Paralia

 

 

A paralia szó tengerpartot jelent. Magyarországon Parália néven emlegetett település valódi neve Paralia Katerinis, azaz Katerini tengerpartja. Valóban, a helység egy üdülőtelep, mely az Égei tenger nyugati partján (az olimposzi riviérán), az Olümposz (Olympos) hegység Észak-keleti lábainál fekszik, 7 km-re a Katerini nevű településtől, ami Pieria megye székhelye, mely Makedónia tartományban található.

Magyarországtól nagyjából 1200 km-re van.

Tőlünk egy kb. 24 órás buszutazással, repülővel Athénon vagy Tesszalonikin keresztül illetve autóval, kb. 14 óra alatt közelíthető meg. 

Paráliáról a 7 km-re fekvő Katerinibe nagyjából negyedóránként mennek helyközi buszok. Jegyet trafikokban, a megállókhoz közeli boltokban illetve nagyobb megállóknál jegypénztárban vagy automatában vehetünk. A buszon a vezetőnél 25%-al drágább.  Katerini főtere egy sétálóutca és mellékutcái.

Katerini igazi görög város. De alapvetően nem sok minden van benne, ami az ókori Hellas-ra emlékeztetne. Egy-két szebb parkja is akad. A sétálóutcája kellemes, tele van kávézóval. Szombaton van a hetivásár a házak között, azt mindenképp érdemes megnézni.

Paráliáról kedvelt kirándulási célpont a Meteorák és az Olümposz.

 

 

 

Kattints rá a képekre, ha nagyobb méretben szeretnéd látni!

 

 

           

           

           

 

 

           

                       

          

 

         

 

 

 

Éjszakai Paralia  

 

Az esti órákban nagy a nyüzsgés. Aki teheti, kimegy az utcára és frissül. Nem is veszi észre az ember, hogy tizenegy-éjfélre jár az idő. Ilyenkor színes kavalkád az utca. Mivel üdülőtelep, Paralián szinte minden hotel és apartmanház alatt bolt, bár, taverna vagy vendéglő található. Ezek ilyenkor a leglátogatottabbak.

 

 

           

 

      

 

 

 

A tengerpart 

 

Paralia strandja homokos, és nagyon lassan mélyül. Körülbelül 20 m-re a parttól, csak másfél méter mély, tehát gyermekeknek és úszni nem tudóknak is ideális. Nagy kövekből hullámtörők vannak a település közepe irányában, ezeket a hullámzások idején érdemes elkerülni. Paralia strandja szabadstrand, csak a napozóágyakért és a napernyőkért kell fizetni.

 

 

 

        

 

  

 

 

Kalózhajós kirándulás

 

A kikötőben lehetőség van "kalózhajót" bérelni, ami kedvenc kirándulási célpont.  A hajózás után fürdés, majd a helyszínen készített ebéd is hozzátartozott a kalandos úthoz. Frissen sült hal és görög saláta került terítékre. ... Néhány percre én is átvettem a hatalmat a kalózhajó kapitányától...

 

           

 

 

Strand, háttérben az Olümposz.

 

 

 

 

 

Vissza Görögországhoz  

 

 

Lapteteje

 

 

 

 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker