Nyitó oldal | Torták. 1. | Torták 2. | Sütemények 1. | Sütemények 2. |
Sütemények 3. | Sütemények 4. | Sütemények 5. | Sütemények6 | Rozi konyhája 1. |
Rozi konyhája 2. | Rozi konyhája 3. | Befőzések | Rozi fóruma | Rozi Blogja |
Torták 1.
Amanda születésnapi babatortája
|
|
Hozzávalók:
Gyúrt tésztához:
25 dkg liszt,
fél tasak sütőpor,
12,5 dkg porcukor,
1 tasak vaníliás cukor,
1 tojás,
12,5 dkg lágy vaj vagy margarin,
1 evőkanál víz.
Krém:
1 kg alma,
fahéj,
2 tasak vaníliaízű pudingpor,
7,5 dl almabor (én almalevet használtam),
25 dkg porcukor,
20 dkg hulala tejszín,
2 tasak vaníliás cukor,
kevés kakaópor.
Alsó és felső sütés esetén a sütőt előmelegítjük. A lecsatolható oldalú tortaforma ( 28 cm átmérőjű) alját kizsírozzuk.
A lisztben elvegyítjük a sütőport, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton jól összedolgozzuk. A tészta 2/3 részét a tortaforma alján kinyújtjuk, többször egy villával megszurkáljuk, és felcsatoljuk a forma oldalát. A maradék tésztát hosszú henger alakúra formázzuk, és a forma oldalára nyomkodjuk úgy, hogy 3-4 cm magas perem keletkezzen.
A krémhez az almákat meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, és fahéjjal megszórjuk. A pudingporból 6 dl almalével és 25 dkg cukorral pudingot készítünk. Az almaszeleteket azonnal a forró pudingba keverjük, és egyenletesen a tortaformába öntjük, megsütjük.
A süteményt a formában hagyjuk kihűlni, majd lecsatoljuk a forma oldalát. A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és a kihűlt süteményre kenjük. Kakaóporral megszórva tálaljuk.
Amanda születésnapi babatortája
Hozzávalók:
Egy 8 tojásos téglalap alakú piskóta
Egy 4 tojásos kerek piskóta
4 tojás,
30 dkg cukor,
10 evőkanál víz,
20 dkg finom liszt,
1 csomag sütőpor.
Krém:
60 dkg vaj, 45 dkg cukor, 30 dkg darált dió
|
Továbbá:
Rumos szirup 10 dkg marcipánmassza Nutella mogyorókrém 20 dkg vaj 20 dkg porcukor 1 csomag vaníliás cukor. Színes cukorkák |
A piskóták hozzávalóiból 2 piskótát sütünk, 1 db kerek piskóta lapot, 25 cm-es átmérőjű tepsiben sütve, és 1 db téglalap alakú piskóta lapot, 26x 36-os tepsiben sütve.
Kerek piskóta:
4 tojássárgáját kikavarjuk 30 dkg cukorral,10evőkanál vizet kanalanként
belekavarunk. Hozzáadunk 20 dkg lisztet,10 dkg őrölt diót,1 csomag sütőport, és
a 4 tojás keményre vert habját. Kikent lisztezett tepsiben megsütjük.
Téglalap alakú piskóta:
Ugyanaz, mint a kerek piskóta, csak téglalap alakú, és mindenből dupla
adagot számolunk. Mikor készen vagyunk a lapokkal, mindkét lapot három egyenlő
részre vágjuk.
Elkészítjük a krémet:
Fél liter tejben megfőzünk 4 púpozott evőkanál lisztet, kihűtjük. 60 dkg
vajat habosra keverünk 45 dkg porcukorral. 30 dkg darált dióbelet leforrázunk
egy kis tejjel, jól kikeverjük, és ha kihűlt hozzáadagoljuk váltakozva a péppel
együtt a vajas krémhez.
Összeállítás:
Tálra teszünk, a téglalap alakú piskótából 1 lapot, meglocsoljuk rumos
sziruppal megkenjük krémmel, és így folytatjuk, míg a lapok el nem fogynak.
Kívül is vékonyan megkenjük krémmel. Kb.10 dkg marcipánt vékonyra kinyújtunk,
rátesszük a kerek piskótára, Nutella krémből kialakítjuk a baba haját, szemét,
színes cukorkákkal kirakjuk a szemét, száját és az orrát, sárga színű
marcipánból szalagot formázunk és két oldalon copfnak rátesszük a hajára. 20 dkg
vajat nagyon habosra kikavarunk 20 dkg porcukorral 1 vanília cukorral és azzal
ízlés szerint díszítjük az alsó tortalapot. Marcipán virágokkal, ezüst
cukorkákkal díszítjük.
Hozzávalók:
8 db tojás
20 evőkanál kristálycukor
24 evőkanál hideg víz
20 dkg darált dió
40 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor.
Krém: Fél l tej 4 púpozott evőkanál liszt 30-35 dkg vaj 30 dkg cukor 1 Barbie baba. |
Behúzó krém: 1 csomag vaj, vagy margarin (25 dkg) 20 dkg porcukor 2 csomag epres puding 6 dl tej 1 csomag vaníliás cukor |
A lapok meglocsolásához: rumos szirup.
Elkészítés:
A tojás sárgákat elvegyítjük a cukorral és vízzel és jó alaposan
kikeverjük. Hozzávegyítjük a diót, lisztet, sütőport, a tojásfehérjéből vert
kemény habot. Kivajazott, lisztezett egy kerek, és egy kuglóf formában
megsütjük.
Elkészítjük a krémet: A tejből és lisztből vastag pépet főzünk, kihűtjük. A vajat habosra kavarjuk a cukorral, hozzá adagoljuk a lisztpépet, és együtt jól kikeverjük.
Mindkét tortalapot 3 egyenlő részre vágjuk. Az első lapot tálra tesszük, meglocsoljuk rumos sziruppal és megkenjük krémmel, így sorban egymásra rakjuk mindegyik lapot meglocsolva, míg elfogynak a lapok és a krém is.
A babának kivesszük a lábait, beállítjuk a kuglóf formájú tészta üres részébe kiegészítjük krémmel, és most az egészet behúzzuk a pudingos krémmel.
Pudingos krém: 6 dl tejben megfőzzük a két pudingot, és kihűtjük. A vajat jó habosra kikavarjuk a porcukorral, kanalanként hozzádolgozzuk a kihűlt pudingot, jól kikeverjük, és ízlés szerint díszítjük a tortánkat.
Hozzávalók:
egy 6 tojásos kakaós piskótalap, babapiskóta.
Krémhez:
fél l tej ,
4 halmozott evőkanál liszt ,
25 dkg vaj ,
25 dkg porcukor ,
2 rumos cappuccino por,
pár csepp rum aroma.
A tésztához a hat tojás sárgáját habosra kavarjuk 12 evő kanál cukorral,
lassanként hozzákeverni 6 evőkanál vizet, hozzátenni 12 halmozott evőkanál
lisztet, 1 sütőport, két kanál szitált kakaót és a tojások keményre vert habját.
Előmelegített sütőben megsütjük .
Krémhez: A tejből és lisztből vastag pépet főzünk, kihűtjük. A vajat
habosra kavarjuk a cukorral, hozzáadagoljuk a lisztpépet, cappuccinót, pár csepp
rum aromával ízesítjük, és három részre osztjuk.
A kakaós lapot ketté szeljük, egyik lapot tálra helyezzük, meglocsoljuk
rummal ízesített sziruppal, rákenjük az egy rész krémet ,majd rárakjuk a rumos
szirupba mártogatott babapiskótákat ,újra krém és a meglocsolt másik lap. A
megmaradt krémmel behúzzuk a tortát és hideg helyre tesszük.
Mikor jól kihűlt behúzzuk fondanttal és díszítjük.
Hozzávalók:
Egy diós lap:
6 tojás,
15 dkg darált dió,
30 dkg porcukor,
30 dkg liszt,
2 evő kanál barack lekvár,
9 evőkanál víz,
1 csomag sütőpor.
A tojássárgájákat a vízzel és porcukorral fehéredésig kavarjuk,
hozzáadjuk a darált diót, lisztel elkevert sütőport, belekeverjük a
baracklekvárt és végül a tojások keményre vert habját. Zsírozott lisztezett
26x36 cm-es tepsiben előmelegített sütőben megsütjük.
Sárga lap:
6 tojás,
12 halmozott evőkanál porcukor,
6 kanál víz,
12 halmozott evőkanál liszt,
kevés szódapor.
A tojásfehérjét felverjük kemény habnak, lassanként hozzáverjük a cukrot
és a vizet, majd sorra a tojássárgájákat, mindenikkel jól kikeverni.
Hozzátesszük a lisztet ,szódaport, óvatosan összekeverjük és előmelegített
sütőben ugyanabban a tepsiben megsütjük.
Krém:
3 csomag vanília ízű pudingpor,
60 dkg vaj,
9 dl tej,
60 dkg porcukor,
20 dkg darált dió,
2 csomag rumos cappuccinó,
4 kanál kókuszreszelék,
2 kanál kakaópor.
A pudingport a tejben megfőzzük, hűlni tesszük.
A vajat a porcukorral kihabosítjuk, majd kanalanként hozzákeverjük a kihűlt pudingot.
Három részre osztjuk a krémet.
Egyik részbe belekavarjuk a darált diót, a másik részbe teszünk négy kanál kókuszreszeléket, két csomag rumos cappuccinót és két kanál kakaóport a harmadik résszel bevonjuk a tortát.
A diós lapot három részre vágjuk, meglocsoljuk rummal ízesített
sziruppal, és megtöltjük a diós krémmel.
A sárga lapból kivágjuk a kisebb kocka alakú tortát és a baba szoknyáját.
Mindenik lapot meglocsoljuk rumos sziruppal és betöltjük a kókuszos krémmel.
Mindeniket egyenként bekenjük a megmaradt krémmel.
Kis időre hűtőbe tesszük, majd egyenként bevonjuk fondanttal, egymásra igazítjuk beleszúrjuk a babát és ízlés szerint díszítjük.
Hozzávalók:
4 tojás,
30 dkg cukor,
10 evőkanál víz,
20 dkg liszt,
10 dkg őrölt dió,
1 csomag sütőpor.
Krém:
2 vaníliás puding,
6 dl tej,
40 dkg vaj,
40 dkg porcukor,
2 csomag rumos cappuccino,
pár csepp rum aroma.
A tojások sárgáját jól kikavarjuk a cukorral, kanalanként hozzákavarjuk a
vizet. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a tojások keményre vert habját
és a diót.
Kikent lisztezett formában megsütjük.
A krémhez a tejben megfőzzük a pudingot.
A vajat a porcukorral habosra keverjük és hozzákeverjük a langyosra hűlt pudingot, hozzátesszük a cappuccinot, és pár csepp rum aromát.
A piskótát 2 cm lapokra vágjuk, meglocsoljuk rummal ízesített sziruppal, összerakjuk a krémmel és kívül is bevonjuk.
Hideg helyre tesszük amíg a krém jól megdermed, majd fondanttal bevonjuk és ízlés szerint díszítjük.
Ugyanazt a diós piskótát készítjük el mint a baba 2. tortánál, csak 6 tojáshoz átszámítva.
24 cm-kerek és két 10 cm formákba egyenlő magasságúra öntöttem a masszát és előmelegített sütőben megsütöttem.
Ez utóbbi formákat, konzerves dobozból vágattam ki olyan magasságúra mint a kerek forma.
Miután kihűltek a piskóták mindeniket három lapra vágtam, meglocsoltam rummal ízesített sziruppal.
A nagy kerek piskótából a konzerves dobozzal kicsit kivágtam a fülek helyét hogy oda tudjam beilleszteni majd a krémmel összeragasztott kisebb piskótákat.
Krém:
2 vaníliás pudingpor, 6 dl tej.
50 dkg vaj, 50 dkg porcukor, 3 csomag cappuccino por, rum aroma.
Díszítéshez: fondant.
A krémet is ugyanúgy készítjük mint a baba tortánál leírtak alapján.
Összerakjuk a lapokat, kívül is bevonjuk krémmel, miután megdermed, bevonjuk fondanttal és díszítjük.
Hoztam a formákat, ha valaki nem értené a leírást.
Hozzávalók:
Diós piskóta lap:
6 tojás,
15 dkg darált dió,
30 dkg porcukor,
30 dkg liszt,
2 evőkanál baracklekvár,
9 evőkanál víz,
1 csomag sütőpor.
Krém: 8 dl tejszín, meggy kompót (800 gr)
A tojások sárgáját a cukorral lassan hozzáadagolva a vizet, kihabosítjuk,
hozzákavarjuk a lekvárt, lisztet, sütőport, diót és végül adagokban hozzáadjuk a
habbá vert tojásfehérjét. Előmelegített sütőben megsütjük.
A lapot három részre vágjuk, egyenként meglocsoljuk meggy kompót levével, a tejszínhabot három részre osztjuk, megtöltjük a lapokat, megrakjuk meggyszemekkel és kívülről is behúzzuk.
Hideg helyre tesszük, miután jól megdermedt, ráültetjük a babát, bevonjuk fondanttal, és ízlés szerint díszítjük.
Hozzávalók: 1 kerek 6 tojásos 28 cm formában sütött kakaós piskóta
lap.
6tojás,
12 evőkanál cukor,
11 evőkanál liszt,
1 evőkanál kakaópor,
6 kanál víz,
1 sütőpor.
Krém:
5 dl hulala tejszín,
1 nagy barack kompót,
2 dl barackos joghurt,
1 zselatin,
A zselatint beáztatjuk 1 dl kompót levében. A barackokat kiszedjük a
léből és leturmixoljuk.
5 dl hulalát felverünk kemény habnak, belekeverjük a leturmixolt barack pépet, 2 dl joghurtot, és a felolvasztott zselatint.
A kakaós lapot kettészeljük, meglocsoljuk barack likőrrel ízesített kompót levével, rákenjük a krém felét, rátesszük a másik lapot és rákenjük és bevonjuk a krém többi felével.
Egy naylon csipketerítőt ráteszünk a tortára és beszitáljuk kakaóporral.
2 dl hulalát felverünk kemény habnak, nyomózsákba tesszük és 16 tejszínrózsát nyomunk a torta szélére, majd ízlés szerint díszítjük.
Hozzávalók:
6 tojás,
6 evőkanál víz,
12 halmozott evőkanál cukor,
12 halmozott evőkanál liszt,
egy kiskanál sütőpor.
Krém:
2 csomag vaníliás pudingpor,
6 dl tej,
40 dkg vaj,
20 dkg darált dió,
40 dkg porcukor,
rum.
A tojásfehérjét felverjük kemény habnak, kanalanként hozzáadagoljuk a
vizet és a cukrot, majd egyenként a tojások sárgáját mindenikkel alaposan
kikeverve. Végül hozzátesszük a sütőporral elvegyített lisztet.
A masszából egy zsírozott ,lisztezett 10 cm átmérőjű csészébe 2 ujjnyit töltünk, a többit kuglófformába öntjük és előmelegített sütőben megsütjük.
A krémhez a vaníliapudingot a tejben megfőzzük és hűlni tesszük.
A darált diót kevés forró tejjel leforrázzuk. Vastag krémszerű legyen. Hozzákeverünk 2 kanál rumot és kihűtjük.
A vajat a porcukorral habosra keverjük, kanalanként hozzákeverjük a kihűlt pudingot, majd a diós krémet, és az egészet jól kidolgozzuk.
A piskótákat lapokra vágjuk, meglocsoljuk rumos sziruppal és megtöltjük
krémmel. A tortát kívül is bevonjuk krémmel, majd kis időre hűtőbe tesszük.
Egy barbie babának kivesszük a lábait.
A hűtőből kivett tortát behúzzuk fondanttal, a közepébe beleillesszük a babát és tetszés szerint díszítjük.
Hozzávalók:
9 tojásból készült vizes piskóta ,arányosan elosztva egy 28 cm, valamint egy 20 cm kerek formákban.
9 tojás,
9 kanál víz,
18 kanál cukor,
18 kanál liszt,
1 sütőpor.
Krém:
3 tojássárgája,
1 tojásfehérje,
150 gr tejcsokoládé,
20 dkg porcukor,
250 gr hulala tejszín,
10 gr zselatin,
1 vanília cukor,
20 dkg vaj,
20 dkg porcukor.
A zselatint hideg vízben beáztatjuk, a tasakon levő leírás szerint, majd
vízgőz fölött felmelegítjük. A csokoládét is felolvasztjuk. A tojás fehérjét 10
dkg cukorral felverjük kemény habnak, a tojások sárgáját a másik 10 dkg cukorral
jól kikavarjuk, majd a kettőt jól összedolgozzuk. Felverjük a tejszínt kemény
habnak, hozzákeverjük a tojáskrémhez, hozzáadjuk a vaníliát és a zselatint. A 20
dkg vajat a cukorral kihabosítjuk és hozzákeverjük a krémhez.
A piskóta lapokat három egyenlő részre vágjuk, megtöltjük a krémmel.
2 dl tejszínt felverünk kemény habnak és azzal bevonjuk mindkét tortát, majd hűtőbe tesszük.
Miután jól megdermedt behúzzuk fondanttal, egymásra helyezzük.
20 dkg vajat ,30 dkg porcukorral két kanál tejszínnel kihabosítunk és
azzal díszítjük.
Fondantból készült figurákat virágokat rakunk rá.
Hozzávalók:
A tésztához:
3 tojás,
15 evőkanál porcukor,
15 evőkanál liszt,
3 dl tejföl,
3 mokkáskanál szódabikarbóna.
Krémhez:
2 csomag vaníliás puding ,
fél liter tej,
25 dkg vaj,
25 dkg porcukor,
2 csomag rumos capuccino,
1o dkg darált dió.
A tésztához a tojásokat a cukorral habosra kavarjuk, utána hozzáadjuk a
többi hozzávalókat.
Három részre osztjuk: Az egyik adaghoz hozzáteszünk 5 evőkanál darált mákot, a második részhez 5 evőkanál darált diót, a harmadik részhez pedig 2 kanál kakaót.
Kerek tortaformában külön-külön megsütjük
Krém: A pudingot megfőzzük a fél liter tejben, kihűtjük. A vajat a
porcukorral habosra kavarjuk, majd kanalanként hozzákavarjuk a kihűlt pudingot,
a capuccinót, a darált dióbelet és pár csepp rum eszenccel ízesítjük.
Három részre osztjuk a krémet, a két résszel összerakjuk a lapokat, a
harmadik résszel bevonjuk a tortát. Minden lapot meglocsolunk rummal ízesített
sziruppal (1o dkg cukor, 1 dl rum, vízzel felengedjük fél literig).
Legalább egy órára hűtőbe tesszük, majd bevonjuk fondanttal, és ízlés
szerint díszítjük.
Körülbelül 6o dkg fondantot vett fel a rózsákkal együtt.
Vajas díszítéshez 1o dkg vajat kikavartam 2o dkg porcukorral, egy vaníliacukorral.
4 tojássárgáját kikavarjuk 30 dkg cukorral, 10 evőkanál vizet kanalanként belekavarunk. Hozzáadunk 20 dkg lisztet, 10 dkg őrölt diót, 1 csomag sütőport és a 4 tojás keményre vert habját. Kikent, lisztezett tepsiben megsütjük.
Még egy lapot sütünk, csak abba nem teszünk dióbelet. Ez a lap sárga lesz.
A két lapot a következő krémmel töltjük meg:
60 dkg vajat habosra kavarunk 45 dkg porcukorral, 30 dkg darált dióbelet leforrázunk egy kis tejjel, jól kikavarjuk, és ha kihűlt hozzáadjuk a vajhoz. Ízlés szerint egy kis kakaót is adhatunk hozzá. (Én nem tettem ).
A lapokat kétfelé vágjuk ½ dl rumot kis sziruppal felvegyítünk és meglocsoljuk vele a lapokat. Úgy rakjuk a lapokat hogy a sárga és a barna lapok váltakozzanak. Kívül is bevonjuk krémmel. Marcipán virágokkal díszítjük.
Hozzávalók a tésztához:
8 tojás, 40dkg porcukor, 8 kanál meleg víz, 25 dkg liszt, 1 csomag
sütőpor.
Babapiskóta.
Krém: 6 dl tej, 2 vaníliás pudingpor, 25 dkg darált dió, 25 dkg
vaj, 25 dkg porcukor, 2 vaníliás cukor.
Bevonathoz és a díszítéshez fondant.
8 tojássárgáját habosra keverünk 40 dkg porcukorral, lassanként
hozzáadunk 8 kanál meleg vizet,25 dkg lisztet, 1 csomag sütőport és a 8 tojás
keményre felvert habját.
Előmelegített sütőben megsütjük.
Tepsi méret: 26x36 cm.
Krémhez: a pudingport a tejben megfőzzük, még forrón belekeverjük
a darált diót és hűlni tesszük.
A vajat a porcukorral, 2 vanília cukorral habosra keverjük, lassanként hozzákeverjük a diós kihűlt pudingot és elosszuk hogy mindenhová egyenlően jusson.
A tésztát hosszában ketté vágjuk, kivágjuk négyszög alakúra, meglocsoljuk
rummal ízesített sziruppal, rákenjük a krémet.
Babapiskótákat belemártogatjuk rummal ízesített szirupba, rárakjuk a krémre, újra krém és beborítjuk a másik sziruppal meglocsolt piskóta lappal.
A kivágott részből kis négyzetet vágunk és ugyanúgy járunk el vele mind a naggyal.
Kis ideig külön-külön hűtőbe tesszük.
25 dkg vajat habosra kikavarunk 25 dkg porcukorral, egy vaníliás
cukorral, kiveszünk belőle a díszítéshez, és a többivel bevonjuk mindkét tortát.
Kinyújtjuk a fondantot, rásimítjuk a nagyobbik tortára majd bevonjuk a
kis tortánkat és rátesszük a nagy közepére.
Ízlés szerint díszítjük.
Hozzávalók:
6 tojásos kerek piskóta lap.
Krém:
5 dl Hulala tejszín ,
20 dkg darált dió,
10 dkg porcukor,
1 vanília cukor
Díszítéshez:
Dió gerezdek, darált dió.
Elkészítés:
A piskóta lapot három részre vágjuk, a tejszint nagyon kemény habnak
felverjük, három fele osszuk, egy részt félre teszünk a díszítéshez. A maradék
tejszínhabhoz hozzátesszük a darált diót, porcukrot, vanília cukrot, és jól
összekeverjük.
Egy lapot tálra teszünk, meglocsoljuk rumos sziruppal, rákenjük a diós krém felét, rátesszük a második lapot, azt is meglocsoljuk, rákenjük a maradt diós krémet, meglocsoljuk a harmadik lapot, és rátesszük a krémre. Bevonjuk a félretett tejszínhabbal, megszórjuk darált dióval, és diógerezdekkel díszítjük.
Hozzávalók:
20 dkg cukor,
6 tojás,
1 csomag vaníliás cukor,
20 dkg darált dió,
6 evőkanál víz,
10 halmozott evőkanál liszt,
1 csomag sütőpor,
fél dl diólikör.
A krémhez:
20 dkg darált dió,
4 dl tej,
2 tojás,
1 csomag vaníliás pudingpor,
14 dkg cukor,
fél dl rum,
4 dl tejszín,
2 dkg zselatin.
A díszítéshez:
2 dl hulala, fondant virágok.
A cukrot a tojássárgájákkal habosra keverjük, kanalanként hozzáadjuk a
vizet.
Apránként hozzákavarjuk a darált diót, sütőporral vegyített
lisztet, végül beleforgatjuk a tojásfehérjéből vert kemény habot.
A masszát kivajazott lisztezett, 26 cm-es tortaformába töltjük és előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.
A krémhez a tejet a tojásokkal, pudingporral meg a cukorral simára
keverjük és lassú tűzön állandóan keverve sűrűre főzzük. A tűzről levéve
beleszórjuk a darált diót és rummal ízesítjük.
A kihűlt krémbe belecsorgatjuk a beáztatott majd felolvasztott zselatint, végül beleforgatjuk a habbá vert tejszínt.
A piskóta lapot háromba vágjuk, egyenként megöntözzük diólikörrel, és megkenjük a krémmel, egymásra helyezzük és a maradék krémmel bevonjuk az oldalát és a tetejét.
Díszítésképpen karamellbe mártott dióbeleket lehet tenni a tetejére.
Én felvertem 2 dl hulala tejszínt és azzal vontam be, fondantból készült virágokkal díszítettem.
Hozzávalók:
1 db 8 tojásos piskóta lap.
8 tojás,
8 evő kanál víz,
16 evőkanál cukor,
16 evőkanál liszt,
1 sütőpor.
Ezekből a hozzávalókból a szokásos módon piskótát sütünk. Tepsi méret:
26x36 cm.
Krém:
8 dl tejszín,
6 tojássárgája,
15 dkg porcukor,
egy csomag vaníliás cukor,
5 dl tej
1 csomag zselatin,
gyümölcsök.
Elkészítés:
A piskóta lapot ketté szeljük.
Krém: a tejszínt kemény habbá verjük, és hűtőbe tesszük. A 6 tojássárgáját a 15 dkg porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, és a vaníliát. Jól elkeverjük, és forrásig főzzük, állandó keverés mellett. Hagyjuk teljesen kihűlni. 1 dl tejben megáztatjuk a zselatint, majd felmelegítjük és langyosan belekeverjük a tojáskrémbe. Utána óvatosan hozzákeverjük a tejszínhab felét, rákenjük a rumos sziruppal meglocsolt piskótára, gyümölcsöket rakunk rá és rákenjük a maradék tejszínhabot. Rátesszük a másik meglocsolt lapot, tetejét vékonyan megkenjük baracklekvárral, ízlés szerint megrakjuk gyümölcsökkel.
2 csomag tortazselét elkészítünk a tasakon lévő leírás szerint és ráöntjük a gyümölcsökre. Tejszínhabbal díszítjük.
A torta oldalaihoz alufóliát teszek hogy szépen megtartja a zselét.
Hozzávalók :
1 nyolc tojásos vizes-diós piskóta
2 adag nyújtható fondant a /desszert.eu recept alapján.
Vizes piskóta
Hozzávalók:
8 tojás,
20 kanál cukor,
24 kanál hideg víz,
20 dkg darált dió,
40 dkg liszt,
1 csomag sütőpor.
A tojássárgájákat elvegyítjük a cukorral és a vízzel, és mixerrel nagyon
jól kikavarjuk, míg jó krémszerű masszát kapunk. Hozzávegyítjük a diót, lisztet,
sütőport, a tojásfehérjékből vert kemény habot. Kivajazott, lisztezett tepsiben
vagy formában jól átsütjük.
Krém:
Fél liter tejben megfőztem négy halmozott evőkanál lisztet, hűlni tettem.
40 dkg vajat habosra kavartam 40 dkg finomra darált porcukorral, 2 vaníliás cukorral, és kanalanként hozzáadagoltam a kihűlt lisztpépet.
Nyújtható fondant /desszert.eu,recept alapján
455 g porcukor
1 ½ csapott teáskanál zselatinpor
2 evőkanál víz
1 ½ evőkanál glükóz szirup
2 teáskanál glicerin.
Ebből a fondantból két adagot készítettem, és még hozzá tettem 2-2 kanál
vizet mert keménynek találtam.
(Még sütöttem egy összedobálós piskótát ,féltem hogy nem lesz egy elég, így a kettőből kombináltam, de elég lett volna a diós egyedül, azért is írtam így a receptet.)
Mindkét piskótát 3 részre vágtam.
Elkészítés:
Elképzelés szerint kivágtam a kanapé darabokat, meglocsoltam rumos sziruppal, összeragasztottam a krémmel, egyenként bevontam vajkrémmel és fondantal is, ahogy készítettem raktam egymás mellé, vajkrémmel ragasztottam. A maradék fondantból készültek a virágok, tehát felvette a két adag fondantot.
- ahogy én készítettem:
Hozzávalók egy 24 cm-es tortához:
Piskótához:
8 tojás
16 evőkanál cukor
16 evőkanál liszt
Krémhez:
5 egész tojás
30 dkg cukor
30 dkg vaj
3 tasak vaníliás cukor
35 gr étkezési keményítő
5 dkg holland kakaópor
Cukormázhoz: 15 dkg kristálycukor
Mielőtt hozzáfogok, szilikonos sütőpapírra 6 egyenlő 24 cm-es köröket rajzolok.
A piskótához a tojás sárgáját kihabosítjuk a fele cukorral.
A tojás fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük.
A két tojáshabot óvatosan összekeverjük, majd beleforgatjuk a lisztet.
A sütőpapírra rajzolt körök másik oldalán, egyenlően elosztom a masszát, szépen elsimítom, és 180 fokra előmelegített sütőben, 10 perc alatt szép világosra sütöm, persze ez függ a sütőtől is.
Amint kisült a piskóta, vékony késsel alávágunk, hogy könnyen le tudjuk venni a papírról.
A krémhez, a tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral jól kikeverjük, hozzátesszük a keményítőt és vízgőz fölött állandó keverés mellett, besűrítjük.
A vajat kihabosítjuk, hozzátesszük az átszitált kakaóport, azzal is habosítjuk egy keveset.
Ha kihűlt a tojásos massza, ráhabosítunk a vajra és folyamatos keverés mellett, hozzácsurgatjuk a tojásos masszát, míg egynemű krémet kapunk.
Öt lapot betöltünk a krémmel és körbekenjük, meghagyunk egy keveset a krémből a díszítéshez.
Én a tortaoldalát körberaktam darabolt dióval, nem fontos, egyszerűen elhúzzuk habkártyával.
A hatodik lapot bevonjuk olvasztott cukorral.
A mázhoz kis lángon, állandó keverés mellett felolvasztjuk a kristálycukrot, és addig keverjük, míg megbarnul, csak világosbarna legyen, ne sötét.
Ezután gyorsan rákenjük a félretett lapra, elsimítjuk, majd vajba mártott késsel bejelöljük a szeleteket. Mikor kissé kihűlt, eldaraboljuk a jelölések mentén.
A meghagyott krémből rózsákat nyomunk a torta tetejére, arra rakjuk rá a szeleteket és díszítjük.
Aki nem tud több lapot sütni egyszerre, ajánlom, hogy ne egyszerre keverje ki a piskótát, inkább részletekben, hogy ne essen össze.
Hozzávalók a tésztához:
4 tojás ,
12 kanál hideg víz ,
10 dkg darált dió ,
20 dkg liszt ,
1 csomag sütőpor .
A tojássárgákat elvegyítjük a cukorral és a vízzel, és habosra
kikavarjuk. Hozzávegyítjük a diót, lisztet, sütőport, a tojásfehérjéből vert
kemény habot. Kivajazott ,lisztezett kerek kapcsos formában jól átsütjük .
Krém:
250 gr hulala tejszín ,
24 gr színtelen zselatin ,
4 egész tojás ,
1 vanília cukor ,
2,5 dl barack kompót lé, vagy nektár.
A tejszínt felverjük kemény habnak.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét gőz felett felverjük kemény
habnak, lassanként hozzákavarunk 10 dkg porcukrot, sorra hozzáadjuk a tojások
sárgáját, vanília cukrot.
A kompót lében feloldjuk a zselatint és a tojások sárgájához keverjük, majd beleforgatjuk a felvert tejszínhabot.
A tortalapot egy kerek tálra tesszük, tetejét levágjuk szép egyenletesre, jól meglocsoljuk rummal ízesített sziruppal, vékonyan megkenjük eper lekvárral, megrakjuk félbevágott eper szemekkel, rácsatoljuk a kapcsos tortaformát és rátesszük a krémet.
Legalább 2 órát hűtőbe tesszük.
Miután kivettük a hűtőből 250 gr hulala tejszínt felverünk kemény habnak, bevonjuk a torta oldalát és berakjuk nápolyi szelet rolókkal.
A torta tetejére habrózsákat nyomunk és egy-egy félbevágott eperszemet nyomunk bele.
Közepét is eperszemekkel díszítjük.
Alaprecept hozzávalói:
4 db tojás ,
10 evőkanál porcukor,
12 evőkanál hideg víz,
10 dkg darált dió,
20 dkg finom liszt,
1 csomag sütőpor
Krém:
20 dkg darált dió,
25 dkg vaj,
25 dkg porcukor,
fél l tej,
4 púpozott evőkanál liszt
Rum
Elkészítés:
A tojás sárgákat elvegyítjük a cukorral és a vízzel, és addig keverjük,
míg jó habos, krémszerű masszát kapunk. Hozzákeverjük a diót, a lisztet, a
sütőport és a tojásfehérjéből vert kemény habot. Kivajazott lisztezett formában
jól átsütjük.
Kihűlés után 3 szép egyenlő formára szeleteljük és megtöltjük krémmel.
A krémhez a tejből és lisztből pépet főzünk, kihűtjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadagoljuk a kihűlt lisztpépet és együtt jól kikeverjük. Tálra tesszük az első lapot, meglocsoljuk rumos sziruppal, megkenjük krémmel és így folytatjuk. A megmaradt krémmel behúzzuk a tortát és alkalomhoz megfelelően díszítjük.
25 dkg vajat habosra keverünk 25 dkg porcukorral, 1 vaníliacukorral és ezzel a krémmel díszítjük.
A képen látható torta 10 tojásból és ahhoz átszámítva a többi hozzávalóból készült.
Hozzávalók:
tésztához:
14 db tojás,
14 kanál porcukor,
14 kanál liszt.
Krém:
1/2 l tej,
4 halmozott evőkanál liszt,
40 dkg vaj,
40 dkg porcukor,
2 vaníliás cukor,
3 csomag capuccino por.
Díszítéshez:
20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor. Fondant.
A piskótához a tojások fehérjét felverjük kemény habnak, apránként hozzáverjük a porcukrot, majd egyenként a tojások sárgáját. Hozzátesszük a lisztet, óvatosan összekeverjük és kizsírozott, lisztezett 26 cm és 17 cm-es formákba egyenlő magasságúra töltjük. Előmelegített sütőben megsütjük.
A krémhez a lisztből és tejből pépet főzünk.
A vajat a porcukorral ,vaníliás cukorral habzásig keverjük, majd
kanalanként hozzákeverjük a kihűlt lisztpépet és a capuccino port, pár csepp
rumot.
A piskótákat négy részre vágjuk, meglocsoljuk rummal ízesített sziruppal, megtöltjük az arányosan elosztott krémmel amiből kivettünk annyit hogy kívül is vékonyan behúzzuk a tortát.
Hűtőbe tesszük míg a krém jól megdermed. Akkor bevonjuk fondant-al.
A vajat porcukrot, vaníliás cukrot fehéredésig keverjük és azzal díszítjük a tortát majd fondantból készült virágokat és leveleket szúrunk bele.
Hozzávalók:
Egy 6 tojásos piskótalapot sütünk, még melegen szalvéta segítségével
felcsavarjuk.
Krém:
2 csokis pudingpor,
6 dl tej,
1 evő kanál liszt,
40 dkg vaj,
40 dkg porcukor.
A pudingport megfőzzük a 6 dl tejben,(1 kanál lisztet is belekeverünk). A
vajat habosra kavarjuk a porcukorral, és lassan hozzáadagoljuk a kihűlt
pudingot.
A tésztát kigöngyöljük, meglocsoljuk rumos sziruppal és megkenjük a krém felével, és szorosan felcsavarjuk. Kis időre hűtőbe tesszük, hogy tudjuk majd szépen szeletelni. Amikor jól kihűlt a tészta egyik végét ferdén levágjuk, és egy kis krémmel a fatörzs oldalához illesztjük. Vághatunk csutakformát, és azt mellé felállítjuk. Kívülről megkenjük krémmel, erre a fakéreg repedéseit, odvait utánzó vonalakat húzunk villával. Díszítésként, készíthetünk marcipánból parányi fűrészt, fejszét, néhány gombát. Ha nem áll rendelkezésre marcipán, készíthetjük porhanyós tésztából, vagy grillázsból.
Ha nincs nagyméretű tepsink, akkor a piskótalapot kettészeljük és úgy csavarjuk fel.
Hozzávalók:1 diós pikóta lap
9 tojás ,
23 dkg darált dió,
45 dkg porcukor,
45 dkg liszt,
3 evőkanál barack lekvár,
13 evőkanál víz,
1 sütőpor(14gr).
Krém:
6 dl tej,
2 csomag vaníliás pudingpor,
40 dkg porcukor,
40 dkg vaj,
2 vaníliás cukor,
15 dkg darált dió.
A piskótához a tojásfehérjéket felverjük kemény habnak, lassanként
hozzáverjük a vizet és a porcukrot. Sorra hozzákeverjük a tojások sárgáját,
mindenikkel alaposan kikeverve. Hozzátesszük a sütőporral elkevert lisztet,
óvatosan összeforgatjuk majd a dióbelet és a baracklekvárt.
Kizsírozott lisztezett tepsiben, előmelegített sütőben 26x36 cm formában megsütjük.
Krém:
A tejben a cukrot pudingport megfőzzük, langyosra hűtjük majd a kihabosított vajjal krémessé kavarjuk, hozzátesszük a diót, vaníliás cukrot és jól kikavarjuk.
A kihűlt piskótát három lapra vágjuk, meglocsoljuk rumos sziruppal, és megtöltjük a krémmel.
20 dkg vajat 20 dkg porcukorral kihabosítunk, bevonjuk vele a tortát és
hidegre tesszük. Mikor jól megdermedt bevonjuk fondant-al és díszítjük.
Hozzávalók:
8 tojásból piskóta , lekvár
Krém :
2 tejszín ízű pudingpor
6 dl tej
1 rama margarin
30 dkg porcukor
Tetejére:
gyümölcsök
5 db torta zselé
Piskótához: 16 evő kanál cukrot meglocsolunk 8 evő kanál vízzel,
hozzáadjuk a 8 tojás sárgáját és jó habosra kikeverjük. Hozzáteszünk 16 evő
kanál lisztet ,1 sütőport és a 8 tojás keményre felvert habját. Előmelegített
sütőben megsütjük. Melegen kettőbe vágjuk és lekvárral megkenve felcsavarjuk.
Elkészítjük a krémet: A 2 pudingport 6dl tejben megfőzzük, hűlni tesszük. A margarint a porcukorral nagyon habosra kikavarjuk és lassan hozzákeverjük a kihűlt pudingot. A piskótát felszeleteljük olyan vastag szeletekre amekkora tortát szeretnénk készíteni. Rárakjuk a tálra, szorosan egymás mellé, rákenjük a krémet, és megrakjuk tetszés szerint gyümölcsökkel. Karton papírból csíkokat vágunk, szorosan a torta mellé rögzítjük, hogy megtartja a torta zselét. (ha van kapcsos torta forma azt használjuk). A zselét a tasakon található leírás szerint elkészítjük és ráöntjük a tortára.
Gyümölcs torta 1
Hozzávalók :
8 dkg vaj,
8 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
2 tojás,
1 citrom reszelt héja,
15 dkg liszt,
1 kiskanál sütőpor,
5-7 evőkanál tej
Forma kikenéséhez: vaj, zsemlemorzsa
A tetejére:
4-5 evőkanál savanykás lekvár
Kb. 50 dkg gyümölcs, ízlés és idény szerint, 2 csomag tortazselé.
A vajat a cukorral habosra keverjük, majd sorban a többi hozzávalóval, és
jól összedolgozzuk. A gyümölcsformát kivajazzuk, meghintjük vékonyan
zsemlemorzsával, és belesimítjuk a masszát. Előmelegített sütőben megsütjük.
Miután kihűlt tálra helyezzük, a mélyedést kikenjük lekvárral, gyümölcsökkel ízlésesen kirakjuk, majd a leírás alapján elkésztett tortazselével, fényezzük.
Hozzávalók:
6 tojásos sárga piskóta, 30 cm-es kerek formában sütve.
Fél liter hulala tejszín
850 g-os barack kompót, barack dzsem, gyümölcsök
2 dl rummal ízesített szirup
2 csomag tortazselé.
Elkészítés:
A piskóta lapot tálra helyezzük, nagyon vékonyan leszeljük a tetejét,
meglocsoljuk 2 dl rummal ízesített sziruppal, (azért vágjuk le, hogy a szirupot
jól tudja be, tudja szívni a piskóta), majd megkenjük barackdzsemmel.
Felverjük a tejszint jó kemény habnak, elosszuk két részre. Az egyik részt rákenjük a dzsemmel megkent piskótára.
Felszeleteljük a barack kompótot, egyenletesen rárakjuk a tejszínre, rárakjuk a megmaradt tejszínhabot, és szép simára elsimítjuk. Tetejét megrakjuk ízlés szerint idény gyümölcsökkel. (málna, ribizli, banán és a megmaradt kompót) De lehet más gyümölcs is.
Két csomag torta zselét elkészítünk a tasakon található leírás szerint, és szépen belülről indulva rácsorgatjuk a tortára.
Hozzávalók:
8 tojásból készült piskóta
1 liter hulala tejszín,
1 dl eperszörp,
eperdzsem,
1 kg eper.
Összeállítás:
A piskóta lapot kettészeljük, meglocsoljuk az 1 dl eperszörp és 1dl víz
keverékével.
Megkenjük eperdzsemmel. A tejszint jó kemény habnak felverjük, háromfelé osszuk. Egy részt rákenünk a dzsemes piskótára, megrakjuk félbevágott eperrel. Rárakunk még egy rész tejszínhabot, és rátesszük a másik meglocsolt piskótalapot.
Behúzzuk a tortánkat a maradék tejszínhabbal, félbevágott eperszemekkel és ezüst cukorkákkal díszítjük.
Piskóta: 8 tojássárgáját jól kikavarjuk 60 dkg porcukorral, 20
evőkanál vizet kanalanként belekavarunk. Hozzáadunk 40 dkg lisztet, 20 dkg
darált diót, 2 csomag sütőport és a 8 tojás keményre vert habját. Kikent
lisztezett tepsiben megsütjük. 26x36 cm.
Még egy lapot sütünk csak 4 tojásból és sütés után még melegen
felcsavarjuk.
Elkészítjük a krémet: 3 vanília pudingot megfőzünk 9 dl tejben.
3 vajat (60 dkg) habosra keverünk 60 dkg porcukorral, kanalanként hozzákeverjük a kihűlt pudingot, és hozzáadunk 15 dkg darált diót.
Összeállítás: A piskóta lapot 3 egyenlő részre vágjuk, felváltva
meglocsoljuk rumos sziruppal, megkenjük krémmel és az oldalát és tetejét is
vékonyan megkenjük krémmel hogy tapadjon rá a fondant.
A piskóta tekercset is ugyanígy megkenjük.
A fondantot kinyújtjuk, és bevonjuk a három lapból összeállított piskótát, ez lesz az alap. A csavart piskótából kivágjuk a tornyokat bevonjuk fondanttal és hurkapálcikával az alaphoz rögzítjük.
És középre egy lépcsőt is kivágunk, ezt is bevonjuk fondanttal.
Gőz fölött 2 tojásfehérjét 12 dkg porcukorral jó keményre kikeverünk,
habzsákba töltjük és a piskóta tekercsek tetejét spirál alakban cifrázzuk, majd
ráhelyezzük az ostyalapból készített tölcséreket.
Fondantból két hosszú rudat sodrunk, összefonjuk. Ezt tojáshabbal a tortaszélére rögzítjük.
Színezzünk kakaóval egy darabocska fondantot, ebből csipegessünk kisebb darabokat ezek lesznek a kövek. Rakjuk ki kövekkel a járdát, a hézagokat tojáshabbal fugázzuk ki.
Ugyanilyen fondantból vágjunk ajtót, ablakot és tojáshabbal rögzítsük a tornyokhoz.
Színezzünk zöld fondantot, sodorjunk belőle apró rudakat és helyezzük a tölcsérek köré tojáshabbal rögzítve. Rózsaszínből készítsünk apró virágokat és tegyük a sodort rudakra.
Sajtreszelő segítségével készítsünk füvet és szórjuk meg a kastély környékét.
Fondantból készítsünk egy padot, rá emberkét vagy épp milyen célra készítjük a tortát.
Fondant virágokkal, levelekkel díszítjük.
1 db 6 tojásos diós piskóta lap
1 db 3 tojásos diós piskóta lap
Elkészítése:
6 tojássárgáját jól kikavarjuk 45 dkg cukorral, 15 evőkanál vizet kanalanként belekavarunk. Hozzáadunk 30 dkg szitált lisztet, 15 dkg őrölt diót, 1 csomag sütőport és a 6 tojás keményre vert habját. Kikent lisztezett tepsiben megsütjük.
Még egy lapot sütünk 3 tojásból.
Krém : 4 halmozott evő kanál lisztet megfőzünk 5 dl tejben és kihűtjük.
50 dkg vajat habosra kavarunk 30 dkg porcukorral, 2 vaníliacukorral, hozzákavarjuk a kihűlt lisztes pépet, és kiveszünk belőle amennyivel behúzzuk a tortánkat.
A többi masszába belekeverünk 20 dkg rummal ízesített darált diót.
Mindkét lapot 3 részre vágjuk, egyet tálra helyezünk, meglocsoljuk rummal ízesített sziruppal, megkenjük krémmel, rá a második lapot azt is meglocsoljuk és krém. Meglocsoljuk a harmadik lapot is és ráhelyezzük a tortánkra. Bevonjuk vajas krémmel, majd bevonjuk fondanttal, középen megkenjük vajas krémmel és ráhelyezzük a kisebb torta lapokat ugyanúgy, mint az elsőnél.
200 g vajat habosra kavarunk 40 dkg szitált porcukorral és azzal díszítjük. Fondantból készült virágokkal még szebbé varázsoljuk.
Hozzávalók:
- egy vizes piskóta
- egy vizes diós piskóta
Vizes piskóta:
8 tojás ,
16 kanál cukor,
16 kanál liszt,
8 evőkanál hideg víz,
1 csomag sütőpor.
A cukrot tálba tesszük, megnedvesítjük 4 kanál hideg vízzel, hozzátesszük
a tojássárgájákat és addig kavarjuk, míg sűrű, habos lesz.
A tojásfehérjéket 4 kanál víz hozzáadásával nagyon keményre felverjük, és a liszttel felváltva, több adagban a tojássárgájákhoz vegyítjük. Zsírozott, lisztezett előmelegített sütőben megsütjük.
Vizes diós piskóta:
8 tojás,
20 kanál cukor,
24 kanál hideg víz,
20 dkg darált dió,
40 dkg liszt,
1 csomag sütőpor.
A tojássárgájákat elvegyítjük a cukorral és a vízzel, és nagyon habosra
kikavarjuk. Hozzávegyítjük a darált diót, lisztet sütőport, tojásfehérjéből vert
kemény habot.
Kizsírozott, lisztezett tepsiben megsütjük.
Tepsi méret mindkét piskótánál 26x36 cm.
Krém:
Fél liter tej,
4 halmozott evőkanál liszt,
40 dkg vaj,
40 dkg porcukor,
ízesítőnek rum vagy vanília aroma.
A tejből és a lisztből vastag pépet főzünk, kihűtjük. A vajat habosra
kavarjuk a porcukorral, és hozzáadagoljuk a lisztpépet, és az aromát.
Mindkét piskótát hosszában három részre vágjuk, meglocsoljuk rumos
sziruppal,3 lapot összeragasztunk krémmel. Kívül is vékonyan bevonjuk krémmel
,hűtőbe tesszük.
Másik három lapból kivágunk egy négyszög alakú formát, és ugyanúgy járunk
el mint az elsővel.
Mindkét tortát bevonjuk fondanttal, és egymásra helyezzük.
Ízlés szerint díszítjük.
Mónika receptje a Vajdaságból.
Hozzávalók:
10 db tojás,
42 evőkanál kristálycukor,
2 evőkanál olaj,
4 csomag vaníliás pudingpor,
2 l tej,
25 dkg margarin,
50 dkg babapiskóta,
20 dkg nutella krém, vagy mogyorókrém,
10 dkg tejcsokoládé,
30 dkg dió,
fél l tejszín.
Elkészítés: Egy szív alakú tortaformát kibélelünk alufóliával,
vékonyan megkenjük olajjal. Erre szórunk 30 dkg darabos diót. Felverjük habnak a
10 tojásfehérjét .Mikor a hab jó kemény lassan hozzáadagolunk 20 kanál
porcukrot, mikor a hab már jó kemény ráöntjük a darabos dióra. 150 C fokon
előmelegített sütőben szárítjuk 1,5 órán át.
Időközben elkészítjük a krémet: Kikeverünk 10 tojássárgáját 10 kanál cukorral, külön tálban kikeverünk 4 csomag pudingport, 12 kanál cukorral, 3 kanál étkezési keményítővel és egy kis hideg tejjel, hogy csomómentes legyen. Ezt beleöntjük a tojássárgájába és még egyszer az egészet átmixereljük.1,5 l forralt tejbe öntjük és megfőzzük. Mikor a krém besűrűsödött két egyenlő részre osztjuk. Az egyik fele vaníliás marad, a másik felébe beletörünk 10 dkg tejcsokoládét. Mikor a krémek kihűltek, kikeverjük őket egy-egy fél margarinnal.
Mikor a tészta megsült, tálcára borítjuk, még melegen megkenjük 20 dkg nutella krémmel. A nutella krémre kerül a vaníliás krém, erre kerül a rumba mártogatott babapiskóta. Ennek a tetejére kerül a csokis krém. A tortát kicsit lehűtjük és díszítjük felvert tejszínhabbal, marcipán virágokkal.
Hozzávalók:
1db 6 tojásos diós piskóta lap és egy 4 tojásos vizes piskóta lap.
Diós lap hozzávalói:
6 tojás,
15 dkg darált dió,
30 dkg porcukor,
30 dkg liszt,
2 evőkanál baracklekvár,
9 evőkanál víz,
1 csomag sütőpor.
A tojások sárgáját a cukorral lassan hozzáadagolva a vizet, jó habosra
kikavarjuk, hozzákavarjuk a lekvárt, sütőporral elkevert lisztet, diót és végül
a habbá vert tojásfehérjét. Előmelegített sütőben megsütjük.
Tepsiméret:26x36 cm.
Sárga lap:
4 tojás,
4 kanál víz,
8 kanál cukor,
8 kanál (halmozott) liszt,
késhegynyi szódabikarbóna.
A tojások fehérjét felverjük kemény habnak. A sárgákat a cukorral és
vízzel fehéredésig kavarjuk, hozzáadjuk az átszitált lisztet és szódaport, majd
óvatosan hozzákeverjük a tojáshabot. Ugyanabban a tepsiben megsütjük.
Krém:
2 csomag vaníliás pudingpor,
6 dl tej,
25 dkg vaj,
25 dkg porcukor,
2 rumos cappuccino,
pár csepp rum.
A pudingport a tejben megfőzzük, langyosra hűtjük. A vajat a porcukorral
kihabosítjuk, hozzákeverjük a langyosra hűlt pudingot, majd hozzákeverjük a 2
tasak rumos cappuccinót, és a rumot, vigyázva hogy ne vigye össze a krémet.
A diós lapot kettészeljük, az egyiket tálra tesszük, meglocsoljuk rumos
sziruppal, megkenjük krémmel, rátesszük a sárga lapot, meglocsoljuk rumos
sziruppal, majd krém. Kívül is vékonyan bevonjuk krémmel.
20 dkg vajat kihabosítunk 20 dkg porcukorral, 1 vanília cukorral,
vékonyan bekenjük a torta oldalait, villával meghúzogatjuk. Tetejét bevonjuk
fondanttal és a megmaradt krémmel, ízlés szerint díszítjük.
Hozzávalók:
8 tojásból készült piskóta
8 tojás, 8 kanál víz, 16 evőkanál cukor, 16 evőkanál liszt, 1 csomag
sütőpor.
A szokásos módon piskótát sütünk.
Krém: fél liter tejszínt (hulala) felverünk kemény habnak,
félretesszük.
2 csomag zselatint 1 dl kompót lébe beáztatjuk.
4 egész tojást 8 halmozott evőkanál cukorral gőz fölött addig kavarunk amíg jó tejföl sűrűségű lesz, ekkor hozzákeverjük a feloldott zselatint és hűlni tesszük, közbe közbe megkeverjük.
Egy ananász és egy barack kompótot, 3-4 kivit apró kockákra vágunk.
A felvert tejszínhabot és tojásos krémet jól összeforgatjuk, félreteszünk belőle annyit hogy behúzzuk kívülről a tortát, a többibe beleforgatjuk a megvágott gyümölcsöket. (Lehet más gyümölccsel is készíteni.)
A piskótát kettészeljük, meglocsoljuk a rummal ízesített kompótok
levével, rárakjuk a krémet, szépen elsimítjuk, rátesszük az ugyancsak meglocsolt
piskótát ,bevonjuk a félretett krémmel és hideg helyre tesszük.
Mikor jól megdermedt bevonjuk fondanttal.
A megmaradt fondantból öltönyre hasonló darabkákat vágunk és sziruppal ráragasztjuk.
10 dkg vajat, 20 dkg porcukorral egy evőkanál tejjel habosra kavarunk és
tortadíszítővel ing formát nyomunk rá. Tovább ízlés szerint díszítjük.
Hozzávalók:
Piskótához:
10 tojás,
20 dkg porcukor,
20 dkg liszt.
Krém:
40 dkg vaj,
40 dkg porcukor,
5 dkg kakaópor,
1 kakaós pudingpor,
3 dl tej.
Behúzó krém:
1 tejszín ízű pudingpor,
3 dl tej,
20 dkg vaj,
25 dkg porcukor,
2 csomag vaníliás cukor.
A tojássárgájákat a fele cukorral habosra kavarjuk, a tojásfehérjéket a
többi cukorral kemény habbá verjük majd beleforgatjuk a sárga krémet, majd
apránként a lisztet is.
A masszából tepsi hátán vékony lapokat sütünk.
Én egyszerre csak 5 tojást kavartam ki, sütőpapírból vágtam ki tepsi
méretnél kicsit nagyobb formákat, rárajzoltam a tepsi méretet (26x36 cm),
megkentem a sütőpapírt zsiradékkal, liszteztem, majd rásimítottam az egyenlő
részre elosztott tésztát.
A krémhez a pudingot a tejben megfőzzük, kihűtjük.
A vajat a cukorral habosra keverjük, beledolgozzuk a szitált kakaóport és kanalanként hozzákeverjük a kihűlt pudingot.
A krémet egyenlően elosztjuk és betöltjük a lapokat.
A tejszín ízű pudingport a tejben megfőzzük, a vajat habosra kavarjuk a porcukorral, vanília cukorral, majd hozzákavarjuk a kihűlt pudingot és ezzel a krémmel vonjuk be és díszítjük a tortát.
Fondantból készült figurákkal díszítjük.
Hozzávalók:
8 tojásból készült vizes diós piskóta , babapiskóta.
8 tojás,
20 kanál cukor,
24 kanál hideg víz,
20 dkg darált dió,
40 dkg liszt,
2 csomag sütőpor.
A tojássárgájákat elvegyítjük a cukorral és a vízzel, és habzásig
keverjük. Hozzávegyítjük a diót, lisztet, sütőport, a tojásfehérjéből vert
kemény habot. Kivajazott, lisztezett tepsiben vagy formában jól átsütjük.
Tepsi méret: 26x36 cm.
Krém: ½ l tejből négy halmozott evőkanál lisztből pépet főzünk.
40 dkg vajat habosra keverünk 40 dkg porcukorral, 2 vanília cukorral, hozzákeverjük a kihűlt pépet pár csepp rum eszenciával ízesítjük.
Bevonó krém: 2 kakaós pudingot 6 dl tejben megfőzünk.
20 dkg vajat 20 dkg porcukorral habosra kikeverjük kanalanként hozzáadagoljuk a kihűlt pudingot, ízlés szerint ízesítjük vanília vagy rum aromával.
Összeállítás : a piskótát kétfele szeljük. Bőven meglocsoljuk
rumos sziruppal.
A fehér krémből elveszünk két kanálnyit a többit két részre osztjuk és felét rákenjük a meglocsolt piskótára.
A babapiskótákat egyenként rumos szirupban megmártogatjuk, szorosan egymás mellé rárakjuk a krémre, rákenjük a krém másik felét, meglocsoljuk a másik piskótalapot és rátesszük a krémre.
A félretett krémet kakaóval kicsit megszínezzük, és csillagcső segítségével bevonjuk a tortát a világos és bevonó krémmel.
Hozzávalók:
6 db tojás,
6 evőkanál víz,
12 halmozott evőkanál porcukor,
12 halmozott evőkanál liszt,
1 sütőpor.
A tojások fehérjét felverjük kemény habnak, kanalanként hozzáadjuk a
vizet és a porcukrot (1 kanál víz,2 kanál cukor), majd sorra a tojások sárgáját
mindenikkel jól kikavarva, végül a sütőporral elvegyített lisztet.
Sütőpapírra szív alakú formát rajzolunk, (én négy lapot sütöttem )egyenlően elosztjuk a tésztát, szépen elsimítjuk és egyenként előmelegített sütőben megsütjük.
Elkészítjük a krémet: 2 csomag kakaós pudingot 6 dl tejben megfőzünk, langyosra hűtjük.
40 dkg vajat, 40 dkg porcukorral kihabosítunk, hozzákeverjük a pudingot, 2 csomag rumos cappuccinót és három részre osztjuk.
A lapokat meglocsoljuk rummal ízesített sziruppal, megtöltjük a krémmel és hidegre tesszük. Miután jól megdermedt, 2 dl hulalát felverünk kemény habnak, bevonjuk vele a tortát és újra lehűtjük.
Bevonjuk fondant-al és ízlés szerint díszítjük.
Hozzávalók: a tésztához
9 tojás ,
23 dkg darált dió,
45 dkg porcukor,
45 dkg liszt,
3 evőkanál barack lekvár,
13 evőkanál víz,
1 sütőpor.
Krém:
1/2 l tej,
4 halmozott evőkanál liszt,
40 dkg porcukor,
40 dkg vaj,
2 vaníliás cukor,
15 dkg darált dió.
Díszítéshez:
10 dkg vaj,
20dkg porcukor,
1 vaníliás cukor.
Fondant.
A tésztához a tojásfehérjéket felverjük kemény habnak, lassanként
hozzáverjük a vizet és a porcukrot. Sorra hozzákeverjük a tojások sárgáját,
mindenikkel alaposan kikeverve.
Hozzátesszük a sütőporral elkevert lisztet, óvatosan összeforgatjuk majd
a dióbelet és a baracklekvárt.
Kizsírozott lisztezett 26 cm és 17 cm formákba egyenlő magasságúra töltjük és előmelegített sütőben megsütjük.
Elkészítjük a krémet: a lisztből és tejből pépet főzünk, kihűtjük.
A vajat 2 vaníliás cukorral és porcukorral habosra kavarunk, kanalanként hozzákavarjuk a kihűlt pépet, belekavarjuk a darált diót, pár csepp rummal ízesítjük.
A kihűlt piskótákat három részre vágjuk, meglocsoljuk rummal ízesített sziruppal, megkenjük krémmel és kívül is behúzzuk krémmel.
Kis időre hűtőbe tesszük, majd bevonjuk fondantal.
Díszítéshez a vajat porcukrot és vaníliás cukrot habosra kikavarjuk és ízlés szerint díszítjük majd fondantból készült figurákkal, virágokkal szebbé tehetjük.
Hozzávalók:
8 tojásból készült vizes diós piskóta .
8 tojás,
40 dkg cukor,
20 evőkanál víz,
40 dkg liszt,
20 dkg darált dió,
1 csomag sütőpor.
A tojássárgájákat jól kikavarjuk a cukorral, kanalanként belekavarjuk a
vizet. Hozzáadjuk a lisztet, darált diót, sütőport, és a tojások keményre vert
habját.
Zsírral kikent, lisztezett szív alakú formában megsütjük.
Krém:
60 dkg vajat habosra kavarunk 45 dkg porcukorral, 6 tojás sárgájával. 30 dkg dióbelet leforrázunk egy kis tejjel, jól kikavarjuk és ha kihűlt, hozzáadjuk a vajhoz. Ízlés szerint egy kis kakaót is adunk hozzá.
A piskótát négy részre vágjuk, fél dl rumot felvegyítünk kis sziruppal és meglocsoljuk vele a lapokat.
A három lapot összeragasztjuk krémmel, a negyedik lapból kialakítjuk a tetejére a kis csomagot.
A krémmel megtöltjük a lapokat és kívül is bevonjuk a tortát.
Hűtőbe tesszük hogy a krém kissé megkeményedjen, majd bevonjuk fondanttal, a kis csomagot is, majd átkötjük fondantból készült szalaggal és ráillesztjük a tortára.
10 dkg vajat kihabosítunk 10 dkg porcukorral, pár csepp vanília aromával
ízesítjük, és ezzel a krémmel díszítjük a tortát.
Fondantból készült virágokkal, kis ruhával, papuccsal még ünnepélyessé tesszük.
Hozzávalók:
6 db tojásból piskóta
1 kg eper,
1 dl eperszirup,
eperlekvár
1 l tejszín (Hulala)
A 6 tojásos piskótát 30 cm átmérőjű kerek formában sütjük.
A piskóta lapot kettőbe vágjuk, az epersziruphoz hozzáöntünk 1 dl vizet,
felét rálocsoljuk az alsó piskóta lapra. Megkenjük a lekvárral, az eprekből
kiválasztunk annyi szép szemet, hogy félbevágva berakjuk a tortánkat, a többi
epret félbevágva rárakjuk a lekvárral megkent piskótára.
Felverjük a tejszint, felét rárakjuk az eper tetejére és beborítjuk a másik sziruppal meglocsolt piskótalappal. A tejszínhab felével behúzzuk a tortánkat és a másik felével kidíszítjük.
Rárakjuk a félbevágott epreket, kis időre hidegre tesszük.
Hozzávalók :
1 nyolc tojásos kakaós piskóta
8 tojás,
16 evőkanál porcukor,
14 evőkanál liszt ,
2 evőkanál kakaópor,
1 csomag sütőpor.
Krém:
50 dkg tehéntúró,
20 dkg porcukor,
1 édes narancs héja és leve,
1 csomag zselatin (10 g),
5 dl hulala tejszín ,
1 csomag habfixáló (8 g )
2 dl tejszín a bevonáshoz, gyümölcsök, 1 csomag tortazselé.
8 tojás fehérjét felverünk kemény habbá, 2-3 részletben hozzákeverjük a
cukrot, és a habot tovább verjük, míg fényes, kemény lesz. Ekkor egyenként
óvatosan belekeverjük a tojássárgájákat, mindenikkel alaposan kikeverjük és
kanalanként a lisztet, sütőport, szitált kakaóport, vigyázva, hogy a hab ne
törjön össze. Előmelegített sütőben 26x36 cm-s tepsiben megsütjük.
Elkészítjük a krémet: A zselatint 0,5 dl vízben beáztatjuk. 50 dkg tehéntúrót kikeverünk 20 dkg porcukorral, hozzákeverjük a langyosra melegített zselatint.
5 dl hulala tejszínt 1 csomag habfixálóval felverünk kemény habnak, hozzáadjuk a túrós krémhez, hozzátesszük a narancs héját és levét és jól kikeverjük.
A kihűlt tésztát hosszában három egyforma csíkra vágjuk, azután minden csíkot lapjában három részre vágjuk, így 9 csíkunk lesz. A lapok vágott oldalát megkenjük lekvárral, a krémet elosztjuk a lapokon, és elsimítjuk. Egy csíkot felcsavarunk, és felállítjuk egy tálra, majd jó szorosan köréje csavarjuk a többi csíkot is. Ha kész, a tortát körülcsavarjuk egy vászoncsíkkal, zsineggel átkötjük, és hidegre tesszük. Ha már jól összekeményedett, a vásznat levesszük, a tortáról.
2 dl tejszínt felverünk kemény habnak, ízlés szerint megdíszítjük a
tortánkat, közepét megrakjuk gyümölcsökkel és egy csomag tortazselét elkészítünk
a tasakon található leírás szerint és ráöntjük a gyümölcsökre.
Hozzávalók:
Piskóta:
10 db tojás,
10 kanál víz,
20 kanál cukor,
20 kanál liszt,
1 csomag sütőpor.
Krém:
6 dl tej,
2 csomag csoki puding,
40 dkg vaj,
40 dkg porcukor,
2 csomag vanília cukor.
A piskótához a tojásfehérjéket felverjük kemény habnak, lassanként
hozzáverjük a vizet és a cukrot, majd sorra a tojássárgájákat. Jó habosra
kidolgozzuk, majd hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, és zsírozott,
lisztezett, 26 és 17 cm átmérőjű formákban megsütjük.
Krémhez a tejben megfőzzük a pudingot, hűlni tesszük.
A vajat a porcukorral, vanília cukorral habosra kavarjuk, kanalanként hozzákavarjuk a kihűlt pudingot.
A piskótákat három lapra vágjuk, tálra helyezzük, egyenként meglocsoljuk
rumos sziruppal, megtöltjük krémmel, kívül is vékonyan bevonjuk krémmel, majd
kis időre hűtőbe tesszük.
Ugyanígy járunk el a kisebb piskótalapnál is.
Amikor a krém jól megkeményedett, bevonjuk fondant-al. A kisebb lapot is
bevonjuk fondant-al majd rátesszük a nagyobbik tortára.
Ízlés szerint díszítjük.
Hozzávalók:
1 diós piskótalap:
6 tojás,
15 dkg darált dió,
30 dkg porcukor,
30 dkg liszt,
2 evőkanál baracklekvár,
9 evőkanál víz,
1 csomag sütőpor.
A tojások sárgáját a cukorral lassan hozzáadagolva a vizet, jó habosra kikavarjuk, hozzákavarjuk a lekvárt, sütőporral elkevert lisztet, diót és végül a habbá vert tojásfehérjét. Előmelegített sütőben 26x36 cm tepsiben megsütjük.
Sárga piskóta lap:
8 tojás,
16 evőkanál cukor,
8 evőkanál víz,
16 evőkanál liszt
egy csomag sütőpor.
A tojások sárgáját habosra kavarjuk a cukorral, kanalanként hozzáadagolva
a vizet, majd hozzátesszük a sütőporral elkevert lisztet. Ugyanabban a tepsiben megsütjük.
Krém:
4 csomag vaníliás pudingpor,
12 dl tej.
60 dkg vaj, 60 dkg porcukor, 4 csomag rumos cappuccino.
A pudingport a tejben megfőzzük, langyosra hűtjük. A vajat a porcukorral
kihabosítjuk, hozzákeverjük a langyosra hűlt pudingot, majd hozzákeverjük a rumos cappuccinót.
A diós piskótát három lapra vágjuk, meglocsoljuk rummal ízesített
sziruppal, tálcára rakjuk és betöltjük krémmel.
A sárga lapot keresztben ketté vágjuk és azt is hosszában ketté
szeljük, megkenjük krémmel és felcsavarjuk. A piskóta többi részéből kialakítjuk a mozdony
részeit, középre illesszük a felcsavart piskótát, mindeniket alaposan meglocsoljuk sziruppal, krémmel összerakjuk.
20 dkg vajat kikavarunk 40 dkg porcukorral ás mindenhol bevonjuk vele a
tortát.
Kicsit hidegre tesszük, majd bevonjuk fondant-al és díszítjük.
1 vizes – diós piskóta lap:
Hozzávalók:
4 tojás,
10 kanál cukor,
12 kanál hideg víz,
10 dkg darált dió,
20 dkg liszt,
1 csomag sütőpor.
A tojássárgájákat elvegyítjük a cukorral és vízzel, és nagyon jól
kikavarjuk. Hozzávegyítjük a diót, lisztet, sütőport, a tojásfehérjéből vert
kemény habot.
Kivajazott, lisztezett tepsiben (26x36 cm) vagy formában jól átsütjük.
1 sárga piskóta lap, ugyanabban a tepsiben sütve:
Hozzávalók:
6 tojás,
12 kanál cukor,
6 kanál hideg víz,
12 kanál liszt,
1 csomag sütőpor.
A hozzávalókból a szokásos módon megsütjük a piskótalapot.
Krém :
½ l tej,
4 halmozott evőkanál liszt,
40 dkg vaj,
40 dkg porcukor,
2 csomag rumos capuccino .
A fél liter tejben állandó kavarás mellett megfőzzük a négy kanál
lisztet, hűlni tesszük. A vajat habosra kavarjuk a porcukorral ,majd kanalanként
hozzákavarjuk a kihűlt liszt pépet, végül hozzákeverjük a capuccino port.
Összeállítás:
Mindkét lapot kettészeljük, meglocsoljuk rummal ízesített sziruppal.
A krémből kicsit félre teszünk mivel bevonjuk a torta oldalát, a többit három részre osztjuk és összerakjuk a lapokat.
Sárga lap + krém ,diós lap + krém ,sárga lap + krém és végül a diós lap.
Kialakítjuk könyv formára és az egész torta tetejét megkenjük lekvárral, hogy a mázat ne szívja magába a torta.
Máz: 3 kanál tejet felforrósítunk, hozzáteszünk 20 dkg porcukrot,
2 kanál kakaóport , 3 kanál olajat és jól kikeverjük majd rásimítjuk a torta
tetejére.
20 dkg vajat kikavarunk habosra 20 dkg porcukorral,1 csomag vanília cukorral és ezzel díszítjük a tortánkat.
Diós lap:
6 tojás,
15 dkg darált dió,
30 dkg porcukor,
30 dkg liszt,
2 evőkanál baracklekvár,
9 evőkanál víz,
1 csomag sütőpor.
A tojások sárgáját a cukorral lassan hozzáadagolva a vizet, jó habosra
kikavarjuk, hozzákavarjuk a lekvárt, sütőporral elkevert lisztet, diót és végül
a habbá vert tojásfehérjét. Előmelegített sütőben megsütjük.
Tepsiméret:26x36 cm.
Ugyanilyen lapot sütünk 3 tojásból, átszámítva a hozzávalókat.
Krém:
2 csomag vaníliás pudingpor,
6 dl tej.
25 dkg vaj,
25 dkg porcukor,
2 rumos cappuccino.
A pudingport a tejben megfőzzük, langyosra hűtjük. A vajat a porcukorral
kihabosítjuk, hozzákeverjük a langyosra hűlt pudingot, majd hozzákeverjük a 2
tasak rumos cappuccinót.
A tésztát kettőbe vágjuk, a lapokat meglocsoljuk rummal ízesített sziruppal, és betöltjük a krémmel.
2 dl hulalát felverünk kemény habnak, és ezzel bevonjuk kívülről a tortát, majd hidegre tesszük.
Bevonjuk fondant-al, és ízlés szerint díszítjük.
Hozzávalók: Diós laphoz:
8 tojás,
20 kanál cukor,
24 kanál hideg víz,
20 dkg darált dió,
40 dkg liszt,
1 csomag sütőpor.
A tojássárgájákat a cukorral és a vízzel, habzásig keverjük.
Hozzávegyítjük a diót, a sütőporral elkevert lisztet, a tojásfehérjéből vert
kemény habot. Kivajazott, lisztezett, egy nagyobb és egy kisebb kerek formában,
egyenletesen elosztva megsütjük.
Sárga laphoz:
4 tojás,
8 kanál cukor,
4 kanál víz,
8 kanál liszt,
fél csomag sütőpor.
A tojássárgájákat habosra keverjük a cukorral és vízzel, hozzáadjuk az
átszitált lisztet, sütőport és a tojások keményre vert habját.
Ugyanazokban a formákban egyenlően elosztva megsütjük.
Krémhez:
3/4l tej,
5 halmozott evőkanál liszt,
50 dkg vaj,
50 dkg porcukor,
3 vaníliás cukor,
2 tasak nesz kávé,
pár csepp rumaroma.
A tejből és a lisztből pépet főzünk, majd hűlni tesszük.
A vajat a porcukorral kihabosítjuk, hozzákeverjük a kihűlt pépet, a többi hozzávalókkal jól kikeverjük.
Mindkét diós lapot két részre vágjuk, meglocsoljuk rummal ízesített
sziruppal, betöltjük a krémmel, diós lap+krém+ sárga lap+krém és beborítjuk a
diós lappal. Ugyanígy rakjuk össze a kisebbik lapokat is.
Külön-külön bevonjuk fondanttal, majd egymásra helyezzük és
ízlés szerint díszítjük.
Hozzávalók: Egy kerek és egy szögletes diós torta lap, egy sárga
szögletes piskóta lap.
Diós lap
6 tojás, 30 dkg porcukor, 15 dkg darált dió, 30 dkg liszt, 2 evőkanál barack lekvár, 9 evőkanál víz, 1 csomag sütőpor.
A tojássárgájákat a porcukorral és vízzel kihabosítjuk, hozzáadjuk többi
hozzávalókat és előmelegített sütőben 26x36 cm-es tepsiben megsütjük.
Ugyanilyen lapot sütünk egy 26 cm kerek tortaformában.
Sárga lap
3 tojás, 6 evőkanál porcukor, 3 kanál víz, 6 evőkanál liszt.
A tojásfehérjét felverjük kemény habnak, kanalanként hozzákeverjük a
porcukrot és vizet, sorra hozzákeverjük a tojások sárgáját majd az átszitált
lisztet.
Előmelegített sütőben 26x36 cm tepsiben megsütjük.
Krém: 1/2 l tej, 4 halmozott evőkanál liszt, 50 dkg vaj, 50 dkg
porcukor, 2 vanília cukor, rum aroma.
A lisztből és tejből sűrű pépet főzünk.
A vajat a porcukorral, vanília cukorral kihabosítjuk, hozzákeverjük a kihűlt liszt pépet.
A szögletes piskóta lapot kettőbe vágjuk, tálcára helyezzük, meglocsoljuk rummal ízesített sziruppal, megkenjük krémmel, rátesszük a meglocsolt sárga lapot, krém és a diós lap.
Kívülről is bevonjuk krémmel és hűtőbe tesszük.
A kerek lapot kialakítjuk hat szögre, három lapot vágunk belőle,
mindeniket meglocsoljuk sziruppal és összeragasztjuk krémmel, kívül is bevonva.
Majd külön külön bevonjuk színezett fondanttal. Egymásra helyezzük.
25 dkg vajat kihabosítunk 25 dkg porcukorral egy vanília cukorral és azzal díszítjük, majd fondantból készült virágokat, masnikat, kiságyat teszünk rá.
Fondant:
Sőregi féle 2 kg cukorliszt
240 ml glukóz szörp
1,2 dl víz
60 gr növényi zsiradék (én margarint használtam)
30 ml glicerin
25 gr zselatin
aroma, színezék tetszés szerint.
A vízzel beáztatott zselatint, vízfürdőn felolvasztjuk. Hozzáadjuk a
glukózt, glicerint, zsiradékot, aromát és kb. 40 c fokra melegítjük. Az
átszitált cukorliszt felével elkeverjük, majd a többi cukrot hozzáadva készre
gyúrjuk. Ha kemény lenne kevés vízzel puhítjuk, ha túl puha ,még cukrot adhatunk
hozzá. Az állaga akkor megfelelő ha nem ragad a kézhez. Szobahőmérsékleten
légmentesen becsomagolva tároljuk, felhasználás előtt gyúrjuk át.
Hozzávalók:
6 tojásból készült piskótalap:
6 tojás,
12 evőkanál porcukor,
6 evőkanál víz,
12 evőkanál liszt,
1 sütőpor.
Ezekből a szokásos módon piskótát sütünk és két részre vágjuk.
Elkészítjük a krémet:
Krém:
6 dl tej,
2 kakaós pudingpor,
40 dkg vaj,
40 dkg porcukor,
1 evőkanál porrá őrölt babkávé,
2 vanília cukor,
rum aroma.
A tejben megfőzzük a pudingport és langyosra hűtjük.
A vajat a porcukorral kihabosítjuk, kanalanként hozzákeverjük a pudingot, a kávét, vaníliát, pár csepp rumaromát.
A piskótalapot tálra helyezzük, meglocsoljuk rumos sziruppal, megkenjük a krém felével, rárakjuk a rumos szirupban megmártogatott babapiskótákat, rákenjük a krém másik felét és rátesszük a meglocsolt másik piskóta lapot.
Behúzzuk fondant-al és ízlés szerint díszítjük.
Hozzávalók: Diós laphoz: 6 tojás, 15 dkg darált dió, 30 dkg porcukor, 30 dkg liszt, 2 evőkanál baracklekvár, 9 evőkanál víz, 1 csomag sütőpor.
|
Sárga laphoz: 4 tojás, 4 evőkanál víz, 8 halmozott evőkanál cukor, 8 halmozott evőkanál liszt, 1/2 csomag sütőpor.
|
Krém: 2 vaníliás pudingpor, 7 dl tej, 30 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 2 vaníliás cukor, 2 csomag rumos cappuccino. |
Bevonáshoz, díszítéshez: fondant.
A tojások sárgáját a cukorral lassan hozzáadagolva a vizet, jó habosra kikavarjuk, hozzákavarjuk a lekvárt, lisztet, sütőport, diót és végül kis adagokban hozzáadjuk a habbá vert tojásfehérjét.
Előmelegített sütőben megsütjük.
Sárga piskóta hozzávalóiból a szokásos módon piskótát sütünk, ugyanabban
a formában.
A krémhez a vanília pudingot a tejben megfőzzük, langyosra hűtjük.
A vajat a cukorral kihabosítjuk, ízesítjük vanília cukorral, cappuccinoval majd hozzákeverjük a pudingot és az egészet jól kihabosítjuk. Három részre osztjuk.
A diós lapot kettőbe szeljük, meglocsoljuk rumos sziruppal, megkenjük egy
rész krémmel, rátesszük a sárga lapot meglocsolva sziruppal, újra krém és
beborítjuk a diós lappal. Behúzzuk a megmaradt krémmel és hidegre tesszük.
Mikor jól megdermedt behúzzuk fondanttal és ízlés szerint díszítjük.
Hozzávalók:
(2 db 4 tojásos piskótalapot sütünk, egy sárgát, és egy kakaósat.
4 tojás,
8 evőkanál porcukor,
4 evőkanál hideg víz,
8 evőkanál finom liszt,
késhegynyi szódabikarbóna.
Ugyanilyen lapot sütünk csak vízzel vagy tejjel feloldunk 2 evőkanál
kakaóport és a tésztához tesszük.
A négy tojásfehérjét 8 evőkanál porcukorral, és 4 evőkanál hideg vízzel nagyon kemény habnak felverni, majd sorra hozzáadni a tojások sárgáját, mindenikkel jó sokat kavarni, késhegynyi szódabikarbóna és 8 evőkanál lisztet óvatosan hozzákavarni. Előmelegített sütőben megsütni.
Lehet a nyolc tojásból egybe is készíteni a piskótákat, csak a végén a tésztát két fele önteni és a kakaót az egyik tésztához hozzátenni, majd két, egyforma átmérőjű tortaformában, előmelegített sütőben megsütni.
Túrókrém:
25 dkg tehéntúró,
4 evőkanál porcukor,
1 citrom reszelt héja,
1 vanília cukor,
1 csomag zselatinpor,
10 gr 250 ml hulala tejszín,
A túrót 4 evőkanál porcukorral, vanília cukorral és a citrom reszelt
héjával kikavarjuk. Feloldjuk a zselatint, felmelegítjük, langyosra hűtve
hozzátesszük a túrókrémhez, és végül a felvert tejszint, jól összedolgozzuk
Eperkrém:
4 dl epres joghurt,
cukor ízlés szerint,
2 csomag zselatinpor,
25 dkg eper,
250 ml hulala tejszín.
A joghurtot, a cukrot és a zselatint felmelegítjük, amíg hűl, villával az
epret összetörjük, felverjük a tejszint. Végül összevegyítjük az egészet.
Eperzselé:
1 tasak piros tortazselépor, 3 evőkanál cukor, 0,5 dl eperszörp, 2 dl
víz.
Továbbá:
1 dl eperszörp a tortalap locsolásához
Eperdzsem a kenéshez
Szép eperszemek a díszítéshez.
Tejszínhab a díszítéshez.
Elkészítés:
A kakaós lapot ráhelyezzük a tálra, amin majd tálaljuk a tortát. (Kapcsos
tortaformát csatoljuk a torta köré, hogy tartsa meg a krémeket, a zselatint, míg
megkötnek.)
A kakaós lapot meglocsoljuk 1 dl víz és 1 dl eperszörp keverékével. Rátesszük a túrókrémet, majd megkenjük eperdzsemmel.
Elkészítjük az Eperkrémet és rákenjük a dzsem tetejére.
Mikor jól megkötött rárakjuk ízlés szerint a díszítésre szánt epret és felmelegítjük az Eperzselé hozzávalóit és lassan középen kezdve kis adagokban a torta tetejére öntjük.
Rétegek:
Alulra - kakaós lap
- túrókrém
- eperdzsem
- sárga lap
- eperkrém
- félbevágott
eprek
és a - torta zselé .
Ülő barbie /Fekete erdő torta alapján készült
Hozzávalók: egy 6 és egy 3 tojásból készült kakaós piskóta.
6 tojás,
6 kanál víz,
12 kanál cukor,
11 kanál liszt,
1 kanál kakaópor,
fél csomag sütőpor.
A tojások sárgáját a vízzel és a cukorral kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a
lisztel elkevert sütőport, az átszitált kakaóport és a tojások keményre felvert
habját.
28-cm kerek formában, előmelegített sütőben megsütjük.
Még egy ilyen lapot készítünk 3 tojásból, azt úgy tesszük a formába hogy
a tésztát inkább középre tesszük, menedékesen elsimítjuk a szélei felé a szélén
csak kevés tészta inkább domború legyen a piskóta.
A töltelékhez:
3 dl meggylé,
1 csomag vaníliás pudingpor,
6 dkg cukor,
1 meggybefőtt (7 dl)
1 evőkanál zselatin,
6 dl tejszín,
2 evőkanál cukor.
A díszítéshez: tejszínhab, fondant, 1 barbie baba.
A meggylevet a pudingporral és a cukorral állandóan kevergetve sűrűre
főzzük.
A zselatint beáztatjuk 1 dl vízbe, majd felmelegítjük amíg teljesen feloldódik. A tejszínt felverjük kemény habnak, belecsorgatjuk a zselatint.
A meggyes és a tejszínes masszát külön külön habzsákba töltjük.
A piskótát három lapba vágjuk, mindeniket meglocsoljuk meggy likőrös sziruppal és úgy töltjük meg hogy a töltelékeket körben, csíkonként váltakozva, egyforma magasságban rányomjuk, majd berakjuk félbe vágott meggyszemekkel. Rátesszük a negyedik lapot is és bevonjuk 2 dl tejszínből vert kemény habbal.
Ráültetjük a babát, fondant és tejszínhabbal díszítjük.
Hozzávalók:
Diós piskóta:
6 tojás,
15 dkg darált dió,
30 dkg porcukor,
30 dkg liszt,
2 evőkanál baracklekvár,
9 evőkanál víz,
1 csomag sütőpor.
A tojások sárgáját a cukorral lassan hozzáadagolva a vizet, jó habosra
kikavarjuk, hozzákavarjuk a lekvárt, sütőporral elkevert lisztet, diót és végül
a habbá vert tojásfehérjét. Előmelegített sütőben kerek torta formában
megsütjük.
Krém:
2 csomag vaníliás pudingpor,
6 dl tej,
25 dkg vaj,
25 dkg porcukor,
2 rumos cappuccino.
A pudingport a tejben megfőzzük, langyosra hűtjük. A vajat a porcukorral
kihabosítjuk, hozzákeverjük a langyosra hűlt pudingot, majd hozzákeverjük a 2
tasak rumos cappuccinót.
A piskótát három részre szeljük, mindeniket meglocsoljuk rummal ízesített
sziruppal majd betöltjük a krémmel és kívül is bevonjuk.
Kicsit hideg helyre tesszük, majd bevonjuk fondanttal és díszítjük.
Hozzávalók:
egy 8 tojásos kakaós piskóta lap.
babapiskóta.
8 tojás,
16 evőkanál cukor,
8 kanál víz,
2 kanál kakaópor,
14 kanál liszt,
1 csomag sütőpor.
A tojásfehérjét felverjük kemény habnak. A tojások sárgáját a cukorral és
vízzel kihabosítjuk, hozzátesszük a sütőporral elkevert lisztet, kakaóport,
végül a tojáshabot, vigyázva hogy a hab ne törjön össze.
Krém:
2 csomag vaníliás pudingpor,
6 dl tej,
40 dkg vaj,
40 dkg porcukor,
2 csomag rumos cappuccino,
pár csepp rum aroma.
A pudingot a tejben megfőzzük és langyosra hűtjük. A vajat a porcukorral
kihabosítjuk, hozzákeverjük a pudingot és a cappuccinot.
A piskótát kettészeljük, meglocsoljuk ízesített sziruppal, rákenjük a krém felét, megrakjuk rumos kávéban mártogatott babapiskótával, rákenjük a krém másik felét és beborítjuk a másik lappal.
2 dl hulala tejszínt felverünk kemény habnak és kívül bevonjuk a tortát, és hidegre tesszük.
Mikor jól megdermedt, bevonjuk fondanttal és díszítjük.
A receptekkel kapcsolatos beszélgetések, és nagyobb méretben a fotók megtekinthetők itt: Rozi fóruma