Meteorák

 

 

Paráliától 175 km-re található kedvelt kirándulási célpont, a világörökség része.

Egykor folyó sodorta le a hordalékot a hegyekből. A víz elvándorlása után a szél elhordta a homokot, és a folyófenék sziklái hegyként magasodtak az egyre gyorsabban süllyedő síkság fölé. A magányos sziklahegyek között természetes átjáró sincs, a csúcsokat egyenként kellett megmászni.   

A Meteora "levegőben lebegőt" jelent. A sziklák elnevezése nem véletlen, valóban az égbolt közelében keresendők a csúcsok.

A Meteorákon huszonnégy bizánci kolostor található, melyek egyenként 600 évnél idősebbek – a környék ennek köszönhetően igen híres zarándokhellyé vált. A kolostorok közül ma már csak ötöt használnak valójában a szerzetesek. A kolostorok anyaga kő, vörös cseréptetővel, fakarzatokkal. A szerzetesek számára szűk cellákat, templomot és a közös étkezések céljára refektóriumot rendeztek be. A sziklákba ciszternákat vájtak, hogy felfogják az esővizet

 

 

Kattints rá a képekre, ha nagyobb méretben szeretnéd látni!

 

 

              

 

              

 

               

           

              

 

           

           

           

           

              

 

           

  

 

 

 

           

 

           

 

 

 

A Meteorák fénykorában huszonnégy kolostorból szállt fel az ima.  Utat nem építettek, mert a martalócok mindig a kertek alatt jártak, felmászni csak kötélhágcsón, illetve csörlővel felhúzott hálóban lehetett. A téglák mellé földet is hordtak, és a kertek még ma is virulnak az alulról nem látható mini fennsíkokon, amelyeket általában teljes terjedelmében elfoglal egy-egy kolostor. Semmiképpen se hagyjuk ki a nagy Varlaam kolostort, amely kiváló állapotban hirdeti a görögkeleti vallás hatalmát.

 

Nevezetes kolostorai:

 

Metamorphoseos-kolostor (Megalo Meteoro): 613 m tengerszint feletti magasságban, Piniosz felett pedig 475 m magasan emelkedik. Athanassios szerzetes alapította templomát 1380-ban.

 

Varlaam-kolostor: Varlaam szerzetes élt itt, 1350-ben ő építette az első kápolnát a sziklán. 200 évvel később Theophanis és Nectarus építette fel a Szent Trion Hierarchon templomot a régi alapjaira.

 

Agia Triada (Szentháromság)-kolostor: Dometios alapította 1458-1476 között. Az Agia Trias kápolna kétoszlopos stílusban épült, 1692-ben freskókkal díszítették.

 

Agios Nikolaos Anapafsas-kolostor: a 15. században, valószínűleg egy korábbi alapra építették, de a szikla kis felülete miatt az alapítók nem tudták kiterjeszteni területét.

 

Agios Stefanos-kolostor: a szikla, amelyre a kolostort emelték, már Kr. e. 1200-ban lakott volt. Maga a kolostortemplom 1350-ben alakult, alapítója Antonios Katahuzinos. Kicsi és sötét épület fatetővel. Hozzá tartozik az Agios Charalambos kápolna, mely 1798-ból származik, s Theophanis és Ambrossios alapították. A templomot három kupola fedi, csodálatos fametszésű oltára és ikonosztáza van. 1333-ban rövid ideig itt lakott III. Andronikos Palailogos császár.

 

Roussanou-kolostor: nevét alapítójának, Roussanos szerzetesnek köszönheti.

 

 

 

           

 

           

 

           

 

           

 

           

 

 

 

Mielőtt belépünk, illik megtanulni a játékszabályokat. Az épületegyüttes ma is vallási központ, nők ujjatlan trikóban, rövidnadrágban, rövid szoknyában nem mehetnek be, férfiaknak is kötelező a hosszú nadrág.

 

 

           

 

               

 

 

Az alábbi "Panoráma" linkre kattintva elénk tárul a teljes Meteorák:

 

Panoráma

 

 

 

 

 

Vissza Görögországhoz

 

 

 

 

 


Lap teteje

  

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker