Anyulia konyhája

 

  I.  Kenyerek és egyéb sütemények 1.

       Kenyerek és egyéb sütemények 2.

 II. Anyulia konyhája

III. Süssünk, főzzünk szabadban

 

 

II.Anyulia konyhája

 

 Almás-rakott káposzta tarjával

 Ananászos csirke

 Baconban sült káposztás tarja

 Batyuban sült halfilé

 Burgonyakrokett

 Burgonyatallérra rakott libamáj

 Csípős juhsajtkrém

 Csirkemáj hagymás palacsintában

 Csirkemell kuglóf

 Csirkés-szalonnás koszorú

 Csókakői kolbászleves

 Csülök pékné módra

 Dorozsmai molnár ponty

 Édes-savanyú csirkemell

 Gombaleves

 Habos-túrós-rakott palacsinta

 Hortobágyi húsos palacsinta

 Juhtúrós hal

 Kapros-zöldbabos cukkinileves

 Káposztával rakott harcsa

 Kenőmájas

 Krumplis hús

 Lazac-újhagymás,tejszínes mártással

 Lecsós afrikai harcsa, túrós nokedlival

 Legényfogó leves

 Levelestésztában sült hús káposztával

 Meggyes joghurt

 Narancsdzsem

 Nyírségi gombócleves

 Őszibarack ivólé

 Őszibarack leves

 Padlizsánbundában sült hal, zöldfűszeres krumplipürével

 Rakott padlizsán

 Sajtgolyók

 Sajtos-gombás hús

 Sajtos zöldséges rétes

 Savanyúkáposztás kacsa gerslivel

 Sonkás-sajtos töltött paradicsom

 Sóska muffin sütőben sült tojással

 Sós túrógombóc, mascarpone mártással

 Szalámi

 Szilvalekváros gőzgombóc

 Tarjába zárt csülök

 Tejfölben sült tojás

 Tejszínes, sajtos csirkemell

 Temesvári sertésszelet

.Tojáskrém

 Tormamártás főtt húshoz

 Töki pompos

 Töltött csirkecomb

 Töltött oldalas

 Zöldségpástétom

 Vadas mártás zöldséges zsemlegombóccal

 

 

 

 

III. Süssünk, főzzünk szabadban

 

 Birka pörkölt

 Körömpörkölt

 

 

 

 

 

 

 

II.Anyulia konyhája

 

Almás-rakott káposzta tarjával:


Hozzávalók:

6 db. szép nagy szelet kicsontozott tarja
4-5 gerezd fokhagyma
3-4 evőkanál olaj
1.5 kg savanyú káposzta
2 fej vöröshagyma
3-4 nagyobb alma
1.5 kg krumpli
ételízesítő, őrölt köménymag
Só, bors


A tarját a sütés előtti nap egy kicsit kiklopfoljuk, besózzuk, jól bedörzsöljük zúzott fokhagymával, megkenjük olajjal és letakarva másnapig a hűtőbe tesszük.


Másnap a káposztát ha savanyú kiáztatjuk, majd egy nagy hőálló tálba szétterítjük, alá tehetünk szalonna csíkokat. Megszórjuk őrölt köménnyel. A megtisztított hagymát vékonyat felszeleteljük, gyűrűire szedjük és szétterítjük a káposztán. Az almát meghámozzuk, a magját kifúrjuk és egy közepesen vastag szeletekre vágjuk és a hagymán elrendezzük. A meghámozott burgonyát vékony szeletekre vágjuk, megsózzuk, meghintjük ételízesítővel és az almára rakjuk.

A pácolt tarja mind két oldalát egy kevés olajon megpirítjuk és beborítjuk vele az almát. A kisült szaftból egy keveset öntünk alá, tehetünk rá szalonna csíkokat. Befedjük alufóliával és közepes lánggal kb.1.5 órát sütjük. Az utolsó 10 percben levesszük a fóliát hogy a hús szép pirosra sülhessen.

 

  

 

 

 

Ananászos csirke:

 

Hozzávalók:

2 egész csirkemell filé
2 doboz ananász konzerv
20 dkg sajt
sültcsirke fűszer keverék
vaj, olaj a sütéshez.

 

Elkészítés:

A csirkemellből vékony szeleteket vágunk, a 4 darabból kb.8 lesz. Bedörzsöljük a fűszersóval és kevés olajon elősütjük. Tűzálló tálat vékonyan kivajazunk, egymásmellé rakjuk az elősütött csirkemelleket. Mindegyik tetejére egy pici vajat teszünk és rátesszük az ananász darabkákat. Én most 1 doboz ananász konzerv és 1 doboz trópusi gyümölcs konzervvel készítettem.

Beborítjuk reszelt sajttal és kb.30 perc alatt megsütjük, amíg a sajt ráolvad. Nem kell sokáig sütni. Köretet tetszés szerint adunk hozzá, én krokettel tálaltam.

 

 

 

 

Baconban sült káposztás tarja.

 

Hozzávalók:

Bacon szalonna,

6 szelet tarja

1/2 kg savanyú káposzta.

1 szál füstölt kolbász.

 

Körethez:

4 db Édesburgonya,

1/2 kg.gomba,

2 fej lilahagyma

2 kápia paprika

3 db.savanykás alma

 

Elkészítés:

Folpackot kiterítjük, arra rárakjuk a baconszalonnát, egymás mellé. A tarját jó vékonyra kiklopfoljuk, rárakjuk a baconra, sózzuk, borsozzuk. A kimosott jól kicsavart káposztát elterítjük egyenletesen a húson, középre rakjuk a kolbászt. A folpackal feltekerjük.

Egy tepsibe belerakjuk a kockára vágott édesburgonyát, gombát, paprikát, szálakra vágott hagymát, meglocsoljuk olivaolajjal, sózzuk, borsozzuk, jól összekeverjük. A közepére helyezzük a göngyölt húst (a folpackot levesszük róla). Lefedjük alufóliával, kb.1 órát sütjük 180 fokon, ha sok levet enged, leöntünk belőle,ekkor tesszük hozzá az almát. Még vissza tesszük kb.1 órát sülni. Ha minden megpuhult levesszük a fóliát, én egy kis kecsappal megkenem a bacon tetejét, még visszatettem kb. 10 percre, szép piros lesz a teteje.

 

   

  

 

 

 

Batyuban sült halfilé

Hozzávalók:
50 dkg fehér húsú halfilé (mi csukából készítettük.)
Hal fűszerkeverék.
1 csomag újhagyma
10 dkg. csiperkegomba
15 dkg. koktél paradicsom
1/2 csomag kakukkfű (ha nincs jó a szárított oregánó)
1/2 citrom leve
vaj.


Elkészítés:
A halfiléket vékony szeletekre vágjuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel.
Duplán hajtott alufóliát vékonyan megkenünk vajjal, ráteszünk egy-egy halszeletet. Majd egyenletesen szétosztva ráhalmozzuk a szeletelt gombát,paradicsomot,hagymát,1-2 paprikakarikát. Megszórjuk kakukk fűvel, meglocsoljuk citromlével. A maradék vajat rádaraboljuk és szaloncukor szerűen összecsomagoljuk az alufóliát. A batyukat 200 fokra előmelegített sütőben,30-40 percig sütjük, közben 1x2-szer megforgatjuk. Tálaláskor felvágjuk a csomagokat de alufóliával együtt tesszük a tányérra.

 

 

 

 

Burgonyakrokett


Hozzávalók:
4 közepes méretű burgonya
2 tojás
1 dl tej
2-3 ek liszt
1 kis fej vöröshagyma
1 csipet őrölt szerecsendió
1 teáskanál sütőpor
só, fehérbors,

a sütéshez olaj.


Elkészítés
:
A megmosott, héjas burgonyát megfőzöm enyhén sós vízben, majd meghámozva még melegen összetöröm. Hozzáöntöm a tejet, a gyengén felvert tojásokat a fűszereket lereszelt hagymát. Beledolgozom a sütőport és annyi lisztet hogy formázható masszát kapjunk. 1 órát pihentetem a tésztát és utána ujjnyi vastagságú hosszú rudakat sodrok és 3-4 cm-es darabokra feldarabolom, megformázom.

Ezután a kroketteket bő, forró olajba teszem és a hőfokot rögtön mérséklem és kislángon lassan kisütöm, miután megsültek papírtörölközőre szedem.

Sütés nélkül jól fagyasztható.

 

 

 

 

Burgonyatallérra rakott libamáj


Hozzávalók:
1/2 kg libamáj (más is lehet)
4 kisebb tv paprika
1 vékony szál póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
60 dkg burgonya
1 tojás
3 evőkanál liszt
1 evőkanál tejföl
finomra vágott petrezselyem
2 alma, olaj


A májat kis szeletekre vágjuk, kicsit megsózzuk, borsozzuk.

A zöldségeket megtisztítjuk, a paprikát félbevágjuk, a pórét karikára szeljük, a fokhagymát összezúzzuk.

A burgonyát durvára lereszeljük, összekeverjük a tojással, liszttel, tejföllel, petrezselyemmel, fokhagymával, sózzuk, borsozzuk. Pár percig pihentetjük.

Az megmosott almát miután a magházát kifúrtuk, felkarikázzuk, és száraz serpenyőben mind két oldalát megpirítjuk és félretesszük.

A serpenyőbe olajat öntünk, felforrósítjuk, majd kanálnyi burgonyapépet teszünk ellapítjuk és mind két oldalát ropogósra sütjük. A májjal megegyező darabot sütünk.

A maradék forró olajon kíméletesen megsütjük a májat. Majd a visszamaradt zsíron a zöldségeket is megsütjük.

Amikor minden kész tányéron elrendezzük:

alulra egy burgonyatallér, rá az almakarika, rá egy darab máj és a zöldségeket elrendezzük rajta.

 

 

 

 

Csípős juhsajtkrém:

2-3 db. hegyes erős paprika
20 dkg juhtúró
20 dkg feta sajt.
2 dl. tejföl
1/2 dl. olívaolaj
Összetört fokhagyma, snidling apróra vágva.

A megmosott paprikát 180 fokos sütőben barnára sütjük, és a sütőből kivéve fóliába csavarjuk 5 percre. Ezután lehúzzuk a héját, a húsát a magházzal együtt apró kockára vágjuk. A juhtúrót a feta sajttal együtt villával összetörjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és az apróra vágott sült paprikát. Belekeverjük a fokhagymát snidlinget. Jól összedolgozzuk.
Legvégül az olívaolajjal jól eldolgozzuk. Pirítós kenyérrel vagy bagettel nagyon finom.

 

 

 

 

Csirkemáj hagymás palacsintában


Hozzávalók
:
4 db csirkemáj
2 dl tej
15 dkg liszt
1 közepes fej vöröshagyma
1 tojás
4 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma
majoranna, őrölt bors, só és a sütéshez olaj.


Elkészítés:
A megtisztított csirkemájakat, fokhagymás tejben 1/2 órát áztatom. Majd kiveszem, megtörölgetem és lisztbe mindkét oldalát megforgatom.

A palacsintatésztához a tojást habosra verem a tejjel, annyi lisztet keverek bele hogy a szokásosnál sűrűbb legyen a massza. Ízesítem sóval, borssal, zúzott fokhagymával, majorannával és belereszelem a vöröshagymát és belekeverek 2 evőkanál olajat. A lisztes májakat beleforgatom és azonnal bő forró olajban sütöm, először lefedve majd megfordítom de akkor már nem fedem le, szép pirosra sütöm.

Papírtörölközőn lecsepegtetem és salátával vagy pároltzöldséggel tálalom.

 

 

 

 

Csirkemell kuglóf


Hozzávalók:

kb.1 kg csirkemell filé

20 dkg szeletelt füstölt tarja (más felvágott is lehet)

20 dkg trappista sajt

7 db tojás

szeletelt bacon szalonna

póréhagyma

ízlés szerint: só, bors.


Egy nagyobb kuglóf formát körberakunk a felszeletelt bacon szalonnával.

A csirkemellet vékonyra felszeleteljük és kb. a felét a szalonnára rakosgatjuk körbe, hogy az oldalára is jusson.

Kirakjuk a tarjaszeletekkel. Beborítjuk reszelt sajttal amit nagylyukú reszelőn reszelünk le, és szórunk rá póréhagyma karikát. 4 db. nyers tojást szabályosan elosztunk a sajton úgy hogy egybemaradjon, majd beborítjuk ismét tarjával, megszórjuk reszelt sajttal, póréhagymával. Erre ráöntjük a 3 felvert tojást és a maradék csirkemellel beborítjuk. Majd a baconszalonna széleit ráhajtogatjuk.

Sütőben 190 fokon szép pirosra sütjük, majd kiborítjuk a formából, hogy az alja kerüljön felülre és még így is sütjük míg szép színe nem lesz. Mikor kihűlt lehet szeletelni.

(Én nem sóztam külön, mert szerintem a tarja és a szalonna eléggé sós, nem is hiányzott.)

 

  

 

 

 

Csirkés-szalonnás koszorú:


Hozzávalók:

40 dkg bacon szalonna
1 kg közepes nagyságú krumpli
Füstölt-főtt tarja vagy sonka
50 dkg csirkemell filé (lehet pulyka is)
1 kis pohár tejföl
10-15 dkg reszelt sajt
Só, bors, petrezselyem.

Elkészítés:
A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, befűszerezzük, ízlés szerint, só bors, (én csirke fűszerkeveréket használtam, hagytam állni egy kicsit.

Egy lyukas közepű tortaformát, kikenünk vajjal, majd a szalonna csíkokkal körben kibéleljük úgy, hogy a két szélén túl lógjanak a szalonna végei.

A megtisztított krumplit uborkagyalun vékony szeletekre szeljük és kb. a harmadával körberakjuk a tortaforma alját hogy takarják egymást. Enyhén megsózzuk, borsozzuk, egy kevés apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. A krumplira rakjuk a befűszerezett, csirkemellet, fele tejölt rákenjük, körberakjuk a tarjával vagy sonkával és megszórjuk reszelt sajttal. Addig folytatjuk a rétegezést amíg a hozzávalók el nem fogynak. A végére krumpli kerüljön.

A kilógó szalonnát körbe ráhajtjuk a töltelékre és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 1.5 óráig sütjük.

Ha kihűlt tálra borítjuk és szeletekre vágva friss salátával tálaljuk.
 

 

 

 

Csókakői kolbászleves. (Recept a Príma konyha újságból)


Hozzávalók:

2-3 közepes sárgarépa és zöldség.
1 kisebb zeller, karalábé
1 fej vöröshagyma
1 kis csokor petrezselyem
4 tojás
1 kis pohár tejföl
1 púpozott evőkanál finom liszt
7 dkg zsír vagy 6 evőkanál olaj.
kb. 1.5 liter csontleves, lehet leveskockából is.
füstölt kolbász
só, bors, ecet.


Az összes zöldséget megtisztítjuk és kockára vágjuk.

A zsír (olaj) kétharmadán egy fazékban megdinszteljük az apró kockára vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a fölkockázott zöldségeket és kevergetve 8-10 percig saját levében pároljuk. Apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk 1 percig pirítjuk. Majd felengedjük a csontlével és kis lángon kb. 25 perc alatt puhára főzzük.

Amíg a leves fő, elkészítjük a tojást amihez egy lábasba enyhén sós, ecetes vizet forralunk. Kis lángra állítjuk és a tojásokat egyenként beleengedjük a vízbe, óvatosan hogy ne essen szét a sárgája.3-4 percig főzzük, majd szűrőlapáttal kiszedjük.

A lisztet a tejfölben simára keverjük, hozzáadunk a forró levesből, jól elkeverjük és hozzáadjuk a többi leveshez és 2-3 percig főzzük.

A kolbászt miután a bőrét lehúztuk, karikára vágjuk és a megmaradt zsíron vagy olajon egy serpenyőben színesre sütjük. Zsírjával együtt a leveshez adjuk.

Tálaláskor minden tányérba teszünk 1 tojást és a forró levesből merünk rá.

 

 

 

 

Csülök pékné módra

2 nagy csontos csülköt megfőzök, sós, ételízesítős vízben. Nem kell egészen puhára, csak hogy a csontot ki lehessen venni. Miután megfőtt, kicsontozom és kihűtöm. A meghámozott krumplit felkarikázom és egy kizsírozott fedeles edénybe szépen sorba lerakom. Megsózom, borsozom, vegetával megszórom és ráteszem a kicsontozott csülköt. Karikára vágott hagymát szelek rá bőven, megszórom majorannával és lefedve sütöm. Mikor kezd pirulni a csülök, a krumpli is majdnem puha, leveszem a fedelet és úgy sütöm tovább amíg szép piros és puha nem lesz a csülök.
2 nagyobb fej hagymát miután megpucoltam,1 cm széles darabokra vágom, szétszedem a karikákat, lisztbe megforgatom és bő forró olajban kisütöm. Miután megsült, lecsöpögött, ezt teszem a kész csülök tetejére és a krumplival tálalom.

 

 

 

 

Dorozsmai molnár ponty

 

Füstölt szalonnát apró kockára vágjuk és 2 fej vöröshagymát megdinsztelünk rajta. Megszórjuk pirospaprikával, hozzáadunk 1/2 üveg lecsót.

25 dkg gombát feldarabolunk és azt is hozzáadjuk, jól összeforraljuk. Mikor jól besűrűsödött, hozzáadunk 2 dl tejfölt. Még azzal is összeforraljuk.

Közben kifőzünk 25 dkg csuszatésztát, miután lecsepegett, a lecsós raguval összekeverjük.

4-6 szép pontyszeletet besózunk, egy kicsit állni hagyjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk és bő forró olajban kisütjük.

A tésztát egy jénai aljára öntjük, ráhelyezzük a kisült halszeletek, még meglocsoljuk 2 dl tejföllel és sütőben egy kicsit megpirítjuk.

 

 

 

 

Édes-savanyú csirkemell.

Hozzávalók:
60 dkg csirkemell filé.2 dl.húsleves.3 szál sárgarépa.2 kisebb cukkini.10 dkg gomba.5 karika anananász.2 db. színes kaliforniai paprika, kevés póréhagyma, 2 tojásfehérje, 2 ek. étkezéskeményítő, 2 ek.szójaszósz.3 ek. gyenge fehér ecet.1 ek.méz.4 ek. ketchup, bors, só, gyömbér.
A csirkemellet kockára vágjuk, megmossuk miután lecsöpögött elvegyítjük a szójaszósszal az étkezési keményítővel és a lazán felvert tojásfehérjékkel. Wokban felhevítjük az olajat, rátesszük a húst és gyors kevergetéssel megsütjük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a karikára vágott répát, póréhagymát, feldarabolt cukkinit, paprikát, cikkekre szelt gombát, ananászt. Meglocsoljuk szójaszósszal, ecettel, mézzel, ketchuppel, és meghintjük sóval, borssal. Összekeverjük a hússal, felöntjük a levessel és erős lángon összeforraljuk. Ha még szükséges utána ízesítünk.

Párolt rizs, vagy tésztával kínáljuk.

 

 

 

 

Gombaleves

 

Olajon üvegesre pirítom az apróra vágott vöröshagymát, ráteszem az apró kockára vágott zöldségeket, répát, zöldséget, zellert, karalábot és a felszeletelt gombát. (Én szoktam beletenni vagy húsos csontot, vagy apró kockára vágott húst.) Jól összepirítom, megszórom egy kevés pirospaprikával. Felengedem vízzel és ízesítem sóval borssal, vegetával. Mikor megfőtt teszek bele vagy májgombócot vagy galuskát szaggatok bele, tetszés szerint.

 

 

 

 

Habos-túrós-rakott palacsinta

 

Hozzávalók:

A szokásos módon kb. 15 palacsintát sütünk.

 

Töltelék:

50 dkg túró

2 db. tojás sárgája

10 dkg cukor

5 dkg langyos vaj

1 citrom reszelt héja

2 tojást keményre felvert habja

 

A túrót áttörjük és a többi hozzávalóval jól kikeverjük. Óvatosan beleforgatjuk a felvert tojáshabot.

Ezzel töltjük meg a kisült palacsintákat.

 

Öntet:

2 tojás sárgáját 2 evőkanál cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral és 2.5 dl tejjel jól kikeverünk és lassú tűzön sűrűsödésig melegítjük.

 

A tetejére:

2 tojás habját keményre felverünk és 2 evőkanál baracklekvárral elkeverjük.

 

Egy hőálló tálat vékonyan kivajazunk, sorban egymás mellé/keresztben rakjuk, rétegezzük a megtöltött palacsintákat. A tetejére öntjük a tojásos masszát és 180 fokos sütőben átsütjük.

Mikor egy picit kezd pirulni a teteje, rákenjük a habot és annyi ideg tesszük vissza a sütőbe, még szépen megpirul a teteje. Egy kicsit hűlni hagyjuk és lehet szeletelni.

 

  

 

 

 

Hortobágyi húsos palacsinta  / anyulia módra:

Szokásos módon, de sós palacsintát sütünk.
Darált húsból pörköltet főzünk, jól elfőzzük a szaftját.
A pörkölt szaftját tészta szűrőn leszűrjük egy tálba, a húshoz keverünk egy kevés tejfölt. A palacsinták közepére 1-2 evőkanál darált húsos masszát rakunk és először félbe, utána a két oldalát behajtva feltekerjük. Tűzálló tálba egymás mellé tesszük.
Kevés tejfölt elkeverünk 1-2 evőkanál liszttel és 1 tojással, a felfogott pörköltszaftból keverünk bele, ne legyen híg, és ezzel leöntjük a palacsintákat.200 fokon szép pirosra sütjük.

 

 

Másik változat:
A palacsintákat ugyan így megtöltjük, feltekerjük és bepanírozzuk, forró olajban kisütjük. Tartár mártással kínáljuk. Így is nagyon finom.
 

 

 

 

Juhtúrós hal

 

Tetszés szerinti halfilé, harcsából az igazi.
kb. 1/2 kg juhtúró,
tejföl, amennyivel a túrót jó krémesre tudjuk keverni.
4-5 gerezd zúzott fokhagyma.
Ezt jól kikeverjük.
Reszelt sajt.
só, bors, citromlé, petrezselyem.

 

A halfiléket besózzuk és citromlével meglocsoljuk. Egy tűzálló tálba egymás mellé rakjuk és rákenjük a túrós masszát. Ha szeretjük megszórjuk reszelt sajttal és szép pirosra sütjük. Tetszés szerinti körettel tálaljuk.

 

 

 

 

Kapros-zöldbabos cukkinileves

Elkészítés:

20 dkg zöldbabot leszálkázok, megmosom és fél centisre darabolom. Fazékban ételízesítővel, fél citrom levével összekeverve 2 deci vízben 15 percig párolom. Ekkor hozzáadok 20 dkg kockára vágott cukkinit, és 2 evőkanál olajjal meg 3-4 gerezd fokhagymával ízesítem.2 evőkanál teljes kiőrlésű lisztet egy kevés vízzel és 2 dl kefirrel simára keverek és a levest ezzel sűrítem. Végül vízzel 1,2 literre felengedem és ha felforrt a tetejét apróra vágott kaporral és zsázsával meghintem.
Néha galuskát is főzök bele.1 tojást 1 evőkanál olajjal, csipet sóval egy kevés vízzel simára keverek és 1 ek szója liszttel meg annyi rétesliszttel dolgozom össze hogy galuskatésztát kapjak. Ilyenkor az összevágott zsázsát nem a levesbe hanem a galuskába keverem.

 

 

 

 

Káposztával rakott harcsa

Hozzávalók:
80 dkg. savanyú káposzta
1 fej vöröshagyma
4 szál újhagyma
4 paradicsom
1 dl olaj
10 szem bors
erőspaprika ízlés szerint
2 babér levél, 1mokkás kanál szárított csombor (borsika fű)
80 dkg harcsafilé
liszt, fűszerpaprika,
2 dl. tejföl
húsos szeletelt szalonna.

Elkészítés: A káposztát ha savanyú átmossuk. A zöldségeket megmossuk. A hagymát finomra, az újhagymát karikára, a paradicsomot szeletekre vágjuk.
Mi szalonnát olvasztottunk, ki megfuttatjuk benne a hagymát majd rátesszük a káposztát. Sóval, borssal ízlés szerint erőspaprikával ízesítjük, kevés vizet öntünk alá és 40 percig pároljuk, ha szükséges pótoljuk a vizet. Rátesszük a babérlevelet a csombort és még 10 percig pároljuk. A halfiléket szeletekre vágjuk, sózzuk, pirospaprikával borssal bepácoljuk.
A lisztet összekeverjük a fűszerpaprikával, teszünk bele borsot. Mi tettünk bele egy kevés zsemlemorzsát is. Ebbe forgatjuk a halat, és mindkét oldalát az olajban pirosra sütjük. Ha kész félre tesszük. A serpenyőben visszamaradt olajon megfuttatjuk az újhagymát és a paradicsomot. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, hőálló tál aljára halmozzuk a káposztát, rárétegezzük a halat, arra a hagymás paradicsom. Az egészet meglocsoljuk tejföllel, tetejére húsos szalonnát teszünk és 20 percig sütjük.

 

  

 

 

 

Kenőmájas    (Recept a Nők lapjából)

- ahogy én csináltam:


Hozzávalók:
50 dkg sertés máj

15 dkg sertészsír

majoránna, só, bors,

frissen őrölt fekete bors

1 kisebb fej vöröshagyma

1 dl. tejszín


A sertésmájat hártyáitól megtisztítjuk, a hagymát apróra vágjuk és zsír felén üvegesre pirítjuk. Rátesszük az apró kockára vágott májat, nagy lángon hírtelen megpirítjuk, 4-5 perc az egész. A tűzről félrehúzzuk, megszórjuk majoránnával, sózzuk borsozzuk. Turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a tejszínt és a maradék felolvasztott zsírt. Sima krémmé turmixoljuk. Megkóstoljuk, még igény szerint fűszerezzük. Az egészet fóliával kibélelt hosszúkás formába öntjük és hűtőben másnapig jól kihűtjük. Vékonyan felszeletelve kínáljuk.

 

 

 

 

Krumplis hús,
Mátrai borzas:

8 szelet karaj.
3 tojás,2 ek.tejföl,4 ek.liszt,3 közepes nyers burgonya,1 kicsi vöröshagyma,3 gerezd tőrt fokhagyma, csipetnyi őrölt kömény, só, bors.

A húst besózzuk, borsozzuk. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a tejfölt, lisztet, sót, borsot, köményt, belereszeljük a hagymát, fokhagymát, és almareszelőn a krumplit. Sűrű masszának kell lenni. Ha nem elég sűrű még tehetünk bele lisztet.
A húst lisztbe forgatjuk, és a masszába mártva nem túl forró olajban kisütjük. A megsült húsokat lecsepegtetjük az olajtól, tálra rendezzük, tetejére tejfölt kenünk, és egy kevés olajban felszeletelt fokhagymát pirítunk, egy keveset teszünk a tejföl tetejére. Petrezselyemmel díszítjük. Köretnek bár mi illik hozzá.

 

 

 

 

Lazac-újhagymás,tejszínes mártással:

 

2 db lazacfilét vettem, jól megmostam, citrommal meglocsoltam, sóztam, borsoztam. 15 percig félretettem, addig elkészült a mártás.

 

Mártáshoz 6-8 db újhagymát felkarikáztam, vajon megdinszteltem, 4 dl tejszínnel felöntöttem, sóztam, borsoztam, egy pici szerecsendiót adtam hozzá. Jól összeforraltam még besűrűsödött egy kicsit.

 

A lazacot vajon lassú tűzön megpárolom, mindkét oldalát, kb.15 perc alatt kész.

A mártást megmelegítjük, a hal köré öntünk belőle, köret amit szeretünk, lehet rizs is, én kuszkuszt készítettem mellé.

Gyorsan kész és igazán finom.

 

 

 

 

Lecsós afrikai harcsa, túrós nokedlival

 

Készítettem egy jó szaftos lecsóalapot.

Az harcsát feldaraboltam, bedörzsöltem zúzott fokhagymával, sóval borssal. Lisztbe megforgattam és forró olajban megsütöttem. Majd hozzátettem a lecsós alaphoz, óvatosan összeforraltam.

 

Túrós nokedli:

Kb. 1/2 kg liszthez adtam 25 dkg túrót, 2 tojást, sót és kaprot. Annyi vizet adtam hozzá hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjak. Sós vízben kiszaggattam, leöblítettem és ezzel tálaltam a halat.

 

 

 

 

Legényfogó leves:


Hozzávalók
:

1 kg lapocka, lehet más hús is, ízlés szerint

1 kis fej hagyma

3-4 szál sárgarépa, zöldség,

zeller, karalábé, zöldbab, gomba.

3 evőkanál tejföl

2 evőkanál liszt

citromlé


Olajon megdinszteltem hagymát, majd az apróra vágott zöldségeket, rátettem a felkockázott húst. Miután megdinsztelődött, felöntöttem vízzel, ízesítettem sóval, borssal, ételízesítővel, tettem egy kevés tárkonyt is bele. Mikor a hús már majdnem puha apró kockára vágott krumplit tettem bele. Vajas galuskát szaggattam bele.

3 evőkanál tejfölt és 2 evőkanál lisztet, 2 evőkanál frissen csavart citromlevet jól kikevertem és a leveshez adtam, összemelegítettem. Megszórtam frissen vágott petrezselyemmel. Lehet még ízesíteni tovább, ki mennyire szeri savanyúan.

 

 

 

 

Leveles tésztában sült hús káposztával:

1 csomag fagyasztott leveles tészta
1 kg savanyú káposzta
1.5 kg tarja, lehet más hús is de ez jó szaftos.
Füstölt kolbász és szalonna.


A húst jól befűszerezzük és megsütjük jó puhára.

A szalonnát kockára vágjuk, a kolbászt karikára és megpirítjuk, mikor kész rátesszük a káposztát és megdinszteljük jó puhára.

A felengedett leveles tésztát kinyújtjuk, nem túl vékonyra, a megdinsztelt és kihűtött káposztából egy csíkot halmozunk a közepére, arra rá a puhára sült hús. Begöngyöljük a tésztával a káposztás húst és az összeillesztéssel lefelé beletesszük egy jénaiba.

A tészta tetejét megkenjük tojással és szép pirosra sütjük. Egy kicsit hűlni hagyjuk és szeleteljük. A maradék káposztából tehetünk köretet mellé.

 

 

 

 

Meggyes joghurt


1.5 liter házi tejet felforraltam, majd langyosra hűtöttem.

Hozzáadtam:  2 pohár natúr joghurtot, 1 evőkanál mézet, 1 evőkanál vaníliás cukrot. Összekevertem és hagytam a konyhában körülbelül 1 éjszakát hogy megdermedjen. Másnap 1/2 kg magozott meggy felét beleöntöttem, botmixerrel egy kicsit összetörtem a meggyet és ami maradt, hozzáadtam, egészben hagytam.

Lehet fogyasztani.

( Bármi más gyümölccsel is jó. )

 

Van egy másik variáció, még nem próbáltam, hogy a tejet meg kell altatni nem kell hozzá joghurt, a többi ugyanaz,  mint az előzőben leírtak.

 

 

 

 

Narancsdzsem:


2 kg narancsot és 2 db citromot vékony szeletekre vágtam, 4 liter vízzel jól elkevertem és 1 napot hagytam állni. Másnap feltettem főni és miután jól megpuhult a héja, összetörtem a gyümölcsöt. Még főztem egy darabig, és utána beleszórtam 1/2 kg. befőzőcukrot és főztem még 5 percig. Forrón csavaros üvegekbe töltöttem, lezárás után fejreállítottam az üvegeket kb.15 percig. Utána mentek a dunsztba.

 

 

 

 

Nyírségi gombócleves

Hozzávalók:
Bármilyen hús, de inkább disznó, csirke, vagy pulyka.
Répa, zöldség, borsó, karalábé, kevés zeller, ha van pár szem gomba.
2 dl. tejszín, tojás, pici liszt, só, bors.

Gombócokhoz:
2-3 közepes burgonya megfözve.1 tojás, liszt, só, petrezselyem zöld apróra vágva.

A húst és a zöldségeket apró kockára vágjuk, egy kevés olajon megdinszteljük és felengedjük vízzel. Zöldségleves sűrűségű legyen.
A krumplit megfőzzük, krumplinyomón összetörjük és ha kihűlt hozzáteszünk 1 tojást, sót, pici borsot, apróra vágott petrezselymet. Annyi lisztet hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Jól összegyúrjuk. Picit pihentetjük. Ha már majdnem megfőtt a hús a tésztából vizes kézzel apró gombócokat formázunk és a levesbe dobjuk.
Ha megfőttek (nem kell sokáig) a tejszínt elkeverjük a tojással, egy kevés liszttel, felengedjük egy kevés levessel jól összekeverjük és a leveshez adjuk. Már nem forraljuk csak összemelegítjük. A tetejére szórhatunk petrezselyem zöldet.
 

 

 

 

Őszibarack ivólé


Jó érett barackokat lehámozzuk és kimagozzuk, utána leturmixoljuk.

Minden 6 dl. turmixhoz 1 liter vizet, 25 dkg cukrot, mokkáskanál citromsavat, 1 késhegynyi tartósítót adunk. Felforraljuk, 2-3 percig forraljuk míg a habja el nem fő. Még forrón üvegekbe töltjük. Másnapig száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

 

 

 

 

Őszibarack leves:


Körülbelül 1.5 kg jó érett őszibarackot botmixerrel összetörtem, 2 dl őszibaracklével, fahéjjal, pici sóval, ízlés szerint cukorral feltettem melegedni.

1 csomag vaníliás pudingot elkevertem 2 dl főzős tejszínnel az előzőekhez adtam és egy picit összeforraltam. Citromlével ízesítettem. Hidegen tálaltam.

 

 

 

 

Padlizsánbundában sült hal, zöldfűszeres krumplipürével.
(Tv paprika) Ahogyan én készítettem.

Hozzávalók:
Tengeri halfilé (más is jó)
1 kisebb padlizsán
1 kis fej vörös hagyma
Só, bors,
kb.2 dl tejszín
1 tojás
2 evőkanál liszt, 2 evőkanál búzakorpa

A padlizsánt feldaraboljuk a többi hozzávalóval, összeturmixoljuk, palacsintasűrűségű tésztának kell lenni. A halat besózzuk, borsozzuk lisztbe forgatva nem túl forró olajban mind k

A zöldfűszereket: friss bazsalikomot, rozmaringot, oreganót, zeller és petrezselyem zöldet 2 evőkanál olivaolajba tépkedjük, sózzuk borsozzuk és összeturmixoljuk.

A krumplipürébe keverjük és jól összedolgozzuk, ezt kínáljuk köretként a hal mellé.

 

Lehet készíteni hozzá pároltzöldségeket is.
Én csirkemellet is sütöttem ki ebben a tésztában, úgy is nagyon finom volt.

 

 

 

 

Rakott padlizsán

 

1 kg krumpli

2 nagyobb padlizsán

1 fej vöröshagyma

1/2 kg darált hús

2 dl sűrített paradicsom

Só, bors, oregánó, kakukkfű.

 

A krumplit jól megmossuk, enyhén sós vízben héjában megfőzzük, miután kihűlt megpucoljuk.

A padlizsánt 1/2 cm-es szeletekre vágjuk és kevés olajon megsütjük, jól lecsepegtetjük.

A hagymát megdinszteljük, az összetört fokhagymát rátesszük, paradicsomot, paprikát tehetünk bele (én egy kevés lecsót tettem hozzá), a darált húst egy kicsit pirítjuk és felöntjük a paradicsomlével. Fűszerezzük és jól összeforraljuk, hogy a leve elfőjön.

 

Besamel mártáshoz 5 dkg vajon megpirítunk 2 evőkanál lisztet és felöntjük 3-4 dl tejjel, sóval és szerecsendióval fűszerezzük. Jól összekeverjük, hogy ne legyen csomós és összeforraljuk.

 

Tűzálló tálat kivajazunk vékonyan, rákarikázunk egy réteg krumplit, rárakunk egy sor padlizsánt majd a darált húst. Addig folytatjuk még a hozzávalók el nem fogynak. A végén leöntjük a mártással, megszórjuk reszelt sajttal és szép pirosra sütjük.

 

 

 

 

Sajtgolyók / Andera receptje alapján.

20 dkg trappista sajt
20 dkg füstölt sajt
A sajtot lereszeljük a legkisebb lyukú reszelőn és összekeverjük annyi tojással amennyit felvesz, ehhez a mennyiséghez nekem 2 db tojás kellett. Kevertem bele borsot, pici szerecsendiót. Lehet apróra darabolt sonkát is belekeverni. Hagytam állni kb.1 órát gombócokat formáztam belőle és csak zsemlemorzsába forgatva forró olajban megsütöttem. Nem folyik szét, elég forrónak kell lenni az olajnak. Gyorsan megsül. Szalvétára szedjük.

 

 

 

 

Sajtos-gombás hús

 

Én tarjával készítettem, de lehet vegyesen is csirkemellel készíteni.

 

6 szelet tarját kicsit kiklopfoltam, befűszereztem, meglocsoltam egy kevés olajjal.

1 éjszát hagytam hűtőben állni.

Másnap egy kevés olajon elő sütöttem a húsokat, majd egy jénaiba egymás mellé tettem őket.

Kb.1/2 kg gombát felszeletelem, 1 kicsi fej vöröshagymán megdinszteltem, a kisűlt hús szaftjában.

A szelet húsok közé rendeztem a gombát, majd bőven reszeltem rá sajtot, lehet vegyesen is füstölt sajttal hogy betakarja a húsokat. Minden szelet húson csináltam egy kicsi "fészket" amibe ütöttem óvatosan 1 tojást. Lefedtem fóliával és kb. 1 óra alatt, 190 fokos sütőben sütöttem, még a tojás megszilárdul.

Köret ízlés szerint.

 

 

 

 

Sajtos zöldséges rétes


Hozzávalók:

1 csomag fagyasztott leveles tészta

20 dkg póréhagyma

20 dkg sárgarépa

20 dkg cukkini

20 dkg gomba

20 dkg brokkoli

1 piros húsú paprika

1 evőkanál pizzaszósz

2 db tojás

2 evőkanál olaj, só, bors, oreganó, majoranna, szezámmag.

1 csokor petrezselyem, metélő hagyma

10 dkg trappista sajt


A póréhagymát az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a gombát és addig pirítjuk míg a gomba leve el nem fő. Hozzáadjuk a cukkinit és együtt dinszteljük még egy kicsit. A répát vékony csíkokra vágva és a brokkolit sós vízben főzzük, nem kell nagyon puhára. Leszűrjük és kihűtjük.

A kihűlt gombás szószhoz hozzáadjuk a fűszereket és a tojást, összedolgozzuk.

Folpackot kiterítünk kb.35x45 cm-es darabra, rátesszük a kiolvasztott leveles tésztát és a megfelelő nagyságra nyújtjuk. A tészta teljes felületét megkenjük felvert tojással és ráhalmozzuk a zöldségkeveréket. A tetején elosztjuk a megfőtt brokkolit, répát és a sajtot ráreszeljük. A folpack segítségével feltekerjük, úgy hogy a hajtogatott széle alulra kerüljön. Tetejét megkenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal és középső borda magasságon 40-45-percig aranysárgára sütjük. Kihűlve szépen szeletelhető.

 

 

 

 

Savanyúkáposztás kacsa gerslivel:


A kacsát feldaraboltam, sóztam borsoztam és mindkét oldalát megpirítottam. A visszamaradt zsírban 2 fej hagymát megdinszteltem megszórtam pirospaprikával, felöntöttem vízzel és kb. 25 dkg gerslit (hántolt árpa) beleszórtam. Beletettem az elősütött kacsát, a kiáztatott és egy kicsit feldarabolt savanyúkáposztát. Megszórtam csomborral (borsikafű), és készre főztem.

 

 

 

 

Sonkás-sajtos töltött paradicsom:

Hozzávalók:

8 közepes, kemény paradicsom.
20 dkg.uborka.1 csokor újhagyma.
10 dkg. füstölt pulyka sonka egyben.
15 dkg. trappista sajt
Bazsalikom,1 citrom,4 ek. olíva olaj.
Szerecsendió, snidling, salátalevél.
A paradicsomokat a szár felőli részen kalapjuknál levágjuk, félretesszük. Belsejüket kikaparjuk, kissé besózzuk és lefordítva, hűtőbe tesszük. Az uborkát és a hagymát megtisztítjuk, a sonkával és a sajttal együtt apró kockára vágjuk.
A citrom levét kicsavarjuk nagyobb mély tálba szűrjük, habverővel simára keverjük, ízlés szerint sóval fehérborssal, kevés szerecsendióval és az apránként hozzáadott olívaolajjal ízesítjük.
Lazán beleforgatjuk a sonkás tölteléket.
Megtöltjük a kikapart paradicsomokat a masszával tetejére reszelt sajtot, snidlinget szórunk. A kalapokat visszatesszük a tetejére. Salátalevelekkel díszítet tányérra rendezzük. Pirítós kenyérrel fogyasszuk.

 

 

 

Sóska muffin sütőben sült tojással


Hozzávalók:

2 csomag mirelit sóska kb. 1 kg.

egy pici olaj

kb.2 dl. főzőtejszín

1-2 evőkanál étkezési keményítő vagy liszt

ételízesítő

cukor


A sóskát egy picit mikróban felmelegítettem, a felmelegített olajra óvatosan rátettem, miután teljesen felolvadt, felengedtem a tejszín felével. Az étkezési keményítőt (vagy a lisztet) a megmaradt tejszínnel csomómentesre elkevertem és hozzáadtam a sóskához és összeforraltam, nem túl sokáig. Ízesítettem cukorral, ételízesítővel.

 

A muffin sütő mélyedéseibe raktam a bacon szalonna csíkokból, kibéleltem 1 szelet gépsonkával (mást is lehet, csak vékony szelet legyen, hogy könnyen beletudjuk hajlítani a mélyedésbe ) és óvatosan hogy egyben maradjon beleengedtem 1 tojást.

 

 

Sütőben légkeveréssel 160 fokon sütöttem míg a tojás szépen meg nem sült. Ekkor 1 kis szelet sajtot tettem rá és már csak ráolvasztottam.

 

 

 

 

 

Sós túrógombóc, mascarpone mártással:

 

A csirkemellet befűszereztem és állni hagytam, majd pirospaprikás lisztbe forgatva kisütöttem.

 

Gombóc:

1/2 kg túró

6 evőkanál búzadara

3 tojás

só és fűszernövények, tetszés szerint.

Én snidlinget, kaprot és petrezselymet tettem bele.

 

Mascarpone mártás:

25 dkg mascarpone

póréhagyma,

tejszín, vagy tejföl.

Ízlés szerint só

Ebbe is lehet tenni fűszernövényeket, én kaprot tettem bele.

 

A gombóchoz a túrót áttörjük, hozzáadjuk a búzadarát, sót, tojássárgáját, fűszereket a tojás felvert habját és jól összedolgozzuk. Hűtőben kb.1/2 órát állni hagyjuk.

 

A mártáshoz a hagymát megdinszteljük egy kevés olajon, hozzáadjuk a mascarponét és tejszínnel vagy tejföllel lágyítunk rajta. Visszatesszük a tűzre és fűszerekkel összeforraljuk.

 

A gombócokat ételízesítős vízben körülbelül 10 percig főzzük, szűrőkanállal kiszedjük és lehet tálalni.

 

 

 

 

Szalámi

 

Hozzávalók:

25 kg sertés hús (ebből lehet 5 kg marhahús)

8 kg zsírszalonna

35 dkg fokhagyma

80 dkg édes fűszerpaprika

10 dkg erős fűszerpaprika

20 dkg porcukor

20 dkg bors

90 dkg só (először kevesebbet, ki mennyire sósan szereti)

12 dkg őrölt kömény

3 dkg szerecsendió

Kb. 3,5 liter víz

40 méter marha vékonybél, vagy szalámihoz való műbél.

 

Töltés után 1 napot szikkadni hagyjuk, majd füstre tesszük, ahol 2 napig füstöljük.

 

Ebből a mennyiségből kb. 30 db. 80 dkg-os szalámik lesznek.

 

 

 

 

Szilvalekváros gőzgombóc


Hozzávalók a tésztához:
1/2 kg liszt
3 dl. tej
1 evőkanál  vaj vagy margarin
2,5 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
csipet só
1/2 citrom reszelt héja
1 tojás


Olvasztott vaj a megkenéshez, porcukros dió vagy mák a szóráshoz.

Töltelék: lekvár, ízlés szerint.


Elkészítés:

A tejet a vajjal meglangyosítottam és a kenyérsütő üstjébe öntöttem. Belemorzsoltam az élesztőt és a lisztet rászórtam, hozzáadtam többi hozzávalót. A gép dagasztó programját használtam, miután megkelt a tészta, lisztezett deszkán kettéosztottam, hurkává sodortam és mindkettőből 8-8 egyenlő tésztadarabot vágtam.

A közepükbe kemény lekvárt tettem és gombócot formáltam belőlük.

Én párolóedényben készítettem, 25 perc alatt készen lettek, a kész gombócokat olvasztott vajjal meglocsoltam és megszórtam dióval és mákkal.

 

  

 

 

 

Tarjába zárt csülök:

 

1 füstölt csülköt előző nap kuktában megfőzünk, a levében hagyjuk kihűlni.

Másnap felkockázzuk a kicsontozott csülköt, elkeverjük 3 evőkanál mustárral. 2 nagy fej hagymát megdinsztelünk, azt is hozzáadjuk és másnapig hűtőbe tesszük.

8 szelet tarját egy kicsit kiklopfolunk, megfűszerezzük sóval, borssal ízesítjük, óvatosan a sóval, mert a csülök is sós. 2 őzgerincformát baconnal kibélelünk úgy, hogy a szélén túl érjenek a szeletek. Megszórjuk reszelt sajttal, erre tesszük 2 tarja szeletet, amiket lisztbe és tojásba forgatunk.

 

A töltelékhez: A hűtőből kivesszük csülköt, összekeverünk 1 tojást 2 evőkanál tejfölt, 1 evőkanál liszttel és a csülökhöz keverjük. Ebből teszünk a húsra, eligazítjuk rajta a tölteléket, majd beborítjuk reszelt sajttal. Ezt is beborítjuk 2 szelet tarjával, amit szintén lisztbe és tojásba forgattunk. Ráhajtjuk a bacon széleket és a megtöltött őzgerincformákat tepsibe tesszük a kicsöpögő lé, ne égjen a sütőbe.

Körülbelül 1 órát 200 fokos sütőben sütjük, majd óvatosan kiborítjuk, még 15 percig sütjük, majd megkenjük egy kis sűrített paradicsommal hogy szép színe legyen. Ezzel már csak 1-2 percig sütjük. Hagyjuk hűlni egy kicsit, hidegen nagyon szépen szeletelhető.

 

  

 

 

 

Tejfölben sült tojás:

1 nagy doboz tejfölben elkeverek 3 gerezd zúzott fokhagymát,1 teáskanál ételízesítőt, pici fehér őrölt borsot, és 4 csészébe vagy 4 kicsi hőálló tálkába kanalazom. Mindegyik tetejére óvatos ütök egy tojást, hogy a sárgája egyben maradjon. A sütőt előmelegítem, tepsibe 2 ujjnyi vizet teszek és beteszem a sütőbe, mikor a víz gyöngyözni kezd, beleállítom a csészéket. Addig sütöm amíg a tojások fehérje megszilárdul, kiveszem a sütőből és a reszelt sajtot szórok a tetejére .Ezután már csak a csészéket teszem vissza a sütőbe és addig sütöm amíg a sajt rá nem olvad. Pirítóssal kínálom.

 

 

 

 

Tejszínes, sajtos csirkemell:

Én így készítem:
3 db. csirkemell filé.
2 tojás
20 dkg. trappista sajt,20 dkg. füstölt sajt
15 dkg. füstölt, főtt tarja
2 dl. főzőtejszín
só, bors, szerecsendió
margarin a jénai kikenéséhez.

A csirkemelleket kicsontozom félbevágom, így egy mellből 4 db lesz.
A tojást felverem, sózom, borsozom egy kevés szerecsendiót teszek hozzá, a sajtot lereszelem trappista és füstölt sajt keverve.
A felszeletelt húst a tojásba és utána a reszelt sajtba forgatom. Kivajazott jénaiba teszek 1 szelet csírkemellet,1 szelet füstölt sonkát, és így váltakozva míg el nem fogy a hozzávaló.
A végén a megmaradt tojással elkeverem a megmaradt reszelt sajtot, összekeverem főzőtejszínnel. Először csak simán a húst, félidőnél ráöntöm a tojásos, sajtos keveréket és szép pirosra sütöm. Rizzsel tálalom.

 

 

 

 

Temesvári sertésszelet

- Én tarjával készítettem.

 

6-8 szelet tarját befűszerezünk, lisztbe beforgatjuk és forró olajban mind két oldalát megsütjük, félre tesszük. A visszamaradt olajban megpirítunk 1 fej hagymát, visszatesszük az elősütött húsokat, felengedjük vízzel hogy jó ellepje és félpuhára főzzük. Hozzáteszünk körülbelül 20 dkg zöldbabot, és azzal készre főzzük.

Mikor megfőtt a hús, kiszedjük. 1 kis pohárnyi tejfölt 2 evőkanál liszttel jól kikeverünk és a levet besűrítjük vele. A húst visszarakjuk a raguba és jól összeforraljuk. Galuskával, vagy rizzsel tálaljuk.

 

 

 

 

Tojáskrém:

 

4 kemény tojás

1 tömlős krémsajt

1 sárgarépa

1-2 újhagyma

bazsalikom, petrezselyemzöld, snidling

2 gerezd fokhagyma

só, bors.

 

A tojást és a sárgarépát lereszeljük, összekeverjük a többi hozzávalóval. Ízlés szerint ízesítjük.

Pirítós kenyérrel lehet fogyasztani.

 

 

 

 

Tormamártás főtt húshoz:

 

5 dkg vajon megpirítunk 2 evőkanál lisztet, majd felöntjük 2 dl. húslevessel.

1 tormát lereszelünk és azzal is jól összeforraljuk.

1 dl. tejszínt kikeverünk 2 evőkanál tejföllel és a mártást besűrítjük vele. Ízlés szerint citromlevet is adhatunk hozzá.

 

 

 

 

Töki pompos

 

Tésztához:

60 dkg liszt

kb. 1/2 ek. só

20 dkg főtt, áttört krumpli

2.5 dl a krumpli főzőlevéből

2.5 dkg élesztő

1 kk cukor

a sóval vigyázni mert a főzővízben is van só.

 

A kenyérsütő üstjébe öntöttem a langyos főzővizet, belemorzsoltam az élesztőt, rá a cukrot, beleszitáltam a lisztet, majd a krumplit is hozzáadtam.

Elindítottam a gép dagasztó programját. Közepesen kemény, sima tésztává dagasztotta a gép. Ezután kikapcsolt gépben duplájára kelesztettem a tésztát.

Közben elkészítettem a tölteléket.

1 nagy pohár tejföl, amiben elkevertem 2 gerezd zúzott fokhagymát, pici sót. A lila hagymát felszeleteltem, kolbászt összekockáztam.

 

Miután megkelt a tészta, nagy gáztepsi méretűre kinyújtottam, amit kizsíroztam. Beleraktam a tésztát, eligazítottam és a fokhagymás tejföllel megkentem. Következett a hagyma, kolbász, füstölt szalonna kockák, majd megszórtam reszelt sajttal. Tettem rá paradicsom karikákat is. Még hagytam egy kicsit kelni a tepsiben, a sütőt egy kicsit előmelegítettem, majd 190 fokon szép pirosra sütöttem.

 

 

 

 

Töltött csirkecomb

 

Hozzávalók:

4 db csirkecomb

1 zsemle

2 főtt tojás

1 egész tojás

10 dkg gomba

1 kis fej hagyma

1 csokor petrezselyem

10 dkg főtt füstölt tarja

10 dkg juhtúró

5 dkg trappista sajt

Só, bors, tej a zsemle áztatásához.

 

A töltelékhez a hagymát 1 evőkanál olajon megfonnyasztjuk, rádobjuk az összedarált tarját és a gombát. Pár percig pirítjuk, még a leve elfő. Hagyjuk kihűlni.

Utána hozzáadjuk a tejben megáztatott, jól kinyomkodott zsemlét, juhtúrót, összekockázott főtt tojást, az 1 nyers tojást, sajtot, petrezselymet és ízesítjük. Jól összedolgozzuk és a csirke bőre alá töltjük.

Sütőedénybe fektetve szép pirosra sütjük.

 

 

 

 

Töltött oldalas

Egy egész oldalast elfelezünk középen és a csontok mellet egy éles késsel felszúrjuk.
Töltelék:
2 db zsemlét beáztatunk. Füstölt szalonnát kiolvasztunk és megdinsztelünk rajta vöröshagymát. Rátesszük a felszeletelt gombát, jól elfőzzük a levét. A darálthúshoz adjuk a jól kicsavart zsemléket,1 tojást, megdinsztelt gombát, petrezselyem zöldet, zúzott fokhagymát, sót, borsot, piros paprikát, én még tettem bele 2 db. apró kockára vágott főtt tojást. Jól összedolgozzuk és az előkészített húsba töltjük, a végét hústűvel összetűzzük.
Fedeles edényben vagy sütőzacskóban megsütjük. Ha jól megsült és kihűlt a hús, a csontokat szépen ki lehet húzni a húsból és lehet szeletelni. Azért szeretem mert szaftosabb mint a dagadó.

 

  

 

 

 

Zöldségpástétom     (Recept a Prima konyhából való)

-Ahogyan én készítettem.


Hozzávalók:

15-20 dkg szép nagy parajlevél, de lehet mangold vagy sóska is, só.


A sárgarépás masszához:

70 dkg sárgarépa

2-3 dkg vaj, só, őrölt bors,

3 tojás

4 evőkanál főzőtejszín.


A pórés masszához:

70 dkg póréhagyma

3-4 dkg vaj, só, őrölt bors,

3 tojás

4 evőkanál főzőtejszín

10 dkg kifejtett zöldborsó

 

A forma kikenéséhez vaj.


A paraj szárait lecsipkedjük, megmossuk egy kevés sót szórunk rá és forró vízzel leöntjük 2-3 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és hidegvízzel leöblítjük.

A sárgarépát miután megtisztítottuk, apró darabokra vágtuk. A vajon 2-3 perc alatt megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk 0.5 dl vizet öntünk alá és lefödve kislángon 15-perc alatt puhára pároljuk, majd fedő nélkül zsírjára pirítjuk. Ha kihűlt a tojással és a tejszínnel jól összeturmixoljuk. A pórés masszát ugyan így készítjük el, FONTOS a póréhagymának tisztítva kell 70 dkg-nak lennie. A borsót enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük és a pórépürébe keverjük.


Egy 1.5 literes püspökkenyér formát kivajazunk, majd a lecsöpögtetett levéllel kibéleljük. A répapüré felét belesimítjuk, amire rákenjük a pórépürét. Ezt a rétegezést még egyszer megismételjük, végül a tetejére is levelet teszünk. Megvajazott alufóliával beborítjuk, magas falú tepsibe tesszük és annyi vizet öntünk köré amennyi a feléig felér.

Előmelegített sütőben, jó közepes lángon (190 fokon,- légkeveréses sütőben 170-fokon) 50 percig gőzöljük. Jól kihűtjük majd vágódeszkán kisujjnyi darabokra szeleteljük.

 

 

 

 

Vadas mártás zöldséges zsemlegombóccal:


Miután megfőtt a húsleves, én marhahúsból szoktam készíteni, leszűrtem a levest, a húst és zöldségeket külön tettem.

A vadashoz egy lábosban megpirítok 2 evőkanál cukrot és a levesben megfőtt répát-zöldségeket, húslevessel összeturmixolom. Ezt ráöntöm a pirított cukorra addig kevergetem míg a cukor felolvad, ezután kb.2 dl. tejfölbe elkeverek 1 evőkanál lisztet, ízlés szerint mustárt és a mártáshoz adom.2 karika citromot is adok hozzá és összeforralom.


Zöldséges zsemlegombóc:

2 db zsemle
3 közepes sárgarépa
1 kisebb karalábé
1 kicsi zellergumó
1 kis fej vöröshagyma
2 tojás
2-2.5 dl tej
olaj,1 csokor petrezselyem, só, bors.


A zöldségeket megtisztítom, az almareszelő durva fokán lereszelem. A zsemléket apró kockákra vágom és 2 evőkanál olajon megpirítom. Még forrón ráöntöm a tejet és jól összekeverem.

Mély tálban habosra keverem a tojásokat, megsózom, borsozom a petrezselyemzöldet hozzáadom és az apróra vágott hagymát is belekeverem. Ezután hozzáadom az áztatott zsemlekockákat a tejjel együtt és annyi lisztet teszek hozzá hogy galuskasűrűségű tésztát kapjak. Beleteszem a reszelt zöldségeket is és jól összedolgozom. Sós vizet forralok és nedves kézzel nagy gombócokat óvatosan beleengedem, vigyázok hogy állandóan forrjon a víz. 20 percig főzöm ezután leszűröm. Tálaláskor megöntözzük a vadasmártással.

 

 

 

 

 

vissza

 

 

 

 

III. Süssünk, főzzünk szabadban

 

Birka pörkölt.

Hozzávalók:
Birka hús vegyesen, füstölt szalonna, nagyobb fej vöröshagyma, fokhagyma, fűszerpaprika, ételízesítő, só, bors, kevés vörösbor.

A birka húst feldaraboljuk, és felhasználásig hidegvízbe áztatjuk. A szalonnát apró kockára vágjuk, a bográcsban kisütjük és a felaprított hagymát megdinszteljük rajta. Mikor kész levesszük a tűzről megszórjuk a fűszer paprikával, rátesszük a feldarabolt birka húst. Jól összekeverjük, visszatesszük a tűzre és beízesítjük. Annyi vízzel öntjük fel hogy ellepje, lassú tűznél főzzük. Mikor majdnem kész hozzáöntünk vörösbort, és jó puhára főzzük.
Főtt burgonyával tálaljuk.
 

  

 

 

 

Körömpörkölt

Ahogyan mi készítjük:
4 köröm, 2 csülök, lehet füstölt is közte, megpucolva darabolva.
2 jó nagy fej vöröshagyma,
füstölt szalonna,
paprika, paradicsom,
só, bors, fűszerpaprika.
A szalonnán megdinszteljük az apróra vágott hagymát, rátesszük a paradicsomot, paprikát azzal is dinszteljük egy kicsit, levesszük a tűzről, megszórjuk fűszerpaprikával beleforgatjuk a húst és visszatesszük a tűzre. Egy kicsit pirítjuk a húst és utána felengedjük egy kevés vízzel. Óvatosan sózzuk, borsozzuk, többször kóstoljuk meg. Kb. 2-2.5 óra lassú főzés kell neki.
A végén sűrűsödik a szaft, vigyázni mert hamar oda ég. Mikor már megfőtt, egy kevés sűrített paradicsomot adunk hozzá, azzal is forraljuk egy kicsit, és levesszük a tűzről. Főtt burgonyával kínáljuk. (Lehet bele is főzni a burgonyát, ha már majdnem kész a hús.)

 

  

 

 

 

 

Lap teteje

Vissza a nevekhez

 

 


Vissza a receptekhez

 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker