Livorno

 

 

Fontos kikötőváros, itt született a 19. század végén Amadeo Modigliani, festő, és Pietro Mascagni, zeneszerző. Livorno alig húsz kilométerre délre fekszik Pisától, a 15. és a 18. század között élte fénykorát, amikor is Firenzéhez tartozott.

 

A város egészségtelen, feltöltött talajon épült, utcái jól kövezettek, de monumentális épületekben szegények. Jelentősebb épületei: a királyi kastély, továbbá a székesegyház és a zsinagóga, amely Olaszországban a legnagyobb izraelita templom. Livernoról először 807-ben történik említés. Először a pisaiak törekszenek a benépesítésre: a XIV. században túl is szárnyalja vetélytársát, Porto Pisanót. 1403-ban elfoglalják a genovaiak, akik 1421-ben átengedik a firenzeieknek. Virágzása a Mediciek uralma alatt kezdődik I. Ferdinánd toscanai nagyherceg veti meg alapját mint kikötővárosnak. Toscana egyéb részeivel 1860-ban a szárdiniai királyság részévé lett.

 

Livorno rendelkezik egy hajógyárral, amely hadi hajókat is épít, vasöntőkkel, üveg-, porcellán-gyártással, koráll tárgyak készítésével és kémiai iparral. Az iparnál sokkal jelentékenyebb a kereskedelem.

Kikötője nagyobb tengeri hajóknak már sekély; ezért előtte, 1855-ben félkör alakú és két végében világító tornyokkal ellátott mólót kezdtek el építeni, amely az új kikötőt (Porto Nuovo) védi. Ezen kívül hajózható csatorna köti össze az Arnóval. Innen indul komp-járat Korzikára is.

 

 

 

 

Kattints rá a képekre, ha nagyobb méretben szeretnéd látni!

 

 

              

 

              

 

  

 

Vissza Olaszországhoz!

 

Vissza az utazásokhoz!

 

Lap teteje

 

 

  

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker