Torták
Almás-diós máktorta liszt nélkül
|
|
Hozzávalók:
6 db nagyobb alma,
20 dkg kristálycukor,
1 csomag vaníliás cukor,
5 dl víz,
12 dkg vaj,
6 db tojás,
1 citrom héja és leve,
10 dkg darált dió,
10 dkg darált mák,
3 púpos evőkanál finomliszt,
1 teáskanál sütőpor, és 1 mokkáskanál szódabikarbóna,
A forma kikenéséhez kb. 2 dkg vaj.
Elkészítése:
Az almákat felszeletelve kb. 3 evőkanál cukorral az 5 dl vízben puhára főzzük. Majd 26 cm-es átmérőjű, alaposan kivajazott formába rakosgatjuk körbe.
Elkészítjük a masszát: a cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot vajat, tojás sárgáját, jól kikeverjük robotgéppel, belerakjuk a többi hozzávalót, természetesen a tojás felvert habját utoljára óvatosan hozzákeverjük fakanállal.
Ezután ráöntjük a masszát az almára, és előmelegített sütőbe rakjuk.
200 fokon 50 percig sütjük légkeverésel .. közben tűpróba!. attól függően, mennyire leveses az alma a sütési idő nőhet...
Ha megsült, utána tálra borítjuk, hogy ki tudjon gőzölögni a nedvesség a tésztából.
Langyosan már szeletelhető is, tejszínbabbal az igazi!
Almás-diós máktorta liszt nélkül
Hozzávalók:
5 db tojás
12 dkg cukor
10 dkg darált mák
10 dkg darált dió
50 dkg alma héjával együtt nagy lyukon lereszelve
1 kávéskanál sütőpor
1 csipet só
1 marék vágott dió a tetejére
Elkészítése:
A tojásfehérjéket a csipet sóval jó keményre felverjük, félretesszük. A tojás sárgáját a cukorral, a mákkal jól elkeverjük, majd beletesszük a sütőport, és a diót, és azt is hozzákeverjük. Ezután a lereszelt almát is belekeverjük. Végül fakanállal a habot is óvatosan a masszába keverjük.
Egy 26 cm-es kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt helyezünk, körben pedig vajjal kikenjük az oldalát, és megszórjuk kevés rétesliszttel. Ezután beleöntjük a masszát. Kicsit megrázzuk, hogy egyenes legyen a teteje. Majd erre rászórjuk a vágott diót.
Előmelegített sütőben 180 fokon 40 perc alatt megsütjük. Tűpróba! Ha nem ragad, kivehető a sütőből.
Hozzávalók: (26 cm-es tortaformához)
3 db citrom
50 dkg mascarpone krémsajt
5 db tojás sárgája
12 dkg kristálycukor
1,5 dl tejszín (Hulala)
25 gr zselatinpor
2,5 dl tejszín (Hulala)
1 dl tej
25 dkg zabkeksz
7 dkg puha vaj
Elkészítése:
Törjük porrá a kekszet és keverjük bele a vajat. Jól összedolgozzuk. Beletesszük egy kivajazott 26 cm-es tortaformába, majd 5 percre, 100 fokos sütőbe helyezzük, hogy a vaj megolvadjon. Ekkor kész is a torta alja, kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tojássárgájákat összekeverjük a cukorral. Közben a tejet és a 1,5 dl tejszínt forrásig melegítjük, majd leöntjük vele a cukrozott tojássárgáját és folyamatosan kevergetjük. A még meleg keverékhez adjuk hozzá a zselésítő anyagot, (amit előzőleg 1 dl vízben feloldottunk a gázon), a citromok héját, levét és a mascarponét. Szép simára keverjük.
Ezalatt a hideg 2,5 dl tejszínünket kemény habbá verjük. Én hulalával készítettem. Majd hozzáadjuk a krémhez és alaposan összekeverjük.
Mikor már nem forró a torta alja, rákanalazzuk a krémet, elsimítjuk, díszítjük reszelt citromhéjjal, majd hűtőbe tesszük.
1-2 óra múlva tálaljuk.
Hozzávalók a piskótához:
4 db tojás
4 dkg porcukor
4 dkg finomliszt
1 púpos evőkanál kakaópor ( Holland)
10 gr sütőpor
1,5 dl étolaj
4 evőkanál víz
1 csipetnyi só
Krém:
12,5 dkg puha vaj
12,5 dkg porcukor
2,5 dl tej ( 1,5 %-os)
1 zacskó tejszín ízű pudingpor
1 púpos evőkanál kakaópor
Tetejére: vágott dió, és mandulaszeletek.
Elkészítése:
A piskótához a tojásfehérjéket a csipet sóval jó keményre felverjük, félretesszük. Majd a többi hozzávaló robotgéppel a felsoroltak szerint alaposan összekeverjük, és végül fakanállal a fehérjehabot is belekeverjük a masszába.
Egy 18 cm-es tortaforma oldalait vajjal kikenjük, aljára sütőpapírt helyízünk. Beleöntjük amasszát, és 200 fokon 30-35 percig sütjük ( Tűpróba!) Rácsra tesszük kihűlni.
Közben a krémet elkészítjük: A tejben megfőzük a pudingport, hagyjuk kihűlni, közben jól kikeverjük robotgéppel a vajat aporcukorral, haa langoyos a puding összekeverjük, és beletesszük a kakaóport is.
A kihűlt piskótát ketté vágjuk. A krém felét rákenjük. Arra elhehyezzük a kb. 1 maroknyi fagyasztóból kivett kimagozott meggyet. Arra krém kerül, majd a piskóta második fele. Végül a maradék krémet a tetejére és az oldalára is elkenjük. A tetejére körbe elrakosgajuk a mandulaszeleteket, és aközepére pedig a diót.
Hűtőbe tesszük. Másnap szépen szeletelhető!
Hozzávalók:
az aljára: 3 szem alma cikkekre vágva és egy marék durvára vagdalt dió
a tetejére: 3 szem alma cikkekre vágva
Tészta:
30 dkg reszelt alma
10 dkg kókuszreszelék
10 dkg apró zabpehely
10 dkg darált dió
12 g sütőpor
4 db tojás
15 dkg barnacukor
1 lapos evőkanál őrölt fahéj
Elkészítése:
A kókuszreszeléket, a zabpehelyt és a darált diót elkeverjük a sütőporral.
A tojásokat a cukorral és a fahéjjal habosra keverjük, majd beletesszük a reszelt almát és az előzöleg összekrvert kókuszreszeléket, zabpelyhet, darált diót és sütőport, majd egyenletes masszává keverjük.
Egy kerek 26 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibélelünk, az oldalát pedig vajjal kikenjük, rászórjuk a vágottt diót, kirakjuk az almacikkekkel, rátöntjük a masszát, elegyengetjük és a tetejét is kirakjuk almaszeletekkel.
Hőlégkeveréssel, előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 55-60 percig percig sütjük (tűpróba).
Hozzávalók a piskótához:
30 dkg kristálycukor
5 tojás sárgája
10 evőkanál víz
10 dkg darált dió
20 dkg finomliszt
fél csomag sütőpor
5 tojás fehérje 1 csipetnyi sóval kemény habbá verve.
Krém:
2 evőkanál simaliszt
4 evőkanál kakaópor
3,5 dl tej
20 dkg porcukor
20 dkg puha vaj
2 csomag vaníliás cukor
kevés rum a piskóta lapok locsolásához
Tetejére: csoki darabok, csoki reszelék, mandula szeletek.
Elkészítése:
A 30 dkg cukrot alaposan kikeverjük robotgéppel az 5 tojás sárgájával, majd beletesszük a többi hozzávalót a felvert tojásfehérje kivételével. Alaposan kikeverjük a robotgéppel. Végül a felvert tojások fehérjéjét fakanállal óvatosan belekeverjük a masszába.
Egy 26 cm-es kapcsos tortaforma oldalát vajjal kikenjük, az aljára sütőpapírt teszünk. Erre ráöntjük a masszát.
Ezután előmelegített sütőbe rakjuk. 200 fokon 18 percig sütjük, utána sütőpapírt teszünk rá, és még 8 percig sütjük. (Tűpróba!)
A megsült piskótatésztát rácsra borítjuk , és leszedjük az aljáról a sütőpapírt. Hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a krémet:
A lisztet, kakaóport 0,5 dl tejben kikeverjük csomómentesre, majd hozzáöntjük a 3 dl tejet is. Ezután sűrű pépet főzünk belőle, hagyjuk kihűlni. A porcukrot, vaníliás cukrot a vajjal jól kikeverjük habosra. Majd a kihűlt kakaós péppel robotgéppel jól kikeverjük simává.
Összeállítás: A piskótát 2 egyenlő részre elvágjuk . Rátesszük egy tortatálra. A krém majdnem felét rákenjük. Ráhelyezzük a második piskóta felét. Arra rákenjük a maradék krémet, és az oldalát is körbekenjük.
Végül a tetejére ízlés szerint elhelyezzük a csoki darabokat, és mandula szeleteket.
Hűtőbe tesszük.
Pár óra múlva már szeletelhető, de jobb másnap!
Hozzávalók:
6 db tojás,
1 csipetnyi só,
24 dkg porcukor,
6 evőkanál víz,
24 dkg finomliszt,
2 kávéskanál sütőpor
10 + 5 dkg ledarált mandula
Elkészítése:
3 tojás sárgását 12 porcukorral alaposan felverjük robotgéppel fehéredésig. Majd hozzáadjuk 3 evőkanál vizet, 12 dkg finomlisztet + a felvert 3 tojáshabot, 1 kávéskanál sütőport és 10 dkg darált mandulát. Végül fakanállal belekeverjük a csipetnyi sóval keményre felvert 3 tojás habját is. Ezt követően beleöntjük a masszát egy 25 cm-es tortaformába, amit előzőleg vajjal kikenünk oldalt, az aljára pedig sütőpapírt teszünk.
Előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütjük. Kiborítjuk rácsra, ha kihűlt ketté vágjuk.
Ezután megsütjük a második mandulás piskótát is, ugyannyi mennyiségekkel, mint az elsőt. Csak annyi a különbség, hogy ebbe csak 5 dkg mandulát teszünk, így lazább lesz a sütés után. Ha kihűlt, ezt is félbe vágjuk.
Krém:
18 dkg vajat 14 dkg porcukorral kikeverünk. Ezután 5 dl tejbe 5 evőkanál réteslisztet, 4 evőkanál cukrot teszünk, összekeverjük, ebből sűrű pépet főzünk, és ha kihűlt hozzákeverjük a porcukorral kikevert vajat. Majd a krémbe 10 dkg darált mandulát, és 1 evőkanál rumot keverünk.
Ezután a felvágott piskóták közé elosztva rákenjük a krémet, amire kevés mazsolát is szórunk.
Végül a tortát kívülről is bekenjük a maradék krémmel. Mandulával díszítjük.
Hozzávalók:
4 db egész tojás + 2 tojásfehérje
10 dkg darált mák
12 dkg darált dió
17 dkg kristálycukor
12 dkg olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja és leve
1 alma lereszelve
3 púpos evőkanál finomliszt
1 evőkanál tönkölyliszt
2 evőkanál zabpehely
1 marék mazsola
1 marék meggy
1 kávéskanál szódabikarbóna
Elkészítése:
Először a 6 tojásfehérjét egy csipetnyi sóval felverjük habbá, félretesszük. Majd a többi hozzávalót is jól összekeverjük robotgéppel a meggy kivételével. Végül fakanaállal a tojásfehérje habot is belkeverjük a masszába.
Egy 26 cm-es kapcsos tortaforma oldalát vajjal kikenjük, az aljára sütőpapírt teszünk. Erre ráöntjük a masszát. A tetejére elosztva beleszórjuk a meggyet is.
Előmelegített sütőben, 180 fokon 30-35 percig sütjük. Tűpróba! Az utolsó 5 percre sütőpapírt teszünk a tetejére.
Ha megsült, hagyjuk kihűlni. Ezután a tetejére ráöntünk egy pudingot, amit 5 dl tejjel főztünk.
Hidegen szeletelhető!
Most fehér csokoládés pudingporral főztem a pudingor. De akár étcsokoládával, vaníliával, vagy ízlés szerint más ízű pudingporral is elkészíthető.
Megjegyzés: Az összegyűlt tojásfehérje felhasználásához ajánlott ez a recept!
Hozzávalók a piskótához:
10 dkg kristálycukor
2 tojás sárgája
1 dl tejföl
1 dl tejszín
1 evőkanál kakaópor
5 dkg darált dió
10 dkg finomliszt
1 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 tojás fehérje 1 csipetnyi sóval kemény habbá verve.
Krém:
1 csomag vaníliás pudingpor
1 evőkanál rétesliszt
5 dl tej
10 dkg porcukor
10 dkg puha vaj
1 citrom reszelt héja és leve
Oldalára: mandula szeletek
Elkészítése: A piskóta hozzávalóit alaposan kikeverjük robotgéppel. Az előre kemény habbá felvert tojások fehérjéjét utoljára keverjük a masszába fakanállal.
Egy 18 cm-es kapcsos tortaforma oldalát vajjal kikenjük, az aljára sütőpapírt teszünk. Erre ráöntjük a masszát.
Ezután előmelegített sütőbe rakjuk. 200 fokon 10 percig sütjük, utána sütőpapírt teszünk rá, és még 8-10 percig sütjük. (Tűpróba!)
A megsült piskótatésztát rácsra borítjuk, és leszedjük az aljáról a sütőpapírt. Hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a krémet:
A lisztet, pudingport 0,5 dl tejben kikeverjük csomómentesre, és sűrű pépet főzünk belőle, hagyjuk kihűlni. A porcukrot a vajjal jól kikeverjük habosra. Beletesszük a reszelt citrom héját és levét is. Majd a kihűlt pudinggal robotgéppel jól kikeverjük simává.
Összeállítás: A piskótát 2 egyenlő részre elvágjuk. Rátesszük egy tortatálra. A krém majdnem felét rákenjük. Én most fekete ribizlit is szórtam a krémre, majd még tettem a krémből. Arra helyezzük a második piskóta felét, rákenjük a maradék krémet, és az oldalát is körbekenjük. Utána az oldalára mandulaszeleteket rakunk.
Végül a tetejére ízlés szerint tehetünk mandula szeleteket. Most oda is tettem fekete ribizlit.
Pár óra múlva már szeletelhető akár.
Hozzávalók:
a túrókrémhez:
50 dkg tehéntúró
2 db tojás
10 dkg gyümölcscukor (vagy kristálycukor)
1 evőkanál étkezésikeményítő
2,5 dkg mák
a sütőtök krémhez:
50 dkg sült sütőtök pürésítve
2 db tojás
7 dkg gyümölcscukor (vagy kristálycukor)
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 evőkanál étkezési keményítő
a szószhoz:
10 dkg tejföl
10 dkg sült sütőtök pürésítve
3 dkg gyümölcscukor (vagy kristálycukor)
1 db tojás
Elkészítése:
A túrókrém alapanyagait egy tálba tesszük és robotgéppel összedolgozzuk. Majd a sütőtök krém hozzávalóit is robotgéppel pépesítjük.
Egy 26 cm átmérőjű tortaformát kikenünk vajjal, megszórjuk liszttel. A túrós masszát és a sütőtök krémet egy kanál segítségével rétegezzük egymás után felváltva, míg el nem fogy a massza.
Előmelegített 170 fokos sütőben légkeveréssel 40 percig sütjük.
Közben a szósz hozzávalóit összekeverjük. 40 perc után kivesszük a tortát a sütőből és a forró süteményre öntjük a szószt, még 7 percre visszatesszük a sütőbe.
Mikor lehűlt, lekapcsoljuk a forma oldalát és szeleteljük.
Szezámmagos csokitorta / desszert.eu
- ahogy én készítettem:
Hozzávalók:
20 dkg étcsokoládé
15 dkg vaj
1 csipetnyi só
12 dkg kristálycukor
1 evőkanál méz
4 egész tojás
8 dkg finomliszt
1 púpos teáskanál sütőpor
3 dkg pirított szezámmag
Elkészítése:
A szezámmagot egy nyeles lábosban megpirítom folyamatos rázogatás mellett. Majd vízgőz felett megolvasztom a vajat és a csokoládét. A lisztet és a sütőport összekeverem. Egy tálban az egész tojásokat, cukrot és a mézet alaposan kikeverem. Ezután hozzákeverem az összes hozzávalót. Végül a masszát beleöntöm egy 18 cm-es sütőpapírral kibélelt tortaformába, aminek az oldalát is kikentem előzőleg vajjal.
Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütöm, ekkor papírt helyezek rá, és még körülbelül 10-12 percig sütöm. ( Tűpróba! )
Ha kivettem a sütőből, hagyom a formában kihűlni!
Megjegyzés: Fontos, hogy a pirított szezámmag miatt étcsokoládéval készítsük!
Hozzávalók a piskótához:
4 db tojás sárgája
4 lapos evőkanál porcukor
1 evőkanál vaníliás cukor
2 evőkanál étolaj
1 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
4 evőkanál víz
4 evőkanál liszt
4 tojásfehérjéből hab 1 csipetnyi sóval felverve
a töltelékhez:
2 csomag vanília pudingpor 5 dl vízben felfőzve
50 dkg tehéntúró
2 db kisebb citrom leve
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
2 dl hulala
1 citrom vékony szeletekre vágva
10 g zselatin 1 dl vízben feloldva
12 g színtelen tortazselé 3 evőkanál cukorral 3 dl vízben vízzel felfőzve.
Elkészítése:
A piskóta hozzávalóit jól összekeverem, utoljára teszem hozzá a keményre felvert tojásfehérjehabot. Egy 26 cm-es tortaformába sütőpapírt teszek alulra, és beleöntöm a masszát. Előmelegített sütőben 200 fokon 15 perc alatt megsütöm. Tűpróba!
Kiveszem sütés után a formából a piskótát, leveszem alulról a sütőpapírt. Majd, rácsra teszem kihűlni. Utána visszahelyezem a formába a piskótát.
Ezután elkészítem a tölteléket:
A 2 csomag vaníliás pudingport felfőzöm az 5dl vízben. Félreteszem hűlni. Közben az 50 dkg túrót a citrom levével és a 2 féle cukorral jól kikeverem. Majd belekeverjük a már kihűlt pudingot. Ezt követően a 10 g zselatint az 1 dl vízben felforraljuk, és ha langyosra kihűlt ezt is belekeverjük a túrós krémbe. Utána a felvert hulalát is óvatosan belekeverjük, és az egész masszát ráöntjük a torta formába a piskótára. 2 órára a hűtőbe tesszük hűlni.
Miután kivettük a hűtőből, és rárakosgatjuk a vékony szeletekre vágott citrom karikákat. Végezetül a 12 g színtelen tortazselét a 3 dl vízben a 3 evőkanál cukorral 1 percig főzzük, majd langyosan a torta tetejére öntjük. Hagyjuk megdermedni.
Őszibarack szeletekkel citromkarikák helyett a tetején: