Anyulia sütései 2.
I. Kenyerek és egyéb sütemények 1.
Kenyerek és egyéb sütemények 2.
III. Süssünk, főzzünk szabadban
I.Kenyerek és egyéb sütemények 2.
Narancsos csokikrémmel töltött bonbon .Raffaello krémmel töltött torta
|
|
I.Kenyerek és egyéb sütemények 2.
Hozzávalók:
3 db tojás
20 dkg porcukor
7 ek erős presszó kávé
10 dkg darált dió
10 dkg finomliszt
1 csom. sütőpor
A krémhez:
4 dl fekete kávé
2 csom. vaníliás pudingpor
15 dkg cukor
2 vaníliás cukor
25 dkg vaj
1/2 l HULALA habtejszín
Elkészítés:
Az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük a kávét is. A lisztet, diót, a sütőport összekeverjük és a fenti masszába forgatjuk egy fakanállal.
180 fokra melegített sütőben kb 25 perc alatt megsütjük. Kb.25x35 cm-es tepsiben.
A kávét a pudingporral egy lábasba tesszük, simára keverjük és sűrűre felfőzzük, kihűtjük. A vajat a cukrot jó habosra keverjük, majd a kihűlt krémmel összedolgozzuk. A tejszínt kemény habbá verjük és kb.két evőkanálnyit a krémbe keverünk.
A kihűlt sütemény tetejére kenjük a kávés krémet és szépen elsimítjuk. A krémre kerül a megmaradt tejszínhab. Megszórjuk reszelt csokival.
4 tojás sárgáját 12 dkg-cukorral 4 evőkanál vízzel jó alaposan kikeverünk.
20 dkg-lisztet amiben fél csomag sütőport elkeverünk, hozzáadunk, 3 almát lereszelve belekeverünk jól összedolgozzuk.
4 tojás keményre felvert habját óvatosan hozzáadjuk.
Kb. 25×30 cm es papírral bélelt tepsibe öntjük a masszát tetejére szórjuk a cseresznyét, amit cukorral, fahéjjal ízesítetünk.
180 fokos sütőben sütjük még szép színe lesz a tésztának, kb 30-40 perc.
Hozzávalók:
40 dkg liszt (én a nagyititka extra finom sütemény lisztet használom, a piskóták nagyon szépek lesznek vele)
30 dkg kristálycukor
2 tojás.
1 csomag sütőpor
1 dl olaj
3 dl tej
csipet só
A tojásokat és a cukrot jól kikeverem, majd hozzáadom az olajat, tejet, és a sütőporral elkevert lisztet.
A tepsit (kb.30x25 cm-es) kibélelem sütőpapírral, beleöntöm a tésztát, majd a tetejét megszórom magozott cseresznyével, de bármilyen gyümölccsel jó szerintem. A cseresznyét még megszórtam fahéjjal és darált dióval.
180 fokos sütőben kb. 30 percig sütöttem, tűpróba.
Hozzávalók:
25 dkg cukor
5 dl kefir
0,8 dl étolaj
2,5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
40 dkg finomliszt
1 lapos evőkanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
Krém:
1/2 kg túró
20 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 vaníliás cukor
1/2 dl tejszín
2 teáskanál zselatin
1/2 HULALA tejszínhab.
1 csokibevonó
3 evőkanál olaj
A tésztához a kefirt az olajjal és a cukorral jól kikeverjük, a lisztet
összekeverjük a szódabikarbónával, sütőporral és a kakaóporral, majd
beleforgatjuk az előző kefires masszába. Jól összedolgozzuk. Kétfelé vettem a
tésztát és külön-külön sütöttem meg a lapokat, hogy egyformák legyenek, de lehet
egyben is, akkor kisütés után ketté kell vágni a tésztát és úgy tölteni.
Előmelegítet sütőben 23x35 cm-es tepsiben sütöttem. A túrót áttörjük és jól
kikeverjük a kétféle cukorral, citromhéjjal. A zselatint felolvasztjuk 1/2 dl.
tejszínnel és a túróhoz adjuk. A HULALÁt kemény habbá verjük, egy keveset
elveszünk a díszítéshez és a túrós masszába óvatosan beleforgatjuk. Az alsó
lapra rákenjük a túros krém felét, majd rákenem az előzőleg vízgőz felett
felolvasztott olajjal elkevert csokibevonót. Beteszem a hőtőbe egy kicsit,hogy
dermedjen a csoki, majd rákenem a túrós krém másik felét is. Beborítom a maradék
tésztával és hűtőben jól kihűtöm. Lehet csoki mázat is a tetejére, vagy csak
porcukorral meghinteni, tetszés szerint díszíteni.
Hozzávalók:
5 db tojás
15 dkg Dia Wellnes szénhidrát csökkentett liszt
10 dkg natúr joghurt
5 dkg eritrit,édesítő
5 dkg felmelegített kókuszzsír
5 dkg sütőpor
A tojásokat az édesítővel habosra keverjük, majd hozzákeverjük a joghurtot, óvatosan hozzáadjuk a felolvasztott kókuszzsírt.
Hozzászitáljuk a sütőporral összekevert lisztet. Egy piteformát kiolajozunk, liszttel vékonyan megszórjuk, beleöntjük a masszát és megszórjuk magozott meggyel.
Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 40 percig sütjük, tűpróba.
Hozzávalók:
15 dkg liszt
15 dkg vaj
1,5 dl víz
1/2 kávéskanál cukor
8 tojás
5 dl tej
15 dkg cukor
2 csomag vaníliás pudingpor
1 csomag vaníliás cukor
1/2 liter tejszín
2 evőkanál kakaópor
Elkészítés:
Egy lábasba feltesszük a vizet, vajat fél-fél kávéskanál sót és cukrot
melegedni. Mikor felforrt hozzátesszük a lisztet és folyamatosan keverve kb. 5
percig intenzíven főzzük. Majd levesszük a tűzről és egyenként 5 tojást
hozzáadunk, keverőgéppel folyamatosan keverjük, míg kemény tésztát kapunk. Az
így kapott tésztát habzsákba tesszük és csillagcsővel kibélelt tepsibe
babapiskóta formákat nyomunk. Kb.20 db lesz belőle.
Előmelegített sütőben 210-220 fokon 8 percig, ha barnulni kezd a tészta visszavesszük 200 fokra a sütőt és még kb.5 percig sütjük. A sütőajtót nem szabad kinyitni míg sül a tészta mert összeesik!
Mikor kihűltek kettévágjuk a tésztát a tetejét olvasztott csokival meglocsoljuk, dermedni hagyjuk.
3 tojássárgáját a tej egyharmadával és a pudingporral elkeverjük. A többi tejet a cukorral feltesszük főni, mikor felforrt beletesszük a pudingos tejet és addig főzzük míg sűrű nem lesz, majd levesszük és óvatosan beleforgatjuk a tojások keményre felvert habját. Nyomózsákból a tésztákra nyomunk a sárgakrémből, a tészta pereméig.
A kemény habbá vert tejszínhez hozzákeverjük a kakaót és a sárgakrémre nyomjuk, majd a csokis fánktésztával befedjük.
Állni hagyjuk hogy a tészta tudjon puhulni egy kicsit.
Piskóta:
6 tojás sárgája
20 dkg cukor
1/2 dl.meleg víz
1/2 dl.olaj
1 csom.sütőpor
20 dkg liszt
1/2 tej
6 tojás kemény habja
2 ek,kakaópor.
A tojások sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, hozzákevertjük a vizet, olajat,tejet. Majd a sütőporral, kakaóval elkevert lisztet. Végül óvatosan hozzákeverjük a keményre felvert tojásfehérje habot.
Kb. 24x34 cm-es tepsiben, 180 fokon megsütjük. Tűpróba.
Miután kihűlt, kettévágtam.
Krémhez:
2 csomag vaníliás pudingport megfőztem 6 dl. meggybefőtt levével.
5 ek. cukorral kikevertem 15 dkg margarint. Majd jól összedolgoztam a kihűlt pudingos krémmel. Hozzákevertem lazán a lecsepegtetett meggyet.
1 nagy 1/2 lt. HULALA tejszínt felvertem habnak, jó felét hozzákevertem a pudingos krémhez.
A kettévágott piskóta felére rákentem a krém bő felét, beborítottam a másik lappal. Rákentem a maradék krémet, a krémre a megmaradt tejszínhabot. Csokit reszeltem rá, meggyszemekkel díszítettem.
- ahogyan én készítettem:
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg finomliszt
25 dkg margarin
1/2 dl. fehér bor
2 dkg élesztő
3 tojás sárgája
1/2 teáskanál só
20 dkg cukor
A lisztet a margarinnal összegyúrjuk, a borban az élesztőt csak feloldjuk
nem kell felfuttatni! és a többi hozzávalóval középkeménységű tésztát gyúrunk.
Az így kapott tésztát 5 egyenlő részre osztjuk.
Elkészítjük a tölteléket:
Máktöltelék:
25 dkg mák.
20 dkg cukor
1 dl fehér bor
ízlés szerint fahéj,
1/2 citrom reszelt héja
mazsola.
A bort mikróban felforrósítottam és leforráztam vele a mákot amit
előzőleg összekevertem a hozzávalókkal. Jól összedolgoztam. Kihűtöttem.
Diótöltelék:
25 dkg darált dió
20 dkg cukor
1 dl fehér bor
reszelt citromhéja
mazsola
Ugyan úgy jártam el mint a máktölteléknél.
Almatöltelék:
1 kg jonatán alma, (lehet más fajta is)
20 dkg cukor
1 dl fehér bor.
mazsola
1 üveg szilvalekvár
Az almát lereszeltem, én nem főztem meg csak a felforrósított bort
öntöttem rá. Hagytam állni egy kicsit kinyomkodtam és azután tettem a tésztára.
Egy tésztát vékonyra kinyújtunk, kb. 30x35 cm-es tepsi nagyságúra és
papírral bélelt tepsibe helyezzük. Rákenjük a kihűlt diótölteléket és beborítjuk
tésztával. Arra kerül a mákos töltelék, amit szintén beborítunk vékonyra
kinyújtott tésztával. Megszórtam darált keksszel és erre kentem az
almatölteléket hogy ne ázzon el a tészta. A 4.lappal betakartam amit megkentem
szilva lekvárral és ezt is beborítottam tésztával. Megkentem tojássárgájával,
hagytam egy kicsit pihenni, villával megrácsoztam a tetejét, hurkapálcával jól
megszurkáltam és 180 fokos sütőben kb. 1 órát sütöttem. Hagytam kihűlni és lehet
szeletelni.
Hozzávalók:
36 dkg liszt
2 tojás
28 dkg natúr joghurt, vagy tejföl
1 csomag sütőpor
pici só
2 evőkanál cukor
reszelt citromhéj
A tojást elkeverjük a joghurttal, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a többi hozzávalóval galuskakeménységű tésztát keverünk.
Olajat felmelegítjük, majd 2 kanál segítségével gombócokat formázva teszünk a tésztából. Lassú tűznél 5 perc alatt aranybarnára megsütjük. Nem kell megfordítani mert maguktól megfordulnak az olajban.
Ízlés szerint tálaljuk.
Hozzávalók:
20 dkg rétesliszt
20 dkg finomliszt
2 dl tej
fél dl szódavíz
4 teáskanál olvasztott vaj
4 teáskanál cukor,
pici só
2 tojás sárgája
2 dkg élesztő
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt felfuttatjuk benne egy pici cukorral. A többi hozzávalót összekeverjük hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, jól kidolgozzuk, ha kell még egy kevés lisztet teszünk hozzá. 10 percet pihentetjük, lisztezett deszkán kb. 4 cm-vastagra nyújtuk ki a tésztát. Pici pogácsa szaggatóval kiszúrjuk. Hagyjuk egy kicsit kelni, közben kb.5-6 dl olajat melegítünk amiben kisütjük a fánkocskákat. Maguktól szépen megfordulnak sülés közben. Fahéjas porcukorban, vagy cukros mákban forgatjuk meg.
Hozzávalók:
1/2 kg sima liszt
2 teáskanál só
2 dkg élesztő
4 dl langyos víz
2 evőkanál olíva olaj
Egy magasfalú edénybe beleszitáljuk a lisztet, a langyos vízben elkeverjük az élesztőt, nem kell felfuttatni, beleöntjük a liszt közepébe, hozzádjuk az olajat, sót, fakanállal jól összedolgozzuk.
Lefedve legkevesebb 6, de legalább 12 órát hagyjuk állni. Én éjszakára a hűtőbe tettem, reggel vettem ki.
Jól belisztezett deszkára borítjuk a tésztát, két részre osztjuk.
Az első tésztát kilapogatjuk téglalap alakúra, lisztezzük, mert ragad a tészta. Miután kb. ujjnyi vastagságúra nyomkodtuk a tésztát, feltekerjük mint a beiglit. A feltekert tésztát megcsavarjuk mint mikor a felmosó ruhát csavarjuk.
Sütőpapíros tepsibe tesszük a tésztát. A másik tésztával is így teszünk. Konyharuhával letakarva, 30 percig pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 210 fokra, beteszünk edénybe vizet, hogy gőz legyen a sütőbe, én 8 db jégkockát dobtam bele.
Kb. 30-40 percig sütjük még szép színe nem lesz.
Tészta:
8 tojás
6 evőkanál liszt
2 evőkanál étkezési keményítő
2 evőkanál kakaópor
4 evőkanál langyos víz
8 evőkanál cukor
1 teáskanál szódabikarbóna
Krém:
4 db. gyümölcsjoghurt (4 kispohár)
1/2 liter HULALA
1 evőkanál zselatin
(Cukrot nem tettem bele)
Elkészítés: A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig jól kikeverjük, hozzáadjuk a vizet. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával a kakaóporral és azt is beledolgozzuk. A tojások fehérjét pici sóval kemény habbá verjük és óvatosan az előzőekhez keverjük.
Papírral bélelt kb. 30x35 cm-es tepsibe öntjük és megsütjük.
A zselatint elkeverjük a gyümölcsjoghurtokkal, óvatosan felmelegítjük,
majd kihűtjük. A tejszínt kemény habbá verjük és a kihűlt zselatinos joghurthoz
keverjük. Hűtőben jól kihűtjük.
A tetejét tetszés szerint lehet díszíteni, gyümölcskocsonya, színes cukor.
1/2 kg hájat, megtisztítva ledarálva jól összedolgozunk 10 dkg finom
liszttel és a hűtőbe tesszük.
1 dl langyos vízben elkeverünk 1 teáskanál cukrot és 2 dkg élesztőt felfuttatunk benne.
40 dkg finom liszt
20 dkg rétes liszt
1 tojás
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
2 teáskanál ecet
2 evőkanál tejföl
Buborékos szódavíz, kristályvíz.
A felfuttatott élesztőt a liszthez adjuk és a többi hozzávalóval jól
összedolgozzuk. Annyi szódavizet adunk hozzá hogy könnyű, rétestészta állagú
legyen. Gyúródeszkán még jól kidolgozzuk és pihentetjük 15 percig.
Utána vékonyra kinyújtjuk és a háj 1 harmadát rákenjük.
Összehajtogatjuk és pihentetjük 15 percig.
Majd újra kinyújtjuk, megkenjük hájjal és meghajtogatjuk.
Ezt még egyszer megismételjük a megmaradt hájjal.
Az utolsó hajtogatás után ujjnyi vékonyra kinyújtjuk a tésztát, kockákra vágjuk és megtöltjük jó kemény lekvárral, majd összehajtjuk. Nem szabad lenyomkodni a szélét mert nem nyílik szét, nem lesz leveles.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, megkenjük felvert tojással, vigyázva hogy ne csorogjon le a szélére. Jó forró 200 fokos előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Még melegen megszórjuk vaníliás porcukorral.
Tészta:
50 dkg liszt
16 dkg porcukor
2 tojás
1 teáskanál szódabikarbóna
4 evőkanál méz
annyi tejföl hogy jól nyújtható tésztát kapjunk, kb.1 dl.
Krém:
6 dl tej
6-7 púpos evőkanál liszt
25 dkg Rama
25 dkg porcukor
2 evőkanál kakaópor
2 csomag vaníliás cukor
baracklekvár
Máz:
18 dkg Rama
margarin
18 dkg porcukor
1 csomag főzés nélküli puncs pudingpor
2 evőkanál tej
Elkészítés:
A tésztához a mézet és a margarint egy kicsit meglangyosítjuk és a többi
hozzávalóval összegyúrjuk, 4 részre osztjuk, gáztepsi nagyságúra nyújtjuk és
tepsi hátulján külön külön megsütjük. Nem kell sokáig sütni, hamar megsül.
Krém: 6 dl tejjel 6-7 kanál liszttel, főzött krémet készítünk.
Kihűtjük.
25 dkg porcukrot és 25 dkg Ramát kikeverünk, majd a két krémet jól összekeverjük.
A krémet kétfelé vesszük, egyikbe kakaóport, a másikba 2 csomag vaníliás cukrot teszünk.
Töltés:
Mézes lap- kakaós krém,
mézes lap-barack lekvár,
mézes lap-fehér krém,
mézes lap- máz.
Máz: a vajat, a porcukrot, a tejet, és a puncs pudingot gőz fölött
addig keverjük, amíg el nem kezd sűrűsödni. Egy kicsit hűlni hagyjuk, majd
apránként a tészta tetejére simítjuk.1 napig hagyjuk hogy puhuljanak a lapok.
Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt
3 dl tej
2,5 dkg élesztő
5 dkg vaj
1 tojás sárgája
5 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
A tejet a vajjal meglangyosítjuk, a kenyérsütő üstjébe öntjük. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a tojást cukrot, sót. Elindítjuk a gépen a dagasztóprogramot, miután leállt, duplájára kelesztjük a tésztát.
Lisztezett deszkán vékony téglalap alakúra nyújtjuk. Olvasztott kb. 5 dkg vajjal megkenjük a tésztát, megszórjuk kakaóval és rászitálunk porcukrot. A szélesebb résznél, 5 részre vágjuk a tésztát, minden csíkot külön feltekerjük mint a beiglit. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a csíkokat. Éles ollóval, ferdén bevágjuk a csíkokat, nem kell az aljáig átvágni.
Majd az egyik bevágást jobbra, a következőt balra hajtjuk. Hagyjuk egy kicsit kelni a tepsiben. Tojással óvatosan egyenként megkenjük őket. Majd előmelegített,190 fokos sütőben megsütjük.
Még sül a tészta, 1 dl tejet megforrósítunk 1 csomag vaníliás cukorral.
Miután megsült a forró tésztát a tejjel meglocsoljuk.
Hozzávalók:
Az alsó tésztához: 20x30 cm-es tepsihez:
40 dkg finomliszt
15 dkg vaj
4 ek porcukor
1 tk citromlé
1,5 dl tej
2 dkg friss élesztő
2 tojássárgája
A töltelékhez:
2 üveg befőtt, magozott meggy
2 csomag vaníliás pudingpor
10 dkg cukor
1 kiskanál őrölt fahéj
A felső réteghez:
2 tojás fehérje
3 evőkanál cukor
1 evőkanál finomliszt
3 evőkanál darált dió
A sütemény tetejére:fél maréknyi durvára darált dió,2 tk.porcukor
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, egy kiskanál cukorral felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk. Elmorzsoljuk a vajjal, azután hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól összegyúrjuk.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A tésztát kinyújtjuk és beletesszük a tepsibe. Fél órát hagyjuk kelni, addig elkészítjük a tölteléket.
A meggyet leszűrjük.2.5 dl meggylével elkeverjük a pudingporokat, cukrot,fahéjat,majd hozzá öntjük a meggyet és sűrű krémmé főzzük.
Ezután kihűtjük, majd a tepsiben várakozó tésztára kenjük és egyenletesen elsimítjuk.
A tojás fehérjéket a cukorral,citromlével kemény habbá verjük. A lisztet a dióval összekeverjük és a tojáshabhoz keverjük óvatosan.
A diós habot a meggyre simítjuk és a darabos, cukros dióval megszórjuk. A süteményt 200 fokra előmelegített sütőben, a legalsó rácsra tesszük és sütni kezdjük. Kb negyed óra múlva a tetejét egy alufóliával letakarjuk, hogy meg ne égjen.
A sütési idő kb egy óra.
Ha megsült, a tepsiben kihűtjük és csak utána szeleteljük.
Hozzávalók:
3 dl langyos víz
1.5 dkg élesztő
2 evőkanál olaj
1 kávéskanál barna cukor
25 dkg öreg tészta
25 dkg kenyér liszt (BL80-as)
10 dkg teljes kiőrlésű tönköly búza liszt
10 dkg rétes liszt
5 dkg graham liszt
5 dkg búzakorpa, vagy lenmag pehely
1 teáskanál só
2 kávéskanál sikér, egy csipet aszkorbinsav.
A vizet a kenyérsütő üstjébe öntöttem, beletettem az öreg tésztát, élesztőt, cukrot és az olajat. Rászórtam a lisztet és többi hozzávalót. Elindítottam a dagasztó programot, figyeltem hogy szép sima, gömbölyű tésztát dagasszon a gép.
Miután leállt, kikapcsoltam a gépet, hagytam a duplájára kelni a tésztát. Majd 9 felé osztottam a tésztát és megformáztam őket. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, lekentem vízzel a tetejüket és megszórtam magokkal. Hagytam még kelni, körülbelül a duplájára. 200 fokra előmelegített sütőben megsütöttem. Rácson hagytam kihűlni a zsemléket.
A kovász indítását nem írom le, az alábbi recept szerint készítettem el az első kovászomat, majd kaptam is az unokatestvéremtől aki nagyon sok jó tanáccsal látott el és szerettette meg velem a kovászos kenyér sütését. Időigényes, de lehet a hőtőben is keleszteni akár 1 éjszaka a tésztát másnap kivenni hagyni egy kicsit és már lehet is sütni.
http://bettyhobbykonyha.blogspot.hu/p/oregtesztas.html
Hozzávalók:Francia parasztkenyér
60 dkg BL 80 liszt
10 dkg Graham liszt
12 dkg kovász
45 dkg víz
2.5 dkg himalaya só (normálból 15 gr)
2 ek burgonyapehely
4 dkg joghurt
A kovászt a vízzel elkevertem hagytam állni egy kicsit, majd hozzákevertem a liszteket, fél óra pihentetés (autolízis) után adtam hozzá a joghurtot és a sót. Jól kidolgoztattam a dagasztógéppel. Vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tettem, majd 3x 1/2 óránként hajtogattam. A harmadik hajtogatás után hagytam még 15 percet pihenni, cipót formáztam és jól kilisztezett szakajtóba tettem. Neylonba csomagoltam a tésztát és éjszakára a hőtőbe tettem. Reggel kivettem, majd hagytam kb.1.5 órát kelni kb.25 fokon.
A sütőt előmelegítettem 250 fokra a sütőkővel együtt, majd a tésztát sütőlapátra borítottam és bevágtam a tetejét.
Gőzösített sütőbe csúsztattam a tésztát, 15 perc után levettem a hőfokot 210-re, így még sült további 45 percet.
Hozzávalók:
2 bögre, (2,5 dl-es) liszt,
0,5 bögre cukor,
150 gr vaj,
1 teáskanál szódabikarbóna,
Annyi langyos víz hogy közepesen lágy tésztát kapjunk.
1 kg alma.
Krémhez:
1 bögre tejföl,
1 bögre cukor,
1 db tojás,
2 ek,liszt,
1 citrom reszelt héja,
Darált dió.
Elkészítés:
Az átszitált lisztet elmorzsoljuk a vajjal,majd beletesszük a szódabikarbónát. Annyi vízzel összegyúrjuk, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. A sütőformát kivajazzuk, megszórjuk prézlivel és a pite tésztával kibéleljük. A tészta tetejét megszórjuk darált dióval.
Az almát meghámozzuk, magokat kivesszük majd vékony szeletre vágva elosztjuk a tésztán. Erre is lehet diót szórni.
A krémhez a hozzávalókat kézi mixerrel kikeverjük, ráöntjük az almaszeletekre és 190 fokos sütőben, kb.30-40 percig sütjük.
Ha kihűlt porcukorral megszórjuk.
Hozzávalók:
30 dkg nyers burgonya
1/2 kg liszt
2 evőkanál zsír
2 dkg élesztő
1 dl tej
1 kávéskanál cukor
1 egész tojás
1 kávéskanál só
A tejet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és úgy
futtatjuk fel.
A burgonyát 1/2 evőkanál sós vízben puhára főzzük, a főzőlevet félre tesszük, langyosra hűtjük.
A lisztben elmorzsoljuk a zsírt, hozzáadjuk a sót, (csak óvatosan mert a főzőlé is sós) tojást, áttört krumplit és a megkelt élesztőt.
Annyi langyosra hűtött főzőlevet adunk hozzá hogy közepes lágyságú tésztát kapjunk.
Jól kidolgozzuk és kelesztőtálba duplájára kelesztjük. Miután megkelt, 2 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát és közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Tetejüket megkenjük tojással, hagyjuk még kelni egy kicsit.
Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Tetszőleges recept szerint készítünk muffinokat.
Mikor kihűltek lehet díszíteni. Én vajat kevertem ki porcukorral jó simára, kevertem bele kakaót. Az arcához használtam a krémet, a füle ropiból van, az arcocskája piskóta tallér félbevágva, a szeme és az orra csokilencse.
A szeme alá lehet fehér vajkrémet kenni, én elfelejtettem, már késő volt, belekevertem a kakaót.
Hozzávalók a tésztához:
1/2 kg liszt
15 dkg margarin
10 dkg porcukor
2 tojás sárgája
1 csomag sütőpor
1 kis pohár tejföl
Hozzávalók a krémhez:
2 csomag vaníliás puding
6 dl tej
20 dkg ráma margarin
20 dkg porcukor
2 citrom leve és reszelt héja
sárgabarack lekvár
A tészta hozzávalóiból könnyű, de nem lágy tésztát gyúrok. 4 részre osztom és külön külön kinyújtom, kb.24x35 cm-es lapokká, majd világosra sütöm.
Közben elkészítem a krémet, a pudingport kikeverem a tejjel, majd megfőzöm és kihűtöm. A margarint habosra keverem a cukorral és a citromlével, majd hozzáadom a kihűlt pudingot, azzal is jól összedolgozom.
Összeállítom a sütit, az első lapot megkenjük lekvárral, majd befedjük a második lappal, arra jön a pudingos krém, befedjük a 3.lappal, arra lekvár és befedjük a 4.lappal. A tetejét megszórjuk porcukorral. Egy éjszakát állni hagyjuk, még megpuhulnak a lapok.
Nekem elég sok lett a krém, így 2 felé osztottam és úgy tettem a lapok közé.
Narancsos csokikrémmel töltött bonbon.
(40 db.bonbon lett ebből a mennyiségből)
Hozzávalók:
20-25 dkg 70%-os étcsoki
A töltelékhez:
7.5 dkg étcsoki
1/2 dl tejszín
2 dkg vaj
fél narancs reszel héja
Az étcsoki 2/3-át vízgőz felett nagyon lassan felolvasztjuk folyamatos
kevergetés közben. Majd félrehúzzuk, hozzáadjuk a maradék csokit és addig
keverjük amíg az utólag hozzáadott csoki is felolvad.
Mikor teljesen elolvadt a csoki, pici kanál segítségével csokit csorgatunk a formánk belsejébe és egyenletesen elkenjük hogy az aljára és az oldalára is kerüljön csoki. Én egy pici ecset segítségével csináltam. Megütögetjük a formát, miután mindenhol szépen megfogta a csoki a hűtőbe tesszük dermedni, nem sok idő.
Közben elkészül a töltelék:
Egy kis lábasban szintén vízgőz felett megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az étcsokit és a narancs reszelt héját. Kevergetve összeolvasztjuk, és a tűzről lehúzva kihűtjük. Ha a töltelék teljesen kihűlt, elővesszük a kikent formákat a hűtőből és kiskanállal a mélyedésbe adagolunk a töltelékből, de nem kell teljesen teletölteni. Lezárásként még csorgatunk rá az olvasztott csokiból, a felesleget eltávolítjuk a bonbonközökből, egyenletesre elhúzzuk a tetejét. Visszatesszük dermedni még a hűtőbe, miután jól kihűltek kinyomkodjuk a formából.
- ahogy én készítettem
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
1 teáskanál só
3 evőkanál cukor
1 tojás
2 tojás sárgája
3 dl langyos tej
3 dkg puha vaj
3 dkg friss élesztő
1 citrom reszelt héja
Töltelék:
2 csomag vaníliás pudingpor
6 dl tej
6 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg vaj, vagy margarin.
A kenyérsütőgép üstjébe mérjük a langyos tejet, belemorzsoljuk az élesztőt és 1 evőkanál cukrot, rászitáljuk lisztet és hozzáadjuk a többi hozzávalót. A tésztát alaposan kidolgozzuk. Langyos helyen 45-50 percig pihentetjük.
Lisztezett felületre borítjuk, elfelezzük és hat-hat egyenlő részre osztjuk. A darabokat óvatosan gombóc formára igazítjuk, majd egyesével hosszúkás csíkot nyújtunk belőlük.
A pudingot a kétféle cukorral megfőzzük, miután kihűlt a vajjal jó habosra kikeverjük.
A kinyújtott tészta felső részére kb. 1 evőkanál pudingos tölteléket tesztünk, ráhajtunk egy darab tésztát és a megmaradt kb. egyharmad résznyi tésztát derelyevágóval ujjnyi széles csíkokra vágjuk, majd a másik végétől kezdve feltekerjük.
A megformázott tésztát sütőpapíros tepsire fektetjük, langyos helyen 45-50 percen keresztül pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A megkelt kifliket 12-15 perc alatt sütjük pirosra.
Míg sülnek megolvasztunk két evőkanál vajat és elkeverünk öt evőkanál cukrot egy evőkanál fahéjjal.
A kifliket amint kivesszük a sütőből megkenjük olvasztott vajjal, majd meghempergetjük a cukros fahéjban. Rácsra tesszük hűlni őket.
Lehet cukros dióba is forgatni, úgy is nagyon finom.
Raffaello krémmel töltött torta
5 tojásból piskótát sütöttem,amit miután kihűlt 3 felé vágtam.
Kókuszos krém:
2 csomag vaníliás pudingport elkeverek 6 dl tejjel, 4 ek cukorral,
beletörök 2 tábla fehér csokit, 1 csomag kókuszreszeléket, majd megfőzöm, keverek hozzá 3 ek. darált diót, 1 csomag vaníliás cukrot, hagyom kihűlni. (A cukor lehet ízlés szerint több,vagy kevesebb is.)
10 dkg vajat 3 ek. porcukorral jól kikeverek.
1 kis doboz Hulala tejszínhabot 1 habfixálóval kemény habbá felvertem.
A kihűlt pudingos krémhez keverem a kikevert vajat, majd beleforgatom a tejszínhabot is óvatosan, összekeverem.
A kihűlt lapokat megtöltöm a krémmel, díszítem.
-ahogy én készítettem:
Hozzávalók:
3 nagy tojás
12 dkg finomliszt
12 dkg kristálycukor
1/2 csomag sütőpor
A krémhez:
2 kis pohár natur krémjoghurt
10 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1/2 citrom+ reszelt héja
1 evőkanál zselatin
3 dl. HULALA
1/2 kg ribizli
citromfű levél a díszítéshez
Elkészítés:
A tésztához a tojásokat 3 evőkanál forró vízzel 1 percig keverjük, majd
apránként hozzáadjuk a kristálycukrot és fehéredésig keverjük. Majd
beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. Összedolgozzuk és sütőpapírral
kibélelt 26 cm-es tortaformába simítjuk. 170 fokos sütőben 20-30 percig
(tűpróba) sütjük.
A krémhez a joghurtot összekeverjük a porcukorral és a zselatinnal, majd felmelegítjük míg a zselatin felolvad. Hozzáadjuk a citrom kifacsart levét, reszelt héját, vaníliáscukrot és hidegvízbe állítva az edényt, kihűtjük. A tejszínhabot keményre felverjük és óvatosan a kihűlt joghurtos krémmel összedolgozzuk.
A tortalapot kettőbe vágjuk, egyiket 12 szeletre vágjuk. Kibélelünk folpack-kal egy gömbölyded tálat, úgy hogy a szélei túl lógjanak. A felszeletelt piskótával körberakjuk. Belekanalazzuk a krém 1/3-át,majd megszórjuk a leszemezett ribizlivel, majd megint krém és ribizli következik. A tetejére rátesszük a kerek tortalapot, kicsit meg is nyomkodjuk és a kilógó folpackkal beborítjuk. 1 éjszakára hűtőbe tesszük, majd másnap kiborítjuk a tálból és díszítjük.
Hozzávalók:
1,5 dl tej
3 dkg élesztő
60 dkg liszt
1 teáskanál só
20 dkg vaj
2 tojás sárgája+1 a kenéshez
15 dkg füstölt sajt+10 dkg trappista sajt
Kb.2 evőkanál tejföl.
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk egy pici cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
A lisztbe belekeverjük a sót, vajat elmorzsoljuk benne, hozzáadjuk a tojások sárgáját, 10 dkg reszelt füstölt sajtot, felfuttatott élesztőt és a tejfölt, jól kidolgozzuk a tésztát. A tálat folpackal letakarva 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap kinyújtjuk a tésztát, meghajtogatjuk és pihentetjük 15 percig. Kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, a tetejüket megkenjük 1 egész felvert tojással. A maradék reszelt sajtokat a tetejére tesszük.
190 fokos sütőben sütjük.
1 dl. joghurt vagy kefir
2.5 dl tej
2 evőkanál olaj
40 dkg BL 80-as kenyér liszt
10 dkg rétes liszt
10 dkg megsütött sütőtök
20 dkg öreg tészta vagy kovász
1 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
Csipet aszkorbin sav,1 mokkáskanál sikér.
2 teáskanál só
Tetszés szerint magvak.
A tejet és a joghurtot (én most joghurtot használtam,) meglangyosítjuk.
Beleöntjük a kenyérsütő üstjébe.
Beletesszük az élesztőt, cukrot, öreg tésztát, olajat. Rászitáljuk a lisztet és a többi hozzávalót is hozzáadjuk.
Elindítjuk a dagasztó programot, mikor jelez a gép beleszórjuk a magokat. Szép rugalmas tésztát készítünk. Miután végzett a gép a dagasztással, a tésztát benne hagyjuk és duplájára kelesztjük. Ha megkelt a tészta kivesszük a gépből, 4 részre osztjuk és átgyúrjuk, cipókat formázunk belőlük. Megspricceljük vízzel a tetejüket, magokat szórunk rá és sütőzacskóba tesszük, (egy zacskóba 2 db-t.) Még hagyjuk kb-1 órán keresztül kelni és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Miután megsültek azonnal kivesszük a zacsiból, megspricceljük egy kis vízzel a tetejüket és rácson kihűtjük.
Tészta hozzávalói:
38 dkg liszt
8 dkg margarin
8 dkg cukor
10 gr. szalalkáli
1 tojás
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
1 dl tej
Pici só
A tejet meglangyosítjuk és a szalalkálit feloldjuk benne.
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a feloldott szalalkális tejet és a többi hozzávalóval összegyúrjuk hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.
3 részre osztjuk a tésztát, nagy gáztepsi méretűre nyújtjuk és egyenként megsütjük a 3 lapot.
Almás töltelék:
2 kg almát lereszelünk, kinyomkodjuk a levét, és egy pici cukorral
megdinszteljük. Ízlés szerint teszünk hozzá fahéjat, cukrot és egy pici
citromlevet. Kihűtjük.
Pudingos töltelék:
2 csomag főzős vaníliás pudingot megfőzünk
7,5 dl tejben.
25 dkg margarint
20 dkg cukrot
1 csomag vaníliás cukrot jól kikeverünk és a kihűlt pudinggal jól
összedolgozzuk.
Az alsó lapra tesszük a kihűt almát, beborítjuk a következő lappal, arra
a pudingos krém következik. Majd a harmadik lap.
1 napig állni hagyjuk még megpuhulnak a lapok, utána lehet szeletelni, porcukorral meghinteni.
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
20 dkg zsír
2.5 dkg élesztő
1 kis pohár tejföl
2 evőkanál porcukor
csipet só.
Elkészítés:
Az élesztőt 2 ek, tejfölben elkeverni, nem kell keleszteni, a lisztet a zsírral, cukorral jól összekeverni, hozzáadni az élesztős tejfölt, majd annyi tejföllel összegyúrni, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Kinyújtjuk kb. 4 mm vastagságúra a tésztát, majd pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Minden kör közepére kis kanál kemény szilvalekvárt teszünk, majd összecsípjük a tésztát, a közepét jó alaposan hogy ne nyíljon szét.
180 fokos sütőben szép pirosra sütjük, kb. 15-20 perc. Majd melegen megszórjuk porcukorral.
6 tojásból piskótát sütünk, amit hűlés után ketté vágunk.
kb. 30 dkg rizs, 5 dl tej, 2.5 dl víz, 5 dkg cukor, 2 dkg vaj, vaníliás
cukor, pisi só. Tejberizst főzünk az alapanyagokból, majd ha kész, félre tesszük
hűlni.
3,5 dl tejet és egy csomag vaníliás pudingport sűrűsödésig főzzük. Ha
kész, ezt is félre tesszük hűlni.
1/2 literes HULALA tejszínhabot jó keményre felverünk.
½ dl tejben 1 evőkanál étkezési zselatint feloldunk amíg megolvad. Gyors mozdulatokkal hozzákeverünk két kanál rizst, majd a tejberizs egészéhez keverjük. Reszelünk bele 1 citrom héját.
Hozzáadjuk a pudingos krémet is, végül óvatosan beleforgatjuk a kemény tejszínhabot.
Az egyik piskótalapot tepsibe tesszük, rákenjük a rizses masszát, beborítjuk a második piskóta lappal.
Gyümölcsdarabokkal kirakjuk és tortazselével leöntjük. Hűtőben jól kihűtjük.
Hozzávalók:
3 dl. tej.
25 gramm cukor
5 dkg margarin
1/2 mokkáskanál só
1 tojás
55 dkg liszt
2.5 dkg élesztő
Csipet aszkorbinsav
A hozzávalókból kenyérsütőben 20 perc alatt tésztát dagasztani.
Kikapcsolt gépben 1/2 órát keleszteni, majd újra dagasztani.
8-10 darabba vágni, lisztezett deszkán minden tésztadarabot egyenként
kinyújtani és feltekerni kiflinek. Kissé lágy a tészta, bőven kell lisztezni a
deszkát hogy ne ragadjon le. Sütőpapíros tepsiben fél órát keleszteni, jól meg
kell kelni mert szétrepednek sülés közben. Egymástól távol kell tenni, mert
nagyra nőnek sülés közben. Sütés előtt megkenni langyos vízzel, majd ha megsült,
hideg vízzel megspriccelni. Lehet cukros tejjel is megkenni sülés után, akkor
édesebb lesz.
Tejfölös epres sütemény
Tészta hozzávalói:
4 tojás
17 dkg kristálycukor
1 zacskó vaníliás cukor
5 dkg étkezési keményítő
8 dkg liszt
1 csapott teáskanál sütőpor
Krém hozzávalói:
2 teáskanál zselatin
5 dl. tejföl
1/2 citrom leve
1 zacskó vaníliás cukor
40 dkg eper
2.5 dl. tejszín
Elkészítés:
A tojások fehérjét 10 dkg cukorral és 1 zacskó vaníliás cukorral kemény
habbá verjük. A tojások sárgájával tovább keverjük, majd rászitáljuk az érkezési
keményítővel és a sütőporral elkevert lisztet. Én tortaformába sütöttem, (de
lehet 37x32 cm-es tepsiben amibe sütőpapírt teszünk.) Előmelegített sütőben 180
fokon kb.10-12 percig sütjük. A sütőből kivéve a piskótát kihűtjük.
A krémhez egy kevés tejfölben elkeverjük a zselatint, és a
többi tejfölhöz adjuk amihez hozzákeverjük a citromlevet és a maradék cukrot és
vaníliás cukrot. Alacsony hőfokon összemelegítjük. Hűtőben 15-20 percig dermedni
hagyjuk, közben időnként megkeverjük. A megtisztított, megmosott epret 5 szem
kivételével, feldaraboljuk. A tejszínt kemény habbá verjük, keveset félreteszünk
a díszítéshez, a többit a tejfölös krémbe vegyítjük, majd óvatosan beleforgatjuk
az eperdarabokat. A piskótát keresztben kettévágjuk az alsó lapra rákenjük a
krémet, ebből is hagyunk egy keveset a piskóta tetejére, majd ráborítjuk a másik
lapot. Megkenjük a maradék krémmel, felszeletelt eperdarabokkal díszítjük,
gyümölcskocsonyát teszünk a tetejére.2 órát hűtőben pihentetjük.
Ha tepsiben sütjük akkor kockára feldaraboljuk megszórni porcukorral a
tetejét és
minden kocka tetejét félbevágott eperrel, tejszínhabbal díszíteni.
Hozzávalók:
2 dl tejszín
2 dl tej
1 tojás
3 dkg élesztő
6 dkg cukor
2 kávéskanál só
50 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
2 evőkanál burgonyapehely
1 csipet aszkorbinsav.
Reszelt citrom héja
A tejet és a tejszínt beleöntjük a kenyérsütő üstjébe, belemorzsoljuk az
élesztőt, rászórjuk a cukrot, hozzáadjuk a lisztet. Utána a tojást,
burgonyapelyhet és a sót. Dagasztóprogram, a dagasztás vége előtt kétfelé
vesszük a tésztát az egyiket visszatesszük és 1 pici vízzel és 2 evőkanál
kakaóval még jól összedolgoztatjuk. Kelesztő tálban duplájára kelesztjük. A
fehér és a kakaós tésztából 4-4 gombócot vágunk. Kinyújtunk 1 fehér tésztát,
hosszúkás-vékony csíkká, megszórjuk csoki lencsével, vagy mazsolával.1 kakaós
tésztát szintén kinyújtunk és a fehér tésztára tesszük. Majd feltekerjük mint a
buktát. 4 ilyen kis buktánk lesz. Egy magasabb falú tepsibe, sütőedénybe egymás
mellé tesszük a kis buktákat, hagyunk helyet hogy kelni tudjanak. Hagyjuk
pihenni még duplájára nem kelnek, és a tetejét lekenjük 1 tojássárgájával amibe
egy pici tejet is tettünk.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, még egyszer megkenjük tejes-tojással és mehet a sütőbe. 10 perc sülés után letakarjuk fóliával a tetejét és kb.30 perc alatt készre sütjük. Még melegen megkenhetjük cukros tejjel, szép fényes lesz.
(Most aszalt áfonyát is tettem bele.)
Tiroli meggyes kalács:
Hozzávalók:
2 dl. tej
2 tojás sárgája
8 dkg cukor
30 dkg finom liszt
20 dkg rétes liszt
2.5 dkg élesztő
csipet só
1 reszelt citrom héja
4 dkg olvasztott vaj
A hozzávalókból tésztát dagasztunk, jól kidolgozzuk. Hagyjuk jól
megkelni.
Amíg kel a tészta, 20 dkg vajat és 20 dkg rétes lisztet jól összedolgozok és hűtőben pihentetem.
Mikor megkelt a tészta kinyújtom kocka alakúra, és a
közepére teszem a vajjal kidogozott lisztet a hűtőből. Ráhajtom a tészta
oldalait, hagyom pihenni 15-20 percig. Jól kinyújtom, és ezt 4x megismételem.
Elosztom 4 felé a tésztát vékonyra kinyújtok egyet, középre teszem a tölteléket
a tészta 2 oldalát felcsíkozom és ezeket a csíkokat fonat szerűen hajtom rá a
tésztára.4 rúd lesz belőle.
Töltelék:
1 vaníliás pudingot megfőzöm a meggy befőtt levével, kb.4 dl. és
beleforgatok 2 üveg kimagozott meggyet. Ha kihűlt ezzel töltöm a tésztát.
180-200 fokos sütőben szép pirosra sütöm.
3.5 dl langyos víz
2 evőkanálnyi kovász
20 dkg rétes liszt
10 dkg sötét rozs liszt
5 dkg Teljes kiőrlésű búza liszt
10 dkg Teljes kiőrlésű tönköly liszt
15 dkg kenyér liszt(BL80-as)
2 kis mérőkanál só
1 nagy mérőkanál cukor
2 nagy mérőkanál (olíva) olaj
1 kis mérőkanál sikér
1 csipetnyi aszkorbinsav
1 mokkás kanál köménymag
1.6 dkg élesztő
Kovász:
20 dkg-nyi teljes kiőrlésű liszt, 2 dkg élesztő, 1 kávéskanál méz 1
kávéskanálcukor 2 dkg élesztő és annyi langyos víz hogy nokedli keménységű
tésztát kapjunk az összekeverés után. Ezt meleg helyen hagyjuk felfutni,
többször visszakeverjük. Kb. 2 óra állás után már használhatunk belőle, a többit
betesszük a hűtőbe. Kenyérsütés előtt ebből vesszük el a megfelelő adagot.
Az előzőleg leírt sorrendben mindent belerakunk a
kenyérsütő gépbe, a langyos vízbe a kovászt, lisztet stb.
Elindítjuk a gép dagasztó programját, mikor sípol a gép tehetünk bele
magokat. Ha végzett a gép, finoman átgyúrjuk a tésztát, kelesztő tálba tesszük
és duplájára kelesztjük.
Utána még egyszer finoman átgyúrjuk, formázzuk 3 helyen bevágjuk és sütőzacskóba tesszük a tésztát, amit 1-2 helyen finoman kilyukasztunk és abban duplájára kelesztünk. (kb. 1óra.)
Sütőben 210 fokon kb. 1 óra alatt a megfelelő szín eléréséig sütjük. Ha megsült azonnal kivesszük a zacsiból és várjuk a dicsérő szavakat.
Töltött kürtöskalács:
Hozzávalók:
70 dkg liszt
3.5 dl. tej
1 csomag élesztő
1 csipet só
2 tojás sárgája
3 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
Az előzőekből könnyű tésztát dagasztunk és duplájára kelesztjük. Mikor
megkelt, kinyújtjuk és 4 db. 4 ujjnyi csíkot vágunk belőle. A csíkokat
összesodorjuk és külön-külön 4,alufóliával betekert rúdra tekerjül. Egy keveset
még pihentetjük és megsütjük. Miután megsültek azonnal levesszük a rúdról és
kihűtjük.
A következő krémmel töltjük:
25 dkg margarint ízlés szerint porcukorral és 2 csomag vaníliás cukorral
kikeverünk. 4 dl. tejet és 8 evőkanál lisztet sűrűre főzünk és kihűlés után a
vajas krémmel jól összedolgozzuk.
A kihűlt tésztákat felszeleteljük és a krémmel megtöltjük.
Túrórudi muffin.
(Andi receptje)
Hozzávalók:
30 dkg liszt
1 csom sütőpor
15 dkg mazsola
10 dkg vaj
20 dkg cukor
1 csipet só
1 csomag van.cukor
4 tojás
25 dkg sovány túró
1,25 dl tej
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral. A vajat a cukorral, sóval és a
vaníliás cukorral kikeverjük, majd egyesével belekeverjük a tojásokat, majd a
túrót és a tejet, az egészet habosra keverjük. Beletesszük a mazsolát is. A
masszához kis a adagokban hozzáadjuk a lisztet. Jól összekeverjük. A forma
aljába egy kevés tésztát teszünk, és mindegyikbe nyomunk egy 1-1.5 cm-es
túrórudi karikát. Majd lefedjük tésztával. kb.25 perc alatt készre sütjük.
Gázsütő 4-5 fokozat. Légkeveréses sütő 180 fok.
3 óriás pöttyös rudit lehet számolni. 24 db muffin lett.
Ahogyan én készítettem:
-A formát ki kell kenni, én kapszlikat tettem bele.
-Én nem tettem bele mazsolát, hanem csoki lencsével helyettesítettem.
-Reszeltem bele 1 citrom héját.
-4 nagy rudit használtam fel.
Túrós-gyümölcsjoghurtos torta:
1/2 kg túró
5 dl gyümölcsös joghurt
2 dl tejszín
4 ek. cukor
2 ek. zselatin
Gyümölcskonzerv, vagy befőtt
5 tojásból piskótát sütünk, mikor kihűlt kettévágjuk.
A túrót szitán áttörjük, a zselatint feloldjuk 1 dl. gyümölcslével,
cukorral és a joghurthoz keverjük. Felmelegítjük, nem forraljuk. Hozzákeverjük a
túróhoz, belekockázzuk a gyümölcsöt és a keményre felvert tejszínhabot is
beleforgatjuk óvatosan. Hűtőben hagyjuk dermedni egy kicsit. Tortaforma aljára
visszatesszük a kettévágott piskóta egyik lapját, ráöntjük a gyümölcsös masszát
egy keveset hagyunk a torta tetejére is. Beborítjuk a másik piskóta lappal.
Rákenjük a megmaradt krémmel és tetszőlegesen lehet díszíteni. Én HULALA
tejszínt tettem habzsákba és azt nyomtam az oldalára.
Túrós, gyümölcsös alagút
Hozzávalók:
2-3 dl tejszin
5 ek. cukor,
1 ek. zselatin.
1 csomag vaníliás cukor, ezeket felmelegíteni nem szabad forralni.
Hozzá:1/4 kg túró
10 dkg margarin kikeverni és az előző tejszínes masszát hozzákeverni.
Őzgerincformát folpackkal kibélelni, beleönteni a túrós massza felét
tetszés szerint gyümölcsöt, vagy konzervet tehetünk bele, ráönteni a massza
másik felét, babapiskótával betakarni a tetejét gyümölcslével meglocsolni a
tetejét és hűtőben 4-6 órát hűteni. Kiborítani és lehet szeletelni.
Túrós-pudingos krémes.
Hozzávalók:
8 tojásból kakaós piskótát sütünk.
(Tepsi
mérete: 24 x 35 cm-es.)
Ha kihűlt kettévágjuk.
Krém:
25 dkg tehéntúró
5 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
1/2 liter tej
1 evőkanál zselatin
1 reszelt citrom héja
1 csomag vaníliás cukor
1/2 liter. HULALA tejszín
A pudingot összekeverjük a zselatinnal, cukorral, hozzáadjuk a tejet és
kis lángon összeforraljuk, kihűtjük. A túrót villával jól összetörjük, lehet
passzírozni is, hozzáadjuk a citromhéjat a vaníliás cukrot és a kihűlt pudinggal
összekeverjük. A tejszínből kemény habot verünk, felét belekeverjük óvatosan a
túrós krémbe. Az egyik piskótalapra rákenjük a krémet, arra jön a megmaradt
tejszínhab. Beborítjuk a másik piskótalappal és
csoki mázzal bevonjuk. Hűtőben jól kihűtjük.
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg porcukor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
2 evőkanál tejföl
10 dkg margarin
2 tojás
kakaópor
valamint kevés darált dió, zsír meg baracklekvár
A krémhez:
50 dkg túró
20 dkg cukor
3 evőkanál búzadara
3 tojás
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál tejföl
1 csomag vaníliás cukor
A tetejére:
tortabevonó
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, a masszát három részre osztjuk. 2/3-ába kakaóport szórunk. Zsírozott tepsibe először a kinyújtott sárga lapot helyezzük be. Megkenjük baracklekvárral, megszórjuk darált dióval. Rátesszük az egyik barna lapot, ezt is megkenjük lekvárral és megszórjuk dióval, majd rásimítjuk a túrókrémet. Ehhez a tojás sárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az áttört túrót és a többi hozzávalót. Utoljára kerül hozzá a kemény habbá vert tojásfehérje. A túrókrém tetejére helyezzük a másik barna lapot, amelyet villával picit megszurkálunk. Közepes tűznél sütjük. Ha kihűlt, ét tortabevonóval bevonjuk.
Vendégváró.
Hozzávalók, az eredeti recepthez:
30 dkg lisztet,8 dkg cukrot,10 dkg margarint,2 tojást, 1/2 csomag
sütőport 2 dkg. kakaót, kevés tejjel összegyúrni és 2 lapot sütni.
3 tojás,3 ek.víz,6 ek.cukor,6 ek.liszt,1/2 csomag sütőpor, piskótát
sütni.
Krém:
5 dl. tejben 3 ek. lisztet sűrűre főzni, kihűteni.
25 dkg.margarint,2 csomag vaníliás cukor, 25 dkg. porcukorral kikeverni
és a kihűlt krémmel jól összekeverni.
Alulra egy kakaós lap, rá a krém fele, arra a piskóta lap, rá a krém
megmaradt része, újból kakaós lap. A tetejére csoki mázat teszünk.
Ahogyan én készítettem:
Kész mézes lapot vettem és a kakaós lap helyett azt tettem.
Zserbógolyók
(csakapuffin.blogspot.com)
Hozzávalók:
15 dkg aszalt sárgabarack
15 dkg darált dió
2 ek narancslikőr vagy helyette konyak/rum
1 ek víz
2 ek porcukor
1 ek. baracklekvár
fél tk rumaroma/rum
A csokibevonathoz:
15 dkg ét tortabevonó/étcsoki
1 tk olaj
1. A barackokat meglocsoljuk az alkohollal és a vízzel és állni hagyjuk
kb. 1 órán át.
2. Késes aprítóval, kávédarálóval, vagy ami van, jól szétaprítjuk az
aszalt barackokat, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, úgy, hogy
gyúrható legyen a massza.
3. A masszából pici golyókat formázunk, majd betesszük a hűtőbe őket,
hogy könnyebb legyen a csokibevonás.
4. Kb. 1 óra múlva a tortabevonót/étcsokit egy kicsike lábosban gőz
fölött megolvasztjuk és belekeverjük az olajat. És itt jön az attrakció! Helyet
csinálunk a pulton: balkéznél a lehűlt gombócokkal teli tálca, mellette
fogpiszkálók, középen a csokit tartalmazó lábos, jobb kéznél másik tálca, rajta
a hungarocell.
5. A gombócba beleszúrjuk a fogpiszkálót, a csokis lábost kicsit
megdöntjük, megforgatjuk a csokiban a golyót és gyorsan beleszúrjuk a
hungarocellbe. Ha mind megvan, akkor visszatesszük az egészet a hűtőbe, majd ha
megdermedt a csoki, megesszük egyszuszra.