Pisa

 

 

 

 

Csodák tere:

 

Pisa, Olaszország nyugati partján az Arno folyó két partján fekszik. Az egyik legrégebbi olasz város. Lakosainak száma meghaladja a 90 ezret. Leginkább ismert a város központjában lévő Campo dei Miracoli, vagyis a Csodák tere, a világörökség része. A tér egy része füves, egy része kőborítású. Négy épületegyüttesre bonthatjuk: 1.a ferde torony (Campanile; Torre pendente), 2. a dóm (Duomo), 3. a keresztelőkápolna (Battistero), 4. a temető (Camposanto).

 

Kattints rá a képekre, ha nagyobb méretben szeretnéd látni!

 

 

              

              

:

 

 

A ferde torony:

 

Az 58 méter magas, hat emeletes torony az itáliai román stílus gyöngyszeme. Alapjának külső átmérője 15,484 méter, belső átmérője pedig 7,368 méter. Súlya 14700 tonna. Fala az alapnál 4,09 méter vastag, a tetején 2,48 méter. A torony építése 1173-ban kezdődött és 200 évig tartott. 1178-ban , miközben a 3. szint építése folyt a torony megsűllyedt.Az építés ezután 100 évig szünetelt. 1272-ben az építkezést újraindították, Giovanni di Simone vezetésével. Négy újabb emeletet építettek rá, megpróbálva kiegyensúlyozni az elhajlást.1284-ben azonban újra lekellett állítani az építkezést.1372-ben építették rá az utolsó emeletet, és ezután állították fel rá a hét harangot.1990 -től 2001-ig folyó restaurálási munkák során megállították a torony dőlését és újra megnyitották a látogatók előtt.

 

 

              

              

 

 

Dóm:

 

1064-ben kezdődött az építése, Buscheto építész vezetésével. A román stílusú épület, bizánci és iszlám művészeti hatásokat is hordoz. A homlokzat szürke márványból készült, díszítést színes márvánnyal és fehér kővel oldották meg. A főbejárat kapuja bronzból készült. A dóm mögötti Opera del Duomo múzeumban az építkezés történetét bemutató kiállítás látható.

 

 

              

     

 

 

Keresztelő kápolna (Baptisterium):

Ez Olaszországban a legnagyobb keresztelő kápolna: a kerülete 107,25 méter. Ha beszámítjuk a tetején levő Keresztelő Szent János szobrot, akkor néhány centiméterrel meghaladja a ferde torony magasságát. A román stílusú kerek építmény alapkövét 1153 augusztusában tették le. Az építész neve Diotosalvi magister. A befejezés a 14. századig váratott magára. A kápolna kupoláján 13. századi aranymozaik található.

 

 

           

 

 

A temető

1278-ban kezdte el Giovanni di Simone építész építeni. Csak 1464-ben fejezték be. A külső márványkőfal 43 vak árkádból áll. Két kapuja van. Az oszlopcsarnok falait freskók borították, az elsők 1360 körül készültek.1944. július 27-én a szövetséges légierő gyújtóbombája felgyújtotta a tetőt; ennek következtében több freskó elpusztult. 1945-ben elkezdődött a restaurálás és mára visszaállították eredeti állapotába.

 

 

     

 

 

 

Pisa városi hangulat:

 

              

              

              

  

 

 

Vissza Olaszországhoz!

 

Vissza az utazásokhoz!

 

Lap teteje

 

 

  

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker