Diós-almás kocka nyírfacukorral Diós-almás liszt és cukor nélkül Gyümölcskenyér sok tojásfehérjével
|
|
Hozzávalók:
10 dkg finomliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg zabpehelyliszt
10 dkg vaj
2 egész tojás
2 dkg kristálycukor
fél mokkáskanál só
6 gr sütőpor
3 evőkanál tejföl
Tetejére:
40 dkg reszelt alma,
4 evőkanál búzadara (ha több a gyümölcs, lehet még rászórni 1-2 kanállal)
40 dkg magozott cseresznye
őrölt fahéj
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd egy 30x22 cm tepsit kivajazunk, liszttel megszórjuk. A tésztát kinyújtjuk, és a tepsibe helyezzük. Rászórjuk a reszelt almát, majd arra a búzadarát, végül a cseresznyét. és kevés őrölt fahéjjal is megszórjuk.
Előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni. Utána szeletelhető.
Hozzávalók:
50 dkg zabpehely
100 dkg alma (lereszelve)
10 dkg dió (durvára vágva)
20 dkg aszalt szilva vágva
2 lapos evőkanál őrölt fahéj
1 csipetnyi só
2 evőkanál nyírfacukor
2 evőkanál kristálycukor
1 nagyobb citrom leve
2 marék dió vágva (a tetejére)
1 marék mazsola (a tetejére)
olaj (a tepsi kikenéséhez)
zsemlemorzsa (a tepsibe az olajra leszóráshoz)
Elkészítése:
Az almákat lereszeljük, majd összekeverjük a zabpehellyel, dióval és az apróra vágott aszalt szilvával. Egy csipet sóval, a 2 féle cukorral, citromlével és a fahéjjal ízesítjük. Kézzel összegyúrjuk.
Majd egy 35x27 cm-es tepsit kikenünk olajjal és zsemlemorzsával meghinjük. Beleöntjük a masszát, és a kezünkkel egyenletesen szétnyomkodjuk.
Ezután a tetejét megszórjuk durvára tört dióval és mazsolával, egy kicsit belesimítjuk a tésztába.
Előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük.
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
12 dkg puha vaj
1 teáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
1 csomag ( 12 g) sütőpor
1 csipetnyi só
2 db tojás
2,5 dl kefir
1 evőkanál vaníliás cukor ( vagy 1 csomag)
5 dkg barna cukor
4 db nagyobb alma
10 dkg dió apróra vágva.
Tetejére: 3 evőkanál barna cukor a szóráshoz
Elkészítése:
A puha vajat habosra keverjük a 2 féle cukorral, majd hozzáadjuk a tojást, tovább keverjük. Ezután beletesszük a lisztet, fahéjat, szegfűszeget, gyömbért, a sütőport, sót, és a kefirt. Ezt követően 2 db almát meghámozunk, és apró kockákra vágjuk, majd a masszába keverjük. A dió felét is belekeverjük a masszába.
Egy 24 cm-es átmérőjű szilikonformát vajjal kikenünk, liszttel megszórunk, majd beleöntjük a masszát, és elsimítjuk a tetejét. Majd a másik 2 almát is meghámozzuk, a magházát kidobjuk, és vékony szeletekre vágjuk, majd a tésztába nyomkodjuk elosztva, a maradék vágott diót is rászórjuk. Utána a tetejét megszórjuk a 3 evőkanál barna cukorral.
Előmelegített sütőben 180 fokon 45 percig sütjük légkeverésen. Tűpróba!
Ha átsült kifordítjuk a formából egy tortatálra. Miután kihűlt, szeletelhető is.
Diós-almás kocka nyírfacukorral
Hozzávalók:
20 dkg dió vágott dió
40 dkg reszelt alma (nagy lyukon)
10 dkg rizsliszt
4 db tojás
10 dkg nyírfacukor (xilit)
1 lapos evőkanál őrölt fahéj
1 csipet só
1,5 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál vaj (a tepsi kikenéséhez)
a tetejére: 3 maréknyi vágott dió
Elkészítése:
A tojásokat a nyírfacukorral habosra verjük, majd sorban hozzáadjuk a többi hozzávalót is.
Egy 30x22 cm-es tepsit kikenünk vajjal, kis liszttel megszórjuk és beleöntjük a masszát. A tetejét megszórjuk az összevágott dióval.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30-35 percig sütjük. (Tűpróba!)
Diós-almás liszt és cukor nélkül
Hozzávalók:
Almás réteg:
50 dkg alma meghámozva, szeletelve
1 kisebb citrom leve
1 kávéskanál méz
1 evőkanál őrölt fahéj
Tészta:
5 db tojás
10 dkg darált dió
1 evőkanál méz
kókuszolaj a sütőforma kikenéséhez
Elkészítése:
Először az almákat megmossuk, meghámozzuk, az almacsutkát eltávolítjuk, majd vékonyra szeleteljük. Az almacikkeket meglocsoljuk a citromlével, és 5 percig állni hagyjuk. Majd az almaszeleteket egy serpenyőbe rakjuk, fahéjjal megszórjuk és addig sütjük, míg levet nem enged.
A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A sárgáját a mézzel együtt sűrű habbá verjük. Hozzáadjuk a darált diót és óvatosan elkeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan belekeverjük a diós habba.
A 30x22 cm-es tepsit kikenjük a kókuszolajjal és az aljára kerül a sült alma. Mielőtt az almát beletennénk, a felesleges levét leöntjük – ellenkező esetben a sütemény túl nedves lesz. Az almára óvatosan rákanalazzuk a diós habot és 170°C-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
Miután a sütemény megsült, a sütőt kikapcsoljuk, és a sütő ajtaját résnyire nyitjuk, a süteményt pedig további 10 percre a forró sütőben hagyjuk. Ezután kivesszük és kihűtjük, utána szeletelhetjük.
Hozzávalók a tésztához:
35 dkg finomliszt
10 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
2 db tojás
1 evőkanál sütőpor
12 dkg vaj
a krémhez:
20 dkg vaj
20 dkg cukor
4 evőkanál víz
15 dkg darált dió
15 dkg dió apróra vágva, vagy sodrófával megtörve
2 evőkanál búzadara + 1 evőkanál zsemlemorzsa
10 evőkanál sárgabaracklekvár
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük legalább fél órára pihenni.
Addig elkészítjük a krémet:
A vajat, a cukrot és a vizet egy kisebb lábosban a gázon összeolvasztjuk. Ha már bugyborékolni kezd, akkor hozzáadjuk mindkét diót, és alaposan elkeverjük. Majd lekapcsoljuk a gázt, és hagyjuk kihűlni.
Közben a tésztát lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, és egy 30x22 cm-es kivajazott, lisztezett tepsibe helyezzük. A tetejét megkenjük a baracklekvárral. Ezután ráöntjük a diós krémet, és szétkenjük rajta.
Előmelegített sütőben 180 fokon 35 perc alatt készre sütjük. Ha úgy tűnik, hogy még puha a teteje, akkor is ki kell venni a sütőből, mert még utólag szárad és keményedik!
Megvárjuk míg kicsit kihűl, majd szeletelhető.
Gyümölcskenyér sok tojásfehérjével...
Hozzávalók:
8-9 db tojásfehérje
1 csipenyi só
8 dkg porcukor
1 db. citrom leve és héja
fél dl étolaj
10 dkg finomliszt
30 dkg vegyes aszalvány ( mazsola, vörös áfonya, dió apróra vágva, csokilencse), mindez 2 evőkanál liszttel jól összekeverve
Elkészítése:
A tojásfehérjéket a sóval jó kemény habbá felverjük, majd sorban hozzáadagoljuk a többi hozzávalót is. Mindezt már fakanállal kevergetjük jól össze.
Ezután sütőpapiros formába simítjuk a masszát. Majd 180 fokos előmelegített sütőbe tolva kb 25-30 percig sütjük. De 20 perc után a tetejére teszünk egy sütőpapírt, hogy ne nagyon barnuljon meg a teteje.
Hozzávalók:
6 tojás
15 dkg vaj
28 dkg cukor
30 dkg liszt
1 cs. sütőpor
citromhéj
20 dkg darált dió
Elkészítése:
Mindezt jó összekeveri, felét vajazott, lisztezett 30-22 cm-es tepsibe önteni a felét. A másik feléhez 5 evőkanál kakaóport keverni, majd kanállal belerakni a világos masszára.
Előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütni... Tűpróba!