Főzések 1.

 

 

  Nyitó oldal  
  I. Sütések 1.  
  Sütések 2.  
  II. Főzések 1.  
  III.Tájjellegű ételeink   
  IV. Más nemzetek konyhájából  
  Fórum  

 

 

  II. Főzések 1.

 

 Afrikai harcsapörkölt

 Almás pulykamell érmék

 Baconos töltött tojás

 Bagolyvári sertésflekken

 Bolognai penne

 Ecetes hal

 Fokhagymás citromos afrikai harcsa

 Fóliás hús

 Gombás bárányragu

 Göngyölt hasaszalonna

 Házi májkrém

 Kalocsai borda

 Káposztás lecsó

 Káposztás-sonkás palacsinta

 Királyhalom

 Kolbász torta

 Levendula zselé

 Lilahagymás - zelleres - sajtpuding

 Mézes-mustáros fogas/süllő

 Mustáros burgonya

 Narancsdzsem

 Pulykatorta

 Rántott hús gazdagon

 Roston sült halfilé gombamártással és rizzsel

 Sajt készítése házilag

 Sajtos-szalonnás virsli

 Savanyú káposzta leves

 Sárgabaracklekvár nyersen

 Sertésborda vadász módra

 Sertés szelet rizzsel hagymás kukoricával

 Spárga puffancs

 Szalonnás-hagymás virsli grillezve

 Szecsuáni csirkemell

 Tarhonyaleves

 Tejfölös húsgombóc

 Tejszínes spárgaleves

 Tökből készült ananász kompót

 Vitaminos téli saláta

 Vízen kullogó

 Zöldborsós pulykatokány

 Zöldséges rakott csirke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afrikai harcsapörkölt    /Noémi


500 gr filézett, kockázott afrikai harcsa
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 babér levél
1 paradicsom
1 paprika
kb. 70 gr sűrített paradicsom
kb. 30 ml félédes vörösbor
só, bors, paprika


2-3 evőkanál olajon az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzátesszük a fokhagymát, babérlevelet, kicsit pirítjuk, majd a kis kockára vágott paradicsomot és paprikát. Fűszerezzük sóval, borssal, paprikával, és addig pirítjuk, míg a paprika kicsit megpuhul, ekkor rátesszük a kockázott halat, addig pirítjuk, míg a húsa kicsit kifehéredik. Ekkor ráöntjük a bort, és annyi vizet, hogy ellepje, fedő nélkül lassú tűzön néha óvatosan keverve főzzük tovább. Mikor már majdnem teljesen átpuhult, akkor hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, szükség esetén még után fűszerezzük, készre főzzük.

Mi legjobban krumplipürével szeretjük, de én most római salátával ettem, amire tettem pár csepp mogyoróolajat, citromlevet és kicsi sót, de következő alkalommal csak natúran eszem a salival, mert a pöri szaftja elég fűszer rá. A családnak főztem tésztát mellé, ők is ettek salit is.

Máskor is így csinálom a harcsapörköltet, nem csak most, mert utálom a zsírban és olajban úszó húsdarabokat, így van szaftja, de nem olajos.

 

 

 

 

 

 

 

Almás pulykamell érmék:  /Ibolya

1/2 kg pulykamell 2 cm-es db-ra vágva,
2 tojás,

2 dl tej,

20 dkg liszt,

2 db alma,

olaj.


Elkészítése:
A
tojást és a tejet a 15 dkg lisztet, lereszelt almát jól kikeverem. A húst egy kicsit besózom, állni hagyom. Ezután a húst a megmaradt lisztben megforgatom, majd az almás masszába és forró olajban kisütöm.
Bármilyen köret illik mellé!
 

 

 

 

Baconos töltött tojás   /Ibolya


főtt tojás,
só, bors,
mustár,
újhagyma zöldje aprítva.
bacon szalonna.


A tojásokat hosszában félbe vágom és a sárgáját kiszedem belőle. Ehhez keverek sót, borsot, mustárt és az újhagyma zöldet felaprítva. Jól kikeverem és visszatöltöm a fehérjébe. Rárakom a másik felet és bacon szalonnával körbetekerem. Ha kell megtűzöm fogpiszkálóval. Kevés olajon megsütöm. Idény salátával tálalom.

 

 

 

 

Bagolyvári sertésflekken    /Ibolya


4 szelet sertéstarja
20 dkg savanyú káposzta
15 dkg gyulai kolbász
burgonya
2 gerezd fokhagyma
só, őrölt bors
csipős paprikakrém
olaj


A sertéstarjákat bedörzsöljük az összepréselt fokhagymával, sóval, borssal és a paprikakrémmel. A kolbászt felkarikázzuk (a héja nélkül) és olajon megpirítjuk. Ekkor beletesszük a káposztát és a babérleveleket is, majd felöntjük kevés vízzel, és így pároljuk tovább. A krumplit a héjában megfőzzük, majd megpucoljuk, felszeleteljük, így egy tepsibe tesszük, és a sütőben pirosra sütjük. Eközben a hússzeleteket olajon megsütjük, majd a burgonyával és a káposztával együtt tálaljuk.

 

 

 

 

Bolognai penne   /Ibolya

1/2 kg penne tészta,
3/4 kg darált hús/fele lehet marha is/
olaj, só, bors, bazsalikom
3-4 dl paradicsomlé/ez saját /
kakukkfű,


a tetejére bőven reszelt sajt.


Elkészítése:
A tésztát sós vízben kifőzöm és leszűröm. Pici olajat keverek bele, hogy ne ragadjon össze. Kevés olajon megpirítom a darált húst, fehéredésig. Ezután belekeverem a fűszereket. Kevés vízzel felöntöm és egy kicsit együtt párolom. Most öntöm hozzá a paradicsomlevet. Alaposan elkeverem és legalább 1-1.5 órát lassú  tűzön főzöm. Időnként megkevergetem, ha kell egy kis vízzel felöntöm. A hosszabb főzés miatt a hús vajpuha lesz! Most a tésztát és a ragút összekeverem. A tepsi aljára kevés olajat locsolok és elterítem rajta a tésztát. A tetejére reszelt sajtot szórók és sütőben/5 fokon/25-30 percig sütöm. A szeleteléssel egy kicsit várni kell, mert tálalásnál kicsit széteshet.

 

 

 

 

Ecetes hal    /Ágnes

 

Bármilyen hal megfelel, (kivéve harcsa, csuka, süllő, kecsege) a legjobb a márna, a dévérkeszeg, vagy bármilyen keszeg féle, ponty, busa, amur!

 

Hozzávalók:
Só, liszt, tojás, zsemlyemorzsa, a panírozáshoz.
étolaj a sütéshez,
vöröshagyma,
ecet,
cukor,
egész bors,
2-3 db babérlevél

 

Elkészítés:
A megtisztított halat felszeletelem, ha keszegből készítem, akkor hosszában kettévágom, besózom és állni hagyom.

Közben a megtisztított vöröshagymákat karikára szelem, jó vékonyra. A hagymát ne sajnáld belőle!

Ezután bepanírozom a halat. Közben egy nagyobb fazékban (a hal mennyiségétől függ) elkészítem az ecetes lét, ecet, cukor, víz hozzáadásával, ( mintha saláta levet készítenél ).

Belerakom a fűszereket (bors, babérlevél) és felteszem forrni. Közben kirántom a halat. Ahogy az olajból kiveszem egy nagyobb tálba rakom, melynek az aljára már egy réteg hagymát tettem. Rétegezem a vöröshagymával. Ha az összes hal és hagyma a tálba került, felforrt az ecetes víz, forrón a halra öntöm. Az ecetes lének teljesen el kell lepni a halat. Ha nem fér a tálba az összes lé, ne öntsük ki, mert a hal másnapra beszívja és utána kell önteni. Mivel a halak feljönnek a lé tetejére, egy tányérral le kell nyomatni.

Ha kihűlt, a legjobb hűtőszekrényben tárolni, 2-3 nap múlva teljesen eltűnnek a szálkák a legszálkásabb halból is. Jól lehűtve a legfinomabb. Mivel ez nagy hal volt, így 5 napja ázott az ecetes lében. Egyetlen apró szálka nem maradt benne, a nagyok meg hajlékonnyá ,puhává váltak!

Voltak olyan kételyek, hogy lepotyog, leázik a panír róla... nem!

 

  

 

 

 

Fokhagymás citromos afrikai harcsa    /Noémi   (alaprecept a mindemegettéről)


420 gr filézett darabolt afrikai harcsa

1 szűk kávéskanál só

1/4 kávéskanál bors

3 púpos kávéskanál szárított petrezselyem

2 gerezd fokhagyma

1/2 citrom reszelt héja

Kicsi olaj, kicsi víz


A sót, borsot, petrezselymet, citromhéjat, fokhagymát, olajat és vizet összekeverjük, ráöntjük a halszeletekre, eloszlatjuk rajta, egy éjszakát hűtőben érleljük.


Köretként lehet sütni mellette ugyanabban a tepsiben krumplit, répát, cukkinit, ki mit szeret, a lényege, hogy jó vékonyra vágjuk, hogy egyszerre megsüljön a hallal.


220 fokon kb. 35 perc alatt megsül.


Nagyon jó mellé a friss saláta. Én egy vegyes salit csináltam most, volt benne paradicsom uborka, újhagyma, retek, római saláta, kicsi mogyoróolaj, frissen facsart citromlé, szárított petrezselyemzöld és darált sóspaprika.

 

 

 

 

Fóliás hús  /Nagyi57


Tarjából készítem, amit jól kiklopfolok, majd mindenféle jó kis fűszerrel bedörzsölök, vagy valami fűszersót kapok elő. Zúzott fokhagyma is mehet rá.

Alufóliára teszem, amire egy csepp olajat is csöpögtetek, ráhalmozom a rizst és a párolt zöldséget, itt én most összekevertem, a tetejét megszórtam még egy kis fokhagyma granulátummal, jól becsomagolom és mehet is a sütőbe 25-30 percre.

Nagyon finom!:)

Most is leírom.. nálam a jázminrizs a menő.:) Drága, de sosem ragad össze, és az íze is fokozatokkal jobb, mint akár az A vagy a B rizsnek.

 

 

 

 

Gombás bárányragu /Glad


Hozzávalók:


1 kg bárányhús
0,5 kg gomba
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 dl fehérbor
1 csokor provance-i fűszer (babér, rozmaring, kakukkfű, zsálya)

petrezselyem

bors
olaj


A kockára vágott hagymát kevés olívaolajon megdinszteltem, hozzátettem az apróra vágott fokhagymát és a felszeletelt gombát. Nekem most vegyesen volt barna csiperke és laska.

Amikor a gomba megpirult hozzátettem a kockára vágott húst és élénk tűzön átpirítottam. Felengedtem a borral, sóztam, borsoztam, beletettem a csokorba kötött fűszereket, felöntöttem annyi vízzel ami ellepte és fedő alatt puhára pároltam. Mire a hús megpuhult a leve is visszafőtt egy rövid szafttá.

Tálalás előtt apróra vágott zöldpetrezselyemmel szórtam meg és kivettem a fűszercsokrot.

 

Rukkolás burgonyapüré volt a körete. A szokásos módon elkészített burgonyapüréhez egy kevés szerecsendiót és 2 maroknyi apróra vágott rukkolát kevertem.

 

 

 

 

Göngyölt hasaszalonna      /Andrea

 

Szép hasaszalonnát kicsit megvegetáztam, sóztam, borsoztam, felgöngyölve megfőztem fokhagymás - vöröshagymás-babérleveles vízben.

Még forrón kigöngyöltem és megkentem zúzott fokhagyma + pirospaprika + vegeta + kis abalé lágy keverékével.

 Ismét felgöngyöltem, megkötöztem, folpackba csavartam és kihűtöttem, hűtőbe tettem. Kész is.

 

  

 

 

 

Házi májkrém         /Noémi

- ahogy én csináltam.

85 ml kacsazsíron (azért írom így, mert 170 ml-s üvegbe félig volt a zsír, nem mértem le ) két kisebb fej felkockázott vöröshagymát üvegesre pirítottam, rátettem 2 gerezd fokhagymát durvára vágva, ezzel is kicsit pirítottam, majd tettem hozzá egy szűk kiskanálnyi majorannát, kevesebb kakukkfüvet, kicsit ezzel is pirítottam. Fél kiló kockázott csirkemájat tettem rá, és 50 gr vajat, ezzel sütöttem puhára a májat. Végül sóztam, borsoztam, tettem hozzá egy kiskanálnyi mustárt, utána jó alaposan leturmixoltam.

Nagyon finom kenhető lett, pont ilyenre vágytam.

 

 

 

 

Kalocsai borda      /Ibolya


60 dkg sertés karaj,/comb/

20 dkg császár szalonna,

5 dkg liszt,

só, bors,

10 dkg virsli,

30 dkg zöldpaprika,

15 dkg paradicsom,

2 gerezd fokhagyma,

3 dkg pirospaprika,

1 fej vöröshagyma.


A szalonnát apró kockákra vágjuk, és üvegesre megpirítjuk. A húst sózzuk, borsozzuk, paprikás lisztben megforgatjuk és hirtelen mindkét oldalát megsütjük. Kivesszük a húst a zsírból és beletesszük az apróra vágott hagymát és a szétzúzott fokhagymát, és üvegesre pároljuk. Ekkor beletesszük a paprikát és a paradicsomot. Amikor félig megpuhult, hozzáadjuk a karikára vágott virslit, és visszarakjuk a húst, a maradék paprikával meghintjük és 3-4 percig tovább főzzük. Én tarhonyával tálaltam, de lehet rizzsel is.

 

 

 

 

Káposztás lecsó   /Ibolya

60 dkg fejes káposzta
5 db paprika
5 db paradicsom
3-4 dkg szalonna
1 közepes hagyma
8-10 dkg tarhonya
pirospaprika, só, bors


Elkészítés:
A szalonnát kisütöm bele rakom a nagyobb db-ra vágott hagymát és együtt pirítom tovább. Pirospaprikázom és hozzákeverem a csíkokra vágott káposztát, a szeletelt paprikát és a paradicsomot is. Óvatosam megsózom, borsozom és fedő alatt majdnem készre főzöm. Ekkor keverem bele a tarhonyát is. Pár perces főzés után tálalható.
Én főztem bele egy kis debrecenit.
 

 

 

 

Káposztás-sonkás palacsinta     /Ibolya


20 dkg liszt,
2 tojás,
3 dl tej,
2 dl szénsavas ásványvíz,
só, bors,
25 dkg párolt káposzta.


töltelék:
125 dkg darált sonka,
3 dkg vaj,
2-3 evőkanál tejföl,
bors.


A tészta hozzávalóit kikeverem és palacsintát sütök belőle.

A tölteléket is kikeverem. A palacsintákat megtöltöm és apróra vágott snidlinggel megszórva tálalom!

 

 

 

 

Királyhalom    /Ibolya


1 kg sertéshús,
5 dl tejföl,
4 fej hagyma,
bors,
50 dkg savanyú káposzta,
50 dkg rizs,
olaj,
só, babér.


Elkészítése:
A rizst szokásos módón megpárolom, a hagymát karikára vágom, a húsból kis érméket vágok és sózom borsozom. A káposztát kinyomkodom és kevés olajon babérral félpuhára párolom. A hagymát kevés olajon üvegesre párolom és a kizsírozott tepsi alján szétterítem. A húsokat ráteszem egy rétegben és erre rakom rá a káposzta felét. Erre kerül a párolt rizs, majd erre jön a káposzta másik fele. Az egészet megkenem a tejföllel s sütőben szép pirosra sütöm.

180 fokon kb. 70-80 perc alatt kész lesz.

Kockára vágva paradicsom szeletekkel tálalom!

Jó étvágyat hozzá!

 

 

 

 

Kolbász torta   /Mamcsi


20 dkg liszt
1 sütőpor
kis só, bors, aki szereti kk. Erős Pista
20 dkg kolbász apróra vágva
20 dkg sajt reszelve
3 db tojás
2 dl tej
1 nagy fej hagyma kockázva


A hozzávalókat összedolgozzuk, sütőpapíros, vagy zsírozott formába tesszük, a sajt egy részét rászórjuk a tetejére, teszünk rá még kolbász karikákat. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.

 

 

 

 

Levendula zselé  /Dömbitől


1/4 csésze levendulavirág (a csésze lesz a mérce)

2,5 csésze víz

4,5 csésze cukor

1/4 csésze fehérbor (chardonnay)  (Én vöröset tettem bele)

1 csomag torta zselé

pici piros ételfesték


A levendulát és a vizet összeforraljuk, és 15-20 percig lefedve áztatjuk. Majd leszűrjük és a cukrot, bort zselét, és festéket hozzáadva újra felforraljuk. forrástól számított 1 percig főzzük.

Forrón üvegbe töltjük.

 

 

 

 

Lilahagymás - zelleres - sajtpuding   /Ibolya

 
1 db közepes zeller
 
6 db lilahagyma
20 dkg márványsajt
 
4 evőkanál liszt,

  1 dkg vaj
 
2 dl tej,

  6 db tojás,
rozmaring,

  só
Elkészítés:

A reszelt zellert, a csíkokra vágott hagymát besózom és kevés olajon megdinsztelem. Megszórom liszttel, majd felengedem a tejjel és sűrűre főzöm. Amikor kihűlt, belemorzsolom a sajtot, belekeverem a rozmaringot is. Végül a tojássárgáját adom hozzá. Ezután óvatosan keverem hozzá a tojások keményre vert habját. A kész masszát kivajazott muffinsütőbe adagolom. 140fokon kb. 40percig sütöm.

 

 

 

 

Mézes-mustáros fogas/süllő   /Andrea

A megpucolt halat beirdaljuk, sózzuk-borsozzuk-vegetázzuk majd bedörzsöljük olajban elkevert halak fűszerkeverékkel. (Ez kapros is).

 

A megfelelő méretű tepsit kibéleljük szeletelt baconcsíkokkal, erre fektetjük a halat.

Alufólia alatt sütjük a sütőben. A hal gyorsan puhul, legkésőbb talán a bőre, így a bőr szakadékonyságából ítélhetjük meg, hogy hol tart a sülés.

Levesszük a fóliát és a sültet bekenjük méz és mustár keverékével..

Mi nem mertük átfordítani a halat, nehogy szétessen, így csak egyik oldala volt mézes-mustáros, az alsó oldala inkább a bacon ízéből kapott, meg a lecsurgó ízekből.

Fólia nélkül még kicsit 10-15 percet pirítottuk, normál, hagyományos gázsütőben.

Nagyon finom volt. (Én nem igazán éreztem a mézes-mustáros ízt, legalábbis nem dominált).

 

Valószínűleg finom lenne ez más halból is, csak számolni kell azzal, hogy a ponty zsírosabb is, szálkásabb is.

 

 

 

 

Mustáros burgonya        / Noémi

(forrás: Pákosztosmacska blogja, ahogy én csináltam)


1 kg újkrumplit jól megmosunk, héját rajtahagyjuk, felvágjuk


Kb. 60 ml mustármagos mustár ( ha nem találunk akkor keverjünk össze mustárt mustármaggal)

1,5 evőkanál olvasztott vaj

2 evőkanál mogyoróolaj, vagy bármi más

1 szűk evőkanál citromlé

1 kicsi citrom reszelt héja

egy evőkanál zöldfűszer, én vegyesen tettem oregánót, bazsalikomot és petrezselymet

1,5 teáskanál só
0,5 teáskanál bors
1 kávéskanál melasz
0,5 kávéskanál méz
1 nagyobb gerezd fokhagyma reszelve


Mindezt összekeverjük, majd a krumplit bele forgatjuk.


200-220 fokon sütjük időnként megkeverve.

Én sütőpapírral ellátott tepsibe tettem, két tepsire, egyszerre sütöttem légkeverés nélkül.


A sali mellé kelkáposzta volt vegyesen paradicsommal, kicsi vöröshagymával. Öntet rá citromlé, mogyoróolaj, sós daráltpaprika, szárított petrezselyem.

Nagyon finom mellé a tejfölös salik, öntetek.

 

Megjegyzés: javaslok kb. 4 percig tartó előfőzést enyhén sós vízben a krumplinak!

 

 

 

 

Narancsdzsem.  /Ágnes


Hozzávalók: 5 kg narancs, 3 és fél kg cukor, 1 kg citrom leve.

Elkészítése: A narancsok héját és a fehér részét is eltávolítom, majd a felét apró szeletekre vágom, ügyelve hogy mag ne maradjon benne. A maradékot leturmixolom és félreteszem. A darabolt narancsra kb. 2 dl vizet öntök és puhára főzöm. Hozzáadom a turmixolt narancsot, a cukrot, a citromok levét, és állandóan kevergetve, sűrűsödésig főzöm. Akkor van készen, ha a próbaképpen kistányérra csöppentett lé megkocsonyásodik, vagyis már nem fut szét a tányéron. Ha kész, azonnal kis üvegekbe rakom. Az üvegeket lezárom, és száraz dunsztban hagyom kihűlni.

Vagy

Narancsdzsem .

 

Hozzávalók:2kg narancs,2 citrom 1,2 kg cukor

Elkészítése: Két kiló narancsot alaposan megmosunk, a sárga héjat burgonyahámozóval vékonyan lehántjuk,/vagy csak reszelem/ és vékony laskára vágjuk. A fehér bundát lebontjuk, és eldobjuk. A húsát kimagozzuk, felszeleteljük, és a héjhoz adjuk. Egy citromot hasonlóképpen előkészítve hozzá adunk, és annyi vízzel, amennyi épp hogy csak ellepi, megfőzzük. Utána 1,2 kg. cukrot öntünk bele, és időnként megkeverve még kb. 20 percig kis lángon főzzük. Csipetnyi tartósítószert keverünk bele, és kis üvegekbe töltve, lekötve szárazdunsztba rakjuk.

 

 

 

 

Pulykatorta  /Ancsa


Hozzávalók:
500-750 gr pulykamell (v. csirkemell),
250 gr baconszalonna szeletelve,
25-30 dkg reszelt sajt,
2-3 db tojás,
liszt, bors, só


Elkészítés:

A pulykamellet szeletekre vágjuk, besózzuk, borsozzuk, kicsit állni hagyjuk. Egy kerek tűzálló tálat kirakunk a szeletelt szalonnával, körbe-körbe. Elkezdjük rá rétegezni a pulykát a következőképpen: panírozzunk minden szeletet liszt, tojás, reszelt sajt sorrendben. Addig folytatjuk, míg a hús el nem fogy. A tetejére ráhajtjuk a kilógó szalonnákat, ha maradt azt is simítsuk rá.

 

  

 

Lefedve kezdjük el sütni, majd pirosra sütjük levéve a fedőt. Szépen megpirul körbe, alul, felül a szalonna. Ha kész kicsit hűtjük, majd kiborítjuk egy nagy lapos tányérra. Tortaként lehet szeletelni. Hidegtálként is fogyasztható.

 

 

 

 

Rántott hús gazdagon     /Ibolya


6 szelet rántott hús,
30 dkg gomba,
5 dkg vaj,
só, bors,
1 gerezd fokhagyma,
6 szelet sonka,
2 csomag mozzarella sajt,

Az 5 dkg vajon megpárolom a szeletekre vágott gombát, sózom és borsozom, belereszelem a foghagymát is. Addig kell párolni, míg az összes levet el nem főtte. Hagyom kihűlni.

A rántott húsokat zsírpapírral kibélelt tepsibe rakom, elosztom rajta a gombát, arra teszem a szelet sonkát és a felszeletelt mozzarellát.

A sütőt előmelegítem kb:200-210 fokra. Berakom a tepsit és kb:5-7 perc alatt a sajt rá is olvad!

Burgonyapürével vagy rizi-bizivel fogyasztható.

Uborka saláta illik hozzá!

 

 

 

 

Roston sült halfilé gombamártással és rizzsel      /Ibolya


Rostos sült halfilé :
1 kg halfilé/bármilyen/
só, bors, olaj,
fokhagyma,
kevés pirospaprika.


A halfilét felolvasztom és legalább 1-2 órára befűszerezem. Utána kevés olajon megsütöm.


Párolt rizs:
3-4 dl rizs,
8 dl víz,
só, bors,
olaj,
1 evőkanál szárított medvehagyma.


Kevés olajon megpirítom a rizst. Felöntöm a vízzel/lehet húslével is /és sózom, borsozom. Tartalék lángon puhára párolom. A párolás utolsó 5 percében hozzáadom a szárított medvehagymát, s készre főzöm. A medvehagymától finom fokhagyma íze lesz a rizsnek!


Gombamártás:
30 dkg gomba
5 dkg vöröshagyma-
5 dkg füstölt szalonna
2 dkg só
5 dkg liszt
fűszerpaprika
2 dl tejföl


Elkészítés: A füstölt szalonnát apró kockákra daraboljuk, kisütjük és a zsírjában a finomra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk. A megtisztított és cikkekre vágott gombát a hagymához adjuk, rövid ideig pirítjuk, sózzuk és megszórjuk fűszerpaprikával. Kevés vízzel vagy alaplével felengedjük, majd tejfölös habarással sűrítjük.

 

 

 

 

Sajt készítése házilag   / Pavone

A tejoltóból 1 ml jut 2 liter tejre.

38 fokosra kell felmelegíteni a tejet, aztán kell beletenni a tejoltót, és állni hagyni 40-60 percig. Azalatt aludttej lesz belőle. Azt még az edényben össze kell törni, keverni, azután leszűrni konyharuhában, majd minden csepp felesleges savót kipasszírozni belőle. Ezt megteheted súllyal, vagy úgy hogy a konyharuhán át kinyomkodod. Én az utóbbit csináltam. Ha már nem jön semmi ki belőle, egy éjszakára sós oldatban beteszed a hűtőbe.

1 liter vízhez 4 púpos teáskanálnyi sót adsz, ez az oldat, fontos hogy ellepje!

Reggelre kapsz egy finom sós vágható trappista jellegű sajtot.

Megjegyzés: A 100 ml tejoltó durván 1000 Ft-ba kerül, de 200 liter tejhez elég.

 

 

 

 

Sajtos-szalonnás virsli   /Ibolya

Elkészítés :
A virslit 3-4 db-ra vágom. Hosszába kicsit bevágom, és a mélyedésbe 1 darabka sajtot teszek. Baconnal betekerem, fogpiszkálóval megtűzöm és sütőben/grillen megsütöm.

 

 

 

 

Savanyú káposzta leves   /Ágnes

Pontos mennyiségeket nem tudok, sosem mértem.
A káposztát nem mosom ki. Beleteszek egy jó marék savanyú káposztát az edénybe. Rászórok 1teáskanál vegetát, 1tk paprikát, 1 tk lisztet, 1tk őrölt köményt, pici bors, összekeverem és felöntöm vízzel. 1 hagyma egészben. Addig főzöm míg majdnem teljesen puha a káposzta, közben a sósságát ellenőrzöm, ha kell sózom. Ekkor mehet bele egy kis kolbász felkarikázva. Hasonlót teszek bele, mint a lecsókolbász, de jó köménymagosat. De jó a lecsó és a házikolbász is. A kolbásszal egy időben megy bele a laskatészta. Mikor jó a tészta, el lehet zárni. Mi chili paprikát is teszünk bele, őröltet, de így lángol!

 

 

 

 

Sárgabaracklekvár nyersen    /Andrea


5 kg 10-20 mp-ig forrázott, lenyúzott, magozott gyümölcshöz

2,5 kg kristálycukor

1 teáskanál szalicil


Összekeverjük alaposan, hogy a gyümölcs is törjön, és jól elkeveredjen. 2-3 napig néha megkeverjük.


Harmadnap üvegekbe töltjük, minden üveg tetejére 1 késhegynyi szalicilt teszünk a biztonság kedvéért, rá celofán, arra is icipici szalicil, rá az üvegtető.


Eleinte hígabb és édesebb, mint harmadnapra, nem kell megijedni. Szép világos marad a színe végig, világosabb, mint a főzötté.

 

 

 

 

Sertésborda vadász módra     /Ibolya


8 dkg szalonna
70 dkg karaj
2 evőkanál vaj
só, bors,
30 dkg gomba
fél csokor újhagyma
2 gerezd fokhagyma
15 dkg ömlesztett sajt


Elkészítése:

A csíkokra vágott szalonnát serpenyőben kisütöm. A húst szeletekre vágom, forró vajon 5-5 percig elősütöm mindkét oldalon. Közben sózóm és borsozom. Ezután kiolajozott jénaiba rakom.

A szalonnát, a szeletekre vágott gombát, darabokra vágott újhagymát, reszelt fokhagymát, ömlesztett sajtot jól összekeverem és a húsokra halmozom. Fóliával letakarom.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb:40 45 percig sütöm. Az utolsó 10 percben a fóliát leveszem és pirosra sütöm a pecsenyét.

Igazán laktató étel és finom!!!!!

 

 

 

 

Sertés szelet rizzsel hagymás kukoricával   /Ibolya


Elkészítése:


natur szelet, párolt rizs + hagymás kukorica.


hagymás kukorica:
K
evés olajon megpirítok egy kisebb fej hagymát, arra ráteszek kb:25-30 dkg kukoricát. Sózom, borsozom, kis ideig együtt párolom. Fél dl vízzel felöntöm és tovább párolom addig míg megpuhul és a leve elfő.
 

 

 

 

Spárga puffancs    /Ibolya

Hozzávalók:
fél kg sós vízben főtt aprított spárga,
3 db tojás,
2.ek zsemlemorzsa,
2 evőkanál búzadara,
só, bors,

vegeta

olaj a sütéshez.
1 dl tejföl, annyi liszt, hogy sűrű palacsinta tésztát kapjak.

Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan kikeverem és egy kicsit hagyom állni!

Ezután forró olajban evőkanál segítségével halmokat rakok és mindkét oldalát arany barnára sütöm!!

 

 

 

 

Szalonnás-hagymás virsli grillezve     /Ibolya

 

A virsliket hosszában ferdén bevagdosom, vékony bacon szeletet rakok bele. Ezután kiolajozott tepsibe rakom az egészet és 2 db karikára vágott hagymával megszórom. Kb. 10 15 perc alatt megsül. Finom és laktató ebéd!

 

  

 

 

 

Szecsuáni csirkemell ( pulykamellből) másként! /Ágnes

2 db filézett csirkemell
1 tasak szecsuáni csípős pác (vagy elkészíthető borecet, cukor, olaj, szezámmag, chili, só, őrölt feketebors, fokhagyma és szójaszósz keverékéből) Én nem tasakosból készítettem.
1 db sárgarépa
1 kis doboz konzerv bébi kukorica
1/2-1/2 piros és zöld kaliforniai paprika
20 dkg gomba
maroknyi borsó
maroknyi csemege kukorica
pirított szezámmag
olaj, só
1 evőkanál kecsap
1 vastagabb karika ananász

A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk és beleforgatjuk a szecsuáni pácba. Legalább 3 órára/ de legjobb egy éjszakára/ a hűtőbe tesszük. A gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk. A paprikát és a sárgarépát vékony csíkokra szeleteljük. A bébi kukoricát leszűrjük. A szezámmagot szárazon kicsit megpirítjuk. Kevés olajat serpenyőben felforrósítunk, beletesszük a csirkemellet. Addig pirítjuk, míg a hús majdnem megpuhul. Belekeverjük a felaprított zöldségeket és a bébi kukoricát, ananászt apró kockára vágva, ízlés szerint sózzuk, chili paprikával vagy Erős Pistával fűszerezzük, és készre pirítjuk.
Rizzsel, vagy üvegtésztával tálalható.

Az üvegtésztát forrásban lévő vízbe tesszük, a tűzről levéve, fedő alatt állni hagyjuk, míg megpuhul. A tészta tetejére halmozzuk a csirkét és megszórjuk a pirított szezámmaggal.

 

 

 

 

Tarhonyaleves   /Ibolya

5 dkg szalonna,

hagyma,

pirospaprika,

3 db burgonya,

2 pár virsli,

fél marék tarhonya.


Elkészítése:

Szalonnás pörköltalapot csinálok és felöntöm kb.1 liter vízzel. Belerakom a darabokra vágott burgonyát és félpuhára főzöm, közben sózóm és borsozom. Ezután keverem bele az előpirított tarhonyát és virslit/karikára vágva/.Készre főzöm.

 

 

 

 

Tejfölös húsgombóc      /Ibolya


olaj,
1 hagyma,
pirospaprika,
só, bors,
2 dl tejföl,
2 evőkanálliszt.


húsgombóchoz:
1/2 kg darálthús,
só, bors,
1 db párolt hagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 egész tojás,
pirospaprika,
1 evőkanál búzadara.


A gombóchoz valókat jól kikeverem és kb. diónyi gombócokat csinálok belőle. Félre rakom egy kicsit.

Olajom megpirítom a hagymát, öntök hozzá fél dl vizet és 10-15 percig főzöm, zsírjára pirítom. Most keverem bele a pirospaprikát, felöntöm 3/4 l vízzel és jól kiforralom. Közben befűszerezem. A húsgombócokat belerakom és puhára főzöm. A lisztet és tejfölt kikeverem és a kész ételt behabarom vele. 5 percig főzöm és kész.

Galuskával savanyúsággal tálalom!

 

 

 

 

Tejszínes spárgaleves    /Ibolya


1 kg spárga,
1 db sárgarépa,
1 db fehérrépa,
olaj, só, bors,
1 db újhagyma,
friss tárkony,
vegeta,
1.5 dl tejszín.
liszt.


Kevés olajon megpirítom a felaprított újhagymát. Rárakom a felaprított spárgát, répákat és kis ideig együtt pirítom Kevés liszttel megszórom, pirítom még. Most sózom borsozom, felöntöm vízzel és megfőzöm teljesen. Nem kell neki sok főzés, hamar megpuhul! Ha kell még teszek bele egy kis vegetát. A végén keverem hozzá a friss, apróra vágott tárkonyt. Hozzáöntöm a tejszínt, elkeverem és egy kicsit együtt főzöm!

 

 

 

 

Tökből készült ananász kompót:   /Ágnes

 

1kg tök kockákra vágva
2 és 1/2 evőkanál cukor
2cs vaníliás cukor
1/2 citrom leve
3dl dobozos ananászlé
1 napig állni hagyjuk

Majd 15 percig főzzük.
Ha többet készítünk, télre is eltehető pici tartósítóval.

 

 

 

 

Vitaminos téli saláta    /Ágnes

Szóval ez egy alap saláta, ami sokáig eláll, én általában nagy adagot készítek és rájárok. Fogyasztáskor ki lehet egészíteni, hússal, sajttal, kefirrel, öntettel, hagymával szinte mindennel, a variációk száma végtelen + 1 :)

 

Hozzávalók:

 

Főtt krumpli kockázva, nem kell teljesen szétfőzni, mert úgy is állni fog, tehát nem baj, ha nem mállik szét a salátában.

Édes alma, hámozva, kockázva, lehetőleg kemény fajta

Savanyú uborka kockázva

Zeller szálasra gyalulva, vigyázni kell vele mert markáns az íze

Sárgarépa szálasra gyalulva

Savanyú káposzta kicsit összevágva, nem jó, ha hosszú szálas, mert nem lehet elkeverni rendesen

Őrölt fekete bors, só, őrölt kömény, olaj

Én Rapso repce olajat használok (Spar, Interspar, Auchan), vagy szőlőmag olajat, mindkettő könnyű semleges ízű, a saláták tökéletes kiegészítője.
Nem tudom miből mennyi kell :)

 

Én most 1 kg káposztát vettem, 4 tojás nagyságú krumplit, egy nagy almát, 4 kis uborkát, 1 répát, zeller nem volt itthon, tehát zeller zöldet tettem bele.

 

Ez nem túl nagy adag, nem is túl nagy összeg, még ha valakinek nem ízlik, sem éri nagy kár.

 

 

 

 

Vízen kullogó   /Glad


2 dkg élesztőt 1 dl langyos tejjel és kevés cukorral felfuttatok. 50 dkg lisztet elmorzsolok 10 dkg vajjal vagy margarinnal, hozzáadok 2 tojás sárgáját, 1 citrom reszelt héját, 2 dl tejfölt, kevés sót és az élesztős keveréket. Jó alaposan meg kell dagasztani.

Egy tiszta konyharuhát kiterítek és meghintem liszttel, ráteszem a tésztát és lazán összekötöm, hogy maradjon hely a keléshez. Egy fazék hideg vízbe kell beleengedni és hagyni kell addig kelni, amíg a víz tetejére nem emelkedik. Ez kb. 1 óra. Így feljön, mikor megkel:

  

 

A megkelt tésztát alaposan lisztezett deszkára borítom, kinyújtom, kiszaggatom és megtöltöm vagy diós (kb. 20 dkg dió, 20 dkg cukor kevés forró tejjel összekeverve) vagy gesztenyés vagy mákos töltelékkel. A tésztakorongokat félbehajtottam és 180 fokos sütőben megsütöttem.

 

 

 

 

Zöldborsós pulykatokány   /Ibolya

1/2 kg pulykacomb
olaj, só, bors, majoranna,
pirospaprika
30 dkg borsó
hagyma


Elkészítése:

Olajon hagymát pirítok, kevés vizet öntök rá s visszapirítom/sűrűre/. A csíkokra vágott húst belekeverem és fehéredésig párolom. Megszórom pirospaprikával, befűszerezem. Kb.1dl vizet öntök alá, megfőzöm. Amikor a hús félpuha, hozzá adom a zöldborsót, együtt főzöm tovább. Készre főzöm. Kevés liszttel behabarom. Galuskával tálalom.

 

 

 

 

Zöldséges rakott csirke   /Andrea

Hozzávalók:
-csirkedarabok (nekem a mell ide száraz, én lebőrözött, kicsontozott csirke alsócombokat használtam most, de lehet szárnyakból, csontos combból is)

sárgarépa, petrezselyemgyökér, krumpli, hagyma, ezek karikázva

fűszerek

tejföl és tejszín, pláne, ha sűrű a tejföl


Zöldségeket tisztítom, felkarikázom.


Húst aránylag egyenlő darabokra vágom. Én az alsócombokat kicsontozva „kiterítettem”.

Fűszereztem vegetával, köménnyel, kis borssal és mustárral, ez fontos.


Jénait kizsírozzuk kicsit. Alul egy réteg krumplikarika, rá a fűszeres-mustáros husik, rá hagymakarikák, zöldség-és répakarikák, ezt ismételni edénytöltésig, legfelül krumpli.


Leöntjük tejföl és tejszín keverékével. Eredetileg csak tejföl kellene, de az többnyire olyan sűrű, hogy nem folyik be a rétegek közé. Én még meg is mozgattam-rázogattam az edényt, hogy közé csorogjon.


Végig lefedve sütjük sütőben, míg a husik megpuhulnak. A zöldségek levet engednek, így nem kell más folyadék alá. Fedő alatt is megpirul, mire a hús megpuhul.

 

  

 

 

 

 

Vissza a nyitó oldalra

Lap teteje

Vissza a nevekhez

 

 


Vissza a receptekhez

 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker