Anyulia

 

Bemutatkozás:

 

1959-ben születtem a gyermekéveimet Ócsán töltöttem.

Mióta férjhez mentem, Budapesten a XVIII.ker-ben lakom.

2 nagy fiunk van Attila és Szabolcs.

3 gyönyörű szép és okos fiú unokánk van, élvezzük nagyszülőség minden percét.

Hozzánk nagyon közel lévő gyermekorvosi rendelőben dolgozom mint asszisztens.

Előtte koraszülött osztályon és bölcsődében dolgoztam.

 

Szabadidőmben, ami elég kevés kirándulunk, horgászunk a férjemmel. Nagyon szeretek új dolgokat kipróbálni sütni - főzni, olvasni.

 

 

I.  Kenyerek és egyéb sütemények 1.

     Kenyerek és egyéb sütemények 2.

 II. Anyulia konyhája

III. Süssünk, főzzünk szabadban

 

 

I.Kenyerek és egyéb sütemények 1.

 

 Alföldi vargabéles

 Almás-túrós béles

 Amerikai krémes

 Bagolyszem

 Barackos muffin

 Cipók

 Citromos álom

 Croissant

 Csekk szelet

 Csokitorta tejszínes-kakaós krémmel

 Darázsfészek

 Diócska

 Diós csiga

 Dióval töltött füge

 Duna-hullám

 Eperbomba

 Fahéjas doughnuts (amerikai fánk)

 Fantázia szelet

 Francia kenyér

 Gesztenyés alagút

 Gépi kenyér

 Gyúrt, nyújtott rétes

 Gyümölcskenyér

 Gyümölcsös joghurtfánk

 Gyümölcsös mákos szelet

 Hatlapos sütemény

 Joghurtos süti

 Joghurtos-szőlős piskóta tekercs

 Kakaós kalács

 Kakaós kiflik.

 Kakaós krémes

 Kakaós mézes hatlapos

 Kekszes, tejfölös szelet

 Képviselő fánk

 Kovászos fehér kenyér

 Kovászos-kukoricalisztes kenyér

 Könyv forma torta

 Krémsajtos hüsi

 Kuglóf

 Lekváros bukta

 Mákos őzgerinc eperpudinggal töltve

 Meggyes és almás pite

 Méteres kalács

 Mézes franciakrémes

 Mézes puszedli

 Mézes zserbó

 Molnárka

 Nagypapa tortája

 Ostyás süti

 Őszibarackos sütemény

 Pizzacsigák

 Pöttyöske

 Profiterol

 Rafaeló

 Reszelt barackos-túrós  

 Sajtkrémmel töltött pogácsa

 Sakktábla torta

 Sári szelet

 Szalagos fánk

 Teasütemény

 

 

 

 

 

 

 

 

 I.Kenyerek és egyéb sütemények 1.

 

Alföldi vargabéles:

Hozzávalók:
35 dkg liszt
25 dkg margarin
egy kevés tejföl
4 ek. cukor, egy csipet só
15 dkg cérnametélt
30 dkg. tehéntúró
5 db. tojás
2 dl. tejföl
Mazsola,
3 dkg. vaj.

Elkészítés:
A lisztet összegyúrjuk a margarinnal,2 tojás sárgájával, egy kevés tejföllel, egy evőkanál cukorral és egy csipet sóval, majd két cipót formálunk belőle. Az egyiket kinyújtjuk és kibélelünk vele egy közepes méretű tepsit. A rövid metéltet sós vízben kifőzzük és alaposan lecsöpögtetjük. Az áttört túrót kikeverjük a 3 tojás sárgájával, beletesszük a 2 dl. tejfölt, mazsolát, az olvasztott vajat és az 5 db. tojás kemény habbá vert fehérjét. Összekeverjük a kifőtt metélttel, és a tepsiben lévő tésztalapra terítjük. Ráborítjuk a másik kinyújtott tésztalapot, a tetejét villával megszurkáljuk, és szép pirosra sütjük.

(180-fokon kb.40 percig sütöttem.
A tepsi mérete kb:24x35 cm.)
Még melegen meghintjük porcukorral és ha kihűlt, szeletekre vágjuk.

 

 

 

 

Almás-túrós béles


Hozzávalók:
40 dkg liszt
25 dkg margarin
10 dkg cukor
1 kanál tejföl
2 tojás sárgája
egy késhegynyi sütőpor
csipet só.


Töltelék:
60dkg túró
1 kg alma reszelve, gyengén kicsavarva
4 egész tojás
5 dkg vaj,
10 dkg mazsola
10-15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
darált dió
reszelt citrom héja
baracklekvár


Elkészítés:
A tésztához való anyagokból linzeralapot készítünk, 2 részre osztjuk, vékonyra kinyújtjuk. Az alsó lapot valamivel nagyobbra nyújtjuk hogy a tepsi széleit is kibélelhessük.

A töltelékhez a túrót áttörjük, hozzáadjuk a vajjal, cukorral habosra kevert tojássárgájákat. 1 csomag vaníliás cukrot, ciromhéjat, mazsolát. Végül a tojások felvert habját. Az alsó lapot gáztepsi méretű tepsibe tesszük, megkenjük baracklekvárral. Megszórjuk daráltdióval, rásimítjuk a túrós tölteléket. (Én erre is szórtam egy kevés darát diót.) A reszelt almát kinyomkodjuk és a túrós masszán elosztjuk. Beborítjuk a másik lappal, megszurkáljuk és közepes lángnál szép világosra sütjük.

Még melegen megszórjuk porcukorral.

 

 

 

 

Amerikai krémes     (Ildikó0831 receptje, Mindmegette)

-ahogy én csináltam:


Hozzávalók a tésztához:
7 tojás sárgája
15 evőkanál víz
25 dkg cukor
20 dkg liszt
3 evőkanál kakaópor
1 csomag sütőpor

A krémhez:
2 csomag vanília puding (főzős)
5 dl víz
7 tojás fehérje
20 dkg cukor

Elkészítés: A tészta hozzávalóit robotgéppel jól kikeverjük, és kizsírozott, liszttel megszórt 24  x 35 cm-es méretű tepsibe öntjük. Előmelegített sütőbe tesszük, és 180 fokon sütjük kb. 20 percig.

Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet: a fél liter vízben simára keverjük a pudingporokat és - ugyanúgy, mint a pudingot - megfőzzük. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, és a forró pudingba óvatosan beleforgatjuk. Amikor úgy látjuk, hogy a tészta majdnem kész, a krémet a tetejére simítjuk és visszatoljuk a sütőbe. 10-15 percig még sülni hagyjuk szintén 180 fokon, addig a sütő ajtaját ne nyissuk ki! Ha kihűlt, a tetejére csoki reszeléket vagy tejszínhabot rakunk. (Csokoládéval finomabb.)

 

Megjegyzés:
Szerintem egyszerű és nagyszerű sütemény!!! Ráadásul finom is!!!
(Én a pudingot tejjel főztem meg.)
 

 

 

 

Bagolyszem:

40 dkg liszt
25 dkg margarin,
4 tojás,
2 dkg élesztő,
8 kanál tej,
2 üveg meggybefőtt.
reszelt citrom héja

Az élesztőt a langyos tejjel felfuttatjuk, lisztet a margarinnal és a tojássárgájával összegyúrjuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt,összedolgozzuk.Kb:20 percig pihentetjük.
Töltelék: A tojásfehérjéket felverjük 20 dkg cukorral gőz fölött. Hozzáadunk 20 dkg darált diót.
A tésztát 2-3 részre osztjuk és téglalap alakúra nyújtjuk.
A két szélét megtöltjük meggyel, és feltekerjük a két széléről. A két guriga találkozásába rakjuk a diós tölteléket.
Világosra sütjük, ha megsült vékony szeletekre vágjuk.
 

 

 

 

Barackos muffin: (Nők Lapja)


1 dl napraforgó olaj
30 dkg finom liszt
1 tasak sütőpor
10 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1/4 kávés kanál őrölt fahéj
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
2 tojás
2 dl tej

Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk, alaposan összekeverjük a sütőporral, vaníliás cukorral, fahéjjal, sóval, és a gondosan megmosott citrom reszelt héjával. Hozzáadjuk a tojásokat, a tejet. Végül az olajat, és simára- csomómentesre összedolgozzuk. Arányosan elosztva a kikent muffinsütő formákba szedjük úgy, hogy a massza csak 3/4 magasságig töltse ki őket. A barackot megmossuk, lecsepegtetjük feldaraboljuk. Mindegyik muffin tálkába teszünk a darabolt gyümölcsből a massza tetejére és egy picit belenyomkodjuk.
Középső rácson, 200 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, tűpróba.

Őszibarack röszter:
1,2 dl vizet felforralunk 1/2 citrom átszűrt levével,10 dkg kristálycukorral.
40 dkg. érett barackot megmosunk, meghámozunk, feldarabolunk nagyobb darabokba, és utána a a szirupba csúsztatjuk. Mérséklet tűzön 3-4 percig főzzük.
1/2 dl tejben elkeverünk 1 púpozott evőkanál vaníliás pudingpor és a barackhoz öntjük.
Éppen csak besűrítjük. Hagyjuk kihűlni, csinos kis tálkákban kínáljuk.
Befőttből is lehet készíteni.

 

 

 

 

Cipók:


Hozzávalók:
3 dl. langyos víz
30 dkg rozsliszt
15 dkg finomliszt
5 dkg rétesliszt
20 dkg öregtészta
2 evőkanál olaj
2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
2 dkg élesztő
1 evőkanál sikér
1 csipet aszkorbinsav


Mindent a kenyérsütőbe tettem, miután megdagasztotta a gép, kivettem a tésztát kelesztő tálba tettem 20 perc után átgyúrtam a tésztát és duplájára kelesztettem.

Mikor szépen megkelt a tészta, kiborítottam lisztezett deszkán 3 részre osztottam és megformáztam.

Nagyméretű sütőzacskóba tettem, még hagytam kelni. Mikor majdnem a duplájára keltek, a sütőzacsiba vizet spricceltem, lezártam a zacsit és 200 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütöttem. A zacsit azonnal kivágtam és rácson hagytam kihűlni a cipókat.

 

 

 

 

Citromos álom     (Illeskrisz recepje, NLC)

-ahogy én csináltam:


25 dkg cukrozott tetejű babapiskóta,

1/2 liter tejföl,

1/2 liter HULALA tejszín,

2 db citrom,

12 evőkanál cukor,

1 csomag vaníliás cukor


A tejfölt habosra keverjük a kétféle cukorral, belekeverjük a citromok reszelt héját és levét. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a citromos krémbe. Egy jénai tál alját kirakunk babapiskótával, rákenjük a fele krémet, majd ismét egy sor piskóta jön és a tetejére simítjuk a maradék citromos krémet.

Citromgerezdekkel és levélkével díszítjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Nagyon finom, könnyen elkészíthető sütés nélküli sütemény.

 

(Én még tettem bele 1 habfixálót mert biztosra akartam menni.)

 

 

 

 

Croissant


Hozzávalók:
20 dkg vaj
60 dkg finomliszt
1 kiskanál só
1 csomag sütőpor
2 dkg élesztő
5 dkg cukor
1 kisebb tojás
1.5 dl hideg víz!
1.5 dl hideg tej!
1 kiskanál citromlé


Elkészítés:
A vajat késés robotgéppel vagy kézzel, lényeg hogy ne melegedjen a tészta,8 dkg liszttel összedolgozzuk, 10x10 cm-es tömbbé gyúrjuk, folpackba csomagoljuk és a hűtőbe tesszük. A többi hozzávalóval robotgépben könnyű tésztát gyúrunk. Enyhén lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, a vajas tömböt a közepébe tesszük és a szélet ráhajtjuk. Letakarva hűtőben 1/2 órát pihentetjük.

Ezután a hajtogatás következik, a tésztát lisztezett deszkán 4 mm vastag 50x20 cm-es lappá nyújtjuk. Gondolatban 6 felé osztjuk. Az egyik oldalról 1/6, a másik oldalról 2/6 részt ráhajtunk, így a tésztaszélek találkoznak. Utána a keskenyebb részt ismét behajtjuk és a másik oldal tésztával befedjük, így egy téglalap formát kapunk. Letakarva a hűtőben 1 órát pihentetjük, majd az előbbi módon ismét kinyújtjuk és hajtogatjuk és még 1 órát pihentetjük.

Ezután enyhén lisztezett deszkán ismét kinyújtjuk 4 mm vastag 50x20 cm-es lappá a tésztát és éles késsel egyenlőszárú háromszögekre vágjuk. A csúccsal szembeni oldalról kezdjük a hajtogatást, vigyázva hogy ne nyomjuk össze. Kissé távolabb rakjuk egymástól egy papírral kibélelt tepsibe, letakarva langyos helyen 1.5 órát kelesztjük.

Előmelegített sütőben 190 fokon 20 perc alatt megsütjük. Lehet tölteni csokival, virslivel, dióval, gesztenyével.

 

 

 

 

Csekk szelet:

Diós lap:
4 tojás, 10 dkg. darált dió, 20 dkg. cukor, 20 dkg. liszt, 1 ek. baracklekvár, 6 ek. víz, 1 kk. szódabikarbóna. A tojások sárgáját a lekvárt, a vizet jól kikevertjük, hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát, diót, a cukrot, végül a keményre felvert tojásfehérjéket. Közepes nagyságú tepsiben (25x37) sütjük.

Krém:
1 csomag vaníliás cukor, 6 ek. liszt, 2 tojás, fél liter tej, ebből sűrű pépet főzünk. (Annyit változtattam rajta, hogy langyos tejben kevertem el, 2 teáskanál zselatint és belekevertem a krémbe és úgy főztem sűrűre, nagyon jó lett így a krém.) 30 dkg margarint, 25 dkg. porcukrot habosra keverni, és a kihűlt krémmel jól összedolgozni.

1 csomag babapiskóta, lehűtött fekete kávé.

A diós lapot ha kihűlt, kettévágni, az alsó lapra rákenni a krém felét. Sorba rátenni a kávéba mártott babapiskótát, majd a krém másik fele, rá a diós lap másik része.
A tetejét csoki mázzal lehet bevonni.
Máz:
10 dkg. margarin, 2 ek. kakaó, 2 kanál, porcukor. Nem kell főzni csak felmelegíteni.
Hűtőben jól kihűtjük és utána szeleteljük.
 

 

 

 

Csokitorta tejszínes-kakaós krémmel

A tésztához 4 tojásból kakaós piskótát sütünk, miután kihűlt kettévágjuk.
Elkészítjük a csokimázat:1 Katica tortabevonót feldaraboljuk, 4 evőkanál olajjal nagyon lassú tűzön felmelegítjük, egy kicsit hagyjuk dermedni.
Az egyik lapra rákenjük az előzőleg elkészített csoki mázat, és miután megszilárdult a máz, felszeleteljük. Ha torta formában sütöttük akkor szeletekre, ha tepsiben akkor négyzetekre lehet kockázni, így könnyebb szeletelni, nem nyomódik össze a krém.
A krémhez:1 liter HULALA tejszínhabból 1 csomag habfixáló 5 dkg. cukorral kemény habot verünk. Belekeverünk 4 evőkanál kakaóport.
Az alsó lapra rákenjük a csokis tejszínes krémet, rárakosgatjuk a csoki mázas tésztát. Hűtőben pihentetjük 1-2 órát és szépen lehet szeletelni.
 

  

 

 

 

Darázsfészek:/Amarlisz/

24 dkg. darált keksz,
13,5 dkg. margarin olvasztva.
15 dkg. porcukor vagy kevesebb.
3 ek. kakaópor
2-3 ek. rum
kevés tej.

Ezeket összekeverem egy kis részét kakaó nélkül. Ezt töltöm a darázsformába. A többihez keverek kakaót és azt a kaptár részbe töltöm, alulról fakanál végével fúrok egy lyukat és megtöltöm bármilyen krémmel vagy gyümölccsel. ,pl. meggyel. Eltávolítom a formát és az aljára kekszet, vagy köralakú piskótát teszek.
Hűtőben kihűtöm.


Én tettem bele kókuszreszeléket is, és a piskótát megforgattam rumos tejben úgy tettem rá a sütit.
 

 

 

 

Diócska

Tészta:
25 dkg. liszt
15 dkg. porcukor
20 dkg. margarin
10 dkg. darált dió
2 evőkanál kakaópor
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
A tésztát összegyúrjuk, kis golyókat formázunk belőlük és a sütőformákba nyomkodjuk, hogy a közepén legyen egy kis mélyedés, lassú tűzön sütjük. Nagyon hamar megsül, nem kell hogy kemény legyen. A tészta sülés közben megnő egy picit, majd visszahúzódik a formába. Melegen kilehet ütögetni a formákból.

Krém:
3 dl. tejet 3 evőkanál liszttel sűrűre főzünk.
15 dkg. porcukrot 15 dkg. vajjal és 1 tojássárgájával habosra keverünk, tehetünk bele 3-4 evőkanál darált diót is, majd a kihűlt masszához adjuk. Ízesíthetjük rummal vagy citrommal is.
A diókat megtöltjük, és vaníliás porcukorba hempergetjük. Másnapra megpuhul. Sokáig eltartható, lezárt dobozban tároljuk.

 

 

 

 

Diós csiga

Hozzávalók a tésztához:
2.5 dkg. élesztő
3 dl. langyos tej,
1 ek. cukor,
60 dkg. liszt,
2 tojás 1 kiskanál só.
Töltelék:
20 dkg. darált dió
20 dkg  porcukor
10 dkg  vaj.

Az élesztőt 1 dl. langyos tejben 1 kevés cukorral megfuttatjuk. Utána a maradék tejet és a többi hozzávalót jó alaposan kidolgozzuk. Letakarva langyos helyen 1 órán át pihentetjük, finoman átgyúrjuk és még 30 percig kelesztjük. Ha megkelt a tészta enyhén belisztezett deszkán 1/2 cm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, vagy margarinnal, rászórjuk a porcukorral elkevert diót, és feltekerjük mint a beiglit. Feldaraboljuk kb.3 cm vastag szeletekre, oldalukat olvasztott margarinnal bekenjük, majd margarinnal kikent 26 cm-es (torta) formába egymás mellé fektetjük. Tetejét a maradék margarinnal megkenjük,15 perc pihentetés után előmelegített sütőben közepes (180 fok,légkeveréses:160fok)lángon 20 percig sütjük. Ekkor a cukorral édesített tejjel vagy tejszínnel megkenjük és erősebb lángon (200fok) szép pirosra sütjük. Még melegen megszórjuk vaníliás cukorral.

Én kenyérsütőben dagasztottam, kelesztettem.

 

 

 

 

Dióval töltött füge:


25-30 szem puhább fügének a szárát levágjuk és a közepébe 1-1 db. diót nyomunk.

-25 dkg cukrot -8 evőkanál vízzel felforralunk és a tűzről lehúzva hozzáadunk -15 dkg darált kekszet, 15 dkg darált diót, 10 dkg vajat-vagy margarint és jól összedolgozzuk.

Állni hagyjuk, majd a masszából a fügék számának megfelelő db. gombócot formázunk és a közepébe tesszük a töltött fügét. Gombócokat gyurmázunk belőlük. Állni hagyjuk, majd mikor megszilárdult, beleforgatjuk az öntetbe, amihez 5 evőkanál vízben megolvasztunk 5 evőkanál cukrot, 10 dkg étcsokit vagy tortabevonót és ebbe forgatjuk a gombócokat, végül darált dióba hempergetjük.

Miután jól megkeményedtek, félbevágjuk a gombócokat.

 

 

 

 

Duna-hullám:

Hozzávalók:
Tészta:

25 -25 dkg margarin és porcukor.
6 tojás.

fél csomag sütőpor.
30 dkg. liszt.
1 csomag vaníliás cukor.
2 ek. kakaó.

1 üveg kimagozott meggy.

Krém:4 dl tej.2 zacskó puncs-ízű puding.25 dkg margarin.15 dkg porcukor
Csoki máz.
2 katica torta bevonó. 6 ek. olaj.

A tésztához a puha margarint a cukorral habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a sütőporos lisztet, végül a keményre felvert tojások fehérjét. A masszát két felé vesszük, egyik felébe vaníliás cukrot teszünk és kivajazott, lisztezett közepes tepsibe tesszük. Sűrűn megszórjuk meggyel, erre kerül a tészta másik fele amibe belekevertük a kakaót. 200 fokon megsütjük. Rácsra borítjuk, kihűtjük. Közben a tejben elkeverjük a pudingport és sűrűre főzzük. Ha kihűlt hozzáadjuk a porcukorral habosra kikevert margarint és a tészta tetejére simítjuk. Csoki mázzal bevonjuk.
 

 

 

 

Eperbomba

Sütni kell egy piskótatekercset, mikor kész a következő krémmel kell megkenni:
1 eper pudingot felfőzni 2 dl. tejjel cukor nélkül és kevergetni még hűl, hogy ne bőrösödjön.
25 dkg.margarint,25 dkg. porcukrot habosra keverni és mikor a puding hideg a kettőt összekeverni. Ez a piskóta tölteléke, felhajtani és ha jól kihűlt, szeletelni.

A krém :
1 liter epres joghurtot feltenni melegedni 2 csomag zselatint belekeverni, nem forralni.
1/2 l tejszínhabot felverni habnak habfixálóval, ahogy a zacsira van írva, és a kihűlt krémhez kell keverni óvatosan, ezután apróra vágott eperszemeket lehet beletenni.
A felvágott piskóta szeletekkel kibélelni egy tálat, beleönteni a kihűlt masszát és a maradék piskótával befedni. Hűtőben dermeszteni 1 napot.

 

 

 

 

Fahéjas doughnuts (amerikai fánk)
(sütőben sült változat)

Hozzávalók:
2 tojás
20 dkg. kristálycukor
2 dl. tej
10 dkg margarin
1 kiskanál vaníliaaroma
40-45 dkg finomliszt
4 kiskanál sütőpor
1 mokkáskanál só

A forma kikenéséhez olaj
A bevonathoz:10 dkg. olvasztott margarin
15 dkg kristálycukor
1 kiskanál fahéj

Elkészítés: A tojásokat robotgéppel fehéredésig keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejet a puha margarint és a vanília aromát.
A lisztet a sütőporral és a sóval összeforgatjuk majd az előzőekkel összedolgozzuk. Letakarva 1 órát hűtőszekrényben pihentetjük.
Ezután a tésztát kiolajozott doughnuts sütő formába kanalazzuk, majd előmelegített sütőben nagy lángon (240 fok, légkeveréses 220 fokon)12-15 perc alatt arany barnára sütjük.

 

 

Egy kicsit hűlni hagyjuk azután olvasztott margarinnal megkenjük, végül fahéjas cukorba forgatjuk.

 

 

 

 

Fantázia szelet (NLC)

5 db. tojásból a szokásos módon piskótát sütünk, egy 26x37 cm-es tepsiben. 25 dkg cukrot megpirítunk, majd a kihűlt piskótára kenjük. Hagyjuk kihűlni. 5 db tojás fehérjét 25 dkg porcukorral kemény habbá verünk, majd beleforgatunk 25 dkg darált diót, és a piskóta méretével megegyező méretű tepsiben megsütjük.

Krém:5 db. tojássárgáját kikeverünk 15 dkg. porcukorral. 1 dl. erős feketekávéval, majd gőz fölött sűrűre főzzük, amikor kihűlt 20 deka vajjal habosra keverjük.
Összeállítás:
Ostyalapokat egymás mellé illesztjük, hogy piskóta méretű legyen, megkenjük a krém felével, erre tesszük a piskótát a kemény cukros felével lefelé. A piskóta másik felére rákenjük a többi krémet, és erre tesszük a diós lapot amit csoki mázzal vonunk be.
1-2 nap múlva, amikor a karamellizált cukor megolvad és az ízek összeérnek

 

 

 

 

Francia kenyér


Hozzávalók:
3 dl. tej
3 dkg vaj, vagy margarin
50 dkg finom liszt
2 evőkanál cukor
1 teáskanál só
1 teáskanál sikér
2.5 dkg élesztő
egy csipet aszkorbinsav


A tejjel meglangyosítottam a vajat, beleöntöttem a kenyérsütő üstjébe, rászitáltam a lisztet és hozzáadtam a többi hozzávalót. Dagasztó programot használtam, mikor leállt a gép a dagasztással a tésztát kelesztőtálba tettem, hagytam 1/2 órát kelni és finoman átgyúrtam. majd a kelesztőtálban duplájára kelesztettem.

Miután megkelt 2 részre osztottam és megformáztam. 3 helyen bevágtam a tetejüket, zacsiba tettem és még kelesztettem kb.1/2 órát.

200 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütöttem.

 

  

 

 

 

Gesztenyés alagút
2 db őzgerincformához.

6 tojásból kakaós piskótát sütünk egy nagyméretű gáztepsiben. Mikor kihűlt 4 egyenlőrészre vágtam.


Krém:
2 db mélyhűtött gesztenyemasszát felolvasztás után villával jól összetörünk. 20 dkg margarinnal és 15 dkg porcukorral jól összedolgozzuk.

1 dl tejszínben felolvasztunk 2 evőkanál zselatint és miután hűlt egy kicsit a gesztenyés masszához adjuk és jól összedolgozzuk.

1/2 literes HULALA tejszínhabot jó keményre felverünk. Egy keveset félreteszünk és a többit óvatosan beleforgatjuk a gesztenyés masszába.

 

Az őzgerincformát folpakkal kibéleltem, beletettem egy csík kakaóspiskóta lapot. A krém felét belekanalaztam, elsimítottam és a félretett tejszínhab felét elsimítottam rajta. Kakaóspiskóta lappal befedtem, kb.1 órát dermedni hagytam.

Utána kiborítottam az őzgerinc formából és lehet díszíteni. Csoki máz vagy krém a tetejére.

 

  

 

 

 

Gépi kenyér

Hozzávalók
:
3.5 dl víz
40 dkg liszt
20 dkg rétes liszt
1/2 teás kanál cukor
1 teás kanál só
1 ek.olaj
1.6 dkg élesztő
(ha van egy pici sikért szoktam hozzátenni)
Mindent a gépbe a helyes sorrendben és normál programon készre sütni. Nekem 3.5 óra.
Nagyon finom puha a belseje.
 

 

 

 

Gyúrt, nyújtott rétes:

30 dkg lisztet 1 tojással,2 dl. tejföllel, pici sóval lágy tésztává gyúrunk. Lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtjuk, rákenünk 10 dkg kenhető zsírt és kissé belisztezzük. Feltekerjük mint a beiglit,1 órát pihentetjük majd 4 cipóba osztjuk külön-külön kinyújtjuk őket sodrófával. Tetszés szerint megtöltjük, kissé zsírozzuk, feltekerjük és szép pirosra sütjük.

 

 

 

 

Gyümölcskenyér

Hozzávalók:
1 tojás
15 dkg. porcukor
18 dkg. vaj
kb.25 dkg. aszalt gyümölcs tetszés szerint
3,5 dl.(kb.23 dkg rétesliszt, én félfogósat tettem bele)
1 csomag sütőpor
1 csapott mokkás kanál só
5 tojás fehérje

A tojást a porcukorral 2-3 percig jó habosra keverjük, majd hozzáadjuk a felmelegített, de nem forró vajat és azzal is szép simára dolgozzuk. Beledolgozzuk az aszalt gyümölcsöket ez bármi lehet. Lehet beletenni diót apróra vágva, mandulát, csokoládét, mazsolát, fügét, (karácsony után a megmaradt szaloncukrot). A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval és az előzőekhez adjuk. Végül szép óvatosan beleforgatjuk a tojások keményre felvert habját.
1 lt.-es kivajazott, lisztezett őzgerincformába öntjük a masszát és előmelegített sütőben közepesnél kisebb lánggal (170 fok, légkeverése süt:150 fokon kb.50 percig sütjük. Tűpróba, a formába hagyjuk kihűlni.

 

 

 

 

Gyümölcsös joghurtfánk


Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
4 dl gyümölcsjoghurt, tetszés szerint
2 tojás
1 narancs leve,

2 evőkanál olaj
1-2 evőkanál porcukor
1 csapott teáskanál porcukor
1 teáskanál sütőpor
1 reszelt narancs héja
1 mokkáskanál só
A sütéshez olaj, s porcukor a szóráshoz.


Elkészítés:

A joghurtot mély tálba öntöm és simára keverem a tojások sárgájával, narancslével, hozzáadom a lisztet, majd a porcukrot reszelt narancshéjat, sót, sütőport és 2 evőkanál olajat. Beleforgatom a kemény habbá vert tojásfehérjét.

Mély serpenyőben olajat forrósítok és kanállal adagolva kis halmokat engedek bele. Nem kell egyszerre sokat mert megnőnek sülés közben. Befedve sütöm az egyik oldalát, majd megfordítom és szép pirosra sütöm. Papírtörölközőre szedem és még forrón fahéjas porcukorral megszórom.

 

 

 

 

Gyümölcsös mákos szelet


Hozzávalók:
60 dkg. gyümölcs vagy konzerv
1 citrom
20 dkg. darált mák.
10 dkg vaj vagy margarin
12 dkg porcukor + a szóráshoz
1 vaníliás  cukor
4 tojás
15 dkg. liszt
1/2 tasak sütőpor
csipet só.
2 dl. tej.

A vajat/margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A mákkal felváltva egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a reszelt citrom héját, és a leszűrt levét.
A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval, majd a tejjel váltakozva a masszához keverjük. Tepsibe öntjük, tetejét elsimítjuk és sűrűn megszórjuk gyümölccsel.
Középső borda magasságnál 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük utána vissza vesszük 180 fokra és 40-45 percig sütjük. Tűpróba.
A tepsiben hagyjuk kihűlni.
Vanília sodót is lehet hozzá kínálni.

 

 

 

 

Hatlapos sütemény

Tészta:
60 dkg liszt.
10 dkg zsír
12 dkg porcukor
1 csomag szalalkáli(2 dkg)
2 tojás
pici só
1.5 dl. tej
1 citrom reszelt héja
A tejet meglangyosítjuk, és felfutatjuk benne a szalalkálit. A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a felfutattott szalalkális tejet és a többi hozzávalóból tésztát gyúrunk, jól összedolgozzuk. 6 egyforma cipóra osztjuk, jó vékonyra, gáztepsi nagyságura, kinyújtjuk. 180 fokos sütőben, sütőlapon külön-külön világos barnára megsütjük. Gyorsan megsülnek. Minden lapot sütés előtt villával megszurkálunk hogy ne púposodjon fel.

Krém:
2 csomag főzős vaníliás puding por
2 csomag főzős csoki puding por
40 dkg cukor
1.7 liter tej
25 dkg margarin, vagy vaj
3 evőkanál jó fekete kakaópor
2 csomag  vaníliás cukor.
A cukrot karamellizáljuk, vigyázzunk hogy ne égjen meg. A pudingokat és a kakaóport elkeverjük a tejjel. Mikor felolvadt a cukor felengedjük a pudingos tejjel és krémmé főzzük. Ha egy kicsit kihűlt elkeverjük a margarinnal, vagy vajjal. Még melegen megtöltjük a lapokat.1 napot állni hagyjuk, másnap lehet szeletelni. Porcukorral a tetejét meghinteni vagy lehet csoki mázat is rátenni. Nagyon finom puha lesz.

 

 

 

 

Joghurtos süti:

1 nagy doboz 1/2 liter gyümölcs joghurt
2 dl. tejszín
1 evőkanál zselatin
gyümölcs konzerv
babapiskóta

A joghurtot elkeverjük a zselatinnal, felmelegítjük, nem forraljuk. Kihűtjük. Tetszés szerint gyümölcsöt, konzervet, befőttet darabolunk bele. (Ha lehet a joghurtnak megfelelőt). A tejszínt kemény habbá verjük és a langyosra hűlt joghurthoz lazán hozzákeverjük. Őzgerinc formát folpack-kal kibélelünk, beleöntjük a joghurtos masszát, tetejét beborítjuk babapiskótával és hűtőben állni hagyjuk. Ha jól megdermedt kiborítjuk és szeleteljük.
Nem tettem bele cukrot mert a joghurt elég édes volt. De lehet ízlés szerint belekeverni aki édesebben szereti.

 

 

 

 

Joghurtos-szőlős piskóta tekercs.  (Nők Lapja)

 

Ahogy én készítettem:

 

Hozzávalók:
8 dkg finom liszt,
2 dkg étkezési keményítő.
8 tojássárgája
10 dkg cukor
4 tojás fehérje
1 kávéskanál citromlé

Krémhez:
Nagy szemű szőlő
25 dkg tehéntúró
2 teáskanál zselatin
2 dl. kefir, vagy joghurt
10 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
1/2 citrom leve és héja
2 dl tejszínhab.
dió

Elkészítés:
A tojássárgákat fehéredésig keverjük cukorral, majd hozzáadjuk az étkezési keményítővel összekevert lisztet.
A tojásfehérjét felverjük kemény habnak a citromlével, majd lazán összedolgozzuk az előző krémmel.

Egy gáztepsit  (kb.30-40 cm) kibélelünk sütőpapírral és az előmelegített sütőben megsütjük.

Még melegen levesszük róla a sütőpapírt és konyharuhába tekerjük a tésztát.
A krémhez:
A túrót kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral és a citrommal, a kefir vagy joghurthoz hozzáadjuk a zselatint és meglangyosítjuk, nem forraljuk. Míg hűl a zselatin, a tejszínt felverjük jó kemény habnak. A langyosra hűlt zselatinos kefirt a túrós masszához adjuk jól összedolgozzuk robotgéppel és óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínt. A piskótát kitekerjük rákenjük a túrós krémet, megszórjuk a szőlővel és feltekerjük.

Hűtőben jól kihűtjük, tetejét tetszés szerint díszítjük.

 

 

 

 

Kakaós kalács

0.7 dl. tej.
2 dl. joghurt
5 dkg margarin
1/2 kg BL-80-as liszt
4 ek. cukor
1 egész tojás
4 evőkanál cukor
1/2 teáskanál só
1.5 dkg élesztő
1 csipet aszkorbinsav
3 ek. kakaó

A megfelelő sorrendbe a kenyérsütőbe tettem a hozzávalókat, mikor megdagasztotta a gép a tésztát 2 felé vettem, egyik felébe kakaót kevertem, jól kidolgoztam. Kinyújtottam a fehér tésztát nem túl vékonyra, rászórtam a csoki lencsét, feltekertem. Ugyan így a kakaós tésztát is, és a kettőt összetekertem. Kb.1 órát kelesztettem és előmelegített sütőben 180 fokon szép barnára sütöttem, kb. 1/2 óra.
Lehet mazsolát, aszalt gyümölcsöt, vagy csoki darabokat is beleszórni.

 

  

 

 

 

Kakaós kiflik.

Hozzávalók:
30 dkg liszt
15 dkg vaj vagy margarin
1 tojás+1 a kenéshez
5 evőkanál tejföl
1.5 evőkanál cukor
só, 1 mokkáskanál szódabikarbóna.
kakaó, cukor.

A tésztához valókat összegyúrni,  ha lágy lenne a tészta még lehet egy kis lisztet hozzá tenni.1 órára a hűtőbe tenni, 2 cipóra osztani, kerekre kinyújtani, a tészta tetejét olvasztott vajjal megkenni, megszórni kakaó és porcukor keverékével. A megkent tésztát 16-részre elosztani, a szélesebb felétől feltekerni. Felvert tojással megkenni, 200 fokos sütőben 15-20 perec alatt készre sütni.

 

 

 

 

Kakaós krémes

Hozzávalók:
Tészta:
25 dkg liszt
10 dkg margarin
25 dkg porcukor
3 evőkanál kakaópor
1 tojás
1/2 csomag sütőpor
kevés langyos tej hogy jól lehessen gyúrni.
Krém:
2 csomag vaníliás pudingpor
7 dl tej
25 dkg porcukor
20 dkg margarin
2 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál zselatin
Elkészítés:
A tésztához valókat jól összegyúrjuk és 2 lapot nyújtunk belőle. Kb:25x35 cm-es lapokat sütünk Külön külön megsütjük őket, hamar megsül. A krémhez a pudingot megfőzzük, egy kevés langyos tejben elkeverjük a zselatint, azt is hozzáadjuk, miután kész, kihűtjük. A margarint jól kikeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral és a kihűlt pudingos krémhez keverjük. Jó krémesre keverjük.
Tepsibe tesszük az egyik kakaós lapot, rákenjük a krém felét, befedjük rumos tejben kicsit megforgatott babapiskótával, rá a maradék krém, a második kakaós lap.
A tetejét csoki mázzal bevonjuk.1 napig állni hagyjuk hogy a lapok puhuljanak szeletekre vágva tálaljuk.

 

 

 

 

Kakaós mézes hatlapos:

Hozzávalók a tésztához:
2 evőkanál méz.
2 tojás
4 evőkanál kakaópor
1 teáskanál szódabikarbóna
16 dkg. porcukor
6 dkg zsír
Ezeket a hozzávalókat vízgőz fölött jól kikeverjük, egy kicsit hűlni hagyjuk és összekeverjük 45 dkg liszttel. Jól összedolgozzuk, ha még kíván a tészta egy kevés tejet lehet hozzáadni.
6 részre osztjuk a tésztát, sütőlapon egyenként kisütjük. Nem kell sokáig sütni mert kiszárad.
Nem kell megijedni, kemény lesz a tészta, de ha megtöltjük a krémmel másnapra megpuhul.

Krém:
1 vaníliás pudingpor
3 evőkanál liszt
5 dl tej
1 tojással jól kikeverjük, én tettem hozzá 1 teáskanál zselatint, lassú tűznél sűrű krémet főzünk belőle. Hagyjuk kihűlni.
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
Ezeket jól kikeverni és a kihűlt főzött krémmel jól összedolgozni.
A lapokat megkenjük a krémmel, a tetejére lehet csoki mázt is tenni, de elég porcukorral megszórni.
1 napig állni hagyni, másnap lehet szeletekre vágni.
 

 

 

 

Kekszes, tejfölös szelet.

Szögletes háztartási keksz.
2 nagy doboz tejföl
16 ek. cukorral
kevés reszelt citromhéjjal jól összekeverve.
2 csomag torta zselé
Gyümölcs

Szögletes háztartási kekszet lerakunk egy forma aljára és ráöntjük a tejfölös massza felét, utána szépen sorba a következő keksz sor, és megint tejföl. A tetejét szépen kirakjuk keksszel, tetszés szerint gyümölccsel díszítjük, és a tortazselét utasítás szerint elkészítjük és a gyümölccsel kirakott kekszek tetejére öntjük. Hűtőszekrényben 1 napig állni hagyjuk.

 

 

 

 

Képviselő fánk

 

A tésztát én készen veszem. 15 darab van benne. Le kell vágni  a tészta tetejét, egy kis üreg van belül, és abba kell beletenni a krémet, én habzsákból nyomtam.

 

Krémje:

  2 csomag vaníliás pudingpor
 
5 dl tej

10 evőkanál cukor

  2 csomag vaníliás cukor
12,5 gramm zselatin  
Egy kevés tejben feloldom a zselatint és a többi tejjel a pudingporból, cukorral, vaníliás cukorral sűrű krémet főzünk.

 

5 tojás fehérjét felverek kemény habnak, és beleforgatom pudingos krémbe. Langyosan habzsákba teszek a krémből és megtöltöm a fánkok üregét. 1/2 liter tejszínhabot keményre felverek esetleg 1 csomag habfixálót lehet bele tenni, én a HULALA tejszínhabot használom. Nyomózsákból a krém tetejére nyomok belőle. Visszateszem a kalapokat és lehet díszíteni, vagy csak porcukorral megszórni.
Hagyom 1 napot állni még megpuhul a tészta.  
 

 

 

 

Kovászos fehér kenyér:

3.5 dl langyos víz
15 dkg kovász
40 dkg extra sikértartalmú liszt (lehet finom liszt is.)
15 dkg rétes liszt
5 dkg teljes kiőrlésű búza liszt
1 nagy mérőkanál cukor.
2 kis mérőkanál só
1.5 dkg élesztő
1 csipet aszkorbinsav
2 nagy mérőkanál olíva olaj

A vizet beleöntöttem a kenyérsütő tartályába, rászitáltam a lisztet. A liszt közepére tettem a kovászt, élesztőt. Az egyik sarokba a sót, cukrot, olajat. A másik sarokba az élesztőt morzsoltam. Elindítottam a kenyérsütőt, normál program. Miután megdagasztotta a tésztát, kivettem átgyúrtam, kelesztőtálban a duplájára kelesztettem.

Megint átgyúrtam, megformáztam. Sütőzacskóban hagytam 1 órát kelni. Hideg sütőben 3/4 órát még kelt, rákapcsoltam a sütőt, 220 fokon kb.1 órát sütöttem. Kivettem a zacsiból ahogy hűlt szépen elkezdett pattogni, cserepesedni.

 

  

 

 

 

Kovászos-kukoricalisztes kenyér:


Hozzávalók:
3.dl langyos víz
2 evőkanál kovász
30 dkg liszt, (én az extra sikértartamút használom.)
15 dkg kukoricaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búza liszt
5 dkg rétes liszt
1 nagy mérőkanál cukor
2 kis mérőkanál só
2 nagymérő kanál olíva olaj
1 csipet aszkorbinsav
Mivel nem volt itthon rendes élesztőm,
1 csomag szárított élesztőt tettem bele.


Mindent a megfelelő sorrendbe a kenyérsütőgépbe raktam, dagasztó program, miután leállt a gép a tésztát finoman átgyúrtam és kelesztő tálba tettem. kb. 1 órát pihent, kiborítottam a kelesztő tálból, finoman átgyúrtam, formáztam. Sütőzacskóba (35x43cm)tettem amit 1-2 helyen picit kilyukasztottam és duplájára kelesztettem a tésztát. Hideg sütőben kezdtem a sütést,210 fokon szép barnára sütöttem.kb.1 óra. Azonnal kivettem a zacskóból a kész kenyeret és rácson hűlni hagytam.

 

 

 

 

Könyv forma torta:


A tortát a csekk szelet receptje szerint készítettem:

Diós lap:
4 tojás, 10 dkg. darált dió, 20 dkg. cukor, 20 dkg. liszt, 1 evőkanál baracklekvár, 6 evőkanál víz, 1 kávéskanál  szódabikarbóna.

A tojások sárgáját a lekvárt, a vizet jól kikevertjük, hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát, diót, a cukrot, végül a keményre felvert tojásfehérjéket. Közepes nagyságú tepsiben (25x37) sütjük.


Krém:

1 csomag vaníliás cukor, 6 evőkanál liszt, 2 tojás, fél liter tej, ebből sűrű pépet főzünk. (Annyit változtattam rajta, hogy langyos tejben kevertem el, 2 teáskanál zselatint és belekevertem a krémbe és úgy főztem sűrűre, nagyon jó lett így a krém.) 30 dkg margarint, 25 dkg. porcukrot habosra keverni, és a kihűlt krémmel jól összedolgozni.


1 csomag babapiskóta, lehűtött fekete kávé.


A diós lapot ha kihűlt, kettévágni, az alsó lapra rákenni a krém felét. Sorba rátenni a kávéba mártott babapiskótát, majd a krém másik fele, rá a diós lap másik része.


A fondant amivel beborítottam: Ede receptje szerint készült, a Lidl-ben vett pillecukorból, azért lett szines. 1 zacskó cukor és kb.1/2 kg porcukorból.

Előző nap készítettem, eléggé megkeményedett, de mikor használtam mikróban átmelegítettem, nagyon szépen lehetett formázni.

A díszítés vajkrémmel készült, habkinyomóval. A rózsákat marcipánból formáztam.

A képeket rendeltem a neten, ehető ostyalapok. (Nem volt szívünk felvágni őket.) Elküldtem a megfelelő képet és postán elküldték a kész ostyát.

 

  

 

Kattints rá  a képekre, akkor nagyobb méretben is látod!

 

 

 

Krémsajtos hüsi

Hozzávalók:
Babapiskóta, kevés rum
250 gramm Philadelphia krémsajt 
2 evőkanál porcukor
1 kiskanál vaníliás cukor
1 zacskó zselatin por (25 gramm)
3-4 dl víz vagy gyümölcs lé.
Gyümölcs vagy befőtt tetszés szerint.

Egy kisebb sütőformát kibélelünk babapiskótával. Meglocsolni egy kis rumos tejjel. Rákenni a porcukorral vaníliás cukorral elkevert krémsajtot. Gyümölccsel kirakni a lekent krémet. A zselatint elkeverni a vízzel, vagy gyümölcslével. Folyamatos keverés mellett felmelegíteni. Kicsit hűlni hagyni, majd a gyümölcsre
önteni. Hűtőben 4-6 órát dermedni hagyni.
 

  

 

 

 

Kuglóf


45 dkg finom liszt
5 dkg rétes liszt
1 dl tej
1 kis pohár kefir
6 dkg cukor
6 dkg vaj
1 tojás sárgája
2,3 dkg élesztő
1 citrom reszelt héja
csipet só


Mindent a kenyérsütőbe tettem, dagasztás felénél elfeleztem a tésztát és az egyik felét visszatettem a kenyérsütőbe és 2 evőkanál kakaóport kevertem hozzá. Letakarva duplájára kelesztettem a 2 féle tésztát. Miután megkeltek mind két tésztát elfeleztem és egyforma nagyságúra kinyújtottam, váltakozva (fehér+ barna+ fehér+ barna) egymásra tettem a sorok közé csokilencsét vagy mazsolát lehet szórni. Feltekertem és a formában duplájára kelesztettem. 180 fokon kb. 30 percig sütöttem.

A kakaó helyett most 3 kis tasak capuchino port szórtam bele.

 

 

 

 

Lekváros bukta


Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
40 dkg rétesliszt
1 kefir
2 dl tej
1 kefires pohár olaj
csipet só
2 ek. cukor
1 vaníliás cukor
4 tojás sárgája
5 dkg élesztő
1 citrom reszelt héja
20 szem édeske a tejben felolvasztva.

 

Én beleteszem a kenyérsütő gépbe, abban megkelesztem, utána kiveszem 2 részre osztom és tetszés szerint ízesítem. Nálunk a lekváros bukta a legkedveltebb, de lehet kalácsot beiglit is készíteni a tésztából. Kemény lekvárt szoktam beletenni.

A kalácsot úgy készítettem, hogy mikor megdagasztotta a gép a tésztát, kivettem elfeleztem ,a felébe tettem kakaóport.

A fehér tésztát is elfeleztem és a kakaósat is. Kinyújtottam a tésztákat, lett 2 fehér,2 kakaós lapom.

1 fehér,1 kakaós,1 fehér,1 kakaós lapot egymásra raktam, feltekertem mint a beiglit. Visszatettem a gépbe,1 órát kelesztettem. Mikor lejárt kelesztés rákapcsoltam a sütést.

Szerintem kenyérsütő nélkül is meglehet csinálni, csak így kényelmesebb.

 

 

 

 

Mákos őzgerinc eperpudinggal töltve.

Hozzávalók:
A tésztához.
3 tojás
20 dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
10 dkg őrölt mák
16 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
1,25 dl tejföl
12.5 dkg olvasztott vaj
A krémhez:
2 csomag főznivaló eperpuding
7.5 dl tej
10 dkg porcukor
25 dkg margarin

 

Elkészítés: A tésztához a tojásokat a cukorral meg a vaníliás cukorral 3-4 percig fehéredésig keverjük. A mákot a liszttel és a sütőporral összeforgatjuk, a cukros tojáshoz keverjük a tejföllel és a megolvasztott margarinnal együtt.
Kivajazott morzsával beszórt őzgerincformába töltjük, elsimítjuk és előmelegítet sütőben, 180 fokon kb.40 percig sütjük. (Tűpróba)
A pudingporból a tejjel és 6 evőkanál cukorral sűrű pudingot főzünk. A margarint kikeverjük a maradék cukorral és a kihűlt pudinggal jól összedolgozzuk.
Ha a tészta kihűlt, ujjnyi vastag darabokra vágjuk majd a pudinggal összeragasztjuk.
A mázhoz:
2 tábla Katica tortabevonót felolvasztani 6 evőkanál olajjal és ha hűlt egy kicsit bevonni vele a töltött őzgerincet.
Hűtőben jól kihűtjük és forró vízbe mártott késsel ferdén szeleteljük. Így lesz szép csíkos.
 

 

 

 

Meggyes és almás pite /illeskrisz receptje/

- ahogy én csináltam:

Hozzávalók:

40-45 dkg liszt,
1/2 csomag sütőpor,
2 tojás sárgája,
2 evőkanál cukor, pici só,
25 dkg Ráma,
1 pohár tejföl.

Ezt összegyúrjuk, közepes keménységű, jól nyújtható tésztát kapunk.
2 részre osztjuk, kinyújtjuk és az alsó lapot megszórjuk zsemlemorzsával, vagy Én darált keksszel szórtam meg.

Töltelék:1 1/2 kg alma,7 ek.cukor,1 vaníliás cukor, fahéj. Nem kell az almát párolni egyszerűen lereszelni, megcukrozni, jól kinyomkodva kell a zsemlemorzsával megszórt tésztára tenni.

Meggyes töltelék:
1 kg meggy ,vagy 1 nagyobb üveg befőtt.
1 vaníliás pudingot megfőzni a meggy 4 dl. levével, ízesíteni cukorral, ha hűlt egy kicsit összekeverni a meggyel és ezt a tölteléket kell a zsemlemorzsával megszórt tésztára kenni. Beborítani a másik tészta lappal, tojással lekenni állni hagyni egy kicsit utána még egyszer átkenni, és villával csíkokat húzni bele.
180 fokon kb.40 percig sütöttem. Amíg szép színes lesz a teteje.

 

 

 

 

Méteres kalács:

Hozzávalók a tésztához:
8 db. tojás
52 dkg porcukor
2 dl.+1 evőkanál szoba hőmérsékletű víz
2 dl+1 ek. olaj
1.5 csomag sütőpor
52 dkg finomliszt
2 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor

A krémhez:
2 csomag főznivaló puncspuding
7,5 dl. tej.
5 ek. kristálycukor
30 dkg. vaj vagy margarin
30 dkg. porcukor
3 ek. rum, de ez el is maradhat
A tetejére csokimáz


A tésztához a tojások sárgáját először a porcukorral, majd a vízzel meg az olajjal jól kikeverjük. A sütőport a liszttel összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk. A masszát kétfelé osztjuk, az egyiket a kakaóporral barnára színezzük, és még 1-1 kanál vizet meg olajat adunk hozzá hogy ne száradjon ki. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, felét a fehér, másik felét a barna masszába forgatjuk. Külön külön kivajazott, belisztezett 1 literes őzgerincformába töltjük. Előmelegített sütőben légkeveréses sütőben 150 fokon, sima sütőben 170 fokon, 45 percig sütjük. Tűpróba.
Kihűlés után a borda mélyedéseinél felszeleteljük.
A krémhez a pudingport a tejjel meg a kristálycukorral az előírás szerint megfőzzük. A vajat először magában azután a porcukorral jól kikeverjük és kanalanként hozzáadjuk a kihűlt puncspudingot meg a rumot is. Simára keverjük.
Ezzel a krémmel ragasztjuk egymáshoz az egy barna egy sárga tészta szeleteket. Így kapunk egy méter vagy két kisebb rudat. Tetejére csokimázt készítünk.
2 db. Katica tortabevonó 7 ek. olajjal simára keverünk és egy kis hűlés után a tésztára kenjük.
Ha megkötött a máz ferdén szeletekre vágjuk.

Ui: Az utóbbi időben én veszem a tésztát. A Spar üzletben lehet kapni készen Méteres kalács tésztát. Fele barna-fele sárga tésztát, csak fel kell szeletelni és lehet tölteni. Finom így is.

 

 

 

 

Mézes franciakrémes (Elena2):


Tészta:10 dkg porcukor.1 egész tojás.1 db tojássárgája.5 dkg margarin.1 ek.méz.1 kiskanál szódabikarbona. Gőz fölött felolvasztani, majd 30 dkg lisztet belegyúrni. 2 lapot sütni belőle.


Krém:1 liter tej, 2 csomag vaníliás pudingport 2 evőkanál lisztet, 3 tojás sárgáját 1 csomag vaníliás cukrot megfőzni. 15 dkg porcukrot,10 dkg margarinnal kikeverünk és a főzött krémhez adjuk kihűlés után. Hab:1/2 liter HULALA tejszín 1 csomag vaníliás cukor, 4 evőkanál cukor, 1 habfixálóval kemény habbá verve.
Máz: 1 Katica tortabevonó 4 evőkanál olajjal gőz fölött felolvasztva.

Az egyik kisült lapra rákenem a csoki mázat, hagyom míg megdermed és négyzet alakúra felkockázom. Így nem nyomódik össze a krém mikor szeletelem a krémest.

A alsó lapra rákenjük a vaníliás krémet, arra jön a kemény tejszínhab, utána beborítjuk a kockára vágott csokis lapokkal.

 

  

 

 

 

Mézes puszedli: (Bilonka)

3 tojás sárgáját és 1 egész tojást kikeverünk 15 dkg. porcukorral. 25 dkg. mézet és 5 dkg zsírt meglangyosítunk, hogy folyós legyen. Én egyben tettem be őket picit a mikróba. A folyós mézet +zsírt is a nagy tálba öntjük a tojásos keverékhez. Belekavarunk 4 evőkanál tejfölt és a fűszereket tetszés szerint. Én tettem hozzá 2 kk. mézeskalács fűszer keveréket,2 kk. őrölt gyömbért,1 csomag van cukrot, őrölt fahéjat, őrölt szegfűszeget. 60 dkg liszthez hozzákeverünk 2 teáskanál szódabikarbónát, azután ezt a lisztet hozzádolgozzuk a kikevert folyékony alkotórészekhez. (Nagyon lágy lesz nem kell félni, másnapra keményszik a tészta, így a jó!) A tésztát betesszük a hűtőbe pihenni. Másnapra kellően megszilárdul és formázható lesz.

A sütés: golyócskákat formálunk, viszonylag egyformák lesznek ha egy vízbe mártott teáskanállal szedegetjük és úgy formázzuk a tésztát. Ne rakjuk túl közel egymáshoz mert megnőnek.160-170 fokon 10-20 percig sütni. A kimaradt tojásfehérjéből kemény habot verünk 25 dkg porcukorral tovább verjük. (Cukrászmester tanácsa: 1 tojásfehérjéhez 9 dkg cukor.) Most lehet a habba a forró puszedliket beleforgatni, sütőpapírra szedni és szárítani. (Én ecsettel kentem rá a mázat így szép egyforma lett.) Először az alapmázba hempergetni egy adagot.(3 tepsivel 90 db. lesz belőle.) Utána a maradék mázat elfeleztem és az egyik részbe narancshéjat, a másikba kevertem kakaóport meg fahéjat. Lehet a mázba kókuszreszeléket is tenni. Könnyű a díszítés ha mély de kis alapterületű tálban van a máz. Nagyon finom puha, omlós puszedlik lesznek.

 

 

 

 

Mézes zserbó


Hozzávalók a tésztához:
15 dkg kristálycukor
2 evőkanál méz
0.5 dl tej
1 kiskanál kakaópor
10 dkg margarin
1 tojás
45 dkg finomliszt
1 mokkáskanál szódabikarbóna


A krémhez:
7 dl tej
1 csomag főzős vaníliás puding
2 csomag vaníliás cukor
10 dkg búzadara
20-20 dkg porcukor és vaj


A mázhoz:
5 dkg vaj
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
10 dkg kristálycukor
2 evőkanál víz.


Elkészítés:
A tésztához valókat a liszt és a szódabikarbóna kivételével vízgőz fölött 15 perc alatt kicsit sűrű masszává főzünk. A tűzről levéve összegyúrjuk a szódabikarbónás liszttel.

4 részre osztjuk, enyhén meglisztezet deszkán egyenként kb. 25x30 centis lapokká nyújtjuk. Előmelegített sütőben közepesnél kicsit kisebb lánggal kb.5 percig sütjük, vigyázni, mert hamar megég.

A krémhez a tejet a pudingporral, cukorral, vaníliás cukorral és a búzadarával felforraljuk 4-5 perc alatt megfőzzük, kihűtjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük és a kihűlt darás masszát kanalanként belekeverve jól összedolgozzuk.

A kisült lapokat ezzel a krémmel egymásra rétegezzük. A mázhoz valókat 3-4 perc alatt simára főzzük, kissé hűlni hagyjuk és a tészta tetejére kenjük. Legalább 1 éjszakát pihentetjük.

 

 

 

 

Molnárka

Hozzávalók:
50 dkg. kenyérliszt (BL-80-as.)

2,5 dkg friss élesztő
2.5 dl tej.
2 evőkanál kristálycukor  
1 tojás +1 a tészta lekenéséhez
1 teáskanál só
5 dkg vaj, vagy margarin


A tejet a cukorral és a margarinnal meglangyosítani, majd az élesztőt belemorzsolni. Én ezután beleöntöttem a kenyérsütő üstjébe, rászitáltam a lisztet, sót. A dagasztó programon miután jól kidolgozta a gép a tésztát, kikapcsoltam a gépet és így duplájára kelesztettem a tésztát. Kb.50 perc alatt.
Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk, vastagabb rúddá sodorjuk és 4 részre vágjuk. Egyenként kerek lappá nyújtjuk, majd a lapokat 4 részre vágjuk fel. (Így egy lapból 4 db háromszöget kapunk). A vékonyabb felénél kezdjük a feltekerést, fordítva mint a kiflit, azaz a csúcsuktól kifelé, a széle felé. A szélső csücsköket kicsit vissza hajtjuk a kifli alá és tepsibe tesszük és újabb 45 percig kelesztjük.
Végül a tetejüket felvert tojással lekenjünk és előmelegített sütőben 200 fokon. légkeveréses sütő.180 fokon 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.


Torma krém:
10 dkg vaj
2 púpozott evőkanál liszt
4 dl tej
só,4-5 evőkanál ecetes torma, őrölt fekete bors, porcukor, citromlé.
A vaj felét felolvasztjuk, a lisztet megfuttatjuk rajta és a tejet ráöntjük, sűrűre főzzük, sózzuk, hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, a maradék vajjal kikeverjük és hozzáadjuk az ecetes tormát, jól összedolgozzuk a krémet.
Porcukorral, citromlével, borssal, ízesítjük.
A kettévágott molnárkára sonkaszeletet fektetünk, vagy virslit teszünk bele és a torma krémmel megtöltjük.

 

  

 

 

 

Nagypapa tortája.


4 tojásból piskótát sütöttem amit kihűlés után kettőbe vágtam.


Krém:
50 dkg túró
1/2 liter gyümölcs joghurt
2 evőkanál zselatin
1/2 liter HULALA tejszín
ízlés szerint cukor és reszelt citromhéj.
Friss gyümölcs, lehet befőtt is.


A joghurtból egy keveset elveszünk amiben elkeverjük a zselatint és a maradék joghurttal összekeverjük, felmelegítjük.

A túrót kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a kihűlt joghurtot, beledaraboljuk a gyümölcsöt és óvatosan beleforgatjuk a keményre felvert tejszínhabot.

A kettévágott piskótát megtöltjük a krémmel, hűtőben dermedni hagyjuk, másnap díszítjük. Vajkrémmel vontam be, és díszítettem a tortát.

 

  

 

 

 

Ostyás süti

1 csomag ostya lap 6db.
25 dkg. kristálycukor
5 tojás
35 dkg. margarin
15 dkg. darált dió
35 dkg. darált keksz
2 ek. kakaópor
egy kis rum

A margarint a cukorral és a tojásokkal gőz fölött felolvasztani, amíg a margarin felolvad. Majd ha hűlt egy kicsit, hozzátenni a darált kekszet és a diót, rumot. Jól összedolgozni és a kissé bevizezett ostyalapok közé kenni. Pár órát állni hagyni és lehet szeletelni.
Nem émelyítően édes, nagyon finom.

 

 

Lehet úgy is készíteni hogy egy lapot megtölteni és azt feltekerni akkor ostya tekercs lesz belőle.

 

 

 

Őszibarackos sütemény    (Recept a Ráma sütigyár oldaláról való)

-Ahogyan én készítettem.


Hozzávalók:
Tészta:
40 dkg liszt
20 dkg porcukor
25 dkg ráma margarin
4 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
1 csomag sütőpor


Krém:
2 csomag vaníliás pudingpor
6 dl. tej
1 nagy tejföl ( 375 g)
4 tojás fehérje
6 evőkanál cukor
1 doboz őszibarack konzerv, bármi más gyümölcs is lehet


A tésztához valókat összegyúrjuk és kb. 1/2 órára a hűtőbe tesszük. Közben megfőzzük a pudingot a cukorral és kihűtjük. Miután kihűlt, belekeverjük a tejfölt, a tojások keményre felvert habját és az összekockázott őszibarackot.

A tésztát két részre osztjuk, egyik részét kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt kb. (30x35-ös nagyságú) tepsibe tesszük, megszurkáljuk villával és betesszük sülni a sütőbe. Mikor félig megsült a tészta a pudingos-tejfölös krémet rákenjük és beborítjuk a másik kinyújtott tésztával. Azt is megszurkáljuk villával és visszatesszük sülni, szép világosra sütjük. Még melegen vaníliás porcukorral meghintjük. 1/2 napig hagyjuk állni hogy a krém jól megdermedjen.

 

 

 

 

Pizzacsigák:

Hozzávalók:
60 dkg. liszt
3 dl. tej.
1 dl. olaj
1 mkk. só.
2 ek. cukor
1.6.dkg élesztő

2 db. natúr sajtkrém
1 nagy tubus pizzakrém.
gépsonka

A tésztához valókat jól kidolgozni, duplájára keleszteni, én kenyérsütőben raktam és abban kelesztettem meg. Ha megkelt 3 részre osztani a tésztát. A sajtkrémet jól kikeverni a pizzakrémmel, és a vékonyra nyújtott tésztára kenni. Sonkaszelettel beborítani, lehet még rá reszelni sajtot, és mint a beiglit feltekerni. Jó 2 ujjnyi szeletekre vágni, és muffin sütőformába vagy sima tepsiben, előmelegített sütőben 180fokon 30 perc alatt szép pirosra sütni.

 

 

 

 

Pöttyöske

 

Hozzávalók:
6 tojásból szokásos módon kakaós piskótát sütünk, egy kb. 23x32 cm-es tepsiben. Amit kihűlés után ketté vágunk.

Krém:
2 csomag vaníliás puding.
2 evőkanál liszt
2 csomag vaníliás cukor
8 dl. tejben megfőzünk és jól kihűtjük
25 dkg margarint 15 dkg porcukorral jól kikeverni és a kihűlt pudinggal jól összekeverni.

1 csomag gesztenyemasszát
20 dkg. daráltkekszet
3 evőkanál kakaót
2 evőkanál lekvárral és egy kevés tejjel gyúrunk össze. 6 rudat sodrunk belőle.

Az egyik piskóta lapra rákenjük a krém felét, elosztjuk a rudakat rajta és befedjük a maradék krémmel. Rátesszük a másik piskóta lapot és csoki mázzal bevonjuk.
 

 

 

 

Profiterol:


Tészta:
2 dl víz
1.5 dl étolaj
20 dkg liszt
4 tojás
1 pici só


Sárga krém:
1 csomag főzős vaníliáspuding
2 evőkanál liszt
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1/2 liter tej


Csoki öntet:
1 csomag főzős csokis pudingpor
2 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaópor
1/2 liter tej
10 dkg cukor
1 tábla étcsoki
1/2 liter tejszínhab


Elkészítés:
A tésztához a vizet az olajjal, sóval felforraljuk, lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a lisztet. Robotgéppel jól kikeverjük és visszatesszük a tűzre, 3-4 percig még lassú tűznél kevergetve főzzük. Kihűtjük és belekeverjük darabonként a tojásokat és jól kidolgozzuk. Habzsákba töltjük, zsírpapírral kibélelt tepsibe kis golyócskákat nyomkodunk. Nekem ebből az adagból 60 db. lett.

200 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. A sütőajtót nem szabad kinyitni míg meg nem sültek.


A sárgakrémhez a pudingot elkeverjük a liszttel, 2 féle cukorral, hozzáöntjük a tejet és sűrű krémmé főzzük.


A csoki öntethez a pudingporhoz adjuk a lisztet kakaót, cukrot és a tejjel sűrűre főzzük. Beletördeljük a csokit és amíg felolvad kevergetjük.

A tejszínhabot kemény habbá verjük és a kihűlt csoki öntethez keverjük óvatosan.


A sárga krémet habzsába töltjük amire hosszú csövet rögzítünk és a megsült puffancsokat megtöltjük vele. Beletesszük egy magasabb falú edénykébe és a csoki öntettel leöntjük úgy hogy a puffancsokat szépen ellepje. Nagyon finom.


Megsült tészta:

 

 

Kész profiterol:

 

 

 

 

Rafaeló

2 dl. forró vízhez hozzáadunk 1/2 kg cukrot és 25 dkg margarint, majd addig főzzük míg a margarin teljesen felolvad, ezután hozzáadunk 1/2 kg. tejport és 20 dkg kókuszreszeléket. A teljesen kihűlt töltelékkel megtöltjük az ostya lapokat.
A tölteléket elkészíthetjük csokoládés formában is ekkor az előzőleg leírt krémhez hozzáadunk még 8 dkg. csokoládéport.
 

 

 

 

Reszelt barackos-túrós:


Tészta:
20 dkg. liszt.
15 dkg vaj
1 tojás sárgája
3-4 ek. tejföl
fél csomag sütőpor
5 dkg. cukor
2 ek. kakaópor, csipet só.

Krém:
25 dkg túró
2 tojás
2 ek. vanília pudingpor
10 dkg cukor
2 dl. tejföl
2 csom. van cukor
Reszelt citrom héja
Tetszés szerinti gyümölcs, vagy befőtt.

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és a mélyhűtőbe tesszük.
A krémhez a túrót elkeverjük a tojás sárgájával, cukrokkal, a pudingport a tejföllel simára keverjük majd a túróhoz adjuk.
A tojások fehérjét sóval kemény habbá verjük. Óvatosan a túrós krémhez keverjük. A tortaformát (23cm) kivajazzuk, lisztezzük és a mélyhűtőből kivett tésztának a felét reszelő, almareszelő részén belereszeljük. Ráöntjük a krémet és a gyümölcsöt belenyomkodjuk, vagy kockázzuk. A maradék tésztát ráreszeljük a krémre.
Előmelegített sütőben 170 fokon.30 percig sütjük. Ha kihűlt, szeletelhető.

 

  

 

 

 

 

Sajtkrémmel töltött pogácsa    

(A recept a Mindmegette oldaláról van)


Ahogyan én készítettem:


Hozzávalók:
a tésztához:
20 dkg Ráma margarin
40 dkg liszt
3 dkg élesztő
1 teás kanál só
1 db tojás
2 evőkanál tejföl

Töltelék:
15 dkg margarin
2 dl tej
1 evőkanál liszt
2 db tojássárgája
10 dkg reszelt trappista sajt
10 dkg reszelt füstölt sajt

 

Elkészítés:
A liszttel elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk az élesztőt, a sót és annyi tejfölt, hogy a tészta könnyen gyúrható legyen. Nekem 2 evőkanál kellett bele. Kenyérsütőben dagasztottam, kikapcsolt gépnél 30 percig pihentettem. Ezután kb. 1/2 cm vastagságúra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Minden második korong közepét kiszúrjuk, így egy lyukas korongot kapunk. A tojást felverjük és megkenjük a tele korongokat, majd ráhelyezzük a lyukasat. A sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a pogácsákat és előmelegített sütőben világos sárgára megsütjük.

 

A krémhez a tojások sárgáját a liszttel és egy kevés tejjel simára keverjük, majd a többi tejet hozzáadva felfőzzük és belekeverjük a reszelt sajtot. A margarint jól kikeverjük és összekeverjük a kihűlt krémmel, végül belekeverjük a reszelt füstölt sajtot. Ha a pogácsa kihűlt, a közepébe töltjük a krémet és a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
Én a megmaradt kiszúrt golyókat is kisütöttem, megkentem krémmel és kettőt összeragasztottam. Reszelt sajtba forgattam az oldalát.

 

 

 

 

Sakktábla torta:

8 tojásból piskótát sütünk, egyik felébe kakaót keverünk. Én a Lidl-ben vett formával sütöttem nagyon könnyű.

 

Krém:
20 dkg. zselatin
25 dkg. tehéntúró
1 dl. tej
25 dkg. mascarpone
20 dkg. porcukor
2 csomag vaníliás cukor
4 dl. tejszín

A zselatint 1 dl. hideg vízbe beáztatjuk. A túrót szitán áttörjük, majd hozzáadjuk a tejet és összeturmixoluk. A mascarponét habosra keverjük a porcukorral a vaníliás cukorral és apránként beledolgozzuk a túrókrémet. A zselatint felolvasztjuk, simára keverjük 1 merőkanál túrókrémmel majd a krém egészéhez adjuk és kihűtjük. Amikor sűrűsödni kezd hozzáadjuk a keményre felvert tejszínhabot. A krémmel megtöltjük a tortát, a tetejét és oldalát is bevonjuk krémmel, díszítő korongot teszünk a tetejére és megszórjuk kakaó porral.
Én egy kicsi csipketerítőt tettem a tortára és azt szórtam meg kakaóporral, végül óvatosan levettem a terítőt.
 

  

 

 

 

Sári szelet

Hozzávalók a tésztához:
4 tojás,10 evőkanál hidegvíz.
30 dkg. porcukor.
10 dkg. darált dió.
20 dkg. finom liszt.
1 csomag sütőpor
A krémhez:
5 dl. tej, 4 evőkanál finomliszt
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg. vaj
25 dkg. porcukor
10 dkg. daráltdió
A tetejére:
10 dkg margarin5 dkg. kakaópor

A tojások sárgáját először a vízzel, majd a porcukorral habosra keverjük. A diót, a lisztet és a sütőport összekeverjük , az előzőekhez adjuk, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 fok, légkeverése sütőben 165 fok)20-25 percig sütjük.
A tepsi mérete: gáztepsi 35x30 cm-es.

A krémhez a tejet a liszttel meg a vaníliás cukorral simára keverjük, majd sűrű krémmé főzzük. A vajat először magában, utána a porcukorral keverjük simára. A kihűlt tejes krémet meg a diót beledolgozzuk. A tésztára kenjük, dermedni hagyjuk. A margarint fölolvasztjuk, a kakaóport hozzáadjuk, végül a süteményre kenjük.

 

 

 

 

Szalagos fánk:

60 dkg. liszt,2 tojás sárgája+1 egész tojás.2 dkg élesztő,3-4 dl.tej,5 dkg.vaj,1 teáskanál só,2ek.cukor,1 van.cukor,1 citrom reszelt héja.

Kb.1 dl. tejet meglangyosítunk pici cukorral és az élesztőt felfuttatjuk benne. A liszt közepébe tesszük az elkevert tojásokat,2 féle cukrot, sót, reszelt citromot, és a felfuttatott élesztőt.
Most úgy készítettem hogy kézi robot géppel összekevertem a tésztát, és fokozatosan adtam hozzá a langyos tejet, közepesen kemény lett a tészta. A vajat meglangyosítottam beleöntöttem a kenyérsütőbe és rátettem az összekevert tésztát. Elindítottam a dagasztó programot és duplájára kelesztettem a tésztát. Nem ment végig a program. Kivettem a gépből újnyi vastagra nyújtottam és kiszaggattam. Hagytam kelni még egy keveset és nem túl forró olajban sütöttem. Fejjel lefelé teszem az olajba a tésztát, (ami felül van az alulra kerül sütéskor) fedővel lefedem ha megsült mérséklem a lángot és fedő nélkül sütöm tovább. Szalvétára szedem, és vaníliás porcukorral melegen megszórom.

 

 

 

 

Teasütemény

50 dkg liszt
20 dkg porcukor
30 dkg margarin
2 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál sütőpor
2 tojás
Reszelt citrom héj

A hozzávalókból tésztát gyúrunk, ha nem áll össze citromlét tehetünk még hozzá. Hűtőben pihentetjük. Sütinyomóval készítettem, fele tésztába kakaót gyúrtam, kinyújtottam a fehér tésztát. A barnából hengert sodortam és beletekertem a fehér tésztába. Ami tésztával nem dolgozunk vissza tesszük a hűtőbe. Különböző formákat lehet készíteni.
160 fokos sütőben világosra sütöttem.
 

 

 

 

 

vissza

 

 

 

 

 

Lap teteje

Vissza a nevekhez

 

 


Vissza a receptekhez

 

 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker