229

Válasz: VERSEK és próza...

https://margit2.hu/forumba-kepek/115-halasz-viktor-novemberi-napsugar.jpg

230

... https://margit2.hu/forumba-kepek/british-airways.jpg

Ez a jelenet a British Airways London-Johannesburg közötti járatán történt meg:
Egy ötvenes fehér asszony egy fekete mellett ül. Láthatóan nagyon zaklatott, hívja a stewardesst.
A légikisasszony kérdezi:
- Mi a probléma, Asszonyom?
A fehér nő:
- Talán nem látja? Egy fekete mellé ültetett engem. Nem bírom elviselni, hogy egy ilyen gusztustalan lény mellett kelljen ülnöm. Adjon nekem egy másik ülést. Kérem.
A légikisasszony:
- Nyugodjon meg, a gépen majdnem minden ülés foglalt. Megnézem, hogy van-e még szabad hely.
A légikisasszony elmegy és néhány perccel később visszajön. Asszonyom, mint ahogy gondoltam, nincs több üres helyünk a turista osztályon. Beszéltem a parancsnokkal, és ő megerősítette, hogy a business classon sincs több hely. Van azonban egy hely az első osztályon.
Mielőtt az asszony bármilyen megjegyzést tehetne, a légikisasszony folytatja:
- A mi légitársaságunknál egyáltalán nem szokás, hogy egy turista osztályon ülő utasnak engedélyezzék, hogy átüljön az első osztályra de figyelembe véve a körülményeket, a parancsnok úgy találta, hogy valóban botrányos arra kényszeríteni valakit, hogy egy ilyen visszataszító ember mellett üljön.
A légikisasszony a feketéhez fordul:
- Nos, kérem Uram, ha úgy kívánja, vegye a kézipodgyászát, mivel az első osztályon a szabad hely Önre vár.

A körülöttük levő utasok, akik elképedve asszisztáltak a jelenethez, felemelkedtek és tapsoltak...

231

https://margit2.hu/forumba-kepek/116-weores-sandor-dunamellett.jpg

232

A bárány

A bárányka alig jött a világra, észrevette, hogy az állatok között ő a leggyengébb. Állandóan torkában dobogott a szíve. Nagyon félt, hogy valami vadállat megtámadja.
Nem tudta, hogyan fog megmenekülni. https://margit2.hu/forumba-kepek/117-a-barany.jpg
Elmesélte bánatát a Teremtőnek.
Szeretnél kapni valamit, hogy megmenekülj? - kérdezte jóságosan a Teremtő.
- Igen, jó lenne - volt a válasz.
- Megfelelne egy pár erős agyar?
- Akkor a friss füvet biztosan nem tudnám leharapni.
- Akkor két hegyes szarv, talán?
- Az sem, mert biztosan rosszra használnám őket.
- Vagy olyan méregfog, mint a kígyóé, hogy mérget marjál az ellenfél testébe?
- Szó sem lehet róla. Engem is gyűlölne mindenki.
- Talán akkor két erős pata?
- Az sem kell, mert lónak néznének.
- De mégis, valami csak kellene, hogy megsebezd, aki meg akar támadni?
- Megsebezni, én? Arra nem lennék képes. Inkább maradok olyannak, amilyen vagyok.
Elfelejtettük, hogy bizonyos fokig olyanok vagyunk, mint a védtelen állatok, éles fogak vagy karom nélkül, minden támadásnak kiszolgáltatva.
Nem a ravaszság ment meg, hanem az áldozat: a képesség, hogy másokat szeressünk vagy helyet engedjünk mások szeretetének.
Nem a mi keménységünk ad az éjszakának langyos meleget, hanem mások óhaja, hogy fel tudjanak melegedni. Az ember igazi ereje a gyengédsége.

233

https://margit2.hu/forumba-kepek/118-juhasz-ferenc-akertekre-leszallt-ader.jpg

234

Kismadár

Egy vadász megfogott egy kismadarat. A madárka azt mondta a vadásznak, hogy ha szabadon engedi, három felbecsülhetetlen értékű tanácsot ad neki. A vadász hosszan tépelődött, majd belement az alkuba.
A kismadár első tanácsa az volt, hogy ne ragaszkodjon a dolgokhoz, hagyja, hadd jöjjenek, hadd menjenek. A vadász úgy gondolta, ez jó tanács, és kiengedte a markából a madarat. A második tanács így szólt: bízzon abba, amit közvetlenül érez és tapasztal. A vadász úgy gondolta, hogy ez is jó tanács, és engedte, hogy a madár felszálljon egy közeli fára. Amint ez megtörtént, a kismadár harsányan nevetve felrepült. A vadász utána kiáltott, és megkérdezte, mi olyan mulatságos, mire a madár így válaszolt:
- Ha tudnád, hogy nálam van a világ legértékesebb gyémántja, nem engedtél volna el. És még jobban nevetett.
A vadász dühbe gurult, é kiabálni kezdett, hogy a madár azonnal jöjjön vissza. A madárka persze, ügyet sem vetett rá.
- Hát jó, de akkor legalább tartsd be, amit ígértél... - mondta. Halljam a harmadik tanácsot!
- Ugyan miért mondanék neked bármit is, te ostoba, amikor az első két tanácsomat sem fogadtad meg, hiszen nem hagyod csak úgy jönni és menni a dolgokat. Nézd, hogy dühbe gurultál és próbálsz újra megfogni. És az érzékeidben sem bízol, különben felfognád, hogy egy olyan apró madár, mint én nem rejtheti el apró testében a világ legértékesebb ékkövét.
A madár nevetve elfordult, hogy elrepüljön.
- Mivel nem az első két tanácsom szerint cselekedtél, nem vesztegetem rád a harmadik bölcsességemet. Azzal messze szállt.
Ezzel tulajdonképpen megadta a vadásznak a harmadik és egyben legjobb tanácsot is:
Bármilyen tanács felesleges, ha nem fogadjuk meg.

235

https://margit2.hu/forumba-kepek/120-donaszy-magda-oszuto.jpg

236

A nehézségek miértje

Egy nap egy kis pillangó látszott egy félig nyitott selyemgubóban. Egy férfi ült és nézte a pillangót néhány óráig, ahogy küzdött, hogy testét kiszabadítsa a kis lyukon keresztül. Aztán úgy tűnt, a folyamat teljesen megállt. Úgy látszott, mindent megtett, amit tudott, és semmi többre nem képes. A férfi eldöntötte, segít a pillangónak: fogott egy ollót és kinyitotta a selyemgubót. A pillangó könnyen kijutott. De a teste összeaszott volt, gyenge és a szárnyai összezsugorodtak. A férfi tovább nézte, mert várta, hogy bármelyik pillanatban kinyílhatnak a szárnyak, megnőnek, kitárulnak, és képesek lesznek elvinni a pillangó testét, szilárdak és erősek lesznek. Semmi nem történt! A pillangó az életét ebben a gyenge testben, összeaszott szárnyakkal töltötte. Soha nem volt képes repülni. Amit a férfi, az ő kedvességével és jóindulatával nem értett. Hogy a szűk selyemgubó és a küzdelem a szűk nyíláson keresztül szükséges a pillangónak, ez a természetes útja, hogy a pillangó kiszabadítsa testét a selyemgubóból, szárnyaival képes legyen repülni.
Néha pontosan a nehézségekre van szükségünk az életben. Ha hagyjuk az életünket akadálytalanul folyni, ez megbénít minket. Nem leszünk erősek, amikor annak kell lennünk. Nem fogunk tudni, repülni.
Kértem Erőt…és kaptam nehézségeket, amelyek erőssé tesznek.
Kértem Bölcsességet...és kaptam problémákat, hogy megoldjam őket.
Kértem Jómódot...és kaptam agyat és izmot, hogy dolgozzak.
Kértem Bátorságot...és kaptam akadályokat, hogy legyőzzem azokat.
Kértem Szerelmet...és kaptam bajban lévő embereket, hogy segítsek.
Kértem Jóindulatot...és kaptam lehetőségeket.
Semmit nem kaptam meg, amit akartam...
De mindent megkaptam, amire szükségem volt.
Éld az életet félelem nélkül, nézz szembe az akadályokkal, tudd, hogy képes vagy legyőzni őket.

237

https://margit2.hu/forumba-kepek/119-dregely-laszlo-oszvegen.jpg

238

Disznó és a ló

Egy paraszt vett egy igáslovat. Gyönyörű állat volt! Igaz, jó sokat is fizetett érte. Ám egy hónap múlva a ló megbetegedett, lábra sem tudott állni. A derék ember elkeseredve kihívta az állatorvost, aki azt mondta:
- Hát, a lovának egy vírusos megbetegedése van, 3 napig kell ezt a gyógyszert szednie. A harmadik napon eljövök, és ha nem javul az állapota, akkor le kell lőjük.
Az istállóban levő disznó meghallotta ezt a beszélgetést. Az első nap után minden változatlan volt, a ló állapota nem fordult jobbra. Odament erre a disznó a lóhoz, és így szólt:
- Gyerünk barátom! Kelj fel, állj lábra!
A második nap sem javult a ló állapota, nem hatott a medicina.
- Gyerünk barátom, kelj fel, mert ha nem, akkor meg fogsz halni - figyelmeztette a disznó a lovat.
A harmadik napon is beadták a lónak a gyógyszert... de semmi! A ló állapota nem javult.
Az állatorvos megérkezett ránézett a lóra és lemondóan így szólt:
- Sajnos nincs mit tenni, meg kell öljük a lovat, mert. megfertőzheti az összes többit is. Meghallotta ezt a disznó és lélekszakadva rohant a lóhoz:
- Hej, testvér! Megjött az állatorvos, véged van! Kelj fel most vagy soha, amíg nem késő!!  Gyerünk!!
A ló horkantott egyet, feltápászkodott és elkezdett lépegetni, majd szaladni.
- Csoda történt! Ezt meg kell ünnepelnünk! - kiáltott  boldogan a paraszt.
- Csináljunk egy bulit, lakomázzunk! Levágjuk a disznót!
Tanulság: Foglalkozz a saját dolgoddal, abból baj nem lehet!

239

https://margit2.hu/forumba-kepek/121-kanyadi-sandor-oszvolnameg.jpg

240

BOLCS GONDOLATOK...

- Soha ne vedd el mások reményét, mert lehet, hogy azon kívül másuk sincs!
- Mérges állapotban ne hozz határozatot!
- Viseld gondját a testednek!
- Amíg a munka nincs befejezve, ne fizesd ki az árát!
- Óvakodj azoktól, akiknek nincs mit veszteni!
- Tanulj meg nemet mondani, de azt figyelmességgel és meggondolva tegyed!
- Ne számíts arra, hogy az élet igazságosan bánjon veled!
- Ne aggódj, ha elvesztettél egy csatát! A háborút még megnyerheted!
- Ne halaszd el a dolgaidat! Cselekedj azonnal!
- A "Nem tudom" és a "Bocsánat" szavakat ne szégyelld kimondani!
- Legalább évente egyszer tervezz korai órákban!
- Nézz az emberek szemébe!
- A magányosság csak egy lelkiállapot. Ahhoz, hogy szeresd önmagad, nincs szükséged másokra.
- Az életben nincs jó, vagy rossz, minden a választásodon múlik. Tehát bölcsen válassz!
- Viselkedj úgy mindenkivel, mint ahogy szeretnéd, hogy mások is viselkedjenek veled szemben!
- Élj a pillanatnak! Ne rohanj előre... Még sok ízlelni való van a jelen életben.
- Ne légy olyan szigorú önmagaddal! Azért jöttél erre az életre, hogy tanuld meg magadról, ki is vagy. Nos, élvezd ezt a tapasztalatot!
- Mindig mondj igazat!
- Ne hidd el mind azt, amit hallasz, és ne mondd ki mind azt, amit gondolsz!
- A személyiséged sok nehézség és kihívás által alakul ki. Vállald őket, mert általuk jobb, erősebb és bölcsebb személy leszel!
- Tanulj meg hallgatni, az egy művészet...
- Az élet puszta energia. Próbáld meg érezni azt körülötted, amint áthalad rajtad és benned! Tegyél különbséget a pozitív és negatív között!
- Mindenhol élvezd ezt a gyönyörű földi környezetet!
- Soha ne veszítsd el a lélekjelenlétedet! Mélyeket lélegezz!
- Az életben véletlen és baleset nincs. A nagy és a kis dolgok is valamilyen okból indulnak ki. Figyelj fel rájuk!
- Legalább 30 percet elmélkedj naponta!
- Élvezd a pihenést!
- Tápláld és tartsd fenn baráti kapcsolataidat!
- Inkább a szíved szerint, mint a fejed szerint élj!
- Jogod van a boldogságra!!!
- A keserűségtől és a gyűlölettől szabadulj meg, mert csak bajt okoznak!
- Az életben vannak visszavonhatatlan dolgok, ilyen a kiejtett szó, az elmúlt idő, és az elmulasztott alkalom.
- Egyszerre csak egy dolgot végezz, de azt végezd el jól!
- Az életben két uralkodó energia van: a szeretet és a félelem. A szeretet, az mindent felülmúló. Hagyd ki a félelmet! A félelem csak káoszt hoz magával.
- Szeresd a testedet, az jól tudja, mit gondolsz! Gondolataidból fakad az egészség vagy a betegség. Mindig pozitívan gondolkozz!
- A szavakat óvatosan és megfontoltan ejtsd ki, mivel ezek a szavak valósággá válhatnak!
- Visszatekintesz majd egy szép napon mindarra, amit életedben tettél, és kacagva távozol erről a világról...