Ancsa

 

  I.  Sütemények.   

       Sütemények 2.

       Sütemények 3.

       Sütemények 4.

       Sütemények 5.

 II. Ancsa konyhája

      Ancsa konyhája 2.

 Ancsa fóruma

 

 

I. Sütemények 5.

 

 

  Almás pite!

  Bögrés kókuszos

  Citromos-chia magos kocka

  Csoki-vágy torta

  Dagasztás nélküli kenyér receptje

  Diós-csokis brownie

  Elefántkönnycsepp

  Flamingó torta

  Focaccia recept

  Fordított karamellás, almás csiga, mandulával

  Görög almás rétes

  Gyors joghurt torta

  Gyümölcskenyér!

  Kakaós mézes

  Kekszek

  Kilimandjaro torta

  Kocsikerék fánk

  Lekváros sütemény

  Macskaszem

  Mandarinos, vaníliás kocka

  Málnás-csokis kevert süti

  Mézeskalács Milner Angélától

  Narancsos kavart torta

  Olcsó dobostorta

  Óriás fahéjas csiga (cinnabon)

  Pinduri kunkori kiflicske

  Selymes csokis pite

  Svéd puncsrolád

  Túrógombócos sütemény

  Vaníliás vajas keksz

  Vörös áfonyás keksz

 

 

 

 

 

 

 

Almás pite!

 

Tésztája: 40 deka liszt, 10 deka porcukor, 20 deka sütő margarin, citromhéj, egy tojás, pici, hideg tej, csak annyi hogy összeálljon. Ezekből tésztát gyúrunk,egy órára berakjuk folpackban a hűtőbe!

6-8 almát meghámozunk, kiszedjük a magházat és szeletekre vágjuk, lábasba tesszük, meglocsoljuk egy kis citromlével, egy fél deci vizet hozzá öntünk és leszórjuk barna cukorral ízlés szerint, meg az almától függően, hogy mennyire édes. Lefedjük és fedő alatt puhára dinszteljük.

Közben egy fehércsokoládés pudingot feloldunk 2 deci hideg tejben..ha nincs akkor vaníliásat, vagy tejszíneset is lehet, hozzáöntjük az almához, ami levet engedett eddig és átforgatjuk, besűrítjük vele.

A tésztát ketté osztjuk, felét a piteformába simítjuk, megszórjuk kókuszreszelékkel és beleöntjük az almatölteléket. Elsimítjuk,meghintjük almás sütemény fűszerkeverékkel, vagy csak simán fahéjjal... A tészta másik felével letakarjuk, hagyjunk lyukat a gőznek távozni.

Lekenjük tojás sárgájával, és meghintjük barnacukorral, forró sütőbe toljuk, 180 fokon, szép pirosra sütjük!

Hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt felvágjuk!

 

  

 

 

 

Bögrés kókuszos

 

Két és fél decis bögrével dolgozunk.

 

Egy bögre cukor, két tojás, egy bögre tej, másfél bögre liszt, négy evőkanál kakaópor, egy fél csomag sütőpor és háromnegyed bögre kókuszreszelék.

Ezt összemixereljük és sütőpapíros tepsiben, előmelegített 180 fokon kisütjük, tűpróbáig.

Elég leszórni porcukorral vagy leönteni olvasztott csokival, én most étcsokoládés pudingot főztem rá, kettőt 6 deci tejben, ízlés szerint cukorral, forrón kikavartam 8 deka vajjal és ráöntöttem a sütire.

Miután kihűlt tejszínhab rózsákkal díszítettem.

 

 

 

 

 

Citromos-chia magos kocka

 

5 egész tojást 17 deka kristálycukorral habosra verünk, hozzáadunk fél deci olajat, fél deci lime levet, és egy deci hideg tejet, amit felváltva a 20-25 deka liszttel adagolunk, egy sütőpor és 5 deka chiamag, amit lehet mákkal kiváltani. Én még mazsolát is szórtam bele. 20x25 ös tepsiben sütöttem sütőpapíron, előmelegített 180 fokos sütőben, amit félidőben levettem felesre, mikor már felnőtt a sütemény... hagytam kihűlni. Egy hurkapálcikával jó sűrűn megszurkáltam.

Főztem másfél deci vizet, 10 deka cukorral, a végén öntöttem hozzá egy kis citromlevet, majd forrón ráöntöttem a süteményre, hogy jól itassa át. Egy citromos pudingot főztem 4 deci tejjel, ízlés szerint cukorral, majd a végén beletettem 8 deka vajat, és elkevertem míg szépen szétolvadt benne, ezt is a süti tetejére öntöttem, majd hagytam kihűlni és betettem a hűtőbe.

 

 

 

 

Csoki-vágy torta

 

A tésztához:

Hozzávalók

TORTA

1 csésze (125 g) liszt

1 csésze (200 g) kristály cukor

1/2 csésze (63g) cukrozatlan kakaópor

3/4 teáskanál sütőpor

3/4 teáskanál szódabikarbóna

1/2 teáskanál só,én ennyi sót nem tettem...csak egy csipettel,bár lehet hogy jót tett volna neki több...

1 nagy tojás

1/2 csésze (1 dl) tej

1/4 csésze (0,5 dl) olaj

2 teáskanál vanília kivonat

Én ezeket kimértem egy mércés pohárba és egyszerre adtam hozzá.

 

1/2 csésze (1,20 ml) forró víz, vagy kávé, én instant kávét használtam. Ezt a végén kell hozzáadni, ne a többivel.

 

A száraz hozzávalókat kimérjük egy tálba,beleütjük a tojást,hozzáadjuk a tejet ,olajat és kézi mixerrel,lassan összedolgozzuk majd két percig erős fokozaton verjük.A vizet vagy kávét felforrósítjuk és beleöntjük a masszába,spatulával vagy kézi habverővel eldolgozzuk,sütőpapiros kisebb tepsibe öntjük,az enyém 20x20 -as brownie forma,szilikonos. Előmelegített sütőben,180 fokon,nekem 25 perc kellett a tűpróbáig.

Kivesszük, félretesszük.

Egy tábla tejcsokoládét vagy ét ki hogy szereti gőz fölött vagy mikróban megolvasztunk, hozzáadunk két jó nagy evőkanál tejfölt... na hűtőből vegyük ki, legyen szobahőmérsékletű, egy teáskanál vanília kivonattal és spatulával összekeverjük, majd rá is öntjük a meleg sütire... elsimítjuk, hagyjuk kihűlni.

 

     

 

 

 

Dagasztás nélküli kenyér receptje

 

4-5 kanál lisztbe egy babszemnyi élesztő és annyi viz hogy tejföl sűrűségű legyen. Lefedem félig hogy kapjon levegőt pár óra múlva csupa buborék már használható a kovász.

75 deka liszt, fél liter langyos viz, egy kanál só egy kanál olaj és ez a kovász. Csak összekavarod fakanállal egy tálban, ne maradjon száraz liszt, lefeded egy óra múlva hajtogatod, olajos kézzel kivülről alányúlsz és amennyit be tudsz egyszerre fogni behúzod középre, aztán körbe mész, megint hagyod egy fél órát, megint meghajtogatod...

Utána már elég 20 perc és egy jól lisztezett deszkára kiboritod, ujjbeggyel szétnyomkodod,itt már lisztezni kell a kezed mert lágy a tészta, utána mint a pogácsát hajtogatod lentről fentről oldalról lesz egy kockád... azt körben körben nyomkodod a kezed élével alá a széleit igy gömbölyited!

Beteszed egy sütőpapiros formába kelni.

Aztán átemeled a forró wokba vagy kacsasütőbe, jénaiba ami van. Bevagdosod meg vizezed, és lefeded, vigyázz hogy elég nagy legyen a fedő alatt hely, mert a kenyér nő és odaragadhat.

220 fokos sütőbe teszed 40 percre, fedővel.

Majd leveszed a fedőt és hagyod megpirulni,kész is.

Mikor kiveszed megspricceled hideg vizzel egy rácson vagy a táblán.

75 deka lisztből majdnem másfél kilós kenyér lesz,  1,30 ez pl.

 

Ez az alaprecept,ezt szoktam variálni, most egy kg lisztből készült, ahhoz 7,5 deci vizet használok. Pörköltem egy marék dióbelet, felapróztam, és a végén miután, kinyújtom az ujjaimmal, rászórtam és úgy hajtogattam fel.

 

   

 

 

 

 

 

Diós-csokis brownie

 

Egy és fél tábla csokit, kb 15 deka, 12 deka vajjal gőz fölött összeolvasztottam, miután kicsit hűlt, apránként hozzá adtam és belekevertem 12 deka lisztet, 10 deka barna cukrot, egy fél tasak sütőport és egy kis rumaromát. Majd egyenként két tojást. A kész masszába egy marék darabolt diót és egy fél tábla darabolt étcsokoládét is kevertem.

Kivajazott és lisztezett brownie formába teritettem, majd megszórtam a maradék csokidarabokkal és dióval díszítettem.

180 fokos sütőben, kb 25-30 percig sütjük. Tűpróbát végezzünk, ha nem ragad a tűre, akkor jó.

Hagyjuk kihűlni a formában.

Tejszinhabbal vagy fagyival lehet tálalni, de magában is finom.

 

  

 

 

 

Elefántkönnycsepp

 

A piskóta hozzávalói: 6 tojásfehérje felverve habnak 28 deka cukorral, majd egyenként a sárgákat beledolgozni, hat kanál hideg víz, fél csomag sütőpor, lassan adagolva 20 deka liszt, 3 deka kakaó!

Nagy gáztepsibe, sütőpapírra öntjük.

Előmelegített sütőben,180 fokra tesszük, majd 5 perc múlva levesszük felére a lángot, kb 25 perc alatt megsül. Melegen egy lisztezett vagy porcukrozott sodrófát teszünk a közepébe keresztbe és áthajtjuk rajta a tésztát, így hagyjuk kihűlni.

 

Mikor kihűlt,lehúzzuk a papírt róla, óvatosan kinyitjuk és kivesszük a sodrófát, majd megkenjük a következő krémmel:

Egy csomag Rámát kikavarunk 15 deka porcukorral, habosra, hozzáadunk egy gesztenyepürét, kis rummal ízesítjük, lazítjuk tejszínnel míg szépen kenhető krém lesz.

A piskótát megkenjük, a sodró helyére banánokat rakunk és újra visszahajtjuk.

Leöntjük csokival, és betesszük a hűtőbe, míg összeáll és szépen szeletelhető.

 

  

  

 

 

 

Flamingó torta

 

Hozzávalók

45 deka liszt, két tojás, két deci tej, egy fél tasak szalakáli, 10 deka porcukor, 10 deka margarin, császárkörte aroma

 

Elkészítése:

Összegyúrtam mindent, előbb a lisztet, porcukrot és szalakálit összekevertem, elmorzsoltam a margarinnal, majd a tojást adtam hozzá, végül a többi folyékony hozzávalót. Szuperül nyújtható, rugalmas tésztát kaptam. Három lapot kell nyújtani, én kerekre szabtam, de persze hosszúkásra is tökéletes.10 perc alatt sütöttem meg egyenként.

A krémhez két pudingot, egy vaniliást és egy fehér csokist, 6 deci tejjel kis cukorral megfőztem, hagytam kihűlni. Egy 25 dekás Ráma kockát kikavartam 15 deka porcukorral, összekevertem a pudinggal és adtam ehhez is egy kis császárkörtét!

Én kicsit rásegitettem piros ételfestékkel a lapoknál, amit a tejben kevertem el. Megtöltjük a lapokat, kivülről is behúzzuk és másnapig hűtőben hagyjuk puhulni.

 

Én kicsit diszitettem is rajta mivel torta formára készitettem, fondantot főztem, mint a mignonokra, de nem akart megkötni, folyton kicsurgott itt -ott...Többet nem fogom csak simán krémmel bevonni.

Hoztam szeletet is s tortából, másnapra szépen megkötött a cukormáz rajta, szerintem túl sokat öntöttem rá egyszerre, azért folyt le... erre oda kell figyelni a készítése közben!

 

Kerekre nyújtottam a lapokat és ezzel a formával szabtam ki, így sütöttem három lapot!

 

   

   

 

 

 

Focaccia recept

 

Egy csomag szárított élesztő

egy deci langyos víz

egy mokkáskanál cukor

két evőkanál liszt, összekeverjük hagyjuk felfutni az élesztőt.

Beleszitálunk 50 deka lisztet, egy kiskanál sót, és annyi langyos vizet hogy fakanállal össze tudjuk keverni, elkezdjük dagasztani, adunk hozzá oliva olajat, apránként, miközben dagasztjuk, én ezt kézimixerrel végeztem.

A tészta lágy és ragadós, mikor szép síma lett, lecsorgatjuk oliva olajjal és letakarjuk, kelesztjük. Én addig hagytam míg felpattintotta a kelesztő tál tetejét, duplájára kelt.

Ekkor egy spatulával alányúlunk és felhúzzuk a tésztát középre, így megyünk körbe mindig alányúlunk és felhúzzuk a tésztát. Megint kelesztjük, 20 percet, egy kiolajozott formába húzzuk a tésztát, nagyon lágy, nem tartja meg a formát, szétterül, megint hagyjuk vagy 15 percet pihenni. Ujjunkkal szétnyomkodjuk a tésztát négyszögletesre, majd fentről lefele haladva belenyomkodjuk az ujjainkat, hogy kis gödröket képezzünk, lecsorgatjuk megint oliva olajjal, feldíszítjuk, zöldségekkel, friss bazsalikomal, rozmaringgal, kakukkfűvel ízesítjük.

Hagyjuk piheni,míg a sütő bemelegszik 180-200 fokra.

kb 25-30 percig sütjük, míg pirosodik. Ne féljünk az olajat használni, attól lesz szép piros, ropogós a teteje.

 

  

  

 

 

 

 

Fordított karamellás, almás csiga, mandulával

 

A tészta az óriás cinnabon receptje a honlapomról, vajjal megkenve és barnacukorral, valamint almássütemény fűszerkeverékkel megszórva. Felcsíkoztam a tésztát és egymás után tekertem fel, a csigát mindig rátéve a következő csíkra, így egyre nagyobb lett! Cukrot karamellizáltam, és vajjal kikavartam, vigyázat olyankor fut... hámozott almaszeleteket dobtam bele, átforgattam és leraktam a piteformába, a maradék karamellt is ráöntöttem. Majd megszórtam mandulával, erre került a nagy csiga.

Hagytam megkelni, és forró sütőben pirosra sütöttem, én még tűpróbát is végeztem nehogy a közepe ne süljön át. Óvatosan kifordítottam egy tálra, így a karamell került felülre! Fagyival lehet tálalni.

 

  

  

 

  

 

 

 

Görög almás rétes

 

Hozzávalók:

Egy csomag mirelit réteslap(nekem 10 lap volt benne)

5 savanykás alma

Barnacukor,fahéj, olvasztott vaj,egy kis tej.

Mazsola és dió

 

Az almákat meghámozzuk, levágjuk a csutkáról és kis kockákra vágjuk. Citromlével locsoljuk meg, hogy ne barnuljon. Mikor mind kész, szórjuk meg 4-5 kanál barnacukorral,szórjunk rá egy kiskanál fahéjat, adjunk hozzá ízlés szerint mazsolát, és 5 deka darabolt diót. Jól forgassuk át, tegyük félre.

A rétes lapokat kettesével fogjuk használni, egyet kiterítünk,5 deka vajat olvasztunk mikróban és kevés tejet is adunk hozzá kb. egy decit, és ecsettel átkenjük az első lapot, lefedjük a másodikkal, kisímitjuk és ezt is lekenjük, nem kell vastagon,erre teszünk a töltelékből, elosztjuk egyenletesen, ne rakjuk vastagon, mert nem tudjuk szépen hajtogatni. Egyik végétől harmónika szerűen összetoljuk a lapot,és óvatosan a két végét összefogva, átteszünk sütőpapíros tepsibe. Így járjunk el a többi lappal is, jó szorosan tegyük egymás mellé a legyezőket.

Előmelegitett 180 fokos sütőben 15 percig elősütjük. Addig kikavarjuk a sodót.

Két egész tojást a megmaradt vajas tejben jól elkeverünk,adunk hozzá vaníliás cukrot,vagy aromát, 4 evőkanál cukrot, jól elkeverjük. Hideg tejben, két evőkanál vaníliás pudingport feloldunk,kb.2 deci legyen összesen a vajas tejjel,hozzá öntjük.Kivesszük a rétest és egyenletesen meglocsoljuk a sodóval. Visszatoljuk,további 15 perc alatt készre sütjük.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

 

   

  

 

 

 

Gyors joghurt torta

 

Piskótát sütünk négy tojásból kakaóval.

 

A joghurtkrém a következő

Egy nagy pohár Danone gyümölcsjoghurtot, 20 deka cukorral odatesszük lángra és egy tasak zselatinnal. Nem főzzük csak kevergetjük míg összeolvad minden és folyós lesz. Akkor félretesszük hűlni míg felverünk 250 ml. Meggle cukrász tejszínt. A langyos joghurtos keveréket lecsorgatva még verjük míg egyenletes lesz. Akkor a piskótát vékonyan megkenjük eperlekvárral,és a fele krémet ráöntjük.Darabolt eperrel megszórjuk és ráöntjük a másik felét a krémnek.

Éjszakára hűtőben tartjuk. A tetejét lehet díszíteni tejszínhabbal, gyümölcsökkel, én egy kevés joghurtos krémet megszíneztem eperlével, ami a cukrozott eperből lett és azt is rásimítottam, onnan van a rózsaszín csík! Lehet naranccsal vagy barackkal, meggyel készíteni a Danone joghurtok változatosak, de ha naturt használunk, azzal is tökéletesen finom lesz.

 

  

 

 

 

Gyümölcskenyér!

 

8 tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verünk,apránként hozzáadva 8 kanál porcukrot,majd egy citrom levét és héját és egy fél deci olajat csorgatunk bele,ezt már kézi habverővel keverjük hozzá,aztán 10 deka lisztet adagolunk apránként,...kb 30 dekányi vegyes aszalványt és diót,vagy csokilencsét leszórunk két kanálnyi liszttel jól átforgatva beleszórjuk és fakanállal belekeverjük.

Sütőpapiros formába simítjuk, 180 fokos előmelegített sütőbe tolva kb 25-30 percig sütjük, a sütési idő felénél levesszük a lángot a felére,nehogy nagyon megbarnuljon a teteje...

 

  

 

 

 

Kakaós mézes

 

20 deka liszt, 8 deka porcukor, kávéskanál kakaó, egy kávéskanál sütőpor, egy kávéskanál mézes fűszerkeverék, egy tojás, 5 deka vaj, amit két evőkanál mézzel mikróban összeolvasztunk. Mindezt összekeverjük, átgyúrjuk, jól lisztezett deszkán kinyújtjuk fél centi vastagra és kiszaggatjuk, 170 fokos sütőben ,5-6 perc alatt megsül, még melegen egy tojásfehérjével átkenjük ecsettel, attól szép fényes lesz, ne forrón mert akkor kicsapódik és kifehéredik a tojásfehérje.

Az írókához, porcukrot, annyi hideg tejjel kezdtem mixerelni, hogy előbb porhanyósra, majd apránként adagolva a tejet, vajkrém sűrűségűre kevertem, ekkor adtam hozzá két evőkanálnyi mézet, egy kis mandula aromát és tovább kevertem... jó sűrű és vastag, ne legyen folyékony, csak tejföl sűrűségű... betöltöttem nyomózsákba és mehet az írókázás, szép fényes cukormáz, hamar szárad, jól szinezhető is!

Ebből az adagból két tepsi mézesem lett!

 

 

 

 

Kekszek:

 

A négyszögletes keksz adagja: 40 deka liszt, 15 deka porcukor, 3 tojás sárgája, egy 25 dekás Vénusz vanília ízű sütőmargarin, lime lé, szárított citromfű, kardamom, (ezeket aprítóban megforgattam, aztán belegyúrtam) és citrom aroma, csipet só, fél csomag sütőpor.

 

A szívecskés: 40 deka liszt, 25 deka Vénusz vajízű sütőmargarin, aszalt vörösáfonya, (ezt is aprítóban egy kis kristálycukorral összevagdostam), három tojás sárgája, csipet só, 15 deka porcukor, fél csomag sütőpor, vilmoskörte aroma, és narancs aroma.

 

Begyúrtam és folpackban, hűtőben pihentettem a tésztát, egy jó órát. 180 fokon 10 perc alatt kisül egy tepsivel.

 

  

  

 

 

 

Kilimandjaro torta

 

Recept: 130 gr liszt +30 gr kakaó, egy sütőpor, összeszitáljuk. 5 egész tojást mixerrel, csipet só, 8gr vaníliás cukor, habosra, 150gr barna cukor kanalanként, majd ha habos mehet bele a liszt kanalanként, azt már kézzel forgassuk bele. Aztán 50 gr olvasztott vajat keverjünk hozzá, 20 centi átmérőjű tortaformában, 35 percig sütjük,180 fokon.

Hagyjuk jól kihűlni, majd három lapba vágjuk, legalább egy centisek legyenek a lapok. Egy lapot 12 szeletbe felvágjuk. Az egyik lapot pedig kiszúrjuk, hogy csak egy gyűrű maradjon körben, de a kiszúrt rész is fog kelleni. A töltelékhez egy barackkompót levéből felfogunk 50 ml-t, felolvasztunk benne egy tasak zselatint. 300ml tejszínt felverünk, majd adagolunk hozzá 50 gr porcukrot, verjük, 300ml. joghurtba beletesszük a felolvasztott zselatint, jól elkeverjük, lassan hozzáadjuk a felvert tejszínt is. A kompótot felkockázzuk, felét belekeverjük a krémbe.

 

Összeállítás: Az egész piskótalapot alulra, erre jön a második, amit kivágtunk csak gyűrű formára, azt a gyűrűt rátesszük, a barack levével meglocsoljuk, teszünk rá a krémből, körbeállítjuk a felvágott cikkeket, majd a kisebbik lap következik amit kivágtunk, erre krém, majd a maradék barack, ráhajtogatjuk a cikkeket, majd egy tányért is ráteszünk és így rakjuk a hűtőbe! Étcsokit olvasztunk,és ha összeállt a torta, megkenjük körben az alját vele, amire csokiforgácsot ragasztunk. A végén,megszórjuk porcukorral!

 

  

  

 

 

 

Kocsikerék fánk

 

Hozzávalók:

40 dkg liszt

1 teáskanál sütőpor

csipet só

8 dkg cukor

10 dkg vaj

2 tojás

2-3 csepp vaníliaaroma

13 dkg tejföl

 

a sütéshez: olaj

 

Elkészítése:

Összevegyítjük a lisztet, a sütőport és a sót.

Egy másik tálban habosra keverjük a cukrot a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást, valamint az aromát és a tejfölt, végül a lisztes keveréket is. A tésztát kézzel összedolgozzuk, és 20 percet pihentetjük.

Majd kisodorjuk, én kiszúróval készítettem, és a forró olajban kisütöttem. Végül ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral, és csokival lecsorgathatjuk.

 

  

 

 

 

Lekváros sütemény

 

4 egész tojást kikavarunk habosra 15 deka cukorral, majd belecsorgatunk 10 deka olvasztott vajat és négy nagy evőkanál lekvárt, én most narancslekvárt használtam, de lehet szilva, vagy meggy, vagy sárgabarack is.

20 deka lisztbe egy fél csomag sütőport kevertem és egy kanál muffin fűszerkeveréket. Belekavartam a tojásos masszába.

25x30 as tepsimben, előmelegített sütőben sütöttem, 180 fokon, míg a teteje barnult, akkor tűpróbát végeztem. Ha nem ragad akkor már jó. Én előzőleg két megmaradt banánt felkarikáztam kiraktam a tetejét és megszórtam barna cukorral, de ez elhagyható.

Hagytam kihűlni a tésztát, addig megfőztem egy karamellás pudingot, 5 deka vajat kavartam bele és ráöntöttem forrón a süteményre. Mikor kihűlt tejszínhabot halmoztam rá és megszórtam csokireszelékkel!

