Receptek

 

 

Gépi kenyérsütés és receptek

 

 

A házi kenyérsütés legmodernebb eszköze az elektromos dagasztó és kenyérsütő gép. A legnagyobb előnye az, hogy nagyon egyszerű a kezelése. A sütőedénybe csak betöltjük a hozzávalókat. Beprogramozzuk, mikorra szeretnénk a friss kenyeret az asztalra varázsolni, és a gép megdagasztja, megkeleszti, megsüti. Mindehhez igen kevés energiát, óránként 0.2 kW-ot, tehát egy kenyér sütéséhez kevesebb, mint 1 kW-ot fogyaszt. Az így készült kenyér ára kb. fele a boltiénak.

Bár nem nélkülözhetetlen háztartási eszköz, de sok kísérletezési lehetőség és sikerélmény forrása lehet.

 

A leggyakoribb hiba okok:

 

A tészta túlkelt:

A készülék az átlagosnál melegebb helyen áll, vagy süti a nap.

Túl sok élesztőt tettünk bele, az élesztőt már előre megfuttattuk.

Túl lágyra készítettük a tésztát. Csökkentsük kissé a folyadék mennyiségét!

 

A tészta nem kelt meg, a kenyér kicsi maradt és nehéz lett:

A készülék túl hideg helyen áll, a környezete nagyon lehűti.

Az élesztő nem volt elég aktív (lejárt a szavatossági ideje, vagy a kelleténél kevesebbet tettünk bele).

A liszt túl öreg, vagy kicsi a sikértartalma. A liszt sikértartalmát javíthatjuk azzal, hogy egy késhegynyi aszkorbinsavat adunk hozzá (gyógyszertárban kapható).

A tésztát túl keményre készítettük. Tegyünk kicsit több folyadékot hozzá!

A tésztát erősen megsóztuk.

Túl sok adalékanyagot tettünk a liszt mennyiségéhez képest, és ezek csökkentik az élesztő gázképző hatását. Csökkentsük az adalékanyagok arányát, vagy növeljük az élesztő mennyiségét!

 

Mire ügyeljünk, ha a készüléket előre programozzuk?

 

Természetesen az időpont beállítására.

A dagasztókar és a dagasztócsavar behelyezésére! A dagasztás szempontjából mind a kettő nagyon fontos. Ha jelen vagyunk a kenyér készítésekor, az ilyen hibákat, ha nem is könnyen, de korrigálni tudjuk, előre programozott dagasztáskor viszont már csak a csúfos eredményt láthatjuk. A dagasztókar hiányakor természetesen semmi dagasztás nincs, az alapanyagok jóformán keverés nélkül sülnek meg. Ha a dagasztócsavar lazul ki (ha nem szorítjuk meg eléggé, könnyen megteszi), szintén rosszul dolgozódik ki a tészta, és a kisült kenyér elég lehangoló látványt nyújt.

Az alapanyagok sorrendjére! Elsőként mindig az élesztőt tegyük bele, azután a lisztet, a sót, a cukrot és csak legutoljára a folyadékot. Előre programozott kenyeret ne süssünk kovásszal, megfuttatott élesztővel, mert nem tudjuk befolyásolni a kelés idejét.

 

Ha azt szeretnénk elérni, hogy a kenyér kérge különösen ropogós legyen, a sütés befejezése után kenjük meg vízzel, és süssük további 5 percig.
Érdemes a második kelesztés után felvert tojással megkenni a kenyér tetejét és mákkal, lenmaggal, tökmaggal, napraforgómaggal, szezámmaggal, aprított dióval, mogyoróval vagy mandulával megszórni.
Nemcsak finom, de nagyon mutatós is lesz!

 

A sütőiparban rövid kódokkal azonosítják az egyes lisztfajtákat:

            

            BL-55:    finom (búza)liszt,

            BL-80:    fehér kenyérliszt,

            BL-112:  félfehér kenyérliszt,

            BFF-55:  rétesliszt,

            AD:        búzadara,

            GL-200:  Graham liszt;

            TL-50:    tésztaipari liszt,

            DSL:       durum simaliszt,

            TDD:       tésztaipari durum dara,

            TBL-70:   fehér tönköly (búza)liszt,

            TBL-300: teljes kiőrlésű tönköly (búza)liszt,

            RL-60:     fehér rozsliszt (rozsláng),

            RL-90:     világos rozsliszt,

            RL-125:   sötét rozsliszt,

            RL-190:   teljes kiőrlésű rozsliszt.

 

 

Sikér:
 
A búzaliszt két fehérjéjének, a gliadinnak és a gluteinnek az együttese. Ez okozza a búzalisztből készült tészta nyújthatóságát.

Beszerezhető: Bio boltokban, vagy gyógynövény szaküzletekben.

 

Aszkorbinsav: 

 

Sikértartalom-növelő adalékanyag. mennyiségére nagyon ügyeljünk, mert ha az előírtnál többet teszünk bele, akkor foszlósabb lesz ugyan a kenyér, de elveszíti a házikenyérre emlékeztető ízét.

Beszerezhető: gyógyszertárakban 10 grammos egységcsomagolásban. Ha kimérve kapjuk, akkor a papírzacskóból rakjuk át neylon zacskóba, mivel a nedves levegő hatására megbarnul.

 

 

 

A Clatronic 2 lapátos géphez  alkatrész beszerzés: üst, igaz nem clatronic, de az afk is jó bele.


Steel Bird Kft
1119. Bp. Nándorfejérvári u. 42-44.
Tel: (1) 463-71-63
Utánvéttel is működik.

 

A géphez adott használati utasítás fontosabb útmutató oldalai:

 

  1. Kezelőtábla

  2. Magyarázatok a kezelőgombhoz

  3. Program lefutása

  4. A programok időbeli lefutása

  5. Tisztítás és karbantartás

  6. Liszt típusok

  7. Kérdések a kenyérsütő automatára vonatkozóan

  8. Kérdések a receptekhez

  9. Megjegyzések a receptekhez

 10.Hozzávalók és mennyiségek hozzáadása és kimérése

 

 

A Clatronic 2 lapátos géphez adott receptgyűjteményben német számozással adják meg a liszt fajtáját. A magyar lisztnek az alábbiak szerint felel meg:

 

magyar 

német

 

 

                              BL-55  finomliszt

                      405-ös

               BFF-55 rétesliszt

                      550-es

               BL-80  kenyérliszt 

                     1050-es

 

                                

 

A géphez adott mérőkanállal az alábbi súlyokat mérhetjük:

 

 

cukor

élesztő

1 kismérő=

7 g

4 g

2 g

1 nagymérő=

20 g

12 g

7 g

 

7 g szárított élesztő 2,5 dkg friss élesztőnek felel meg.

 

A géphez adott receptgyűjtemény használata nem célszerű az alábbiak miatt:

            -    pontatlan fordítás

            -    Németországban használt alapanyag jelölések (lásd: fent)

            -    a német ízlésnek megfelelő receptek

 

A gép vásárlása után azonnal a mellékelt receptgyűjteményből  (Clatronic) nekiláttam az első úgynevezett "Klasszikus fehérkenyér" megalkotásának. Íme az eredmény:

 

 

Rettenet, katasztrófa!!! Sírni lett volna kedvem!  Ekkor az Interneten kezdtem használható, mások által kipróbált recepteket keresni. Így bukkantam az Index fórum -Konyhaasztal - Mindennapi kenyerünk topikjára.

 

Ezután az ott megismert recepteket kezdtem a saját gépemre adaptálva kipróbálni:

 

 

RECEPTEK:

 

 

 Burgonyás kenyér

 Burgonyás-sajtos kenyér szezámmaggal szórva

 Burgonyás kenyér zacsiban sütve

 Chilis kenyér

 Csíkos kalács

 Diós-mazsolás kalács

 Édes zsemle

 Fehérkenyér

 Fruzsika legjobb fehér kenyere

 Fülig.Di.St.James (index fórumról) kenyere

 Krumplis kenyér 80 dkg-os 

 Pizza

 Rozsos kenyér

 Sajtos kenyér

 Teljes kiőrlésű graham liszttel bővített kenyér

 Túrós batyu

 Zsemle, kifli

 

 

 

 

 

 

Fehérkenyér:

 

350   ml                víz

  50   dkg              finomliszt

  15   dkg              rétesliszt

    2   kismérő        só

    2   kismérő        cukor

    2   nagymérő     olaj

    0,5  nagymérő   10%-os ecet

    1,5  kismérő      porélesztő

Sütni: normál program közepes szín, II. fokozat.

 

 

Fontos:  a sütés kezdete előtt a kémlelő ablakot konyharuhával letakarni, de a szellőzőnyílások szabadon maradjanak, mivel az ablaknál nagy a hő veszteség, és a kenyér ezen oldala nagyon világos maradna!

 

 

 

Burgonyás kenyér

 

300  ml víz

  25  g margarin

    1  tojás

150  g széttört, főtt burgonya

    2  kismérő só

    1  kismérő cukor

600  g  BL55 finomliszt

  30  g  BFF55 rétesliszt

    7  g  porélesztő

    1  késhegynyi  sikér

    1  késhegynyi  aszkorbinsav

Sütni: gyors programon,  közepes szín.

Ha leáll a gép a dagasztással (nálam 30 perc után), én akkor kiveszem a 2 keverőlapátot, és lekenem a tészta tetejét egy tojás sárgája + tejföl keverékével.

 

 

 

 

Kitartással, és türelemmel a kenyerek számtalan variációival lehet kísérletezni.  Lehet fűszerezni, ízesíteni sajttal, szalonnával, kolbásszal, hagymával,  természetesen az alapanyagokat  változtatni kell az adalékok függvényében. Sok sikert a kísérletekhez!

Én a sikér és az aszkorbinsav kivételével még nem használtam egyéb "varázsszereket", mivel nem ismerem az összetételüket.

 

 

 

Sajtos kenyér

 

   350          ml                        víz

     46          dkg                       BL55 finomliszt

     15          dkg                       BFF55 rétesliszt

       2          kismérő                só

       2          kismérő                cukor

       1,5       nagymérő             olívaolaj

       1          kávéskanál            sikér

       1          kávéskanál            aszkorbinsav

       5          dkg                        reszelt trappista sajt

       1,5       kismérő                porélesztő

Berakni normál program, II fokozatra. (program idő 3:30 óra).

38 perc múlva (a 2. dagasztás után, még a kelesztés előtt) lekenni 1tojás sárgája + tejföl keverékével, és rárakni +5 dkg reszelt sajtot.

 

 

 

 

 

Burgonyás-sajtos kenyér szezámmaggal szórva:

 

300   ml  víz

  25   g    margarin

     1  tojás

  70  g  széttört, főtt burgonya

  70  g  reszelt sajt

    2  kismérő só

    1  kismérő cukor

630  g  BL80 kenyérliszt

    7  g  porélesztő

    1  késhegynyi sikér

    1  késhegynyi aszkorbinsav

A dagasztás befejezése után (Clatronicnál 30 perc ), tejföllel megkenni, és szezámmaggal megszórni.

Sütni: gyors programon, I-es fokozat, közepes szín.

 

 

 

 

Teljes kiőrlésű graham liszttel bővített kenyér

 

310   ml  langyos víz

43,5  dkg BL-80 kenyérliszt

14,5  dkg graham liszt

  1     nagymérő olivaolaj

  1     kismérő sikér

  1     kismérő só

  1     kismérő cukor

  1     kávéskanálnyi aszkorbinsav

  1,2 dkg friss élesztő

Sütni: normál programon, I. fokozat, közepes szín. (3.20 óra)

 

 

 

 

 

80 dkg-os krumplis kenyér: (E.Margit rusztikus krumplis kenyerének a kenyérsütő gépre, Garamica által átalakított változata)
Ahogy én csináltam:

Hozzávalók:

35 gr burgonyapehely annyi vízzel felengedve, hogy az egész 350 ml legyen,
  2 dkg margarin
35 dkg BL 80-as kenyérliszt
18 dkg BL 55-ös finomliszt
1 kismérő só
1 kismérő cukor
1 kismérő sikér
1/2 kismérő aszkorbinsav
1/3-ad friss élesztő.

A fenti sorrendben a gépbe szórni, és gyors programon (Fontos! Így nem esik össze a friss élesztőtől!) 1 óra 58 perc alatt készre sütni.
 

 

 

 

 

Fülig.Di.St.James (index fórumról) kenyere:  (Clatronic 2 lapátos)

 

A recept a hozzávalók bekészítésének sorrendjében:

300 ml víz
2 km só
1 kh aszkorbin
1 ek delma (kék, joghurtos)
50 dkg "szárazanyag" az alábbi bontásban:
1/4-1/4 bl80/bl55/vitamill graham
1/8-1/8 vitamill tk rozs/krumplipehely
1+1/3 km haas porélesztő
fehér kenyér progi (nekem ez hosszabb, mint a tk. progi ) , sötét sütési szín

Puha, szaftos bél, ropogós héj.

 

 

 

 

 

Rozsos kenyér / Attila

Hozzávalók:

  
300 ml víz
  
1 kismérő cukor
  
1,5 kismérő só
  
80 gramm teljes kiőrlésű rozsliszt
  
50 gramm teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  
50 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
  
70 gramm fehér tönkölyliszt
  
250 gramm finomliszt
  
1 nagymérő rozskovász vagy búzakovász (rozskovásszal jobb)
  
1 nagymérő sikér
  
1 kismérő porélesztő

Én általában a kenyérsütőt csak dagasztás-kelesztésre használom, utána tepsiformába teszem és a sütőben tovább kelesztem majd ugyanott megsütöm.

Nekünk egy elektromos légkeveréses sütőnk van, és a légkeverést bekapcsolva 15 percig 180 C fokon, majd utána újabb 35 percig 150 C fokon sütöm. Így szépen megbarnul a héja. Van aki ezt nem szereti, mert a mai tudomány azt mondja hogy az égetett dolgok nagyon rákkeltőek, úgyhogy kipróbáltam egy másik változatot is: 15 percig 160 C fokon majd újabb 40-45 percig 125 fokon. Így nem lesz annyira barna a héja. Még egy dolog, a sütőt nem szoktam előmelegíteni, mert közvetlenül a sütés előtt a sütőben kelesztem 40 C fokon kb. 30 percen át.

 

 

 

 

Fruzsika legjobb fehér kenyere (ahogy én csináltam)

 

Példa a gépi dagasztásra és a sütőben való kenyérsütésre:

 

( További hasonló receptek találhatóak képekkel:  házikenyér sütés!   )

 

 

 

Hozzávalók:

 

    80   ml langyos tej

  220   ml langyos víz

   55    dkg BL-80 kenyérliszt

     1    evőkanál burgonyapehely

     1    evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt

     1    csapott mokkáskanál aszkorbinsav

    0,5  evőkanál sikér

     1    evőkanál vaj, vagy margarin

     3    mokkáskanál só

    2,5  dkg friss élesztő

 

Belerakom a gépbe a hozzávalókat a felsoroltak szerint. Elindítom a normál programon az I-es fokozatot (ez 3 óra 20 perces).  38 perc múlva befejezi a gép a dagasztást, ekkor még hagyom 10 percig a gépben. Majd kiveszem a tésztát, és átgyúrom, belerakom lisztezett kelesztő tálba. Jól rányomom a tetejét, és berakom a mikróba, hogy ne legyen huzatos helyen.

Kb. 40 perc múlva, ha lelöki a tetejét a tál, akkor kiveszem és jól átgyúrom, formázom, bevágom 3 helyen, lekenem meleg vízzel, és belerakom a sütőzacskóba.  Ezt követően zacskóstól belerakom a kelesztő formába.

 

 

1 óra múlva óvatosan kiveszem a tálból és a zacskóval együtt belerakom a tepsibe. Pár helyen hegyes tűvel a zacsit megszúrom, így nem szakad ki, nem nyílik ki sütés közben!

Végül előmelegített sütőbe rakom 200 fokra, és légkeveréssel sütöm. 10 perc múlva leveszem 180 fokra a hőmérsékletet, és 45 percig még sütöm.

Ha megsült, azonnal kiveszem a zacskóból, rácsra rakom és konyharuhával letakarom.

 

  

 

 

 

Burgonyás kenyér zacsiban sütve

 

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

26 dkg rétesliszt

15 dkg főtt, összetört krumpli 

2 dl langyos tej

1 dl langyos víz

2 dkg friss élesztő

1 kávéskanál kristálycukor

1 evőkanál só

6 evőkanál olíva olaj

1 kávéskanál sikér

1 kávéskanál 10 %-os ecet

 

Elkészítése:

A hozzávalókat berakjuk a felsoroltak szerint a kenyérsütő gépbe. Elindítjuk a normál programot, amikor a dagasztással leáll a gép, még hagyjuk benne kelni. Körülbelül 30 perc után kikapcsoljuk a gépet, de hagyjuk, hogy a tészta megkeljen, éppen csak ne érje el a gép tetejét. Ha már szépen megkelt, körülbelül 1 óra múlva, akkor kivesszük, átgyúrjuk, formázzuk, 3-4 helyen megvágjuk a tetejét, lekenjük meleg vízzel, majd sütőzacsiba tesszük, és sütőformába rakjuk kelni még 40-50 percig. Most én egy 28 cm-es ovális jénai tálba tettem.  Ha már szépen megkelt lehet  is sütni.  De mielőtt a sütőbe kerül, a sütőzacsira tűvel pár lyukat szúrunk, hogy sütés közben ne szakadjon ki a zacskó.

Előmelegített sütőbe tesszük a jénai tállal a tésztát egy tepsibe, és 210 fokon légkeveréssel 10 percig sütjük, majd levesszük 180 fokra a hőmérsékletet, és még sütjük 35 percig. Ekkor kivesszük a  jénai tálból, és a tepsin sütjük még 12-15 percig szép pirosra.

Ha megsült, rögtön kivesszük a zacskóból a kenyeret, rácsra rakjuk és hagyjuk kiszellőzni. Majd, ha kihűlt letakarjuk konyharuhával.

 

  

 

 

 

Chilis kenyér:

 

Hozzávalók:

 100  ml   langyos tej

 250  ml   langyos víz

  55  dkg  BL-80 kenyérliszt

    1 evőkanál kukoricaliszt

    1 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt

    1 evőkanál burgonyapehely

    1 teáskanál őrölt kömény

    1 fél mokkáskanál aszkorbinsav

    1 fél evőkanál sikér

   12 g  olvasztott margarin

     1 evőkanál olíva olaj

     3 mokkáskanál só

     2,5 dkg friss élesztő

     3 db chili paprika húsa darabokra vágva

 

Elkészítés:

Belerakom a gépbe a hozzávalókat a felsoroltak szerint. Elindítom a normál programon az I-es fokozatot (ez 3 óra 20 perces).  38 perc múlva befejezi a gép a dagasztást, ekkor még hagyom 10 percig a gépben. Majd kiveszem a tésztát, és átgyúrom, belerakom lisztezett kelesztő tálba. Jól rányomom a tetejét, és berakom a mikróba, hogy ne legyen huzatos helyen.

Kb. 50 perc múlva, ha lelöki a tetejét a tál, akkor kiveszem és jól átgyúrom, formázom, bevágom 3 helyen, lekenem meleg vizzel, és belerakom a sütőzacskóba. Ezt követően zacskóstól belerakom a kelesztő formába.

1 óra múlva óvatosan kiveszem a tálból és a zacskóval együtt belerakom a tepsibe.

Végül előmelegített sütőbe rakom 210 fokra, és légkeveréssel sütöm. 10 perc múlva leveszem 170 fokra a hőmérsékletet, és 45 percig még sütöm.

Ha megsült, azonnal kiveszem a zacskóból, rácsra rakom és konyharuhával letakarom.

 

  

 

 

 

Csíkos kalács:

 

270   ml  langyos tej

  40   dkg   BL55 finomliszt

  10   dkg   BFF55 rétesliszt

     2   tojás sárgája

     5   dkg  olvasztott vaj, vagy margarin

     5   nagymérő cukor

     1   csomag vaníliás cukor

   0,5  kismérő só

   1,2  dkg  friss élesztő

Sütni: normál programon, I. fokozat, közepes szín. ( 3.20 óra)

Csengetéskor lehet beletenni: kis citromhéj, 1 marék mazsola, rumba áztatottan, apróra vágott főző csokit.

Nálam 2:45-kor van még 2 perc az utolsó dagasztásból hátra, ekkor lehet beletenni 1-2 kanál kakaóport, hogyha csíkos kalácsot szeretnénk.

 

 

 

 

Diós-mazsolás kalács  - margit2 receptje

 

Hozzávalók:

   40 dkg finomliszt

   15 dkg rétesliszt

     1 egész tojás + 1 tojás sárgája

   0,5 kávéskanál só

   10 dkg cukor

     4 dkg ráma

   1,5 dl kefir

     1  dl tej

     1 rum aroma

     6 dkg durvára vágott dió

     6 dkg mazsola

     1 citrom reszelt héja

     1 kávéskanál sikér

     1 késhegynyi aszkorbinsav

     1 dkg friss élesztő

 

Elkészítés: A hozzávalókat a dió, mazsola és citromhéj kivételével a gépbe tesszük. Ezen hozzávalókat csengetéskor rakjuk bele.

Sütni: Normál program I. fokozat, közepes szín. ( 3 óra 20 percig tart a program.)

 

   

 

 

 

 

Lehet csak dagasztatni, illetve kelesztetni is a géppel a tészta programon.

Például:

 

Édes zsemle:

 

   40    dkg  BL55 finomliszt

   10    dkg  BFF55 rétesliszt

     2,5 dkg  élesztő

300     ml     tej

    5     dkg  cukor

    5     dkg  vaj ( vagy margarin)

    1      késhegynyi  só

Mindezt a tésztaprogramon összedagasztatni, kicsit kelni hagyni, és a gépből kivéve 9  db-ra elvágni, zsemleformára alakítani. Tetejét keresztbe bevágni. Ezután megkenni 1 egész tojással, és mákkal megszórni.

 Majd előmelegített sütőbe rakni. Légkeveréses sütőben 175 fokon kb. 15 percig sütni . Nem légkeverésesnél 200 fokon kb. 30 percig sütni.

 

 

 

 

Pizza:

 

400    g         BL55 finomliszt

100     ml      tej

     2    db      kockacukor

   25    g        élesztő

     2    ek       olaj

     1    kismérő só

     1 dl langyos víz (kb., hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk)

Mindezt berakom a tésztaprogramra, s dagasztás után kiveszem. Elosztom 3 cipóra, s duplájára kelesztem konyharuhával letakarva. Majd a pizzasütőbe rakom a kisodort , tésztát és ízlés szerint megpakolhatjuk töltelékkel.

Pl: darált hús milánói szószként, oreganóval, sajtreszelék, gomba, olívabogyó, paradicsomszósz....

Majd előmelegített sütőben 200 fokon kb. 18-22 percig sütöm. - sütőedény, illetve vastagságtól függően.

 

 

 

 

Túrós batyu:

 

 50   dkg   BL55 finomliszt

    2   db    tojás sárgája

 50    ml    olaj

300   ml    tej

    5   dkg  élesztő

    1,5 ek    cukor

Mindezt belerakni a gépbe tésztaprogramra.  Dagasztás után kivenni, kisodorni, kb. 10X10 cm-es darabokra vágni. Majd ezután megtölteni tojással, cukorral, citromhéjjal, mazsolával ízesített túróval ízlés szerint. Összefogni, batyukat formálni.

Hideg sütőbe tenni. Majd ott 200 fokon kb. 25 percig sütni.

 

          

                                                                                               

 

 

Zsemle, kifli

 

Hozzávalók: 0, 5 kg liszt, 6 dkg ráma (vagy 5 dkg zsír), 2,5 dkg élesztő, 1 dkg só, 3 dl tej, 2 kockacukor.
Ha feljött az élesztő, összedagasztani, rögtön formázni, kb. 50 percig hagyni kelni, tetejét tojássárgája + tej keverékével lekenni, és szezámmaggal megszórni. Majd hideg sütőbe rakni, s utána 25 percig sütni 200 fokra állítva a sütőt.
 

  

 

 

 

Vissza a receptekhez

 

 

Honlap: http://margit2.try.hu

 

Lap teteje

 

 


Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker