Nyitó oldal | Torták 1. | Torták 2. | Sütemények 1. | Sütemények 2. |
Sütemények 3. | Sütemények 4. | Sütemények 5. | Rozikonyha6 | Rozi konyhája 1. |
Rozi konyhája 2. | Rozi konyhája 3. | Befőzések | Rozi fóruma | Rozi Blogja |
Erdélyi tárkonyos pityóka leves Paradicsomleves füstölt hússal Pástétommal töltött sajt tekercs Sült csirkemell - hagymás csirkemájjal
|
|
A hasaalját vagy tokaszalonnát tenyérnyi széles darabokra vágjuk, erősen bedörzsöljük sóval, fokhagymagerezdeket szórunk rá, és leöntjük annyi sós vízzel, amennyi éppen ellepi. Legalább három napig hideg helyen tartjuk ebben a pácban, akkor még hozzáadunk néhány gerezd fokhagymát, 2-3 babérlevelet és addig főzzük amíg a villát könnyedén beleszúrjuk. A levében hűtjük langyosra, akkor a levét leszűrjük, és a szalonnát két deszka közé lepréseljük. Pirospaprikával vastagon behintjük és kifagyasztjuk.
Egy csésze teával, nagyon finom reggeli.
Hozzávalók:
Egy csirke csontos részei, 2 sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 kis fej zeller, 1 fej hagyma, 2 zöld paprika, 2 kanál rizs, petrezselyem zöld, 2 szál lestyán, 1 tojássárga, 1-2 dl tejföl, só, bors.
A csirkedarabokat 1,5 l vízben főni tesszük, amikor felforrt, lehabozzuk és belerakjuk a megtisztított apró kockákra vágott zöldséget és a hagymát, megsózzuk, borsozzuk és csendesen puhára főzzük. Vége felé belefőzzük a rizst. Amikor készre főtt, belekeverjük az apróra vágott zöld fűszereket. Levesszük a tűzről és belekeverjük a tejfellel elhabart tojássárgáját. Savanyíthatjuk citromlével.
1 tojáshoz kb. (1,2dl) búzadara szükséges.
A tojásfehérjét mély tányérban egy csipet sóval felverjük, míg laza habot kapunk. Belevegyítjük a tojássárgáját és vékony sugárban öntve hozzáadjuk apránként a búzadarát, annyit hogy összeálló de nem kemény tömeget kapjunk. Amíg a darát adjuk hozzá a keverést egy pillanatra sem hagyjuk abba, különben a galuska nem lesz puha. Amikor elérte a kellő sűrűséget, a keverést abbahagyjuk és a tésztát a tányér egyik oldalára összerendezve többé nem mozgatjuk. Azonnal a fövő levesbe szaggatjuk.
Ebből az adagból 18-20 kisebb galuskát készíthetünk.
A disznófejet, nyelvet, szívet, veséket, pár darab bőrkét annyi vízzel feltöltünk hogy éppen ellepje.
Teszünk bele sót, szemes borsot, fokhagymát, és lassú tűzön addig főzzük amíg a hús leválik a csontról. Ekkor a fejről a húst leszedjük, a nyelvet letisztítjuk, a szívvel, vesékkel, bőrkékkel együtt vékony csíkokra vágjuk, de lehet úgyis, hogy felét húsőrlőn ledaráljuk és felét vágjuk. Sóval, borssal, pirospaprikával, fokhagymás vízzel fűszerezzük és annyi abalével (aminek tetejéről a zsírt lemertük) keverjük, hogy sűrű pépszerű legyen. A keveréket jól megtisztított bendőbe és hólyagba töltjük, bevarrjuk és az abalében lassan kifőzzük. Amikor kész, kivesszük és két deszka között lepréseljük, 24 óra múlva füstre tesszük.
Megjegyzés: Mivelhogy most lehet kapni különböző műbeleket, azóta abba töltjük, sokkal mutatósabb, nem kell dolgozni a bendő és a hólyag tisztítással.
Erdélyi tárkonyos pityóka leves
Hozzávalók:
8 db pityóka,
1 fej hagyma,
egy csipet tárkony,
4 cikk fokhagyma,
1 tojás,
1 kanál liszt,
ecet, só, bors, pirospaprika, szalonna, tej vagy tejfel.
A megtisztított, kockára vágott pityókát hideg vízben kevés sóval főni tesszük.
Süssünk ki 2-3 szelet apró kockára vágott szalonnát, szedjük ki a töpörtyűt, majd az apróra vágott hagymát tegyük a forró zsírba, üvegesre pirítjuk, megszórjuk piros paprikával és a leveshez öntjük. Amikor megfőtt a pityóka, beletesszük a finomra vágott tárkonyt, fokhagymát, a lisztet tejjel vagy tejföllel elkeverjük és besűrítjük a levest. Egy tojást felverünk és rácsurgatjuk a fövő levesre, rátesszük a töpörtyűt.
Ízesítjük borssal, ecettel savanyítjuk, tálaláskor még tejfelet adhatunk hozzá.
Mivel én az utóbbi időben nem használok szalonnát, a hagymát olajon dinsztelem üvegesre. Ha van füstölt hús főző levünk abban is főzhetjük, ízletesebb lesz a leves.
Pityóka=krumpli, burgonya.
Hozzávalók:
0,5 kg hús,
1 nagyobb zsemle vagy fehér kenyér,
1 kis fej hagyma
1 tojás,
kevés zsír,
só, bors, 2-3 cikk fokhagyma, 1 kisebb burgonya.
Tojás, liszt a bundázáshoz.
Zsiradék a sütéshez.
A zsemlét megáztatjuk, utána kicsavarjuk. A hagymát apróra vágjuk, kevés
zsírban megpároljuk. Amikor levesszük a tűzről, belekeverjük a még forró
hagymába az összezúzott fokhagymát és kissé hűlni hagyjuk. A húst egyszer
ledaráljuk, azután még egyszer áthajtjuk a zsemlével és párolt hagymával együtt.
Hozzáadjuk a tojást, az apróra reszelt nyers burgonyát, sót, borsot. Kevés
pirospaprikát, piros aranyat vagy paprikakrémet is keverhetünk a húshoz. Amikor
minden együtt van a húst jól meggyúrjuk, legalább fél óráig pihenni hagyjuk.
Serpenyőben ujjnyi zsírt forrósítunk, legjobb ha fele olaj fele zsírt használunk. Közben a húsból evőkanálnyi adagokat szaggatunk, ezeket vizes tenyereink között különböző formákra meggyúrjuk, lisztbe és felvert tojásba forgatjuk és bő forró zsírban megsütjük.
Bármilyen krumplival, salátával tálaljuk, de előételnek is kitűnő.
Ennek a fasírozottnak az az előnye hogy a zsiradékok nem sülnek ki, jó
zamatos marad a belseje.
Hozzávalók:
50 dkg darált hús ,
1 zsemle vagy fehér kenyér ,
2 kisebb tojás ,
3-4 gerezd fokhagyma ,
egy kisebb fej vöröshagyma ,
1 krumpli ,
só, bors, pirospaprika.
A húst összegyúrjuk a tojásokkal, reszelt vöröshagymával, áztatott
zsemlével, reszelt krumplival, ízesítjük sóval, borssal, kicsi pirospaprikával
és olyan húspogácsákat formálunk belőle, amelynek egyik oldalán fészek alakú
bemélyedés van. Forró olajban kisütjük először a sima oldalukon, utána a peremes
felükön.
Forró tálra egymás mellé tesszük, és az üreget megtöltjük párolt rizses zöldborsóval, tetejére sós vízben megfőzött karfiolt szúrunk.
Még tálalhatjuk párolt gombával, esetleg rózsáira szedett, sós vízben főzött, kevés vajjal elkevert karfiollal.
Hozzávalók:
40 dkg liszt,
2 dl tej,
1 tojás,
másfél dkg élesztő,
3 evőkanál olaj,
mokkáskanálnyi só.
Tetejére reszelt sajt.
A tejet meglangyosítom, majd a szétmorzsolt élesztővel simára keverem. Ha
felfutott, összedolgozom a liszttel, tojással sóval, végül beledolgozom az
olajat.
Kétszeresére kelesztem, majd lisztezett deszkán félujjnyi vastagra kinyújtom.
Előmelegített sütőben, (én kemencében sütöm ).
26 cm-es átmérőjű tepsin három lapot félig megsütöm, megkenem kecsappal, vagy paradicsom pürével, ráteszem a tölteléket, megszórom reszelt sajttal és készre sütöm.
Töltelék:
40 dkg gomba (csiperke, de lehet más is),
1 fej vöröshagyma,
4 gerezd fokhagyma,
kecsap,
3 evőkanál olaj.
Az olajon üvegesre sütöm a megtisztított, apró kockára vágott
vöröshagymát, rádobom a szétzúzott fokhagymát, megszórom pirospaprikával, és
hozzáteszem az előzőleg, megvágott, sós vízben megfőtt gombát. Borsot hintek rá,
jól összeforgatom és rákenem a félig megsült pizzalapra.
Hozzávalók:
1 kg hagyma,
1 evőkanál zsír vagy szalonna kis kockára vágva ízlés szerint,
1 evőkanál liszt,
só, bors, pirospaprika,
nyáron egy kaliforniai paprika,
kevés tejföl.
Elkészítése:
A kockára vágott szalonnát kiolvasztom, majd a vékony szeletekre vágott hagymát rászórom nyáron hozzáteszek egy kaliforniai paprikát, üvegesre pirítom, megszórom pirospaprikával, borssal, ízlés szerint sózom, kevés vizet öntök alá és készre párolom.
Egy kevés vízzel elhabarom a lisztet, hozzáadom a tejfölt, és a hagymára öntöm, kicsit összerottyantom.
Puliszkával tálalom.
Hozzávalók:
Személyenként 2 cm, csontról leválasztott karajt számítok nyersen (sülés közben úgyis összekoppan), éles késsel kiszúrom, kivágom a közepét.
A kivágott húst megvágom apró kockákra, apróra vágott szegedi paprikát, főtt tojást, fokhagymát, petrezselyem zöldet, sót, borsot teszek hozzá.
Egy kis lisztet elsúrolok tejföllel, felvert tojással és hozzáöntöm a töltelékhez. Jól összeforgatom és betöltöm a kivágott üregbe. Kívülről fűszerezem, megkenem zsírral, szegedi paprikából vágott darabkát rögzítek hurka pálcikával a két végéhez hogy ne tudjon kifolyni a töltelék. Kis vizet öntök alá, alufóliával letakarom, fél órai sütés után leveszem a fóliát, többszöri locsolgatással szép pirosra sütöm.
Hidegen szeletelem.
Középen töltött tojás, recept a
Töltött tojásnál, itt szegedi paprikából vágott karikába van rakva a majonéz
és arra ráültetve a tojás.
Olajbogyóval díszítve.
Pástétommal töltött sajt tekercs
Hozzávalók:
300 gr sajt , 100 gr vaj
A sajtot kis lyukú reszelőn lereszeljük, hozzátesszük a szobahőmérsékleten tartott vajat, jól összedolgozzuk, olajos celofán papíron kinyújtjuk.
Egy májkrémet kikavarunk 100 gr vajjal 1 reszelt főtt tojással 1 kiskanál mustárral, fűszerezzük, hozzáteszünk apróra vágott petrezselyem zöldet, jól kikavarjuk és rákenjük a kinyújtott sajtra. Apróra vágott ecetes paradicsompaprikát, uborkát szórunk rá.
Negyedekbe vágott főtt tojást rakunk egyik szélére és a celofán segítségével feltekerjük .
Másnapig hűtőbe tesszük.
Hozzávalók:
1 fej karfiol,
2 dl tej,
2 kanál liszt,
2 tojás,
kb.7 dkg vaj,
reszelt sajt, só, bors.
A karfiolt sós vízben puhára főzzük, lecsepegtetjük, rózsáira szedjük. A
rózsákat vajjal kikent tűzálló tálba rakjuk, a karfiol torzsáját szitán
áttörjük. Simára keverjük a lisztet a tejjel, hozzátesszük az áttört torzsát, a
tojások sárgáját, 5 dkg olvasztott vajat, 3 kanál reszelt sajtot, sót, borsot és
a keményre vert tojáshabot.
Ráöntjük a karfiolra, elsimítjuk és a sütőben pirosra sütjük.
Burgonyalabdaccsal tálaljuk.
Hozzávalók:
20 dkg nyers burgonya tisztán mérve,
1 kanál olaj,
1 kis fej hagyma,
2 tojás,
2 kanál liszt,
só, bors,
olaj a sütéshez.
A burgonyát nyersen apróra reszeljük, szalvétán leszikkasztjuk, az 1
kanál olajban megpárolt hagymával a tűzön összeforgatjuk. Levesszük, hozzáadjuk
a tojássárgájákat, lisztet, sót, borsot és a tojások habját. Ha lágynak találjuk
lisztet, ha keménynek tejet adunk hozzá. Kanállal szaggatjuk, bő forró olajba és
pirosra sütjük.
Hozzávalók:
40 dkg karfiol,
10-10 dkg sárgarépa és petrezselyemgyökér,
5 dkg zeller,
2 evőkanál liszt,
só, őrölt bors,
1 húsleves kocka,
olaj,
1 dl tejföl.
Galuskához: 8 dkg liszt, 1 tojás
A zöldségeket olajon kicsit megdinszteljük, felöntjük vízzel,
hozzátesszük a leveskockát, és főni tesszük. Amikor majdnem puha, hozzáadjuk a
rózsáira szedett ,alaposan megmosott karfiolt. Közben világos rántást készítünk,
amivel a levest besűrítjük. Utána sózzuk borssal fűszerezzük.
A lisztből és tojásból összekevert galuskatésztát a levesbe szaggatjuk. Végül fokozatosan hozzáadjuk a tejfölt.
Petrezselyem zölddel meghintjük.
Hozzávalók:
1 kisebb karfiol (körülbelül 1kg)
1 fej hagyma,
1 zöldpaprika és paradicsom,
olaj,
1 kanál liszt,
1 tojássárgája,
2 dl tejföl,
só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld.
A hagymából, zöldpaprikából, paradicsomból forró olajon pirospaprikával pörkölt alapot készítünk, beleforgatjuk az előre nagyobb rózsáira szedett karfiolt, fűszerezzük és együtt pároljuk amíg megpuhul. Egy kanál lisztet egy tojássárgájával és a tejföllel elsúrolunk és a karfiolra öntjük. Megszórjuk zöld petrezselyemmel, kifőtt tésztával vagy párolt rizzsel tálaljuk.
Hozzávalók:
1 kg húsos sertéscsont (oldalbordavégek)
0,5 kg darált sertéshús
3-4 szál kisebb murok (sárgarépa)
1 fej hagyma
2 szál petrezselyemgyökér
2 evőkanál olaj
1 evőkanál liszt
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors, pirospaprika ízlés szerint
1-1,5 l savanyúkáposztalé
2-3 evőkanál rizs
Elkészítés:
A csontokat bő hideg vízben, kevés sóval főni tesszük, miután felforrt
lehabozzuk, hozzáadjuk, a darabokra vágott zöldségeket és a hagymát. Addig
főzzük, amíg minden megpuhul. A darált húst sóval, borssal, pirospaprikával,
zúzott fokhagymával ízesítjük, kis gombócokat formálunk és a levesbe dobjuk.
Hozzáadjuk a rizst is, és készre főzzük. Világos, paprikás rántással berántjuk,
és hozzáadjuk az előmelegített káposztalét, és még egyszer felfőzzük a levest.
Disznóagyat főzünk meg külön káposztalében és a leveshez adjuk, nem fontos beletenni, nem mindenki szereti ez esetben külön tálaljuk.
Hozzávalók:
egy fél kg kocka tészta ,
1 közepes fej káposzta,
1 tojásnyi zsír, vagy olaj,
só, bors.
A káposztát megreszeljük vagy apró kockára vagdaljuk és egy csapott kanál
sóval besózzuk. 1 óra múlva kicsavarjuk, forró zsírba tesszük és fedő alatt
,gyakran megkeverve pároljuk, amíg megpuhul és kissé meg is pirul, de csak
annyira hogy egy kis színt kapjon.
Borssal ízesítjük és beleforgatjuk a kifőzött leszűrt kockatésztát.
1 kg májat, 2 kg jó zsíros sertéshúst, 1 kg friss szalonnát veszünk hozzá.
Mindezt kockákra vágjuk és 3-4 fej vöröshagymával, pár gerezd fokhagymával, pirospaprikával pörköltnek elkészítjük. Amikor már minden jó puha, kihűtjük és háromszor ledaráljuk. Adunk hozzá sót, borsot (aki szereti tehet szerecsendiót, én nem szoktam) alaposan elkeverjük, mixelni is lehet hogy minél finomabb, pépesebb legyen. Ezután tisztára kimosott, befőttes üvegekbe rakjuk (nem szabad teljesen teletölteni mert dunsztoláskor feljön, és a zsír kifolyik a tetejéről). Az üvegeket lezárjuk és addig gőzöljük, amíg a májas tetejére vastag zsírréteg jön fel. Akkor félretesszük és másnap a gőzölést megismételjük. Kihűlve kamrába vagy jó hűvös helyre rakjuk. Hónapokig eláll.
Megjegyzés: Ha nem jön fel elegendő zsír, hogy teljesen ellepje, olvasztunk fel és ráöntjük hogy jól szigetelje a májast.
Hozzávalók:
tojásnyi zsír vagy olaj,
2 kanál liszt,
1 evőkanál köménymag,
1 fej hagyma,
só, bors, pirospaprika.
1,50 l vizet felforralunk, beletesszük a hagymát egészben, sót, borsot. A köménymagot egy kisebb edényben vízben megfőzzük, kevés ideig állni hagyjuk majd a leveshez szűrjük.
4 kanál (10 dkg) liszt, egy tojás, csipet sóból galuska tésztát készítünk.
A lisztet a tojással, sóval és annyi vízzel keverjük össze könnyedén, hogy lágy de nem folyékony tészta legyen. Galuskaszaggatón a lobogó levesbe szaggatjuk, vagy hiányában, a tésztát kitesszük egy megvizezett lapítóra és a levesbe mártogatott késsel szaggatjuk a galuskát.
Közben az olajból és lisztből zsemle színű rántást készítünk, paprikázzuk, a levest berántjuk és további 15 percig főzzük.
Egy tojást felverünk és a fövő leveshez csurgatjuk. Tálaláskor levesgyöngyöt vagy pirított kenyérkockákat adunk hozzá.
Tésztához:
50 dkg liszt,
25 dkg főtt, áttört burgonya
1 csapott teáskanál kristálycukor,
250 ml langyos tej,
15 g élesztő,
1 nagy csipet só.
A sütéshez:
olaj
Az ízesítéshez: tejföl, fokhagyma, reszelt sajt, só, de tehetsz
ízlés szerint, olvasztott szalonnadarabkákat, sonkát, gombát, épp ami tetszik.
Most csak egyszerűen sajtot reszeltem rá és pár db zöldséggel
díszítettem. Sütöttem kisebbet is a gyerkőcöknek.
Hozzávalók:
4-5 db krumpli,
10 dkg füstölt húsos szalonna,
1 fej hagyma,
piros paprika, só, bors,
petrezselyem zöld,
lebbencstészta.
Egy fazékban kiolvasztom a kockára vágott húsos szalonna zsírját. A szalonnapörcöt kiszedem, a visszamaradt zsiradékban a finomra vágott hagymát megfonnyasztom, majd ráteszem a tésztát is. Állandó kevergetés mellett meg pirítom. Ha kész a tésztát is kiszedem, meghintem pirospaprikával, beleteszem a kockára vágott burgonyát, felengedem annyi vízzel ami jól ellepi. Amikor a krumpli majdnem készre főtt, visszateszem a szalonna pörcöt, a tésztát, ízesítem sóval, borssal, és készre főzöm. Zöldpetrezselymet teszek a tetejére.
Ha gazdagítani akarjuk, vághatunk bele füstölt kolbászt.
Hozzávalók:
10 dkg liszthez számolunk 1 db tojást, pici sót.
A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk és beleütjük a felvert tojásokat, hozzátesszük a sót. Keverő mozdulatokkal egyre több lisztet beledolgozva kezdjük el meggyúrni, mindaddig gyúrjuk amíg jó kemény és rugalmas tésztát kapunk.
Ezután pihentessük 15 percig, majd újból gyúrjuk át. Ismételjük meg a pihentetést és az átgyúrást.
Az elkészült tésztát osszuk 8-10 egyenlő részre, majd tésztanyújtó géppel egyenként nyújtsuk ki.
Konyharuhával letakart rudakon megszárítjuk.
A lebbencstésztát szárítást követően kézzel, szabálytalan alakúra tördeljük fel nagyobb darabokra.
Hozzávalók:
60 dkg sertés hús ,
1 közepes fej édes káposzta ,
Zsír vagy olaj ,
1 fej hagyma ,
2-4 paradicsom ,
2 kanál liszt ,
só ,bors , pirospaprika ,
kapor ,csombor
tejföl.
A hagymát apró kockákra vágva zsiradékon megdinszteljük, megszórjuk
pirospaprikával hozzátesszük a kockákra megvágott húst, a kis kockákra vágott
káposztát, a lehámozott apróra vágott paradicsomot, felöntjük annyi vízzel hogy
a káposztát ellepje. Hozzátesszük a megvágott csombort, kaprot, sót, borsot.
Lefödve, lassú tűzön puhára pároljuk. Amikor az étel kész, utána sózzuk, ha
igényli, kis citromsóval (=citromsav!) savanyítjuk és liszthabarással besűrítjük.
Tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Hozzávalók:
1 liter tejhez 3-4 tojás, 1 csomag vanília cukor, egy kanál vaníliás pudingpor vagy liszt,6-7 kanál cukor.
A tej háromnegyed részét a vaníliával főni tesszük. A tojásfehérjéket
felverjük kemény habnak,2 -3 kanál cukorral tovább verjük, míg egészen kemény
súlyos-fényes lesz.
A habot a forró tejbe mártott evőkanállal a tejbe szaggatjuk, de egyszerre csak négy galuska legyen a tejben. A tejnek nem szabad forrnia, csak jó forró legyen. Amikor a galuskák könnyen átfordulnak, megfordítjuk a másik oldalukra, majd mikor megfőttek lyukas kanállal kiszedjük a tejből.
Amikor az összes habgaluska kifőtt, a tojássárgájákat 4 kanál cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a pudingport vagy lisztet, és feltöltjük a félretett hideg tejjel, állandó kavarás mellett hozzáöntjük a forró tejhez, és felfőzzük. A tűzről levéve rárakjuk a galuskákat és hűtőszekrénybe kihűtjük.
Különböző gyümölcsökkel, csoki darabkákkal díszíthetjük.
A cukkinit meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, darabkákra vágjuk és
enyhén sós vízben megfőzzük.
Főzés után vizétől lecsurgatjuk, és össze turmixoljuk, vagy villával megtörjük.
Két tojásból majonézt kavarunk, egy hagymát apróra megvagdalunk,
hozzátesszük a cukkinihoz, fűszerezzük és nagyon habosra kikavarjuk.
Nagyon finom kenyérre kenhető, akár reggelihez ,bármilyen alkalomra.
Hozzávalók:
20 dkg liszt,
1 dl tej,
1 dkg élesztő.
2 kanál olaj,
só.
Töltelékhez:
bacon szalonna,
1 fej hagyma,
2 db virsli,
pár karika szalámi,
sajt, kecsap, pirospaprika.
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, a többi hozzávalókat
összegyúrjuk ,hozzátesszük a felfuttatott élesztőt és jól kidagasztjuk.
Kétszeresére kelesztjük.
Mikor megkelt, kinyújtjuk és nagy kerek kizsírozott formában (30 cm átmérőjű) félig megsütjük.
Míg sül elkészítjük a tölteléket:
Bacon szalonnát megolvasztunk, tepertőjét kiszedjük, zsírjában egy fej apróra vágott hagymát megdinsztelünk, megszórjuk piros paprikával. Két db virslit karikára megvágunk és beleforgatjuk a paprikás zsírba.
A félig megsült tésztát kivesszük a sütőből, megkenjük kecsap-al, rárakjuk a tepertőt és a hagymás virslit, szalámi darabkákat rakunk rá, megszórjuk paradicsompaprikából vágott darabkákkal és sajtot reszelünk rá.
Visszatesszük a sütőbe és készre sütjük.
Hozzávalók:
1 csirkemell 50 dkg,
3 evőkanál liszt,
4 evőkanál tejföl,
2 tojás,
1 szegedi paprika,
20 dkg bacon szalonna,
15 dkg sajt,
2 főtt tojás.
A csirkemellet apró kockákra vágjuk.
A töltelékhez 3 evőkanál tejfölt, felvert tojásokat, a liszttel, sóval, borssal, petrezselyemmel, reszelt sajttal, apró kockákra vágott szegedi paprikával és a kis darabkákra vágott főtt tojásokkal összekeverjük, és beletesszük a felkockázott csirkemellet.
Egy őzgerincformát kiolajozunk, egy csík bacon kivételével beletesszük az őzgerincbe úgy, hogy lógjon a szélén. Belerakjuk a masszát, ráhajtjuk a kilógó széleket, keresztbe rátesszük a megmaradt bacont, és meleg sütőbe tesszük, addig sütjük, míg a teteje elkezd pirulni.
Szeletnek, bármilyen körítéssel, de hideg tálakra kitűnően alkalmas.
Hozzávalók:
egy nyúl aprólékja: mellső lábai, mell és nyakrésze, belsőségei,
két fej hagyma, pirospaprika, só, bors,
1 kanál liszt, tejföl, petrezselyem zöld, zsiradék.
A nyúlaprólékot darabokra vágjuk. Az apróra vágott hagymát forró zsiradékon megpároljuk, de nem szabad megpirulnia. Rászórjuk a paprikát, belerakjuk a húst és párszor meg kevergetjük, aztán fedő alatt puhára pároljuk, mindig egy kis vizet öntve alá. Amikor puhulni kezd, megsózzuk, borssal ízesítjük. Ha készre puhult, simára kevert lisztes tejföllel besűrítjük és petrezselyem zöldet keverünk bele.
Ha pörköltnek akarjuk, ez elmarad, csak zsírjára sütjük a húst és úgy tálaljuk galuskával, salátával.
Zöldpetrezselymes vajgaluska
Hozzávalók:
5 dkg vaj, 1 tojás, liszt, kevés só, zöld petrezselyem.
Elkészítése:
A hozzávalókat összekeverjük, és annyi lisztet keverünk bele, amennyit felvesz, hogy közepesen kemény legyen. Hozzátesszük az apróra vágott zöld petrezselymet. Azután kanállal forrásban levő sós vízbe szaggatjuk, de lehet galuskaszaggatón is.
Ha feljött a víz tetejére kiszedjük, forró vajban átforgatjuk, hogy ne ragadjon össze.
Paradicsomleves füstölt hússal
Hozzávalók:
1 füstölt csont, általában nyakrészt használok,
2 sárgarépa, 2 petrezselyem, kisebb zeller, 1 fej hagyma,
1 nagy kanál liszt,
0,5 l paradicsomlé,
só, bors, kevés cukor,
petrezselyemzöld.
Az előzőleg beáztatott megmosott füstölt csontot vízben főni tesszük, mikor felforrt hozzátesszük az apró kockákra megvágott zöldségeket. Mikor majdnem puhára főtt, 2 tojásból daragaluskát készítünk és beleszaggatjuk a fövő levesbe.
A lisztből kevés olajon világos rántást készítünk, felöntjük a paradicsomlével és a leveshez öntjük. Összeforraljuk, ízesítjük, só, bors kevés cukorral. Levesszük a tűzről, és megszórjuk petrezselyem zölddel.
Pisztrángokat szépen megtisztítjuk, megszórjuk só, bors, pirospaprika
keverékével, kukorica darába forgatjuk és forró olajban kisütjük.
Muzsdej-al vagy citrom szeletekkel kínáljuk.
Muzsdej készítése: 8-10 gerezd fokhagymát fokhagyma törőn át török. Megsózom és a sóval fehéredésig kavarom. Hozzáteszek 2-3 kanál tejfölt, majd nem túl hígra felengedem szóda vízzel.
Hozzávalók:
1 kg krumpli,
4-5 keményre főzött tojás,
3 dl tejföl,
vaj, só, bors, morzsa, tej.
A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk, a
kemény tojásokat szintén.
Tűzálló tálat bőven megkenünk vajjal, morzsával meghintjük, belerakjuk a burgonya 1/3 részét, meghintjük morzsával, sózzuk, borsozzuk, megrakjuk tojással, meglocsoljuk 1 dl tejföllel. Így folytatjuk, amíg az utolsó adag burgonya is rákerül. Erre is tejfölt locsolunk, rárakunk pár szelet vajat, megöntözzük kevés tejjel.
A sütőben jól összeforrósítjuk
Tengeri (merlucs) vagy bármilyen más halat konyhakészre pucolom, jól
megmosom, vizétől lecsepegtetem majd megszórom só, bors ,paprika keverékével,
lisztbe, felvert tojásba majd zsemlemorzsába forgatom és bő forró olajban
kisütöm.
Muzsdéj-al citromkarikákkal kínálom.
Muzsdej készítése:
8-10 gerezd fokhagymát fokhagyma törőn át török. Megsózom és a sóval
fehéredésig kavarom. Hozzáteszek 2-3 kanál tejfölt, majd nem túl hígra
felengedem szóda vízzel.
Hozzávalók:
1 nagy fej friss káposzta,
1 füstölt csülök,
1 fej hagyma,
só, bors ,pirospaprika ,
tejföl.
A füstölt csülköt többszöri átmosás után kuktában, babér leveles, borsos,
fokhagymás vízben jó puhára főzöm.
A káposztát legyalulom és enyhén besózom.
Az apró kockára vágott hagymát zsiradékon megdinsztelem, megszórom pirospaprikával, hozzáteszem a kicsavart káposztát, mindig kis vizet öntve alá lefödve, gyakori kevergetéssel puhára párolom.
A csülköt felszeletelem, a káposztát forró tálra rakom, ráteszem a
csülköt és tejföllel tálalom.
Hozzávalók:
8 szelet kemény fajta sajt szelet,
2 tojás liszt ,
olaj,
só.
A sajtszeleteket lisztbe, felvert tojásba, ismét lisztbe és tojásba
mártjuk és bő ,forró olajban kisütjük, vigyázva hogy a bundája a fordításnál ne
sérüljön meg.
Bármilyen zöldséggel esetleg tartármártással kínáljuk.
Először is a római tálat megtöltjük hideg vízzel legalább 1 órát hagyjuk.
A konyhakészre előkészített csirkét feldaraboljuk, megszórjuk só bors
paprika keverékével.
A krumplit megpucoljuk, hasábokra vágjuk, belerakjuk a tál aljába, egy zöld paprikát és egy hagymát karikákra vágunk rakunk a krumplira majd rárakjuk a csirke darabokat, a megmaradt hagymát paprikát a csirkére.2 gerezd fokhagymát megtörünk és ráhintjük.
Nem teszünk semmi zsiradékot sem vizet ö enged magából mennyi kell. Rátesszük a tál tetejét, hideg sütőbe tesszük, azért nem melegbe mert a tál elrepedhet. Mikor megpárolódott levesszük a tál tetejét, visszatesszük a sütőbe és szép pirosra sütjük.
Sült csirkemell - hagymás csirkemájjal
Hozzávalók:
1 egész csirkemell,
50 dkg csirkemáj,
3 nagy fő hagyma,
1 piros kaliforniai paprika,
só, bors, pirospaprika, olaj.
A csirkemellről a bőrt lehúzzuk, a húst a csontról szeletekben levágjuk,
kicsit kiveregetjük. Sózzuk, borsozzuk és kevés forró olajban megsütjük.
A vékony laskára megvágott hagymát, és paprikát, forró olajon pároljuk
amíg zsírjára sül, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a májat jól
összeforgatjuk, kis vizet öntünk alá és készre pároljuk. Meghintjük kevés
borssal, ízlés szerint sózzuk.
Petrezselymes krumplival tálaljuk.
Hozzávalók:
60 dkg sertésszelet, comb vagy rövidkaraj,
só, bors, liszt, tojás,
zsemlemorzsa, sajt, szezámmag,
olaj a sütéshez.
A sertés szeleteket a szokott módon kiverjük, besózzuk, borsozzuk. Hús
hosszúságú sajtszeleteket vágunk, rátesszük a húsra és felcsavarjuk. Lisztbe,
tojásba és morzsába mártjuk de a morzsát felerészben szezám maggal keverjük.
Bő forró olajban kisütjük, vigyázva hogy ne égjen meg.
Szalmakrumplival, salátával tálaljuk.
Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró,
12 dkg búzadara,
3 tojássárgája,
3 tojásfehérje,
2 evőkanál liszt,
2 evőkanál cukor,
1 citrom héja,
só,
zsemlemorzsa kb. 10 dkg,
2 evőkanál olaj,
cukor,
joghurt vagy cukros tejföl.
Elkészítés:
Az áttört tehéntúrót a tojásfehérje kivételével a többi hozzávalóval jól összekeverjük, fóliával lefedjük és legalább két órát állni hagyjuk, hogy a búzadara megpuhuljon.
Amíg puhul a búzadara a zsemlemorzsát az olajon kicsit megpirítsuk majd félre tesszük.
Ha eleget állt a búzadarás túrós keverék, verjük kemény habbá a tojásfehérjéket, majd óvatosan keverjük a túróhoz. Ezután vizes kézzel kis gombócokat formázunk a masszából, amiket lobogó forró enyhén sós vízben kifőzünk. Amint feljönnek a gombócok a víz tetejére, már jók is. A kész gombócokat forgassuk át zsemlemorzsában.
Cukorral megszórva, esetleg joghurttal vagy tejföllel leöntve tálaljuk.
Hozzávalók:
Egy szép fiatal tök,
25 dkg hagyma (3 fej )
50 dkg paradicsom (3 jó közepes )
1 kanál liszt,
4 db virsli,
só, bors, petrezselyemzöld, olaj.
A tököt megtisztítva falatnyi darabokra vágjuk, besózzuk és fél óráig
állni hagyjuk. A hagymát felszeleteljük, olajban megpároljuk, hozzátesszük a
darabokra vágott paradicsomot, együtt is pároljuk. A leszűrt tököt egy kis
olajban kevergetve átpirítjuk, ráöntjük a paradicsomos hagymát és húsz percig
még együtt pároljuk. Megszórjuk a liszttel, sózzuk borsozzuk. Mikor majdnem kész
hozzátesszük a karikákra vágott virslit, és jól összeforraljuk.
Petrezselyem zölddel megszórva tálaljuk.
Töltött csirkemell
Hozzávalók:
3 szép csirkemell,
4 csirkecomb,
15 dkg sárgarépa,
10 dkg zöldborsó,
1 keményre főzött tojás fehérje,
só, bors, szerecsendió.
A csirkemellet lebőrözzük és a húst nem túl vastag szeletekben
leválasztjuk a csontról. Az ugyancsak lebőrözött és kicsontozott combokat a
mellhúsból kiesett darabkákkal együtt ledaráljuk. Az apró kockákra vágott
sárgarépát és zöldborsót sós vízben megfőzzük, leszűrjük, kihűtjük.
A darált húst összekeverjük a zöldségekkel, sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük.
Jó darab alufóliát a fényes oldalán bezsírozunk, kiterítjük rajta a mellhúsa szeleteket, szorosan egymás mellé. Rárakjuk a vagdalékot, egy keményre főtt tojás fehérjét megvágva apró kockákra, egyenletesen elosztjuk rajta, szorosan felcsavarjuk és becsomagoljuk a fóliába. Lábasba tesszük és mindig egy kis vizet öntve alá puhára pároljuk. A lábasból kiemelve kihűtjük, majd néhány órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt kibontjuk a fóliából és éles késsel felszeleteljük.
Megjegyzés: Kép a töltött paprika alatt együtt!
Hozzávalók:
50 dkg tehén vagy juh túró,
20 dkg vaj,
2 sonkaszelet,
zöldhagymaszár.
A túrót a vajjal jól kikavarjuk ,enyhén sózzuk borsozzuk, hozzátesszük az
apróra megvágott sonkát, hagymaszárat és beletöltjük paprikákba.
Kicsit hűtőbe tesszük és szeleteljük.
Hozzávalók:
1 kg liszt,
6 dkg élesztő,
2 kanál cukor,
5 dl tej,
1 dkg só,
2 tojás,
12 dkg olvasztott vaj.
Töltelék:
20 dkg bacon szalonna,
1 nagy fej hagyma,
1 piros húsos paprika,
6 db virsli,
20 dkg sajt,
só, bors.
Szitáljuk a lisztet egy tálba, és nyomjunk a közepébe mélyedést. Ebbe
morzsoljuk az élesztőt, majd készítsünk belőle kovászt, egy kevés cukorral,
liszttel meg tejjel, és kelesszük 15 percig. Ezután tegyük hozzá a többi
hozzávalókat és jól dagasztjuk ki. Meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
A töltelékhez vágjuk meg apró kockákra a bacon szalonnát tegyük
dinsztelni, mikor zsírjára olvadt tegyük hozzá az apróra vágott hagymát,
paprikát még kicsit együtt dinszteljük, majd hozzátesszük az apró kockákra
vágott virslit és végül a reszelt sajtot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A megkelt tésztát deszkára borítjuk, mérjük ki mekkora darabkákat szeretnénk (én 15 db-ot vágtam) kinyújtjuk kerek alakúra, megkenjük ketchup-al rárakjuk a tölteléket egymásra hajtjuk, két végét jól lenyomjuk, átfordítjuk, kialakítjuk a farkát, a száját apró golyókból készítjük és felvert tojással megkenve nyomjuk a helyükre.
A pikkelyek kialakítása érdekében ollóval vagdossuk be a tésztát.
Felvert tojással lekenjük, és előmelegített sütőben szép aranysárgára sütjük.
Hozzávalók:
1 csirke csontos részei,
2-3 sárgarépa,
1-2 petrezselyem,
karalábé,
zeller,
karfiol,
1 pohárnyi zöldborsó,
1 zöldpaprika,1 nagy
fej vöröshagyma,
zsír vagy olaj.
Levesbetétnek daragaluska.
A húst kevés vízben főni tesszük.
A hagymát megpároljuk a zsiradékon, aztán hozzáadjuk a kis kockákra
vágott karalábét, zellert, petrezselymet és sárgarépát. Ez kell legyen a
sorrend, mert a fehér zöldségek kissé nehezebben puhulnak. Minden zöldség után
néhány percig pároljuk, gyakran megkavarva. Hozzáadjuk az ugyancsak apróra
vágott zöldpaprikát, fejtett borsót. Paprikázzuk, feltöltjük forró vízzel,
beletesszük a rózsáira szedett karfiolt. Ízlés szerint 1-2 kis kockára vágott
burgonyát is tehetünk bele. Csendesen főzzük amíg minden megpuhul. A húst
kiszedjük, belerakjuk a levesbe és a levét beleszűrjük, ízlés szerint sózzuk,
borsozzuk.
Elkészítjük a levesbetétet: 1 tojáshoz kb. 1 borospohár (1,2dl)
búzadara, kis só szükséges.
1 tojásfehérjét mély tányérban villával felverjük, egy csipet sóval együtt, míg laza habot kapunk. Belevegyítjük a tojássárgáját, és vékony sugárban öntve, hozzáadjuk a búzadarát, annyit hogy összeálló, de nem kemény tömeget kapjunk. Amíg a darát adjuk hozzá, a keverést egy pillanatra sem hagyjuk abba, különben a galuska nem lesz puha. Amikor elérte a kellő sűrűséget, a keverést abbahagyjuk, és a tésztát a tányér egyik oldalára összerendezve, többé nem mozgatjuk. Azonnal a fövő levesbe szaggatjuk, anélkül hogy a tésztát megkevernénk vagy nyomogatnánk. Ebből az adagból 18-20 kisebb galuskát készíthetünk.
A levest megszórjuk apróra vágott petrezselyem zölddel.
Hozzávalók:
6 nagyobb fej hagyma,
2 szál véreshurka,
pirospaprika, só, bors,
olaj vagy zsír.
A megtisztított laskára vágott hagymát forró olajban pároljuk, amíg zsírjára sül. Hozzáadjuk a pirospaprikát és a karikákra vágott vérest, fűszerezzük és óvatosan többször megkeverjük, amíg elkészül.
Puliszkával tálaljuk.
Hozzávalók:
60 dkg liszt,
20 g cukor,
13 g só,
25 g élesztő,
35 g vaj,
3 dl langyos tej.
Tölteléknek: virsli, orda (lehet tehéntúró is )
Orda töltelék:
orda,
ízlés szerint cukor,
2 evőkanál méz,
2 tojássárgája ,
1 vanília cukor.
Kézi mixerrel jól kikeverni.
Az élesztőt a cukorral, két kanál liszttel,1 dl langyos tejjel
felfuttatjuk.
A többi hozzávalókat a megmaradt tejjel összevegyítjük, hozzátesszük a felfuttatott élesztőt és jól kidagasztjuk. Letakarva kétszeresére kelesztjük.
Aztán lisztezett deszkán 1/2-cm vastagságúra kinyújtjuk és mindenikre teszünk egy darabka virslit, (tetszés szerinti hosszúságot) szépen becsomagoljuk, és ollóval darabokra vágjuk, nem egészen az aljáig. A tésztából egy darabot egyik oldalra, a következőt másik oldalra tesszük.
Ugyanígy raktam az ordásat is, középen hosszú csíkban tettem az ordát és felcsavartam, tovább úgy járunk el mint a virslisnél.
Vajjal kikent tepsibe rakjuk, felvert tojással lekenjük és előmelegített sütőben szép aranysárgára megsütjük.
Hozzávalók:
1 kg zöldborsó,
1 fej hagyma,
tojásnyi zsír vagy olaj,
2 kanál liszt,
pirospaprika,
bors, só, tej,
petrezselyemzöld.
Feltétnek: szalonna, tojás.
Az apróra vágott hagymát a zsiradékon megdinszteljük, hozzátesszük a
megtisztított zöldborsót, felengedjük annyi vízzel hogy a borsót ellepje,
beleteszünk egy kanál ételízesítőt és lefedve gyenge tűzön puhára pároljuk.
2 kanál lisztből tejjel eresztéket készítünk és besűrítjük a főzeléket. Tejfölt is tehetünk bele. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük petrezselyemzölddel.
Húsos szalonnából kakastaréjt sütünk ki, rátesszük a főzelék tetejére és tükörtojással tálaljuk.
A receptekkel kapcsolatos beszélgetések, és nagyobb méretben a fotók megtekinthetők itt: Rozi fóruma