Édes sütik 1.

Édes sütik 2.

Édes sütik 3.

 

Édes sütik 3.

 

 

 Almarózsa

 Almarúd

 Almás-karamellás szelet

 Almás pite másként

 Almás-sárgarépás kevert

.Almás tallérok

 Almás zabpelyhes

 Ananászos rizsfánk

 Banános zabpelyhes

 Barackos talléros

 Citromos-kókuszos keksz

 Croissant édes töltelékkel

 Cseresznyés-túrós kocka

 Csokis párnácskák

 Csokoládékrém linzerek összeragasztásához

 Dalmát diós-krémes

 Diós-fahéjas almás kevert

 Diós piskóta ganache krémmel

 Diós rácsos

 Dominó szelet

 Fánk gyorsan

 Gesztenyés pudingos

 Gyors kinder szelet

 Házi csoki

 Horthy diós

 Kakaós-lekváros szelet

 Kalifa süti

 Kaukázusi gyümölcstorta

 Kekszes-tejfölös

 Keksztekercs rizsmedállal

 Kevert túrós meggyel

 Kókuszos barackos süti

 Krémsajtos brownie /Anita

 Kukoricadarás-túrógombóc

 Lekváros bukta

 Linzer

 Linzer2.

 Londoni szelet

 Mágnás szelet

 Mákos-diós piskóta

 Meggyes-darás rétes

 Meggyes sütemény

 Mézes süti karácsonyra

 Mézes szelet

 Mogyorókrémes tekercs

 Rétes bolti réteslapból 

 Sütőtökös blondie

 Sütőtökös tekercs

 Sütőtökös tekercs 2.

 Szaggatott fánk

 Tönkölyös túrós

 Túrós-almás kuglóf

 Túrós kosárka

 Túrós rétes

 Zabpelyhes-kókuszos

 

 

 

 

 

 

Almarózsa  

 - ahogy én csináltam:

 

Hozzávalók:

15 dkg finomliszt

1 dl tejföl

1 kis csipet só

5 dkg puha vaj,

1,5 evőkanál rétesliszt

2 darab nagyobb piros színű alma  (lehet több is)

1 kisebb citrom leve

sűrű sárgabaracklekvár,

őrölt fahéj

 

Elkészítése:

A finomlisztet a tejföllel és a sóval összegyúrjuk, és sodródeszkán téglalap alakúra kisodorjuk jó vékonyra.  Majd a megpuhított vajjal összekeverjük a réteslisztet, és rákenjük a tésztára. Ezután feltekerjük, mint  a beigli tésztát. Utána jó vékonyra kisodorjuk, és 12 darab 24x6 cm-es téglalapokra vágjuk a tésztát.

Az almákat kettévágjuk, kivesszük a maghéját, és jó vékony szeletekre, körülbelül 1mm-esre vágjuk. Ezután egy jénai tálba kevés vízbe belecsavarjuk a citrom levét,  a szeleteket is beletesszük, és a mikróban 3 percig melegítjük. Utána egyből leszűrjük.

A tészták közepét megkenjük a lekvárral. Majd az almaszeleteket hosszában a felső szélére egymást kissé takarva ráhelyezzük úgy, hogy az alma harmada kilógjon a tésztáról, a héja felül legyen. Utána megszórjuk kevés őrölt fahéjjal.  Alulról behajtjuk a tésztát hosszában, betakarjuk az almát, és balról jobbra feltekerjük. Utána belehelyezzük a kivajazott  muffin formába egymás után a 12 darab almarózsát.

Előmelegített sütőbe tesszük a formát és 200 fokon 25 percig sütjük, majd a tetejére sütőpapírt helyezünk, hogy ne égjen meg az alma héja, és még 5 percig sütjük.

Én szilikonformát használok. Ebben gyorsabban is megsül.

 

 

 

Almarúd  

 

Hozzávalók:

30 dkg alma meghámozva, magháza eltávolítva, majd felszeletelve

25 dkg kristálycukor

3 dkg vaj

5 dkg darált dió

5 dkg aprított mazsola (vagy bármilyen aszalt gyümölcs)

 

körülbelül 5 dkg porcukor a beforgatásához

 

Elkészítése:

A vajat egy lábosban megolvasztjuk, beletesszük a vékony almaszeleteket és a kristálycukrot. Majd  víz nélkül a saját levében addig főzzük, míg az alma teljesen szét nem főtt.  Ezután hozzáadjuk a darát diót és a megaprított mazsolát. Folytonos keverés mellett sűrűre főzzük.  (Vigyázni kell, mert könnyen leéghet!)

Ha elég sűrű, akkor egy deszkára ráhintjük a porcukrot, és arra  borítjuk a főtt pépet csík formában. Hagyjuk jó langyosra hűlni.

Majd a kihűlés után vizes kézzel henger formájúra alakítjuk.  Ezután szellős helyen legalább 1 napig pihentetjük. Utána már vizes késsel szeletelhető!

 

Megjegyzés: A keménységét azzal tudjuk szabályozni, hogy mennyi ideig főzzük sűrűre!

 

 

 

 

Almás-karamellás szelet  

 

Hozzávalók:

10 dkg mazsola

10 dkg aszalt szilva

2 dl tej

25 dkg margarin

15 dkg kristálycukor

4 db nagy tojás

1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék

2 teáskanál vanília aroma

30 dkg finomliszt

0,5 csomag sütőpor ( 6 gr)

4 db kis alma

2 teáskanál citromlé

 

6 db tejkaramella

3 evőkanál tej

 

Elkészítése:

A 2 dl tejjel felforraljuk a mazsolát és az apróra vágott aszalt szilvát, majd hagyjuk kihűlni.

A megpuhított margarint a tojásokal, cukorral és a fűszerekkel jól kikeverjük. Majd hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet is. Ezután beletesszük a kihűlt mazsolás, aszaltszilvás tejet is.

Ezt követően egy 30x22 cm-es sütőporral kibélelt tepsibe merjük a keveréket, és egyenesre elsimítjuk a tetejét.

Az almákat miután meghámoztuk, és a magját is eltávolítottuk, vékony szeletekre vágjuk. Majd a tészta tetejére rakosgatjuk úgy, hogy a szeletek fedjék egymást egy picit, és meglocsoljuk a citromléval a tetejüket.

Előmelegített sütőben, 180 fokon  sütjük 60 percig. ( Tűpróba!)

A tejkaramellákat a 3 evőkanál tejben lassú tűzön felolvasztjuk, és a kihűlt sütemény tetejére rácsorgatjuk.

 

 

 

 

Almás pite másként     

 

Hozzávalók a tésztához:  

30 dkg finomliszt

10 dkg puha vaj

fél csomag ( 6 gr ) sütőpor

2,5 dkg porcukor

1 lapos mokkáskanál só   12, 5 dl tejszín ( tej is lehet)

 

Töltelékhez

1 kg alma

1 kisebb citrom reszelt héja és  leve

6 dkg kristálycukor

1 mokkáskanál őrölt fahéj

5 dkg mazsola

5 dkg darált dió

1-2 evőkanál zsemlemorzsa

 

8 evőkanál sárgabaracklekvár.

1 tojás sárgája

 

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk,  majd legalább 1 órára hideg helyre (hűtőbe) tesszük.

Az almát kimagozzuk, és lereszeljük a nagy lyukú reszelőn, majd beletesszük  a lekvár kivételével a többi hozzávalót is. Jól összekeverjük.

A tésztát kisodorjuk jó vékonyra. Majd ha van rácsozó,  akkor egy 30x22 cm-es tepsi méretűre kivágunk rácsos mintát.  Ha nincsen, akkor keskeny rudakat sodrunk tésztából, amit majd  a végén teszünk a tetejére.

A tepsit kivajazzuk, kilisztezzük.  Belehelyezzünk pont akkora, vékonyra kisodort tésztát, amekkora  a tepsi mérete. Arra rámerünk 7 evőkanálnyi lekvárt, majd ráöntjük az összekevert tölteléket, egyenesre simítjuk. Arra helyezzük rá a rácsozott tésztát, vagy  a rudakat rácsozva. Ezután 1 tojás sárgáját összekeverjük az 1 evőkanál lekvárral, és lekenjük a tetején lévő rácsozott tésztát.

Előmelegített sütőbe tesszük. 200 fokon sütjük 20 percig, ekkor papírt helyezünk rá, és még 10 percig sütjük.

Kivesszük, és hagyjuk a tepsiben kihűlni. Hidegen szeletelhető.

 

 

 

 

Almás-sárgarépás kevert   

 

Hozzávalók:

6 db nagyobb méretű tojás

40 dkg porcukor

60 dkg finomliszt

40 dkg reszelt alma

20 dkg reszelt sárgarépa

1 csomag ( 12 g sütőpor]

2 kávéskanál szódabikarbóna

1 marék tört csokoládé

 

Tetejére 2 marék vágott dió

 

Elkészítése:

A  tojásokat a porcukorral jó habosra felverjük. Hozzákeverjük a reszelt almát és a sárgarépát, valamit a sütőporral elkevert lisztet. Ezután belekeverjük a szódabikarbónát is. Végül még 1 marék tört csokoládét is teszünk a masszába.

Egy 35x26 cm-es tepsit kivajazunk, majd beleöntjük a masszát.  A tetejére egyenletesen rászórjuk a vágott diót.

Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük. Ekkor sütőpapírt teszünk rá, és még 10 percig sütjük. (Tűpróba!)

Ha kivesszük a sütőből, hagyjuk a tepsiben kihűlni.

 

 

 

 

Almás tallérok 

Hozzávalók:

20 dkg túró

10 dkg puha vaj

1 csomag vaníliás cukor

1 kávéskanál szódabikarbóna

30 dkg sima liszt

2-3 darab alma nagy lyúkú reszelőn lereszelve 

 

Elkészítése:

A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk.

Sütőpapírral kibélelünk egy gáztepsi méretű tepsit. Majd a tésztából nagyobb gombócot formázunk, a tepsibe helyezzük. Ezután vizes kézzel egy picit lelapítjuk a tetejüket körülbelül 1 cm-es magasra.

Előmelegített sütőben 200 fokon 20-25 perc alatt megsütjük aranybarnára.

Tálalás: kihűlés után porcukorral megszórhatjuk.

 

  

 

 

 

Almás zabpelyhes

 

Hozzávalók:

75 dkg meghámozott alma szeletelve,

1 citrom leve,

1 egész tojás

25 ml tejföl

1 lapos evőkanál vaníliáscukor,

3,5 dkg porcukor,

3 dkg vízbe áztatott mazsola,

1,5 dkg + 2 dkg vaj

1 mokkáskanál őrölt fahér

5 evőkanál sárgabaracklekvár

 

Tepsi kikenéséhez: vaj

 

Elkészítése:

A leszeletelt almát a citromlével jól összekeverjük, félretesszük. A mazsolát vízbe tesszük ázni.

A tojást, tejfölt, vaníliás cukort, porcukort, a vízből leszűrt mazsolát, és a 1,5 dkg megpuhított vajat, őrölt fahéjat jól kikeverjük.

 

Egy 30x22 cm-es tepsit jól kikenünk vajjal, majd ráhelyzettük a citromos alma felét. Arra ráterítjük a tejfölös masszát. Majd arra a maradék citromos almaszeleteket.

Megolvasztjuk egy kis jénai tálban a  2 dkg vajat, hozzákeverjük a lekvárt, és ráöntjük az almák tetejére.

Előmelegített sütőben 180 fokon 35 percig sütjük.   (Tűpróba!)

 

Megjegyzés: A sütés vége előtt 5 perccel még kivehetjük a sütőből, és 3 tojsáfehérjéből felvert hab és a még hozzákevert 2 evőkanál lekvár keverékét rákenhetjük, és további 10 percig sütjük.

Tejszínhabbal, de anélkül is kíváló.

 

 

 

 

Ananászos rizsfánk 

 

Hozzávalók:

10 dkg rizs

10 dkg apróra vágott ananász

8 dkg cukor

4 db tojás

12 dkg  finomliszt

3 dkg puha vaj

4 dkg mazsola

 

Elkészítése:

A rizst bő, enyhén sós vízben megfőzzük, és lecsöpögtetjük. A tojássárgáját a cukorral, majd a többi hozzávalóval jól összekeverjük.  A tojásfehérjét 1 csipetnyi sóval  habbá verjük, és fakanállal óvatosan a masszába keverjük.

Forró olajban evőkanállal adagolva aranybarnára sütjük. Közben megfordítjuk a kis fánkokat.

Melegen tálaljuk lekvárral, gyümölcs szósszal, esetleg étcsokoládés pudinggal.  Csak porcukrozva, de még anélkül is finom!

 

 

 

 

Banános zabpelyhes

 

Hozzávalók:

Körülbelül 30 dkg banán megtörve

10 dkg puhított vaj

1 evőkanál méz

1 fél mokkáskanálnyi vanília kivonat

10-11 dkg zabpehely (= 1 csésze)

1 mokkáskanál szódabikarbóna

1 mokkáskanál őrölt fahéj

fél mokkáskanál só

1 fél maréknyi tört étcsokoládé,

1 maréknyi vegyes aszalt gyümölcs

pár szem dió összevágva

 

Elkészítése:

A hozzávalókat robotgéppel alaposan összekeverjük, majd egy tepsibe szilikonformákba téve, vagy sütőpapírra adagolva  előmelegített sütőben sütjük ki 200 fokon 15 perc alatt.

 

  

 

 

 

Barackos talléros  

 

Hozzávalók:

120 gr piskóta tallér

1 nagy tejföl ( 450 g)

4 kávéskanál porcukor

2 csomag vaníliás cukor

őszibarack kompót szeletelve

1 csomag vaníliás pudingpor

6 dl tej

csoki reszelék

 

Elkészítése:

Egy jénai tál aljára piskóta tallérokat teszek. A tejfölben elkeverem a porcukrot és 1 vaníliás cukrot. Majd  a felét ráöntöm a tallérokra.  Arra pedig ráhelyezem a felszeletelt barackokat. Majd ismét tallérokat teszek rá.  Utána a maradék cukrozott tejfölt.

Ezt követően a 6 dl tejben megfőzöm a vaníliás pudingport, amibe még 1 csomag vaníliás cukrot is belekeverek.  Nem kell túl sűrűre főzni! Ha már langyos, akkor ráöntöm a tejföl tetejére a jénaiba. Végül csoki reszeléket szórok rá.  Mehet is a hűtőbe.  2 óra múlva már fogyasztható.

 

 

Megjegyzés:

Az 1 nagy tejföl helyett használhatunk 2 db kicsi  ( 315 gr-os) gyümölcs ízű joghurtot is, és a tetejére a vanília puding helyett a csokoládé ízű is nagyon finom. 

 

 

 

Citromos-kókuszos keksz  

 

Hozzávalók:

10 dkg  puha vaj

6 dkg porcukor

4 dkg kókuszreszelék

1 citrom reszelt héja és leve

10 dkg finomliszt

1 evőkanál tej

 

Elkészítése:

A hozzávalókat összegyúrjuk. A végeredmény kicsit ragadós, de ez a jó. Egy gáztepsi méretű tepsi aljára sütőpapírt helyezünk. Majd vizezett kávéskanállal halmokat rakunk a sütőpapírra egymástól távolra. Ezután vizes ujjal ellapítjuk kör formájúakra, körülbelül 2 mm vastagra.

Előmelegített sütőben 180 fokon 10 perc alatt készre sütjük. Ez a vasatagságától függ!

Amikor kivesszük, egy picit puhának tűnik, de kivesszük a tepsit, és a gáztűzhely tetejére helyezzük, hagyjuk kihűlni, még keményedni fog.

 

  

 

 

 

Croissant édes töltelékkel 

 

Hozzávalók

- a tésztához:

40 dkg finomliszt

3 dkg  rétesliszt

1,5 dkg friss élesztő

10 dkg kovász

1 evőkanál búzacsíra

1 db tojás   +  1 tojás sárgája

1 kávéskanál só

0,5 dl étolaj

1 dl kefir

0,8 dl langyos tej

1 kávéskanál cukor

1 mokkáskanál sikér

1 kávéskanál 10 %-os ecet

 

Kenéshez:

12 dkg puha vaj

 

Töltelékbe:

12 dkg darált dió

12 dkg  kristálycukor

2 lapos evőkanál kakaópor

1 tojásfehérje habbá verve

2-3 evőkanál tej

 

Tetejére:

1 felvert egész tojás.

 

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit berakom a kenyérsütő gépbe. Elindítom a gyors programot. Ha  a gép leállt a dagasztással hagyom még benne a tésztát kelni a duplájára.   ( De 20 perc után kikapcsolom a gépet, hogy ne kezdje el sütni a tésztát!)

Ha szépen megkelt a tészta, kiveszem, 4 cipót formálok, és alaposan kilisztezett gyúródeszkán  kör alakúra kisodrom, körülbelül 40 cm-es átmérőjűekre.

A 12 dkg puha vajat elfelezem.  Majd rákenem az egyik kisodort tésztára az egyik felét. Utána ráhelyezem a másik kisodort tésztát. Ezután a két tésztát még sodrófával kicsit összelapítom, nyújtom. Utána 16 egyenlő részre vágom, majd  arra ráosztom a kikevert tölteléket. 

 

 

 

Ezután feltekerem a  vastag felétől, és egy sütőpapírral kibélelt gáztepsibe belerakom. Egy  felvert tojással lekenem a tésztákat, jó alaposan kétszer is.

Ezt a másik 2 cipóval megismétlem, elfér a tepsiben.

Előmelegített sütőben 170 fokon 28 perc alatt pirosra sütöm.   A 4 cipóból tehát 32  darab corissant lesz:

 

  

 

Megjegyzés: Akinek nincsen kovásza, az 2,5 dkg friss élesztőt tegyen a tésztához.

 

 

 

Cseresznyés-túrós kocka    

 

Hozzávalók a piskótához:

25 dkg porcukor

5 egész tojás

15 dkg finomliszt

4 dkg kakaópor

1 kávéskanál sütőpor

 

Töltelékhez:

50 dkg kimagozott cseresznye

50 dkg túró

10 dkg porcukor ( vagy darált kristálycukor)

2 csomag vaníliás cukor

1 zacskó zselatin fix

5 dl tejszín

 

Tetejére:

2 csomag piros tortazselé 5 dl vízzel készítve

 

Elkészítése:

A piskóta hozzávalóit robotgéppel jól összekeverjük. Sütőpapírt teszünk egy 30x35 cm-es tepsibe, beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőben 190 fokon 15 percig sütjük.

Ha megsült a piskóta, levesszük a sütőpapírt, és hűlni hagyjuk konyharuhára kiborítva.

 A cseresznyét magozzuk ki, szórjuk meg 2 evőkanál cukorral, és hagyjuk állni pár percig. Közben keverjük el a túróval a vaníliás cukrot és 10 dkg cukrot. Ezután tegyük hozzá a zselatin fixet és keverjük még kicsit tovább. Majd a tejszínhabot verjük fel jó keményre, és azt is keverjük a túrós krémbe.

A kihűlt tésztát visszahelyezzük a tepsibe, és ráöntjük a túrós tölteléke, és egyenesre simítjuk. Ezután a cseresznyét a krémre elosztjuk, kicsit nyomkodjuk bele. Végül öntsük rá a tetejére az elkészített tortazselét, ha már langyosra hűlt.

Tegyük hideg helyre legalább 1 órára. Utána már szeletelhető

 

 

 

 

Csokis párnácskák  

 

Hozzávalók a tésztához::

25 dkg margarin

10 dkg porcukor

35 dkg finomliszt

1 evőkanál vaníliás cukor

1 citrom lereszelt héja

 

Töltelékhez:

10 dkg darált dió

10 dkg porcukor

2 púpos evőkanál kakaópor

5 dkg sütőlekvár

2-3 evőkanál darált keksz

2 tojásfehérje 1 csipetnyi sóval habbá verve, amit a végén keverünk a többi hozzávalóhoz.

 

Tetejére: 1 tojás sárgája + 1 evőkanál tej keveréke

 

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk,  majd betesszük a hűtőbe pihenni, ameddig a tölteléket összeállítjuk.

Amikor elkészítettük a tölteléket, lisztezett deszkán kisodorjuk a tésztát 2 mm-esre.  Majd körülbelül 8 cm-es átmérőjű linzer szaggatóval kiszaggatjuk.  Majd mindegyik tésztába teszünk tölteléket, összehajtjuk, és a széleit kézzel lenyomkodjuk. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe rakjuk. Nekem 2 tepsiben fért el. A tetejét lekenjük a tojássárgája és tej keverékével. Előmelegített sütőben  200 fokon 14 perc alatt megsütjük.

26 darab lett ebből a mennyiségből.

Csokoládé mázzal díszíthetjük.

 

 

 

 

Dalmát diós-krémes  

 

Hozzávalók:

a tésztához:

9 tojásfehérje

10 dkg porcukor

25 dkg darált dió

5 dkg mazsola

2 dkg aszalt sárgabarack apróra vágva

20 dkg kandírozott narancshéj

1 csipetnyi só

4 dkg finomliszt

 

a krémhez:

9 tojássárgája

8 dkg kristálycukor

2 csomag vaníliás cukor

20 dkg vaj

1 evőkanál kakaópor

 

Elkészítése:

Először 2,5 dl tejes vízbe fél rumaromát öntünk, és belerakjuk a mazsolát, aszalt sárgabarackot és a kandírozott narancshéjat. Körülbelül 15 percet hagyjuk ázni benne.

 

A tésztához egy tálban az 1 csipetnyi sóval felverjük a tojásfehérjét jó kemény habbá. Majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és a gyümölcsöket leszűrjük a tejes vízből, és úgy tesszük bele. Alaposan összekeverjük.

Sütőpapírral bélelt szögletes 22x22 cm-es kapcsos formába öntjük a masszát. Előmelegített sütőben 170 °C-on  25 percig sütjük. Ha kihűlt, 2 részre vágjuk.

 

A krémhez a tojássárgájákat gőz fölött kevergetjük a cukorral, míg jól besűrűsödik (kb. 15 perc). Hagyjuk kihűlni, ezután hozzákeverjük a vajat.

A krém egyharmadát kivesszük, és 1 evőkanál kakaóport keverünk bele.

A maradék világos krém felét rákenjük az alsó piskótalapra. Ezután ráhelyezünk 36 db piskóta tallért, amiket előzőleg belemártottunk a megmaradt tejes vízbe.

 

 

Rákenjük a kakaós krémet. Arra ráhelyezzük a 2. piskótalapot. Lekenjük  a megmaradt világos krémmel az egész tetejét és az oldalát is. Megszórjuk kevés darált dióval, és vágott dióval.

Hideghelyre tesszük. Másnap szeletelhető!

 

  

 

 

 

Diós-fahéjas almás kevert 

 

Hozzávalók:

3 db tojás

15 dkg kristálycukor

35 dkg reszelt alma

1 kávéskanál őrölt fahéj

30 dkg finomliszt

1 kávéskanál sütőpor

1 mokkáskanál szódabikarbóna

2 jó nagy marék apróra vágott dió

 

Elkészítése:

Az egész tojásokat jó habosra kikeverjük a cukorral, majd belerakjuk az almát, és a vágott dió felét. Ezután a lisztet, fahéjat, sütőport és a szódabikarbónát összekeverjük, és azt is belekeverjük a masszába.

Egy 30 x 22 cm-es tepsit jól kivajazunk, megszórjuk liszttel, és erre ráöntjük az alaposan összekevert masszát. Kisimítjuk a tetejét, és rászórjuk a maradék vágott diót.

Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük. (Tűpróba!)

 

 

 

 

Diós piskóta ganache krémmel  

 

Hozzávalók:

25 dkg porcukor

1 dl hideg kávé

3 evőkanál víz

5 tojás sárgája

20 dkg simaliszt

1 kávéskanál kakaópor

10 dkg darált dió

0,5 dl étolaj

1 csomag sütőpor ( 12 gr)

 

5 tojásfehérje habbá verve 1 csipet sóval

 

1 maréknyi fekete ribizli

 

Krémhez:

20 dkg étcsokoládé

2 dl hulala  (tejszín)

 

Tetejére: csokoládé reszelék

 

Elkészítése:

Először elkészítem a ganachet: A tejszínt forralásig felmelegítjük, abba beletesszük a darabokra tört csokoládét, és csomómentesre kikeverjük. Ezután 1-2 órára a hűtőbe tesszük.

 

Majd felverem az 5 tojásfehérjét az 1 csipetnyi sóval jó kemény habbá, és azt is félreteszem. Kikeverem a tojássárgájákat a porcukorral, beleöntöm a kávét, vizet, diót, étolajat, simalisztet, kakaóport és a sütőport. Ezután óvatosan fakanállal hozzákeverem a tojáshabot.

Egy 35 x 27 cm-es tepsibe sütőpapírt teszek. Erre öntöm rá a diós masszát. Rászórom egyenletesen a fekete ribizlit.

Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütöm.

 

Ha kihűlt a piskóta, ráteszem egy tálcára. A hűtőből előveszem a csokoládés tejszínes krémet, és robotgéppel alaposan felverem. Ezután rákenem  a piskóta tetejére. Egyenesre simítom, és megszórom csokoládé reszelékkel. Hűtőbe teszem.

Már 1 óra múlva szeletelhető.

 

 

 

 

Diós rácsos 

 

Hozzávalók a tésztához:

30 dkg finomliszt

12 dkg puha vaj

6 dkg porcukor

2 nagyobb tojás sárgája

1 kávéskanál sütőpor

1 mokkáskanál szódabikarbóna

5-6 evőkanál tejföl

 

Töltelékhez:

14 dkg darált dió

6 dkg porcukor

fél citrom reszelt héja

1 csomag vaníliáscukor

2 tojásfehérje 1 csipet sóval habbá verve

Össszeállításhoz: sárgabaracklekvár ( körülbelül 6 evőkanál)

 

Tetejére: 1 felvert tojás 1 kávéskanálnyi tejjel megkeverve.

 

Elkészítése:

Először összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, olyan jól kinyújthatóra kell, hogy ne legyen kemény, és túl puha sem. Konyharuhával letakarva félretesszük, körülbelül 30 -40 percre, amíg a tölteléket elkészítjük.

A töltelékhez a tojásfehérjét felverjük a csipet sóval habbá, majd  hozzáadjuk a ledarált diót, a kétféle cukort, citromhéjat.

Egy 36x22 cm-es tepsi oldalát vajjal kikenjük, az aljára pedig sütőpapírt helyezünk.  Ezután a tésztából körülbelül 1 jó maroknyit félrerakok, a többit kisodrom téglalap alakúra, és a sütőpapírra helyezem. Megszúrkálom villával,  majd lekenem sárgabaracklekvárral jó alaposan. ( köröülbelül 6 evőkanállal). A lekvárra rákenem az összekevert diós masszát. Erre ismét lekvárt kenek.

Végül a maradék tésztát is kisodrom, olyan hosszúra, mint  a tepsi hossza, és  a tészta rácsozóval megvágom. Utána óvatosan a lekvárra helyezem méretre igazítva.

Előmelegített sütőbe helyezem a tespit, és 15 percig sütöm180 fokon. Ekkor kiveszem, és lekenem a felvert tojás és tej keverékével, és még 3 percig sütöm.

Hidegen szeleteljük.

 

 

 

 

Dominó szelet  /Mindmegette

- ahogy én csináltam:

 

Hozzávalók a tésztához:

4 db tojás

25 dkg porcukor

20 dkg finomliszt

8 evőkanál víz

1 lapos mokkáskanál szódabikarbóna

 

A töltelékhez:

15 dkg darált keksz

15 dkg darált dió  megpirítva

15 dkg porcukor

1 rumaroma

1 evőkanál kakaópor

2,5 dl  kávé

1,5 dl vörösbor

1 csomag vaníliás cukor

2 evőkanál apróra vágott kandírozott, vagy aszal gyümölcs

1 kanál sárgabarack íz a masszába és 3 kanál a tészta tetejére

 

A tetejére:

10 dkg étcsokoládés tortabevonó

1 evőkanál étolaj

fehér dekor cukor ( lehet helyette 5 dkg fehér csokoládé olvasztva )

 

Elkészítés:

A 4 tojásfehérjét pici sóval jó keményre felverjük, félretesszük. Utána a többi hozzávalót is alaposan összekeverjük robotgéppel. Végül fakanállal hozzákeverjük óvatosan a  fehérjehabot is.  A masszát  sütőpapírral bélelt 35x30 cm-es gáztepsibe öntjük.

Előmelegített sütőben 200 fokon 12  perc alatt megsütjük.  ( Tűpróba! )

Ha kihűlt, kiborítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt. hagyjuk kihűlni.

 

A töltelékhez valókat jól összedolgozzuk, és hideg helyen pihentetjük legalább  3/4 órát.

 

A kisült és kihűlt tésztát  kettévágjuk.  Az egyik felét a 3 evőkanál sárgabaracklekvárral megkenjük. Ráhelyezzük a tészta másik felét. Arra rákenjük a már összeállt tölteléket, és hideg helyre tesszük pihenni körülbelül 1 órára.

 

 

Majd gőz felett megolvasztjuk a 10 dkg étcsokoládét, hozzáadjuk az 1 evőkanál étolajat, és langyosan ráöntjük a mázra. Ha picit száradt,éles késsel kijelöljük a donimó szeleteket, majd  ráhelyezzük a fehér dekor cukorkákat. Hideg helyre tesszük.

Körülbelül 1 óra múlva már szeletelhető is.

 

  

 

 

 

Fánk gyorsan

 

Hozzávalók:

1 tojás

1 csipetnyi só

2 dl tejföl

3 evőkanál porcukor

1/2 csomag (6 gr) sütőpor

1 evőkanál rum

25 dkg liszt

 

sütéshez: olaj

tálaláshoz: fahéjas porcukor, vagy lekvár

 

A tojást a cukorral, majd a tejföllel elkeverjük, beletesszük a sót, hozzáadjuk a rumot, végül a sütőporos liszttel összegyúrjuk. Ha túl lágy lenne, még adhatunk hozzá lisztet, a lényeg, hogy ne ragadjon a kezünkhöz, és könnyen tudjuk nyújtani. Majd a tésztát nyújtsuk ki körülbelül fél cm vastagra, és szaggassuk a kívánt méretre, a meglévő formákkal.

Ezután forró olajban sütjük, először fedő alatt, majd, ha megfordítottuk a fánkokat, már nem kell a fedő!

Tálalhatjuk fahéjas porcukorral meghintve, vagy ízlés szerinti  lekvárral.

 

  

 

 

 

Szaggatott fánk  

 

Hozzávalók:

20 dkg finomliszt

1 tojás

1/2 csomag sütőpor ( 6 g)

1 kis doboz (150 g) kefir, vagy joghurt

1 evőkanál kristálycukor

 

Elkészítés

A hozzávalókat robotgéppel alaposan összekeverjük. Galuskaszerű tésztát kell kapni. Ügyeljünk az állagára, mert, ha hígabb lesz a tészta, a közepe nehezen sül át!

Majd két evőkanál segítségével forró olajba szaggatjuk. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

 

 

 

 

 

Gesztenyés pudingos 

 

Hozzávalók:

15 dkg kristálycukor

fél dl kávé

2 tojás

10 dkg finomliszt

5 dkg darált dió

1 kávéskanál szódabikarbóna

 

5 evőkanál folyékony lekvár ( én meggylekvárt tettem)

2  darab 25 dkg-os gesztenyepüré lereszelve

2 csomag étcsokoládés pudingpor

5 dkg cukor

1 liter tej

 

Elkészítése:

A kristálycukrot és  a tojások sárgáját kikeverjük, hozzáadjuk a kávét, a lisztet, darált diót és  a szódabikarbónát. Végül óvatosan fakanállal belekeverjük a tojásfehérjékből felvert habot. Egy 30x22 cm-es tepsit kikenek vajjal, kicsit megszórom liszttel, és beleöntöm  a masszát.

Előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Tűpróba!

 

Ha megsült a piskóta kivesszük  a sütőből. Az oldalát körbe késsel megvágjuk, hogy majd jól szeletelhető legyen.  Ha már langyos a tészta, lekenjük a tetejét az 5 evőkanál lekvárral. Ráreszeljük a gesztenyemasszát. Végül a közben megfőzött 1 liter tejjel és 5 dkg cukorral készült étcsokoládés pudingot még melegen ráöntjük.

Hagyjuk kihűlni langyosra, és utána lehet tenni a hűtőbe.

Pár óra múlva már szépen szeletelhető!

 

 

 

 

Gyors kinder szelet  

- ahogy én csináltam:

 

Hozzávalók a tésztához:

40 dkg liszt

2 evőkanál kakaópor

10 dkg kristálycukor

1 kávéskanál szódabikarbóna

1 egész tojás

25 dkg puha margarin

1 dl tej

 

Krémhez:

1 liter tej

3 csomag vaníliás pudingpor

15 dkg kristálycukor

3 csomag vaníliás cukor

450 gr tejföl

 

Tetejére:

porcukor vagy csoki máz

 

Elkészítése:

Az 1 liter tejben megfőzzük a pudingport a cukorral és a vaníliás cukorral. A tűzről levéve még melegen belekeverjük a tejfölt.  Félretesszük.

 

Amíg hűl a krém, a tésztát összeállítjuk:

A lisztet, kakaóport, cukrot és a szódabikarbónát összekeverjük majd hozzáadjuk a margarint, a tojást és a tejet. Jól összedolgozzuk, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Majd ezután a kapott tésztát ketté vesszük.

A tészta egyik felét 30x35 cm-es tepsi méretűre nyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.

Ráöntjük a nyers tésztára a langyosra kihűlt tejföllel összekevert pudingot. Arra ráhelyezzük a másik kinyújtott nyers tésztát, és tűvel megszurkáljuk a tetejét.

Előmelegített sütőben 170 fokon 20 perc alatt megsütjük. Ekkor a pudingos krém még lágy, de miután kihűl, tökéletesen megkeményedik.

Teljes kihűlés után szeletelhető. Porcukorral megszórva, vagy csoki mázzal leöntve is tálalhatjuk.

 

 

 

 

Házi csoki  /Iza  

 

1 dl vízben megfőzünk 50 dkg kristálycukrot  (körülbelül 2-3 perc alatt olvad el a cukor). Majd hozzáadunk 10 dkg kakaóport, kicsit még kevergetjük a gázon. Ezután a tűzről levéve belekeverünk 10 dkg vajat, 40 dkg tejport.

A belsejébe tehetünk kókuszreszeléket, és 1-2 evőkanálnyi darabolt diót is.  De lehet akár ízlés szerint mazsolát is keverni bele.

Ezután vizezett tepsibe, vagy valamilyen lapítóra öntjük ki.

Fél nap alatt keményedik kellőképpen meg. Utána szépen szelhető.

 

 

 

 

Horthy diós  

- ahogy én csinálom:

 

Hozzávalók:

- a tésztához:

30 dkg finomliszt

15 dkg puha margarin

  2 tojás sárgája

  1 dl tej

  3 dkg porcukor

  1 csipetnyi só

  2 dkg élesztő

 

Töltelékhez:

20 dkg darált dió

20 dkg porcukor

  3 dkg kakaópor

  3 db tojásfehérje habbá verve 1 csipet sóval

 

Tetejére: 1 tojás sárgája és 1 kávéskanál tej keveréke

 

Locsoláshoz sütés vége előtt 5 perccel: 1 dl langyos vaníliás tej

 

Elkészítése: A tészta hozzávalóit beteszem  sorban a kenyérsütő gépbe. Beindítom a gyors  programot, és 20 perc múlva kikapcsolom, amikor leáll a gép a dagasztással. Hagyom benne a tésztát kelni majdnem addig, míg a gép tetejére felér, kb. 50 percig.

Majd kiveszem a tésztát,  gyúródeszkán téglalap alakúra jó vékonyra kisodrom. Kettévágom, és megkenem a jól kikevert kakaós-diós töltelékkel.

Feltekerem mindkét rudat, és mindegyiket 14 darab 2 cm-es széles téglalap formára vágom.  Ezután  egy 37 x 35 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelek. A tésztákat belerakom a tepsibe,  a közepén pedig az ujjammal lenyomom a tésztát.

 

 

Erre azért van szükség, mert a töltelék akkor sütés közben befele folyik, nem kifele!  ... Bár a dió miatt nem olyan folyékony a töltelék.

Utána lekenem 1 tojás sárgája és kevés tej keverékével.

Ezután berakom a hideg sütőbe. Majd bekapcsolom a sütőt 170 fokra, és légkeveréssel sütöm 20 percig. Ekkor az 1dl langyos, vaníliacukros tejjel még meglocsolom, és 5 percig sütöm tovább.

 

 

 

 

Kakaós-lekváros szelet  

 

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg finomliszt
10 dkg cukor
2 db tojás
10 dkg vaj
1 dl tej
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál szalalkáli
1 csipet só

Kakaós töltelékhez:

6 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
1 púpos evőkanál kakaópor
5 dkg vaj
5 dkg cukor
20 dkg darált keksz
összekeverésnél, ha
szükséges: még 1 dl tej

 

2 X 15 dkg simára kevert baracklekvár

Csoki mázhoz:

10 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj
1 dl tejszín
1 kávéskanál
rumaroma

 

Tésztalapok locsolásához az összeállításkor: körülbelül 1dl rumos tej.

Elkészítés:

A tésztához a lisztet a szódabikarbónával és a szalalkálival alaposan összekeverjük, és a többi hozzávalóival összegyúrjuk. 4 cipót készítünk, lisztezett deszkán egyenként vékonyra kisodorjuk.

A 30x35 cm-es  tepsit vajjal kikenjük, és a tésztalapokat egyenként 180 °C-os előmelegített sütőben 6 perc alatt kisütjük.  Még forrón, egy határozott mozdulattan kifordítjuk a tepsiből a megsült lapot egy tiszta konyharuhára hűlni.

 

 

Elkészítjük a tölteléket:

A  forró tejben felolvasztjuk a vajat,  a cukrokat, a kakaóport, és a darált keksszel simára keverjük. Ha túl sűrű, körülbelül még 1 dl tejjel lazítjuk. Félrerakjuk, hagyjuk langyosra hűlni.

 

Az első tésztalapot  megkenjük baracklekvárral, majd a második tésztalappal lefedjük, rumos tejjel meglocsoljuk, ezután a kakaós tölteléket elterítjük rajta, a harmadik lapot rárakjuk, ismét megkenjük rumos tejjel, majd baracklekvárral lekenjük.  Ezután a negyedik tésztalappal befedjük.

 

A csoki mázhoz az étcsokoládét apróra törve gőz felett a vajjal és a tejszínnel simára keverjük, és a sütemény tetejét egyenletesen bevonjuk, majd hideg helyre tesszük.

2-3 óra múlva már felvágható, de másnap szebben szeletelhető.

 

  

 

 

 

Kalifa süti  

 

Hozzávalók a piskótához:

5 tojás

25 dkg porcukor

1,5 dl cappuccino

1 dl étolaj

15 dkg darált dió

20 dkg finomliszt

5 dkg rétesliszt

6 g sütőpor

6 g szódabikarbóna

1 csipetnyi só

 

Krémhez:

1 liter tej

5 dkg kristálycukor

2 csomag vaníliás pudingpor

5 dl hulala (növényi tejszín)

2 evőkanál őrölt kávépor

10 g étkezési zselatin

1 dl víz

 

Tetejére: tejcsokoládé reszelék

 

Elkészítése: A tojásfehérjét a csipetnyi sóval keményre verem.  A piskóta többi hozzávalóit robotgéppel jól összekeverem. Végül fakanállal óvatosan a  felvert tojásfehérje habot belekeverem.

Egy 36x 27 cm-es tepsi aljába sütőpapírt teszek, az oldalát kikenem margarinnal. Majd beleöntöm a masszát.

Előmelegített sütőben 200 fokon  23  perc alatt megsütöm.  (Tűpróba! )

 

Közben elkészítem a krémet: A tejben a pudingport a kristálycukorral együtt sűrűre főzöm, majd állandóan keverve lehűtöm.  Felverem a hulalát jó keményre, óvatosan hozzákeverem a krémhez, beleöntöm az őrölt kávét, és az 1dl langyos vízben feloldott zselatint. Mindezt óvatosan összekeverem fakanállal.

 

A piskótáról leszedem a sütőpapírt, visszateszem a tepsibe, és ráöntöm a krémet, majd elsimítom a tetejét egyenesre. Végül megszórom a csokoládé reszelékkel.

2-3 óra múlva már vágható, de legjobb másnap szeletelni!

 

 

 

 

Kaukázusi gyümölcstorta    

 

Hozzávalók:

6 dl kaukázusi kefir

1,5 dl tejszín

25 gr étkezési zselatin

10 dkg porcukor

2 csomag vaníliás cukor

 

20 dkg kimagozott meggy 2 evőkanál cukorral bekeverve

 

Elkészítése:

A kimagozott meggyet a cukorral bekeverve félretesszük.

Majd a kefirhez hozzáöntjük a tejszínt, és egy kis lábosban a zselatinnal felfőzzük. Közben hozzáöntjük a cukrozott meggyről is a kicsöpögött, leszűrt levet. Hideg vízbe tesszük hűlni. Ha langyos, akkor belekeverjük a vaníliás cukrot és a porcukrot is. Jól kikeverjük.

Egy kuglóf formát hideg vízzel kiöblítünk, és beleöntjük a langyos masszát. Amikor már kezd picit összeállni, a meggyet is beleszórjuk.

Legalább 3 órára a hűtőbe tesszük, hogy jól összeálljon. Utána már szeletelhető is!

 

  

 

 

 

Kekszes-tejfölös 

 

Hozzávalók:

körülbelül 60 darab négyzet alakú  háztartási keksz

2 nagy pohár tejföl

6 lapos evőkanál porcukor

1 csomag vaníliás cukor

10 dkg felolvasztott étcsokoládé

1 marék fekete ribizli ( vagy egyéb gyümölcs)

 

csoki mázhoz:

4 evőkanál kakaópor

4 evőkanál cukor

6 evőkanál víz

1 evőkanálnyi vaj beleolvasztva

 

Elkészítése:

A tejfölt jól kikeverjük a kétféle cukorral. Majd  óvatosan fakanállal belekeverjük a felolvasztott étcsokoládét.

Egy 20x15 cm-es jénai tál alját kirakjuk keksszel, majd ráöntjük a tejfölös krém felét. Arra megint  egy réteg kekszet rakunk, majd ráöntjük a maradék krémet.

 

 

Arra rászórjuk a gyümölcsöt. Erre pedig ismét kekszet teszünk. A tetejére csoki mázat öntünk.

Ezután pár órára a hűtőbe tesszük, hogy a keksz jól meg tudjon puhulni.

 

 

 

 

Keksztekercs rizsmedállal   

 

Hozzávalók:

50 dkg darált háztartási keksz,

10 dkg rizsmedál összetörve, vagy jó erős darálóval porrá darálva,

20 dkg darált dió,

15 dkg porcukor,

3 dkg kakaópor,

1 dl kávé,

4 evőkanál rum,

3 dl tej,

 

Krém:

5 dkg vaj,

6 dkg porcukor,

1 csomag vaníliás cukor.

Mindezt  alaposan összekeverjük. Majd 1,5 dl tejben  fél csomag étcsokoládés pudingport sűrűre főzünk, és ha már langyosra kihűlt, összekeverjük a vajas krémmel.

 

Elkészítése:

A hozzávalókat összegyúrjuk. Ha kicsit száraznak tűnik, még tehetünk hozzá 1-2 evőkanál tejet.  Majd zsírpapíron (vagy nagy nylonon) kisodorjuk 1-2 mm-esre. Erre rákenjük a krémet, majd  szembe feltekerjük,  tálcára helyezzük, és  hideg helyre tesszük.

1 óra múlva már szépen szeletelhető! Tejszínhabbal, de így magában is finom.

 

 

 

 

Kevert túrós meggyel

 

Hozzávalók:

35 dkg finomliszt

3 tojás

30 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

30 dkg túró

1 csipetnyi só

1 kávéskanál szódabikarbóna

1 mokkáskanál sütőpor

20 dkg meggy

 

Elkészítése:

A tojásokat a 2 féle cukorral jól kikeverjük robotgéppel. Majd belekeverjük a túrót is. Hozzáadjuk a csipetnyi sót a lisztet, szódabikarbónát és a sütőport.

Egy 30x22 cm-es tepsit kikenünk margarinnal, és megszórjuk, kevés liszttel. Ezután belemerjük a masszát, és simára kiigazítjuk a tetejét. Utána egyenletesen rászórjuk a meggyet.

Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük. Ekkor sütőpapírt teszünk rá, és még 10 percig sütjük.  Kivesszük, és hagyjuk hűlni a tepsiben legalább 30 percig.

Utána már szeletelhető.

 

 

 

 

Kókuszos barackos süti

 

Hozzávalók:

15 dkg puha vaj (vagy margarin)

15 dkg kristálycukor

3 egész tojás

5 dkg kókuszreszelék

15 dkg finomliszt

1 lapos kávéskanál szódabikarbóna

1 dl tej

 

40 dkg magozott, lehámozott szeletelt sárgabarack

 

Elkészítése:

A hozzávalókat robotgéppel alaposan összekeverem a barack kivételével. Majd alaposan kikenünk egy 26 cm-es tortaformát vajjal, megszórjuk 2 evőkanál zsemlemorzsával. Ezután ráöntjük az összekevert masszát, egyenesre simítjuk. Utána pedig ráhelyezzük a felszeletelt barackokat. Megszórjuk 1-2 evőkanál cukorral, és szeletelt mandulával.

Előmelegített sütőben 190 fokon 35 percig sütjük. Ekkor papírt teszünk rá, és még 5 percig sütjük.

Hidegen szeletelhető!

 

  

 

 

 

Krémsajtos brownie  /Anita 

 

Hozzávalók:

12,5 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé (60-75%)

12,5 dkg vaj

2 egész tojás

15 dkg kristálycukor

1 evőkanál vaníliás cukor

7,5 dkg finomliszt

1 csipet só

12,5 dkg Philadelphia krémsajt

 

Elkészítése:

Gőz felett addig olvasztjuk az étcsokoládét a vajjal, amíg szép sima lesz. A tojásokat a vaníliás cukorral és a cukorral habosra keverjük, majd óvatosan beleöntjük az olvasztott csokoládét, közben folyamatosan keverjük. Amikor már jó sima, hozzáadjuk a lisztet és a sót is.

Kivajazunk és lisztezünk egy 25x18-as tepsit, beleöntjük a massza felét majd rávagdossuk a krémsajtot, utána befedjük a tészta másik felével.

Előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, a belsejének lágynak kell lennie.

Kihűlve szeletelhető!

 

 

 

 

Kukoricadarás-túrógombóc /nosalty.hu után

 

Hozzávalók:

30 dkg kukoricadara

4,5 dl víz

2 dkg vaj

1 csipet só

25 dkg túró

8 evőkanál zsemlemorzsa

3 evőkanál étolaj

 

Elkészítése:

Egy jénai tálba beleöntjük a kukoricadarát, a vizet, a vajat és a sót, mindezt jól összekeverjük, majd folpackkal letakarva, amin néhány lyukat szúrunk betesszük a mikrohullámú sütőbe, és a legmagasabb sütési fokon 15 perc alatt puhára főzzük. Amikor langyosra kihűlt, belekeverjük a túrót is.

Egy lábosban felforrósítjuk az olajat, beleszórjuk a zsemlemorzsát, és  állandó keverés mellett megpirítjuk.

Ebbe forgatjuk bele a vizes kézzel formált kisebb gombócokat.

Tálaláskor ízlés szerint szórhatjuk cukorral, fahéjjal, öntetekkel, vagy pudinggal.

 

 

 

 

Lekváros bukta

 

Hozzávalók:

60 dkg finomliszt

6 dkg kristálycukor

1 egész tojás +2 tojás sárgája

2,5 dkg élesztő

3 dl langyos tej

1 csipetnyi só

6 dkg puha vaj

 

Tölteléknek:kemény szilvalekvár

 

Tetejére:

1 felvert tojás.

 

Elkészítése:

A hozzávalókat a vaj kivételével berakom a kenyérsütő gépbe. Az élesztőre öntöm a cukrot, arra a tejet, és ha már feljön, beindítom a gépet. Amikor már jól összeáll a tészta, a vajat is hozzáadom. Mikor leáll a gép,  hagyom kelni a tésztát benne addig, amíg a tetejéig majdnem felér.

Kiveszem a tésztát, majd sodródeszkán kinyújtom körülbelül 1 cm-es vastagságúra. Ezután 8-10 cm-es négyzetekre vágom fel, teszek bele egy-egy kávéskanállal szilvalekvárt, majd feltekerem. Egy 37x 35 cm-es tepsit alaposan kikenek vajjal, belehelyezem a feltekert tésztákat. Letakarom konyharuhával, és hagyom még 30 percig kelni. Ezután, ha szépen megkeltek a bukták, egy felvert tojással lekenem.

Előmelegített sütőben 180 fokon 20-22 percig sütöm.

A sütőből kivéve rögtön kiborítom a deszkára, hogy langyosra kihűljön. Utána már szépen szét lehet szedni a buktákat, és tálra teszem.

 

  

 

 

 

Linzer    /Terike

 

Hozzávalók:

30 dkg finomliszt,

10 dkg porcukor,

20 dkg vaj vagy margarin,

reszelt citromhéj

fél csomag sütőpor ( 6 gr)

 

Elkészítése:

A porcukrot a vajjal, vagy margarinnal habosra keverjük, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk.  Utána 10 percre  a hűtőbe tesszük.

Majd a tésztából beletöltünk a kinyomó csőbe. A kiválasztott formával a  végét lezárjuk.

A tepsibe nem kell sütőpapír, sőt kivajazni sem kell! Legyen hideg, amikor rászorítjuk a kinyomót. Majd 1, vagy 2 nyomással érezzük, hogy a tészta elérte a tepsit, akkor elengedjük, és felemeljük a kinyomót.  Ha jó állagú a tészta, akkor ott kell maradnia a tepsiben a kinyomott tészta formának.

Fele tésztába gyúrtam bele egy lapos evőkanál kakaóport is. Fontos, hogy ha melegszik a tészta, akkor közben egy kicsit be kell tenni  a hűtőbe, úgy utána könnyebb dolgozni vele!

 

 

Előmelegített sütőben 170 fokon  10 percig sütjük. Puhának,  tűnik amikor kivesszük  a sütőből, de utána  még keményedik!

Én azt tapasztaltam, hogy melegen könnyebb kiszedni a tepsiből, picit a késsel alásegítve.   Amikor kihűlt lehet párosítani, lekvárral, nutellával, vagy csokoládéval összeragasztani:

 

  

 

 

Megjegyzés: Sajnos  a kapott használati utasítást nem olvastam el, csak most évekkel később. Pedig ott le van írva pontosan hogyan kell használni.  De találtam róla egy videót is: Linzer kinyomó!

 

Ha kakaós színnel és ízzel is akarjuk kombinálni a tésztát, akkor  felezzük el. Egyik feléhez tegyünk 1 evőkanál kakaóport, és egy kevés vajat, hogy az állaga körülbelül olyan legyen, mint a fehér tésztáé, hogy könnyű legyen vele dolgozni!

 

 

 

Linzer2.    / a kinyomóhoz mellékelt recept  alapján

 

Hozzávalók:

20 dkg vaj,  (vagy margarin)

8 dkg porcukor

2 csomag vaníliás cukor  ( 20 gr)

1 db tojás

35 dkg finomliszt

1 kávéskanál sütőpor

fél citrom leve

 

Elkészítése:

A vajat a 2 féle cukorral jó habosra kikeverjük, majd  hozzákeverjük a tojást is. Ezután beletesszük a lisztet és a sütőport, és a citrom  levét is, és jól összedolgozzuk. Ezután 10 percre a  hűtőbe tesszük pihenni.

Majd a tésztakinyomót megtöltjük vele, és tetszőleges formákat nyomunk a száraz tepsire, a fenti linzer recept szerint járunk el! ( A fele tésztába 1 kávéskanál kakaóport is hozzágyúrhatunk.)

Előmelegített sütőben ezt is 170 fokon 10 percig sütjük. Amikor kivesszük a sütőből, késsel mindegyiket megmozdítjuk a tepsiben, és hagyjuk még benne, keményedni fog!

 

Az alábbi csokoládé krémmel összeragasztjuk:

5 dkg vaj,

6 dkg porcukor,

1 csomag vaníliás cukor.

Mindezt  alaposan összekeverjük. Majd 2,5 dl tejben 1 csomag étcsokoládés pudingport sűrűre főzünk, amibe 1 púpos evőkanál holland kakaóport is belekeverünk főzés közben és ha már langyosra kihűlt, összekeverjük a vajas krémmel, majd belekeverünk 2 evőkanál mogyoró ízű nutella krémet, és 1 evőkanál rumaromát.

 

 

 

  

 

Megjegyzés:

Ha kakaós színnel és ízzel is akarjuk kombinálni a tésztát, akkor  felezzük el. Egyik feléhez tegyünk 1 evőkanál kakaóport, és egy kevés vajat, hogy az állaga körülbelül olyan legyen, mint a fehér tésztáé, hogy könnyű legyen vele dolgozni!

 

 

 

 

Londoni szelet 

 

Hozzávalók a tésztához:

25 dkg finomliszt

15 dkg puha vaj

4 tojás sárgája

5 dkg kristálycukor

1 lapos evőkanál tejföl

 

Töltelékhez:

20 dkg darált dió

20 dkg kristálycukor

4 tojás fehérje 1 csipet sóval habbá verve

 

3 evőkanál sárgabaracklekvár

 

Tetejére: csoki darabkák

 

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Majd  lisztezett deszkán téglalap alakúra kisodorjuk, és belehelyezzük egy kivajazott 30 x 22 cm-es tepsibe.

Ezután lekenjük a lekvárral a  tésztát.  Majd az alaposan összekevert cukor és dió keverékéhez óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjehabot,  ráöntjük a lekvárra, és elsimítjuk. A tetejére csoki darabkákat szórunk.

Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük.  Tűpróba!

Kihűlve szeleteljük.

 

 

 

 

Mágnás szelet  

 

Hozzávalók a piskótához:

6 tojás sárgája

6 dkg porcukor

1 dl étolaj

6 dkg finomliszt

fél csomag ( 6 g sütőpor)

2 evőkanál kakaópor

2 evőkanál darált dió

3 evőkanál víz

 

6 tojásfehérjéből 1 csipetnyi sóval felvert hab 

 

Krémhez:

25 dkg margarin

25 dkg porcukor

5 dl tej

2 csomag vaníliás pudingpor

12. dkg darált dió

2 evőkanál kakaópor

 

1-2 ostyalap

 

Elkészítése:

A tojások sárgáját a porcukorral jó alaposan kikeverjük robotgéppel, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és belekeverjük. Végül az egy csipetnyi sóval felvert  6 tojásfehérje habját fakanállal óvatosan  a masszába keverjük.

Egy 30-22 cm-es tepsi alját kivajazzuk, sütőpapírral kibéleljük, és beleöntjük a masszát.

Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük.   (Tűpróba!)

Sütés után hagyjuk kicsit kihűlni, majd fordítsuk ki a tepsiből, és szedjük le az aljáról  a sütőpapírt.

 

Közben megcsináljuk a krémet:  A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd félretesszük. A 0,5 dl tejben a 2 csomag vaníliás pudingport sűrűre főzzük, és hagyjuk langyosra hűlni...  Amikor kihűlt, összekeverjük a margarinos krémmel, és alaposan összekeverjük.

Ezt a krémet elfelezzük. Az első felébe belekeverünk 12 dkg darált diót. A másik felébe pedig 2 evőkanál kakaóport.

 

Összeállítása: Alulra kerül a kakaós piskóta.  Erre rákenjük a diós krémet, amit beborítunk ostyalappal. Az ostyalapokra 3 evőkanál tejben elkevert 3 evőkanál rumot locsolunk.  Arra rákenjük a kakaós krémet, és elsimítjuk. Végül megszórjuk darált dióval.

Másnap szeletelhető!

 

 

 

 

Mákos-diós piskóta 

 

Hozzávalók:

4 db egész tojás + 2 tojásfehérje

10 dkg darált mák

10 dkg darált dió

17 dkg kristálycukor

12 dkg olvasztott vaj

1 citrom reszelt héja és leve

1 alma lereszelve

3 púpos evőkanál finomliszt

1 evőkanál tönkölyliszt

2 evőkanál zabpehely

1 marék mazsola

1 marék meggy

1 kávéskanál szódabikarbóna

 

Elkészítése:

Először a 6 tojásfehérjét egy csipetnyi sóval felverjük habbá, félretesszük. Majd a többi hozzávalót is jól összekeverjük robotgéppel a meggy kivételével. Végül fakanaállal a tojásfehérje habot is belkeverjük a masszába.

Egy 30x22 cm-es tepsi oldalát vajjal kikenjük, az aljára sütőpapírt teszünk, és beleöntjük a masszát. A tetejére elosztva beleszórjuk a meggyet is.

Előmelegített sütőben, 180 fokon 30-35 percig sütjük. Tűpróba! Az utolsó 5 percre sütőpapírt teszünk a tetejére.

Ha megsült, hagyjuk kihűlni. Ezután a tetejére ráöntünk egy csokoládés pudingot, amit 5 dl tejjel főztünk.

Hidegen szeletelhető!

A csokoládé puding helyett vaníliás pudinggal is kipróbáltam.

 

Megjegyzés: Az összegyűlt tojásfehérje felhasználásához ajánlott  ez a recept!

 

  

 

 

 

Meggyes sütemény /Ilona   

-ahogy én csináltam:

 

Hozzávalók a tésztához:

10 dkg margarin,

20 dkg finomliszt,

8 dkg kristálycukor,

1 csomag sütőpor, ( 12 g)

1 tojás.

 

Töltelékhez:

2 csomag vaníliás pudingpor,

5 dl tej,

5 lapos evőkanál kristálycukor,

4 dl tejföl,

2 tojás,

 

Töltelékre: körülbelül 30 dkg kimagozott friss meggy

 

Tetejére:

6 dl  víz  a meggy levével

2 csomag piros tortazselé  (12 g/zacskó)

 

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd körülbelül fél órára félrerakjuk pihenni.

Közben elkészítjük a tölteléket. A tejben megfőzzük pudingport a cukorral, még forrón beletesszük a tejfölben összekevert a 2 tojást.

A tésztát lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk, majd belehelyezzük a margarinnal kikent 30x35 cm-es tepsibe. Utána rátesszük a tölteléket, majd arra a meggyszemeket.

Előmelegített sütőben 200 fokon 35 perc alatt megsütjük.

Ha kisült elkészítjük a tetejére a piros tortazselét.

Egy óra múlva körülbelül szépen szeletelhető!

 

 

 

 

Mézes süti karácsonyra 

 

Hozzávalók:

11 dkg méz,

 3 dkg vaj,

25 dkg finomliszt,

5 dkg porcukor,

12,5 gr szódabikarbóna,

1 citrom lereszelt héja,

1 mokkáskanál őrölt fahéj,

1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg,

1 db nagy tojás.

 

Elkészítése:

A mézet és a vajat mikróba tesszük, hogy a vaj is elolvadjon, közben párszor megkeverjük. Kivesszük, és belerakjuk a többi hozzávalót is, folyamatosan keverve fakanállal.  Ha nem állna össze  rendesen, egy evőkanál langyos vizet adhatunk bele.  Eztán beletesszük az összeállt tésztát egy kelesztő tálba, a tetejét is rátesszük, és mehet a hideg spájzba.  Másnap (vagy harmadnap is lehet) elővesszük, és jó lisztes gyúródeszkán körülbelül 2-3 mm-esre kiszaggatjuk kis formákkal.

Sütőpapírral kibélelt gáztepsi méretű tepsibe rakjuk a kiszaggatott tésztákat, köztük legyen hézag, mert nőnek!

Sütés: Előmelegített sütőben 150 fokon  körülbelül 6  percig süssük. Ekkor még puha a tészta,  de a színe már szép.  Kivesszük a sütőből, és hagyjuk a tepsiben kihűlni a tésztákat.

 

Megjegyzés: Tovább nem szabad sütni, mert a méz miatt akkor a tészta megkeményedik.... Ha kivesszük a sütőből még puhának tűnik, de még utólag is keményedik kicsit!

 

 

A díszítést egy kevés olajba megolvasztott fehér, illetve étcsokoládéval készítem.

Akinek még van kedve az alábbi módon kidíszítheti:

Csoki máz: 10 dkg  tortabevonó étcsokoládét gőz felett felolvasztok, 4 dkg vajat hozzákeverek, majd 0,5 dl tejszínt is beleöntök, és keverem egy picit együtt.

Fehér máz: 1  tojás fehérje, 15 dkg szitált porcukor, és fél teáskanál citromlét jó alaposan felverünk robotgéppel.

 

 

 

 

 

Mézes szelet 

 

Hozzávalók a tésztához :

15 dkg porcukor

2 tojás

2 evőkanál méz

1 kávéskanál szódabikarbóna

5 dkg vaj

40 dkg finomliszt

 

Krémhez:

8 dl tej

1 csomag Dr. Oetker- Házi krémes krémpor ( 230 g)

1 csomag vanília cukor

25 dkg vaj

15 dkg porcukor

 

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit -a liszten kívül- gőz fölött keverjük körülbelül 5 percig, majd a a tűzről levéve a lisztet fakanállal hozzákeverjük. Átgyúrjuk, és 4 részre osztjuk. Majd 34x30 cm-esre kisodorjuk a lapokat. A gáztepsi hátolalát lisztezzük és azon sütjük, előmelegített sütőben 200 fokon körülbelül 4-5 percig.

 

A krémnek először a megpuhított vajat és a porcukort alaposan kikeverjük. Majd hozzákeverjük a krémes krémet, amit a zacskón leírtak szerint elkészítettünk.

 

Összeállítás:

Alulra lapot teszünk, rá krémet, arra 2. lapot , arra sárgabaracklevárt kenünk. Arra jön a 3. lap, amire krémet teszünk, ráhelyezzük a 4 lapot, amit szintén lekenünk de már vékonyan a maradék krémmel.

Elkészítjük a csokoládé mázat:

20 dkg tortabevonó étcsokoládét gőz felett felolvasztunk, 8 dkg vajat hozzákeverünk, majd 1 dl tejszínt is beleöntünk, és keverjük egy picit együtt. Langyosan kell a krém, vagy bármely sütemény tetejére önteni. Elsimítjuk, és hagyjuk száradni.

Már pár óra múlva is lehet szeletelni, de ha hűtőbe tesszük, másnap könnyebb. Meleg vízbe mártott késsel könnyen szelhető, nem reped!

 

A kész sütit állni hagyjuk egy pár órát, hogy egy kicsit puhuljon, akkor könnyebb szeletelni.  Én este készítettem, és másnap reggel szeleteltem, így tökéletes!.

 

 

 

 

Mogyorókrémes tekercs 

 

Hozzávalók:

50 dkg darált háztartási keksz,

15 dkg darált dió,

7 dkg porcukor, vagy 5 db összetört édeske

4 dkg kakaópor,

1 dl kávé,

3 evőkanál rum,  ( vagy 1 rumaroma )

1 dl tej,

6 evőkanál lekvár ( én most sárgabarackkal csináltam, de szilva is jó.   stb.)

 

Krémje:

10 dkg vaj (vagy margarin),

8 dkg porcukor, vagy 4 db összetört édeske

1 csomag vaníliás cukor,

4 dkg mogyoró ízű cappuccino por

(Mindezt jól kikeverni!)

Közben Főztem, 1,5 dl  tejben 2 evőkanál rétesliszttel krémszaporítót, és amikor kihűlt, összekevertem robotgéppel a vajas krémmel.

 

Elkészítése:

A hozzávalókat összegyúrjuk.  Majd zsírpapíron (vagy nagy nylonon) kisodorjuk téglalap alakúra 1-2 mm-esre, majd rákenjük egyenletesen a következő krémet. Ezután feltekerjük, mint a bejglit, és hideg helyre tesszük folpack-kal letakarva, hogy ne száradjon ki.

Fél óra múlva már szépen szeletelhető is.

 

 

 

 

Rétes bolti réteslapból  

 

Hozzávalók:

1 csomag 8 lapos réteslap

étolaj

 

Töltelék: diós:

15 dkg darált dió

7 dkg kristálycukor

1 evőkanál vaníliás cukor

reszelt citromhéj

15 dkg meggy, cseresznye keveréke

10 dkg reszelt alma

1 mokkás kanál őrölt fahéj

 

mákos:

15 dkg darált mák

7 dkg kristálycukor

1 evőkanál vaníliás cukor

reszelt citromhéj

15 dkg meggy, cseresznye keveréke

10 dkg reszelt alma

 

Elkészítése:

Az első téglalapot ráhelyeztem egy megvizezett konyharuhára, majd olajjal lekenem. Ezután ráhelyezek egymás után még 3 lapot, természetesen mindegyiket megkenem olajjal. A negyedikre rászórom a cukrozott darált mákot, citromhéjat reszelek rá, és a felengedett meggy és cseresznyével is megszórom. Végül reszelt almát szórok rá. Utána a másik 4 tésztával ugyanezt teszem, csak mák helyett darált diót rakok bele, és kevés őrölt fahéjjal is megszórom. Feltekerem a nedves konyharuha segítségével, és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. A tetejét 4 dkg olvasztott vaj és 2 evőkanál étolaj keverékével kenem le. Előmelegített sütőben 200 fokon 25 percig sütöm akkor papírt teszek rá, és még 5 percig sütöm.

 

Ha csak túrós rétest szeretnénk csinálni, akkor a 8  lapot az alábbi töltelékkel töltjük meg:

50 dkg túró,

5 evőkanál kristálycukor

2 evőkanál vaníliás cukor

2 tojás (a fehérje habként kell bele a végén)

1 citrom reszelt héja

1 jó nagy marék mazsola

 

A már megolajozott 4. lapra 2 evőkanál zsemlemorzsát elszórni, és ugyanúgy kell elkészíteni, mint ezelőtt írtam a mákost, vagy  a dióst!

 

Ha meggyes-darás rétest csinálunk, akkor:

Hozzávalók:

1 csomag 8 lapos réteslap

45 dkg tejföl

50 dkg meggy  (lehet keverve cseresznyével is)

8 evőkanál kristálycukor

2 evőkanál vaníliás cukor

30 dkg búzadara

3 evőkanál étolaj

1 nagyobb alma héjával együtt lereszelve

1 citrom reszelt héja ( kevés reszelt narancshéj)

 

Elkészítése:

Ezt úgy kezdem, hogy egy megvizezett konyharuhára teszem rá a réteslapot. De most nem olajjal, hanem tejföllel nagyon vékonyan kenem le egymásra helyezve a lapokat. A 4.lapot miután lekentük a tejföllel, megszórjuk az előzőleg elkészített 30dkg búzadarának a felével, amit előzőleg a 3 evőkanál olajon kicsit megpirítunk, és kevés vízzel puhára párolunk. erre rászórjuk  a meggy, cukor, vaníliás cukor, reszelt alma és citromhéj felét, majd feltekerjük, mint  a bejglit. Ezután papírral kibélelt tepsibe helyezzük. A tetejét pedig alaposan lekenjük tejföllel. A másik 4 lappal ugyanezt végigcsináljuk.

Ezután előmelegített sütőben 200 fokon 25 perc alatt megsütjük.

Kihűlve szeleteljük.

 

 

 

 

Sütőtökös blondie   

 

Hozzávalók:

15 dkg. finomliszt

10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

1 mokkáskanál őrölt fahéj

1 teáskanál. szódabikarbóna

1 mokkáskanál.só

20 dkg. vaj

20 dkg. cukor

1 mokkáskanál vanília aroma

1 db tojás

40 dkg. sült sütőtök

10 dkg. tört fehércsoki (én most étcsokival készítettem, mert jobban passzol hozzá!)

 

Elkészítése:

A sütőtököt puhára sütjük. Kihűtjük, majd villával összetörjük.

A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.

Egy 30×22 cm-es tespsi oldalát vajjal kikenjük, az aljára sütőpapírt teszünk.

 

Egy jénai tálban a 20 dkg vajat kissé megpuhítjuk mikróban, majd jó krémesre keverjük a cukorral, vanília aromával, hozzáadjuk a tojást, és végül a sütőtököt is belekeverjük. Ezután beletesszük a sót, a szódabikarbónát, fahéjat, és végül kanalanként a 2 féle lisztet is belekeverjük. Utoljára a csokidarabokat is beleszórjuk  a masszába, és önthetjük is a tepsibe a sütőpapírra.

Előmelegített sütőben 180 fokon 30 percig sütjük légkeverésen. Tűpróba!

 

 

 

 

Sütőtökös tekercs   

 

Hozzávalók:

60 dkg darált háztartási keksz,

20 dkg darált dió,

15 dkg porcukor,

3 dkg kakaópor,

1 dl kávé,

3 evőkanál rum,  ( vagy rumaroma )

3 dl tej,

 

Elkészítése:

A hozzávalókat összegyúrjuk.  Majd zsírpapíron (vagy nagy nylonon) kisodorjuk 1-2 mm-esre, a krémet rákenjük, feltekerjük, mint a bejglit, és hideg helyre tesszük.

 

Krémje:

20 dkg vaj (vagy margarin),

24 dkg porcukor,

1 csomag vaníliás cukor,

1 evőkanál rumaroma.

20 dkg jó puhára sütött sütőtök.

(Mindezt jól kikeverni!)

 

 

 

 

Sütőtökös tekercs 2.  

 

Hozzávalók:

- a tésztához:

6 db tojás,

10 dkg porcukor,

4 dkg kakaópor,

1 mokkáskanál szódabikarbóna.

 

A tésztába nem kell liszt, mert attól kemény lenne, nem lehetne könnyen feltekerni!!!

 

- a krémhez:

10 dkg margarin,

8 dkg porcukor,

1 csomag vaníliás cukor,

10 dkg puhára sült sütőtök,

1-2 evőkanál rumaroma.

 

Elkészítése:

A 6 tojás sárgáját 10 dkg  porcukorral, 4 dkg kakaóporral, 1 mokkáskanál szódabikarbónával jól kikeverjük, majd óvatosan összekeverjük a 6 tojásfehérjéből felvert habbal. Ezután  gáztűzhely tepsijébe ( 37 x 35 cm-es) teszünk sütőpapírt, és jó alaposan kikenjük margarinnal! Majd ráöntjük a masszát, és kisimítjuk.

Előmelegített sütőben 180 fokon 8 percig sütjük. Utána kivesszük a tepsiből a papírral együtt, és hagyjuk kihűlni.

 

Közben elkészítjük a krémet: Kikeverjük a 10 dkg margarint a 8 dkg porcukorral, majd összekeverjük a  10 dkg puhára sült sütőtökkel, és ízlés szerint teszünk bele 1-2 evőkanálnyi rumaromát. Ezután a tésztára krémet rákenjük a krémet.  Majd feltekerjük, közben a papírt alulról leszedjük. Körülbelül fél órára hideg helyre tesszük. Utána már szeletelhető is.

 

 

 

 

Tönkölyös túrós  

 

Hozzávalók a tésztához:

25 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt,

5 dkg vaj

1 tojás,

1 csipetnyi só

3 evőkanál tejföl,

1 kávéskanál porcukor,

6 gr szódabikarbóna

 

Töltelékhez:

50 dkg zsírszegény túró,

1,5 dl tejföl,

3 db tojás sárgája,

15 dkg porcukor,

2 dkg apró zabpehely,

1 citrom lereszelt héja,

1 mokkáskanál vanília aroma, vagy 1 evőkanál valníliás cukor

1 maroknyi mazsola

 

Elkészítése:

A mikróban kicsit megpuhított vajjal együtt a tészta hozzávalóit összegyúrom és félre teszem körülbelül 15 percre. Közben elkészítem a tölteléket, robotgéppel alaposan összekeverem.

Majd alaposan lisztezett gyútódeszkán a tészta felét jó vékonyra kisodrom téglalap alakúra, 30x22 cm-esre, mert ekkora tepsihez készítem. Aztán a kivajazott, kilisztezett tepsibe helyzetem. Ráterítettem a túrótölteléket, majd a másik tésztát is kinyújtom ugyanekkora méretűre, és ráhelyezem a töltelékre. Végül megszurkáltam villával a tészta tetejét, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon. A tetejét egy egész felvert tojással megkenem.

Előmelegített, 180 fokos sütőben 30 percig sütöm.

 

 

 

 

Túrós-almás kuglóf  

 

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt

5+3 szem édesítő tabletta összetörve

1 csomag vaníliás cukor

2 lapos kávéskanál szódabikarbóna

2+3 db tojás

1 csipetnyi só

1 db nagyobb alma meghámozva, és nagylyukú reszelőn lereszelve

1 db nagyobb citrom leve és héja

8 dkg puha margarin

2 dl tejszín

1 marék aszalt gyümölcs apróra vágva

25 dkg túró

 

Elkészítése:

Egy tálban habosra keverjük a margarint, a 2 egész tojást, a kanállal összetört 5 db édeskét, vaníliás cukrot. Majd hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát, a lereszelt almát, a citrom levét és lereszelt héját, valamint a tejszínt.

Külön tálban  habosra verjük a 3 tojás habját 1 csipetnyi sóval, és félretesszük. Majd kikeverjük alaposan a 3 tojás sárgáját az ugyancsak kanállal összetört 3 szem édeskével és a 25 dkg túróval. Ebbe óvatosan belekeverjük a tojáshabot. Végül belekeverjük az almás masszába.

A szilikon formát kikenjük margarinnal,  és  a fele masszát körbe belemerjük. Jól megszórjuk az apróra vágott aszalt gyümölccsel. Ezután a maradék masszát körbe rákanalazzuk.

Előmelegített sütőben  175 fokon 30 percig sütni. Ekkor sütőpapírral letakarjuk, és még 20 percig sütjük. (Tűpróba!)

Amikor kivesszük  a sütőből, egyből kifordítjuk, és rácsra tesszük hűlni, hogy szellőzni tudjon.

 

 

 

 

Túrós kosárka 

 

Hozzávalók:

9 dkg puha margarin

4,5 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

1 tojás

1 csipetnyi só

15 dkg finomliszt

1 mokkáskanál szódabikarbóna

fél citrom reszelt héja

 

Töltelék:

10 dkg túró

3 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

3 db tojás

fél citrom reszelt héja

1 marék mazsola, és apróra vágott aszalt sárgabarack.

 

Elkészítése:

A margarint és a 2 féle cukrot habosra kikeverjük. Majd hozzáadjuk a tojást, a sót, a 15 dkg finomlisztet, az 1 mokkáskanál szódabikarbónát és a fél reszelt citrom héjat. Alaposan összegyúrjuk. Majd henger alakúra formáljuk. 12 egyenlő részt vágunk belőle. Ezután kör alakúra kisodorjuk, és belehelyezzük a szilikonos muffin formába.

Közben elkészítjük a tölteléket:

 A 3 tojásfehérjét felverjük habnak, és félretesszük. A 3 tojás sárgáját jól kikeverjük a 2 féle cukorral, hozzáadjuk a túrót. Majd óvatosan belekeverjük a túrós masszába fakanállal a tojásfehérjehabot. Hozzáadjuk a reszelt citrom héjat, a mazsolát, és az aszalt gyümölcsöt.

Eztán kanállal belemerjük a muffin formába a tészta közepébe.

Előmelegített sütőbe rakjuk 180 fokra, és 15 percig sütjük. 

Amikor kivesszük a sütőből, a szilikonos formából kiszedjük a kosarakat, mert abban nem tudna szellőzni, és megnedvesedne a tészta.

 

 

 

 

Zabpelyhes-kókuszos 

 

Hozzávalók:

10 dkg zabpehely

1 evőkaanál zabpehelyliszt

10 dkg kókuszreszelék

2 db nagyobb alma lereszelve héjával együtt

2 db tojás

1 lapos evőkanál őrölt fahéj

2,5 dl víz

fél marék vágott dió

 

Elkészítése:

A hozzávalókat alaposan összekeverjük. Majd egy 18x25 cm-es tepsi oldalát kikenjük vajjal, alulra pedig sütőpapírt teszünk. Ezután ráöntjük a masszát a papírra, elsimítjuk, és előmelegített sütőben 180 fokon légkeverssel 25 percig sütjük.

Ha kihűlt, a tepsiben a tetejére csokoládépudingot öntünk, amit elsimítunk, és csokidarával megszórhatunk. Szórhatunk még rá mandulaszeleteket is.

A csokoládépudingot egy csomag pudingporral 5dl tejben főzzük.

Hideg helyre tesszük, kihűlve szeletelhető.

 

  

 

 

 

 

Vissza a kezdő oldalra

Lap teteje

 


Legjobb receptes blogok


 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker