Egytálételek1

Egytálételek2

Egytálételek3

Egytálételek 3

 

 

 

  Almás köleslepény

  Bakonyi mártás

  Bulguros rakottas

  Céklafőzelék

  Csirkemellcsíkok gombás szósszal

  Csirkeszelet rizságyon

  Édesburgonyás csicseri rakottas

  Görög paradicsomos hal

  Gyros                

  Gyömbéres csirkemell

  Gyömbéres pulykamell 

  Hajdinás-csirkemell rakottas

  Hawaii csirkemell

  Lecsós árpagyöngy

  Mákos guba (Pupácska)

  Mézes csirke aszalt szilvával és diós árpagyönggyel

  Mozzarellás csirkemell tejfölágyon

  Pácolt sertés karaj

  Rakott batáta csicseriborsóval

  Rakott karfiol, árpagyönggyel

  Rakott spagetti camemberttel és gombával

  Sajtos spárga  árpagyönggyel (gerslivel), brokkolival

  Szüreti árpagyöngy

  Tárkonyos ragu

  Tejszínes ananászos csirke gazdagon

  Tepsiben sült chilis penne

  Tepsis beré

  Tepsis zöldbab

  Tortilla

  Túrófasírt

  Zöldfűszeres édesburgonya

  Zöldséges ragu

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Almás köleslepény  

 

Hozzávalók:

1 csésze köles ( 2,5 dl)

1 db nagy meghámozott alma

10. dkg zöldbab

1 fej reszelt vöröshagyma

2 db tört fokhagymagerezd

3 db simára felvert tojás

1 evőkanál vaj

só, bors, késhegynyi rozmaring,

Tetejére: 5 dkg reszelt sajt

 

Elkészítése:

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A kölest 2-szeres mennyiségű vízben pici só hozzáadásával puhára főzzük. A zöldbabot a vajon megpároljuk. Az almát vékony csíkokra vágjuk, a hagymával, rozmaringgal, fokhagymával, párolt zöldbabbal főtt kölessel, és a tojásokkal elkeverjük. Kissé megsózzuk.

Kivajazunk egy 30 x 22 cm-es tepsit , majd a köleses keveréket belesimítjuk. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal.

20 perc alatt aranysárgára megsütjük.

Cikkekre vágva tálaljuk. Köretként húsokhoz, halhoz, vagy rántott sajthoz , illetve gombához ajánljuk.

 

 

 

 

Bakonyi mártás 

 

Hozzávalók

15 dkg sampinyongomba

  6 dkg vaj

  5 dkg finomliszt

  1,5 dl tejföl

  0,5 dl tejszín - vagy tej

  3 dl húsleves

  1 csapott mokkáskanál őrölt kömény

  1 kis fej vöröshagyma

  1 gerezd fokhagyma

  só, bors

  pirospaprika

 

Elkészítése:

A vöröshagymát felaprózzuk, majd a vajon megfuttatjuk, és hozzáadjuk a felszeletelt gombát. Sót, pirospaprikát, köményt szórunk rá, majd hozzáadjuk az összepréselt fokhagymát és a húslevest, valamint a tejföllel elkevert lisztet. Miután felforrt, beletöltjük a tejszínt, és már kínálhatjuk is. Kiváló kísérő húsok mellé.

Most krumplipürével és sajtos hússal tálaltam:

 

 

 

 

Bulguros rakottas 

 

Hozzávalók:

50 dkg csirkemell

2 ek olívaolaj

1 fej vöröshagyma

10 dkg gomba

2 db sárgarépa

1 db zeller

2 dl paradicsomlé

30 dkg bulgur

10 dkg mozarella golyó

bors, kakukkfű

 

Elkészítése:

A megtisztított csirkemellet apró kockára vágjuk, bolognai mártás alapba bepácoljuk, körülbelül fél órát benne hagyjuk. Majd olívaolajon megsütjük, és félre tesszük.

A vöröshagymát apró kockára vágjuk, kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a megtisztított, szeletekre vágott gombát, sózzuk, kakukkfűvel ízesítjük és együtt pároljuk. Az apróra vágott sárgarépát és zellert megfőzzük. A bulgurt paradicsomszószos enyhén sós vízben puhára főzzük.

Kivajazott tepsibe beleöntjük a bulgurt, elsimítjuk, majd arra rakjuk az egészet, mozarella sajtot szórunk közé és 15 perc alatt készre sütjük.

 

 

 

 

Céklafőzelék 

 

Hozzávalók:

1 közepes méretű, kb. 1 kg cékla apró kockákra vágva

só ízlés szerint

őrölt köménymag ízlés szerint

2 dl tejföl (lehet kevesebb, vagy több is)

4-6 evőkanál finomliszt

1 fél citromnak a leve

 

Elkészítése:

A céklát meghámozzuk, felkockázzuk, és feltesszük főni annyi vizzel, hogy épp ellepje. Ízesítjük az őrölt köménnyel és a sóval ízles szerint.

Ha megpuhult, a tejfölös liszttel behabarjuk, és pár percig forraljuk, összefőzzük. Ha túl sűrű lett, vízzel higíthatjuk, ha hígnak érezzük, akkor még liszt hozzáadásával tovább sűríthetjük.

A tűzről levesszük, hozzáadjuk a citrom levét, összekeverjük mégegyszer, és készen is van a főzelék.

Most cukkini fasírttal találtam:

 

 

 

 

Csirkemellcsíkok gombás szósszal 

 

Hozzávalók:

80 dkg csirkemell filé

4-5 gerezd fokhagyma összetörve

1 evőkanál vaj

50 dkg gomba

1 közepes fej vöröshagyma

30 g rókagomba szósz

3 dl tejföl

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

majoranna ízlés szerint

 

1 evőkanál napraforgó olaj gomba párolásához.

 

Elkészítése:

A csirkemelleket felvágjuk kisebb csíkokra, sóval megszórjuk, és hagyjuk egy kicsit állni fokhagymás-olajos pácban... Utána pár perc alatt fehéredésig sütjük az 1vőkanál vaj hozzáadásával. Ha elkészült, egy 30 x 22 cm-es tepsibe öntjük.

A gombához 1 nagy fej hagymát apróra vágunk, és az 1 evőkanál olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát, a gombaszószt és a tejfölt. Majd megszórjuk sóval, borssal, majorannával. Ha a gomba kész, akkor a tepsibe öntjük a szószt is, és betesszük sülni a sütőbe.

Előmelegített sütőben 180 °C-on hőlégkeveréssel 20 percig sütjük.

 

 

 

 

Csirkeszelet rizságyon 

 

Hozzávalók:

50 dkg csirkemell filé

50 dkg rizs

2 db kaliforniai paprika

20 dkg gomba

4 dl tejföl

0.5 dl olaj

5+5 dkg vaj

5 dkg trappistasajt

1 fej vöröshagyma

só, bors, kakukkfű, tárkony

 

Elkészítése:

A rizst megfőzzük, lecsepegtetjük és egy gáztepsibe terítjük.

A csirkemellet felcsíkozzuk, befűszerezzük, 0,5 dl olajat öntünk rá, félretesszük ebben a pácban legalább fél órára.

A vajon a fűszerezett csirkemellet fehéredésig pirítjuk, majd fedő alatt még 2-3 percig pároljuk. Ha elkészült ráterítjük a főtt rizsre.

A maradék vajon, az összevágott hagymát megpároljuk,rádobjuk a felszeletelt gombát,majd a csíkokra vágott kaliforniai paprikát. Sóval, borssal, kakukkfűvel, tárkonnyal ízesítjük.

Hozzáöntjük a tejfölt,körülbelül 5-6 percig fedő alatt pároljuk, majd a tepsibe ráterítjük a csirkére.

 Reszelt sajttal megszórjuk és 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

 

 

 

 

Édesburgonyás csicseri rakottas  

 

Hozzávalók:

1 db nagyobb édesburgonya

2 dl natúr lecsó

15 dkg csicseri borsó (konzerv vagy főzött)

1 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma apróra vágva

1 dl étolaj

2 teáskanál só

1 teáskanál currypor

10 dkg pirított bacon kockázva

2 db virsli szeletelve

1 teáskanál szója szósz

1 dl kecsap

 

Elkészítése:

Az olajon az apróra vágott bacon szalonnát megpirítjuk, a hagymát hozzáadjuk, majd a lecsót és a kecsapot. Ezután az apróra vágott édesburgonyát és a virslit is beletesszük, hozzáadjuk a fűszereket, fokhagymát, sót, curryport, szójaszószt. Együtt főzzük, amíg az édesburgonya kissé megpuhul. (kb 15 perc)

Egy tepsibe öntjük a főtt csicseriborsót, hozzákeverjük az előzőleg megfőtt édesburgonyás keveréket.

Alufóliával letakarjuk és 200 fokos előmelegített sütőben 20 perc alatt összefőzzük.

Én most bulgurral tálaltam.

 

 

 

 

Görög paradicsomos hal  

 

Hozzávalók:

4-5 szelet halfilé

1 fej vöröshagyma

2 nagyobb gerezd fokhagyma

10-12 szem boróka bogyó

1 egész paradicsom

2 dl paradicsomlé

1 csokor friss petrezselyem

1 babérlevél

1 kávéskanál kakukkfű

1 ág friss menta

fél citrom leve

olívaolaj

őrölt bors

 

Elkészítése:

A halakat  vajjal alaposan kikentt tepsibe fektetem egymás mellé, megsózom, megborsozom, ráfacsarom fél citrom levét, majd félreteszem, amíg a szószt elkészítem hozzá.

A szószhoz egy kis olívaolajon megpárolom a karikára vágott vöröshagymát, hozzányomom a fokhagymát, majd a boróka bogyókat. Kicsit pirítom, és ráöntöm a paradicsomlevet. A nagy paradicsomot felkockázom, hogy kisebb darabok legyenek. Hozzáadok egy kis vizet, kb. fél decit, majd a vágott petrezselymet, babérlevelet,kakukkfüvet, és a mentát. Egy kicsit összerottyantom az egészet, amíg épp elkezd összeállni, majd azonnal a halakra öntöm, hogy mindenhova jusson, lefóliázva beteszem a sütőbe.

Körülbelül 35 percig sütöm, 170 fokon előmelegített sütőben.

 

  

 

 

 

Gyros 

 

Hozzávalók:

 

1 kg csirkemell

2 db paradicsom

1 db kígyóuborka

2 közepes lilahagyma

1 teáskanál gyros fűszerkeverék

1 kisebb vöröskáposzta

görögsaláta fűszerkeverék ízlés szerint

1 fej saláta

3 dl tejföl

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

2 dl olívaolaj

12 db tortilla lap

 

Elkészítése:

A húst körülbelül 1 cm széles és 4-6 cm hosszú darabokra felvágjuk, majd a gyros fűszerkeverékkel megszórjuk és kevés olívaolajjal meglocsoljuk. Majd. 1-2 órára hűtőbe tesszük.

Míg a hús érlelődik-pácolódik, addig előkészítjük a zöldségeket. A paradicsomot, uborkát,káposztát és a hagymát vékony karikákra vágjuk.

Elkészítjük a "gyros" szószt, melyhez a tejfölt összekeverjük a tzatziki fűszerkeverékkel, körülbelül 1 teáskanál gyros fűszerkeverékkel. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

A bepácolt húst wok-ban hirtelen pirosra pirítjuk.

 

Egy tortilla lapot tányérra teszünk, megkenjük a szósszal. A tányér egyik szélére rétegenként felhalmozzuk a zöldségeket, középen elhelyezzük a húsdarabokat és köretként mellétesszük a sült burgonyát.

 

 

 

 

Gyömbéres csirkemell 

 

Hozzávalók:

2 db csirkemell filé

1 db citrom

1 fej hagyma

1 evőkanál friss gyömbérgyökér

1 evőkanál kókuszolaj

2 db húsleves-kocka

5 dl tejföl

2 evőkanál liszt

3-4 gerezd fokhagyma

fehérbors, vagy borsikafű

1 púpozott kávéskanál szárított tárkony

 

Elkészítése: A kockára vágott hagymát a kókuszolajon üvegesre pirítom, majd rászórom a reszelt gyömbért és összekeverem. A felkockázott csirkemellet rádobom és megpirítom. Ha a hús megpuhult, rámorzsolom a leveskockákat, ráöntöm a citrom kifacsart levét, az apróra vágott fokhagymát, sózom, borsozom, rászórom a tárkonyt, és hagyom még egyet rottyanni. Közben kikeverem a tejfölt a liszttel és körülbelül 1 dl vízzel, és ráöntöm a húsra. Még egyszer összeforralom, és kész.

 

Rizzsel, tarhonyával, tésztával vagy sült krumplival is tálalható.

Most én tarhonyával és grillezett cékla karikákkal tálaltam:

 

 

 

 

Gyömbéres pulykamell 

 

Hozzávalók:

körülbelül. 80 dkg-os pulykamell

 

Páchoz:

3 gerezd fokhagyma zúzva

1 evőkanál őrölt fahéj

4 evőkanál friss reszelt gyömbér

1 dl csirkeleves

1 evőkanál szezámolaj (oliva is jó)

4 evőkanál szójaszósz

 

Elkészítése:

A pác összetevőit összekeverem. Legjobb friss gyömbért használni, melyet megtisztítunk a külső héjától és kis lyukú reszelőn lereszelünk. A pulykamellet megszurkáljuk, beletesszük a pácba, meglocsoljuk, hogy mindenhol érje, lezárt edényben 1 éjszakát hagyjuk állni.

Másnap áttesszük egy tepsibe, baconszeletekkel betakarjuk,ráöntjük a páclevet, sütőben fóliával letakarva 35 percig sütjük 200 fokon. Fontos a fólia, hogy ne száradjon ki! Ezután levesszük a fóliát és légkeveréssel körülbelül 10 percig piritjuk.

Ha megsült felszeleteljük, hidegen vagy melegen tálaljuk.

Ha melegen tálaljuk egy kis tálkába szűrjük le a sütés után megmaradt páclevet, ezzel meglocsolva tálalhatjuk. nagyon finom vele!

Most rizibizivel ettük.

 

  

 

 

 

Tortilla házi készítése:

 

Hozzávalók/ 12 adag:

20 dkg finomliszt

20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

4 evőkanál étolaj

0.5 csomag sütőpor  ( 6 g)

4 dl langyos víz

só ízlés szerint

 

A tortillához összekeverjük a liszteket, a sütőport és az olajat, majd apránként a langyos vizet is beledolgozzuk. Könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk.

Ha összeállt, fél órára letakarva félretesszük pihenni.

Majd a tésztát 12 darabra vágjuk, és mindegyiket gombóccá formáljuk. Majd egyenként kisodorjuk a serpenyő méretére.

Ezután közepes lángon kisütjük olajmentes serpenyőben a tortilla lapok mindkét oldalát.

 Ha kész, tányérra rakjuk, vizes tenyérrel megpaskoljuk, majd alufóliával lefedjük.

A következő elkészült tortillát a másik tetejére tesszük, azt is vizes tenyérrel megpaskoljuk, majd vissza a fólia, és így tovább a többivel. Ettől nem szárad ki, és könnyen hajtogatható lesz.

 

 

 

 

Hajdinás-csirkemell rakottas  

 

 

Hozzávalók:

1 nagyobb fej vöröshagyma

1 nagyobb paradicsom (vagy 1 dl paradicsomlé)

25 dkg főtt, vagy konzerv bab

1 darab alma

15 dkg csirkemell

olívaolaj, borsfű, kakukkfű, 1 teáskanál rozmaring aprítva

5 dkg füstölt sajt

1 bögre ( 2,5 dl) hajdina

 

Elkészítése:

A csirkemellet felcsíkozzuk, befűszerezzük ízlés szerint ( én ropogós csirkemell fűszerrel szórtam be, és meglocsoltam 1 evőkanál olajjal)... Ebbe a pácba kell állnia minimum 1 órát, de jobb, ha előző nap pácoljuk, és hűtőben tartjuk.

A vöröshagymát megtisztítjuk, aprróra vágjuk. A paradicsomot felszeleteljük, a babot lecsöpögtetjük a levéről. A hajdinát, és akockára vágott almát kétszeres mennyiségű vízben puhára főzzük. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymát, üvegesre pároljuk. Hozzáaöntjük az előzőleg bepácolt csirkemellet. Együtt pirítjuk 3-4 percig, hozzáadjuk a paradicsomot, a babot, sózzuk, fűszerezzük, 2-3 percig még együtt főzzük.

Egy 25x18 cm-es kivajazott tepsibe terítjük a megfőtt hajdinát, ráreszeljük a füstölt sajtot. Erre ráterítjük a húsos babot.

Előmelegített sütőbet, 200 fokon 12 percig sütjük.

 

 

 

 

Hawaii csirkemell  

 

Hozzávalók:

4 csirkemell

1 konzerv ananász

3 gerezd fokhagyma

só, bors, pirospaprika

1 citrom

2 evőkanál vaj

1 evőkanál mustár

1 evőkanál méz

olaj

 

Elkészítése:

A csirkemelleket tisztítsuk meg, majd kissé klopfoljuk ki. Egy tálba helyezzük a húsokat, tegyük rá az ananász levét, a zúzott fokhagymát, a citrom lereszelt héját és levét, a pirospaprikát, a sót és a borsot. Helyezzük 3-4 órára hűtőbe pácolódni.

Ha letelt az idő, egy tepsibe tegyük a lecsepegtetett húsokat. Készítsük el az ananászos szószt, egy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, adjuk hozzá a mustárt, a mézet és az ananászt.

Nagyjából 2 perc alatt főzzük össze és öntsük a húsok tetejére. 200 fokra előmelegített sütőben süssük készre (körülbelül 35-40 percig). Fűszeres rizzsel, vagy árpával tálaljuk.

 

 

Fűszeres árpa:

 

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma

2 evőkanál olaj

1 evőkanál só

1/2 teáskanál kurkuma

20 dkg árpagyöngy

1 teáskanál őrölt köménymag

egy maroknyi mazsola

egy maréknyi pirított napraforgómag

4-5 cm-es fahéjrúd

 

Öntsük az olajat egy edénybe, 10 perc alatt süssük aranyzínűre a hagymát, tegyük bele a sót, kurkumát és a fahéj rudat, árpagyöngyöt, 2 szeres mennyiségü vizet, főzzük, hogy a víz csak gyöngyözzön. Amikor megfőtt az árpa, forgassuk össze a mazsolával és a pirított napraforgóval.

 

 

 

 

Lecsós árpagyöngy 

 

Hozzávalók:

10 dkg árpagyöngy

1 közepes fej vöröshagyma

2 evőkanál étolaj

5 dkg kockázott bacon

1 teáskanál fűszerpaprika

1 db paradicsom

1 db kápia paprika

1 gerezd fokhagyma

só ízlés szerint

6 dl zöldségleves alaplé

 

Elkészítése:

Az árpagyöngyöt (gerslit) megmossuk. A zöldségeket felkockázzuk.

A felaprított hagymát az olajon és a baconon megdinszteljük. Megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk az árpát, a paradicsom- és a paprikakockákat, a fokhagymát valamint a húsleves felét. Ha kell, sózzuk. Lefedve 25 percig főzzük, néha megkeverjük. Majd hozzáadjuk a maradék húslevest, és még 15 percig főzzük, míg az árpa teljesen meg nem puhul.

 

 

 

 

Mákos guba (Pupácska)  

 

Hozzávalók: 

10 db kifli karikákra vágva

15 dkg mák 10 dkg cukorral darálva

1 litert tej

1 csomag vaníliás cukor

5 dkg vaj

 

Elkészítése:

A karikákra vágott kifliket egy nagy tálban leöntjük a felforralt vaníliás tejjel. Majd fakanállal jól öszekeverjük, hogy ne maradjon száraz kiflikarika közötte. Ezután forró vajra ráöntjük, miközben kevergetjük, és kicsit megpirírjuk. Végül megszórjuk a cukorral összekevert darált mákkal.Megkevergetjük, és már készen is vagyunk.

Vanília pudinggal vagy sodóval is tálalhatjuk.

 

 

 

 

Mézes csirke aszalt szilvával és diós árpagyönggyel  

 

Hozzávalók:

1. kg csirkemell

2 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

3 evőkanál olaj

1 szelet gyömbér lereszelve

10 dkg magozott aszalt szilva

2 evőkanál méz

1 teáskanál vágott petrezselyem

2 db piros kápia paprika

 

A diós árpagyöngyhöz:

20 dkg beáztatott árpagyöngy

2 dkg vaj

5 dkg dió

 

Elkészítése:

A hagymát a felforrósított olajon megfuttatjuk, majd rátesszük a feldarabolt húst, fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, a gyömbérrel fűszerezzük, és 1 dl vizet öntünk alá.

Lefedve pároljuk, ha kell, pótoljuk a vizet. Amikor a hús félig puha, rátesszük a fokhagymát, és lefedve, kevés víz aláöntésével puhulásig pároljuk. Amikor elég puha a hús, hozzáadjuk a kettévágott aszalt szilvákat, az összevágott kápia parikát, a mézet, és ha szükséges, még kevés sóval, őrölt borssal ízesítjük. 5 perc alatt összefőzzük. Tálalás előtt beleszórjuk a petrezselymet is.

A diós árpagyöngyhöz az árpagyöngyöt puhára főzzük, a diót megpirítjuk. Ha kész, összekeverjük.

 

 

 

 

Mozzarellás csirkemell tejfölágyon  

 

Hozzávalók:

6 db csirkemell szelet

15 dkg mozzarella

5 dkg füstölt mozarella

2,5 dl tejföl

10 dkg koktélparadicsom

friss bazsalikom

1 teáskanál szárított oregano

só, bors

 

A csirkemellet vagdossuk be hogy alul kb 1 cm egyben maradjon. A vágatukba sajtszeleteket, koktélparadicsomokat tegyünk, helyezzük tepsibe tejföl ágyra, süssük 200 fokon 35 percig.

 

 

 

 

 

Pácolt sertés karaj  

 

Hozzávalók:

12 szelet sertéskaraj

 

A páchoz:

1 nagy evőkanál Piros Arany

1 csapott evőkanál mustár

őrölt bors, borsikafű, tárkony, oregano, só ízlés szerint

4 nagy gerezd fokhagyma

1 nagy fej vöröshagyma

1 dl olaj

 

Elkészítése:

Elkészítjük a pácot: A hagymát kockákra vágjuk. Egy nagyobb tálba beletesszük a Piros Aranyat, a mustárt, a zúzott fokhagymát, a felkockázott hagymát, az őrölt borsot, majd felöntjük annyi olajjal, hogy egy krémes masszát kapjunk.

Ebbe a keverékbe alaposan beleforgatjuk a húsokat. Fóliával lefedve hideg helyre tesszük pácolódni a húsokat egy egész éjszakára.

Egy akkora tepsibe amibe jól elférnek a húsok, kevés olajat teszünk, és belehelyezzük a húsokat.

Körülbelül 2-3 dl vízzel felöntjük, lefedjük alufóliával, és előmelegített sütőben közepes hőfokon megsütjük. 180 fokon 40 percig lefedve, majd a fólia nélkül 30 percig légkeveréssel sütjük.

Sütés közben ellenőrizzük, megforgatjuk és ha nem puhult meg a hús, pótoljuk az elpárolgott vizet.

 

 

 

 

Rakott batáta csicseriborsóval  

 

Hozzávalók:

1 nagyobb batáta,

2,5 dl csicseriborsóval,

2,5 dl köles,

30 dkg darált hús,

1 konzerv kukorica,

1 közepes vöröshagyma,

só, borsikafű, tárkony,

2,5 dl paradicsomlé, vagy kecsap,

1 evőkanál őrölt piros paprika,

1 zacskó Bolognai fix alap,

2 evőkanál étolaj.

 

Elkészítése:

Az előző este vízbe beáztatott csicseriborsót puhára főzzük. Majd leszűrjük, és félretesszük. A kölest puhára főzzük. Az apróra vágott vöröshagymát 2 evőkanál olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a darált húst, fehéredésig pirítjuk. Hozzákeverünk 1 evőkanál piros paprikát, majd a paradicsomlét. 3 dl vízben feloldunk egy zacskó bolognai fix alapot, majd ezt is hozzáöntjük. Addig főzzük, míg a hús megpuhul.

A batátát kockára vágjuk, majd tepsiben 15 perc alatt meggrillezzük.

Egy 35 x 28 cm-es tepsit kivajazunk. Beletesszük a grillezett batátát, és a köles felét. Ráöntjük a húsos keveréket. Végül a tetejére rászórjuk a maradék kölest.

Előmelegített sütőben légkeverésen 20 perc alatt készre sütjük.

 

  

 

 

 

Rakott karfiol, árpagyönggyel  

 

Hozzávalók:

50 dkg karfiol

25 dkg árpagyöngy

1 közepes fej vöröshagyma

1 db paradicsom

2 db tojás

2 dl tejföl

15 dkg gomba

5 dkg kockázott bacon

só, bors, oregánó ízlés szerint

2 evőkanál étolaj

5 dkg sajt

5 dkg füstölt sajt

 

Elkészítése:

Az árpát 3-szoros mennyiségű vízbe áztatjuk kb. 2 órára. Ezután megsózzuk, és puhára főzzük.

A karfiolt enyhén sós vízben puhára főzzük, a hagymát, paradicsomot felkarikázzuk.

A tojást kikeverjük a tejföllel, sózzuk, borsozzuk. Az olajon megpirítjuk a bacont, rátesszük az összevágott gombát, kicsit megpároljuk.

A karfiol felét egy kivajazott, zsemlemorzsával bélelt tepsibe lerakjuk. Eloszlatjuk rajta a főtt árpagyöngyöt, a párolt gombát. Erre jöhetnek a karikázott hagymák és paradicsomok, ráreszeljük a füstölt sajtot. Enyhén sózzuk, kakukkfűvel, oregánóval meghintjük. A tojásos tejföl felével befedjük.

Ezután betakarjuk a karfiol másik felével, elkenjük rajta a tojásos tejföl másik felét és 5 dkg reszelt sajttal megszórjuk.

Előmelegített sütőben 200 fokon 35 percig sütjük.

 

  

 

 

 

Rakott spagetti camemberttel és gombával 

 

Hozzávalók:

30 dkg főtt spagetti tészta,

10 dkg pirított bacon szalonna,

1 db pirított kockázott vöröshagyma,

15 dkg gomba,

4 db tojás,

1 csokor petrezselyem,

1 teáskanál só,

1 teáskanál őrölt bors,

5 dkg trappista sajt,

2 db camembert sajt,

 

Elkészítése:

Egy nagyobb keverőtálba tesszük a főtt spagettit és hozzáöntjük a pirított bacon szalonnát, a vöröshagymát és a tojásokat. Majd a petrezselymet, a reszelt trappista sajtot, a fűszereket és a gombát. Alaposan dolgozzuk össze.

Egy közepes tepsibe szedjük a tésztánk felét, és jól lenyomkodjuk. A tészta kupac közepére helyezzük a camembert sajtot , 2 egész, félbevágva és kicsit belenyomkodjuk. Majd a maradék tésztával lefedjük és alaposan lenyomkodjuk.

Megszórjuk még több sajttal a tetejét és így süssük 180°C-on 20 percig.

 

 

 

 

Sajtos spárga  árpagyönggyel (gerslivel), brokkolival  

 

Hozzávalók: / 4 adag

20 darab közepes zöld spárga,

4 szelet bacon szalonna,

4 szelet sajt,

só ízlés szerint

1 teáskanál cukor,

0.5 citrom leve,

A tespsi kikenéséhez vaj.

 

Elkészítése:

A spárgákat megpucoljuk, alulról kb. 5 cm-t, a végeinél kb. 2 mm-t levágunk, majd megmossuk folyó csapvíz alatt.

Akkora fazékban odatesszük főni bő sós, cukros, citromlés vízben, amiben kényelmesen elfér, nem hajolnak be a spárgák. Majd a forrástól számítva 8-10 percig főzzük. Amikor kész, kiszedjük a vízből, beledobjuk hideg vízbe, majd lecsurgatjuk.

Egyenként a baconszeletekre 1 szelet sajtot teszünk, és 5 szál spárgát betekerünk vele.

Kivajazott tepsibe tesszük őket, és előmelegített sütőben 190 fokon sütjük, míg a sajt elolvad, és a sonka szélei pirosak lesznek, kb 10-12 perc.

 

Árpagyöngy elkészítése:

 1 pohár árpagyöngyöt 3 pohár vízzel, 1 kávéskanált sóval és egy kávéskanál vajjal puhára főzünk.

Brokkoli párolása:

Egy kisebb brokkolit alaposan megmosunk folyó víznél, majd rózsáira vágjuk. Ha nagynak találjuk, felébe vágjuk. Ezután egy lábosba beleteszünk körülbelül 5 dkg vajat, és fedő alatt puhára pároljuk. Közben többször megkeverjük. Sóval, borsikafűvel, és tárkonnyal ízesítjük.

 

 

 

 

Szüreti árpagyöngy  

 

Hozzávalók:

1 bögre árpa

2 evőkanál olaj

3 db sárgarépa

2 db zellergumó

1 db lilahagyma

1 db kápia paprika

2 db paradicsom

bors, tárkony

ételízesítő

 

Elkészítése:

Az olajon megpároljuk az apróra vágott lilahagymát, karikára szeletelt sárgarépát, zellergumót, majd hozzáadjuk az összevágott paprikát, paradicsomot. Összepároljuk, és felöntjük 0,5 liter vízzel. Amikor megpuhult, hozzáadjuk az ízlés szerinti mennyiségű ételízesítőt, sót, borsot.

Az árpagyöngyöt 3 szoros mennyiségű  sós vízben puhára főzzük, hozzáadjuk a zöldségekhez és összekeverjük.

Köretként hús mellé, vagy önálló ételként is kíváló. Én tejföllel tálaltam.

 

 

 

 

Tárkonyos ragu

 

Hozzávalók:

50 dkg csirkemellfilé

50 dkg csiperkegomba

1 db kápia paprika

tárkony, só, bors ízlés szerint

1 db nagyobb vöröshagyma

4 dl tejföl

 

Elkészítése:

A csirkemellfilét kockára vágjuk, és bepácoljuk olaj, só, tárkony, őröltbors keverékével. Ezután 1 órára félretesszük.

A gombát megpucoljuk, majd szeletekre vágjuk. A hagymát kockákra vágjuk, és 3 evőkanál olajon üvegesre pároljuk, majd a bepácolt húst ráöntjük, és fehéredésig pirítjuk. Ezután a felszeletelt gombát is ráöntjük és a felkockázott kápia paprikát. Körülbelül 5 percig együtt pároljuk fedő alatt. Sóval, tárkonnyal ízesítjük, hozzáadjuk a tejfölt. Ha felforrt, és megpuhultak a hozzávalók, lekapcsoljuk a gázt.

Én most paradicsomos-spenótos csavart tésztával tálaltam. Céklát adtam mellé.

 

  

 

 

 

 

Tejszínes ananászos csirke gazdagon  

 

Hozzávalók:

1 evőkanál vaj

50 dkg csirkemell filé

1 doboz csemegekukorica konzerv

2 db kápia paprika kockázva

1 kávéskanál őrölt szerecsendió

só ízlés szerint

1 csipet fehér bors

1 doboz ananász konzerv

200 ml növényi tejszín

 

Elkészítése:

A csirkemellet apró darabokra vágjuk, fűszerezzük majd beleszórjuk egy serpenyőbe és fehéredésig sütjük a vajon. Megsózzuk, teszünk rá egy kevés szerecsendiót és fehér borsot. Beleöntjük egy tepsibe.

Erre jöhet a lecsurgatott kukoricakonzerv, a felkockázott kápia paprika és végül a szintén lecsurgatott ananász.

A tetejét is kicsit megsózzuk, teszünk rá egy kevés szerecsendiót, és felöntjük a tejszínnel.

200 fokos sütőben 20 percig letakarva sütjük légkeverésen, majd a takarást levéve még 5 percig.

Én bulgurral és tespsis burgonyával tálaltam:

 

 

 

 

Tepsis beré  

Hozzávalók:
1 kg krumpli
3 db tojás
10 dkg finomliszt
1 teáskanál só
1 kávéskanál őrölt feketebors
2 gerezd fokhagyma törve
10-12 dkg reszelt sajt

A hozávalókat fakanállal alaposan összekeverjük, úgy hogy kenhető masszává álljon.
Egy gáztepsibe sütőpapírt teszünk. Arra rákenjük a masszát.
Majd 200 fokon kb. 30 perc alatt pirosra sütjük.

Kockákra vágva fogyasztható ízlés szerint, mi tejföllel lekenve ettük.

 

 

Megjegyzés: Nagyon egészséges, mert nem kell olajat használni a sütéséhez!

 

 

 

Tepsiben sült chilis penne   

 

Hozzávalók:

50 dkg penne tészta

1 fej lilahagyma

1 gerezd fokhagyma

1 konzerv vörösbab

30 dkg darált sertéshús

vaj

bors

ízlés szerint trappista sajt

kevés vörösbor (elhagyható)

3 dl paradicsomlé

chilipaprika

 

Elkészítése: Vajon megpirítjuk a felaprított lilahagymát és fokhagymát, hozzáadjuk a darált húst, pici sót, pici borsot. Én meg szoktam locsolni kevéske vörösborral, majd hozzáadjuk a paradicsomlét és a chilit ízlés szerint. Szinte készre főzzük, sűrűre, de szaftosra. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett babkonzervet, és még főzzük egy kicsit. 

Sós vízben megfőzzük a pennét. Mikor készre főtt (úgy 12 perc), leszűrjük, a raguhoz adjuk, elkeverjük.

Átöntjük egy tepsibe, a tetejét megszórjuk reszelt trappista sajttal, és 10-12 percig sütjük, hogy ráolvadjon a sajt.

 

Tálaláskor füstölt sajtot reszeltünk rá.

 

 

 

 

Tepsis zöldbab   

 

Hozzávalók:

1 kg zöldbab

6 dkg vaj

2 db tojás

2 dl tejföl

20 dkg sajt

őrölt bors

 

Elkészítése:

A megtisztított zöldbabot feldaraboljuk. Gyengén sózott vízben puhára pároljuk, leszűrjük, és vajjal kikent, zsemlemorzsával megszórt tepsibe tesszük. A tojásokat habverővel felverjük, hozzáadjuk a tejfölt és a reszelt sajt felét. Sóval, őrölt borssal ízesítjük. A tojásos-tejfölös masszát ráöntjük a zöldbabra, összekeverjük, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, majd vajdarabkákat teszünk a tetejére.

Előmelegített, 200 fokos sütőben légkeveréssel 20 perc alatt készre sütjük.

 

.

 

 

 

Túrófasírt  

 

Hozzávalók:

20 dkg túró

2 db tojás

1 kis csokor összeaprított petrezselyem2 gerezd összetörtfokhagyma

só, bors, fűszerek ízlés szerint

 

Elkészítése:

A hozzávalókat egy tálban robotgéppel alaposan összekeverjük. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, megolajozzuk vékonyan. Majd kanállal halmokba ráhelyezzük a masszát, kissé meglapítjuk, kb. 1 cm vastagra.

Előmelegített sütőben felső grillen légkeverésen 10 percig sütjük, majd megfordítjuk, és még 5 percig sütjük.

 

 

 

 

Zöldfűszeres édesburgonya  

 

Hozzávalók:

1 kg édesburgonya

4 közepes vöröshagyma

15 dkg kockázott bacon

10 dkg gomba

1 doboz kukorica

1 fej fokhagyma

3 evőkanál fűszersó

4 evőkanál oregánó

3 teáskanál borsikafű

6 evőkanál kókuszzsír (a tepsi kikenéséhez)

 

Elkészítése:

Jó alaposan megmossuk az édesburgonyákat, majd meghámozzuk. A hagymákat és a fokhagymákat megpucoljuk. Ezután az édesburgonyát csíkokra vágjuk, a vöröshagymát jó vékonyra felszeleteljük.

Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra, és előveszünk egy nagyobb tepsit. 3 kanál kókuszzsírt eloszlatunk a tepsiben. Ezután beletesszük az édesburgonyacsíkokat, majd a hagymákat és a bacont, gombát, kukoricát. Egyenletesen megszórjuk fűszersóval, oregánóval és borssal. Majd ismét 3 kanál kókuszzsírt teszünk rá, és egy fakanál segítségével óvatosan összekeverjük. Végül alufóliával letakarjuk.

A felmelegedett 200 fokos sütőbe toljuk a tepsinket, és 40-50 percig sütjük (nem kell levenni az alufóliát, minden kellően megpuhul és megpirul).

Amikor kihűlt, tetejét megszórjuk összevágott zöldfűszerrel, én oregánót és tárkonyt tettem rá.

 

  

 

 

 

Zöldséges ragu   

 

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma,

2 gerezd fokhagyma,

olaj,

1 db cukkini,

1 db padlizsán,

1 db paprika,

 40 dkg paradicsom,

20 dkg szeletelt gomba,

só, bors,

50 dkg tészta

bazsalikomlevelek, borsfű, 1 csokor édeskömény összevágva.

 

Elkészítése:

A vöröshagymát hámozzuk meg, vágjuk apróra, a fokhagymát is hámozzuk meg, és törjük össze sóval. Ezután egy serpenyőben forró olajban futtassuk meg a 2 féle hagymát.

A cukkinit és a padlizsánt mossuk meg, majd héjastul kockázzuk fel. A paprikát is tisztítsuk meg, kimagozzuk, és szintén kockákra vágjuk. Majd a zöldségeket adjuk hozzá a darabolt paradicsommal valamint a levével és a gombával együtt a serpenyő tartalmához.  Alaposan keverjük össze, majd sózzuk, borsozzuk meg a ragut és forraljuk fel.

Közben sós vízben főzzük ki a tésztát, csepegtessük le a vizet, és öntsük bele egy kiolajozott tepsibe. Majd öntsük rá a zöldséges ragut, keverjük össze. Végül bazsalikomlevéllel megszórva tálalhatjuk.

Aki szereti reszelt sajttal meghintheti a tányérján.

 

  

  

 

 

 

 

 

 

Vissza a kezdő oldalra

Lap teteje

 


Legjobb receptes blogok


 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker