Hozzávalók:
10 darab fafülgomba
10 dkg zöldbab
15 dkg apró csiperkegomba
1 darab sárgarépa
1 dl étolaj
1 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál kínai szójamártás
1 evőkanál kukorica keményítőpor
1 kávéskanál reszelt gyömbér
2 gerezd összetört fokhagyma
Elkészítése:
A fafül gombát langyos vízbe beáztatom az elkészítése előtt 1 órával. Majd a vízből kiszedve vékony csíkokra vágom. A sárgarépát pedig gyufaszálnyi csíkokra vágom. A keményítőport 2 evőkanálnyi vízben feloldom.
A wok serpenyőben az étolajat megforrósítom, beledobom a gombákat, zöldbabot, sárgarépát, és 2-3 percig kevergetve sütöm.
Rászórom a cukrot és a kínai szójaszószt, ráreszelem a gyömbért és hozzáöntöm a feloldott kukorica keményítőt. Így kevergetve még körülbelül 2-3 percig sütöm. Végül beleszórom az összezúzott fokhagymát, megkeverem, és lezárom.
Lehet tálalni rizzsel, vagy tésztával.
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell
15 dkg trappista sajt
vékonyszelet baconszalonna
Fűszerek: Ízlés szerint só, bors, kakukkfű, fokhagyma, fűszersók
Elkészítése:
A csirkemellet fél tenyérnyi szeletekre vágjuk, enyhén kiklopfoljuk, befűszerezzük, kevés olajat csepegtetünk rá, és egy tálban legalább 1 órát állni hagyjuk.
Ezután a bacon szeleteket kiterítjük, mindegyikre ráhelyezünk 1 szelet húst, arra 1 csík trappista sajtot, és a szalonnával együtt feltekerjük. Majd kivajazott tepsibe tesszük egymás mellé.
Előmelegített sütőben 180 fokon alufóliával letakarva 20 percig sütjük. Majd a fóliát levéve még 10 percig sütjük. Megnézzük, ha szép piros már a bacon, akkor kivesszük, de ha szükséges, akkor még 2-3 percig légkeveréssel rásütünk.
Én vegyes rizskörettel és meggymártással tálaltam:
Hozzávalók:
60 dkg sós vízben főtt, tört krumpli
50 dkg finomliszt
3 db tojás
2 kávéskanál só
1 evőkanál étolaj
Tölteléknek: kemény szilvalekvár
Forgatáshoz: zsemlemorzsa, étolaj, vagy darált dió és porcukor keveréke
Meghintéshez: porcukor
Elkészítése:
A hozzávalókat jó alaposan összegyúrjuk, hogy ne ragadjon. Azután rétesliszttel alaposan megszórt deszkán jó vékonyra kisodorjuk a tésztát.
Utána körülbelül 8 cm-es széles csíkokat vágunk a tésztából. Kis halmokat teszünk a lekvárból rá, majd ráhajtjuk a tésztát, lenyomkodjuk, hogy ne tudjon a lekvár kifolyni, és, derelyevágóval elvágjuk.
Ezután forró, sós vízben megfőzzük. Kivesszük, hideg vízzel leöblítjük, és az étolajban megpirított zsemlemorzsába forgatjuk a barátfüléket. Én darált dióban is forgattam, amiben porcukrot kevertem.
Tálaláskor még megszórjuk kevés porcukorral.
Ebből a mennyiségből kb. 55 db lesz.
Hozzávalók:
2 közepes vöröshagyma
40 dkg gomba
4 dl tejszín, vagy tejföl
fél citrom leve és reszelt héja
1 evőkanál mustár
só, őrölt bors, majoranna ízlés szerint
1 evőkanál szárított tárkony
1 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítése:
2 evőkanál olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Amikor már üveges, akkor rádobjuk a szeletekre vágott gombát. Pár percig együtt pároljuk. Hozzáadjuk a fűszereket. Majd a 4 dl tejszínben 2 evőkanál búzakeményítőt (ha nincsen, akkor lisztet), csomómentesre elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a gombához. Ha tejfölt használunk, akkor fele liszt is elég! Néhány percig forraljuk állandó keverés mellett. Amikor megpuhult melegen tálalhatjuk.
Én kifőtt spagetti tésztával tálaltam.
Hozzávalók:
1 közepes, zsenge cukkini
2 db tojás
3 dl kefir, vagy tej
liszt
só,
borsikafű,
szerecsendió
apróra vágott kapor
Elkészítése:
A zsenge cukkinit héjastól lereszeljük nagy lyukú reszelőn. Majd hozzáadjuk a tojást, a fűszereket, és annyi finomlisztet, hogy palacsinta sűrűségű tésztát kapjunk.
Ezután palacsintasütőben kisütjük, úgy mint a palacsintát.
Ha kisültek, akkor megtöltjük ízlés szerint. Én most füstölt reszelt sajttal és tejföllel töltöttem meg.
De lehetne hozzá pizza szószt, pörköltet, stb....
A cukkini nagyságától függően körülbelül 8-10 darab palacsinta lesz ebből a mennyiségből.
Hozzávalók:
3 közepes padlizsán
1 csirkemell apróra vágva
1 közepes vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 paradicsom, 2 paprika
fél liter tejföl
1 dl kefir
3 evőkanál olaj
10 dkg reszelt füstölt sajt
20 dkg tarhonya megfőzve
zsemlemorzsa a tepsi aljára
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát olajon megdinsztelem, rárakom a csirkemellet és az összevágott paradicsomot meg a paprikát, majd puhára párolom.
Egy 30x22 cm-es tepsit kikenünk vajjal, zsemlemorzsával megszórjuk. A padlizsánt 1 cm vastagra karikázva soronként lerakjuk. Minden sort kissé megszórunk fűszerekkel ( kakukkfű, só, őrölt bors).
1 sor padlizsánra kevés párolt húst, és főtt tarhonyát teszünk, majd olajjal és kefirrel elkevert tejföllel meglocsoljuk, hogy ne legyen száraz. Ezt végig ismételjük. A tetejére padlizsánt teszünk, majd tejfölt és a reszelt sajtot.
Előmelegített sütőben, alufólia alatt 200 fokon 30 percig sütjük, majd levesszük a fóliát, és pirosra sütjük körülbelül 10 perc alatt.
Hozzávalók: a csülkös gombához:
20 dkg főtt csülök
30 dkg szeletelt gomba
2 evőkanál étolaj
1 közepes fej vöröshagyma
1 nagy tejföl ( 380 gr) ( vagy tejszín)
só, bors, kakukkfű
fél citrom leve és héja
Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megdinsztelem, belerakom a szeletelt gombát és a kis kockákra vágott főtt csülköt. Néhány percig együtt párolom, majd sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítem. Hozzákeverem a tejfölt, vagy tejszínt, a citrom levét és a lereszelt héját. Ha felforr, lezárom.
50 dkg rizs
kb. 5 merőkanál borsó
3-4 evőkanál étolaj
1 közepes fej vöröshagyma
só, víz
Elkészítése:
A megtisztított rizst vízzel lemosom, lecsepegtetem. Majd egy nagy jénai tálba beleöntöm az olajat, és a rizst 4-5 perc alatt megpirítom a mikróban. Belerakom a sót, a hagymát és felöntöm langyos vízzel. Folpackkal letakarom a tetejét, amit tűvel kilyukasztok pár helyen. Majd körülbelül 20 perc alatt puhára főzöm. Közben párszor megkeverem fakanállal.
Ezalatt a borsót sós vízben puhára főzöm, és lecsöpögtetem. Ha a rizs is puha összekeverem.
Hozzávalók:
12,5 dkg búzadara
3 evőkanál étolaj
só ízlés szerint,
víz
25 dkg metélt tészta
Elkészítése:
Egy 4 literes fazékba teszek fel a háromnegyed részéig sós vizet melegíteni a tészta kifőzéséhez. Egy kevés olajat cseppentek a vízbe.
Közben a 3 evőkanál olajat beleteszem egy kb. 4 literes lábosba, ráöntöm a búzadarát, és világosbarnára megpirítom. Kevés vizet is öntök hozzá, fedelet teszek rá. Párszor megkeverem, hagyom puhulni, majd lekapcsolom a gázt alatta.
A felforrt vízben megfőzöm a tésztát, lecsepegtetem, majd belekeverem a darába.
Sárgabaracklekvárral és porcukorral meghintve tálalom. Én hideg tejet iszok hozzá.
Fokhagymás-citromos afrikai harcsa
Hozzávalók:
80 dkg afrikai harcsa szelet
1 darab citrom
4 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
1 kávéskanál őrölt bors
2,5 dkg vaj
1 csipetnyi szárított rozmaring
3 dl tejszín
Elkészítése:
A megmosott citromnak lereszeljük a héját, a megpucolt fokhagymákat aprítsuk fel. Sózzuk be a nagyobb darabokra vágott halszeleteket, majd helyezzük egy vajjal kikent tepsibe. Ezután enyhén megszórjuk a borssal, ráhelyezzük a tört fokhagymát, rozmaringot, és a citromhéját. Hagyjuk így állni a halat legalább 1 óráig, de tovább is lehet.
Tálalás előtt a sütőt kezdjük el 200 fokra felmelegíteni. Öntsük rá a halra a tejszínt, majd tegyük be a sütőbe 20 percre.
Én most krumplipürével tálaltam jó forrón.
Hozzávalók:
40 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál mustár
1 evőkanál kristálycukor
1 kávéskanál só
1 mokkáskanál őrölt bors
3+3 evőkanál tejföl
1 kis csokor kakukkfű
2 levél bazsalikom
50 dkg főtt tarhonya
5 db főtt tojás
5 dkg füstölt sajt
Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát az olívaolajon üvegesre pároljuk. Rátesszük a nem túl apróra összevágott gombát. Együtt pirítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, a mustárt, cukrot, tejfölt, az apróra vágott kakukkfüvet és bazsalikomot. Amikor a gomba megpuhult, félre tesszük.
Egy 30x22 cm-es tepsit kivajazunk, ráterítjük a főtt tarhonya felét. Arra a gombapörköltet, majd rászeleteljük a főtt tojásokat. Betakarjuk a főtt tarhonya másik felével, megkenjük 3 evőkanál tejföllel, végül ráreszeljük a füstölt sajtot.
Előmelegített sütőben 200 fokon 20 perc alatt megsütjük.
Hozzávalók:
1 jó nagy csokor friss kapor
4 evőkanál étolaj
1 púpos evőkanál simaliszt
1 dl tej, vagy tejszín
1dl tejföl
só ízlés szerint
Elkészítése:
Az olajon a liszttel világos fehér rántást készítünk. Erre rátesszük a megmosott, apróra vágott kaprot. Picit megmelegítjük, közben kevergetjük, majd hozzáadjuk a tejet. Azzal is főzzük pár percig, sózzuk és a végén a tejfölt is hozzáadjuk. Összeforraljuk, és lekapcsoljuk a gázt.
Hozzávalók:
fél kg főtt krumpli
2 dkg vaj
1 dl tejszín
só, bors ízlés szerint
2 evőkanál összevágott kapor
A hozzávalókat tálba tesszük, és botmixerrel alaposan összeturmuxoljuk.
Hozzávalók:
1 nagy evőkanál mustár
1 csipet só
1 csipet őrölt bors
1 kávéskanál cukor
2 dl étolaj
2 dl tejföl
1 csokor kapor, megmosva, apróra vágva
Elkészítése: Az olaj kivételével a hozzávalókat folytonosan keverjük, majd lassan csurgatva hozzáadagoljuk az olajat, közben keverjük. Amikor szép sima állagú lesz, akkor van kész a majonézünk. Ezután a 2 dl tejfölt és a kaprot is belekeverjük.
Kefires csirkemell narancsmártással
Hozzávalók:
2 db csirkemell filé
2 dl kefir
1 kávéskanál kakukkfű
só ízlés szerint
Mártáshoz:
1 nagyobb narancs
fél citrom
3 evőkanál méz
1 kávéskanál kukoricakeményítő
Elkészítése:
A csirkemellet 2 ujjnyi darabokra vágjuk. Belerakjuk egy jénai tálba. Majd sóval, kakukkfűvel fűszerezzük. Fél órára állni hagyjuk. Ezután ráöntjük a kefirt, és lefedve a mikró legmagasabb fokozatán 20-25 perc alatt puhára főzzük.
Közben elkészítjük a narancsmártást: A narancs héját lereszeljük. A gyümölcsprésen kinyomjuk a levét. A narancshéjat, a gyümölcslevet és a maradék gyümölcspépet összekeverjük. Egy kis lábosba belerakjuk a mézet, és a fél citrom levét, amikor forró, hozzáöntjük a narancspépet, merülő mixerrel pépesítjük. 5-10 percig együtt főzzük, hozzáadjuk a kukoricakeményítőt. Utána még 1 percig főzzük, és lekapcsoljuk a gázt.
Főtt krumplival, vagy rizzsel tálaljuk.
Hozzávalók:
4 dl 100 %-os narancslé
1 db narancs húsa összedarabolva
1 evőkanál reszelt narancshéj
1 evőkanál vaj,
1 púpozott evőkanál étkezési keményítőpor,
1 teáskanál őrölt fahéj,
1 teáskanál reszelt gyömbér
Elkészítése: A hozzávalókat összekeverjük, majd közepes lángon besűrítjük. Merülő mixerrel 1 percig összezkeverjük. Ha kellő sűrűségű lekapcsolhatjuk a gázt.
Cukrot csak akkor adjunk hozzá, ha nagyon savanyú a narancs!
Hozzávalók:
80 dkg kelkáposzta
50 dkg krumpli meghámozva, kockára vágva
1 evőkanál só
1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
1 kávéskanál köménymag
1 mokkáskanál őrölt bors
4 gerezd fokhagyma sóban összetörve
rántáshoz: étolaj, simaliszt, piros őrölt paprika, víz.
Elkészítése:
A káposztát alaposan megmossuk, majd 4 felé elvágjuk. Kivágjuk a közepéből a torzsáját, eldobjuk. Keskeny csíkokra vágjuk a káposztaleveleket, és beletesszük egy 5 literes fazékba. Mivel a káposzta enged nedvességet, ezért óvatosan öntsünk rá vizet. Ne lepje el a káposztát, inkább pótoljuk, ha kellene. Beletesszük a sót, az apróra vágott vöröshagymát, krumplit és köménymagot. Addig főzzük, amíg puha nem lesz a krumpli benne.
Elkészítjük a rántást: Egy kis lábosban az olajon a lisztet rózsaszínűre pirítjuk, beletesszük a sóban késsel összetört fokhagymát. Levesszük a lángról beletesszük a pirospaprikát, hideg vizet öntünk rá, és belekeverjük a káposztába. Egy-két percig még főzzük, beleszórjuk az őrölt borsot. Megkóstoljuk, ha szükséges, akkor utána ízesítünk.
Fasírozott készítése:
Hozzávalók:
60 dkg darált sertéshús
2 db zsemle ( vagy 2 szelet kenyér) vízben megáztatva, kinyomkodva
4 db tojás,
4 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só, bors,
1 kávéskanál piros őrölt paprika
fél mokkáskanál ételízesítő
Panírozáshoz: zsemlemorzsa
Elkészítése: A hozzávalókat alaposan összekeverjük. Majd egy evőkanállal jó nagy gombócokat formálunk, és beleforgatjuk a zsemlemorzsába.
Forró olajban kisütjük.
Hozzávalók:
fél kg darált hús
1 nagy fej kelkáposzta
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
fél bögre köles
1 evőkanál pirospaprika
4 dl tejföl
1 db tojás
só, őrölt bors, borsikafű
Elkészítése:
A kölest megmossuk, majd háromszoros mennyiségű vízzel felöntjük és félretesszük. A kelkáposztát leveleire szedjük, megmossuk, és sós, forró vízben körülbelül 7-8 percig főzzük. Az apróra vágott hagymát egy kevés olajon megfonnyasztjuk, rátesszük a darált húst, és a hús fehéredéséig sütjük. Ezután hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, hozzáöntjük a vízzel elkevert kölest, és a fűszereket. Az egészet puhára főzzük. ( Én kuktában sziszegéstől számítva 12 perc alatt főztem össze.)
A köles főzés közben megdagad és megszívja magát a húslével.
Kivajazunk egy 30 x 22 cm-es tepsit. A káposztát leszűrjük, és a levelek felével kibéleljük a tepsi alját. Ráfektetjük a köleses húst.
Majd betakarjuk a maradék káposztalevelekkel. A tejfölt és a tojást összekeverjük, és ráborítjuk a tetejére.
Előmelegített sütőben 200 fokon 30 perc alatt készre sütjük. Én még 2 percig légkeveréssel rápirítottam.
Hozzávalók:
1 kg főtt, tört krumpli
2 nagy tojás
10 dkg puha vaj
körülbelül 5 dkg finomliszt
1 lapos evőkanál só
1 lapos mokkáskanál őrölt bors
Beforgatáshoz: reszelt sajt
Elkészítése:
A hozzávalókat kézzel jól összedolgozzuk a liszttel együtt, hogy jól formázható masszát kapjunk. Ezután a vizes kézzel megformázott, körülbelül nagy dió nagyságú golyókat beleforgatjuk jó alaposan reszelt sajtba.
A gáztepsi méretű tepsi aljára sütőpapírt teszünk. Majd belerakosgatjuk a sajtba megforgatott golyókat.
Előmelegített sütőben 200 fokon 20 perc alatt készre sütjük. Ha szükséges légkeveréssel pár percig még rápiríthatunk.
Mindenféle hús mellé jó köretnek.
Hozzávalók:
50 dkg megtisztított lencse
1-2 db babérlevél
1 lapos evőkanál só
fél citrom
0,5 dl étolaj,
3 evőkanál finomliszt
1 lapos evőkanál pirospaprika
2 gerezd összezúzott fokhagyma
kb. 2 dl tej
1-2 evőkanál tejföl
Elkészítése:
A lencsét előző este megtisztítom és egy tálba teszem, ahol teleöntöm hideg vízzel ázni.
Majd másnap vízzel együtt beleöntöm egy nagyobb fazékba a beáztatott lencsét. Belerakom a babérlevelet, sót, és a fél citromot. Puhára főzöm.
Majd megcsinálom a rántást: az olajba belerakom a lisztet, és világosra pirítom. Beleteszem a fokhagymát, pirospaprikát és a tejet, és hozzákeverem a lencséhez. Végül belekeverem a tejfölt is.
Hozzávalók:
20 dkg csirkemell
2 db nagy kápia paprika
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál olíva olaj
2 dl tejföl
Fűszerek, só, bors, kakukkfű, tárkony
1 kávéskanál frissen facsart citromlé
Elkészítése:
A csirkemellet vékony csíkokra vágom, befűszerezem, és félreteszem.
Az olajon a szeletekre vágott hagymát megpárolom, rádobom a csíkokra vágott piros kápia paprikát, majd a befűszerezett hús szeleteket. Néhány percig együtt párolom, majd felöntöm a tejföllel, citromlével, és addig főzöm, míg a hús teljesen puha nem lesz... Ez csak néhány perc.
Én főtt tésztával tálaltam. Bazsalikomlevéllel és paradicsomkarikával díszíthetjük.
Narancsos pulykamell gesztenyével töltve, narancs mártással
Hozzávalók:
1 egész pulykamellfilé
2 db narancs
20 dkg bacon szalonna
2 közepes fej vöröshagyma
só
őrölt szerecsendió
őrölt kömény
őrölt bors
étolaj
Elkészítés:
A pulykamellről leszedjük a hártyát, megmossuk, lecsepegtetjük, és a felsorolt fűszerekkel /só, őrölt bors, szerecsendió, őrölt kömény, olaj/ alaposan befűszerezzük.
Gesztenyetöltelék:
1 vöröshagyma
25 dkg mélyhűtött, felolvasztott gesztenyemassza (natúr!)
0,5dl olaj
1 evőkanál morzsolt majoránna
só és frissen őrölt bors
Alaposan összedolgozzuk és az előzőleg bevágott mellet megtöltjük, a nyílást összevarrjuk. Minimum 1 órát állni hagyjuk.
Az egész, befűszerezett, megtöltött pulykamellet sütőtálba tesszük, és annyi olajat öntünk alá, hogy a sütőtál alját éppen ellepje. A tálban a húst előbb a karikára szelt 1 db vöröshagymával, majd a narancsszeletekkel borítjuk be. A végén az egészet teljesen betakarjuk a szeletelt baconnal. 1 dl vizet öntünk alá, és letakarva, sütőben megsütjük. A pulykamell vastag hús, ezért hosszabb sütési időt igényel (villanysütőben, 180 Celsius-fokon kb. 1,5-2 óra a sütési idő).
A sütés végén, levéve a sütőedény fedelét kicsit süssük le a húst, hogy megpiruljon a szalonna a tetején.
Közben a narancsmártást elkészítjük:
Hozzávalók: hússzaft, 3 narancs leve (kb. 2 dl), 2 evőkanál méz, 2 narancs szeletelve, fél citrom leve, 1 teáskanál étkezési keményítő, pici őrölt chili paprika.
A 2 narancsot hámozzunk meg egészben úgy, hogy a héjával együtt vágjuk le a narancshúsok hártyáját is. Majd vágjuk őket karikákra.
A 3 narancsnak, és a citromnak facsarjuk ki a levét. A hússzaftot turmixoljuk le, majd szűrjük vissza a serpenyőbe. Keverjük hozzá a mézet, majd adjuk hozzá a citrus leveket is, és fél narancs héját. Forraljuk fel. Chilivel ízesítsük. A keményítőt keverjük ki kevés szósszal, és sűrítsük be vele a mártást. Nem kell túl sűrűre főzni.
A narancsszeleteket csak a végén tegyük a mártásba, utána már nem kell főzni!
Padlizsános
kölessel töltött paprika
Hozzávalók:
20 dkg köles
6 dl víz
1 db közepes padlizsán
4 db kápia paprika
1 zöldségleves kocka
1 közepes fej vöröshagyma
3-4 evőkanál olíva olaj
1 evőkanál apróra vágott kapor
8 evőkanál kefir
só, őrölt bors
Tetejére: snidling, reszelt sajt
Elkészítése:
A 20 dkg kölest a 6 dl vízben az 1 leveskockával együtt puhára főzzük. Közben az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a kockára vágott padlizsánt. Mindezt együtt puhára pároljuk, beledobjuk a kaport, és belekeverjük a kölest, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A 4 darab kápia paprikát kettévágjuk, kicsumázzuk, és a belsejét megtöltjük a töltelékkel.
Ezután egy kivajazott jénaiba, vagy tepsibe helyezzük.
Előmelegített sütőben 180 fokon 25 percig sütjük. Kivesszük, mindegyik szeletet meglocsolunk 1 evőkanál kefirrel, sajtot reszelünk rá, és 5 percre még visszatoljuk a sütőbe. A sütőből kivéve megszórjuk snidlinggel, és tálalható.
Paradicsomos gomba spagettivel
Hozzávalók:
50 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
1 nagy fej zeller
fél liter paradicsomlé
só, őrölt bors, kakukkfű, fokhagyma
2 evőkanál étolaj
Elkészítése:
A forró olajon az apróra vágott hagymát megdinszteljük. Ráreszeljük a zellert, és egy kicsit együtt pirítjuk. Rátesszük az összevágott gombát, majd a fűszereket. A fokhagymát apróra vágva, vagy sóban megtörve tegyük rá. Felöntjük a paradicsomlével, és forraljuk egy keveset. Aki sűrűbben szereti, 2 dl tejszínből és 1 evőkanál étkezési keményítővel behabarhatja. Én is így tettem.
Rakott burgonyapüré savanyú
káposztával
Hozzávalók:
1,5 kg főtt burgonya
3 dkg vaj + kevés a tepsi kivajazáshoz
1 dl tej
1 mokkáskanál só
30 dkg savanyú káposzta
10 dkg sonka
10 dkg füstölt kolbász
3 dkg zsemlemorzsa
5 dkg sajt
Elkészítése:
A burgonyából a vajjal, tejjel és sóval pürét készítünk. Egy 30x22-es tepsit kivajazunk és megszórjuk zsemlemorzsával. Beleterítjük a püré felét, rá a savanyú káposztát, arra a kockára vágott sonkát és a felkarikázott kolbászt. Befedjük a püré másik felével, és egyenesre simítjuk. Ráreszeljük a sajtot.
Előmelegített sütőben 200 fokon körülbelül 20 -25 perc alatt világosbarnára sütjük.
Hozzávalók:
2 db zsenge cukkini
3 nagyobb krumpli
2 db paradicsom
3 dl tejszín
2 db tojás
só, bors, tárkony, oregano, bazsalikom, kakukkfű
Elkészítése:
Egy 18x26 cm-es tepsi alját olíva olajjal kikenjük. Rákarikázzuk a krumpli felét. Sózzuk, borsozzuk. Erre rákarikázzuk az egyik cukkinit héjastul. Majd sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük. Erre rászeleteljük az egyik paradicsomot. Bazsalikommal, oreganóval és tárkonnyal ízesítjük. Ezután újra cukkinit, paradicsomot, végül krumplit szelünk rá, és az előzőekhez hasonlóan ízesítünk minden sort. A tejszínben elkeverünk 2 tojást, és ráöntjük . Végül füstölt reszelt sajttal megszórjuk. Alufóliával letakarjuk a tepsit.
Előmelegített sütőben 50 percig sütjük 200 fokon. Majd a fóliát levesszük, és még 10-12 percig pirítjuk.
Hús nélkül, vagy hússal, esetleg rántott sajttal is fogyasztható.
Hozzávalók:
10 db kifli karikákra vágva
6 db tojás
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
12 dkg vaj
6 dl tej
20 dkg darált dió
8 dkg darált mák + 5 dkg kristálycukor
10 dkg mazsola ( de lehet helyette aszalt, darabolt szilva, vagy sárgabarack)
1 egész citrom lereszelt héja
5 evőkanál rum
1 csipetnyi só
2 nagyobb alma meghámozva, vékony szeletekre vágva
3 púpos evőkanál sárgabaracklekvár
Elkészítése:
Egy 35 x 27 cm-es tepsit alaposan kikenünk vajjal. Majd a kifli felét lerakjuk rá. Közben a tojások sárgáját a kristálycukorral és a vaníliás cukorral jól kikeverjük, és hozzáöntjük a 6 dl tejet is. Ennek a felét rálocsoljuk a kiflire. Majd rászórjuk a darált diót, a mazsola felét, és reszelt citrom héját is felezve. Az alma szeltek felét is rárakosgatjuk, és 2 evőkanál rummal meglocsoljuk. Majd a vaj felét kis halmokban rátesszük. Erre rátesszük a maradék kifli karikákat. Rászórjuk a 8 dkg darált mákot, 5 dkg kristálycukrot, citromhéjat, és a maradék szeletelt almát. Rálocsoljuk a maradék 2 evőkanál rumot. Ráöntjük a tojássárgájával kikevert tej másik felét, és a megmaradt vajat kis halmokban.
Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük.
Közben felverjük a 6 tojásfehérjét 1 csipetnyi sóval. A kemény habba óvatosan belekeverjük a 3 evőkanál sárgabaracklekvárt.
Kivesszük a sütőből, ráborítjuk a sárgabaracklekvárral elkevert habot, és eligazítjuk rajta. Visszahelyezzük a sütőbe a tepsit, és 150-fokra levéve a hőt még 15 percig sütjük.
Langyosra hűtve szeleteljük.
Én 2 csomag csokoládé pudingot is főztem mellé 1 liter tejjel.
Hozzávalók:
10 db kifli karikákra vágva
4 dkg vaj
5 dl tej
4 evőkanál zsemlemorzsa
1 mokkáskanál só
45 dkg túró 10 dkg császár szalonna kockára vágva
45 dkg tejföl
kevés füstölt sajt
Elkészítése:
Egy 35 x 27 cm-es tepsit alaposan kikenjük a vajjal, rászórjuk a zsemlemorzsát. Majd a karikákra vágott kifliket leöntjük a sós tejjel, pár percig állni hagyjuk. Ezután a kifli felét belerakjuk a tepsibe, rászórjuk a túrót. Arra a megpirított császárszalonnát elosztva a zsírjával együtt ráöntjük egyenletesen. 3-4 evőkanálnyi tejfölt is kanalazunk közbe. Majd a erre rátesszük a maradék kifli karikákat. Aztán a maradék tejföllel letakarjuk. Végül a füstölt sajtot is ráreszeljük.
Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük.
Hozzávalók:
25 dkg rizs
5 dl paradicsomlé
3 evőkanál étolaj
1 húsleves-kocka
1 friss ág rozmaring
őrölt bors
pici cukor
só
Tetejére: reszelt sajtot szórhatunk
Elkészítése:
A megmosott rizst forró olajon üvegesre pirítjuk egy hőálló edényben a
mikró legmagasabb fokán. Ráöntjük a paradicsomlét és még annyi vizet, hogy a
rizs térfogatának duplája legyen összesen a folyadék. Beletesszük a leveskockát,
rozmaringot, borsot, sót, cukrot. Folpack fóliával lefedjük, néhány helyen
tűvel kilyukasztjuk, és még körülbelül 15-20 percig főzzük. Közben néhányszor
megkeverjük.
Reszelt sajttal tálalhatjuk. De én most rántott gombafejjel és rántott karfiollal tálaltam.
Hozzávalók:
50 dkg kelbimbó
5 dkg vaj
3 evőkanál liszt
4 dl tej
só, ételízesítő, reszelt szerecsendió
10 dkg reszelt füstölt sajt
Elkészítése:
Lobogó sós ételízesítős vízbe beledobjuk a megtisztított kelbimbót, és 5 percig forraljuk. Utána szűrőkanálba öntjük. Egy 25x18 cm-es tepsit kivajazunk, majd beleöntjük a kelbimbót.
A vajból, lisztből és a tejből besamelmártást készítünk: a vajat felolvasztjuk, belekeverjük a lisztet, néhány percig pirítjuk, majd hozzáöntjük a tejet, a fűszereket, és besűrítjük.
Az elkészült mártást ráöntjük a kelbimbóra, ráreszeljük a sajtot.
Előmelegített sütőben 180 fokon 10-15 percig sütjük, míg a sajt a tetején szépen megpirul.
Hozzávalók:
60 dkg darált hús
2 db zsemle vízben áztatva, és kinyomkodva
3 egész tojás
1nagy csokor petrezselyem apróra vágva
1 mokkáskanál őrölt bors
3 nagy gerezd fokhagyma apróra vágva, és sóban megtörve késsel
só
1 kávéskanál pirospaprika
kevés zsemlemorzsa
10 dkg szeletelt sajt
Elkészítés:
A hozzávalókat a 10 dkg szeletelt sajt és a petrezselyem kivételével egy tálban fakanállal jól összekeverjük.
Egy konyharuhára fóliát terítünk, amit benedvesítjük, erre egyenletesen kiterítjük a fasírtmasszát. Ezután rárakjuk a vékony sajtszeleteket, és a petrezselyemzöldet. Aki szereti kis apróra vágott chilipaprikával is megszórhatja.
Felgöngyölítjük, mint a kalácsot. Óvatosan levesszük róla a fóliát, majd morzsával meghintjük.
Előmelegített sütőbe tesszük, és 200 fokon körülbelül 70 perc alatt megsütjük. Kihűlés után szeleteljük.
Megjegyzés: A sajt szeletekre még tehetünk apróra vágott gombát, vagy egyéb zöldségeket is.
Tálaláskor körethez, vagy főzelékhez adhatjuk.
Hozzávalók:
30 dkg rizs
1 liter húsleves (kockából)
30 dkg csiperkegomba
10 dkg fagyasztott spenótpüré
10 dkg sárgarépa
10 dkg vaj
10 dkg reszelni való sajt (trappista)
4 db tojás
só, őrölt bors, kakukkfű
Elkészítése:
A rizst puhára főzzük a húslevesben. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, és a karikára vágott sárgarépával együtt a vajban szép puhára pároljuk, közben fűszerezzük. Hozzáadjuk a felengedett spenótot és készre pároljuk. Az elkészült rizshez keverjük a spenótos masszát, majd egy kivajazott 30x22 cm-es tepsibe öntjük. A tetejére ráöntünk kis mélyedésekbe 4 db tojást. Reszelt sajttal megszórjuk.
Előmelegített sütőben közepes hőfokon sütjük, míg a tojások a tetején tükörtojássá sülnek (körülbelül 8-10 percig).
Hozzávalók:
1 nagy zellergumó
kevés olívaolaj
fűszerezés ízlés szerint, én:
só, kakukkfű, tárkony, őrölt bors, fokhagyma,
3 dkg vaj,
1 dl tejszín
Elkészítése:
A zellert megpucoltam, karikára, majd vékony hasábokra vágtam. Egy vajjal kikent tepsibe raktam, fűszereztem, kevés olívaolajjal meglocsoltam. Rámorzsoltam 3 dkg vajat, és meglocsoltam 1 dl tejszínnel.
Alufóliával letakarva 180 °C-ra előmelegített sütőbe toltam, és puhára pároltam, majd a fóliát levéve még 15 percig pirítottam.
A sütési idő a zeller mennyiségétől függ, kisebb mennyiség hamarabb elkészül.
Hozzávalók:
30 dkg szűzpecsenye
1 dl olívaolaj
1 kanál vaj
1 fej vöröshagyma
15 dkg csiperke gomba
1 dl paradicsomlé
1 dl vörösbor
5 db csemege uborka
1 csokor összevágott petrezselyem
1 evőkanál mustár
2 dl tejszín
só
őrölt bors,
kakukkfű
Elkészítés:
Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt, csorgassuk bele az olívaolajat, majd tegyük bele az enyhén kivert és csíkokra felvágott szűzpecsenyét, nagy lángon állandóan kevergetve addig süssük, míg a hús pirulni kezd.
Szedjük ki a serpenyőből a húst, tegyünk bele még egy evőkanálnyi vajat, majd adjuk hozzá az összevágott vöröshagymát. Pároljuk még néhány percig, aztán tegyük bele a felszeletelt gombát. Pároljuk addig, amíg a gomba sülni kezd. Hozzáadunk 1 dl paradicsomlevet és 1 dl vörösbort. Ezután tegyük hozzá a csíkokra felvágott csemegeuborkát, a mustárt, a húst és keverjük jól össze, majd öntsük rá a tejszínt.
Kevéske borssal, kakukkfűvel, sóval és összevágott petrezselyem zöldjével ízesítjük.
Forralásig hevítjük, és körettel tálaljuk.
Hozzávalók:
3 evőkanál étolaj
1 nagy fej vöröshagyma apróra összevágva
60 dkg hús (comb) kockára vágva,
só, őrölt bors, szárított borsfű, pirospaprika
zöldpaprika szelet, paradicsomlé
50 dkg tarhonya
1 kis fej vöröshagyma, olaj, só, víz
Az összevágott nagy fej vöröshagymát üvegesre pároljuk az olajon. Tűzről
lehúzva meghintjük pirospaprikával, belerakjuk a kockára vágott hús darabokat,
kicsit dinszteljük, elkeverjük, pici vízzel felöntjük. Teszünk bele sót, őrölt
borsot, a szárított borsfűvet, a zöldpaprikát és paradicsomlét. Majd a tűzre
visszatesszük, és puhára főzzük.
Megjegyzés: Én kuktában készítem el a húst mindig, akkor nem
párolog el a vitamin, és gyorsabban meg is puhul a hús. A sziszegéstől számítva
18-20 perc alatt kész is.
A tarhonyát pedig a mikróban szoktam készíteni. Egy nagy jénai tálban
kevés olajon megpirítom a tarhonyát, közben párszor megkeverem, majd sózom.
Teszek bele 1 kisebb vöröshagymát is, majd felöntöm bőséges vízzel. Ezután
folpackkal letakarom, pár helyen tűvel lyukat szúrok rá. Párszor megkeverem. Ha
jó, akkor a kész pörkölt húsival összekeverem, és újra letakarom.
Ízlés szerint savanyúsággal tálalom.
Hozzávalók:
1 kg krumpli
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 dl tejszín
5 dkg vaj ( vagy 0,5 dl olaj)
só, őrölt bors, kakukkfű,
3 kávéskanál olaszos fűszersó
Elkészítése:
Egy alaposan kivajazott gáztepsibe a megtisztított, felvágott krumplit elterítem. Rászórom a fűszereket, az apróra vágott fokhagymát, a karikákra vágott vöröshagymát, és rámorzsolom a vajat, ráöntjük a tejszínt. Kicsit összeforgatjuk. 200 fokos sütőbe tesszük alufóliával letakarva. 30 perc múlva a fóliát levesszük, összekeverjük, és visszatesszük a sütőbe fólia nélkül még 30 percre. Majd kevés trappista sajtot is reszelek rá, és még 5 percig légkeveréssel sütöm.
Hozzávalók:
körülbelül 80 dkg finomliszt
1 tojás, ( ha kicsi, akkor 2)
só
víz,
8 db tojás
só
kevés olaj
A lisztet, tojást, sót és annyi vizet, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk, összekeverjük robotgéppel. Aztán kiszaggatjuk, forró vízbe, kicsit hagyjuk főni és tésztaszedővel kiszedjük hideg vízbe. Majd lecsepegtetjük.
Közben a tojásokat pedig kevés sóval jól felverjük, és nagyobb edényben forró olajban lágyra sütjük. Majd hozzáadjuk a kifőtt nokedlit, és még együtt sütjük folyamatos keverés közben, hogy ne legyen ragadós a tojás.
Friss salátával tálaljuk, amit ecetes, cukros lébe teszünk.
Töltött
padlizsán pizza krémmel
Hozzávalók:
2 db szép padlizsán
30 dkg darált hús
1 db vöröshagyma
1 zacskó milánói alap
1 kávéskanál őrölt pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olíva olaj
4 db paradicsom
Fűszerek: só, bazsalikom, oregano, kakukkfű
Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát az olajon üvegesre párolom. Hozzáadom a darált húst és fehéredésig pirítom. Rászórok egy kávéskanál őrölt pirospaprikát. 2 dl vízben feloldom a milánói alapot, és ráöntöm a pirított húsra. Addig főzöm kevergetve, amíg a hús megpuhul. Közben beleszeletelek 2 gerezd fokhagymát. Amikor a hús megpuhult, elzárom a gázt.
A 2 padlizsánt félbevágom, a közepét kikaparom úgy, hogy körülbelül 1 cm-es vastag maradjon. Sóval, oreganoval és bazsalikommal megszórom, és félreteszem.
A kikapart padlizsánt apró kockákra vágom, és sóval, oreganoval bazsalikommal, kakukkfűvel megszórom azt is.
Egy wook serpenyőbe beleöntöm a pizza krémet, majd hozzáöntöm a kockára vágott, fűszerezett padlizsán darabokat, és 8-10 percig együtt főzöm.
Egy tepsit kiolajozok, és 4 közepes paradicsomot beleszelek az aljába. Sóval, oreganoval, bazsalikommal megszórom. Erre ráhelyezem a félbevágott padlizsánokat, és megtöltöm a pizza krémmel.
Mivel nekem maradt egy kis töltelékem, és hely is volt a tepsiben, ezért egy kápia paprikát is megtöltöttem. Reszelt sajttal megszórtam.
Előmelegített sütőben 200 fokon 55 perc alatt pirosra sütöttem.
Főtt rizzsel tálaljuk.
Hozzávalók:
1 liter tej
20 dkg búzadara
1 evőkanál rétesliszt
5 dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
50 dkg túró
1 citrom reszelt héja
6-8 dkg mazsola
Beforgatáshoz: étolaj, zsemlemorzsa
Elkészítése:
A tejbe beleöntjük a búzadarát, réteslisztet, és a 2 féle cukrot. Közepes sűrűségűre főzzük. Hagyjuk langyosra kihűlni. Majd beletesszük a túrót, citrom héjat és a mazsolát. Robotgéppel jól összekeverjük.
Megpirítjuk egy lábosban a zsemlemorzsát, kevés vizet is öntünk bele, hogy puhább legyen. Majd egy vízbe mártott evőkanállal a pirított zsemlemorzsába forgatjuk a gombócokat. Kézzel egy kicsit megforgatjuk, és mehet a tálba.
Porcukorral meghintve tálaljuk. De adhatunk mellé pudingot, vagy valamilyen gyümölcs dzsemet is.
Nekem ebből a mennyiségből 30 darab gombóc lett.
Hozzávalók:
8 darab kifli karikákra vágva
5 dl tej
50 dkg túró
450 g tejföl
12 dkg apróra vágott bacon szalonna
4 evőkanál étolaj
Tetejére: trappista sajt
Elkészítése:
Egy 30x22 cm-es tepsit alaposan kikenünk vajjal, majd erre 4 evőkanál tejfölt kenünk. Az összevágott kifliket egy tálban leöntjük a tejjel, és felitatjuk.
Ezután a tejes kifli felét a tepsibe rakosgatjuk. Arra ráhintjük a túró felét, és az előzőleg 4 evőkanál olajjal megpirított bacon felét. Mindezt lekenjük tejföllel. Majd ráhelyezzük a kifli másik felét, a túrót, a bacont és a tejfölt. Végül a tetejére trappista sajtot reszelünk.
Előmelegített sütőben 200 fokon 25 percig sütjük.
Hozzávalók:
zöldbab
sárgarépa
só
vaj
Elkészítése:
Sós vízben megfőzöm a zsenge, és körülbelül 3-4 cm-es darabokra vágott zöldbabot, meg a karikákra vágott sárgarépát, és leszűröm. Majd körülbelül 1 evőkanálnyi vajat (zöldbab és a sárgarépa mennyiségtől függően) felolvasztok egy lábosban, ráöntöm az összekevert megfőzött babot és répát. Csak pár percig párolom, ráteszem a fedőt, és már kész is.
Megjegyzés: Lehet ízlés szerint tárkonyt és őrölt borsot is rászórni.
Most kölessel tálaltam és grillezett kolbásszal.
Hozzávalók:
25 dkg bab
1 nagy fej vöröshagyma
6 evőkanál étolaj
15 dkg kockára vágott sonka
2 dl paradicsomlé
2 evőkanál kecsap
2 gerezd fokhagyma
1 doboz főtt kukoricakonzerv
Só, őrölt bors, kakukkfű
2 db vastag húsú paprika
2 db paradicsom
1 db kisebb cukkini
20 dkg rizs
450 gr tejföl
1 tojás sárgája
5 dkg trappista sajt
Elkészítése:
25 dkg babot megfőzünk sós vízben, amibe 1 evőkanál kakukkfüvet szórunk (így elkerüljük a bab puffasztó hatását!). Egy nagy fej apróra vágott vöröshagymát megdinsztelünk 3 evőkanál olajon. 15 dkg kockára vágott sonkát hozzáöntünk. Néhány percig együtt pirítjuk, majd felöntjük 2 dl paradicsomlével, és 2 evőkanál kecsappal, és 2 gerezd apróra vágott fokhagymával megszórjuk. Beleöntünk 1 doboz főtt kukoricakonzervet. Felforraljuk. Hozzáöntjük a leszűrt főtt babot, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel megszórjuk.
Egy 30-22 cm-es tepsit kiolajozunk. Beleterítjük a kukoricás, sonkás babot.
3 evőkanál olajon megdinsztelünk 2 darab felvágott vastag húsú paprikát, 2 szeletelt paradicsomot, és egy kis cukkinit felkarikázunk. Ezt a párolt zöldséget ráterítjük a babra. A tetejére 20 dkg főtt rizst terítünk,
majd 450 gramm tejföl és 1 tojássárgájából készített keverékkel leöntjük. A tetejére 5 dkg sajtot reszelünk.
Előmelegített sütőben 200 fokon 25 perc alatt készre sütjük.