Hozzávalók:
1 csésze köles ( 2,5 dl)
1 db nagy meghámozott alma
10. dkg zöldbab
1 fej reszelt vöröshagyma
2 db tört fokhagymagerezd
3 db simára felvert tojás
1 evőkanál vaj
só, bors, késhegynyi rozmaring,
Tetejére: 5 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A kölest 2-szeres mennyiségű vízben pici só hozzáadásával puhára főzzük. A zöldbabot a vajon megpároljuk. Az almát vékony csíkokra vágjuk, a hagymával, rozmaringgal, fokhagymával, párolt zöldbabbal főtt kölessel, és a tojásokkal elkeverjük. Kissé megsózzuk.
Kivajazunk egy 30 x 22 cm-es tepsit , majd a köleses keveréket belesimítjuk. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
20 perc alatt aranysárgára megsütjük.
Cikkekre vágva tálaljuk. Köretként húsokhoz, halhoz, vagy rántott sajthoz , illetve gombához ajánljuk.
Hozzávalók:
15 dkg sampinyongomba
6 dkg vaj
5 dkg finomliszt
1,5 dl tejföl
0,5 dl tejszín - vagy tej
3 dl húsleves
1 csapott mokkáskanál őrölt kömény
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors
pirospaprika
Elkészítése:
A vöröshagymát felaprózzuk, majd a vajon megfuttatjuk, és hozzáadjuk a felszeletelt gombát. Sót, pirospaprikát, köményt szórunk rá, majd hozzáadjuk az összepréselt fokhagymát és a húslevest, valamint a tejföllel elkevert lisztet. Miután felforrt, beletöltjük a tejszínt, és már kínálhatjuk is. Kiváló kísérő húsok mellé.
Most krumplipürével és sajtos hússal tálaltam:
Hozzávalók:
50 dkg csirkemell
2 ek olívaolaj
1 fej vöröshagyma
10 dkg gomba
2 db sárgarépa
1 db zeller
2 dl paradicsomlé
30 dkg bulgur
10 dkg mozarella golyó
só
bors, kakukkfű
Elkészítése:
A megtisztított csirkemellet apró kockára vágjuk, bolognai mártás alapba bepácoljuk, körülbelül fél órát benne hagyjuk. Majd olívaolajon megsütjük, és félre tesszük.
A vöröshagymát apró kockára vágjuk, kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a megtisztított, szeletekre vágott gombát, sózzuk, kakukkfűvel ízesítjük és együtt pároljuk. Az apróra vágott sárgarépát és zellert megfőzzük. A bulgurt paradicsomszószos enyhén sós vízben puhára főzzük.
Kivajazott tepsibe beleöntjük a bulgurt, elsimítjuk, majd arra rakjuk az egészet, mozarella sajtot szórunk közé és 15 perc alatt készre sütjük.
Hozzávalók:
1 közepes méretű, kb. 1 kg cékla apró kockákra vágva
só ízlés szerint
őrölt köménymag ízlés szerint
2 dl tejföl (lehet kevesebb, vagy több is)
4-6 evőkanál finomliszt
1 fél citromnak a leve
Elkészítése:
A céklát meghámozzuk, felkockázzuk, és feltesszük főni annyi vizzel, hogy épp ellepje. Ízesítjük az őrölt köménnyel és a sóval ízles szerint.
Ha megpuhult, a tejfölös liszttel behabarjuk, és pár percig forraljuk, összefőzzük. Ha túl sűrű lett, vízzel higíthatjuk, ha hígnak érezzük, akkor még liszt hozzáadásával tovább sűríthetjük.
A tűzről levesszük, hozzáadjuk a citrom levét, összekeverjük mégegyszer, és készen is van a főzelék.
Most cukkini fasírttal találtam:
Csirkemellcsíkok gombás szósszal
Hozzávalók:
80 dkg csirkemell filé
4-5 gerezd fokhagyma összetörve
1 evőkanál vaj
50 dkg gomba
1 közepes fej vöröshagyma
30 g rókagomba szósz
3 dl tejföl
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
majoranna ízlés szerint
1 evőkanál napraforgó olaj gomba párolásához.
Elkészítése:
A csirkemelleket felvágjuk kisebb csíkokra, sóval megszórjuk, és hagyjuk egy kicsit állni fokhagymás-olajos pácban... Utána pár perc alatt fehéredésig sütjük az 1vőkanál vaj hozzáadásával. Ha elkészült, egy 30 x 22 cm-es tepsibe öntjük.
A gombához 1 nagy fej hagymát apróra vágunk, és az 1 evőkanál olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát, a gombaszószt és a tejfölt. Majd megszórjuk sóval, borssal, majorannával. Ha a gomba kész, akkor a tepsibe öntjük a szószt is, és betesszük sülni a sütőbe.
Előmelegített sütőben 180 °C-on hőlégkeveréssel 20 percig sütjük.
Hozzávalók:
50 dkg csirkemell filé
50 dkg rizs
2 db kaliforniai paprika
20 dkg gomba
4 dl tejföl
0.5 dl olaj
5+5 dkg vaj
5 dkg trappistasajt
1 fej vöröshagyma
só, bors, kakukkfű, tárkony
Elkészítése:
A rizst megfőzzük, lecsepegtetjük és egy gáztepsibe terítjük.
A csirkemellet felcsíkozzuk, befűszerezzük, 0,5 dl olajat öntünk rá, félretesszük ebben a pácban legalább fél órára.
A vajon a fűszerezett csirkemellet fehéredésig pirítjuk, majd fedő alatt még 2-3 percig pároljuk. Ha elkészült ráterítjük a főtt rizsre.
A maradék vajon, az összevágott hagymát megpároljuk,rádobjuk a felszeletelt gombát,majd a csíkokra vágott kaliforniai paprikát. Sóval, borssal, kakukkfűvel, tárkonnyal ízesítjük.
Hozzáöntjük a tejfölt,körülbelül 5-6 percig fedő alatt pároljuk, majd a tepsibe ráterítjük a csirkére.
Reszelt sajttal megszórjuk és 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Édesburgonyás csicseri rakottas
Hozzávalók:
1 db nagyobb édesburgonya
2 dl natúr lecsó
15 dkg csicseri borsó (konzerv vagy főzött)
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 dl étolaj
2 teáskanál só
1 teáskanál currypor
10 dkg pirított bacon kockázva
2 db virsli szeletelve
1 teáskanál szója szósz
1 dl kecsap
Elkészítése:
Az olajon az apróra vágott bacon szalonnát megpirítjuk, a hagymát hozzáadjuk, majd a lecsót és a kecsapot. Ezután az apróra vágott édesburgonyát és a virslit is beletesszük, hozzáadjuk a fűszereket, fokhagymát, sót, curryport, szójaszószt. Együtt főzzük, amíg az édesburgonya kissé megpuhul. (kb 15 perc)
Egy tepsibe öntjük a főtt csicseriborsót, hozzákeverjük az előzőleg megfőtt édesburgonyás keveréket.
Alufóliával letakarjuk és 200 fokos előmelegített sütőben 20 perc alatt összefőzzük.
Én most bulgurral tálaltam.
Hozzávalók:
4-5 szelet halfilé
1 fej vöröshagyma
2 nagyobb gerezd fokhagyma
10-12 szem boróka bogyó
1 egész paradicsom
2 dl paradicsomlé
1 csokor friss petrezselyem
1 babérlevél
1 kávéskanál kakukkfű
1 ág friss menta
fél citrom leve
olívaolaj
só
őrölt bors
Elkészítése:
A halakat vajjal alaposan kikentt tepsibe fektetem egymás mellé, megsózom, megborsozom, ráfacsarom fél citrom levét, majd félreteszem, amíg a szószt elkészítem hozzá.
A szószhoz egy kis olívaolajon megpárolom a karikára vágott vöröshagymát, hozzányomom a fokhagymát, majd a boróka bogyókat. Kicsit pirítom, és ráöntöm a paradicsomlevet. A nagy paradicsomot felkockázom, hogy kisebb darabok legyenek. Hozzáadok egy kis vizet, kb. fél decit, majd a vágott petrezselymet, babérlevelet,kakukkfüvet, és a mentát. Egy kicsit összerottyantom az egészet, amíg épp elkezd összeállni, majd azonnal a halakra öntöm, hogy mindenhova jusson, lefóliázva beteszem a sütőbe.
Körülbelül 35 percig sütöm, 170 fokon előmelegített sütőben.
Hozzávalók:
1 kg csirkemell
2 db paradicsom
1 db kígyóuborka
2 közepes lilahagyma
1 teáskanál gyros fűszerkeverék
1 kisebb vöröskáposzta
görögsaláta fűszerkeverék ízlés szerint
1 fej saláta
3 dl tejföl
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
2 dl olívaolaj
12 db tortilla lap
Elkészítése:
A húst körülbelül 1 cm széles és 4-6 cm hosszú darabokra felvágjuk, majd a gyros fűszerkeverékkel megszórjuk és kevés olívaolajjal meglocsoljuk. Majd. 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Míg a hús érlelődik-pácolódik, addig előkészítjük a zöldségeket. A paradicsomot, uborkát,káposztát és a hagymát vékony karikákra vágjuk.
Elkészítjük a "gyros" szószt, melyhez a tejfölt összekeverjük a tzatziki fűszerkeverékkel, körülbelül 1 teáskanál gyros fűszerkeverékkel. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
A bepácolt húst wok-ban hirtelen pirosra pirítjuk.
Egy tortilla lapot tányérra teszünk, megkenjük a szósszal. A tányér egyik szélére rétegenként felhalmozzuk a zöldségeket, középen elhelyezzük a húsdarabokat és köretként mellétesszük a sült burgonyát.
Hozzávalók:
2 db csirkemell filé
1 db citrom
1 fej hagyma
1 evőkanál friss gyömbérgyökér
1 evőkanál kókuszolaj
2 db húsleves-kocka
5 dl tejföl
2 evőkanál liszt
3-4 gerezd fokhagyma
só
fehérbors, vagy borsikafű
1 púpozott kávéskanál szárított tárkony
Elkészítése: A kockára vágott hagymát a kókuszolajon üvegesre pirítom, majd rászórom a reszelt gyömbért és összekeverem. A felkockázott csirkemellet rádobom és megpirítom. Ha a hús megpuhult, rámorzsolom a leveskockákat, ráöntöm a citrom kifacsart levét, az apróra vágott fokhagymát, sózom, borsozom, rászórom a tárkonyt, és hagyom még egyet rottyanni. Közben kikeverem a tejfölt a liszttel és körülbelül 1 dl vízzel, és ráöntöm a húsra. Még egyszer összeforralom, és kész.
Rizzsel, tarhonyával, tésztával vagy sült krumplival is tálalható.
Most én tarhonyával és grillezett cékla karikákkal tálaltam:
Hozzávalók:
körülbelül. 80 dkg-os pulykamell
Páchoz:
3 gerezd fokhagyma zúzva
1 evőkanál őrölt fahéj
4 evőkanál friss reszelt gyömbér
1 dl csirkeleves
1 evőkanál szezámolaj (oliva is jó)
4 evőkanál szójaszósz
Elkészítése:
A pác összetevőit összekeverem. Legjobb friss gyömbért használni, melyet megtisztítunk a külső héjától és kis lyukú reszelőn lereszelünk. A pulykamellet megszurkáljuk, beletesszük a pácba, meglocsoljuk, hogy mindenhol érje, lezárt edényben 1 éjszakát hagyjuk állni.
Másnap áttesszük egy tepsibe, baconszeletekkel betakarjuk,ráöntjük a páclevet, sütőben fóliával letakarva 35 percig sütjük 200 fokon. Fontos a fólia, hogy ne száradjon ki! Ezután levesszük a fóliát és légkeveréssel körülbelül 10 percig piritjuk.
Ha megsült felszeleteljük, hidegen vagy melegen tálaljuk.
Ha melegen tálaljuk egy kis tálkába szűrjük le a sütés után megmaradt páclevet, ezzel meglocsolva tálalhatjuk. nagyon finom vele!
Most rizibizivel ettük.
Hozzávalók/ 12 adag:
20 dkg finomliszt
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
4 evőkanál étolaj
0.5 csomag sütőpor ( 6 g)
4 dl langyos víz
só ízlés szerint
A tortillához összekeverjük a liszteket, a sütőport és az olajat, majd apránként a langyos vizet is beledolgozzuk. Könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk.
Ha összeállt, fél órára letakarva félretesszük pihenni.
Majd a tésztát 12 darabra vágjuk, és mindegyiket gombóccá formáljuk. Majd egyenként kisodorjuk a serpenyő méretére.
Ezután közepes lángon kisütjük olajmentes serpenyőben a tortilla lapok mindkét oldalát.
Ha kész, tányérra rakjuk, vizes tenyérrel megpaskoljuk, majd alufóliával lefedjük.
A következő elkészült tortillát a másik tetejére tesszük, azt is vizes tenyérrel megpaskoljuk, majd vissza a fólia, és így tovább a többivel. Ettől nem szárad ki, és könnyen hajtogatható lesz.
