Korzika  2008

 

 

 

Moriani Plage Bonifacio Santa Giulia öböl Porto Vecchio Corte
Ajaccio  L.C.sziklavilág Porto Calvi Íle-Rousse
St-Florent Nonza Patrimonio Bastia Gasztronómia

 

 

Kattints rá a képekre, ha nagyobb méretben szeretnéd látni!

 

 

 

Eljött a nap! Indulunk. A tervezett útvonal: Martonvásár-Székesfehérvár-Szlovénia-Olaszország-Pisa-Livornó-Korzika.


Reggel 5 órakor indultunk és este 8 órára értünk az Adria túlsó partjára. Mivel a másnap esti kompra volt foglalásunk, így az éjszakát Monte Catiniben a Byron szállodában töltöttük. Másnap az egész nap Pisa nevezetességeinek megtekintésével telt. Este 8 órakor mentünk fel a kompra Livornoban, éjjel fél egyre értünk Korzikára, Bastiába a kikötőbe, innét 30 km-re utaztunk a szállásunkra Moriani Plage-ra.

 

  

 

 

Moriani Plage

 

Moriani, a Korzika legnagyobb homokos tengerpartjaként ismert Costa Verde üdülőrégiót alkotó 14 település egyike, melynek gyönyörű tengerpartja viseli a Moriani Plage nevet. Ez lesz a "főhadiszállásunk", innét teszünk csillagtúrákat a szigeten.

 

  

 

              

              

              

              

 

vissza

 

Bonifacio

Korzika legkülönlegesebb, és a világörökség részét képező városa Bonifacio.
A sziget legdélibb települése, festői szépségű sziklaváros, meredek utcákkal. A tengerpartról az Aragon-lépcső 187 fokán közelíthetjük meg az óvárost. A kikötőnegyedet 4-5 emeletes, fehér és rózsaszín téglából épített épületek foglalják el. Az öbölben vitorlás és motorcsónakok, hatalmas jachtok ringanak a vízen. A fjord bejáratánál találjuk a Fellegvárat (Citadella), egy zárt területű erődrendszert. A Felsőváros a tenger felett "lóg" 70 m magasan. A városban tett séta után hajóra szálltunk megnézni a tengeri barlangokat. Innét, mivel az idő szép tiszta volt, már látni lehetett a 12 km-re lévő Szardinia partjait.

 

              

              

              

              

              

              

              

              

              

              

              

              

              

          

 

vissza

 

Santa Giulia öböl

A sziget keleti oldala szinte végig egy nagy összefüggő homokstrand. Egymás után épülnek a szállodák, kempingek, üdülőfalvak. Az autóút nagyrészt a part mellett halad. Bonifaciotól északra néhány kilométerre található a Santa Giulia öböl elegáns üdülőfaluja, mely méltán világhírű, fehérhomokos partjáról és azúrkék vizéről.

 

              

              

              

              

           

 

vissza

 

Porto Vecchio

Festői szépségű kisváros, egy kitűnően védett öbölben fekszik. Az egyik legszebb kikötő. Az N 198-as úton közelíthető meg, amely Korzika legnagyobb paratölgyerdején át vezet a városba.

 

              

 

vissza

 

Corte

Korzika szívének nevezik, a havasokkal körülvett kisvárost. Ez volt a valamikori főváros, ma 5700 lakója van. A korzikai hazafias szervezeteknek ma is a központja. 1755-1769 között itt ülésezett a korzikai parlament, melynek vezetője Pascal Paoli is itt lakott. Itt található Korzika egyetlen egyeteme is. Corteban főleg az óvárosban sok a látnivaló. A várost szinte uralja a Fellegvár. Mivel a szűk utcácskákon nehéz a közlekedés, városi kisvonatra ültünk és innét néztük meg a látnivalókat. A város főutcája Cours Paoli, sok-sok üzlettel, kávéházzal. Az utca déli végénél található a Place Paoli, közepén az államférfi Paoli bronzszobrával. Huguenin alkotása, 1854-ből. Északra, a Place Duc de Padoue-n áll Arrighi de Casanova generális emlékműve. A Szent Kereszt XVII. századi barokk plébániatemplom, magas tornyáról messziről felismerhető. Itt keresztelték meg 1768-ban Joseph Bonapartét. A Rue de la Republique bal oldalán, egy nagy parkban áll a régi városháza, Hotel de la Ville.

 

              

              

              

              

              

        

 

Cortet elhagyva megtekinthetjük a Gustave Eiffel által tervezett viaduktot.

 

 

vissza

 

Ajaccio

A sziget második legnagyobb városa. Hivatalosan ugyan nem viseli ezt a címet, de gyakorlatilag Korzika fővárosa. "Császári város" ezt a jelzőt világhírű szülöttéről Napoleonról kapta. Itt minden Napoleonról szól, az utcák, a terek, az öböl, a kávéházak, a múzeumok... minden. A Place d' Austerlitz felső végén található az I. Napoleon- emlékmű. A lépcsőzetesen emelkedő kőpiramis tetején áll a császár. A lépcsők között egy kőlapra vésték fel győzelmeinek dátumát. Az emlékmű alatt balra található "Napoleon barlangban" a hagyomány szerint sokat játszott a gyermek Napoleon.

 

              

 

Napoleon szülőháza a kis Place Letizián áll. A XVIII. század elején épült három emeletes épület 1743-ban került a Bonaparte család birtokába. Az első emeleten Napoleon anyjának, XVI. Lajos kora beli bútorokkal berendezett szobáit láthatjuk, valamint a hálószobát ahol Napoleon született. A 2. emeleten a Bonaparték családfáját és a családtagok képeit, kitüntetéseket, fegyvereket láthatunk.

 

              

 

A Fellegvár sziklás félszigeten magaslik a halászkikötő fölé. A kikötőnegyed egyik arcát a parti sugárutak szűk, lejtős utcái, málló vakolatú öreg házai, dísztelen üzletei, pince éttermei jelentik. A város nyugati felén a másik világot tekinthetjük meg, elegáns kandeláberek világítják meg a tágas, Cours Napoleont. Ez a városi arisztokrácia törzshelye, drága üzletek, széles járdák, elegáns világváros.

 

              

              

              

              

              

  

 

vissza

 

Porto és a Les Calanches sziklavilág

Ajaccioból Porto irányában haladva találkozunk a "legkorzikaibb" természeti szépséggel, a Les Calanches-i sziklavilággal. A csodálatos alakzatok részben az alulról felfelé szivárgó víz, másrészt a hő és szél eróziós hatásainak eredménye. Nappal sárgásak és narancsszínűek, napszálltakor híres vörös színükben tündökölnek. Ezt a területet csak gyalog bejárva ismerhetjük meg, érdemes legalább 2-3 órát ráfordítani.

 

              

              

              

              

           

 

vissza

 

Porto

A Portói- öböl azurkék vizét sűrű erdők és hegyek szegélyezik. Mögötte szinte világítanak a gránitsziklák. A torkolatnál emelkedő genovai bástya maradványai sok festőt és fotóművészt megihlettek.

 

              

              

     

 

vissza

 

Calvi

A francia partokhoz legközelebb eső város. Nizzától 198 km-re fekszik, közvetlen hajó és légi járattal. A várost Korzika legmagasabb hegyei karolják körbe. Korzikának 70-nél is több 2000 méternél magasabb hegye van. A kikötőt óceánjárók, vitorlások, motoros jachtok kavalkádja tarkítja. Gyönyörű fekvése,6 kilométeres strandja, sok-sok látnivalója okán, a nyugati part idegenforgalmi központja. Calvi három részre osztható, Felsővárosra, az Alsóvárosra és a tengerparti strandok mögött kiépülő új negyedekre.

 

              

              

              

              

              

 

Calvi történészei szerint városukban született Kolombusz Kristóf. 1441-ben ez a terület valóban genovai fennhatóság alá tartozott, így állításuk nem mond ellent a világhírű hajós genovai származásának.

 

  

 

vissza

 

Íle-Rousse

A várost P. Paoli alapította. Nevét a tengerből kiemelkedő vörös gránitszikláról kapta. Íle Rousse=vörös sziget. Enyhe éghajlatával, 6 km hosszú strandjával, szórakozási és sportlehetőségeivel Calvi vetélytársa. Főtere a kávéházakkal, szép üzletekkel szegélyezett Place Paoli. A tér közepén áll a névadó szabadsághős, Paoli mellszobra.

 

              

              

              

              

             

             

           

 

vissza

 

St-Florent

 

Cap Corse bejáratánál fekszik ."Nem ismeri Korzikát aki nem járt Cap Corse-on" tartja a közmondás. A 40 km hosszú és 10 km széles félsziget bejárása a legnépszerűbb kirándulás Korzikán. Az Aliso tölcsértorkolatánál fekszik St.- Florent, a városképet ma is a kiugró sziklafalon épült fellegvár uralja.

 

              

              

 

vissza

 

Nonza

 

Kis középkori falu, egy 150 méter magas sziklán ülő XVI. századi őrtoronnyal. A település kijáratától lépcső vezet le a szürke-fekete homokstrandhoz. A legenda szerint itt született és szenvedett vértanúságot, Korzika védőszentje, Nonzai Szent Júlia. Emlékére a XVI. században templomot emeltek.

 

              

              

              

              

              

 

vissza

 

Patrimonio

 

A leghíresebb korzikai borvidék központja. Szinte minden háznál kínálják kóstolásra, és persze eladásra az itt termelt különlegesen finom borokat. Az egyik híres gazdát mi is meglátogattuk... és alaposan csökkentettük a készleteit! A borok minőségét nagyon szigorúan szabályozzák, a gazdáknak évenként kell a minőségi jelért folyamodniuk. Itt nincs "arany háromszög", az itteni gazdák nem tudják, hogy fagyállóból és műtrágyából is lehet "bort" készíteni.

 

              

              

              

     

 

vissza

 

Bastia

 

A sziget legnagyobb városa 1975- óta Felső-Korzika tartományi székhelye. Sokarcú település, megtalálhatók itt az elegáns üzleti negyedek épp úgy, mint a szürke piszkos utcák. A város főtere a 300 m hosszú, platánokkal és pálmafákkal szegélyzett Place St. Nicolas. A helybéliek kedvenc találkahelye, késő délután, különösen élénk, forgalmas. A tér egyik oldalát végig éttermek, teraszok, kávézók foglalják le. Ebben a kellemes környezetben vacsoráztunk meg, míg a visszafele induló kompra várakoztunk. Feltétlenül meg kell nézni a várnegyedet, a Fellegvárat. Itt található a Korzikai Néprajzi Múzeum.

 

              

              

              

                 

              

           

     

 

vissza

 

Gasztronómia

A korzikai konyha ízes és laktató. Elsősorban az itt termelt mezőgazdasági termékeket használja fel. A bor és a méztermelés több ezer éves múltú.

 

Méz

 

A korzikai méz már az ókorban is fogalom volt. Az itt pergetett mézek a korzikai bozótos vidék illatát őrzik. Mind színük , mind illatuk nagyon változatos.

 

 

Gesztenye

Fő táplálékuk. Készítenek belőle, lekvárt, süteményeket, sört, likőröket. Kedvenc édességük a "frittelle" fánk.

 

     

 

Sajtok

Korzikában több mint 2000 féle sajt kapható, pontosan fel sem lehet mérni, mivel szinte minden pásztorcsalád saját ősi receptje alapján készíti. A legkiválóbb, talán mégis a "brocciu", mely minőségét védjegy garantálja. Juh vagy kecsketejből készül.

 

Likőrök

A sziget likőrspecialitása a mirtusz és gesztenyelikőr.

 

 

Borok

A szigeten a legkedveltebb ital, a kedvező éghajlati viszonyoknak köszönhetően, a kiváló minőségű borok 90% át exportálják.

 

     

 

Szinte csak egy hosszú napnak tűnt a nyaralás. Viszlát Korzika!

 

 

 

A venicci

 

 

 

Vissza az utazásokhoz!

 

Lap teteje

 

 

Franciaország-képgaléria.lap.hu

 

WYW Globál Directory

 

 

  

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker