Sütések 1.
Nyitó oldal | ||
I. Sütések 1. | ||
Sütések 2. | ||
II. Főzések 1. | ||
III.Tájjellegű ételeink | ||
IV. Más nemzetek konyhájából | ||
Fórum |
I. Sütések 1.
|
|
Tészta:
50 dkg liszt
3 dl tej
8 dkg cukor
3 dkg élesztő
3 tojássárgája
8 dkg vaj vagy margarin
só
citromhéj
Szóráshoz:
vaj
dió
fahéj
kristálycukor
mazsola
Öntet:
1 l tej
3 tojás
2 evőkanál liszt
2 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál kristály cukor
diónyi margarin
A lisztből, tejből, cukorból, élesztőből, tojássárgájából, vajból csipet
sóval, reszelt citromhéjjal kelt tésztát készítünk. Kenyérsütő gépben dagasztom.
Ha leáll a gyors dagasztó program utána, kb. duplájára kelesztem. 1 lapátos gép
üstje tele lesz vele! Ha megkelt, átöntöm egy akkora tálba, amibe pont bele
fér./ maradhatna is, de nem tenne jót az üst bevonatának a kanál esetleges
karcolása! /
Majd olvasztott vajba, vagy margarinba mártott kanállal diónyi gombócokat szaggatok belőle.. A kiszaggatott tésztadarabkákat a szaggató kanállal egyenként langyos vajba /margarinba / mártjuk, és mély tepsibe, tűzálló tálba szorosan egymás mellé helyezzük../jénai / . A dió, mazsola, cukor és kevés fahéj keverékével alaposan megszórjuk. Majd újra rétegesen tésztát rakunk, és rá újra a diós keveréket. Felülre dió kerüljön!
Ezután langyos helyen 35-40 percig lassan kelesztjük, majd közepesen meleg sütőben világos pirosra sütjük. A sütő melege egyenletes legyen.
Abban az esetben, ha a sütő a tészta tetejét megbarnítaná és a tészta belül még nyers, lenne (ezt tésztába szúrt fogpiszkálóval vagy villával próbálhatjuk ki), fóliával takarjuk le, és lassú tűznél süssük tovább. Ha a tészta teljesen megsült, könnyen elválik a tepsi oldalától..
A 26 cm átmérőjű tortasütőmből kiszaladt! Mindenképp magas oldalú legyen, amiben sütjük!
Az öntethez jól kikeverem a tojások sárgáját a cukorral, olyan edényben, amit később tehetek a tűzhelyre. Majd hozzá keverem a lisztet, és felöntöm a tejjel, és felfőzöm. Leveszem a tűzről A tojások fehérjét habbá verem, és a felfőzött forró masszához keverem. Végül diónyi margarint is keverek hozzá.
Ha csokisra szeretnénk, a kanál kakaó mehet bele a liszttel együtt!
40 dkg finomliszt
10 dkg margarin
2 egész tojás
10 dkg porcukor
½ csomag. sütőpor
kevés víz
Margarint, porcukrot, tojást kikeverjük, hozzáadjuk a sütőporos lisztet,
annyi vizet adunk hozzá, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. 3 cipót
formálunk, 3 nagytepsi nagyságú lapot nyújtunk belőle. 180 C-ra előmelegített
sütőben, vajazott tepsiben egyenként kisütjük őket. (világosra)
Krém:
2 csomag főzős vaníliás pudingot 6 dl. tejben főzünk, hűtjük.
25 dkg margarint 20 dkg porcukrot habosra keverjük, hozzádolgozzuk a kihűlt pudingot, 1 egész tojást és rumot. (kb.2-3 evőkanálnyit, de ízlés szerint) Végül 2-3 dl felvert tejszínhabot lassú fordulattal, óvatosan hozzákeverünk. (A hab verésekor a vége felé 1 habfixálót beleteszünk).
Abba a tepsibe tesszük az első lapot, amiben sült, rá a krém fele, rá a
2. lap, rá a a krém másik fele, majd a 3. lap. Ha kicsit hűlt, porcukrot szórunk
rá (én nem szeretem, ha megolvad).
Min.5-6 órát állnia kell szeletelés előtt, hogy a tészta átpuhuljon.
Csokis-meggyes süti
/Ágnes
Gáz tepsiben sül, elég kiadós mennyiség .
24 dkg liszt
4 dkg kakaó
2 csapott teáskanál sütőpor
2 kávéskanál szódabikarbóna
1 teáskanál fahéj
Ezeket összekeverem egy tálban.
6 dkg ét csoki
2 dl víz
24 dkg barnacukor (lehet fehér is)
3 csomag vanillincukor
Ezeket gőz felett összeolvasztom, levéve belekeverek 4 dkg vajat, 20 dkg
joghurtot, 4 tojást. Hozzáadom a szárazakat, sütőpapírral bélelt gáz tepsibe
simítom, megszórom meggyel. Közepes hőfokon kb. 25 percig sül.
Ha kész, és kissé kihűlt, mehet a tetejére a csoki máz.
Diós-mézes citromos krémmel
/Ilona
Tésztához a hozzávalók:
1 tojás,
5 dkg Ráma,
1 teáskanál szódabikarbóna,
2 evőkanál tej,
2 evőkanál méz,
15 dkg porcukor,
15 dkg darált dió,
30 dkg liszt.
Krém:
6 dl tej,
6 evőkanál liszt,
20 dkg porcukor,
1 citrom leve, reszelt héja,
25 dkg Ráma.
Vízgőz felett a tojást, tejet, mézet, cukrot, és a Rámát felfőzzük. Addig keverjük, amíg egynemű állaga nem lesz, majd még forrón belekeverjük a diót szódabikarbónát és a lisztet. Négy cipót formálunk, kisodorjuk és megsütjük a lapokat.
A krémhez a tejből, lisztből és a citrom reszelt héjából, levéből sűrű krémet főzünk. A Rámát és a porcukrot habosra keverjük, majd a két krémet összekeverjük és megtöltjük a lapokat. Csokimázzal vonjuk be a tetejét.
Megjegyzés: a citromnak olyan sok volt a leve hogy a 6 kanál liszt helyett 7 kanállal tettem bele. Így volt finom hogy lehetett érezni jól a citromnak az ízét.
40 dkg liszt,
só,
1 csomag sütőpor,
15 dkg vaj,
8 dkg porcukor,
4 tojássárgája,
2 dl tejföl,
15 dkg cukor,
3-4 kávéskanál fahéj,
25 dkg dió,
vaj a forma kikenéséhez.
Elkészítése:
A lisztet, sütőport, vajat és pici sót alaposan kikeverem. Hozzá keverem
a porcukrot, a tojássárgáját meg a tejfölt. Tésztává gyúrom.
Egy kivajazott muffinsütőben elosztom a 15 dkg cukrot és 10 dkg aprított diót. A tésztát 3 mm vastagra kinyújtom. Megszórom a 8 dkg cukorral elkevert fahéjjal. Erre szórom rá az aprított 15 dkg diót. Ezután feltekerem és 12 db kb. 2-3 cm-s szeletekre vágom. A tekercseket vágott felükkel lefelé a muffinsütőbe rakom. 180 fokon 20 percig sütöm.
Egyszerű gépi kenyér:
/Ágnes
3 dl víz
2 evőkanál joghurt, vagy /kefir, tejföl/
1 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
3 evőkanál olaj
25 dkg rétes liszt
25 dkg finom liszt
10 gr porélesztő
Bele a gépbe sorba, normál program.
Próbáltam már beletenni aszkorbinsavat picit, meg sikért, de kifutott az
üstből, és hozzá sült az ablakhoz, így ezeket kihagyom.
Fahéjas-mézes teasütemény
/Ibolya
7 db tojás,
5 dkg mazsola,
fél dl rum,
10 dkg dióbél,
7 evőkanál cukor,
2 evőkanál méz,
7 evőkanál liszt,
1 citrom reszelt héja,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
1 kávéskanál fahéj,
tortabevonó.
Elkészítése:
5 dkg diót kissé összetörök durvára, a mazsolát beáztatom a rumban. A
tojásfehérjét 3 evőkanál cukorral habbá verem, a sárgáját a maradék cukorral jól
kikeverem és hozzá adom a mézet is. Ezután keverem bele a fahéjat, reszelt
citromhéjat és a szódabikarbónát, majd a felvert habot. Végül hozzáadom a
lisztet, a diót és a mazsolát.
Egy őzgerincformát kivajazok, kilisztezem és a masszát beleöntöm.200 fokon kb:40 percig sütöm.
Amikor kihűlt a tetejét bevonom csoki mázzal.
Fehér krémes
/Ágnes
Hozzávalók:
25 dkg liszt
7 dkg margarin, vagy vaj
3 evőkanál cukor
1dkg szalakálé (a liszthez keverni)
1 tojás
Kevés langyos tejjel összegyúrni, jól nyújtható legyen. 3 részre osztani,
és vékonyra kinyújtani. 3 lapot sütni belőle, lekent, lisztezett tepsi hátulján
(tepsi méretem 25x36) én ekkorán szoktam.
Töltelék:
25dkg margarin 25 dkg cukorral 1-2 vaníliás cukorral habosra keverni. ½ l
tejben felfőzni 6 kanál lisztet, ha kihűlt a kettőt összekeverni, és jól
eldolgozni. Megtölteni a lapokat a krémmel, és vaníliás porcukorral megszórni a
tetejét.
1-2 nap után puhul, ünnepek előtt 2-3 nappal elkészíthető.
30 éve sütöm, jól bevált recept
Fehér krémes /képen a fehér szelet zöld levéllel /
Habcsók
sütemény /Ibolya
3 tojásfehérje
20 dkg porcukor
2 dl tejszín
2 evőkanál narancs szörp
2 mandarin a díszítéshez,
vaj, liszt a kikenéshez.
Elkészítés:
A tojásfehérjét és a porcukrot kemény habbá verem. A masszát egyenletesem
8 kivajazott részbe rakom. Kis lángon 40 percig sütöm/szárítom/. Amikor a
habcsókok kihűltek, éles késsel levágom a tetejét. Mindegyiket megtöltöm a
szörppel
ízesített, habbá vert
tejszínnel. A habba mandarin darabokat dugok. Végül vissza rakom a habcsók
kalapját. Tálalhatom.
Hozzávalók:
Tésztához:
30 dkg liszt
7 dkg margarin
1 egész tojás
3 evőkanál cukor
fél csomag szalakálé
1,5 dl tej.
Krémhez:
2 csomag vanília ízű pudingpor
1/2 l tej
18 dkg margarin
25 dkg porcukor
1 egész tojás.
A tésztához a lisztet a margarinnal az 1 egész tojással, és a cukros
tejben felfuttatott szalakáléval összegyúrjuk, majd 3 lapot sütünk szép
világosra. A krémhez a vanília pudingot a tejben keményre főzzük és hagyjuk
kihűlni. A margarint a porcukorral és a tojással habosra keverjük és a kihűlt
pudinggal összekeverjük. Megtöltjük vele a lapokat. Tetejét jó vastagon
leporcukrozzuk és kockákra vágjuk. Olcsó és rövid idő alatt elkészül.
Húzott,
kelt kalács /Andrea
½ kg simaliszt
½ kg rétesliszt
½ l tej
5 dkg élesztő
1 citrom reszelt héja
kis marék cukor a tejbe a futtatáshoz
csipet só
1 kocka RAMA margarin (25 dkg)
1 tojás a kenéshez
Rétestészta lágyságú tésztát gyúrunk és addig pofozzuk, verjük, míg
elválik a kezünktől.
2 (ha kisebbeket akarunk 3 v. 4) cipóra szakítjuk, nagy lángos nagyságúra nyújtjuk a nyújtófával és egy nagy abroszra tesszük.
A margarint habosra kikeverjük és a lángosokat megkenjük vele. Kicsit pihentetjük, míg a tepsit kikenjük rámával, a töltelékeket előkészítjük.
Amikor már nyúlik, mint a rétes de nem szakad, kihúzgáljuk, lehetőleg hártyavékonyra. Megszórjuk nagyon sok mazsolával, vagy cukros kakaóval vagy cukros darált dióval vagy mákkal, bármivel, de jó gazdagon, úgy lesz finom.
Ezután az abrosz segítségével szépen felgörgetjük, hogy egy jó kövér kígyó legyen belőle. A kivajazott tepsibe tesszük (nagyon meg fog kelni, legyen helye!!), és alaposan megkelesztjük. Ha jól megkelt, tojással megkenjük és sütjük. Ha mozdul a tepsiben vagyis megrázogatva, elválik az aljától, akkor van átsülve. Ez kb. fél óra sütési idő.
A dós, mákos , kakaós variációnál fel lehet előbb hajtani a két végét, olvasztott margarinnal megkenni, aztán felgörgetni, hogy ne nyomja ki a tölteléket magából.
Nagyon finom kalács lesz belőle. A receptet nagymamámtól örököltem.
Hozzávalók:
40 dkg kukoricadara / vagy fele kukoricaliszt, fele dara/,
15 dkg cukor,
3 tojás,
1 sütőpor,
1 citrom reszelt héja,
0,5 dl olaj,
5 dl joghurt, vagy aludttej,
10-15 dkg darált mák, amibe ízlés szerint porcukrot keverünk,
aszalt szilva, sárgabarack, mazsola /rumba áztatott/
A darát, cukrot, sütőport, tojást olajat, tejet, joghurtot robotgéppel, vagy fakanállal egyneművé keverjük, majd negyed órát pihentetjük, hogy dagadjon. A felét sütőpapíros, kiolajozott gáztepsibe /30x38/ öntjük. /Tehetjük kisebbe, akkor magasabb lesz./
Rászórjuk a cukros mákot, amibe belereszeljük a citrom héját, majd rászórjuk a gyümölcsöket. A maradék masszát a tetejére simítjuk. Pár kanál étolajjal megöntözzük a tetejét, majd szép pirosra megsütjük.
Kapros-túrós
muffin /Ibolya
20 dkg liszt,
10 dkg vaj
6 ek méz,
1.5 dl tej,
15 dkg túró,
3 teáskanál sütőpor
1 teáskanál vanília aroma,
3 db tojás
1 csokor apróra vágott kapor.
Az anyagokat alaposan kikeverem .Kivajazott muffin formába öntöm 3/4 ig.
200 fokon kb. 20 percig sütöm.
3x-os adag készül általában belőle, az egy adag kb. 60 db azaz 30 pár.
Nagyon finom apró süti, karácsonyra mindig megsütöm, sokáig eláll, (akár két hétig is) és puha ha nincs dobozban, akkor is.
Lehet szaggatni figurásra, én közepes méretű pogácsa szaggatóval készítettem, sütés közben megnő. Puha frissen, de amint hűl, úgy keményedik, majd másnapra újra puha.
A tepsiről palacsinta fordítóval szedem le, úgy nem törik, vagy hagyni kell kicsit hűlni.
Tészta:
25 dkg margarin
40 dkg liszt
20 dkg porcukor
2 tojás sárgája
Késhegynyi szódabikarbóna.
Összegyúrni, kb. 2-3 mm-re kinyújtani, szaggatni, kikent (sütőpapír nem
kell alá! ) tepsiben kissé távol egymástól sütni, jó meleg sütőben. Nagyon
gyorsan sül, nem kell pirosra, mert kiszárad.
Krém:
3 dl tej
10 dkg darált dió.
10 dkg porcukor
10 dkg zsemlyemorzsa
1 csomag vaníliás cukor
1 kanál kakaópor
Ezt gőz fölött összefőzni, (4-5 perc) majd ha kihűlt 15 dkg margarint
keverni hozzá. Ezzel a krémmel összeragasztani a kisütött formákat,
megkeményedett állapotában, bőven tenni közéjük. Tetejére mehet bármi, csoki,
porcukor, ki hogy szereti.
Ha díszíteni akarom karácsonyra, akkor a tésztájába 2 kávéskanál mézes sütemény port is teszek, és nem ragasztom, nem töltöm!
Kinder
paradiso szelet házilag: /Ágnes
Először a krémet készítem el, mehet be a hűtőbe dermedni, míg a tészta
készül.
Tészta:
4 tojás
100 gr liszt
100 gr étkezési keményítő
150 gr cukor
reszelt citromhéj v. 1 fiola citrom aroma
1 csipet só
100 gr vaj
1/2 csomag sütőpor
A tojások sárgájával habosra keverem a cukrot, hozzáadom a puha vajat,
majd lassan az összes többi anyagot. A végén óvatosan belekeverem a tojások
keményre vert habját, lassan kell csinálni, mert a massza elég kemény.
(esetlegesen 1-2 evőkanál hideg tejjel lehet "hígítani" hogy ne legyen túl
kemény, de nem szabad sokat önteni bele).
Megjegyzés tőlem: nekem nem kellett bele tej, mert egy-két kanál habot belekeverek előre, azzal intenzívebben keverem, utána már mehet óvatosan a többi.
Kivajazott, liszttel megszórt/vagy sütőpapír/ tepsibe teszem /méret: 23x35 kb./ és 170 °C-os sütőben 30-35 percig sütöm.
a krémhez:
250 ml tej
200 ml tejszín
60 gr cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
30 gr liszt
reszelt citromhéj
néhány csepp rumaroma v. 2 evőkanál rum
2 lapzselatin /vagy 1 csomag zselatinnal készítem, az utasítása szerint/
200 ml tejet felforralok, összekeverem a cukrot és a lisztet a maradék tejben és
a forró tejhez adom. Állandó keverés mellett 1-2 perc alatt kemény krémet főzök
belőle. Folpackkal letakarom és hagyom kihűlni. Hozzákeverek minden anyagot. A
lapzselatint 5 percig hideg vízben áztatom, majd óvatosan kicsavarom, és a
krémbe keverem. A legvégén a keményre vert tejszínhabot is hozzákeverem.
A kihűlt tésztánkat kettévágjuk és megtöltjük. Kb. 1 órára hidegre
tesszük, hogy a krém megdermedjen, utána porcukorral megszórva tálaljuk.
9 dl tejjel felfőzünk 2 csomag vaníliás
pudingport, teszünk hozzá megfelelő mennyiségű cukrot (én 6 evőkanál
kristálycukrot). Hagyjuk kihűlni.
Tészta:
5 db tojás sárgája (ha kicsi lehet 6 is )
1 vaníliás cukor
25 dkg kristálycukor
1 dl étolaj
1 dl tej
1 csomag sütőpor
25 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor (ha holland, nagyon jó minőségű, akkor elég 1 is) +5
felvert tojás habja (vagy 6)
Sütés:
Kikeverem a tészta összetevőit, kivajazott
kilisztezett tepsibe simítom és vizes evőkanállal a pudingot a tepsi szélétől
kezdve a tésztára szaggatom kb. fél evőkanálnyi gombócokban.
Lassan sütöm közepes fokozaton, hogy egyenletesen átsüljön a magas falú
gáz tepsiben.
Tetejére:
1 nagy doboz tejföl
1csomag vaníliás cukor
4-5 evőkanál porcukor
Jól kikeverem és a sütőből kivett forró tészta tetejére kenem.
Ha kihűlt, a hűtőbe teszem, már egy óra múlva fogyasztható.
Tepsi méretem: Belméret! 38x29x4 cm. Ezzel az adaggal teljesen
tele van.
Kürtös kalács
/Ágnes
1 dl tej
2 csomag vaníliás cukor
3 dkg élesztő
50 dkg liszt
egy csipet só
2 egész tojás 1-nek a sárgája
10 dkg olvasztott margarin
2 evőkanál cukor
reszelt citromhéj
a kenéshez:
olvasztott vaj
kristálycukor
dió vagy fahéj
Elkészítése:
Mindent beletenni a gépbe, dagasztani, keleszteni hagyni,/addig hagytam,
míg meg nem telt vele az üst,1 lapátos!!/ majd lisztezett gyúródeszkán kb. 0,5
cm vastagságú téglalappá kinyújtani. Egy papír kéztörlő keménypapír belsejét
befedjük teljesen alufóliával és bekenjük olvasztott vajjal. A tésztából
hosszában 3 cm-es csíkokat vágunk, és spirál alakban feltekerjük úgy, hogy egy
kis réteg az előzőn legyen, vagyis fedje. Bekenjük a tésztát vizes ecsettel és
megforgatjuk kristálycukorban (a cukrot ízesíthetjük dióval vagy fahéjjal is).
20 percig sütjük, állítva, légkeveréssel, 170 fokon.
Lekváros mézes
krémes /Andrea
1 egész tojást
3 dkg zsírt
2 evőkanál olvasztott mézet
15 dkg porcukrot
pici tejet GŐZ FELETT ADDIG KEVERÜNK, MÍG BESŰRŰSÖDIK
45 dkg lisztet összekeverünk 1 kávéskanál szódabikarbónával. Mindezt a
meleg masszával gyorsan összegyúrjuk és gyorsan, míg meleg, 4 nagyon vékony
lapot nyújtunk. Egyenként zsírozott sütőben kisütjük őket, pár perc kell csak
laponként. (Nekem nagyon kemény lett a tészta, szinte mint a száraztészta, de
csak pár csepp tejet tettem bele, biztos több kellett volna. És tényleg sietni
kell, mert ahogy hűl, úgy keményedik)
Krém:
15 dkg Ráma + 15-20 dkg porcukrot habosra
kikeverünk
2 tojássárgáját kikeverünk 2 evőkanál porcukorral. 4 dl tejben 2 evőkanál
búzadarát és a cukros tojássárgáját felfőzzük. Kihűtjük!!
A 2 krémet összekeverjük.
Rétegezés:
Alul 1 tésztalap, rá a fehér krém fele, rá
2. lap, rá sárgabaracklekvár min.3 mm vastagon, rá 3. lap, rá a krém második
fele, rá 4. lap, tetejére csoki máz.
Csak néhány óra után lehet szeletelni, de legjobb másnap.
Mónika szelet
/Andrea
6 tojás sárgája
15 dkg cukor (jobb porcukor) simára, szinte habosra kikeverjük
15 dkg darált dió
1 evőkanál zsemlemorzsa
2 dkg (1 evőkanál) sima liszt
½ csomag sütőpor mindezeket elkeverve a cukros tojássárgájákhoz adjuk
6 tojás keményre vert habját óvatosan hozzákeverjük.
Vajazott, lisztezett sütőben addig sütjük, míg a közepe nem ragad.
Nem lesz túl nagy adag, vehetjük mindennek a másfélszeresét,( esetleg
kétszeresét) úgy könnyebb lesz lapjában kettévágni.
Krém:
5 dl. tejben 5 evőkanál lisztet sűrű péppé főzünk, hagyjuk teljesen
kihűlni.
½ csomag rámát 4 -5 evőkanál porcukorral habosra kikeverünk.
A két krémet simára kikeverjük, belekeverünk 4 evőkanál durvára vágott diót, pár csepp citromlevet, esetleg pici rumot v. rumaromát.
A kisült tésztalapot lapjára kettévágjuk, a krémmel megkenjük, ízlés szerint szórhatunk rá rumos meggyet, még diót, vagy mogyorót, a másik tésztalapot is vékonyan megkenjük, hogy összeragadjanak, és ráborítjuk. A tetejét is megkenjük a krémmel, de csoki mázat is tehetünk rá, s szórhatunk a tetejére is durvára vágott diót.
Süthetjük téglalap alakú tepsiben, kockára, vagy szeletekre szeléssel, de most kerek tortának sütöttem meg.
Nutellás
golyók / Ágnes
20 dkg darált keksz
4 tojás fehérje
30 dkg nutella, vagy bármilyen mogyoró krém.
Kókusz reszelék
Színes tortadara
A nutellát jól összekeverni a tojás fehérjével (nem kell felverni). Hozzá
adni a kekszet, majd kis golyókat formázni belőle.
Meghempergetni a kókuszreszelékkel összekevert színes tortadarában.
Dekoratív, és finom! Kis tálkákban külön, több fajta tortadarát lehet keverni, és így színesebbé tenni!
1 csomag 8 lapos réteslap /Pennyben veszem, az egy kicsit vastagabb./
1 tejföl
4 tojás
1 csomag 25 dkg túró
Kevés olaj
Só
Pici bors… lehet pici őrölt kömény is helyette, ki mivel szereti / ezek
ki is maradhatnak/.
Tojásokat a tejföllel felverem, hozzá adom a túrót, sót, borsot. Jól
összekeverem.
2 lapot a gáz tepsibe, locsolom az elkészített folyékony masszával, újra
két lap, és így tovább. Úgy sütöm, mint a rétest, ha kész, szeletelem.
Régen a rétes készítésekor, a lelógó széleket leszedték, újra gyúrták,
pihentették. majd kihúzták és töltötték. Mivel nem sűrűn készítek rétest, kész
réteslapból csinálom.
Hozzávalók:
1 liter tej,
30 dkg búzadara,
2 db tojás sárgája,
csipetnyi só,
1 evőkanál kristálycukor.
A panírozáshoz:
liszt, 2 tojás, zsemlemorzsa, a tojáshoz csipetnyi cukor
Sütéshez: olaj.
Szóráshoz :1 teáskanál fahéj, 2 evőkanál porcukor.
Elkészítése:
A tejet feltesszük forrni és folytonos keverés mellett beleszórjuk a darát. Felfőzzük, majd a tűzről lehúzzuk és lefedjük. Ahogy kicsit kihűlt, elkeverjük benne a tojás sárgákat, a cukrot és a sót. A masszát vizes gyúródeszkára terítjük kb. 2 cm vastagon és hagyjuk kihűlni.
Ekkor kockákra vágjuk és a kockákat egyenként bepanírozzuk, majd forró olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük. Rövid ideig! Fahéjas porcukorral meghintjük, és melegen vagy hidegen tálaljuk.
Lehet enni csoki öntettel, lekvárral, vanília krémmel, kinek hogy ízlik!
Sajtos fánk
/Ibolya
Tészta:
8 dkg vaj,
11 dkg liszt,
5 egész tojás,
pici só.
krémhez:
3 dl besamell,
20 dkg reszelt sajt/lehet vegyes is/
4 tojássárgája,
10 dkg vaj,
pici só.
Elkészítése:
A vajat 1 dl vízzel és sóval felforralom hozzáadom a lisztet és hirtelen
elkeverem. Addig főzöm míg el nem válik az edény falától. Ez több perc is lehet.
Közben sokat kevergetem. Langyosra hűtöm és egyenként belekeverek 4 db tojást.
Nagyon jól ki kell keverni, ettől lesz üreges. Kivajazott tepsin egymáshoz 4-5
cm távolságra halmokat rakok. Kb. fél órát pihentetem, majd megkenem a maradék 1
db felvert tojással. Nagyon forró sütőben 20 perc alatt megsütöm. Ha kész nem
veszem még ki, hagyom benne 5-10 percig. A besamellt megfőzöm s még melegen bele
keverem a reszelt sajt 3/4 részét, utána a tojások sárgáját és a sót.
Erőteljesen kell keverni. Kihűtöm. A szoba hőmérsékletű vajat adagokba
beledolgozom. Az egész krémet pár percig kevergessük, hogy jó laza legyen. A
fánkokat megtöltöm a krémmel, majd a tetejére reszelt sajtot szórok.
Lehet, hogy egy kicsit pepecsnek tűnik, de
nagyon finom lesz, gyorsan el szokott fogyni!!
Sajtos
pogácsa
/Ágnes
50 dkg liszt
25 dkg margarin
15 dkg reszelt sajt
175 gramm tejföl (ne legyen hideg)
2 tojás sárgája (ne legyen hideg)
20 gramm szalakáli
só kb. 2 kávés kanálnyi, (sóval óvatosan bánni, mert a sajt is sós )
A tojások sárgáját a tejföllel jól elkeverjük, beletesszük a szalakálit, és langyos helyen jó felhúzatjuk. (mint az élesztőt szokás). A lisztet a margarinnal, sajttal elmorzsoljuk és hozzáadjuk a felfutott tejfölös, tojásos szalakálit. Összegyúrjuk alaposan, majd legkevesebb 4 órát állni hagyjuk a hűtőben. Az sem baj, ha hidegen egy hétig is pihen. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, kicsi pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, megkenjük tojással és reszelt sajttal meghintjük. A tepsin nem kell nagy távolságokat hagyni közöttük, mert felfelé nő, oldalra csak kicsit.
Előmelegített forró sütőben kisütjük. Nem
kell sötétre, mert kiszárad.
Sütés után egy héttel is friss, ha marad belőle!
175 gr frissen reszelt, szobahőmérsékletű
sárgarépa
215 ml víz
30 ml (6 tk) napraforgóolaj
15 ml (3 tk) aprított, friss korianderlevél (én petrezselyemlevelet
tettem, mert
az volt)
450 gr fehérkenyérliszt (áll. A finomliszt is jó)
5 ml őrölt koriander (én őrölt köménymagot szórtam bele)
5 ml (1 tk) só
15 ml (3 tk) cukor- no, édes is lett, szinte kalácsos
Én csaltam bele egy kis kurkumát, ha már sárga, legyen sárga igazán,
guszta lett tőle.
12,5 ml (2,5 tk) szárított élesztő
Langyos vizet, répát, olajat alulra, lisztet, fűszert összekeverve rá,
tetejére élesztőt.
Gyors progin sütni.
Sütőporos túrós pogácsa: /Ibolya
25 dkg finomliszt,
fél csomag sütőpor,
só,
25 dkg vaj/margarin/
25 dkg túró/ fele lehet juhtúró/
1 db tojás.
nyújtáshoz liszt és 1 db tojás a kenéshez.
Elkészítése:
A lisztet, sütőport, sót, margarint, a túrót és a tojást alaposan
kikeverem.
Lisztezett deszkán kb. 2cm vastagra kinyújtom és 5 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszaggatom. A tetejét tojással megkenem és 180 fokos sütőben kb. 15-18 percig sütöm.
Tekercses burgonyapogácsa /Ibolya
Hozzávalók:
fél kg krumpli,
60 dkg liszt,
20 dkg margarin,
1,5 dl tej,
2 dkg élesztő,
1 db tojás,
só,
cukor
Elkészítése: A héjában főtt burgonyát meghámozom és áttöröm. A
liszttel, a cukros tejben felfuttatott élesztővel, 15 dkg margarinnal, a sóval
és a tojássárgájával jól összedolgozom, és duplájára kelesztem.
Fél cm vastagra kinyújtom, és hosszában három egyforma széles csíkra elvágom. A csíkok szélét 1 cm szélességben a tojásfehérjével körbe kenem. A lapok közepét olvasztott margarinnal kenem be. Ezután a csíkokat feltekerem (mint a beiglit szokták). Két cm-es karikákra felvágom, és a kikent tepsibe a vágási felületükre fektetve, lazán lerakom. (Mivel sütés közben megdagad.)
A tetejüket tojásfehérjével megkenve pihentetem kb. 15 percig. Ez alatt a sütőt előmelegítem. Közepes melegen 35-40 perc alatt megsül.
Tepertős köménymagos sósfonat /Ibolya
32 dkg liszt,
1 sütőpor,
1 tojás,
6 dkg zsír,
10 dkg tepertő,
só
tejföl,
köménymag
32 dkg lisztet 1 sütőporral jól összekeverünk, majd tojással, 6 dkg
zsírral, 10 dkg apróra vágott tepertővel, ízlés szerinti sóval és annyi
tejföllel összedolgozzuk, hogy könnyen gyúrható legyen.
A tésztából ceruza vastagságú, 10 cm hosszú rudacskákat sodrunk, e rudacskákból kettőt-kettőt összecsavarva az előre kizsírozott tepsibe teszünk. Előtte a fonatok mind-két végét ujjunkkal összenyomjuk, tojással megkenjük, sóval és köménymaggal megszórjuk.
Forró sütőben szép sárgára sütjük.
Túrós-krémes máktorta /eredeti/
10 dkg porcukor /lehet édesítőszer is /
20 dkg margarin
30 dkg liszt
2 tojás
1 sütőpor
A margarint ás a cukrot jól kikeverjük, majd egyesével hozzá keverjük a
tojásokat, és így is jól kikeverjük. Végül fakanállal hozzá keverjük a sütőporos
lisztet. Egy tortaforma aljába sütőpapírt vágunk, majd rányomkodjuk kézzel a
tésztát. / ha ragadna, kicsit meg kell szórni liszttel /.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 15-20 perc alatt készre sütjük.
Krém:
3,5 dl Hulala
2 dl víz
5 dkg liszt
10 dkg darált mák
25 dkg túró
2 evőkanál méz
2 vaníliás cukor
reszelt citromhéj
10 dkg mazsola
1 dl hulalával a 2 dl vízzel simára
keverjük a lisztet, majd hozzá adjuk a mákot, mazsolát, vaníliás cukrot, és a
forrástól számítva állandó kevergetés mellett,5 percig főzzük.. Majd hagyjuk
kihűlni. Ha kihűlt, akkor keverjük jól ki a túróval, citromhéjjal. A 2 kanál
mézzel édesítjük /lehet édesítőszer is/. 2,5 dl hulalát kemény habbá verünk, és
szintén a krémhez keverjük.. A tésztáról levesszük a papírt, majd visszatesszük
a formába, és rákenjük a krémet. Kicsit állni hagyjuk, hogy az ízek
összeérjenek, majd a formából kivéve tálalhatjuk!
Darált dióval is elkészíthető ugyan így!
Én hogy készítettem:
Mivel 5 dl-es Hulalát bontottam, a 2,5 dl helyett a maradék 4 dl-ből
vertem habot, és a 25 dkg túró helyett 50 dkg-ot tettem a krémbe! Jól szelhető
állagú krémet kaptam hűtés nélkül.
Tapasztalatom:
Fele adag tészta elég lenne, így több, úgy meg szebb lenne, ízre meg mindegy! Kinek hogy szimpatikusabb, lehet akár piskótatésztából is készíteni az alapot.
250 g rétesliszt
175 g simaliszt
45 g porcukor
25 g élesztő
fél csipet só
1 db. egész tojás
160 ml tej
A töltelék:
1 kg túró
400 g cukor
20-30 g apróra vágott kapor (ha csak a fele kapros, akkor fele)
1-2 csipet só (kapros fele sósabb, édes-mazsolás fele kevésbé)
2 db nagy tojás
+ 1-v.2 tojássárgája (főként színe kedvéért, én egy csipet kurkumát is
csempésztem bele, így szép sárga lett)
80 g búzadara
5-6 tojás felvert habja, végén lazán beleforgatva, hogy könnyű legyen.
A lé:
2 db tojás
10 ml tejföl
1 csipet só
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 190 C-ra. Egy tepsi alját margarinozzuk, (ez
nagytepsi-méret!) lisztezzük ki. Vagy sütőpapír!
2. A tészta összetevőit összegyúrjuk, és teljesen egynemű tésztává
dolgozzuk. Amikor az összetevőket egymásra helyezzük, ügyeljünk, hogy az élesztő
ne érintkezzen közvetlen a sóval! Ha begyúrtuk a tésztát, konyharuhával takarjuk
le, és 20 percig pihentessük.
3. A töltelék elkészítése során egyszerűen összekeverjük az összetevőket.
Ha sós és édes is készül, a tölteléket megfelezzük, felébe mazsolát és vaníliás
cukrot + picivel több cukrot, másik felébe plusz pici sót és finomra vágott
friss kaporlevelet keverünk.
4. A kivajazott tepsit 2-3 mm vastagon kibéleljük a tésztával. Lehetőleg
minél vékonyabban, mert eléggé megkel és túl vastag lehet!
Beletesszük a tölteléket a tésztával kibélelt formába.
5. A lé készítése is csupán az összetevők összekeverésével történik.
Meglocsoljuk a lével a tepsibe helyezett alapot.
6. 190 C-on készre sütjük (kb. 50 perc), kis hűlés után szeleteljük és
tálaljuk.
Túrós szilvás
muffin /Ibolya
25 dkg liszt,
2 db tojás,
13 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
12 dkg vaj,
25 dkg túró,
2 evőkanáltejföl,
12 db szilva.
Elkészítése:
A szilva kivételével mindent jó alaposan kikeverem. A kivajazott,
lisztezett muffinsütőben elosztom a tésztát és tetejére rakom a félbe vágott
szilvákat.
190 fokon kb. 25 perc alatt megsül!
Finom és könnyű sütike!