85

Válasz: Tudtad-e?

IVÓVÍZ

  Amit én sem tudtam! Megkérdeztem az orvost : miért van az, hogy én és mások gyakorta vizelünk az éjszaka folyamán? Válasza: A gravitáció a test vízkészletét az alsó részekben tartja, amíg fent vagy, azaz függőleges a testtartás.
Amikor lefekszel és a test alsó részei (lábak és belső szervek) a vesékkel kerülnek egy szintre, ez az az állapot, amikor a vesék kiszűrik és kibocsátják a vizet, mert részükre ez ekkor könnyebb.

A vízivás idejének pontos meghatározása ebből a szempontból fontos nagyon is jelentős - mondja egy szívspecialista. A vízivás meghatározott időpontokban nagyban befolyásolja a testre kifejtett hatékonyságát :

2 pohár víz felkelést követően - segíti a belső szervek aktivitását
1 pohár víz 30 perccel étkezés előtt - elősegíti az emésztést
1 pohár víz fürdés előtt - segíti a vérnyomás csökkentését
1 pohár víz lefekvés előtt - csökkenti az agyvérzés vagy szívroham kockázatát, ill. kialakulásának a lehetőségét.

Hozzáteszem: az orvosom megalapozott véleménye szerint, a lefekvés előtti pohár víz megakadályozza az éjszakai lábgörcsök kialakulását - mert a lábizmoknak vízre van szükségük görcs kialakulása idején.

86

Válasz: Tudtad-e?

Talán ezt a táblázatot láttátok már a facen... de azért én ide is berakom:


.... Jó tudni...  http://kepmester.silihost.hu/images/279/11103/00000001.jpg

87

Válasz: Tudtad-e?

E-mail-ben kapta, szerintem ezt sem árt elolvasni:

Egy pulmonológus már csak tudja, hogy mit kellene tenni. Ezt is fogadjuk meg!  https://margit2.hu/ujforumba/wow1.gif

88

Válasz: Tudtad-e?

https://margit2.hu/forumba-kepek/hogy-maradjunk-fiatalon.jpg

https://margit2.hu/forumba-kepek/hogy-maradjunk-fiatalon2.jpg

https://margit2.hu/forumba-kepek/hogy-maradjunk-fiatalon3.jpg

89

Válasz: Tudtad-e?

Az oregánó a természet antibiotikuma, baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik. Ráadásul az ára jóval alacsonyabb, mint némelyik gyógyszeré.

Enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat,csillapítja a köhögést. De enyhíti az orrmelléküreg gyulladást és a tüdőgyulladást is, eltünteti a szemölcsöket valamint a fejbőrről a korpát, segít ízületi fájdalmak esetén, és még az idegeket is nyugtatja.
Ha valakinek a házi patikájából eddig hiányzott az oregánó olaj, ideje beszereznie.
A Science Daily online tudományos magazin híradása szerint az oregánó olaj relatíve kis dózisban is hatékony a staphylococcus nemzetség baktériumai ellen is, hatásossága a penicillin baktériumölő képességeivel hasonlatos. A staphylococcus jelentős szerepet játszik kórházi járványok kialakulásában, és a baktériumcsoport ma már jó pár antibiotikumra rezisztens.
Rengeteg baktériumfaj ellen hatásos!
Az aromaterápiával a párizsi Orvostudományi Egyetemen a hetvenes évektől foglalkozó Paul Belaiche professzor számos kísérlete igazolta az oregánóolaj hatásosságát. A szer gyakori, alattomos baktériumcsoportokkal szemben is hatékonynak bizonyult: laboratóriumi körülmények között az oregánó olaj például elpusztította a pneumococcus baktériumok 96 százalékát, valamint a neisseria, a proteus és a staphylococcus baktériumoknak 92 százalékát.
A pneomococcus komoly fertőzéseket, így agyhártyagyulladást,tüdőgyulladást, fülfertőzéseket, továbbá arcüreggyulladást okozó baktérium.
A neisseria fajok közé tartozik például a nemi betegség okozó neisseriagonorrhoeae baktérium, valamint a neisseria meningitidis, más névenmemingococcus, amely szintén súlyos fertőzéseket, például agyhártyagyulladást, vérmérgezést okozó parazita.
A proteus baktériumok bélfertőzéseket okoznak, a staphylococcus baktériumok pedig az akut hányással járó, csoportos ételmérgezésekért is felelősek.
Az oregánó olaj továbbá elpusztította a streptococcus baktériumok 83 százalékát és az enterococcus 78 százalékát is.
A streptococcus egyes fajtái felelősek az akut torokgyulladásért, azenterococcus baktériumok pedig szerepet játszhatnak húgyúti fertőzésekben, sebek elfertőződésében, de még az anorexiával is kapcsolatba hozzák.
Belaiche professzor kísérletei azt is igazolták, hogy az oregánó olajhatásos a candida baktériumok ellen is (78 százalékukat pusztította el),valamint a tüdőfertőzésekért felelős klebsiella baktériumok ellen(szintén 78 százalékukat ölte meg).
Egy mexikói kutatás a súlyos hasmenéssel járó giardiás fertőzések esetén találta hatásosnak az oregánó olajat, és egy amerikai kutatás pedig nagyon előnyös antibakteriális tulajdonságaira hívja fel a figyelmet azolyan népszerű parazitákkal szemben, mint a staphylococcus, az E. coli, és listeria.

Végül egy brit kutatás 25 különböző baktériummal szemben mutatta ki az oregánó olaj baktériumölő képességét.A természet tehát egy különleges antibiotikummal ajándékozta meg a zemberiséget - igazán megérdemli a helyét a házi patikában.
Itthon inkább fűszerként ismerjük
A szárított oregánó vagy magyar nevén szurokfű, illetve vadmajoránna leginkább az olasz konyha ételeinek fűszereként ismert itthon.
Hatásában és aromájában leginkább majoránnára és a kakukkfűre hasonlít.Bab-, paradicsom-, hús- és halételek ízesítésére használják.
Teakánt elsősorban köhögéscsillapításra, nátha ellen használják.
Remek meghűlés elleni izzasztó teakeverék a következő: 1-1 csomag oregánó, bodzavirág, hársvirág, kamillavirág, majoránna keverékéből 2-3 evőkanálnyit adunk egy liter vízhez. 1-2 perces forralással főzetet készítünk, finom szűrön átszűrjük melyből napjában többször melegen iszogatunk.

Az élet gyógyfüve!
Az ősi indiai szerzetesek azt tartják, hogy: a hagyma, a fokhagyma és a gyömbér az élet három gyökere.
A bazsalikom, a kapor és az oregánó (szurokfű) pedig az élet három gyógyfüve.

--
Kínai közmondás:
Ha valaki megoszt veled valamit, aminek Te hasznát veszed, erkölcsi kötelességed, hogy azt Te is megoszd mással !
Tehát, tégy úgy, ahogy én.

90

Válasz: Tudtad-e?

https://margit2.hu/ujforumba/fejvakaras.gif

- 1938-ban a Time magazin "Az év embere" választásán a győztes Adolf Hitler volt.

- 500 millió évvel ezelőtt egy nap csak 20.6 órából állt.

- A Földön minden nap 0.00000002 másodperccel hosszabb az előzőnél, a Föld forgási sebességének lassulása miatt.

- A kacsahápogás nem visszhangzik - senki sem tudja miért.

- Leonardo da Vinci képes volt egyik kezével írni, a másik kezével pedig rajzolni - egyszerre. Leonardo da Vinci kézírásait csak tükörből lehet elolvasni.

- A Mount Everestet megmászni próbáló alpinisták közül minden negyedik belehalt a kísérletbe.

91

Válasz: Tudtad-e?

https://margit2.hu/ujforumba/fejvakaras.gif

- A patkányok hosszabb ideig bírják víz nélkül, mint a tevék.

- A Pentagon híres ötszögletű épületében kétszer annyi mellékhelyiség van, mint amennyit a dolgozói létszám indokolna. Ennek oka az, hogy a 40-es években, amikor épült, még érvényben volt egy Viriginai törvény, amely szerint külön WC-t kellett építeni a fekete és a fehér alkalmazottaknak.

- A testen belül a fájdalom kb. 110 m/s sebességgel terjed.

- A vakok írását egy 5 éves francia fiú, Louis Braille fejlesztette ki. Braille 3 éves korában vakult meg, miközben apja szerszámaival játszott, és az egyik kiszúrta a szemét.

- A világtörténelem leghosszabb műsormegszakítását a BBC követte el. Egy Miki egér rajzfilmet szakítottak félbe azzal a hírrel, hogy kitört a második világháború. 6 év múlva aztán akkurátusan folytatták a félbeszakadt rajzfilmet, pontosan attól a ponttól, ahol abbahagyták...

92

Válasz: Tudtad-e?

https://margit2.hu/ujforumba/fejvakaras.gif

- Albert Einstein 6 éves korában kezdett beszélni.

- Az első e-mailt 1972-ben továbbították az Interneten keresztül.

- Az ember nem képes nyitott szemmel tüsszenteni. Tüsszentés közben az ember szíve egy millisecundum időre megáll.

- Az ostorcsattanás igazából egy miniatűr hangrobbanás, a bojt átlépi a hangsebességet.

- Bár több, mint 20000 méhfaj ismert, csak 4 fajuk készít mézet.

- Egy ember éjszakánként átlagosan ötször álmodik. Minden ilyen álomrészlet hosszabb az előzőnél, az első időtartama mintegy 10 perc, az utolsóé pedig 45 perc...

93

Válasz: Tudtad-e?

https://margit2.hu/ujforumba/fejvakaras.gif

- Egy ember hamarabb elpusztul a teljes alváshiánytól, mint az éhségtől. 10 alvás nélküli nap már elég a halálhoz, míg éhezni több hétig is képes egy egészséges személy.

- Egy műanyag doboz körülbelül 50000 év alatt bomlik el.

- Egy órán át tartó fejhallgató viselés a fülben tanyázó baktériumok számát a hétszeresére növeli.

- Egyes számítások szerint az emberi agy tárolókapacitása 1 trillió bit, vagy 1164153 gigabyte.

- Ha egy ember meghal, a hallását veszti el utoljára. Az első érzékszerv, ami felmondja a szolgálatot, a látás, ezt követi az ízlelés, a szaglás és az érintés.

- Julius Caesar, Nagy Sándor és Dosztojevszkij egyaránt epilepsziásak voltak.

94

Válasz: Tudtad-e?

https://margit2.hu/ujforumba/fejvakaras.gif

- Marilyn Monroenak hat lábujja volt.

- Mindenki tudja, hogy a spenót sok vasat tartalmaz, ezért aztán a szülők erőszeretettel erőltetik le gyermekeik torkán. Az igazság
azonban az, hogy a spenót semmivel sem tartalmaz több vasat, mint bármely más zöldség. A félreértés még az 50-es évekből származik, amikor egy élelmiszerkutató rossz helyre tett egy tizedesvesszőt, így a vizsgálat eredménye tízszeres vastartalmat mutatott a valósághoz képest.

- Pablo Picasso halva született, a bába ott is hagyta az asztalon. Picasso nagybátyja hozta vissza a kicsit az életbe, egy slukk szivarfüst segítségével.

- Úgy becsülik, hogy ha a Földön valaha is kibányászott aranyat összegyűjtenék, beolvasztanák, akkor egy 20 méteres élhosszúságú
kockában elférne az egész.

- Winston Churchill egy női mosdóban született, egy táncmulatság alatt.

- A pókháló egy hihetetlenül erős anyag: a vastagságához viszonyítva jóval erősebb, mint az acél. Szakértők szerint egy ceruzavastagságú pókháló kötél meg tudna állítani egy Boeing 747 óriásgépet repülés közben.

95

Válasz: Tudtad-e?

A feketeáfonya kapilláris keringést javító hatása.
https://margit2.hu/forumba-kepek/feketeafonya1.jpg
Az emberi szervezet kapilláris ereinek erősítésére Európában már régóta használják a feketeáfonya kivonatát (Vaccinum myrtillus-t).
A feketeáfonya hatóanyagai segítik megelőzni a törékeny kapilláriserek szivárgását, ami által folyadékot engednek a szövetekbe behatolni.

A feketeáfonya kivonatának elsődleges haszna a következő területeken nyilvánvaló:
- a szem és a látás egészsége, 
- mikrokeringés fokozása (hajszálerek),
- megpattant hajszálerek és visszértágulás kezelése,
- kapilláris erek erősítése operáció előtt.

A vérerek törékenységét  gyakran hozhatjuk összefüggésbe a magas vérnyomással, cukorbetegséggel és az érelmeszesedéssel.
A kapilláris erek törékenysége súlyos orvosi problémákhoz vezethet: aranyér, agyvérzés, szívszélhűdés vagy a cukorbetegség és a magas vérnyomás által okozott retinakárosodásból származó vakság.
Kevésbé súlyos hatások közé tartozik a hajlamosság zúzódásokra, kitágult erek, hajszálerek, gyönge éjszakai látás és a végtagok hidegsége, zsibbadása és görcse.
A feketeáfonya kivonata segíti a vérkeringést, erősíti a kapilláris ereket és növeli a vörösvértestek sejtfalának rugalmasságát.
A  kivonat a feketeáfonya gyümölcsből készül, a levét és héját megfestő antocianinok így koncentrálódnak. Az antocianinok a flavonoidokhoz tartoznak, melyeket intenzíven tanulmányoztak az utóbbi években gyógyhatásuk miatt.


A feketeáfonya, mint antioxidáns
https://margit2.hu/forumba-kepek/feketeafonya2.jpg
A feketeáfonyában lévő vegyületek más flavonoidokhoz hasonlóan antioxidáns tulajdonságúak, melyek a sejteket és a sejtfalat a szabad gyökök által okozott károsodások ellen védik.
A szabad gyökök igen reaktivak, melyek toxikus és nem toxikus anyagok metabolizmusa során keletkeznek a szervezetben. Az ilyen szabad gyökök a szervezetben az egészséges sejtfalra olyan hatással lehetnek, mely a membrán károsodását, funkciójának gátlását okozzák, valamint a sejt halálához vezethetnek.

Így az antioxidánsok, azaz a szabad gyökök megfogói, öregedést gátló anyagoknak számítanak, ugyanakkor daganatellenes hatásúak, hiszen a szabad gyökök károsithatják az örökítő anyagot és ezzel mutációt (elváltozást) okozhatnak a sejtben.
A feketeáfonya flavonoidjainak speciális hatásuk van a vérerekre és a vérsejtekre a sejtfal rugalmasságának növelésével.
A kapilláris erek igy jobban nyújthatók, tágíthatók, a véráram növekedhet bennük, és a vörös vérsejtek pedig könnyebben deformálódhatnak, így könnyebben vehetnek fel olyan alakzatot, mely a keskeny kapilláris ereken képes gyorsabban átáramolni.


A keringési rendszerre gyakorolt hatás

A test vérkeringése egy különleges pumpa és érrendszeren alapul. A szervezet belsejéből, a szívből, a tüdőből és az emésztőrendszerből indulva egyre szűkebb keresztmetszetű erek hálózata az, ami eljuttatja a vizet, az oxigént és a szükséges tápanyagokat a szervezetünkben lévő valamennyi sejthez.
A legkisebb vérerek, a kapilláris erek olyan kicsik, hogy a vörösvértestek is csak egyenként tudnak rajta áthatolni. A véráram mennyisége és következésképpen a táplálék- és oxigénellátás egyensúlyban kell legyen az agy és a törzs, valamint a periferiális szervek között, a végtagokat és a bőrt is beleértve.
Az erek mentén lévő simaizmok a vérerek tágulását és összehúzódását teszik lehetővé, ezzel a vérnyomást növelve vagy csökkentve.
A szelektív összehúzódásuk válasz a hidegre, ezáltal a testhővel takarékoskodik a szervezet, és több hő jut az életfontosságú szervek részére a kezek és a lábak rovására, melyek így lehűlhetnek.
A kapillárisok arra is képesek, hogy a sejtfalon át folyadékot juttassanak a szövetek sejtek közötti terébe, mely a gyulladás alapja, amivel a szervezet a sérülésekre reagál.
A kor előrehaladtával az erek és főleg a hajszálerek elvesztik rugalmasságukat, és részben elzáródhatnak kalcium és zsíranyagok lerakódása miatt.

https://margit2.hu/forumba-kepek/feketeafonya3.jpg
A Ginkgo bilobához hasonlóan a feketeáfonya kivonatát a láb keringési elégtelenségeinek kezelésére használják.
Klinikai vizsgálatok igazolták a feketeáfonya hatékonyságát az alsó végtagok vénás elégtelenségére minden életkorban.
A vizsgált személyek életkora, akiken a vizsgálatok történtek, 18-tól 75 év volt.
A kísérlet dokumentálta, hogy a feketeáfonya növelte mind a rugalmasságát a hajszálereknek, mind a vörösvértestek deformálhatóságát, ezzel helyreállítva a normális véráramot.
A feketeáfonya egy másik klinikai kipróbálása azt demonstrálta, hogy a feketeáfonya kivonata a lábakban előforduló visszértágulást képes kezelni. A teszt szignifikáns javulást okozott a visszértágulási szindromákban.
A görcsök, a boka és a vádli dagadása, a zsibbadás mind a keringés elégtelenségéből fakad. Mindezekben a kísérletekben a feketeáfonyának semmilyen káros mellékhatása nem jelentkezett, még akkor sem, ha a normális adagot 50%-kal megnövelték.
A mikrocirkuláció kellemetlen megváltozása terhesség esetén igen gyakori. Visszértágulás és bevérzések jelentkezhetnek terhesség esetén a vérnyomás és a véráram változásával.
A feketeáfonya hatását vizsgálták a szokásos adagot adva 115 nőnek, akiknél a fenti panaszok a terhesség következtében alakultak ki. Mindkét feketeáfonya tanulmányban a szimptomák jelentősen javultak, a fájdalom, az égető érzés legtöbb esetben elmúlt.
Semmilyen mellékhatás nem jelentkezett a feketeáfonya fogyasztásból kifolyólag.


A feketeáfonya szívműködéssel kapcsolatos jótékony hatása
A feketeáfonya flavonoidjai a kutatások szerint a kapillárisok erősítése mellett, mely megelőzi a vérerek törékenységét (aranyér, zúzódások, szivárgás), csökkentik a kalcium lerakódását a vérerekben. Ezzel az atherosclerosist, vagyis a vérerek meszesedését gátolja.
Ismert a feketeáfonya „vérhígító hatása”, azaz meggátolja a vérlemezek összecsapódását, a vérrögképződést, ezzel a feketeáfonya tevékenyen hozzájárul a szívműködés hatékonyságához és segíti a szív- és érrendszeri rendellenességek gyógyítását.
A feketeáfonya antocianidjainak a kapilláris ereket erősítő hatása annyira elismert Európa-szerte, hogy sok klinikán feketeáfonyát adnak a betegnek operáció előtt és után is, hogy megelőzzék a bevérzéseket.


A feketeáfonya hatása a szemre
A keringési rendellenességekre a szem különösen érzékeny.
A cukorbetegség és a magas vérnyomás a retinában kóros elváltozásokat okoz, mely a látást akadályozza. 1987-ben olasz kutatók negyven szembetegségekben szenvedő betegeken végeztek klinikai kísérletet.
A feketeáfonya antocianinjai hatására mérhető javulást állapítottak meg a betegek látásában és a szem mikrokeringésében. A mért javulás mindkét területen kb. 80%-os volt.
A feketeáfonya látásra gyakorolt hatása a II. világháború óta ismert, amikor is brit pilóták feketeáfonya lekvárt fogyasztottak azért, hogy az éjszakai berepüléseknél látásuk pontosabb legyen.
Az 1960-as évek végén kutatások igazolták, hogy a feketeáfonya növeli a szemben egyes enzimek aktivitását, melyek az energiatermelést fokozzák. A feketeáfonya szintén csökkentette azt az időt, mely a szemnek a sötétséghez való alkalmazkodásához szükséges éles fény után.


A feketeáfonya  a gyomorfekély ellen
https://margit2.hu/forumba-kepek/feketeafonya4.jpg
A feketeáfonyának talán a legkevésbé ismert tulajdonsága  a gyomorfekély elleni hatása.
Bár Európában erre is használatos, az amerikai publikációkban első sorban a vérerekre és a szemre való hatása van említve.
Jótékony hatása lehet olyan gyomorfekélyek esetében, melyeket stressz, a gyomor túlzott savassága okoz, vagy ha gyulladás gátló gyógyszerek, mint aszpirin idézi elő, illetve, ha a gyomor falának károsodását pl. az alkohol okozza.
A feketeáfonya flavonoidjai erősen növelik a gyomor nyálkatermelését, mely védőréteget képez és véd a fekélyképződéstől.


A feketeáfonya használata
A kutatásokban, klinikai kipróbálásokban a feketeáfonya kivonatát használták, melyet standardizáltak: 36% antocianidot tartalmazott. A feketeáfonya kivonatból 160 - 320 mg-ot alkalmaztak napi egyszeri vagy kétszeri bevétellel.


Biztonság
https://margit2.hu/forumba-kepek/feketeafonya5.jpg
A feketeáfonya gyümölcsének nincsen ismert toxicitása.
A klinikai tanulmányok során semmilyen káros mellékhatást nem észleltek.
A kivonat tipikus napi adagja három tányérka feketeáfonya gyümölcsnek felel meg, amitől semmilyen toxikus hatás nem várható.

Mellékhatás: nem ismert
Kontraindikáció: nem ismert
Gyógyszerkölcsönhatás: nem ismert

96

Válasz: Tudtad-e?

http://kepmester.silihost.hu/images/279/10414/00000085.jpg

Folyt. köv.!