 

  

  

 

 

 

Macskaszem

- ahogy én sütöttem!

 

35 deka liszt, 15 deka margarin egy csipet só, két kanál porcukor, összemorzsolni, bele három tojás sárgája, majd egy deci tejben felfuttatott 3 deka élesztő.

Jól kidolgozzuk, ketté vesszük, két téglalapot nyújtunk belőle. A széleire narancslekvárt tettem hosszában majd kiraktam áfonyaszemekkel. Felsodortam középre, hagytam helyet a kókuszos habnak. A három tojás fehérjét felverjük keményre három kanál porcukorral, majd beleforgatunk 15 deka kókuszreszeléket, ezt kanalazzuk középre.

Előmelegített sütőben 25 perc alatt megsül. Porcukorral meghintjük.

 

  

 

 

 

Mandarinos, vaníliás kocka

 

a piskóta hozzávalói:
3 egész tojás, kikavarjuk 15 deka cukorral és két kanál kakaóval habosra, beleteszünk 3 evőkanál hideg vizet, egy fél csomag sütőport, majd beleadagolunk 12 deka lisztet. Sütőpapiros tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben megsütjük, kb 25 perc. 180 fokra melegítjük, 5 perc után levesszük a lángot a felére.

Míg a piskóta sül, két csomag vaníliás pudingot cukorral (ízlés szerint), 8 deci tejjel megfőzünk, kicsit folyékony kell maradjon, nem lesz nagyon sűrű. egy csomag zselatint feloldunk egy deci hideg vízben, majd a forró pudinghoz kavarjuk mikor megduzzadt.

Addigra a piskóta is készen lesz. Úgy melegen megszurkáljuk egy fakanál nyelével, és a meleg pudingot ráöntjük, kicsit oda is ütögethetjük a tepsit,hogy folyjon bele a lyukakba a puding. Megszórjuk gyümölccsel, én most egy mandarin kompótot használtam, de persze lehet bármilyen gyümölccsel. Mikor kihűlt, betesszük a hűtőbe és másnapig hagyjuk. Akkor felverünk tejszínhabot és rásimítjuk vagy nyomózsákkal rányomjuk a pudingra, ízlés szerint megszórjuk a maradék gyümölccsel, vagy csokival is lecsorgathatjuk.

Én szirupban eltett narancshéjat használtam és mentalevelet!

 

  

  

 

 

 

Málnás-csokis kevert süti

 

4 tojást kikavarunk egy bögre cukorral és 12 deka puha vajjal habosra, picit megsózzuk, beleteszünk egy fél csomag sütőport, két kanál kakaót, egy mokkáskanál fahéjat, és tovább keverve beleadagolunk másfél bögre lisztet, felváltva egy deci tejjel...a kész masszába már spatulával vagy fakanállal egy tábla darabolt keserű étcsokit keverünk és sütőpapiros tepsibe simítjuk. A tetejét megszórjuk málnával, én pár szem szedret is kevertem közé, előzőleg kis lisztben megforgatjuk a gyümölcsöket.

180 fokon, tűpróbáig sütjük, nekem kellett kb. 40 perc hozzá...tálaláskor porcukrozzuk vagy fagyival esetleg tejszínhabbal tálaljuk.

 

  

 

 

 

Mézeskalács Milner Angélától

 

Egy kiló lisztet beleszitálunk egy nagyobb tálba, adunk hozzá egy evőkanál szódabikarbónát, egy evőkanál mézeskalács fűszerkeveréket, 20 deka porcukrot, szitálva, átkeverjük. Én úgy szoktam,hogy egy fél üveg mézbe, (nagyobbik üveg 820-as), akkor is jó ha cukros már, teszek egy fél kocka Rama margarint, és beteszem a mikróba. Összeolvasztom csak, elkeverem, hogy teljesen folyékony legyen, ráöntöm a lisztre, két egész tojást adok hozzá, gyors mozdulatokkal fakanállal jól összekeverem, majd kézzel összegyúrom. Ha már összeáll, jó is lesz, lefedem, jó ha dagasztó tálunk van, aminek jól záródó fedele van, de más tál is jó, amire rácsukható a teteje. Hagyjuk a tésztát állni.Akár napokig is lehet, annál jobb, porhanyósabb lesz a mézes.

Mikor sütni akarjuk, kiveszünk a tésztából egy öklömnyi darabot, lisztezett deszkán átgyúrjuk, szép fényes és sima lesz. Kinyújtjuk, szaggatjuk. Ha nagyobb mézeseket szaggatunk, hagyjuk kicsit vastagabbra, kisebbeknél vékonyabbra nyújtsuk. Sütőpapíros tepsibe, kicsit távolabb tegyük egymástól, 8-10 perc alatt megsütjük, kicsit hagyjuk a tepsiben hűlni, mert előbb puha, mikor már hűlt kicsit, kiszedhető. Jól záródó dobozban,hónapokig puha marad.

Tipp: megszáradt, kemény mézes visszapuhul, ha a doboz tetejét vízzel megspricceljük belül és úgy zárjuk rá a dobozra.

 

  

   

 

 

 

 

Narancsos kavart torta

 

3 narancsot és egy meyer citromot meghámozunk ,pépesítjük, hozzáadunk 4 tojást, 20 deka cukrot, egy deci olajat, jól összekeverjük mixerrel, egy teáskanál mézes sütemény fűszerkeverék, egy sütőpor, egy teáskanál szódabikarbóna is kerül bele, majd 20-25 deka liszt, attól függ mennyire volt leve a gyümölcsöknek. Olyan legyen, mint a hígabb nokedli.

Négy formában sütöttem, mert meg akartam tölteni, de ha őzgerincben sütjük, akkor elég a tetejére egy kis citrommáz, vagy porcukor.

Viszont nagyon jól harmonizál egy jó kis citromos mascarpone krémmel is, vagy sütőtök krémmel.

Most én csokoládás krémet tettem bele.

 

 

 

 

 

Olcsó dobostorta

 

Gyerekkorom kedvenc süteménye, anyukám receptje alapján. Kicsit felturbóztam, így adom közre a receptet!

 

A lapokhoz: 50 deka lisztet elmorzsolunk 10 deka margarinnal, egy tojással, egy deci tejben futtatott kiskanál szalakálival, két kanál mézzel és 10 deka cukorral. Összegyúrjuk, hat kis cipóba osztjuk, megsütjük egyenként a tepsi hátulján a lapokat, 8 perc alatt, hamar sülnek. Az alja barnás a teteje maradjon világos.

 

30 deka cukrot megpirítunk világosra, felengedjük fél liter vízzel, elkeverjük hogy jól elolvadjon, majd adunk hozzá még 2 deci tejet is.

Három deci tejben feloldunk egy étcsokis pudingport, 10 deka lisztet csomómentesen, majd a karamellhez öntjük és jó sűrűre főzzük.

20 deka vajat habosra kavarva, a kihűlt krémhez adjuk.

Megtöltjük a lapokat. Én itt adtam hozzá egy fél deci vízben feloldott tasak zselatint, mert féltem hogy nem lesz a krém elég kemény, és úgy öntöttem a lapokra folyékonyan a krémet, gyönyörűen megkötött!

Másnapig hagyjuk állni a megtöltött lapokat, kívülről is ezzel a krémmel vonjuk be.

 

     

    

 

 

 

Óriás fahéjas csiga (cinnabon)

 

45 deka liszt, fél kocka élesztő, két tojás, 2 deci meleg víz, 10 deka porcukor, csipet só, kis mézeskalács fűszerkeverék, 10 deka puha vaj.

Összegyúrjuk, hagyjuk megkelni letakarva! Nem gyúrjuk át, csak kisodorjuk, olvasztott vajjal megkenjük jól megszórjuk fahéjas barnacukorral, feltekerjük.felvágjuk csigákba, vajazott formába tesszük, a maradék vajjal még meglocsoljuk. Hagyjuk megkelni.

Forró sütőbe toljuk, 180 fokon kb 25-30 percig sütjük. Porcukrot pici tejjel vagy tejszinnel kikavarunk és lecsorgatjuk a csigákat még forrón. Szórhatunk rá csokiforgácsot, vagy darabolt diót, mogyorót.

 

 

   

 

 

 

Pinduri kunkori kiflicske

 

60 deka liszt,3 nagy evőkanál zsír, jó porhanyósra összedolgozzuk, sót teszünk hozzá legalább egy 3 evőkanálnyit, sótlanul nem finom, ket tojást és 2.5 deka élesztőt, másfél deci tejben felfuttatva. Kemény, rugalmas tésztát gyúrjunk. 8 gombócra osztjuk, mindet külön jó vekonyra kinyújtjuk kerekre, cikkekre szabjuk, minél keskenyebb cikkek, annál pinduribb, kunkori kiflink lesz mikor felsodorjuk. Kenjük le tojás sárgájával, szórjuk köménnyel, sajttal vagy szezámmaggal, előmelegített 180 fokon pirosra sütjük, két nagy gáztepsivel lett belőle.

 

  

 

 

 

Selymes csokis pite

 

A tésztához, 15 deka sütőmargarint, és 20 deka lisztet meg két kanál porcukrot és egy két kanál kakaót, fél csomag sütőport egy csipet sót morzsalékosra gyúrunk, majd egy nagyobb tojással összeállítjuk, folpackba csavarva betesszük egy fél órára a hűtőbe pihenni.

Közben elkészítjük a tölteléket:

Egy deci vizet és 20 deka vajat odateszünk a gázra és összeolvasztjuk, egy nagy evőkanál instant kávét keverünk bele, majd mikor elkezd buborékosan főni, egy tábla minőségi étcsokoládét beletördelünk és még 15 deka cukrot is belekavarunk, el fog olvadni. Kavargatjuk míg elolvad, akkor egy csomag kávéízű pudingport szórunk bele, ha nincs jó az étcsokis is, és addig kavargatjuk, míg besűrűsödik, nem fog teljesen vastag lenni a vaj miatt... de jó tejfölsűrűségűre főzzük. Tegyük félre hűlni, néha kavargassuk át.

 

A tésztát kivesszük a hűtőből, gyorsan kinyújtjuk egy piteformába, kb. 26 centis átmérőjű, az alját megszurkáljuk villával és 180 fokra betesszük sülni,15 percre.

 

Addig a krémünk kihűl, én egy hideg vizes tálba állítottam, így hamarabb kihűlt. Mikor a 15 perc letelt, vegyük ki a tésztát és a lángot vegyük le 150 fokra... Habverővel egyenként három egész tojást belekeverünk a csokoládés krémbe, majd beleöntjük a piteformánkba, és visszatesszük még 20 percre... úgy ellenőrizzük, hogy mikor kivesszük kicsit megrázogatjuk óvatosan... ha remeg mint a kocsonya akkor már jó, hűléskor meg fog dermedni.

Ha kihűlt pár szem málnával díszíthetjük és porcukorral leszórjuk.

 

   

 

 

 

Svéd puncsrolád

- ahogy én készítettem:

 

25 deka Petit Beurre kekszet beraktam az aprítóba, tettem hozzá ízlés szerint porcukrot, nem sokat mert a keksz amúgy is édes, két kanál kakaót, rumaromát és egy marék mandulát. Mindet összeaprítottam, majd 10 deka olvasztott vajat csorgattam bele miközben a gép dolgozott, még kb. egy deci tej is kellet hozzá, hogy a massza formázható legyen. Kis rudakat formáltam folpackba tekertem és beraktam a hűtőbe.

Addig kinyújtottam a fondantot, bár ezt marcipánba szokták tekerni, nekem az nem volt. A rudakat beletekertem, majd a két végüket olvasztott csokiba mártva visszaraktam a hűtőbe. Utána díszítettem párat.

 

 

 

 

Túrógombócos sütemény

 

25 deka tehéntúró

5 deka cukor

egy csipet só,

1 tojás fehérje,

5 deka kókuszeszelék,

két evőkanál búzdara

 

Összekeverjük spatulával, 25 darab golyócskát formálunk.

Egy 25x25 ös tepsibe lerakjuk 5 öt egy sorba majd ráöntjük a következő masszát!

 

3 egész tojást egy csipet sóval két percig kézimixerrel verjük. Ezután 4 kanál barnacukrot adunk hozzá és tovább keverjük. Hozzáadunk 3 evőkanál olajat,3 evőkanál tejet és 3 evőkanál vizet, tovább verjük. Két evőkanál kakaót és 6 gr sütőport adunk hozzá, jól elkeverjük, utoljára 3 púpozott evőkanál lisztet keverünk bele, és ráöntjük a gombócokra.

25 percig sütjük 170 fokon.Hagyjuk teljesen kihűlni.

Körben levágjuk a széleit, ezekből morzsát készítünk.

A tetejére ganachet készítünk, 10 deka csokoládét leöntünk két deci forró tejszínnel, majd miután jól elkevertük a csoki elolvadt, letesszük hűlni. Kézimixerrel felhabosítjuk, rákenjük a sütire és a tetejét megszórjuk a félretett morzsával.

 

 

 

 

Vaníliás vajas keksz

 

50 dkg finomliszt

25 dkg vaj

20 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor/vagy aroma/

2 tojás sárgája

1 egész tojás

 

A hozzávalókból tésztát gyúrok, majd egy órát hűtőben pihentetem.

Kb fél cm vastagságúra nyújtom, kiszúrom a formákat, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem.

180 fokra előmelegített sütőben, kb 10 perc alatt világosra sütöm.

Lehet bármilyen más ízűre is készíteni és szeretem a mandula aromával vagy citromossal ízesített kekszeket is.

 

  

 

 

Vörös áfonyás keksz

 

két bögre liszt, fél bögre porcukor, fél zacskó sütőpor, 25 deka margarin. Mindezt összemorzsoljuk.

Hozzáadunk egy bögre aszalt vörösáfonyát, amit késes gépben négy kanál cukorral összedarabolunk. Egy narancs reszelt héját, vagy citromét, egy kis mandula aromát, majd citromlét körülbelül két kanálnyit, és elkezdjük összegyúrni. Ha összeállt, rudat formázunk, folpackba tekerjük és betesszük a fagyasztóba. Körülbelül egy két óra múlva már szeletelhetjük és egyik oldalát cukorba mártjuk, ezzel felfele rakjuk a tepsibe.

Előmelegített sütőben, 170 fokon 10 percet sütjük. Eleinte még puha, hagyjuk hűlni kicsit majd aztán könnyen kiszedhetjük. A tészta eláll a fagyasztóban, bármikor elővehetünk sütni.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Lap teteje

Vissza a nevekhez

 

 


Vissza a receptekhez

 

 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker