61

Válasz: Tudtad-e?

http://www.mindmegette.hu/images/105/O/117371_tonka01-201510171320.jpg

A ráncos, fekete színű, mandulaalakú tonkabab, amely egészben, aprítva vagy por formájában kerül kereskedelmi forgalomba, különlegesen összetett aromájú, markáns fűszer. Ízeiben, illatában a vaníliát, a keserű mandulát, a fahéjat és a szegfűszeget egyaránt idézi. Aki egyszer megkóstolja, biztosan keresi a következő alkalmat az újabb találkozásra!
A tonkafa, amelynek termésében az értékes mag található, az Orinoco-medencében őshonos. Francia Guyana, Brazília és Venezuela, valamint a nyugat-afrikai Nigéria számít legfőbb termőterületének, és egyben ezek az országok a legnagyobb exportőrök is. A hatalmasra növő tonka- vagy kumarufaként is ismert Dipteryx odorata botanikailag a pillangósvirágúak családjához tartozik, a tonkababot termőhelyein mágikus tulajdonságai miatt is tisztelet övezi.
A jobbára a vaníliát kiváltó vagy helyettesítő fűszerrel azonban leginkább mégis mindenféle hókuszpókusz mellőzésével csodás finomságok készülnek Dél-Amerikában éppúgy, mint Afrikában, de főként Európa különlegességekre fogékony cukrászataiban, konyháiban. Itt a kontinensen ugyanis egyetlen ország élelmiszertörvénye sem tiltja a jórészt a fahéjéval azonos veszélyességi fokkal rendelkező tonkabab fogyasztását. Hisz szó sincs róla, hogy ez a mesés aromájú fűszer egészségre ártalmas lenne – természetesen mértékkel fogyasztva.
Még ma is kevés szakácskönyv tartalmaz tonkababbal készült recepteket, ami nem csupán annak köszönhető, hogy meglehetősen drága fűszer, de időbe telik, míg sikerül eloszlatni a hatóanyagával kapcsolatos tévhitet, holott szerecsendió-reszelővel frissen reszelve egy keveset adagolva omlós, kelt vagy kevert tésztákhoz, lenyűgöző aprósüteményeket, mesés piskótákat, kalácsokat készíthet bárki.
Csokoládéval, dióval, mogyoróval, mandulával vagy kókusszal egyaránt remekül harmonizálnak különleges aromái. Érdemes kipróbálni a diós csókot egy csipetnyi frissen reszelt tonkabbal! Forró csokoládéba szórva egy leheletnyit pillanatok alatt fejedelmi italt készíthetünk.

62

Válasz: Tudtad-e?

Ancsa!

Amint ideültem a gép elé, most egyből ide néztem be elsőre... kíváncsivá tett a topik címe is... Köszi a fotót és a részletes ismertetőt is a tonkababról. http://margit2.hu/ujforumba/law.gif

63

Válasz: Tudtad-e?

https://scontent.fomr1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/45452591_2728725880474471_8745753840835362816_n.jpg?_nc_cat=111&_nc_ht=scontent.fomr1-1.fna&oh=bdd3416d0fae99fce1d276e08522d8b3&oe=5C416B03

64

Válasz: Tudtad-e?

Ancsa!

Hogy Te miket nem hozol nekünk!  ... Ez komoly?  http://margit2.hu/ujforumba/wow1.gif

65

Válasz: Tudtad-e?

Hát mennyire komoly nem tudom,de találtam,azt hiszem igen,komoly...

66

Válasz: Tudtad-e?

Karácsony előtt négy héttel egy angyal érkezik a Földre. Égkék ruhában jár-kel az emberek között, de azok annyira el vannak foglalva az ünnepek előtti készülődéssel, hogy észre sem veszik. A vásárlási láz – szebbet, nagyobbat, drágábbat, a pénztárgépek kattogása, a reklámok harsogó zaja elnyomja az angyal szavait, a szupermarketek tarka tömege elrejti törékeny alakját. Minden csillog-villog, zenél, követel: vegyél még, még, még... Színes-fényes papírba rejtik az ajándékaikat, lelkük sivárságát. Pedig csupán egy gyertya fénye s egy kis csend elég lenne ahhoz, hogy az angyal a vendégük lehessen.
Karácsony előtt három héttel egy másik angyal érkezik. Feladata, hogy aranyszálból szőtt kosarát telepakolja ajándékokkal, s felvigye a mennybe. A kosár azonban nagyon törékeny; a rengeteg összevásárolt játék, ékszer, parfüm, plazma-tv súlya összeroppantaná. Az angyal nem is ilyen ajándék után kutat. Türelmesen, embertől emberig haladva keresi azt, ami súlytalan, végtelen, nem kerül semmibe, mégis mindennél többet ér. Az angyal a szeretet apró morzsáival tölti meg a kosarat.
Karácsony előtt két héttel újabb angyal látogat a Földre. Végigjár minden házat, minden otthont, néhol elidőzik néhány percre, máshonnan szinte menekül.
Tágas tereken sétál, kivilágított parkokban üldögél, figyeli a beszélgető, egymásra mosolygó embereket. A hidegtől kipirosodott ujjak kulcsolódnak a forralt boros poharakra, gyerekek hancúroznak a frissen esett hóban, félrebillent fejű hóember álldogál egy terebélyes fenyőfa oltalmában. Az angyal örömét leli a látottakban, meg-megérinti az embereket, s azok szívébe békesség, szemükbe ragyogás költözik.
A várakozás ünneppé varázsolja a hétköznapjaikat.
Egy héttel karácsony előtt angyalok serege érkezik, elhozzák a dalt, a zenét, a táncot. A várakozás lassan véget ér, a megbocsátás egymásba kulcsolja az emberek kezét.
Emberekét, akik nem felejtették el várni az angyalokat, akik nem felejtettek el hinni a csodában, akiknek a karácsony nemcsak a díszes fenyőfát, a finom ételeket, az ajándékokat jelenti, hanem a több mint két évezredes titkot is.
Ők azok, akik a szent éjjelen fürkészve figyelik az eget, s a csillagok fénye a mennybe vitt szeretetet sziporkázza vissza rájuk.
https://static.femina.hu/karacsony/advent_elso_vasarnap/elso_gyertya_nagy.jpg

67

Válasz: Tudtad-e?

Ancsa!

Köszi, ez nagyon szép és igazán megható!  http://margit2.hu/ujforumba/law.gif

68

Válasz: Tudtad-e?

2019 a békeszerető disznó éve lesz, amely csendben emelkedik trónra 2019. február 5-én. Különösen kedvező évnek ígérkezik olyan szempontból, hogy levonjuk a következtetéseket: azokat, akik csak visszatartanak, lehúznak minket, végleg ki kell törölnünk az életünkből, de békét kell kötnünk azokkal, akik hiányoznak nekünk. Ezenkívül ez az év egy új szenvedély éve, az ötletek és a tervek megvalósításának éve, és igen, a kurta farkú lába nyomán sok jó fog történni velünk!

2019 tehát a disznó éve lesz, egy előreláthatóan ragyogó esztendő, ami az életet illeti, tele aktív és kimondott vágyakkal, beteljesedő életörömmel, annak minden formájában. Sokan felhagynak majd a „csak a holnapra gondolással”, és elkezdik értékelni azt, ami az adott pillanatban történik.

A 2019-es év különösen szerencsés lesz az olyan állatövi jegyeknek, amiknek eleme a víz, tehát a Ráknak, a Skorpiónak, és a Halak számára. Szintén Fortuna kegyeltjei lesznek a Bika, az Oroszlán és a Vízöntő. A mennyei mindenható gyakorlatában ezen esztendő a kívánságok, vágyak teljesítésről fog szólni, beleértve a leghőbb vágyakat is. És 2019-ben mintha maga az Univerzum is ezen fáradozna. Az említett állatövi jegyek hordozói számára a 2019-es év körülményei úgy alakulnak majd, hogy abban lesznek sikeresek, amiben csak akarnak, de pihenniük, lankadniuk nem szabad, hiszen Fortuna is az erőseket és a kitartóakat jutalmazza.
KOS (március 21.–április 20.)

A Tűz elemének birtokosai számára ez az év igencsak szerencsésnek mutatkozik, hiszen az egész 2019-es esztendő jótékony hatással lesz rájuk. Februárban, a disznó évének kezdetekor el kell felejteni a szórakozást, a Kosok jobban teszik, ha ehelyett örömmel nekilátnak valami új tevékenységnek. Megeshet, hogy nem minden megy majd simán, de a disznó évének eseményei fényesek, érdekesek és a Kosok életének bizonyos területein ígéretesek lesznek. Noha nehézségek merülhetnek fel, a Kos kezelni tudja ezeket a nehézségeket, valamint támogatást kap a családjától és a barátoktól is.

Az év első fele a Kos számára fordulópont lesz: sorsfordító találkozások, fontos emberek és döntések, előrelépés a munkahelyen, sőt, akár lakóhelyváltozás is lehetséges. Mindez a 2019. február-július közötti időszakában lehetséges. A Kos jegyében született lányok elbűvölőek lesznek, tele erővel és energiával.

2019. február és március között a Kos átgondolja a környezetében megforduló emberekkel való kapcsolatát, ezáltal javítva a saját életminőségét. Ebben az időben jobb lemondani a rövid távú románcokról és a kalandos kapcsolatokról. Amennyiben nem szerepel az ő vagy társa terve között a Mendelssohn nászindulójára idő előtt menetelni, rendkívül fontos, hogy óvatos legyen.

Ha 2019 május-júniusában a Kos saját vállalkozásba fogna, nem szabad, hogy habozzon egy másodpercig sem, vágjon bele, mielőtt mások is felébrednek. A szerencse az ő oldalán fog állni, érdemes kihasználni a kedvező pillanatot!

A disznó évének második fele a Kos számára igencsak tartalmasnak ígérkezik, érdemes megragadni a lehető legtöbb alkalmat, és nem leszalasztani a rég várt lehetőségeket. Ez a rámenősség lesz a siker kulcsa!

BIKA (április 21.–május 21.)

Tekintettel arra, hogy a teljes 2019-es év eleme a Föld, a Bika számára kívánságai teljesítéséhez annyi lehetőség adódik, amennyit csak nem szégyell. Ami a szakmáját illeti, előnyhöz jut, csakúgy, mint az üzleti élet területén. Ami a tétlenséget illeti, 2019-ben még a lustasága is saját előnyére válik.

A 2019-es horoszkóp a Bika számára szerencsét és sikert jósol, de nem csak az új vállalkozásokkal kapcsolatban, hanem a már elkezdett, hosszú távú projektekben is biztosítja, hogy meglegyen a motivációja, és újra és újra megújult erővel lásson neki a feladatának. Az ötletek szó szerint naponta találják meg, a Bikák végre képesek lesznek időben megvalósítani a gondolataikat, és átültetni a fejükben lévő célokat a valóságba. Bár sok terv születik majd, nem mindegyik számára adatik meg, hogy megvalósuljon az eredetileg tervezett formában, de ezúttal az a helyzet, hogy a csillagok azt mutatják, hogy minden jobb lesz, mint ahogy azt a Bika elképzelte.

A 2019-es év tavaszának végére, nyarának elejére sok Bika szülővé válik. A gondjaik folyton folyvást nőnek, az érzéseik túltengnek bennük. A Bikák számára a 2019-es év horoszkópja azt tanácsolja, hogy komolyan álljanak a dolgokhoz, bátran vegyék az irányt az anyakönyvi hivatal felé, még akkor is, ha előtte esetleg kétségeik merültek volna fel. Egy biztos: 2019-ben nagyon sok szerelmes Bika lesz a házasságkötő teremben. Mintha minden és mindenki összebeszélt volna, hogy a disznó évében házasságra kell lépni. És végre valahára itt az ideje, hogy a gyanakvást figyelmen kívül hagyva átadják magukat az érzelmeiknek, bár a racionalitásról egy pillanatra sem szabad megfeledkezniük. Nos, erről van szó, amivel a Bikák maguk is tisztában vannak, tudniillik, hogy nem csak pénzt keresünk és elköltjük, hanem félre is teszünk belőle.

Már 2019 novemberére a Bika megtakaríthat egy tisztességes összeget, amelyből különösebb probléma nélkül vásárolhat egy autót, egy házat, de akár még egy privát repülőgépet is. Télen a 2019-es horoszkóp szerint a Bikát egy nem túl hosszú, de annál érdekesebb kiküldetés várja egy másik városba, esetleg egy másik országba.

Az asztrológus tanácsára és előrejelzése 2019-re: amennyiben egy Bika magányos, akkor ebben az esztendőben megtalálja a párját, ha viszont már régóta megtalálta és ezzel az emberrel hosszú kapcsolatban áll, akkor itt az ideje, hogy komolyan elgondolkodjon a családalapításon. A már családos Bika számíthat arra, hogy ebben az évben egy újabb jövevénnyel gazdagodik a családja. A 2019-es év a Bika számára a lehetőségek és a szabad akarat éve lesz.

IKREK (május 22.–június 21.)

A 2019-es év az Ikreket könnyű jellemük okán jutalmazza. Az Ikrek csillagjegy helyzete a 2019-es a Levegő jegyű hármas közül (Ikrek, Mérleg, Vízöntő) olyan lesz, hogy a Nyilassal, a Halakkal és a Szűzzel úgynevezett mutábilis keresztet hoz létre. A mutábilis jelentése mozgó, hajlékony, változtatható. A 2019-es év semmiben sem cáfol rá az Ikrek jellemére. A sors bármely csapása ellenére az Ikrek nem vesztik el az önbizalmukat. Sőt, ahogy mondani szokták, ekkor érzi csak magát nyeregben. Amennyiben valami nem úgy történik, egyszerűen kikerüli az eléje gördített akadályokat és megy tovább.

2019 februárjáig az Ikrek számára nem alakul minden túl könnyen, mert bár a disznó évében az Ikreket a szerelemben boldogság, az üzleti életben, sőt még a pénzügyeiben is siker várja, de ezt csak azok kapják meg, akik szorgalmasak, tudatosak és felelősségteljesek. Azonban aggodalomra semmi ok, tavasszal minden előző évi problémát rendezni fognak, és új terveket kezdhetnek el szövögetni.

2019 márciusában és áprilisában az Ikrek érdekes és csábító ajánlatokat várhatnak, az életük felpezsdül, mind a munkahelyen, mind otthon. Az Ikrek késztetést fognak érezni arra, hogy kreatívak legyenek, ami teljesen érthető is, hiszen a disznó évében a kreatív emberek a sors kegyeltjei, az Ikreket ezenkívül az uralkodó bolygójuk, azaz a Merkúr is segíteni fogja.

A 2019-es nyár jó és szórakoztató lesz. Júliusban az Ikrek végre learathatják tevékenységük első gyümölcseit, sőt, egy kicsit lazíthatnak, és egy rövid ideig pihenhetnek is. Egyébként nagy a valószínűsége annak, hogy nyaralásakor az Ikrek olyan emberekkel találkoznak, akik partnereivé válhatnak, vagy hasznosak lehetnek a vállalkozásuk számára. Az egyedülálló Ikreket elképzelhetetlenül szédítő románcok várják, amiből minden valószínűség szerint semmi komoly dolog nem lesz. És igen, az Ikreknek ideje felhagyni az extrém sportokkal, nagy az esélye, hogy súlyos sérüléseket szereznek!

Ősszel a disznó éve tartogat még meglepetést az Ikrek számára: egészen pontosan utazást egzotikus országokba, melyek már csak rájuk várnak. Egy szó, mint száz, az Ikrek igazán jó évnek nézhetnek elébe!

RÁK (június 22.–július 22.)

A horoszkóp 2019-re a Rákok számára fontos és ígéretes találkozókat jósol. Meg kell jegyezni azonban, hogy a kutya évében a Rák olyan boldognak és gondtalannak érezte magát, hogy a disznó esztendejének beálltakor egy kicsit zavarba jön és gyanakvó lesz. De különös aggodalomra semmi ok! A Rák számára a 2019-es év horoszkópja azt tanácsolja, hogy legyen optimistább, és akkor minden a helyes irányba megy.

A Rák 2019 tavaszán és nyarán tele lesz új, kreatív és messze nem szokványos ötletekkel. Csak merni kell! Annak érdekében, hogy eredményt érjen el, mentálisan kell felkészülnie, miközben meg kell tudnia hallani azokat a hangokat is, amik belülről szólnak hozzá.

A disznó évében nem lesznek pénzügyi jellegű problémái, csurran-csöppen innen is, és onnan is, legyen szó üzletről, vagy a munkahelyéről. Ugyanakkor a disznó évében a Ráknak félre is kell tudnia tenni, jó az, ha van, de ez persze nem jelenti azt, hogy aszkéta módjára minden jótól megfossza magát.

2019 szeptemberének végén a Rák elfárad a sok kommunikációtól, bezárkózik, és minimalizálja a kapcsolatát másokkal, talán még a legközelebb állókkal is. A szakmai siker ezen állatövi jegyi képviselőit abban az esetben érheti, ha a munka eredménye csak tőlük függ, hiszen nagyon nehéz lesz számukra egy csapatban, másokkal együtt dolgozni. Ami a személyes életét illeti, fel kell készüljön arra, hogy nézeteltérések adódhatnak a családjával.

2019 novemberében, illetve decemberében a Rákok valódi esélyt kapnak arra, hogy találkozzanak lelki társukkal. Egyébként teljesen lehetséges, hogy a családos Rákok megmagyarázhatatlan fizikai vonzerőt érezhetnek a társuk iránt, akivel már hosszú ideje kapcsolatban állnak. A szenvedély feléled, a szerelem lángjai újult erővel csapnak fel.

Az asztrológus tanácsa: a Ráknak nem érdemes azokra az emberekre pazarolnia az idejét, akik negatív dolgokat hoznak az életébe. Ezen kívül a Rákok jó, ha odafigyelnek magukra, ugyanis nagy az esélye gyomor- és bélrendszeri megbetegedések kialakulásának, továbbá a túlsúly megjelenése is veszélyezteti őket. Meg kell próbálniuk helyesen táplálkozni, és legalább egy kevés időt a sportolásra szánni. Általánosságban elmondható, hogy a disznó évében a Rákok sok új ismerőssel gazdagodnak, tartós barátságok kötődnek, hosszú távú kapcsolatok alakulhatnak ki, bár csak akkor, ha ezt maga a Rák is így szeretné.

OROSZLÁN (július 23.–augusztus 23.)

A legtöbb Oroszlán számára 2019. év egy pénzügyi és szerencse szempontból kiemelkedő esztendő lesz. Az év első felében az Oroszlán mindig a figyelem középpontjába kerül, és a munkájával kapcsolatos erőfeszítései végül elismerést hoznak számára, sőt, előléptetéssel is számolhat.

2019 márciusában a Tűz elemének képviselői a munkatársaik kedvenceivé válnak, és a főnök is az Oroszlánt állítja példaként mindenki elé.

Az asztrológus tanácsa az Oroszlánoknak: osszák be az erejüket, és ne hajtsák annyira magukat. Gondolják át, hogy mire is van valóban szükségük, és ne rohanjanak, hogy megoldják más ember problémáját. (Elég a sajátjuk is!) A munka és a család közötti ingadozás alááshatja az egészségüket, ezért az Oroszlán mindig emlékezzen erre és találja meg az egyensúlyt.

A 2019-es tavasz sok új élményt és szenvedélyt hoz az Oroszlán számára, továbbá találkozni fog olyan új és érdekes emberekkel, akik majd egy újabb izgalmas tevékenységgel kápráztatják el. Ez lehet művészet, ezoterika vagy valami más is. Ez az új elfoglaltság segítheti majd az Oroszlánokat abban, hogy kitörjenek a reménytelenségükből, sőt hosszú távon hasznukra is válik majd.

2019 nyarán a magányos Oroszlánok nagy eséllyel találkozhatnak a nagy Ő-vel. Ráadásul ezek az érzések olyan erősek lesznek, hogy komoly változásokat generálnak majd az Oroszlánok életében: könnyen megeshet, hogy egy másik városba, netalántán másik országba költöznek el, de fennáll az esélye a munkahely-váltásnak éppúgy, mint a család elhagyásának is. A családos Oroszlánok számára a család a feltöltődésük egyik alternatív módja lehet, vagy csak egy heves fellobbanása a szenvedélynek, mely azonban tartósnak bizonyul, hiszen a 2019-es év végéig tart. Júliusban az nyitottak a kalandokra, és augusztusban komolyan elgondolkodnak a költözésen.

Ősszel az Oroszlán jegyűek szomorúvá válnak, és nem csak az időjárás miatt. A disznó évében ugyanis az Oroszlánokban nem csak a szép és a jó, hanem a rossz is felhalmozódik majd, ami az ősz beálltával szépen lassan elkezdi kifejteni káros hatását, hacsak nem szedik össze magukat és mennek el a megérdemelt szabadságukra. Ennek a pihenőnek távol kell lennie mindentől és mindenkitől.

SZŰZ (augusztus 24.–szeptember 22.)

2019-ben a Szüzek az elemükben lesznek, érezni fogják a saját erejüket, meglátják az ígéretes tendenciákat, így a disznó éve számukra könnyedén és fesztelenül telhet, ezenkívül a Merkúr befolyása is érvényesülni fog. Ez egy csodálatos esztendő lesz, amikor valódi lehetősége lesz minden Szűznek arra, hogy az életén alapvető változtatásokat eszközöljön ki úgy, hogy közben valóságos célokat valósít meg. A disznó évében a Szűz a szerencsések listáján találja magát, és február végéig ünnepelheti is ezt a sikert.

A Szűz egyike a Föld elemű állatövi jegyeknek, ami a disznó évében igencsak felértékelődik. De ez még nem minden, hiszen a disznó évében a Víz, mint őselem is nagy hangsúlyt kap. Talán nincs is még egy ilyen harmonikus kombinációja az elemeknek, így ez az év kiemelkedően jónak ígérkezik a Szüzek számára. A 2019-es év számukra a hibák kijavításának, és a végkövetkeztetések levonásának esztendeje lesz. Most jön el az ideje annak, hogy a Szűz munkája eredményét leszüretelje. Amit korábban főzött, most azt fogja megenni!

A horoszkópja azt jósolja, hogy 2019 nyara kiszámíthatatlan lesz számára. Egy csendes és nyugodt nyárra számít, ami azonban teljesen másként alakul. A Szűz általában jól ismeri önmagát, ennek ellenére nem szabad meglepődnie, ha hirtelen (mindössze egy pillanat alatt) úgy dönt, hogy egy másik országba költözik, megházasodik, elválik vagy gyermeket szül. A legfontosabb, hogy ne aggódjon, és akkor minden rendben lesz. A disznó évében minden a Szűznek áll, aki a 2019-es évben igazán nyeregben érezheti magát, tehát, minden jó irányba fordul.

2019 tavaszán a Szűz környezetével való kapcsolata csak jobbá válik, sőt, teljesen érthetővé válnak számára a világ dolgai, és talán a magányos Szűz is megtalálhatja végre élete párját, könnyen megeshet, hogy éppen a munkahelyén. Valószínűleg ez a kapcsolat később a házassággal teljesedik ki. És ez nem vicc. Azok számára, akik még egyedülállóak, a szakemberek sok érdekes dolgot ígérnek, különösen izgalmas eseményeket, melyek erős, örömöt hozó kapcsolatokat hoznak életükbe. Örömet fognak lelni az izgalmas találkozókban, amelyeket heves pillanatok kísérnek majd.

Az asztrológus tanácsa: a Szűz kerülje a különös hideget (legfőképpen a télen) és más túlzott terhelést a szervezete számára, mert teste krónikus betegségekkel reagálhat erre. És ezt nyilván egyik Szűz sem szeretné. 2019 novemberében a Szűz egy érdekes ajánlatot kap a felettesétől, illetve főnőkétől, esetleg az üzleti partnerektől. Alaposan mérlegelnie kell az ezzel járó előnyöket és hátrányokat, mindenképpen törekednie kell arra, hogy minimalizálja az esélyt arra, hogy valami nem úgy sülhet el, mint azt eredetileg tervezte.

MÉRLEG (szeptember 23.–október 23.)

A Mérleget a 2019-es év számos érdekes ajánlattal kecsegteti, melyek eredményeképpen izgalmas kalandokban lesz része. Rendkívüli változások történnek az életében.

Februárban végül képes lesz teljesen kiszabadítani magát a pusztító közegből, és kapcsolatba tud lépni azokkal az emberekkel, akik kényelmet és elégedettséget nyújtanak számára. A Mérlegek késztetést éreznek arra, hogy valami újat tanuljanak meg, vagy a hobbijukat jövedelemforrássá alakítsák. Néhányan közülük úgy döntenek, hogy munkahelyet változtatnak, vagy akár egy másik szakmát szereznek (meglepetésszerűen). Bárki, aki utat enged az ihletének, a lelkesedésének, jogosan számíthat sikerre, a körülmények számukra kedvező módon fognak alakulni.

Az asztrológus tanácsa: erre az időszakra a Mérlegnek érdemes meglehetősen ambiciózus célokat kitűznie maga elé, ugyanakkor mindenképpen figyelembe kell vennie a saját erősségét és képességeit egyaránt. Jobb nem kockáztatni, ezenkívül a Mérleg jobban teszi, ha nem reménykedik a szerencsés véletlenek összjátékában sem. A küzdelmének kimenetele kizárólag attól függ, mennyire józanul tervezte meg és milyen szorgalmasan hajtja végre azt. Ezért jobban teszi, ha éber marad, különben nagyon messze kerülhet a realitásoktól. Tegye azt, amit szükségesnek tart, mert csak a saját erejébe vetett szilárd hite teszi lehetővé, hogy ellenőrizni tudja mindazt, ami körülötte zajlik, így a kitűzött célok megvalósulnak.

A Mérleg élete szempontjából a 2019-es év tavasza mozgalmas, eseményekkel teli lesz. Dorbézolás, bulik, szórakozás, pihenés… A Mérleg időt fog találni a kikapcsolódásra, mindig és mindenütt. A körülötte állók még egy kicsit irigykedni is fognak rá ezért. Ugyanakkor, annak ellenére, hogy a Mérlegek nyugodtan tudnak aludni akár a munkahelyen is, képesek lesznek arra, hogy hegyeket mozgassanak meg, ha komolyan munkára kerül sor, kreativitásuk miatt remekelni fognak, ami a munkatársak és a szeretteik szemében még nagyobb tiszteletet ébreszt irántuk.

Ez a kreativitás és „nyitottság” nem csak a mások elismerésében mutatkozik meg, hanem egyben csinos pénzösszeget is jelent a Mérlegek számára.

Júliusban az új tevékenységével kapcsolatos rengeteg elfoglaltsága miatt a Mérleg családjában nézeteltérések keletkezhetnek, ezért jó tanács számukra, nem megfeledkezni a családról sem!

Általánosságban elmondható, hogy a Mérlegek közérzete jó, nincs komoly egészségügyi problémájuk. Ami a kapcsolatukat illeti, legyenek ők a kezdeményezők, erős kézzel irányítsanak és akkor az élet új szépségei tárulhatnak fel.

A komoly kapcsolat kialakulása csak a nyári hónapokra várható, így 2019 tavaszán a Mérlegek még bátran élvezhetik a felhőtlen szabadságot.

2019 őszén a Mérleg jegyűek számíthatnak arra, hogy jövedelmező ismeretségeket köthetnek, kapcsolati hálójuk újabb hasznos elemmel bővül, tapasztalatuk szintén nőni fog és a szakmájukban is előrelépnek. Ha ennek ellenére sem növekszik a bevételük, bátran keressenek további jövedelemforrásokat.

SKORPIÓ (október 24.–november 21.)

A Skorpió 2019-es horoszkópja szerint a bolygók állása nagyon kedvező lesz ezen állatövi jegy hordozóinak.

A Skorpió lányok előreléphetnek és már a tavasz elején megkezdik beteljesíteni a vágyaikat és álmaikat. A természetes ravaszságuk segít elkerülni a versenytársak csapdáit, megérzésük és munkabírásuk segítségével a Skorpiók képesek lesznek sikereket elérni az élet minden területén.

2019 áprilisában a Skorpió hihetetlen késztetést és energiát fog érezni magában, fűteni fogja majd a lelkesedés, hogy új tervekbe vágjon bele, fontos döntéseket hozzon, és mindent megtegyen ahhoz, hogy saját maga, illetve a környezetében élők is boldogok legyenek.

Ennek eredményeképpen már 2019 nyarán a Skorpió jegyű lányok láthatják munkájuk gyümölcseit, a kapcsolataik még gyengédebbé válnak, a szerelmesek között a kölcsönös megértés, a tisztelet és a harmónia uralkodik majd, ugyanakkor a hihetetlen szenvedély megújul, és egy kis szikra is elég hozzá, hogy újra kellemes érzelmek vihara törjön ki. Azok a Skorpiók, akik eddig egyedülállóak voltak, végre képesek lesznek a „megfelelő gombra kattintani”, és nem csak egy hozzájuk méltó partnert találni, hanem hosszú távú kapcsolatokat teremteni és boldogságot hozni partnerük életébe.

A 2019 ősze valóban jó alkalom a Skorpiók számára arra, hogy előmenetelüket erősítsék, és kizárják életükből mindazokat, akik csak lehúzzák, vagy visszatartják őket. Ez az időszak egyébként is eléggé őrültnek ígérkezik, a munka egyre csak nő, minden oldalról lelkesedés ömlik rá, a magánélete a legszebb érzelmekkel kápráztatja el, és egyben csodás érzéseket is generál a Skorpióban.

A szerencse mindig rámosolyog azokra, akik nem tétlenkednek és célirányosan igyekeznek a diadal felé. A Skorpiók tudják ezt és a megfelelő irányba haladnak.
2019 telének folyamán a Skorpiók jobban teszik, ha felhagynak a veszélyes örömforrásaikkal, meg kell próbálniuk őszintén örülni, hiszen idegsejtjeik másra se vágynak jobban, mint új, ragyogó és szép élményekre (mindenféle stressz és méreg nélkül). Decemberre ezen állatövi jegy birtokosai nyugodt és kimért életritmusra vágynak majd. Általánosságban elmondható, hogy a disznó éve sok örömöt és megannyi különféle új eseményt hoz majd a Skorpiók számára.

NYILAS (november 22.–december 21.)

A 2019-es év a Nyilas számára nagyon mozgalmas esztendőnek ígérkezik.

2019 elején a Nyilasok sajnálatos módon nagyon erőtlennek érzik majd magukat, elsősorban az anyagi problémáik miatt lesznek tele negatív érzelmekkel. A segítség erre a közeli barátoktól és a családtól érkezik majd, akik segítenek megtalálni nekik a kiutat ebből a nehéz helyzetből.

Később, kora tavasszal a Nyilas egyre inkább erőre kap, optimistábban áll majd az élethez is, megpróbálja nem lassítani a tempót, mert emlékeztetni fogja magát arra, hogy a Nyilasok sajátossága a céltudatosság és az cselekvési kedv.

Augusztusban a Nyilasok pénzügyi helyzete teljesen helyre fog állni, így idejük lesz elgondolkoznia a lakásfelújításon, de legalábbis a lakótér bővítésén. Ez már csak azért is lehetségessé válhat, mert a Nyilasok nagy valószínűséggel házasságot kötnek, vagy családjuk újabb taggal gyarapszik. Ősszel a magányos Nyilasokban végre olyan mély emberi érzések is ébredezni fognak, melyek valahol már régóta bennük lakoznak. Igen, igen, viszlát, szabadság, és hello, család…

2019 ősze hihetetlenül nagy lelkesedést hoz a Nyilasnak, érdemes hát sietni és „addig ütni a vasat, amíg meleg”! Azok a projektek, amelyeknek ekkor kezdi meg végrehajtását, nagyon nyereségesek lesznek a Nyilas számára. Jobb, ha minden Nyilas tisztában van vele, hogy azok az ötletek, tervek, melyek 2019 szeptemberétől novemberéig bukkannak elő az elméjükből, feltétlenül feljegyezendőek a jegyzetfüzetükbe. Minden bizonnyal, ha később kezükbe veszik majd a jegyzetfüzetüket, maguk is igencsak meg fognak lepődni azon, hogy mennyire tombolt a kreativitásuk ezekben az időkben.

Nem mondhatjuk, hogy a disznó éve nem tartogatna a Nyilasok számára érzelmi kudarcokat és a depresszió veszélyét. Különösen tavasszal és ősszel érdemes erre figyelnie a Nyilasoknak. Az ellenkező nem szinte megbolondul, miután találkozott a Nyilassal, ez csodálatos, de 2019-ben a Tűz elemű Nyilasoknak jobb nem kétséges kapcsolatokba bocsátkozniuk, érdemes az intimitást mellőzni az első randikor is, és inkább a racionalitást és a gyakorlatiasságot szem előtt tartani.

Igen, bár a férfiaknak tetszenek a kissé butácska lányok, de komoly kapcsolatot mindenki a bölcs nővel szeretne, aki tisztában van a saját képességeivel. Ezt a Nyilasnak mindig szem előtt kell tartania.

BAK (december 22.–január 19.)

A disznó éve egy sor váratlan, de annál kellemesebb meglepetést hoz majd a komoly és felelősségteljes Bak számára, aki azt szereti, amikor minden a terveknek megfelelően történik. Hihetetlen változások lehetnek az életében a munkájával vagy a lakóhelye megváltoztatásával kapcsolatban.

2019 tavaszán a Bakok hosszú távú álmaik valósulnak meg, több szabadidejük lesz és önbizalmuk, saját erejükbe és tehetségükbe vetett hitük is nőni fog. Ez az év egyértelműen pozitív lesz számukra, valami érdekessel foglalkozhatnak, személyes fejlődésüket is előremozdíthatják. Ezenkívül a Bak számára a disznó éve sok új ismeretségek kötését teszi lehetővé, amelyekből később üzleti partnerség is kialakulhat. Ebben az időszakban a magányos Bak lányok nagy eséllyel számíthatnak egy csodás románcra egy hozzájuk méltó és érdekes férfival.

Már nyáron elmondhatja magáról minden Bak, hogy a személyes életben minden jól alakul, sőt, szerencsésebben is, mint várta. A házas Bakok képesek lesznek megerősíteni a kapcsolatukat életük párjával, és új szintre lépni, ha készek meghallgatni a másik véleményét is. Az egyedülálló Bakok számára az ősz lesz a szerelem évszaka.

2019 gazdag lesz kulcsfontosságú momentumokban, de ki lehet jelenteni, hogy ezek folyamatosan pozitívak lesznek: sorsfordító találkozók, amelyek mindent megváltoztatnak, a hőn áhított beosztás megszerzése, házassági ajánlat, résztvevőként hallgatni Mendelssohn nászindulóját, gyermek születése stb.. Csak győzze kiválasztani, mit szeretne. A 2019-es évben a Bak személyes életében, illetve szakmai előmenetelében csak minimális akadályok merülhetnek fel.

2019 őszére a horoszkóp a magas munkahelyi beosztás elérését helyezi kilátásba. Mindazonáltal az év második felében, októbertől egészségügyi problémák adódhatnak az érzelmi és fizikai túlterhelés miatt, de ha a Bak figyelmet fordít a pihenésre is, minden rendben lesz. Ezt mindig érdemes szem előtt tartania.

2019 decemberében a Bakok nem csak hogy valóra váltják álmaikat és ötleteiket, de egyenesen felülmúlják még a személyes elvárásaikat is. A legfontosabb, hogy ne feledkezzenek el arról, hogy minden terv végrehajtása csak a szándék komolyságától függ.

VÍZÖNTŐ (január 21.–február 18.)

Mivel a Vízöntő a horoszkópban a kereszt állandó tagja, a 2019-es évben különösképpen számíthat rá, hogy Fortuna rá fog mosolyogni. Ebben az évben igencsak sikeres lesz. A 2019-es év horoszkópja a Vízöntő számára, mely a kiválasztottakkal szoros kapcsolatban áll, egyházi vagy polgári esküvőt jósol.

2019 márciusa és májusa között a Vízöntő számos új ismeretséget köt, különösen az üzleti szférát illetően, és erős kapcsolatokat építhet ki.

Az asztrológus tanácsa: A Vízöntőnek érdemes megfogalmazni a konkrét vágyait, majd arra törekedni, hogy ezeket megvalósítsa, hogy ezáltal még sikeresebbé váljon lelki, és a materiális téren is. Különösen érdemes figyelembe vennie azt a tényt, hogy még ha támogatásban is részesül, sokkal jobban jár, ha elsősorban magára támaszkodik, és nem kényelmesedik el, még akkor sem, ha a helyzet ezt lehetővé tenné számára.

És igen, a Vízöntőnek kell kezdeményeznie, ha személyes életét rendbe akarja tenni. Ebben a tekintetben ne számítson Fortuna kegyeire.

2019 nyarán és őszén a Vízöntő egyre inkább éttermekbe és színházakba fog járni. Na és? Senki sem tiltotta meg számára, különösen, hogy a lelke vágyik rá, annál is inkább, hiszen immáron van, aki vele tartson.

A 2019 októbere sok erőt és energiát fog adni a Vízöntőknek. Ha szeretné elérni a 2019-es célkitűzéseit, meg kell tanulnia elutasítani azokat az ajánlatokat, melyek elkényelmesítik, lustává teszik. Szinte maga sem fogja elhinni, de amint október-decemberben belefog tervei megvalósításába, azonnal megjelennek a „csábító” ajánlatok. Szüksége lesz nem kis önuralomra és lelki erőre, hogy nemet tudjon mondani ezekre a kecsegtető, de káros ötletekre és folytassa az általa megkezdett munkát. Csak ez lehet a sikerének kulcsa. Most a Vízöntő egy rendkívül fontos időszaknak néz elébe, amikor tényleg hegyeket mozgathat meg!

Horoszkóp a 2019-es esztendőre: HALAK (február 19.–március 20.)

A Halak számára a 2019-es év nagyon sikeres lesz. Ezenkívül a disznó éve gyümölcsözőnek és örömtelinek hat a Halak számára, akik végre képesek lesznek teljes mértékben megvalósítani kreatív terveiket.

A disznó évében minden esemény annak rendje s módja szerint megy majd, így a Halak számára az otthon egyet jelent majd a nyugalommal és békével.

A leginkább harmonikus időszak a nyári évszak lesz, a szakértők szerint ekkor érdemes a Halaknak egy hosszú utazásra menni. A családosok élvezhetik az életet a szeretteikkel, talán el is utaznak majd, vagy valami olyat kapnak a család irányából, amire már nagyon régóta áhítoztak.

Májusban a pályafutásukban előrelépés várható, talán még az is megeshet, hogy egy cégvezető székében találják magukat. A kreatív Halak végül megvalósíthatják az ötleteiket: megszervezhetik saját kiállításukat, kiadhatnak egy könyvet, filmeket készíthetnek stb. Munkájukat értékelni fogják, és lehet, hogy egy olyan ember tűnik majd fel, aki szponzorálja munkájukat.

2019 a disznó esztendeje, amely a békeszeretetről és szorgalmasságról ismert, ezért a Halaknak érdemes nem kizárólag a munkahelyen folyó küzdelemre összpontosítaniuk, fontos, hogy magára a munkára is kellő hangsúlyt és energiát fektessenek. Különösen meghatározóvá válik ez a nyár folyamán. A Halak további sorsa függ ettől, azaz hogy mit és hogyan tettek addig. Ha ebben a szakaszban jobban aggódnak a személyes életükért, akkor ezen a területen is elérhetnek sikereket, ugyanakkor megjegyezendő, hogy a Halak karrierben rejlő lehetőségei most olyan nagyok, hogy az még a kiválasztottaknak is túlzásnak tűnhet.

Az asztrológus tanácsa: nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a sült galamb sosem repül be a szánkba, hiába tátjuk ki. Eredményeink, sikereink a saját döntéseinktől, cselekedeteinktől függenek.

A disznó esztendejében a Halak maradjanak meg olyannak, amilyenek valójában, még akkor is, ha akár a hozzájuk legközelebb álló könyörög ez ellen térden állva. Mert igen, a kiválasztottak túlságosan is közel vannak hozzájuk, ezért a Halaknak érdemes levenniük a rózsaszínű napszemüveget és elhajtani a szoknyavadászokat, lebzselőket, széptevőket maguktól. Az egyedülálló Halak 2019 őszének végén, telének kezdetén találkoznak egy nagyon érdekes emberrel, de annak a valószínűsége, hogy ebből semmi komoly kapcsolat nem alakul ki, meglehetősen magas, hiszen maguk a Halak sem túl magabiztosak, és nem teljesen hisznek a saját érzéseikben.

69

Válasz: Tudtad-e?

Ancsa!

Nem semmi ez a jövő évi "előrejelzés! Jó lenne, ha valóban szebb év következne!  http://margit2.hu/ujforumba/papakacsint.gif

70

Válasz: Tudtad-e?

A csalán felhasználása

Szabó Gyuri bácsi, a bükki füves-ember ajánlása alapján tavasszal és ősszel érdemes 6 hetes vértisztító csalántea kúrát beiktatni, napi egy csészével reggel. Vese- és hólyaghomok hajtásra egy liter csalánteát egy óra alatt meg kell inni (egy liter víz + egy púpozott evőkanál teafű). Vízhajtásra reggel igyanak egy csészével, ha intenzívebb kúrára van szükség, egy hétig minden délelőtt igyanak meg egy fél liter teát. Az első csészével reggel, étkezés előtt egyszerre, a második csészével a délelőtt folyamán elkortyolgatva.

Nem alkalmas szívelégtelenség vagy vesebetegség következtében létrejött ödéma elmulasztására. 6 hétnél tovább ne igyuk, utána iktassunk be egy szintén hathetes szünetet. Kovasav hatóanyaga lerakódik a vesében és homokot, követ okozhat, ezért ne igyuk folyamatosan.

Húgyúti tisztításra 10 napon keresztül napi 2 csészével étkezések között. Lázcsillapításra naponta 3 csészével étkezések között. Gyomor-és bélhurut esetén, gyulladáscsökkentésre naponta egy csészével 3-4 napon keresztül.

Vérképzésre naponta egy csészével éhgyomorra. Prosztata megnagyobbodásra napi egy csészével a reggeli órákban. Székrekedésre este egy csészével. Emésztésjavításra egy hónapig minden reggel egy csészével. Máj és epebántalmakra reggel éhgyomorra minden másnap egy csészével egy hónapon keresztül. A lép betegségeire egy hétig minden nap egy csészével.

Friss csalánból csalánlevet is készíthetünk: préseljük ki gyümölcscentrifugában egy tálkányi friss hajtás levét és keverjük össze egy pohár vízzel. Két adagban igyuk meg, étkezés előtt. Ezzel ekcémát és pikkelysömört kezelhetünk.

Külsőleg torokgyulladásra gargalizáljunk teájával, naponta többször.

Ülőfürdőként aranyeret, reumát gyógyít.
Hajhullás, korpásodás, hajzsírosodás ellen (az ülőfürdő vízével?) hajunkat öblíthetjük szűrt teájával.

71

Válasz: Tudtad-e?

https://scontent.fomr1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/45506168_2086832698003693_1327283282605244416_n.jpg?_nc_cat=107&_nc_ht=scontent.fomr1-1.fna&oh=bb3bec73fbfb2a0fc4fbd209caad230e&oe=5CBC9758

Egy idős orvos tanácsai:

1. Epéd hogyha beteg, egyél bőven retket,
Sót ám ne tégy rája, attól kínok lesznek.
Szálkán kórház is van, kérj ott epekövet,
Reszelj retket és azt e reszelékbe lökjed.
Meglátod, azt reggel, sohasem találod,
Föloldó hatását szájtátva csodálod.

2. Ugyan e baj ellen ott van a bojtorján,
Teaként iszogasd, pisiled momentán.

3. Vészes vérszegénység, idegbaj forrása,
Tízezer közül sincs kettő gyógyulása.
Rendelnek sok arzént, ferrumot és másat,
Csak csalángyökér az, amit ki nem ásnak.
Theaként használják, piros borban főzve,
Négy ujjod közt mit fogsz egy literre töve.
Ha ágyban feküdtél, bizton felkelsz tőle,
Öt-hat hétig használd, megmondom előre.

4. Ó, hányan szenvednek savtúltengésben,
Küszködnek, vinnyognak, mint kutya a présben.
Gumicsövet nyelnek, kapnak pezsgőt bőven,
A krumpli gyógyítja, sülve a sütőben.
Használd szivacs gyanánt, beled tiszta tőle,
“Krumplipüre” nem jó, vízben van az főzve.
Amit magyarázok, jól eszedbe vegyed,
Mert a savtól sebes a gyomrod és a beled.
Gyomrodat felmarja, fekély lesz a neve,
Nem emészthet attól senkinek a bele.
Beleknek bolyhait vakolattal vonja,
Ehetsz bár táplálót, ki lesz veled tolva.
Annyira elgyengülsz, lesüllyed a gyomrod,
Napról napra gyengülsz, koporsó a gondod.

5. Ha sebek martak fel, fekélyes lett gyomrod,
Sültkrumplin olajjal lehet csak gyógyulnod.
Hentes kézre kerülsz, ha elhanyagolod,
Öt-hat sült krumpliból, ha a bélt kinyomod.
Ennyit fogyasztván, a többit olajozd.
Sebed a sült krumpli mentesíti savtól,
Szigetelő fedőt kap az az olajtól.
Bajod így ápolva, meggyógyul majd sebed,
Ez sivár életben még örömed lehet.

6. Biz az élet sokszor úgy jár, mint a kártya,
Megesik, hogy meghűl olykor a mellhártya.
Kaphatod szárazon, esetleg vizesen,
Szaladsz az orvoshoz, csapolni vitessen.
Cirokseprő magját kifőzni teának,
Egészséget szerez hamar az magának.
Tetős evőkanál kerül egy literre,
Kaphatsz cirokmagot pénzért vagy hitelre.
Ne öntsd ki az ágyát, csináld nyakra-főre,
Egy főzéssel a mag nincsen még kifőzve.
Vért is kapsz biz ettől, meg is hízol tőle,
Öt-hat hét alatt már piros arcod bőre.
Idd reggel mint teát, egész nap mint vizet,
Ha ezt mind betartod, élted soká viszed.

7. Betyár ez az élet, sokszor idegre megy,
Ó, mennyi embernek épp a gyomrára megy.
Egyszerű tünete: rebeg gyomra szája,
Hinnéd, hogy egy lepke húzódott alája.
Mindenre dühödt vagy, szemed mint a vadnak,
Szikráznak, ha nézel, gubóid dagadnak.
Félni lehet tőled, bármi szelíd voltál,
Azt is marod most már, kinek udvaroltál.
Pokol ez az élet, családodé sem más,
Testvér, az élet cseppet sem pompás.
Szaladsz tudósokhoz, vizsgálgatnak egyre,
Próbareggeliznek, kérdnek tőről hegyre.
Egy sem leli bajod, dúlnak a tünetek,
Fizethetsz százasból akár egy türetet.
Bajod egyre mélyül, Kalló felé sietsz,
Már előbb megírtam, gyomoridegbaj ez.
Főzess csak puliszkát, szárazon, tengeriből,
Vondd ki gyakran magad szokott környezetedből.
Környezetváltozás csillapítja dühöd,
A puliszka gyógyít, ha este-reggel gyűröd.
Sok az arzén benne, szaporítja véred,
Hízni fogsz hetenként, jó ha magad méred.

8. Életed ha megnyúlt tisztes öreg korban,
Bár fiatalon is bekerülsz a sorba.
Gyakran szédül fejed, bizonytalan lépted,
Panaszolja ajkad : “oly gyakran szédülök,
Ingadozó léptem, jó, ha székre ülök.”
Sűrű lett a véred, gyönge a folyása,
Egyensúly idegnek nincsen locsolása.
Kenetlen szekérnek nyikorog kerekje,
Száraz az agyad is, így jutsz szédületre,
Öreg ereidben vérkavicsok lesznek,
Itt az orvossága, attól széjjel esnek.
Egyél körtét, aszaltat vagy nyerset,
Biztos egyensúlyod hamar visszanyerted,
Hegyek szelíd alján termett elég “dicske”
Aszalva megkapod, forrázd kicsi vízben.
Vagy vagdald apróra, ha nem lenne fogad,
Ne búsulj öregem, csak szómat megfogadd.
Nem számít, hogy ősz vagy, csak fekszel az ágyon
Vidám ifjon mégy még ezen a nyáron.
Szerencsés lennél ám, ha téli körtéd lenne,
Mert így betegséged a pokolba menne.
Bár mindent ő szedne nem néznek az égre,
Receptet ír a doktor, tégelyből vagy hármat,
Találgatva szépen, hátha ez használhat.
Ha ez nem használna, van még recept bőven,
Ha meghalt, van paraszt, szed az a jövőben.

9. Nincs szív a mellkasban, más van a böndőben,
Levél végeztével ötlött az eszembe,
Hány szegény embernek fájdalmas élete,
Sosem volt zarándok, nem vágyott Rómába,
Eltorzul a képe, szenved reumában.
Küldik az orvosok Pöstyén, Szoboszlóra,
Bár tarisznyájában nincsen aranyóra.
Aki okos fickó, agyalágya benő,
Tudja, hogy gyógyszer bármifajta fenyő…
Kínok ellen adok jó tanácsot,
Faragj a fenyőből sok apró forgácsot.
Most járt erre Jézus fenyőfa ünnepén,
Találsz fenyőt bőven udvarok szemetjén.
Főzd azt levelestől, szikánccsal keverve,
Fürödj a levében, bajod le van verve.
Főzetét ki ne öntsd, adj hozzá forgácsot,
Új főzetet bővítsd, eljárod a Dájcsot.
Ám tíz percen túl már vízzel mosd arcod,
Oly erős, e főzet szüli ájulásod.
Ha fán mankón jártál, eldobod azt tőle,
Ne félj, nincs reumád, szabadultál tőle,

10. Új szer jut eszembe, gyulladás a neve.
Nyelés kínos tőle, mandulád van tele,
Fulladás környékez, hangod csak suttogás,
Forró bugát forrázz, csitul a gyulladás.
Nyomd ki azt egy fedőn, szabj szennyes kendőre,
Forrón váltogatva torkodra jön tőle.
Ha kezdetén teszed, egy nap szabadultál,
Ha dagadtan teszed, ne félj, meg nem fojt ám.
Egy kettő kifakad, áldod istenedet,
Hogy hyperol helyett bugát juttat neked.
Kitűnő hatású idült állapotban,
Forró céklalével mint állód gurgulgatva.

11. Szörnyű betegség még s örök az Isiász.
Ellene, testvér, tudod mit csinálsz?
Savanyú káposztát melegíts magadra,
Huszonnégy órán át feküdj jól dunsztolva.
Elhagyod az ágyat, nem szenvedsz a sírig,
Áldod Istent, s kapod ami éppen illik.

72

Válasz: Tudtad-e?

Ancsa!

Sok érdekességet olvastam e versben... Talán a kipróbálás után lehetne majd véleményezni is... wink