Egytálételek1

Egytálételek2

Egytálételek3

 

Egytálételek 2

 

 

 

 Ázsiai sült zöldség

 Baconos göngyölt csirkemell

 Barátfüle

 Citromos-tárkonyos gombaszósz

 Cukkini palacsinta

 Csirkemelles rakott padlizsán

 Csülkös gomba rizibizivel

 Darás tészta

 Fasírozott készítése

 Fokhagymás-citromos afrikai harcsa

 Gombás rakott tarhonya

 Kapormártás

 Kapros krumplipüré 

 Kapros tartármártás

 Kefires csirkemell narancsmártással

 Kelkáposztafőzelék

 Köleses rakott kel

 Krumpligolyók

 Lencsefőzelék

 Mediterrán  csirkepaprikás

 Narancsmártás

 Narancsmártás 2.

 Narancsos pulykamell gesztenyével töltve, narancs mártással

 Padlizsános kölessel töltött paprika

 Párolt ( dinsztelt) vöröskáposzta

 Paradicsomos gomba spagettivel

 Rakott burgonyapüré savanyú káposztával

 Rakott cukkini

 Rakott kifli

 Rakott kifli sósan

 Rizibizi

 Rizs nápolyi módra

 Sajtos kelbimbó

 Sajttal töltött fasírt

 Spenótos rizottó

 Sült zeller

 Szűzpecsenye Stroganoff módra

 Tarhonyás hús

 Tejszínes, fűszeres krumpli

 Tojásos nokedli

 Töltött padlizsán pizza krémmel

 Túrógombóc másként

 Túrós rakott kiflik

 Zöldbab párolva

 Zöldséges Sült bab

 

 

 

 

 

 

 

Ázsiai sült zöldség    

 

Hozzávalók:

10 darab fafülgomba

10 dkg zöldbab

15 dkg apró csiperkegomba

1 darab sárgarépa

1 dl étolaj

1 evőkanál kristálycukor

2 evőkanál kínai szójamártás

1 evőkanál kukorica keményítőpor

1 kávéskanál reszelt gyömbér

2 gerezd összetört fokhagyma

 

Elkészítése:

A fafül gombát langyos vízbe beáztatom az elkészítése előtt 1 órával.  Majd a vízből kiszedve vékony csíkokra vágom. A sárgarépát pedig gyufaszálnyi csíkokra vágom. A keményítőport 2 evőkanálnyi vízben feloldom.

A wok serpenyőben az étolajat megforrósítom, beledobom a gombákat, zöldbabot, sárgarépát, és 2-3 percig kevergetve sütöm.

 

 

Rászórom a cukrot és a kínai szójaszószt, ráreszelem a  gyömbért és hozzáöntöm a feloldott kukorica keményítőt. Így kevergetve még körülbelül 2-3 percig sütöm. Végül beleszórom az összezúzott fokhagymát, megkeverem, és lezárom.

Lehet tálalni rizzsel, vagy tésztával.

 

 

 

 

Baconos göngyölt csirkemell  

 

Hozzávalók:

60 dkg csirkemell

15 dkg trappista sajt 

vékonyszelet baconszalonna

Fűszerek: Ízlés szerint só, bors, kakukkfű, fokhagyma, fűszersók

 

Elkészítése:

A csirkemellet fél tenyérnyi szeletekre vágjuk, enyhén kiklopfoljuk, befűszerezzük, kevés olajat csepegtetünk rá, és egy tálban legalább 1 órát állni hagyjuk.

Ezután a bacon szeleteket kiterítjük, mindegyikre ráhelyezünk 1 szelet húst, arra 1 csík trappista sajtot, és a szalonnával együtt feltekerjük. Majd kivajazott tepsibe tesszük egymás mellé.

Előmelegített sütőben 180 fokon alufóliával letakarva 20 percig sütjük. Majd a fóliát levéve még 10 percig sütjük. Megnézzük, ha szép piros már a bacon, akkor kivesszük, de ha szükséges, akkor még 2-3 percig légkeveréssel rásütünk.

Én vegyes rizskörettel és meggymártással tálaltam:

 

  

 

 

 

Barátfüle      

 

Hozzávalók:

60 dkg sós vízben főtt, tört krumpli

50 dkg finomliszt

3 db tojás

2 kávéskanál só

1 evőkanál étolaj

 

Tölteléknek: kemény szilvalekvár

Forgatáshoz: zsemlemorzsa, étolaj, vagy darált dió és porcukor keveréke

Meghintéshez: porcukor

 

Elkészítése:

A hozzávalókat jó alaposan összegyúrjuk, hogy ne ragadjon. Azután rétesliszttel alaposan megszórt deszkán jó vékonyra kisodorjuk a tésztát.

Utána körülbelül 8 cm-es széles csíkokat vágunk a tésztából. Kis halmokat teszünk a lekvárból rá, majd ráhajtjuk a tésztát, lenyomkodjuk, hogy ne tudjon a lekvár kifolyni, és, derelyevágóval elvágjuk.

Ezután forró, sós vízben megfőzzük. Kivesszük, hideg vízzel leöblítjük, és az étolajban megpirított zsemlemorzsába forgatjuk a barátfüléket. Én darált dióban is forgattam, amiben porcukrot kevertem.

Tálaláskor még megszórjuk kevés porcukorral.

Ebből a mennyiségből kb. 55 db lesz.

 

 

 

 

Citromos-tárkonyos gombaszósz     

 

Hozzávalók:

2 közepes vöröshagyma

40 dkg gomba

4 dl tejszín, vagy tejföl

fél citrom leve és reszelt héja

1 evőkanál mustár

só, őrölt bors, majoranna ízlés szerint

1 evőkanál szárított tárkony

1 evőkanál kristálycukor

2 evőkanál étkezési keményítő

 

Elkészítése:

2 evőkanál olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Amikor már üveges, akkor rádobjuk  a szeletekre vágott gombát. Pár percig együtt pároljuk. Hozzáadjuk a fűszereket.  Majd a 4 dl tejszínben  2 evőkanál búzakeményítőt (ha nincsen, akkor lisztet), csomómentesre elkeverjük. Ezután hozzáadjuk  a gombához. Ha tejfölt használunk, akkor fele liszt is elég!  Néhány percig forraljuk állandó keverés mellett. Amikor megpuhult melegen tálalhatjuk.

Én kifőtt spagetti tésztával tálaltam.

 

 

 

 

Cukkini palacsinta    

 

Hozzávalók:

1 közepes, zsenge cukkini

2 db tojás

3 dl kefir, vagy tej

liszt

só,

borsikafű,

szerecsendió

apróra vágott kapor

 

Elkészítése:

A zsenge cukkinit héjastól lereszeljük nagy lyukú reszelőn. Majd hozzáadjuk  a tojást, a fűszereket, és annyi finomlisztet, hogy palacsinta sűrűségű tésztát kapjunk.

Ezután palacsintasütőben kisütjük, úgy mint  a palacsintát.

 

  

 

Ha kisültek, akkor megtöltjük ízlés szerint.  Én most füstölt reszelt sajttal és tejföllel töltöttem meg.

De lehetne hozzá pizza szószt, pörköltet, stb....

A cukkini nagyságától függően körülbelül 8-10 darab palacsinta lesz ebből a mennyiségből.

 

  

 

 

 

Csirkemelles rakott padlizsán   

 

Hozzávalók:

3 közepes padlizsán

1 csirkemell apróra vágva

1 közepes vöröshagyma

5 gerezd fokhagyma

1 paradicsom, 2 paprika

fél liter tejföl

1 dl kefir

3 evőkanál olaj

10 dkg reszelt füstölt sajt

20 dkg tarhonya megfőzve

zsemlemorzsa a tepsi aljára

 

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát olajon megdinsztelem, rárakom a csirkemellet és az összevágott paradicsomot meg a paprikát, majd puhára párolom.

Egy 30x22 cm-es tepsit kikenünk vajjal, zsemlemorzsával megszórjuk. A padlizsánt 1 cm vastagra karikázva soronként lerakjuk.  Minden sort kissé megszórunk fűszerekkel ( kakukkfű, só, őrölt bors).

1 sor padlizsánra kevés párolt húst, és főtt tarhonyát teszünk, majd olajjal és kefirrel elkevert tejföllel meglocsoljuk, hogy ne legyen száraz. Ezt végig ismételjük. A tetejére padlizsánt teszünk, majd tejfölt és a reszelt sajtot.

Előmelegített sütőben,  alufólia alatt 200 fokon 30 percig sütjük, majd levesszük a fóliát, és pirosra sütjük körülbelül 10 perc alatt.

 

  

 

 

 

Csülkös gomba rizibizivel    

 

Hozzávalók: a csülkös gombához:

20 dkg főtt csülök  

30 dkg szeletelt gomba

2 evőkanál étolaj

1 közepes fej vöröshagyma

1 nagy tejföl ( 380 gr) ( vagy tejszín)

só, bors, kakukkfű

fél citrom leve és héja

 

Elkészítése:

Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megdinsztelem, belerakom a szeletelt gombát és  a kis kockákra vágott főtt csülköt. Néhány percig együtt párolom, majd sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítem. Hozzákeverem a tejfölt, vagy tejszínt, a citrom levét és a lereszelt héját. Ha felforr, lezárom.

 

Rizibizihez:

50 dkg rizs

kb. 5 merőkanál borsó

3-4 evőkanál étolaj

1 közepes fej vöröshagyma

só, víz

 

Elkészítése:

A megtisztított rizst vízzel lemosom, lecsepegtetem. Majd egy nagy jénai tálba beleöntöm az olajat, és a rizst 4-5 perc alatt megpirítom a mikróban. Belerakom a sót, a hagymát és felöntöm langyos vízzel. Folpackkal letakarom a tetejét, amit tűvel kilyukasztok pár helyen. Majd körülbelül 20 perc alatt puhára főzöm. Közben párszor megkeverem fakanállal.

Ezalatt a borsót sós vízben puhára főzöm, és lecsöpögtetem.  Ha a rizs is puha összekeverem.

 

 

 

 

 

Darás tészta    

 

Hozzávalók:

12,5 dkg búzadara

3 evőkanál étolaj

só ízlés szerint,

víz

25 dkg metélt tészta

 

Elkészítése:

Egy 4 literes fazékba teszek fel a háromnegyed részéig sós vizet melegíteni a tészta kifőzéséhez. Egy kevés olajat cseppentek a vízbe.

Közben a 3 evőkanál olajat beleteszem egy kb. 4 literes lábosba, ráöntöm a búzadarát, és világosbarnára megpirítom. Kevés vizet is öntök hozzá, fedelet teszek rá. Párszor megkeverem, hagyom puhulni, majd lekapcsolom a gázt alatta.

A felforrt vízben megfőzöm a tésztát, lecsepegtetem, majd  belekeverem a darába.

Sárgabaracklekvárral és porcukorral meghintve tálalom. Én hideg tejet iszok hozzá.

 

 

 

 

Fokhagymás-citromos afrikai harcsa   

 

Hozzávalók:

80 dkg afrikai harcsa szelet

1 darab citrom

4 gerezd fokhagyma

só ízlés szerint

1 kávéskanál őrölt  bors

2,5 dkg vaj

1 csipetnyi szárított rozmaring

3 dl tejszín

 

Elkészítése:

A megmosott citromnak lereszeljük  a héját, a megpucolt fokhagymákat aprítsuk fel. Sózzuk be a nagyobb darabokra vágott halszeleteket, majd helyezzük egy vajjal kikent tepsibe. Ezután enyhén megszórjuk a borssal, ráhelyezzük a tört fokhagymát, rozmaringot, és a citromhéját. Hagyjuk így állni a halat legalább 1 óráig, de tovább is lehet.

Tálalás előtt a sütőt kezdjük el 200 fokra felmelegíteni. Öntsük rá a halra a tejszínt, majd tegyük be a sütőbe 20 percre.

Én most krumplipürével tálaltam jó forrón.

 

 

 

 

Gombás rakott tarhonya    

 

Hozzávalók:

 

40 dkg gomba

1 fej vöröshagyma

1 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál mustár

1 evőkanál kristálycukor

1 kávéskanál só

1 mokkáskanál őrölt bors

3+3 evőkanál tejföl

1 kis csokor kakukkfű

2 levél bazsalikom

50 dkg főtt tarhonya

5 db főtt tojás

5 dkg füstölt sajt

 

Elkészítése:

Az apróra vágott hagymát az olívaolajon üvegesre pároljuk. Rátesszük a nem túl apróra összevágott gombát. Együtt pirítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket,  a mustárt, cukrot, tejfölt, az apróra vágott kakukkfüvet és bazsalikomot. Amikor a gomba megpuhult,  félre tesszük.

Egy 30x22 cm-es tepsit kivajazunk, ráterítjük a főtt tarhonya felét. Arra a gombapörköltet, majd rászeleteljük a főtt tojásokat. Betakarjuk a főtt tarhonya másik felével, megkenjük 3 evőkanál tejföllel, végül ráreszeljük a füstölt sajtot.

Előmelegített sütőben 200 fokon 20 perc alatt megsütjük.

 

 

 

 

Kapormártás   

 

Hozzávalók:

1 jó nagy csokor friss kapor

4 evőkanál étolaj

1 púpos evőkanál simaliszt

1 dl tej, vagy tejszín

1dl tejföl

só ízlés szerint

 

Elkészítése:

Az olajon a liszttel világos fehér rántást készítünk. Erre rátesszük a megmosott, apróra vágott kaprot. Picit megmelegítjük, közben kevergetjük, majd hozzáadjuk a tejet. Azzal is főzzük pár percig, sózzuk és a végén a tejfölt is hozzáadjuk. Összeforraljuk, és lekapcsoljuk a gázt.

 

 

 

 

Kapros krumplipüré   

 

Hozzávalók:

fél kg főtt krumpli

2 dkg vaj

1 dl tejszín

só, bors ízlés szerint

2 evőkanál összevágott kapor

 

A hozzávalókat tálba tesszük, és botmixerrel alaposan összeturmuxoljuk.

 

 

 

 

Kapros tartármártás  

 

Hozzávalók:

1 nagy evőkanál mustár

1 csipet só

1 csipet őrölt bors

1 kávéskanál cukor

2 dl étolaj

2 dl tejföl

1 csokor kapor, megmosva, apróra vágva

 

Elkészítése: Az olaj kivételével a hozzávalókat folytonosan keverjük, majd lassan csurgatva hozzáadagoljuk az olajat, közben keverjük. Amikor szép sima állagú lesz, akkor van kész a majonézünk. Ezután a 2 dl tejfölt és a kaprot is belekeverjük.

 

 

 

 

Kefires csirkemell narancsmártással   

 

Hozzávalók:

2 db csirkemell filé

2 dl kefir

1 kávéskanál kakukkfű

só ízlés szerint

 

Mártáshoz:

1 nagyobb narancs

fél citrom

3 evőkanál méz

1 kávéskanál kukoricakeményítő

 

Elkészítése:

A csirkemellet 2 ujjnyi darabokra vágjuk.  Belerakjuk egy jénai tálba. Majd sóval, kakukkfűvel fűszerezzük. Fél órára állni hagyjuk.  Ezután ráöntjük a kefirt, és lefedve a mikró legmagasabb fokozatán 20-25 perc alatt puhára főzzük. 

 

Közben elkészítjük  a narancsmártást:  A narancs héját lereszeljük.  A gyümölcsprésen kinyomjuk  a levét.  A narancshéjat, a gyümölcslevet és a maradék gyümölcspépet   összekeverjük.  Egy kis lábosba belerakjuk a mézet, és a fél citrom levét, amikor forró, hozzáöntjük  a narancspépet, merülő mixerrel pépesítjük. 5-10 percig együtt főzzük, hozzáadjuk a kukoricakeményítőt.  Utána még 1 percig főzzük, és lekapcsoljuk  a gázt.  

Főtt krumplival, vagy rizzsel tálaljuk.

 

 

 

Narancsmártás másként    

 

Hozzávalók:

4 dl 100 %-os narancslé

1 db narancs húsa összedarabolva

1 evőkanál reszelt narancshéj

1 evőkanál vaj,

1 púpozott evőkanál étkezési keményítőpor,

1 teáskanál őrölt fahéj,

1 teáskanál reszelt gyömbér

 

Elkészítése:  A hozzávalókat összekeverjük, majd közepes lángon besűrítjük. Merülő mixerrel 1 percig összezkeverjük. Ha kellő sűrűségű lekapcsolhatjuk a gázt.

Cukrot csak akkor adjunk hozzá, ha nagyon savanyú a narancs!

 

 

 

 

Kelkáposztafőzelék    

 

Hozzávalók:

80 dkg kelkáposzta

50 dkg krumpli meghámozva, kockára vágva

1 evőkanál só

1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva

1 kávéskanál köménymag

1 mokkáskanál őrölt bors

4 gerezd fokhagyma sóban összetörve

 

rántáshoz: étolaj, simaliszt, piros őrölt paprika, víz.

 

Elkészítése:

A káposztát alaposan megmossuk, majd 4 felé elvágjuk. Kivágjuk a közepéből a torzsáját, eldobjuk. Keskeny csíkokra vágjuk a káposztaleveleket, és beletesszük egy 5 literes fazékba. Mivel a káposzta enged nedvességet, ezért óvatosan öntsünk rá vizet. Ne lepje el a káposztát, inkább pótoljuk, ha kellene. Beletesszük a sót, az apróra vágott vöröshagymát, krumplit és köménymagot. Addig főzzük, amíg puha nem lesz a krumpli benne.

Elkészítjük  a rántást: Egy kis lábosban az olajon a lisztet rózsaszínűre pirítjuk, beletesszük a sóban késsel összetört fokhagymát. Levesszük a lángról beletesszük a  pirospaprikát, hideg vizet öntünk rá, és belekeverjük a káposztába. Egy-két percig még főzzük, beleszórjuk az őrölt borsot. Megkóstoljuk, ha szükséges, akkor utána ízesítünk.

Fasírozottal tálaljuk.

 

 

Fasírozott készítése: 

Hozzávalók:

60 dkg darált sertéshús 

2 db zsemle ( vagy 2 szelet kenyér) vízben megáztatva, kinyomkodva

4 db tojás,

4 gerezd fokhagyma

ízlés szerint  só, bors,

1 kávéskanál piros őrölt paprika

fél mokkáskanál ételízesítő

 

Panírozáshoz: zsemlemorzsa

 

Elkészítése:  A hozzávalókat alaposan összekeverjük. Majd egy evőkanállal jó nagy gombócokat formálunk, és beleforgatjuk a zsemlemorzsába.

Forró olajban kisütjük.   

 

 

 

Köleses rakott kel    

 

Hozzávalók:

fél kg darált hús

1 nagy fej kelkáposzta

1 fej vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

fél bögre köles

1 evőkanál pirospaprika

4 dl tejföl

1 db tojás

só, őrölt bors, borsikafű 

 

Elkészítése:

A kölest megmossuk, majd háromszoros mennyiségű vízzel felöntjük és félretesszük. A kelkáposztát leveleire szedjük, megmossuk, és sós, forró vízben körülbelül 7-8 percig főzzük. Az apróra vágott hagymát egy kevés olajon megfonnyasztjuk, rátesszük a darált húst, és a hús fehéredéséig sütjük. Ezután hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát,  hozzáöntjük a vízzel elkevert kölest, és a fűszereket. Az egészet puhára főzzük. ( Én kuktában sziszegéstől számítva 12 perc alatt főztem össze.)

A köles főzés közben megdagad és megszívja magát a húslével.

Kivajazunk egy 30 x 22 cm-es tepsit. A káposztát leszűrjük,  és a levelek felével kibéleljük a tepsi alját. Ráfektetjük a köleses húst.

 

 

Majd betakarjuk a maradék káposztalevelekkel. A tejfölt és a tojást összekeverjük, és ráborítjuk a tetejére.

Előmelegített sütőben 200 fokon 30 perc alatt készre sütjük. Én még 2 percig légkeveréssel rápirítottam.

 

 

 

 

Krumpligolyók   

 

Hozzávalók:

1 kg főtt, tört krumpli

2 nagy tojás

10 dkg puha vaj

körülbelül 5 dkg finomliszt

1 lapos evőkanál só

1 lapos mokkáskanál őrölt bors

 

Beforgatáshoz: reszelt sajt

 

Elkészítése:

A hozzávalókat kézzel jól összedolgozzuk a liszttel együtt, hogy jól formázható masszát kapjunk. Ezután a vizes kézzel megformázott, körülbelül nagy dió nagyságú golyókat beleforgatjuk jó alaposan reszelt sajtba.

A gáztepsi méretű tepsi aljára sütőpapírt teszünk. Majd belerakosgatjuk a sajtba megforgatott golyókat.

Előmelegített sütőben 200 fokon 20 perc alatt készre sütjük. Ha szükséges légkeveréssel pár percig még rápiríthatunk.

Mindenféle hús mellé jó köretnek.

 

  

 

 

 

Lencsefőzelék     

 

Hozzávalók:

50 dkg  megtisztított lencse

1-2 db babérlevél

1 lapos evőkanál só

fél citrom

 

0,5 dl étolaj,

3 evőkanál finomliszt

1 lapos evőkanál pirospaprika

2 gerezd összezúzott fokhagyma

kb. 2 dl tej

1-2 evőkanál tejföl

 

Elkészítése:

A lencsét előző este megtisztítom és egy tálba teszem, ahol teleöntöm hideg vízzel ázni.

Majd másnap vízzel együtt beleöntöm egy nagyobb fazékba a beáztatott lencsét. Belerakom a babérlevelet, sót, és a fél citromot. Puhára főzöm.

Majd megcsinálom a rántást: az olajba belerakom a lisztet, és világosra pirítom. Beleteszem a fokhagymát, pirospaprikát és a tejet, és hozzákeverem a lencséhez. Végül belekeverem a tejfölt is.

 

 

 

 

Mediterrán csirkepaprikás   

 

Hozzávalók:

20 dkg csirkemell

2 db nagy kápia paprika

1 fej vöröshagyma

2 evőkanál olíva olaj

2 dl tejföl

Fűszerek, só, bors, kakukkfű, tárkony

1 kávéskanál frissen facsart citromlé

 

Elkészítése:

A csirkemellet vékony csíkokra vágom, befűszerezem, és félreteszem.

Az olajon a szeletekre vágott hagymát megpárolom,  rádobom a csíkokra vágott piros kápia paprikát, majd  a befűszerezett hús szeleteket. Néhány percig együtt párolom, majd felöntöm  a tejföllel, citromlével, és addig főzöm, míg a hús teljesen puha nem lesz... Ez csak néhány perc.

Én főtt tésztával tálaltam. Bazsalikomlevéllel és paradicsomkarikával díszíthetjük.

 

 

 

 

Narancsos pulykamell gesztenyével töltve, narancs mártással   


Hozzávalók:

1 egész pulykamellfilé

2 db narancs

20 dkg bacon szalonna

2 közepes fej vöröshagyma

őrölt szerecsendió

őrölt kömény

őrölt bors

étolaj

 

Elkészítés:

A pulykamellről leszedjük a hártyát, megmossuk, lecsepegtetjük, és a felsorolt fűszerekkel /só, őrölt bors, szerecsendió, őrölt kömény, olaj/ alaposan befűszerezzük.

 

Gesztenyetöltelék:

1 vöröshagyma
25 dkg mélyhűtött, felolvasztott gesztenyemassza (natúr!)

0,5dl olaj

1 evőkanál morzsolt majoránna

só és frissen őrölt bors

Alaposan összedolgozzuk és az előzőleg bevágott mellet megtöltjük, a nyílást összevarrjuk. Minimum 1 órát állni hagyjuk.

 

Az egész, befűszerezett, megtöltött pulykamellet sütőtálba tesszük, és annyi olajat öntünk alá, hogy a sütőtál alját éppen ellepje. A tálban a húst előbb a karikára szelt 1 db vöröshagymával, majd a narancsszeletekkel borítjuk be. A végén az egészet teljesen betakarjuk a szeletelt baconnal. 1 dl vizet öntünk alá, és letakarva, sütőben megsütjük. A pulykamell vastag hús, ezért hosszabb sütési időt igényel (villanysütőben, 180 Celsius-fokon kb. 1,5-2 óra a sütési idő).

A sütés végén, levéve a sütőedény fedelét kicsit süssük le a húst, hogy megpiruljon a szalonna a tetején.

 

  

 

Közben a narancsmártást elkészítjük:

Hozzávalók: hússzaft, 3 narancs leve (kb. 2 dl), 2 evőkanál méz, 2 narancs szeletelve, fél citrom leve, 1 teáskanál étkezési keményítő, pici őrölt chili paprika.

 

A 2 narancsot hámozzunk meg egészben úgy, hogy a héjával együtt vágjuk le a narancshúsok hártyáját is. Majd vágjuk őket karikákra.

A 3 narancsnak, és a citromnak facsarjuk ki a levét. A hússzaftot turmixoljuk le, majd szűrjük vissza a serpenyőbe. Keverjük hozzá a mézet, majd adjuk hozzá a citrus leveket is, és fél narancs héját. Forraljuk fel. Chilivel ízesítsük. A keményítőt keverjük ki kevés szósszal, és sűrítsük be vele a mártást. Nem kell túl sűrűre főzni.

A narancsszeleteket csak a végén tegyük a mártásba, utána már nem kell főzni!

 

  

 

 

 

Padlizsános kölessel töltött paprika    

 

Hozzávalók:

20 dkg köles

6 dl víz

1 db közepes padlizsán

4 db kápia paprika

1 zöldségleves kocka

1 közepes fej vöröshagyma

3-4 evőkanál olíva olaj

1 evőkanál apróra vágott kapor

8 evőkanál kefir

só, őrölt bors

 

Tetejére: snidling, reszelt sajt

 

Elkészítése:

A 20 dkg kölest a 6 dl vízben az 1 leveskockával együtt puhára főzzük.  Közben az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a kockára vágott padlizsánt. Mindezt együtt puhára pároljuk, beledobjuk a kaport, és belekeverjük a kölest, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A 4 darab kápia paprikát kettévágjuk, kicsumázzuk, és a belsejét megtöltjük a töltelékkel.

Ezután egy kivajazott jénaiba, vagy tepsibe helyezzük.

Előmelegített sütőben 180 fokon 25 percig sütjük. Kivesszük, mindegyik szeletet meglocsolunk 1 evőkanál kefirrel, sajtot reszelünk rá, és 5 percre még visszatoljuk a sütőbe. A sütőből kivéve megszórjuk snidlinggel, és tálalható.

 

 

 

 

Paradicsomos gomba spagettivel  

 

Hozzávalók:

50 dkg gomba

1 fej vöröshagyma

1 nagy fej zeller

fél liter paradicsomlé

só, őrölt bors, kakukkfű, fokhagyma

2 evőkanál étolaj

 

Elkészítése:

A forró olajon az apróra vágott hagymát megdinszteljük. Ráreszeljük a zellert, és egy kicsit együtt pirítjuk. Rátesszük az összevágott gombát, majd a fűszereket. A fokhagymát apróra vágva, vagy sóban megtörve tegyük rá. Felöntjük a paradicsomlével, és forraljuk egy keveset. Aki sűrűbben szereti, 2 dl tejszínből és 1 evőkanál étkezési keményítővel behabarhatja. Én is így tettem.

 

 

 

 

Rakott burgonyapüré savanyú káposztával    

 

Hozzávalók:

1,5 kg főtt burgonya
3 dkg vaj + kevés a tepsi kivajazáshoz
1 dl tej
1 mokkáskanál só
30 dkg savanyú káposzta
10 dkg sonka
10 dkg füstölt kolbász
3 dkg zsemlemorzsa
5 dkg sajt

 

Elkészítése:

A burgonyából a vajjal, tejjel és sóval pürét készítünk. Egy 30x22-es tepsit kivajazunk és megszórjuk zsemlemorzsával. Beleterítjük a püré felét, rá a savanyú káposztát, arra a kockára vágott sonkát és a felkarikázott kolbászt. Befedjük a püré másik felével, és egyenesre simítjuk. Ráreszeljük a sajtot.

Előmelegített sütőben 200 fokon körülbelül 20 -25 perc alatt világosbarnára sütjük.

 

 

 

 

Rakott cukkini   

 

Hozzávalók:

2 db zsenge cukkini

3 nagyobb krumpli

2 db paradicsom

3 dl tejszín

2 db tojás

só, bors, tárkony, oregano, bazsalikom, kakukkfű

 

Elkészítése:

Egy 18x26 cm-es tepsi alját olíva olajjal kikenjük. Rákarikázzuk a krumpli felét. Sózzuk, borsozzuk.  Erre rákarikázzuk az egyik cukkinit héjastul. Majd sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük. Erre rászeleteljük az egyik paradicsomot. Bazsalikommal, oreganóval és tárkonnyal ízesítjük. Ezután újra cukkinit, paradicsomot, végül krumplit szelünk rá, és az előzőekhez hasonlóan ízesítünk  minden sort. A tejszínben elkeverünk 2 tojást, és ráöntjük . Végül füstölt reszelt sajttal megszórjuk. Alufóliával letakarjuk a tepsit.

Előmelegített sütőben 50 percig sütjük 200 fokon.  Majd a fóliát levesszük, és még 10-12 percig pirítjuk.

Hús  nélkül, vagy hússal, esetleg rántott  sajttal is fogyasztható.

 

 

 

 

Rakott kifli      

 

Hozzávalók:

10 db kifli karikákra vágva

6 db tojás

10 dkg kristálycukor

1 csomag vaníliás cukor

12 dkg vaj

6 dl tej

20 dkg darált dió

8 dkg darált mák + 5 dkg kristálycukor

10 dkg mazsola  ( de lehet helyette aszalt, darabolt szilva, vagy sárgabarack)

1 egész citrom lereszelt héja

5 evőkanál rum 

1 csipetnyi só

2 nagyobb alma meghámozva, vékony szeletekre vágva

3 púpos evőkanál sárgabaracklekvár

 

Elkészítése:

Egy 35 x 27 cm-es tepsit alaposan kikenünk vajjal. Majd a kifli felét lerakjuk rá. Közben a tojások sárgáját a kristálycukorral és a vaníliás cukorral jól kikeverjük, és hozzáöntjük a 6 dl tejet is. Ennek a felét rálocsoljuk a kiflire. Majd rászórjuk a darált diót, a mazsola felét, és reszelt citrom héját is felezve. Az alma szeltek felét is rárakosgatjuk, és 2 evőkanál rummal meglocsoljuk. Majd a vaj felét kis halmokban rátesszük. Erre  rátesszük a maradék kifli karikákat. Rászórjuk a 8 dkg darált mákot, 5 dkg kristálycukrot, citromhéjat, és a maradék szeletelt almát. Rálocsoljuk a maradék 2 evőkanál rumot. Ráöntjük a tojássárgájával kikevert tej másik felét, és a megmaradt vajat kis halmokban.

Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük.

Közben felverjük a 6 tojásfehérjét 1 csipetnyi sóval. A kemény habba óvatosan belekeverjük a 3 evőkanál sárgabaracklekvárt.

Kivesszük a sütőből, ráborítjuk a sárgabaracklekvárral elkevert habot, és eligazítjuk rajta. Visszahelyezzük a sütőbe a tepsit, és 150-fokra levéve a hőt még 15 percig sütjük.

Langyosra hűtve  szeleteljük.

Én 2 csomag csokoládé pudingot is főztem mellé 1 liter tejjel.

 

  

 

 

 

Rakott kifli sósan   

 

Hozzávalók:

10 db kifli karikákra vágva

4 dkg vaj

5 dl tej

4 evőkanál zsemlemorzsa

1 mokkáskanál só

45 dkg túró 10 dkg császár szalonna kockára vágva

45  dkg tejföl

kevés füstölt sajt

 

Elkészítése:

Egy 35 x 27 cm-es tepsit alaposan kikenjük a vajjal, rászórjuk a zsemlemorzsát. Majd a karikákra vágott kifliket leöntjük a sós tejjel, pár percig állni hagyjuk. Ezután a kifli felét belerakjuk a tepsibe, rászórjuk a túrót. Arra a megpirított császárszalonnát elosztva a zsírjával együtt ráöntjük egyenletesen. 3-4 evőkanálnyi tejfölt is kanalazunk közbe. Majd a erre  rátesszük a maradék kifli karikákat. Aztán a maradék tejföllel letakarjuk. Végül a füstölt sajtot is ráreszeljük.

Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük.

 

  

  

 

 

 

Rizs nápolyi módra  

 

Hozzávalók:
25 dkg rizs
5 dl paradicsomlé
3 evőkanál étolaj
1 húsleves-kocka
1 friss ág rozmaring
őrölt
bors
pici cukor

 

Tetejére: reszelt sajtot szórhatunk


Elkészítése:
A megmosott rizst forró olajon üvegesre pirítjuk egy hőálló edényben a mikró legmagasabb fokán. Ráöntjük a paradicsomlét és még annyi vizet, hogy a rizs térfogatának duplája legyen összesen a folyadék. Beletesszük a leveskockát, rozmaringot, borsot, sót, cukrot.  Folpack fóliával lefedjük, néhány helyen tűvel kilyukasztjuk, és még körülbelül 15-20 percig főzzük. Közben néhányszor megkeverjük.

Reszelt sajttal tálalhatjuk. De én most  rántott gombafejjel és rántott karfiollal tálaltam.

 

 

 

 

Sajtos kelbimbó

 

Hozzávalók:

50 dkg kelbimbó

5 dkg vaj

3 evőkanál liszt

4 dl tej

só, ételízesítő,  reszelt szerecsendió

10 dkg reszelt füstölt sajt

 

Elkészítése:

Lobogó sós ételízesítős vízbe beledobjuk a megtisztított kelbimbót, és 5 percig forraljuk. Utána szűrőkanálba öntjük. Egy 25x18 cm-es tepsit kivajazunk, majd beleöntjük a kelbimbót.

 

 

A vajból, lisztből és  a tejből besamelmártást készítünk:  a vajat felolvasztjuk, belekeverjük a lisztet, néhány percig pirítjuk, majd hozzáöntjük a tejet, a fűszereket, és besűrítjük.

Az elkészült mártást ráöntjük  a kelbimbóra, ráreszeljük  a sajtot.

Előmelegített sütőben 180 fokon 10-15 percig sütjük, míg a sajt  a tetején szépen megpirul.

 

  

 

 

 

Sajttal töltött fasírt   

 

Hozzávalók:

60 dkg darált hús

2 db zsemle vízben áztatva, és kinyomkodva

3 egész tojás

1nagy csokor petrezselyem apróra vágva

1 mokkáskanál őrölt bors

3 nagy gerezd fokhagyma apróra vágva, és sóban megtörve késsel

1 kávéskanál pirospaprika

kevés zsemlemorzsa

 

10 dkg szeletelt sajt


Elkészítés:

A hozzávalókat a 10 dkg szeletelt sajt és a petrezselyem kivételével egy tálban fakanállal jól összekeverjük.

Egy konyharuhára fóliát terítünk, amit benedvesítjük, erre egyenletesen kiterítjük a fasírtmasszát. Ezután rárakjuk a vékony sajtszeleteket, és a petrezselyemzöldet. Aki szereti kis apróra vágott chilipaprikával is megszórhatja.

 

 

Felgöngyölítjük, mint a kalácsot. Óvatosan levesszük róla a fóliát, majd morzsával meghintjük.

Előmelegített sütőbe tesszük, és 200 fokon körülbelül 70 perc alatt megsütjük. Kihűlés után szeleteljük.

 

 

Megjegyzés: A sajt szeletekre még tehetünk apróra vágott  gombát, vagy egyéb zöldségeket is.

Tálaláskor körethez, vagy főzelékhez adhatjuk.

 

 

 

Spenótos rizottó   

 

Hozzávalók:

30 dkg rizs

1 liter húsleves (kockából)

30 dkg csiperkegomba

10 dkg fagyasztott spenótpüré

10 dkg sárgarépa

10 dkg vaj

10 dkg reszelni való sajt (trappista)

4 db tojás

só, őrölt bors, kakukkfű

 

Elkészítése:

A rizst puhára főzzük a húslevesben. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, és a karikára vágott sárgarépával együtt a vajban szép puhára pároljuk, közben fűszerezzük. Hozzáadjuk a felengedett spenótot és készre pároljuk. Az elkészült rizshez keverjük a spenótos masszát, majd egy kivajazott 30x22 cm-es tepsibe öntjük. A tetejére ráöntünk kis mélyedésekbe 4 db tojást. Reszelt sajttal megszórjuk.

Előmelegített sütőben közepes hőfokon sütjük, míg a tojások a tetején tükörtojássá sülnek (körülbelül 8-10 percig).

 

  

 

 

 

Sült zeller  

 

Hozzávalók:

1 nagy zellergumó

kevés olívaolaj

fűszerezés ízlés szerint, én:

, kakukkfű, tárkony, őrölt bors, fokhagyma,

3 dkg vaj,

1 dl tejszín

 

Elkészítése:

A zellert megpucoltam, karikára, majd vékony hasábokra vágtam. Egy vajjal kikent tepsibe raktam, fűszereztem, kevés olívaolajjal meglocsoltam. Rámorzsoltam 3 dkg vajat, és meglocsoltam 1 dl tejszínnel.

Alufóliával letakarva 180 °C-ra előmelegített sütőbe toltam, és puhára pároltam, majd  a fóliát levéve még 15 percig pirítottam.

 

A sütési idő a zeller mennyiségétől függ, kisebb mennyiség hamarabb elkészül.

 

 

 

 

Szűzpecsenye Stroganoff módra   


Hozzávalók:

30 dkg szűzpecsenye
1 dl olívaolaj
1 kanál vaj
1 fej vöröshagyma
15 dkg csiperke gomba
1 dl paradicsomlé
1 dl vörösbor
5 db csemege uborka
1 csokor összevágott petrezselyem
1 evőkanál mustár
2 dl tejszín

őrölt bors,

kakukkfű

Elkészítés:

Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt, csorgassuk bele az olívaolajat, majd tegyük bele az enyhén kivert és csíkokra felvágott szűzpecsenyét, nagy lángon állandóan kevergetve addig süssük, míg a hús pirulni kezd.

Szedjük ki a serpenyőből a húst, tegyünk bele még egy evőkanálnyi vajat, majd adjuk hozzá az összevágott vöröshagymát. Pároljuk még néhány percig, aztán tegyük bele a felszeletelt gombát. Pároljuk addig, amíg a gomba sülni kezd. Hozzáadunk 1 dl paradicsomlevet és 1 dl vörösbort. Ezután tegyük hozzá a csíkokra felvágott csemegeuborkát, a mustárt, a húst és keverjük jól össze, majd öntsük rá a tejszínt.

Kevéske borssal, kakukkfűvel, sóval és összevágott petrezselyem zöldjével ízesítjük.

Forralásig hevítjük, és körettel tálaljuk.

 

 

 

 

Tarhonyás hús    


Hozzávalók:
3 evőkanál étolaj

1 nagy fej vöröshagyma apróra összevágva

60 dkg hús (comb) kockára vágva,

só, őrölt bors, szárított borsfű, pirospaprika

zöldpaprika szelet, paradicsomlé


50 dkg tarhonya

1 kis fej vöröshagyma, olaj, só, víz


Az összevágott nagy fej vöröshagymát üvegesre pároljuk az olajon. Tűzről lehúzva meghintjük pirospaprikával, belerakjuk a kockára vágott hús darabokat, kicsit dinszteljük, elkeverjük, pici vízzel felöntjük. Teszünk bele sót, őrölt borsot, a szárított borsfűvet, a zöldpaprikát és paradicsomlét. Majd a tűzre visszatesszük, és puhára főzzük.


Megjegyzés: Én kuktában készítem el a húst mindig, akkor nem párolog el a vitamin, és gyorsabban meg is puhul a hús. A sziszegéstől számítva 18-20 perc alatt kész is.


A tarhonyát pedig a mikróban szoktam készíteni. Egy nagy jénai tálban kevés olajon megpirítom a tarhonyát, közben párszor megkeverem, majd sózom. Teszek bele 1 kisebb vöröshagymát is, majd felöntöm bőséges vízzel. Ezután folpackkal letakarom, pár helyen tűvel lyukat szúrok rá. Párszor megkeverem. Ha jó, akkor a kész pörkölt húsival összekeverem, és újra letakarom.

Ízlés szerint savanyúsággal tálalom.

 

 

 

 

Tejszínes, fűszeres krumpli   

 

Hozzávalók:

1 kg krumpli

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

4 dl tejszín

5 dkg vaj  ( vagy 0,5 dl olaj)

só, őrölt bors, kakukkfű,

3 kávéskanál olaszos  fűszersó 

 

Elkészítése:

Egy alaposan kivajazott gáztepsibe a megtisztított, felvágott krumplit elterítem.  Rászórom  a fűszereket, az apróra vágott fokhagymát, a karikákra vágott vöröshagymát, és rámorzsolom a vajat, ráöntjük a tejszínt. Kicsit összeforgatjuk. 200 fokos sütőbe tesszük alufóliával letakarva.  30 perc múlva  a fóliát levesszük, összekeverjük, és visszatesszük  a sütőbe fólia nélkül még 30 percre. Majd kevés trappista sajtot is reszelek rá, és még 5 percig légkeveréssel sütöm.

 

 

 

 

 

 

Tojásos nokedli 

 

Hozzávalók:

körülbelül 80 dkg finomliszt

1 tojás,  ( ha kicsi, akkor 2)

víz,

 

8 db tojás

só

kevés olaj

 

A lisztet, tojást, sót és annyi vizet, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk, összekeverjük robotgéppel. Aztán kiszaggatjuk, forró vízbe, kicsit hagyjuk főni és tésztaszedővel kiszedjük hideg vízbe. Majd lecsepegtetjük.

Közben a tojásokat pedig kevés sóval jól felverjük, és nagyobb edényben forró olajban lágyra sütjük. Majd  hozzáadjuk a kifőtt nokedlit, és még együtt sütjük folyamatos keverés közben, hogy ne legyen ragadós a tojás.

Friss salátával tálaljuk, amit ecetes, cukros lébe teszünk.

 

 

 

 

Töltött padlizsán pizza krémmel   

 

Hozzávalók:

2 db szép padlizsán

30 dkg darált hús

1 db vöröshagyma

1 zacskó milánói alap

1 kávéskanál őrölt pirospaprika

2 gerezd fokhagyma

3 evőkanál olíva olaj

4 db paradicsom

 

Fűszerek: só, bazsalikom, oregano, kakukkfű

 

Elkészítése:

Az apróra vágott vöröshagymát az olajon üvegesre párolom. Hozzáadom a darált húst és fehéredésig pirítom. Rászórok egy kávéskanál őrölt pirospaprikát. 2 dl vízben feloldom a milánói alapot, és ráöntöm a pirított húsra.  Addig főzöm kevergetve, amíg  a hús megpuhul. Közben beleszeletelek 2 gerezd fokhagymát. Amikor  a hús megpuhult, elzárom a gázt.

A 2 padlizsánt félbevágom, a közepét kikaparom úgy, hogy körülbelül 1 cm-es  vastag maradjon.  Sóval, oreganoval és bazsalikommal megszórom, és félreteszem.

A kikapart padlizsánt apró kockákra vágom, és sóval, oreganoval bazsalikommal,  kakukkfűvel megszórom azt is.

Egy wook serpenyőbe beleöntöm a pizza krémet, majd hozzáöntöm a kockára vágott, fűszerezett padlizsán darabokat, és 8-10 percig együtt főzöm.

Egy tepsit kiolajozok, és 4 közepes paradicsomot beleszelek az aljába. Sóval, oreganoval, bazsalikommal megszórom. Erre ráhelyezem a félbevágott padlizsánokat, és megtöltöm a pizza krémmel.

 

  

 

Mivel nekem maradt egy kis töltelékem, és hely is volt a tepsiben, ezért egy kápia paprikát is megtöltöttem. Reszelt sajttal megszórtam.

Előmelegített sütőben 200 fokon 55  perc alatt pirosra sütöttem.

Főtt rizzsel tálaljuk.

 

 

 

 

Túrógombóc másként   

 

Hozzávalók:

1 liter tej

20 dkg búzadara

1 evőkanál rétesliszt

5 dkg kristálycukor

2 csomag vaníliás cukor

50 dkg túró

1 citrom reszelt héja

6-8 dkg mazsola

 

Beforgatáshoz: étolaj, zsemlemorzsa

 

Elkészítése:

A tejbe beleöntjük a búzadarát, réteslisztet, és a 2 féle cukrot.  Közepes sűrűségűre főzzük. Hagyjuk langyosra kihűlni. Majd beletesszük a túrót, citrom héjat és a mazsolát. Robotgéppel jól összekeverjük.

Megpirítjuk egy lábosban a zsemlemorzsát, kevés vizet is öntünk bele, hogy puhább legyen. Majd egy vízbe mártott evőkanállal a pirított zsemlemorzsába forgatjuk a gombócokat.  Kézzel egy kicsit megforgatjuk, és mehet a tálba.

Porcukorral meghintve tálaljuk. De adhatunk mellé pudingot, vagy valamilyen gyümölcs dzsemet is.

Nekem ebből a mennyiségből 30 darab gombóc lett.

 

 

 

 

Túrós rakott kiflik 

 

Hozzávalók:

8 darab kifli karikákra vágva

5 dl tej

50 dkg túró

450 g tejföl

12 dkg apróra vágott bacon szalonna

4 evőkanál étolaj

 

Tetejére: trappista sajt

 

Elkészítése:

Egy 30x22 cm-es tepsit alaposan kikenünk vajjal, majd erre 4 evőkanál tejfölt kenünk. Az összevágott kifliket egy tálban leöntjük a tejjel, és felitatjuk.

Ezután a tejes kifli felét a tepsibe rakosgatjuk. Arra ráhintjük a túró felét, és az előzőleg 4 evőkanál olajjal megpirított bacon felét. Mindezt lekenjük tejföllel. Majd ráhelyezzük a kifli másik felét, a túrót, a bacont és a tejfölt.  Végül a tetejére trappista sajtot reszelünk.

Előmelegített sütőben 200 fokon  25 percig sütjük.

 

 

 

 

Zöldbab párolva  

 

Hozzávalók: 

zöldbab

sárgarépa 

só 

vaj 

 

Elkészítése:  

Sós vízben megfőzöm a zsenge, és körülbelül 3-4 cm-es darabokra vágott zöldbabot, meg a karikákra vágott sárgarépát, és leszűröm. Majd körülbelül 1 evőkanálnyi vajat (zöldbab és a sárgarépa mennyiségtől függően) felolvasztok egy lábosban, ráöntöm az összekevert megfőzött babot és répát. Csak pár percig párolom, ráteszem a fedőt, és már kész is.

Megjegyzés: Lehet ízlés szerint tárkonyt és őrölt borsot is rászórni.

Most kölessel tálaltam és grillezett kolbásszal.

 

 

 

 

Zöldséges Sült bab  

 

Hozzávalók:

25 dkg bab

1 nagy fej vöröshagyma

6 evőkanál étolaj

15 dkg kockára vágott sonka

2 dl paradicsomlé

2 evőkanál kecsap

2 gerezd fokhagyma

1 doboz főtt kukoricakonzerv

Só, őrölt bors, kakukkfű

2 db vastag húsú paprika

2 db paradicsom

1 db kisebb cukkini

20 dkg rizs

450 gr tejföl

1 tojás sárgája

5 dkg trappista sajt

 

Elkészítése:

25 dkg babot megfőzünk sós vízben, amibe 1 evőkanál kakukkfüvet  szórunk (így elkerüljük a bab puffasztó hatását!). Egy nagy fej apróra vágott vöröshagymát megdinsztelünk 3 evőkanál olajon. 15 dkg kockára vágott sonkát hozzáöntünk. Néhány percig együtt pirítjuk, majd felöntjük 2 dl paradicsomlével, és 2 evőkanál kecsappal, és 2 gerezd apróra vágott fokhagymával megszórjuk. Beleöntünk 1 doboz főtt kukoricakonzervet. Felforraljuk. Hozzáöntjük a leszűrt főtt babot, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel megszórjuk.

Egy 30-22 cm-es tepsit kiolajozunk. Beleterítjük a kukoricás, sonkás babot.

3 evőkanál olajon megdinsztelünk 2 darab felvágott vastag húsú paprikát, 2 szeletelt paradicsomot, és egy kis cukkinit felkarikázunk. Ezt a párolt zöldséget ráterítjük a babra. A tetejére 20 dkg főtt rizst terítünk,

 

 

majd 450 gramm tejföl és 1 tojássárgájából készített keverékkel leöntjük. A tetejére 5 dkg sajtot reszelünk.

Előmelegített sütőben 200 fokon 25 perc alatt készre sütjük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vissza a kezdő oldalra

Lap teteje

 


Legjobb receptes blogok


 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker