Olümposz

(Olympos)

 

 

Az istenek lakhelye, Görögország legmagasabb hegysége, amely az ország északi részén, Thesszália és Makedónia határán emelkedik. A legújabb mérések alapján 2918,8 méteres magaságával Hellász legmagasabb hegye és egyike Európa legmagasabb csúcsainak is. Paraliától 25 km-re délnyugatra húzódik, tiszta időben egészen jól látszik, de mindig kivehetően magasodik a háttérben. Az Olympos hegység maga gyorsan emelkedik kis kiterjedéséhez képest. Keleti lábait az Égei tenger nyaldossa. A hegy legmagasabb pontja a Mütikasz (Mytikas) csúcs, jelentése „orr”.

 

 

Az Olümposzon találjuk Görögország második legmagasabb hegycsúcsát is a 2911 méteres Skoliot. Nagy része nemzeti park, természetvédelmi terület. Görögország vegetációjának jelentős része itt van, emellett számos egyedi és különleges növény és állat él itt. A hegy lábainál és lejtőin számos ókori lelőhely van, sokban még most is folyik a feltárás. Aszfaltos úton 1100 m-ig lehet eljutni (Prionia menedékház), de a legtöbb szervezett út alkalmával csak a 944 m-en lévő Stavros menedékházig viszik fel az embereket, ahonnan gyönyörű a kilátás mind a tenger, mind a hegy felé. Szép időben a csúcs is látszik.

 

Kattints rá a képekre, ha nagyobb méretben szeretnéd látni!

 

           

 

    

 

 

           

 

 

 

 

Az ide látogató turisták, vagy hegymászók a hegy lábánál fekvő Litochoróból, azaz az Istenek városából indulhatnak a Zeusz trónjának is nevezett fenséges csúcs meghódítására. Litochoro városkánál kacskaringós gyilokjáró vezet a hegység legmélyebb és legmeredekebb falu szakadékának, az Enipeasznak az oldalában a nevezetes vízesésig, amit Zeusz fürdőkádjának neveznek. Innen légvonalban már csak néhány kilométerre van a Mitikasz, vagyis Zeusz trónja, a 2917 méter magas csúcs.

 

 

           

 

           

 

        

 

 

Litohoro nem a tengerparton fekszik, hanem az Olympos lankáin, az Enipeas völgyének bejáratánál, mely az úgynevezett Zeus kádjához is vezet. Innen indul az egyik turistaút (E4), melyen az Olympus csúcsai felé elindulhatunk. A város nevét a kőfaragókról kapta: kőből épült falu. A hegyi települések egészen más hangulatúak, stílusúak, mint a tengerpartiak. A főútvonaltól egy kicsit félre esik, de semmiképp nem szabad kihagyni. A kilátás mind a tenger, mind a hegyek felé elkápráztató.

 

 

           

 

           

 

           

 

 

 

Legközelebb a másik kedvelt kirándulóhelyet látogatjuk meg, amely Paráliától 175 km-re van, a Meteorákat!

 

 

 

 

Vissza Görögországhoz

 

 

 


Lap teteje

  

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker