Anyulia konyhája
I. Kenyerek és egyéb sütemények 1.
Kenyerek és egyéb sütemények 2.
III. Süssünk, főzzünk szabadban
II.Anyulia konyhája
Almás-rakott káposzta tarjával:
Hozzávalók:
6 db. szép nagy szelet kicsontozott tarja
4-5 gerezd fokhagyma
3-4 evőkanál olaj
1.5 kg savanyú káposzta
2 fej vöröshagyma
3-4 nagyobb alma
1.5 kg krumpli
ételízesítő, őrölt köménymag
Só, bors
A tarját a sütés előtti nap egy kicsit kiklopfoljuk, besózzuk, jól
bedörzsöljük zúzott fokhagymával, megkenjük olajjal és letakarva másnapig a
hűtőbe tesszük.
Másnap a káposztát ha savanyú kiáztatjuk, majd egy nagy hőálló tálba
szétterítjük, alá tehetünk szalonna csíkokat. Megszórjuk őrölt köménnyel. A
megtisztított hagymát vékonyat felszeleteljük, gyűrűire szedjük és szétterítjük
a káposztán. Az almát meghámozzuk, a magját kifúrjuk és egy közepesen vastag
szeletekre vágjuk és a hagymán elrendezzük. A meghámozott burgonyát vékony
szeletekre vágjuk, megsózzuk, meghintjük ételízesítővel és az almára rakjuk.
A pácolt tarja mind két oldalát egy kevés olajon megpirítjuk és beborítjuk vele az almát. A kisült szaftból egy keveset öntünk alá, tehetünk rá szalonna csíkokat. Befedjük alufóliával és közepes lánggal kb.1.5 órát sütjük. Az utolsó 10 percben levesszük a fóliát hogy a hús szép pirosra sülhessen.
Hozzávalók:
2 egész csirkemell filé
2 doboz ananász konzerv
20 dkg sajt
sültcsirke fűszer keverék
vaj, olaj a sütéshez.
Elkészítés:
A csirkemellből vékony szeleteket vágunk, a 4 darabból kb.8 lesz. Bedörzsöljük a fűszersóval és kevés olajon elősütjük. Tűzálló tálat vékonyan kivajazunk, egymásmellé rakjuk az elősütött csirkemelleket. Mindegyik tetejére egy pici vajat teszünk és rátesszük az ananász darabkákat. Én most 1 doboz ananász konzerv és 1 doboz trópusi gyümölcs konzervvel készítettem.
Beborítjuk reszelt sajttal és kb.30 perc alatt megsütjük, amíg a sajt ráolvad. Nem kell sokáig sütni. Köretet tetszés szerint adunk hozzá, én krokettel tálaltam.
Baconban sült káposztás tarja.
Hozzávalók:
Bacon szalonna,
6 szelet tarja
1/2 kg savanyú káposzta.
1 szál füstölt kolbász.
Körethez:
4 db Édesburgonya,
1/2 kg.gomba,
2 fej lilahagyma
2 kápia paprika
3 db.savanykás alma
Elkészítés:
Folpackot kiterítjük, arra rárakjuk a baconszalonnát, egymás mellé. A tarját jó vékonyra kiklopfoljuk, rárakjuk a baconra, sózzuk, borsozzuk. A kimosott jól kicsavart káposztát elterítjük egyenletesen a húson, középre rakjuk a kolbászt. A folpackal feltekerjük.
Egy tepsibe belerakjuk a kockára vágott édesburgonyát, gombát, paprikát, szálakra vágott hagymát, meglocsoljuk olivaolajjal, sózzuk, borsozzuk, jól összekeverjük. A közepére helyezzük a göngyölt húst (a folpackot levesszük róla). Lefedjük alufóliával, kb.1 órát sütjük 180 fokon, ha sok levet enged, leöntünk belőle,ekkor tesszük hozzá az almát. Még vissza tesszük kb.1 órát sülni. Ha minden megpuhult levesszük a fóliát, én egy kis kecsappal megkenem a bacon tetejét, még visszatettem kb. 10 percre, szép piros lesz a teteje.
Batyuban sült halfilé
Hozzávalók:
50 dkg fehér húsú halfilé (mi csukából készítettük.)
Hal fűszerkeverék.
1 csomag újhagyma
10 dkg. csiperkegomba
15 dkg. koktél paradicsom
1/2 csomag kakukkfű (ha nincs jó a szárított oregánó)
1/2 citrom leve
vaj.
Elkészítés:
A halfiléket vékony szeletekre vágjuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel.
Duplán hajtott alufóliát vékonyan megkenünk vajjal, ráteszünk egy-egy
halszeletet. Majd egyenletesen szétosztva ráhalmozzuk a szeletelt
gombát,paradicsomot,hagymát,1-2 paprikakarikát. Megszórjuk kakukk fűvel,
meglocsoljuk citromlével. A maradék vajat rádaraboljuk és szaloncukor szerűen
összecsomagoljuk az alufóliát. A batyukat 200 fokra előmelegített sütőben,30-40
percig sütjük, közben 1x2-szer megforgatjuk. Tálaláskor felvágjuk a csomagokat
de alufóliával együtt tesszük a tányérra.
Hozzávalók:
4 közepes méretű burgonya
2 tojás
1 dl tej
2-3 ek liszt
1 kis fej vöröshagyma
1 csipet őrölt szerecsendió
1 teáskanál sütőpor
só, fehérbors,
a sütéshez olaj.
Elkészítés:
A megmosott, héjas burgonyát megfőzöm enyhén sós vízben, majd meghámozva
még melegen összetöröm. Hozzáöntöm a tejet, a gyengén felvert tojásokat a
fűszereket lereszelt hagymát. Beledolgozom a sütőport és annyi lisztet hogy
formázható masszát kapjunk. 1 órát pihentetem a tésztát és utána ujjnyi
vastagságú hosszú rudakat sodrok és 3-4 cm-es darabokra feldarabolom,
megformázom.
Ezután a kroketteket bő, forró olajba teszem és a hőfokot rögtön mérséklem és kislángon lassan kisütöm, miután megsültek papírtörölközőre szedem.
Sütés nélkül jól fagyasztható.
Burgonyatallérra rakott libamáj
Hozzávalók:
1/2 kg libamáj (más is lehet)
4 kisebb tv paprika
1 vékony szál póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
60 dkg burgonya
1 tojás
3 evőkanál liszt
1 evőkanál tejföl
finomra vágott petrezselyem
2 alma, olaj
A májat kis szeletekre vágjuk, kicsit megsózzuk, borsozzuk.
A zöldségeket megtisztítjuk, a paprikát félbevágjuk, a pórét karikára szeljük, a fokhagymát összezúzzuk.
A burgonyát durvára lereszeljük, összekeverjük a tojással, liszttel, tejföllel, petrezselyemmel, fokhagymával, sózzuk, borsozzuk. Pár percig pihentetjük.
Az megmosott almát miután a magházát kifúrtuk, felkarikázzuk, és száraz serpenyőben mind két oldalát megpirítjuk és félretesszük.
A serpenyőbe olajat öntünk, felforrósítjuk, majd kanálnyi burgonyapépet teszünk ellapítjuk és mind két oldalát ropogósra sütjük. A májjal megegyező darabot sütünk.
A maradék forró olajon kíméletesen megsütjük a májat. Majd a visszamaradt zsíron a zöldségeket is megsütjük.
Amikor minden kész tányéron elrendezzük:
alulra egy burgonyatallér, rá az almakarika, rá egy darab máj és a zöldségeket elrendezzük rajta.
Csípős juhsajtkrém:
2-3 db. hegyes erős paprika
20 dkg juhtúró
20 dkg feta sajt.
2 dl. tejföl
1/2 dl. olívaolaj
Összetört fokhagyma, snidling apróra vágva.
A megmosott paprikát 180 fokos sütőben barnára sütjük, és a sütőből
kivéve fóliába csavarjuk 5 percre. Ezután lehúzzuk a héját, a húsát a magházzal
együtt apró kockára vágjuk. A juhtúrót a feta sajttal együtt villával
összetörjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és az apróra vágott sült paprikát.
Belekeverjük a fokhagymát snidlinget. Jól összedolgozzuk.
Legvégül az olívaolajjal jól eldolgozzuk. Pirítós kenyérrel vagy bagettel
nagyon finom.
Csirkemáj hagymás palacsintában
Hozzávalók:
4 db csirkemáj
2 dl tej
15 dkg liszt
1 közepes fej vöröshagyma
1 tojás
4 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma
majoranna, őrölt bors, só és a sütéshez olaj.
Elkészítés:
A megtisztított csirkemájakat, fokhagymás tejben 1/2 órát áztatom. Majd
kiveszem, megtörölgetem és lisztbe mindkét oldalát megforgatom.
A palacsintatésztához a tojást habosra verem a tejjel, annyi lisztet keverek bele hogy a szokásosnál sűrűbb legyen a massza. Ízesítem sóval, borssal, zúzott fokhagymával, majorannával és belereszelem a vöröshagymát és belekeverek 2 evőkanál olajat. A lisztes májakat beleforgatom és azonnal bő forró olajban sütöm, először lefedve majd megfordítom de akkor már nem fedem le, szép pirosra sütöm.
Papírtörölközőn lecsepegtetem és salátával vagy pároltzöldséggel tálalom.
Hozzávalók:
kb.1 kg csirkemell filé
20 dkg szeletelt füstölt tarja (más felvágott is lehet)
20 dkg trappista sajt
7 db tojás
szeletelt bacon szalonna
póréhagyma
ízlés szerint: só, bors.
Egy nagyobb kuglóf formát körberakunk a felszeletelt bacon szalonnával.
A csirkemellet vékonyra felszeleteljük és kb. a felét a szalonnára rakosgatjuk körbe, hogy az oldalára is jusson.
Kirakjuk a tarjaszeletekkel. Beborítjuk reszelt sajttal amit nagylyukú reszelőn reszelünk le, és szórunk rá póréhagyma karikát. 4 db. nyers tojást szabályosan elosztunk a sajton úgy hogy egybemaradjon, majd beborítjuk ismét tarjával, megszórjuk reszelt sajttal, póréhagymával. Erre ráöntjük a 3 felvert tojást és a maradék csirkemellel beborítjuk. Majd a baconszalonna széleit ráhajtogatjuk.
Sütőben 190 fokon szép pirosra sütjük, majd kiborítjuk a formából, hogy az alja kerüljön felülre és még így is sütjük míg szép színe nem lesz. Mikor kihűlt lehet szeletelni.
(Én nem sóztam külön, mert szerintem a tarja és a szalonna eléggé sós, nem is hiányzott.)
Hozzávalók:
40 dkg bacon szalonna
1 kg közepes nagyságú krumpli
Füstölt-főtt tarja vagy sonka
50 dkg csirkemell filé (lehet pulyka is)
1 kis pohár tejföl
10-15 dkg reszelt sajt
Só, bors, petrezselyem.
Elkészítés:
A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, befűszerezzük, ízlés szerint, só
bors, (én csirke fűszerkeveréket használtam, hagytam állni egy kicsit.
Egy lyukas közepű tortaformát, kikenünk vajjal, majd a szalonna csíkokkal körben kibéleljük úgy, hogy a két szélén túl lógjanak a szalonna végei.
A megtisztított krumplit uborkagyalun vékony szeletekre szeljük és kb. a harmadával körberakjuk a tortaforma alját hogy takarják egymást. Enyhén megsózzuk, borsozzuk, egy kevés apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. A krumplira rakjuk a befűszerezett, csirkemellet, fele tejölt rákenjük, körberakjuk a tarjával vagy sonkával és megszórjuk reszelt sajttal. Addig folytatjuk a rétegezést amíg a hozzávalók el nem fogynak. A végére krumpli kerüljön.
A kilógó szalonnát körbe ráhajtjuk a töltelékre és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 1.5 óráig sütjük.
Ha kihűlt tálra borítjuk és szeletekre vágva friss
salátával tálaljuk.
Csókakői kolbászleves. (Recept a Príma konyha újságból)
Hozzávalók:
2-3 közepes sárgarépa és zöldség.
1 kisebb zeller, karalábé
1 fej vöröshagyma
1 kis csokor petrezselyem
4 tojás
1 kis pohár tejföl
1 púpozott evőkanál finom liszt
7 dkg zsír vagy 6 evőkanál olaj.
kb. 1.5 liter csontleves, lehet leveskockából is.
füstölt kolbász
só, bors, ecet.
Az összes zöldséget megtisztítjuk és kockára vágjuk.
A zsír (olaj) kétharmadán egy fazékban megdinszteljük az apró kockára vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a fölkockázott zöldségeket és kevergetve 8-10 percig saját levében pároljuk. Apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk 1 percig pirítjuk. Majd felengedjük a csontlével és kis lángon kb. 25 perc alatt puhára főzzük.
Amíg a leves fő, elkészítjük a tojást amihez egy lábasba enyhén sós, ecetes vizet forralunk. Kis lángra állítjuk és a tojásokat egyenként beleengedjük a vízbe, óvatosan hogy ne essen szét a sárgája.3-4 percig főzzük, majd szűrőlapáttal kiszedjük.
A lisztet a tejfölben simára keverjük, hozzáadunk a forró levesből, jól elkeverjük és hozzáadjuk a többi leveshez és 2-3 percig főzzük.
A kolbászt miután a bőrét lehúztuk, karikára vágjuk és a megmaradt zsíron vagy olajon egy serpenyőben színesre sütjük. Zsírjával együtt a leveshez adjuk.
Tálaláskor minden tányérba teszünk 1 tojást és a forró levesből merünk rá.
Csülök pékné módra
2 nagy csontos csülköt megfőzök, sós, ételízesítős vízben. Nem kell
egészen puhára, csak hogy a csontot ki lehessen venni. Miután megfőtt,
kicsontozom és kihűtöm. A meghámozott krumplit felkarikázom és egy kizsírozott
fedeles edénybe szépen sorba lerakom. Megsózom, borsozom, vegetával megszórom és
ráteszem a kicsontozott csülköt. Karikára vágott hagymát szelek rá bőven,
megszórom majorannával és lefedve sütöm. Mikor kezd pirulni a csülök, a krumpli
is majdnem puha, leveszem a fedelet és úgy sütöm tovább amíg szép piros és puha
nem lesz a csülök.
2 nagyobb fej hagymát miután megpucoltam,1 cm széles darabokra vágom,
szétszedem a karikákat, lisztbe megforgatom és bő forró olajban kisütöm. Miután
megsült, lecsöpögött, ezt teszem a kész csülök tetejére és a krumplival tálalom.
Füstölt szalonnát apró kockára vágjuk és 2 fej vöröshagymát megdinsztelünk rajta. Megszórjuk pirospaprikával, hozzáadunk 1/2 üveg lecsót.
25 dkg gombát feldarabolunk és azt is hozzáadjuk, jól összeforraljuk. Mikor jól besűrűsödött, hozzáadunk 2 dl tejfölt. Még azzal is összeforraljuk.
Közben kifőzünk 25 dkg csuszatésztát, miután lecsepegett, a lecsós raguval összekeverjük.
4-6 szép pontyszeletet besózunk, egy kicsit állni hagyjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk és bő forró olajban kisütjük.
A tésztát egy jénai aljára öntjük, ráhelyezzük a kisült halszeletek, még meglocsoljuk 2 dl tejföllel és sütőben egy kicsit megpirítjuk.
Édes-savanyú csirkemell.
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell filé.2 dl.húsleves.3 szál sárgarépa.2 kisebb cukkini.10
dkg gomba.5 karika anananász.2 db. színes kaliforniai paprika, kevés póréhagyma,
2 tojásfehérje, 2 ek. étkezéskeményítő, 2 ek.szójaszósz.3 ek. gyenge fehér
ecet.1 ek.méz.4 ek. ketchup, bors, só, gyömbér.
A csirkemellet kockára vágjuk, megmossuk miután lecsöpögött elvegyítjük a
szójaszósszal az étkezési keményítővel és a lazán felvert tojásfehérjékkel.
Wokban felhevítjük az olajat, rátesszük a húst és gyors kevergetéssel megsütjük
és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a karikára vágott répát,
póréhagymát, feldarabolt cukkinit, paprikát, cikkekre szelt gombát, ananászt.
Meglocsoljuk szójaszósszal, ecettel, mézzel, ketchuppel, és meghintjük sóval,
borssal. Összekeverjük a hússal, felöntjük a levessel és erős lángon
összeforraljuk. Ha még szükséges utána ízesítünk.
Párolt rizs, vagy tésztával kínáljuk.
Olajon üvegesre pirítom az apróra vágott vöröshagymát, ráteszem az apró kockára vágott zöldségeket, répát, zöldséget, zellert, karalábot és a felszeletelt gombát. (Én szoktam beletenni vagy húsos csontot, vagy apró kockára vágott húst.) Jól összepirítom, megszórom egy kevés pirospaprikával. Felengedem vízzel és ízesítem sóval borssal, vegetával. Mikor megfőtt teszek bele vagy májgombócot vagy galuskát szaggatok bele, tetszés szerint.
Hozzávalók:
A szokásos módon kb. 15 palacsintát sütünk.
Töltelék:
50 dkg túró
2 db. tojás sárgája
10 dkg cukor
5 dkg langyos vaj
1 citrom reszelt héja
2 tojást keményre felvert habja
A túrót áttörjük és a többi hozzávalóval jól kikeverjük. Óvatosan beleforgatjuk a felvert tojáshabot.
Ezzel töltjük meg a kisült palacsintákat.
Öntet:
2 tojás sárgáját 2 evőkanál cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral és 2.5 dl tejjel jól kikeverünk és lassú tűzön sűrűsödésig melegítjük.
A tetejére:
2 tojás habját keményre felverünk és 2 evőkanál baracklekvárral elkeverjük.
Egy hőálló tálat vékonyan kivajazunk, sorban egymás mellé/keresztben rakjuk, rétegezzük a megtöltött palacsintákat. A tetejére öntjük a tojásos masszát és 180 fokos sütőben átsütjük.
Mikor egy picit kezd pirulni a teteje, rákenjük a habot és annyi ideg tesszük vissza a sütőbe, még szépen megpirul a teteje. Egy kicsit hűlni hagyjuk és lehet szeletelni.
Hortobágyi húsos palacsinta
/ anyulia módra:
Szokásos módon, de sós palacsintát sütünk.
Darált húsból pörköltet főzünk, jól elfőzzük a szaftját.
A pörkölt szaftját tészta szűrőn leszűrjük egy tálba, a húshoz keverünk
egy kevés tejfölt. A palacsinták közepére 1-2 evőkanál darált húsos masszát
rakunk és először félbe, utána a két oldalát behajtva feltekerjük. Tűzálló tálba
egymás mellé tesszük.
Kevés tejfölt elkeverünk 1-2 evőkanál liszttel és 1 tojással, a felfogott
pörköltszaftból keverünk bele, ne legyen híg, és ezzel leöntjük a
palacsintákat.200 fokon szép pirosra sütjük.
Másik változat:
A palacsintákat ugyan így megtöltjük, feltekerjük és bepanírozzuk, forró
olajban kisütjük. Tartár mártással kínáljuk. Így is nagyon finom.
Tetszés szerinti halfilé, harcsából az igazi.
kb. 1/2 kg juhtúró,
tejföl, amennyivel a túrót jó krémesre tudjuk keverni.
4-5 gerezd zúzott fokhagyma.
Ezt jól kikeverjük.
Reszelt sajt.
só, bors, citromlé, petrezselyem.
A halfiléket besózzuk és citromlével meglocsoljuk. Egy tűzálló tálba egymás mellé rakjuk és rákenjük a túrós masszát. Ha szeretjük megszórjuk reszelt sajttal és szép pirosra sütjük. Tetszés szerinti körettel tálaljuk.
Kapros-zöldbabos
cukkinileves
Elkészítés:
20 dkg zöldbabot leszálkázok, megmosom és fél centisre darabolom.
Fazékban ételízesítővel, fél citrom levével összekeverve 2 deci vízben 15 percig
párolom. Ekkor hozzáadok 20 dkg kockára vágott cukkinit, és 2 evőkanál olajjal
meg 3-4 gerezd fokhagymával ízesítem.2 evőkanál teljes kiőrlésű lisztet egy
kevés vízzel és 2 dl kefirrel simára keverek és a levest ezzel sűrítem. Végül
vízzel 1,2 literre felengedem és ha felforrt a tetejét apróra vágott kaporral és
zsázsával meghintem.
Néha galuskát is főzök bele.1 tojást 1 evőkanál olajjal, csipet sóval egy
kevés vízzel simára keverek és 1 ek szója liszttel meg annyi rétesliszttel
dolgozom össze hogy galuskatésztát kapjak. Ilyenkor az összevágott zsázsát nem a
levesbe hanem a galuskába keverem.
Káposztával rakott harcsa
Hozzávalók:
80 dkg. savanyú káposzta
1 fej vöröshagyma
4 szál újhagyma
4 paradicsom
1 dl olaj
10 szem bors
erőspaprika ízlés szerint
2 babér levél, 1mokkás kanál szárított csombor (borsika fű)
80 dkg harcsafilé
liszt, fűszerpaprika,
2 dl. tejföl
húsos szeletelt szalonna.
Elkészítés: A káposztát ha savanyú átmossuk. A zöldségeket
megmossuk. A hagymát finomra, az újhagymát karikára, a paradicsomot szeletekre
vágjuk.
Mi szalonnát olvasztottunk, ki megfuttatjuk benne a hagymát majd
rátesszük a káposztát. Sóval, borssal ízlés szerint erőspaprikával ízesítjük,
kevés vizet öntünk alá és 40 percig pároljuk, ha szükséges pótoljuk a vizet.
Rátesszük a babérlevelet a csombort és még 10 percig pároljuk. A halfiléket
szeletekre vágjuk, sózzuk, pirospaprikával borssal bepácoljuk.
A lisztet összekeverjük a fűszerpaprikával, teszünk bele borsot. Mi
tettünk bele egy kevés zsemlemorzsát is. Ebbe forgatjuk a halat, és mindkét
oldalát az olajban pirosra sütjük. Ha kész félre tesszük. A serpenyőben
visszamaradt olajon megfuttatjuk az újhagymát és a paradicsomot. A sütőt
előmelegítjük 180 fokra, hőálló tál aljára halmozzuk a káposztát, rárétegezzük a
halat, arra a hagymás paradicsom. Az egészet meglocsoljuk tejföllel, tetejére
húsos szalonnát teszünk és 20 percig sütjük.
Kenőmájas (Recept a Nők lapjából)
- ahogy én csináltam:
Hozzávalók:
50 dkg sertés máj
15 dkg sertészsír
majoránna, só, bors,
frissen őrölt fekete bors
1 kisebb fej vöröshagyma
1 dl. tejszín
A sertésmájat hártyáitól megtisztítjuk, a hagymát apróra vágjuk és zsír
felén üvegesre pirítjuk. Rátesszük az apró kockára vágott májat, nagy lángon
hírtelen megpirítjuk, 4-5 perc az egész. A tűzről félrehúzzuk, megszórjuk
majoránnával, sózzuk borsozzuk. Turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a tejszínt és a
maradék felolvasztott zsírt. Sima krémmé turmixoljuk. Megkóstoljuk, még igény
szerint fűszerezzük. Az egészet fóliával kibélelt hosszúkás formába öntjük és
hűtőben másnapig jól kihűtjük. Vékonyan felszeletelve kínáljuk.
Krumplis hús,
Mátrai borzas:
8 szelet karaj.
3 tojás,2 ek.tejföl,4 ek.liszt,3 közepes nyers burgonya,1 kicsi
vöröshagyma,3 gerezd tőrt fokhagyma, csipetnyi őrölt kömény, só, bors.
A húst besózzuk, borsozzuk. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a tejfölt,
lisztet, sót, borsot, köményt, belereszeljük a hagymát, fokhagymát, és
almareszelőn a krumplit. Sűrű masszának kell lenni. Ha nem elég sűrű még
tehetünk bele lisztet.
A húst lisztbe forgatjuk, és a masszába mártva nem túl forró olajban
kisütjük. A megsült húsokat lecsepegtetjük az olajtól, tálra rendezzük, tetejére
tejfölt kenünk, és egy kevés olajban felszeletelt fokhagymát pirítunk, egy
keveset teszünk a tejföl tetejére. Petrezselyemmel díszítjük. Köretnek bár mi
illik hozzá.
Lazac-újhagymás,tejszínes mártással:
2 db lazacfilét vettem, jól megmostam, citrommal meglocsoltam, sóztam, borsoztam. 15 percig félretettem, addig elkészült a mártás.
Mártáshoz 6-8 db újhagymát felkarikáztam, vajon megdinszteltem, 4 dl tejszínnel felöntöttem, sóztam, borsoztam, egy pici szerecsendiót adtam hozzá. Jól összeforraltam még besűrűsödött egy kicsit.
A lazacot vajon lassú tűzön megpárolom, mindkét oldalát, kb.15 perc alatt kész.
A mártást megmelegítjük, a hal köré öntünk belőle, köret amit szeretünk, lehet rizs is, én kuszkuszt készítettem mellé.
Gyorsan kész és igazán finom.
Lecsós afrikai harcsa, túrós nokedlival
Készítettem egy jó szaftos lecsóalapot.
Az harcsát feldaraboltam, bedörzsöltem zúzott fokhagymával, sóval borssal. Lisztbe megforgattam és forró olajban megsütöttem. Majd hozzátettem a lecsós alaphoz, óvatosan összeforraltam.
Túrós nokedli:
Kb. 1/2 kg liszthez adtam 25 dkg túrót, 2 tojást, sót és kaprot. Annyi vizet adtam hozzá hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjak. Sós vízben kiszaggattam, leöblítettem és ezzel tálaltam a halat.
Hozzávalók:
1 kg lapocka, lehet más hús is, ízlés szerint
1 kis fej hagyma
3-4 szál sárgarépa, zöldség,
zeller, karalábé, zöldbab, gomba.
3 evőkanál tejföl
2 evőkanál liszt
citromlé
Olajon megdinszteltem hagymát, majd az apróra vágott zöldségeket,
rátettem a felkockázott húst. Miután megdinsztelődött, felöntöttem vízzel,
ízesítettem sóval, borssal, ételízesítővel, tettem egy kevés tárkonyt is bele.
Mikor a hús már majdnem puha apró kockára vágott krumplit tettem bele.
Vajas galuskát szaggattam bele.
3 evőkanál tejfölt és 2 evőkanál lisztet, 2 evőkanál frissen csavart citromlevet jól kikevertem és a leveshez adtam, összemelegítettem. Megszórtam frissen vágott petrezselyemmel. Lehet még ízesíteni tovább, ki mennyire szeri savanyúan.
Leveles tésztában sült hús
káposztával:
1 csomag fagyasztott leveles tészta
1 kg savanyú káposzta
1.5 kg tarja, lehet más hús is de ez jó szaftos.
Füstölt kolbász és szalonna.
A húst jól befűszerezzük és megsütjük jó puhára.
A szalonnát kockára vágjuk, a kolbászt karikára és megpirítjuk, mikor kész rátesszük a káposztát és megdinszteljük jó puhára.
A felengedett leveles tésztát kinyújtjuk, nem túl vékonyra, a megdinsztelt és kihűtött káposztából egy csíkot halmozunk a közepére, arra rá a puhára sült hús. Begöngyöljük a tésztával a káposztás húst és az összeillesztéssel lefelé beletesszük egy jénaiba.
A tészta tetejét megkenjük tojással és szép pirosra sütjük. Egy kicsit hűlni hagyjuk és szeleteljük. A maradék káposztából tehetünk köretet mellé.
1.5 liter házi tejet felforraltam, majd langyosra hűtöttem.
Hozzáadtam: 2 pohár natúr joghurtot, 1 evőkanál mézet, 1 evőkanál vaníliás cukrot. Összekevertem és hagytam a konyhában körülbelül 1 éjszakát hogy megdermedjen. Másnap 1/2 kg magozott meggy felét beleöntöttem, botmixerrel egy kicsit összetörtem a meggyet és ami maradt, hozzáadtam, egészben hagytam.
Lehet fogyasztani.
( Bármi más gyümölccsel is jó. )
Van egy másik variáció, még nem próbáltam, hogy a tejet meg kell altatni nem kell hozzá joghurt, a többi ugyanaz, mint az előzőben leírtak.
2 kg narancsot és 2 db citromot vékony szeletekre vágtam, 4 liter vízzel
jól elkevertem és 1 napot hagytam állni. Másnap feltettem főni és miután jól
megpuhult a héja, összetörtem a gyümölcsöt. Még főztem egy darabig, és utána
beleszórtam 1/2 kg. befőzőcukrot és főztem még 5 percig. Forrón csavaros
üvegekbe töltöttem, lezárás után fejreállítottam az üvegeket kb.15 percig. Utána
mentek a dunsztba.
Nyírségi gombócleves
Hozzávalók:
Bármilyen hús, de inkább disznó, csirke, vagy pulyka.
Répa, zöldség, borsó, karalábé, kevés zeller, ha van pár szem gomba.
2 dl. tejszín, tojás, pici liszt, só, bors.
Gombócokhoz:
2-3 közepes burgonya megfözve.1 tojás, liszt, só, petrezselyem zöld
apróra vágva.
A húst és a zöldségeket apró kockára vágjuk, egy kevés olajon
megdinszteljük és felengedjük vízzel. Zöldségleves sűrűségű legyen.
A krumplit megfőzzük, krumplinyomón összetörjük és ha kihűlt hozzáteszünk
1 tojást, sót, pici borsot, apróra vágott petrezselymet. Annyi lisztet hogy
közepesen kemény tésztát kapjunk. Jól összegyúrjuk. Picit pihentetjük. Ha már
majdnem megfőtt a hús a tésztából vizes kézzel apró gombócokat formázunk és a
levesbe dobjuk.
Ha megfőttek (nem kell sokáig) a tejszínt elkeverjük a tojással, egy
kevés liszttel, felengedjük egy kevés levessel jól összekeverjük és a leveshez
adjuk. Már nem forraljuk csak összemelegítjük. A tetejére szórhatunk
petrezselyem zöldet.
Jó érett barackokat lehámozzuk és kimagozzuk, utána leturmixoljuk.
Minden 6 dl. turmixhoz 1 liter vizet, 25 dkg cukrot, mokkáskanál citromsavat, 1 késhegynyi tartósítót adunk. Felforraljuk, 2-3 percig forraljuk míg a habja el nem fő. Még forrón üvegekbe töltjük. Másnapig száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Körülbelül 1.5 kg jó érett őszibarackot botmixerrel összetörtem, 2 dl
őszibaracklével, fahéjjal, pici sóval, ízlés szerint cukorral feltettem
melegedni.
1 csomag vaníliás pudingot elkevertem 2 dl főzős tejszínnel az előzőekhez adtam és egy picit összeforraltam. Citromlével ízesítettem. Hidegen tálaltam.
Padlizsánbundában sült hal,
zöldfűszeres krumplipürével.
(Tv paprika) Ahogyan én készítettem.
Hozzávalók:
Tengeri halfilé (más is jó)
1 kisebb padlizsán
1 kis fej vörös hagyma
Só, bors,
kb.2 dl tejszín
1 tojás
2 evőkanál liszt, 2 evőkanál búzakorpa
A padlizsánt feldaraboljuk a többi hozzávalóval, összeturmixoljuk,
palacsintasűrűségű tésztának kell lenni. A halat besózzuk, borsozzuk lisztbe
forgatva nem túl forró olajban mind k
A zöldfűszereket: friss bazsalikomot, rozmaringot, oreganót, zeller és petrezselyem zöldet 2 evőkanál olivaolajba tépkedjük, sózzuk borsozzuk és összeturmixoljuk.
A krumplipürébe keverjük és jól összedolgozzuk, ezt kínáljuk köretként a hal mellé.
Lehet készíteni hozzá pároltzöldségeket is.
Én csirkemellet is sütöttem ki ebben a tésztában, úgy is nagyon finom
volt.
1 kg krumpli
2 nagyobb padlizsán
1 fej vöröshagyma
1/2 kg darált hús
2 dl sűrített paradicsom
Só, bors, oregánó, kakukkfű.
A krumplit jól megmossuk, enyhén sós vízben héjában megfőzzük, miután kihűlt megpucoljuk.
A padlizsánt 1/2 cm-es szeletekre vágjuk és kevés olajon megsütjük, jól lecsepegtetjük.
A hagymát megdinszteljük, az összetört fokhagymát rátesszük, paradicsomot, paprikát tehetünk bele (én egy kevés lecsót tettem hozzá), a darált húst egy kicsit pirítjuk és felöntjük a paradicsomlével. Fűszerezzük és jól összeforraljuk, hogy a leve elfőjön.
Besamel mártáshoz 5 dkg vajon megpirítunk 2 evőkanál lisztet és felöntjük 3-4 dl tejjel, sóval és szerecsendióval fűszerezzük. Jól összekeverjük, hogy ne legyen csomós és összeforraljuk.
Tűzálló tálat kivajazunk vékonyan, rákarikázunk egy réteg krumplit, rárakunk egy sor padlizsánt majd a darált húst. Addig folytatjuk még a hozzávalók el nem fogynak. A végén leöntjük a mártással, megszórjuk reszelt sajttal és szép pirosra sütjük.
Sajtgolyók / Andera receptje
alapján.
20 dkg trappista sajt
20 dkg füstölt sajt
A sajtot lereszeljük a legkisebb lyukú reszelőn és összekeverjük annyi
tojással amennyit felvesz, ehhez a mennyiséghez nekem 2 db tojás kellett.
Kevertem bele borsot, pici szerecsendiót. Lehet apróra darabolt sonkát is
belekeverni. Hagytam állni kb.1 órát gombócokat formáztam belőle és csak
zsemlemorzsába forgatva forró olajban megsütöttem. Nem folyik szét, elég
forrónak kell lenni az olajnak. Gyorsan megsül. Szalvétára szedjük.
Én tarjával készítettem, de lehet vegyesen is csirkemellel készíteni.
6 szelet tarját kicsit kiklopfoltam, befűszereztem, meglocsoltam egy kevés olajjal.
1 éjszát hagytam hűtőben állni.
Másnap egy kevés olajon elő sütöttem a húsokat, majd egy jénaiba egymás mellé tettem őket.
Kb.1/2 kg gombát felszeletelem, 1 kicsi fej vöröshagymán megdinszteltem, a kisűlt hús szaftjában.
A szelet húsok közé rendeztem a gombát, majd bőven reszeltem rá sajtot, lehet vegyesen is füstölt sajttal hogy betakarja a húsokat. Minden szelet húson csináltam egy kicsi "fészket" amibe ütöttem óvatosan 1 tojást. Lefedtem fóliával és kb. 1 óra alatt, 190 fokos sütőben sütöttem, még a tojás megszilárdul.
Köret ízlés szerint.
Hozzávalók:
1 csomag fagyasztott leveles tészta
20 dkg póréhagyma
20 dkg sárgarépa
20 dkg cukkini
20 dkg gomba
20 dkg brokkoli
1 piros húsú paprika
1 evőkanál pizzaszósz
2 db tojás
2 evőkanál olaj, só, bors, oreganó, majoranna, szezámmag.
1 csokor petrezselyem, metélő hagyma
10 dkg trappista sajt
A póréhagymát az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a gombát és addig
pirítjuk míg a gomba leve el nem fő. Hozzáadjuk a cukkinit és együtt dinszteljük
még egy kicsit. A répát vékony csíkokra vágva és a brokkolit sós vízben főzzük,
nem kell nagyon puhára. Leszűrjük és kihűtjük.
A kihűlt gombás szószhoz hozzáadjuk a fűszereket és a tojást, összedolgozzuk.
Folpackot kiterítünk kb.35x45 cm-es darabra, rátesszük a kiolvasztott leveles tésztát és a megfelelő nagyságra nyújtjuk. A tészta teljes felületét megkenjük felvert tojással és ráhalmozzuk a zöldségkeveréket. A tetején elosztjuk a megfőtt brokkolit, répát és a sajtot ráreszeljük. A folpack segítségével feltekerjük, úgy hogy a hajtogatott széle alulra kerüljön. Tetejét megkenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal és középső borda magasságon 40-45-percig aranysárgára sütjük. Kihűlve szépen szeletelhető.
Savanyúkáposztás kacsa gerslivel:
A kacsát feldaraboltam, sóztam borsoztam és mindkét oldalát
megpirítottam. A visszamaradt zsírban 2 fej hagymát megdinszteltem megszórtam
pirospaprikával, felöntöttem vízzel és kb. 25 dkg gerslit (hántolt árpa)
beleszórtam. Beletettem az elősütött kacsát, a kiáztatott és egy kicsit
feldarabolt savanyúkáposztát. Megszórtam csomborral (borsikafű), és készre
főztem.
Sonkás-sajtos töltött
paradicsom:
Hozzávalók:
8 közepes, kemény paradicsom.
20 dkg.uborka.1 csokor újhagyma.
10 dkg. füstölt pulyka sonka egyben.
15 dkg. trappista sajt
Bazsalikom,1 citrom,4 ek. olíva olaj.
Szerecsendió, snidling, salátalevél.
A paradicsomokat a szár felőli részen kalapjuknál levágjuk, félretesszük.
Belsejüket kikaparjuk, kissé besózzuk és lefordítva, hűtőbe tesszük. Az uborkát
és a hagymát megtisztítjuk, a sonkával és a sajttal együtt apró kockára vágjuk.
A citrom levét kicsavarjuk nagyobb mély tálba szűrjük, habverővel simára
keverjük, ízlés szerint sóval fehérborssal, kevés szerecsendióval és az
apránként hozzáadott olívaolajjal ízesítjük.
Lazán beleforgatjuk a sonkás tölteléket.
Megtöltjük a kikapart paradicsomokat a masszával tetejére reszelt sajtot,
snidlinget szórunk. A kalapokat visszatesszük a tetejére. Salátalevelekkel
díszítet tányérra rendezzük. Pirítós kenyérrel fogyasszuk.
Sóska muffin sütőben sült tojással
Hozzávalók:
2 csomag mirelit sóska kb. 1 kg.
egy pici olaj
kb.2 dl. főzőtejszín
1-2 evőkanál étkezési keményítő vagy liszt
ételízesítő
cukor
A sóskát egy picit mikróban felmelegítettem, a felmelegített olajra
óvatosan rátettem, miután teljesen felolvadt, felengedtem a tejszín felével. Az
étkezési keményítőt (vagy a lisztet) a megmaradt tejszínnel csomómentesre
elkevertem és hozzáadtam a sóskához és összeforraltam, nem túl sokáig.
Ízesítettem cukorral, ételízesítővel.
A muffin sütő mélyedéseibe raktam a bacon szalonna csíkokból, kibéleltem 1 szelet gépsonkával (mást is lehet, csak vékony szelet legyen, hogy könnyen beletudjuk hajlítani a mélyedésbe ) és óvatosan hogy egyben maradjon beleengedtem 1 tojást.
Sütőben légkeveréssel 160 fokon sütöttem míg a tojás szépen meg nem sült. Ekkor 1 kis szelet sajtot tettem rá és már csak ráolvasztottam.
Sós túrógombóc, mascarpone mártással:
A csirkemellet befűszereztem és állni hagytam, majd pirospaprikás lisztbe forgatva kisütöttem.
Gombóc:
1/2 kg túró
6 evőkanál búzadara
3 tojás
só és fűszernövények, tetszés szerint.
Én snidlinget, kaprot és petrezselymet tettem bele.
Mascarpone mártás:
25 dkg mascarpone
póréhagyma,
tejszín, vagy tejföl.
Ízlés szerint só
Ebbe is lehet tenni fűszernövényeket, én kaprot tettem bele.
A gombóchoz a túrót áttörjük, hozzáadjuk a búzadarát, sót, tojássárgáját, fűszereket a tojás felvert habját és jól összedolgozzuk. Hűtőben kb.1/2 órát állni hagyjuk.
A mártáshoz a hagymát megdinszteljük egy kevés olajon, hozzáadjuk a mascarponét és tejszínnel vagy tejföllel lágyítunk rajta. Visszatesszük a tűzre és fűszerekkel összeforraljuk.
A gombócokat ételízesítős vízben körülbelül 10 percig főzzük, szűrőkanállal kiszedjük és lehet tálalni.
Hozzávalók:
25 kg sertés hús (ebből lehet 5 kg marhahús)
8 kg zsírszalonna
35 dkg fokhagyma
80 dkg édes fűszerpaprika
10 dkg erős fűszerpaprika
20 dkg porcukor
20 dkg bors
90 dkg só (először kevesebbet, ki mennyire sósan szereti)
12 dkg őrölt kömény
3 dkg szerecsendió
Kb. 3,5 liter víz
40 méter marha vékonybél, vagy szalámihoz való műbél.
Töltés után 1 napot szikkadni hagyjuk, majd füstre tesszük, ahol 2 napig füstöljük.
Ebből a mennyiségből kb. 30 db. 80 dkg-os szalámik lesznek.
Hozzávalók a tésztához:
1/2 kg liszt
3 dl. tej
1 evőkanál vaj vagy margarin
2,5 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
csipet só
1/2 citrom reszelt héja
1 tojás
Olvasztott vaj a megkenéshez, porcukros dió vagy mák a szóráshoz.
Töltelék: lekvár, ízlés szerint.
Elkészítés:
A tejet a vajjal meglangyosítottam és a kenyérsütő üstjébe öntöttem. Belemorzsoltam az élesztőt és a lisztet rászórtam, hozzáadtam többi hozzávalót. A gép dagasztó programját használtam, miután megkelt a tészta, lisztezett deszkán kettéosztottam, hurkává sodortam és mindkettőből 8-8 egyenlő tésztadarabot vágtam.
A közepükbe kemény lekvárt tettem és gombócot formáltam belőlük.
Én párolóedényben készítettem, 25 perc alatt készen lettek, a kész gombócokat olvasztott vajjal meglocsoltam és megszórtam dióval és mákkal.
1 füstölt csülköt előző nap kuktában megfőzünk, a levében hagyjuk kihűlni.
Másnap felkockázzuk a kicsontozott csülköt, elkeverjük 3 evőkanál mustárral. 2 nagy fej hagymát megdinsztelünk, azt is hozzáadjuk és másnapig hűtőbe tesszük.
8 szelet tarját egy kicsit kiklopfolunk, megfűszerezzük sóval, borssal ízesítjük, óvatosan a sóval, mert a csülök is sós. 2 őzgerincformát baconnal kibélelünk úgy, hogy a szélén túl érjenek a szeletek. Megszórjuk reszelt sajttal, erre tesszük 2 tarja szeletet, amiket lisztbe és tojásba forgatunk.
A töltelékhez: A hűtőből kivesszük csülköt, összekeverünk 1 tojást 2 evőkanál tejfölt, 1 evőkanál liszttel és a csülökhöz keverjük. Ebből teszünk a húsra, eligazítjuk rajta a tölteléket, majd beborítjuk reszelt sajttal. Ezt is beborítjuk 2 szelet tarjával, amit szintén lisztbe és tojásba forgattunk. Ráhajtjuk a bacon széleket és a megtöltött őzgerincformákat tepsibe tesszük a kicsöpögő lé, ne égjen a sütőbe.
Körülbelül 1 órát 200 fokos sütőben sütjük, majd óvatosan kiborítjuk, még 15 percig sütjük, majd megkenjük egy kis sűrített paradicsommal hogy szép színe legyen. Ezzel már csak 1-2 percig sütjük. Hagyjuk hűlni egy kicsit, hidegen nagyon szépen szeletelhető.
Tejfölben sült tojás:
1 nagy doboz tejfölben elkeverek 3 gerezd zúzott fokhagymát,1 teáskanál
ételízesítőt, pici fehér őrölt borsot, és 4 csészébe vagy 4 kicsi hőálló tálkába
kanalazom. Mindegyik tetejére óvatos ütök egy tojást, hogy a sárgája egyben
maradjon. A sütőt előmelegítem, tepsibe 2 ujjnyi vizet teszek és beteszem a
sütőbe, mikor a víz gyöngyözni kezd, beleállítom a csészéket. Addig sütöm amíg a
tojások fehérje megszilárdul, kiveszem a sütőből és a reszelt sajtot szórok a
tetejére .Ezután már csak a csészéket teszem vissza a sütőbe és addig sütöm amíg
a sajt rá nem olvad. Pirítóssal kínálom.
Tejszínes, sajtos csirkemell:
Én így készítem:
3 db. csirkemell filé.
2 tojás
20 dkg. trappista sajt,20 dkg. füstölt sajt
15 dkg. füstölt, főtt tarja
2 dl. főzőtejszín
só, bors, szerecsendió
margarin a jénai kikenéséhez.
A csirkemelleket kicsontozom félbevágom, így egy mellből 4 db lesz.
A tojást felverem, sózom, borsozom egy kevés szerecsendiót teszek hozzá,
a sajtot lereszelem trappista és füstölt sajt keverve.
A felszeletelt húst a tojásba és utána a reszelt sajtba forgatom.
Kivajazott jénaiba teszek 1 szelet csírkemellet,1 szelet füstölt sonkát, és így
váltakozva míg el nem fogy a hozzávaló.
A végén a megmaradt tojással elkeverem a megmaradt reszelt sajtot,
összekeverem főzőtejszínnel. Először csak simán a húst, félidőnél ráöntöm a
tojásos, sajtos keveréket és szép pirosra sütöm. Rizzsel tálalom.
- Én tarjával készítettem.
6-8 szelet tarját befűszerezünk, lisztbe beforgatjuk és forró olajban mind két oldalát megsütjük, félre tesszük. A visszamaradt olajban megpirítunk 1 fej hagymát, visszatesszük az elősütött húsokat, felengedjük vízzel hogy jó ellepje és félpuhára főzzük. Hozzáteszünk körülbelül 20 dkg zöldbabot, és azzal készre főzzük.
Mikor megfőtt a hús, kiszedjük. 1 kis pohárnyi tejfölt 2 evőkanál liszttel jól kikeverünk és a levet besűrítjük vele. A húst visszarakjuk a raguba és jól összeforraljuk. Galuskával, vagy rizzsel tálaljuk.
4 kemény tojás
1 tömlős krémsajt
1 sárgarépa
1-2 újhagyma
bazsalikom, petrezselyemzöld, snidling
2 gerezd fokhagyma
só, bors.
A tojást és a sárgarépát lereszeljük, összekeverjük a többi hozzávalóval. Ízlés szerint ízesítjük.
Pirítós kenyérrel lehet fogyasztani.
5 dkg vajon megpirítunk 2 evőkanál lisztet, majd felöntjük 2 dl. húslevessel.
1 tormát lereszelünk és azzal is jól összeforraljuk.
1 dl. tejszínt kikeverünk 2 evőkanál tejföllel és a mártást besűrítjük vele. Ízlés szerint citromlevet is adhatunk hozzá.
Tésztához:
60 dkg liszt
kb. 1/2 ek. só
20 dkg főtt, áttört krumpli
2.5 dl a krumpli főzőlevéből
2.5 dkg élesztő
1 kk cukor
a sóval vigyázni mert a főzővízben is van só.
A kenyérsütő üstjébe öntöttem a langyos főzővizet, belemorzsoltam az élesztőt, rá a cukrot, beleszitáltam a lisztet, majd a krumplit is hozzáadtam.
Elindítottam a gép dagasztó programját. Közepesen kemény, sima tésztává dagasztotta a gép. Ezután kikapcsolt gépben duplájára kelesztettem a tésztát.
Közben elkészítettem a tölteléket.
1 nagy pohár tejföl, amiben elkevertem 2 gerezd zúzott fokhagymát, pici sót. A lila hagymát felszeleteltem, kolbászt összekockáztam.
Miután megkelt a tészta, nagy gáztepsi méretűre kinyújtottam, amit kizsíroztam. Beleraktam a tésztát, eligazítottam és a fokhagymás tejföllel megkentem. Következett a hagyma, kolbász, füstölt szalonna kockák, majd megszórtam reszelt sajttal. Tettem rá paradicsom karikákat is. Még hagytam egy kicsit kelni a tepsiben, a sütőt egy kicsit előmelegítettem, majd 190 fokon szép pirosra sütöttem.
Hozzávalók:
4 db csirkecomb
1 zsemle
2 főtt tojás
1 egész tojás
10 dkg gomba
1 kis fej hagyma
1 csokor petrezselyem
10 dkg főtt füstölt tarja
10 dkg juhtúró
5 dkg trappista sajt
Só, bors, tej a zsemle áztatásához.
A töltelékhez a hagymát 1 evőkanál olajon megfonnyasztjuk, rádobjuk az összedarált tarját és a gombát. Pár percig pirítjuk, még a leve elfő. Hagyjuk kihűlni.
Utána hozzáadjuk a tejben megáztatott, jól kinyomkodott zsemlét, juhtúrót, összekockázott főtt tojást, az 1 nyers tojást, sajtot, petrezselymet és ízesítjük. Jól összedolgozzuk és a csirke bőre alá töltjük.
Sütőedénybe fektetve szép pirosra sütjük.
Töltött oldalas
Egy egész oldalast elfelezünk középen és a csontok mellet egy éles késsel
felszúrjuk.
Töltelék:
2 db zsemlét beáztatunk. Füstölt szalonnát kiolvasztunk és megdinsztelünk
rajta vöröshagymát. Rátesszük a felszeletelt gombát, jól elfőzzük a levét. A
darálthúshoz adjuk a jól kicsavart zsemléket,1 tojást, megdinsztelt gombát,
petrezselyem zöldet, zúzott fokhagymát, sót, borsot, piros paprikát, én még
tettem bele 2 db. apró kockára vágott főtt tojást. Jól összedolgozzuk és az
előkészített húsba töltjük, a végét hústűvel összetűzzük.
Fedeles edényben vagy sütőzacskóban megsütjük. Ha jól megsült és kihűlt a
hús, a csontokat szépen ki lehet húzni a húsból és lehet szeletelni. Azért
szeretem mert szaftosabb mint a dagadó.
Zöldségpástétom (Recept a Prima konyhából való)
-Ahogyan én készítettem.
Hozzávalók:
15-20 dkg szép nagy parajlevél, de lehet mangold vagy sóska is, só.
A sárgarépás masszához:
70 dkg sárgarépa
2-3 dkg vaj, só, őrölt bors,
3 tojás
4 evőkanál főzőtejszín.
A pórés masszához:
70 dkg póréhagyma
3-4 dkg vaj, só, őrölt bors,
3 tojás
4 evőkanál főzőtejszín
10 dkg kifejtett zöldborsó
A forma kikenéséhez vaj.
A paraj szárait lecsipkedjük, megmossuk egy kevés sót szórunk rá és forró
vízzel leöntjük 2-3 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és hidegvízzel
leöblítjük.
A sárgarépát miután megtisztítottuk, apró darabokra vágtuk. A vajon 2-3 perc alatt megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk 0.5 dl vizet öntünk alá és lefödve kislángon 15-perc alatt puhára pároljuk, majd fedő nélkül zsírjára pirítjuk. Ha kihűlt a tojással és a tejszínnel jól összeturmixoljuk. A pórés masszát ugyan így készítjük el, FONTOS a póréhagymának tisztítva kell 70 dkg-nak lennie. A borsót enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük és a pórépürébe keverjük.
Egy 1.5 literes püspökkenyér formát kivajazunk, majd a lecsöpögtetett
levéllel kibéleljük. A répapüré felét belesimítjuk, amire rákenjük a pórépürét.
Ezt a rétegezést még egyszer megismételjük, végül a tetejére is levelet teszünk.
Megvajazott alufóliával beborítjuk, magas falú tepsibe tesszük és annyi vizet
öntünk köré amennyi a feléig felér.
Előmelegített sütőben, jó közepes lángon (190 fokon,- légkeveréses sütőben 170-fokon) 50 percig gőzöljük. Jól kihűtjük majd vágódeszkán kisujjnyi darabokra szeleteljük.
Vadas mártás zöldséges zsemlegombóccal:
Miután megfőtt a húsleves, én marhahúsból szoktam készíteni, leszűrtem a
levest, a húst és zöldségeket külön tettem.
A vadashoz egy lábosban megpirítok 2 evőkanál cukrot és a levesben megfőtt répát-zöldségeket, húslevessel összeturmixolom. Ezt ráöntöm a pirított cukorra addig kevergetem míg a cukor felolvad, ezután kb.2 dl. tejfölbe elkeverek 1 evőkanál lisztet, ízlés szerint mustárt és a mártáshoz adom.2 karika citromot is adok hozzá és összeforralom.
Zöldséges zsemlegombóc:
2 db zsemle
3 közepes sárgarépa
1 kisebb karalábé
1 kicsi zellergumó
1 kis fej vöröshagyma
2 tojás
2-2.5 dl tej
olaj,1 csokor petrezselyem, só, bors.
A zöldségeket megtisztítom, az almareszelő durva fokán lereszelem. A
zsemléket apró kockákra vágom és 2 evőkanál olajon megpirítom. Még forrón
ráöntöm a tejet és jól összekeverem.
Mély tálban habosra keverem a tojásokat, megsózom, borsozom a petrezselyemzöldet hozzáadom és az apróra vágott hagymát is belekeverem. Ezután hozzáadom az áztatott zsemlekockákat a tejjel együtt és annyi lisztet teszek hozzá hogy galuskasűrűségű tésztát kapjak. Beleteszem a reszelt zöldségeket is és jól összedolgozom. Sós vizet forralok és nedves kézzel nagy gombócokat óvatosan beleengedem, vigyázok hogy állandóan forrjon a víz. 20 percig főzöm ezután leszűröm. Tálaláskor megöntözzük a vadasmártással.
III. Süssünk, főzzünk szabadban
Birka pörkölt.
Hozzávalók:
Birka hús vegyesen, füstölt szalonna, nagyobb fej vöröshagyma, fokhagyma,
fűszerpaprika, ételízesítő, só, bors, kevés vörösbor.
A birka húst feldaraboljuk, és felhasználásig hidegvízbe áztatjuk. A
szalonnát apró kockára vágjuk, a bográcsban kisütjük és a felaprított hagymát
megdinszteljük rajta. Mikor kész levesszük a tűzről megszórjuk a fűszer
paprikával, rátesszük a feldarabolt birka húst. Jól összekeverjük, visszatesszük
a tűzre és beízesítjük. Annyi vízzel öntjük fel hogy ellepje, lassú tűznél
főzzük. Mikor majdnem kész hozzáöntünk vörösbort, és jó puhára főzzük.
Főtt burgonyával tálaljuk.
Körömpörkölt
Ahogyan mi készítjük:
4 köröm, 2 csülök, lehet füstölt is közte, megpucolva darabolva.
2 jó nagy fej vöröshagyma,
füstölt szalonna,
paprika, paradicsom,
só, bors, fűszerpaprika.
A szalonnán megdinszteljük az apróra vágott hagymát, rátesszük a
paradicsomot, paprikát azzal is dinszteljük egy kicsit, levesszük a tűzről,
megszórjuk fűszerpaprikával beleforgatjuk a húst és visszatesszük a tűzre. Egy
kicsit pirítjuk a húst és utána felengedjük egy kevés vízzel. Óvatosan sózzuk,
borsozzuk, többször kóstoljuk meg. Kb. 2-2.5 óra lassú főzés kell neki.
A végén sűrűsödik a szaft, vigyázni mert hamar oda ég. Mikor már megfőtt,
egy kevés sűrített paradicsomot adunk hozzá, azzal is forraljuk egy kicsit, és
levesszük a tűzről. Főtt burgonyával kínáljuk. (Lehet bele is főzni a burgonyát,
ha már majdnem kész a hús.)