Pannika konyhája
Pannika konyhája
Ballagási főzött krémes csokitorta Heszterke szülinapi citromos tortája Mingnonhoz puncskrém készítése
|
|
I. Sütemények
Tésztához:
7 db tojás sárgája
20 dkg cukor
12 evőkanál víz
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaópor
Ezekből az agyagokból piskótát sütünk egy közepes tepsibe.
Krémhez:
0,5 dl víz
10 evőkanál cukor
2 csomag vaníliás pudingpor
0,5 l növényi tejszín
1 csomag vaníliás cukor
7 db tojásfehérje
A pudingport a cukorral és a vízzel megfőzöm, és hozzákeverem az előre felvert tojás fehérjét és a vaníliás cukrot. Még főzöm egy kicsit és kész. A piskótalapokat kettévágom és megtöltöm a főzött krémmel.
A növényi tejszínt felverem habnak, a krém tetejére simítom és a következő lappal befedem. A tetejét csoki mázzal vonom be.
Ballagási főzött krémes csokitorta
Hozzávalók:
1o db tojás
1o evőkanál cukor
1o evőkanál liszt
2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál étolaj
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük, majd
kanalanként hozzáadjuk a cukrot ezzel tovább verjük. Majd egyenként a
tojássárgáját hozzá adagoljuk és az étolajat. A lisztbe előre belekeverjük a
kakaóport és óvatosan összekeverjük a masszával.
36x25 cm-es tepsibe süssük (gáz sütőben tartalék lángon). Kihűlés után 3 felé vágjuk.
Krém hozzávalók:
3 csomag csoki pudingpor
8 dl tej
2o dkg cukor
3o dkg rama margarin
2 csomag vaníliás cukor
1 kupica rum ( vagy rum aroma)
Elkészítése:
A pudingport megfőzzük a cukorral, kihűtjük közben kavargatjuk, hogy ne bőrösödjön be. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, rumot, majd a margarinnal jó habosra kavarjuk. Megtöltjük a piskóta lapokat.
A tetejét tortabevonó csokival vonjuk be.
2o dkg-os bevonó és 2 evőkanál étolajat vízgőzön felolvasztunk. Ennek a tortának az a különlegessége, hogy ehető kép van rajta.
Hozzávalók:
1 db 8 tojásos kerek piskóta.
Krém:
Egyszerű vajkrém (Edit konyhájából) saját száj ízre készítettem, a
következőképpen:
3o dkg porcukor,
4o dkg senna margarin,
5-6 evőkanál hulala tejszín,
1 db közepes citrom leve,
1 késhegynyi só,
Ezeket az anyagokat mixerrel, nagyon jó habosra kavarjuk, ne sajnáljuk az
időt, mert minél tovább verődik annál több levegő kerül a krémbe és ez által
lesz jó könnyű és habos.
A piskóta karikát négy felé vágom, megtöltöm soronként. Hagyok hátra krémet a torta behúzására és díszítésére. Behúzás után 1 órát hagyom száradni. A maradék krémet pár csepp ételfestékkel színezem.
(A behúzása Edit konyhájából a zsírpapírral való elsimogatás, én szalvétát használtam zsírpapír híján.
Díszítés: csillagcső és habzsákból.
Rózsa: Tragant masszából (Edit
Tortasulijából)
Elkészítése:
2 dkg élesztőt 1 dl langyos tejben 1 kávés kanál cukorral felfuttatunk.
25 dkg margarint habosra kavarunk, majd hozzá adunk 2 evőkanál cukrot, 1 egész tojást, 1 tojássárgáját, csipetnyi sót, a felfuttatott élesztőt, és végül 50 dkg lisztet. Könnyedén összegyúrjuk, 4 cipóba osztjuk. Henger alakúra sodorjuk és téglalap alakúra kinyújtjuk. A lap széleit körülbelül 8 cm szélességben bevagdaljuk és sima közepére tesszük a tölteléket. Most a bevagdalt széleket keresztbe egymásra hajtogatjuk, tojással megkenjük, és jó meleg sütőben megsütjük, körülbelül 180 fokon.
A tetejét porcukrozzuk.
Itt vannak a megsült rudak:
Túró töltelék: (2 rúdhoz) 50 dkg túró 2 tojássárgája 2 csomag vaníliás cukor 10 dkg mazsola, 10 dkg cukor, 1 csipet só 2 evőkanál búzadara, 2 tojás felvert habja.
|
Dió és mák töltelék: (2-2 rúd) 30 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 6 evőkanál tej, 3 csomag vaníliás cukor
ezeket a száraz anyagokat összekeverjük, betöltjük a tésztát.
|
Alma töltelék: (2 rúd) kb. 50 dkg reszelt alma, 15 dkg cukor 1 csapott evőkanál fahéj, 3 evőkanál zsemlemorzsa
ezeket összekavarjuk és betöltjük a tésztát.
|
12 tojásból kakaós piskóta a nagy gáztepsibe, (2x6 tojásból süssük ki.
Hozzávalók:( 1 tepsihez)
6 db tojás
12 dkg cukor
12 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor
Elkészítése:
6 tojás fehérjét felverünk habnak, fokozatosan hozzá adagoljuk a cukrot folytonos keveréssel, mikor már jó kemény akkor egyenként bele keverjük a tojássárgájákat ezzel is tovább verjük, majd beleszitáljuk az előzőleg már összekevert kakaós lisztet, ezt óvatosan belekavarjuk, és sütőpapírral bélelt gáz tepsiben előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Kihűlés után lapjában ketté vágjuk.
Krém:
50 dkg Rama margarin, 35 dk porcukor, 0,5 dl tejszín, 30 dkg ét tortabevonó, vízgőzön felolvasztva, 0,3 cl rum vagy aroma ezeket jó habosra kavarva. Ezzel a krémmel töltjük meg a piskóta lapokat.
Máz:
20 dkg ét tortabevonó, 3 evőkanál olaj, vízgőzön felolvasztva, ezzel vonjuk be a tortát.
Fehérdíszítő:
10 dkg porcukor
1 db tojásfehérje
1 kávéskanál citromlé
Ezekből jó kemény habot verünk és ezzel díszítjük.
Csupacsoki torta
Hozzávalók a tésztához:
8 db tojás,
15 dkg liszt,
20 dkg porcukor,
3 evőkanál kakaópor
fél csomag sütőpor,
2 evőkanál étolaj
Krém:
10 dkg porcukor,
15 dkg vaj vagy margarin
20 dkg étcsokoládé,
kicsike víz vagy tej.
Máz:
20 dkg étcsokoládé,
2 evőkanál étolaj
Elkészítése:
A tojás fehérjét felverjük habnak, majd fokozatosan, hozzáadjuk a porcukrot, mellyel jó kemény habbá verjük. Majd egyenként a tojássárgáját, az étolajat folyamatosan hozzá keverjük. A lisztben elkevert kakaót és a
sütőport óvatosan hozzáadjuk. 2 db 26-28 cm-es torta karikába 180 fokon tűpróbáig sütjük. Kihűlés után, mind két lapot ketté vágjuk.
Krém készítése:
A vajat vagy margarint, porcukorral kikeverjük. Az étcsokoládét kicsike forralt tejjel vagy vízzel leöntjük és olvadni hagyjuk. Majd összekeverjük, és a vajas krémhez adjuk. Mixerrel jó habosra keverjük közben egy kis kupica rumot, vagy ízlés szerint rum aromát adunk hozzá.
Megtöltjük a kerek lapokat.
Máz:
A darabolt étcsokoládét 2 evőkanál étolajjal vízgőzön felolvasztunk és ezzel vonjuk be a tortát. A megmaradt olvasztott csokit, kiöntjük egy sima felületű tálcára, és ha megdermedt, akkor késsel forgácsokat készítünk és ezzel díszítjük a tetejét.
Hozzávalók:
8 db tojás
2o dkg cukor
2o dkg liszt
8 evőkanál darált dió
fél csomag sütőpor
A tojás fehérjét felverjük habnak, folyamatosan hozzá adjuk a cukrot,
majd egyenként a tojássárgáját. A lisztbe belekeverjük a a diót és egy kis
sütőport kb.
fél csomag és óvatosan hozzá adjuk a masszához.
26 cm-es átmérőjű torta formában tartalék lángon sütjük. 3 felé vágjuk.
Krém:
2 csomag vanília pudingpor
6 dl tej
2o dkg cukor
1 citrom héja és leve
egy picike só hogy az ízeket jobban elő hozza.
25 dkg rama margarin
A pudingot megfőzzük a cukorral és a reszelt citromhéjjal kihűtjük,
közben kavargatjuk. Majd hozzá adjuk a margarint, és a citrom levét és a picike
sót. Jó habosra kikavarjuk és megtöltjük a tortát. A krémből hagyunk hátra a
díszítéshez. A torta oldalát darált dióval panírozzuk be.
9 db tojásból készült piskótából, 6 egyforma kerek lapokat sütök.
Krém:
30 dkg cukor
1 dl víz
25 dkg ráma margarin
1 db táblás ét csokoládé
2 evőkanál kakaópor
rum vagy rum aroma.
A cukorból a vízből szirupot főzök, hagyom hűlni.
A ráma margarint feltöröm és a kihűlt szirupot rácsorgatom és össze keverem. Majd a kakaóport és a felolvasztott csokoládét, a rumot is hozzá adom, és jó habos krémmé verem.
Egy szép lapot kiválasztunk a tetejének.
15 dkg cukrot karamellizálunk és a kiválasztott lap közepére öntjük, majd a közepétől kifelé egyenletesen elkenjük és a szeleteket bejelöljük.
A többi lapot betöltjük a krémmel, hagyunk hátra belőle az oldalára és díszíteni.
A torta oldalát édes morzsával is behúzhatjuk.
Elzászi torta (forrás: Cukrász Mester szakmai kiadványa)
Recept:
1db 6 tojásos piskóta. (28-3o cm torta forma)
2o-22 db mini képviselő fánkocskák.
tojáslikörös krém a fánkocskák betöltéséhez.
kakaós tejszínkrém.
1l tejszín szükséges.
A 6 db tojásból a szokásos módon kerek piskótát sütünk.
képviselő fánk:
1 dl vizet, 10 dkg vajat, vagy margarint, egy csipet sót felforralunk, állandó keverés mellett hozzáadunk 1o dkg lisztet, amelyet addig főzünk míg a lábastól elválik. Langyosra hűtjük és egyenként bele ütünk 4 db tojást. Ebből az adagból 2o-22 db mini fánkocskákat sütünk egy kicsit inkább hosszúkásra mint, kerekre formázva.
Fánkocskák tölteléke Tojáslikörös krém:
2 csomag vaníliás pudingot megfőzök 6 dl tejben 5 evőkanál cukorral és kihűtjük. Kihűlés után 5 dkg vajat vagy margarint, kb. 7-8 cent tojáslikört, és 1 dl keményre vert tejszint teszek bele majd jól összekeverjük. Ezzel a krémmel betöltjük a fánkocskákat úgy, hogy egészben maradjanak egy kis lukat vájunk rajta és habzsákból betöltjük.
Elkészítjük a tejszínkrémet:
6 dl tejszint (jó a hullala is én sennát használtam) kemény habbá verjük és 2 csapott kanál kakaót adunk hozzá.
Összeállítás:
A tortalapot kettévágjuk, torta formába helyezzük, az alsó lapjukat megkenjük tejszínkrémmel. Ezután ráhelyezzük szorosan egymás mellé a betöltött fánkokat, rákenjük a maradék krémet, majd befedjük a piskóta másik felével. 3dl tejszint felverünk habnak és bevonjuk vele a tortát, a tetejére csoki forgáccsal megszórjuk tejszínhab stuffokat nyomunk a szélére, és végül dobos cukorral áthúzott fánkocskákkal díszítjük.
A tetejére félbe vágjuk a fánkocskákat úgy rakjuk rá. Azt nem kellene megtölteni de én betöltve raktam a tetejére, mert maradt krémem.
Tapasztalat: A tejszint én egyben vertem fel és úgy vettem el belőle kb. ra.
50 dkg cukrot 2 dl vízzel felfőzünk lassú tűzön. A cukor teljes
olvadásáig állandóan kavargatva, hogy kristály mentes legyen. Forrástól számítva
a főzési idő néhány perc. A kristályosodás megakadályozása, illetve lassítása
céljából mokkás kanálnyi ecetet teszünk bele. Golyó próbáig főzzük.
Egy pohárba hideg vizet teszünk és vizes kanállal veszünk ki a főzetből és a hideg vízbe engedjük. Ha golyót formál akkor már kész. Az ujjunkkal megnézzük a golyócskát ha nem túlságosan lágy de, könnyen formálható, a főzetet egy hideg vízzel kiöblített, tiszta lábasba öntjük át. A tetejét befröcsköljük kevés vízzel és félre tesszük hűlni. Ha kihűlt, más célra nem használt fakanállal keverni kezdjük. Eleinte a keverés nehezen megy, de később egyre könnyebb lesz. A főzet egyre fehérebb lesz, majd végre teljesen kifehéredik, és porhanyóssá válik.
Torták sütemények bevonására úgy használjuk fel, hogy a szükséges mennyiséget nyeles edénybe tesszük, (én már eleve a nyeles edénybe öntöm át, és ebbe kavarom ki), és fakanállal állandóan kevergetve lassú tűzön langyosra melegítem. Ha nagyon sűrű pár csepp vizet tehetünk hozzá.
Ha színesre akarjuk, ételfestékkel, kakaóporral, kávéval tetszés szerinti színre festhetjük.
Ha a melegítés alkalmával kevés tojás fehérjével hígítjuk, a máz fényesebb lesz.
A bevonandó süteményt előbb hígított gyümölcsízzel (barackízzel) vonjuk be, hogy a tészta a fondant mázat be ne szívja, mert akkor a fondant fénytelen és törékeny lesz.
A kész fondant hetekig eláll vizes ruhával letakarva. A bevonandó tortának a közepére öntjük a fondant-ot, azután hosszú, széles késsel a szélek felé húzzuk a mázat, majd az oldalakat vonjuk be. Igyekezzünk gyorsan dolgozni hogy a máz bevonás közben meg ne fagyjon.
A mignon bevonása felkockázás után. Villára szúrjuk, egyenként bele mártogatjuk, és papírra kirakjuk, míg megszilárdul. A papírra lecsurgott mázat újra lehet melegíteni, így egy csepp sem vész kárba. (ez az adag bőven elég egy torta bevonásához, vagy egy tepsi mignon bemártogatásához).
Mingnonhoz puncskrém készítése:
3o dkg cukorból és 1dl vízből cukorszirupot főzünk és hagyjuk kihűlni.
Kihűlés után 25 dkg ráma margarint és ízlés szerint rum, citrom, és vanília aromát adunk hozzá, jó habosra keverjük . A citrom aroma helyett lehet vérnarancs aromát is, akkor a színezés is meg van oldva.
Ezzel töltjük 2 helyen a lapokat.
Felkockázott mignon. |
Fondant fehéredésig kikavarva. |
Visszaolvasztva és beszínezve. |
Kész mignon. |
Kész fondant kézi táblázással:
Az előző módon leirt, megfelelő sűrűségűre főzött oldatból nyerünk
táblázással kész fondant-ot. A műveletet vízzel bepermetezett márvány asztalon
végezzük. (nekem nincs márvány asztalom a munkapadot használtam e célra).
A cukor főzetet kicsit hagyjuk hűlni, majd kiöntjük a vízzel bepermetezett munka padra, a tetejét is vízzel bepermetezzük.
Ha kb. 40 c langyosra hűlt, egy nyeles fém lapáttal vagy spatulával újra és újra átforgatjuk (széléről befelé) a teljes kihűlésig, és fokozatosan tejszerűvé, majd teljesen fehérré és szilárddá válik a fondant.
Hetekig eltartható folpack-kal becsomagolva.
Torták és sütemények bevonására, fellangyosítva, az előző fondantnál leírtak szerint.
- ahogy én csináltam:
Hozzávalók:
a piskótához:
8 db tojás
8 evőkanál cukor
8 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaó
1,2 csomag sütőpor
2 evőkanál étolaj
Krémhez:
4 dl hulala tejszín
40 dkg étcsoki
10 dkg vaj
Csoki forgácshoz: 10 dkg étcsoki
Elkészítése:
8 tojás fehérjét felverünk kemény habbá, majd folyamatosan hozzáadjuk a tojássárgájákat, és a 2 evőkanál étolajat. A 8 evőkanál lisztben elkeverjük a 2 evőkanál kakaóport 1,2 csomag sütőport, és óvatosan belekeverjük.
26-28 cm-es torta formában, tűpróbáig sütjük.
Kihűlés után három felé vágjuk.
Krém
készítése:
4 dl hulala tejszínt forráspontig melegítünk, a 40 dkg csokit összedaraboljuk és a tejszínt ráöntjük és jól összekavarjuk, míg a csoki megolvad.
Egy részt hátra hagyunk a torta bevonásához, többihez hozzáadjuk a 10 dkg vajat és elektromos habverővel habosra kavarjuk. Ezzel töltjük meg a tortát. Ebből is hagyunk hátra egy kis részt a díszítéshez.
A torta megtöltése után a nem habosított krémet felmelegítjük és a tortát bevonjuk vele.
A maradék habosított krémet csillag csöves habzsákba töltjük és ezzel díszítjük a szélét, a közepébe csoki forgácsot teszünk.
Hozzávalók:
70 dkg liszt,
45 dkg háj kétszer átdarálva,
3 evőkanál ecet 10 % os.
2 db tojássárgája.
A lisztből elveszünk 25 dkg-ot, a hájhoz adjuk és a 3 kanál ecetet,
ezeket jól összedolgozzuk. A megmaradt 45 dkg liszttel a két tojássárgájával és
kb. 2,5-3 dl langyos sós vízzel rétestésztát készítünk. Jó hólyagosra
kidolgozzuk, és pihentetjük.
Majd tepsi nagyságúra kinyújtjuk, rátesszük a hájat és behajtogatjuk. Összesen 3 x fél óránként kinyújtogatjuk. Majd 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk és halmokban lekvárt vagy dió tölteléket teszünk.
Kettéhajtjuk és előmelegített sütőben jól megsütjük.
Heszterke szülinapi citromos tortája
Hozzávalók a tésztához:
8 db tojás
8 evő kanál cukor
8 evő kanál liszt
A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét felverjük habnak, melyhez
fokozatosan hozzáadagoljuk a cukrot, majd egyenként a tojássárgájákat, ezzel is
jó habosra kavarjuk és kanalanként belekeverjük a lisztet. 28 cm-es torta
formában kisütjük, gázsütő tartalék lángon.
Krém hozzávalók:
2 csomag vanília pudingpor
6 dl tej
2o dkg cukor
1 csomag rama margarin
1 citrom reszelt héja ás leve
Elkészítése:
A vanília pudingport megfőzzük a tejbe 2o dkg cukorral és a reszelt citromhéjjal, és kihűtjük, közben kavargatjuk, hogy ne bőrösödjön be. Kihűlés után jó habosra kavarjuk a margarinnal és a citrom levével.
Ezzel megtöltjük a tortát. Hagyunk hátra a krémből a díszítésre is, csillag csöves hab zsákkal díszítjük.
Piskóta elkészítése:
7db tojássárgáját, 35dkg porcukorral, és 7 evőkanál forró vízzel habosra kavarjuk. Hozzáadunk 2 evőkanál kakaóport, 25 dkg lisztet, 1 csomag sütőport, és végül a 7 tojás felvert habját. Lazán összekeverjük, és 26 cm torta formában két részben kisütjük. Ha kihűlt, mind két lapot ketté vágjuk.
Krém:
6 dl tejben 6 evőkanál lisztet sűrűre főzünk, hűlni hagyjuk.
25 dkg ráma margarint és 25 dkg porcukrot, 1 csomag vaníliás cukorral habosra kavarjuk.
Majd a kihűlt krémmel jó habosra kikavarjuk.
Megtöltjük a piskóta lapokat úgy, hogy díszíteni is hagyunk hátra krémet.
A torta oldalát kókusz reszelékkel húzzuk be.
Hozzávalók a tésztához:
6 db tojás
6 evőkanál porcukor
6 evőkanál liszt
1 dl étolaj
1,2 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaópor
Krém hozzávalók:
25 dkg ráma margarin
25 dkg porcukor
5 dl tej
2 csomag tejszín ízű pudingpor
1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál őrölt fekete kávé ( vagy 3:1-ben kávé)
Mázhoz: 10 dkg Katica, vagy Derby tortabevonó, 2 evőkanál étolaj.
Díszítéshez: 2 dl hulala tejszín, 1-2 evőkanál presszó kávé
Elkészítése:
6 tojássárgáját, 6 evőkanál porcukorral kikeverünk, majd hozzáadjuk az 1 dl étolajat, a lisztbe előre bekevert 1,2 csomag sütőport és a 2 evőkanál kakaóport, majd óvatosan belekeverjük az előre felvert tojás fehérjét.
26-28 cm-es torta formában 180 fokon tűpróbáig sütjük.
Kihűlés után 3 felé vágjuk.
Krém elkészítése:
5 dl tejben megfőzünk 2 csomag tejszín ízű pudingot. Amíg hűl, kikavarjuk a 25 dkg rama margarint a 25 dkg porcukorral. Majd a kihűlt pudingot és a vajas krémet összekeverjük, és kétfelé vesszük. Az egyik felébe 2 evőkanál kakaóport a másik felébe 1 evőkanál őrölt fekete kávét ( vagy 3:1-ben) kávét teszünk és mind a kétféle krémet jó habosra keverjük. Megtöltjük a kerek piskóta lapokat. Először a kávés krémmel majd a kakaós krémmel. Valami keveset hagyunk hátra a tortát kívülről vékonyan bevonni. Hűtőbe lehűtjük, 1-2 órát majd, csoki mázzal leöntjük, a következőképpen:
10 dkg Marika, vagy Derby torta bevonót 2 evőkanál étolajjal vízgőzön megolvasztunk, és a torta közepére öntjük és gyors mozdulatokkal középről kifelé húzzuk a spatulával, hogy az oldalán is egyenlően végigfolyjon.
Díszítés:
2 dl hulala tejszínt jó keményre felverünk amit előzőleg jól lehűtöttünk, kétfelé vesszük és az egyik felébe adunk hozzá 1-2 evőkanál presszókávét csillag csöves habzsákkal díszítjük. Én még egy kicsike pörkölt darabolt mogyorót is szórtam rá.
Tanácsként csak annyit, hogy a piskóta lapot én nem egyben sütöm, hanem három egyenlő részre osztom és külön külön sütöm meg. Így nincs az a veszélye, hogy nem sül át, és hamarabb is készen van.
50 dkg darált keksz
10 dkg vaj ( vagy margarin)
2 evőkanál kakaópor
10 dkg porcukor
1 mokkáskanál rumaroma
1 csomag kókuszreszelék
megy befőtt és a leve kb. 2dl
A darált kekszet a többi száraz anyagokkal elmorzsoljuk, és a rumos meggylével formázható masszát készítünk.
Vizes kézzel golyókat formálunk és minden golyóba egy- egy meggyszemet teszünk.
Kókuszreszelékbe forgatjuk.
Lekváros bukta. (ahogyan anyukám készítette.)
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
2,5 dkg élesztő,
3 dl tej,
2 db tojássárgája,
5-6 dkg zsír vagy margarin,
5 dkg cukor,
csipetnyi só,
lekvár.
A hozzávalókból a lekvár kivételével kelt tésztát készítünk, jó
hólyagosra kidolgozzuk.
és jól megkelesztjük. Majd kiborítjuk és 1 cm vastagra kinyújtjuk és 8-1o cm négyszögekre vágjuk. A közepébe gyümölcsízt vagy házi lekvárt teszünk (én házi lekvárt tettem bele) majd felcsavarjuk és a tepsibe szorosan egymás mellé rakjuk. A tetejét zsírral vagy olajjal lekenjük, még kb. fél órát pihentetjük és kisütjük. A tetejét porcukorral meghintjük.
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt,
10 dkg vaj. (én rámát tettem)
2 evőkanál méz,
20 dkg cukor,
1 evőkanál szódabikarbóna
1 kávéskanál ecet,
2 egész tojás
2 evőkanál tejföl
Krém:
5 dl sűrített tej (tubusos mizo sűrített tejet használtam cukrozott)
35 dkg vaj (helyett rámát tettem)
3cl konyak (ezt kihagytam a gyerekek miatt)
20 dkg boci fehér csokoládé olvasztott.
A sűrített tejet tegyük egy dunsztos üvegbe 0,8 dl és a tetejét jól csavarjuk rá. Tegyük vízfürdőbe, a víz épp a tető alá érjen és főzzük 3 órán keresztül.
Közben elkészítjük a tésztát.
Egy edénybe beletesszük a mézet, a vajat, a cukrot, és a tojásokat és gőz fölött állandóan kevergetve besűrítjük.
Hagyjuk egy kicsit hűlni, a szódabikarbónához keverjük az ecetet és a meleg sziruphoz adjuk. Majd bele dolgozzuk a lisztet és a tejfölt rugalmas tésztát gyúrunk. 2-3 órát pihentetjük.
Majd 5 egyenlő részre osztjuk és kinyújtjuk.
Sütőpapíron süssük. Én a sütőpapíron nyújtottam ki is. 35x27 cm.
Nagyon gyorsan kb. 5 perc alatt megsül 180 fokon.
Ahogy sülnek a lapok, úgy egymás tetejére rakjuk papirostól. Hagyjuk kihűlni.
A kisült lapok:
A karamellizált sűrített tej |
A habosra kavart krém |
A krémhez vajat (rámát) habosra keverjük, és a kihűlt karamellizált sűrített tejet lassan hozzákeverjük, majd az olvasztott fehér csokoládét. (Én mikróban olvasztottam) és a 3 cl konyakot. Én habverővel habosra kavartam.
Betöltjük a tésztát rétegenként, felülre krém kerüljön. Befedjük frissentartó fóliával és 1 napig szoba hőmérsékleten állni hagyjuk majd hűtőbe 2-3 napig. Az oldalát és a tetejét a tészta morzsájával beszórhatjuk. ( én mézes fondannal vontam be, mivel én tortának készítettem el.
Megjegyzés: Minél több napig hagyjuk állni, annál finomabb.
A kész torta:
A tészta ugyan az mint a fehér csokisnál.
Krém:
5 dl sűrített tej
35 dkg vaj ( én rámát tettem)
8 dkg darált dió
3 cl konyak.
A sűrített tejet ugyanúgy karamellizáljuk mint a csokisnál, csak csoki helyett diót és a konyakot teszem bele. Jó habosra kikeverem, és töltöm a tésztát rétegengént.
A tetejére krém kerül és leszórjuk darált dióval. Befedjük folpackkal. 2-3 napig tegyük hűvösebb helyre, és ha megpuhult, akkor szeleteljük. Minél tovább áll, annál finomabb.
Málna krémes torta
Hozzávalók a piskótához:
8 db tojás
20 dkg cukor
20 dkg liszt
A tojás fehérjét felverjük jó keményre és fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, ezzel is tovább verjük, majd a tojássárgájákat egyenként hozzáadjuk és óvatosan belekeverjük a lisztet. 28 cm átmérőjű torta formában tű próbáig sütjük.
Krém hozzávalók:
1 csomag málnaízű pudingpor
3 dl tej
15 dkg cukor
4 dl hullala tejszín
25 dkg málna ( lehet fagyasztott is)
A tejet a pudinggal és a cukorral megfőzzük, kihűtjük közben kavargatva .
Kihűlés után belekeverjük a kemény habbá vert tejszínt, és a málnát. Egy nagyon
könnyű és finom krémet kapunk. Ezzel töltjük a tortát. Egy részt hátrahagyunk a
torta bevonására a fondant alá.
Fondant készítése: ( ahogy én csináltam
30 dkg kész MM és 30 dkg szitált porcukor és 1 evőkanál víz. Ebből a
mennyiségből 65 dkg fondant lett. Szerintem túl porcukroztam és kevesebb cukrot
tegyünk bele.
Kb. 20-25 dkg-ot.
Díszítés: málna ízű és formájú zselés cukorka.
A rózsaszín tésztához:
4 db tojás
2 csomag puncs vagy eper ízű pudingpor
1 kávéskanál sütőpor
4 evőkanál cukor
ezekből a szokásos módon piskótát sütünk, és őzgerinc formában sütjük ki.
Ezután a sárga piskóta következik:
4 db tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
1 kávéskanál sütőpor
ezekből az anyagokból is a szokásos módon piskótát sütünk egy közepes tepsibe.
A krémhez:
1 csomag vanília ízű pudingpor
3 dl tej
20 dkg margarin
15 dkg porcukor
A pudingporból és a tejből sűrű krémet főzök, és kihűtöm.
A cukrot a margarinnal kikeverem, és a kihűlt pudinggal jó habosra keverem.
Ezután a rózsaszín tésztát hosszanti irányba négy részre vágjuk.
Megtöltjük a krémmel, jól összeillesztjük, és a tetejét is bekenjük krémmel.
Erre borítjuk a sárga piskótát, amit méretre vágunk, hogy szépen illeszkedjen az őzgerinc formához. Így lesz narancs szelet alakú a sütink.
Oroszkrém torta ( Terike receptje alapján)
Tészta:
6 db tojásból piskótát sütünk, kihűtjük és ketté vágjuk.
Krém:
10 tojás sárgáját, 6 evőkanál cukorral habosra keverem, hozzá adok 2 dl jó sűrű tejet, (vagy tejszint). Gőz felett állandóan kevergetve, pár perc alatt besűrítjük.
1 csomag zselatint feloldok, hozzá keverem és 2 csomag vaníliás cukrot.
Felverek habnak egy fél liter hullala-t, és amikor a tojáskrém langyosra hűlt, könnyedén belekeverem a habot.
Tortaformába beleteszem az egyik piskóta lapot, melyet meglocsolok rummal (ezt most itt kihagytam a gyerekek miatt).
Ráteszem a krémet megszórom előzőleg beáztatott mazsolával, és újra a krém és újra mazsolát szórok rá, majd befedem a másik piskóta lappal, és beteszem a hűtőbe, hogy megdermedjen. Ezután tejszínhabbal diszíteni.
Én 1 liter tejszint használtam el, és kb. 20 dkg mazsolát.
8 db tojásból kakaós piskótát sütünk
Krém:
2 csomag tejszín ízű pudingot megfőzünk 0,5 dl tejben, 20 dkg
cukorral. Hűlni tesszük, időnként bele kavarunk, hogy ne bőrösödjön be a teteje,
majd 25 dkg Rama margarint és ízlés szerint mandula aromát és őrölt mandulát
teszünk bele, jó habosra kavarjuk, és ezzel töltjük a tortát. A tetejére 10 dkg
mandula marcipánt kinyújtunk és olvasztott torta bevonóval rajzoljuk illetve
festjük a fejet.
Panama torta (forrás Cukrász Mester)
Panama piskóta:
12 db tojás
12 kanál cukor
9 kanál liszt
4 kanál dió
1o dkg olvasztott csokoládé (vagy 1,5 kanál kakaó.
Ezekből az alap anyagokból 6 lap piskótát sütünk. (én négy tojásonként vertem fel a piskótát és ebből két lapot sütöttem ki, és ezt még 2 x meg ismételtem.)
Panama Krém:
5 dl tejszín én hullalából készítettem,
10 dkg olvasztott csokoládé,
1 dl forró tej
1 dkg zselatin.
Az olvasztott csokoládéba beleöntjük a forró tejet, és a felolvasztott
zselatint, és emulziót készítünk. (én megosztottam a forró tejet felét a csokira
a másik felét a zselatinra öntöttem), majd amikor csomómentesre olvadt a
zselatin akkor kevertem a csokihoz. Majd a tejszínhabba keverjük.
A lapokat betöltjük, és a kész tortát saját habjával díszítjük, majd dióval körbe panírozzuk.
Csokoládé reszelékkel és ostya rúddal díszítjük. Az ostya rudakat ketté vágjuk.
Tapasztalat: A krémből én legközelebb 1,5 adagot készítek.
Egy nagyon könnyű puha lájtos tortát kapunk.
50 dkg liszt
25 dkg Rama margarin
1 csapott evőkanál só
3 dk élesztő, kicsi tejben futtatva
2 db tojássárgája
2 evőkanál tejföl
20 dkg trappista sajt reszelve
a sajtból hátra hagyunk egyrészt a pogácsa tetejére
Ezeket a nyersanyagokat jól összedolgozzuk, megkelesztjük, ujjnyi
vastagságúra nyújtjuk, tojással a tetejét lekenjük, ráreszeljük a sajtot pogácsa
szaggatóval kiszúrjuk, 180 fokon sütjük.
Szalagos fánk
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dl tej
3 db tojássárgája
5 dkg cukor
5 dkg rama margarin
3 dkg élesztő
1 kupica rum
1 csipet só
1 l étolaj a sütéshez
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, a cukorból veszünk el egy kanállal és a tejhez adjuk, ebben felfuttatjuk az élesztőt. Közben kimérjük a lisztet, közepébe egy kis mélyedést és bele tesszük a tojássárgáját, egy csipet sót, a cukrot, az élesztős tejet és a kupica rumot. Jól összedolgozzuk és végül az olvasztott rama margarinnal jó hólyagosra verjük. Megkelesztjük, kb. fél óra. Ekkor kiöntjük a munka asztalra és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánk szúróval kiszaggatjuk és kelni hagyjuk. Közben megforrósítjuk az étolajat és kisütjük. A munka asztalon ami alul volt az olajba felülre kerüljön. Mind két oldalát pirosra sütjük, tálaláskor porcukrozzuk és barack lekvárt adunk hozzá. Kb. 28- 30 db lesz belőle.
Hozzávalók:
Piskótához:
|
Krémhez:
25 dkg cukor
Bevonat:
30 dkg marcipán
|
Elkészítése:
10 tojás fehérjét felverünk habnak, majd fokozatosan hozzáadjuk a 25 dkg
cukrot és jó keményre verjük. Majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgáját ezzel is
tovább verjük, és a 2 evőkanál étolajat. Majd a lisztbe előre bekevert kakaóport
és a sütőpor keverékét óvatosan bele keverjük.
Gáz tepsiben tű próbáig sütjük.
kihűlés után 3 felé vágjuk.
Krém készítése:
2 csomag vaníliás pudingot 25 dkg cukrot 6 dl tejjel sűrűre főzünk, kihűlésig bele bele kevergetünk ne bőrösödjön. Majd belekeverünk 30 dkg rama margarint és 2 csomag vaníliáscukrot.
Ezzel töltjük a tortát.
A tetejét 30 dkg Marcipánnal vonjuk be. 5 dkg torta bevonót vízgőzön meg olvasztunk, 1 evőkanál étolajjal ezzel festjük rá a majom mintát.
Tészta:
30 dkg babapiskóta
1 dl tej
2 dl fekete kávé
fél dl rum
5 dkg kakaópor
Krém:
12 dkg mascarpone krémsajt
12 dkg tiramisu krémpor
3 dl tej
2 dl tejszín
fél dl rum vagy Amaretto likőr.
Elkészítés:
A mascarpone sajtot, a tiramisu krémport, a rumot, a tejet, és a tejszínt egy tálba rakjuk és habosra keverjük.
Megfőzzük a fekete kávét, és összekeverjük a rummal és a tejjel. Ebben forgatjuk meg a babapiskótákat.
A tál aljára piskótát teszünk, arra egy réteg krémet, és ezt megszórjuk kakaóporral.
Addig folytatjuk a rétegezést, míg el nem fogynak a hozzávalóink, de arra figyeljünk, hogy a tetejére krém kerüljön.
A hűtőbe tesszük 3-4 órára. Megszórjuk a tetejét kakaóporral és kanállal szedjük mint a somlói galuskát.
5o dkg túró,
2 tojás,
15 dkg vaj,
2o dkg porcukor,
0,5 dl tejföl,
3 csomag vaníliás cukor,
5dkg mazsola,
1 citrom reszelt héja,
1 csomag rétes lap,
1o dkg finom metélt (száraz tészta)
A metéltet sós vízben kifőzzük, lemossuk, lehűtjük. A túrót áttörjük, és
elkeverjük a tejföllel, vaníliás porcukorral, tojássárgájával, áztatott
mazsolával, és a reszelt citrom héjjal. Ezután beletesszük a metélttésztát és a
tojásfehérje kemény habját. Egy tepsit kivajazunk, és szétterítjük az aljában a
réteslapok felét (4db) Eloszlatjuk rajta a túrótölteléket. A tetejére ismét
réteslapot helyezünk, és közép meleg sütőben készre sütjük. Kockákra vágva,
porcukorral megszórva, eperöntettel tálaljuk.
II. Pannika konyhája
5 l víz
6 dl 20%-os ecet
5o dkg cukor ( ha a csemege ubi jobban ízlik, akkor lehet a cukor
duplája is)
2 kávéskanál szemesbors
2 kávéskanál szalicil
6 mokkás k borkén
3 evőkanál só
1 db kapros savanyító tartósító
2 kávéskanál mustármag
Az alapanyagokat összekeverjük a tároló edénybe, és ebbe dobáljuk az
alaposan kefével megmosott uborkát, vagy vegyesen bármi mást ki mit szeret
ízlésének megfelelően. Közben többször kavargatni tiszta kanállal. (én erre a
célra fa csipeszt használok mert a kiszedéshez is jó)
Hozzávalók:
10 l tej
1 evőkanál 20 %-os ecet
40 gr Pepsin
20 gr Lactos
Elkészítése:
Friss tőgymeleg, vagy 37-38 c fokra fellangyosított tejet beoltjuk, amely
meleg helyiségben fél óra alatt meg alszik.
Ha az alvadék jó kemény élesen törik, fakanállal, vagy késsel feldaraboljuk, összetörjük, majd hagyjuk újra aludni. Amikor ismét megszilárdult, újra felvágjuk és harmadszorra is hagyjuk meg aludni.
Ezután sajt ruhában vagy muszlin zacskóba öntjük és gömb alakura képezzük.
Hűvös helyen fel akasztjuk, hogy a savó kicsoroghasson belőle.
Ízlés szerint egy kis sót is tehetünk bele.
Miután a savó kicsurgott, a gomolyalabdát biztosító tűvel rögzítve, vászon ruhával jó szorosan becsavarjuk, és egyenes deszkára téve nedves ruhával letakarjuk.
Ezután ismét egyenes deszkát rakunk rá és lenyomatjuk.
Másnap már a présből kivett gomolyát, hűvös száraz helyen naponta legalább 2 x megforgatjuk szikkasztjuk.
Egy kis olajjal a kéreg kialakulásáig bedörzsöljük.
Frissen nagyon finom.
Hozzávalók:
2,5 dl tej
5 dkg élesztő
6o dkg liszt
1 egész tojás
1 dl tejföl
2 evőkanál víz
0,5 dl étolaj
2 kis kanál só
És virsli
Elkészítése:
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, és hozzáadjuk a liszthez és a
többi hozzávalókkal jól összedolgozzuk. Meg kelesztjük, kb. fél óra. Veszünk el
belőle kb. 1 harmadát, halványan beolajozzuk a ( deszkát, pultot nekem tupperes
van ezen könnyű dolgozni) kinyújtjuk jó vékonyra, és négyszögekre vágjuk úgy
osszuk be, hogy ebből a mennyiségből kb. 1o db hotdog lángosunk lesz. 5 db
virslit kettévágunk és becsomagoljuk egyenként a négyszögekbe, és forró olajba
kisütjük, fedő alatt, a másik oldalát már süthetjük fedő nélkül. A maradék
tésztát kisütjük mint a lángost.
Megjegyzés: ha mind hotdognak akarjuk kisütni akkor 3o db van
belőle. Nagyon finom nem szívja magába az olajat. Csak lángosként sütve is
kiváló.
Hozzávalók:
1 kg kelkáposzta
3-4 cikk fokhagyma
1 kiskanál majoranna
1 kiskanál őrölt kömény
só ízlés szerint
2-3 közepes nagyságú krumpli
2 kis fakanál liszt
2 evőkanál olaj
1 kiskanál piros paprika
1 pár virsli
Elkészítése:
A megtisztított kelkáposztát fellaskázzuk, és egy fazékba felöntjük forró
vízzel. Picire darabolva hozzáadjuk a fokhagymát a majorannát a köményt, és
megsózzuk ízlés szerint. Ha megfőtt, hozzáadjuk a megtisztított és felkockázott
krumplit. A liszttel és az olajjal híg világos rántást készítünk, hozzáadjuk a
pirospaprikát, felengedjük hideg vízzel, és a leveshez öntjük.
Legutoljára már csak a virslit adjuk hozzá karikára vágva és készre forraljuk.
Jól megmosott uborkát, a végeit levágva és bevagdosva, megrakunk egy 5
l-es üveget. az aljára kaprot teszünk, én még az oldalára is szoktam a szárából
dugdosni.1-2 gerezd fokhagymát, most a szárát is bele tettem, mert jó gyenge.
Felöntöm sós vízzel ahány literes edénybe raktam az uborkát annyi csapott
evőkanál sót számítok. A tetejére pirított kenyeret és ki a napra.
Krémsajt
Hozzávalók:
1 liter sűrű édes tejföl
1 evőkanál só
1 kávéskanál porcukor
Elkészítése:
1 liter nagyon jó sűrű tejfölbe belekeverünk, 1 evőkanál sót és 1
kávéskanál porcukrot. Állni hagyjuk.
Néhány óra múlva beletöltjük egy vízbe mártott majd kicsavart vászon zacskóba vagy kendőbe. Szellős helyen felakasztjuk. Egy nap alatt minden leve lecsorog és egy edénybe téve már készen is van a finom kenhető natúr ízű krémsajt.
Lehet ízesíteni mindenki a száj ízére.
Megjegyzés: Hogy semmi ne menjen veszendőbe, a túró készítésnél leszedett fölt használjuk fel azon túl, hogy tejfölként is felhasználhatjuk.
Hozzávalók:
7 db vajas kifli
4 db tojás
10 dkg cukor
4 dl tej
1 kg alma
őrölt fahéj
barack lekvár
10 dkg darált dió
10 dkg cukor a tojás fehérjéhez
Elkészítése:
Egy tálban 7 kiflit felkarikázunk 2 cm széles darabokra. Közben a
tojássárgáját kikeverjük 10 dkg cukorral, és adunk hozzá 4 dl tejet. Ezzel
megöntözzük a kifliket. Megforgatjuk fakanállal, hogy mindegyik kiflit érje.
Megvárjuk míg felszívja a nedvességet. 1 kg almát meghámozunk, vékony szeletekre
vágjuk, és kevés cukor pici őrölt fahéj meg 1 evőkanál zsír vagy margarin
hozzáadásával megdinszteljük. Nem maradhat leve. Egy közepes tepsit kikenünk
margarinnal, megszórjuk vékonyan zsemlemorzsával. Belerakjuk a kifli karikák
felét, megcsorgatjuk egy kevés híg barack lekvárral, rásimítjuk a dinsztelt
almát, majd erre a darált diót, és befedjük a kiflik maradékával. Közben 10 dkg
cukorral felverjük a tojásfehérjét és a tetejére simítjuk előmelegített sütőben
sütjük. ( nagyon laktató és finom)
Petrezselymes burgonya (öreg burgonyából)
A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk és sós vízben megfőzzük, majd
leszűrjük.
Serpenyőben 1-2 kanál olajat teszünk, ha forró beletesszük az apróra vágott petrezselymet és kicsit sütjük.
A leszűrt burgonyát hozzáadjuk, óvatosan összekeverjük, és
néhány percig sütjük de már nem kevergetjük csak rázogatjuk a serpenyőben.
Sajt készítés
Hozzávalók:
1 liter tej
1 kg túró
10 dkg vaj ( vagy margarin)
1 evőkanál só
2 egész tojás
1 kávés kanál szódabikarbóna
Elkészítése:
1 liter tejet felforralunk, beletesszük az 1 kg túrót. Tovább főzve folyamatosan kavargatjuk, míg rágógumi állaga nem lesz. Ezt a kezünkkel letudjuk ellenőrizni ha veszünk ki belőle, akkor már jó, ha rugalmas gumis állagú.
Azután leves szűrőn leszűrjük, hagyjuk jól lecsorogni.
Egy lábasba teszünk 10 dkg vajat ( vagy margarint), megolvasztjuk és a megfőzött túrót beletesszük, és 1 kanál sót. Ezt addig sütjük míg a túró össze nem áll, ismét kapunk egy rágógumi szerű anyagot. A végén 2 egész tojást,1 kávés kanál szódabikarbónát jól elkeverünk benne, a tűzről levéve jól összekeverjük.
Kivizezett formába beleöntjük, ha kihűlt hűtőbe tároljuk.
Megjegyzés: A túró állaga befolyásolja a sajt keménységét.
Az így készült sajtot lehet reszelni, rántani.
Hozzávalók:
2 db nagyobb cukkini
50 dkg darált hús
1 dl rizs
2 db tojás
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej vöröshagyma
só, őrölt bors
1 db áztatott zsömle vagy száraz kenyér
5 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A rizst megfőzzük, és összekeverjük a darált hússal, tojással, áztatott
zsömlével, a reszelt fokhagymával és a reszelt vöröshagymával, és ízlés szerint
sózzuk, borsozzuk, és jól össze dolgozzuk.
A cukkinit megmossuk, (nem kell, de én meghámoztam) hosszában kettévágjuk a magházát kanállal kikaparjuk, besózzuk borsozzuk és betöltjük.
Olajozott tepsibe egymás mellé rakjuk alufóliával befedjük, és kb. 45 percig sütjük ekkor levesszük a fóliát és reszelt sajtot teszünk a tetejére és készre sütjük.
Petrezselymes burgonyával tálaljuk.
A nyers tejet, langyosan tartjuk, legalább 24 órán át, míg jól megalszik.
Ekkor lefölözzük, majd 35 - 38 fokra felmelegítjük. Közben feldaraboljuk, és a
savóban hagyjuk kihűlni és hízni. Majd gézzacskóban lecsurgatjuk, és kész.
Megjegyzés: kb. 2 l tejből ha jó a zsírtartalma 0,5 kg túró jön ki.