Gombás hús majonézes salátával
Gombás teljes kiőrlésű tészta konyakmártásban
Pulykamell (aszalt szilvával töltve)
Soványhús ananásszal, édes-savanyú mártással és rizzsel
Tonhal rántva, majonézes salátával
Hozzávalók:
5 db alma meghámozva, apróra vágva,
5 evőkanál víz,
2-3 lapos evőkanál cukor az alma édességétől függően,
fél citrom leve,
1 púpos evőkanál vaníliás pudingpor
1,5 dl tejföl
1 mokkáskanál őrölt fahéj
Elkészítése:
Lassú tűzön megfőzzük az almát a cukorral a vízben, a fél citrom levét
hozzáadjuk. Végül összekeverjük a tejfölbe a vaníliás pudingport, az
őrölt fahéjat, majd óvatosan belekeverjük a megfőtt almába. Mégpedig úgy, hogy
először a pudingos keverékbe merünk ki a forró almából, és utána beleöntjük a
főtt almába, hogy ne csomósodjon meg, és jól összekeverjük. Egy picit
összeforraljuk, és már kész is.
Ázsiai harcsa /margit2
30 dkg filézett, nyúzott harcsát feldarabolunk ujjnyi csíkokra, melyet
összekeverünk 1 dl szójaszósszal, ráreszelünk egy evőkanálnyi gyömbért. Félretesszük.
2 nagyobb sárgarépát vékony csíkokra vágunk, 1 fej vöröshagymát apróra
vágunk, 6 gerezd fokhagymát összezúzunk, 1 kaliforniai piros paprikát
felkockázunk, 3 chili paprikát apróra összevágunk.
Elkészítés:
A wook sütőt feltesszük nagy lángra, amikor átforrósodott, beleöntünk 1
dl olíva olajat. Az olaj hirtelen átforrósodik, beleszórjuk a fokhagymát és a
vöröshagymát, majd a hal darabokat. 1-2 percig együtt pároljuk, ezután
hozzáadjuk a chili paprikát, a kaliforniai paprikát, a sárgarépát. Borssal,
kevés sóval fűszerezzük. Lefedjük, és 1 dl száraz, fehér borral néhány perc alatt puhára pároljuk.
Köret:
20 dkg félkész zacskós rizst készre főzünk, ha kész jénai tálba borítjuk,
hozzáadunk 1 konzerv kukoricát (a levét előzőleg leöntjük), és 1 konzerv apróra
vágott ananászt. Az ananász lével ízlés szerint meglocsolhatjuk.
- ahogy én csináltam:
Hozzávalók: Kb. 50 dkg filézett lazac, 1 doboz gomba konzerv, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 db vastag húsú paprika, 5-6 db koktél paradicsom (vagy 1-2 szeletelt paradicsom), 1 db citrom.
Fűszerek: só, őrölt bors, kakukkfű, bazsalikom, oregano.
Elkészítés: A filézett lazacot kb. 2 ujjnyi szeletekre vágom fél citrom levével meglocsolom. Sóval borssal, oreganoval, kakukkfűvel, bazsalikommal befűszerezem. Ezután félreteszem kb. 10 percre.
Dupla alufóliát kiterítek, megkenem vajjal, ráhelyezem a befűszerezett lazac szeleteket, hagymát karikázok rá, felszeletelt paprikát, paradicsomot is ráteszem. Végül 1 doboz gomba konzervet, melyről előzőleg leöntöttem a levét. Négy-öt kiskanál vajat rakok rá elosztva. Az alufólia széleit felhajtom, és az egészet egy másik alufóliával összecsomagolom teljesen zárttá. Kiolajozott tepsibe teszem, és előmelegített 200 fokos sütőben 35 percig sütöm. Közben a sütés felénél megfordítom az egészet a tepsiben. Sütés után még 15-20 percig a sütőben lehet hagyni, had párolódjon.
Nagyon finom, omlós, fűszeres hal lesz az eredmény. Én majonézzel tálaltam.
Hozzávalók: Reszelt nyers burgonya, liszt, só, tojás, tört fokhagyma, delikát ételízesítő pici olaj, 1 kávéskanál tej.
A hozzávalókat jól összekeverni, hogy jó sűrű legyen. Ezután kanállal forró olajban sütni. Nagyon finom magában is, de tojáskrémmel még jobb.
A berét töltve is ki lehet sütni. Én kolbász karikákat tettem a belsejébe:
1 l bor, 20 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 2 dl rum, 3 db babérlevél, 1 egész citrom leszelve.
Hidegen elkeverni, 24 óra múlva leszűrni.
Brassói aprópecsenye (ahogy én csinálom)
Hozzávalók: 60 dkg sertés karaj, 1 dl olaj, 2 fej közepes vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, ízlés szerint őrölt bors, só, fél dl fehér bor.
Elkészítése: A húst kb. 1 cm-es kockákra vágom, a finomra aprított vöröshagymát olajon üvegesre pirítom. Hozzáteszem a húst, és a zúzott fokhagyma felét. Amikor a hús már a pirítástól megfehéredett alá öntök egy kis vizet (maximum fél dl-t), sózom, borsozom. Fedő alatt puhára párolom. Ha a víz elpárolgott, fél dl bort öntök alá. Hozzáadom a zúzott fokhagyma másik felét. A húst készre sütöm.
Köret: Apró kockákra vágott, olajban sült burgonya.
A kész húst és a sült burgonyát összekeverem, és 2 percig együtt pirítom.
Chilis bab:
Hozzávalók:50 dkg darált hús, 30
dkg bab, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 dl étolaj, 1 doboz kukorica konzerv, 2 dl paradicsomlé, 10 dkg apróra vágott zöldpaprika.
Fűszerek: só, pirospaprika, őrölt bors, oregano, kakukkfű és chili
paprika.
Elkészítés: A darált húsból és a vöröshagymából pörköltet
készítünk ( én tettem bele 1 milánói szósz alapot, ami nagyon jól megdobta!), a babot megfőzzük sós vízben. A húst, a babot és a kukoricát összekeverjük, hozzáadjuk a
zöldpaprikát és a fűszereket. Paradicsomlével és vízzel felengedjük, sűrűre főzzük.
Chop-suey -ahogy
én csináltam:
Hozzávalók:
10 dkg sertéshús
1 doboz konzervgomba
30 dkg zöldségekkel ízesített színes durum tészta
1 nagy szál sárgarépa
10 dkg sonka
1 fél csirkemell
1 kisebb gyömbérgyökér
1 fej vöröshagyma
2 zöldhagyma
2 evőkanál szójamártás
2 fokhagyma
2 evőkanál erőleves
1 evőkanál kukoricaliszt
Előkészítés: A gombákat felaprítjuk. A sertéshúst csíkokra szeljük
a lebontott csirkemellel együtt. A sonkát felkockázzuk, a sárgarépát
megtisztítva lereszeljük, a vöröshagymát felaprítjuk, a zöldhagymát
gyermekujjnyi darabokra vágjuk, a fokhagymát apróra daraboljuk, a gyömbért
lereszeljük. A szóját összekeverjük egy kis cherryvel, belerakjuk a húsokat és
fél óráig ebben a páclében marináljuk.
Főzés: WOK serpenyőt a tűzön
megforrósítunk. Beleöntjük az olajat, melynek a melegtől rögtön fel kell
forrnia. Beletesszük a hagymát, zöldhagymát, gyömbért, harminc másodpercig
sütjük. Beletesszük a reszelt sárgarépát, a leszűrt húsokat, és tovább sütjük.
Ha megpuhult a hús, hozzáadjuk a sonkakockákat és a gombát, valamint a
megfőzött, lecsepegtetett tésztát. Ha közben az a lé, amit a hús sütés közben
ereszt, elpárologna, folyamatosan utána öntünk a szója-cherry pácléből. Majdnem
a sütés végén belekeverjük a fokhagymát.
Kissé be is sűríthetjük. Az erőlevest és a kukoricalisztet összekeverjük
a szója-cherry páclé maradékával, vigyázva arra, nehogy csomós legyen.
Fakanállal kevergetve körülbelül két percig sütjük, majd tálalhatjuk a
Chop-sueyt.
Hozzávalók:
1 db közepes nagyságú érett cukkini meghámozva, lereszelve, kinyomkodva, 1 fej vöröshagyma összeaprítva, 1 nagy fej fokhagyma összeaprítva, őrölt bors, bazsalikom, ételízesítő, só ízlés szerint, 3 db egész tojás, és sok petrezselyem zöld összeaprítva, liszt.
Az állagának hígabbnak kell lenni, mint a hagyományos fasírtnak, ezért annyi lisztet tegyünk bele, hogy kanállal könnyen tudjunk pogácsákat kiszedni. A pogácsákat kevés zsemlemorzsával megszórjuk, és forró olajban megsütjük.
Cukkini krémleves
Hozzávalók:
2 db db kb. 25 cm-es friss cukkini
5 db közepes méretű burgonya
só tetszés szerint
1 csokor kapor
1 db közepes méretű vöröshagyma,
a hagyma párolásához olaj
pirított zsemlekocka, vagy levesgyöngy-levesbetét
Elkészítése:
Üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, alaposan megmossuk a
cukkínit, majd héjasan karikába vágjuk, maggal együtt, ha
van benne. A burgonyával ugyanezt tesszük, hozzáadjuk a kívánt sót, kaprot.
Edénybe rakva felöntjük vízzel. Kb. 20 perc alatt
megfő és utána összeturmixoljuk. Végül belekeverünk még 1 marék
apróra összevágott kaprot.
Tálaláskor rakhatunk pirított zsemlekockát, vagy levesgyöngy-levesbetétet bele.
4 db zsemle (vízben megáztatni), 4 tojás, törött bors, só, 1 nagy csokor összeaprított petrezselyem, 1 kis fej vöröshagyma dinsztelve, ételízesítő ízlés szerint. Tavasszal én + teszek bele apróra vágott zöld fűszereket: tárkony, kakukkfű, majoranna, oregano.
Töltött hús elkészítése:
Egy szép ( kb. 50 dkg-os) dagadó közepét felszúrjuk A keletkezett nyílást kitágítjuk, kicsit besózzuk, fűszerekkel megszórjuk, és zúzott fokhagymával megkenjük. Ezután az összedolgozott töltelékkel megtöltjük. A húst hústűvel, fogvájóval, esetleg cérnával összevarrjuk, hogy a töltelék lehetőleg benne maradjon. Majd pici vízzel és olajjal tepsibe helyezzük.
Előmelegített sütőben 200 fokon alufóliával letakarva 30 percig sütjük, majd a fóliát levéve még kb. 50 percig pirosra sütjük a hús nagyságától függően.
Én majonézes krumpli salátával és rizs körettel tálaltam:
Fokhagymakrémleves
Hozzávalók:
1 nagy fej fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1 púpos evőkanál margarin
2 l húsleves (lehet kockából is)
2 evőkanál rétesliszt
só ízlés szerint
őrölt bors
2 dl tejföl
kevés reszelt sajt
Elkészítés:
A hagymákat megtisztítjuk, a fokhagymagerezdeket áttörjük, a vöröshagymát
lereszeljük, majd a felolvasztott margarinon megdinszteljük. Rászórjuk a
lisztet, elkeverjük, és a húslevessel felöntjük. Sózzuk, borsozzuk,
felforraljuk, majd lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. A tűzről levéve
belekeverjük a tejfölt, merülő mixerrel, vagy turmix géppel pépesítjük.
Pirított zsemlekockával, vagy levesgyöngy-levesbetéttel tálaljuk, és sajtot reszelünk rá.
Vízben felforralni a meggyet. Cukor, fahéj, szegfűszeg szirupot forralni, ráönteni, dunsztolni.
-ahogy én készítem:
Hozzávalók: 20 dkg borsó, 10 dkg sárgarépa,
10 dkg zellergumó, 2 db alma, 10 dkg gomba, 10 dkg konzerv kukorica, 2 db ecetes
uborka.
Elkészítése: A fenti zöldségeket apró kockákra vágjuk, az alma és
az uborka kivételével puhára főzzük, és szűrőn lecsepegtetjük. Az összevágott
almát és uborka darabokat a leszűrt zöldséghez hozzákeverjük. Ezután az alábbi
mártással leöntjük és összekeverjük:
Mártás: 1 evőkanál mustár, 1 dl étolaj, 1 evőkanál porcukor, 1
mokkáskanál őrölt bors, 1 csipet só, 450 gramm tejföl. Mindezt fokozatosan
simára keverjük.
Hozzávalók: 5o dkg kelkáposzta, 2 pár virsli, 1 db sárgarépa és 1 db zöldség felkarikázva, 2-3 db nagyobb burgonya, 3-4 gerezd fokhagyma, majoranna, őrölt fehérbors, őrölt kömény, só, fűszerpaprika.
Elkészítés: A megtisztított kelkáposztát csíkokra vágjuk, majd 2 liter hideg sós vízbe feltesszük főzni. Belerakjuk a fűszereket, zöldséget, sárgarépát. Amikor kicsit puhul már a káposzta, belerakjuk a kockára vágott burgonyát, majd a felkarikázott virslit. Ezután fokhagymás rántást készítünk, és beleöntjük a levesbe. Tálaláskor ízlés szerint tejföllel kínálhatjuk.
Hozzávalók:
90 dkg érett füge
1 dkg élesztő
3,2 l víz
75 dkg kristálycukor
Elkészítése:
A fügét apróra vágjuk, egy ötliteres üvegbe tesszük a belemorzsolt élesztővel. A vízzel és a cukorral szirupot forralunk, és ha kihűlt, a fügére öntjük. Az üveget azután lekötjük gézzel, és 2-3 hétig meleg árnyékos helyen tartjuk. Ezalatt kiforr a fügebor. Ha a füge már leszállt az üveg aljára és a leve tiszta, óvatosan sűrű vásznon átszűrjük egy másik edénybe. Majd ha leülepedett, körülbelül 2 hét múlva újra átszűrjük, üvegpalackokba töltjük, és parafa dugóval lezárjuk.
1,5 kg káposzta, 1 kg uborka, 1,5 kg paprika, 0,5 kg hagyma, 40 dkg cukor, 8 dkg só, 4 dl 10%-os ecet, 1 mokkás kanál borkénpor, fűszerek. Mindezt összekeverni, 2 napig pihenjen.
Ezután a kifacsart saját levével felönteni, rá 2 kanál ecet, lekötni, és kész!
Gombás hús majonézes salátával
A karaj hússzeleteket kiklopfolom, besózom, kicsit állni hagyom.
Közben elkészítem a gombát: Egy közepes fej vöröshagymát olajon megdinsztelek, pirospaprikát rakok bele, erre a szeletelt gombát, zöldpaprikát, paradicsomot, és fűszereket ( őrölt bors, bazsalikom, oregano), és egy kevés vizet öntök rá. Kicsit főzöm, a gomba hamar kész! Végül a sót is belerakom, és letakarom fedővel. A sóban állt hús szeleteket lisztbe rakom, majd, tojás, liszt és tej keverékében megforgatom, és olajban kisütöm.
A Jénay tál aljába kisütött hús szeletet rakok 1 sorba, rá a már elkészített gombából kanalazok minden szeletre, és utána hús, rá gomba, amíg el nem fogy. A tetején mindig gomba legyen! Végül alufóliával letakarom, és előmelegített sütőben 20-30 percig sütöm. Köretnek hasábburgonya, vagy rizs tálalható.
Mi majonézes krumpli salátával szeretjük a legjobban. Elkészítésének leírását lásd: Tonhalnál!
1 közepes méretű kínai kel,
10 közepes gombafej,
1 fokhagyma,
1 kisebb gyömbérgyökér,
2 csípős zöldpaprika,
1 evőkanál almaecet,
1 evőkanál szójamártás,
2 evőkanál olívaolaj
10 dkg csíkokra vágott sonka
Előkészítés:
A kelt leveleire szedjük szét, a leveleket nagyobb darabokra vágjuk. A
fokhagymát, paprikát fölaprítjuk, a gombát megtisztítjuk, a fejeket egészben
hagyjuk, a szárakat apróra vágjuk, a gyömbért megreszeljük.
Főzés: az olajat egy serpenyőben megforrósítjuk, beletesszük a
gyömbért, fokhagymát, sonkát és a zöldpaprikát. Jól összerázzuk, majd hozzáadjuk
a gombát és a káposztaleveleket. Két perc után az almaecetet és a szóját is
hozzátesszük, majd puhulásig sütjük.
Gombás teljes kiőrlésű tészta konyakmártásban
Hozzávalók:
25 dkg teljes kiőrlésű tészta
40 dkg gomba
2-2 evőkanál olaj és konyak
4 dl 10%-os tejföl
3 evőkanál petrezselyem (apróra vágott)
0,5 dl olíva olaj
őrölt bors, só, kakukkfű, csipetnyi chili por
Elkészítés:
A gombákat megtisztítjuk, megmossuk, majd kis darabokra vágjuk.
Serpenyőben olajat forrósítunk, beletesszük a gombákat, jól átsütjük, majd
fűszerezzük. Szűrőkanállal kiszedjük, és félretesszük. A visszamaradt zsiradékba
belekeverjük a konyakot, és felmelegítjük. Hozzáadjuk a tejfölt, jól
összekeverjük, visszarakjuk a gombát, és meghintjük petrezselyemmel. Megfőzzük a
tésztát, leszűrjük, tálba tesszük, és elkeverjük az olíva olajjal. Ráöntjük a
gombás mártást, összeforgatjuk, és azonnal tálaljuk.
25 dkg túró, 25 dkg liszt, 25 dkg ráma, só. Mindezt összedolgozni, kockára vágni. A virslire tekerni, sütőben sütni.
Egy edénybe kb. a feléig vizet öntök. Meghámozok 1-2 almát, és szeletekre vágva belerakom, cukrot teszek bele ízlés szerint, és 1 csipet sót. Mielőtt megpuhulna, rakok bele meggyet, kevés cseresznyét, és őszibarackot szeletekben. Fél liter hideg tejben jól elkeverek egy vaníliás pudingport, és amikor forr a víz, óvatosan belekeverem. Összeforralom, kicsit hagyom a fedő alatt, majd lekapcsolom a gázt.
Jól lehűtve tálaljuk, citromkarikával és menta levéllel díszíthetjük.
Hozzávalók:
12 db kifli
8 egész tojás
8 dl tej
12 evőkanál kristálycukor
1 kg meggy, (vagy cseresznye... stb. gyümölcs)
2 csomag vaníliás cukor
20 dkg vaj, vagy margarin
1-2 evőkanál rumaroma
5-6
kávéskanál mogyorókrém
Elkészítése: A kifliket kis karikákra vágom. A tejet, a tojások
sárgáját és a 12 evőkanál cukrot összekeverem, a kiflikre öntöm, állni hagyom.
Közben a meggyet (bármely gyümölcsöt) kimagozom. Egy 38 x 22 cm-es
tepsit kikenek jól margarinnal. Majd a kifli felét belerakom, és arra a meggyet,
margarinnal megszórom, beleteszem a mogyorókrémet szétosztva. Még a meggyre
szórtam egy kis porcukrot is. Végül 1-2 evőkanál rumaromával meglocsoltam. A 8
tojás fehérjéből, 2 evőkanál cukorral habot vertem, és ezt a tetejére
simítottam.
Előmelegített sütőben 200 fokon 5 percig sütöttem. Ekkor kivettem, ha összeesett kicsit, akkor alufóliával letakarva 150 fokra állítva a sütőt még 15 percig sütöttem tovább.
Ekkora , vagy kicsit nagyobb tepsibe is lehet sütni a sütőben a közepén lévő rácson.
-ahogy én készítem:
Hozzávalók: 6 tojás, 1 kisebb gyömbér reszelve, 5-6 közepes gomba felszeletelve, 3 újhagyma. Ezekből 3 evőkanál olajon rántottát készíteni.
Mártás: 1 evőkanál sherry, 1 evőkanál paradicsomlé, 2 evőkanál szójamártás, 1 dl erőleves, 2 evőkanál kukorica liszt. A mártást állandó keverés mellett felfőzni, ha besűrűsödik, ráönteni a rántottára, és még kb. 2 percig együtt pirítani.
Nagyon finom reggeli.
Kapros újburgonyaleves
Hozzávalók:
50 dkg újburgonya;
3 dkg vaj;
5 dkg liszt;
1 dl tejföl;
0,5 dl tejszín;
só;
fehérbors;
balzsam ecet kb.3 evőkanál;
1 csomag friss kapor;
A megpucolt, kockára vágott újburgonyát sós vízben puhára főzünk. A
vajból és a lisztből világos rántást készítünk. Kikeverjük 1 dl tejföllel, és
besűrítjük vele a levest. Sózzuk, borsozzuk, és balzsamecettel pikánssá tesszük.
Végül egy csomag friss, finomra vágott kaprot szórunk bele, 1 dl tejszínnel
dúsítjuk, és még egyszer felforraljuk.
Alaposan lehűtve, de forrón is tálalhatjuk.
Hozzávalók: 20 kemény tojás, majonéz, 3 dl tejföl,
só, bors, kakukkfű, bazsalikom, mustár.
A kemény tojásokat meghámozzuk, egyik végüket levágjuk, és a résen
kikaparjuk a sárgájukat. A sárgáját villával összetörjük, fűszerezzük, egy kevés
majonézzel és mustárral kikeverjük, és az üregbe visszatöltjük. A tojásokat
tálra ültetjük egymás mellé. Az egészet leöntjük tejföllel higított majonézzel,
és lehűtve tálaljuk. Általában a töltelék több, mint amennyi belefér a
tojásokba, ezért a maradék tölteléket a tojások alá szoktam teríteni.
Francia salátával és paradicsommal díszítve igazán ünnepi étel:
Hozzávalók: 2,5 kg paradicsom, 2 kg paprika, 1 kg vöröshagyma, 3-4 szem babérlevél, 1-1 nagy csokor oregano, kakukkfű, lestyán. Mindezt összefőzni, kipasszírozni.
Majd 30 dkg cukor, 0,5 dkg törött bors , 0,5 dkg szalicil, 7 dkg só , 1 dl ecet, 1 pohár mustár ( 1 tubus ). Majd tovább főzni, amíg a a habja el nem fő, kb. 1 órát.
(Nekem 3 liter lett belőle!)
Legutoljára én már sűrítésként padlizsánt (cukkinit, vagy patiszont is lehet) főztem bele passzírozás előtt.
Forrón üvegekbe töltöm, majd mindegyikre 1 késhegynyi szalicilt teszek, légmentesen lezárom, és száraz dunsztba teszem, abban hagyom kihűlni.
Kecsap 2 (a boltival egyező ízű) /Koscad
3 kg paradicsom (tisztán)
10 db nagy alma
10 db vöröshagyma
1 cukkini összevágva
25 db szegfűszeg
25 db fekete bors
Ezeket felfőzni puhára, kb. 2 órán át, majd átpasszírozni.
Ezt követően 40 dkg cukrot, 3 kiskanál sót, 1-1 kiskanál erős és édes
őrölt paprikát (én cseresznyepaprikát szoktam belefőzni, az finomabb), és
1,25 dl 10 %-os ecetet kell beleönteni, és ismét főzni, addig amíg a hab el nem fő!
Én
még át szoktam turmixolni, (nem merülővel) mert így még simább, és fényesebb
lesz.
Forrón üvegekbe töltöm, majd mindegyikre 1 késhegynyi szalicilt teszek, légmentesen lezárom, és száraz dunsztba teszem, abban hagyom kihűlni.
Kb. 3 liter lesz ebből.
50 dkg kelbimbó, 5 dkg húsos szalonna, 10
dkg füstölt kolbász ( vagy 2 db virsli), 4 dkg vaj, liszt, 4 dl tejföl, só,
szerecsendió, őrölt bors, kakukkfű, 1 kis marék eperlevél tészta.
Elkészítés:
A vaj felét kiolvasztjuk, az apró kockára
vágott szalonnát néhány percig együtt pirítjuk a kelbimbóval. Ráöntünk 1,5 liter
csontlevet, belekarikázzuk a kolbászt, (virslit),a tésztát és ízlés szerint
fűszerezzük. Amikor a kelbimbó megpuhult, a maradék vajból és lisztből világos
rántást készítünk és besűrítjük vele a levest. Tálalás előtt hozzákeverjük a
tejfölt is.
Kerti citromos leves
/Tiga
-ahogy én csináltam:
Mindenféle zöldséget vékonyra összecsíkozunk (én sárgarépát, zöldséget,
zöldbabot, zellert, karalábét és gombát tettem bele), pici olajon
delikáttal megpárolunk.
Ezután vízzel felengedjük. Puhára főzzük a
zöldségeket, citromhéjat reszelünk bele, sóval, borssal ízesítjük, majd
tejszínes, vagy tejfölös habarással picit besűrítjük. Egy citromlevét
belefacsarjuk.
Kicsit savanyú ízhatást kell elérnünk.
Én levesgyöngy-levesbettétel tálaltam, de lehet pirított zsemlekockával is vagy betét nélkül.
Kínai sült rizs
( WOK-ban )
20 dkg teljesen megfőzött
rizs, 3 evőkanál olaj, 4 gombafej vagy 10 dkg kínai sampinyon 3 db
zöldhagyma, 2 db csípős zöldpaprika, 3 tojás, 5 dkg füstölt sonka, 1 evőkanál szójamártás, 5 dkg
zöldborsó.
Előkészítés: a zöldhagymát gyermekujjnyi hosszúságú darabokra vágjuk, a gombát fölszeljük, a sonkát fölkockázzuk, a borsót megfőzzük, a tojásokat fölverjük 1 evőkanál szójamártással. A hozzávalókat külön edényekbe összekészítjük, mert sütés közben gyorsan kell a hozzávalókat egymás után a WOK-ba helyezni.
Főzés: egy serpenyőt a tűzön átmelegítünk, amikor forró, beleöntjük az olajat. Mielőtt füstölne, megforgatjuk benne a zöldhagymát, a gombát, sonkát és a karikákra vágott csípős zöldpaprikát. Kb. 5 percig pároljuk. Beletesszük a rizst, beleöntjük a tojást, és kis lángon összekeverjük. A végén a főtt zöldborsót hozzákeverjük.
Hozzávalók: 20 dkg előfőzött rizs, 3 evőkanál apróra vágott ananász konzerv (levével együtt!), 1 kávéskanál curry, 1 evőkanál snidling aprítva, fél doboz kukorica konzerv, 1 doboz vágott kínai gomba konzerv (levét leöntjük!), 1 csípős zöldpaprika, 2 db újhagyma, 1 evőkanál Worcestershire szósz, 3 evőkanál olívaolaj, 1 csipet só.
Elkészítés: Az olajon megpároljuk a hagymát, ráöntjük a gomba konzervet és a karikára vágott csípős paprikát. Egy kicsit megdinszteljük, és ráöntjük a szószt. Félre tesszük. Közben megfőzzük a rizst, és lecsepegtetjük. Egy hőálló tálba terítjük a rizst, rászórjuk s curryt és elkeverjük. Hozzáadjuk a kukorica konzervet, és az előzőleg elkészített gombapörköltet, valamint az ananász konzervet. A tálban elrendezzük, tetejét megszórjuk a snidlinggel. Előmelegített sütőben 200 fokon letakarva sütjük 3 percig, utána takarás nélkül 3 percig pirítjuk.
Nekem ez ízlett a legjobban a kínai ételek közül!
Kb. 50 dkg főtt, és összetört krumpli kell bele, 2. db tojás, só ízlés szerint, 1 teáskanálnyi olajat is teszek bele, és annyi finomlisztet, hogy jól lehessen gyúrni, és kisodorni. A deszkára bőven teszek réteslisztet, és a tésztát kisodrom 3-4 mm-es vastagságúra. Ezután már lehet pogácsa szaggatóval szaggatni. Forró olajban sütöm, és közben megfordítom a pogácsákat, hogy egyformára süljön meg mindegyik oldala. Papírszalvétára szedegetem ki, hogy az olaj lecsöpögjön, aztán teszem a jénaiba.
Kukorica krémleves
1 dl olajon megpirítunk 10 dkg összevágott bacon szalonnát. Majd a
szalonnát tálra szedjük, a maradék zsíradékon megpirítunk 1 fej apróra vágott
vöröshagymát és 2 gerezd fokhagymát. Egy lecsurgatott konzerv kukoricát ráöntünk,
együtt pirítjuk néhány percig. 2 marhahúsleves kockából főzünk 2 liter
húslevest, ezzel felöntjük. Beleteszünk 1 csokor apróra vágott petrezselymet, 1
kiskanál őrölt borsot, chili paprikát ízlés szerint. Állandó keverés közben
hozzáöntünk 3 dl tejszínt. 2 percig együtt forraljuk, végül botmixerrel
összeturmixoljuk.
Levesgyönggyel, vagy pirított zsemlekockával és az előzőleg kiszedett
pirított szalonnával tálaljuk.
Kukoricatócsni / csukamarti
-ahogy én csináltam:
1 fej vöröshagyma
apróra vágva
2 tojás
1 dl víz
1 dl tej
10 evőkanál finomliszt
6 evőkanál kukoricaliszt
fél mokkáskanál sütőpor
1 kávéskanál só
fél mokkáskanál bors
2-3 gerezd fokhagyma
összetörve
40 dkg konzerv kukorica
( leve nem kell bele!)
1 mokkáskanál ételízesítő
1 kávéskanál étolaj
1 csokor friss petrezselyem apróra vágva
A hozzávalókat jó alaposan összekeverjük, és evőkanállal a forró olajba
tenni, kisimítani, és közben villával megfordítani, hogy mindkét oldalát szép
pirosra tudjuk sütni. Én először papírszalvétára szedem ki, de
szerencsére nem szívja az olajat különben sem magába nagyon! Aztán tehetem is a
jénai tálba.
3 dl kefir, 2 db egész tojás, 0,5 kg liszt, 1 dkg só, 2,5 dkg élesztőt belemorzsolni. Annyi tej, hogy nokedli keménységű legyen ( kb. 1,5 dl), és jól összedolgozni. Ezután a hűtőbe letakarva betenni, ott megkel.
Ha megkelt, olajos kézzel széthúzni, forró olajban sütni. Kb. 1 hétig eláll a hűtőben, nem kell mindet egyszerre kisütni, hanem mindig annyit kivenni belőle, amennyire szükség van.
Hozzávalók: 10 kg paprika, 1 kg zsír (lehet olaj helyette!), 2,5 kg vöröshagyma, 3 kg paradicsom, só, 1 evőkanál szalicil.
Lecsó II.
Hozzávalók: 4 kg paprika, 0,5 kg zsír (lehet olaj helyette!), 1 kg vöröshagyma, 2 kg paradicsom, 6 dkg só, szalicil.
2 órát főzni, miközben szeleteljük bele a hozzávalókat. (Kb. 5,5 liter lesz belőle!)
Forrón üvegekbe töltöm, majd mindegyikre 1 késhegynyi szalicilt teszek, légmentesen lezárom, és száraz dunsztba teszem, abban hagyom kihűlni.
Lecsó - natur / Smajdika
Paprika mindig a duplája legyen a paradicsomnak, ha 4 kg a paprika akkor
a paradicsom 2 kg.
A paprikát megpucolom a magházától, és felkarikázom. A paradicsomnak lehúzom a héját, (forró vízbe dobom és úgy könnyebb). Félbe vagy negyedbe vágom, egy széles lábosba felrakom főzni és mihelyt egyet forr, bele öntöm a paprikát és azzal is az első forrásig főzöm. Forrón üvegekbe rakom szalicil a tetejére, csavarom rá a tetejét és száraz dunsztba rakom.
Amikor télen előveszem, akkor úgy készítem mintha friss paradicsom és paprika volna, kevés olajra öntöm, fűszerezem sóval, hagymával.
60 dkg sertéskarajt felszeletelünk, besózzuk, borsozzuk. Kevés sós vízben puhára főzzük. A megfőtt hússzeleteket egy edénybe tesszük, ráöntünk egy üveg lecsót, majd együtt pároljuk még lassú tűzön kb. 20 percig.
Köret: A burgonyát sós vízben héjában megfőzzük, majd krumplinyomón átnyomjuk, majd rámával kikent tepsibe helyezzük. Előmelegített sütőbe helyezzük, és megpirítjuk.
Hozzávalók:
Tésztához: 1,8 dl langyos víz, 1 evőkanál étolaj, 3 evőkanál ketchup, 1 teáskanál só, 3 evőkanál finom kukoricaliszt, 35 dkg BL 80 kenyérliszt, 1 teáskanál porélesztő.
Tésztába: 2 evőkanál étolaj, 2 nagyobb lilahagyma, vékonyra szeletelve, 8 db virsli, mustár.
Elkészítés: A tésztához valókat belerakjuk a kenyérsütő gépbe, és beindítjuk a normál programot (3,20 perces), 35 perc múlva leáll a dagasztás, akkor kikapcsoljuk a gépet.
Közben a 2 evőkanál olajon megpároljuk a hagymát, míg jó üveges lesz, majd kivesszük az olajból és hűlni hagyjuk. Ezután beletesszük a virslit abba az olajba és ha átsült, hűlni hagyjuk.
A gépből kivesszük a tésztát, lisztezett deszkán kisodorjuk, 8 egyenlő részre vágjuk. Akkorára sodorjuk ki a tésztákat, hogy jól elférjen a virsli rajta, hogy a végeit is be lehessen hajtani. Először a tészta közepére mustárt kenünk, erre a hagyma nyolcadrészét, majd a virslit. A tészta végeit a virsli hosszában behajtjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék, majd feltekerjük a tésztát a virslire. A 8 tekercset egymás mellé tesszük egy olajjal vékonyan megkent sütőpapírra 30 x 22 cm-es tepsibe. Lekenjük meleg vízzel, és konyharuhával letakarjuk. Meleg helyen kb. 45 percig pihentetjük.
Előmelegített sütőben 200 fokon 25 percig sütjük, addig, míg aranybarna lesz.
Madártej -
ahogy én csinálom:
Hozzávalók 8 személyre:
- 3 l tej
- 6 tojás
- 30 dkg cukor
- 1 csomag vanília pudingpor
- 1 vanília aroma
- 1 csipetnyi só
A tojásfehérjékből kemény habot verek, és még beleteszek a kimért
kristálycukorból 4 evőkanálnyit, és tovább verem a habot vele. A tej felét
felteszem forralni, beleteszem az 1 csipetnyi sót, és abba evőkanállal szaggatom
a habot. Lassú tűzön főzöm, s közben óvatosan átfordítom, hogy rendesen megfőjön
a hab. Akkor jénai tálba kiszedem.
Ha már minden habot megfőztem, a tojások sárgáját eldolgozom a maradék
cukorral és a pudingporral, merek bele tejet, beleteszem a vanília aromát, és
lassú tűzön összemelegítem. Ha szépen kezd sűrűsödni, akkor belekeverem a tejbe,
amiben a habokat megfőztem. Még egy kicsit összefőzöm, majd ezután a jénaiba
rakott megfőzött habokra merem. Hagyom kihűlni. Ha elég langyos hűtőbe teszem.
Jó hidegen tálalom.
Hozzávalók: 50 dkg darált hús, 1 fej vöröshagyma, fél dl olíva olaj, 1 dl paradicsomlé, 1 zacskó milánói fix alap, só, őrölt fehérbors, bazsalikom, oregano, kakukkfű, őrölt pirospaprika, 50 dkg spagetti tészta.
A szósz elkészítése: Az olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, ráöntjük a darált húst, együtt pároljuk a hús fehéredéséig. Hozzáadjuk a paradicsomlét, fűszerezzük, együtt főzzük tovább. Közben a milánói fix alapot 2 dl hideg vízben elkeverjük, és ráöntjük a szószra. Addig főzzük, amíg a hús puha nem lesz. A spagetti tésztát puhára főzzük, lecsepegtetjük a vizet róla, ráöntjük a szószt, és összekeverjük. Olíva bogyóval és reszelt sajttal tálaljuk.
Hozzávalók: 1kg burgonya, 3 közepes padlizsán, 50 dkg darált hús, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 közepes paradicsom, 2 evőkanál kecsap, 0,5 dl olaj, 2 evőkanál liszt, 1 nagy (450 gramm ) tejföl, 1 tojás, 2 teáskanál őrölt fahéj, ízlés szerint só, bors.
Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, karikákra vágjuk, és olajban kisütjük. A padlizsánt hámozatlanul ujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk, megsózzuk, lisztbe forgatjuk, majd kisütjük olajban. A darált húst olajban finomra vágott hagymával megpirítjuk, sózzuk, fűszerezzük, rátesszük a kecsapot, hogy jó szaftos legyen, és puhára pároljuk.
Egy tepsiben lerakunk 1 sor sült burgonyát, arra a hús kerül. Betakarjuk a sült padlizsánnal, és néhány paradicsomkarikát is ráteszünk. A rétegezést még egyszer megismételjük. Az alábbi mártással leöntjük: 1 tojás, 2 evőkanál liszt, 450 gr tejföl, só, bors, 2 teáskanál őrölt fahéj.
Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük, majd 5 percig légkeverésen pirítjuk.
Én 38 x 22 cm-es tepsiben készítettem.
Az üveg aljára cukrot, rá egy réteg meggyet, rá ismét cukrot, és ezt rétegezem, míg az üveg tele nem lesz. Majd rá hideg vizet öntök. (Ha lenyomkodom, és jó leveses a meggy, akkor nem is mindig kell rá a víz!).... Tetejére cukor, és késhegynyi szalicil kell. Ezután légmentesen lezárom. Fazékba papírt teszek, bele az üvegeket, és közé is papírt. Az üvegek nyakáig vizet öntök, letakarom, forrástól 15 percig forralom, majd hagyom benne kihűlni. Utána kiszedem az üvegeket, megtörölgetem, címkézem, és a helyére teszem.
Egy 3 literes fazékba belerakom a meghámozás után felszeletelt őszibarackot, kb. a fazék 3/4 részéig. Teszek bele 18-20 dkg körüli kristálycukrot (a gyümölcs érettségétől függően), 1 csipet sót, és felöntöm vízzel, hogy jól ellepje a gyümölcsöt. Pár csepp vanília aromát is öntök bele. Ha felforr, akkor hozzáöntöm a 4 dl tejszín + 2 dl tejben kikevert vanília pudingport, és felforralásig kevergetem párszor az egészet. Ezután jó hideg vízbe rakom a fazekat, ha már elég langyos, akkor beleteszem a hűtőbe.
Hidegen tálalom. Másnap még jobb!
Őszibarackos sertésszelet /Anya módra
- ahogy én csináltam:
Hozzávalók:
12 szelet karaj
1 doboz felezett konzerv őszibarack
5 dkg vaj, vagy margarin
2 gerezd fokhagyma
1 deci tejszín
5 dkg reszelt trappista sajt
5 dkg füstölt sajt (karaván)
só, szerecsendió, fehérbors
Elkészítés: A kiklopfolt húst megsózzuk, borsozzuk, reszelt
szerecsendióval megszórjuk. Nagyjából 10 percet állni hagyjuk, majd gyorsan
átsütjük az 5 dkg vajon. Egy kis olajjal bekenünk egy tepsit. Belerakjuk a
húst. A felezett őszibarackot ráhelyezzük, és a fokhagymát apróra szeleteljük,
és lazán a húsra dobjuk. A tetejére füstölt sajtot reszelünk, ezután megszórjuk
reszelt trappista sajttal. A tejszínt aláöntjük.
Hideg sütőbe helyezem, 20 percig 200 fokon alufóliával letakarva sütöm, utána a fóliát eltávolítom, és még 15 percig pirítom. Amikor szép piros lesz a sajt, krumplipürével tálaltam.
Hozzávalók:
7 kg padlizsán
5 kg paprika ( én csípőset használtam)
2 kg vöröshagyma
6 fej fokhagyma
3 kg paradicsom
1 liter étolaj
Fűszerek:
1-1 evőkanál szárított tárkony, bazsalikom, oregano, kakukkfű.
2 db babérlevél
só ( kb. 8-10 dkg)
őrölt bors ( kb. 2 kávéskanál) ízlés szerint.
Elkészítése:
A padlizsánt sütőben egészben megsütjük, majd a héját lehúzzuk. Én a tepsibe alulra tettem alufóliát, hogy ne égesse le... De elég sok levet is engedett, nem volt gond. Utána hagytam lecsöpögni, és már húztam is le a héját.
A vöröshagymát felkarikázzuk, és az olajban megdinszteljük. Belevágjuk a paprikát, paradicsomot, és a padlizsánt is. Együtt főzzük, közben beletesszük a megpucolt és összevágott fokhagymát is, végül a fűszereket. Addig főzzük, míg minden hozzávaló puha lesz. Ekkor botmixerrel pépesítjük. Aki akarja még a turmix géppel is pépesítheti. Beleteszünk 1 evőkanál szalicilt, és még 10 percig főzzük együtt.
Utána üvegekbe töltjük, és száraz dunsztba tesszük. Ott hagyjuk kihűlni.
Hozzávalók: 80 dkg szeletelt, vagy darabolt hús, páclé. Köret: 50 dkg főtt rizs, 40 dkg főtt borsó, 25 dkg főtt csemegekukorica.
Páclé: 2 evőkanál olívaolaj, fél dl balzsamecet, 1 dl méz, 2 evőkanál szójaszósz, 2 dl kecsap, 1 lapos teáskanál reszelt gyömbér, 1 kis fej fokhagyma aprítva, 1 közepes vöröshagyma aprítva, 1 evőkanál Worcestershire szósz, őrölt bors, 1csipetnyi só.
Elkészítés: Az előző nap a hús szeleteket a fenti pácba helyezzük, és zárható edénybe a hűtőbe tesszük.
Egy tepsibe öntünk fél dl vizet, fél dl vörösbort és 1 evőkanál étolajat. Ebbe helyezzük az előző nap bepácolt húst a páccal együtt. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 60 perc alatt puhára sütjük. Az első 20 percben én alufóliával letakartam. Sütés közben a húst néhányszor megforgatjuk. Nagyon omlós, kellemes ízű, fűszeres hús lesz az eredmény.
- ahogy én csináltam:
Kb. 2 kg-os lazac,( kisebb lazac esetén a páclé arányosan csökkenthető.)
Páclé:
0,5 l szójaszósz
5 dkg barna cukor
1dl juhar szirup
1 fej összetört fokhagyma
1 nagy (kb. 5cm-es) gyömbér lereszelve
MINDEZT ÖSSZETURMIXOLNI ÉS RÁÖNTENI A LAZACRA
2-10 ÓRÁT PÁCOLNI ... só, bors nem kell.
Majd lecsöpögtetni, egy tepsibe rakni,
és 200 fokos sütőben 30 perc alatt megsütni.
A páctól szép sötét színe lesz.
Én burgonya pürével, és tartár mártással tálaltam.
Omlós, rendkívül ízletes sült lesz, amit azok is fogyaszthatnak akik nem
kedvelik a
halat, mert a hal íze eltűnik.
Párolt (dinsztelt)
káposzta. /Ahogy én csinálom/
1 kg vöröskáposzta
2 db alma
1 db hagyma
1 kanál cukor
3 evőkanál olaj
1 evőkanál ecet
só, köménymag, ízlés szerint
A hagymát apróra vágjuk, forró olajban megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a
vékonyra vágott káposztát, ráhintjük a héjastul lereszelt almát, köménymagot.
Puhára pároljuk. Végül az ecetet és a cukrot rászórjuk. Ezután még 2-3 percig
pároljuk, ha szükséges kis vizet öntünk alá.
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 dl tej, 2 kockacukor, 2,5 dkg élesztő, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál só. A rakományhoz olaj, trappista sajt, paradicsom, gépsonka, vöröshagyma, oregano, bazsalikom.
A tálba belerakjuk a lisztet, közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt, 20 percig keleszteni. Majd hozzáadjuk a sót, olajat, és langyos vízzel lágy tésztává dagasztjuk. 3 cipót formálunk, lisztezzük, kb. 1 órát pihentetni. Végül kisodorni, megtölteni a hozzávalókkal, pizza sütőben 220 fokon 22 percig sütni, mikró sütőben 12 percig.
Ezt a receptet az alábbi pizzasütő formában állványon egyszerre meg lehet sütni. Én előmelegített sütőben légkeveréssel 170 fokon 20 percig sütöttem.
Pulykamell (aszalt
szilvával töltve) / Böbsi receptje
- ahogy én csináltam:
Hozzávalók:
800 g pulykamell filé egyben, 100 g puha kimagozott aszalt szilva,
1 közepes alma, 1 közepes fej hagyma, 3+3+4 szelet bacon /füstölt szalonna, 1
ágacska rozmaring (20 cm-es) 8-10 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, 2
evőkanál olaj,
A húst leöblítjük, szárazra töröljük, mély zsebet vágunk bele,
kihajtjuk. Kívül-belül meghintjük sóval, frissen őrölt fehérborssal. Az almát
megmossuk, meghámozzuk elnegyedeljük, magházat kiemeljük, és apróra
felkockázzuk. A hagymát meghámozzuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A húslap egyik felét beterítjük 3 szelet kissé egymásra
csúsztatott szalonnával, elrendezzük rajta a szilvát és az almadarabkákat,
betakarjuk 3 szelet szalonnával és ráhajtjuk a húslap másik felét. A zsebet
behajtjuk-összenyomjuk, a húslapok széleit bambuszpálcikákkal sűrűn megtűzzük.
Vékony zsineggel szorosan, sonkaszerűen megkötözzük. végül kihúzogatjuk belőle a
bambuszpálcikákat.
A húst (összeillesztett oldalával felfelé) mély sütőedénybe
fektetjük. Behúzzuk a zsineg alá a leöblített rozmaringot, mellé dobjuk a
hámozatlan fokhagyma gerezdeket és a karcsú gerezdekre szelt hagymát. Tetejét
betakarjuk a maradék 4 szelet szalonnával, megöntözzük a borral és az olajjal.
Lefedjük, a sütőben puhára pároljuk (45-50 perc), végül takaratlanul pirosra
-ropogósra sütjük( további 15-20 perc).
Vörösboros áfonya mártással tálaltam:
Hozzávalók: 1 fej lilahagyma, 1 evőkanál reszelt gyömbér, 1 evőkanál olíva olaj, 2dl vörösbor, 3 evőkanál áfonyalekvár, 1 kávéskanál mustár, 5 dkg vaj, só, őrölt bors ízlés szerint.
Elkészítés: Az apróra vágott hagymát olajon megdinsztelni, hozzáadni a vörösbort, a gyömbért, mustárt. Erős lángon állandó keverés mellett felére főzni. Majd hozzáadni az áfonyalekvárt, sóval, borssal ízesíteni, végül hozzákeverni a vajat. Amikor jól összefőtt, mixerrel pépesíteni.
Hozzávalók: 60 dkg darált hús, 1 fej kelkáposzta, 50 dkg rizs, só, bors, őrölt kömény (ízlés szerint), 1 fej vöröshagyma, kb. fél dl étolaj, 5 dl tejföl, 1 db tojás.
Elkészítés: Az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, a darált húst hozzáadva pörkölt alapot készítünk. A kelkáposztát leveleire szedjük, sóval, borssal őrölt köménnyel ízesített forró vízben a káposztaleveleket 2 percig blansírozzuk (rövid ideig főzzük, nehogy nagyon összeessen!). Közben megfőzzük a rizst. Egy kiolajozott tepsi aljába terítünk káposztaleveleket, rá a főtt rizst, erre a pörkölt alapot, ezt mégegyszer megismételjük. A tetejét 5 dl tejföllel és 1 tojásból készített mártással kenjük le.
Én 38 x 22 cm-es tepsiben készítettem. Sütés előmelegített sütőben 200 fokon alufóliával letakarva 15 percig, majd takarás nélkül kb. 15 percig pirítjuk ( én légkeveréssel pirítottam!).
Hozzávalók:0,5 kg kelbimbót megfőzni sóval
őrölt borssal és kevés ételízesítős vízben. 1 zacskó előfőzött rizst megfőzni,
15 dkg felkarikázott házikolbász, 20 dkg savanyú káposzta, 1 nagy pohár tejföl,
10 dkg túró, kb. 5 dkg trappista sajt.
Elkészítése: Egy 30 x 22 cm-es tepsit kivajazunk, megszórjuk
zsemlemorzsával. Ráterítjük a megfőtt kelbimbót, arra a savanyú káposztát,
rászórjuk a kolbászt, arra a túrót majd beborítjuk az egészet a főtt rizzsel.
Rákenjük a tejfölt, és megszórjuk reszelt sajttal. Én vékony csík szalonna
darabkákat is szórtam rá.
Előmelegített sütőben 200 fokon 25 percig sütöttem, majd 3 percet
még légkeveréssel pirítottam.
A sütővel kivéve apróra vágott friss petrezselyem zölddel szórtam meg:
Hozzávalók: 2 kg főtt krumpli, 10 db főtt tojás, 1 szál füstölt kolbász karikára vágva, 4 dl tejföl, só ízlés szerint, őrölt bors, bazsalikom, 1 szelet bacon szalonna csíkokra vágva, reszelt sajt.
Elkészítés: Egy kb. 38 x 22 cm-es tepsit kikenek margarinnal. Belerakok 1 sor karikákra vágott főtt krumplit, picit megsózom, rárakom a karikára vágott főtt tojást és a felkarikázott füstölt kolbászt Én kevés párizsi csíkot is teszek bele). Kevés tejfölt is rakok közé, megszórom bazsalikommal és őrölt borssal. Ráteszem a maradék felkarikázott főtt krumplit. Picit megsózom. A tetejét lekenem tejföllel, ráreszelek sajtot. Végül ráhelyezem a csíkokra vágott bacon szalonnát.
200 fokra előmelegített sütőbe rakom kb. 30 percre. Ha kész, pirosodik a teteje, kiveszem és alufóliával letakarom.
80 dkg rizs, 0,5 kg darált hús (Lehet kicsit több is). Sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét csíkokra vágni, kevés sós vízbe félpuhára főzni, leszűrni, a levében megpárolni a rizst. A darált húst megdinsztelni, fűszerezni ízlés szerint. Tepsibe rétegesen rakni: zöldségek, rá rizs, rá hús, rá rizs, végül zöldségek +2 db 450 gr-os tejföl 4 tojás sárgával összekeverve a tetejére. Ha megsült, összevágott petrezselyem kell rá.
(Újabban a rizst mikróban készítem el. Ha vasárnap van, akkor a zöldségfélét a húslevesből veszem ki, ha már puha, és apróra kockázva rakom a rizsre.)
Ugyanúgy, mint a nyers meggyet, csak víz helyett 1 literes üvegbe 4 kanál rum kell, és több cukor, és nem kell dunsztolni. Kb. 2 napig kirakni a Napra!
Hozzávalók: Körülbelül 80 dkg szeletelt rövidkaraj, 30 dkg trappista sajt, 2 dl tejföl, 8 dkg margarin, só ízlés szerint, reszelt szerecsendió.
Elkészítés: A vékonyra vert, sóval, fehér borssal és szerecsen dióval megszórt hússzeleteket a felhevített margarinban mindkét oldalán hirtelen átsütjük, és tűzálló tálba fektetjük. Mindegyikre sajtot reszelünk, erre tejfölt rakunk. Majd ezt ismételjük, míg el nem fogy a hús. A tejföllel fejezzük be. Végül ráöntjük a hús pecsenyelevét, és a sütőbe tesszük.
Sütni: előmelegített sütőben, 200 fokon. 15 percig lefedve, utána még 15 percig fedő nélkül pirítjuk.
Sajtos sült lazac (ahogy én csináltam.)
Hozzávalók:
60 dkg lazac,
8 dkg vaj,
1 ek liszt,
1 tojássárgája,
2 dl tej,
10 dkg reszelt sajt,
szerecsendió,
kakukkfű,
oregano
citromlé,
só.
Elkészítés:
A halat felszeleteljük, megsózzuk és citromlével megcsepegtetjük. A
vajjal kikent tűzálló tálban, alufólia alatt, sütőben megsütjük. (Kb. 15 perc
alatt.) Közben elkészítjük a mártást. A vajat, lisztet és a tejjel sűrítve
felfőzzük. (Besamell mártás.) A tűzről levéve beletesszük a sajt felét, a
tojássárgáját és a sült hal levét. Belekeverjük a fűszereket, és a halra öntjük.
A sajt maradék felét a tetejére szórjuk. Sütőben pirosra sütjük.
Sajtos-túrós zöldbab
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg zöldbab, 10 dkg sajt, 15 dkg túró, 2 dl tejföl, 4 dkg vaj, 1 nagy
csokor apróra vágott petrezselyem, 1-2 gerezd fokhagyma, zsemlemorzsa, 1 tojás
sárgája, só ízlés szerint.
Elkészítés:
Az előkészített babot enyhén sós vízben, a megtisztított fokhagymával,
főzzük puhára, s szűrőben csöpögtessük le. (A fokhagymát dobjuk ki.) Míg meleg,
óvatosan - hogy a bab össze ne törjön - adjunk hozzá a durvára reszelt sajtot,
az elmorzsolt túrót és a finomra vágott petrezselymet. Egy kivajazott tűzálló
tálba szórjunk kevés zsemlemorzsát, terítsük bele a zöldbabos keveréket.
A tetejét locsoljuk meg a tojás sárgájával elkevert, kissé sózott tejföllel.
Morzsoljunk rá egy kis vajat és előmelegített forró sütőben süssük, míg a teteje
meg nem pirul.
Én 15 percig 200 fokon, majd kb. 15 percig légkeveréssel sütöttem.
A lekvár főzéséhez a legérettebb gyümölcsöket válogassuk ki, mert ezeknek a legmagasabb a cukortartalma!
Bő vízben mossuk meg jól, kimagvaljuk, és szeleteljük.
Beletesszük egy nagy fazékba, de mérjük meg a gyümölcs súlyát. Előbb cukor nélkül főzzük a kívánt sűrűségre, és ezután adjuk hozzá a cukrot, kilónként 40-50 dkg-ot, ahogy a gyümölcs édessége megkívánja. Majd állandóan kevergetve, még kb. 40 percig főzzük, addig, míg a kavarókanálról sűrűn, egybeállóan esik le a gyümölcs. Én főzés közben szükség esetén botxixerrel pépesítem.
Nem szabad a cukorral sokáig főzni, mert a cukor karamellizálódik, és megváltoztatná az ízét és színét is...
A lekvárt forrón előmelegített üvegekbe töltögetjük, tetejükre késhegynyi szalicilt teszünk. Az üvegeket én fémtálcára teszem merés közben, úgy merem bele e lekvárt, mert az elvezeti a meleget, és nem repednek meg az üvegek. Ha lekötöttem celofánnal, a kihűlésig száraz dunsztban tartom:
Megjegyzés: A többi gyümölcsből is hasonlóan teszek el lekvárt. A cukor mennyiségét a gyümölcs édességének megfelelően változtatom meg.
1 liter tejet felforralunk, beleöntünk 15 db jól felvert tojást (én gépi habverővel vertem fel), és folytonos keverés közben közepes tűzön együtt forraljuk. Beleteszünk 2 csapott evőkanál sót, 1 teáskanál őrölt köményt, 1 teáskanál fehérborsot, 1 teáskanál ételízesítőt, 1 fej apróra vágott fokhagymát. Amikor jól összesűrűsödik, beleöntünk 1 marék apróra vágott metélő hagymát (snidlinget), és levesszük a tűzről. Ezután formára vágott tüllzacskóba öntjük, fellógatjuk, és hagyjuk kicsöpögni 1 éjszakát.
Másnap szelhető, és olyan állagú lesz, mint a sajt. Kifejezetten hagyományos húsvéti étel!
Fenti recept édesen elkészítve, ahogy a Beregisen készítik Dytta receptje alapján:
1 liter hideg tejbe beleöntünk 10 db felvert tojást, majd együtt melegítjük állandó keverés mellett. Amikor elkezd sűrűsödni, beleteszünk 10 dkg kristálycukrot , 2 csomag vaníliás cukrot. Ha besűrűsödött, 10 dkg mazsolát belekeverünk és lekapcsoljuk. A fentiek szerint leszűrjük, lecsöpögtetjük.
Sertés ragu bográcsban /Latsia receptje alapján
- ahogy én csináltam
1 kg sertés hús felkockázva
1 ek olívaolaj
400 g vöröshagyma cikkekre vágva
250 g sárgarépa felszeletelve
250 g zöldség gyökér felszeletelve
1 ek liszt
2 kk szárított fűszernövény-keverék / kakukkfű, tárkony, oregano, őrölt
bors, őrölt piros paprika, só /
400 g darabolt paradicsom
6 dl húsleves alaplé
1 dl vörösbor
A húst vágjuk 2,5 cm-es kockákra. A zsiradékon pirítsuk meg a hagymát,
majd vegyük ki és tegyük a helyére a húst és süssük pár percig, majd tegyük a
hagyma mellé. Tegyük a serpenyőbe a zöldségeket, pirítsuk 1-2 percig, majd
tegyük hozzá a hagymát és a húst, valamint forgassuk át a liszttel. Adjuk hozzá
a fűszerkeveréket, az alaplét és a paradicsomot. Pároljuk kb.2 óra alatt alatt
puhára, időnként megkeverve, mielőtt teljesen megpuhul, öntsük hozzá a
vörösbort.
Zöldségfélékkel ízesített durum "Tollhegy" tésztát főztem ki hozzá.
Nagyon finom volt.
Sertéssült ananászos rizzsel /Fakanál
Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb
3 evőkanál olaj
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál szójaszósz
csipetnyi pirospaprika
Az ananászos rizshez
40 dkg ananász
1 hagyma
15 dkg thai rizs
2 evőkanál olaj
1 gerezd fokhagyma
csipetnyi cukor
3 dl tej
10 dkg kókuszreszelék
5 dkg mogyoró
1 kávéskanál koriandermag
őrölt bors
Elkészítés
A húst vékony szeletekre vágjuk. Tálba tesszük, hozzáadjuk az olajat, a
zúzott fokhagymát, a szójaszószt és a pirospaprikát. Összekeverjük, folpackkal
lefedjük, és 1 órára hűtőbe tesszük. A kókuszreszeléket a tejben 5 percig
főzzük, majd leszűrjük. Az ananászt apróra vágjuk, a hagymát meghámozzuk, és
felaprózzuk. A rizst az olajban megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a hagymát, a
zúzott fokhagymát, az ananászt, a cukrot, a kókuszos tejet, és borssal
megszórjuk. Lefedjük, és kislángon, fél óráig főzzük, ha szükséges, időnként
kevés forró vízzel feltöltjük. A húst folyamatosan kevergetve, aranyszínűre
pirítjuk. A mogyorót és a koriandermagot világosra pirítjuk. A főzés vége előtt
2 perccel hozzáadjuk a rizst. Külön-külön meleg tálba tesszük a húst és rizst,
úgy kínáljuk.
Én áfonyalekvárral tálaltam.
Soványhús ananásszal, édes-savanyú mártással és rizzsel / Ildikó
- Érsekújvár
- ahogy én csináltam:
Hozzávalók: 4 személy részére:
1 darabokra szeletelt ananászkonzerv (kb. 400 g)
25 g zselatin zselatin,
2 evőkanál dijoni mustár
2 kiskanál dijoni mustár
1 kiskanál só
1 evőkanál citromlé
800 dkg sovány hús (ez lehet akár disznókaraj, akár csirkemell, a lényeg,
hogy egészben fogunk dolgozni vele, nem szeletelve) Én sertéskarajjal
készítettem.
Elkészítés:
1. A sütőt 200ºC-ra előmelegítjük. Leszűrjük az ananászkonzervet és
félretesszük a levet.
2. Egy kisebb edényben összekeverjük az ananászlét, a zselatint, a 2
evőkanál mustárt és 1/4 kiskanál sót. Állandó kevergetés mellett 5 percig
közepes tűzön főzzük. Addig főzzük, amíg a zselatin teljesen elolvad és a massza
állaga nem lesz szirup-szerű.
3. A húst tepsibe tesszük. Meglocsoljuk a citrom levével, besózzuk a
maradék sóval és bekenjük a picit meghűlt szirup-szerű gyümölcskeverékkel. 30
percig sütjük alufóliával letakarva, majd 35 perc alatt pirosra sütjük fólia
nélkül (addig, míg a hús meg nem puhul). Sütés közben néha megkenegetjük a húst
a szirup-szerű keverékkel (ettől a hús teljesen átveszi ezeket az ízeket és egy
nagyon különleges és finom ízzel találkozunk majd a tányérunkon).
4. Időközben egy tálban összekeverjük az ananászt
a 2 kiskanál mustárral.
5. A húst szeletelés előtt 10 percig hagyjuk hűlni. A megmaradt
szirup-szerű keveréket egy kicsit melegítsük fel, ez lesz a mártás. A mustáros
ananász pedig az egyszerű főtt rizzsel a köret.
Én áfonya öntettel tálaltam. Finom, de kalóriaszegény étel.
- ahogy én csináltam:
Hozzávalók:
1 kg kimagozott szilva
2 db vöröshagyma
5 dkg gyömbérgyökér lereszelve
2 gerezd fokhagyma összevágva
15 dkg kristálycukor
3 evőkanál mustár
2 dl száraz vörösbor (legjobb a Bikavér)
1 mokkáskanál őrölt bors
1 citrom reszelt héja
1 citrom leve
Elkészítése:
A hozzávalókat beletesszük egy lábosba, és melegítjük. A forrástól számított 10-12 percig főzzük, közben többször megkeverjük. Ezután botmixerrel pépesítjük. Ezt követően 2-3 percig még összefőzzük. Takaréklángra tesszük, és üvegekbe merjük. Mindegyik üveg tetejére teszünk egy kis késhegynyi szalicilt, légmentesen lezárjuk. Még forrón száraz dunsztba tesszük. ( Egy nagy lábost kibélelünk konyharuhával, szorosan belerakjuk az üvegeket. Jól betakargatjuk, és abban hagyjuk kihűlni!) Utána a helyére rakható!
Ebből a mennyiségből 1,2 liter lett.
Megjegyzés: Vörös húsból és fehér húsból készült ételekhez is kiváló kísérő!
-
ahogy én csináltam:
Hozzávalók: 8 kemény tojás, 3 dl majonéz, 10 dkg borsó
megfőzve, 1 nagy sárgarépa
megfőzve,
kockára vágva,
2 dl víz, 1 húsleveskocka, 8 szelet sonka.
1
csomag ( 25 gramm) étkezési zselatin.
Elkészítés: 4 tojás sárgáját a majonézzel, és kb. 1 dl tejföllel kikeverjük. 4 tojás fehérjét apró kockára vágjuk, a zöldborsót , sárgarépát belekeverjük. A vízbe beletesszük a leveskockát, és 1 nagy csomag étkezési zselatinnal összefőzzük, mikor kihűlt belekeverjük az előbbi masszába.
Egy őzgerincformát kibélelünk alufóliával, majd belefektetünk 4 szelet sonkát. Erre öntjük a massza felét, majd erre helyezzük egymás mellé a maradék főtt tojásokat. A maradék masszát ráöntjük, majd befedjük vékony sonkával. Néhány órai pihentetés után kifordítható és szeletelhető!
- ahogy én
csinálom
Sós vízbe belerakom az apróra karikázott sárgarépát, zöldséget, csíkokra
vágott zellergumót. Kicsit később a kockára vágott krumplit. Majd egy kis
ételízesítőt és eperlevél tésztát főzök bele. Utána 1 evőkanál vízbe kevés
lisztet keverek, 1 egész tojást, és behabarom a levest. Tejjel felöntöm, és egy
kis ecetet is öntök bele. Majd lekapcsolom a gázt, és tárkonnyal megszórom.
Tálaláskor 1-2 evőkanál tejszínnel fogyasztjuk, ízlés szerint még
tárkonnyal megszórjuk.
Tejszínes gombaleves
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál étolaj, 25 dkg szeletelt
gomba, 2 db sárgarépa, 1 db zöldség, 1 db zellergumó, só, fehérbors, kakukkfű,
tárkony, 1 kis marék eperlevél tészta, 3 dl tejszín.
Elkészítés: Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a felkarikázott és apróra vágott sárgarépát, zöldséget és zellert. 3-4 percig együtt pároljuk. Felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a fűszereket és az eperlevelet. Amikor a zöldségek megpuhultak, belerakjuk a gombát, együtt főzzük, míg a gomba is megpuhul. Végül beleöntjük a tejszínt.
12 db kemény tojást felkarikázok, 2 nagy vöröshagymát apróra vágok.
Fűszerezem sóval, őrölt borssal, kakukkfűvel, oregánóval és egy kis
ételízesítővel. Rakok bele 1 evőkanál bazsalikomot, 2 evőkanál mustárt,
és egy 450 grammos tejfölt. Mindezt merülő mixerrel jól összepépesítem. A végén
megszórom egy marék apróra vágott snidlinggel.
Tonhal rántva, majonézes salátával
Tonhal előkészítése: A halszeleteket besózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel, bazsalikommal megszórjuk és citromlével meglocsoljuk. Állni hagyjuk.
Közben előkészítjük a salátát: Enyhén ecetes, cukros vízbe belerakjuk az előzőleg karikákra szeletelt, besózott, citromlébe áztatott vöröshagymát, a karikákra vágott főtt krumplit és a kockákra vágott alma darabkákat a héjával együtt. Állni hagyjuk.
Ezt követően a halszeleteket bepanírozzuk, és olajban kirántjuk. A salátáról leöntjük a levet, és majonézt öntünk rá jó bőségesen, és beleforgatjuk óvatosan.
-
ahogy én csináltam:
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 15 dkg burgonya, 1
dkg só, 2 dl langyos tej.
Elkészítés: A megpucolt burgonyát felkockázva sós vízben
megfőztem, leszűrtem, és összetörtem, hagytam kihűlni. Utána beletettem a
kenyérsütő gépbe a liszttel, élesztővel, sóval és a tejjel együtt.
Gyors
programon megdagasztattam a géppel. Amikor leállt a dagasztás (30 perc múlva),
még hagytam kelni a gépben kb. 35 percig, hogy duplájára keljen meg a
tészta. Majd lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtottam (nagy
gáztepsi), és lisztezett tepsibe raktam. A közepén egy kis tészta csíkkal
elfeleztem.
Villával megszurkáltam és félig megsütöttem, kb. 10 percig előmelegített sütőben 200 fokon. Utána megkentem fokhagymás tejföllel (2 dl tejfölbe 3 nagy gerezd fokhagymát sóval összetörve belekevertem). Azután egyik felére kolbászt hagymát, tejfölt halmoztam, a másik felére pedig lecsót raktam Timi ötlete alapján.
Tetejét vastagon megszórtam reszelt sajttal és készre sütöttem még 15 percig.
Elkészítése: 1 nagyobb szűzpecsenyének felszúrom a közepét, és sütni való kolbásszal, vagy kolbász töltelékkel megtöltöm. Tört fokhagymával bekenem és sült hús fűszer sóval beszórom. Legalább 2 órát állni hagyom hideg helyen. Kis vizet és olajat öntök alá. Rakhatunk mellé szelet szalonnát és sütőkolbászt is.
Előmelegített sütőben 200 fokon pirosra sütöm. A pecsenye nagyságától függően kb. 30 percig alufóliával letakarva, majd 30 percig takarás nélkül.
Hozzávalók: 1 szép nagy zsenge patiszon, só, fehérbors, 1 evőkanál szójaszósz.
Töltelékhez: 50 dkg darált hús, 3 db. tojás, kb.1 kávéskanál só, 1 csipet őrölt bors, 1 fej fokhagyma összepaszírozva, 1db zsemle áztatva, vagy 1 szelet kenyér, petrezselyemzöld összevágva.
Elkészítés: A patiszont meghámozzuk, majd félbevágjuk. A belsejét a magokkal kikaparjuk, sóval, fehérborssal megszórjuk, és 1 evőkanál szójaszósszal meglocsoljuk. Félretesszük hűtőbe. Elékészítjük a fenti hozzávalókból a tölteléket a hagyományos fasírtnak megfelelően. Ezután a patiszont belerakjuk egy kisebb tepsibe, megtöltjük a töltelékkel, aláöntünk 1 dl vizet és 2 evőkanál olívaolajat. Alufóliával letakarjuk, előmelegített sütőben 200 fokon sütjük 50 percig, majd a fóliát levesszük, és tovább sütjük, kb. 15 percig.
- ahogy én készítem:
Mártás elkészítése: 1 nagy fej vöröshagymát, 2 nagy sárgarépát, 1 nagy zellert lereszelek. 2 evőkanál olíva olajon 3 evőkanál kristálycukrot karamellizálok. Ebbe beleöntöm a lereszelt zöldségeket. Majd együtt pirítom. Sóval, őrölt borssal, babérlevéllel ízesítem. Közben fél liter vízben feloldok 2 marhahúsleves kockát, és hozzáöntöm a lepirított zöldségekhez. Az egészet pépesre főzöm. Ha megpuhult, akkor botmixerrel, vagy turmix géppel összedolgozom. 1 nagy evőkanál mustárt, 4 dl tejfölt, 1 evőkanál balzsamecetet adok hozzá. Forralásig keverem, és lezárom.
4 szelet befűszerezett sertés, marha, vagy vad húst puhára párolok, és zsírjára sütök 1 dl olajon, és 1 dl vízzel.
Én spagetti tésztával tálaltam.
Aki szereti krumpligombóccal is készítheti.
Hozzávalók: 0,5 kg főtt krumpli, 2 db tojás, 1 kisebb vöröshagyma, 3 kávéskanál búzadara, só ízlés szerint, 3 evőkanál étolaj,1 csokor petrezselyem, finomliszt, 1 kávéskanál ételízesítő.
Elkészítése: A sós vízben megfőtt krumplit összetörjük püré állagúra, majd hozzáadjuk az olajos, dinsztelt apróra vágott vöröshagymát, az apróra vágott petrezselymet, a két tojást a 3 evőkanál búzadarát, ételízesítőt, sót, és annyi lisztet, hogy tésztaszerű legyen, de ne nagyon kemény. Formázzunk belőle gombócokat, és sós lobogó vízben főzzük meg őket.
Honlap: http://margit2.try.hu