Hozzávalók:
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 nagyobb paradicsom (vagy 1 dl paradicsomlé)
25 dkg főtt, vagy konzerv bab
1 darab alma
15 dkg csirkemell
olívaolaj, borsfű, kakukkfű, 1 teáskanál rozmaring aprítva
5 dkg füstölt sajt
1 bögre ( 2,5 dl) hajdina
Elkészítése:
A csirkemellet felcsíkozzuk, befűszerezzük ízlés szerint ( én ropogós csirkemell fűszerrel szórtam be, és meglocsoltam 1 evőkanál olajjal)... Ebbe a pácba kell állnia minimum 1 órát, de jobb, ha előző nap pácoljuk, és hűtőben tartjuk.
A vöröshagymát megtisztítjuk, aprróra vágjuk. A paradicsomot felszeleteljük, a babot lecsöpögtetjük a levéről. A hajdinát, és akockára vágott almát kétszeres mennyiségű vízben puhára főzzük. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymát, üvegesre pároljuk. Hozzáaöntjük az előzőleg bepácolt csirkemellet. Együtt pirítjuk 3-4 percig, hozzáadjuk a paradicsomot, a babot, sózzuk, fűszerezzük, 2-3 percig még együtt főzzük.
Egy 25x18 cm-es kivajazott tepsibe terítjük a megfőtt hajdinát, ráreszeljük a füstölt sajtot. Erre ráterítjük a húsos babot.
Előmelegített sütőbet, 200 fokon 12 percig sütjük.
Hozzávalók:
4 csirkemell
1 konzerv ananász
3 gerezd fokhagyma
só, bors, pirospaprika
1 citrom
2 evőkanál vaj
1 evőkanál mustár
1 evőkanál méz
olaj
Elkészítése:
A csirkemelleket tisztítsuk meg, majd kissé klopfoljuk ki. Egy tálba helyezzük a húsokat, tegyük rá az ananász levét, a zúzott fokhagymát, a citrom lereszelt héját és levét, a pirospaprikát, a sót és a borsot. Helyezzük 3-4 órára hűtőbe pácolódni.
Ha letelt az idő, egy tepsibe tegyük a lecsepegtetett húsokat. Készítsük el az ananászos szószt, egy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, adjuk hozzá a mustárt, a mézet és az ananászt.
Nagyjából 2 perc alatt főzzük össze és öntsük a húsok tetejére. 200 fokra előmelegített sütőben süssük készre (körülbelül 35-40 percig). Fűszeres rizzsel, vagy árpával tálaljuk.
Fűszeres árpa:
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
1 evőkanál só
1/2 teáskanál kurkuma
20 dkg árpagyöngy
1 teáskanál őrölt köménymag
egy maroknyi mazsola
egy maréknyi pirított napraforgómag
4-5 cm-es fahéjrúd
Öntsük az olajat egy edénybe, 10 perc alatt süssük aranyzínűre a hagymát, tegyük bele a sót, kurkumát és a fahéj rudat, árpagyöngyöt, 2 szeres mennyiségü vizet, főzzük, hogy a víz csak gyöngyözzön. Amikor megfőtt az árpa, forgassuk össze a mazsolával és a pirított napraforgóval.
Hozzávalók:
10 dkg árpagyöngy
1 közepes fej vöröshagyma
2 evőkanál étolaj
5 dkg kockázott bacon
1 teáskanál fűszerpaprika
1 db paradicsom
1 db kápia paprika
1 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
6 dl zöldségleves alaplé
Elkészítése:
Az árpagyöngyöt (gerslit) megmossuk. A zöldségeket felkockázzuk.
A felaprított hagymát az olajon és a baconon megdinszteljük. Megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk az árpát, a paradicsom- és a paprikakockákat, a fokhagymát valamint a húsleves felét. Ha kell, sózzuk. Lefedve 25 percig főzzük, néha megkeverjük. Majd hozzáadjuk a maradék húslevest, és még 15 percig főzzük, míg az árpa teljesen meg nem puhul.
Hozzávalók:
10 db kifli karikákra vágva
15 dkg mák 10 dkg cukorral darálva
1 litert tej
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg vaj
Elkészítése:
A karikákra vágott kifliket egy nagy tálban leöntjük a felforralt vaníliás tejjel. Majd fakanállal jól öszekeverjük, hogy ne maradjon száraz kiflikarika közötte. Ezután forró vajra ráöntjük, miközben kevergetjük, és kicsit megpirírjuk. Végül megszórjuk a cukorral összekevert darált mákkal.Megkevergetjük, és már készen is vagyunk.
Vanília pudinggal vagy sodóval is tálalhatjuk.
Mézes csirke
aszalt szilvával és diós árpagyönggyel
Hozzávalók:
1. kg csirkemell
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olaj
1 szelet gyömbér lereszelve
10 dkg magozott aszalt szilva
2 evőkanál méz
1 teáskanál vágott petrezselyem
2 db piros kápia paprika
A diós árpagyöngyhöz:
20 dkg beáztatott árpagyöngy
2 dkg vaj
5 dkg dió
Elkészítése:
A hagymát a felforrósított olajon megfuttatjuk, majd rátesszük a feldarabolt húst, fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, a gyömbérrel fűszerezzük, és 1 dl vizet öntünk alá.
Lefedve pároljuk, ha kell, pótoljuk a vizet. Amikor a hús félig puha, rátesszük a fokhagymát, és lefedve, kevés víz aláöntésével puhulásig pároljuk. Amikor elég puha a hús, hozzáadjuk a kettévágott aszalt szilvákat, az összevágott kápia parikát, a mézet, és ha szükséges, még kevés sóval, őrölt borssal ízesítjük. 5 perc alatt összefőzzük. Tálalás előtt beleszórjuk a petrezselymet is.
A diós árpagyöngyhöz az árpagyöngyöt puhára főzzük, a diót megpirítjuk. Ha kész, összekeverjük.
Mozzarellás
csirkemell tejfölágyon
Hozzávalók:
6 db csirkemell szelet
15 dkg mozzarella
5 dkg füstölt mozarella
2,5 dl tejföl
10 dkg koktélparadicsom
friss bazsalikom
1 teáskanál szárított oregano
só, bors
A csirkemellet vagdossuk be hogy alul kb 1 cm egyben maradjon. A vágatukba sajtszeleteket, koktélparadicsomokat tegyünk, helyezzük tepsibe tejföl ágyra, süssük 200 fokon 35 percig.
Hozzávalók:
12 szelet sertéskaraj
A páchoz:
1 nagy evőkanál Piros Arany
1 csapott evőkanál mustár
őrölt bors, borsikafű, tárkony, oregano, só ízlés szerint
4 nagy gerezd fokhagyma
1 nagy fej vöröshagyma
1 dl olaj
Elkészítése:
Elkészítjük a pácot: A hagymát kockákra vágjuk. Egy nagyobb tálba beletesszük a Piros Aranyat, a mustárt, a zúzott fokhagymát, a felkockázott hagymát, az őrölt borsot, majd felöntjük annyi olajjal, hogy egy krémes masszát kapjunk.
Ebbe a keverékbe alaposan beleforgatjuk a húsokat. Fóliával lefedve hideg helyre tesszük pácolódni a húsokat egy egész éjszakára.
Egy akkora tepsibe amibe jól elférnek a húsok, kevés olajat teszünk, és belehelyezzük a húsokat.
Körülbelül 2-3 dl vízzel felöntjük, lefedjük alufóliával, és előmelegített sütőben közepes hőfokon megsütjük. 180 fokon 40 percig lefedve, majd a fólia nélkül 30 percig légkeveréssel sütjük.
Sütés közben ellenőrizzük, megforgatjuk és ha nem puhult meg a hús, pótoljuk az elpárolgott vizet.
Rakott batáta csicseriborsóval
Hozzávalók:
1 nagyobb batáta,
2,5 dl csicseriborsóval,
2,5 dl köles,
30 dkg darált hús,
1 konzerv kukorica,
1 közepes vöröshagyma,
só, borsikafű, tárkony,
2,5 dl paradicsomlé, vagy kecsap,
1 evőkanál őrölt piros paprika,
1 zacskó Bolognai fix alap,
2 evőkanál étolaj.
Elkészítése:
Az előző este vízbe beáztatott csicseriborsót puhára főzzük. Majd leszűrjük, és félretesszük. A kölest puhára főzzük. Az apróra vágott vöröshagymát 2 evőkanál olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a darált húst, fehéredésig pirítjuk. Hozzákeverünk 1 evőkanál piros paprikát, majd a paradicsomlét. 3 dl vízben feloldunk egy zacskó bolognai fix alapot, majd ezt is hozzáöntjük. Addig főzzük, míg a hús megpuhul.
A batátát kockára vágjuk, majd tepsiben 15 perc alatt meggrillezzük.
Egy 35 x 28 cm-es tepsit kivajazunk. Beletesszük a grillezett batátát, és a köles felét. Ráöntjük a húsos keveréket. Végül a tetejére rászórjuk a maradék kölest.
Előmelegített sütőben légkeverésen 20 perc alatt készre sütjük.
Hozzávalók:
50 dkg karfiol
25 dkg árpagyöngy
1 közepes fej vöröshagyma
1 db paradicsom
2 db tojás
2 dl tejföl
15 dkg gomba
5 dkg kockázott bacon
só, bors, oregánó ízlés szerint
2 evőkanál étolaj
5 dkg sajt
5 dkg füstölt sajt
Elkészítése:
Az árpát 3-szoros mennyiségű vízbe áztatjuk kb. 2 órára. Ezután megsózzuk, és puhára főzzük.
A karfiolt enyhén sós vízben puhára főzzük, a hagymát, paradicsomot felkarikázzuk.
A tojást kikeverjük a tejföllel, sózzuk, borsozzuk. Az olajon megpirítjuk a bacont, rátesszük az összevágott gombát, kicsit megpároljuk.
A karfiol felét egy kivajazott, zsemlemorzsával bélelt tepsibe lerakjuk. Eloszlatjuk rajta a főtt árpagyöngyöt, a párolt gombát. Erre jöhetnek a karikázott hagymák és paradicsomok, ráreszeljük a füstölt sajtot. Enyhén sózzuk, kakukkfűvel, oregánóval meghintjük. A tojásos tejföl felével befedjük.
Ezután betakarjuk a karfiol másik felével, elkenjük rajta a tojásos tejföl másik felét és 5 dkg reszelt sajttal megszórjuk.
Előmelegített sütőben 200 fokon 35 percig sütjük.
Rakott spagetti camemberttel és gombával
Hozzávalók:
30 dkg főtt spagetti tészta,
10 dkg pirított bacon szalonna,
1 db pirított kockázott vöröshagyma,
15 dkg gomba,
4 db tojás,
1 csokor petrezselyem,
1 teáskanál só,
1 teáskanál őrölt bors,
5 dkg trappista sajt,
2 db camembert sajt,
Elkészítése:
Egy nagyobb keverőtálba tesszük a főtt spagettit és hozzáöntjük a pirított bacon szalonnát, a vöröshagymát és a tojásokat. Majd a petrezselymet, a reszelt trappista sajtot, a fűszereket és a gombát. Alaposan dolgozzuk össze.
Egy közepes tepsibe szedjük a tésztánk felét, és jól lenyomkodjuk. A tészta kupac közepére helyezzük a camembert sajtot , 2 egész, félbevágva és kicsit belenyomkodjuk. Majd a maradék tésztával lefedjük és alaposan lenyomkodjuk.
Megszórjuk még több sajttal a tetejét és így süssük 180°C-on 20 percig.
Sajtos spárga
árpagyönggyel (gerslivel), brokkolival
Hozzávalók: / 4 adag
20 darab közepes zöld spárga,
4 szelet bacon szalonna,
4 szelet sajt,
só ízlés szerint
1 teáskanál cukor,
0.5 citrom leve,
A tespsi kikenéséhez vaj.
Elkészítése:
A spárgákat megpucoljuk, alulról kb. 5 cm-t, a végeinél kb. 2 mm-t levágunk, majd megmossuk folyó csapvíz alatt.
Akkora fazékban odatesszük főni bő sós, cukros, citromlés vízben, amiben kényelmesen elfér, nem hajolnak be a spárgák. Majd a forrástól számítva 8-10 percig főzzük. Amikor kész, kiszedjük a vízből, beledobjuk hideg vízbe, majd lecsurgatjuk.
Egyenként a baconszeletekre 1 szelet sajtot teszünk, és 5 szál spárgát betekerünk vele.
Kivajazott tepsibe tesszük őket, és előmelegített sütőben 190 fokon sütjük, míg a sajt elolvad, és a sonka szélei pirosak lesznek, kb 10-12 perc.
Árpagyöngy elkészítése:
1 pohár árpagyöngyöt 3 pohár vízzel, 1 kávéskanált sóval és egy kávéskanál vajjal puhára főzünk.
Brokkoli párolása:
Egy kisebb brokkolit alaposan megmosunk folyó víznél, majd rózsáira vágjuk. Ha nagynak találjuk, felébe vágjuk. Ezután egy lábosba beleteszünk körülbelül 5 dkg vajat, és fedő alatt puhára pároljuk. Közben többször megkeverjük. Sóval, borsikafűvel, és tárkonnyal ízesítjük.
Hozzávalók:
1 bögre árpa
2 evőkanál olaj
3 db sárgarépa
2 db zellergumó
1 db lilahagyma
1 db kápia paprika
2 db paradicsom
só
bors, tárkony
ételízesítő
Elkészítése:
Az olajon megpároljuk az apróra vágott lilahagymát, karikára szeletelt sárgarépát, zellergumót, majd hozzáadjuk az összevágott paprikát, paradicsomot. Összepároljuk, és felöntjük 0,5 liter vízzel. Amikor megpuhult, hozzáadjuk az ízlés szerinti mennyiségű ételízesítőt, sót, borsot.
Az árpagyöngyöt 3 szoros mennyiségű sós vízben puhára főzzük, hozzáadjuk a zöldségekhez és összekeverjük.
Köretként hús mellé, vagy önálló ételként is kíváló. Én tejföllel tálaltam.
Hozzávalók:
50 dkg csirkemellfilé
50 dkg csiperkegomba
1 db kápia paprika
tárkony, só, bors ízlés szerint
1 db nagyobb vöröshagyma
4 dl tejföl
Elkészítése:
A csirkemellfilét kockára vágjuk, és bepácoljuk olaj, só, tárkony, őröltbors keverékével. Ezután 1 órára félretesszük.
A gombát megpucoljuk, majd szeletekre vágjuk. A hagymát kockákra vágjuk, és 3 evőkanál olajon üvegesre pároljuk, majd a bepácolt húst ráöntjük, és fehéredésig pirítjuk. Ezután a felszeletelt gombát is ráöntjük és a felkockázott kápia paprikát. Körülbelül 5 percig együtt pároljuk fedő alatt. Sóval, tárkonnyal ízesítjük, hozzáadjuk a tejfölt. Ha felforrt, és megpuhultak a hozzávalók, lekapcsoljuk a gázt.
Én most paradicsomos-spenótos csavart tésztával tálaltam. Céklát adtam mellé.
Tejszínes ananászos csirke gazdagon
Hozzávalók:
1 evőkanál vaj
50 dkg csirkemell filé
1 doboz csemegekukorica konzerv
2 db kápia paprika kockázva
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
só ízlés szerint
1 csipet fehér bors
1 doboz ananász konzerv
200 ml növényi tejszín
Elkészítése:
A csirkemellet apró darabokra vágjuk, fűszerezzük majd beleszórjuk egy serpenyőbe és fehéredésig sütjük a vajon. Megsózzuk, teszünk rá egy kevés szerecsendiót és fehér borsot. Beleöntjük egy tepsibe.
Erre jöhet a lecsurgatott kukoricakonzerv, a felkockázott kápia paprika és végül a szintén lecsurgatott ananász.
A tetejét is kicsit megsózzuk, teszünk rá egy kevés szerecsendiót, és felöntjük a tejszínnel.
200 fokos sütőben 20 percig letakarva sütjük légkeverésen, majd a takarást levéve még 5 percig.
Én bulgurral és tespsis burgonyával tálaltam:
Tepsis beré
Hozzávalók:
1
kg krumpli
3 db
tojás
10 dkg
finomliszt
1 teáskanál
só
1 kávéskanál őrölt
feketebors
2 gerezd
fokhagyma törve
10-12
dkg reszelt sajt
A hozávalókat fakanállal alaposan összekeverjük, úgy
hogy kenhető masszává álljon.
Egy gáztepsibe sütőpapírt teszünk. Arra rákenjük a
masszát.
Majd 200
fokon kb. 30 perc alatt pirosra sütjük.
Kockákra vágva fogyasztható ízlés szerint, mi tejföllel lekenve ettük.
Megjegyzés: Nagyon egészséges, mert nem kell olajat használni a sütéséhez!
Hozzávalók:
50 dkg penne tészta
1 fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
1 konzerv vörösbab
30 dkg darált sertéshús
vaj
bors
só
ízlés szerint trappista sajt
kevés vörösbor (elhagyható)
3 dl paradicsomlé
chilipaprika
Elkészítése: Vajon megpirítjuk a felaprított lilahagymát és fokhagymát, hozzáadjuk a darált húst, pici sót, pici borsot. Én meg szoktam locsolni kevéske vörösborral, majd hozzáadjuk a paradicsomlét és a chilit ízlés szerint. Szinte készre főzzük, sűrűre, de szaftosra. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett babkonzervet, és még főzzük egy kicsit.
Sós vízben megfőzzük a pennét. Mikor készre főtt (úgy 12 perc), leszűrjük, a raguhoz adjuk, elkeverjük.
Átöntjük egy tepsibe, a tetejét megszórjuk reszelt trappista sajttal, és 10-12 percig sütjük, hogy ráolvadjon a sajt.
Tálaláskor füstölt sajtot reszeltünk rá.
Hozzávalók:
1 kg zöldbab
6 dkg vaj
2 db tojás
2 dl tejföl
20 dkg sajt
őrölt bors
só
Elkészítése:
A megtisztított zöldbabot feldaraboljuk. Gyengén sózott vízben puhára pároljuk, leszűrjük, és vajjal kikent, zsemlemorzsával megszórt tepsibe tesszük. A tojásokat habverővel felverjük, hozzáadjuk a tejfölt és a reszelt sajt felét. Sóval, őrölt borssal ízesítjük. A tojásos-tejfölös masszát ráöntjük a zöldbabra, összekeverjük, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, majd vajdarabkákat teszünk a tetejére.
Előmelegített, 200 fokos sütőben légkeveréssel 20 perc alatt készre sütjük.
.
Hozzávalók:
20 dkg túró
2 db tojás
1 kis csokor összeaprított petrezselyem2 gerezd összetörtfokhagyma
só, bors, fűszerek ízlés szerint
Elkészítése:
A hozzávalókat egy tálban robotgéppel alaposan összekeverjük. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, megolajozzuk vékonyan. Majd kanállal halmokba ráhelyezzük a masszát, kissé meglapítjuk, kb. 1 cm vastagra.
Előmelegített sütőben felső grillen légkeverésen 10 percig sütjük, majd megfordítjuk, és még 5 percig sütjük.
Hozzávalók:
1 kg édesburgonya
4 közepes vöröshagyma
15 dkg kockázott bacon
10 dkg gomba
1 doboz kukorica
1 fej fokhagyma
3 evőkanál fűszersó
4 evőkanál oregánó
3 teáskanál borsikafű
6 evőkanál kókuszzsír (a tepsi kikenéséhez)
Elkészítése:
Jó alaposan megmossuk az édesburgonyákat, majd meghámozzuk. A hagymákat és a fokhagymákat megpucoljuk. Ezután az édesburgonyát csíkokra vágjuk, a vöröshagymát jó vékonyra felszeleteljük.
Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra, és előveszünk egy nagyobb tepsit. 3 kanál kókuszzsírt eloszlatunk a tepsiben. Ezután beletesszük az édesburgonyacsíkokat, majd a hagymákat és a bacont, gombát, kukoricát. Egyenletesen megszórjuk fűszersóval, oregánóval és borssal. Majd ismét 3 kanál kókuszzsírt teszünk rá, és egy fakanál segítségével óvatosan összekeverjük. Végül alufóliával letakarjuk.
A felmelegedett 200 fokos sütőbe toljuk a tepsinket, és 40-50 percig sütjük (nem kell levenni az alufóliát, minden kellően megpuhul és megpirul).
Amikor kihűlt, tetejét megszórjuk összevágott zöldfűszerrel, én oregánót és tárkonyt tettem rá.
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
olaj,
1 db cukkini,
1 db padlizsán,
1 db paprika,
40 dkg paradicsom,
20 dkg szeletelt gomba,
só, bors,
50 dkg tészta
bazsalikomlevelek, borsfű, 1 csokor édeskömény összevágva.
Elkészítése:
A vöröshagymát hámozzuk meg, vágjuk apróra, a fokhagymát is hámozzuk meg, és törjük össze sóval. Ezután egy serpenyőben forró olajban futtassuk meg a 2 féle hagymát.
A cukkinit és a padlizsánt mossuk meg, majd héjastul kockázzuk fel. A paprikát is tisztítsuk meg, kimagozzuk, és szintén kockákra vágjuk. Majd a zöldségeket adjuk hozzá a darabolt paradicsommal valamint a levével és a gombával együtt a serpenyő tartalmához. Alaposan keverjük össze, majd sózzuk, borsozzuk meg a ragut és forraljuk fel.
Közben sós vízben főzzük ki a tésztát, csepegtessük le a vizet, és öntsük bele egy kiolajozott tepsibe. Majd öntsük rá a zöldséges ragut, keverjük össze. Végül bazsalikomlevéllel megszórva tálalhatjuk.
Aki szereti reszelt sajttal meghintheti a tányérján.