49

Válasz: VERSEK és próza...

Reggeli gondolatok

Volt egyszer egy vak leány, aki gyűlölte magát amiatt, hogy vak volt. Mindenkit gyűlölt, kivéve a kedvesét. A fiú mindig vele volt. Mondta egyszer a barátjának:
- Ha láthatnám a világot, hozzád mennék feleségül.
Egy napon valaki ajándékozott neki egy szempárt. Amikor levették szeméről a kötést, láthatta az egész világot, beleértve a barátját is.
A fiú megkérdezte:
- Most, hogy látod a világot, hozzám jössz feleségül?
A leány a fiúra nézett, és látta, hogy vak. A lehunyt szemhéjak látványa szinte sokkolta. Erre nem számított. Az a gondolat, hogy az élete hátralévő részében ezt kell nézze, arra a döntésre vezette, hogy visszautasítsa a fiút.

A fiú csendesen könnyezett, majd pár nap múlva írt néhány sort: 'Vigyázz jól a szemeidre, mert mielőtt a tied lettek, előtte az
enyémek voltak.'

Valahogy így működik az emberi agy, amikor megváltozik a helyzetünk. Csak kevesen emlékeznek arra, milyen volt az életük azelőtt és ki az, aki mindig mellettük volt a nehéz időkben.

Az élet ajándék.
Ma, mielőtt kimondasz egy bántó szót, gondolj azokra, akik nem tudnak beszélni.
Mielőtt panaszkodsz az ételed íze miatt, gondolj azokra, akiknek nincs mit enni.
Mielőtt panaszkodsz a férjedre vagy a feleségedre, gondolj azokra, akik Istenhez fohászkodnak, hogy legyen társuk.
Ma, mielőtt panaszkodsz az életre, gondolj azokra, akik túl hamar mentek el a másvilágra.
Mielőtt siránkoznál amiatt, hogy túl nagy távolságon kell vezessél, gondolj azokra, akik ugyanezt a távolságot gyalog kell megtegyék.
És amikor fáradt vagy és panaszkodsz a munkádra, gondolj azokra a munkanélküliekre, akik szívesen végeznék a Te munkádat.

És amikor gyötrő gondolatok rossz kedvűvé tesznek, mosolyogj egyet és gondolj arra, hogy élsz és csodálatos, ami körülvesz.

50

Válasz: VERSEK és próza...

Faith története (faith = hit)

Ha néha lehangoltnak érzed magad, s roskadozol problémáid súlya alatt, olvasd el az alábbi történetet - gondjaid alighanem egy pillanat alatt elszállnak! Sanyarú helyzetekben a hit erejével minden lény segíthet magán - ember is, kutya is...
Ez a kutyus 2002 Karácsonyán három lábbal született. Hátsó két lába egészséges volt, de egyetlen első lába rendellenesen fejlődött, ezért azt amputálni kellett. Születés után, természetesen, nem tudott járni. A torzszülött kutyát anyja is ellökte magától.
A tulajdonos meg volt róla győződve, hogy a kutya nem fog megmaradni, ezért elhatározta: elaltatja.
Közben azonban felbukkant egy hölgy, Jude Stringfellow, aki közölte: ápolásába kívánja venni a kutyát. Eltökélte magát: gondozza őt, és megtanítja járni. Új kutyáját Faith-nek keresztelte el.

https://margit2.hu/forumba-kepek/faith1.jpg

Jude először egy szörfdeszkára helyezte Faith-t, hadd érezzen mozgásokat. Később kanálra kent édes mogyoróvajjal csábította és jutalmazta a kutyát, ha felállt, és körbe-körbe ugrándozott. A ház másik kutyája is ösztönösen segíteni kezdte Faith-t a feladatok
elvégzésében. Mesébe illő módon, hat hónappal később Faith két hátsó lábára állva járni kezdett, s ugrándozva haladt előre. Az edzést később hóban folytatták, s Faith ma már ugyanolyan magabiztosan jár-kel két lábon - mint a gazdája...

https://margit2.hu/forumba-kepek/faith2.jpg

Faith ma már imád sétálni. Akármerre mennek, az embereket elbűvöli a két lábon járó kutya látványa. Faith híre lassanként nemzetközi méretűvé duzzad, történetét több újság és tévéállomás is leközölte. Könyv is készül róla, "With a little Faith" (= Egy csepp Hit) címmel.
Egy ízben majdnem filmszerepet is kapott.

https://margit2.hu/forumba-kepek/faith3.jpg

Faith tulajdonosa közben eljött munkahelyéről (tanítónőként dolgozott), s azt tervezi, hogy világ körüli útra kel, előadásokat tart kutyájával, és arról beszél majd, hogy tökéletlen testben is lakozhat tökéletes lélek.

https://margit2.hu/forumba-kepek/faith4.jpg

https://margit2.hu/forumba-kepek/faith5.jpg

https://margit2.hu/forumba-kepek/faith6.jpg

https://margit2.hu/forumba-kepek/faith7.jpg

https://margit2.hu/forumba-kepek/faith8.jpg

Az élet tele van kellemetlen, nem kívánatos fordulatokkal. Talán segíthet, ha – látszólag – nehéz helyzetünkben megváltoztatjuk nézőpontunkat...
Faith története remélhetőleg ebben segít majd.

51

Válasz: VERSEK és próza...

... https://margit2.hu/forumba-kepek/29-arany-laszlo-keson.jpg

52

Válasz: VERSEK és próza...

A világ hét csodája

Egy csapat diák azt a feladatot kapta,hogy készítsenek egy listát arról, mit tekintenek most a világ hét csodájának. Valószínűleg némi eltéréssel, de a következők kapták a legtöbb szavazatot:

1. az egyiptomi nagy piramisok
2. a Taj Mahal
3. a Grand Canyon
4. a Panama-csatorna
5. az Empire State Building
6. a Szent Péter-székesegyház
7. a kínai nagy fal

Amikor a tanár összeszedte a szavazatokat, észrevette, hogy egy diák még nem végzett a listájával.
Így megkérdezte a lányt, hogy talán problémája van a lista elkészítésével. A lány azt felelte, hogy: "Igen, egy kicsit. Nem teljesen tudom eldönteni, mert olyan sok van."

A tanár azt mondta: "Oké, oszd meg velünk, amid már van, talán tudunk segíteni befejezni!"

A lány hezitált, de aztán felolvasta:
"Szerintem a világ hét csodája a következő:
1. Látni...
2. hallani...
3. tapintani...
4. ízlelni...
5. érezni...
6. nevetni...
7. és szeretni."

A teremben olyan csend lett, hogy  a légy zümmögését is hallani lehetett volna. Az egyszerű és hétköznapi, éltalános dolgok elkerülik a figyelmünket, és amit természetesnek tartunk, azok valóban csodálatosak!

Egy szelíd figyelmeztetés:
A legértékesebb dolgokat az életben nem lehet kézzel felépíteni vagy megvásárolni.
Ne légy annyira elfoglalt, hogy ne vedd észre ezt!

53

Válasz: VERSEK és próza...

Arany László: A délibábok hőse

"Még egy darabka hó itt-ott kivillan,
De a tavon nem látni már jeget:
Nyílt tükre lágy széltől fodrozva csillan,
Másolva lenn a bárány-felleget.
Az úton át egy ürge játszva illan,
A gólya andalogva lépeget,
Bíbic, sirály, szalonka ünnepelte,
Hogy szép tavasz a zord telet kiverte..."

54

Válasz: VERSEK és próza...

https://margit2.hu/forumba-kepek/27-aprilis-05.jpg

55

Válasz: VERSEK és próza...

...    https://margit2.hu/forumba-kepek/nok-ferfiak01.jpg

56

Válasz: VERSEK és próza...

https://margit2.hu/forumba-kepek/a-bolcs-ember.jpg

Egy 92 éves kicsi, idős ember, ahogy felkelt, szépen megfésülködött, megborotválkozott, felöltözött, és reggel 8 órakor elindult az idősek otthonába.
70 éves felesége nemrég hunyt el, s ezért úgy érzi, muszáj elhagyni házát.
Az idősek otthona előterében várakozik, s ránk mosolyog, mikor azt mondjuk neki, hogy kész a szobája.
Miközben a lift felé tartunk, röviden elmondom neki, milyen is az ő kis szobája. Elmesélem neki azt is, milyen színű a függöny és az ágytakaró.
- Nagyon tetszik-, s lelkendezik, mint egy 8 éves kisgyerek, aki most kapja meg élete első szobáját.
- Kedves Mihály, még nem is látta a szobát, várjon egy kicsit!
- Az nem baj- közli.
- A boldogság az mindentől független dolog. A boldogságot függetlenül választom. Az, hogy a szoba tetszik-e, vagy sem, nem a bútoroktól függ, vagy a dekorációtól - az attól függ, ahogy én azt látni akarom.
Én már a fejemben eldöntöttem, hogy a szoba tetszeni fog. A döntésemet minden reggel, az ébredésemnél hozom.
- Dönthetek úgy, hogy a napomat az ágyban töltöm, és számolom hány testrészem nem működik, mely részeim fájnak.
Vagy köszönetet mondhatok az égnek, a testrészeimért, melyek jól működnek.
- Minden nap egy ajándék. Ha ki tudom nyitni a szemem, az új napra koncentrálok, a szép emlékekre, melyeket az életem során gyűjtöttem össze.

Az öregség az olyan, mint a bankszámlád. Azt veszed le, amit összegyűjtöttél.
Ezért az én tanácsom az, hogy sok-sok boldogságot és szépet rakj félre emlékeid bankszámlájára!

Köszönöm, hogy hozzájárultál a bankszámlámhoz, ahová még tovább gyűjtögetek.


https://margit2.hu/forumba-kepek/a-bolcs-ember2.jpg

57

Válasz: VERSEK és próza...

https://margit2.hu/forumba-kepek/30-toth-arpad-aprilis.jpg

58

Válasz: VERSEK és próza...

Egy érdekes történet. Érdemes elolvasni:

"A visszaemlékezések szerint Sir Richard Francis Burton dolgozószobájában egyetlen felirat volt a falon haláláig: "This too shall pass", magyarul: "Elmúlik ez is."

A mondás egyébként a XII. századból származik a Levantból, mind a perzsák, mind az arabok, mind a zsidók a magukénak tartják. Én most a zsidó legendát teszem közzé, a király megnevezésén kívül gyakorlatilag megegyezik a többi legendával.

Salamon király udvarában élt egy férfi, akit ifjú kora ellenére sokan tartottak bölcsnek. A királyi tanács tagja volt, gyakran helyettesítette a királyt a törvénykezésben. Egy ilyen alkalommal Salamon látta, hogy milyen bölcs a férfi, és felgerjedt benne a hiúság. Magához rendelte, és azt mondta neki, olyan ajándékra vágyik, melyre, ha ránéz felvidítja, ha szomorú, ha pedig vidám, elszomorítja.

A férfi bólintott, majd elindult a világban, hogy teljesítse a király kérését. Több száz országon keresztül vágott, de még hasonlót sem látott, amiről a király beszélt. Több év vándorlás után végül visszatért Jeruzsálembe. Felkereste idős apját, hogy elbúcsúzzon tőle, mert úgy hitte, a király a fejét veszi, mert nem teljesítette óhaját. Az idős apját, aki ezüstműves volt, otthonában találta.

"Búcsúzni jöttem atyám, mert a király halálba küld." - mondta a férfi. "A világ minden országát bejártam, a világ összes ékszerét megnéztem, de nem találtam olyat, melyre ha ránézek és vidám vagyok, elszomorít, és felvidít, amikor csüggedek. Úgy hiszem, nincs ilyen ajándék, és eleve meghalni küldött a király."

"Már hogyne lenne édes fiam." - mondta az öreg, és egy ládából egy egyszerű rézgyűrűt vett elő. Elővette a szerszámait és vésni kezdett. Amikor végzett a munkával, a fia kezébe adta, hogy elvigye a királynak.

A férfi halálra váltan ment a királyi palotába, ahol éppen menyegzőt tartottak, a király nősült. Patakokban folyt a bor, és napok óta tartott a mulatság.

"Bölcs király" - mondta a férfi Salamonnak, akinek igen jó kedve volt. "Elhoztam neked az ajándékot, mely elszomorít, ha jó kedved van és felvidít, ha rossz."
Salamon, aki már nem is emlékezett a kérésére, és aki meg volt részegedve az örömtől a kezébe vette a rézgyűrűt. Egyetlen írás állt rajta: "Elmúlik ez is."

Mondják, hogy a nagy király, akinek Isten bőven mért jót is és rosszat is, rézből csak egyetlen gyűrűt viselt élete végéig. Bármi történt vele, bármilyen végtelennek tűnt az öröme vagy a bánata, ez e gyűrű emlékeztette rá, hogy semmi sem tart örökké.

"Elmúlik ez is"

59

Válasz: VERSEK és próza...

https://margit2.hu/forumba-kepek/nok-ferfiak02.jpg