 dl víz
1,5 dl tej
1 csapott mokkáskanál cukor
2,5 dkg élesztő
2 tojás sárgája
1 dl olíva olaj
1 tojás a lekenéshez


Töltelék:
15 dkg füstölt sonka vagy tarja
15 dkg trappista sajt
1 evőkanál olíva olaj
borsikafű, snidling ízlés szerint


A tejet és vizet megmelegítem, megcukrozom, belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom. A többi tésztához valót a keverőtálba teszem, és a felfuttatott élesztővel együtt a géppel megdagasztom.

0,5 órát kelesztem, addig elkészítem a tölteléket.

A sonkát vagy tarját apróra vágom, 1 evőkanál olíván megpirítom, megfűszerezem, majd egy kis hűlés után hozzáteszem a reszelt sajtot.

A tésztát 0,5 óra kelesztés után kinyújtom, 10 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatom.

 

  

 

Mindegyik körközepébe teszek a töltelékből, összehajtom, és szorosan megnyomkodom.

A tepsibe sütőpapírt teszek a párnácskákat lekenem, hideg sütőbe teszem, közepes tűznél megsütöm.

 

  

 

 

 

Rákóczi habos túrós    /Moocska


Tésztához
:
25 dkg liszt
15 dkg vaj
10 dkg cukor
2 tojássárgája
1 dl tejföl
csipet só
2 dkg sütőpor


töltelék:
50 dkg túró
2-3 evőkanál tejföl
3 tojássárgája
mazsola
reszelt citromhéj
3 tojásfehérje.


A tésztához valókat gyúrd össze és tedd hűtőbe pihenni. majd nyújtsd ki ujjnyi vastagra és vajazott lisztezett tepsiben mérsékelt tűzön süsd meg félig. A tölteléket keverd össze és lazítsd a felvert tojásfehérjével. Tegyél a tésztára zsemlemorzsát és erre rá a tölteléket. Süsd még 20 -25 percig. Befejezéskor 5 tojásfehérjét cukorral verj kemény habbá és tedd a töltelékre. Told vissza a sütőbe 4-5 percre, és kész.

 

 

 

 

Rózsaszín részeges szidor   /Glad


Tészta:

4 tojás sárgáját kikeverni 15 dkg porcukorral, 15 dkg vajjal,  kanál kakaóval, 15 dkg liszttel, 1/2 csomag sütőporral és végül hozzáadni a 4 tojás habját.


Töltelék:
25 dkg darált dió,
1 dl rum,
15 dkg porcukor.
Összekeverni és a kihűlt tészta tetejére kenni.


Krém:
1/2 liter tej,
2 csomag epres pudingporral megfőzni.

1 Rama margarint kikeverni 6 kanál porcukorral és belekeverni a kihűlt pudingot, rákenni a diós krém tetejére.


Máz:

olvasztott csokoládéval leönteni és elkenni rajta.

 

 

 

 

Sajtos /szezámmagos/ kifli   /Teri


70 dkg sima / BL 50 / liszt
1 dl olaj
2 tojás +1 a kenéshez
1 élesztő
3-4 dl tej, kis cukor a futtatáshoz
csipet só

A tésztából 9 cipót csinálunk, hármasával lapos tányér méretre kinyújtjuk, a sós rámával megkenjük, 16 felé vágjuk / aki türelmes több felé is vághatja/, süt. papíros tepsin 1 órát kelesztjük, tojással megkenjük, sajttal v. szezámmaggal megkenjük, forró sütőben sütjük.


Kenéshez: 1 rámát mikróban meglágyítunk, / nem felolvasztani / , bele 1 jó evőkanál só, kikeverni, lehet kenni .

 

 

 

 

Sajtos-túrós pogácsa   /Ibolya


30 dkg liszt, 15 dkg Ráma margarin, 15 dkg túró, 5 dkg reszelt sajt, 1 tojás, 2 dkg
élesztő, 0.5 dl tej, 1 tk. só; tetejére 1 tojássárgája, 5 dkg reszelt sajt

Az élesztőt a tejben felfuttatjuk, majd a tészta anyagaival összegyúrjuk. Kb. 1 óráig
meleg helyen kelesztjük. Ezután újnyi vastagra nyújtva kiszaggatjuk, zsírozott tepsibe
rakjuk. Tetejét tojássárgájával megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk.

 

 

 

 

Sárgabarackos süti diós-gyömbéres morzsával  /Noémi

A tésztához: ( ez egy alap felhasználható akármilyen gyümölccsel, túrókrémmel, zebra tortának.)


4 tojás fehérjét csipet sóval, pár csepp citromlével, 10 dkg cukorral kemény habbá verünk.
25 dkg cukrot kimérünk, ráteszünk 1,5 dl olajat, 1,5 dl tejet ( használhatunk joghurtot is akkor 1,5 dl joghurt, 0,5 dl tej) 4 tojássárgáját, összekeverjük, majd hozzá adunk 35 dkg lisztet egy sütőporral elkeverve. Ezzel jól kikeverjük, mindaddig míg nem "fehéredik".


A habot és a masszát egymásba forgatjuk. Sütőpapírral ellátott nagy méretű tepsibe tesszük.


A tetejére:
Kb. fél kiló cikkezet sárgabarack, mirelit is lehet, csak fel kell engedni és lecsepegtetni.


A morzsához:
75 g liszt, 75 g szobahőmérsékletű margarin, 100 g cukor, 150 g durvára darált dió, fél kiskanál őrölt gyömbér (ezt lehet csökkenteni illetve növelni ízlés szerint). Ezeket mixerrel összedolgozzuk, kapunk egy morzsát, ezt szórjuk a süti tetejére.
180 fokon kezdem sütni, majd kb. 15 perc után 150-re leveszem, tűpróbáig sütjük. Összesen kb. 35-40 perc.

 

 

 

 

Sós kifli     /Teri


Hozzávalók:

1 kg sima liszt / BL55 /, én 80 sima és 20 dkg réteslisztet tettem.

6 dl tej,

5 dkg élesztő,

fél evőkanál cukor,

1 jó evőkanál só,

3 dl étolaj


Elkészítés: A langyos cukros tejben elkeverni az élesztőt, / nem kell felfuttatni / sót a lisztben elkeverni, bele az olajat és az élesztős lisztet. Jól kidolgozni, keleszteni egy fél órát, kézzel kilapogatni, összehajtogatni / jobbról, balról, fentről, lentről /, majd ismét keleszteni. Én még egyszer hajtogattam, de anyukám csak egyszer szokta, úgy is tökéletes.

Amikor kb. fél óra múlva ismét megkel, 4 felé veszem, finoman átgyúrom és minden részt kör alakra nyújtok. Kb. lapostányér méretre. 8 felé vágom, feltekerem, / lehet bele kolbászt, szalámit, szalonnát is tenni / papíros tepsibe teszem, 10 percet pihentetem, vízzel lekenem, majd 1 felvert tojással + 1 evőkanál tej lekenem.

Durva sóval, szezámmaggal megszórni.

Előmelegített sütőben végig maximumon sütöttem a felső rácson.

Én a kenyérsütőben dagasztottam, első kelesztés is abban volt.

 

 

 

 

Szalagáré    / Teri


Hozzávalók:

30 dkg cukor
2 tojás + 1 a kenéshez
2 dl olvasztott zsír /vaj, ráma nem jó!/
2 dl tejföl
60-65 dkg liszt
1 csomag szalakáli
citromhéj

 

A zsírt felolvasztjuk, belekeverjük a tojást és a cukrot. A lisztbe belekeverjük a szalakálit. Tejföl hozzáadásával az egészet összegyúrjuk. Kinyújtjuk körülbelül 2 mm- vastagságúra, tetszőleges formával kiszaggatjuk. Megkenjük a tojással, a tetejét cukorral, dióval, vagy bármivel megszórjuk.

Megsütjük előmelegített sütőben 200 fokon 6-7 perc alatt.

 

 

 

 

Zebratorta     /Tüncike


Hozzávalók:
5 db tojás
25 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1,25 dl langyos víz
2,5 dl étolaj
37,5 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaó

Elkészítés: A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliacukorral nagyon jól kikeverem, hozzáadom a vizet és az olajat kanalanként, közben kavarom. A sütőporral elkevert lisztet kanalanként belekavarom, végül a keményre felvert fehérjét. Megfelezem a tésztát, az egyik felébe szűrőn keresztül beleszitálom a kakaót. Sütőpapírral kibélelek egy 26 cm-es tortaformát, aminek az aljába középre teszek a fehér tésztából először 2 kanál tésztát. Nem kell elkenni! A világosra jön 2 kanál kakaós tészta. Nem mellé, rá! Ezt a kanalazást addig kell folytatni, amíg a tésztából van, mindig középre, a tetejére. Ha így csinálod, a tészta szabályos csíkosra teríti szét magát. Úgy kell sütni, mint a piskótát. Tűpróbával kell megnézni a közepét, ha ott jó, akkor meg van sülve.

A kihűlt tésztára lehet tenni egy cukormázat is: 15 dkg cukor 3 evőkanál citromlé, 3-4 evőkanál víz.

 

 

 

 

 

Vissza a nyitó oldalra

   Lap teteje

Vissza a nevekhez

 

 


Vissza a receptekhez

 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker