Péksütemények

 

 

 Bajor perec

 Bajor zsemle 

 Chilis kifli

 Croissant

 Dagasztás nélküli fehér kenyér

 Édes zsemle

 Focaccia

 Fokhagymás fűszeres zsemle

 Francia kenyér kovásszal

 Fruzsika legjobb fehér kenyere

 Hamburger zsemle

 Hot dog kifli

 Húsvéti sós kalács

 Húsvéti sós kalács formában sütve

 Kifli - margarinos, sajtos

 Kovászos bagett

 Kőrözöttes kelt

 Kukoricás sajtos kiflik

 Lenmagpelyhes zsemle

 Sajtos bagett

 Sajtos-sonkás csiga

 Tejfölös buci

 Tejfölös, sajtos kifli

 Töltött kifli

 Töltött, vajas hajtott zsömlebuci

 Túrós batyu

 Túrós batyu 2.

 Vajas kifli

 Zsemle, kifli

 

 

 

 

 

Bajor perec  (laugenbrezel)  /Benkő Gábor

 

- ahogy én csináltam kenyérsütő gép  segítségével.

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
4 dkg friss élesztő
3 dl langyos víz
1 kávéskanálnyi kristálycukor

1 kávéskanálnyi (finom) só
2 dkg vaj

 

1 liter víz
2 evőkanálnyi szódabikarbóna
1/2 evőkanálnyi durva só

 

Elkészítése: A lisztet, élesztőt, 3 dl vizet, cukrot, sót és vajat beleteszem a kenyérsütő gépembe, és gyors programon bedagasztatom sima tésztává. Amint leáll a gép (nálam 30 perc múlva), kiveszem a tésztát, 12-felé vágom, az egyes darabokat hurkává formálom,  kb. 70 cm-re, majd tekerek belőlük pereceket. Ezután kelesztem 15 percig.

Közben felforralom a szódabikarbónát a liter vízzel. A megkelesztett pereceket belemártom 20-30 másodpercre ebbe a lébe.

 

  

 

Majd lecsorgatva belehelyezem az előzőleg margarinnal jól kikent tepsikbe. Majd  30 percig pihentetem hideg helyen.
Végül 200 °C-ra előmelegített sütőben sütöm 15 percig. Ha kész, még forrón megkenem vízzel, és meghintem a durva sóval.

 

  

 

Bajor zsemle (laugenbrötchen) 

 

A fenti perec receptből zsemle formázással készült:

Pontosan úgy kell csinálni, mint a perecet! Ebből a mennyiségből én 9 darab zsemlét formáztam, és el is fér egy gáztepsi méretű tepsiben! A forró szódabikarbónás vízben 30 másodpercig kell hagyni a zsemléket, és közben locsolgatni is a tetejét. Utána jól lecsepegtetni, és a margarinnal, vagy vajjal jól kikent tepsibe tenni 30 percre hideg helyre. Én a spájzba tettem. Utána lehet sütni az előmelegített sütőben 200 fokon. Kb.15-16 percig.  Kivéve a sütőből még forrón lekenni vízzel, és durva sóval megszórni.

 

  

 

 

 

 

Chilis kifli     

 

Hozzávalók:

40 dkg finomliszt

15 dkg rétesliszt

2 dkg vaj

1 egész tojás

2,5 dkg friss élesztő

1 evőkanál só

1 mokkáskanál porcukor

1 kávéskanál sikér

220 ml langyos tej

20 dkg főtt, összetört krumpli

1 kávéskanál 10 %-os ecet

 

Töltelék:

2 nagy fej lilahagyma apróra vágva

20 dkg sonka kis kockákra vágva

3 evőkanál étolaj

2 nagy chilipaprika apróra vágva

2 kávéskanál chilipor

 

Elkészítése:

A hozzávalókat beteszem a kenyérsütő gépbe. Elindítom a normál programot, ami nálam 3 óra 20 perces program. Dagasztás után 45 perc múlva leáll a gép, ekkor még hagyom benne kelni a tésztát. De 20 perc múlva kikapcsolom a gépet, és még hagyom körülbelül 10 percig kelni benne a tésztát.

Majd kiveszem, ha már majdnem felér a gép tetejéig. Lisztezett deszkán kettévágom, 2 cipót gyúrok belőle. Kisodrom jó vékonyra kör alakúra, és mindegyik cipóból 12-12 cikket vágok ki.

Közben a töltelék hozzávalóit gázon megdinsztelem, és a csikkekre ráhalmozom. Feltekerem, a nagyobbik felétől a kifliket.

24 db kifli lesz ebből a mennyiségből.

 

  

 

Ezután 36 x 34 cm-es tepsibe sütőpapírt teszek, és a kifliket rárakom.  Hagyom még ott is 20 percig kelni. A másik tepsibe ugyanígy megcsinálom a kifliket.

Végül lekenem 1 egész tojás és 2 tojás sárgája keverékével, amibe egy kis mokkáskanálnyi tejet is teszek. Megszórom köménymaggal, és reszelt sajtot teszek rá.

Előmelegített sütőben 200 fokon 20-22 percig sütjük.

 

 

 

 

Croissant   

 

Hozzávalók

- a tésztához:

40 dkg liszt

2,5 dkg friss élesztő  ( vagy 1,5 dkg élesztő + 10 dkg kovász )

1 evőkanál búzacsíra

1 db tojás

1 kávéskanál só

1 dl kefir

0,8 dl langyos tej

1 mokkáskanál cukor

0,5 dl étolaj

1 mokkáskanál sikér

1 kávéskanál 10 %-os ecet

 

Kenéshez:

12 dkg puha vaj

1 kávéskanál só

10 dkg reszelt trappista sajt

8 dkg füstölt sajt (16 db rúdra vágva)

 

Tetejére:

1 felvert tojás
reszelt
sajt, vagy megszórhatjuk szezámmaggal illetve köménymaggal.

 

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit berakom a kenyérsütő gépbe. Elindítom a gyors programot. Ha  a gép leállt a dagasztással hagyom még benne a tésztát kelni a duplájára.   ( De 20 perc után kikapcsolom a gépet, hogy ne kezdje el sütni a tésztát!)

Ha szépen megkelt a tészta, kiveszem, két cipót formálok, és alaposan kilisztezett gyúródeszkán  kör alakúra kisodrom, körülbelül 40 cm-es átmérőjűekre.

A 12 dkg puha vajat kikeverem az 1 kávéskanál sóval.  Majd rákenem az egyik kisodort tésztára. arra rászórom a 10 dkg lereszelt sajtot. Utána ráhelyezem a másik kisodort tésztát. Ezután a két tésztát még sodrófával kicsit összelapítom, nyújtom. Utána 16 egyenlő részre vágom. 

 

  

 

Minden rész vastagabb végére ráhelyezek 1 kis rúd füstölt sajtot. Ezután feltekerem a  vastag felétől, és egy sütőpapírral kibélelt gáztepsibe belerakom. Egy  felvert tojással lekenem a tésztákat, megszórom kevés reszelt sajttal.

Előmelegített sütőben 170 fokon 28 perc alatt pirosra sütöm.   A 2 cipóból tehát 16 darab croissant lett:

 

  

 

A fenti receptből 4 bucira osztva 32  darab corissant lesz:

 

 

 

 

Dagasztás nélküli fehér kenyér   

 

Hozzávalók:

 

50 dkg BL_80-as liszt

  1 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt

  1 evőkanál olívaolaj

  1 lapos evőkanál méz

  2 teáskanál só

  2 teáskanál szárított élesztő

  2 evőkanál lenmag

390 ml nem buborékos ásványvíz

 

Elkészítése:

Robotgéppel jól összekevertem a hozzávalókat egy  jó nagy edényben ( Legalább 5 literes legyen!), kézzel kicsit átgyúrtam.  Megszórtam egy kevés rétesliszttel a tetejét, letakartam egy konyharuhával, és kb. 22 fokos szobahőmérsékletre tettem pihenni.

 

 

 15 -16 óra múlva kivettem az edényből. Rátettem egy lisztezett deszkára. Kicsit ágygyúrtam, áthajtogattam. Utána hosszúkásra formáztam. Zsilettpengével a tetejét bevagdostam, és meleg vízzel lekentem. Ezután beletettem egy sütőzacskóba, és egy sütőformába raktam. Kb. fél óra múlva zacskóval együtt belehelyeztem a 24 cm-es hosszúságú jénaiba. Ott hagytam kelni, kb. 1,5 - 2 óra hosszáig, hogy jól megteljen vele.

 

  

 

 

 210 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel sütöttem 9 percig, majd 180 fokra levettem, és még 38 percig sütöttem légkeveréssel.

Amint kivettem, óvatosan kibontottam a sütőzacskót, mert forró gőz jön ki belőle, és kiborítottam a kenyeret, és alulról jól szellőző rácsra helyeztem.

 

  

Megjegyzés:

Szükség esetén (lehet a liszt minőségétől, illetve fajtájától függően) tehetünk bele + kevés vizet, hogy  a szokványos kenyértészta állagánál lágyabb tésztát kapjunk.

 

 

 

Édes zsemle:

 

   40    dkg  BL55 finomliszt

   10    dkg  BFF55 rétesliszt

     2,5 dkg  élesztő

300     ml     tej

    5     dkg  cukor

    5     dkg  vaj ( vagy margarin)

    1      késhegynyi  só

Mindezt a tésztaprogramon összedagasztatni, kicsit kelni hagyni, és a gépből kivéve 9  db-ra elvágni, zsemleformára alakítani. Tetejét keresztbe bevágni. Ezután megkenni 1 egész tojással, és mákkal megszórni.

 Majd előmelegített sütőbe rakni. Légkeveréses sütőben 175 fokon kb. 15 percig sütni . Nem légkeverésesnél 200 fokon kb. 30 percig sütni.

 

 

 

 

Focaccia 

- ahogy én csináltam:

 

Hozzávalók: 230 g B L80-as kenyérliszt, 1 lapos mokkáskanál só, 1 lapos mokkáskanál szárított oregano, 1,5 evőkanál olíva olaj, 1 dl langyos víz, 1, evőkanál tejszín (ha nincs tej is jó!), 5 g friss élesztő, egy késhegynyi aszkorbinsav és sikér keveréke.

Tetejére: kb. 1 evőkanál olíva olaj (annyi, hogy teljesen le lehessen kenni!) , 2 gerezd fokhagyma felszeletelve.

Elkészítés: A hozzávalókat berakom a kenyérsütő gépbe a gyors programra,  ha leáll a dagasztással, még hagyom benne kb. 25 percig kelni. Majd kiveszem a tésztát, kör alakúra kisodrom akkorára, hogy a  26 cm-es átmérőjű sütőpapírral kibélelt tortaformába elférjen. Akkor a felszeletelt 2 gerezd fokhagyma darabokat belenyomkodom fogpiszkálóval, és huzatmentes helyre teszem (pl: mikróba) kelni hagyom kb. 30 percig. Közben bekapcsolom a sütőt 175 fokra.

Ha megkelt szépen a tészta, akkor megkenjük olíva olajjal, hogy mindenhova jusson a tetejére, majd berakom sütni, légkeveréssel kb. 30-35 percig sütöm.

Miután kivettem még forrón lekenem a közben elkészített sóban összetört, majd vízben áztatott fokhagymás lével, melybe tehető egy csipet friss rozmaringlevél is.

 

  

 

 

 

Fokhagymás fűszeres zsemle  

 

Hozzávalók:

45 dkg finomliszt

12 gerezd fokhagyma

3,5 dl tej

1 db tojás

1 evőkanál só

2 dkg friss élesztő

1 teáskanál szárított fűszerkeverék  ( majoranna, bazsalikom, oreganó, kakukkfű)

2 evőkanál étolaj

1 mokkáskanál sikér

1 kávéskanál 10 %-os ecet

 

Tetejére: 1 egész tojás felverve + 1 mokkáskanál víz

 

Elkészítése:

A hozzávalókat a tej és a fokhagyma kivételével berakom a kenyérsütő gépbe. Közben a tejet  a fokhagymával körülbelül 10 percig forralom, botmixerrel pépesítem, és langyosra hűtve beleteszem a többi hozzávalóhoz a gépbe. Elindítom a gyors programot.  30 perc után leáll a gép a dagasztással, ezután 20 perc után kikapcsolom a gépet, de hagyom még körülbelül 50 percig kelni  a tésztát benne.  Akkor kiveszem és átgyúrom, majd lisztes deszkán elosztom 8 részre, és zsemle alakúakra formázom. A tetejét bevágom kereszt alakúra. Majd egy kivajazott gáztepsi méretű tepsibe helyezem a  8 zsemleformát letakarom, és 15 percig kelni hagyom még. Utána egy tojást felverek, 1 mokkáskanál vizet hozzákeverek, és ezzel lekenem a zsemléket. Megszórom köménymaggal és lenmaggal.

Előmelegített sütőben 200 fokon 18 perc alatt szép pirosra sütöm.

Amikor kiveszem, langyos vízzel lekenem  a forró zsemléket.

 

 

 

 

Fruzsika legjobb fehér kenyere 

 

- ahogy én csináltam

 

Példa a gépi dagasztásra és a sütőben való kenyérsütésre:

 

Hozzávalók:

 

    80   ml langyos tej

  220   ml langyos víz

   55    dkg BL-80 kenyérliszt

     1    evőkanál burgonyapehely

     1    evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt

     1    csapott mokkáskanál aszkorbinsav

    0,5  evőkanál sikér

     1    evőkanál vaj, vagy margarin

     3    mokkáskanál só

    2,5  dkg friss élesztő

 

Belerakom a gépbe a hozzávalókat a felsoroltak szerint. Elindítom a normál programon az I-es fokozatot (ez 3 óra 20 perces).  38 perc múlva befejezi a gép a dagasztást, ekkor még hagyom 10 percig a gépben. Majd kiveszem a tésztát, és átgyúrom, belerakom lisztezett kelesztő tálba. Jól rányomom a tetejét, és berakom a mikróba, hogy ne legyen huzatos helyen.

Kb. 40 perc múlva, ha lelöki a tetejét a tál, akkor kiveszem és jól átgyúrom, formázom, bevágom 3 helyen, lekenem meleg vízzel, és belerakom a sütőzacskóba. Ezt követően zacskóstól belerakom a kelesztő formába.

 

 

1 óra múlva óvatosan kiveszem a tálból és a zacskóval együtt belerakom a tepsibe.

Végül előmelegített sütőbe rakom 200 fokra, és légkeveréssel sütöm. 10 perc múlva leveszem 180 fokra a hőmérsékletet, és 45 percig még sütöm.

Ha megsült, azonnal kiveszem a zacskóból, rácsra rakom és konyharuhával letakarom.

 

  

 

 

 

Hamburger zsemle   

 

Hozzávalók:

50 dkg BL-80-as liszt

10 dkg simaliszt

  6 dkg puha vaj

  1 dl langyos tej

  1 dl kefir

  2 evőkanál tejföl

  2 lapos evőkanál kristálycukor

  1 lapos evőkanál só  

  2,5 dkg friss élesztő

  1 tojás

  1 evőkanál burgonyapehely

  1 kávéskanál 10%-os ecet

  1 kávéskanál sikér

 

Tetejére:  2  tojássárgája + 1 evőkanál  tej keveréke, szezámmag.

 

Elkészítése:

 A kenyérsütő gépbe  belerakjuk a hozzávalókat. Elindítjuk a normál programot. A dagasztás befejezése után még 30 percig  hagyjuk benne kelni. Akkor kivesszük a tésztát és 9 cipót formálunk belőle.

Egy 30 x 35 cm-es tepsi aljára sütőpapírt teszünk, és belerakjuk a cipókat kelni, körülbelül 50 percre. Ha szépen megkeltek, lekenjük a tojássárgája és tej felvert keverékével, és megszórjuk szezámmaggal.

Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük 18 percig, ekkor papírt teszünk rá, és még 4-5 percig sütjük.

 

  

 

 

 

Hot dog kifli     

 

Hozzávalók:

 

50 dkg finomliszt

  1,8 dl tej
 
1,5 dl kaukázusi kefir
 
1 lapos teáskanál kristálycukor
  2,5 dkg friss élesztő
 
1 tojás
 
0,5 dl olaj
  1 púpos  teáskanál só
 
2 evőkanál burgonyapehely
 

Tésztára: 2 dkg vajat kenni.

 

Tetejére:  1 felvert  tojás

 

Elkészítése:

 A kenyérsütő gépbe  belerakjuk a hozzávalókat. Elindítjuk a normál programot. A dagasztás befejezése után még 30 percig kelni hagyom benne a tésztát.

Kivesszük a gépből, és lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát. 5 egyforma részre osztjuk, mindegyiket négyzet formára nyújtjuk úgy, hogy a négyzet átlója körülbelül 26 cm-es legyen (nem az oldalai!),  és a tetejére elkenjük a 2 dkg vajat. Egyik sarkától kezdve feltekerjük átlósan, majd középen kettévágjuk.

 

 

Sütőpapírral bélelt tepsiben 40 perc alatt duplájára kelesztjük. Felvert tojással lekenjük.

Előmelegített sütőben 180 fokon 22 perc alatt  pirosra sütjük.

 

  

 

Még melegen egy fakanállal lyukat fúrunk a kiflikbe, és rácsra helyezzük kihűlni.

 

 

 

 

Húsvéti sós kalács 

 

Hozzávalók a tésztához:

40 dkg finomliszt

2 dkg élesztő,

2 dl langyos tej,

1 mokkáskanál cukor,

2 tojássárgája,

1 kávéskanál só,

4 dkg puha vaj,

2 evőkanál étolaj

1 mokkáskanál sikér

1 kávéskanál 10 %-os ecet

1 kávéskanál búzacsíra

1 kávéskanál lenmagpehely

2 evőkanál pirított szezámmag

 

Megjegyzés:

A 2 dkg élesztő helyett : 1 dkg élesztőt tettem bele + 10 dkg kovászt!

 

Töltelékhez:

1csokor petrezselyem,

1 evőkanál pirospaprika,

fél vastag  húsú paprika kockára vágva

1 kávéskanál őrölt bors,

3-4 dkg reszelt füstölt sajt.

 

Lekenéséhez: 1 egész tojás felverve

 

Tetejére: 1 kávéskanál pirított szezámmag

 

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit berakjuk a kenyérsütő gépbe. Elindítjuk a normál programot. Ha  a gép leáll a dagasztással, még hagyjuk benne a tésztát kelni 1 óra hosszáig.

Utána kivesszük, 3 részre osztjuk, egyenként téglalap alakúra nyújtjuk. Az elsőt a finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk, majd feltekerjük ahogyan a bejglit szoktuk. A másik tésztát a pirospaprikával, valamint a kockára vágott paprikával, a harmadikat a borssal és a sajttal szórjuk meg. Utána ezeket is feltekerjük.

 

  

 

Ezután hármas fonással összetekerjük, tepsibe helyezzük. Letakarjuk konyharuhával, és 30 percig még kelni hagyjuk meleg helyen.

Lekenjük  a felvert tojással, és megszórjuk a szezámmaggal. Majd előmelegített sütőben 180 fokon 30-percig sütjük. Ekkor papírt teszünk rá, és még 5 percig sütjük szép barnára.

Ebből egy hatalmas nagy kalács lesz.

 

  

 

 

 

Húsvéti sós kalács formában sütve  

 

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

5 dkg rétesliszt

2 dkg élesztő,

3 dl langyos tej,

1 kávéskanál cukor,

1 tojás,

1 lapos evőkanál só,

10 dkg puha vaj,

2 evőkanál kovász

1 kávéskanál sikér

1 kávéskanál 10 %-os ecet

 

2 evőkanál pirított szezámmag

kevés trappista sajt csíkokra vágva

 

Elkészítése:

A hozzávalókat berakom a kenyérsütő gépbe a pirított szezámmag és a trappista sajt kivételével.

Elindítom a gyors programot. 50 perc múlva kikapcsolom a gépet, de hagyom benne a tésztát kelni, míg majdnem a tetejére felér. Akkor kiveszem, és  6 körülbelül egyenlő részre vágom.  Majd 3-3 rudat készítek. A középsőbe belerakom  a pirított szezámmag felét, amit kevés vajjal rákenek, és úgy formálom rúddá.  A másik 2  rúdba sajtot rakok. Ezután összefonom.  Majd ezt megismétlem még egyszer a másik 3 rúddal. Miután megfontam, belerakom az olajjal kikent formákba, és konyharuhával letakarva duplájára kelesztem, körülbelül 50 percig.

Ha szépen megkeltek a tészták  a formában, akkor lekenem egy felvert tojással, amibe kevés tejet is öntök.

Előmelegített sütőben 210 fokon légkeveréssel sütöm 8 percig, majd 180 fokra leveszem a hőmérsékletet, és még sütöm 22 percig.

Amikor megsült egyből rácsra teszem hűlni. De még forrón lekenem meleg vízzel.

 

  

 

 

 

Kifli - margarinos, sajtos     /Böbsi   

 

- ahogy én csináltam:

50 dkg finomliszt
2,5
dkg élesztő
2,
5 kávéskanál só
1 tojás
220 ml tej
150 g főtt, összetört krumpli 
margarin a kenéshez
reszelt sajt a szóráshoz

Az hozzávalókat összegyúrni, és fél órát pihentetni. A kelt tésztát kétfele osztani, egyesével kerek lappá nyújtani, és 12 cikkre vágni, megkenni olvasztott margarinnal, és a szélesebb felétől felsodorni. Így 24 db kifli lesz.

A tepsin letakarva még 30 percet pihentetni, sütés előtt tojással kenjük meg és szórjuk meg reszelt sajttal. ( A sajt helyett, aki jobban szereti sós, köménymagos változatban is elkészíthet.)
Előmelegített sütőben, 200 fokon 25 perc alatt pirosra sütjük.
 

  

  

 

 

 

Kovászos bagett  

 

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

5 dkg puhított vaj

1 dkg friss élesztő

20 dkg kovász

fél evőkanál kristálycukor

1 lapos evőkanál só

2 dl langyos tej,

1 dl tejszín

5 dkg főtt, tört krumpli

1 mokkáskanál sikér,

1 kávéskanál 10 %-os ecet

 

Elkészítése:

A hozzávalókat beleteszem a  kenyérsütő gépbe. Elindítom a normál programot,  ( nálam 3 óra 20 perc).  Ha a gép leállt a dagasztással, ez nálam 45 perc, még hagyom benne a tésztát 40 percig kelni.

Utána kiveszem, átgyúrom, és elosztom 8 részre. Kisodrom kb. 30x18-as téglalapokra, majd feltekerem bagett formára.

Egy 30x35 cm-es tepsibe sütőpapírt teszek. Ráhelyezem hézagosan a bagetteket, ferdén zsilettpengével bevágom, és letakarva újabb 40 percig kelni hagyom. Végül először óvatosan langyos vízzel lekenem, majd tojássárgája és + kevés langyos víz keverékével lekenem.

Előmelegített sütőben 190 fokon 22-24 percig sütöm.

 

 

Ugyanezzel a recepttel sütök 2 db francia kenyeret. Ilyenkor a tészta mennyiségét a dagasztás, majd az első 40 perces kelés után pontosan 2 felé vágom, és formázom. Majd beleteszem a sütőpapíros tepsibe kelni újabb 40 percre. Utána lekenem a tojássárgás langyos víz keverékével. Ezt a 190 fokon 26 percig sütöm:

 

  

 

 

 

Gyors kovász készítése:  /Lia

 

30 dkg finomlisztet 2 dkg friss élesztővel, 1 kávéskanál mézzel, és körülbelül 1,5 dl langyos vízzel robotgéppel kikeverem nokedli sűrűségű tésztává. Meleg helyre (én a konvektor mellé)  teszem letakarva konyharuhával. körülbelül 2 óra alatt meg is kel rendesen. Ezután már lehet is használni belőle.

Miután vettem el belőle, teszek hozzá 10 dkg finomlisztet és még 1 dl langyos vizet, jól összekeverem hagyom egy kicsit állni, és mehet be a hűtőbe. Mindig ebből használok és utána pótolok.

 

 

 

Kőrözöttes kelt 

 

Hozzávalók a tésztához: 

20 dkg rétesliszt

30 dkg finomliszt

2,5 dkg friss élesztő

0,5 evőkanál só

0,5 evőkanál kristálycukor

1 tojás

0,5 dl étolaj

1 kávéskanál 10 %-os ecet

1 mokkáskanál sikér

5 dkg főtt, összetört burgonya,

2,5 dl tej.

 

Töltelékbe:

25 dkg túró

3 dl tejföl

1 kávéskanál só

1 lapos mokkáskanál őrölt bors

1 evőkanál őrölt kömény

1 lapos evőkanál őrölt pirospaprika

1 kis csokor snidling összevágva.

 

Mindezt jól összekeverem.

 

2-3 dkg  reszelt trappista sajt.

 

Tetejére: 2 tojás sárgája+ 2-3 evőkanál tej felverve.

 

Elkészítése: A tészta hozzávalóit én a kenyérsütő gépbe rakom gyors programra, és ha leáll a gép a dagasztás után (nálam 30 perc), még hagyom benne, kb.30 percig kelni. Utána kiveszem a tésztát. Majd sodródeszkán  kisodrom jó vékonyra. Utána megkenem a jó alaposan összekevert töltelékkel. ( Gazdagíthatjuk apróra vágott főtt sonkával is).  Megszórom a lereszelt  sajttal, és ezután feltekerem, mint a bejglit, és kb. 3 cm-es darabokra  felszelem. A felszelt tésztát egy negyed fordulattal visszahajtom, kettévágom és az oldalára húzom, hogy ne folyjon ki a töltelék.

 

  

 

Kikenek egy 12 db-os szilikonos muffin formát jó alaposan margarinnal, és belerakom a  tésztákat úgy, hogy felül tészta legyen. Lekenem a tojássárgája + tej keverékével.  Tetejét sajt szelettel gazdagítom.

Előmelegített sütőben 200 fokon 22 percig sütöm.

Ebből a mennyiségből 24 darab lett.

 

  

 

 

 

Kukoricás sajtos kiflik    

Recept a megmaradt tojásfehérje hasznosítására!

 

Hozzávalók:

10 dkg kukorica liszt

5 dkg kukorica pehely   ( Corn flakes )

10 dkg búza finomliszt

10 dkg puha vaj

1,5 dkg friss élesztő

1 mokkáskanál kristálycukor

1 kávéskanál só

1 dl langyos tej

1 lapos evőkanál sikér

1 kávéskanál 10 %-os ecet

 

Töltelékhez:

6 darab tojásfehérje 1 csipet sóval kemény habbá verve

10 dkg reszelt füstölt sajt

1 evőkanál pirított szezámmag

 

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit berakom a kenyérsütő gépbe.  ( Robotgéppel, de kézzel is be lehet dagasztani!). Elindítom a gyors programot. 30 perc után leáll a gép a dagasztással, még utána hagyom 20 percig kelni a gépben a tésztát. A lényeg, hogy szépen megkelljen!  Akkor kiveszem,  2 cipót formálok belőle, és alaposan lisztezett deszkán kör alakúra jó vékonyra kisodrom.  Majd a  tölteléket fakanállal óvatosan összekeverem. A  tölteléket elosztom a kisodort tésztákon. Mindegyiket 12 cikkre vágom. Ezután a szélesebb felétől felcsavarom. A tetejét is megszórhatjuk egy kis szezámmaggal.

Egy gáztepsi méretű tepsit kivajazok, és rárakom a kifliket.

Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütöm.  Majd  a sütőből kivéve langyos vízzel lekenem a kifliket.

 

 

 

 

Lenmagpelyhes zsemle  

 

Hozzávalók:

30 dkg BL-80-as kenyérliszt

20 dkg finomliszt

3 dl langyos víz

5 dkg lenmagpehely

2,5 dkg élesztő

1 lapos evőkanál só

1 dl étolaj

1 mokkáskanál cukor

1mokkáskanál sikér

1 kávéskanál 10 %-os ecet

 

Elkészítése:

A hozzávalókat berakom a kenyérsütő gépbe. Elindítom a gyors programot.  30 perc után leáll a gép a dagasztással, ezután 20 perc után kikapcsolom a gépet, de hagyom még körülbelül 50 percig kelni  a tésztát benne.  Akkor kiveszem és átgyúrom, majd lisztes deszkán elosztom 8 részre, és zsemle alakúakra formázom. A tetejét bevágom kereszt alakúra. Majd egy kivajazott gáztepsi méretű tepsibe helyezem a  8 zsemleformát letakarom, és 30 percig kelni hagyom még. Utána egy tojást felverek, 1 mokkáskanál vizet hozzákeverek, és ezzel lekenem a zsemléket. Megszórom lenmaggal.

Előmelegített sütőben 200 fokon 18 perc alatt szép pirosra sütöm.

Amikor kiveszem, langyos vízzel lekenem  a forró zsemléket.

 

 

 

 

Sajtos bagett 

 

Hozzávalók:

 

60 dkg finomliszt, 3,5 dkg élesztő, 12 dkg füstölt sajt, 8 evőkanál olaj, 2 csipet só, 2,5 dl langyos tej, 2 késhegynyi aszkorbinsav, 1 mokkáskanál sikér ( de ez kihagyható), 1 mokkáskanál cukor, 2 evőkanál langyos víz.

Elkészítése:

Mindezt bedagasztani. Én a kenyérsütő gépem gyors programját indítottam el, és 30 perc múlva, amikor leállt a dagasztással, kivettem a tésztát. Megmértem, és 10 egyenlő részre vágtam. Kisodortam kb. 22-16 cm-es téglalapokra. Mindegyikre trappista sajtot reszeltem, kb. 1 jó evőkanálnyit, majd feltekertem, mint a beiglit.  A tetejét srégen bevágtam végig, és langyos vízzel megkentem.  A tepsibe sütőpapírt tettem, és beleraktam hézagosra  bagetteket, ott hagytam 40 percig kelni. Utána 1 tojás sárgájába kevés langyos vizet tettem, és ezzel kentem le a tetejét.

 

 

    

 

Előmelegített sütőben 190 fokon 22 percig sütöttem, 30 x 35 cm-es tepsiben.

 

 

A fenti tésztát lehet ízlés szerint megtölteni sajt helyett, kolbásszal, dinsztelt hagymával, amit apróra vágott chili paprikával ízesíthetünk, a tetejét megszórhatjuk a sajton kívül köménymaggal, sóval.

 

  

 

Ebben pedig dinsztelt hagyma és dió a töltelék:

 

 

 

 

Sajtos-sonkás csiga

 

Hozzávalók: 0,5 kg liszt, 2,5 dkg élesztő, 0,5 evőkanál só, 0,5 evőkanál kristálycukor, 0,5 dl olaj, 1 egész tojás,  1 késhegynyi aszkorbinsav, fél mokkáskanál sikér, 2 dkg főtt, összetört burgonya, 2,5 dl tej.

20 dkg  magyaros sajtkrém, 20 dkg sonka felkockázva.

 

Elkészítése: A hozzávalókat a 2,5 dl tejjel összedagasztani a sajtkrém és a sonka kivételével. Én  a kenyérsütő gépembe rakom gyors programra, és ha leáll a gép a dagasztás után (nálam 30 perc), még hagyom benne, kb. 25 percig kelni. Utána kiveszem a tésztát. Majd sodródeszkán  kisodrom, és 12 darabba csíkokra felvágom. Utána megkenem a sajtkrémmel, és megszórom a sonka darabokkal.

 

  

 

 Feltekerem, és margarinnal kikent muffin formába teszem. Kb. 15 percet még pihentetem, és végül megkenem 1 tojás sárgája + kb. 0,5 dl tej keverékével. Még kevés sajtot ráreszelek, vagy szezámmaggal, köménymaggal megszórom.

Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütöm.

 

  

Megjegyzés:

Elég nagy csigák lesznek, ha 12 darabra osszuk el a tésztát. Én mivel már sikerült vennem + egy 6 darabos muffin sütőformát is, most már mindig 18 darab csigát sütök belőle!

 

 

 

Tejfölös buci  

 

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

5 dkg friss élesztő

1 kávéskanál kristálycukor

1 púpos kávéskanál só

2,5 dl langyos tej

1 dl étolaj

2 kávéskanál burgonyapehely

1 kis késhegynyi aszkorbinsav ( ez el is maradhat)

1 mokkáskanál sikér.

 

Kenéshez: 2-3 dkg vaj, 3-4 kanál tejföl, 4 dkg reszelt sajt.

 

Tetejére:1 egész tojás felverve, 1 kávéskanál tej, 2 dkg reszelt sajt, köménymag,

 

Elkészítése:

A hozzávalókat én a kenyérsütő gépbe tettem, és beindítottam a gyors programot. Amikor a dagasztás után leállt a gép, hagytam még 30 percig kelni a gépben a tésztát. Utána kivettem, és 6 egyenlő részre vágtam.  Majd körülbelül 1 mm-re sodortam ki téglalap alakúra. Rákentem vajat, erre tejölt és egy kevés reszelt sajtot. Majd felsodortam. Kivajazott tepsibe helyeztem hézagosan.

Ezután 40 percig kelesztettem letakarva meleg helyen. Utána vízzel lekentem, és még 10 percig hagytam kelni. Ezután 1 egész, felvert tojással, amibe 1 kávéskanál tejet is tettem lekentem. Újabb 10 perc után megint lekentem a tojással. Végül megszórtam reszelt sajttal és köménymaggal.

Elmelegített sütőben 190 fokon 24 percig sütöttem 36 x 34 cm-es tepsiben.

 

 

 

 

Tejfölös, sajtos kifli  

 

Hozzávalók:

0,5 kg simaliszt, 3 dkg élesztő, 1 kávéskanál só, 2 evőkanál étolaj, 2 mokkáskanál kristálycukor, 3,8 dl langyos tej, +2 evőkanál rétesliszt.

Mindezt a gépbe teszem, ha leáll a dagasztás, akkor kiveszem és 4 cipót csinálok belőle.  Jó vékonyra, kör alakúra kisodrom, és cikkekre vágom ( háromszög alakúra, tetszés szerinti méretben).

Aztán megkenem vajjal, vagy margarinnal. ( Kb. 10 dkg vaj  kell a kenéshez). Teszek mindegyikre egy kávéskanál tejfölt, és reszelt, füstölt sajtot. Feltekerem, majd a sütőpapírral kibélelt  36 x 33  cm-es tepsibe rakom. Ott 1 órát hagyom kelni. Utána lekenem langyos vízzel, majd mielőtt berakom sülni lekenem 1 egész felvert tojással, amibe egy pici tejet is teszek.

Előmelegített sütőben  200 fokon kb. 20 percig sütöm, szép pirosra.

 

  

 

 

Megjegyzés: Tetszés szerint lehet tölteni akár pizzára készített, fűszerezett  darálthús keverékkel is, vagy kolbásszal ...stb.

 

 

 

Töltött kifli:   /Dóra Mónika receptje alapján

-ahogy én csináltam:

50 dkg liszt
7,5 dkg élesztő
2 evőkanál cukor
2.5 dl langyos tej
1 dl olaj
fél evőkanál só


A hozzávalókat én a kenyérsütő gépbe tettem, és beindítottam a gyors programot. Amikor a dagasztás után leállt a gép, 30 perc múlva, kivettem a tésztát, és 4 egyenlő cipóra osztottam. Eztán meleg helyen 20 percig pihentettem. Majd kör alakúra nyújtva háromszögekre vágtam. Tetszés szerint lehet tölteni. Én darált dió + cukor + citromhéj és kevés tej keverékével töltöttem, és nutella krémmel. De lehet ízlés szerint mák, túró, lekvár, kockacsoki, füstölt sajt, szalámi, vajpizza krém, ... stb-vel is.

Ezután felcsavartam kifli alakúra,  tojás sárgája és tej keverékével kentem le.

Elmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütöttem. Ebből az adagból 2 gáztepsi méretű tepsivel lesz.

 

Megjegyzés: Most én 16 db nagyobb méretű kiflit sütöttem, de ha 5 cipót csinálok, és kisebb cikkekre vágom, akkor több kisebb lesz belőle. Szezámmaggal, lenmaggal is meg lehet szórni.

 

 

 

 

Töltött, vajas hajtott zsömlebuci   

 

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

  5 dkg puha vaj

  0,5 evőkanál kristálycukor

  0,5 evőkanál só

  3 dkg friss élesztő

  2 dl langyos tej

  0,8 dl tejszín

  2 kávéskanál burgonyapehely

  1 mokkáskanál sikér

  1 késhegynyi aszkorbinsav (helyette lehet 1 evőkanál 10 %-os ecet is)

 

Töltelék:

6 dkg vaj 

10 dkg apró kockára vágott sonka

5 dkg reszelt sajt

 

Tetejére:

1 egész tojás felverve + 1 mokkáskanálnyi tej

reszelt sajt, szezámmag, köménymag   (ízlés szerint]

 

A kenyérsütő gépbe belerakom a hozzávalókat, elindítom a gyors programot, és ha a gép leáll, a  dagasztás után még benne hagyom a tésztát 30 percig kelni.. Ezután kiveszem a megkelt tésztát, és sodródeszkán hüvelykujj vastagságúra kinyújtom. Ezután egy kb. 10 cm átmérőjű pohárral (akinek van ekkora pogácsaszaggatója, azzal is lehet). Majd egy éles késsel bevágom a tésztadarabokat egyenként, mintha félbe akarnád vágni. Aztán a kezem segítségével helyet csinálok a tölteléknek.  Ezután megtöltöm puha vajjal, sajttal és a sonkadarabkákkal. Összenyomom az ujjammal.

 

  

 

Ezután sütőpapírral kibélelt gáztepsi méretű tepsibe rakom. Lekenem langyos vízzel, és hagyom kelni kb. 15-20 percig. Majd ecsettel alaposan megkenem 2-szer a felvert tojással, és megszórom magokkal, és reszelt sajttal.  Előmelegített sütőbe  200 fokon 22 percig sütöm.

 

  

 

 

 

Túrós batyu:

 

 50   dkg   BL55 finomliszt

    2   db    tojás sárgája

 50    ml    olaj

300   ml    tej

    5   dkg  élesztő

    1,5 ek    cukor

Mindezt belerakni a gépbe tésztaprogramra.  Dagasztás után kivenni, kisodorni, kb. 10X10 cm-es darabokra vágni. Majd ezután megtölteni tojással, cukorral, citromhéjjal, mazsolával ízesített túróval ízlés szerint. Összefogni, batyukat formálni.

Hideg sütőbe tenni. Majd ott 200 fokon kb. 25 percig sütni.

 

          

 

 

 

Túrós batyu 2.

 

Hozzávalók: 30 dkg simaliszt, 20 dkg rétesliszt, 2,8 dl langyos tej, 6 dkg margarin,  1 evőkanál étolaj, 6 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 mokkáskanál só, 2 dkg friss élesztő, 1 citrom reszelt héja, 1 tojás sárgája, 1 késhegynyi aszkorbinsav, és 1 fél mokkáskanál sikér.

(Az aszkorbinsav és sikér kihagyható, de jó, ha van benne, mert az állagát, kezelhetőségét javítja!)

 

Elkészítése: A hozzávalókat  a felsorolt sorrendben a kenyérsütő gépbe teszem, és normál programon beindítom a gépet. Ez a program nálam 3 óra 20 percig tartana... DE csak a dagasztásra, és kelesztésre használom ki a gépet. Ezért 1,5 óra múlva kikapcsolom, és kiveszem a tésztát, kisodrom kb. 2 mm vastagságúra, és négyzet alakúra felvágom a tésztát. Majd megtöltöm az alábbi töltelékkel:

 

Töltelék: 0,5 kg túró, kb. 12 dkg kristálycukor, 5 db tojás sárgája, 1 csomag vaníliás cukor, kevés citromhéj, 1 jó nagy marék mazsola. Mindezt jól összekeverem, végül hozzáadom  az 5 db tojás felvert habját óvatosan fakanállal.  A batyukat kirámázott tepsibe teszem. Ott még kb. 20 percig kelesztem. Utána megkenem 2 tojássárgája + 1 kis tej keverékével.

 

Hideg sütőbe teszem, és 170 fokon légkeveréssel 20 percig sütöm, ekkor 1 dl langyos, vaníliás cukorral elkevert tejjel meglocsolom, és még 4 percig sütöm szép pirosra.

 

  

 

 

 

Vajas kifli  

 

Hozzávalók:

40 dkg liszt

10 dkg rétesliszt

1 tojás

2,5 dkg friss élesztő

2,5 kávéskanál só

1 mokkáskanál porcukor

1 kávéskanál sikér

220 ml langyos tej

15 dkg főtt, összetört  langyos krumpli

1 mokkáskanál 10 %-os ecet

 

Tölteléknek: kb. 8 dkg olvasztott vaj, 10 dkg reszelt sajt

 

Tepsi kikenéséhez: vaj

Tetejére: 1 egész felvert tojás, amibe 1 mokkáskanál tejet is teszek, arra reszelt sajt, szezámmag, esetleg köménymag, lenmag.

 

Elkészítése:
Az hozzávalókat a felsorolás szerint sorban belerakom a kenyérsütő gépbe, és elindítom a gyors programot. Ha leáll a gép a dagasztás után, még fél órát pihentetni benne hagyom a tésztát.

Ha szépen megkelt, kiveszem, majd két cipót csinálok belőle.  Egymás után kerek lappá sodrom, kb. 45 cm-es átmérőjűvé, és 12 cikkre vágom. Ezután megkenem a cikkeket az olvasztott vajjal, rá reszelt sajtot teszek. Utána a szélesebb felétől felsodorom. A 2 cipóból összesen  24 db kifli lesz.

A kivajazott  30 x 35 cm-es tepsibe teszem a kifliket jó hézagosan, és letakarva még 30 percet pihentetem. A sütés előtt a felvert tojással, amibe 1 mokkáskanál tejet is keverek megkenem a kifliket. Megszórom a tetejét reszelt sajttal és a kívánt magokkal

Előmelegített sütőben  200 fokon  kb. 20 perc alatt pirosra sütöm

 

 

 

 

Zsemle, kifli  

 

Hozzávalók: 0, 5 kg liszt, 6 dkg ráma (vagy 5 dkg zsír), 2,5 dkg élesztő, 1 dkg só, 3 dl tej, 2 kockacukor.
Ha feljött az élesztő, összedagasztani, rögtön formázni, kb. 50 percig hagyni kelni, tetejét tojássárgája + tej keverékével lekenni, és szezámmaggal megszórni. Majd hideg sütőbe rakni, s utána 25 percig sütni 200 fokra állítva a sütőt.
 

  

 

A fenti recept bucinak elkészítve egy fél mokkáskanál aszkorbinsav, 1 mokkáskanál sikér és 1 kávéskanál burgonyapehely hozzáadásával készült. Ekkor csak 5 darabot készítünk:

 

 

 

 

 

 

 

 

Vissza a kezdőoldalra

Lap teteje

 


Legjobb receptes blogok


 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker